Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

καλα η μικρη σιγουρα τεμπελιαζει με το να δειχνει και να μη προσπαθει να μιλησει, το ακουογραμμα που το κανουν, για το μωρο καναμε κατι εξετασεις που χρειαστηκε για παλινδρομηση που εχει στο Ιασω παιδων, να ρωτησω εκει? Εσεις elenik που το κανατε? Λες να ακουει αντι για παραδειγμα "μυτη" να ακουει μονο το "υη" και για αυτο να μη μπορει να μιλησει? Ειχε στο χρονο περασει μια ωτιτιδα αλλα οχι κατι σοβαρο... εχτες καθομασταν διπλα σε ενα κοριτσακι ιδια ηλικια το οποιο μιλαγε στον μπαμπα του με προτασεις κανονικες! εμεις κυνηγαγαμε τη μικρη σε ολο το μαγαζι οπου στριγκλιζε ανελεητα...

• 1 month later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλημερα

Ο γιος μου ειναι 2 μιση χρονων.Το προβλημα ειναι οτι δεν μιλαει.Λεει τις εξης λεξεις μονο

Μαμα , μπαμπα , γιαγια , νιαου(γατα),μαμ,τατά (ψαρι,πατατα),φο (χυμος , αυγο , φως) και γαλα το οποιο το λεει συλλαβιστα γιά-λά,τουτού , και κανει ολα τα ζωα πως μουγκριζουν και τις μηχανες,τα καραβια.Λεει και μπό (μπομπ σφουγκαρακης) και μπά (μπαλα)

Καταλαβαινει τα παντα.Του λεω να κανει πραγαμτα και τα κανει,μου φερνει πραγματα που ζηταω,βοηθαει οταν του λεω να μαζεψουμε το σπιτι.Αλλα απο ομιλια μονο αυτα που ειπα

Ο παιδιατρος μου ειπε να τον παει σε λογοθεραπεια να τον κοιταξουν.

Η μαμα μου δουλευει σε ιδιωτικο βρεφικο που μιλανε αγγλικα και σκεφτομαι να τον στειλω εκει,μηπως του εκανε καλο.Εγω ομως δεν δουλευω κ απο την μια το βρισκω λαθος να τον στελνω ενω ειμαι σπιτι,απο την αλλη σκεφτομαι ισως μιλησει,υστερα λεω μηπως μπερδευτει περισσοτερο με τα αγγλικα και οτι θα μου αρρωσταινει συνεχεια.

Μολις τωρα μου ζητησε ΦΟ (χυμο) του ειπα οτ ιτο λενε ΧΥΜΟ και να προσπαθησει να το πει.Ειπε 3-4 φορες τα δικα του ,και οσο του ελεγα αρνιοταν καν να δοκιμασει.δεν του εδωσα τον χυμο.Αλλα ποσο σωστο ειναι αυτο?Προφανως ΔΕΝ μπορει να το πει?

Επισης ποσο στοιχιζουν οι θεραπειες?γιατι ειμαστε στριμωγμενοι παρα πολυ.

Εχετε καποια συμβουλη να μου δωσετε?καποια πληροφορια οτιδηποτε αφορα αυτο το θεμαΣας ευχαριστω πολυ

η παιδοψυχολογος που μας μιλησε προσφατα στον παιδικο σταθμο του γιου μου,μας ειπε οτι εφοσον το παιδι λεει λεξεις,δεν ανησυχει ο γονιος αμεσα...μετα τα τρια λεει αρχιζουμε και το κοιταμε με λογοθεραπευτες...η πρωτη κινηση για να το βοηθησουμε να μιλησει,ειναι να το ενταξουμε σε εναν παιδικο σταθμο...καθε παιδακι εχει τους ρυθμους του,προσωπικα και εγω θεωρω οτι ειναι νωρις ακομα να μπειτε σε αυτες τις διαδικασιες...ανυσηχιτικη ενδειξη παντα συμφωνα με την παιδοψυχολογο,ειναι το παιδι να μην μιλαει καθολου η να βγαζει μονο κραυγες...δεν ξερω,μηπως να περιμενες λιγους μηνες ακομα??

