Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΙΔΩΝ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. 

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ανησυχία μου όσο αφορά την ομιλία του παιδιού κ θα ήθελα της γνώμες σας.

Ο μικρός μου είναι 17 μηνών κ εκτός από μαμά μπαμπά που τα είπε όταν ήταν 7-8 μηνών εάν θυμάμαι καλά δεν έχει πει τίποτα άλλο κ πλέον εδώ κ αρκετούς μήνες δεν λέει ούτε κ αυτά.

Κάποιες φορές σπάνιες όμως μας δείχνει ότι προσπαθεί να πει λέξη. Τίποτα όμως ακόμα.

Έχω αρχίσει κ ανησυχώ γιατί έχω διαβάσει σε βιβλίο κ μου έχει πει κ ο γιατρός μας ότι μέχρι τους 18 μήνες πρέπει να μπορεί να πει έστω κ μια λέξη.

Την τελευταία φορά που πήγαμε στο γιατρό μας είπε να μην ανησυχώ γιατί εφόσον το παιδί ακούει καταλαβαίνει, δείχνει π.χ εάν του πω που είναι το φως, το δείχνει. τα μέρη του σώματος του τα δείχνει. εάν τον πω φέρε μου την ζακέτα σου την φέρνει. 

Ξέρει να κάνει το παπάκι κ ξέρει πιο είναι. Ξέρει πως κάνει το αυτοκίνητο κ η μηχανες. 

Γενικά ξέρει αρκετά. Αλλά δεν λέει λέξη. 

Του διαβάζω βιβλία κ τον ρωτάω π.χ που είναι η γάτα κ μου την δείχνει κ άλλα πολλά. Ακούμε μουσική κ εάν του πω θέλεις να ακούσεις μουσική με πάει στο ραδιόφωνο. 

Ο γιατρός μου είπε ότι αυτά που κάνω είναι σωστά κ περιμένουμε.

Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να τον βοηθήσω;;

Ο γιατρός μου είπε ότι στα 2 του εάν δεν μιλάει θα κάνουμε κάποια τεστ για να δούμε τι γίνεται.

Επεξεργάστηκαν by λιλουμ

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 93
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Στην ίδια, μα ίδια ακριβως φάση με σενα βρίσκομαι και ΄γω. Σαν να περιγράφεις τον δικο μου γιο.

Και ο δικός μου γιος είναι 17 μηνών και εκτός απο μαμα και μπαμπα (και αυτα μονο οταν γκρινιαζει) δεν λέει τίποτα. Τον ακουω που προσπαθεί να πει κάποιες λέξεις αλλά δεν το κανει συχνα. Πρόσφατα προστέθηκε στο λεξιλόγιο μας το ''εδώ'' και το ''άντε'' αλλά δεν το λέει συχνα δηλ. μπορει να περάσουν μέρες που θα κάνει να το ξαναπεί.

Θυμάμαι η κόρη μου σ' αυτη τη ηλικία έλεγε μικρές προτασουλες όπως ''κλαιει το νινι'',  ''έκανε μπουμ'', ''που είναι το μπαλα'' και τέτοια ένω ο μικρός τίποτα καμια σχέση. Και αυτό που μου κανει μεγάλη εντυπωση είναι οτι βλέπω οτι στην αντίληψη ο μικρός μου είναι πολύ πιο μπροστά απ' οτι ήταν η κόρη μου σε αυτη την ηλικία, ωρες-ωρες με ξαφνιάζει πολυ ευχάριστα με την εξυπναδα του αλλά απο κουβέντες τίποτα. 

Πάντως και η δική μου παιδίατρος μου έχει πει επανειλημμένα να μην ανησυχούμε εφ' οσον βλέπουμε οτι ανιλαμβάνεται πράγματα, εκτελει εντολες, μας κοιτάει στα μάτια κλπ. οποτε περιμένουμε και 'μεις να δουμε ποτε θα λυθεί η γλωσσα του.

