Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

Taz καλά κάνεις και με ρωτάς. Μας είπε οτι ενδέχεται να απομονώνεται ένα παιδί λόγω της ιδιαιτερότητάς του με την ομιλία. Γιαυτό και θεωρεί απαραίτητο να βοηθηθεί πριν πάει παιδικό. Για να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα. Ομως μου είπε οτι είναι και θέμα χαρακτήρα. Κάποια παιδιά θέλουν πιο πολύ χρόνο. Εμείς τον τελευταίο καιρό κάνουμε προόδους. Στο πάρκο πχ άρχισε να παιζει με τα παιδιά τα οποία βέβαια βλέπει κάθε μερά. Χθες έπαιξε γύρω γύρω όλοι και έπιασε και χεράκι παιδιού. Το λέω γιατί γενικά δε θέλει πολύ τη σωματική επαφή με παιδάκια. Όμως όσο περνάει ο καιρός πάμε όλο και καλύτερα μ'αυτό το θέμα. Ο τσίκουλας μας είπε να κάνει εργοθεραπείες και όχι λογοθεραπείες. Μετά μου είπαν οτι αυτό γίνεται για κινητικά προβλήματα. Ξέρετε κάτι σχετικά? Αύριο βέβαια έχουμε ραντεβού με το κέντρο που μας σύστησε και θα σας πω.

Πείτε μου και μένα για τη Βάγια Παπαγεωργίου σας παρακαλώ. Μ'ενδιαφέρει.

Ευχαριστώ

q8SSp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

πολυ χαιρομαι με τα νεα σας μικρο θηριακι !!!!!!!!! μπραβο. αν θες στειλε μου ενα πμ με το ποσο παιρνει επισκεψη να εχω το νου μου

οσο για το αγαλμα ειπαμε.... αν και ειναι ωραια η πλατεια εκει :lol::lol::lol:

λορεττα η βαγια παπαγεωργιου ειναι παιδοψυχιατρος με πολυ μεγαλη πειρα στον αυτισμό και γενικα σε τετοιου ειδους διαταραχες

οσο για τις εργοθεραπειες αντι των λογοθεραπειων προσωπικα μεσα απο τις ερευνες που εχω κανει, βοηθουν περισσοτερο στο θεμα του λογου γιατι οργανωνουν τη σκεψη του παιδιου, την καθημερινοτητα του, οποτε ο λόγος ωριμαζει καλυτερα μια που συνδυαζεται με τις υπολοιπες δραστηριοτητες του παιδιου

επισης μπορει να υστερει πχ λιγο στη λεπτη κινητικοτητα ή στην αισθητιριακη ολοκληρωση (πχ που δεν θελει να πιανει χερακια). η εργοθεραπεια θα τον βοηθησει και σε αυτο

για να καταλαβεις εμενα ο μικρος μου δεν ηθελε να ακουμπαει το νερο, την αμμο, την πλαστελινη και γενικως τις περιεργες υφες.

βρηκα και του εκανα παιχνιδακια στο σπιτι, ενα ειδος εργοθεραπειας δηλαδη και τωρα στο μπακονι εχουμε μια λεκανη με αμμο και παιζει με το κουβαδακι του, οπου βρει νερο θα χωσει το χερι του (στο ψαρι, στη λεκανη της τουαλετας :lol::lol::lol:) και το φτιαχνω μπαλακια με πλαστελινες και παιζει με αυτες ωρες

οτι χρειαστειτε πειτε μου

εχω φτιαξει και μια σελιδα στο νετ με ολα αυτα. αμα σας ενδιαφερει να σας στειλω πμ

Ερασιτέχνες έχτισαν την Κιβωτό. Επαγγελματίες έχτισαν τον Τιτανικό!

εμείς ξεκινήσαμε λογοθεραπείες και βλέπουμε βελτίωση. Αρχισε να λέει κι άλλες λεξούλες, όχι πολυ καθαρά αλλά υπάρχει διαφορά. Ακόμη και τις φωνές των ζώων που δεν έκανε.

