Ήθη και Έθιμα & Διαδικαστικά θέματα, Ιεροί Ναοί
185 topics in this forum
-
- 0 replies
- 43k views
Έλληνες Ορθόδοξοι γονείς, προκειμένου να βαπτίσουν το παιδί τους, πρέπει να ενεργήσουν ως εξής: 1. Γενικά α) Σε όποιον Ναό και αν τελέσουν το Μυστήριο, πρέπει οπωσδήποτε να προκαθορίσουν εγκαίρως, την ημέρα και ώρα τέλεσής του με τον Εφημέριο. β) Πρίν την ώρα της Βάπτισης ή νωρίτερα να προσκομίσουν στον Εφημέριο, την Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, η οποία έχει εκδοθεί από το Δήμο, στον οποίο έχει δηλωθεί η γέννησή του. γ) Εάν επιθυμούν να τελέσουν το Μυστήριο όχι στο Ναό της Ενορίας τους, ( πράγμα το οποίο ποιμαντικώς δεν ενδείκνυται), αλλά σε άλλη Ενορία, τότε πρέπει να ζητήσουν από τον Εφημέριο της Ενορίας τους να μεταβιβάσει την Ληξιαρχική Πράξη…
Last reply by Συντονιστής Περιεχομένου, -
Διαφημίσεις
-
- 2 followers
- 7 replies
- 5.1k views
Καλησπέρα σε όλους! Ήθελα να ρωτήσω το εξής : Γίνεται στη βάφτιση να δώσουμε δύο ονόματα και κατά την διαδικασία της ονοματοδοσιας μέσω gov να καταχωρίσουμε μόνο το ένα;
Last reply by Triliza33, -
- 1 follower
- 3 replies
- 1.5k views
Καλησπέρα σε όλους!! Μια φίλη μου μου..δήλωσε ότι θα βαφτίσει το παιδί μας, και επειδή είχαμε καλές σχέσεις τότε και κάναμε όμορφη παρέα είπα «εντάξει». Αλλά τώρα το έχω μετανιώσει και δεν ξέρω πως να της πω ότι δεν θελουμε να γίνει αυτή η νονά μας χωρίς να την πληγώσουμε. Θεωρώ τον ρόλο παρά πολύ σημαντικό, και αυτό το θέμα με βασανίζει πολύ.. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας!!
Last reply by mama16, -
- 3 followers
- 34 replies
- 4.6k views
Καλησπέρα, Έχω ένα αγοράκι 4 μιση μηνών και θα ήθελα να μάθω μέχρι ποια ηλικία το αργότερο πρέπει να γίνει η ονοματοδοσία ενός παιδιού. Π.χ 4 ετών όταν πια είναι να πάει παιδικό σταθμό ή 5 ετών που υποχρεωτικά πάει νηπιαγωγείο ; Εδώ να πω ότι μέχρι χθες δεν είχα κανένα πρόβλημα να κάνω βάφτιση δηλ. όταν θα πήγαινε το παιδί περίπου 8 μηνών. Όμως αντιμετωπίζω από την αρχή το κλασσικό πια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Ελληνίδες νύφες. Αυτό που με τρελαίνει τελείως είναι να λέει η μητέρα του άντρα μου ότι "και καλά" δεν έχει πρόβλημα με το όνομα και να το βγάλουμε ό,τι θέλουμε εμείς (ευχαριστούμε) αλλά να έχουν προηγηθεί κουτοπόνηρα υπον…
Last reply by kotsifikos, -
- 1 reply
- 570 views
Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω αν ο σύντροφος μου μπορεί να βαφτίσει τον αδερφό μου (ενήλικα) αν είχε κάποιος παρόμοια εμπειρία. είμαστε πολλά χρόνια σε σχέση και θελουμε να παντρευτούμε αλλά υπάρχουν φραγμοί όσων αφορα την βάφτιση του αδερφού μου από τον μέλλοντα άντρα μ; θελουμε να τον βαφτίσει εκείνος όντας κοντά στην εκκλησία και ουσιαστικά τον έχει μεγαλώσει. Περιμένω απάντηση σας.
