Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

@Φάντια και εγώ θα σου έλεγα να σταματήσεις να διαβάζεις στο νετ διάφορα γιατί μόνο σύγχυση θα σου δημιουργήσουν. Εφόσον το έχετε κοιτάξει και δουλεύετε πάνω σε αυτό θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή μέχρι να δεις εξέλιξη, υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί που δουλεύουν με το παιδί σου. Αν έχεις υπόνοια πως  δεν γίνεται καλά η δουλειά στο κέντρο που πας τότε θα πρέπει να απευθυνθείς αλλού.  Από την στιγμή που σου είπαν πως δεν υπάρχει θέμα στην αντίληψη του παιδιού θα σου έλεγα να κάνεις λίγο ακόμα υπομονή και να συνεχίσεις την δουλειά που κάνεις μαζί της.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

On 3/2/2021 at 7:23 ΜΜ, Φάντια είπε:

(..)Το κοριτσάκι μου αναπτυξιακά στη γλώσσα είναι στους 18 άντε το πολύ 20 μηνών σύμφωνα με αυτά που διαβάζω κι όσα μας είπε η αναπτυξιολόγος που την πήγα στα δύο χρόνια της (...) Την πάμε 2 εργοθεραπείες,1 λογοθεραπεία εδώ κι ένα μήνα,βελτίωση δεν βλέπω.Σαν να κάνει ένα βήμα μπροστά .δύο πίσω.Ο εργοθεραπευτής μου λέει πως είναι καλή,ανταποκρίνεται αλλά θέλει δουλειά για να συγκεντρωθεί.Φεύγει από το ένα παιχνίδι στο άλλο και μόνο με την επιμονή την ξαναβάζει να συνεχίσει το ίδιο που το εκτελεί βέβαια . Η λογοθεραπεύτρια επίσης μου λέει πως είναι πολύ καλή στην εξωλεκτική της επικοινωνία και θα εστιάσει στο να μάθει να λέει την πρώτη συλλαβή από τη λέξη που ακούει.Αυτό δεν έχει γίνει ,η ομιλία της είναι ακατάληπτη (...) Στο μυαλό μου έχω παιδιά που βγάζουν κραυγές,μου φαίνεται όνειρο ότι θα μιλήσρι κάποια στιγμή,έχω μελαγχολήσει και κλαίω συνέχεια.Ο άντρας μου με θεωρεί υπερβολική ,πέστε μου παρακαλώ μανούλες αν τυχόν έχετε τέτοια περίπτωση και την εξέλιξη..

Δεν έχω ούτε σχετική εμπειρία, ούτε σχετικές γνώσεις.

Σας στέλνω για να τονίσω κάτι σημαντικό, που παραπάνω επισήμαναν ήδη και @maripoz και @kotsifikos. Το παιδί παρακολουθείται από ειδικούς. Παρόλ' αυτά εσείς συνεχίζετε να βιώνετε μια έντονη αγωνία. Και στρέφεστε σε ένα μέσο αναξιόπιστο γενικότερα κι ακατάλληλο συγκεκριμένα για τον λόγο τον οποίον στρέφεστε, που είναι η ανάγκη καθησυχασμού (απολύτως λογική ανάγκη).

Ο ειδικός δεν είναι για να κάνει συνεδρία με το παιδί, να σας πει δυο λόγια για την εκτίμηση του και "Γεια, σας! Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα". Ο ειδικός είναι για να συζητήσετε εκτεταμένα. Να λύσετε όλες τις απορίες σας. Να σας εξηγήσει το πλάνο θεραπευτικών παρεμβάσεων (συγκεκριμένα, με στόχους, μέσα-υλικά, διαδικασία, τρόπο αξιολόγησης, επανατροφοδότηση, συμπεράσματα, επόμενα βήματα, και χρονικά περιθώρια μέσα σε όλα αυτά, κλπ). Να σας προτείνει σχετική επιστημονική βιβλιογραφία προς μελέτη. Να σας ενημερώσει για το πως θα συνεχίζετε την δουλειά με το παιδί στο σπίτι. Να σας ενδυναμώσει και να σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία.

Εάν βλέπετε κενά σε αυτά, ξανα συζητήστε με τους ειδικούς την προσέγγιση προς το παιδί και προς εσάς (την οικογένεια) και κρίνετε εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε μαζί ή να δοκιμάσετε αλλού.

On 3/2/2021 at 7:23 ΜΜ, Φάντια είπε:

Καλησπέρα σας

Γεννώντας το πρώτο μου παιδί δεν μπορούσα να φανταστώ πως όλη αυτή η χαρά σήμερα στους 27 μήνες θα εξελισσόταν σε μια κατάσταση δύσκολη με στενοχώρια και μελαγχολία.Το κοριτσάκι μου αναπτυξιακά στη γλώσσα είναι στους 18 άντε το πολύ 20 μηνών σύμφωνα με αυτά που διαβάζω κι όσα μας είπε η αναπτυξιολόγος που την πήγα στα δύο χρόνια της...Είναι παιδί πολύ κοινωνικό,με αγκαλιές,φιλιά,χαιρετάει,της αρέσει να παίζει μαζί μας κρυφτό,γύρω γύρω όλοι,μιμείται πάρα πολύ τις κινήσεις μας,ακολουθεί οδηγίες,μας δείχνει αυτά που την ρωτάμε,αντικείμενα,ζώα,μέρη του σώματος, αλλά όχι με λέξεις.Όταν θέλει κάτι μας τραβάει να της το δώσουμε ή μπορεί να το πει άσχετα χωρίς να μοιάζει με την λέξη.Ξέρει τον μπαμπά,μαμά,παππού,γιαγιά,θείο,θεία στις φωτογραφίες ,χορεύει,προσπαθεί να ακολουθήσει στον ρυθμό τραγουδάκια λέγοντας παπαπα ή κάτι τέτοιο.