επίσης ενώ στον παιδικό ήταν λίγο απόμακρη στην αρχή, μετά άρχισε να συμμετέχει περισσότερο. Ισως να επηρεάζει το γεγονός ότι καταλαβαίνει ότι δε μιλάει σε σύγκριση με τα άλλα παιδάκια. Είναι όμως και στο παιδί νομίζω.

ταζ θα ήθελα την ιστοσελίδα....

Μικρό θηριάκι διάβασα για τη ειδ.γλωσ.διαταραχή και νομίζω ότι και η κόρη μου έχει. Δε μου το είπαν έτσι αλλά απλά καθυστέρηση λόγου. Ψάχνοντας όμως ανησύχησα για κάτι και θα ήθελα να ρωτήσω και σας για το αν έχουν πέσει τα παιδιά σας και χτύπησαν στο κεφάλι χωρίς όμως να δείξουν συμπτώματα ανησυχίας για να πάτε στο νοσοκομείο.

δηλαδή λέω μηπως πέφτοντας όταν ήταν μωρό υπήρξε κάτι εγκεφαλικό χωρίς όμως συμπτώματα και εκφράζεται τώρα με την καθυστέρηση λογου.

Διαφημίσεις

Μικρό θηριάκι διάβασα για τη ειδ.γλωσ.διαταραχή και νομίζω ότι και η κόρη μου έχει. Δε μου το είπαν έτσι αλλά απλά καθυστέρηση λόγου. Ψάχνοντας όμως ανησύχησα για κάτι και θα ήθελα να ρωτήσω και σας για το αν έχουν πέσει τα παιδιά σας και χτύπησαν στο κεφάλι χωρίς όμως να δείξουν συμπτώματα ανησυχίας για να πάτε στο νοσοκομείο.

δηλαδή λέω μηπως πέφτοντας όταν ήταν μωρό υπήρξε κάτι εγκεφαλικό χωρίς όμως συμπτώματα και εκφράζεται τώρα με την καθυστέρηση λογου.

Χμμμ... ναι, χτύπησε 2 φορές όταν ήταν μικρός (όχι πολύ μωρό, 6 μηνών), μόλις είχε αρχίσει να στέκεται στα 4 για να μπουσουλήσει. Θυμάμαι πως την 1η φορά η διάθεσή του ειχε χαλάσει για 1 μέρα τουλάχιστον, μπορεί κ παραπάνω, κλαψούριζε και δεν χαμογελούσε... αλλά ύστερα επανήλθε. Πάντως ο παιδίατρος που πήραμε τηλ μας είπε ότι αφού τρώει, δεν κάνει εμετό και δεν έχει υπνηλία δεν είναι τίποτα.

Βασικά αυτό το παιδί έχει κοπανήσει το κεφάλι του άπειρες φορές σε όλα σχεδόν τα έπιπλα του σπιτιού, γιατί τρέχει παντού και δεν προσέχει, αλλά είμαι μεγάλη φοβιτσιάρα σε αυτά τα θέματα κ κάθε φορά τον πήγαινα στα επείγοντα. Όλες οι ακτινογραφιές ήταν καλές.

Λες να είναι από κάποιο χτύπημα;;

Θα σου πω όμως και το άλλο.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε με πρόκληση 3 εβδομάδες πριν την ΠΗΤ, και ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. 40 ώρες περίπου μου πήρε να τον γεννήσω.

Και μου έχει πει η παιδοψυχίατρος ότι πολλές φορές οι εγκεφαλικές βλάβες γίνονται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

νομίζω πως όλα τα παιδάκια έχουν χτυπήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους και μάλιστα όταν ήταν μικρά.

