Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

Καλώς ήλθες ΜΑΜΑ! Πράγματι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα και να ψάχνουμε λεπτομέρειες ή να μετράμε πόσες λέξεις μπορεί να πει το καθένα καθαρά. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης, όμως δεν είναι απόλυτα και αυστηρά καθορισμένα.

Το διάστημα 4-5 μηνών είναι πολύ μεγάλο και μπορούν να γίνουν τεράστιες αλλαγές στην ομιλία! Μη σε ανησυχεί το ότι δε χρησιμοποιεί ακόμη ρήματα, είναι μικρός ακόμη. Τα παιδιά συνήθως γύρω στα 3 έτη αρχίζουν να χρησιμοποιούν ρήματα, άρθρα και επίθετα.

Το σημαντικό στην ηλικία του γιου σου είναι να χρησιμοποιεί απλές προτάσεις 2 ή 3 λέξεων και να γίνεται κατανοητός από τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος.

Επίσης, πολύ καλό σημάδι είναι όταν το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί νέες λέξεις που ακούει και εμπλουτίζει συνεχώς το λεξιλόγιό του, ακόμη κι αν δεν τις λέει καθαρά.

Εσείς κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας είναι:

να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά του

να τον ακούτε όταν μιλάει

να του τραγουδάτε ή να τραγουδάτε παρέα

να του δίνετε χρόνο να απαντήσει όταν μιλάτε

να χρησιμοποιείτε και νέες λέξεις στην ομιλία σας...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Καλώς ήλθες ΜΑΜΑ! Πράγματι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα και να ψάχνουμε λεπτομέρειες ή να μετράμε πόσες λέξεις μπορεί να πει το καθένα καθαρά. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης, όμως δεν είναι απόλυτα και αυστηρά καθορισμένα.

Το διάστημα 4-5 μηνών είναι πολύ μεγάλο και μπορούν να γίνουν τεράστιες αλλαγές στην ομιλία! Μη σε ανησυχεί το ότι δε χρησιμοποιεί ακόμη ρήματα, είναι μικρός ακόμη. Τα παιδιά συνήθως γύρω στα 3 έτη αρχίζουν να χρησιμοποιούν ρήματα, άρθρα και επίθετα.

Το σημαντικό στην ηλικία του γιου σου είναι να χρησιμοποιεί απλές προτάσεις 2 ή 3 λέξεων και να γίνεται κατανοητός από τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος.

Επίσης, πολύ καλό σημάδι είναι όταν το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί νέες λέξεις που ακούει και εμπλουτίζει συνεχώς το λεξιλόγιό του, ακόμη κι αν δεν τις λέει καθαρά.

Εσείς κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας είναι:

να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά του

να τον ακούτε όταν μιλάει

να του τραγουδάτε ή να τραγουδάτε παρέα

να του δίνετε χρόνο να απαντήσει όταν μιλάτε

να χρησιμοποιείτε και νέες λέξεις στην ομιλία σας...

Σ'ευχαριστώ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ :D

Χρήσιμες συμβουλές!!

Koritsia gia sas

Diavazo ta minimata sas ke vlepo pos olon sas ta pedakia se genikes grammes (Doksa Ton Theo) kanoun arketa opos ke ton gio mou pou ine 2.5 xronon :) Ego pistevo pos dne prepi na mas piani panikos Oute ke o dikos mou lei kathara oles tis leksis alla to palevi arketa ke kathe mera to prospathi gia mia nea leksi :) Xtes prospathouse na pi ti leksi "diaxiristria" kathos akouse na tin xrisimopio ego Fisika dne itan telios kathara alla arketa kala ke ego to mono pou kano se teties periptosis ine na ton entharino gia na na ti ksanapi :) I pediatros mou lei na min agxonome katholou Pos opos ipate esis kathe pedaki exi to diko tou rithmo An o pediatros sas den sas provlimatizi ke esis vlepete sinexi ekseliksi sto pedaki sas den vlepo logo gia na anisixite :)

Ego vlepo proodo kathe fora pou pame pediki xara Akoui ta pedakia ke tous mimite parolou pou emis tou kanoume arketi eksaskisi alla meta pedakia tou vgenoun afthormita sto pexnidi

Rikiki & Καραμελίτσα

• 4 months later...