Από λεξούλες λέει μπαμπά,μαμά,γιαγιά,παππού,κοίτα,μαμ,μιμή,

κότα,πάει,όχι αλλά αυτά τα έλεγε και από τα 2 συν κάποιες περισσότερες όπως κιγιά τα κλειδιά,ψάι το ψάρι,λουλου το λουλούδι που πλέον δεν τις λέει.Αντί δηλαδή να προσθέτουμε εμείς αφαιρούμε λέξεις.Ακόμα και τη γιαγιά της προχθές της χτυπούσε την πόρτα για να της ανοίξει και της  έλεγε μπαμπά,μπαμπά.Σαν να υπάρχει σύγχυση μέσα στο μυαλουδάκι της.Την πάμε 2 εργοθεραπείες,1 λογοθεραπεία εδώ κι ένα μήνα,βελτίωση δεν βλέπω.Σαν να κάνει ένα βήμα μπροστά .δύο πίσω.Ο εργοθεραπευτής μου λέει πως είναι καλή,ανταποκρίνεται αλλά θέλει δουλειά για να συγκεντρωθεί.Φεύγει από το ένα παιχνίδι στο άλλο και μόνο με την επιμονή την ξαναβάζει να συνεχίσει το ίδιο που το εκτελεί βέβαια . Η λογοθεραπεύτρια επίσης μου λέει πως είναι πολύ καλή στην εξωλεκτική της επικοινωνία και θα εστιάσει στο να μάθει να λέει την πρώτη συλλαβή από τη λέξη που ακούει.Αυτό δεν έχει γίνει ,η ομιλία της είναι ακατάληπτη..Άλλοι γνωστοί μου λένε πως παιδιά μιλούν ξαφνικά στα 3 χρόνια και να μην ανησυχώ αφού έχει αντίληψη.Εγώ βλέπω ένα παιδί που ζητά την επικοινωνία και δυστυχώς δεν μπορεί,μας κοιτάζει και αρχίζει να το λέει έντονα ακαταλαβίστικα ,νευριάζει που δεν ξέρουμε τι να της δώσουμε.Στο μυαλό μου έχω παιδιά που βγάζουν κραυγές,μου φαίνεται όνειρο ότι θα μιλήσρι κάποια στιγμή,έχω μελαγχολήσει και κλαίω συνέχεια.Ο άντρας μου με θεωρεί υπερβολική ,πέστε μου παρακαλώ μανούλες αν τυχόν έχετε τέτοια περίπτωση και την εξέλιξη..

Έχετε κάποια διάγνωση η απλώς αργεί λίγο να μιλήσει? Όπως είπαν απ' τη στιγμή που σας βλέπουν οι ειδικοί μην αγχώνεστε. Εμένα ως μαμά δεν μου κάνει πάντως εντύπωση το να μην μιλάει πολύ. Ναι όντως τα περισσότερα παιδάκια σε αυτή την ηλικία λένε περισσότερα αλλά έχω δει κ εγώ περιπτώσεις που λύνεται η γλωσσουλα τους μετά τα 2,5. Θα σου έλεγα κ εγώ ότι δεν χρειάζεται να κοιτάς τόσο στο ίντερνετ. Αν ήταν 1 χρόνο μεγαλύτερη κ μιλούσε έτσι όντως θα υπήρχε θέμα αλλά ακόμα είναι μικρούλα, σε 2-3 μήνες μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά!

Αν πάντως νομίζετε ότι μένει στάσιμη παρόλο που κάνει έργο κ λόγο μπορείτε να κοιτάξετε να την πάτε κάπου αλλού. (Βέβαια όλα θέλουν τον χρόνο τους)

Η αναπτυξιολόγος που την πήγα έγραψε σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση,δηλαδή εκτός από την ομιλία που είναι και το πιο έντονο τη βρήκε πίσω και στη λεπτή κι αδρή κινητικότητα κλπ.Βέβαια ο εργοθεραπευτής τη βρίσκει βελτιωμένη και το βλέπω κι εγώ,μόνο που αυτά που κατακτάει είναι σε αργό ρυθμό σε σύγκριση με τα συνομήλικά της.Είναι χαρούμενο παιδί αλλά ώρες ώρες είναι σαν να βλέπω σε κάποια πράγματα μια μπεμπούλα 18 μηνών κι όχι 28 μηνών όπως τώρα.Περιμένω το δεύτερο παιδάκι μου σε δυο μήνες,μου δίνει φιλάκια στην κοιλιά αλλά δε νομίζω να αντιλαμβάνεται όπως μου λένε άλλες γνωστές με τα δικά τους παιδάκια πως καταλάβαιναν στην ηλικία αυτή όταν τους έλεγαν πως θα έχουν αδερφάκι.Δεν υπάρχει διάλογος με τη μικρή,λέει μόνο δισύλλαβες λέξεις όποτε θέλει κι όχι πάντα καθαρά και η επικοινωνία μας είναι το όχι όταν δε θέλει κάτι ή τελευταία και το ναι,όπως και το σήκω όταν μας τραβάει να μας δείξει κάτι.

