Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Mikro thiriaki τι πρόβλημα είχε το παιδάκι σου γιατί δεν έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση;

Έχουμε αυτό το πρόβλημα

Ο Δημήτρης είπε τις πρώτες του λέξεις γύρω στα 2,5. Μέχρι και τα 3 του η μόνη εξέλιξη που είδα ήταν ότι προσπαθούσε να επαναλάβει ο, τι άκουγε και μάθαινε καινούργιες λέξεις, καμιά 20ρια την εβδομάδα. Αλλά όσο κι αν χτυπιόμουν δεν μπορούσε ούτε να κάνει πρόταση ούτε να χρησιμοποιήσει αυθόρμητα ρήματα (έστω να πει "μαμά ΘΕΛΩ τάδε!!!"). Ούτε άρθρα ούτε προσωπικές αντωνυμίες. Μόνο ουσιαστικά και -πολύ σπάνια -επίθετα. Συγχρόνως έβλεπα ότι το παιδί είναι πανέξυπνο και υποφέρει προσπαθώντας μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας. Έτσι πήγαμε σε μερικούς ειδικούς και ξεκινήσαμε τις θεραπείες. Τώρα πλέον μιλάει αρκετά καλά, όπως προανέφερα και στο προηγούμενο ποστ μου..

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

εγω θα σας πω τι μου ειπε ο Σαμαρας για να ησυχασουν πολλες μανούλες.πηγα τον γιο μου ( 3 και 1,5 μηνων). Προκειται για ενα πολυ εξυπνο και δραστηριο παιδακι αλλα στην ομιλια οπως ειπε και ο ιδιος χαλια!!! Τα λεει ολα αλλα με τον δικο του τροπο...μωρουδιστικα...εγω τον καταλαβαινω παντα αλλα καποιος αλλος οχι παντα...Το μονο που μας ρωτησε ο Σαμαρας ειναι αν καποιος απο τους γονεις μιλησε αργα ( εγω μεχρι τα 4 δεν μιλουσα καθολου καθαρα...οπως μιλαει ενα 2χρονο περιπου). Μας ειπε οτι ειναι κληρονομικο και να μην ανησυχουμε και φυσικα να μην σκεφτουμε καν λογοθεραπεια...Ειναι εξαιρετικος γιατρος και το καταλαβαινεις απο το πρωτο πενταλεπτο αλλα δυστυχως με πολυ αναμονη και κοσμο στο ιατρειο του με αποτελεσμα να μην μπορεσουμε να συζητησουμε εκτενεστερα ( πχ. τι θα μπορουσε να τον βοηθησει περισσοτερο). Απλα ειπε μην ασχοληστε με το θεμα. Και επισης να σημειωσω οτι στον παιδικο σταθμο ειχε τεραστια βελτιωση η ομιλια του...και απο θεμα αρθρωσης και κυριως απο το φασμα των λεξεων που εμαθε...απο τισ 2 πρωτες εβδομαδες η διαφορα ηταν πολυ αισθητη.

Αννα, συμφωνώ, πολλές φορές η ανησυχία των γονέων είναι άδικη. Αλλά εγώ προσωπικά είμαι κατά της νοοτροπίας είδους "δεν τρέχει τίποτα βρε αδερφέ θα μιλήσει όποτε θέλει".

ΠΡΩΤΑ δείχνουμε το παιδί σε έναν ειδικό και ΥΣΤΕΡΑ χαλαρώνουμε, ποτέ το αντίθετο!

Αλλιώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει το παιδί ένα από αυτά τα παραμελημένα μικρούλια που βλέπω κάθε μέρα στο λογοθεραπευτικό κέντρο -έπρεπε να πάνε δημοτικό και να μην μπορούν να πουν λέξη εκεί για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς οτί το θέμα έχει παραχοντρύνει και χρειάζεται άμεση παρέμβαση!

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

Αννα, συμφωνώ, πολλές φορές η ανησυχία των γονέων είναι άδικη. Αλλά εγώ προσωπικά είμαι κατά της νοοτροπίας είδους "δεν τρέχει τίποτα βρε αδερφέ θα μιλήσει όποτε θέλει".

ΠΡΩΤΑ δείχνουμε το παιδί σε έναν ειδικό και ΥΣΤΕΡΑ χαλαρώνουμε, ποτέ το αντίθετο!

Αλλιώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει το παιδί ένα από αυτά τα παραμελημένα μικρούλια που βλέπω κάθε μέρα στο λογοθεραπευτικό κέντρο -έπρεπε να πάνε δημοτικό και να μην μπορούν να πουν λέξη εκεί για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς οτί το θέμα έχει παραχοντρύνει και χρειάζεται άμεση παρέμβαση!