Είμαι νηπιαγωγός και διάβασα όλες τις απορίες και απαντήσεις σας από την αρχή του θέματος. Σας καταλαβαίνω γιατί έγινα και εγώ μαμά και έχω έναν μικρούλη 22 μηνών που ακόμη δεν μας έχει...τιμήσει με την ομιλία του.. Δουλεύω πολύ μαζί του και δεν αγχώνομαι γιατί γνωρίζω, κυρίως λόγω του επαγγέλματος, πως το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να μη συγκρίνετε σε καμιά περίπτωση το παιδί σας με άλλα παιδάκια της ίδιας ηλικίας! Επίσης να ακούτε προσεχτικά τις συμβουλές της παιδιάτρου! Στο νηπιαγωγείο έχω συναντήσει πολλές περιπτώσεις παιδιών που μίλησαν μετά τα 2,5 με 3!

Ένας τρόπος που τα βοηθάει πολύ είναι να τους δίνετε εντολές! "Φέρε το αυτοκινητάκι σου", " Πήγαινε την κούκλα σου στο κρεβάτι της" κτλ. Μέσω των εντολών μαθαίνει να επικοινωνεί. Να προτιμάτε να του ζητάτε εσείς να κάνει κάτι, παρά να το κάνει μόνο του. π.χ. "φέρε μου το μπουκάλι σου να σου βάλω νερό" κτλ. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να του ζητάτε να δείχνει: "που είναι η γάτα;" και να τη δείχνετε και εσεις με το δάχτυλο σας. Κάτι τελευταίο που θέλω να πω είναι πως βοηθάει πολύ όσες μαμάδες μπορούν να πηγαίνουν τα μικρά τους σε ηλικία 2 - 2,5 ετών για λίγες ώρες στο παιδικό σταθμό. Η επαφή με τα άλλα παιδιά θα τα βοηθήσει να εκφραστούν. Συνήθως στο σπίτι αναπτύσσουν ένα κώδικα επικοινωνίας με τους γονείς και τεμπελιάζουν. πχ ξέρουν πως η μαμά θα τους δώσει φαγητό, έτσι δεν το ζητάνε... Όποια μαμά θέλει να με ρωτήσει οτιδήποτε είμαι στη διάθεση της :)

~ Αφού το σχολείο δεν μας καταλαβαίνει, θα το καταλάβουμε εμείς... (Ανώνυμος) ~

Εμένα η δικιά μου άρχισε να μιλάει απο 1 έτους καιμάλιστα σχεδόν σε ηλικία 18 μηνών έλεγε πεντακάθαρα το ρο .. έλεγε (και λέει) νερό και όχι νελό ή νεό .. απο όταν όμως 2χρόνισε, έχει αρχίσει να .. "κομπιάζει".

Λέει πολλές λέξεις και μιλάει με προτάσεις ολοκληρωμένες αλλά .. ενώ ξέρει τι θέλει να πεί κομπιάζει σε πολλές λέξεις ..

Όσο ήμασταν στο χωριό το στόμα της έτρεχε ροδάνι, δεν κόμπιαζε ΠΟΥΘΕΝΑ .. μόλις γυρίσαμε Αθήνα, με το που ξύπνησε άρχισε να κομπιάζει :!: Δηλαδή λέει "μμμμμμμμμμμμμμμμμμμααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααμά θθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθθέλλλλλλω νεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεράκι θθθθθθθθθέλω" .. :cry:

Όποτε την ακούω να μιλάει έτσι, την παίρνω αγκαλίτσα, τη χαϊδεύω και της λέω γλυκά γλυκά "Αγαπούλα μου, αφού ξέρεις τι θέλεις να πείς, μη βιάζεσαι, ήρεμα ήρεμα μίλα μας κι εμείς θα σου κάνουμε όλα τα χατήρια!" αλλά εκείνη συνεχίζει και κομπιάζει ..

Στο παιχνίδι της ή όταν διαβάζει κανα παραμύθι, οι λέξεις τρέχουν ροδάνι αλλά όταν είναι να μιλήσει σε κάποιον μεγάλο, κομπιάζει!

Δεν την έχουμε μαλώσει να πείς ότι την τρομάξαμε όταν μίλαγε με αποτέλεσμα να μας φοβάται. Μια κοπέλα που έχει μεγαλύτερα παιδιά απο τη δικιά μου και πάει σε λογοθεραπεύτρια μου λέει ότι πρέπει να την πάω απο τώρα σε κάποιο ειδικό αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι μια φάση που περνάει επειδή μίλησε ίσως πιο γρήγορα απο την ηλικία της.

Επίσης, πιστεύω ότι ίσως .. ΙΣΩΣ .. χαϊδεύεται :P αλλά και πάλι δεν ξέρω ..

Η κόρη της φίλης μου που έχουνε 3 ώρες διαφοράς, δε μιλάει όπως η δικιά μου αλλά ό,τι λέει το λέει ακόμπιαστα αλλά σπαστά. Δηλαδή το κρέας το λέει τσιτσί, το νερό το λέει νενε το μπάνιο το λέει παπα και τέτοια ..

Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ την κόρη μου έτσι όπως είναι παρά με "μπεμπεκίστικες" και κοφτές λέξεις :P:P

Θεοδώρα : 31/03/2006 , Νικόλας : 25/11/2008

All I ever wanted..All I ever needed is here in my arms!!

Thank you Roger Waters for bringing this AMAZING show in Greece .. Ευχαριστούμε !!

Διαφημίσεις

• 3 months later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ "ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ" ΩΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ.ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ ΒΡΗΚΑ ΤΟ SITE ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ "ΑΓΧΩΜΕΝΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ"!ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ!!!!!!!!

• 1 month later...

Καλησπέρα σας. Μόλις έγινε ο γιός μου 2 ετών (έχω και μια κόρη 10 ετών) και οι μόνες λέξεις που λέει είναι μαμά, μπαμπάς, παππούς. Αρνείται να πει οτιδήποτε άλλο. Καταλαβαίνει τα πάντα, κάνει ότι του λες και παρακολουθεί συνέχεια την αδελφή του, η οποία ασχολείται συνέχεια μαζί του. Ενώ η κόρη μου παίζει πιάνο προσπαθεί και εκείνος και πατάει τα πλήκτρα που του δείχνει. Έχοντας ήδη μια κόρη η οποία μίλησε πάρα πολύ γρήγορα και καθαρά ανησυχούμε όλοι στην οικογένεια για τον μικρό μας συν το ότι, έχουν πέσει οι γιαγιάδες πάνω μας ότι δεν ασχολούμαστε μαζί του. Ο παιδίατρος δεν ανησυχεί ακόμη αλλά εγώ σκέφτομαι μήπως να τον στέλνω κάποιες ώρες σε ένα παιδικό σταθμό (υπάρχει ήδη γυναίκα που τον φυλάει) και με την επαφή που θα έχει με μικρά παιδιά κάπως καλυτερέψει η κατάσταση. Εάν κάποιος έχει κάποια στοιχεία λογοθεραπευτή ή κάποιου που μπορεί να βοηθήσει σας παρακαλώ να με ενημερώσετε.

pigi χωρις να ειμαι ειδικη,θα σου πω τη γνωμη μου γιατι εχω ψαξει λιγο το θεμα.η κορη μου μιλησε γρηγορα αν και καθε παιδι εχει τους δικους του ρυθμους.εχω εναν ανηψιο 3 μηνες μεγαλυτερο απο την μεγαλη μου κορη που τωρα ξεκιναει να μιλαει.επειδη εβλεπα μεγαλη διαφορα ρωτησα,και αυτο που μου εμεινε ειναι οτι τα παιδια μιλανε οταν εχουν κινητρο δηλ αν με τις ερωτησεις σας δεν του αφηνεται περιθωριο να απαντησει δεν θα απαντησει 'η του μιλατε 'μπεμπεκιστηκα' σαν το μικροτερο και ενα τελευταιο ειναι καποια παιδια που απλα μπορουν και να μιλησουν και να περπατησουν αλλα απλα βαριουνται και εκει που δεν ελεγαν τιποτα σε εφνιδιαζουν με το λογο τους.παντως αν εχεις εστω την παραμικρη ανυσηχια καλυτερα να πας σε εναν ειδικο γιατι οσο πιο νωρις τοσο πιο καλα :wink:

Πολλά παιδιά, πολλές σκοτούρες. Κανένα παιδί, καμιά χαρά.

Κικέρων

Γεωργια 03/10/06 Στελλα 04/03/08

pigi χωρις να ειμαι ειδικη,θα σου πω τη γνωμη μου γιατι εχω ψαξει λιγο το θεμα.η κορη μου μιλησε γρηγορα αν και καθε παιδι εχει τους δικους του ρυθμους.εχω εναν ανηψιο 3 μηνες μεγαλυτερο απο την μεγαλη μου κορη που τωρα ξεκιναει να μιλαει.επειδη εβλεπα μεγαλη διαφορα ρωτησα,και αυτο που μου εμεινε ειναι οτι τα παιδια μιλανε οταν εχουν κινητρο δηλ αν με τις ερωτησεις σας δεν του αφηνεται περιθωριο να απαντησει δεν θα απαντησει 'η του μιλατε 'μπεμπεκιστηκα' σαν το μικροτερο και ενα τελευταιο ειναι καποια παιδια που απλα μπορουν και να μιλησουν και να περπατησουν αλλα απλα βαριουνται και εκει που δεν ελεγαν τιποτα σε εφνιδιαζουν με το λογο τους.παντως αν εχεις εστω την παραμικρη ανυσηχια καλυτερα να πας σε εναν ειδικο γιατι οσο πιο νωρις τοσο πιο καλα :wink:

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Εντάξει το καταλαβαίνω ότι κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο, αλλά όσο και να'ναι υπάρχεια και ανησυχία ποσό μάλλον όταν σε ζαλίζουν και οι υπόλοιποι. Στον μικρό του μιλάμε πάντοτε καθαρά, ποτέ δεν τον κοροιδεύουμε, του διαβάζουμε πολύ και γενικά έχει αρκετό κόσμο γύρω του που ασχολείται συνέχεια μαζί του.

