Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ομιλία - ανάπτυξη της ομιλίας σε παιδιά κάτω των 3 ετών

Recommended Posts

Η κόρη μου άρχισε να μιλάει στα 2,5

(βέβαια όχι καθαρά...αλλά είχε μεγάλη εξέλιξη!)

Το "μαμά" το είπε πρώτη φορά ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (δηλαδή για να με φωνάξει)

όταν ήταν 26 μηνών !!! :shock:

Κατά τα άλλα είναι πανέξυπνη

καταλαβαίνει τα πάντα

ακόμα και την μητέρα μου που της μιλάει σε ξένη γλώσσα (ιταλικά)

18 μηνών πάντως δεν έλεγε τίποτα απο αυτά που λέει ο δικός σου...

Πιστεύω οτι αφού υπακούει τις εντολές σου

(πχ φέρε μου την μπάλα -χωρίς να του τη δείχνεις)

και αφού υπάρχει κάποια επικοινωνία -και ας μην μιλάει,

τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς!...

ΑΧ δωσε θαρρος και σε μας κοριτσι μου , ευχαριστω. Η δικια μας εχει ΦΟΒΕΡΗ κατανοηση σε σημειο που της μιλαω κανονικα 'πηγαινε στην κουζινα και φερε μου τα παπουτσια σου για να ντυθουμε να φυγουμε' και πηγαινει και μου τα φερνει.....εχω βιβλιο με αντικειμενα και της λεω που ειναι αυτο, το δειχνει. Λιγα ειναι που δεν ξερει. Τα υπολοιπα τα καταλαβαινει. Εχει φοβερη συμπεριφορα (πηρε τον πατερα της απο το χερι και εμενα, μας εκατσε κατω, με εβαλε να πιασω το χερι του μπαμπα και μας εσπρωξε τα κεφαλια του ενος προς τον αλλο για να φιληθουμε! 1 1/5 χρονων σκατο).........ΑΛΛΑ δεν βγαζει νοημα αυτα που μας λεει. Στην αρχη ελεγε και μια κουτσουρεμενη λεξη. Τωρα ολα κινεζικα.....λεει μαμα για μενα, μπαμπα για τον μπαμπα, μιαου την γατα, μαμ το φαι......γου τον σκυλο (γαβ), κανα γεια τυχαιο περισσοτερο νομιζω αλλα μεχρι εκει. Εχουμε στην παιδικη παιδακια 14 μηνων που λενε 'γιατι και μπαλα'.......εμεις την μπαλα την λεμε μπα ....... και ανησυχω. Αλλα απο την αλλη γνωριζοντας ΠΟΣΑ καταλαβαινει να ανησυχω?? ........:oops::oops: Δεν καταλαβαινει απλες προτασουλες δυο λεξεων. Καταλαβαινει συνθετες προτασεις. Ε, γιατι δεν μιλαει πιο καλα? ....... :|

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 994
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

ΑΧ δωσε θαρρος και σε μας κοριτσι μου , ευχαριστω. Η δικια μας εχει ΦΟΒΕΡΗ κατανοηση σε σημειο που της μιλαω κανονικα 'πηγαινε στην κουζινα και φερε μου τα παπουτσια σου για να ντυθουμε να φυγουμε' και πηγαινει και μου τα φερνει.....εχω βιβλιο με αντικειμενα και της λεω που ειναι αυτο, το δειχνει. Λιγα ειναι που δεν ξερει. Τα υπολοιπα τα καταλαβαινει. Εχει φοβερη συμπεριφορα (πηρε τον πατερα της απο το χερι και εμενα, μας εκατσε κατω, με εβαλε να πιασω το χερι του μπαμπα και μας εσπρωξε τα κεφαλια του ενος προς τον αλλο για να φιληθουμε! 1 1/5 χρονων σκατο).........ΑΛΛΑ δεν βγαζει νοημα αυτα που μας λεει. Στην αρχη ελεγε και μια κουτσουρεμενη λεξη. Τωρα ολα κινεζικα.....λεει μαμα για μενα, μπαμπα για τον μπαμπα, μιαου την γατα, μαμ το φαι......γου τον σκυλο (γαβ), κανα γεια τυχαιο περισσοτερο νομιζω αλλα μεχρι εκει. Εχουμε στην παιδικη παιδακια 14 μηνων που λενε 'γιατι και μπαλα'.......εμεις την μπαλα την λεμε μπα ....... και ανησυχω. Αλλα απο την αλλη γνωριζοντας ΠΟΣΑ καταλαβαινει να ανησυχω?? ........:oops::oops: Δεν καταλαβαινει απλες προτασουλες δυο λεξεων. Καταλαβαινει συνθετες προτασεις. Ε, γιατι δεν μιλαει πιο καλα? ....... :|

Επειδή έχεις μάθει τι θέλει ανα πάσα στιγμή και δεν χρειάζεται να εκφραστεί το κορίτσι σου για να καταλάβεις τι θέλει είναι ένας λόγος που δεν λέει πολλά. Αφού έχει πλήρη αντίληψη όμως, τι ανησυχείς? Μόλις πάει παιδικό σταθμό (Σεπτέμβριο όπως κάπου έγραψες?) θα λυθεί αμέσως η γλώσσα της γιατί θα πρέπει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα παιδιά.