Αναγνωρίζει βέβαια όταν τη ρωτάμε να μας δείξει σε εικόνες βιβλίου,ή μέρη σώματος κλπ.και τις εντολές που της δίνουμε τις εκτελεί αν κι όχι πάντα όλες.Φαίνεται να έχει αντίληψη όμως όχι τόση ώστε να επαναλάβει λέξεις που ακούει.Για αυτό ανησυχώ πάρα πολύ ..Περνούν οι μήνες και δε βλέπω κάποια αισθητή διαφορά...

14 ώρες πρίν, Φάντια είπε:

Η αναπτυξιολόγος που την πήγα έγραψε σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση,δηλαδή εκτός από την ομιλία που είναι και το πιο έντονο τη βρήκε πίσω και στη λεπτή κι αδρή κινητικότητα κλπ.Βέβαια ο εργοθεραπευτής τη βρίσκει βελτιωμένη και το βλέπω κι εγώ,μόνο που αυτά που κατακτάει είναι σε αργό ρυθμό σε σύγκριση με τα συνομήλικά της.Είναι χαρούμενο παιδί αλλά ώρες ώρες είναι σαν να βλέπω σε κάποια πράγματα μια μπεμπούλα 18 μηνών κι όχι 28 μηνών όπως τώρα.Περιμένω το δεύτερο παιδάκι μου σε δυο μήνες,μου δίνει φιλάκια στην κοιλιά αλλά δε νομίζω να αντιλαμβάνεται όπως μου λένε άλλες γνωστές με τα δικά τους παιδάκια πως καταλάβαιναν στην ηλικία αυτή όταν τους έλεγαν πως θα έχουν αδερφάκι.Δεν υπάρχει διάλογος με τη μικρή,λέει μόνο δισύλλαβες λέξεις όποτε θέλει κι όχι πάντα καθαρά και η επικοινωνία μας είναι το όχι όταν δε θέλει κάτι ή τελευταία και το ναι,όπως και το σήκω όταν μας τραβάει να μας δείξει κάτι.

Αναγνωρίζει βέβαια όταν τη ρωτάμε να μας δείξει σε εικόνες βιβλίου,ή μέρη σώματος κλπ.και τις εντολές που της δίνουμε τις εκτελεί αν κι όχι πάντα όλες.Φαίνεται να έχει αντίληψη όμως όχι τόση ώστε να επαναλάβει λέξεις που ακούει.Για αυτό ανησυχώ πάρα πολύ ..Περνούν οι μήνες και δε βλέπω κάποια αισθητή διαφορά...

Η διάγνωση που έβγαλε η αναπτυξιολογος ρώτησες τι σημαίνει? Είναι πιο πίσω απλά από αλλά συνομιλικα? Γιατί αν είναι έτσι πιστεύω με την εργοθεραπεία κάποια στιγμή θα έρθει σε ίδια ανάπτυξη με τα άλλα παιδάκια. Εκτός από εργοθεραπεία σας είπε να ξεκινήσετε κ λογοθεραπεία? Η φυσικοθεραπεία μήπως βοηθάει στην αδρή κ λεπτή κινητικότητα ή κ η εργοθεραπεία κάνει αυτή τη δουλειά?

Διαφημίσεις

15 ώρες πρίν, Φάντια είπε:

Aπό όσο ξέρω από φίλους η διάγνωση αυτή δεν σημαίνει κάτι, είναι απλά κάτι προσωρινό για να πουν πιο επιστημονικά "δεν ξέρουμε τι έχει ακόμη, αλλά είναι πίσω από τα συνομήλικα" που ρεαλιστικά μιλώντας, απλά το ξέρατε και μόνοι σας. Τουλάχιστον οι φίλοι που είχαν την ίδια αρχική διάγνωση, απλά ήταν σε μια αναμονή μέχρι να κλείσει το παιδί τα 3 και να μπει η οριστική διάγνωση.  Οπότε λογικό να είστε μπερδεμένοι. Δεν είναι δηλαδή "διάγνωση" που σου εξγηγεί τι έχει το παιδί, απλά παρατήρηση. Από την άλλη, όποια και να είναι ητελική διάγνωση, λογικά οι θεραπείες είναι αυτές που ήδη κάνετε, οπότε δεν έχετε χάσει χρόνο, αλλά βοηθάτε το παιδί ήδη.

15 ώρες πρίν, Φάντια είπε:

Ειναι πολυ μικρη για διαγνωση . Για να σου πουν κατι σιγουρο θα πρεπει να συνεχισει για πολλα χρονια να μενει πισω που το συνιθες ειναι απλα να το ξεπερνανε . Ουτε στα 3 θα σου πουν ουτε στα 4 . 

Παντως εχει δικιο η Αργκ αλλη θεραπεια δεν υπαρχει παρα αυτα που κανετε. Γενικα ειναι νωρις να ανχωνεσε το οτι ειναι πισω απο αλλα παιδακια δεν συμαινει οτι υπαρχει καποιο προβλημα δεν ειναι ολα τα παιδακια το ιδιο. 

