Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

• 1 month later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

• 1 month later...

Γεια σας! Ειναι το πρωτο μου ποστ και δεν ξερω αν έκανα και σωστή επιλογη θέματος!! Λοιπόν, εχω ενα κοριτσακι 22 μηνων που οπως είπα και στον τίτλο λεει το πολυ 20 λέξεις!! Απο τις οποίες καποιες δεν ειναι και σωστές. Πχ λεει ατο αντί αυτο, με αντί για ψωμι, νανανα αντί για μπανανα. Λεει βέβαια και παπάκι, κούνια, κουτι, γυαλια. Και σχεδόν ολη μερα λεει μαμα και μπαμπά. Εγώ ανησυχώ λιγο γιατι αλλα παιδια και στην ηλικια της μιλάνε περισσότερο. Επίσης δεν επαναλαμβάνει τι λέμε. Ακολουθεί όμως οδηγίες. Συνεννοούμαστε κανονικά μεσα στο σπιτι. Άρα ακούει και καταλαμβαινει. Αλλα δε μιλάει!! 2 λέξεις μαζι λεει σπάνια. Πχ παππούς μπανιο ή παει μπαμπάς. Μίλησα με τον παιδίατρο και μου ειπε να περιμένουμε μεχρι τα 2α γενεθλια της και να κανουμε αξιολόγηση. Εγώ όμως ειμαι πολυ αγχωμένη! Εσυ τι νομίζετε; Ποτε μίλησαν τα δικά σας παιδακια; Ευχαριστώ για όποιον απαντήσει!!

Να σημειώσω οτι το μωρο γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στις 40 βδομαδες, το θηλαζα μεχρι 10 μηνων και περπάτησε 11 μηνων.

Καλημερα!

Εγω μια χαρα την βρίσκω!

Σημασια εχει να καταλαβαίνει ...

Σας παρακολουθεί και σας αντιγράφει!

Κάντε καποια παιχνιδάκια ώστε να την κανετε να μιλήσει πιο πολυ!

Καθε παιδι ειναι διαφορετικό...

Αλλα ακομη και 2,5 χρονων και δν λενε και πολλα!

Πείτε τραγουδάκια... Θα σας ακολουθήσει και εκείνη!

Άσχετο!!!! Αμαρυλλις θα πω την κορη μου!

Πως το βλεπει ο κοσμος, σας κανουν θετικα σχόλια;

Διαφημίσεις

Γεια σας! Ειναι το πρωτο μου ποστ και δεν ξερω αν έκανα και σωστή επιλογη θέματος!! Λοιπόν, εχω ενα κοριτσακι 22 μηνων που οπως είπα και στον τίτλο λεει το πολυ 20 λέξεις!! Απο τις οποίες καποιες δεν ειναι και σωστές. Πχ λεει ατο αντί αυτο, με αντί για ψωμι, νανανα αντί για μπανανα. Λεει βέβαια και παπάκι, κούνια, κουτι, γυαλια. Και σχεδόν ολη μερα λεει μαμα και μπαμπά. Εγώ ανησυχώ λιγο γιατι αλλα παιδια και στην ηλικια της μιλάνε περισσότερο. Επίσης δεν επαναλαμβάνει τι λέμε. Ακολουθεί όμως οδηγίες. Συνεννοούμαστε κανονικά μεσα στο σπιτι. Άρα ακούει και καταλαμβαινει. Αλλα δε μιλάει!! 2 λέξεις μαζι λεει σπάνια. Πχ παππούς μπανιο ή παει μπαμπάς. Μίλησα με τον παιδίατρο και μου ειπε να περιμένουμε μεχρι τα 2α γενεθλια της και να κανουμε αξιολόγηση. Εγώ όμως ειμαι πολυ αγχωμένη! Εσυ τι νομίζετε; Ποτε μίλησαν τα δικά σας παιδακια; Ευχαριστώ για όποιον απαντήσει!!

Να σημειώσω οτι το μωρο γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στις 40 βδομαδες, το θηλαζα μεχρι 10 μηνων και περπάτησε 11 μηνων.

Ειναι δύσκολο να πει κανεις... Αν σου πούμε να μην ανησυχεις μπορει να εφησυχάστεις και να μην κανεις θεραπείες με την μικρη που κανονικά θα έκανες - η λογοθεραπεια βοηθάει πολυ ειδικα για το πως μιλάς εσύ στην μικρη

Αν πιστεύεις οτι σε καταλαβαίνει (ειδικα αν την ρωτάς που ειναι τα παπούτσια , η μυτη της κλπ) και αν εχει κάποιου είδους πρόοδο τότε μια χαρα φαινεται..... Αλλα μην το αφήνεις πολυ, εγω μετα τα 2 θα αρχιζα να κοιτάω για λογοθεραπεια στην θέση σου

Και για μενα δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Σιγουρα υπαρχουν και παιδια με πιο γρηγορη εξελιξη στην ομιλια αλλα δεν νομιζω οτι αυτα ειναι ο κανονας.

