Jump to content
➔ ParentsCafe.gr

samsympan

Plus500
  • Posts

   1,151
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

   41

  samsympan last won the day on January 24

  samsympan had the most liked content!

  Recent Profile Visitors

  3,297 profile views

  samsympan's Achievements

  Rookie

  Rookie (2/14)

  • Very PopularRare
  • First PostRare
  • CollaboratorRare
  • Posting MachineRare
  • Reacting WellRare

  Recent Badges

  1.6k

  Reputation

  1. @Madrugada το πρώτο μας παιδί ήταν μωρό IUGR. Ήρθε σε επαφή με το στήθος από την ΜΕΝΝ. Ομοίως πηγαίναμε γάλα που αντλούσα με το οικιακό της Medela. Μου το είχε δανείσει μια φίλη. Δεν νοίκιασα νοσοκομειακό. Το γάλα ήταν "μετρημένο" ας πούμε, επαρκούσε ίσα ίσα για το μωρό. Πότε δεν αντλήσα ποσότητα μεγάλη. Ούτε έρεε το γάλα από το στήθος. Καμία σχέση. (Σκέψου η τότε γυναικολόγος μου είχε πει μικρό στήθος έχεις-λίγο γάλα βγαίνει... επίσης καμία σχέση). Πήραμε εξιτήριο με οδηγία για θηλασμό και συμπλήρωμα μητρικό αντλημένο (φόρμουλα να δώσαμε 2φορές κι αυτό από ανασφάλεια δική μου, ζήτημα να ήπιε λίγες γουλιές, ήταν χορτάτο). Δεν πήρα ποτέ συμπλήρωμα αύξησης της παραγωγής μου. Δεν έχω δοκιμάσει το sns, δεν έχω προσωπική άποψη. Και ομοίως φρόντιζα αποκλειστικά το μωρό και το σπίτι και δεν την πάλευα με τις αντλήσεις. Αυτά στα γράφω για να σου επισημάνω τις ομοιότητες και τις διαφορές. Λοιπόν εντέλει με αποκλειστικό θηλασμό φτάσαμε στο 6μηνο και θηλάσε το παιδάκι έως το έτος. Από εμένα, τρεις μόνο επισημάνσεις, που τυχόν θα σου φανούν χρήσιμες. - Το ποσό έβγαζες/βγάζεις με το θήλαστρο δε θα πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη σου και να σε αποθαρρύνει. Δεν είναι ανάλογο του πόσο πίνει το μωρό όταν θηλάζει. - Η παιδίατρος μας είναι και σύμβουλος θηλασμού. Ήταν πολύ υποστηρικτική και ποτέ δεν μας άγχωσε για το βάρος. Βέβαια και το παιδί είχε καλή ανάπτυξη. Αυτό το λέω γιατί αν ήταν της άλλης σχολής που λέμε, είναι πιθανό να