Last reply by belleblue, -
- 2 replies
- 1k views
Καλησπέρα, Την Κυριακή βαπτίσαμε το βαπτηστήρι μου σε [ Ελληνική Ορθόδοξη] εκκλησία της Αγγλίας (ελπίζω να υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις μιας και ίσως υπάρχει κατι διαφορετικό) Είχαμε κανονίσει την εκκλησία απο τον Φεβρουάριο και βρισκόμασταν σε επικοινωνία με τον παπα και τον βοηθό του όλους αυτους τους μήνες. Μερικές εβδομάδες πριν έστειλα μηνυμα για να σιγουρεψουμε ότι ολα είναι οκ. Σε όλη αυτη την επικοινωνία δεν ανέφεραν ουτε 1 φορα ότι θα υπάρχει κόστος για την βάπτιση το οποίο το ανέφεραν ΜΕΤΑ το μυστήριο. Εγώ ως νονά είχα βγάλει μετρητά 50 λιρες να δώσω στον παπά και όταν μιλήσαμε μετα την βαπτιση ζήτησε 250 λιρες. Προφανως επαθα …
Last reply by Sunshine8, -
- 4 followers
- 41 replies
- 4.9k views
Καλησπέρα! Είναι λίγο νωρίς για το θέμα που θα θέσω, μιας που είμαστε ακόμα στα μισά της εγκυμοσύνης, αλλά έγινε μια συζήτηση προ ολίγου και είμαι να σκάσω. Νομίζω πρώτη φορά γράφω τόσο προβληματισμένη, ίσως και πρώτη φορά έχουμε τόση διαφωνία με τον άντρα μου. Λοιπόν, όταν κλείσατε κουμπαριες, νονους κλπ, πώς ακριβώς σας προτάθηκε/το προτείνατε; Στον γάμο μας πάντρεψε ένα ζευγάρι που έτυχε να ξέρουμε την κοπέλα και οι δύο (δεν μας γνώρισε μεταξύ μας εκείνη, απλά έτυχε και την ξέραμε και οι δύο λόγω κοινών χόμπι). Εμένα είναι κολλητή φίλη από όταν ήμασταν παιδιά, ο άντρας μου την ήξερε καμια δεκαετία, είχαν κάνει αρκετή παρέα μέσω κοινών παρεων σε χόμπι. Οπ…
Last reply by little lamb, -
- 1 follower
- 73 replies
- 63k views
ακουσα οτι η εκκλησια αποφασισε να μη βαφτιζει τα παιδια απο πολιτικο γαμο? Ισχυει??? Αν ειναι δυνατον.. Εμεις εχουμε κανει πολιτικο γαμο και αρνουμαι να κανω θρησκευτικο. Το μωρο το βαφτιζω, ή τουλαχιστον θελαμε, μονο και μονο για το νταβαντουρι και βασικα για τα πεθερικα μου. Ομως δεν καταλαβαινω τη σταση της εκκλησιας. Δηλαδη τα παιδια των ανυπαντρων μητερων θα μενουν αβαφτιστα? Ισα ισα που η εκκλησια θα επρεπε να κανει το παν για να φερει το κοσμο στους κολπους της και οχι να τους διωχνει. Το μονο που ξερουν οι παπαδες ειναι να τα παιρνουν χοντρα για οτι και να κανουν. Γυριζουμε στο παρελθον μου φαινεται.. Τα εχω παρει. Μου φαινεται οτι θα κανουμε απλα ενα παρτυ και …
Γίνεται Κουμπάρος / Κουμπάρα σε Βάφτιση ή γάμο χωρίς να έχει πριν κάνει θρησκευτικό γάμο; 1 2
by vip- 1 follower
- 38 replies
- 52.2k views
Μπορείτε να μου πείτε αν έχετε ακούσει παπάδες να μη βαφτίζουν παιδάκια αν δεν έχει προηγηθεί θρησκευτικός γάμος? Γιατί έχουμε παντρευτεί με πολιτικό γάμο με το σύζυγό μου, και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κι άλλον.
