Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

1 ώρα πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Το παιχνίδι φαντασίας, είναι το παπάκι που ήταν εργαλείο. Το παιδί το κάνει, εσείς δεν το αναγνωρίζετε.

Όχι δε κατάλαβες, δεν πήρε ένα παπάκι να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο. έβλεπε το εργαλείο κ το έλεγε παπάκι. κι αυτό λογικά φαντασία είναι, αλλά δεν ήταν στο πλαίσιο παιχνιδιού. 

15 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Μου θύμισες μια λίστα σε κάποιο ξένο site με τις πιο creepy ατάκες που έχουν ακούσει γονείς από τα παιδιά τους και το backstory κάθε μιας... ή την απουσία backstory... :shock:

αυτό πρέπει να το διαβάσω για να είμαι ψυχολογικά προετοιμασμένη! 

Just now, λουκουμαδάκι είπε:

Έχει τέλεια ιατρικά σετ ξύλινα η πολύ καλά πλαστικά και δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία από τη μεριά σας να κάνετε τον άρρωστο αχ βαχ πονάω έχω πυρετό άκου την καρδιά μου βάλε μου τσιρότο δώσε σιροπακι και 50€ επίσκεψη! :lol:

Κουκλόσπιτο δοκιμάσατε; Κάστρο; Εργαλεία; Φορτηγά στον κήπο η σε αμμοδοχείο; Καρότσι μάρκετ με προϊόντα; Κούκλες να τις κάνει μπάνιο να τις ντύνει να τις κάνει βόλτες; Αυτοκινητάκια να τα οδηγάει να τα πηγαίνει συνεργείο; Τι παιχνιδάκια έχει; 

γιατρό παίζουμε μ εμάς κ τα κουκλάκια. αλλά δεν έχω καταλάβει αν ξέρει ότι το κάνουμε στα ψέματα ή αν νομίζει ότι όντως μας κάνει εμβόλιο κλπ γιατί το παίρνει πολύ στα σοβαρά. ταΐζει τα αρκουδάκια καμία φορά ή κάνει ότι τα αλλάζει, βάζει τα ζώα να φάνε. τα ζωάκια lego της φάρμας κ της ζουγκλας όμως όσο κ αν έχουμε παρακινήσει να τα βάζει σε παιχνίδι ρόλων, δεν συγκινείται κ θέλει να τα χτίζει όπως του αρέσουν. αυτοκινητάκια τα παρατάσσει, τα τσουλάει, φορτώνει το φορτηγό. το τραινάκι πάλι οσες φορές του έδειξα να βάζει επιβάτες κλπ, δεν συγκινήθηκε. ούτε τα ψώνια ή να κάνουμε ότι τρώμε. βέβαια τώρα είμαστε πολύ μεγάλο μέρος της μέρας έξω κ παίζει ελάχιστα στο σπίτι όποτε δεν το έχουμε δουλέψει πολύ αυτό το τελευταίο δίμηνο. κάνουμε κάτι θάλασσα διάφορα με τα φουσκωτά, ότι βάζουμε βενζίνη στο σκάφος ή μας κυνηγάει ο καρχαρίας. αυτά του αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. 

Just now, Mama_Anesti_ είπε:

Ξετρελαθηκα όταν το διάβασα! 

Εμεις έχουμε πολλούς φανταστικούς φίλους πχ την κάμπια, την πεταλούδα, την πασχαλίτσα, τον τινο και κάποιους με δικά του ονόματα δεν τα ξέρω ακριβώς, που παιζουν μαζί, πάνε βόλτες, α... και μία μέρα με έβαλε να τους κάνω όλους μπανιο! 

Από ότι καταλαβα θα συγκατοικουμε για πολλά χρόνια ακομα!:lol:

πολύ ψύχραιμες σας βλέπω με αυτά. εγω θα είχα τρελαθεί από την αγωνία μου μέχρι να περάσει αυτή η φάση!  

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Ο δικός μου δεν έχει φανταστικούς φίλους, απλά όλα τα αλογάκια κλπ είναι μηχανάκια, και γενικά ακόμα κι όταν απλώς περπατάει στο σπίτι ή και έξω, κάνει ότι οδηγάει. Κάνει τα χέρια του ότι κρατάνε τιμόνι και κάνει βρουμ βρουμ, κάνει και όπισθεν κάποιες φορές! Εντάξει, την πρώτη φορά που είδα να κάνει ότι στρίβει ενώ περπατούσε στη μέση της πλατείας, ανησύχησα λίγο! Μετά το συνήθισα  :-o

Just now, Έσπερος είπε:

παίζει ελάχιστα στο σπίτι όποτε δεν το έχουμε δουλέψει πολύ αυτό το τελευταίο δίμηνο. κάνουμε κάτι θάλασσα διάφορα με τα φουσκωτά, ότι βάζουμε βενζίνη στο σκάφος ή μας κυνηγάει ο καρχαρίας. αυτά του αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. 

1) τι να "δουλέψετε"? μην το κάνετε σαν εκπαίδευση, αστον να παίζει και όπου βγεί...