Το θέμα είναι αρκούν αυτά τα συμπτώματα που λένε οι γιατροί για τις 2 μέρες ή θα ήταν καλύτερα να βγάζαμε όλοι ακτινογραφίες για να βλέπαμε και εσωτερικά;

Τι να πω; Μέχρι να μιλήσει θα είμαι σε αναμμένα κάρβουνα. Θα έχει όμως και δυσκολίες αργότερα στο σχολείο ή το προλάβαμε σε αυτή την ηλικία;

Άλλες εμπειρίες;

Όταν ξεκίνησα να τρέχω στους γιατρούς το πρώτο πράγμα που ρωτούσα ήταν για το πέσιμο. Ο μικρός μου είχε πέσει όταν ήταν κοντά 9 μηνών και είχε άσχημο πέσιμο απο κούνια με το κεφάλι. Είχαμε κάνει βέβαια ακτίνες αιματολογικές και μας είχαν δεί στο Ιπποκράτειο Θεσ/νικης αλλά πέραν μιας εξέτασης αίματος που έδειχνε οτι το συκώτι του είχε κάποιες μονάδες ανεβασμένες που συμβαίνει οταν πέφτουν άσχημα και την επαναλάβαμε την επομένη μέρα και ηταν οκ Όλα ήταν καθαρά. Ο μικρός ηταν χαρούμενος ήδη μετά απο κανα 2ωρο σαν να μην είχε συμβεί τπτ! Τα είχα δεί ολα τότε μέχρι που σκεφτόμουν οτι τον κρατούσα τελευταία φορά αγκαλιά... Οι γιατροί όλοι μου λένε πως για να συμβεί το οτιδήποτε πρέπει το παιδί να πέσει ή σε κώμα ή να νοσηλευτεί απο το πέσιμο ή να πάθει κάποια άλλη βλάβη που θα έχει οπωσδήποτε εκείνη τη χρονική στιγμή συμπτώματα! Μπορεί να κόλλησε εσωτερικά-ψυχολογικά τι να πώ και εγώ ιδέα δεν έχω...μπορεί οπως λένε να είναι και άσχετο..

Εγώ πάντως έχω ακούσει (από 2 γιατρούς, αναπτυξιολόγο κ παιδοψυχίατρο) ότι δεν έχει να κάνει με ψυχολογικά θέματα. Μπορεί το παιδί να τρομάξει πολύ κ να αρχίσει να τραυλίζει π.χ., αλλά η καθυστέρηση λόγου δεν προκαλείται από οτιδήποτε, είναι λεει καθαρά οργανικό-εγκεφαλικό θέμα...

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλημερα!Ειμαι μια προβληματισμενη μανουλα,ο γιος μου ειναι 20 μηνων και εχουν το εξης "θεματακι": δε χρησιμοποιει δισυλλαβη λεξουλα,δηλαδη απο μια λεξη κραταει μια συλλαβη,για παραδειγμα "πα" για την πανα. Σε αυτο το σταδιο ηταν πριν 2-3 μηνες και ακομα κανει το ιδιο με καινουργιες λεξεις.Ειχε 10-15 λεξεις που χρησιμοποιουσε μονο μια συλλαβη και χθες πηγαμε θαλασσα και ειπε "θα". Λεει "ναι" οταν θελει κατι αλλα δε λεει "οχι" οταν δε θελει.

Κανει ηχους ζωων και ηχους αντικειμενων και για την ακριβεια τα μιμειται αμεσως μολις του τα πω. Επισης, δε λεει μαμα θα πει "μα" ή "μαμαμαμαμα" και το μπαμπα του τωρα αρχισε να λεει "μπα" ή "μπαμπαμπα",συνηθως ομως τον αποκαλει "μα".Εχω παρατηρησει οτι του αρεσουν οι λεξεις που τραγουδαω και η μονη δισυλλαβη λεξη που λεει ειναι "πουμπα",δηλαδη τουμπα (του εχω πει το τραγουδι,τουμπα-τουμπα παραρα)

Σε θεμα αντιληψης θεωρω οτι ειναι καλα,εκτελει ολες τις εντολες (απλες και συνθετες),γνωριζει τη θεση και τη χρηση ολων των αντικειμενων του σπιτιου,τρωει μονος του,πινει νερο απο κανονικο ποτηρι,βγαζει καλτσες,παντελονι,ζακετα,κανει πως μετραει τα δαχτυλακια του,γνωριζει τα περισσοτερα μελη του σωματος, γνωριζει το ενα-δυο σε ποσοτητα(δωσε μου ενα μανταλακι).....δε μπορω να καταλαβω τι φταιει!Διαβαζουμε βιβλια,τραγουδαμε,συζηταμε....κανω κατι λαθος?