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Σε ευχαριστω πολυ.Ο αντρας μου δεν θελει να παει ακομα σε λογοθεραπεια αλλα ΙΣΩΣ να οφειλετε σε αρνηση.ΝΑ μην θελει να παραδεχτει οτι ο γιος του χρειαζετε βοηθεια.Ο ιδιος λεει οτι θα μιλησει αργοτερα.Στεναχωρεθηκα παρα πολυ μολις τωρα.Πηγε ο μικρος παλι στο ψυγειο και μου ζηταγε το ΦΟ (χυμο) και του λεω Πες ΧΥΜΟ.και ελεγε Φο μεχρι που εκανε μια κινηση με το χερι του το εφερε κοντα στα χειλη του και εβγαλε μια κραυγη και ειχε μιοα εκφραση παραπονεμενο σαν να ελεγε οτι ΔΕΝ μπορει να το πει,του το εδωσα τελικα.

Σκεφτομαι τον παιδικο γιατι οπως ειπα ειναι η μητερα μου εκει,αλλα ισως με τα αγγλικα μπερδευτει περισσοτερο?οπως επισης δεν θελω να αρρωσταινει συνεχεια

η επιλογη σταθμου που να μιλανε αγγλικα την στιγμη που ακομα δεν μιλαει καν τα ελληνικα,δεν ξερω αν θα βοηθησει...μπορει να κανει τα πραγματα χειροτερα και να μπλεξει το παιδι...οσο για τις ιωσεις,σε οποια ηλικια και να τον πας,δεν τις γλυτωνετε...

παντως,μην τον πιεζεις και μην δειχνεις το αγχος σου...μην επιμενεις να σου πει κατι που δεν θελει η δεν μπορει...δεξου οτι επικοινωνειτε με τον τροπο του και απλα προσπαθησε να του μιλας αρκετα,χωρις να επιμενεις σε λεξεις και χωρις να του ζητας να επαναλαμβανει...τον πιεζεις και το αντιλαμβανεται...προτεινω να χαλαρωσετε και εσυ και ο αντρας σου,για να χαλαρωσει και το μωρο...απλα η γνωμη μου,γιατρος δεν ειμαι,αλλα πραγματικα πιστευω οτι ο παιδιατρος σας,σας εχει αγχωσει χωρις ακομα να συντρεχει λογος αφου το παιδακι σας ειναι πολυ μικρο ακομα...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Διαφημίσεις

Σε ευχαριστω πολυ.Ο αντρας μου δεν θελει να παει ακομα σε λογοθεραπεια αλλα ΙΣΩΣ να οφειλετε σε αρνηση.ΝΑ μην θελει να παραδεχτει οτι ο γιος του χρειαζετε βοηθεια.Ο ιδιος λεει οτι θα μιλησει αργοτερα.Στεναχωρεθηκα παρα πολυ μολις τωρα.Πηγε ο μικρος παλι στο ψυγειο και μου ζηταγε το ΦΟ (χυμο) και του λεω Πες ΧΥΜΟ.και ελεγε Φο μεχρι που εκανε μια κινηση με το χερι του το εφερε κοντα στα χειλη του και εβγαλε μια κραυγη και ειχε μιοα εκφραση παραπονεμενο σαν να ελεγε οτι ΔΕΝ μπορει να το πει,του το εδωσα τελικα.