Κ εμένα ο παιδίατρος μου έχει πει να μην ανησυχώ. Εφόσον το παιδί ακούει, καταλαβαίνει, εκτελεί εντολές (φέρε μου τα παπούτσια σου π.χ) ξέρει τι σημαίνουν κάποιες λέξεις (πάμε βόλτα εάν του πω πάει στην πόρτα) κ γενικά μας δείχνει ότι ξέρει πολλά πράγματα. Δεν έχουμε λόγους ανησυχίας.

Απλά κάνει πολύ σπάνια προσπάθεια να μιλήσει. Ο γιατρός μου είπε να είμαι πιο προσεκτικοί όταν πάει να μιλήσει. Ώστε να τον βοηθήσω. 

Κ για λογοθεραπεία εγώ ρώτησα τον γιατρό ποτέ πρέπει να ανησυχούμε κ τι ακριβώς θα πρέπει να κάνω.

Θα μπορούσα να του πάρω παιχνίδια συγκεκριμένα για να τον βοηθήσω; Η να διαβάζω βιβλία συγκεκριμένα; Δεν ξέρω τι να πω..

Δεν θέλω να το αφήσω έτσι. 

Επεξεργάστηκαν by λιλουμ

Κορίτσια εμένα ο γιος μου 2 ετών και 2 μηνών τραγουδούσε το Τρίγωνα - Κάλαντα, ωστόσο σε ηλικία 17 μηνών έκανε μόνο ήχους ζώων και έλεγε μόνο ΜΑΜΑ και συνήθως εννοούσε τον μπαμπά του :-P:-P:-P 

Λίγο πριν τα 2 άρχισε ξαφνικά να μιλάει ακατάπαυστα.

Όπως σας έχουν πει και οι γιατροί σας (με την elemaxi έχουμε και την ίδια παιδίατρο :-D) το σημαντικό είναι να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τις έννοιες των λέξεων και να υπάρχει επικοινωνία.

Η ανάγνωση βιβλίων είναι ό,τι καλύτερο, νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα βιβλία με εικόνες και λέξεις περισσότερο και όχι οι ιστορίες, όχι ότι βλάπτουν βέβαια. Βοηθάει και η εκ μέρους σας περιγραφή των εικόνων του βιβλίου, ανεξαρτήτως του κειμένου της ιστορίας.

Συνεχίστε να δίνετε γλωσσικά ερεθίσματα με τον τρόπο επικοινωνίας, δηλαδή όταν θέλετε π.χ. να τους δώσετε φρούτο να φάνε, ρωτήστε "Θέλεις ροδάκινο ή βερύκοκο?", δείχνοντάς τα ταυτόχρονα. Αφού διαλέξουν, πείτε "Βλέπω ότι προτίμησες το ροδάκινο".

Εχω και εγώ περίπου το ίδιο θέμα με τα υπολοιπα κορίτσια. Βέβαια εμένα ειναι πιο μικρή 13 μηνών. Καταλαβαίνει τα πάντα,οτι και να της πεις. Ακολουθεί εντολές,τρώει μόνη της,δλδ κρατάει πιρούνι αλλά δεν τα καταφέρνει και τρώει με τα χέρια,σου δίνει να καταλάβεις τι θέλει δείχνοντας και μουγκριζοντας και πολλά αλλά. Δεν έχει αρχίσει όμως να λέει πολλά. Δλδ θα πει μαμά συνήθως κλαίγοντας,πολύ πολύ σπάνια μπαμπά ,αν και πιο πολύ το λέει απο μεσα της σχεδόν ή την πρώτη συλλαβή δυνατά και μετά χαμηλόφωνα. Το σ/κ που ήρθαν οι γονείς μου γτ μένουν σε αλλη πόλη έλεγε "για" και κάποιες φορές γιαγιά,2 φορές παπαππου και έχει φωνάξει και τον σκύλο μας μιμη ή εμη (Ερμή) 

ΑΛΛΑ αν της πεις φώναξε τον μπαμπά ή πες γιαγιά ,παππού ή Ερμής δε λέει τπτ...