2) μια χαρά καταλαβαίνει τα πάντα, και όταν παίζετε το γιατρό μια χαρά επίσης καταλαβαίνει ότι δεν είναι αλήθεια

Just now, Έσπερος είπε:

Όχι δε κατάλαβες, δεν πήρε ένα παπάκι να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο. έβλεπε το εργαλείο κ το έλεγε παπάκι. κι αυτό λογικά φαντασία είναι, αλλά δεν ήταν στο πλαίσιο παιχνιδιού. 

αυτό πρέπει να το διαβάσω για να είμαι ψυχολογικά προετοιμασμένη! 

γιατρό παίζουμε μ εμάς κ τα κουκλάκια. αλλά δεν έχω καταλάβει αν ξέρει ότι το κάνουμε στα ψέματα ή αν νομίζει ότι όντως μας κάνει εμβόλιο κλπ γιατί το παίρνει πολύ στα σοβαρά. ταΐζει τα αρκουδάκια καμία φορά ή κάνει ότι τα αλλάζει, βάζει τα ζώα να φάνε. τα ζωάκια lego της φάρμας κ της ζουγκλας όμως όσο κ αν έχουμε παρακινήσει να τα βάζει σε παιχνίδι ρόλων, δεν συγκινείται κ θέλει να τα χτίζει όπως του αρέσουν. αυτοκινητάκια τα παρατάσσει, τα τσουλάει, φορτώνει το φορτηγό. το τραινάκι πάλι οσες φορές του έδειξα να βάζει επιβάτες κλπ, δεν συγκινήθηκε. ούτε τα ψώνια ή να κάνουμε ότι τρώμε. βέβαια τώρα είμαστε πολύ μεγάλο μέρος της μέρας έξω κ παίζει ελάχιστα στο σπίτι όποτε δεν το έχουμε δουλέψει πολύ αυτό το τελευταίο δίμηνο. κάνουμε κάτι θάλασσα διάφορα με τα φουσκωτά, ότι βάζουμε βενζίνη στο σκάφος ή μας κυνηγάει ο καρχαρίας. αυτά του αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. 

πολύ ψύχραιμες σας βλέπω με αυτά. εγω θα είχα τρελαθεί από την αγωνία μου μέχρι να περάσει αυτή η φάση!  

Με μπερδεύεις παρά πολύ με αυτό το δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. Εσύ τι καταλαβαίνεις ότι (ίσως δεν) καταλαβαίνει; Δεν πιστεύεις ότι καταλαβαίνει ότι είσαι η σας κυνηγάει ένας ψεύτικος/ανύπαρκτος καρχαρίας η δεν καταλαβαίνει τι είναι ο καρχαρίας και τι ακριβως παίζει εκείνη τη στιγμή; 

Κράτα το

Κράτα το

Με μπερδεύεις παρά πολύ με αυτό το δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. Εσύ τι καταλαβαίνεις ότι (ίσως δεν) καταλαβαίνει; Δεν πιστεύεις ότι καταλαβαίνει ότι είσαι η σας κυνηγάει ένας ψεύτικος/ανύπαρκτος καρχαρίας η δεν καταλαβαίνει τι είναι ο καρχαρίας και τι ακριβως παίζει εκείνη τη στιγμή; 

Ας πούμε τον φουσκωτό καρχαρία. Δεν έχει δει αληθινό ψάρι προφανώς, έχει δει μόνο ένα παιχνίδι μικρό που έχουμε κ ένα ομοίωμα που έχει ένα παιδάκι στην παραλία. όταν πηγαίνει και το αγκαλιάζει (τον καρχαρία), καταλαβαίνει ότι είναι ψεύτικο; 

ή όταν δίνει νερό στο αρκουδάκι, καταλαβαίνει ότι το αρκουδάκι δεν πίνει; 

ή όταν λέμε ότι πα΄με να βάλουμε βενζίνη στο σκάφος (ένα φουσκωτό σκούτερ) καταλαβαίνει ότι δεν βάζουμε όντως βενζίνη εκέινη την ώρα; καταλαβαίνει ότι παίζουμε ή νομίζει ότι τον κοροιδεύουμε;

Just now, Έσπερος είπε:

Ας πούμε τον φουσκωτό καρχαρία. Δεν έχει δει αληθινό ψάρι προφανώς, έχει δει μόνο ένα παιχνίδι μικρό που έχουμε κ ένα ομοίωμα που έχει ένα παιδάκι στην παραλία. όταν πηγαίνει και το αγκαλιάζει (τον καρχαρία), καταλαβαίνει ότι είναι ψεύτικο; 

ή όταν δίνει νερό στο αρκουδάκι, καταλαβαίνει ότι το αρκουδάκι δεν πίνει; 