συμφωνω απολυτα γι αυτο αλλωστε τον πηγα σε αναπτυξιολογο (ειχε και ενα θεμα με εναν μικρο τραυλισμο). και σιγουρα οταν ενας ειδικος σου λεει να μην ανησυχεις εχει αλλη βαρυτητα απο το τι λεει καθε αλλος. Προφανως ολα τα παιδια που εχουν θεματα με την ομιλια πρεπει να αξιολογηθουν...ο Σαμαρας μπορει να ειδε αλλες ικανοτητες ( π.χ. επικοινωνιακες-μη λεκτικες ) που εμεις δεν μπορουμε να αντιληφθουμε οτι ειναι ενδεικτικες 'η εστω αντιβαρο μιας ομαλης αναπτυξης. Απλα παρεθεσα την εμπειρια μου γιατι ο γιατρος εβαλε μια παραμετρο, που εστω κι εαν εγω την υποψιαζομουν, εντουτοις δεν την ειδα να αναφερεται καθολου εδω στο φορουμ...την κληρονομικοτητα..Απλα ηταν τοσο απολυτος που μου εκανε κι εμενα εντυπωση.

Διαφημίσεις

συμφωνω απολυτα γι αυτο αλλωστε τον πηγα σε αναπτυξιολογο (ειχε και ενα θεμα με εναν μικρο τραυλισμο). και σιγουρα οταν ενας ειδικος σου λεει να μην ανησυχεις εχει αλλη βαρυτητα απο το τι λεει καθε αλλος. Προφανως ολα τα παιδια που εχουν θεματα με την ομιλια πρεπει να αξιολογηθουν...ο Σαμαρας μπορει να ειδε αλλες ικανοτητες ( π.χ. επικοινωνιακες-μη λεκτικες ) που εμεις δεν μπορουμε να αντιληφθουμε οτι ειναι ενδεικτικες 'η εστω αντιβαρο μιας ομαλης αναπτυξης. Απλα παρεθεσα την εμπειρια μου γιατι ο γιατρος εβαλε μια παραμετρο, που εστω κι εαν εγω την υποψιαζομουν, εντουτοις δεν την ειδα να αναφερεται καθολου εδω στο φορουμ...την κληρονομικοτητα..Απλα ηταν τοσο απολυτος που μου εκανε κι εμενα εντυπωση.

Κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη, αυτό είναι αναμφισβήτητο. :wink:

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν άτομα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε μια πληροφορική εποχή -και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα κοπεί αύριο το αναλογικό σήμα, αλλά και ότι η πληροφορία και συνεπώς η επικοινωνία είναι τώρα το παν... χωρίς αυτά δεν έχεις μέλλον. Το λέω επειδή κάθε μέρα δίνω έναν αγώνα για την ομιλία του Δημήτρη, και αντιμετωπίζω διάφορα... "γιατί να δώσεις τόσα λεφτά; του γιάννη του τάδε ο γιος 5 χρονών μίλησε"... "να τον πας στην εκκλησία! δεν χρειάζεται γιατρό, η εκκλησία θα τον βοηθήσει" ... "ε, κληρονομικό θα'ναι, μην ανησυχείς". Δεν αντιμιλάω πια, απλά κάνω το δικό μου... θεραπείες και μαθήματα, μαθήματα και πάλι μαθήματα.. στο δρόμο, στο σπίτι, παντού... δεν θέλω απλά να μιλάει, θέλω να μιλάει άριστα...

Γι'αυτό... αφ' ενός μεν σε συγχαίρω ολόψυχα που η γνωμάτευση του Σαμαρά ήταν τόσο αισιόδοξη, αφ' ετέρου δε δεν μπορώ να υπενθυμίσω ότι! δεν χαλαρώνουμε! μέχρι να πουν τα μικρούλια τον Όμηρο απ' έξω τα μάτια μας 14! :shock:;)

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

Έχουμε αυτό το πρόβλημα

Ο Δημήτρης είπε τις πρώτες του λέξεις γύρω στα 2,5. Μέχρι και τα 3 του η μόνη εξέλιξη που είδα ήταν ότι προσπαθούσε να επαναλάβει ο, τι άκουγε και μάθαινε καινούργιες λέξεις, καμιά 20ρια την εβδομάδα. Αλλά όσο κι αν χτυπιόμουν δεν μπορούσε ούτε να κάνει πρόταση ούτε να χρησιμοποιήσει αυθόρμητα ρήματα (έστω να πει "μαμά ΘΕΛΩ τάδε!!!"). Ούτε άρθρα ούτε προσωπικές αντωνυμίες. Μόνο ουσιαστικά και -πολύ σπάνια -επίθετα. Συγχρόνως έβλεπα ότι το παιδί είναι πανέξυπνο και υποφέρει προσπαθώντας μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας. Έτσι πήγαμε σε μερικούς ειδικούς και ξεκινήσαμε τις θεραπείες. Τώρα πλέον μιλάει αρκετά καλά, όπως προανέφερα και στο προηγούμενο ποστ μου..