Διαφημίσεις

• 2 months later...

γεια σας απο μια ακομη προβληματισμενη μανουλα. ο γιος μου μολις εκλεισε τα 2 και ανησυχω γιατι δε μιλαει. αργησε πολυ να πει ακομα και τα βασικα μαμα μπαμπα τα πε 18 μηνων. τωρα εκτος απ τα μαμα μπαμπα παππου γιαγια μαμ κακα γεια κτλ λεμε μονο μονοσυλλαβες κυριως λεξεις. δηλ το κατω το λεει κα το πανω πα το βερικοκο τολεμε κοκο κτλ επισης γενικως χρησιμοποιει πολυ δικη του διαλεκτο που δυσκολα καταλαβαινεις. το γαλα το λεει -για- το νερο -νανα- εδω και τοσο καιρο και δεν λεει να τα διορθωσει καθολου. αυτο που με προβληματιζει ομως πιο πολυ ειναι οτι δε μπορει να πει ολους τους φθογγους. απ το αγχος μου τον βαζω πολλες φορες να μου πει καποιες συλλαβες που του λεω να δω αν μπορει. πχ του λεω πες μη και αυτος μου λεει νι. νομιζω οτι δε μπορει καν ακομα να διαχειριστει τη γλωσσα του. του λεω πες -θα- και λεει -τα-. κατα τα αλλα ειναι πανεξυπνο παιδι κανει τους ηχους ολων των ζωων ειναι κοινωνικος καταλαβαινει τα παντα σε σημειο που απορω μερικες φορες πως γινεται να καταλαβαινει ακομα και λεξεις που δε χρησιμοποιουμε συχνα αλλα βλεπω και περναει ο καιρος και δε βελτιωνεται η ομιλια του. τωρα τελευταια λεει και κατι ακαταλαβιστικες λεξεις που δε ξερουμε τι σημαινουν και οταν τον ρωταω τι σημαινει αυτο αυτος γελαει σα να με κοροιδευει. λετε να χει καταλαβει το αγχος μου και να με δουλευει?

Τη στιγμη που τα παιδακια, για τις δυο τελευταιες φιλες το λεω, επικονωνουν, μιλουν δηλαδη με τον δικο τους τροπο δεν θα επρεπε να ανησυχειτε. Θα παρουν μπροστα σιγα σιγα. Νομιζω οτι θα δειτε μεγαλη διαφορα απο τα 2.5 και μετα.

Θα συμφωνήσω με τη Λαΐδα για τις δύο τελευταίες μαμάδες.

Ο δικός μου στα 2 έλεγε ελάχιστες μονοσύλλαβες κυρίως λέξεις, μα = μαμά, μπα = μπαμπά, για = γιαγιά, που = παπού, και κάποιες άλλες που τις καταλάβαιναν μόνο όσοι τον ζούσαν καθημερινά, π.χ. μπουά = παπούτσια, γκουάκ = κατσαρίδα και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Η κύρια λέξη του ήταν το "μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ" το οποίο αντικαθιστούσε όλα τα υπόλοιπα. :)

Στα 2,5 έλεγε πλέον δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις και έκανε και μικρές προτάσεις, αλλά συνήθως χρησιμοποιούσε ένα σύμφωνο για όλη τη λέξη, π.χ. παπούπι = σαπούνι, μπομπώ = μπορώ, λέλω = θέλω, η μουμίμα η μιμή η αμεμουπίπα = η μουσίτσα η μικρή η αλεπουδίτσα. :)

Πάλι τον καταλάβαιναν κυρίως οι κοντινοί, αλλά είχε αρχίσει να γίνεται κατανοητός και σε τρίτους (κυρίως όσους είχαν μικρά παιδιά).