Φυσικά! Δεν έχει σκυλάκι παιχνίδι; Δεν βλέπεις να καταλαβαίνει τη διαφορά με τα ζωντανά; Πχ η δικιά μου έχει αρχίσει και φοβάται τα ζωντανά σκυλάκια ενώ παλαιότερα έτρεχε καταπάνω τους ενώ στο σπίτι και το σκύλο κάνει και τα λούτρινα αγκαλιάζει και κάνει γαβ. Όταν ταιζει το αρκουδάκι δεν βλέπει ότι το φαγητό δεν τελειώνει; Έχει εκφράσει απορία γιατί δεν τρώει το αρκούδι; Φαντάζομαι όχι. Καταλαβαίνει ότι είναι ψεύτικο. Έχετε φιγούρες; Τους μιλάει και περιμένει απάντηση; (Αν έχει περάσει στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να απαντάει ο ίδιος για αυτά)  Φαντάζομαι επίσης όχι. Άμα του δώσεις ένα ψεύτικο ποτηράκι και του πεις έλα να πιούμε τσάι και είναι άδειο δεν θα κάνει φςςςς αααχχχ ξέρω γω; Ότι τάχα ήπιε; Άρα ναι καταλαβαίνει την έννοια του αληθινό ψεύτικο. Ίσως ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει ότι πχ τα καρτούν δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα αλλά αυτό είναι για αργότερα! 

Κράτα το

Κράτα το

Διαφημίσεις

Just now, Έσπερος είπε:

Εγώ κατάλαβα. Εσύ όχι :) Ή με τρολάρεις, ή δεν είσαι εκπαιδευτικός, ή από το άγχος σου για το αν το παιδί είναι καλά έχεις ελαφρώς "λαλήσει". Αν δεν είναι παιχνίδι το να αποκαλεί το εργαλείο παπάκι, τι είναι; Οι άλλες μαμάδες θα έκαναν ΚΟΥΑΚ, εσύ το διορθώνεις και δεν το μετράς σαν παιχνίδι γιατί δεν είναι οργανωμένη ώρα παιχνιδιού.

Γενικά στ έχω ξαναπεί, ανησυχείς για λάθος πράγμα. Αν είσαι ειλικρινής για όσα λες και δε μας δουλεύεις, θα ήταν καλό εσύ να μιλήσεις με έναν ειδικό (για εσένα, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που περιγράφεις)

Just now, ΑΡΓΚ said:

Εγώ κατάλαβα. Εσύ όχι :) Ή με τρολάρεις, ή δεν είσαι εκπαιδευτικός, ή από το άγχος σου για το αν το παιδί είναι καλά έχεις ελαφρώς "λαλήσει". Αν δεν είναι παιχνίδι το να αποκαλεί το εργαλείο παπάκι, τι είναι; Οι άλλες μαμάδες θα έκαναν ΚΟΥΑΚ, εσύ το διορθώνεις και δεν το μετράς σαν παιχνίδι γιατί δεν είναι οργανωμένη ώρα παιχνιδιού. 

@Έσπερος πάλι πολύ φιλικά, αντιμετωπίζεις το παιδί σαν ένα μικροσωμο ενηλικα και το παιχνίδι σαν προσπάθεια να μάθεις σε έναν ενηλικα που για κάποιο λόγο προσγειώθηκε στον κόσμο 30 ετών από το πουθενά τι κάνουνε οι άλλοι άνθρωποι εκεί έξω. Σαν μάθημα δηλαδή. το παιχνίδι δεν "δούλευεται" με τους γονείς σε φάση να κάνει το παιδί "πρόοδο", δεν είναι μάθημα και είναι πολλά περισσότερα από σκέτη απομίμηση. Μια χαρά φανταστικό παιχνίδι κάνει το παιδί σου και φυσικά καταλαβαίνει ότι παίζει. Εσύ σίγουρα έχεις ξεχάσει εντελώς πώς γίνεται αυτό και αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύεσαι. Μια χαρά στα λέει η @ΑΡΓΚ. Δεν μπορείς ίσως να κάνεις πολλά για να παίξεις με το παιδί σου αλλά προσπάθησε να χαλάρωσεις, πείσε επιτέλους τον εαυτό σου ότι το παιδί ειναι φυσιολογικό και δίνε του την ευκαιρία να παίζει με άλλα παιδάκια όσο πιο συχνά γινεται, ξέρουν αυτά τι κάνουν. 

Επίσης τι θα πει " στο πλαίσιο παιχνιδιού"? Δεν πλαισιώνεται το παιχνίδι γιαυτό λέγεται και φανταστικό 

Just now, maripoz είπε:

@Έσπερος πάλι πολύ φιλικά, αντιμετωπίζεις το παιδί σαν ένα μικροσωμο ενηλικα και το παιχνίδι σαν προσπάθεια να μάθεις σε έναν ενηλικα που για κάποιο λόγο προσγειώθηκε στον κόσμο 30 ετών από το πουθενά τι κάνουνε οι άλλοι άνθρωποι εκεί έξω. Σαν μάθημα δηλαδή. το παιχνίδι δεν "δούλευεται" με τους γονείς σε φάση να κάνει το παιδί "πρόοδο", δεν είναι μάθημα και είναι πολλά περισσότερα από σκέτη απομίμηση. Μια χαρά φανταστικό παιχνίδι κάνει το παιδί σου και φυσικά καταλαβαίνει ότι παίζει. Εσύ σίγουρα έχεις ξεχάσει εντελώς πώς γίνεται αυτό και αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύεσαι. Μια χαρά στα λέει η @ΑΡΓΚ. Δεν μπορείς ίσως να κάνεις πολλά για να παίξεις με το παιδί σου αλλά προσπάθησε να χαλάρωσεις, πείσε επιτέλους τον εαυτό σου ότι το παιδί ειναι φυσιολογικό και δίνε του την ευκαιρία να παίζει με άλλα παιδάκια όσο πιο συχνά γινεται, ξέρουν αυτά τι κάνουν.