ΦΑΝΤΙΑ,

Δουλειά εσείς στο σπίτι κάνετε? Σας δίνουν από το κέντρο? Παίζει πολυ βασικό ρόλο να δουλευετε κάθε μερα μαζί με τον σωστό τρόπο. Επίσης ενδέχεται εν καιρώ να διαπιστώσετε πως δεν σας ταιριάζει αυτός ο τρόπος και παμε σε έναν άλλο. Μπορεί και όχι. Γενικώς θέλει υπομονή, εγω παω τη δικιά μου κόρη από την ηλικία σας και συνεχίζουμε, του χρόνου θα πάει δημοτικό. Εμάς μίλαγε στους 28 μήνες αλλα οχι ικανοποιητικα έλεγε καμμια 30αρια λέξεις. Δε σου λέω θα πάτε κι εσείς τόσο,εμάς μας έγινε συνήθεια πια. Ευτυχώς οδευουμε στο τελος. Θα το κρατησω ειπα ως και την πρώτη δημοτικου και μετά θα διακόψουμε. Αλλά εχω περασει κι εγώ πολλα στάδια οπότε κράτα γερά εφόσον έρχεται κι άλλο. Θα στρωσει όμως είναι το μόνο σίγουρο κι οσο το πάτε όχι απλά θα στρωσει αλλά θα φυγει και πιο μπροστά συναισθηματικά κυρίως, από αλλά παιδια που θεωρουν δεδομένα. Γιατι έχουν δουλευτει παρα πολυ .γενικώς είναι γεγονός τα παιδιά που ακολουθουν ειδική διαπαιδαγώγηση είναι πολυ πιο ώριμα γιατί έχουν αγωνιστεί από πολυ μικρά και φευγουν πολυ μπροστά εκεί που δεν το περιμενεις. Όποτε κράτα δυνάμεις γιατί κι ο έρχομος του Δευτέρου θα επηρεάσει τρέλα και θελει τρόπο να το διαχειριστειτε. Στο κέντρο θα σας βοηθησουν και σ'αυτό να μην έχετε πισωγυρισμα. 

Πάντως ένας μήνας είναι πάρα πολυ λίγο να αξιολογήσεις... Μετά το 3μηνο και μέχρι το 6μηνο θα χεις σίγουρα δει διαφορά. Αν τότε δε δεις τότε αλλαζεις κέντρο.. Αλλά ένα ένα βήμα αλλά πρωυα από όλα δες το αλλιώς γιατί έχετε δρόμο είσαι έγκυος και θα σε καταβάλλει όπως την πάτησα εγώ. Ευτυχώς λογικευτηκα εγκαίρως εγώ οπότε βάλε στην άκρη τη στεναχώρια και επάνδρωσου που λέμε... 

12 ώρες πρίν, ninaki80 είπε:

Ειναι πολυ μικρη για διαγνωση . Για να σου πουν κατι σιγουρο θα πρεπει να συνεχισει για πολλα χρονια να μενει πισω που το συνιθες ειναι απλα να το ξεπερνανε . Ουτε στα 3 θα σου πουν ουτε στα 4 . 

Παντως εχει δικιο η Αργκ αλλη θεραπεια δεν υπαρχει παρα αυτα που κανετε. Γενικα ειναι νωρις να ανχωνεσε το οτι ειναι πισω απο αλλα παιδακια δεν συμαινει οτι υπαρχει καποιο προβλημα δεν ειναι ολα τα παιδακια το ιδιο. 

Εγω δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε είναι μικρή για διάγνωση? Αφου της έγινε διάγνωση. Σφαιρικη αναπτυξιακή καθυστέρηση. Εμάς μας είχε βγάλει διαταραχή λόγου. Υπάρχει διάγνωση και σε αυτές τις ηλικίες... Απλώς αυτά δε μένουν στάσιμα, αλλάζουν γτ τα παιδια ωριμάζουν, ωριμάζει ο εγκέφαλος τους 

13 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Aπό όσο ξέρω από φίλους η διάγνωση αυτή δεν σημαίνει κάτι, είναι απλά κάτι προσωρινό για να πουν πιο επιστημονικά "δεν ξέρουμε τι έχει ακόμη, αλλά είναι πίσω από τα συνομήλικα" που ρεαλιστικά μιλώντας, απλά το ξέρατε και μόνοι σας. Τουλάχιστον οι φίλοι που είχαν την ίδια αρχική διάγνωση, απλά ήταν σε μια αναμονή μέχρι να κλείσει το παιδί τα 3 και να μπει η οριστική διάγνωση.  Οπότε λογικό να είστε μπερδεμένοι. Δεν είναι δηλαδή "διάγνωση" που σου εξγηγεί τι έχει το παιδί, απλά παρατήρηση. Από την άλλη, όποια και να είναι ητελική διάγνωση, λογικά οι θεραπείες είναι αυτές που ήδη κάνετε, οπότε δεν έχετε χάσει χρόνο, αλλά βοηθάτε το παιδί ήδη.

