Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δηλαδή είναι εξειδικευμένη η αναπτυξιολόγος και για το λόγο;

O "αναπτυξιολόγος" βλέπει εαν είναι σωστή η ανάπτυξη ενός παιδιού

και αποκλείει τις σοβαρές καταστάσεις πχ.αυτισμό, δαδ κλπ.

Μίλησε καθόλου για ποσοστά δυσλεξίας αργότερα;

Οχι, είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια πρόβλεψη !! :roll:

Μιλάμε για ένα μοναχοπαιδί 3ων χρονών που τώρα ξεκινάει τον παιδικό σταθμό

και που δεν έχει δεχτεί ακόμα πολλά ερεθίσματα πέρα απο αυτά του σπιτιού!

ωρίμανση της ομιλίας ;;; με ξένισε λίγο ο όρος...

Δεν έχουν όλα τα παιδάκια τον ίδιο χρόνο ωρίμανσης!!

Δεν το έχεις ξανακούσει αυτό??

Αλλά σκέφτομαι τα ποσοστά... να καταφέρει ο παιδικός σταθμός να βοηθήσει ένα παιδί να καλύψει την καθυστέρηση λόγου και ομιλίας;

Μάλιστα! Δίνοντάς του τα ερεθίσματα που δεν μπόρεσε να δώσει στο σπίτι η γιαγιά και ο παππούς!

Τέλος καλά θα είναι να μιλήσετε και με κάποιον ειδικό

Εχουμε επισκεφτεί ουκ ολίγους και όλοι μας μιλάνε για ερεθίσματα που πρέπει να δώσουμε στο παιδί!!

ώστε να σας εξηγήσει για ποιό λόγο αποφεύγουμε την τηλεόραση και προτιμούμε τα παραμύθια.

Θα συμφωνήσω! Εχω αρχίσει την προσπάθεια να την ξεκολλήσω απο την τηλεόραση

παρόλο που της δείχνω μόνο εκπαιδευτικές σειρές!

Μιχαήλ Τζουραμάνης (λογοθεραπευτής- λογοπαθολόγος)

http://www.logou-therapeia.gr/

Απορώ......αφού είσαι λογοθεραπευτής πως και δεν τα ήξερες όλα αυτά που σου έγραψα?!! :confused:

Οι λογοθεραπευτές που έχουμε επισκεφτεί εμείς

το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν ήταν εαν έχουμε πάει σε αναπτυξιολόγο.

Μας το έλεγαν χωρίς καν να έχουν δει το παιδί για να καταλάβεις.

(οτι είναι τυπικά απαραίτητο αυτό!....)

Εσύ πως και δεν ήξερες την σπουδαιότητα της διάγνωσής του ?? :confused:

Mπράβο elenik μου, με έβγαλες απο τον κόπο να ψάξω!!

κοριτσια εχω κ εγω μια κορη 2 χρονων κ λεει μονο μαμα μπαμπα ναι οχι εδω ολα τα υποληπα με νοηματα εχω σκασει ολη μερα κανει ιιιιιιιιιιιι κ δειχνει με το χερακι της καταλαβενει τα παντα ξερει ολα τα μερη του σωματος κ ολα τα αντικημενα ολα δεν μορει να μιλησει τι να κανωωωω

PrEjp2.png

knDrp2.png

Διαφημίσεις

Ποιό απ όλα γατουλίτσα μου ?.....:mrgreen:

ελα με επιασες.....το "απορω....." απο αυτο εγω θα ξεκιναγα....τεσπα

Φουνιτσα ειναι μικουλα ακομα, θελει λιγο υπομονη

kKZUp2.png

κοριτσια εχω κ εγω μια κορη 2 χρονων κ λεει μονο μαμα μπαμπα ναι οχι εδω ολα τα υποληπα με νοηματα εχω σκασει ολη μερα κανει ιιιιιιιιιιιι κ δειχνει με το χερακι της καταλαβενει τα παντα ξερει ολα τα μερη του σωματος κ ολα τα αντικημενα ολα δεν μορει να μιλησει τι να κανωωωω

ΦΟΥΝΙΤΣΑ,

η κόρη μου είπε πρώτη φορά "μαμά" (συνειδητά) όταν ήταν

2 χρονών+2 μηνών!!

Εκανε ακριβώς αυτά που περιγράφεις κι εσύ!! :D

Την έχουμε γυρίσει σε ένα σωρό ειδικούς γιατρούς!

Το παιδί είναι μια χαρά!!