Το παιδακι σου λεει 3συλλαβες λεξεις κ κανει προταση με 2 λεξεις. Συνεννοειστε μια χαρα απ'οτι λες κ τα καταλαβαινει ολα. Κανε λιγο κ εσυ οτι δεν καταλαβαινεις τι σου λεει για να προσπαθησει παραπανω. Ετσι εκανα κ εγω. Η δικια μου με το που εκλεισε τα 2 σαν να πηρε μπρος ξαφνικα! Τα ειπε ολα! Οχι βεβαια σωστα, αλλα καμια σχεση το πως ηταν 22-23 μηνων κ πως ειναι τωρα!

veMDp3.png

Καλησπέρα στην παρεούλα σας! Ανησυχώ για το αγοράκι της φίλης μου σε σχέση με την ομιλία. Ειναι βέβαια μικρό, 19 μηνών αλλα δεν λέει τίποτα! Ουτε καν μαμά, μπαμπά, μαμ που ειναι τα βασικά. Μονο άναρθρες φωνούλες βγαζει, δείχνει με το δάχτυλο και τελευταία λέει κάτι που μοιάζει με ΄ατό΄ αλλα δεν ειμαστε και σίγουροι οτι εννοεί ΄αυτό΄ απλά τον εχει βολέψει..Η παιδίατρος της εχει δώσει χρονο ως τα 2 έτη αλλα δεν μιλάμε για προτάσεις μιλάμε για λέξεις έστω. Σε αντίθεση η αδερφή του σχεδόν 3 ετών ειναι γλωσσοκοπάνα απο μικρή. Σας φαινεται σύνηθες η πρέπει να πάει απο τωρα σε λογοθεραπευτή για μια γνώμη?

BDThp3.png

OtQ6p3.png.

Καλησπέρα στην παρεούλα σας! Ανησυχώ για το αγοράκι της φίλης μου σε σχέση με την ομιλία. Ειναι βέβαια μικρό, 19 μηνών αλλα δεν λέει τίποτα! Ουτε καν μαμά, μπαμπά, μαμ που ειναι τα βασικά. Μονο άναρθρες φωνούλες βγαζει, δείχνει με το δάχτυλο και τελευταία λέει κάτι που μοιάζει με ΄ατό΄ αλλα δεν ειμαστε και σίγουροι οτι εννοεί ΄αυτό΄ απλά τον εχει βολέψει..Η παιδίατρος της εχει δώσει χρονο ως τα 2 έτη αλλα δεν μιλάμε για προτάσεις μιλάμε για λέξεις έστω. Σε αντίθεση η αδερφή του σχεδόν 3 ετών ειναι γλωσσοκοπάνα απο μικρή. Σας φαινεται σύνηθες η πρέπει να πάει απο τωρα σε λογοθεραπευτή για μια γνώμη?

Κορίτσι οσο το γρηγορότερο τοςο το καλύτερο

Το εχω ξαναπεί και σε αλλα ποστ η λογοθεραπεια σε αυτη την ηλικία ειναι απλα για να ξέρουν οι γονείς πως να μιλάνε στο παιδι ωστε να προωθήσουμε την ομιλία του

Αν δηλαδή η μανα του αρχίζει και μιλάει βουρ και δεν την καταλαβαίνει κανένας, δεν βοηθάει έτσι δεν ειναι; Θα της μάθει να χρησιμοποιεί το παιχνιδι , την ρουτίνα το φαγητό να του μάθει απλές λέξεις

Διαφημίσεις

Εγώ πάντως είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τον γιο μου, μαμά και μπαμπά είπε όταν ήταν 20 μηνών. Και μένα η παιδίατρος μου είπε ότι μετά τα 2 θα δούμε αν χρειάζεται λογοθεραπεία, αλλά πάντως να πάει οπωσδήποτε παιδικό σταθμό στα 2. Ε τελικά, με το που πήγε παιδικό σταθμό 25 μηνών είχε αλματώδη βελτίωση, αλλά δεν κατάλαβα ποτέ αν συνέβαλε ο παιδκός σταθμός ή θα μίλαγε έτσι κι αλλιώς γιατί είχε ωριμάσει. Τώρα είναι 3 χρονών και κάτι και λέει τα πάντα, περισσότερα από συνομιλήκους του.