Καλα και στα 3 δεν υπαρχει για πολλά οριστική διάγνωση. Εμάς στα 4 το άλλαξαν σε διαταραχή της άρθρωσης από διαταραχή λόγου. Σιγά τα αυγά δηλαδή. Βελτιώθηκαν βέβαια και στους όρους . Όταν το γραφε η αναπτυξιολογος μου ρχόταν να βάλω τα γέλια αλλα κρατήθηκα. Λέω με τις λέξεις παιζουμε. Γενικά αυτά με τις διαγνώσεις είναι κάπως διφορουμενα γι'αυτό εγώ προσωπικα δε δίνω κ πολλή βάση.. Να πεις ειναι νοητικο πρόβλημα πχ αυτισμός η δεν ξέρει τι αλλα σοβαρά υπαρχουν, νοσήματα ας πουμε,να πεις οκ εκεί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε κάτι τέτοια όμως όπως αργώ να μιλήσω αργω να κόψω,ειμαι ένα χρόνο μπρος ενα πισω ,δε κάνω κουκουτσα αλλα κλωτσάω τη μπαλα με ποδι, πχ σε τέτοια, τίποτα ξεκάθαρο δεν υπάρχει και γνώμη μου να μη μένει ένα ζευγάρι σε αυτό αλλα να παρατηρει το παιδακι του αν βελτιώνεται, αυτό τίποτε άλλο.

Εγώ παρολο που εμπιστευομαι εκεί που την πάω έχω κάποιες φορές "κοροϊδέψει"(από μέσα μου)Όταν πχ μου λέει :δεν μπορεί να κόψει"και την επόμενη φορά της πάω ένα βιβλίο οπου έχει κόψει το παιδί ολόκληρο το βιβλίο και όχι κυκλους αλλα υπερβολικές λεπτομέρειες και με κοιτάει η εργοθ. σα χανος μετά... Θέλω να πω όσο ο γονέας ξέρει το παιδι του κανεις άλλος δεν μπορεί. Οσο ειδικός κι αν είναι... Και το βοηθάει. Και οι αναπτυξιολογοι οκ εμάς μας βλέπει κάθε χρόνο δε σημαίνει πως όσα μας πει θα είναι όλα μέσα καθώς σε μια ώρα δε θα θυνηθεις να τα πεις όλα ουτε θα βγάλει πορισμα εφόσον το παιδι μπορεί να μην είναι κ στα κέφια του να Συμμετέχει.

Δεν ξέρω εγώ προσωπικά με όσα έχω βιώσει έχω εμπιστοσυνη μόνο στο παιδι μου και στο τι κάνω εγώ μαζί του ολα τα αλλα βοηθητικά, οι ειδικοί χρησιμεύουν ως βοηθήματα, αλλα δε βασίζομαι αποκλειστικά πάνω τους ουτε δίνω βάση στις γνωμάτευσεις τους. Όλα τα περνάω από φίλτρο... 

11 ώρες πρίν, diane2020 είπε:

ΦΑΝΤΙΑ,

Δουλειά εσείς στο σπίτι κάνετε? Σας δίνουν από το κέντρο? Παίζει πολυ βασικό ρόλο να δουλευετε κάθε μερα μαζί με τον σωστό τρόπο. Επίσης ενδέχεται εν καιρώ να διαπιστώσετε πως δεν σας ταιριάζει αυτός ο τρόπος και παμε σε έναν άλλο. Μπορεί και όχι. Γενικώς θέλει υπομονή, εγω παω τη δικιά μου κόρη από την ηλικία σας και συνεχίζουμε, του χρόνου θα πάει δημοτικό. Εμάς μίλαγε στους 28 μήνες αλλα οχι ικανοποιητικα έλεγε καμμια 30αρια λέξεις. Δε σου λέω θα πάτε κι εσείς τόσο,εμάς μας έγινε συνήθεια πια. Ευτυχώς οδευουμε στο τελος. Θα το κρατησω ειπα ως και την πρώτη δημοτικου και μετά θα διακόψουμε. Αλλά εχω περασει κι εγώ πολλα στάδια οπότε κράτα γερά εφόσον έρχεται κι άλλο. Θα στρωσει όμως είναι το μόνο σίγουρο κι οσο το πάτε όχι απλά θα στρωσει αλλά θα φυγει και πιο μπροστά συναισθηματικά κυρίως, από αλλά παιδια που θεωρουν δεδομένα. Γιατι έχουν δουλευτει παρα πολυ .γενικώς είναι γεγονός τα παιδιά που ακολουθουν ειδική διαπαιδαγώγηση είναι πολυ πιο ώριμα γιατί έχουν αγωνιστεί από πολυ μικρά και φευγουν πολυ μπροστά εκεί που δεν το περιμενεις. Όποτε κράτα δυνάμεις γιατί κι ο έρχομος του Δευτέρου θα επηρεάσει τρέλα και θελει τρόπο να το διαχειριστειτε. Στο κέντρο θα σας βοηθησουν και σ'αυτό να μην έχετε πισωγυρισμα. 

Πάντως ένας μήνας είναι πάρα πολυ λίγο να αξιολογήσεις... Μετά το 3μηνο και μέχρι το 6μηνο θα χεις σίγουρα δει διαφορά. Αν τότε δε δεις τότε αλλαζεις κέντρο.. Αλλά ένα ένα βήμα αλλά πρωυα από όλα δες το αλλιώς γιατί έχετε δρόμο είσαι έγκυος και θα σε καταβάλλει όπως την πάτησα εγώ. Ευτυχώς λογικευτηκα εγκαίρως εγώ οπότε βάλε στην άκρη τη στεναχώρια και επάνδρωσου που λέμε... 