Σκεφτομαι τον παιδικο γιατι οπως ειπα ειναι η μητερα μου εκει,αλλα ισως με τα αγγλικα μπερδευτει περισσοτερο?οπως επισης δεν θελω να αρρωσταινει συνεχεια

μην τον πιέζεις να μιλησει γιατί και το ιδιο το μικρούλι αισθανεται ασχημα!!! θα μιλησει όποτε νιωθει ετοιμο! ασε, που μπορει να πετυχεις και τα αντιθετα αποτελεσματα, γιατι θα ντρεπεται που δεν μπορει να πει τις λεξεις όπως είναι και δεν θα κανει καμια προσπαθεια! ενθάρρυνε τον!

Μολις τωρα μου ζητησε ΦΟ (χυμο) του ειπα οτ ιτο λενε ΧΥΜΟ και να προσπαθησει να το πει.Ειπε 3-4 φορες τα δικα του ,και οσο του ελεγα αρνιοταν καν να δοκιμασει.δεν του εδωσα τον χυμο.Αλλα ποσο σωστο ειναι αυτο?Προφανως ΔΕΝ μπορει να το πει?

Προφανως δεν ειναι ΕΤΟΙΜΟ το παληκαρι να το πει και το πιεζετε. Δεν καταλαβαινω γιατι γινεται αυτο. Ποιος σας μπριζωνει. Το παιδι σας μιλαει. Απαξ και λεει λεξεις και συλλαβες και καταλαβαινει και συννενοειτε με τον τροπο του μιλαει. Θελει τον χρονο του να το αναπτυξει οπως πρεπει. Με την πιεση δεν κανεις κατι. Μονο το εκνευριζεις. Επισης εχεις ιδεα ΠΟΣΟ μεγαλο εμποριο εχει γινει η λογοθεραπεια? Ξερω παιδι στα 4.5 που δεν βγαζει κιχ (αυτο ναι θελει βοηθεια). Το δικο σου μια χαρα μου φαινεται. Επισης υπαρχουν κλιμακες στα παιδια. Εχω ακουσει 2 χρονων παιδι να λεει 'α, κοιτα ενα μεγαλο μπλε λεοφωρειο ανεβαινει τον δρομο' και εχω μεινει ΧΑΝΟΣ και εχω ακουσει 3.5 να λεει 'δω κατσω?' ως την πιο δυσκολη προταση........νομιζω πως ο συζυγος σου εχει απολυτο δικιο.

Ευχομαι τα καλυτερα.......

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Casperaki και η δικια μου κορη 2,5 ειναι (31 μηνων για την ακριβεια)..

Επειδη περασα κι εγω απο το λουκι αυτο (γιατι δεν μιλα το παιδι μου; ποτε θα μιλησει; γιατι δεν μιλα καθαρα; γιατι τα αλλα παιδια μιλουν ενταξει; γιατι ειμαστε πισω; κλπ κλπ), σου λεω να δωσεις ακομα λιγο χρονο και να τον γραψεις σε σταθμο. Η Μαρια μεχρι το Μαϊο που μας περασε δεν εκανε καθολου προτασεις (ουτε καν με 2 λεξεις). Ηθελε νερο και φωναζε "λιλο" αλλα να σου πει "θελω -εστω- λιλο" δεν υπηρχε περιπτωση!

Ετρεχα στις αναπτυξιολογους να βρω δρακους.. Ο παιδιατρος μας μου ελεγε να περιμενω, να δωσω χρονο, να μην πιεζω, να μην μεταδιδω το αγχος μου. Εγω παλι... μεχρι και για αυτισμο ψαχνομουν. Εν τελει πηγαμε στην αναπτυξιολογο, η οποια (προφανως για να δικαιολογησει τη δουλεια της και επειδη δεν εβρισκε καποιο εμφανες προβλημα), την βρηκε 4 μηνες πιο ανωριμη απο οσο ηταν (ηταν 27 μηνων και τα τεστ που της εκανε την εβγαζαν 23 μηνων). Μας συστησε παιδικο σταθμο, τσεπωσε τα λεφτα μας και μας εδιωξε.

