Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αλλαγες συνηθειας υπνου μωρού

pitsikoki

Recommended Posts

Just now, Έσπερος είπε:

Δεν είναι θέμα εκμάθησης, απλώς θεωρώ ότι είναι φτωχή αλληλεπίδραση. οι γονείς συζητούν κ το παιδί παίζει κ κατά καιρούς συζητάει μαζί τους ή τους δείχνει κάτι. αυτό δεν το θεωρώ τόσο σοβαρό χρόνο αλληλεπίδρασης γονέα παιδιού που να αξίζει να χαλάσει το πρόγραμμα ύπνου. 

@vicky86 εκείνη την ώρα ήμουν σε πανικό. γενικά το θέμα του ύπνου μου προκαλεί απίστευτο εκνευρισμό. Όλη αυτή η αναμονή κ η ανησυχία για το τι ώρα θα κοιμηθεί κ πόθος είναι ο σωστός συνδυασμός των ύπνων κ των ξυπνημάτων. Κ είναι κ που ο άντρας μου δεν διευκολύνει να δημιουργηθούν συνθήκες χαλάρωσης σε όλο το σποτι για να πάμε ομαλά στην ώρα ύπνου. αυτά που διαβάζω κ θέλω να εφαρμόσω τα θεωρεί υπερβολές. τι έντονα παιχνίδια κάνει, τι του βάζει μουσική κ καμία φορά βλέπει κ βίντεο ενώ η οθόνη απαγορευεται, μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο αν αργούμε, αργεί να έρθει για να κάνουν τα καθιερωμένα τους, ενώ τα έχω τόσο ωραία τακτοποιημένα στο μυαλό μου, δεν μπορώ να τα εφαρμόσω. γι αυτό γίνομαι έξαλλη. 

Πραγματικά δ ξερω τι να σου πω

Κ νομιζω οτι δ εχει καμια σημασία, γτ το βλέπουμε εκ διαμέτρου αντιθετα

Ποτέ δ θα συνδυαζα λέξεις όπως "φτωχή" κ "αλληλεπιδραση". Η "σοβαρή". Νομιζω ειδικα σε αυτην την ηλικια, αυτό ακριβώς πρέπει να είναι η ώρα αλληλεπιδρασης με το παιδι. Τελείως "ασοβαρη". Χαλαρή κ αβιαστη

Φυσικα δ μπορω να σου αλλάξω μυαλά, ουτε το θέλω, απλα κατάλαβε ότι σε πολλους από εμάς όλα αυτά ακούγονται καπως

Δ νομιζω οτι εύκολα θα έβρισκες άνθρωπο να σε διευκολύνει σε όλα όσα θέλεις. Ειδικα οταν δ βλέπει την αναγκαιότητα αυτού που θες

Λογικο να είναι απόλυτα τακτοποιημενα στο μυαλό σου. Είναι ένα "στείρο" περιβάλλον. Στον έξω κόσμο, που εμπλέκεται ο αντρας σου, το ίδιο το παιδι που φυσικά θα έχει λόγο για τον υπνο του, κ φυσικα το περιβάλλον που ποτέ οι συνθήκες δ ειναι ιδανικες

Αυτά που διαβάζεις κ θες να εφαρμόσεις, είναι ένας μπούσουλας, οι περισσότεροι διαβάζουν, κρατάνε ότι τους ενδιαφέρει, κ το προσαρμοζουν στις ανάγκες τους κ σε τι τους ταιριάζει. Σε όλους, οχι στο ένα μέλος της οικογενειας

Δ μπορουν να εφαρμοστούν με τόση ακρίβεια όλα αυτά όταν παρεμβαίνει ο ο ανθρώπινος παραγοντας

Δυσκολευεις την καθημερινότητα του κ την ζωή σου

Σου τα λέω με όλη την καλή διαθεση

Κ να μην τα βάλεις με τον αντρα σου

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 684
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

3 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

η αλήθεια είναι ότι έχω μείνει στο ότι το ξύπνημα αργά είναι επακόλουθο του ύπνου αργά, άρα θα λυθεί μαζί με το ύπνο. όμως φαύλος κύκλος. δεν φταίω εγω κ ταλαιπωρήθηκα παρα πολύ κ πίεσα πολύ το παιδί κ είχαμε κ πολλούς καβγαδες. 

πέρσι υπέφερα που ξυπνούσε 6.30 το καλοκαίρι! έψαχνα να βρω τρόπο να ξυπνάει λίγο αργότερα. τελικά πάντα κάτι θα με τρώει. 

γενικα όμως θα ήθελα να ξυπνάει 7.30. είναι πιο υγιεινό κ έτσι θα ξυπνάει κ σε όλη τη ζωή του έτσι κ αλλιώς. αλλά δεν θέλω κ να κοιμάται αργά. το μεσημεριανό είναι δευτερεύον έτσι όπως είμαστε. ιδανικά όμως θα ήθελα βράδυ 9.30-7.30 κ μεσημέρι 1-2 ή κάτι παρεμφερές. 