Εγω δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε είναι μικρή για διάγνωση? Αφου της έγινε διάγνωση. Σφαιρικη αναπτυξιακή καθυστέρηση. Εμάς μας είχε βγάλει διαταραχή λόγου. Υπάρχει διάγνωση και σε αυτές τις ηλικίες... Απλώς αυτά δε μένουν στάσιμα, αλλάζουν γτ τα παιδια ωριμάζουν, ωριμάζει ο εγκέφαλος τους 

Καλα και στα 3 δεν υπαρχει για πολλά οριστική διάγνωση. Εμάς στα 4 το άλλαξαν σε διαταραχή της άρθρωσης από διαταραχή λόγου. Σιγά τα αυγά δηλαδή. Βελτιώθηκαν βέβαια και στους όρους . Όταν το γραφε η αναπτυξιολογος μου ρχόταν να βάλω τα γέλια αλλα κρατήθηκα. Λέω με τις λέξεις παιζουμε. Γενικά αυτά με τις διαγνώσεις είναι κάπως διφορουμενα γι'αυτό εγώ προσωπικα δε δίνω κ πολλή βάση.. Να πεις ειναι νοητικο πρόβλημα πχ αυτισμός η δεν ξέρει τι αλλα σοβαρά υπαρχουν, νοσήματα ας πουμε,να πεις οκ εκεί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε κάτι τέτοια όμως όπως αργώ να μιλήσω αργω να κόψω,ειμαι ένα χρόνο μπρος ενα πισω ,δε κάνω κουκουτσα αλλα κλωτσάω τη μπαλα με ποδι, πχ σε τέτοια, τίποτα ξεκάθαρο δεν υπάρχει και γνώμη μου να μη μένει ένα ζευγάρι σε αυτό αλλα να παρατηρει το παιδακι του αν βελτιώνεται, αυτό τίποτε άλλο.

Εγώ παρολο που εμπιστευομαι εκεί που την πάω έχω κάποιες φορές "κοροϊδέψει"(από μέσα μου)Όταν πχ μου λέει :δεν μπορεί να κόψει"και την επόμενη φορά της πάω ένα βιβλίο οπου έχει κόψει το παιδί ολόκληρο το βιβλίο και όχι κυκλους αλλα υπερβολικές λεπτομέρειες και με κοιτάει η εργοθ. σα χανος μετά... Θέλω να πω όσο ο γονέας ξέρει το παιδι του κανεις άλλος δεν μπορεί. Οσο ειδικός κι αν είναι... Και το βοηθάει. Και οι αναπτυξιολογοι οκ εμάς μας βλέπει κάθε χρόνο δε σημαίνει πως όσα μας πει θα είναι όλα μέσα καθώς σε μια ώρα δε θα θυνηθεις να τα πεις όλα ουτε θα βγάλει πορισμα εφόσον το παιδι μπορεί να μην είναι κ στα κέφια του να Συμμετέχει.

Δεν ξέρω εγώ προσωπικά με όσα έχω βιώσει έχω εμπιστοσυνη μόνο στο παιδι μου και στο τι κάνω εγώ μαζί του ολα τα αλλα βοηθητικά, οι ειδικοί χρησιμεύουν ως βοηθήματα, αλλα δε βασίζομαι αποκλειστικά πάνω τους ουτε δίνω βάση στις γνωμάτευσεις τους. Όλα τα περνάω από φίλτρο... 

Αυτο δεν ειναι ακριβως διαγνωση καποιας διαταραχης. Ειναι διαπιστωση οτι σε καποια πραγματα ειναι πισω ... Ε χαιρω πολυ αυτο σε 1  χρονο μπορει να εχει αλλαξει κ το παιδι να ειναι φυσιολογικο κ μπορει κ σε 2 χρονια να σου πουν οτι ειναι στο φασμα... Δεν ειναι διαγνωση για τιποτα εχει μεγαλη αποκλιση η εξελιξη...

Κορίτσια μου μου δίνετε θάρρος με όσα μου γράφετε!Θέλω να είμαι δυνατή και όχι απαισιόδοξη.Λαχταρώ την ώρα που θα έχω έναν διάλογο μαζί της,θέλω να ακούσω το "γιατί;και τι είναι αυτό;"ξανά και ξανά.Να μου πάρει τα αυτιά,αυτό παρακαλώ!

Αλλάξαμε κέντρο και αύριο θα την πάμε πρώτη φορά σε άλλο για αξιολόγηση.Δεν σας κρύβω ότι στο προηγούμενο κέντρο ενώ πήγα με πολύ θετική διάθεση στην πορεία στενοχωρήθηκα,γιατί η μικρή έμπαινε μόνη της με μεγάλη χαρά με τη λογοθεραπεύτρια ενώ με τον εργοθεραπευτή ενώ έμπαινε εξίσου καλά, τον τελευταίο μήνα έκλαιγε κι αντιδρούσε,δεν ήθελε με τίποτα να πάει μαζι του.Μόλις τον έβλεπε ότι ερχόταν να την πάρει σφιγγόταν πάνω μου κι έκλαιγε.