Πηρα τη γνωματευση και πηγα στον παιδιατρο μας ο οποιος συνεχιζε να μου λεει τα ιδια οπως και παραπανω. Εν τελει γραφτηκε σταθμο το Μαϊο και εχει κανει προοδο.. Κανει προτασουλες, λεει νεες λεξεις, προσπαθει να συνενοηθει. Καθαρα δεν μιλαει ακομα, οπως υπαρχουν και φορες που συνεχιζει να μιλα ακαταληπτα (π.χ.: αγουμπεντιγκα ο μπαμπαθ και τζουμπαντογκαμπι η μαμα -κανε μεταφραση αν μπορεις δηλαδη- :roll:).

Προσωπικα επειδη βλεπω πως το παιδι εξελισσεται (δεν μενει στασιμο), πως εκτελει εντολες και επειδη ουτε απο το σταθμο μου εχουν εφιστησει την προσοχη αλλα ουτε και ο παιδιατρος ειναι της αποψης να το ψαξουμε, θα την αφησω ως εχει.

Να ξερεις κι εσυ στην αναπτυξη της ομιλιας βοηθανε πολυ τα παραμυθια, τα τραγουδακια, το συνεχες μπλα - μπλα απο τη μαμα και το... "εξω".. Παρτον και βγειτε βολτα και μιλα του συνεχεια.. (Παταμε πανω στο δρομο, γυρω μας υπαρχουν πολλα αυτοκινητα, πανω απο εμας ειναι ο ουρανος, ειναι μπλε και εχει συννεφα, εν πασει περιπτωση μιλα μεχρι να εξαντληθεις και δωστου ερεθισματα!)

Σου ευχομαι τα καλυτερα!

Μετρα ποσα χερια ειναι εκει για να σκουπισουν το δακρυ σου και μετα κρινε το ποσο πλουσιος εισαι!

nDtZp2.png

Casperaki και η δικια μου κορη 2,5 ειναι (31 μηνων για την ακριβεια)..

Επειδη περασα κι εγω απο το λουκι αυτο (γιατι δεν μιλα το παιδι μου; ποτε θα μιλησει; γιατι δεν μιλα καθαρα; γιατι τα αλλα παιδια μιλουν ενταξει; γιατι ειμαστε πισω; κλπ κλπ), σου λεω να δωσεις ακομα λιγο χρονο και να τον γραψεις σε σταθμο. Η Μαρια μεχρι το Μαϊο που μας περασε δεν εκανε καθολου προτασεις (ουτε καν με 2 λεξεις). Ηθελε νερο και φωναζε "λιλο" αλλα να σου πει "θελω -εστω- λιλο" δεν υπηρχε περιπτωση!

Ετρεχα στις αναπτυξιολογους να βρω δρακους.. Ο παιδιατρος μας μου ελεγε να περιμενω, να δωσω χρονο, να μην πιεζω, να μην μεταδιδω το αγχος μου. Εγω παλι... μεχρι και για αυτισμο ψαχνομουν. Εν τελει πηγαμε στην αναπτυξιολογο, η οποια (προφανως για να δικαιολογησει τη δουλεια της και επειδη δεν εβρισκε καποιο εμφανες προβλημα), την βρηκε 4 μηνες πιο ανωριμη απο οσο ηταν (ηταν 27 μηνων και τα τεστ που της εκανε την εβγαζαν 23 μηνων). Μας συστησε παιδικο σταθμο, τσεπωσε τα λεφτα μας και μας εδιωξε.

Πηρα τη γνωματευση και πηγα στον παιδιατρο μας ο οποιος συνεχιζε να μου λεει τα ιδια οπως και παραπανω. Εν τελει γραφτηκε σταθμο το Μαϊο και εχει κανει προοδο.. Κανει προτασουλες, λεει νεες λεξεις, προσπαθει να συνενοηθει. Καθαρα δεν μιλαει ακομα, οπως υπαρχουν και φορες που συνεχιζει να μιλα ακαταληπτα (π.χ.: αγουμπεντιγκα ο μπαμπαθ και τζουμπαντογκαμπι η μαμα -κανε μεταφραση αν μπορεις δηλαδη- :roll:).

