Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Καθυστέρηση στην ομιλία

Recommended Posts

Γειά σας! Μπορείτε να μου πείτε πότε είναι το αργότερο που μπορεί να μιλήσει ένα μικρό; Ο δικός μου είναι 2 ετών και δεν μιλάει καθόλου! Καταλαβαίνει τα πάντα, εκτελεί όλες τις εντολές, ακούει που μιλάμε για κάτι και πάει και το φέρνει όμως δεν επιχειρεί να μιλήσει καθόλου και μόλις τον στριμώξουμε φεύγει. Εγώ έχω ανησυχήσει πάρα πολυ, ο παιδίατρος είναι καθησυχαστικός. Από ακοή είναι μια χαρά τον έχουμε εξετάσει και έχω κανονίσει από μόνη μου να το δει και ένας αναπτυξιολόγος.Υπάρχει άλλος που να καθυστέρησε τόσο να μιλήσει;

Διαφημίσεις

δεν ξέρω αν το έγραψα καλά δες το θέμα που γράφει λογοθεραπέυτρια απαντά στις ανησυχίες σας θα δεις πολλά παραδείγματα

καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!!!

• 12 χρόνια μετά...

Γεια σας έχω ένα αγοράκι 18 μηνών δεν λέει ακόμα καμία λέξη κ να την εννοεί ούτε μαμα η μπαμπά για να μας φωνάξει.! Επίσης δεν γυρίζει πάντα στο όνομα του.! Δείχνει πολλές φορές να μας αγνοεί.! Πολλές φορές εκτελεί εντολές που του λέμε να κάνει άλλες όχι.! Επίσης δεν συγκετρωνεται με τα βιβλία ξεφυλλίζει απλά τις σελίδες.! Υπάρχει κάποια μαμα με τα ίδια θέματα να με βοηθήσει; Ευχαριστώ 

Γειά σας δείτε και εδώ για παιδιά από 2 ετών 

https://parents.org.gr/forum/topic/160-omilia-anaptyxi-tis-omilias-se-paidia-kato-ton-3-eton/

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

πρίν από 35 λεπτά , tzina15 είπε:

Γεια σας έχω ένα αγοράκι 18 μηνών δεν λέει ακόμα καμία λέξη κ να την εννοεί ούτε μαμα η μπαμπά για να μας φωνάξει.! Επίσης δεν γυρίζει πάντα στο όνομα του.! Δείχνει πολλές φορές να μας αγνοεί.! Πολλές φορές εκτελεί εντολές που του λέμε να κάνει άλλες όχι.! Επίσης δεν συγκετρωνεται με τα βιβλία ξεφυλλίζει απλά τις σελίδες.! Υπάρχει κάποια μαμα με τα ίδια θέματα να με βοηθήσει; Ευχαριστώ 

Ναι εγώ! Σαν να περιγράφεις το δικό μου παιδί. Εμείς είμαστε 20 μηνών τώρα. Λέει μαμά , μπαμπά , γάλα , κακά , γιαγιά κ κάτι αλλα δικά του αλλά όχι ότι μας φωνάζει απλά τα επαναλαμβάνει αν του λέμε εμείς. Επίσης δεν γυρνάει πάντα στο όνομα του. Όταν θέλει αυτός γυρνάει αλλιώς μας γράφει κανονικά. Επίσης στα βιβλιαράκια όσες φορές κ να λέω δείξε την γατούλα η το σκυλάκι η την κοτούλα δεν τα δείχνει. Απλά τα κοιτάει και τα ξεφυλλίζει όπως λες κ εσυ. Η παιδίατρος δεν ανησυχεί η δικιά μου. Μου λέει αν ήταν κάτι θα μου έλεγε.  

Διαφημίσεις

1 hour ago, tzina15 είπε:

Στο ονομα τους δεν γυρνανε παντα γιατι απλα μας ακουνε ολη μερα να τα φωναζουμε κ βαριουνται. Ζωακια μιμητε?? Γιατι μετρανε κ αυτα σαν λεξεις. Επισης μετρανε κ σαν εντολη αν του πεις πως κανει το παπακι. 