Last reply by μαγιοπουλας, -
- 2 followers
- 9 replies
- 1.3k views
Μπορώ στην βάφτιση να εχω ενα νονό και δυο νονές;;
Last reply by Thundercats!, -
- 3 followers
- 14 replies
- 5.1k views
Καλησπέρα σας, Το καλοκαίρι θα βαφτίσουμε μία μπεμπούλα. Κι αναρωτιόμουν, τι "πρέπει"να πάρουμε για το Πάσχα, σαν δωράκια. Ξέρω, ότι κανονικά οι νονοί το Πάσχα, προσφέρουν λαμπάδα, παπούτσια, τσουρέκι και σοκολατένιο αυγό. Τώρα που το παιδάκι δεν έχει ακόμα βαφτιστεί, τι πρέπει να αγοράσω? Λαμπάδα, σίγουρα όχι. Πιθανώς, ούτε και παπούτσια, αφού υποτίθεται πως τα πρώτα παπουτσάκια του είναι τα βαφτιστικά. Άρα, προτιμότερο κάτι σε ρούχο / σετάκι / φορεματάκι. Κάποια άλλη ιδέα?
Last reply by diane2020, -
- 4 followers
- 96 replies
- 6.8k views
Θα ήθελα να ακούσω απόψεις και εμπειρίες για τα διπλά όνοματα. Πιο συγκεκριμένα, κατά πόσον δημιουργείται σύγχυση σε ένα παιδί εάν ένα μέλος της οικογένειας (στην συγκεκριμένη περίπτωση και οι δύο γονείς του) το φωνάζει με το δεύτερο όνομα ενώ στην υπόλοιπη κοινωνική του ζωή (σχολείο, φίλοι) το αποκαλούν με το πρώτο; Υποθέτω ότι όταν αρχικά πάει για πρώτη φορά σχολείο ίσως να του είναι περίεργο που θα το φωνάζουν αλλιώς (θα είναι μικρός ούτως ή άλλως), αλλά γίνεται με τον καιρό απλώς μια συνήθεια ή του προκαλεί σύγχυση όλο αυτό; Δεν είμαι ιδιαίτερα φαν των διπλών ονομάτων, οπότε δεν έχω ιδέα τι γίνεται σ αυτές τις περιπτώσεις. Η μεγάλη μου κόρη, που έχει ένα ό…
Last reply by chocolate_eater, -
- 1 follower
- 19 replies
- 11.3k views
Παντρεύομαι θρησκευτικό και βαφτιζω το παιδάκι μου του χρόνου... Ήταν προγραμματισμενο για φέτος Αλλά ακυρωσαμε λόγω κορονοϊού. Διαφορετικοί οι κουμπάροι που θα μας παντρέψουν διαφορετικοί και οι νονοι. Η κουμπάρα που θα παντρέψει έχει κλεισει κουμπαρια για να βαφτίσει παιδάκι πριν γίνει ο δικός μας γάμος και μου είπε πως δεν ξέρει αν γίνεται να αλλάξει τα στέφανα σε εμάς μετά γτ είναι σαν να δένονται τα χέρια της.... πήγε σύμφωνα με το σκεπτικό ότι όπως είναι όταν σε παντρεύει κάποιος και μετά πρεπει να βαφτισει για να λυθούν τα χέρια του.... μέσω αν κάνει την βάφτιση πρώτη που έχει κανονίσει και μετά μας στεφανωσει πιστεύει πως δεν μπορει να γίνει... Έτσι έχει ακούσει.…
Last reply by chocolate_eater, -
- 1 follower
- 232 replies
- 87.9k views
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2006 ΠΑΝΤΡΕΨΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΙΛΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ... ΑΜΜΕΣΩΣ Η ΚΟΠΕΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΝΟΝΟΙ... ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΠΗΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗ ΝΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΝΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 6ΜΗΝΩΝ.. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΒΑΦΤΙΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΟΝΝΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ! ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ... ΒΑΛΑΜΕ ΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΑΦΟΥ ΓΕΝΝΗΣΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ.. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΟΠ…
Last reply by mersaki, -
- 1 follower
- 26 replies
- 4.3k views
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας για το θέμα που με αγχώνει λίγο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου μιλούσα με μια γνωστή μου στο τηλέφωνο και με ρωτάει αν βρήκαμε νονο.Της απαντάω όχι ακόμα. Μου λέει αν θέλουμε να γίνει εκείνη νονά. Πάνω στον παρορμητισμο μου της λέω εντάξει χωρίς να έχω συζητήσει κάτι με τον άντρα μου πρώτα. Πώς θα γίνει τώρα να της το ακυρώσω; Δεν θα ήταν καθόλου επιλογή μας υπό άλλες συνθήκες. Από τη στιγμή που γέννησα έχουμε μιλήσει μόνο μια φορά μέσω τηλεφώνου και δεν έχει έρθει να δει ακόμα το παιδί. Είναι φίλη της αδερφής μου και δε θα ήθελα να παρεξηγηθουμε.