Ευχαριστώ που μου παρέθεσες το ιστορικό σας και χαίρομαι που ο μικρούλης έχει βελτίωση!

Πάντως διαπιστώνω ότι υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά "θέματα" που χρειάζονται παρέμβαση! Ως προς τον λόγο, την άρθρωση, την κινητική ανάπτυξη κτλ... Καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να ενημερωνόμαστε, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας. Σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το τι θα πει ένας γιατρός και δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους και να κάνουμε δικές μας διαγνώσεις, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Βέβαια μην φθάσουμε στο άλλο άκρο και να ψειρίζουμε το κάθε τι.:P Απλώς να έχουμε τις κεραίες μας σε εγρήγορση και να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά.

Mikro_thiriaki καλά έκανες και έψαξες το θέμα.

καλησπερα φιλες μου πριν λιγες μερες ελειψα στο εξοτερικο για 3 μερες τον γιο μου που ειναι 2 μισι χρονων τον προσεχε η πε8ερα μου οταν γυρισα βρικα τον μικρο να κεκεδιζει ενω πριν μιλουσε καλα επα8α σοκ περασε μια εβδομαδα κ ακομα κεκεδιζει δεν το κανει συνεχεια αλλα μερικεσ φορεσ κολαει στιν πρωτη συλλαβη σημερα πηρα την παιδιατρο τηλ κ μου ειπε 8α του περασει αρκει να κανω οτι δεν το ακουω κ γενικα να μιν τον διορθονω κ οτι μαλλον του ελειψα κ γιαυτο αντεδρασε ετσι εχω αρχισει να αγχονωμαι να μην του μηνει τι να κανω βοη8ιστε με:oops:

PrEjp2.png

knDrp2.png

• 2 εβδομάδες μετά...
καλησπερα φιλες μου πριν λιγες μερες ελειψα στο εξοτερικο για 3 μερες τον γιο μου που ειναι 2 μισι χρονων τον προσεχε η πε8ερα μου οταν γυρισα βρικα τον μικρο να κεκεδιζει ενω πριν μιλουσε καλα επα8α σοκ περασε μια εβδομαδα κ ακομα κεκεδιζει δεν το κανει συνεχεια αλλα μερικεσ φορεσ κολαει στιν πρωτη συλλαβη σημερα πηρα την παιδιατρο τηλ κ μου ειπε 8α του περασει αρκει να κανω οτι δεν το ακουω κ γενικα να μιν τον διορθονω κ οτι μαλλον του ελειψα κ γιαυτο αντεδρασε ετσι εχω αρχισει να αγχονωμαι να μην του μηνει τι να κανω βοη8ιστε με:oops:

Moυ ειχε τύχει να συζητησω παρόμοια περίπτωση με την παιδίατρο μου για ένα αγοράκι 5 ετων. Ξαφνικά αρχισε να "μπαμπαλίζει" ενω μιλούσε κανονικα ως τότε.

Με την κουβέντα η παιδίατρος κατάλαβε οτι στην οικογένεια υπήρχαν πολλές αλλαγές και κακη ψυχολογία των γονιών.

Επηρεάζονται πολύ τα παιδάκια μας απο τις αλλαγές.

Η οδηγίες που τους έδωσε ήταν αυτές που είπαν και σε εσένα.Να μην τον μαλώνουν, να μην τον διορθώνουν, να του απαντούν κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Θα επανέλθει με υπομονη και αφου το παιδάκι βρει και πάλι τους ρυθμούς του.

QqmLp3.png

Διαφημίσεις

Είμαστε τώρα 25 μηνών (23 διορθωμένη)

Ψάχνω για αναπτυξιολόγο.

Ανησυχώ για την ομιλία του. Λέει:

μαμα

μπαμπα

ζαζά (γιαγια)

ζάζα (γιάννα)

νονια(νονά)

παπά ( παππου)

πάπα ( Πάνος, πιπίλα)

κοκα (κωστας)

νανι

κακα

μαμ

νιουνιες(κούνιες)

μαμαμαμαμαμαμαμα( εκκλησία, επειδή κάνουμε μα την εικόνα....)

γκουγκου( μπισκότο!, αμάξι! γορίλας!)

νιο( κάπως έτσι ακούγεται το λέει με τον λάρυγγα, το νερό)

ααααα (το νερό πάλι)

κάηκα( όταν κάτι είναι πολύ ζεστό η πολύ κρύο!!!!)

και κάνει ήχους ζώων...

Ότι απο τα παραπάνω έχει Νι το λέει , σαν το παχύ Νι, βλάχικο(μην παρεξηγηθώ).

Όλοι του μιλάμε καθαρά και συνέχεια!

επίσης φυσάει κεριά κλπ ( επειδή καπου το διάβασα το λέω) αλλά μέσα απο τα δόντια. Δεν σουφρώνει τα χείλη. Βέβαια όταν του λέω κάνε γκριμάτσα. Σουφρώνει τα χείλη του.