Αναγκαζόμουν να μπαίνω κι εγώ ,η μικρή είχε το νου της μην τυχόν και βγω από το δωμάτιο και δε γινόταν δουλειά.Όταν τα είπα στη δντρια η απάντησή της ήταν να την αφήσω να κλαίει,να μην μπω μέσα γιατί μόνο έτσι θα μάθει..Πώς να το κάνω αυτό που μια φορά όντως την άφησα και για 5 _6 λεπτά έσκαγε στο κλάμα μέχρι που μπήκα μέσα;Τους δήλωσα ότι δε θα επιτρέψω να ξαναγίνει αυτό κι η απάντηση ήταν ότι λόγω κορονοϊού δεν επιτρέπουν να παραμένουμε στο σαλόνι αλλά να φεύγουμε και να τα παίρνουμε όταν τελειώσει το μάθημα.

Δυστυχώς δεν υπήρχαν θέσεις σε κέντρο που μας σύστησαν και μέχρι να βρω κι αυτό από το ίντερνετ το παιδί είναι ήδη μισό μήνα χωρίς να πηγαίνει πουθενά.

Μήπως κάποια από εσάς είχε το παιδάκι της σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση να μου γράψει πώς εξελίχθηκε;

Διαφημίσεις

3 hours ago, Φάντια said:

Κορίτσια μου μου δίνετε θάρρος με όσα μου γράφετε!Θέλω να είμαι δυνατή και όχι απαισιόδοξη.Λαχταρώ την ώρα που θα έχω έναν διάλογο μαζί της,θέλω να ακούσω το "γιατί;και τι είναι αυτό;"ξανά και ξανά.Να μου πάρει τα αυτιά,αυτό παρακαλώ!

Αλλάξαμε κέντρο και αύριο θα την πάμε πρώτη φορά σε άλλο για αξιολόγηση.Δεν σας κρύβω ότι στο προηγούμενο κέντρο ενώ πήγα με πολύ θετική διάθεση στην πορεία στενοχωρήθηκα,γιατί η μικρή έμπαινε μόνη της με μεγάλη χαρά με τη λογοθεραπεύτρια ενώ με τον εργοθεραπευτή ενώ έμπαινε εξίσου καλά, τον τελευταίο μήνα έκλαιγε κι αντιδρούσε,δεν ήθελε με τίποτα να πάει μαζι του.Μόλις τον έβλεπε ότι ερχόταν να την πάρει σφιγγόταν πάνω μου κι έκλαιγε.

Αναγκαζόμουν να μπαίνω κι εγώ ,η μικρή είχε το νου της μην τυχόν και βγω από το δωμάτιο και δε γινόταν δουλειά.Όταν τα είπα στη δντρια η απάντησή της ήταν να την αφήσω να κλαίει,να μην μπω μέσα γιατί μόνο έτσι θα μάθει..Πώς να το κάνω αυτό που μια φορά όντως την άφησα και για 5 _6 λεπτά έσκαγε στο κλάμα μέχρι που μπήκα μέσα;Τους δήλωσα ότι δε θα επιτρέψω να ξαναγίνει αυτό κι η απάντηση ήταν ότι λόγω κορονοϊού δεν επιτρέπουν να παραμένουμε στο σαλόνι αλλά να φεύγουμε και να τα παίρνουμε όταν τελειώσει το μάθημα.

Δυστυχώς δεν υπήρχαν θέσεις σε κέντρο που μας σύστησαν και μέχρι να βρω κι αυτό από το ίντερνετ το παιδί είναι ήδη μισό μήνα χωρίς να πηγαίνει πουθενά.

Μήπως κάποια από εσάς είχε το παιδάκι της σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση να μου γράψει πώς εξελίχθηκε;

Με τίποτα δεν θα άφηνα το παιδί μου να κλαίει ειδικά για κάτι που είναι "θεραπεία" και πρέπει να μην είναι άσχημη εμπειρία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το άφηνα να κλαίει, δεν καταλαβαίνω επίσης πώς θα πετύχει η έργοθεραπεία έτσι 

10 ώρες πρίν, Φάντια είπε:

Παιδάκι σχεδόν μωρό, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει κιόλας καλά λεκτικά, κλαίει και δε θέλει να πάει με τον εργοθεραπευτή και η διευθύντρια σας πίεζε να το αφήσετε; Να του μάθετε δηλαδή ότι όταν νιώθει άβολα με έναν ενήλικα, οι γονείς το αγνοούν; Και αυτή η γυναίκα επιτρέπεται να δουλεύει με παιδιά;

8 ώρες πρίν, maripoz είπε:

δεν καταλαβαίνω επίσης πώς θα πετύχει η έργοθεραπεία έτσι

Πραγματικά είναι απορίας άξιον!

14 ώρες πρίν, Φάντια είπε:

Τους δήλωσα ότι δε θα επιτρέψω να ξαναγίνει αυτό κι η απάντηση ήταν ότι λόγω κορονοϊού δεν επιτρέπουν να παραμένουμε στο σαλόνι αλλά να φεύγουμε και να τα παίρνουμε όταν τελειώσει το μάθημα.

Αυτή είναι η οδηγία πασπαρτού με αφορμή τον covid-19 που ακούμε σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με νήπια. Και ακόμη και οι επαγγελματίες θεραπευτές δεν είναι σε θέση με μερικές απλές - αυτονόητες κινήσεις να την προσαρμόσουν καταλλήλως για να κάνουν σωστά το θεραπευτικό τους έργο. Πραγματικά τι να πει κανείς...

