Έσπερος

Plus500
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  8.584
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  160

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο Έσπερος

 1. Καλησπέρα, Εχω κάποιες απορίες για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν με άλλα παιδάκια χωρίς να τσακώνονται. Ο γιος μου δεν έχει συνηθίσει ακόμα ότι σε ένα παιχνίδι μπορεί να μην γίνονται τα πράγματα όπως θέλει εκείνος και όταν και το άλλο παιδάκι έχει άλλη άποψη, δεν υποχωρεί. Παρατηρώντας από μακριά βλέπω ότι επιμένει και εκφράζει αυτό που θέλει, που ώς ένα σημείο είναι καλό αφού δεν απογοητεύεται για να φύγει αμέσως, αλλά μετά από λίγο δεν οδηγεί κάπου, πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση. Μου έχει κάνει εντύπωση ότι τους άλλους γονείς τους βλέπω λίγο πιο χαλαρούς, δηλαδή θα πουν ας πούμε στο παιδί τους να μην αρπάζει το παιχνίδι αλλά μέχρι εκεί, μάλλον περιμένουν ότι θα τα βρουν μόνα τους, ή θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα βγάλουν άκρη, ή απλως προλαβαίνω και επεμβαίνω εγω, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Εγω συνήθως προτείνω να παίζουν μια ο ένας μια ο άλλος ή κάτι άλλο συμβιβαστικό, αλλά μετά από λίγη ώρα πάντα μπορεί να συμβεί κάτι που να φέρει ένταση (χωρίς να εννοώ ότι γίνεται επιτηδες από κάποιο παιδί). Ο γιος μου μετά από λίγο έρχεται σε εμένα με παραπονο, το καλό βέβαια είναι ότι δεν απογοητεύεται όπως παλιά που απλώς θα έφευγε, ακόμα κι αν για λίγο αποστασιοποιηθεί, μετά θα από ζητήσει ξανά την παρέα. Εμένα αυτό όμως μου φέρνει πολύ μεγάλη ένταση, δεν το ευχαριστιέμαι καθολου, δεν ξέρω αν και πότε πρέπει να επεμβω, δεν ξέρω ποια συμπεριφορά θεωρείται σωστή και αναμενόμενη, δεν ξέρω αν αυτό αρέσει στο άλλο παιδί και τον γονιό και αν θέλουν τελικά να παίζουμε μαζί και γενικα δεν μπορώ να το χειριστώ. Αναφέρομαι σε παιχνίδι που πρέπει να παίξουν μαζί με παιδιά ίδιας ηλικίας (4-5) πχ με τα αυτοκινητάκια ή με μια μπάλα ή αν κάνουν κάτι παράλληλα και το ένα απι τα δυο κάνει κάτι που δεν άρεσε στο άλλο (όχι κακό με τα κριτήρια ενός ενήλικα). Δεν έχει τετοια θέματα το παιδί με λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, αντιθετα μπορεί να είναι μαζί για ώρες και να μην ακουστεί τίποτα.
 2. Αυτό είναι αλήθεια. Απλώς κολλάω λίγο στα συμφραζόμενα. Δηλαδή στις κούνιες ή την παραλία, μπορεί και να μην παρέμβω αν δεν είναι κάτι επικίνδυνο γιατί εκεί γενικά υπάρχει μια φασαρία και όλοι κάνουν από κάτι, δεν είναι ότι αρχίζουν να τσιρίζουν και ενοχλούν. Ενώ αν πάμε σε ένα σπίτι, ή στο σχολέιο μου που έρχεται τώρα και παίζει με παδια συναδέλφων, δεν θέλω φωνές και εντάσεις, γιατί είναι διαφορετική περίσταση.
 3. Στο συγκεκριμένο περιστατικό θα έλεγα ότι και τα δυο έχουν δίκιο από τη δίκη τους οπτική που είναι πιο στενή λόγω ηλικίας. Δηλαδή και στην αντίθετη περίπτωση στο δικό μου παιδί θα έλεγα ότι αφού έχασε την μπάλα στη δεύτερη ντρίμπλα η σειρά του πέρασε και θα περιμένει το άλλο παιδάκι. Δεν το λέω επειδή ήταν το δικό μου παιδί. Γενικα θέλω να μάθει ότι για χαζά πράγματα δεν χρειαχεται να τσακωνόμαστε, όποιος κι αν έχει δίκιο. Ναι δεν εννοώ για τετοια παιδιά. Απλώς ο καθένας δείχνει την «απαιτησή» του με άλλον τρόπο, άλλος με διεκδίκηση, άλλος με επιμονη, άλλος μα γκρίνια. Και γι αυτό αναρωτιέμαι ποιο είναι το όριο της παρέμβασης τιυ γονέα. Γιατί οι γονείς που βλέπω καταλαβαίνω ότι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο αν το παιδί τους θα βγάλει άκρη μόνο του και πιο πολύ φαίνεται σαν να τους νοιάζει να μην φανεί πολύ πιεστικό προς τον δικό μου, παρά κάτι άλλο.
