Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

όπως λένε και τα κορίτσια μάλον δεν πρέπει να ανησυχούμε. εγω εφαγα τις φρίκες μου πριν κανα μήνα με αποτελεσμα να αγχωσθ κ το παιδί το αντιλήφθηκε αμέσως. κ μενα περα απο μαμα μπαμπα παπου γιαγια μαμ και μπεντό (νερό) τα αλλα με τον δικο του τρόπο κ μισά. της φίλης μου ηταν στην ίδια φάση κ τωρα 27 μηνών εχει αρχισει να λεει λεξουλες κ μικρες προτασούλες.

M6bap3.png

cik1p3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

boubou, θυμήσου με, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα... θα εύχεσαι να σταματήσει να μιλάει :lol::lol::lol:

Μήν ανησυχείς. Κάθε παιδάκι θέλει τον δικό του χρόνο για να αρχίσει να μιλάει, αλλά όταν αρχίσει...τα λέει όλα μαζί.

χαχαχα!!!ακριβως αυτο επαθα και εγω οτα ο μεγαλος μου ηταν 2 και κατι και ελεγε ελαχιστα πραγματα και τωρα στα 5 του λεμε αμαν να σταματησει:oops:

οποτε και ο μικρος μου που ειναι τωρα 2 δεν με νοιαζει που τα περισοτερα τα λεει με δικο του τροπο(και ειναι πραγματικα πολυ αστειος:mrgreen:)αν και καταλαβενει τα παντα!!!!που θα παει????.....θα μιλησει!!!!!:wink:

apHGp3.png

• 2 εβδομάδες μετά...

Το φώνημα ρ κατακτάται στην ηλικία των 5,6- 6,0 ετών. Μερικά παιδιά το κατακτούν νωρίτερα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα παιδί 4 ή 5 χρονών που δεν μπορεί το πει πρέπει να μας ανησυχεί. Καλό είναι βέβαια το παιδί να έχει κατακτήσει το ρ πριν ακόμα πάει στο σχολείο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δυσκολίες κατά την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης.

www.logou-therapeia.gr

Αααχ, ανυπομωνώ για την ώρα που ο μικρός θα αρχίσει να κάνει προτασούλες και θα πετάει όλα εκείνα τα διαμαντάκια που σε κάνουν να πέφτεις κάτω από τα γέλια.. Και βέβαια όταν αργότερα θα αρχίσουν τα γιατί αυτό;; γιατί εκείνο;;; και θα έχει αρχίσει η πραγματική ανακάλυψη του κόσμου! Δεν είναι υπέροχο;;! Και μαζί με τα μπομπιράκια που ανακαλύπτουν το κόσμο, ανακαλύπτουμε και εμείς τους εαυτούς μας, αλλά ακόμα περισσότερο ανακαλύπτουμε την τεράστια άγνοιά μας στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα..

Για την ώρα πάντως γράφουμε καινούριο λεξικό μόνο με μονοσύλλαβες λέξεις! Ξέρουμε πάρα πολλές λέξεις και καταλαβαίνουμε τα πάντα, αλλά περιοριζόμαστε στο να κατονομάζουμε όλα τα πράγματα μονοσύλλαβα!

Ένα μικρό παράδειγμα...

Η μαμά είναι μάάάάάάά

Ο μπαμπάς, μπάάάάάά και ούτω καθεξής με τους υπόλοιπους συγγενείς... γιάάάάά, πούύύύ, νόόόό και νάάά (νονός-νονά).... Κα τα κλειδιά, Κο το καρότσι και ο Κύριος, Μο το νερό κ' ο χυμός, Μα το ψωμάκι και ο γειτονάς μας ο Μάικλ!

Μπαμ το μπάνιο! και όπως καταλαβαίνετε η λίστα με είναι μεγάλη! Πολλές φορές ακόμα και ο μπαμπάς μας χρειάζεται να του μεταφράζω! Οι μόνες λέξεις που λέμε ολόκληρες είναι Νάνι και Ελιά (ναι, τρελλαίνεται για ελιές!)

Στεναχωριέμαι όμως που μερικές φορές ακόμα και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να μου πει και απελπίζομαι..

Κουράγιο μας!

vVzsp2.png

Διαφημίσεις

Καλησπερα, να ευχαριστησω την Snek που καποια στιγμη μου ειπε περαν των 2 θα δεις αλματωδη βελτιωση. Η μικρη επικοινωνει κανονικα, με προτασεις 4-5 λεξεων καθολα ολοκληρωμενες αλλα με απλες λεξεις και καθαριζει η ομιλια της μερα με την μερα. Ερχομαι λοιπον να θεσω ενα ερωτημα ορμωμενη απο αλλο θεμα μιας και το ειδα. Ελπιζω σωστα να ρωταω εδω. Η μικρη μετραει μεχρι το 10 και σχεδον πλεον μεχρι το 20.....ποτε ειναι αναμενομενο να καταλαβαινει ποσοτικα......εννοω......ποσα μπαλονια ειναι αυτα? και να μετραει 1-2-3 .....3 κοινως...? οποιος ξερει....ευχαριστω

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα και από μας,

Σας παρακολουθώ καιρο γράφω αραιά, όποτε βρίσκω χρόνο και PC και απλά ήθελα να σας πω και τη δική μας εξέλιξη στην ομιλία.