Τώρα που κλείνει τα τρία, μιλάει πολύ καθαρότερα και λέει σχεδόν τα πάντα, αλλά ακόμα δεν έχουν καθαρίσει όλα τα σύμφωνα και οι φθόγγοι. Π.χ. το παπούπι (= σαπούνι), πλέον είναι παπούνι. Επίσης, κάποιοι φθόγγοι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα καθόλου, όπως το σίγμα και το ρο. Για το τελικό σίγμα, βάζει κάτι άλλο, π.χ. ο μπαμπάς είναι "μπαμπάπ", ή το ποιος γίνεται "ποιοχχχ". Το ζωγραφίζω είναι "λολαλίγιω" κλπ. Οι άλλοι τον καταλαβαίνουν αρκετά καλά και γενικά βλέπω μεγάλη βελτίωση μέρα με την ημέρα, αλλά όπως είπε και η Λαΐδα πιο πάνω, η μεγάλη διαφορά ήταν μετά τα 2,5.

5k3tp2.png

• 1 month later...

γεια σας κ παλι...ξαναγραφω για να ρωτησω το εξης...ο μικρος μου 2 μηνες μετα (σε σχεση με το προηγουμενο post μου) δε μπορω να πω οτι εχει και καμια ιδιαιτερη βελτιωση. ειναι 26 μηνων τωρα. η μονη διαφορα ειναι οτι λεει πολυ περισσοτερες λεξεις αλλα ολες μονοσυλλαβες 'η δισυλλαβες και πολλες ακαταλαβιστικες. η ερωτηση μου ειναι η εξης. αν υπαρχει καποιο παθολογικο προβλημα τι θα μπορουσε να ειναι? εννοω ειναι καποιες συγκεκριμενες ασθενειες που προκαλουν καθυστερηση λογου? αν πηγαιναμε σε γιατρο τι θα εψαχνε? ειναι καποιες εξετασεις που μπορουμε να κανουμε?

η μονη διαφορα ειναι οτι λεει πολυ περισσοτερες λεξεις αλλα ολες μονοσυλλαβες 'η δισυλλαβες και πολλες ακαταλαβιστικες.

Μόνη σου γράφεις ότι έχει μεγάλη βελτίωση, εφόσον λέει περισσότερες λέξεις.:)

Θα μπορούσες να ρωτήσεις αρχικά τον παιδίατρο που τον παρακολουθεί και αυτός να σε κατευθύνει. Αλλά εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μικρούλης και θέλει το χρόνο του. Αν μίλησε στους 18 μήνες, δεν είναι υπερβολή να περιμένεις να τα πει όλα καθαρά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα?

Από την άλλη, αν είναι να σου φύγει το άγχος, μπορείς να το κοιτάξεις περαιτέρω, συνήθως τα άγχη μας περνούν στα παιδιά και ας μην το καταλαβαίνουμε.

5k3tp2.png

Διαφημίσεις

ευχαριστω για την αμεση απαντηση...οντως λεει πολλες λεξεις τωρα αλλα μονο εγω τον καταλαβαινω. κραταει μια συλλαβη απο καθε λεξη. βλεπουμε αλλα παιδακια στις παιδικες χαρες στην ηλικια του να λενε προτασεις και αγχωνομαι. αν δεν εχει αρχισει καν να λεει κανονικες λεξεις ποτε θα κανει προτασεις? δε γινονται και σε μια νυχτα αυτα...η παιδιατρος οταν εκλεισε τα 2 μου πε απο σεπτεμβριο αν δεν εχει βελτιωθει θα το δουμε γιατι πριν τα 2 ετη μονο για ακοη λεει κοιτανε που δεν εχουμε θεμα σιγουρα. ετυχε ομως να ρθει αυγουστο απ το σπιτι για να εξετασει το νεο μελος της οικογενειας (ξαναγεννησαμε) και επειδη τον εζησε αρκετη ωρα απο κοντα και ειδε οτι πραγματικα αντιλαμβανεται τα παντα και ειναι εξυπνος και κοινωνικος το αφησαμε και βλεπουμε....απλα εχω την απορια αν λεμε αν μπορει να υπαρχει καποιο προβλημα τι θα μπορουσε να ναι?