 4. Σε τόσο μικρές ηλικίες όμως, οι γονείς κατά κάποιον τρόπο επιλέγουν με ποιον θα πάνε βόλτα ή θα καλέσουν σπίτι. Υποθέτω δεν θα θέλει κανεις ένα παιδί επιθετικό που αρπάζει τα παιχνίδια και το παιδί του νιώθει άσχημα (δεν το κάνει αυτό το δικό μου παιδί) αλλά ούτε κι ένα γκρινιάρικο παιδάκι που πρέπει να το βοηθάει η μαμα του. Αλλά κι εγω δεν ξέρω αν θέλω ένα παιδί πιο διεκδικητικό να κάνει παρέα με το δικό μου, για να πρέπει συνεχώς να λύνω διάφορες. Δεν θα πω ότι τα παιδάκια που έχω υπόψην παίζουν εγωιστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν και ίσως κάποιες φορές προσπαθούν να επιβληθούν. Το δικό μου παιδί δεν θέλει να επιβάλει σε κάποιον να παίζει με συγκεκριμένο τρόπο, απλώς δεν του αρέσει όταν θέλει να κάνει κάτι, να του λενε να το κάνουν αλλιώς. Επίσης δεν μπορεί να κάνει μικρές χαζές υποχωρήσεις. Ας πούμε κάνουν εναλλάξ ντρίπλες με την μπαλα, πάνε όλα καλά και ξαφνικά το άλλο παιδάκι την κρατάει παραπάνω επειδή του έφυγε από το χέρι στη δεύτερη ντρίμπλα και φυσικά θεωρεί ότι δεν έχει τελειώσει η σειρά του, που έχει δίκιο από την πλευρά του, αλλά τυπικα έχει και το δικό μου δίκιο που θεωρεί ότι ο άλλος παραβίασε τη σειρά, αλλά τέλος πάντων δεν ειναι και λόγος να αρχίσει ολόκληρη συζήτηση, θα προτιμούσα απλα να περιμένει και να τελειώνουμε. Όμως αντί γι αυτό αρχίζει μια απίστευτη γκρίνια γιατί το άλλο παιδάκι δεν κρατάει τη σειρά κλπ που ειναι πολύ κουραστικό και υποθέτω εκνευρίζει και τον άλλο γονιό που δεν έκανε και κανένα έγκλημα το παιδί του. Σε τέτοιες καταστάσεις αναφέρομαι, εγω προσωπικά δεν τις βρίσκω ευχάριστες, αντιθετα μου φαίνεται πολύ ψυχοφθόρο το να μην ξέρω πώς να φερθώ και τι αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Έισης δεν ξέρω τι ακριβώς μήνυμα θέλω να περάσω στο παιδί, γιατί η δική μου αυθόρμητη αντίδραση πάντα ειναι να υποχωρώ και θα προτιμούσα να φέρεται κι εκείνος έτσι για να έχει ομαλές σχέσεις με τους γύρω του. Αλλά δεν ξέρω μήπως έτσι φτάσει σε ακραία παθητικότητα και του επιβάλλονται και τελικά καλοπερνάει.
 5. Έχει αγοράσει κάποια της djeco την πιτσαρία ή την ψησταριά; Είναι πολύ οικονομικά σε σχέση με αυτό που φαίνετια ότι παρέχουν, ξέρω από άλλα παιχνίδια djeco την ποιότητα, και γι' αυτό εκπλήσσομαι. Αξίζει τον κόπο ή έιναι τελείως ψεύτικα; το κουτί που χρησιμοποιείται ως φουρνοσ/ ψησταριά είναι επίσης ξύλινο ή μόνο τα υλικά; γιατί κάποιες περιγραφές που βρήκα το λενε ξύλινο αλλά οι φωτο δεν μοιάζουν. Απο τις φωτογραφίες μου άρεσε πολύ σαν παιχνίδι και μου έκανε εντύπωση η τιμή σε σχέση πχ με τα ξύλινα τρόφιμα που κόβεις με μαχαιράκι που τα θεωρώ τσιμπημένα για το τι προσφέρουν.