Επίσης ανυσηχώ και που δεν χοροπηδάει και ακόμα περπατάει στις μύτες μερικές φορές.

Σκοντάφτει αρκετά. Αλλά δεν ξέρω αν φταίνει τα χαλιά και τα εμπόδια που συναντα:)

Δεν είναι απο αυτά τα δίχρονα που βλέπεις οτι είναι μαιμουδάκια και έχουν σταθερό τρέξιμο, κρέμονται απο τσουλήθρες κλπ

Έχει ακόμα κινητικότητα μωρού και όχι παιδιού.

Βέβαια τρέχει, ακολουθεί εντολές καταλαβαίνει τα πάντα, συννενοείται, παίζει, διαβάζει βιβλία ακόμα και μόνος του. Μας κάνει πλάκα ότι κοιμάται. Παίζει κρυφτό. Προσπαθέι να κάνει ποδήλατο. ανεβαίνει σκαλια κρατούμενος απο κάγκελο. Φτιάχνει παζλ, βάζει σχήματα σε τρύπες.

Δεν παίζει όμως μπάλα και δεν παίζει τουβλάκια δεν του αρέσουν νομίζω. άντε να βάλει 2-3 πάνω στο άλλο και ως εκει.

Εχει επίσης υποθυροειδισμό λόγω προωρότητας.

Αυτή η προωρότητα μας έχει τρελλάνει. Εύχομαι να μην γεννάει καμια κοπέλα πρόωρα!

Τα άγχη είναι τεράστια. Μήπως το ένα μήπως το άλλο.

Προσπαθώ να επικοινωνήσω με μια Θωμαίδου που ακουγεται εδω οτι είναι καλή αλλά δεν μπορω να την βρω. Έχετε μήπως να μου προτίνετε κάποιον δοκιμασμένο αναπτυξιολόγο στην Αθήνα;

Στην συνέχεια αυτός θα μας οδηγήσει φαντάζομαι σε λογοθεραπευτή.

εμείς πήγαμε στην Νικολάου (Παίδων Πεντέλης) και στη Στενού (Παίδων Αγλαϊα Κυριακού). Και οι 2 πολύ καλές στη δουλειά τους, η πρώτη όμως είναι πιο ανοικτός άνθρωπος και προσιτός. Από ραντεβού πιο εύκολα θα κλείσεις στη δεύτερη.

Να μαι πάλι κι εγώ! Καλή χρόνια! Αισίως σε 10 μέρες γινόμαστε 2,5. Δε μπορώ να πω έχουμε βελτιωθεί πολύ έχουμε φύγει εντελώς απ το στάδιο που κρατούσε 1 συλλαβή από κάθε λέξη. Τώρα προσπαθεί να πει τα πάντα από λέξεις αλλά τις λέει τοσο ακαταλαβίστικα...ουτε εγώ δεν τον καταλαβαίνω. Ούτε να γράψω πως τα λέει δε μπορώ αφού οι φθόγγοι που βγάζει δεν υπάρχουν. Προσπάθησα να δω τι λάθος κάνει κ παρατήρησα ότι σε πολλές συλλαβές βγάζει τη γλώσσα έξω. Πχ προσπθηστε να πείτε "καράβι" με τη γλώσσα έξω. Έτσι το λέει...αντε βγάλε ακρη. Δεν το κάνει σε όλες τις λέξεις αυτό αλλά σε αρκετές συλλαβές. Τι να κανω; να τον διορθώνω; προσπάθησα να του πω να πει τη λέξη με τη γλώσσα μέσα αλλά μαλλον τη βγάζει ασυναίσθητα.

Ψάχνω για αναπτυξιολόγο.

μαμα

μπαμπα

ζαζά (γιαγια)

ζάζα (γιάννα)

νονια(νονά)

παπά ( παππου)

πάπα ( Πάνος, πιπίλα)

κοκα (κωστας)

νανι

κακα

μαμ

νιουνιες(κούνιες)

ααααα (το νερό πάλι)

και κάνει ήχους ζώων...

επίσης φυσάει κεριά κλπ ( επειδή καπου το διάβασα το λέω) αλλά μέσα απο τα δόντια. Δεν σουφρώνει τα χείλη. Βέβαια όταν του λέω κάνε γκριμάτσα. Σουφρώνει τα χείλη του.

Επίσης ανυσηχώ και που δεν χοροπηδάει και ακόμα περπατάει στις μύτες μερικές φορές.