Μην αγχώνεσαι καθόλου!! ;)

ΥΓ:Ολοι οι γιατροί που πήγαμε μας είπαν οτι

"παιδί που δείχνει με τον δείκτη του να μην το φοβάσαι!!"

(για να το λένε κάτι θα ξέρουν....)

Υπομονη και πολλα παραμυθια (κι εμεις στην ιδια φαση ειμαστε) .

Και εμείς τον Σεπτέμβριο τον πήγαμε στην Καθηγήτρια Αναπτυξιολογίας την κ. Θωμαϊδου. Μια χαρά είναι μας είπε! ευτυχώς ο μικρός άρχισε ξαφνικά μέσα σε 2 εβδομάδες να λέει σχεδόν τα πάντα σχηματίζοντας προτασούλες με 3 και 4 λέξεις μαζί. Τον Αύγουστο πήρε μπροστά αλλά επιδή το ραντεβού το είχα κλείσει ένα 6μηνο πριν ήθελα να τον δουν. Τον κοίταξε και η ομάδα της κ. Θωμαϊδου και μου είπαν ότι εφόσον λέει 2 λεξούλες μαζί δεν χρειάζεται λογοθεραπείες. Μου είπε όμως ότι τα παιδάκια που καθυστερούν να μιλήσουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν αργότερα λογοθεραπείες. Επανέλεγχο σε 1 χρόνο. Ευτυχώς μιλούσε κατά την διάρκεια της εξέτασης οπότε δεν στηρίχτηκαν μόνο στα δικά μου λεγόμενα. Ηταν εξαιρετικός και ο εργοθεραπευτής και η παιδίατρος που αποτελούσαν την ομάδα της κ. Θωμαϊδου. Κάνουν την μαμά και το παιδί να νιώθει άνετα.

Ο δικός μου λοιπόν 28-29 μηνών σχημάτισε προτασούλα 2 λέξεων και τώρα 2,5 ετών λέει 3-4 λεξούλες μαζί. Όπως ακριβώς μου τα είχε πεί και η πρώτη αναπτυξιολόγος.

Κατά την άποψή μου καλό είναι να τα πηγαίνουμε για έλεγχο 2,5 ετών εαν δεν σχηματίζουν προτασούλα 2 λέξεων. Αυτό μου είπε και η κ. Θωμαϊδου γιατι οι λογοθεραπείες σε όσο μικρότερη ηλικία γίνονται τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Διαφημίσεις

Υπομονη και πολλα παραμυθια (κι εμεις στην ιδια φαση ειμαστε) .

Aχ! Μια κουβέντα είναι.....

....και εαν δεν κάθεται γιατί δεν της αρέσουν τι γίνεται??.......

σου σπαν τα νευρα!

ελεοςςςςςςςςςςςςςςςςςς

ειπα και εγω η καλη σου να διαβασω παραμυθι την ωρα που τρωγανε, να φανε μονα τους

ποσα ρυζια μαζεψα απο κατω......ιφφφφφ....ιφφφφφφφφφφφφφφ

και φυσικα δε πειστηκα οτι ακουγαν καν τι ελεγα!

τα οποια καθε σελιδα τα ξαναελεγα με δικα μου λογια!!!!!

χαχαχαχαχαχαχα σε 3 χρονια χαχαχαχχαχχαχαχα ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

kKZUp2.png

Εγω συνηθως τα διαβαζω την ωρα του υπνου ωστε να ειναι χαλαρωμενα.

Την ωρα του φαγητου διηγουμαι ασχετα αυτοδημιουργητα και μιξη μασωντας :lol:

Ειναι και στο παιδι. Του Βασιλη πχ του αρεσε να του τραγουδαω.

Μηπως εχει βολευτει λιγο η κορουλα σου γιατι καταλαβαινετε την γλωσσα της 'νοηματικης' και βαριεται να μιλησει? Δηλαδη μηπως να της κανεις δυσκολη τη ζωη και να μην υποκυπτεις - θα ειναι δυσκολο στην αρχη γιατι θα γκρινιαζει - οταν απλως σου δειχνει πραγματα αλλα να αναγκαζεται να σου τα πει. Το εκανα στην μικρη μου σε λιγο μικροτερη ηλικια οταν καταλαβα οτι ειχε αισθηση του τι ζηταει και μπορουσε να το πει εαν πιεζοταν. Πχ οταν ηθελε νερο μου το εδειχνε. Εγω δεν της το εδινα και τη ρωτουσα θελεις νερο (καθαρα συλλαβιστα χωρις νευρα). Μετα απο λιγο καιρο και πολυ γκρινια αναγκαστηκε να το πει (αρχικως νεο και σιγα σιγα κανονικα). Νομιζω οτι καθε παιδι ειναι διαφορετικο και δεν θα επρεπε να ανησυχεις.