 6. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  Πώς δεν ήταν αναστάτωση; κατ' αρχάς άλλοι γονείς έχασαν και μεροκάματα εξαιτίας της άδειας που πήραν. Άλλες οικογένειες που έχουν και μωρά αδέρφια πέρασαν πολύ μεγάλη αγωνία. λες να μας έδιναν άδεια στη δουλειά για να μείνουμε σπίτι προληπτικά; εδώ για τις αρρώστιες και μας στραβοκοιτάνε. Εξάλλου σ εμάς όπως αποδείχτηκε, κόλλησαν όλα ταυτόχρονα αφού βρέθηκαν όλα τα θετικά μέσα σε 3 μέρες. ούτε αν έκλεινε το τμημα όπως παλιά δεν θα είχε ωφελήσει δηλαδή.
 7. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  Δεν απαγορεύεται προφανώς. Απλώς αν ήταν ένα παιδάκια που κόλλησε από γονιό που κόλλησε στη δουλειά δεν θα με ενοχλούσε. Θα ήταν αναπόφευκτο. Αλλά μου έκανε εντύπωση που έστω και προσχηματικά δεν είπαν ότι νιώθουν άσχημα που προκάλεσαν αναστάτωση σε δέκα και παραπάνω οικογένειες. Εγω ζήτησα συγγνώμη από τα 2-3 παιδιά που ήταν με τον γιο μου την τελευταία μέρα πριν βρεθεί θετικός, γιατί ήταν ο μόνος που συνέχισε να πηγαίνει σχολείο εκτός από κάποια που είχαν αρρωστήσει παλιότερα κ 2-3 που έλειπαν τις μέρες της πρώτης επαφής. Ζήτησα συγγνώμη όμως και για την ταλαιπωρία τους να πάνε για τεστ και προκαταβολικά μήπως κολλήσουν που ευτυχώς δεν κόλλησαν γιατί θα ένιωθα πολύ άσχημα, παρολο που επίσης δεν έκανα κάτι παράνομο, δυο ραπιντ είχε κάνει το παιδί τις δυο προηγούμενες μέρες και σελφ τεστ το πρωί εκείνο.
 8. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  Δεν είπα ποτέ ότι φταίει το παιδάκι. ΚΙ όμως το έλεγαν και οι γιατροί. Ότι θα κλείσουν τα σχολεία, θα μείνει και κάποιος κόσμος στο σπίτι λόγω τηλεργασίας κλπ, θα παοφευχούν οι επαφές και θα περιοριστεί η διασπορά του ιού. Δεν εννοούσα κλείσιμο στο σπίτι με την έννοια να μην βγουν έξω. Κι εμείς βγήκαμε να παιξουμε στο χιόνι τις μέρες που δεν είχαμε τηλεκπαίδευση. Ήταν όμως μα ευκαιρία για να μην συναντηθεί ο κόσμος με άλλους σε κλειστό χώρο, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αφού γενικά από τότε έπεσαν κάπως τα κρούσματα (και σ εμάς έπεσαν τότε κ έμειναν χαμηλά μέχρι πριν από μια βδομάδα), εμείς όμως ήμασταν άτυχοι. κάναμε εξέταση post covid, δεν βρήκε κάτι. Μακροπρόθεσμα ελπίζω να μην αφήνει κουσούρια αυτό. Δεν είναι ακριβώς ότι ντρέπομαι, αλλά σίγουρα ένιωσα άσχημα. Κατ' αρχάς σε 30 σχεδόν άτομα στο σχολείο, μόνο εγώ κ άλλη μία έχουμε πάρει άδεια λόγω ασθένειας του παιδιού μας με κορονοιό, που κι αυτής κόλλησε στο σχολείο. Κανένας άλλος δεν έχει αρρωστήσει ο ίδιος ή το παιδί του εκτός από κάποιους με πολύ μεγάλα παιδιά με δική τους κοινωνική ζωή.