Όοσν αφορά τα κινέζικα, όλα τα παιδιά έχουν τη δικιά τους γλώσσα που αποτελείται από ήχους που μοιάζουν με τη μητρική τους γλώσσα και λέγοντας όσα λένε στη γλώσσα τους, πετάνε μέσα και τις λέξεις που έχουν μάθει να λένε.

Μην ανησυχείς, όλα φυσιολογικά μου ακούγονται. Απλά συνέχισε να της μιλάς και σε 2-3 μήνες θα εκπλαγείς από αυτά που θα ακούς.;)

Aφου 1,5 χρονών κάνει όλα αυτά που λές

ούτε που να σου περνάει απο το μυαλό λόγος ανησυχίας!!

ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας. σκεφτομαι να αφησω το καλοκαιρι κ βλεπουμε. να σημερα του εβαλα τραγουδακια κ τραγουδαγε κανοντας κατι δικους τους ηχους κ χορευε. μετα του εκρυβα το κινητο κ το εψαχνε οταν χτυπουε. μαλλον εγω ειμαι υπερβολικη κ δε μου μιλα απο αντιδραση:rolleyes:

τον ταλαιπωρω μου φαινεται γι αυτο και δε μου δινει σημασια οταν μιλαω!!παντως οταν του λεω φερε μου π.χ την μπαλα φευγει κ παει ε αλλο δωματιο κ δε μου δινει τιποτα:lol::?:

Πλάκα μου κάνεις!!!Η δικιά μου κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ όλα όσα λες...Και μεις τη μπάλα "μπα" τη λέμε...Και μένα καταλαβαίνει προτάσεις και όταν της πω "φέρε τα παπούτσια σου", "πέτα αυτό στα σκουπίδια", "φέρε τη Μίνι σου", "πήγαινε αυτό στο μπαμπά" (και άλλα πολλά), τα κάνει, σε σημείο που γελάω γιατί όταν συμμαζεύω της λέω πού να πάει κάθε τι και το πάει, οπότε λέω έχω βοηθό και την εκμεταλλεύομαι!Και μας πιάνει τα κεφάλια μας και τα ενώνει να φιληθούμε ο άντρας μου κι εγώ και μετά φιλιόμαστε και οι 3, λέγοντας "έλα να κάνουμε τρί-φιλο!".

Απλά αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: έχει εδώ και κανένα μήνα που λέει λέξεις πέρα από μαμά, μπαμπά, ΟΚ, όχι λέξεις τύπου "σκύλος", αλλά στο δικό της λεξιλόγιο ξέρω ότι π.χ. "Μιμι" λέει τη Μίνι της, "μπι" είναι ο Μπάμπι στο παραμύθι, "φουά" είναι το φως, "λιαλιά" είναι τα γυαλιά και άλλα τέτοια..Αυτό που παρατηρώ τις τελευταίες βδομάδες είναι ότι αλλάζει σε κάποια αντικείμενα τη λέξη, εννοώντας όμως το ΙΔΙΟ αντικείμενο...Εκεί που το πρόσεξα είναι στη Μίνι της (ναι, την έχει πάντα και παντού μαζί, κοιμάται μαζί της...). Την έλεγε "Μίμι", τώρα τη λέει "Μίλα" (μάλλον επειδή εγώ τη λέω Μινούλα??). Και με άλλα αντικείμενα αυτό...Όπως το παπάκι..Το έλεγε "παπά", τώρα το λέει "πάκι". Το γάλα το έλεγε "λάλα", μετά "γάλα" και τώρα πάλι "λάλα"....Είναι λογικό??Προσπαθεί να "φτιάξει" τη λέξη??Είναι επειδή κάθε μέρα λέει καινούργιες λέξεις και μπερδεύεται και απλά προσπαθεί??Γιατί το κάνει αυτό??Και αυτό με το γάλα???Αφού είπε τη σωστή λέξη,γιατί γύρισε "πίσω"??

Πάντως την παρατηρώ και είναι εκπληκτικό γιατί κάθε μέρα, μέσα στα άπειρα κινέζικα που λέει, όλο και κάποια νέα λέξη λέει και με βοηθάει να βγάλω νόημα τι θέλει να μου πει...Φοβερό πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και η ανάπτυξη της ομιλίας...

Συγγνώμη για το σεντόνι...

Διαφημίσεις

Γιατί το κάνει αυτό??Και αυτό με το γάλα???Αφού είπε τη σωστή λέξη,γιατί γύρισε "πίσω"??