Ο γιος μου ειναι τώρα 34 μηνών μέχρι 30 μηνών έλεγε το πολυ 10 λέξεις και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Ξεκινήσαμε λογοθεραπεια και παιδικό σταθμό τον Σεπτεμβριο με προτροπή της αναπτυξιολόγου που από τα τεστ αξιολόγησης διεγνωσε καθυστέρηση ομιλίας απλά.Ξαφνικά απο 22/10/10 ξεκινά να κανει προτασεις 2 λέξεων" μαμα νερο, μαμα μαμ" και απο τοτε πήραμε φορα.Τωρα κανει προτασεις με 4-5 λέξεις μαζι χρησιμοποιεί ρήματα και στη σωστη κλήση τους απο λεξιλόγιο παμε υπέροχα 1000-1500 στην καθημερινότητα μας άνετα, μετραμε μεχρι το 10 σωστα, λεμε τα βασικά χρώματα και παρακολουθούμε θέατρο ή κινηματογραφο με πολύ ενδιαφερον.Ομως από τραγουδακια, ή να μου διηγηθεί κατι που έγινε στο σταθμό με απλά λογακια όχι. Μήπως καποια απο σας εχει νανλογη εμπειρια? " Γατούλα" Ο γιος σου σου τραγουδαει?

Ευχαριστώ πολυ για όλα.

Καλημέρα σε όλες σας!!

Εμένα ο μικρός μου -είναι τρεισίμισι χρονών τώρα- μέχρι τα 2 του χρόνια δεν έλεγε πάνω από 10 λέξεις, κι αυτές όχι καθαρά. Καλά, για να σχηματίσει πρόταση με 2-3 λεξούλες δεν το συζητούσαμε καν!! Από τα δεύτερα του γενέθλια και μετά, λες και του πάτησες το μαγικό κουμπάκι, πήρε μπροστά και τώρα δεν τον σταματάς, μιλάει, λέει τα δικά του και σου εκθέτει και τρελά επιχειρήματα! Πάντως, γενικά, από την στιγμή που ένα παιδάκι καταλαβαίνει τί του λέμε, άσχετα αν μπορεί να εκφραστεί σωστά ή όχι, δεν αποτελεί πιστεύω λόγο ανησυχίας. Βέβαια, καλό είναι πάντα σε συνεργασία με την παιδίατρο, αν υπάρχει μια καθυστέρηση του λόγου, να βρούμε τρόπους να το βοηθήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδάκι έχει πρόβλημα, μπορεί απλά να βαριέται ή να έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

• 1 month later...

Επαναφερω το θεματακι! :)

Μετρησα ξανα τις λεξουλες που λεμε.. Χοντρικα (γιατι ισως μου διαφευγουν μερικες) λεμε 28 "καθαρες" και μωρουδιακα (δηλαδη με δικη μας προφορα) 52. Συνολο ολες μαζι ("καθαρες" και "βρωμικες" :mrgreen:) ειναι 80.

Επειτα:

Δειχνει με το δαχτυλο

Κανει προτασεις με δυο λεξεις

Τραγουδαει μικρα τραγουδακια με δικη της προφορα

Κατονομαζει απλες εικονες σε ενα βιβλιο

Εκτελει απλες εντολες με δυο σκελη (π.χ.: Πηγαινε στο δωματιο σου και φερε μου μια μπαλα)

Μιμειται ηχους απο 6 ζωα

Ενιοτε χρησιμοποιει αρθρα μπροστα απο τις λεξεις (π.χ. Ο μπαμπας, Η μπαλα, Το παπι)

Ειμαστε 26 μηνων.. Πως μας κοβετε? Παμε καλα?

Τη Δευτερα εχουμε επαναληπτικο ραντεβου με την αναπτυξιολογο.

Μετρα ποσα χερια ειναι εκει για να σκουπισουν το δακρυ σου και μετα κρινε το ποσο πλουσιος εισαι!

nDtZp2.png

Διαφημίσεις

Καμμια γνωμη?

:D

Μα τον Θεο μικρακι......δεν εχω μετρησει ΠΟΤΕ ποσες λεξεις λεει.......αχαχαχαχαχαχαχαχα.........:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: στα εχω πει κατ'ιδιαν......ηρεμησε!