Βιβλία διαβάζουμε συνεχεία και με εικόνες και λέξεις και ιστορίες,αν και στις ιστορίες θέλει να γυρίζει γρήγορα τος σελίδες.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι πρέπει να κάνει στην ηλικία της και αν αυτά που λέει όταν τα λέει είναι φυσιολογικά;;Θα έπρεπε να τα λέει συνέχεια;Γτ λίγο οι γύρω με έχουν πιέσει αν και προσπαθώ να είμαι χαλαρή. Δλδ θα πρέπει να αρχίσει να μιλάει και να έχεις στο πίσω μερος του μυαλού σου ότι μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπειες κλπ..

Διαφημίσεις

πρίν από 4 λεπτά , Elfer είπε:

Εχω και εγώ περίπου το ίδιο θέμα με τα υπολοιπα κορίτσια. Βέβαια εμένα ειναι πιο μικρή 13 μηνών. Καταλαβαίνει τα πάντα,οτι και να της πεις. Ακολουθεί εντολές,τρώει μόνη της,δλδ κρατάει πιρούνι αλλά δεν τα καταφέρνει και τρώει με τα χέρια,σου δίνει να καταλάβεις τι θέλει δείχνοντας και μουγκριζοντας και πολλά αλλά. Δεν έχει αρχίσει όμως να λέει πολλά. Δλδ θα πει μαμά συνήθως κλαίγοντας,πολύ πολύ σπάνια μπαμπά ,αν και πιο πολύ το λέει απο μεσα της σχεδόν ή την πρώτη συλλαβή δυνατά και μετά χαμηλόφωνα. Το σ/κ που ήρθαν οι γονείς μου γτ μένουν σε αλλη πόλη έλεγε "για" και κάποιες φορές γιαγιά,2 φορές παπαππου και έχει φωνάξει και τον σκύλο μας μιμη ή εμη (Ερμή) 

Βιβλία διαβάζουμε συνεχεία και με εικόνες και λέξεις και ιστορίες,αν και στις ιστορίες θέλει να γυρίζει γρήγορα τος σελίδες.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι πρέπει να κάνει στην ηλικία της και αν αυτά που λέει όταν τα λέει είναι φυσιολογικά;;Θα έπρεπε να τα λέει συνέχεια;Γτ λίγο οι γύρω με έχουν πιέσει αν και προσπαθώ να είμαι χαλαρή. Δλδ θα πρέπει να αρχίσει να μιλάει και να έχεις στο πίσω μερος του μυαλού σου ότι μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπειες κλπ..

Είναι πολύ μικρή ακόμα αλα παιδιά μιλάνε ποιο γρήγορα αλλα ποιο αργά κ ο γιος μου σε εκείνη την ηλικία δε έλεγε σχεδόν τίποτα πέρα από μπαμπά μαμά γιαγιά γυρο στους 15 με 18 μήνες πρόσθεσε κ άλλες λεξουλες στο λεξιλόγιο του πολύ λίγες .. 23 μηνών είπε δύσκολες λέξεις για εμένα τη λέξη σχολείο κ τσάντα  κ 25 μηνών η γλώσσα του έλυσε τελείως κ ξαφνικά έκανε κ προτάσεις ... Τώρα είναι 32 μηνών μιλάει πολύ καθαρά για την ηλικία του κ λέει το "ρ".. θέλει χρόνο κ θα δεις πως θα μιλήσει κ μην αγχονεσε για τους τρίτους η δουλειά τους μου φενεται πως είναι να μας αγχωνουν... Αν ο παιδίατρος σου δε ανησυχεί απόλαυσε κ εσύ αυτή την ηλικία της μικρή σου ...!!!!!! 

Μα τι λέμε τώρα βρε κορίτσι! Το παιδί είναι μωρό ακόμα!!!!

Ολων πια τα παιδιά μιλήσαμε πριν περπατήσουν, έλεος!!!!