 9. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  ΣΤα μικρά μέρη ξέρεις πώς κόλλησε ο καθένας. Το πρώτο κρούσμα στο τμήμα δεν κόλλησε από τους γονείς του. Κόλλησε από εξωσχολική συναναστροφή με παιδί άλλου τμήματος, ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά μια βδομάδα λόγω χιονιού, 10 μέρες ουσιαστικά δεν ει΄χαν πάει όλα τα παιδιά σχολειο αν βάλεις και το σ/κ, είναι να μην θυμώνω για κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι οικογένειες δεν άφηνε τα παιδια εδώ κι εκεί να παίζουν; Πώς και πώς περιμέναμε να χιονίσει να κλείσουν όλα να μείνει ό κόσμος μέσα, το έλεγαν και οι γιατροί. Τέλος πάντων. Δεν συνεχίζω άλλο τη συζήτηση γιατι΄δεν σκοεπύω να ασχοληθώ άλλο. Έχω πολλά νεύρα που το παιδί έχει πάλι ίωση και πάλι λείπω από τη δουλεια μου. Αυτή η μοιρολατρία ότι έτσι κι αλλιώς όλοι θα κολλήσουμε με εκνευρίζει. Οι γιατροί εξακολουθούν να λένε ότι καλό είναι να αποφύγουμε να κολλήσουμε. Αλλά το πού κολλάς τελικά είναι μυστήριο. Εδώ στο νησί όσοι κόλλησαν, κόλλησαν εδώ, στις γιορτές. Μάλλον οι φοιτητές που ήρθαν πιο πριν έφεραν τον ιό αλλά βασικά εδώ μέσα έγινε η διασπορά. Όσοι πήγαν στην ΑΘήνα, δεν κόλλησαν. όσοι πηγαινοέρχονται σχεδόν κάθε σ/κ δεν έχουν κολλήσει κι ας μπαίνουν στο καράβι. μέσα σε σπίτια, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, ξέρω κι άλλους τριπλοεμβολιασμενους που δεν κόλλησαν. Δεν το απέφυγαν όλοι αλλά αρκετοί, όπως εμείς, το γλίτωσαν. αλλά η δασκάλα του παιδιού μου κόλλησε στο σχολείο παρόλο που φοράει πάντα καλή μάσκα, μάλλον επειδή κόλλησε κυριολεκτικά το μισό τμήμα και ήταν υψηλό το ιικό φορτίο. φαντάσου να τον κολλήσει ο δικός μας τον Ερντογάν που έχει και τόσα προβλήματα υγείας όπως λένε, και να αλλάξει πολιτική η Τουρκία τώρα εν μέσω του πολέμου, να έχουμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη φήμη του γκαντέμη θα την έχει πλέον διεθνώς.
 10. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  όχι δεν κολλήσαμε. κάναμε ραπιντ μεχρι και τη 10η μέρα και ήταν αρνητικά. Δεν φορούσαμε μάσκες παρά μόνο στο αυτοκίνητο όποτε μετακινηθήκαμε. Στο σπίτι απλώς απομονώσαμε τα υπνοδωμάτια, εγώ κοιμόμουν με το παιδί και δεν τον άφηνα να μπαίνει στο διπλό. προσπαθούσαμε να παίζουμε κυρίως στο δωμάτιό του στο οποίο απέφευγε να μπαίνει ο άντρας μου που συνέχισε να πηγαίνει σχολείο. Εκείνες τις μέρες ήταν σαν αλκυονίδες και καθόμασταν πολύ στο μπαλκόνι και τον κήπο. Δεν μπορώ να πω δηλαδή ότι πήραμε ουσιώδη μέτρα προφύλαξης. Άσε που εγώ αφηρημένη, το μεσημέρι πριν διαγνωστεί, έφαγα κάτι από το πιάτο του. Είχα θυμώσει πολύ που μας κόλλησαν και είμαι ακόμα θυμωμένη με αυτήν την οικογένεια αλλά η αλήθεια είναι ότι το παιδί ουσιαστικά ήταν ασυμπτωματικό και οι άλλες ιώσεις που πέρασε μας ταλαιπώρησαν πολύ περισσότερο. Κι ένα καλό της πολύ μεγάλης έξαρσης στο νησί είναι ότι οι γονείς μάλλον φοβήθηκαν και περιόρισαν τις πολλές συναναστροφές και επίσης πολλοί δεν τα έστελναν και στο σχολείο κι έτσι περάσαμε όλο τον Γενάρη και όλο τον Φλεβάρη χωρίς ούτε μύξα, αν εξαιρέσουμε τον κορονοιό. Πριν από 10 μέρες έκανε πρώτη φορά μπούκωμα μετά τα Χριστούγεννα και πάλι χτες συνάχι χωρίς όμως πυρετό. Οπότε ας πούμε ότι είδαμε και κάτι καλό απ' αυτό. Πάντως εμείς λόγω του σχολείου που έχουμε κάθε μέρα έως και 4-5 κρούσματα, δεν μπορω να πω ότι έχουμε ξεχάσει τον ιό. Καθε μέρα υπαρχει μια αναστάτωση με τμήματα που φεύγουν για ραπιντ, γονείς που έρχονται για σελφ στα εμβολιασμένα, λείπουν μαθητές και δεν ξέρεις τι να κάνεις με το μάθημα κλπ. Για τη ζωή μετά πάντως δεν ει΄μαι προετοιμασμενη. Ήδη ένιωσαν κορόιδο μια φορά που κόλλησε το παιδί ενώ είχαμε κάνει τόσες θυσίς, δεν ξέρω τώρα αν είμαι έτοιμη να κολλήσουμε και να πάνε χαμενα όλα αυτά τα χρόνια.