Θα συμφωνήσω. Ίσως από άγνοια, ή βαρεμάρα, ποτέ δεν ασχολήθηκα να "μάθω" στα παιδιά μου να παίζουν, να ζωγραφίσουν μέσα στις γραμμές, να τρώνε κλπ. Όταν τρώνε, τα βοηθάω να φάνε "σωστά", αλλά δεν το είχα σκεφτεί σαν μάθημα. Το είχα σκεφτεί ότι πιάνουν κουτάλι και πιρούνι,και για να μη γίνει χαμός βοηθάω λιγο μέχρι να καταφέρουν να τρώνε χωρίς να πέφτουν κάτω οι μπουκιές. 
Για τα μαθήματα υπάρχει το σχολείο. Το πολύ πολύ να μάθει στα 4 ένα παιδί να ζωγραφίζει μέσα στις γραμμές! Κατά τα άλλα, το παιχνίδι δεν μαθαίνεται...απλά προκύπτει!

Και το καλύτερο παιχνίδι προκύπτει αυθόρμητα, με αφορμή ερεθίσματα από την καθημερινότητα (πχ είδαμε τον κηπουρό να κλαδεύει έναν κήπο, πέρασε ένας παλιατζής, πήγαμε στον παιδίατρο κλπ).

Just now, Έσπερος είπε:

Το βλέπεις έτσι γιατί δεν το έχεις ζήσει συστηματικά. Κι εγώ το έβλεπα αποστασιοποιημένα μέχρι να συμβεί. Είναι μέρος παιχνιδιού, μιλάμε για φανταστικούς φίλους/ζωακια/ομιλούντα αντικείμενα/ηρωες κινουμ. σχεδιων  που αναπλάθει το παιδί ξέροντας οτι δεν υπάρχουν αληθινά παρα για να εξυπηρετήσουν το παιχνίδι του. Δεν ασχολείται όλη την μέρα με αυτα αλλά όλα μπορεί να γίνουν αφορμές για παιχνίδι. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση, το θεωρώ φυσιολογικό και πολλές φορές εκπλήσσομαι  από τους συνειρμους του, την λογική που διέπει την φαντασία του, απο τον τρόπο σκέψης του εντέλει. 

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Γενικά στ έχω ξαναπεί, ανησυχείς για λάθος πράγμα. Αν είσαι ειλικρινής για όσα λες και δε μας δουλεύεις, θα ήταν καλό εσύ να μιλήσεις με έναν ειδικό (για εσένα, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που περιγράφεις)

Ειλικρινά όταν το άκουσα αυτό πέρασα ένα σωρό σκέψεις. ότι μπορεί όντως να νομίζει ότι είναι παπάκι (ενταξει αυτί το προσπέρασα γρήγορα γιατί δεν έχω σκεφτεί ότι είναι χαζό το παιδί), ότι μπορεί να το νόμισε κ μετά να κατάλαβε ότι δεν είναι κ να στενοχωρήθηκε που δεν είναι ή να στενοχωρήθηκε που κατάλαβε λάθος, ε κ κάπου μετά αναρωτήθηκα αν αυτό είναι φαντασία!!

Just now, maripoz είπε:

Εσύ σίγουρα έχεις ξεχάσει εντελώς πώς γίνεται αυτό και αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύεσαι. 

ναι αυτό είναι σίγουρο. 

Άμα του δώσεις ένα ψεύτικο ποτηράκι και του πεις έλα να πιούμε τσάι και είναι άδειο δεν θα κάνει φςςςς αααχχχ ξέρω γω; Ό

επειδή δεν το κάνει μόνος του, δεν το έχω δοκιμάσει γιατί φοβάμαι μήπως μπερδευτεί ή νομίσει ότι τον κοροϊδεύω.

Διαφημίσεις

Just now, Έσπερος είπε:

Ειλικρινά όταν το άκουσα αυτό πέρασα ένα σωρό σκέψεις. ότι μπορεί όντως να νομίζει ότι είναι παπάκι (ενταξει αυτί το προσπέρασα γρήγορα γιατί δεν έχω σκεφτεί ότι είναι χαζό το παιδί), ότι μπορεί να το νόμισε κ μετά να κατάλαβε ότι δεν είναι κ να στενοχωρήθηκε που δεν είναι ή να στενοχωρήθηκε που κατάλαβε λάθος, ε κ κάπου μετά αναρωτήθηκα αν αυτό είναι φαντασία!!

ναι αυτό είναι σίγουρο. 