Προσωπικα επειδη βλεπω πως το παιδι εξελισσεται (δεν μενει στασιμο), πως εκτελει εντολες και επειδη ουτε απο το σταθμο μου εχουν εφιστησει την προσοχη αλλα ουτε και ο παιδιατρος ειναι της αποψης να το ψαξουμε, θα την αφησω ως εχει.

Να ξερεις κι εσυ στην αναπτυξη της ομιλιας βοηθανε πολυ τα παραμυθια, τα τραγουδακια, το συνεχες μπλα - μπλα απο τη μαμα και το... "εξω".. Παρτον και βγειτε βολτα και μιλα του συνεχεια.. (Παταμε πανω στο δρομο, γυρω μας υπαρχουν πολλα αυτοκινητα, πανω απο εμας ειναι ο ουρανος, ειναι μπλε και εχει συννεφα, εν πασει περιπτωση μιλα μεχρι να εξαντληθεις και δωστου ερεθισματα!)

Σου ευχομαι τα καλυτερα!

Εσενα στημενη στην εχω με την ομιλια.......που θα μου πας.......:rolleyes:

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Καλημερα

Βασικά απάντησες στον εαυτό σου. Οσο του υποδεικνυες πως να το πει σωστα, τοσο αρνιόταν να το πει.

Ο σωστος τροπος να διορθωνουμε ενα παιδι στην ομιλια ειναι έμμεσος και όχι αμεσος. Δηλαδη, αντι να σου πει ΦΟ και να της πεις "Οχι Φο, το λεμε Χυ-μό" καλυτερα να γίνει κάπως έτσι :

- Φό

- Χυμό ? Ορίστε ο χυμός σου. Σ'αρέσει ο χυμός ε ?

ή αμα πει πχ τον σκύλο "Λο", λες εσυ, " Ο σκύλος? Ναι, ειδες τι καλος ο σκύλος?".

Σίγουρα δεν πρεπει να την τιμωρεις αμα δεν λεει κάτι ( δηλαδη, να μην της δίνεις χυμο επειδη δεν το ζητησε σωστα) γιατι κατα την γνωμη μου απλα της εντεινεις το άγχος να αποδώσει στην ομιλία.

Διαφημίσεις

Κορίτσια εγώ θα διαφωνήσω.

Η κόρη μου ξεκίνησε αυτό το μήνα λογοθεραπεία (είναι 32 μηνών και κάνει προτάσεις 2-3 λέξεων) και η λογοθεραπεύτρια μας έχει πει ότι θα επιμένουμε να πει τη λέξη σωστά ή τουλάχιστον καλύτερα απ' ότι τη λέει συνήθως, για να γίνει το χατήρι της. Λέει π.χ. "θέλω νελό μάκι" δηλ "θέλω νερό με καλαμάκι". Μέχρι να το πει καλύτερα, εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Εκείνη εκνευρίζεται, αλλά κάνει προσπάθεια και κάτι καλύτερο γίνεται.

Από τη στιγμή που το παιδί βλέπει ότι επικοινωνεί μια χαρά έτσι, γιατί να κουραστεί περισσότερο; Βολεύεται!

Μας είπε ακόμα να κόψουμε την πιπίλα (την κόψαμε μαχαίρι την ίδια μέρα, λέγοντάς της ότι μια νεράιδα την πήρε για να τη δώσει σε ένα μωρό) και το μπιμπερό και να πίνει το γάλα από ποτήρι με καλαμάκι ή από εκπαιδευτικό ποτήρι (το κόψαμε και αυτό μέσα σε μία μέρα). Τώρα μας μένει να κόψουμε και τη φρουτόκρεμα και να τρώει τα φρούτα σε κομμάτια (δύσκολο το βλέπω αυτό).