Ακριβως και εγω εκει απορω. Χθες ειπε γιο-γιο και οταν καθισε 'καφισα'.....:roll: και μενω λαμακας........ε......τελος ΔΕΝ νομιζω να το ξαναπει.....την τοτα που ειναι η πορτα την ειπε κανα δυο φορες και τελος. Αυτο λοιπον αναρωτιεμαι και εγω. ΓΙΑΤΙ αλλαζει λεξεις που ΗΔΗ εχει πει για πραγματα που ειναι κουτσο-σωστες με αλλες ακυρες? Τι γινεται? Γιατι δεν συνεχιζει να τις λεει και απλα τις λεει μια φορα και αντε γεια. Ειναι οντως αυτο που μου ειπε η κοπελα μηπως οτι ξερω τι θελει και δεν 'χρειαζεται' να τις πει? Απλα τις λεει κανα 2 φορες για επιβεβαιωση και εξω απο το παραθυρο.???? :rolleyes: Εγω μετα απο οτι ειπαν τα κοριτσια θα σταματησω να το σκαλιζω (οπως με το φαι) και θα την αφησω να κανει οτι γουσταρει με αυτο. Αφου καταλαβαινει και αποκρινεται......Ευχαριστω παντως κοριτσια ολες......ειμαι παρανοικη μερικες φορες το ξερω, αλλα πια απο εμας δεν ειναι σε 'καποιο' θεμα του παιδιου τους........

Παρενθεση babystar μου: Ρε φιλεναδααααααα μα 1,5 χρονων και να σε βαζει να φιληθητε με τον πατερα της? σε κανει να απορεις οχι με το ποσο απλα ΔΕΙΧΝΟΥΝ το τι θελουν απο εσας αλλα ΠΟΣΑ καταλαβαινουν και μενεις καπως ετσι..........:shock:

Κορίτσια νομίζω πως τελικά τα παιδάκια κάνουν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα στην ίδια ηλικία.

Και η δική μου είναι 17 μηνών όπως η δικιά σας και αλλάζει και αυτή τις λέξεις τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το κάθε παιδί έχει το χρόνο του και τον τρόπο του σε όλα!

Εμείς λέμε κάποιες λέξεις αλλά πολύ αλαντάλων βρε παιδί μου! Εκτός από τα εύκολα όπως μαμά, γιαγιά, παππού, γάλα, κοίτα, γυαλιά, θεία που αυτά τα λέμε σωστά τα υπόλοιπα τα λέει περίεργα, δηλαδή αν δεν είσαι μαζί της κάθε μέρα δεν καταλαβαίνεις τι εννοεί. Πχ το νερό το λέει νενό, την μπανάνα μπαμπαμπα, την πατάτα τατάτα, την κούνια την λέει πούπα (άσχετο τελείως-κάναμε 2-3 μέρες να καταλάβουμε τι εννοεί γιατί το έλεγε συνέχεια όταν μπαίναμε στο αυτοκίνητο αλλά δε ξέραμε τι εννοεί, μόλις πήγαμε παιδική χαρά το καταλάβαμε!). Κάνει βέβαια προσπάθεια να τα πει όλα όταν της τα πεις αλλά με πολύ δικό της τρόπο... φαντάζομαι είναι λογικό αυτό ε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν αγχώνομαι καθόλου... με τη μικρή από 12 μηνών συννενοούμασταν πολύ καλά... της βάζαμε ''αποστολές'' που λέει και ο μπαμπάς μας και τις εκτελούσε πλήρως! Πχ πήγαινε πάρε τα παπάκια από το δωμάτιο σου και έτρεχε σφαίρα και μας τα έφερνε. Από τότε λοιπόν έπαψα να ασχολούμαι με το πότε θα μιλήσει...αρκεί που καταλαβαίνει τι λέμε. Τώρα την εκμεταλλεύομαι όπως είπε και η babystar και μου φέρνει τις παντόφλες μου ή με βοηθάει να απλώσω τα ρούχα δίνοντας μου μανταλάκια!!

Είναι ωραιο όμως να διαβάζεις ότι και τα άλλα παιδιά της ηλικίας της κάνουν παρόμοια πράγματα γιατί ένα ενδόμυχο άγχος της μαμάς πάντα υπάρχει!Και για ακόμα μια φορά λεω πόσο χαίρομαι που υπάρχει αυτό το φόρουμ!!

Ellemphriem και ο δικός μου αρχικά αυτό έκανε. Έλεγε μια λέξη για πρώτη φορά και μετά δεν την ξαναέλεγε. Μου είχε πεί η παιδίατρος ότι δεν είναι καθόλου ανησυχητικό αυτό, όταν θέλουν θα την ξαναχρησιμοποιήσουν από μόνα τους. Και έτσι έγινε. Η πρώτη λεξούλα που είχε πεί ο γιός μου ήταν ''κάηκα'' και την είπε για 2η φορά μόνος του μετα από δυο μήνες όταν έπιασε το κρύο καλοριφερ!:shock:

Εμείς είμαστε στο στάδιο που επαναλαμβάνει ότι του πείς αλλά τα περισσότερα τα λέει μωρουδιακά. Λίγες λέξεις λέει κανονικά όπως :γωγώ, γιάννη,κοίτα, νάτο, μαμά, ,μπαμπάς, γιαγιά, παππού, γειά και κάποιες άλλες που δεν θυμαμαι. Ακαταλαβίστικά τα λέει τα περισσότερα, αλλά βλέπω ότι κάνει προσπάθειες. Άντε να δούμε μέχρι Σεπτέμβρη που είναι το επόμενο ραντεβού μας με αμαπτυξιολόγο...