Εμένα η δικιά μου,δεν έλεγε τίποτα μέχρι 23μηνών. Λιγο πριν τα γενέθλια των 2 ετών είπε μαμά&μπαμπά&από τότε μέχρι τώρα που είναι τριων,πρόσέθετε και άλλές λέξεις στο λεξιλόγιο και απο 2,5 έκανε μικρές προτασούλες. Ο παιδίατρος μας που έχει πολλή εμπειρια και είναι γενικα χαλαρός ,μας είχε πει ότι δεν ανησυχούμε μέχρι τα 2,5-3 αν το παιδι ακούει&έχει αντίληψη. Η δικιά μου μέχρι τα δύο μπορεί να μη μιλούσε,αλλά εδειχνε &επίσης καταλαβαινε απλες εντολές,οπως πχ πήγαινε τα ρούχα στο δωμάτιο σου.Άποψη μου,να μην ανησυχείτε ακομα,ξέρω περίπτωση που πηρε μπροστά στα 3,5 έτη.

• 4 εβδομάδες μετά...

Γεια σας! Απολογουμαι για την καθυστερηση. Η κορη μου ειναι τωρα 23,5 μηνων. Εχρι βελτιωθει. Δηλαδη εχει προσθεσει λεξεις στο λεξολιγιο της και πλεον ακολουθει τραγουδακια και παραμυθακια. Δε μιλαει κανονικα. Αλλα πχ της λεω πηγε η κοκκινοσκουφιτσα και χτυπησε την πορτα... και παει αυτη και κανει οτι χτυπαει και λεει γιαγια. Η της λεω το τραδουδι της κουκουβαγιας και οταν φρασω στο σωστο σημειο λεει κουκουβα κουκουβα. Προτασουλες ομως ακομα δεν κανουμε!

• 2 months later...

Να μην ανησυχεις εφοσον λεει λεξουλες και καταλαβαινει απλες εντολες.

Εμενα ειναι 23 μηνων και λεει διαφορες λεξεις αλλες καθαρα αλλες οχι αλλα δε κανει προτασεις..σιγα σιγα θα μαθουν το τροπο να επικοιωνουν καλυτερα..εγω αυτο που κανω ειναι να της επαναλαμβανω οτι ζηταει με το σωστο τροπο απαλα και καθαρα

Πχ. Λεει μαμα μπαλα και της λεω

Μαμα παμε να παιξουμε μπαλα!

Καλησπέρα,μπορεί να μου απαντήσει κάποια μανούλα αν της έχει τύχει το μωρό να μπερδεύει το μαμά με το μπαμπά;ή να αποκαλει μπαμπά η μαμά κάποιον σε ένα συγκεκριμένο βιντεοκλίπ ας πούμε;ή να λέει μαμά μια ξένη στο κατάστημα παιχνιδιών που μοιάζετε λίγο χρωματικά;ρωτάω γιατί στις πρώτες σελίδες αναφέρθηκε ότι ένα παιδάκι έλεγε τα πάντα μαμά κι ένα άλλο μπέρδευε τη μαμά με τον μπαμπά και τελικά είχε δάδ

Ναι αμε η δικια μου..

Μεχρι 2 χρονων οτι εβλεπε σε παραμυθι η αντρας να περνουσε απο κατω ελεγε μπαμπα και οποια γυναικα στη τηλεοραση μαμα.

Απλα δε μπορουσε να πει κυριος και κυρια και ελεγε μπαμπα μαμα η γιαγια αν ηταν μεγαλη.

Πλέον λεει κυριο η κυρια μεσα σ ενα μηνα και μετα απο τρομερο μπλα μπλα δικο μου οτι μπαμπας ειναο μονο ο δικος της κ μαμα μονο εγω και οι αλλοι ειναι κυριος,κυρια κτλ..

Διαφημίσεις

καλημέρα!

ο γιος μου είναι 19 μηνών και λέει 6 ζωάκια πώς κάνουν, λέει μαμα, μαμ,κοίτα, είχε μαθει την πλαστελίνη (λινινι) αλλά την ξέχασε....λέει τίτι (=σπίτι), βόλτα (τατα) και καταλαβαίνει πολλά..εκτελλεί και εντολές (πχ φέρε μου το αρκουδάκι). αυτά. θα δούμε..

έχω ακούσει πώς τα αγόρια αργούν λίγο μίας φίλης μου μίλησε μετά τα τρία, και τελικά όλα καλα. απλά τα είπε μαζεμένα...

2t7wp3.png

καλημέρα!