Ουτε βιβλια ξεφυλιζε ο δικος μου με ενδιαφερον. Μιμιτικο παιχνιδι κανει πχ να σηκωνει το τηλεφωνο κ να κανει οτι μιλαει? Οταν βλεπει αλλα παιδακια χαιρετε? Δειχνει με το δακτυλο?  Αυτα εχουν σημασια κ οχι αν μιλαει .

Για τα βιβλία αν εννοείτε να κάτσουν να τους διαβάζετε, τα περισσότερα δεν το κάνουν. Και η δικιά μου (22 μηνών) που λέει αρκετές λέξεις δεν κάθεται ποτέ να της διαβάσω. Πάει στην παρακάτω σελίδα. Θέλει να τα κοιτάει μόνη της κ να λέει τι βλέπει.

Για τις λέξεις, πριν λίγες μέρες που πηγαμε παιδίατρο μας ρώτησε απλά αν λέει πάνω από δέκα λέξεις, αν βάζει δύο λέξεις μαζί και αν λέει κάποιο ρήμα (ρήμα δεν λέει). Για ήχους ζώων μας είχε ρωτήσει απο καιρό. Κάτι ορόσημα που διαβάζουμε που λένε φράσεις 2 χρονών κλπ δεν νομίζω να τα κάνουν πολλά παιδιά. Στον κύκλο μου κανένα.

Θα συμφωνήσω με ninaki 80. Είναι σημαντικό να αξιολογησετε κ άλλους τομείς περαν της ομιλίας. Ανταποκρίνεται σε εντολές, έχει λειτουργικό παιχνίδι, δείχνει ενδιαφέρον για την επικοινωνία, δείχνει με το δάχτυλο, αναγνωρίζει αντικείμενα;Ναι μεν κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό αλλά τα ορόσημα ανάπτυξης είναι σημαντικά. Γυρω στα 2 έτη τα  περισσοτερα παιδια λένε φρασουλες, κάνουν ερωτήσεις, μπορούν να παρακολουθησουν ένα παραμύθι. Κάποια παιδακια μπορεί να μιλήσουν αργότερα αλλά καλό θα ήταν να ζητάμε τη γνώμη ειδικου όταν ανησυχούμε. Δυστυχώς στο περιβάλλον μου έχει τύχει ο παιδίατρος να είναι καθησυχαστικός κ το παιδί να έχει αυτισμό... Σπάνιο βέβαια αλλά συμβαίνουν κ αυτά δυστυχώς.. 

Φρασούλες δεν έχω δει κανένα παιδί να λέει γύρω στα 2. Στα 2μισι ναι. Κι έχω πολλά παιδιά στο περιβάλλον μου. Το διαβάζω σε διάφορα ορόσημα αλλά δεν ξέρω κανένα παιδί. Η δικιά μου που είναι 22 μηνών και λέει "τάτα-χιάλα-βουμ" (βολτα-θαλασσα-αυτοκινητο) ή "μπάλα-μπαμπά-νταν" μου φαίνεται ότι είναι πολύ για την ηλικία της γιατί τα πιο πολλά παιδιά που ξέρω δεν λένε τέτοια. Κι όμως με βάση τα ορόσημα είναι πίσω γιατί δεν λέει φράσεις ούτε ρήματα.

Just now, little lamb είπε:

Φρασούλες δεν έχω δει κανένα παιδί να λέει γύρω στα 2. Στα 2μισι ναι. Κι έχω πολλά παιδιά στο περιβάλλον μου. Το διαβάζω σε διάφορα ορόσημα αλλά δεν ξέρω κανένα παιδί. Η δικιά μου που είναι 22 μηνών και λέει "τάτα-χιάλα-βουμ" (βολτα-θαλασσα-αυτοκινητο) ή "μπάλα-μπαμπά-νταν" μου φαίνεται ότι είναι πολύ για την ηλικία της γιατί τα πιο πολλά παιδιά που ξέρω δεν λένε τέτοια. Κι όμως με βάση τα ορόσημα είναι πίσω γιατί δεν λέει φράσεις ούτε ρήματα.