Ακριβως και εγω εκει απορω. Χθες ειπε γιο-γιο και οταν καθισε 'καφισα'.....:roll: και μενω λαμακας........ε......τελος ΔΕΝ νομιζω να το ξαναπει.....την τοτα που ειναι η πορτα την ειπε κανα δυο φορες και τελος. Αυτο λοιπον αναρωτιεμαι και εγω. ΓΙΑΤΙ αλλαζει λεξεις που ΗΔΗ εχει πει για πραγματα που ειναι κουτσο-σωστες με αλλες ακυρες? Τι γινεται? Γιατι δεν συνεχιζει να τις λεει και απλα τις λεει μια φορα και αντε γεια. Ειναι οντως αυτο που μου ειπε η κοπελα μηπως οτι ξερω τι θελει και δεν 'χρειαζεται' να τις πει? Απλα τις λεει κανα 2 φορες για επιβεβαιωση και εξω απο το παραθυρο.???? :rolleyes: Εγω μετα απο οτι ειπαν τα κοριτσια θα σταματησω να το σκαλιζω (οπως με το φαι) και θα την αφησω να κανει οτι γουσταρει με αυτο. Αφου καταλαβαινει και αποκρινεται......Ευχαριστω παντως κοριτσια ολες......ειμαι παρανοικη μερικες φορες το ξερω, αλλα πια απο εμας δεν ειναι σε 'καποιο' θεμα του παιδιου τους........

Ellemphriem και η δικιά μου τα ίδια κάνει… μιλάει όοοοοολη μέρα αλλά αλαμπουρνέζικα και που και που, πετάει και καμιά λέξη που ίσως και να μη τη ξαναπεί… Βλέπω όμως ότι με το καιρό όλο και περισσότερες λέξεις μαθαίνει… Πριν 2 μήνες έλεγε πάνω κάτω 6-7 λέξεις και τώρα είναι περίπου στις 20. Οπότε πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το πιάσουν το νόημα της ομιλίας και μετά… χαχαχαχα θα παρακαλάμε να σταματήσουν!!!:lol::lol:

Αυτό που κάνω εγώ όταν μου μιλάει ακαταλαβίστικα, είναι να της λέω ότι δε καταλαβαίνω τι μου λέει και αρχίζω να κοιτάω τριγύρω και να λέω μήπως θέλεις π.χ. νερό??? Μήπως θέλεις π.χ. ψωμί??? Αν σε κάποια από αυτά που θα της πω συμφωνήσει της δίνω αυτό που θέλει αλλά επαναλαμβάνω τη λέξη μερικές φορές αργά και καθαρά. Επίσης τη στέλνω να μου φέρει κάτι, π.χ. μπάλα και όταν μου το φέρνει τι ρωτάω τι είναι αυτό και επαναλαμβάνω πάλι αργά και καθαρά τη λέξη. Με αυτό το τρόπο πριν μερικές μέρες, είπε «παπούτσι» και «μπανάνα» ολοκάθαρα!!!!:shock::shock:

Ακόμα να σου πω ότι από εδώ μέσα αλλά και από τη γιατρό έμαθα ότι δε πρέπει να της λέω πες «αυτό», πες «εκείνο» και να μη μιλάω για αυτό το θέμα της ομιλίας μπροστά της γιατί έτσι την αγχώνω και τη πεισμώνω…

Μη στενοχωριέσαι πάντως. Η μικρή σου είναι σε πολύ καλό δρόμο!!!:wink::wink:

0sShp3.png

PGnvp2.png

Πλάκα μου κάνεις!!!Η δικιά μου κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ όλα όσα λες...Και μεις τη μπάλα "μπα" τη λέμε...Και μένα καταλαβαίνει προτάσεις και όταν της πω "φέρε τα παπούτσια σου", "πέτα αυτό στα σκουπίδια", "φέρε τη Μίνι σου", "πήγαινε αυτό στο μπαμπά" (και άλλα πολλά), τα κάνει, σε σημείο που γελάω γιατί όταν συμμαζεύω της λέω πού να πάει κάθε τι και το πάει, οπότε λέω έχω βοηθό και την εκμεταλλεύομαι!Και μας πιάνει τα κεφάλια μας και τα ενώνει να φιληθούμε ο άντρας μου κι εγώ και μετά φιλιόμαστε και οι 3, λέγοντας "έλα να κάνουμε τρί-φιλο!".