ο γιος μου είναι 19 μηνών και λέει 6 ζωάκια πώς κάνουν, λέει μαμα, μαμ,κοίτα, είχε μαθει την πλαστελίνη (λινινι) αλλά την ξέχασε....λέει τίτι (=σπίτι), βόλτα (τατα) και καταλαβαίνει πολλά..εκτελλεί και εντολές (πχ φέρε μου το αρκουδάκι). αυτά. θα δούμε..

έχω ακούσει πώς τα αγόρια αργούν λίγο μίας φίλης μου μίλησε μετά τα τρία, και τελικά όλα καλα. απλά τα είπε μαζεμένα...

Καλημέρα! Δεν βλέπω κάτι μη φυσιολογικό...ο δικός μου σε ηλικία 18 μηνών έλεγε μόνο μαμά-μπαμπα-γιαγιά-παππού και έκανε κάποιους λίγους ήχους ζώων, αλλά μετά τους 20 μήνες "εκτοξεύθηκε" και γύρω στα 2 χρόνια μιλούσε κανονικά!

Είναι μικρούλης ακόμα....πολύ μπλα-μπλα από εσάς και θα ακολουθήσει!

• 3 εβδομάδες μετά...
  • 9 months later...

Καλημερα σε ολους. Το θεμα ειναι παλιο, αλλα σχετικο με την περιπτωση μας.

Εχω ενα αγορακι 3 ετων και ενα κοριτσακι 3 μηνων.

Ο γιος μου γεννηθηκε με φυσιολογικο τοκετο στις 40 εβδομαδες. Εκτος απο το οτι ηταν ενα ανησυχο μωρο, ολη του η αναπτυξη ηταν φυσιολογικη. Περπατησε 12 μηνων. Πεταξε μονος του την πιπιλα 18 μηνων. Οταν ηταν 6 μηνων ειπε για πρωτη φορα μπα μπα. Μεχρι 18 μηνων ελεγε μαμ, κακο και εκανε τη γατα (νια νια)και την κοτουλα(κο κο).Απο κει και περα σταματησε τελειως να μιλαει και εκανε που και που καποιο μπαμπαλισμα. Στο φαγητο ετρωγε μονο αλεσμενα ως τα 2.Στη συνεχεια διαφορα φαγητα κυριως ζουμερα πατημενα με πηρουνι. Ολα αυτα βλεποντας παιδικα βιντεο στο ταμπλετ.Τρωει επισης μπισκοτα και σοκολατα. Εδω και 3 μηνες που γεννησα τρωει μονο ενα συγκεκριμμενο φαγητο, γαλα και γιαουρτια παιδικα. Αρνειται οτιδηποτε αλλο π.χ. ψωμι, μπιφτεκι η οτιδηποτε στερεο. Το ταμπλετ αυτες τις μερες το εχουμε κοψει. Επισης δεν εχουμε κοψει την πανα αλλα αυτες τις μερες δεχεται να κατσει στο γιογιο παιζοντας με τα παιχνιδια του.

Εχουμε επισκεφτει 2 αναπτυξιολογους που μιλουν για αναπτυξιακη καθυστερηση. Εχει καλη βλεμματικη επαφη και η ακοη του ειναι φυσιολογικη. Τον εχουμε ξεκινησει παιδικο σταθμο εδω και 6 μηνες, εργοθεραπεια εδω και 4 μηνες και τωρα θα ξεκινησει και λογοθεραπεια.

Απο αυτα που μου λενε ολοι οι παραπανω απο τη μια εχω αγχωθει και απο την αλλη ελπιζω.

Να σας πω συνοπτικα:

Στο σχολειο δεν συμμετεχει σε καμια δραστηριοτητα ουτε και τρωει αλλα πλεον πηγαινει με προθυμια παιζει με παιχνιδια και αγαπαει τις δασκαλες. Κανει παλαμακια και του αρεσουν τα τραγουδια.

Στο σπιτι εχει αρχισει να ακουει απλες εντολες να λεει που και που μαμα και μπαμπα και διαφορα μπαμπαλισματα. Μας περνει συνεχως απο το χερι για να μας δειξει τι θελει. Δεν δειχνει ουτε χαιρεταει.

Στην εργοθεραπεια εχει μεγαλη βελτιωση παλι στις απλες εντολες και στην συνεργασια με την κοπελα.

Απο το κεντρο ο παιδοψυχιατρος που τον ειδε μας ειπε οτι ειναι μεν ανησυχητικο που δεν μιλαει αλλα ειναι ακομα νωρις και οτι αφου εχει δειξει προοδο στις θεραπειες ελπιζουμε σε καποια εξελιξη.