Last reply by Fotagr, -
- 1 follower
- 1 reply
- 1.2k views
Καλησπέρα σε όλους! Ο σύζυγός μου πριν γνωριστούμε όντας ελεύθερος πάντρεψε με θρησκευτικό γάμο ένα ζευγάρι και έχει βαφτίσει το πρώτο παιδάκι τους (αγοράκι). 'Εχουμε πολύ καλές σχέσεις αν και μένουμε μακριά και τώρα θέλουμετο ίδιο ζευγάρι να βαφτίσει το δικό μας παιδί (κοριτσάκι) και πιθανότατα να μας παντρέψει γιατί εμείς έχουμε κάνει προς το παρόν πολιτικό γάμο. Ψάχνοντας πληροφορίες για το ποιος επιτρέπεται να γίνει ανάδοχος δεν βρήκα κάπου να απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμμένη περίπτωση. Γνωρίζει κάποιος εκκλησία στη Θεσσαλονίκη (οπουδήποτε και περιξ) που να επέτρεψε τη συγκεκριμμένη περίπτωση; Εννοείται πως θα ρωτήσουμε αλλά αν γνωρίζει κάποιος για να μην ψάχνουμε …
- 3 followers
- 40 replies
- 4.4k views
Καλησπερα κοριτσια, Προσπαθούμε να αποφασισουμε για ονομα μωρου και εχουμε δυσκολια!!!! Ο άντρας μου θέλει Δανάη κάτι που ειχαμε πει πιο παλιά,εμένα μου αρέσει Βαλέρια ή Αριαδνη Για πείτε ρε κοριτσια ποιο σας αρεσει?
- 2 replies
- 810 views
Καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε για Αθήνα candy bar και διακόσμηση για βάπτιση. Καλό και οικονομικό. Που μπορώ να βρω; Ευχαριστώ πολυ.
Last reply by πιτσιποπακι, -
- 3 followers
- 16 replies
- 2.4k views
Καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία!!! θα ήθελα να μου πείτε ποιος διαλέγει το θέμα της βάπτισης εάν γνωρίζετε! Οι νονοί η’ οι γονείς;
Last reply by Μαγκυ222, -
- 39 replies
- 50.9k views
Kαλησπέρα! O μικρούλης μας είναι 10 μηνών, και θέλουμε να τον βαφτίσουμε το καλοκαίρι... στη θάλασσα. Έχουμε καθυστερήσει λίγο, θα είναι περίπου 15 μηνών ως τότε, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει παπά που να δέχεται να βαφτίσει το μωρό στη θάλασσα. Γνωρίζετε κάποιον παπά που θα έκανε βάφτιση στη θάλασσα? Μένόυμε Αθήνα, αλλά δε μας πειράζει να είναι λίγο πιό μακριά.