Να σας ζήσει! :)

Και τον δικό μου μέχρι πριν λίγους μήνες μόνο εγώ τον καταλάβαινα και τώρα ακόμα μερικά δεν τα καταλαβαίνουν οι τρίτοι. 2,5 χρονών έλεγε ακόμα τα δικά του και προχτές (3 ετών τώρα) μου είπε "μαμά, μου λείπεις όταν είσαι στη δουλειά". Γι' αυτό σου λέω να μην αγχώνεσαι.

Μπορεί να τον έχει αναστατώσει και η έλευση του νέου μέλους. Ίσως να αναπτύσσει και περισσότερες κινητικές δεξιότητες και να μένει πίσω η ομιλία, το κάνουν τα περισσότερα παιδάκια αυτό.

Τι πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρχει δεν ξέρω να σου πω.

Πείτε με τρελή αλλά εμένα η περίοδος που τον καταλάβαινα μόνο εγώ με μάγεψε και μου λείπει λίγο! :) Ήταν σαν να είχαμε τη δική μας μυστική γλώσσα!

5k3tp2.png

ο ελεγκτής υπέγραψε τη βεβαίωση της αναπτυξιολόγου. Πρέπει να την πάω από το νοσοκομείο για στρόγγυλη σφραγίδα ή κατευθείαν στο ταμείο μου; Το σφραγιδάκι του απλως αναφέρει ότι είναι γιατρός ΕΟΠΥΥ-δε φαίνεται πουθενά ότι είναι ελεγκτής.

Οι αποδείξεις πέραν των τριών μηνών πληρώνονται;

αχου μωρε να σας ζησει κι εσας το γλυκουλι...η αληθεια ειναι οτι κινητικα ειναι πολυ ανεπτυγμενος -εδω εβλεπε ενοργανη στους ολυμπιακους αγωνες κ αρχισε να κανει κολοτουμπες κ κατακορυφους ειχαμε μεινει καγκελο. εντωμεταξυ παιδικα στην τηλεοραση μολις αυτο το μηνα αρχισε να βλεπει καθως ειμαστε της κινησης παιδια κ δεν καθοταν πανω απο 2λεπτο-ελπιζω να τον βοηθησουν λιγο καθως τα περισσοτερα παιδικα ειναι τυπου ντορα πλεον εκπαιδευτικα.

γεια σας κ παλι...ξαναγραφω για να ρωτησω το εξης...ο μικρος μου 2 μηνες μετα (σε σχεση με το προηγουμενο post μου) δε μπορω να πω οτι εχει και καμια ιδιαιτερη βελτιωση. ειναι 26 μηνων τωρα. η μονη διαφορα ειναι οτι λεει πολυ περισσοτερες λεξεις αλλα ολες μονοσυλλαβες 'η δισυλλαβες και πολλες ακαταλαβιστικες. η ερωτηση μου ειναι η εξης. αν υπαρχει καποιο παθολογικο προβλημα τι θα μπορουσε να ειναι? εννοω ειναι καποιες συγκεκριμενες ασθενειες που προκαλουν καθυστερηση λογου? αν πηγαιναμε σε γιατρο τι θα εψαχνε? ειναι καποιες εξετασεις που μπορουμε να κανουμε?

Απ'ό,τι καταλαβαίνω, στην περίπτωσή σας δεν υπάρχει καθυστέρηση λόγου, απλά έχει δική του διάλεκτο.

Εγώ θα έλεγα να περιμένεις λίγους μήνες ακόμα (δεν είναι ούτε καν 2μιση ακόμα) και μετά το ξανασυζητάς με την παιδίατρο.