για να σου δωσω ενα παραδειγμα γιατι μπορει να μην εγινα κατανοητη

ρωτας θελεις χυμο;

η τι θελεις να πιεις χυμο η νερο;

στην πρωτη ερωτηση μπορει να κουνησει και το κεφαλι και να καταλαβεις ενω στη δευτερη δεν του αφηνεις περιθωρια,πρεπει να πει τι θελει εστω και οχι καθαρα.αν δεν απαντησει επιμενεις και περιμενεις μεχρι να πει :)

αυτο πρεπει να γινεται απο ολους και απο γιαγιαδες που να κρινουν μπορουν πολυ ευκολα :lol::lol::lol:

Πολλά παιδιά, πολλές σκοτούρες. Κανένα παιδί, καμιά χαρά.

Κικέρων

Γεωργια 03/10/06 Στελλα 04/03/08

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

Πραγματικά υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά μιλάνε όταν θέλουν κάτι απεγνωσμένα και ο γονιός κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ο Γιώργος είναι 25 μηνών και άρχισε πριν λίγο καιρό να λέει λέξεις πέραν των μαμά, μπαμπα κλπ. Τα καταλαβαίνει όλα. Πρίν από δυο εβδομάδες πήγαμε στον παιδίατρο, του είπα ότι ανησυχώ που δεν μιλάει και μου πρότεινε να του διαβάζω παραμυθάκια, να του μιλάω και να του περιγράφω συνέχεια ότι βλέπει. Παραμέρισα τις υποχρεώσεις, ακολούθησα τις συμβουλές του γιατρού και βλέπω ότι ο μπόμπιρας έκανε μεγάλη πρόοδο στην ομιλία του.

ISGLp2.pngilpPp3.png

• 2 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα! Ο γιος μου είναι 2,5 χρονών και ενώ μιλάει κανονικά, συζητάμε πλέον,έχω παρατηρήσει ότι δεν αναγνωρίζει τα χρώματα- τουλάχιστον όχι όλα.

Επειδή νιώθω ότι τον δυσκολεύει,παρατήρησα ότι αποφεύγει να μου απαντάε, όταν τον ρωτάω. Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει σε αυτήν την ηλικία???

Οι παρατηρήσεις μου αφορούν τον Κωστή σε μικρότερη ηλικία (20-24 μηνών) από τον δικό σου.

Ο Κωστής ήδη σ'αυτήν την ηλικία μιλούσε πάρα πολύ καλά και μπορούσες να κάνεις κουβέντα μαζί του, αλλά τα χρώματα....τίποτα. Ήξερε τις λέξεις αλλά δεν μπορούσε να κάνει τη σύνδεση.

Η δική μου διατύπωση ήταν ότι δεν κατανοεί την έννοια του χρώματος, ώστε να κάνει την κατηγοριοποίηση στο μυαλό του.

Μου φαινόταν όμως πολύ περίεργο για ένα παιδί που κατά τα άλλα μιλάει μια χαρά, μεχρι που διάβασα σε κάποιο βιβλίο ότι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα μετά τα 2,5.

Είχα όμως πάντα στο βάθος του μυαλού μου ότι παιδάκια σ' αυτήν την ηλικία μπορεί καλά-καλά να μην μιλάνε. Θα είχαμε τότε απαίτηση να μας λένα τα χρώματα? :roll:

Πάντως η αλλαγή -τώρα τα αναγνωρίζει- ήταν από τη μια μέρα στην άλλη. Ξαφνικά έκανε το κλικ στο μυαλό του.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να ζορίζεις το παιδί με ερωτήσεις. Καλύτερα να του λες εσύ τα χρώματα, πχ να βάζεις ανόμοια πράγματα με το ίδιο χρώμα μαζί εξηγώντας του ότι είναι όλα -λέμε- μπλε και μια μέρα θα σου την κάνει την έκπληξη :D

KbCJp2.pngEYukp3.png

Και εγώ έτσι προσπαθώ να σκέφτομαι, απλά επειδή και εμένα ήδη από τα 2 συννενοείται πολύ καλά μαζί μου, προβληματίστηκα μήπως έχει μείνει πίσω σε κάτι που οφείλω να προσέξω. Με καθησύχασες πάντως :wink:

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

Ο γιος μου άρχισε να μιλάει στους 18 μήνες, τώρα λέει ποιηματάκια, μετράει, λέει την αλφα-βήτα, αλλά τα χρώματα δεν τα ξεχωρίζει πάντα.΄Εχω την αίσθηση ότι πολλά τα έχει μάθει παπαγαλία, π.χ. το αυτοκίνητο της μαμάς είναι ασημί, του μπαμπά πράσινο κλπ. ΄Ισως τελικά θέλει όντως το χρόνο του. Αυτό που μου΄χει κάνει εντύπωση όμως είναι πως χρησιμοποιεί δύσκολες λέξεις και ξέρει που και πότε θα της χρησιμοποιήσει.

Διαφημίσεις

• 4 εβδομάδες μετά...

Είναι απίστευτο τι όγκο πληροφορίας καταγράφουν. Δεν θα ξεχάσω την Μαρίζα μου θαταν πέρσι πριν τα 2α γενέθλια της όταν είπε. "Πάω έτσω να κάνω τσιγάρο" . Προσπαθούμε πολύ να μην εκστομίζονται βρισιές από πολύ μικρά. Τα κατάφερα αλλά η σύζυγος - θερμοκέφαλη γαρ - της έφευγε πολύ το "γαμότο". Της λέω κόφτο θα το ακούσεις κάποτε. Ετσι και κάποια στιγμή όταν της έπεσε κάτι τκάτω της μικρής το είπε όταν ήταν με την γιαγιά της :oops::mrgreen:

• 2 εβδομάδες μετά...

Νομίζω ότι είμαστε αρκετά υπερβολικοί και ιδιαίτερα απαιτητικοί με τα παιδιά μας.

Από τη στιγμή που η νόηση και η αντίληψή τους είναι η σωστή με βάση τον παιδίατρο, δεν έχει σημασία το πότε θα μιλήσουν.

Εμένα ο 28 μηνών γιός μου δεν έχει πει ποτέ παραπάνω από δύο λέξεις σε πρόταση και όταν τις λέει, βασικά δεν είναι πρόταση γιατί τις λέει με καθυστέρηση την μία από την άλλη. πχ "νάνι...μαμά".

και εγώ και ο μπαμπάς του εργαζόμαστε πολλές ώρες και το παιδί το αφήνουμε στη γιαγιά του η οποία είναι κωφάλαλη. (Αν με ρωτήσετε γιατί δεν τον πήγα παιδικό σταθμό, θα σας απαντήσω ότι πιστεύω πως σε αυτή την ηλικία το παιδί μου αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι αγάπη και όχι αλφαβήτα).

Έτσι, το παιδί δεν έχει ερεθίσματα όταν είναι μακριά μας. Δεν λέω βέβαια ότι αυτό με ευχαριστεί, αλλά από τη στιγμή που καταλαβαίνει τα πάντα και οι κινητικές του ικανότητες είναι παραπάνω από το μέσο όρο, ειλικρινά δεν προβληματίζομαι.

Άλλωστε, διασκεδάζω με τις χαριτωμένες απόπειρες που κάνει για να μιλήσει...Αργά ή γρήγορα, θα πάει στο σχολείο και σε λίγα χρόνια θα ξέρει περισσότερα από εμένα.

Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Τα χρόνια θα περάσουν και θα αναπολούμε πολύ αυτή τους την ηλικία και αθωότητα.

AMl8p2.png s30Tp2.png

Μάλλον δε συμφωνώ ιδιαίτερα.Κι αυτό εξηγείται εύκολα από τη δική μου στάση απέναντι στην ομιλία του γιου μου.Μέχρι τα 2 δεν έλεγε τίποτα και ανησυχούσα πολύ!

Με το παιδικό σταθμό τώρα που είναι επίσης 28 μηνών η πρόοδός του είναι εκπληκτική.Λέει τα πάντα προτάσεις κανονικές, πολλές φορές βέβαια δεν είναι απόλυτα κατανοητός,αλλά προσπαθεί και τραγουδάει,ξέρει πολλά τραγούδια και μετράει ως το 10 με λέει και τις μέρες της βδομάδας.Μου αρέσει πολύ αυτό.

Δε τίθεται θέμα βιασύνης στο μεγάλωμά του,αυτά που πρέπει να κάνει στα 2,5 αυτά κάνει,τα παιδιά σήμερα είναι πανέξυπνα και έχουν ανάγκη διαρκώς από ερεθίσματα,έτσι πλέον είναι ο κόσμος μας.Είμαι παιδαγωγός και δυστυχώς φτάνουν παιδάκια στο δημοτικό και δε ξέρουν να εκφραστούν κυρίως γιατί τους λείπουν οι εικόνες, ήδη από την ηλικία των 3,το παραμύθι,το μουσικοκινητικό παιχνίδι,οι εκδρομές και η φύση.Για να μη μιλήσω για τα παιδιά του Γυμνασίου (άλλο θέμα αυτό).