Σε λίγο νομίζω η πραγματικότητα (η θλιβερή επικαιρότητα) θα οδηγήσει στο να μην επιτρέπεται να αρνείται κανείς την διακριτική παρουσία του γονέα στον χώρο εφόσον αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με το θεραπευτικό στόχο και άποψη μου είναι πως μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έρχεται σε αντίθεση. Κατ'εμέ και πολύ έχει καθυστερήσει αυτό.

On 10/2/2021 at 9:43 ΜΜ, Φάντια είπε:

Δεν πάνε καλά πες τους, 

Καλά έκανες κι έφυγες.. 

Μην αγχώνεσαι γιατί έχετε πολυ δρόμο ακόμα.. 

Ειλικρινά.. Θα ζοριστείς αμα σκέφτεσαι έτσι από τώρα. Εισαι και έγκυος δε βοηθάει.... Πρέπει να ατσαλωθεις βασικά και να μη το παιρνεις συναισθηματικά για να βρεις το καλυτερο για το παιδι σου. 

On 11/2/2021 at 10:32 ΠΜ, ΑΡΓΚ είπε:

Παιδάκι σχεδόν μωρό, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει κιόλας καλά λεκτικά, κλαίει και δε θέλει να πάει με τον εργοθεραπευτή και η διευθύντρια σας πίεζε να το αφήσετε; Να του μάθετε δηλαδή ότι όταν νιώθει άβολα με έναν ενήλικα, οι γονείς το αγνοούν; Και αυτή η γυναίκα επιτρέπεται να δουλεύει με παιδιά;

Ελα ντε

Γελοίοι εντελώς

Θα βρεις κέντρο που αυτο θα το ξεκαθαρίσεις αλλιώς βρες θεραπευτρια να ρχεται σπίτι. Ας είναι και μακριά το κεντρο δεν πειράζει. Με αποδείξεις να παιρνεις τα λεφτά πίσω.Δυσκολο βέβαια εγώ δε βρήκα ποτε... έψαξα ένα φεγγάρι αλλά τζίφος. Μετά οκ μειναμε σε κέντρο αλλά περασα στάδια ώστε να μου κανουν τη δουλειά που θέλω. Αλλά  αυτά θέλουν κουβέντα και κάθε περιπτωση διαφορετική. 

Επίσης Ενημερώσου λίγο για το θέμα σας ώστε να σαι προετοιμασμενη κάπως όταν μιλάς με τα κέντρα. Και μη φορτώνεις το παιδί με αρνητικά συνεχώς  και όσα σου λένε να τα φίλτρα ρεις. Να μην ξεχνάς ότι στην εποχή μας έχουν ανοίξει χιλιάδες τέτοια κέντρα που κρατάνε παιδιά χωρίς σοβαρό λόγο. Να σαι συγκεκριμένη, ατσαλωμενη, συγκεντρωμενη. Ο συζυγος τι τυπος ειναι πως τα βλέπει τα πράγματα? Να φανταστώ ειναι πιο κουλ? Αν ναι αυτό είναι θετικό. Καλη λευτερια!!! 

• 1 χρόνο μετά...

Καλησπέρα,ισως η ερώτησή μου δεν ταιριάζει στο θεμα αλλα δεν εχω χρονο να ψαξω το καταλληλο.Ο γιος μου σε λίγους μήνες κλείνει τα 3, συγκεκριμένα ειναι 33 μηνών,μιλάει πολύ καθαρά λέει όλα τα γράμματα εκτός από το ρο,πιστεύεται πως είναι νωρίς για να το πει η θα πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτη;

Διαφημίσεις

πρίν από 41 λεπτά , Mamaloulou είπε:

Καλησπέρα,ισως η ερώτησή μου δεν ταιριάζει στο θεμα αλλα δεν εχω χρονο να ψαξω το καταλληλο.Ο γιος μου σε λίγους μήνες κλείνει τα 3, συγκεκριμένα ειναι 33 μηνών,μιλάει πολύ καθαρά λέει όλα τα γράμματα εκτός από το ρο,πιστεύεται πως είναι νωρίς για να το πει η θα πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτη;

εγω προσωπικα θεωρω οτι μονο για το ρ δ υπαρχει λογος.ξερω παρα πολλα παιδια που ξεκινησαν τα νηπια κ δ το λεγανε καθαρα.κ τα καταφεραν αλλα πιο συντομα κ αλλα ισως κ ενα χρονο μετα

καθαρα εμπειρικα σαν μαμα

1 hour ago, Mamaloulou είπε:

Καλησπέρα ! Ακριβώς ίδια ηλικία έχει και ο δικός μου και δεν το λέει το ρ καθαρά. Αλλά δεν με ανησύχησε αυτό να σου πω την αλήθεια γιατί ξέρω και αλλά παιδάκια στο κύκλο μας που δεν το λένε καθαρά. 

3 ώρες πρίν, Mamaloulou είπε:

Καλέ μην αγχώνεσαι, το το είναι το τελευταίο γράμμα που καθαρίζει. Δίνουν περιθώριο μέχρι να πάει 5-6 χρόνων

• 1 χρόνο μετά...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...