Οπως καταλαβαινετε ανησυχουμε τρομερα, πολλα βραδια ξυπναω πανικοβλητη με αυτη την κατασταση. Κανω οτι μπορω εφαρμοζωντας οτι μας εχουν συστησει οι θεραπευτες, αλλα σιγουρα εχω μεγαλο αγχος. Συγγνωμη για το τεραστιο μηνυμα, ηθελα να αναλυσω το προβλημα οσο γινεται καλυτερα. Αν υπαρχει καποιος γονιος που εχει η ειχε παρομοια περιπτωση παρακαλω να απαντησει για την εξελιξη του παιδιου. Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν χρησιμη. Ευχαριστω.

sofia, επειδή κι εγώ έχω μπει σε μια διαδικασία ψαξίματος για το δικό μου παιδί, τι σου έχουν πει οι αναπτυξιολόγοι εκτός από τον όρο "αναπτυξιακή καθυστέρηση"; Γιατί αυτός είναι ένας πολύ γενικός όρος, που τα καλύπτει όλα. Κάτι πιο συγκεκριμένο; Σου είπαν, π.χ. να το ψάξεις για διάφορα γενετικά σύνδρομα; Π.χ. ο δικός μου είχε και κινητική και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Από την δική μου εμπειρία βλέπω ότι οι αναπτυξιολόγοι κάνουν μια περιγραφή του παιδιού χωρίς να είναι σε θέση να μπουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Επίσης, αν το παιδί παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση, συνιστούν επανάληψη του νηπιαγωγείου, όπως το κοριτσάκι ενός φίλου μας που άργησε να μιλήσει, μίλησε δηλαδή μετά τα 3. Από κει και πέρα, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και το παιδί φοιτά κανονικά στο δημοτικό.

Επίσης, μιλούσα πρόσφατα με μία παιδοψυχολόγο η οποία είπε ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και ότι όλοι αυτοί οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ένα "όρθιο σύμπτωμα". Π.χ. όταν ένα παιδί δεν μιλάει, λένε στους γονείς διάφορα και αν μετά το παιδί ξαφνικά αρχίσει να μιλάει, οι γονείς μένουν άναυδοι... Εγώ θα πρότεινα να δίνετε πολλή αγάπη στο παιδί, γιατί τώρα που ήρθε και το δεύτερο παιδάκι νιώθει ζήλια και μάλλον άγχος. Π.χ. εγώ όταν γεννήθηκε η αδερφή μου ζήλευα τρομερά και άρχισα να τραυλίζω ως αντίδραση...

Να συνεχίσετε να κάνετε αυτά που ήδη κάνετε.

Δηλαδή εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, παιδικό σταθμό, να τον ενθαρρύνετε στις κοινωνικές επαφές (πχ να χαιρετάει ή να κάνει την χειρονομία για "ευχαριστώ" βλέποντας το δικό σας παράδειγμα), όταν σας τραβάει να του λέτε δείχνοντας πχ "τι θέλεις; το νερό;" και να του βάζετε το δακτυλάκι να δείξει αυτό που θέλει κτλ (περισσότερες λεπτομέρειες θα σας πουν οι εργοθεραπευτές).

Από εκεί και πέρα αν αυτό που συμβαίνει λέγεται αναπτυξιακή καθυστέρηση ή οτιδήποτε έχει λιγότερη σημασία. Σημασία έχει να τον βοηθήσετε όσο περνάει από το χέρι σας και σιγά σιγά θα δείτε αποτελέσματα.

Με την πάνα να κάνετε εκπαίδευση χωρίς όμως μεγάλη πίεση γιατί αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Μην αγχωθείτε. Ας τη βγάλει και λίγο αργότερα.

Με το θέμα του φαγητού, δοκίμασε να του δίνεις σούπες ρίχνοντας μέσα πχ ψιλοκομμένα κομματάκια κρέας. Αυτό μπορεί να είναι και αντίδραση στον ερχομό του αδερφού του.

Όπως και να΄χει, μην δείχνεις το άγχος σου για όλα αυτά τα θέματα και να του φέρεσαι ως συνήθως.