Σκοντάφτει αρκετά. Αλλά δεν ξέρω αν φταίνει τα χαλιά και τα εμπόδια που συναντα:)

Δεν είναι απο αυτά τα δίχρονα που βλέπεις οτι είναι μαιμουδάκια και έχουν σταθερό τρέξιμο, κρέμονται απο τσουλήθρες κλπ

Βέβαια τρέχει, ακολουθεί εντολές καταλαβαίνει τα πάντα, συννενοείται, παίζει, διαβάζει βιβλία ακόμα και μόνος του. Μας κάνει πλάκα ότι κοιμάται. Παίζει κρυφτό. Προσπαθέι να κάνει ποδήλατο. ανεβαίνει σκαλια κρατούμενος απο κάγκελο. Φτιάχνει παζλ, βάζει σχήματα σε τρύπες.

Δεν παίζει όμως μπάλα και δεν παίζει τουβλάκια δεν του αρέσουν νομίζω. άντε να βάλει 2-3 πάνω στο άλλο και ως εκει.

Αυτή η προωρότητα μας έχει τρελλάνει. Εύχομαι να μην γεννάει καμια κοπέλα πρόωρα!

Προσπαθώ να επικοινωνήσω με μια Θωμαίδου που ακουγεται εδω οτι είναι καλή αλλά δεν μπορω να την βρω. Έχετε μήπως να μου προτίνετε κάποιον δοκιμασμένο αναπτυξιολόγο στην Αθήνα;

Θα ήθελα να σου πω τη γνώμη μου ως μαμα και ειδικα προωρου παιδιου. Εχεις δικπου οτι τα αγχη ειναι παρα πολλα γιατι μπερδευεσαι με τις ηλικιες βασικά σε μπερδευουν οι αλλοι αλλα και τα αλλα παιδακια που εχουν την ιδια ηλικια με το δικο σου. Εμενα με μπερδευαν πολυ και τα βιβλια αλλα και το βιβλιαριο. Για την διορθωμενη ηλικια που εχει το παιδι ειδη κανει παρα πολλα και λεει παρα πολλα και στην αρχη ετσι τα λενε εμενα πριν απο τα δυο ελεγε λιγοτερα και δεν πιστευα ποτε οτι θα κανει προταση και μεσα στους 4 μηνες που ακολουθησαν εκανε μεχρι και προταση 8 λεξεων η εξελιξη ηταν ραγδαια και δεν το πιστευα πλεων ειναι 2 χρονων και 4 μηνων και μετραει και στα ελληνικα και στα αγγλικα χωρις να ζει σε δυγλωσσο περιβαλλον απλα του τα μαθαινουμε ξερει ολα τα χρωματα και συννενοουμαστε αψογα και μιλαει ολη την ωρα χωρις πλακα σταματαει οταν παει για υπνο ή μαλλον οχι μιλαει και στον υπνο του (παραμιλαει).

Ολα αυτα γιατι και εγω καποια στιγμη μιλησα με ειδικο ο οποιος εξετασε το παιδι και μονο που δεν μ εβρισε. Με τον τροπο του βεβαια το εκανε αλλα και εγω αγχωμενη ημουν με πολλα πραγματα αλλα και με την προωροτητα. Εγω ξερω παιδακι που ειναι ειδη 2 1/2 και λεει λιγοτερα απο το δικο σου αλλα το παιδι φαινεται οτι δεν εχει κατι επικοννωνει αψογα και η μαμα δεν ανησιχει. Αν δεν δεις προοδο στειλτον παιδικο σταθμο και θα δεις θεαματικη βελτιωση. Ασε τους γιατρους αφου ολα τα αλλα τα κανει.

Αφου αυτα που λεει εχουν νοημα δεν υπαρχει θεμα για αγχος. Οσο για το αν πηδαει ουτε και εμενα πηδαει στο ιδιο σημειο και κοτερα ειναι και χεστης παιδι φιλης μου σ αυτη την ηλικια των δυο εκανε πατινι με δυο ροδες και ο δικος μου δεν κανει ουτε ποδηλατο με τρεις αλλα εκεινο δεν ξερει να ξεχωρισει ουτε τα βασικα χρωματα ε! και τι να κανουμε ουτε ολοι αθλητες θα γινουν ουτε ολοι δασκαλοι εμενα μου αρκει να ειναι καλα

Συγγνωμη αν σε κουρασα ηθελα απλα να σε ξεαγχωσω γιατι εχω περασει απο τη θεση σου. Γερο να ναι το παιδακι σου

Τι να κανω; να τον διορθώνω; προσπάθησα να του πω να πει τη λέξη με τη γλώσσα μέσα αλλά μαλλον τη βγάζει ασυναίσθητα.

Απ'όσα έχω διαβάσει κατάλαβα ότι δεν πρέπει να το διορθώνουμε λέγοντας του το κατάμουτρα ότι δε το είπε σωστά αλλά λέγοντας - επαναλαμβάνοντας το σωστό χωρίς να του πούμε ότι το είπε λάθος.

Πχ για το καράβι μπορείς να το πεις μετά από αυτον με το σωστό τρόπο.