 11. Έσπερος

  Κορωνοιός και προληπτικά μέτρα

  Δυστυχώς δεν ειναι έτσι. Σε πολλά σπίτι ο κορονοιός μπήκε μέσω των παιδιών που κόλλησαν στα σχολεία, χωρίς οι οικογένειες να φταίνε σε τίποτα. Σκέψου ότι τα ανίψια μου μένουν στην Αθηνα, πάνε σχολείο εκεί που γινεται χαμός, ταξίδεψαν και το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα με αεροπλάνο σε περιοχές που έχουν ιικό φορτίο που ανταγωνίζεται την Αθήνα, και δεν έχουν κολλήσει. Και κόλλησε το δικό μου παιδί που πηγαίνει μόνο στο σχολείο του και σε μία δραστηριότητα. Και το ίδιο επαθε και μια συνάδελφος μου που πρόσεχε εξίσου με εμάς, κι εκείνη κόλλησε και η ίδια μάλιστα και στην περίοδο που η καραντίνα ήταν 10 μέρες. Και εκτέθηκε εκείνη που έλειψε από το σχολείο τόσες μέρες, και εγώ που έλειψα επίσης μια βδομάδα για να μείνω με το παιδί, κι όλοι οι υπόλοιποι που ταξίδεψαν τα Χριστούγεννα στην Αθήνα, δεν κόλλησαν.
 12. ναι θέλω αλλά με τέτοιες συνθήκες πώς να κάνω;; το πιο εφικτό μου φαίνεται να κόψουμε τούρτα στις κουνιες χωρις πολύ σχεδιασμό. αλλά κ αυτά υποθετικά είναι. και μπορεί εξάλλου κ να μην θέλει κανεις να έρθει σε πάρτι με τέτοιες συνθήκες. ή να έχουν φύγει οι συνάδελφοι. ή να μην έχει καθολου καιρό για έξω. ή οτιδήποτε. χειμώνας είναι, πώς να προγραμματίσω κάτι σε ανοιχτό χώρο; έτσι κι αλλιώς μέσα στις γιορτές θα κάνουμε διαφορα πράγματα με κόσμο.
 13. Όχι δεν λέει. Γιατί δεν είχε γίνει κάποια συζήτηση οπότε δεν έχει προσδοκίες. Ξέρει ότι θα πούμε τραγούδι, θα σβήσει το κεράκι κ θα κάνουμε βιντεοκληση. α κ έχουμε πει ότι πριν κλείσει το σχολείο θα κερασουμε κ θα γιορτάσει στο σχολείο ομωσ γιορτάζουν για όλα τα παιδθα (που δεν έχω καταλάβει τι κάνουν, νομίζω φτιάχνουν ζωγραφιά όλοι κ βάζουν τραγούδια να χορέψουν). Ακόμα δεν έχω καταλήξει τι μπορούμε να κάνουμε κ αν μπορούμε. Μόνο αν τελείως αυτοσχέδια δούμε ποτέ θα έχει καλό καιρό να κάτσουμε έξω κ φωνάξω τελευταία στιγμή τους συναδέλφους με τα παιδιά τους, όσους δεν έχουν φύγει. Αλλά με αγχώνει κ το να βασίζομαι στον καιρό και μπορεί να μην ασχοληθώ καθολου.