Η πιπίλα και το μπιμπερό έχουν να κάνει με την αδράνεια του στόματος, καθώς τεμπελιάζουν τους μυς γύρω από το στόμα. Το ρούφηγμα με το καλαμάκι και η μάσηση της τροφής δυναμώνουν το στόμα και είναι πιο εύκολη η παραγωγή λόγου.

ολα σχετικα ειναι κοπελα μου. εμεις μασαμε απο 1 ετους, ειμαστε σχεδον δυο και φως δεν εχουμε δει ακομη. και την πιπιλα την κοψαμε αλλά τιποτις.....

Ερασιτέχνες έχτισαν την Κιβωτό. Επαγγελματίες έχτισαν τον Τιτανικό!

Εγω περασα απο την φαση που ειστε και καταλαβαινω μεχρι τα δυο ελεγε μονο 5 λεξεις και αυτες οχι σωστα. Απο τα δυο και αρχισε να μιλαει και να κανει προτασεις ετσι ξαφνικα.

Και εγω σκεφτομουν λογοθεραπευτες αναπτυξιολογους γιατι ηταν και προωρο αλλα αποφασισα να μην ταλαιπωρησω το παιδι και να του δωσω χρονο μεχρι τα δυο μιση. Τελικα πηρε μπρος και ηρεμησαμε.

Ποτε δεν τιμωρουμε ενα παιδι γιατι δεν μπορει να μιλησει απλα επαναλαμβανουμε σωστα την λεξη νεο ναι θελεις νερο?? Δεν μπαινουμε σε κοντρα γιατι αυτο μπορει να γυρισει μπουμεραγκ και να μουλαρωσει με το θεμα ομιλιας.

Δωστε λιγο χρονο μεχρι τα τρια δικαιολογουνται ολα.

• 2 εβδομάδες μετά...

Καλησπέρα σας γονείς 2χρονών που μιλάνε και σε αυτούς που τα ζουζούνια τους ακόμα δε μιλάνε.

Ως μάνα κι εγώ ανησυχώ, αλλά ως΄επιστήμονας, αναγνωρίζω την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και κυρίως των παιδιών και υποστηρίζω ότι δε χρειάζεται άγχος γιατί στα 2 το παιδάκι μας λέει μονον μερικές λεξούλες ενώ η ''κολλητή '' του πολλές προτάσεις. Όπως προείπε σοφα και κάποιος άλλος επί του θεματος, σημαντικότατο παράγοντα παίζει το πόσο δουλεύει ο γονιός την κατάσταση και καλλιεργείται στο παιδί κάθετι. Επομένως η σύγκριση παιδιών δεν είναι ιδιαιτερα κατατοπιστική κυρίως...οταν δεν έχουν τους ίδιους γονείς και βέβαια τα ίδια ερεθίσματα. Ο δικός μου ακόμα λέει μονο λεξούλες και κάτι φράσεις ακαταλαβίστικες και ίσως μετά τα 2.5 αρχίσω να το ψαξω και να ρωτήσω ειδικούς λογοθεραπευτές κτλ Είναι σχεδόν όταν αποφασιζεις ότι θες να κάνεις παιδι...ξεκινάς και το προσπαθείς και βλέπεις που θα οδηγήσει, δεν ορμάς κατευθείαν στα κέντρα εξωσωματικής να σου βρουν αυτά τη λύση ετσι δεν είναι'?εξάλλου η εμπιστοσύνη μας σε αυτά και ή πίστη και η δουλειά πάνω στο θέμα νομίζω μπορεί να κάνει τη διαφορά. :lol:

Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω. Στον Βασιλη ειχα παρει τα παραμυθια αγκαλια και διαβαζα 10-10. τραγουδακια ολοκληρες ντανες, μπιρι μπιρι με τις ωρες .