Απλά αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: έχει εδώ και κανένα μήνα που λέει λέξεις πέρα από μαμά, μπαμπά, ΟΚ, όχι λέξεις τύπου "σκύλος", αλλά στο δικό της λεξιλόγιο ξέρω ότι π.χ. "Μιμι" λέει τη Μίνι της, "μπι" είναι ο Μπάμπι στο παραμύθι, "φουά" είναι το φως, "λιαλιά" είναι τα γυαλιά και άλλα τέτοια..Αυτό που παρατηρώ τις τελευταίες βδομάδες είναι ότι αλλάζει σε κάποια αντικείμενα τη λέξη, εννοώντας όμως το ΙΔΙΟ αντικείμενο...Εκεί που το πρόσεξα είναι στη Μίνι της (ναι, την έχει πάντα και παντού μαζί, κοιμάται μαζί της...). Την έλεγε "Μίμι", τώρα τη λέει "Μίλα" (μάλλον επειδή εγώ τη λέω Μινούλα??). Και με άλλα αντικείμενα αυτό...Όπως το παπάκι..Το έλεγε "παπά", τώρα το λέει "πάκι". Το γάλα το έλεγε "λάλα", μετά "γάλα" και τώρα πάλι "λάλα"....Είναι λογικό??Προσπαθεί να "φτιάξει" τη λέξη??Είναι επειδή κάθε μέρα λέει καινούργιες λέξεις και μπερδεύεται και απλά προσπαθεί??Γιατί το κάνει αυτό??Και αυτό με το γάλα???Αφού είπε τη σωστή λέξη,γιατί γύρισε "πίσω"??

Babystar δεν γύρισε πίσω, απλά πειραματίζεται με τη φωνή της, τις λέξεις, τους συνδυασμούς γραμμάτων, αν εσύ καταλαβαίνεις κάθε φορά τι λέει. Το κάνουν αυτό τα παιδιά μόλις αρχίσουν να μιλάνε. Μη φανταστείς ότι τα ξέρω και γω αυτά, μία φίλη μου που έχει σπουδάσει βρεφοκόμος και ειδικεύεται στη συμπεριφορά παιδιών κάτω από 3 χρονών μου λύει κάτι τέτοιες απορίες που έχω. Πάντως κορίτσια θα εκπλαγήτε με την πρόοδο που θα κάνουν τα παιδιά σας μετά τους 18-19 μήνες. Εγώ πραγματικά αντιλήφθηκα πόσο μεγάλωσε, μόλις έκλεισε τον 18ο. Νομίζω ότι σπάνια δεν συνεννοούμαστε. Βέβαια κάποιες φορές κάνω μεγάλες προσπάθειες να καταλάβω τις καινούργιες λέξεις που λέει όπως π.χ την Κυριακή που την πήγαν οι δικοί μου εκκλησία και όλη μέρα έλεγε "εκισέηα":shock: Έσκασα να καταλάβω τι έλεγε μέχρι που είπε το εξής: " μανούλα εκισέηα τσομάκι παπού":lol: Μεταφράζω: Μανούλα στην εκκλησία πήρα ψωμάκι από τον παππού (ιερέας).

Διαφημίσεις

Επίσης, το άλλο που σκέφτομαι είναι ότι λέει μια λέξη, ΟΚ, το κατάφερε αυτό και μετά δεν το ξαναλέει, γιατί έχει να ασχοληθεί με ΚΑΤΙ άλλο, δηλ. να μάθει κάποια άλλη λέξη...Αυτό κάπου το είχα διαβάσει ότι ισχύει με τα διάφορα επιτεύγματα του μωρού και το είχα παρατηρήσει στη μικρή μου...Π.χ. όταν μάθαινε να παερπατάει, ΔΕΝ κατάφερνε τίποτα άλλο, λες και είχα ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ εκεί, στο περπάτημα και δεν κατανάλωνε καμία άλλη ενέργεια για πουθενά...Λέω μήπως ισχύει το ίδιο και τώρα με τις διάφορες λέξεις...

ΠΑΝΤΩΣ, κάνω το εξής και γελάω πολύ:όταν λέει κινεζοιαπωνικά, της απαντάω σαν να κατάλαβα τι είπε και αν είμαστε έξω και μας ακούσει κάποιος αναρωτιέται με ρωτάει "κατάλαβες όντως τι είπε??" και μένει με το στόμα ανοιχτό...Και λέω "μα βέβαια!"Πολύ γέλιο!!!Λέει π.χ. "ιαπουκανουτολοτιιιιιιιιιιιιι κούνια" και λέω εγώ "ναι αγάπη μου, θα πάμε να κάνουμε κούνια" (την κούνια τη λέει καθαρά) και αν μας ακούει κανείς, μένει και μας κοιτάει!