 14. εγω του λέω ότι το κάνει ωραία αλλά αν δεν το βάψω εγω, απλώς θα το αφήσει ή θα το μουντζουρώσει τελείως άκυρα. δεν ξέρω αν αυτό τον αποθάρρυνε, που στην αρχή πήρε κ απλώς μουτζουρωνε ασχέτως σχεδίου. δεν το είχα σκεφτεί. απλώς ήθελα να του εξηγήσω ότι άλλο η αυτοσχέδια ζωγραφιά κ άλλο το χρωματισμα εικόνας. να αυτά με μπερδεύουν ποτέ πρέπει να λέμε τι ειναοι σωστό κ πότε όχι. γιατί σε πράγματα που λέω ότι δεν θέλω να πιέσω μου λετε ότι δεν είναι πίεση ενώ σε άλλα που πιεζω μου λετε να μην πιεζω. όχι δεν έκανα πρόταση. πλησίασα να χαιρετήσω κ δεν συγκινήθηκαν ούτε ονόματα να ανταλλάξουμε.
 15. δεν είπα να μην τα κάνουμε. αλλά αν τύχει κ δεν γίνει κάτι που το παιδί δεν ηερει ή δεν έχει καταλάβει μόνο του αν είναι σημαντικό, ειναο δίκη μας στενοχώρια. εμείς πχ ξέρουμε ότι παλιά γίνονταν ανοιχτές γιορτές στα σχολεία κ στενοχωριόμαστε που τώρα δεν επιτρέπονται. τα παιδιά δεν το έχουν ζησει, άρα δεν τους λειπει. Επομένως δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι υα στενοχωρηθούν αφού δεν γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αυτό εννοώ. κι εγω φέτος ήθελα να κάνουμε πάρτι αλλά φαίνεται ότι δεν θα γίνει. Δεν του το είχα πει όμως, δεν το περιμένει, δεν θε στενοχωρηθεί. θα σβήσει τα κεράκια που είναι το μόνο που ξέρει κ θα είναι ευχαριστημένος γιατί δεν θα γνωρίζει ότι του λειπει κάτι. εγγ θα είμαι στενοχωρημένη, αλλά αν δεν του το δείξω δεν θα το καταλάβει.
 16. μου το έχουν πει στο σχολείο. είναι πιο άνετος με τις δασκάλες κ δεν πειρεζει πια τα παιδάκια αλλά δεν έχει κ θέμα να παίζει μόνος του. δεν έχουμε γνωρίσει γονείς. συναντιόμασταν πόσες φορές για τα ραπιντ τότε που είχαμε κρουσματα, δεν έδειξε κανεις ενδιαφέρον παρολο που είχαμε μιλήσει κ προσωπικά με κάποιες.
 17. ναι φτιάχνουμε κ στολίδια, εκεί τ αρέσει να ασχολείται πχ με την κόλλα. κ να χρωματιζουμε ζωγραφιές αλλά δεν θέλει μόνος του γιατί στενοχωριέται αν βγει απ έξω. έτσι τα βάφω εγω γύρω γύρω κ εκείνος γεμίζει μέσα. χρώματα διαλέγει ο ίδιος. Το ξέρω ότι μπορεί να μην θέλει να μου πει, εμένα όμως αυτό δεν με βοηθάει στο να καταλάβω τι γίνεται κ αν εξελίσσεται.
 18. Μα φυσικά στολίσαμε. Και το δέντρο το στολίζει μόνος του με ο,τι θέλει κι ας μην είναι ακριβώς ωραία η διακοσμηση. Και οπότε θέλει το ξεστολιζει κ το ξαναστολίζει. και κάρτες έχουμε φτιάξει κ δωρα έχει πάρει, φυσικά. Αυτά όμως από εμάς τα έμαθε ότι υπάρχουν. Αν δεν τα κάναμε, δεν θα τα ήξερε. Ειπα εγω ότι φοβάμαι να κλάψει το παιδι; Καμία σχέση. Απλώς δεν θέλω να αγχώνομαι για πράγματα που είναι επιθυμίες των μεγάλων κ όχι των παιδιων.