Στον Γιαννη...:oops::oops: μεγαλωνει μονος του. Παραμυθια οταν προλαβαινω, οκ μπιρι μπιρι εχουμε και τραγουδια ουτε να ακουσει δεν θελει.

Κι ομως....

Μερικες φορες απλα ειναι στο παιδι.

Θεωρω οτι οπως εμενα μου αρεσαν τα μαθηματικα αλλα μισουσα την ιστορια ... ετσι και το παιδι δειχνει απο μικρο την κλιση του. Ο Βασιλης βαλτον να σου συνδεσει ολοκληρο ψυγειο θα το κανει τελεια, ο Γιαννης παλι των καλλιτεχνικων και της αναγνωσης.

Η κλιση τελικα ισως δεν ειναι επικτητη. Ισως υπαρχει απο την γεννηση.:D Και σιγουρα δεν ειναι κακο οπου και αν την εχει.

Που θελω να καταληξω? Αλλο θα μιλησει νωρις, αλλο θα περπατησει νωρις, αλλο θα κανει αλλο νωρις. Παιδι με πρωτια σε ολα δεν ξερω (ουτε και ενηλικα).

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

Καλησπέρα,

ομολογώ πως η κόρη μου με έχει μπερδέψει λίγο...

Είναι 23ων μηνών, και λέει κάποιες λέξεις καθαρά π.χ. μπαμπα, μαμα, γιαγια, γαλα, καλό, πάνω, κάτω, ναι, όχι, κότα, πάει - και οι υπόλοιπες κυρίως ψιλο-μπερδεμένες: π.χ. χιό (χυμό), πα (ποδι, παπουτσι, ποντικι, πράσινο, πατάτα), χεία (θεία), το (φαγητό), γκουμ (σκυλος), χάτα (γάτα), πίπι (σπίτι), κα (καράβι), κάλα (καρέκλα), νεό (νερό), πούλο (κοτόπουλο), τότο (τόστ), κο (λύκος), που (αλεπου), ντεντο (δέντρο). Και ίσως κάποιες ακομα που δεν μου έρχονται τώρα.

Από προτάσεις δεν σχηματίζει ακόμα παρά μόνο το "που ει" (που είναι), "που πηε γκουμ" (που πηγε το σκυλάκι), ενώ απαντάει "νάτο"!

Κατά τα άλλα μου μιλάει, ή μιλάει μόνη της όλη μέρα καθώς παίζει χωρίς να καταλαβαίνουμε τι λεει.

Ενώ βλέπω σε σχέση με άλλα παιδάκια είναι λίγο πίσω στην ομιλία, ζωγραφίζει από 19 μηνών συνηδειτά σχέδια, δηλαδή που να μοιάζουν ΠΟΛΥ με αυτό που μου λέει ότι έφτιαξε, π.χ. λουλουδια, δέντρο, σπίτι, πουλί, και πριν από μια εβδομάδα (23ων μηνών) έφτιαξε κανονικά 3 πρόσωπα, δηλ. 3 κύκλους με 2 μάτια & στόμα, μαλλιά και 4 γραμμές από κάτω σαν άκρα και μου είπε "μπαμπα-μαμα-λία" Επεσα ξερή!

Επίσης ξέρει τους αριθμους "μο-ενα-ιο-ια-τε-πεντε-ετσι-τα-οτο-νια", τους αναγνωρίζει και χαίρεται πολύ με αυτούς, καθώς την τελευταία εβδομάδα αναγνωρίζει αρκετά απο τα γράμματα της αλφαβήτου τα οποία ελάχιστα λέει καθαρά π.χ. (Ι) Γιωτα - (Ζ) Ζου - (Κ) Καπα - (Μ) Μου - (Ε) Ε - (Ο) Ο και κάποια ακόμα. Κάνει επίσης όλες τις φωνές των ζώων.