Το δικό μου τρίχρονο μας διηγείται πολύ σοβαρά ότι μαζί με τον φίλο του ήταν πάνω σε αστυνομικές μηχανές, και κυνήγησαν κάτι κλέφτες και όταν τους έπιασαν τους...πέταξαν στα σκουπίδια! (δεν ανησύχησα, έπρεπε? :roll:)

Το βλέπεις έτσι γιατί δεν το έχεις ζήσει συστηματικά. Κι εγώ το έβλεπα αποστασιοποιημένα μέχρι να συμβεί. Είναι μέρος παιχνιδιού, μιλάμε για φανταστικούς φίλους/ζωακια/ομιλούντα αντικείμενα/ηρωες κινουμ. σχεδιων  που αναπλάθει το παιδί ξέροντας οτι δεν υπάρχουν αληθινά παρα για να εξυπηρετήσουν το παιχνίδι του.

ενταξει αν δεν ξέρεις ότι το κάνουν κ ότι είναι νορμαλ, δεν τρελαίνεσαι όταν το βλέπεις για πρώτη φορά; 

Just now, irin είπε:

Το δικό μου τρίχρονο μας διηγείται πολύ σοβαρά ότι μαζί με τον φίλο του ήταν πάνω σε αστυνομικές μηχανές, και κυνήγησαν κάτι κλέφτες και όταν τους έπιασαν τους...πέταξαν στα σκουπίδια! (δεν ανησύχησα, έπρεπε? :roll:)

μια φορά άρχισε να μου λέει κάτι που δεν έχει συμβεί κ νόμισα ότι το είδε στον ύπνο του κ προσπάθησα να εξηγήσω τι είναι το όνειρο. λες απλά να το φαντάστηκε; 

Just now, Έσπερος είπε:

μια φορά άρχισε να μου λέει κάτι που δεν έχει συμβεί κ νόμισα ότι το είδε στον ύπνο του κ προσπάθησα να εξηγήσω τι είναι το όνειρο. λες απλά να το φαντάστηκε; 

Πιθανόν! Τώρα είχα μπει στην κάμερα που έχω στο σαλόνι,να δώ τί κάνουν με την κυρία που τα κρατάει. Τους πέτυχα να αράζουν στον καναπέ και να λέει ο μικρός ότι "τώρα που έχω γίνει μεγάλος, παίζω playstation με τον μπαμπά. Ναι, ναι ξέρω! μου έχει μάθει η μαμά! Έχει και η γιαγιά και ο παππούς Playstation αλλά το έκρυψαν γιατί δεν μου άρεσε το δικό τους" Η αλήθεια είναι ότι έχουμε Playstation αλλά ποτέ δεν έχει παίξει κανείς, εγώ δεν ξέρω καν πώς ανοίγει. και η γιαγιά και ο παππούς δεν ξέρουν καν τί είναι αυτό!

Just now, Έσπερος είπε:

To καλό σενάριο είναι να συνεχίσει να καλλιεργεί τη φαντασία του παρά την αντίδρασή σας, και να μιλάει αργότερα στους φίλους του σε στυλ "η μάνα μου είναι πολύ περίεργη, θα μας βάλει να κάνουμε προπαίδεια αν έρθεις σπίτι, να έρθω εγώ σε εσάς καλύτερα να φτιάξουμε εκείνο το κάστρο από κούτες που λέγαμε ;" Το κακό σενάριο είναι να βγει όντως ένα παιδί που όταν μιλάνε οι συμμαθητές του τους εξηγεί γιατί όσα λένε είναι λάθος και τους καλεί να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια ... Έχεις διαβάσει Μικρό Νικόλα; Θυμάσαι τον Ανιάν; Γιατί νομίζω ότι κάπως έτσι το φαντάζεσαι το ιδανικό παιδί.

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

To καλό σενάριο είναι να συνεχίσει να καλλιεργεί τη φαντασία του παρά την αντίδρασή σας, και να μιλάει αργότερα στους φίλους του σε στυλ "η μάνα μου είναι πολύ περίεργη, θα μας βάλει να κάνουμε προπαίδεια αν έρθεις σπίτι, να έρθω εγώ σε εσάς καλύτερα να φτιάξουμε εκείνο το κάστρο από κούτες που λέγαμε ;" Το κακό σενάριο είναι να βγει όντως ένα παιδί που όταν μιλάνε οι συμμαθητές του τους εξηγεί γιατί όσα λένε είναι λάθος και τους καλεί να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια ... Έχεις διαβάσει Μικρό Νικόλα; Θυμάσαι τον Ανιάν; Γιατί νομίζω ότι κάπως έτσι το φαντάζεσαι το ιδανικό παιδί.

ρε σύ όχι αλήθεια δεν του κάνουμε μάθημα, εξάλλου ξέρεις ότι έχω μπλέξει με τις θεωρίες περί μη πίεσης κ αναρωτιέμαι αν πρέπει να βοηθήσω  για να δείξω πώς φτιάχνουμε στέγη στο σπιτάκι με τα τουβλάκια,  λες να βάζουμε κάτω το παιδί να του κάνουμε μάθημα; απλώς υπεραναλύω. 