 19. Εγγ κορίτσια δεν μπορώ να χαρώ καθολου με το σχολείο. Αυτοί οι τρεις μήνες ήταν για μένα χειρότεροι κ από το πρώτο τρίμηνο με το νεογεννητο. Πρώτα απ όλα πέρα από το ότι του αρέσει κ είμαι ευχαριστημένη με τη δασκάλα, δεν έχω δει κάτι θεαματικό στην εξέλιξη του. Μας στελνει κατά καιρούς η δασκάλα τι κάνουν, κυριωσ τη θεματική που ασχολούνται, ρωτάω κ δεν μου λέει τίποτα. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνει. Δεν ξέρω αν μαθαίνει. Δεν έχει βελτιωθεί καθολου στη ζωγραφική κ τη χαρτοκοπτική, δεν έχει κάνει φίλους, δεν έχει αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες. Μόνο στη διαδικασια της ανάγνωσης έχει μπει χωρίς να το θέλω και χωρίς να με απασχολεί η συγκεκριμένη δεξιότητα. Όλα αυτά που μου λέγαν ότι θα δω ένα παιδί αγνώριστο όταν πάει σχολείο, δεν τα βλέπω. Ή μάλλον βλέπω. Ότι βαριέται τα παιχνίδια του, δεν παίζει μόνος του και αν δεν πάει σχολείο είναι θηρίο στο κλουβί. Κάθε μέρα αναρψτιεμαι αν θα πάω στη δουλειά την επόμενη, βλέπω μήνυμα στην ομαδική κ σκέφτομαι ότι ήταν κρουσμα στην τάξη του, εδώ κ δυο μήνες βλέπω το παιδί μου να βασανίζεται από τον καθαρισμο της μυτης και ώρες ώρες νομίζω ότι εχει χαλάσει κ η σχέση μου μαζί του, κι έχουμε ακόμα έξι μήνες μπροστά μας. Οπότε οι γιορτές κ τα ποιηματάκια κ όλα αυτά μου φαίνονται μεγάλες πολυτέλειες. Ίσως γι αυτό αντιδρώ έτσι.
 20. Καμία ειρωνεία. Χιούμορ ήταν. Έπρεπε να βάλω θαυμαστικό για να φανεί. Αυτά όλα νομίζω ότι είναι δικές μας προβολές πάνω στα παιδιά. Τους μαθαίνουμε με τι πρέπει να χαίρονται. Τους μαθαίνουμε ότι πρέπει να χαίρονται γιατί είναι συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, να χαίρονται ακολουθώντας πράγματα που έχουμε αποφασίσει εμείς, πράγματα που δεν είναι για την ηλικία τους, πράγματα που επιβάλλονται εμπορικά. Αν δεν έχει μπει στο παιδί η ιδέα από εμάς ότι είναι κρίμα να χάσει κάτι, γιατί θα στενοχωρηθεί από μόνος του, όταν έχει μια ωραία εναλλακτική; Το δικό μου παιδί δεν έχει σκεφτεί ποτε ότι θα στολίσουν μαζί την τάξη. και στον στολισμό του σπιτιού συμμετείχε γιατί εμείς θέλαμε να συμμετέχει. αν ξυπνούσε και το έβρισκε ωραία στολισμένο, πάλι θα χαιρόταν με την έκπληξη, δεν θα σκεφτόταν ότι θα ήθελε να στολίσει κι εκείνος αν δεν του είχαμε βάλει την ιδέα. Φυσικά αν του έχεις υποσχεθεί κάτι, δεν μπορείς μετά να το κάνεις μόνος σου. ΕΚεί ναι θα στενοχωρηθεί και είναι δική σου ευθύνη που θα συμβεί αυτό. Δεν υποτιμώ τη χαρά των παιδιών με αυτά, κι οι μαθητές μου ακόμα που είναι μεγάλα παιδιά χαίρονται πολύ να στολίζουν την τάξη τους και αφιερώνουμε και ολόκληρη διδακτική ώρα ή και παραπάνω γι αυτό. Λογικό είναι. Αλλά είανι μεγάλα και την εχουν μάθει τη συνήθεια. Μάλιστα η φετινή δευτέρα, που πέρσι δεν έζησε στολισμό αφού ήμασταν κλειστά, δεν ήξερε καν ότι έχουμε δέντρο στο γυμνάσιο και στολίζουν. Δεν υπήρχε η προσδοκία ούτε το θεωρούσαν αυτονόητο. Στα γραφεία πάντως δεν στολίζουμε. Τώρα να παρεξηγηθώ κι εγω που κάποιος θα μας θεωρούσε μίζερους και γρουσούζηδες;
 21. Τι να πω, νιώθω τελείως εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν έχω μπει ακόμα στη διαδικασία ότι το σχολείο του παιδιού είναι για κείνον εξίσου σημαντικό όσο και οι δραστηριότητες της οικογένειας (δεν εννοώ το διδακτικό κομμάτι του σχολείου). Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ ότι μπορεί να στενοχωρηθεί που δεν θα δει να στολίζουν την τάξη ή που θα χάσει μια γιορτή επειδή είναι άρρωστο, από τη στιγμή που στο σπίτι δεν στερειται τίποτα. Δεν είχα καν σκεφτεί ότι στολίζουν όλοι μαζί στο νηπιαγωγείο. Είναι πολύ πιθανό να έχασε κ εκείνος τον στολισμό, όπως και το μισό τμήμα του που λείπει εδώ και 10 μέρες. Ελπίζω να ξεπεράσουν το ψυχικό τραύμα.