22-12-06

20-08-09

I0Uqp2.png

Σε τι ακριβώς δε συμφωνείς μαζί μου; Στο ότι δεν ανησυχώ επειδή δεν μιλάει σωστά ακόμη;

Όχι, ειλικρινά δεν αμησυχώ και αυτό επειδή γνωρίζω τους παράγοντες στους οποίους οφείλεταια αυτό. δλδ γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι το παθολογικό, αλλά επειδή το παιδί περνά πολύ χρόνο με τη γιαγιά του η οποία μεν το λατρεύει αλλά από την άλλη δεν μπορεί να του τραγουδήσει, να του διαβάσει παραμύθια κτλ.

Αυτό το κενό προσπαθώ να το αναπληρώνω εγώ όσο μπορώ, επιστρέφοντας από τη δουλειά και αφιερώνοντάς του όσο χρόνο είναι δυνατό. Έχω ξεχάσει τι είναι δουλειές του σπιτιού...

Οπως και εσύ πολύ σωστά αναφέρεις, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά είναι μακριά από τη φύση.

Δηλαδή, πολλά παιδάκια τα οποία δεν έχουν παπού και γιαγιά στο χωριό, δεν έχουν δει καν κωτούλες. Αν σκεφτείς ότι έχουν μαζέψει και τα αδέσποτα από το δρόμο, δυσκολεύεσαι να τους δείξεις ακόμα και τα σκυλάκια.

Εχθές πρωτομαγιά πήγαμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου για τα μικρά παιδάκια έχει τη φάρμα. Εκεί ο μικρός μου είδε πρώτη φορά την αγελάδα (που την είχε δει μόνο έξω από το γάλα) και τα κουνελάκια που τα είχε ακούσει μόνο από το "Αχ κουνελάκι".

Η αγελάδα του έκανε τρομερή εντύπωση, τη χάιδευε και με είχε στο λιοπύρι να τη χαζεύουμε. Αν δεν φεύγαμε, ακόμα εκεί θα είμασταν να την κοιτάμε...

Αναφορικά με την παιδεία που αναφέρεις για τα παιδιά του γυμνασίου κλπ, κατά την άποψή μου αυτό οφείλεται και στο παιδαγωγικό σύστημα που στη χώρα μας είναι για κλάμματα.

AMl8p2.png s30Tp2.png

Σε τι ακριβώς δε συμφωνείς μαζί μου; Στο ότι δεν ανησυχώ επειδή δεν μιλάει σωστά ακόμη;

Όχι, ειλικρινά δεν αμησυχώ και αυτό επειδή γνωρίζω τους παράγοντες στους οποίους οφείλεταια αυτό. δλδ γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι το παθολογικό, αλλά επειδή το παιδί περνά πολύ χρόνο με τη γιαγιά του η οποία μεν το λατρεύει αλλά από την άλλη δεν μπορεί να του τραγουδήσει, να του διαβάσει παραμύθια κτλ.

Αυτό το κενό προσπαθώ να το αναπληρώνω εγώ όσο μπορώ, επιστρέφοντας από τη δουλειά και αφιερώνοντάς του όσο χρόνο είναι δυνατό. Έχω ξεχάσει τι είναι δουλειές του σπιτιού...

Οπως και εσύ πολύ σωστά αναφέρεις, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά είναι μακριά από τη φύση.

Δηλαδή, πολλά παιδάκια τα οποία δεν έχουν παπού και γιαγιά στο χωριό, δεν έχουν δει καν κωτούλες. Αν σκεφτείς ότι έχουν μαζέψει και τα αδέσποτα από το δρόμο, δυσκολεύεσαι να τους δείξεις ακόμα και τα σκυλάκια.

Εχθές πρωτομαγιά πήγαμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου για τα μικρά παιδάκια έχει τη φάρμα. Εκεί ο μικρός μου είδε πρώτη φορά την αγελάδα (που την είχε δει μόνο έξω από το γάλα) και τα κουνελάκια που τα είχε ακούσει μόνο από το "Αχ κουνελάκι".

Η αγελάδα του έκανε τρομερή εντύπωση, τη χάιδευε και με είχε στο λιοπύρι να τη χαζεύουμε. Αν δεν φεύγαμε, ακόμα εκεί θα είμασταν να την κοιτάμε...