Εχεις αρκετό καιρό ακόμα για να μπει έστω στην διαδικασία να προσπαθήσει να μιλήσει...και που λέει μαμά και μπαμπά σε αυτή την ηλικία πολύ είναι!

23 ώρες πρίν, Deena είπε:

Κορίτσια εμένα ο γιος μου 2 ετών και 2 μηνών τραγουδούσε το Τρίγωνα - Κάλαντα, ωστόσο σε ηλικία 17 μηνών έκανε μόνο ήχους ζώων και έλεγε μόνο ΜΑΜΑ και συνήθως εννοούσε τον μπαμπά του :-P:-P:-P 

Λίγο πριν τα 2 άρχισε ξαφνικά να μιλάει ακατάπαυστα.

Όπως σας έχουν πει και οι γιατροί σας (με την elemaxi έχουμε και την ίδια παιδίατρο :-D) το σημαντικό είναι να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τις έννοιες των λέξεων και να υπάρχει επικοινωνία.

Και την καλυτερη επίσης..!!!! :-D:-D

Παράθεση

Η ανάγνωση βιβλίων είναι ό,τι καλύτερο, νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα βιβλία με εικόνες και λέξεις περισσότερο και όχι οι ιστορίες, όχι ότι βλάπτουν βέβαια. Βοηθάει και η εκ μέρους σας περιγραφή των εικόνων του βιβλίου, ανεξαρτήτως του κειμένου της ιστορίας.

Συνεχίστε να δίνετε γλωσσικά ερεθίσματα με τον τρόπο επικοινωνίας, δηλαδή όταν θέλετε π.χ. να τους δώσετε φρούτο να φάνε, ρωτήστε "Θέλεις ροδάκινο ή βερύκοκο?", δείχνοντάς τα ταυτόχρονα. Αφού διαλέξουν, πείτε "Βλέπω ότι προτίμησες το ροδάκινο".

Δεν κάθονται όμως Deena μου ολα τα παιδάκια να διαβάσουν βιβλια. Η κόρη μου ήταν πολυ συνεργάσιμη και διαβάζαμε και χαζεύαμε πολυ τα βιβλία (μέχρι σήμερα), ο μικρός μου όμως δεν κάθεται με τίποτα ούτε να τα ξεφυλλίσει, φεύγει τρέχοντας είναι πολυ υπερκινητικός. Οπότε εδώ θέλει άλλη προσέγγιση το παιδάκι. Δεν έχω βρεί ακόμα τον κατάλληλο τρόπο αλλά παρατήρησα οτι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι πιο δεκτικος στην εκμάθηση διαφόρων πραγμάτων.

Δεν έχω αγχωθεί....ακόμα, απλά λόγω μεγαλύτερου παιδιου μοιραία γίνεται η σύγκριση αν και ξερω οτι είναι λάθος, οτι κάθε παιδάκι έχει τον χρόνο του, οτι τα αγοράκια συνήθως αργουν να μιλήσουν, κλπ.

Επεξεργάστηκαν by elemaxi

@elemaxi μάλλον και εγω εκεί κανω λάθος ότι τη συγκρίνω με αλλά παιδάκια που είναι μεγαλύτερα..

@Deena kai @xaroumenh mama σας ευχαριστώ πολύ!!Νομίζω ότι με ανακουφισατε τελείως.. Είναι πολυ σημαντικό για εμένα που το ακούω απο μαμάδες με παιδιά σε μικρή ηλικία και που ξέρουν τι τους γίνεται!!!!

Ευχαριστώ!

7 hours ago, Elfer said:

Ειλικρινά απορώ ποιος είναι αυτός που σου είπε για λογοθεραπεία σε μωρό 13 μηνών!!

Συγγνώμη αλλα΄μου βγήκαν τα μάτια έξω με αυτά που διαβασα.

Είναι πολυ πολύ νωρίς για να σου πουν κάτι τέτοιο.

Δηλαδή τι θέλουν στα 2 να λύνουν εξίσωση??