Εμάς μας βοηθάει πολύ και ο μίκυ μάους! είναι οαγαπημένος του ήρωας και βάζοντας του το εκπαιδευτικό dvd με τις περιπέτειές του, προσπαθεί να πεί ότι λέει και ο μίκυ ή η μίνι και όλοι οι ήρωες. Είναι πολύ καλό κορίτσια. Έχει μάθει πολλές καινούργιες λέξεις έτσι.

Διαφημίσεις

Μηπως εχει βολευτει λιγο η κορουλα σου γιατι καταλαβαινετε την γλωσσα της 'νοηματικης' και βαριεται να μιλησει? Δηλαδη μηπως να της κανεις δυσκολη τη ζωη και να μην υποκυπτεις - θα ειναι δυσκολο στην αρχη γιατι θα γκρινιαζει - οταν απλως σου δειχνει πραγματα αλλα να αναγκαζεται να σου τα πει. Το εκανα στην μικρη μου σε λιγο μικροτερη ηλικια οταν καταλαβα οτι ειχε αισθηση του τι ζηταει και μπορουσε να το πει εαν πιεζοταν. Πχ οταν ηθελε νερο μου το εδειχνε. Εγω δεν της το εδινα και τη ρωτουσα θελεις νερο (καθαρα συλλαβιστα χωρις νευρα). Μετα απο λιγο καιρο και πολυ γκρινια αναγκαστηκε να το πει (αρχικως νεο και σιγα σιγα κανονικα). Νομιζω οτι καθε παιδι ειναι διαφορετικο και δεν θα επρεπε να ανησυχεις.

paolina, έχεις δίκιο......

• 3 εβδομάδες μετά...

Λοιπον ερχομαι να ρωτησω κορες και υιοι.....μιλησα και σε μια δασκαλα παιδικου και μου ειπε οτι ειναι πολυ φυσιολογικη μη μικρη αλλα ως πρωτομανα ανησυχω και ειπα να ρωτησω αποψεις. Λοιπον μιλαμε κανονικα. Κανουμε προτασουλες ανω των των τεσσαρων λεξεων καποιες φορες (το εχω γραψει και φαιςμπουκ λεμε τοσο περιφανη μανα) 'μαμουνια οσχι πανω το μαμα' = 'μαιμουδες οχι πανω στην μαμα'......ΑΛΛΑ δεν χηρσιμοποιουμε τις κλισεις σωστααααα........δλδ.....εχουμε τη κοκκινη, το μπλε, τη πρασινο, τη κιτρινο (ξεχωριζει τα χρωματα αλλα καμια φορα τα μπερδευει ακομα). Το μαμα, το φουλα (αδερφουλα), το μπαμπα, το μπαμπονι (μπαλονι). Τη σπιτι, το παπακι, το τουτου, το μπανανα, τη μηλο......κ.ο.κ Δηλαδη λεξιλογιο εχει μπολικο. Τα συνδιαζει σε προτασεις. Γινεται πληρως κατανοητη απο μενα αν και για αλλους καποιες λεξεις δεν ακουγονται τοσο καθαρα. Χρησιμοποιει και Αγγλικα αλλα οχι τοσο συχνα (διγλωσσο περιβαλλον ΑΛΛΑ κρατιεμαι να μην μιλαω πολυ Αγγλικα για να εμπεδωσει πρωτα καλα τα Ελληνικα. Αλλα ξεφευγει καποιες φορες και εχει πιασει οτι και αυτη ειναι 'δικη μας' γλωσσα. Αντιδραει δλδ σε αυτη και την μιμητε οταν την ακουει). Δηλαδη λεει και 'οχι' και 'no' αν δεν θελει κατι. Αλλα τα κλινει λαθος. Η δασκαλα μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικοτατη για την ηλικια της. Θελω και αλλες γνωμες. Φτιαχνει αυτο ετσι?.....εννοω με τις κλισεις. Και ΜΗ με θεωρειτε υπερβολικη. Απλα ανησυχω. Δεν εχω εμπειρια και δεν ξερω......

Ευχαριστω..........

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

2 χρονών και κάνει προτάσεις 4 λέξεων και ανησυχείς???

H δικιά μου που είναι 3 χρονών και 4 μηνών

τώρα άρχισε να κάνει προτάσεις 4 λέξεων!!

Καλά....για τα άρθρα εννοείται οτι δεν είναι ακόμα έτοιμη να τα

πει σωστά!!