Διαφημίσεις

για μενα πολλη καλη αναπτυξιολογος ειναι η κα αντωνοπουλου στο αττικο την οποια επισκεφτηκα προσφατα με την κορη μου 29 μηνων.η δικια μου λεει αρκετες λεξεις αλλα δεν κανει προτασεις και ηχολαλει αρκετα.δηλ τη ρωταω πχ πεινας?και μου απανταει πεινας??το τελευταιο με ανησυχισε ιδιαιτερα γιατι η ηχολαλια συνδεετε με τον αυτισμο.κατα τα αλλα παιζει μαζι μας,εκτελει εντολες και ειναι φιλικη με τα αλλα παιδακια.η γιατρος αφου την ειδε με καθησυχασε πως το παιδι δεν εχει καμια σχεση με τον αυτισμο απλα το μονο θεματακι της ειναι οτι ειναι αρκετα ζωηρη -υπερκινητικη και δεν συγκεντρωνεται.αυτο ισως να αποτελει λογο που ακομα δεν μιλαει καθαρα αλλα γενικα μου ειπε πως απλα θελει το χρονο της οπως επισης και να της βαζω καποια ορια για να ηρεμισει.

Κι εμένα πάντως είναι πολύ ζωηρός δεν κάθεται στο ιδιο σημείο για πάνω από 5 λεπτα ότι παιχνίδι κ να έχειρς κι εχει καρφιά...χιχι. Εμένα δε χρησιμοποιεί ρήματα στις προτάσεις τ κ απ' ότι διάβασα παραπάνω δεν είναι καλό αυτό. Το μόνο ρήμα που λέμε είναι "έλα" και "κακου" που σημαίνει - ανοίγω, κλείνω, βάζω, βγάζω ...γενικως αντικαθιστά πολλά ρήματα αυτό το "κακου"...

Παρακολουθώ το θέμα με ενδιαφέρον καθώς ο γιος μου ειναι 30μηνων και μέχρι πολύ πρόσφατα έλεγε ελάχιστες λεξούλες, χωρις να κάνει προτάσεις.

Η παιδίατρος μας εχει πει να μην ανησυχούμε γιατί φαίνεται οτι καταλαβαίνει τα πάντα, συνεννοείται, ακούει και εκτελει εντολες.

Η αλήθεια είναι οτι τον τελευταιο μήνα έχει αρχίσει να κάνει προοδους, κάθε μέρα ξεφουρνίζει και απο μια λεξούλα (άλλες τις καταλαβαίνουμε και άλλες ...στο περίπου), "διορθώνει" κάποιες που έλεγε λάθος και κάνει προτασουλες με 2 λεξούλες .

Συμφωνώ απόλυτα οτι πρέπει να ψάχνουμε με ειδικούς οτιδήποτε μας ανησυχει στο παιδί μας (καμια φορά το ένστικτο μας μπορεί να μας ¨λεει¨κατι).Ηθελα,ωστόσο, να γράψω λίγο τον προβληματισμό μου σχετικά με αν κάποιοι παιδιατροι ή -ισως περισσότερο- αναπτυξιολόγοι, που έχουν την τάση να υπερβάλουν σε πολλές περιπτώσεις και να παραπέμπουν χωρίς λόγο μικρά παιδάκια σε λογοθεραπευτές.Ακουω για παιδάκια που ξεκινούν λογοθεραπεία σε πολύ μικρη ηλικία και οι γονεις ειναι ικανοποιημένοι γιατί βλέπουν αποτελέσματα, αλλά ....λογικό δεν είναι? Θελω να πω οτι αν ρίξεις το βάρος σου κάπου (στον λόγο) κατά την ενασχόληση σου με το παιδί, θα υπάρξουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.Ειναι όμως πραγματικά απαραίτητο?

Εννοείται οτι δεν μιλάω για περιπτώσεις όπου υπάρχουν και άλλες ενδείξεις, απο τις δυσκολίες στην ομιλία. Εκει φαντάζομαι οτι όσο νωρίτερα γίνει κάποια αναζήτηση των αιτιων ,τόσο αποτελεσματικότερη θα ειναι και η όποια θεραπεία.

QqmLp3.png

Πιστεύω οτι ως γονείς και οχι μόνο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να κάνουμε τις επιλογές μας με προσοχή.

Σίγουρα υπάρχουν ανθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευτούν. Σίγουρα επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που ακούμε απο όταν είμασταν μικρά παιδιά, με παιδάκια που μίλησαν χωρίς βοήθεια και τα είπανε όλα μαζί.

Πρέπει πιστεύω να υπάρχει ενα μέτρο σε όλα.

Στην παραμικρή ανησυχια που έχει ένας γονιός πρέπει να ζητήσει την γνώμη ειδικού. Ζούμε σε μια εποχή πληροφορίας που η εξέλιξη σε όλους τους τομείς είναι ραγδαία.