Ο γιος μου γεννηθηκε με φυσιολογικο τοκετο στις 40 εβδομαδες. Εκτος απο το οτι ηταν ενα ανησυχο μωρο, ολη του η αναπτυξη ηταν φυσιολογικη. Περπατησε 12 μηνων. Πεταξε μονος του την πιπιλα 18 μηνων. Οταν ηταν 6 μηνων ειπε για πρωτη φορα μπα μπα. Μεχρι 18 μηνων ελεγε μαμ, κακο και εκανε τη γατα (νια νια)και την κοτουλα(κο κο).Απο κει και περα σταματησε τελειως να μιλαει και εκανε που και που καποιο μπαμπαλισμα. Στο φαγητο ετρωγε μονο αλεσμενα ως τα 2.Στη συνεχεια διαφορα φαγητα κυριως ζουμερα πατημενα με πηρουνι. Ολα αυτα βλεποντας παιδικα βιντεο στο ταμπλετ.Τρωει επισης μπισκοτα και σοκολατα. Εδω και 3 μηνες που γεννησα τρωει μονο ενα συγκεκριμμενο φαγητο, γαλα και γιαουρτια παιδικα. Αρνειται οτιδηποτε αλλο π.χ. ψωμι, μπιφτεκι η οτιδηποτε στερεο. Το ταμπλετ αυτες τις μερες το εχουμε κοψει. Επισης δεν εχουμε κοψει την πανα αλλα αυτες τις μερες δεχεται να κατσει στο γιογιο παιζοντας με τα παιχνιδια του.

Εχουμε επισκεφτει 2 αναπτυξιολογους που μιλουν για αναπτυξιακη καθυστερηση. Εχει καλη βλεμματικη επαφη και η ακοη του ειναι φυσιολογικη. Τον εχουμε ξεκινησει παιδικο σταθμο εδω και 6 μηνες, εργοθεραπεια εδω και 4 μηνες και τωρα θα ξεκινησει και λογοθεραπεια.

Απο αυτα που μου λενε ολοι οι παραπανω απο τη μια εχω αγχωθει και απο την αλλη ελπιζω.

Να σας πω συνοπτικα:

Στο σχολειο δεν συμμετεχει σε καμια δραστηριοτητα ουτε και τρωει αλλα πλεον πηγαινει με προθυμια παιζει με παιχνιδια και αγαπαει τις δασκαλες. Κανει παλαμακια και του αρεσουν τα τραγουδια.

Στο σπιτι εχει αρχισει να ακουει απλες εντολες να λεει που και που μαμα και μπαμπα και διαφορα μπαμπαλισματα. Μας περνει συνεχως απο το χερι για να μας δειξει τι θελει. Δεν δειχνει ουτε χαιρεταει.

Στην εργοθεραπεια εχει μεγαλη βελτιωση παλι στις απλες εντολες και στην συνεργασια με την κοπελα.

Απο το κεντρο ο παιδοψυχιατρος που τον ειδε μας ειπε οτι ειναι μεν ανησυχητικο που δεν μιλαει αλλα ειναι ακομα νωρις και οτι αφου εχει δειξει προοδο στις θεραπειες ελπιζουμε σε καποια εξελιξη.

Οπως καταλαβαινετε ανησυχουμε τρομερα, πολλα βραδια ξυπναω πανικοβλητη με αυτη την κατασταση. Κανω οτι μπορω εφαρμοζωντας οτι μας εχουν συστησει οι θεραπευτες, αλλα σιγουρα εχω μεγαλο αγχος. Συγγνωμη για το τεραστιο μηνυμα, ηθελα να αναλυσω το προβλημα οσο γινεται καλυτερα. Αν υπαρχει καποιος γονιος που εχει η ειχε παρομοια περιπτωση παρακαλω να απαντησει για την εξελιξη του παιδιου. Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν χρησιμη. Ευχαριστω.

Επειδή το βαφτιστήρι μου γεννήθηκε πρόωρα και διαγνώστηκε ευτυχώς από πολύ μικρός με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, έχει περάσει από όλα τα βοηθητικά στάδια με λογοθεραπείες και εργοθεραπείες που συνεχίζονται ακόμα, καθώς και φοίτηση σε ειδικά προπαρασκευαστικά σχολεία.

Ωστόσο, η περίπτωση του παιδιού σου διαφέρει στο εξής: όπως τα λες, το παιδί έκανε πισωπάτημα απ' όταν γέννησες και αυτό ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει από την εγκυμοσύνη ακόμα και να μην το είχατε παρατηρήσει. Πιστεύω ότι έχει περισσότερο να κάνει με τον παράγοντα ζήλεια παρά με καθυστέρηση ανάπτυξης, οπότε να είναι και διαφορετικές οι ανάγκες του. Το βαφτιστήρι μου πχ, μέχρι που ξεκίνησε τις λογοθεραπείες μόνο ούρλιαζε, γιατί είχε μάθει ότι έτσι του έκαναν τα χατίρια. Παράλληλα με τις θεραπείες, πρέπει να αλλάξει και η δική σας προσέγγιση, και αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σίγουρα θα σας έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις ο παιδοψυχίατρος.