μην είχα θηλάσει το παιδί όσο το θήλασα. - Έβαζα συνέχεια το παιδί στο στήθος. Στο πρώτο ουά. Με κάθε γκρινίτσα. Κι ανά τακτά διαστήματα. Μετά τις πρώτες μέρες (που διαπιστώναμε στις ζυγίσεις ότι το παιδί έπαιρνε καλό βάρος) αναθάρρεψα, σταμάτησα τις αντλήσεις και το είχα "συνεχώς" στο στήθος. Εφόσον επιθυμείς να συνεχίσεις με αποκλειστικό θηλασμό και το μωρό σας "πιάνει" το στήθος καλά και έχει μεγαλώσει-δυναμώσει, συζήτησε με τον/την παιδίατρο/με σύμβουλο θηλασμού, μήπως μειώνεις το μπιμπερό και αυξάνεις τον χρόνο θηλασμού. Του ενεργητικού θηλασμού. Να πίνει ζωηρά δηλαδή το παιδί γουλιές. Να σας ζήσει!
  2. Συμφωνώ με @maripoz. Ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου αποφασίζει τα της αναισθησίας στο χειρουργείο (σε συνεννόηση κι αυτό με τον γυναικολόγο, δηλαδή ενημερώνει τον γυναικολόγο και αν υπάρχει κάποιο θέμα το συζητάνε). Τα της αναλγησίας μετά το χειρουργείο είναι καθαρά θέμα του γυναικολόγου. Δηλαδή το τι οδηγία θα δώσει για παυσίπονα. Ενδοφλέβια, από το στόμα, τυχόν ενέσιμα η υπόθετα, κλπ. (Και γενικά τα μετά είναι θέμα του γυναικολόγου. Πχ ναι, υπάρχει συγκεκριμένη λογική που ακολουθείται για σύντομη αφαίρεση καθετήρα και σχετικά άμεση κινητοποίηση της λεχώνας -και σωστά-. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι θέμα του μαιευτηρίου. Δηλαδή ο γυναικολόγος μπορεί εάν υπάρχει λόγος να τροποποιήσει τις οδηγίες αυτές). Οπότε με τον ιατρό σου συζήτησε το.
  3. Εγώ κολοκύθι, κολοκύθα, καρότο, μπρόκολο/κουνουπίδι, και πιπεριές και κρεμμυδάκι φρέσκο/πράσο και μυρωδικά τα αποθηκεύω σε μικρά/μεγάλα κομμάτια ωμά στην κατάψυξη. Όμως έχει λογική αυτό που λες και θα το δοκιμάσω. Υγ: Η μόνη φορά που δεν τρωγόταν κάτι που κατέψυξα ήταν όταν φύλαξα κολοκυθάκι (πράσινο) ωμό πολτοποιημένο. (Πως μου'ρθε αλήθεια;!) Μια αηδία ήταν. Επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, το νερό όπως πάγωσε στον πολτό, κάπως αλλίωσε τα συστατικά. Κάπως έτσι το εξηγώ εγώ, χωρίς να ξέρω.