Διαφημίσεις

Just now, Έσπερος είπε:

ρε σύ όχι αλήθεια δεν του κάνουμε μάθημα, εξάλλου ξέρεις ότι έχω μπλέξει με τις θεωρίες περί μη πίεσης κ αναρωτιέμαι αν πρέπει να βοηθήσω  για να δείξω πώς φτιάχνουμε στέγη στο σπιτάκι με τα τουβλάκια,  λες να βάζουμε κάτω το παιδί να του κάνουμε μάθημα; απλώς υπεραναλύω. 

Μη δείξεις πώς φτιάχνουμε... απλά φτιάξτο και πες "κοίτα ένα σπιτάκι!". όχι με σκοπό να δει πώς γίνεται, απλά για να το δει και να χαρεί οτι υπάρχει αυτή η δυνατότητα! και μετά βάλτε μέσα ανθρωπάκια-ζωάκια κλπ!

19 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Ξανα σε αυτό το θέμα, δεν θα σταματήσω μου φαίνεται μέχρι να τελειωσει το πανεπιστήμιο ο μικρός!

Τα παιδια σας πέρασαν κάποια φάση που μιλούσαν μόνα τους; τώρα τελευταία το κάνει πολύ ο δικός μας, πριν κοιμηθεί για να χαλράωσει, ή αν πούμε κάτι ενδιαφέρον να το επαναλαμβάνει - αυτά νομίζω είναι συνηθισμένα, αλλά τώρα τελευταία μου έχει κάνει εντύπωση που καποιες φορές μιλάει μόνος του ψιθυριστά (δεν ακούμε πάντα δηλαδή τι λέει) και είναι πολύ απορροφημένος, κι επειδή έχει και μια τρέλα με το μέτρημα και τους αριθμούς, τον πέτυχα σε μια φάση να μονολογεί αριθμούς και φρίκαρα. Δεν φρίκαρα όσο όταν δεν μιλούσε γιατί τον βλέπω τώρα ότι είναι πολύ επικοινωνιακός και κάνει και χιούμορ -ας το πούμε έτσι- πχ λέει μια λέξη λάθος για να γελάμε ή φτιάχνει δικές του λέξεις για να γελάμε και παίζει και με παιδάκια  στην παραλία, αλλά αυτό σήμερα μου θύμισε κάτι spooky ταινίες με περίεργα παιδάκια...

Επίσης, εξακολουθεί να μην έχει ξεχωρίσει το πρώτο και το δεύτερο πρόσωπο. Συνέχεια όμως. δηλαδή πάντα για τον εαυτό του μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο. για εμάς μιλάει είτε σε πρώτο, όπως δηλαδή ακούει να περιγράφουμε τις ενέργειές μας, ή σε τρίτο (η μαμά να κάνει αυτό...)

Μιλάνε συνέχεια μονα τους, από τότε που ξεκίνησαν να μιλανε

Κ ψυθιριστα ο μικρος, η μεγάλη τώρα το κάνει πιο πολύ. Κ με το μέτρημα το κανουν πολυ

Δ θυμαμαι ποτέ ξεχώρισαν τα πρόσωπα σίγουρα μετά τα 3,τον χρονο (χθες-σήμερα-αύριο) αρκετά μετά τα 4.καθολου ακομη τον τόπο η μεγάλη κ λεει πολλά πετυχημενα:-P

Just now, irin είπε:

Μη δείξεις πώς φτιάχνουμε... απλά φτιάξτο και πες "κοίτα ένα σπιτάκι!". όχι με σκοπό να δει πώς γίνεται, απλά για να το δει και να χαρεί οτι υπάρχει αυτή η δυνατότητα! και μετά βάλτε μέσα ανθρωπάκια-ζωάκια κλπ!

έτσι κάνω. αλλά να σου πω την αλήθεια νομίζω ότι κ εμείς το βαριόμαστε λίγο το παιχνίδι. δλδ αν είναι απασχολημένος με κάτι μάλλον θα κάνουμε κάτι δικό μας αντί να είμαστε stand by για να αδράξουμε την ευκαιρία να πάμε το παιχνίδι ένα λεβελ παραπέρα...:oops:

Just now, Έσπερος είπε:

ενταξει αν δεν ξέρεις ότι το κάνουν κ ότι είναι νορμαλ, δεν τρελαίνεσαι όταν το βλέπεις για πρώτη φορά; 

Καταλαβαίνω την τετράγωνη λογική σου. Έχεις διαβάσει πως συμβαίνει, πως είναι φυσιολογικό κ εδώ στο φόρουμ κ σε άλλα σαιτς φαντάζομαι έχεις διαβάσει για το φανταστικό παιχνιδι. Γιατί να σε εκπλήξει? 

Just now, Έσπερος είπε:

έτσι κάνω. αλλά να σου πω την αλήθεια νομίζω ότι κ εμείς το βαριόμαστε λίγο το παιχνίδι. δλδ αν είναι απασχολημένος με κάτι μάλλον θα κάνουμε κάτι δικό μας αντί να είμαστε stand by για να αδράξουμε την ευκαιρία να πάμε το παιχνίδι ένα λεβελ παραπέρα...:oops:

Καλά κάνετε! Όταν σας αφήνει να κάνετε τα δικά σας και παίζει μόνος του πρέπει να το εκμεταλλεύεστε! εμένα αυτό μου λείπει! γιατί πάντα με τριγυρνάνε, μόλις πάω να κάνω κάτι δικό μου, ή αν παίζουν μόνα, μόλις σκεφτώ ότι θα κάνω κάτι, πρέπει να κάνω το διαιτητή!