Κοπέλα μου μην αγχώνεσαι με τέτοια, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα, το κάθε παιδάκι θέλει τον χρόνο του.

Διαφημίσεις

πρίν από 28 λεπτά , kotsifikos είπε:

Ειλικρινά απορώ ποιος είναι αυτός που σου είπε για λογοθεραπεία σε μωρό 13 μηνών!!

Συγγνώμη αλλα΄μου βγήκαν τα μάτια έξω με αυτά που διαβασα.

Είναι πολυ πολύ νωρίς για να σου πουν κάτι τέτοιο.

Δηλαδή τι θέλουν στα 2 να λύνουν εξίσωση??

Κοπέλα μου μην αγχώνεσαι με τέτοια, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα, το κάθε παιδάκι θέλει τον χρόνο του.

Το ξέρω αλλα μου λένε ότι έπρεπε να λεει κουβέντες και αν μέχρι τα 2 δε λεει θα πρέπει να πας άμεσα σε λογοθεραπευτη και μην το αφήσεις κλπ..Εμενα το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αν τη ρωτήσω κάτι δεν το λέει ενω το ξέρει,αλλα απο την άλλη είναι και φυσιολογικό γτ θα τα πει οποτε θέλει εκείνη και όχι εγώ. Πάντως μιλάμε για ένα 100% συνεννοησιμο παιδάκι που ακούει και ακολουθεί εντολές.

22 ώρες πρίν, Elfer είπε:

Το ξέρω αλλα μου λένε ότι έπρεπε να λεει κουβέντες και αν μέχρι τα 2 δε λεει θα πρέπει να πας άμεσα σε λογοθεραπευτη και μην το αφήσεις κλπ..Εμενα το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αν τη ρωτήσω κάτι δεν το λέει ενω το ξέρει,αλλα απο την άλλη είναι και φυσιολογικό γτ θα τα πει οποτε θέλει εκείνη και όχι εγώ. Πάντως μιλάμε για ένα 100% συνεννοησιμο παιδάκι που ακούει και ακολουθεί εντολές.

Μην αγχωνεσαι καθόλου, μέχρι τα 2 μεσολαβούν 11 μήνες.. Εννοείται πως μέχρι τότε θα λέει κάποιες λεξουλες. Εγώ την κόρη μου την κάνω φυσικοθεραπεία κ στο κέντρο υπάρχει κ λογοθεραπευτρια, οπότε κάποια στιγμή την ρωτησα πότε ένα παιδάκι αν έχει κάποιο πρόβλημα ξεκινάει λογοθεραπεία κ μ είπε ότι ανάλογα την περίπτωση, αν πχ είναι πρόωρο ή έχει κάποιο σύνδρομο ξεκινάνε νωρίτερα αλλα κατά βάση είπε ότι μετά τα 2 ξεκινάνε πιο πολύ συμβουλευτικά κ μετά τα 2,5 κανονικά! Πάντως κ εμένα η μικρή μου όταν ήταν 13 μηνών έλεγε μόνο μπαμπά κ μαμά αλλά σπάνια κ τώρα που έγινε 18 μηνών λέει 4 κανονικές λέξεις, 4 ήχους από ζωάκια κ έχει 2 εβδομάδες τώρα που όλη την ώρα μιλάει στη δικιά της γλώσσα με καινούριους ήχους που δεν τους έκανε παλιά κ καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να "ξελυσει" την γλώσσα της οπότε δεν αγχωνομαι καθολου. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσει να μιλάει κανονικά!

• 4 months later...

Εμένα ο μικρός μου τίποτα ακόμα. Κ έχω μπροστά μου περίπου 2,5 μήνες για να κλείσει τα 2 όπου μου είπε ο γιατρός ότι θα κάνουμε κάποια τεστ.

Λέμε μαμά μπαμπά γιαγιά. Τίποτα άλλο. Έχει πει κάποιες λέξεις κάπως μπερδεμένα με δικά του λόγια αλλά για να πει πρέπει να τον πιέσω.