  4. Διαφημίσεις

  5. Να σας ζήσει @little lamb! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! @Super.mum τρίτωσε το καλό. 😁 @mama16 όταν θα έχω νεότερα από το μέτωπο θα γράψω κάτι σχετικό. 😬 @Ilaeira αυτό ακριβώς σκέφτομαι συνεχώς, να είμαστε καλά να ανταπεξέλθουμε.🙏 Καλή χρονιά σε όλους!
  6. Καλημέρα! Επειδή κάποια στιγμή είναι πιθανό να postάρω κάτι σχετικό και οι χρήστες που με γνωρίζουν να αναρωτηθούν... ήρθε στον κόσμο το 3ο παιδάκι μας. Η κύηση ήταν ένα ταξίδι με κούραση, αγωνία, δυσάρεστα απρόοπτα αλλά και μεγάλη επιθυμία και προσμονή για το μωρό αυτό. Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να φέρει υγεία, χαρά και ευημερία σε όλους! Να έχετε μια όμορφη Πρωτοχρονιά!
  7. Χαίρετε! Επειδή κι εγώ ταλαιπωρήθηκα (και ταλαιπωρούμαι) πολύ εφέτος από τις ιώσεις, ήθελα να προσθέσω σε αυτά που έγραψε η @vicky86 ότι σε περίπτωση που τα συμπτώματα βλέπεις ότι επιμένουν και δεν βλέπεις βελτίωση με το πέρας των ημερών, να απευθυνθείς σε παθολόγο. Αν έχεις βήχα επίμονο και σε πνευμονολόγο μπορείς. Μην το αμελήσεις. Ο παθολόγος/πνευμονολόγος θα σε εξετάσουν-ακροαστούν κι αναλόγως θα σου προτείνουν αγωγή. Κατόπιν εσυ θα ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου για να σου δώσει το ok να την λάβεις ή να προτείνει κάτι άλλο. Στο λέω γιατί εγώ το καθυστέρησα και εκ των υστέρων κρίνω πως ήταν λάθος. Περαστικά και υπομονή!
  8. @sweety** συγγνώμη που παρεμβαίνω στο topic, καθώς δεν έχω να σου προσφέρω κάποια πληροφορία επί του αρχικού προβληματισμού σου. Αλλά συγγνώμη, ΤΙΙΙ;;;!!! Αυτό αν διατυπώθηκε έτσι, σηκώνει καταγγελία χθες. Είναι δυνατόν;! Να τον ενημερώνουν οι γυναίκες υπάλληλοι πότε ξεκινούν προσπάθειες τεκνοποίησης;! Προκειμένου να τις "εξαναγκάσει" σε άδεια επαπειλλούμενης βάζοντας τες να κάνουν ακατάλληλες εργασίες. Και με στόχο να βρει αντικαταστάτη για "ψίχουλα";! Δεν επεκτείνομαι επ'αυτού, δεν χρειάζεται να αναλύσω σε πόσα επίπεδα είναι λάθος, αντιεπαγγελματικό και (χωρίς να είμαι νομικός) παράτυπο να το πω, δεν ξέρω και τον σωστό όρο. Είναι σίγουρα πάντως για καταγγελία. Αντιλαμβάνομαι, το άγχος σας και την σπουδαιότητα της διατήρησης του εισοδήματος σας. Αλλά αθροιστικά και με τα υπόλοιπα που αναφέρετε,... εεε για όνομα του Θεού! Καταγγείλετε τον! Ζητήστε πληροφορίες από δικηγόρο που ασχολείται με το εργατικό δίκαιο. Απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Πολίτη ίσως. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (υπάρχει γραμμή 1555 7ημέρες την εβδομάδα 24ώρεςτην ημέρα και για θέμα γυναικών-ισότητας-κοινωνικής πολιτικής-καταπολέμησης βίας). Σε κάποια άλλη αρχή να σας κατευθύνουν κάπως...τι να πω.
  9. Και για εμένα ισχύει αυτό. Εφέτος οι ιώσεις που έφεραν τα παιδιά από το σχολείο με τσάκισαν στην κυριολεξία. Τα παιδιά μας της περνούν και αναρρώνουν σε λογικά πλαίσια. Εγώ το ένα κινητό ερείπιο. Καλημέρα!