Καταλάβατε τώρα γιατί εχω μπερδευτεί; Το παιδί μου ακόμα δεν μιλάει ιδιαίτερα αλλά θεωρώ οτι κάνει άλλα πράγματα σχετικά νωρίς για την ηλικία της... εσείς τι λέτε; Τα βλέπετε φυσιολογικά όλα αυτά; :?

Sk6Gp3.png

Ναι, το έχω καταλάβει οτι ειναι μπροστα σε κάποια πράγματα, όμως μήπως η ομιλία πάει πισω; Εννοώ είναι νορμαλ 23ων μηνών να μιλάει ακαταλαβίστηκα, χωρίς προτασούλες και με τις περισσότερες λέξεις μονοσύλλαβες; Οσα παιδάκια ξέρω μπορεί να μην ξέρουν τους αριθμούς ή να ζωγραφίζουν ετσι, όμως μιλούν πολύ καθαρά.

Sk6Gp3.png

2,5 χρονων θα κανει προτασεις 3 λεξεων

αν ναι εισαι ακριβως σε αυτο που πρεπει!

αν οχι το κοιτας και περαιτερω!

αλλα μαλλον τη δικα σου στα 2,5 την κοβω να σου λεει παραμυθια!

kKZUp2.png

Γάτα τώρα που σε τράκαρα εδώ, να ρωτήξω... Η δικιά μου τα λέει σχεδόν όλα... Όμως... Το Κ πολλές φορές το λέει Τ... Εκτός από το Ρ που το τρώει και το Ξ που το προφέρει ΤΣ δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο. Λες να χρειαστεί κάποια βοήθεια?

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

ραβ μου δεν ειμαι γνωστης σε αυτο, απλα ξερω πχ ο Β ακομα κολλαει στο ρ-λ

κατσαρορα!

ειναι τα τελευταια και δυσκολα

αλλα ειναι μικρη ρε συ ακομα...απλα τονιζε της τα λαθακια ηρεμα

και η Α αν και γλωσσου κανει λαθακια

kKZUp2.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Ακόμη έχει περιθώρια να βελτιωθεί η ομιλία της. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως, αν της μιλάτε κι εσείς μωρουδίστικα και γενικά αν της μιλάτε και αν τις προσφέρετε πολλά γλωσσικά ερεθίσματα. Αν όχι, τότε να τις μιλάτε αρκετά έως πολύ-όμως να μην τη ζαλίζετε- και κυρίως να της μιλάτε καθαρά. ΠΟΤΕ μωρουδίστικα! Και κάτι άλλο ΠΟΤΕ να μην διορθώνετε τη δική της παιδική ομιλία. Αν της μιλάτε καθαρά, από μόνη της θα διορθώνει με τον καιρό τις λέξεις της.

γεια σας.ειμαι καινουργια στο site.Το αγορακι μου είναι 2 χρονων ακριβως και δεν μιλάει καθόλου.Λεει μόνο μαμα κι γιαγια και αυτα οχι παντα συνηδητοποιημένα.Επίσης δεν εκτελει και εντολες και η συννενοηση μας είναι πολυ δυσκολη.Γενικα είναι ενα πολυ χαρούμενο παιδάκι,παίζει με άλλα παιδάκια αλλα ανυσηχώ πολυ με το θέμα της ομιλίας.21 μηνων το πήγα σε αναπτυξιολογο.5 με 10 λεπτά ασχοληθηκε μαζί του.Τον ρώτουσε διάφορα πραγματα,αυτος φυσικα δεν απαντουσε.μας είπεπως πρέπει να αρχίσει εργοθεραπείες και οτι βλέπει μια καθυστερηση αλλα δεν μπορει και με ακρίβεια να μας πει τι έχει το παιδι.Οχι αυτισμο πάντως.Γενικα τα έχω παίξει.Εινα δυνατον σε 5 λεπτα να βγάζουν διαγνωση?Εχει καμια σας καποια αναλογη εμπειρία?

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...