 22. Δεν αμφιβάλλω για την ικανότητά του να μάθει κα΄τι απ έξω. Σίγουρα μπορεί να μάθει τραγούδι ολόκληρο, όχι δυο στιχάκια. Για το αν θέλει, αν αντιλαμβάνεται το γιατί και αν θα ακολουθήσει το σύνολο αμφιβάλλω. Στην 28η μας έδωσαν ένα ποιηματάκι μικρό αντιπολεμικό να το διαβάσουμε στο σπιτι. Δεν είπαν να το μάθουμε (δεν ξέρω βασικά τι ακριβώς είπαν γιατί αυτά τα λένε το μεσημέρι που τον παίρνει ο άντρας μου και δεν είμαι σίγουρη για το τι καταλαβαίνει). Ε δεν ήθελε καθόλου να ασχοληθούμε. Του το διάβασα μια φορά και προσπάθησα να τον βάλω να το μάθει και δεν ήθελε. Και στη μουσικοκινητική κάποιες φορές δεν θέλει αν κάνει ακριβώς αυτό που κάνουν όλοι γιατι΄πχ του άρεσε αυτό που κάναμε πριν ή θυμόταν ότι μια άλλη φορά είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο και προτιμάει να κάνει το παρόμοιο. Αυτό εννοώ ότι αμφιβάλλω για την αντιληπτική ικανότητά του, που το λέω και για τα επιτραπέζια. Εμείς στο σπίτι ποτέ δεν πιέσαμε ότι κάτι πρέπει να γίνετια έτσι ή άλλιώς, ή κάτι παίζεται έτσι ή αλλιώς. Δεν λέω αν ειναι καλό ή κακό, απλώς δεν το κάναμε. Όχι από συγκεκριμένη φιλοσοφία, για τους δικούς μας λόγους ο καθένας. Οπότε το δικό μου παιδί δεν το θεωρώ ικανό για κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κιόλας ότι αποκλίνει τόσο πολύ από τα υπόλοιπα, δηλαδή όλα τα άλλα είναι τόσοσο πρόθυμα να ακολουθήσουν οδηγίες και να κάνουν ακριβώς ό,τι τους λένε;
 23. Ναι για τις παραστάσεις εννοούσα το βάψιμο, δεν έχω δει σε μαθήματα. εμένα προσωπικά δεν μ αρέσει καθόλου αυτό. Φαίνεται ότι η μουσικοκινητική νοείται αλλιώς όταν είναι ωδείο και αλλιώς όταν είναι μπαλέτο. Ίσως εκεί η @little lamb βρέθηκαν με διαφορετικές προσδοκίες και γι αυτό έγινε έτσι όλη η διαδικασία. Προφανώς λάθος και κουτοπόνηρος χειρισμός εκ μέρους της σχολής. Αλλά δεν θα περίμεναν γονέα να μην θέλει τη στολή όπως φαίνεται.
 24. @little lamb αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εκεί που πάτε έχουν περισσότερο νοοτροπία σχολής μπαλέτου κ λιγότερο ωδείου και γι αυτό θεωρούν αυτονόητη τη στολή κ το χτένισμα που λες κ υποθέτω θα ακολουθήσει το μακιγιαζ μετά.. Κ μάλλον θεωρούν αυτονόητο ότι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά όντως το θεωρούν μπαλετο κ γι αυτό δεν θα έχουν θέμα με τη στολή. Το μπαλετο βασίζεται στην ομοιομορφία και την επίδειξη, δεν θέλω να το σχολιάσω θετικά ή αρνητικά αλλά τέλος πάντων έχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα. Μάλλον δέν περίμεναν ότι κάποιος γονιός δεν θα θέλει στολή. Τα της απόδειξης είναι ένα χωριστό ζήτημα.
 25. το ίδιο είναι. μας το ανέφερε η γιατρός. διαλύεις μια σκόνη σε χλιαρό νερό κ με το εμβολο ρίχνεις στο ένα ρουθούνι κ βγαίνει από το άλλο.