εχω δυο μπουμπουκακια

Κορίτσια θέλω και εγώ μια βοήθεια. Έχω άγχος γιατί ο μικρός μου 2,5 χρονών δεν μιλάει ακόμα. Λέει ντα, μπα , μπου το νερό και τίποτε άλλο. Θέλω να τον πάω σε αναπτυξιολόγο. Ολοι μου λένε ότι είναι μικρός, να του δώσω χρόνο . Μπορείτε να μου πείτε καλό αναπτυξιολόγο στην Θεσσαλονίκη; Ευχαριστώ

Κορίτσια θέλω και εγώ μια βοήθεια. Έχω άγχος γιατί ο μικρός μου 2,5 χρονών δεν μιλάει ακόμα. Λέει ντα, μπα , μπου το νερό και τίποτε άλλο. Θέλω να τον πάω σε αναπτυξιολόγο. Ολοι μου λένε ότι είναι μικρός, να του δώσω χρόνο . Μπορείτε να μου πείτε καλό αναπτυξιολόγο στην Θεσσαλονίκη; Ευχαριστώ

ο Σαμαρας ειναι πολυ καλος αλλα εχει μεγαλη αναμονη για τα ραντεβου του!

2310834193

ευχαριστω για την αμεση απαντηση...οντως λεει πολλες λεξεις τωρα αλλα μονο εγω τον καταλαβαινω. κραταει μια συλλαβη απο καθε λεξη. βλεπουμε αλλα παιδακια στις παιδικες χαρες στην ηλικια του να λενε προτασεις και αγχωνομαι. αν δεν εχει αρχισει καν να λεει κανονικες λεξεις ποτε θα κανει προτασεις? δε γινονται και σε μια νυχτα αυτα...η παιδιατρος οταν εκλεισε τα 2 μου πε απο σεπτεμβριο αν δεν εχει βελτιωθει θα το δουμε γιατι πριν τα 2 ετη μονο για ακοη λεει κοιτανε που δεν εχουμε θεμα σιγουρα. ετυχε ομως να ρθει αυγουστο απ το σπιτι για να εξετασει το νεο μελος της οικογενειας (ξαναγεννησαμε) και επειδη τον εζησε αρκετη ωρα απο κοντα και ειδε οτι πραγματικα αντιλαμβανεται τα παντα και ειναι εξυπνος και κοινωνικος το αφησαμε και βλεπουμε....απλα εχω την απορια αν λεμε αν μπορει να υπαρχει καποιο προβλημα τι θα μπορουσε να ναι?

γεια σου και απο εμενα... και ο δικος μου ειναι 26 μηνών και λέει ακριβως τα ιδια με τον δικο σου.... μονοσυλλαβες λεξεις .. πολλές αλλά σε κάποιες λεξεις θα πει δευτερη συλλαβη.. περα απο τα κλασικα μαμα μπαμπα παππου γιαγια... το νερο το λεει νινα... το νανι το λεει νανα .. το γαλα το λεει λα... βεβαια λεει και κατι κουφα... οταν τον ρωτας τι γλωσσα μιλαει σου απαντα αγγλικα... καθαρα ομως :) είναι πανέξυπνος, καταλαβαίνει τα πάντα και εκτελει εντολές από πολύ μικρος.. ο παιδιατρος μου εχει πει να τον αφησω μεχρι τα 2,5 και μετα εαν δεν εχει χρησιμοποιησει ακομη προτασεις να τον παω σε αναπτυξιολογο... και εγω εχω αγχωθεί αλλα ολοι μου λενε οτι ξαφνικα κανουν τον μπαμ και μιλανε... η αληθεια ειναι οτι βλεπω διαφορα μερα με την μερα αλλα και εγω οταν βλεπω συνομηλικα να μιλανε σχεδον κανονικα αγχώνομαι

Ο ΕΟΠΥΥ σε πόσους μήνες πληρώνει;

Ο ΕΟΠΥΥ ανάλογα πληρώνει μέσα στον μήνα (στην καλή περίπτωση) ή μπορεί να έχει 3 - 4 μήνες καθυστέρηση. Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο δυστυχώς

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...