Παρενθεση babystar μου: Ρε φιλεναδααααααα μα 1,5 χρονων και να σε βαζει να φιληθητε με τον πατερα της? σε κανει να απορεις οχι με το ποσο απλα ΔΕΙΧΝΟΥΝ το τι θελουν απο εσας αλλα ΠΟΣΑ καταλαβαινουν και μενεις καπως ετσι..........:shock:

Την πρώτη φορά που μας το έκανε, πραγματικά μείναμε έτσι!Μας τραβούσε και λέγαμε τι θέλει και όταν έπιασε τα μάγουλα μας και μας έβαλε να φιλιθούμε, εμένα με πιάσαν κλάματα από τη συγκίνηση...Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ τι αντιλαμβάνονται!(σε όλα τα θέματα) και όταν ακούω από κάποιον να λέει "μικρό είναι, δεν καταλαβαίνει", δεν το δέχομαι πλέον....

Babystar δεν γύρισε πίσω, απλά πειραματίζεται με τη φωνή της, τις λέξεις, τους συνδυασμούς γραμμάτων, αν εσύ καταλαβαίνεις κάθε φορά τι λέει. Το κάνουν αυτό τα παιδιά μόλις αρχίσουν να μιλάνε.

Ευχαριστώ πολύ!!!Είναι καταπληκτικό αυτό που λες, ότι πειραματίζεται αν ΕΓΩ καταλαβαίνω τι ΛΕΕΙ...Σε βάζει σε σκέψεις πώς σκεφτεται το μυαλουδάκι τους...

Σίγουρα να μην το σκαλίζεις, αφού εσύ το λες καλέ σε όλες μας αυτό. Εγώ πραγματικά από σένα έμαθα το "όχι πίεση και κάνουμε ότι ζητάνε τα παιδιά μας". Θα τη βοηθάς με άλλους τρόπους για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο της. Πχ παιδικά τραγουδάκια που θα λες εσύ και θα αφήνεις μια εύκολη λέξη πίσω να την λέει η κόρη σου, θα σταματάς να τραγουδάς όταν έρθει η σειρά της λέξης αυτή και θα την παροτρύνεις να το πει. Θα παίζετε και θα μιλάτε π.χ. Εσύ: τώρα ποιος έχει σειρά? Θα απαντάς: η μαμά. Ξαναρωτάς και παροτρύνεις να το πει το μωρό.

Βασικά η ερωτοαπάντηση μεταξύ σας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Βέβαια σου είπα ότι στην περίπτωση τη δική σου, επειδή είστε συνέχεια μαζί και μπορώ να αντιληφθώ το είδος της σχέσης που έχετε, το κορίτσι σου είναι σίγουρο ότι ξέρεις τι χρειάζεται γι'αυτό δεν θεωρεί απαραίτητο να το λέει κιόλας. Πιστεύω επίσης ότι αφού έδειξε ότι μιλάει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε πειράζει να μην είναι γλωσσού?:P

Επίσης, εκεί που έχω πάθει πλάκα είναι 17 μηνών σκατόπαιδάκι, μπορεί και αντιλαμβάνεται την έννοια των λέξεων και τη χρησιμοποιεί ανάλογα...Από μικρή, όταν έψηνα κάτι στο φούρνο έλεγα "καίει!" και έτσι την έμαθε και τη λέει, αλλά τη λέει όχι μόνο στο φούρνο, αλλά και στο καλοριφέρ, σε άλλους φούρνους, όταν βράζω κάτι στο γκαζάκι, ενώ ποτέ δεν το χρησιμοποίησα εγώ εκεί...

Άλλο παράδειγμα, όταν έμαθε το λουλούδι ("λουλού"), το έμαθε από ένα λουλουδάκι που της έδειχνα σε ένα βιβλίο, συγκεκριμένο...Πώς μπόρεσε και συνδύασε και όταν βλέπει λουλούδι σε ΑΛΛΕΣ ζωγραφιές ή πραγματικό λέει "λουλού"???

Το ίδιο ισχύει και με το γατάκι, το σκυλάκι, κ.α.....

Σας λέω:έχω πάθει πλάκα με το μυαλουδάκι των μωρών, την κοιτάω και δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς λειτουργεί το μυαλουδάκι τους...Πλέον το λέω "είναι θαύμα", ειλικρινά, δεν το λέω για τη δικιά μου μόνο, για όλα τα μωρά το λέω, για τα όσα κάνουνε....Και για μια άλλη φορά παραδέχομαι το μεγαλείο της ΦΥΣΗΣ....