Αναφορικά με την παιδεία που αναφέρεις για τα παιδιά του γυμνασίου κλπ, κατά την άποψή μου αυτό οφείλεται και στο παιδαγωγικό σύστημα που στη χώρα μας είναι για κλάμματα.

Κι εμείς πήγαμε στο Αττικό Πάρκο τη Πρωτομαγιά!!!Μου την έδωσαν οι τιμές των εισητηρίων και είχε και αρκετό κόσμο.Καταλήξαμε στη παραλία Ν.Μάκρης με κουβαδάκια.

Όλα αυτά που λες πολύ σωστά έτσι είναι οπότε δεν αφηνόμαστε στο να μεγαλώσει το παιδί και να πάει σχολείο για να μάθει πράγματα (σε αυτό διαφώνησα παραπάνω όχι σε κάτι άλλο) γιατί δε θα μάθει και πολλά.Χρειάζεται ερεθίσματα από το σπίτι.Το μόνο που υποστηρίζω είναι ότι ο παιδικός σταθμός ή εν πάσει περιπτώση η επαφή με τα άλλα παιδάκια είναι πολύ βοηθητική.Φυσικά και θα αναπτύξει την ομιλία και τη κοινωνικότητά του όταν αισθανθεί και έτοιμο.Είναι πολύ τυχερό που χει τους γονείς αλλά και τη γιαγιά του γιατί όλοι κάτι του προσφέρουν με το τρόπο τους.

Εμείς μένουμε στο κέντρο της Αθήνας,πιο κέντρο δε γίνεται,τα χει δει όλα τα ζώα,πάνε εκδρομές και με το σχολείο,τον πάμε κι εμείς,έχουμε σκύλο στο σπίτι,αλλά κάνει κι άλλα,φέτος το χειμώνα είδε 4 παραστάσεις κουκλοθέατρα,μαριονέτες και καραγκιόζη.Όπου φεστιβάλ ή εκδηλώσεις για παιδιά στο δήμο Αθηναίων από πίσω κι ο Μητσάκος.Σήμερα θα τον πάω στην Ανθοκομική Κηφισιάς.

Αυτό που θέλω να πω είναι προτάσεις για να λυθεί η γλώσσα του και να περνάει καλά κι εσείς μαζί.

Πολύ φιλικά

22-12-06

20-08-09

I0Uqp2.png

Kαλημέρα κορίτσια. 'Ηθελα να σας πώ και για την δική μας περίπτωση μήπως και έχει κάποια ανάλογη εμπειρία ή έχει να μου προτείνει κάτι. Λοιπόν ο γιός μου είναι 2,5 χρονών και κάτι λίγο. Μέχρι πρίν μια βδομάδα περίπου όλα πήγαιναν τέλεια με την ομιλία του. Δηλαδή επαναλάμβανε ότι λέξη άκουγε, έφτιαχνε προτάσεις, εξέφραζε τα συναισθήματα του, μετρούσε μέχρι το 12 και έλεγε τα χρώματα. Ξεκίνησε όμως να τραυλίζει από την περασμένη βδομάδα και λίγο παραπάνω. Στην αρχή κόλλαγε στο ξεκίνημα της πρότασης, στην πρώτη συλλαβή. Μέχρι σήμερα κολλάει σε όλες τις λέξεις όλης της πρότασης που θέλει να πεί. Ταλαιπωρείται απίστευτα και φαίνεται και από το σφίξιμο των μυών του προσώπου του. Η παιδίατρος που είχαμε μιλήσει στη φάση που κόλλαγε στην αρχή της πρότασης μας είπε οτι είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδια της ηλικίας αυτής και να το αφήσουμε για 1-2 μήνες. Αλλά βλέπουμε μέσα σε μερικές μέρες οτι έχει χειροτερέψει απίστευτα. Δεν τον διακόπτουμε και δεν τον συμπληρώνουμε ποτέ. Και δεν έχει συμβεί κανένα γεγονός έντονο για να τον επηρεάσει έτσι...