  10. Η δική μας παιδίατρος, το δικό της σχήμα για τα δικά μας τα παιδιά, όπως είπα και στο αρχικό post μου, δεν περιλαμβάνει εισπνοές-αντισταμινικό. Δεν έχουν πάρει ποτέ έως τώρα. Ok, κι εγώ στα θετικά το καταλογίζω αυτό, ως προς τον οργανισμό των παιδιών μου. Φαίνεται να ανταπεξέρχονται στις ιώσεις αναπνευστικού χωρίς ανάγκη πιο δραστικού σχήματος. Αυτή η πληροφορία όμως δεν έχει κάμια βαρύνουσα σημασία για εσένα ή άλλο γονιό, ούτε καν για εμάς σε τόσο μεγάλο βαθμό. Καθώς είναι πιθανό στο μέλλον σε ίωση να χρειαστεί να δώσει. Κάθε οργανισμός διαφορετικός αλλά και το πως θα αντιδράσει κάθε φορά δε σημαίνει θα είναι πάντα ίδιο. Και τέλοσπάντων επιμένω πως αν υπάρχει αμφιβολία κάποια στιγμή, σε κάποια ίωση, για την ανάγκη ή μη κάποιου φαρμάκου, ή θέλουμε πληροφορίες για τη δράση του, τι πιο απλό από το να το συζητήσουμε με τον ιατρό. Και αν κρίνουμε παίρνουμε και 2η γνώμη.
  11. Η απόφαση για την έλευση ενός παιδιού στον κόσμο και την ανατροφή του, δεν θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά την γυναίκα που κυοφορεί αλλά και το έτερο μέλος του ζεύγους. Πλην μονογονεϊκών οικογενειών. Οπότε καταρχήν συζητήστε το εις βάθος με τον σύντροφο. Απουσία συντρόφου υπάρχουν υπηρεσίες ενημερωτικές-υποστηρικτικές για μονογονεϊκές οικογένειες, που μπορείτε να απευθυνθείτε. Καθώς και στον γυναικολόγο σας και τον παιδίατρο μπορείτε να απευθυνθείτε για να σας παραπέμψουν κατάλληλα είτε προς ενημέρωση, είτε προς υποστήριξη προκειμένου να αποφασίσετε για ρην πορεία.
  12. Εγώ πάντως όταν το βλέπω να ζορίζει το πράγμα, πάντα ρωτά τον ιατρό. Μήπως να πάρει το τάδε; Μήπως το δείνα; κλπ; Τι προτείνεις για να ανακουφιστεί το παιδί; Και πάντα μου απαντάει. Και ευθέως έχω ρωτήσει σε άλλες περιστάσεις. "Ακούω για την τάδε αγωγή. Καταλαβαίνω δεν την προτείνεις συχνά." Και εκεί μου απαντά τι και πως. Γιατί να είναι πρόβλημα αυτό να το συζητήσεις με τον ιατρό;! Το ότι ο κάθε ιατρός προτείνει δικό του σχήμα και με απόκλιση μεγάλη κάποιες φορές από τον συνάδελφο, είναι άξιο προβληματισμού όντως. Αλλά όχι απορίας άξιον. Πλέον επειδή παίρνω και 2 και 3 ιατρικές γνώμες κάποιες φορές και 10... (όχι για τα παιδιά μόνο, γενικά μιλάω) και επειδή ευθέως λέω "Από συνάδελφο σας άκουσα αυτό/πρότεινε αυτό. Ποια η άποψη σας;" Πάντα μου απαντούν κι αντιλαμβάνομαι νομίζω το σκεπτικό του καθενός... κι έπειτα αναλόγως κρίνει ο καθένας τι να ακολουθήσει. Πολλές φορές στην αγωγή εμπεριέχεται κι ένα ποσοστό πειραματισμού. Δοκιμή-αποτέλεσμα. Το λέω γιατί το βίωσα προσωπικά πρόσφατα. Και αλήθεια όσο κι αν υπάρχουν στιγμές που λες: " Γιατρέ! Δώσε μου ΤΟ φάρμακο να το πάρω και την επόμενη στιγμή να εξαφανιστούν τα συμπτώματα γιατι δεν αντέχω άλλο!" Εεε συνηθέστερα, δεν υπάρχει τέτοιο φάρμακο (δεν μιλώ για επείγουσες καταστάσεις ζωής-θανάτου). Θέλει υπομονή. Να λάβεις κάποιες δόσεις πριν αρχίσει να ανταποκρίνεται ο οργανισμός κι αν και ίσως χρειαστεί τροποποίηση κλπ κλπ. Καλημέρα!