Δηλαδή ένα πρωί είπε ανανά όχι βέβαια καθαρά με δικά του λόγια αφού πρώτα τον είπα ότι δεν θα του δώσω να φάει αν δεν πει ανανά. Με μεγάλη δυσκολία κ αρκετή γκρίνια κ επειδή του αρέσει ο ανανάς την είπε την λέξη.

Δεν το βρίσκω πολύ σωστό όμως να τον αφήνω έτσι να πιέζεται.

Η αλήθεια όμως είναι ότι έτσι λέει κ καμία λέξη. Έχει πει μανταρίνι, αγκαλιά, πατάτα. 

Δεν το βρίσκω όμως φυσικό να μην λέει τίποτα από μόνος του.

πρίν από 23 λεπτά , λιλουμ είπε:

Εμένα ο μικρός μου τίποτα ακόμα. Κ έχω μπροστά μου περίπου 2,5 μήνες για να κλείσει τα 2 όπου μου είπε ο γιατρός ότι θα κάνουμε κάποια τεστ.

Λέμε μαμά μπαμπά γιαγιά. Τίποτα άλλο. Έχει πει κάποιες λέξεις κάπως μπερδεμένα με δικά του λόγια αλλά για να πει πρέπει να τον πιέσω.

Δηλαδή ένα πρωί είπε ανανά όχι βέβαια καθαρά με δικά του λόγια αφού πρώτα τον είπα ότι δεν θα του δώσω να φάει αν δεν πει ανανά. Με μεγάλη δυσκολία κ αρκετή γκρίνια κ επειδή του αρέσει ο ανανάς την είπε την λέξη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι έτσι λέει κ καμία λέξη. Έχει πει μανταρίνι, αγκαλιά, πατάτα. 

Μαμα-μπαμπα-γιαγια-νταντα και ολες οι -α-α παραλλαγες δυστυχως δεν μετρανε για λεξεις, οταν τουλαχιστον εξεταζουν αν υπαρχει καποιο θεμα στην ακοη η στην ομιλια. Απο εκει και περα, λογικα αν το παιδι μιλαει οταν χρειαζεται, γιατι δεν μετρας και αυτες τις λεξεις; Αν εχει πει μια φορα "μανταρινι" προφανως μετραει. Εκτος λεει κατι εντελως ασχετο που εσυ εχεις μαθει οτι εννοει το μανταρινι, π.χ. η κορη μου σε καποια φαση ελεγε κατι σαν "μπαμπου" που εγω μεν ειχα καταλαβει οτι ειναι το μπισκοτο, αλλα σιγουρα δεν μπορουσε να θεωρησει κανεις οτι το παιδι ειπε "μπισκοτο".

Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα είναι να τον πιέσεις με αυτόν τον τρόπο δηλαδή ''δεν σου δίνω ανανά αν δεν πεις ανανά'', μπορείς απλά να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει -αυτό αν δεν μιλάει, αν σου δείχνει αυτό που θέλει ή αν σου κάνει νοήματα-   εννοείται πως δεν θα μιλήσουν καθαρά από την αρχή, εδώ πολλά παιδιά φτάνουν στα 5 να προφέρουν σωστά το ''ρ''. Αυτό που ξέρω πως σίγουρα είναι αποτελεσματικό είναι να μιλάς στο παιδί συνέχεια και να τους ζητάς να σου μιλήσει και εκείνο χωρίς όμως πίεση, κάνε του ερωτήσεις και περίμενε να σου απαντήσει, αν κάτι το πει λάθος (που σίγουρα στην αρχή όλα λάθος θα τα λέει) δεν χρειάζεται να του πεις πως το λέει  λάθος, απλά επανέλαβε το εσύ σωστά.

Να του μιλάς καθαρά, και απλά, δεν χρειάζεται πίεση .