Ακόμα να σου πω ότι από εδώ μέσα αλλά και από τη γιατρό έμαθα ότι δε πρέπει να της λέω πες «αυτό», πες «εκείνο» και να μη μιλάω για αυτό το θέμα της ομιλίας μπροστά της γιατί έτσι την αγχώνω και τη πεισμώνω…

Συμφωνώ...Μια μέρα είδα το εξής τραγικό στην παιδική χαρά...Ένα μωράκι 12 μηνών, με τη γιαγιά του, έκανε κούνια δίπλα στη δικιά μου...Φώναζε η δικιά μου "μαμάκα", "κούνια", "μπαμπάκα" και άλλα τέτοια και έλεγε η γιαγιά "εμάς δε λέει τίποτα"...Της λέω "είναι μικρούλη ακόμα, και μας 12 μηνών, δεν έλεγε τίποτα, ούτε μαμά, ξαφνικά θα μιλήσει"...και συνέχισε η γιαγιά απευθυνόμενη στο μωρό "καλέ πες μαμά", καμία απάντηση, επανέλαβε η γιαγιά "πες μαμά", τίποτα, οπότε κάνει την εξής (απαράδεκτη για μένα...) κίνηση, "ε αμάν, μίλα επιτέλους, μην είσαι μουγκός!" και του δίνει μία στο χέρι!!!Το διανοήστε???Έπαθα σοκ, ήθελα πολλά να πω, αλλά το βούλωσα, δε μου πέφτει λόγος, η μαμά του παιδιού ας μιλήσει (η οποία δεν ήταν εκεί βέβαια)...

Διαφημίσεις

Είναι σαν σφουγγάρια. Μαθαίνουν τόσο από όσα τους μαθαίνουμε, όσο και από εμπειρίες και συσχετισμούς. Εμπειρίες της καθημερινής ζωής με τους γονείς ή παιδαγωγούς και συσχετισμούς μεταξύ εικόνας και πραγματικότητας. Μαθαίνουν επίσης από όσα ακούνε στις δικές μας συνομιλίες είτε με άτομα που είναι εκεί παρών είτε ακούγοντας μας να μιλάμε στο τηλέφωνο. Μα δεν είναι εκπληκτικό? Μιλάω στο τηλέφωνο με την μάνα μου και όταν τελείώσω με ρωτάει: Γιαγιά?

Ειναι οντως αυτο που μου ειπε η κοπελα μηπως οτι ξερω τι θελει και δεν 'χρειαζεται' να τις πει?

Πολύ πιθανό να ισχύει και αυτό, γιατί ας πούμε εμένα η δικιά μου όταν θέλει νερό, πάει στη βρύση της κουζίνας και μου τη δείχνει...Αφού έχει βρει τρόπο να "επικοινωνεί", δεν κάνει προσπάθεια να πει τη λέξη και η αλήθεια είναι ότι νερό δε λέει (ή τουλάχιστον δεν έχω συνδυάσει να λέει καμία λέξη για το νερό..)

Σίγουρα να μην το σκαλίζεις, αφού εσύ το λες καλέ σε όλες μας αυτό. Εγώ πραγματικά από σένα έμαθα το "όχι πίεση και κάνουμε ότι ζητάνε τα παιδιά μας". Θα τη βοηθάς με άλλους τρόπους για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο της. Πχ παιδικά τραγουδάκια που θα λες εσύ και θα αφήνεις μια εύκολη λέξη πίσω να την λέει η κόρη σου, θα σταματάς να τραγουδάς όταν έρθει η σειρά της λέξης αυτή και θα την παροτρύνεις να το πει. Θα παίζετε και θα μιλάτε π.χ. Εσύ: τώρα ποιος έχει σειρά? Θα απαντάς: η μαμά. Ξαναρωτάς και παροτρύνεις να το πει το μωρό.

Μωρε καλα μου τα λες, ξεχναω τις σοφες συμβουλες (μην πυροβολείτε)μου και χανομαι στον κυκεώνα της αμφιβολιας βλεπεις και εγω.......:roll: Αυτο με της ερωταπαντήσεις μου αρέσει και με τα τραγούδια. Της τραγουδάω αλλά δεν την αφήνω να συμπληρώσει. Θα το κάνω!.....:mrgreen: Ευχαριστω κοριτσια μου....! Φιλακια σε ολες τις μαμουδες που με ηρεμησαν!

Κορίτσια, εμάς μας βοήθησε πάάάρα πολύ η "Nτόρα"!!..

Μάλιστα...

η "Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια" !!!

Είναι απο τα λίγα κινούμενα σχέδια που παρακολουθεί

με μανία η κόρη μου...

γιατί μιλάει αργά, με πολλές επαναλήψεις

και έτσι έχει μάθει

πάάάρα πολλές λέξεις!!

Είναι γενικά εκπαιδευτικό.

Πλέον το έχουμε καθιερώσει κάθε βράδυ την ώρα που πίνουμε το γάλα μας

βλέπουμε 2-3 ιστοριούλες της Ντόρας...:mrgreen:

Έχω προσπαθήσει να της διαβάσω και παραμύθια

αλλά δεν κάθεται.... (βαριέται μετά απο λίγο)

Ενώ με την "Ντόρα" κάθεται αγαλματάκι!!...