γτ αυτα που λεει δ θεωρουνται φρασεις;εγω αυτο εχω στο μυαλο μου για διχρονο,τουλ δυο λεξεις μαζι να βγαζουν νοημα,εστω για τους γονεις

Διαφημίσεις

Just now, vicky86 είπε:

γτ αυτα που λεει δ θεωρουνται φρασεις;εγω αυτο εχω στο μυαλο μου για διχρονο,τουλ δυο λεξεις μαζι να βγαζουν νοημα,εστω για τους γονεις

Δεν τις λέει ακριβώς συνεχόμενα όμως τις λέξεις. Σταματάει για 2-3 δευτερόλεπτα. Λέει ας πούμε "μπάλα", σε κοιτάει χαμογελώντας ή κάνει μια "παντομίμα" και μετά λέει "μπαμπά". Σαν τηλεγράφημα "παίξαμε μπάλα. Στοπ. Με τον μπαμπά. Στοπ. Στο δωμάτιο. Στοπ." Κάπως έτσι μοιάζει, γι'αυτο δεν τα θεωρούσα φράσεις. Είναι σαν να "αφηγείται" αλλά με μεμονωμένες λέξεις.

Φράσεις λένε 2 ετών με ρήμα, υποκείμενο, αντικείμενο. Μπορείτε να δείτε κ στο YouTube  παραδείγματα ή να μιλήσετε με κάποιον λογοθεραπευτη. Είναι 100% ακριβές αυτό που γράφω. Στόχος είναι όχι να ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει αλλά να αρχίσουμε να κινητοποιουμαστε ανάλογα κ σε συνάρτηση με το βαθμό καθυστέρησης. 

Πάντως η παιδίατρος σημείωσε "πάνω από 15 λέξεις" και το θεώρησε πολύ καλό. Μας ρώτησε αν λέει ρήμα, αλλά δεν μας είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να λέει. Και μας είπε ότι ρήμα εννοούμε κάτι σαν "έλα" ή "καίει", όχι κανονική χρήση.

20 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Αυτα είναι φράση όμως. Δε μας ενδιαφέρει πως το λένε σε αυτή την ηλικία αλλά πισες λέξεις βάζουν και τη φράση που φτιάχνουν. Αυτό που έγραψες είναι φράση με 3 λέξεις. 

...... 

Εμένα τα δυο μου παιδια παντως η μέρα με τη νυχτα. Η πρωτη άργησε πολυ και ακόμα δεν  έχει εντελώς καθαρισει και παιδευομαστε ακόμα με λογοθεραπείες και η μικρή από έτους λέει τραγουδια καθαρά. Μιλάει κανονικά. 

Αυτό όμως με βοήθησε γιατί απενοχοποιηθηκα. Για πολυ καιρό ένιωθα πως φταίω εγώ πως κάτι έκανα λάθος και αργουσε. Όμως τα μεγαλώνω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οπότε έβγαλα κάθε τυψη κι ενοχή από πάνω μου και μια χαρα! Είναι θέμα οπότε παιδιου. 

Παντως αν μέχρι τα 3 δεν κάνουν φρασεις, προτείνω διερεύνηση. Η προληψις λένε είναι η καλύτερη θεραπεία! :)

Just now, diane2020 είπε:

Αυτα είναι φράση όμως. Δε μας ενδιαφέρει πως το λένε σε αυτή την ηλικία αλλά πισες λέξεις βάζουν και τη φράση που φτιάχνουν. Αυτό που έγραψες είναι φράση με 3 λέξεις. 

Εμένα τα δυο μου παιδια παντως η μέρα με τη νυχτα. Η πρωτη άργησε πολυ και ακόμα δεν  έχει εντελώς καθαρισει και η μικρή από έτους λέει τραγουδια καθαρά. Μιλάει κανονικά. 

Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί. Πιο πάνω μια κοπέλα λέει ότι μπορούν να πουν κανονικές φράσεις με συνοχή.

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί. Πιο πάνω μια κοπέλα λέει ότι μπορούν να πουν κανονικές φράσεις με συνοχή.

Ναι μπορεί να μπορούν. Εμένα η μικρή το έκανε. Όμως επειδή παω τη μεγάλη από μικρή λογοθεραπεία, ήταν 3 παρά κάτι μήνες όταν η λογοθεραπευτρια μας έλεγε πως δε μας νοιάζει σαν αρχικό σταδιο ομιλίας το πως τα λενε αλλά τι λένε. Δηλαδή Πόσες λέξεις βάζουν δηλαδή άρα είναι φραση οι 3 λέξεις κι ας τα λέει έτσι. Αν τα κάνει συλλαβές ακόμα καλυτερα. Δηλαδή το πηγαίνω το πει παπαπω πχ. Έβαλε 3 συλλαβές. Οπότε όλα οκ. Εχω γίνει εξπερ. Εδώ ρωτήστε ότι θέλετε :D

Just now, diane2020 είπε:

Ναι μπορεί να μπορούν. Εμένα η μικρή το έκανε. Όμως επειδή παω τη μεγάλη από μικρή λογοθεραπεία, ήταν 3 παρά κάτι μήνες όταν η λογοθεραπευτρια μας έλεγε πως δε μας νοιάζει σαν αρχικό σταδιο ομιλίας το πως τα λενε αλλά τι λένε. Δηλαδή Πόσες λέξεις βάζουν δηλαδή άρα είναι φραση οι 3 λέξεις κι ας τα λέει έτσι. Αν τα κάνει συλλαβές ακόμα καλυτερα. Δηλαδή το πηγαίνω το πει παπαπω πχ. Έβαλε 3 συλλαβές. Οπότε όλα οκ. Εχω γίνει εξπερ. Εδώ ρωτήστε ότι θέλετε :D

Ωραίο το παπαπω χα χα ! Στις λέξεις που λέει τις μετράω όλες ; Δηλαδή αυτές που νιώθω ότι δεν καταλαβαίνει το νόημα ; Ας πούμε με έχει ακούσει που σηκώνω τηλέφωνο κ λέω «έλα» τώρα άρχισε να λέει «έλα έλα» αλλά δεν καταλαβαίνει τι σημασία. Τα μετράω αυτά ; 

Just now, Super.mum είπε:

Ωραίο το παπαπω χα χα ! Στις λέξεις που λέει τις μετράω όλες ; Δηλαδή αυτές που νιώθω ότι δεν καταλαβαίνει το νόημα ; Ας πούμε με έχει ακούσει που σηκώνω τηλέφωνο κ λέω «έλα» τώρα άρχισε να λέει «έλα έλα» αλλά δεν καταλαβαίνει τι σημασία. Τα μετράω αυτά ; 

Το ελα το λεει οταν παιζει με το τηλεφωνο?? Αν το λεει σε ασχετο χρονο κ δεν καταλαβαινει γιατι το λεει τοτε ειναι ηχολαλια. Αν το λεει ενω σηκωνει το τηλεφωνο τοτε ειναι λεξη απλα σε μιμητε σαν παιχνιδι.. 

Όταν λέμε ότι καταλαβαίνει το νόημα εννοούμε ότι τις λέει για συγκεκριμένο πράγμα ή ότι καταλαβαίνει όντως το νόημα; Η δικιά μου πχ έχει ένα βιβλίο για διάστημα που έχει ένα ρομπότ και εξωγήινους. Αυτά τα δείχνει και λέει τις λέξεις στο περίπου. Αλλά τι είναι προφανώς δεν καταλαβαίνει. Απλά τα αναγνωρίζει σαν εικόνες. Ή το κάστρο πχ το λέει, αλλά το νόημα προφανώς δεν το καταλαβαίνει.