Διαφημίσεις

17 ώρες πρίν, λιλουμ είπε:

Εγώ πάλι βλέπω πως έχει πει κ δύσκολες λέξεις για την ηλικία του όπως μανταρίνι αγκαλιά πχ ... Στον γιο μου η γλώσσα του έλυσε γύρω στους 26 μήνες μέχρι τότε δεν έλεγε σχεδόν τίποτα κ πλέον είναι 3 χρονων κ μιλάει πολύ καθαρά για την ηλικία του λέει κ το "ρ" που θεωρείτε δύσκολο σύμφωνο κ το " γ" σε καποιες λέξεις ..!!! Δώστου χρόνο κ δε χρεθαζετε πίεση αλλά σωστή καθοδήγηση οπότε είναι έτοιμος θα μιλήσει μονος του ..!!!

23 ώρες πρίν, λιλουμ είπε:

Αχ λίλουμ μια απ΄τα ίδια και 'μείς. Ίδια ηλικία τα παιδιά μας και ο δικός μου τίποτα ακόμα. Επτά λέξεις είναι το λεξιλόγιο μας (μαμά-μπαμπά-παππού-νινί-εδώ-μπουμπού-μαμ) και απ' αυτά σύμφωνα με την ΑΡΓΚ μαμά-μπαμπά δεν μετράνε. Θα του δώσω κι άλλο χρόνο, αλλά τον παρακολουθώ στενά μην τυχόν υπάρχουν άλλα θέματα και δεν το πάρω χαμπάρι. Προς το παρόν δεν εντοπίζω κάτι ανησυχητικό αλλά το άγχος μεγάλο...

Επεξεργάστηκαν by elemaxi

1 hour ago, elemaxi είπε:

Αχ λίλουμ μια απ΄τα ίδια και 'μείς. Ίδια ηλικία τα παιδιά μας και ο δικός μου τίποτα ακόμα. Επτά λέξεις είναι το λεξιλόγιο μας (μαμά-μπαμπά-παππού-νινί-εδώ-μπουμπού-μαμ) και απ' αυτά σύμφωνα με την ΑΡΓΚ μαμά-μπαμπά δεν μετράνε. Θα του δώσω κι άλλο χρόνο, αλλά τον παρακολουθώ στενά μην τυχόν υπάρχουν άλλα θέματα και δεν το πάρω χαμπάρι. Προς το παρόν δεν εντοπίζω κάτι ανησυχητικό αλλά το άγχος μεγάλο...

Για να μην παρεξηγηθώ, μας είχε πει ειδικός όταν είχαμε απευθυνθεί, ότι αν ένα παιδί λέει μόνο διάφορα σε -α-α, δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι κάνει πρόοδο, γιατί αυτοί οι ήχοι είναι οι πιο "αυθόρμητοι" και δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις γλώσσες τα οικεία πρόσωπα είναι παραλλαγές αυτών των ήχων: μαμα μπαμπα νταντα γιαγια νανα κλπ. Οπότε αν ένα παιδάκι λέει μόνο τέτοιους συνδυασμούς, δεν μπορείς να ησυχάσεις, όπως θα ησυχάσεις όταν ακούσεις και το παππού που είπες παραπάνω.

16 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Για να μην παρεξηγηθώ, μας είχε πει ειδικός όταν είχαμε απευθυνθεί, ότι αν ένα παιδί λέει μόνο διάφορα σε -α-α, δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι κάνει πρόοδο, γιατί αυτοί οι ήχοι είναι οι πιο "αυθόρμητοι" και δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις γλώσσες τα οικεία πρόσωπα είναι παραλλαγές αυτών των ήχων: μαμα μπαμπα νταντα γιαγια νανα κλπ. Οπότε αν ένα παιδάκι λέει μόνο τέτοιους συνδυασμούς, δεν μπορείς να ησυχάσεις, όπως θα ησυχάσεις όταν ακούσεις και το παππού που είπες παραπάνω.

Όχι ρε ΑΡΓΚ τι να παρεξηγήσω, μοιράστηκες μια πληροφορία την οποία δεν γνώριζα και είναι σημαντική, άσχετα αν μου αρέσει αυτό που διαβάζω ή όχι.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...