Από τη στιγμή που έχει καλή βλεμματική επαφή, προσωπικά αποκλείω να είναι κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, αλλά γιατρός δεν είμαι. Το να είναι κάποια αναπτυξιακή διαταραχή όπως διαταραχή ελλειματικής προσοχής, θα φανεί στην πορεία των θεραπειών, αλλά σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε και άλλο αναπτυξιολόγο.

Πάντως το βαφτιστήρι μου ήταν αρκετά δύσκολη περίπτωση και φέτος που πήγε δημοτικό, πέρα του ότι έχει παράλληλη στήριξη από το Υπουργείο, λαμβάνει και κάποια φαρμακευτική αγωγή για να τον βοηθά να είναι συγκεντρωμένος και τα πάει άψογα.

Αν είσαι στην Αθήνα στείλε μου μήνυμα για να σου προωθήσω πληροφορίες.

Τέλος, φιλική συμβουλή, κόψτε το τάμπλετ και όλα τα σχετικά, μόνο κακό κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις!!!

9maTp3.png

Να σας πω συνοπτικα:

Κοιτα εμένα προσωπικά το γεγονός οτι σταμάτησε να λεει έστω και δυο λέξεις θα με ανησυχούσε. Στο λέω απο προσωπική εμπειρια που είχα παιδι ατο φάσμα

Τι σημαίνει αναπτυξιακή καθυστέρηση δηλαδη αυτο δεν το κατάλαβαινω;

Το γεγονός οτι εχει καλή βλεματική επαφή ειναι όντως πολυ καλο αλλα μονο του δεν αποκλείει τιποτα μιλάμε για φάσμα και οχι για αςπρο μαυρο

Το οτι ανταποκρίνεται στην εργοθεραπεία ειναι παρα πολυ καλο ομως αυτο ειναι το πιο σημαντικο

Ο λογος που σου ειπα τα παραπάνω ειναι για να σου πω οτι μαλλον καλύτερο ειναι να ψάξεις για ειδικούς που εχουν πραγματικά εμπειρια στο θεμα απλα ενα τίτλο γιατι παιδοψυχίατρος να σου λεει πτι ειναι νωρις ακομα προσωπικά μου φαινεται μουρλο!

Υπαρχει πολυ βοήθεια εκεί εξω και σωστοί ειδικοί με σωστές γνώσεις στο συγκεκριμενο θεμα κάνουνε θαυματα(στο λέω απο πείρα ) μιας και ο μικρος ειναι στην σωστή ηλικία

Εδω δεν θα βρεις πολυ βοήθεια γιατι δεν υπαρχει μεγαλη εμπειρια στο θεμα αλλα το Ίντερνετ εχει πολλες πληροφορίες για ειδικούς γιατρούς διατροφολόγους κλπ αρκεί να ψάξεις μονη σου. Αν το ένστικτο σου λεει να μην εφυσηχαζεσαι τοτε ψαξτο

sofia, επειδή κι εγώ έχω μπει σε μια διαδικασία ψαξίματος για το δικό μου παιδί, τι σου έχουν πει οι αναπτυξιολόγοι εκτός από τον όρο "αναπτυξιακή καθυστέρηση"; Γιατί αυτός είναι ένας πολύ γενικός όρος, που τα καλύπτει όλα. Κάτι πιο συγκεκριμένο; Σου είπαν, π.χ. να το ψάξεις για διάφορα γενετικά σύνδρομα; Π.χ. ο δικός μου είχε και κινητική και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Από την δική μου εμπειρία βλέπω ότι οι αναπτυξιολόγοι κάνουν μια περιγραφή του παιδιού χωρίς να είναι σε θέση να μπουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Επίσης, αν το παιδί παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση, συνιστούν επανάληψη του νηπιαγωγείου, όπως το κοριτσάκι ενός φίλου μας που άργησε να μιλήσει, μίλησε δηλαδή μετά τα 3. Από κει και πέρα, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και το παιδί φοιτά κανονικά στο δημοτικό.

Επίσης, μιλούσα πρόσφατα με μία παιδοψυχολόγο η οποία είπε ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και ότι όλοι αυτοί οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ένα "όρθιο σύμπτωμα". Π.χ. όταν ένα παιδί δεν μιλάει, λένε στους γονείς διάφορα και αν μετά το παιδί ξαφνικά αρχίσει να μιλάει, οι γονείς μένουν άναυδοι... Εγώ θα πρότεινα να δίνετε πολλή αγάπη στο παιδί, γιατί τώρα που ήρθε και το δεύτερο παιδάκι νιώθει ζήλια και μάλλον άγχος. Π.χ. εγώ όταν γεννήθηκε η αδερφή μου ζήλευα τρομερά και άρχισα να τραυλίζω ως αντίδραση...