Τόσο πολύ που εδω μέσα διαβάζουμε οτι κάθε γιατρός έχει την δική του άποψη γιατί πολύ απλά αυτά γινόντουσαν στην εποχή του.

Η ιατρική κλπ εχει προχωρήσει πολυ, γιατί να μένουμε με την ανησυχία; Γιατί να μην μιλήσει το παιδί νωρίτερα; Τι έχουμε να χάσουμε; Και κάτι άλλο. Αν Ό μη γένοιτο υπάρχει το παραμικρό θέμα, θέλω να μπορέσω να κοιτάω το παιδί μου χωρίς τύψεις και να ξέρω ότι έκανα το καλύτερο.

Τα οφέλη του να πας το παιδί σου σε έναν ειδικό είναι τόσα πολλά που υπερτερούν των μειονεκτημάτων, που σίγουρα υπάρχουν.

Θα ξεαγχωθεί ο γονιος. Αυτο και μόνο βοηθάει όχι μόνο τον ίδιο αλλά το παιδί του. Ο γονιός βλέπει το παιδί με εμπιστοσύνη και χτίζει πιο γερά επάνω του.

Αν το παιδί έχει το παραμικρό θέμα είναι αυτονόητα τα οφέλη.

Αν το παιδί δεν έχει πρόβλημα δυσλεξίας ή διαφόρων άλλων, που δεν ξέρω τι υπάρχει και απλά έχει μια καθυστέρηση, η οποία θα ξεπερνιόταν και χωρίς την παρέμβαση ειδικού, και παλι θα βοηθηθεί. Θα μιλήσει νωρίτερα. Αυτό σημαίνει θα κοινωνοικοποιηθεί νωρίτερα και πιο έυκολα. Θα παίξει καλύτερα με τα παιδια της ηλικιάς του.

Σιγουρα πάντως αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ειδικούς πρέπει να πάρουμε οχι μια αλλά δυο γνώμες. Οχι για να το ταλαιπωρήσουμε. Για να σιγουρέψουμε οτι δεν θα μας εκμεταλλευτουν αλλά και για να συνεχίσουμε στην οποιαδήποτε θεραπεία με εμπιστοσυνη και σιγουρια.

για μενα πολλη καλη αναπτυξιολογος ειναι η κα αντωνοπουλου στο αττικο την οποια επισκεφτηκα προσφατα με την κορη μου 29 μηνων.η δικια μου λεει αρκετες λεξεις αλλα δεν κανει προτασεις και ηχολαλει αρκετα.δηλ τη ρωταω πχ πεινας?και μου απανταει πεινας??το τελευταιο με ανησυχισε ιδιαιτερα γιατι η ηχολαλια συνδεετε με τον αυτισμο.κατα τα αλλα παιζει μαζι μας,εκτελει εντολες και ειναι φιλικη με τα αλλα παιδακια.η γιατρος αφου την ειδε με καθησυχασε πως το παιδι δεν εχει καμια σχεση με τον αυτισμο απλα το μονο θεματακι της ειναι οτι ειναι αρκετα ζωηρη -υπερκινητικη και δεν συγκεντρωνεται.αυτο ισως να αποτελει λογο που ακομα δεν μιλαει καθαρα αλλα γενικα μου ειπε πως απλα θελει το χρονο της οπως επισης και να της βαζω καποια ορια για να ηρεμισει.

Η συγκεκριμένη αναπτυξιολόγος είναι εξαιρετική και τη συστήνουν όλοι οι παιδίατροι της Αττικής. Εγώ πήγα στο Αττικό όταν ο γιος μου ήταν 27 μηνών, γιατί εκτός από 1-2 λέξεις δεν έλεγε τίποτα άλλο! Τον εξέτασε η κ. Αντωνοπούλου μαζί με μια ειδικευόμενη. Μου έκανε εντύπωση ότι αρχικά τον παρακολουθούσε πώς κινείται στο χώρο, τίτου τραβά την προσοχή, με τί ασχολείται και μετά μαζί με τη βοηθό της άρχισαν να τον φωνάζουν με το όνομά του και να του μιλούν σα να είναι μεγάλος. Μετά του έδωσαν ένα βιβλί με ασκησούλες προσαρμοσμένες και του έλεγαν τί να κάνει σε καθεμιά. Ανταποκρίθηκε σε όλα. Μου είπε την εξής διάγνωση: "Πάσχει από αυτό που πάσχουν το 90% των Ελληνόπουλων: δηλ. οξεία τεμπελίτιδα!" Με ρώτησε αν είναι μοναχοπαίδι και παραχαϊδεμένος. Της είπα "ναι". Μου είπε πως πρέπει να γραφτεί σε παιδικό για να συναναστρέφεται άλλα παιδάκια, να τον φέρνω σε επαφή με άλλα παιδιά και μου συνέστησε στο εξής να μην τρέχω με κάθε του νεύμα για να καλύπτω όλες τις ανάγκες του (π.χ. φαγητό, νερό κλπ.), έτσι ώστε να τον εξαναγκάσω να μιλήσει. Κοινώς, ο μικρός είχε βολευτεί, έδειχνε ή μουρμούραγε κι εγώ έτρεχα σε κάθε του νεύμα να προλάβω τοι καθετί! Τον έγραψα σε παιδικό, εμείς αλλάξαμε τακτική στο σπίτι και ο μικρός μέσα σε 6 μήνες έλεγε σχεδόν τα πάντα! Σήμερα είναι 6,5 ετών, Α Δημοτικού, και "πάσχει" από λογοδιάρροια και είναι και καλός μαθητής!!!