καληπερα. θα ήθελα αν ξερει κάποιος να μου απαντησει γιατι εχω τρελαθει. ο μικρος μου 18 μηνων, δε μιλαει ακομη και δεν υπακουει σε εντολες. αποφευγει τη βλεμματικη επαφη και δεν γυρνα στο ονομα του ή οταν του μιλαω. ο γιατρος ειπε πως εχει επικοινωνιακη ανωριμοτητα και να παμε σε αναπτυξιολογο. ξερει κανεις κατι παραπανω?/

η αξιολογηση της ομιλιας της βενετιας μου απο αναπτυξιολογο εδειξε τα εξης...http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1564252#post1564252

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2.11.06 ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ 18.12.07 ΕΦΡΑΙΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.04.09

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3.09.10 Κ ΘΗΛΑΖΕΙ......

Κορίτσια πως πάνε τα μικρά σας;

Εμένα ο δικός μου λέει από μόνος του λεξούλες ακαταλαβίστικες προσπαθώντας να μιλήσει. Κάθε βράδυ όταν τον κοιμίζω αφου μου πεί παπαπώ= σ'αγαπώ, :lol: αρχίζει και λέει ότι λεξούλες ξέρει και μετά τον παίρνει ο ύπνος!:lol:

Ρε κορίτσια όλα τα γνωστά μου συνομίλικα παιδάκια μιλάνε και για να πώ την αλήθεια με επηρεάζει λίγο αυτό. Αλλά τι κάνω;περιμένω...

Βέβαια βλέπω μια εξέλιξη γιατί τώρα λέει και από μόνος του λεξούλες ενώ πρώτα του έλεγα εγώ πές αυτό (ξέρω ότι δεν πρέπει αλλά...)

Τώρα απαντάει κιόλας μόλις τον φωνάζεις! ''Δημήτρη;'' ''ναι!'' μου λέει ή τον ρωτάς θα πάμε στην παιδική χαρά; ναι ναι απαντάει!

καληπερα. θα ήθελα αν ξερει κάποιος να μου απαντησει γιατι εχω τρελαθει. ο μικρος μου 18 μηνων, δε μιλαει ακομη και δεν υπακουει σε εντολες. αποφευγει τη βλεμματικη επαφη και δεν γυρνα στο ονομα του ή οταν του μιλαω. ο γιατρος ειπε πως εχει επικοινωνιακη ανωριμοτητα και να παμε σε αναπτυξιολογο. ξερει κανεις κατι παραπανω?/

Καλού-κακού πήγαινε σε κάποιον αναπτυξιολόγο

χωρίς να αγχώνεσαι οτι οπωσδήποτε θα είναι κάτι ανησυχητικό...

Να προτιμήσεις να είναι του δημοσίου

γιατί οι ιδιωτικοί καμιά φορά μπορεί να "εκμεταλλευτούν" την κατάσταση...

Εμείς θα πάμε 1η Ιουλίου σε αναπτυξιολόγο,

γιατί μπορεί να μας άρχισε να μιλάει

(εδώ και 3-4 μήνες...δηλαδή όταν ήταν 2,5 χρονών :shock: )

αλλά πιστεύω οτι μάλλον θα χρειαστεί υποστηρικτικά κάποιες λογοθεραπείες

γιατί δεν μιλάει ακόμα καθαρά....(και κοντεύει τα 3!!)

• 1 month later...
Κορίτσια πως πάνε τα μικρά σας;

Εμένα ο δικός μου λέει από μόνος του λεξούλες ακαταλαβίστικες προσπαθώντας να μιλήσει. Κάθε βράδυ όταν τον κοιμίζω αφου μου πεί παπαπώ= σ'αγαπώ, :lol: αρχίζει και λέει ότι λεξούλες ξέρει και μετά τον παίρνει ο ύπνος!:lol:

Ρε κορίτσια όλα τα γνωστά μου συνομίλικα παιδάκια μιλάνε και για να πώ την αλήθεια με επηρεάζει λίγο αυτό. Αλλά τι κάνω;περιμένω...

Βέβαια βλέπω μια εξέλιξη γιατί τώρα λέει και από μόνος του λεξούλες ενώ πρώτα του έλεγα εγώ πές αυτό (ξέρω ότι δεν πρέπει αλλά...)

Τώρα απαντάει κιόλας μόλις τον φωνάζεις! ''Δημήτρη;'' ''ναι!'' μου λέει ή τον ρωτάς θα πάμε στην παιδική χαρά; ναι ναι απαντάει!

Αχ και εμένα δεν λέει σχεδόν τίποτα πρέπει να ανήσυχω ?

ακουει όμως όταν το φωνάζω

είναι πολύ συνεργάσιμος μαζί μου να σκάιφτητε κόψαμε την πάνα..:):):)

μαζι επικοινωνούμε στην δίκια μας γλώσσα

αλά από λέξεις μετρημένες στα δάχτυλα

προτάσεις δεν χω ακούσει από το στοματάκι του ακόμη :-(:sad::-(

η παιδίατρος λέει να μην ανήσυχο απλά είναι βαρετός

εφόσον ανταποκρίνεται είναι θεμα χρόνου να μιλήσει κανονικά

.....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...