Θα τα μάθει όλα,είτε μόνος του είτε όταν πάει σχολείο! 

Πάντως πραγματικά, ξέρω ότι τώρα είναι περίεργη φάση με τα σχολεία λόγω covid, αλλά το θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμο το να πάνε 2-3ετών παιδικό! Μαθαίνουν πολλά! Και με κάποια αρνητικά βέβαια, ο τάδε έχει τσάντα paw patrol, θέλω κι εγώ τέτοια! (κι ας νομίζει ότι αυτό είναι μόνο τσάντα). 

Just now, vicky86 είπε:

,τον χρονο (χθες-σήμερα-αύριο) αρκετά μετά τα 4.

Παρατήρησα πως κ ο δικός μου δεν το ξεχωριζει. Μου λέει παλιά κ εννοεί το χθες. Μόνο το πριν κ το μετά καταλαβαίνει. 

19 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Βρε κορίτσια, άλλο να μονολογείς «πήγαμε στη θάλασσα κ περασαμε ωραία κ κολυμπήσαμε κλπ κλπ» άλλο να λες «50-60-70-80-90-100»! εσείς δεν θα φρικάρατε με αυτό; 

Ακριβώς αυτό κάνουν, η μεγάλη συγκεκριμένα θέλει να μετράει στο αμαξι, πονοκέφαλος σε πιάνει. Κ ο μικρος σε ασχετες στιγμές, κ αναλόγως την μερα θα τύχει να το κάνει 3-4φορες

Γενικα είναι πιο ομιλητικος, φαντάζεται διαφορά, τωρα λένε τραγούδια που βγάζουν από το μυαλό τους

Just now, Έσπερος είπε:

επειδή δεν το κάνει μόνος του, δεν το έχω δοκιμάσει γιατί φοβάμαι μήπως μπερδευτεί ή νομίσει ότι τον κοροϊδεύω.

Μόνο που αυτό θα το έλεγα εγώ στα 40 μου αν ερχόμουν σπίτι σου και μου έδινες ένα πλαστικό ποτηράκι άδειο ορίστε το τσάι σου. Ναι θα έλεγα τι κάνει αυτή έχει άνοια με κοροϊδεύει τι γίνεται.. 

Πρέπει να αλλάξεις γραμμή πλεύσης. 180 μοίρες. Να κάτσεις στο χαλί μαζί του να βάλεις σε μια άκρη για την ώρα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και να κάνεις τσάι. Να κάνεις το σκύλο και τη γάτα. Να κάνεις το μωρό που θέλει τάισμα. Να πάρεις τα κατάλληλα παιχνίδια για αυτή την ηλικία που είναι καθαρά ρόλων. Να βγάλεις σεντόνια πετσέτες μαξιλάρια να κάνεις σπιτάκια καστράκια σκηνές. Το εγκλωβίζετε το παιδί με το παίζω για να μαθαίνω. Κάνε την αρχή, δε χρειάζεται να παίξεις για ώρες. Ξεκίνα ένα σενάριο παίξε ένα τέταρτο και άστον να το συνεχίσει. Και αν δεις ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται η όντως η αντίδραση που πιστεύεις ότι θα έχει βγει αληθινή τότε το βλέπεις με άλλο μάτι και κάτω από άλλο πρίσμα. Τώρα μπήκε και πρέπει να φορτσάρει στο θέμα φαντασία. Προσκαλέσετε τον και προκαλέστε τον σε τέτοιο παιχνίδι. Ακόμα και για την ανάπτυξη του λόγου τώρα θέλει διάλογο. Όλη μέρα. Και χρειάζεται το παιχνίδι που σου είπα ακόμα και σε αυτό. Δεν θα αναπτύξει το λόγο με το έφαγες έφαγα κοιμήσου ξυπνα α τι ωραίο παζλ και μου και μπε τα ζωάκια.  θέλει παιχνίδι χορό τραγούδι θέλει σενάρια θέλει παρέα θέλει το κατάλληλο υλικό. 

Κράτα το

Κράτα το

Μόνο που αυτό θα το έλεγα εγώ στα 40 μου αν ερχόμουν σπίτι σου και μου έδινες ένα πλαστικό ποτηράκι άδειο ορίστε το τσάι σου. Ναι θα έλεγα τι κάνει αυτή έχει άνοια με κοροϊδεύει τι γίνεται.. 