  13. Θα πω την άποψη μου περί αγωγής, ως μη ειδικός, εμπειρικά. Ο ιατρός συστήνει αγωγή βάσει διαφόρων παραμέτρων. - Συμπτώματα, κλινική εικόνα ασθενούς. Εν προκειμένω τι έχει προσβληθεί; Το ανώτερο/κατώτερο αναπνευστικό; Ποιο όργανο (πχ μύτη, αμυγδαλές, λαιμός, τραχεία, βρόγχοι, κλπ); Σε τι βαθμό; Με τι εικόνα (πχ βλένες, ερυθρότητα, ξηρότητα, πύον, σπασμός-παροξυσμός βήχα/βρογχόσπασμος, κλπ). - Τυχόν εργαστηριακά αποτελέσματα (πχ επίχρισμα ρινός/λαιμού, αίματος, αντιβιόγραμμα, ακτινογραφία, κλπ). - Ιστορικό ασθενούς. Εξέλιξη σε ανάλογες περιπτώσεις (πχ ύφεση συμπτωμάτων, όξυνση, νοσηλεία/μη νοσηλεία στο παρελθόν, κλπ). Συνοδά νοσήματα, κλπ. - Εμπειρία ιατρού σχετικά με το φαρμακευτικό σχήμα που "δουλεύει" σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ασθενή. Αυτά μερικά που θεωρώ ότι ο σωστός ιατρός λαμβάνει υπόψη του πριν δόσει αγωγή. Η οποία αγωγή στοχεύει σε διαφορετικό όργανο αναλόγως συμπτωμάτων. Για εμένα πάντα να ρωτάμε τον ιατρό εκ των προτέρων, ποια η δράση του φαρμάκου-για ποιον λόγο το χορηγεί. Ας διαβάζουμε και το χαρτάκι του φαρμάκου κι ότι απορία έχουμε να την λύνουμε με τον ιατρό. Και γενικά για τους παραπάνω λόγους, δεν προβληματιζόμαστε και πολύ γιατί το τάδε συνομίλικο παιδί με ίωση παίρνει το x σχήμα κι όχι το δικό μου. Μπορούμε να ρωτάμε βέβαια και να λύνουμε την απορία μας απευθείας με τον ιατρό.
  14. Καλημέρα! Υπάρχουν υπηρεσίες ταξί που διαθέτουν παιδικά καθίσματα. Ψάξτε το στο διαδίκτυο. Επίσης ταξί με ιδιωτικό πελατολόγιο εξυπηρετούν κατόπιν ραντεβού (πολύ προσεγμένα με πλέξιγκλας και καθαρά) που επίσης έχουν παιδικά καθίσματα και εξυπηρετούν περιπτώσεις μεταφοράς παιδιών.
  15. Καλησπέρα! Εδώ κι ένα μήνα περίπου ταλαιπωρούμαστε από ιώσεις. Είναι εφέτος και τα δύο παιδιά στο σχολείο. Και το σχολείο πλέον λειτουργεί με τους όρους του παλιού καλού καιρού. Η μικρή δε πρώτη χρονιά, οπότε δεν είναι και προς έκπληξη θα πει κανείς. Εμείς τις ιώσεις με καταρροή-μπούκωμα τις παλεύουμε μόνο με πλύσεις φυσιολογικού ορού. Αν συνοδεύονται από πυρετό (38+) και με αντιπυρετικά. Κι αν συνοδεύονται κι από βήχα και με αποχρεμπτικό. Η παιδίατρος μας δεν μας έχει δώσει ποτέ οδηγία για ρινικό σπρει ούτε για εισπνεόμενα, προφανώς γιατί θεωρεί ότι δεν έχει χρειαστεί στην περίπτωση μας, έως τώρα (εννοείται όχι γιατί δεν δίνει γενικά). Κι όντως, μαζί και με παρηγορητικές πρόσκαιρα ανακουφιστικές παρεμβάσεις (όπως ζεστά ντουζ, ζεστά ροφήματα, μαλακές τροφές-σούπες, καμιά παστίλια για το λαιμό και φέτος έδωσα πρώτη φορά φυτικό σιρόπι παιδικό μαλακτικό) και