Ακόμα δεν έχει καταλάβει οτι υπάρχει το ουδέτερο "το"

Τα λέει όλα "η" και "ο"

Ο αναπτυξιολόγος που την εξέτασε μας είπε οτι όλα είναι φυσιολογικά!!!

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό "ωρίμανσης λόγου"!

Γιαυτό cool φιλενάδα!! ΕΙΣΤΕ ΣΟΥΠΕΡ!!! :wink:

2 χρονών και κάνει προτάσεις 4 λέξεων και ανησυχείς???

H δικιά μου που είναι 3 χρονών και 4 μηνών

τώρα άρχισε να κάνει προτάσεις 4 λέξεων!!

Καλά....για τα άρθρα εννοείται οτι δεν είναι ακόμα έτοιμη να τα

πει σωστά!!

Ακόμα δεν έχει καταλάβει οτι υπάρχει το ουδέτερο "το"

Τα λέει όλα "η" και "ο"

Ο αναπτυξιολόγος που την εξέτασε μας είπε οτι όλα είναι φυσιολογικά!!!

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό "ωρίμανσης λόγου"!

Γιαυτό cool φιλενάδα!! ΕΙΣΤΕ ΣΟΥΠΕΡ!!! :wink:

Οχι βρε φιλεναδα! Δεν ανησυχω για την ομιλια καθεαυτη. Το ξερω οτι καλα παμε. Απαξ και μιλησε. Απλα αυτο με τις κλισεις της με μπερδευε, γιατι οταν το λεει λαθος της το επαναλαμβανω σωστα, αλλα εκει αυτη. Επιμενει στο δικο της. Και ειπα μηπως κανω τπτ λαθος. Κατα τα αλλα δεν εχω να πω τπτ. Ευτιχισμενη ειμαι που μιλησαμε ....:mrgreen:.......

Ευχαριστω !

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Οχι βρε φιλεναδα! Δεν ανησυχω για την ομιλια καθεαυτη. Το ξερω οτι καλα παμε. Απαξ και μιλησε. Απλα αυτο με τις κλισεις της με μπερδευε, γιατι οταν το λεει λαθος της το επαναλαμβανω σωστα, αλλα εκει αυτη. Επιμενει στο δικο της. Και ειπα μηπως κανω τπτ λαθος. Κατα τα αλλα δεν εχω να πω τπτ. Ευτιχισμενη ειμαι που μιλησαμε ....:mrgreen:.......

Ευχαριστω !

Στην ηλικία της Στέφης και η δικιά μου μπέρδευε κλίσεις αλλά έφτιαξε. Κάτσε πρώτα να λυθεί η γλώσσα της καμμιά 10ρια μέρες ακόμα και θα διορθώνονται όλο και περισσότερα πράγματα κάθε μέρα. Μετά τα 2 κάνουν αλματώδη πρόοδο όταν υπάρχει κάποιος να τα βοηθάει. Εσύ δίορθωνε την αλλά αδιάφορα όπως κάνεις και όταν ακούει το σωστό όλο και πιο συχνά κάποια φορά θα το πει. Όταν το πει και το ακούσει από τον εαυτό της τότε το πρόβλημα λύθηκε.:wink:

Και εγώ την βρίσκω ....γλωσσού την κόρη σου. Εννοείται πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ξέρει ακόμα άρθρα, ενικό πληθυντικο κλπ. Και εμένα έτσι ήτανε οι δικές μου. Τώρα που είναι 3, τώρα πλέον μιλάνε σωστά. Ε, πετάνε και κάτι παντόφλες, αλλά γελάμε. Δεν ανησυχούμε! Ell, πότε γεννήθηκε η δική σου? Στο ticker σου λέει σε 5 μέρες γίνεται 2? Ε, σε 9 εμένα γίνονται 3. Σκορπιουδάκι ε?

Για την διγλωσία, γιατί την αποφεύγεις? Εγώ από εμπειρία με τα παιδιά του αδελφού μου που η γυναίκα του είναι Αγγλίδα, και πάντα αγγλικά μίλαγε στα μωρά από την μέρα που γεννήθηκαν, δεν είδα κανένα από τα 3 παιδιά του να μπερδεύονται ή να αργούν να μιλήσουν, το αντίθετο. Στόμα, άστα να πάνε. Και σε 2 γλώσσες. :lol::lol:

Κάποτε όταν ο ανιψιός μου ήταν 2 ετών, τον πήρα λίγες μέρες σπίτι μου. Μου έρχεται ένα πρωί, η μάνα μου, και έπαιζε μαζί του. Κάποια στιγμή με φωνάζει και μου λέει: τι λέει το παιδί? Τι μου ζητάει?