Αγαπητη Ποπη,

η πρωτη αναπτυξιολογος τον ειδε σε ηλικια 28 μηνων στο Παιδων και μας εδωσε γραπτη γνωματευση που συνοπτικα εγραφε εξελικτικη διαταραχη ομιλιας, οτι ειναι εμμονικος, χειριστικος, με καλη βλεμματικη επαφη και με καλη προγνωση. Προφορικα μας ειπε οτι δεν ειναι αυτιστικος, οτι ειναι δυσκολος, αλλα οτι ειναι εκπαιδευσιμος και οτι συστηνει παιδικο σταθμο και αθληματα. Η διαγνωση αυτη βγηκε σε 10 λεπτα να μην πω και λιγοτερα. Μετα απο ενα μηνα πηγαμε και σε ιδιωτη αναπτυξιολογο. Αυτη τον εξετασε αρκετη ωρα και μας ειπε οτι δεν μπορει να μιλησει για καποια διαταραχη ακομα αλλα οτι εχει αναπτυξιακη ανωριμοτητα. Μας ρωτησε αν υπαρχει τετοιο ιστορικο καθυστερησης ομιλιας στην οικογενεια αλλα δεν υπαρχει κατι τετοιο. Γενικα απο οτι μου ειπαν ολοι οι γιατροι, λογοθεραπευτες κλπ, δεν βγαινει διαγνωση πριν απο τα 4,5-5 ετων. Μας συστησε εργοθεραπεια και επανελεγχο που ακομα δεν εχουμε κανει. Ισως οντως να ζηλευει και ολο αυτο να χειροτερευει το προβλημα. Ευχαριστω για τις συμβουλες. Το παιδακι σου ειχε κατι παρομοιο; Πως προχωρησε η προχωραει η θεραπεια του; Ευχαριστω εκ των προτερων.

Επειδή το βαφτιστήρι μου γεννήθηκε πρόωρα και διαγνώστηκε ευτυχώς από πολύ μικρός με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, έχει περάσει από όλα τα βοηθητικά στάδια με λογοθεραπείες και εργοθεραπείες που συνεχίζονται ακόμα, καθώς και φοίτηση σε ειδικά προπαρασκευαστικά σχολεία.

Ωστόσο, η περίπτωση του παιδιού σου διαφέρει στο εξής: όπως τα λες, το παιδί έκανε πισωπάτημα απ' όταν γέννησες και αυτό ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει από την εγκυμοσύνη ακόμα και να μην το είχατε παρατηρήσει. Πιστεύω ότι έχει περισσότερο να κάνει με τον παράγοντα ζήλεια παρά με καθυστέρηση ανάπτυξης, οπότε να είναι και διαφορετικές οι ανάγκες του. Το βαφτιστήρι μου πχ, μέχρι που ξεκίνησε τις λογοθεραπείες μόνο ούρλιαζε, γιατί είχε μάθει ότι έτσι του έκαναν τα χατίρια. Παράλληλα με τις θεραπείες, πρέπει να αλλάξει και η δική σας προσέγγιση, και αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σίγουρα θα σας έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις ο παιδοψυχίατρος.

Από τη στιγμή που έχει καλή βλεμματική επαφή, προσωπικά αποκλείω να είναι κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, αλλά γιατρός δεν είμαι. Το να είναι κάποια αναπτυξιακή διαταραχή όπως διαταραχή ελλειματικής προσοχής, θα φανεί στην πορεία των θεραπειών, αλλά σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε και άλλο αναπτυξιολόγο.

Πάντως το βαφτιστήρι μου ήταν αρκετά δύσκολη περίπτωση και φέτος που πήγε δημοτικό, πέρα του ότι έχει παράλληλη στήριξη από το Υπουργείο, λαμβάνει και κάποια φαρμακευτική αγωγή για να τον βοηθά να είναι συγκεντρωμένος και τα πάει άψογα.

Αν είσαι στην Αθήνα στείλε μου μήνυμα για να σου προωθήσω πληροφορίες.

Τέλος, φιλική συμβουλή, κόψτε το τάμπλετ και όλα τα σχετικά, μόνο κακό κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις!!!

Ευχαριστω για την απαντηση. Θα με ενδιεφερε παρα πολυ να εχω υποψη μου οτι πληροφοριες μπορεις να μου στειλεις γιατι ακομα ειμαστε στην αρχη των θεραπειων και δεν ξερω μελλοντικα τι θα μου χρειαστει. Στην Αθηνα μενουμε. Για το ταμπλετ εχεις απολυτο δικιο, ηταν ενας αστοχος τροπος για να τον κανω να φαει. Ελπιζω το βαφτιστηρι σου να τα παει καλυτερα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...