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

τσαμπα λεφταααααααααααααααααααααααααα

μαρη συνελθε, μια χαρα ειναι η μικρη σου

ο Β 30 μηνων ηταν 20+30 αντιστοιχα και δεν εκανε προτασεις

φιλια......

kKZUp2.png

Απο τώρα ηδη 2ο ραντεβού σε αναπτυξιολόγο? και ο ιδιος δεν σου ειπε πως ειναι μικρό ακόμη το παιδί? εμας αρχισε να λεει επιπλέον ατο(αυτό), εδω και ακούσαμε και το πολυπόθητο ΝΑΙ! το οχι το λεει τάτα ετσι του κατσε. οσο για το Κ ειναι ανυπαρκτο ακομη. αι να δούμε....! η γατούλα παντως με εχει ξεαγχώσει αρκετα. να την ακούς.

M6bap3.png

cik1p3.png

Διαφημίσεις

Salomi μου σημερα γινεστε 2? Χρονια σας πολλα! :D

Εμας ναι και οχι λεει πολυυυυυυ σπανια.. Το "ναι" το λεει οταν κανει πως μιλαει στο τηλεφωνο και το "οχι" το λεει οποτε μας πλησιαζουν επετες στα φαναρια για να μας καθαρισουν το παρμπριζ επειδη εχει δει εμενα να το κανω παμπολες φορες..

Κατα τα αλλα το "ναι" το εχουμε αντικαταστησει με τη λεξη που δειχνει τι θελουμε (π.χ. ζηταει πιπιλα. Τη ρωταω "θες πιπιλα?" και αντι να απαντησει "ναι", ξαναλεει "πιπιλα") και το "οχι" το κανει κουνοντας δεξια και αριστερα το κεφαλακι της ή σπρωχνοντας αυτο που πας να της δωσεις (π.χ. πας να της δωσεις νερο και δεν θελει? Θα σου σπρωξει το χερι, δεν θα πει "οχι")

Μετρα ποσα χερια ειναι εκει για να σκουπισουν το δακρυ σου και μετα κρινε το ποσο πλουσιος εισαι!

nDtZp2.png

Εμας ναι και οχι λεει πολυυυυυυ σπανια.. Το "ναι" το λεει οταν κανει πως μιλαει στο τηλεφωνο και το "οχι" το λεει οποτε μας πλησιαζουν επετες στα φαναρια για να μας καθαρισουν το παρμπριζ επειδη εχει δει εμενα να το κανω παμπολες φορες..

Κατα τα αλλα το "ναι" το εχουμε αντικαταστησει με τη λεξη που δειχνει τι θελουμε (π.χ. ζηταει πιπιλα. Τη ρωταω "θες πιπιλα?" και αντι να απαντησει "ναι", ξαναλεει "πιπιλα") και το "οχι" το κανει κουνοντας δεξια και αριστερα το κεφαλακι της ή σπρωχνοντας αυτο που πας να της δωσεις (π.χ. πας να της δωσεις νερο και δεν θελει? Θα σου σπρωξει το χερι, δεν θα πει "οχι")

γιναμε στις 14/04 απλα πρεπει να αλλαξω το τικερακι!ευχαριστουμε! ολα θα τα πουνε τα παιδακια μας μην αγχωνεσαι. στο χωριο που πηγαμε ηταν μια δικηγόρος αστερι!!μου λεει ξερει ποσο χρονων μίλησα?3μιση! λεω οπα δικια μας εισαι :) επισης ηταν και ενα παιδάκι 23 μηνών που δεν λεει ουτε μαμα. η μανουλα του ομως δεν αγχωνεται γιατι το εχει ξαναζήσει το εργο με τα αλλα 2. 2μιση μιλησε το ενα 3 το αλλο. αστερακια κατα τα αλλα και τα 3 παιδάκια!! να την χαίρεσαι την ζουζού!

M6bap3.png

cik1p3.png

και το δικο μου ζουζουνι ειναι 21 μηνων ( κοριτσακι ) και λεει πολυ λιγες λεξεις, μαμα, μπαμπα, παππου, γιαγια , παπουτσι (!!!) και μιμειται τα ζωα. Κταλαβαινει τα παντα , νιωθω ομως παντα τυψεις οτι δεν της μιλαω αρκετα. Δεν ξερω αν πραγματικα ισχυει αυτο....

παιζω πολυ μαζι της και επειδη μενουμε σε χωριο εχουμε την δυνατοτητα να περναμε πολλες ωρες εξω στη φυση σε καθημερνη βαση. Θελω να πιστευω οτι θα ερθει η εποχη που θα με πιανει πονοκεφαλος απο την πολυλογια της!!!!