ΥΠΟΜΟΝΗ να κάνει τον κύκλο της η ίωση 2-3 μέρες, ευτυχώς περνάνε και δεν μας έχουν κάνει επιπλοκές, ούτε έχουμε χρειαστεί νοσηλεία. Την τελευταία φορά, ωστόσο, στην μικρή η οποία έβηχε κυριολεκτικά όλη μέρα, με οδηγία της παιδιάτρου χορηγήσαμε άπαξ δόση του γνωστού ηρεμιστικού (που πέρα από την βασική του ιδιότητα ως ηρεμιστικό, ενίοτε χορηγείται και για τον συνεχή βήχα και για αλλεργικές αντιδράσεις) για να μπορέσει να κοιμηθεί. Για εμάς που μέχρι τώρα ήμασταν σε "ελαφρά αγωγή" ήταν ακραίο. Αγχώθηκα να σας πω, αλλά το δώσαμε, με επαγρύπνηση, ως ύστατη λύση. Και το παιδί ηρέμησε και κοιμήθηκε. Και βγάλαμε τη νύχτα που λέμε. Και όντως η εικόνα της την επομένη ήταν βελτιωμένη και δεν χρειάστηκε ξανά. Στην μεγάλη που ακολούθησε την αδερφή της στα συμπτώματα, οριακά θα δίναμε άπαξ επίσης, αλλά το παιδί ευτυχώς κατάφερε και κοιμήθηκε άνευ. Το τρενάραμε όσο μπορέσαμε και καλώς τελικά. Θέλω να πω πάντως εδώ ότι κι εγώ βρέθηκα σε αυτή τη γνώριμη στιγμή όπου βράδυ με παιδιά ταλαιπωρημένα όλη μέρα από τον βήχα και σε απόγνωση λες πως θα βγει η νύχτα, εντέλει βρέθηκε μια λύση. Ευτυχώς να πω εδώ, ότι εμάς μας σώνει που είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ιατρό και σε περίπτωση επιδείνωσης ενημερώνω και πάντα απαντά μετά από λίγο με νέες οδηγίες αν χρειαστεί. Οπότε, τα συμπεράσματα μου: Να είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τον ιατρό (να έχουμε ως προαπαιτούμενο να είναι άμεσος στις αποκρίσεις του). Να μην διστάζουμε να "ενοχλούμε" κι αρκετές φορές την ημέρα αν υπάρχει ανάγκη. Να περιγράφουμε με σαφήνεια την κλινική εικόνα του παιδιού. Και να ζητάμε οδηγίες προς ανακούφιση (είτε αυτές αφορούν αγωγή, είτε επίσκεψη για έλεγχο στο ιατρείο, είτε αν χρειάζεται μετάβαση στο νοσοκομείο). Υπομονή και περαστικά σε όποιον ταλαιπωρείται από αυτή την ίωση με βήχα που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο!
  16. Εγώ θεωρώ ότι η γκρίνια μπορεί να πηγάζει κι από το βρέφος-νήπιο-παιδί χωρίς απαραιτήτως να την πυροδοτεί ο γονιός-φροντιστής. ΑΛΛΑ ναι! Πρέπει με ηρεμία να σκύψουμε και να δούμε τι μπορεί να την προκαλεί/θρέφει κι από μεριάς του παιδιού κι από μεριάς δικής μας. Και @belleblue και @kotsifikos πόσο μου άρεσαν αυτά που γράψατε, η κάθε μία από μεριάς της, σχετικά με το τι σας έκανε να νευριάζετε. Πράγματι θέλει να στραφεί κανείς με ψυχραιμία, ειλικρίνεια και απενοχοποίηση θα έλεγα προς τον εαυτό του για να συνειδητοποιήσει τι τον κάνει να φουντώνει. Και για εμένα να πω ότι αυτό που με κάνει να βγάζω νεύρα στα παιδιά είναι ξεκάθαρα η συνειδητοποίηση της ανυμποριάς μου, της ακαταλληλότητας μου, να ρυθμίσω επαρκώς και σωστά μια στιγμή κρίσης. Εκεί λοιπόν βγάζω νεύρα στα παιδιά ενώ στην ουσία νευριάζω με τον παιδαριώδη εαυτό μου.
  ×
  ×
  • Create New...