Ρωτάω εγώ τον ανιψιό μου Τι θες μωράκι μου? Καπιτι μου λέει! Τι? Καπιτι. What? Καπιτί..... Πέρνω τηλέφωνο τη νύφη μου. Ρε Liz, τι εννοεί το παιδί? Μας ζητάει καπιτι! Oh, a cup of tee!!!!!!!!!!!!:rolleyes::rolleyes:

Τέτοιες φάσεις είχαμε. Η μάνα μου δε που δε σκαμπάζει γρι αγγικά, έχει πει τις καλύτερες ατάκες. Κάποτε η νύφη μου είχε φέρει τον ανηψιό της, εννοείται Αγγλος, καμμία ελληνική λέξη, εκτός από ναι, όχι, παρακαλώ, καλημέρα (η νύφη μου όταν πάει στην Αγγλία πετάει μερικά ελληνικά της ξεφεύγουν πλέον). Λοιπόν η μάνα μου είχε πάρει πατατάκια και παει στον Tom και δείχνοντας τα πατατάκια του λέει σε απταιστα αγγλικά: Τσιπςςςςς!!:lol::lol:

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

Ellemphriem αυτό το είχα ρωτήσει και εγώ στην κ. Θωμαϊδου στο Παίδων και μου είχε πεί είναι φυσιολογικό. Σιγά σιγά το ''φτιάχνουν'' Εμένα βασικά ότι λέει το λέει με το ονομά του μπροστά. Ο Τιτίτης τέλει νελό (ο Δημήτρης θέλει νερό), ο Τιτίτης α πάει βοτα.

Σιγά σιγά όμως το μειώνει. Οπότε μην ανυσηχείς θα βλέπεις μεγάλη διαφορά από μήνα σε μήνα.

Εμείς ευτυχώς πάμε καλά. Επιτέλους έχει πάρει φόρα! προτασούλα 4 και μερικές φορές 5 λέξεων κάνουμε. Για να δούμε...

Καλημερα! συμφωνω με ολες τις προλαλισασες! παμε για πολυλογου!!!!

Στοουν και εμεις καλα παμε, αλλα η Α μας εχει παρει φαλαγγι χαχαχαχα

και μπορω να πω οτι 1,5 μηνας λογοθεραπεια τον βοηθησε πααααααρααααα πολυυυυυυ!!!!

kKZUp2.png

Εllemphriem

η Αντωνοπούλου (η αναπτυξιολόγος μας)

μας είπε να την διορθώνουμε όταν κάνει λάθη

αλλά μας είπε οτι

εαν βλέπουμε οτι το παιδί εκνευρίζεται με τις διορθώσεις

να μην επιμένουμε!!

Οσο για την διγλωσσία,το μοναδικό λάθος θα ήταν

εαν της μιλάγατε στην ίδια πρόταση με δύο γλώσσες!

Αυτό το λάθος το κάνει η μαμά μου:

Της μιλάει συγχρόνως ιταλο-ελληνικά!! :mrgreen:

Οταν ξεκινάτε να μιλάτε μια γλώσσα να συνεχίζετε μόνο με αυτή!

Μην μπερδεύετε στην ίδια πρόταση και τις 2 γλώσσες.

Στην ηλικία της Στέφης και η δικιά μου μπέρδευε κλίσεις αλλά έφτιαξε. Κάτσε πρώτα να λυθεί η γλώσσα της

καμμιά 10ρια μέρες ακόμα και θα διορθώνονται όλο και περισσότερα πράγματα κάθε μέρα. Μετά τα 2 κάνουν αλματώδη πρόοδο όταν υπάρχει κάποιος να τα βοηθάει. Εσύ δίορθωνε την αλλά αδιάφορα όπως κάνεις και όταν ακούει το σωστό όλο και πιο συχνά κάποια φορά θα το πει. Όταν το πει και το ακούσει από τον εαυτό της τότε το πρόβλημα λύθηκε.:wink:

Δεν υπάρχουν χρονικά όρια κορίτσια!

Μπορεί και σε 1-2 μήνες να τα ξεμπλέξει το παιδί!

Μην αγχώνεστε!!

Εγώ πάντως έχω ξε-αγχωθεί ΤΕΛΕΙΩΣ!

Βλέπω αλματώδη διαφορά μέσα σε λίγο διάστημα!

(και χωρίς λογοθεραπείες γιατί μας έχουν φάει οι ιώσεις και

έχουμε πολύύύ καιρό να πάμε!!)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...