Όταν λέμε ότι καταλαβαίνει το νόημα εννοούμε ότι τις λέει για συγκεκριμένο πράγμα ή ότι καταλαβαίνει όντως το νόημα; Η δικιά μου πχ έχει ένα βιβλίο για διάστημα που έχει ένα ρομπότ και εξωγήινους. Αυτά τα δείχνει και λέει τις λέξεις στο περίπου. Αλλά τι είναι προφανώς δεν καταλαβαίνει. Απλά τα αναγνωρίζει σαν εικόνες. Ή το κάστρο πχ το λέει, αλλά το νόημα προφανώς δεν το καταλαβαίνει.

Οτι τα λεει για συγκεκριμενο πραγμα ή λογο. Το νοημα δεν θα το καταλαβαινει εντελως αλλα εχει μια λεξη για συγκεκριμενο λογο οπως πχ το παπα που σημαινει παπακι. Φυσικα 18 μηνων δεν καταλαβαινει τι ακριβως ειναι το παπακι μια εικονα βλεπει. 

2 ώρες πρίν, Super.mum είπε:

Σε μιμείται εκεί, εφόσον σε έχει ακουσει να το λες θα το πει κι εκείνος. 

Οταν λες νόημα τι εννοείς? Βλέπει ένα κάστρο, το λέει όπως το λέει(δε μας νοιάζει πως το λέει σε αυτή την ηλικία), άρα αντιλαμβάνεται οτι αυτό το λένε κάστρο και το λέει. Τι εννοείς νόημα? Να καταλαβαίνει τι είναι το κάστρο κι ότι μέσα ζουν πριγκιπισσες? Αν εννοείς αυτό νομίζω είναι νωρίς αλλά ποτε δεν ξέρεις. Πιθανόν να σε εκπλήξει καμμια φορά κι εκει που βλεπετε ένα κάστρο να σου πει πχ πιπισσα. Εκεί θυμάται, έχει συνδέσει το κάστρο με τη πριγκιπισσα. Κάπου το έχει δει, η το έχει ακουσει.. 

Just now, ninaki80 είπε:

Οτι τα λεει για συγκεκριμενο πραγμα ή λογο. Το νοημα δεν θα το καταλαβαινει εντελως αλλα εχει μια λεξη για συγκεκριμενο λογο οπως πχ το παπα που σημαινει παπακι. Φυσικα 18 μηνων δεν καταλαβαινει τι ακριβως ειναι το παπακι μια εικονα βλεπει. 

Ναι, αυτό. Εν καιρώ θα κατηγοριοποιησει τα ζώα, τα φρουτα, τα χρώματα... Γι αυτό ξεκινάμε τέτοια παιχνίδια από αυτή την ηλικία. Εγώ της τα εχω σε κουτακια. Εδώ τα ζωάκια, εδώ τα ρουχα, εδώ οι κουκλες, εδώ τα μέσα μεταφοράς κοκ. Και σιγά σιγά τα χει σε κατηγορίες στο μυαλό της. Αυτό θέλει εκπαίδευση κατά βάση... 

9 ώρες πρίν, Super.mum είπε:

Αν το παιδί επαλαμβάνει "έλα" όταν λες "έλα" χωρίς καμία λογική αλλά σαν κασετόφωνο, αυτό είναι πρόβλημα αν δεν μπορεί ποτέ να συνδέσει τη λέξη με το νόημα.

Αν όμως έχει δει ότι λες στο τηλέφωνο "έλα" και αποκαλεί το τηλέφωνο "έλα" ή το σηκώνει και λέει "έλα" αυτό είναι λέξη.

Παρομοίως αν ξέρω γω δεν μπορεί να πει "μπανάνα" και λέει "νάνα", αλλά συστηματικά όταν θέλει μπανάνα, αυτό είναι λέξη.

Αν τη λένε ξέρω γω Ελένη και μπορεί να πει "ένη" όταν αναφέρεται στον εαυτό της, και φωνάζει "Ενη νάνα", για να πει ότι η Ελένη θέλει μπανάνα, αυτό είναι πρόταση.