Πρέπει να αλλάξεις γραμμή πλεύσης. 180 μοίρες. Να κάτσεις στο χαλί μαζί του να βάλεις σε μια άκρη για την ώρα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και να κάνεις τσάι. Να κάνεις το σκύλο και τη γάτα. Να κάνεις το μωρό που θέλει τάισμα. Να πάρεις τα κατάλληλα παιχνίδια για αυτή την ηλικία που είναι καθαρά ρόλων. Να βγάλεις σεντόνια πετσέτες μαξιλάρια να κάνεις σπιτάκια καστράκια σκηνές. Το εγκλωβίζετε το παιδί με το παίζω για να μαθαίνω. Κάνε την αρχή, δε χρειάζεται να παίξεις για ώρες. Ξεκίνα ένα σενάριο παίξε ένα τέταρτο και άστον να το συνεχίσει. Και αν δεις ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται η όντως η αντίδραση που πιστεύεις ότι θα έχει βγει αληθινή τότε το βλέπεις με άλλο μάτι και κάτω από άλλο πρίσμα. Τώρα μπήκε και πρέπει να φορτσάρει στο θέμα φαντασία. Προσκαλέσετε τον και προκαλέστε τον σε τέτοιο παιχνίδι. Ακόμα και για την ανάπτυξη του λόγου τώρα θέλει διάλογο. Όλη μέρα. Και χρειάζεται το παιχνίδι που σου είπα ακόμα και σε αυτό. Δεν θα αναπτύξει το λόγο με το έφαγες έφαγα κοιμήσου ξυπνα α τι ωραίο παζλ και μου και μπε τα ζωάκια.  θέλει παιχνίδι χορό τραγούδι θέλει σενάρια θέλει παρέα θέλει το κατάλληλο υλικό. 

Κάτι άλλο που βοηθάει είναι με κάποια αφορμή, να αρχίσουμε ένα παιχνίδι τύπου "τί νομίζεις ότι μπορεί να έγινε;". π.χ. βλέπουμε στο δρόμο κάτι παρατημένο σε άσχετο σημείο, πώς μπορεί να βρέθηκε εκεί; τα δικά μου πάντα τσιμπάνε και αρχίζουν να λένε διάφορα σενάρια, λέω κι εγώ τα δικά μου για να συνεχιστεί η κουβέντα. Ή πχ έχουμε στη γειτονιά μια γάτα χωρίς ουρά, άπειρα κουλά σενάρια για το τί μπορεί να έγινε με την ουρά της! Άλλα ρεαλιστικά, άλλα όμως κουφά, τύπου μπορεί να πέρασε μία αρκούδα και να την έφαγε.. Ακόμα και αυτό όμως το θεωρώ χρήσιμο αλλά και διασκεδαστικό!

Επεξεργάστηκαν by irin

Καταλαβαίνω την τετράγωνη λογική σου. Έχεις διαβάσει πως συμβαίνει, πως είναι φυσιολογικό κ εδώ στο φόρουμ κ σε άλλα σαιτ φαντάζομαι έχεις διαβάσει για το φανταστικό παιχνιδι. Γιατί να σε εκπλήξει? 

η αλήθεια είναι ότι τους φανταστικούς φίλους δεν τους είχα για κάτι τόσο συνηθισμένο! γι αυτό λέω ότι θα τρόμαζα αν το άκουγα. 

Just now, vicky86 είπε:

Ακριβώς αυτό κάνουν, η μεγάλη συγκεκριμένα θέλει να μετράει στο αμαξι, πονοκέφαλος σε πιάνει. Κ ο μικρος σε ασχετες στιγμές, κ αναλόγως την μερα θα τύχει να το κάνει 3-4φορες

οκ ησύχασα τώρα γιατί γενικά με το μέτρημα κ τα αριθμητικά έχει μεγάλο σκάλωμα κ πέρα από τον πονοκέφαλο, γιατί είναι οντωσ εκνευριστικό, επειδή παραπέμπει κ σε άλλα, είχα ανησυχήσει. 

Το εγκλωβίζετε το παιδί με το παίζω για να μαθαίνω.

μα δεν κάνουμε εκπαιδευτικό παιχνίδι. αλήθεια. 

Ξεκίνα ένα σενάριο παίξε ένα τέταρτο και άστον να το συνεχίσει. Και αν δεις ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται η όντως η αντίδραση που πιστεύεις ότι θα έχει βγει αληθινή τότε το βλέπεις με άλλο μάτι και κάτω από άλλο πρίσμα. Τώρα μπήκε και πρέπει να φορτσάρει στο θέμα φαντασία. Προσκαλέσετε τον και προκαλέστε τον σε τέτοιο παιχνίδι. Ακόμα και για την ανάπτυξη του λόγου τώρα θέλει διάλογο. Όλη μέρα. Και χρειάζεται το παιχνίδι που σου είπα ακόμα και σε αυτό. Δεν θα αναπτύξει το λόγο με το έφαγες έφαγα κοιμήσου ξυπνα α τι ωραίο παζλ και μου και μπε τα ζωάκια.  θέλει παιχνίδι χορό τραγούδι θέλει σενάρια θέλει παρέα θέλει το κατάλληλο υλικό. 

να αυτά είναι που κανένας μας δεν τα έχει καθολου κ δεν ξέρω πώς να τα κάνω κ γι αυτό δεν τα κάνουμε καθολου κ αγχώθηκα τώρα....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...