Θέλω να πω πως φυσικά δεν ππέπει να εφησυχάζουμε όταν έχουμε τις όποιες ενδείξεις και πρέπει να πηγαίνουμε στους κατάλληλους ειδικούς, αλλά να δίνουμε και λίγο χρόνο στο παιδάκι μας! ΠΟλλές φορές είμαστε εμείς οι ίδιοι που καλλιεργούμε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε (π.χ. στη δική μου περίπτωση).

Επίσης, το να πάρεις πολλές γνώμες κάποιες φορές είναι καλό και κάποιες όχι! Αν δηλ. πηγαίνεις σε αναγνωρισμένο και σοβαρό επιστήμονα και μάλιστα συστημένο από άλλους γιατρούς, νομίζω πως πρέπει να τον εμπιστεύεσαι! Αν όμως ενώ αυτός σε καθησυχάζει, εσύ βλέπεις να συνεχίζονται τα συμπτώματα, τότε ναι, πρέπει να πας και σε άλλους άμεσα!

Νομίζω πως η σωστή αντιμετώπιση είναι εμείς οι γονείς να είμαστε σε επιφυλακή, ώστε α κάνουμε τα σωστά βήματα και όχι βεβιασμένες κινήσεις σε κατάσταση πανικού.

Ψάχνω για αναπτυξιολόγο.

μαμα

μπαμπα

ζαζά (γιαγια)

ζάζα (γιάννα)

νονια(νονά)

παπά ( παππου)

πάπα ( Πάνος, πιπίλα)

κοκα (κωστας)

νανι

κακα

μαμ

νιουνιες(κούνιες)

ααααα (το νερό πάλι)

και κάνει ήχους ζώων...

Το δικό σου παιδάκι λέει πολύ περισσότερα από τον δικό μου σ' αυτή την ηλικία. Η προωρότητα, χωρίς να είμαι ειδική, νομίζω πως εξηγεί πολλά από τα παραπάνω που περιγράφεις.

Άλλωστε από τη στιγμή που έκλεισες ραντεβού με αναπτυξιολόγο, σύντομα θα ηρεμήσεις από το άγχος και θα ξέρεις τί ακριβώς πρέπει να κάνεις.

Να είσαι αισιόδοξη και κυρίως ήρεμη (στο βαθμό που μπορείς). Ο πανικός δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά!

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,

Παρακολουθώ τη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η μικρή μας πριγκίπισσα είναι ενός έτους και τεσσάρων μηνών. Μέχρι τώρα λέει μόνο τέσσερις λεξούλες.. μπαμπά, μαμά, μαμ και παππού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει λίγες μέρες που έκανε τα πρώτα βηματάκια μόνη της, χωρίς να κρατάει το χέρι μας, μας έχει δημιουργήσει μια ανησυχία. Μέχρι τώρα δεν το ψάξαμε ιδιαίτερα θεωρώντας ότι μάλλον είναι φυσιολογικό. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τη συζήτηση έχω αρχίσει να αγχώνομαι. Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να αρχίσει ο πρώτος "διάλογος"?

Σου εύχομαι τα καλύτερα!!

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,

Παρακολουθώ τη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η μικρή μας πριγκίπισσα είναι ενός έτους και τεσσάρων μηνών. Μέχρι τώρα λέει μόνο τέσσερις λεξούλες.. μπαμπά, μαμά, μαμ και παππού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει λίγες μέρες που έκανε τα πρώτα βηματάκια μόνη της, χωρίς να κρατάει το χέρι μας, μας έχει δημιουργήσει μια ανησυχία. Μέχρι τώρα δεν το ψάξαμε ιδιαίτερα θεωρώντας ότι μάλλον είναι φυσιολογικό. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τη συζήτηση έχω αρχίσει να αγχώνομαι. Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να αρχίσει ο πρώτος "διάλογος"?

Σου εύχομαι τα καλύτερα!!

πολύ μικρό το κοριτσάκι σας για να ανησυχείτε.......

άλλα παιδάκια αρχίζουν το διάλογο νωρίς και άλλα αργότερα.... εμένα ο γιος μου κοντά στα 2 και ο άλλος κοντα στα 2,5.....

----------------------------------------------------------

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...