Προφανώς άλλα παιδάκια μπορεί στην ίδια ηλικία να πουν "Η Ελένη αγαπάει τη μπανάνα" αλλά και οι δύο λέξεις με κακή άρθρωση είναι πρόταση.

6 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Aν το παιδί έχει δει έναν χαρακτήρα που παριστάνει τον εξωγήινο και είναι στρογγυλός πράσινος με κεραίες σε ένα βιβλίο που τον λένε ξέρω γω Λάκι, και όποτε βλέπει το χαρακτήρα ή και το βιβλίο λέει "λάκι" ή βλέπει σε άλλα πράγματα ομοιότητες, π.χ. ένα πράσινο μήλο της θυμίζει τον εξωγήινο και το πει "λάκι", αυτό είναι λέξη και κατανόηση. 

Αν έμαθε το "λάκι" και αποκαλεί έτσι τον εξωγήινο, τη γάτα, το μπαμπά και την κρέμα, εκεί υπάρχει πιθανό πρόβλημα προς διερεύνηση.

6 ώρες πρίν, diane2020 είπε:

Σε μιμείται εκεί, εφόσον σε έχει ακουσει να το λες θα το πει κι εκείνος. 

Οταν λες νόημα τι εννοείς? Βλέπει ένα κάστρο, το λέει όπως το λέει(δε μας νοιάζει πως το λέει σε αυτή την ηλικία), άρα αντιλαμβάνεται οτι αυτό το λένε κάστρο και το λέει. Τι εννοείς νόημα? Να καταλαβαίνει τι είναι το κάστρο κι ότι μέσα ζουν πριγκιπισσες? Αν εννοείς αυτό νομίζω είναι νωρίς αλλά ποτε δεν ξέρεις. Πιθανόν να σε εκπλήξει καμμια φορά κι εκει που βλεπετε ένα κάστρο να σου πει πχ πιπισσα. Εκεί θυμάται, έχει συνδέσει το κάστρο με τη πριγκιπισσα. Κάπου το έχει δει, η το έχει ακουσει.. 

Ναι, αυτό. Εν καιρώ θα κατηγοριοποιησει τα ζώα, τα φρουτα, τα χρώματα... Γι αυτό ξεκινάμε τέτοια παιχνίδια από αυτή την ηλικία. Εγώ της τα εχω σε κουτακια. Εδώ τα ζωάκια, εδώ τα ρουχα, εδώ οι κουκλες, εδώ τα μέσα μεταφοράς κοκ. Και σιγά σιγά τα χει σε κατηγορίες στο μυαλό της. Αυτό θέλει εκπαίδευση κατά βάση... 

Πολυ καλη ιδεα να τα εχεις ξεχωριστα!! 

Κατάλαβα, οπότε δεν είναι ακριβώς το "νόημα", είναι η αναγνώριση μιας μορφής ή μιας περίστασης για την οποία χρησιμοποιείται η τάδε λέξη.

Ε ναι νοημα θα το μαθουν πολυ αργοτερα . Απλα ολες οι λεξεις που λεει πρεπει να εχουν καποιο λογο υπαρξης. Το προβλημα ειναι οταν μονο του επαναλαμβανει κατι χωρις λογο. Οχι μπαμπαλισμα φυσικα . Απλα να λεει μια φραση ή καποια λεξη χωρις να υπαρχει λογικη σαν κασετοφωνο. 

12 ώρες πρίν, ninaki80 είπε:

Το ελα το λεει οταν παιζει με το τηλεφωνο?? Αν το λεει σε ασχετο χρονο κ δεν καταλαβαινει γιατι το λεει τοτε ειναι ηχολαλια. Αν το λεει ενω σηκωνει το τηλεφωνο τοτε ειναι λεξη απλα σε μιμητε σαν παιχνιδι.. 

ναιιιιι το λέει όταν κάνει πως μιλάει στο τηλέφωνο. Επίσης και το «καλά καλά» το λέει όταν μιλάει στο τηλέφωνο 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...