Last reply by nenouko, -
- 1 follower
- 9 replies
- 3.2k views
Γεια σας. σκεφτομαι να παντρευτω. εχω παιδια ηδη με τον μελλοντα συζυγο και ειμαστε "παντρεμενοι"πολιτικα. Θα θελα να γινει γρηγορα, καθημερινη ημερα, μονο εμεις.Να μη το μαθει κανεις γιατι σε κανεναν δεν ειπαμε οτι ειμαστε ανυπαντροι και μας ξερουν πανω απο 10ετια ο κυκλος μας σε πολη που ζουμε. Οι κοτνινοτεροι συγγενεις απεχουν αρκετα χιλιομετρα,αλλα και απο την ιδια πολη να ηταν παλι δε θαχε σημασια στην αποφαση μας.. Καθημερινη μερα, χωρις κανενα εξοδο. σαν να παμε για καφε. ειδα στο ιντερνετ οτι θελει μαρτυρες για να βγουν οι αδειες κι ολας. γινεται να εχουμε μαρτυρες τους εκκλησιαστικους υπαλληλους που θα εκδοθει η αδεια?επισης γαμοςκαθημερινη ημερα στις μερες μας γ…
Last reply by eirini-elli-gr, -
- 1 follower
- 18 replies
- 7.9k views
Ελπιζω να εβαλα το θεμα στην σωστη ενοτητα...Ηθελα να ρωτησω κοριτσια μιας και πλησιαζει το πασχα...κανετε καλαθι ή καποιο δωρο τους νονους για το πασχα? Εγω κανω παντα ενα καλαθι με διαφορα καλουδια και καποιες φορες αντι για καλαθι μπορει να παρω καποιο πιο προσωπικο δωρο... Φετος στην μια νονα θα φτιαξω ενα καλαθι που θα περιεχει φρεσκα αυγουλακια απο το χωριο μας, κοκκινη βαφη αυγων και χαλκομανιες για διακοσμηση, ενα κρασακι, σοκολατενια αυγουλακια, μια πετσετα κουζινας πασχαλινη, ενα πασχαλινο στεφανι διακοσμητικο, χαλβα αντι για πασχαλινα κουλουρακια (επειδη νηστευει) και ενα βαζακι σπιτικη λεμοναδα. Στον νονο μας που ειναι παιδακι (δημοτικο…
Last reply by Astrien, -
- 1 follower
- 28 replies
- 34.3k views
κοριτσια καλησπερα. εχουμε μια απορια εγω κ η αδερφη μου που ειναι κ νονα! τωρα το πασχα η νονα πρεπει να παει στο βαφτιστικο λαμπαδα, τσουρεκι, αυγα. σωστα? το αν θα παει δωρο(παιχνιδι η ρουχα) ειναι θεμα νονας κ οχι εθιμο. ετσι μας ειπαν. αληθευει? το βαφτιστικο της αδερφης μου ειναι 4 ετων. κ του κανει δωρα στα γενεθλια του στη γιορτη του τα χρστουγεννα κ το πασχα. του εχει παρει κ ρουχα παπουτσια κ παιχνιδια. οταν παει παιχνιδια, μιλαμε για π.χ γιορτη 2 παιχνιδια η και 3. η π.χ χριστουγεννα ρουχο κ 1-2 παιχνιδι. με λιγα λογια τον ειχε η αδερφη μου στα πουπουλα. περσυ το πασχα ομως εκτος της λαμπαδας που ειχε πανω ενα αυτοκινητακι του πηρε παπουτσια αξιας 60 ευρω τσουρ…
Last reply by marakiz, -
- 7 replies
- 11.2k views
Καλησπέρα.Θέλω να βαπτισω την κορούλα μου και δεν ξέρω σε ποιά εκκλησία.Ψάχνω κάπου όπου να επιτρέπεται ένας μικρός μπουφές στον προαύλιο χώρο,λίγα δεντράκια,κάτι μικρό και γλυκό ,ίσως ξωκλήσσι..δεν ξέρω.Πείτε καμιά ιδέα βρε παιδιά,γιατί είναι το μόνο πράγμα που με προβληματίζει πολύ!
Last reply by Elisavet18, -
- 3 followers
- 44 replies
- 7.7k views
Γεια σας.εχω εναν προβληματισμο κ θα ηθελα να δω κ αλλες αποψεις.ειμαι παντρεμενη κ εχω ενα κοριτσακι 9 μηνων.σε λιγους μηνες θα την βαφτισουμε κ αποφασισαμε την νονα.το θεμα ειναι οτι δεν συμφωνουμε πολυ στο θεμα του βαφτιστικου σταυρου.λεει πως ειναι επιλογη της νονας ξεκαθαρα το τι θα παρει κ οτι η γνωμη των γονιων δεν μετραει κ τοσο.θελει να παρει λευκοχρυσο σταυρο,εγω θα ηθελα να εχει κ λιγο χρυσο πανω να φαινεται οτι ειναι λιγο πιο ιδιαιτερος.πιο πολυ δεν ειναι η επιλογη του σταυρου αλλα νιωθω οτι με ακυρωνει κ δεν σεβεται κ αυτο που θελουμε με τον αντρα μου για το παιδι μας.επειδη δεν ξερω απο αυτα πως γινεται τελικα??αποφασιζει η νονα κ τελος ή βρισκεται μια μεση …
Last reply by MagdaP,
-
Προτεινόμενα Θέματα
-
- 38 replies
- 19,600 views
-
- 2 replies
- 9,242 views
-
- 0 replies
- 7,611 views