Επαναφερω το θεματακι! :)

Μετρησα ξανα τις λεξουλες που λεμε.. Χοντρικα (γιατι ισως μου διαφευγουν μερικες) λεμε 28 "καθαρες" και μωρουδιακα (δηλαδη με δικη μας προφορα) 52. Συνολο ολες μαζι ("καθαρες" και "βρωμικες" :mrgreen:) ειναι 80.

Επειτα:

Δειχνει με το δαχτυλο

Κανει προτασεις με δυο λεξεις

Τραγουδαει μικρα τραγουδακια με δικη της προφορα

Κατονομαζει απλες εικονες σε ενα βιβλιο

Εκτελει απλες εντολες με δυο σκελη (π.χ.: Πηγαινε στο δωματιο σου και φερε μου μια μπαλα)

Μιμειται ηχους απο 6 ζωα

Ενιοτε χρησιμοποιει αρθρα μπροστα απο τις λεξεις (π.χ. Ο μπαμπας, Η μπαλα, Το παπι)

Ειμαστε 26 μηνων.. Πως μας κοβετε? Παμε καλα?

Τη Δευτερα εχουμε επαναληπτικο ραντεβου με την αναπτυξιολογο.

Καλα απλα? Τελεια :D Εμεις κανουμε τα 2/3 :lol::lol:

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

και το δικο μου ζουζουνι ειναι 21 μηνων ( κοριτσακι ) και λεει πολυ λιγες λεξεις, μαμα, μπαμπα, παππου, γιαγια , παπουτσι (!!!) και μιμειται τα ζωα. Κταλαβαινει τα παντα , νιωθω ομως παντα τυψεις οτι δεν της μιλαω αρκετα. Δεν ξερω αν πραγματικα ισχυει αυτο....

παιζω πολυ μαζι της και επειδη μενουμε σε χωριο εχουμε την δυνατοτητα να περναμε πολλες ωρες εξω στη φυση σε καθημερνη βαση. Θελω να πιστευω οτι θα ερθει η εποχη που θα με πιανει πονοκεφαλος απο την πολυλογια της!!!!

Πολλα παραμυθια. Μιλαμε για τρομερη εξελιξη στην ομιλια με αυτα ;)

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Θελω να πιστευω οτι θα ερθει η εποχη που θα με πιανει πονοκεφαλος απο την πολυλογια της!!!!

Να είσαι σίγουρη γι' αυτό! Οταν κοιμάται το βράδυ ο γιος μας δεν έχουμε κουράγιο ούτε κουβέντα να αλλάξουμε με τον άντρα μου!!!! Είναι 31 μηνών και μιλάει και τραγουδάει ακόμα και στον ύπνο του!!!:-) :-) :-)

Φαίη μου γλυκιά, το υπέροχο πλασματάκι σου καταλαβαίνει τα πάντα, λειτουργεί άψογα, λεει λογάκια, και δε χρειάζεται να ανησυχείς για την ομιλία της. Θα τα πει όλα στο χρόνο της. Εχεις σκεφτεί να τη στείλεις σταθμό απο Σεπτέμβριο? Νομίζω θα βοηθήσει. Πάντως είναι ένα αστέρι το Μαράκι, γι' αυτό άλλωστε κόβει φλέβα για χάρη της ο Τατής...:-)

Εμενα παραμενει να λεει τον εαυτο της ΕΣΥ.........ΑΜΑΝ.....λεμε

Και ο δικός μου το ίδιο! Αρκετά συχνά μιλάει για τον εαυτό του στο 2ο πρόσωπο. Το διορθώνει στην πορεία, αλλά όταν μιλάει γρήγορα το κάνει.

αν σου πω εγω οτι το ''ρο''το ειπα στην πρωτη δημοτικοου οπως επισης και το ''ξ''...η μαμα μου ανησυχουσε γιατι μεχρι τα 2,5 δεν ελεγα ουτε τα βασικα,μετα αρχισα...

κ αφου αρχισα να μιλαω δεν σταματησα,χαχαχα!!!

και εγω δεν εχω μετρησει τις λεξεις που λεει το μωρο(24μηνων)κ οταν με ρωτησε στους 18μ αν λεει 20λεξεις απλα γελασα γιατι μου φανηκε αστειο,κ της ειπα οτι δεν εχω μετρησει!!!!

μπορω να πω οτι εχει αρχισει να κανει ηδη προτασεις!

ευχομαι ολα καλα!!!!

Πολλα παραμυθια. Μιλαμε για τρομερη εξελιξη στην ομιλια με αυτα ;)

Αυτο με τα παραμύθια δουλεύει κορίτσια. κάθε βράδυ ενα παραμυθοπενταλεπτο κάνει θαύματα!

M6bap3.png

cik1p3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...