.png

Kαλημέρα κορίτσια. 'Ηθελα να σας πώ και για την δική μας περίπτωση μήπως και έχει κάποια ανάλογη εμπειρία ή έχει να μου προτείνει κάτι. Λοιπόν ο γιός μου είναι 2,5 χρονών και κάτι λίγο. Μέχρι πρίν μια βδομάδα περίπου όλα πήγαιναν τέλεια με την ομιλία του. Δηλαδή επαναλάμβανε ότι λέξη άκουγε, έφτιαχνε προτάσεις, εξέφραζε τα συναισθήματα του, μετρούσε μέχρι το 12 και έλεγε τα χρώματα. Ξεκίνησε όμως να τραυλίζει από την περασμένη βδομάδα και λίγο παραπάνω. Στην αρχή κόλλαγε στο ξεκίνημα της πρότασης, στην πρώτη συλλαβή. Μέχρι σήμερα κολλάει σε όλες τις λέξεις όλης της πρότασης που θέλει να πεί. Ταλαιπωρείται απίστευτα και φαίνεται και από το σφίξιμο των μυών του προσώπου του. Η παιδίατρος που είχαμε μιλήσει στη φάση που κόλλαγε στην αρχή της πρότασης μας είπε οτι είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδια της ηλικίας αυτής και να το αφήσουμε για 1-2 μήνες. Αλλά βλέπουμε μέσα σε μερικές μέρες οτι έχει χειροτερέψει απίστευτα. Δεν τον διακόπτουμε και δεν τον συμπληρώνουμε ποτέ. Και δεν έχει συμβεί κανένα γεγονός έντονο για να τον επηρεάσει έτσι...

Καλημέρα Αλεξία

θα σου πρότεινα να κλείσεις ένα ραντεβού στο αναπτυξιολογικό του Παίδων,αν ανησυχείς ιδιαίτερα,έχω εμπειρία απ τη κλινική Νικολάου στο Παίδων Πεντέλης.Μη προτιμήσεις ιδιωτικό κέντρο λογοθεραπείας εκτός αν έχεις κάποιο εγγυημένο,αν φυσικά θέλεις να πάρεις μια γνώμη ειδικού.

Αν έχεις υπομονή περίμενε λίγο ακόμα μπορεί να το ξεπεράσει μόνο του.Ίσως να οφείλεται απ τη βιασύνη που μπορεί να έχει για να εκφραστεί και από τον ενθουσιασμό του.

22-12-06

20-08-09

I0Uqp2.png

Κι εμείς πήγαμε στο Αττικό Πάρκο τη Πρωτομαγιά!!!Μου την έδωσαν οι τιμές των εισητηρίων και είχε και αρκετό κόσμο.Καταλήξαμε στη παραλία Ν.Μάκρης με κουβαδάκια.

Όλα αυτά που λες πολύ σωστά έτσι είναι οπότε δεν αφηνόμαστε στο να μεγαλώσει το παιδί και να πάει σχολείο για να μάθει πράγματα (σε αυτό διαφώνησα παραπάνω όχι σε κάτι άλλο) γιατί δε θα μάθει και πολλά.Χρειάζεται ερεθίσματα από το σπίτι.Το μόνο που υποστηρίζω είναι ότι ο παιδικός σταθμός ή εν πάσει περιπτώση η επαφή με τα άλλα παιδάκια είναι πολύ βοηθητική.Φυσικά και θα αναπτύξει την ομιλία και τη κοινωνικότητά του όταν αισθανθεί και έτοιμο.Είναι πολύ τυχερό που χει τους γονείς αλλά και τη γιαγιά του γιατί όλοι κάτι του προσφέρουν με το τρόπο τους.

Εμείς μένουμε στο κέντρο της Αθήνας,πιο κέντρο δε γίνεται,τα χει δει όλα τα ζώα,πάνε εκδρομές και με το σχολείο,τον πάμε κι εμείς,έχουμε σκύλο στο σπίτι,αλλά κάνει κι άλλα,φέτος το χειμώνα είδε 4 παραστάσεις κουκλοθέατρα,μαριονέτες και καραγκιόζη.Όπου φεστιβάλ ή εκδηλώσεις για παιδιά στο δήμο Αθηναίων από πίσω κι ο Μητσάκος.Σήμερα θα τον πάω στην Ανθοκομική Κηφισιάς.

Αυτό που θέλω να πω είναι προτάσεις για να λυθεί η γλώσσα του και να περνάει καλά κι εσείς μαζί.

Πολύ φιλικά

Ναι, πράγματι είχε πολύ κόσμο και είναι ακριβό, βέβαια πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογο το πάρκο και θεωρώ ότι λογικά έχει τεράστια έξοδα...Δε νομίζω ο μικρός σου να στεναχωρέθηκε και πολύ με την κατάληξη της εκδρομής σας :)

Χμμ..νιώθω τύψεις τώρα γιατί εγώ εκτός από μια παράσταση σε πάγο δεν το έχω πάει κάπου αλλού. Μιας και τα καμάρια μας είναι συνομήλικα, ποιές οι αντιδράσεις του δικού σου στον καραγκιόζη;

AMl8p2.png s30Tp2.png

Αλεξία κατευθείαν σε ειδικό. Ίσως να μην είναι κάτι σοβαρό, όμως θα πρέπει να είσαι σίγουρη για το τι συμβαίνει.

AMl8p2.png s30Tp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...