Μα γιαυτό επειδή θα ξυπνάει έτσι στην υπόλοιπη ζωή του ας απόλαυση ύπνο τώρα που είναι μικρός κ δεν έχουν αρχίσει η υποχρεώσεις του.. 

Όταν θα έρθει η ώρα θα προσαρμοστεί στη νέα του καθημερινότητα όπως όλοι μας μικροί κ μεγάλοι.. 

Πώς γίνεται να είσαι εκπαιδευτικός και να βλέπεις το παιδί σαν ρομπότ, με πρόγραμμα για όλη του τη ζωή σε φαγητό, ύπνο, δημιουργικό αλλά ήσυχο παιχνίδι κλπ με ξεπερνά πάντως. Ή εσύ θα τρελαθείς ή το παιδί θα βγει το "χαζό" του σχολείου που το δουλεύουν μέχρι και οι δάσκαλοι (αν και λογικά πάλι θα τρελαθείς, γιατί κάπου θα αναρρωτιέσαι πώς γίνεται να εφάρμοσες όσα διάβασες και το παιδί να είναι σαν εξωγήινο). Άγχος για το παιχνίδι, άγχος για το κατούρημα, άγχος για το τι κάνει το παιδί το καλοκαίρι την ώρα που οι μεγάλοι τρώνε μπριζόλες, κάνετε τίποτα χωρίς άγχος στο σπίτι;

2 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

καλά δεν είναι καθημερινό. όλο το καλοκαίρι άντε να έγινε δέκα φορές. δεν είναι ποιοτικό γιατί παίζει μόνος του ή του μιλάμε λίγο κ μιλάμε οι δυο μας. απλώς όλο το καλοκαίρι τη μια το ένα την αλκή το άλλο, πάντα αργούσανε κ ήρθαν κ ξενύχτια κ το αποτελείωσαν

Κ όμως είναι πολύ ποιοτικό να παίζει ένα παιδί μόνο του  κ οι γονείς δίπλα να συζητάνε γιατί έτσι δουλεύει το μυαλό του για να βρει τι να κάνει για να μη βαριέται, κ δουλεύει κ τη φαντασία του.. 

Αχχχχ κ εγώ πόσο θα ήθελα να έπαιζαν τα παιδιά μου μόνα τους την ώρα που συζητάω με τον άντρα μου κ  να μην ακούω συνέχεια μαμααασ μαμααα μαμαα η να μην είναι συνέχεια κάποιος στην αγκαλιά μου για να ασχολουμε μαζί του...!! 

Just now, Έσπερος είπε:

Κ είναι κ που ο άντρας μου δεν διευκολύνει να δημιουργηθούν συνθήκες χαλάρωσης σε όλο το σποτι για να πάμε ομαλά στην ώρα ύπνου. αυτά που διαβάζω κ θέλω να εφαρμόσω τα θεωρεί υπερβολές. τι έντονα παιχνίδια κάνει, τι του βάζει μουσική κ καμία φορά βλέπει κ βίντεο ενώ η οθόνη απαγορευεται, μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο αν αργούμε, αργεί να έρθει για να κάνουν τα καθιερωμένα τους, ενώ τα έχω τόσο ωραία τακτοποιημένα στο μυαλό μου, δεν μπορώ να τα εφαρμόσω. γι αυτό γίνομαι έξαλλη

Αυτά που ζητάς για πριν τον ύπνο δεν μου φαίνονται υπερβολικά, τουλάχιστον όχι τα περισσότερα.

Πχ να μπαινοβγαίνει κι εμένα ο άνδρας μου στο δωμάτιο ή ο οποιοσδήποτε την ώρα που προσπαθώ να κοιμιζω το παιδι είναι εκνευριστικο και διακόπτει και την ροή. 

Το έντονο παιχνίδι καμία φορά το ζηταν πριν τον ύπνο! Κι όμως, ενάντια σε ό,τι διαβάσουμε τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανάγκη να εκτονωθούν κάποιες φορές για να κοιμηθούν πιο εύκολα. Αυτό το ζυγιζεις και λίγο. Δηλ δεν θα πάρεις ένα παιδί που χοροπηδά να το βάλεις στο κρεβάτι, θα αφήσεις να το ζήσει, να καταλαγιάσει, να αποφορτιστεί και μετά ύπνο. 

Ή μουσική νομίζω έχει να κάνει αρχικά με το είδος της αλλά και την επίδραση της, πχ αλλα παιδιά την έχουν συνηθίσει για να κοιμηθούν ως μέρος ρουτίνας, άλλα ξεσηκώνονται.

Ή οθόνη είναι άλλο κεφάλαιο συμφωνω κι εγώ πως πριν τον ύπνο δεν ειναι καλη ιδεα. 

Για τα καθιερωμενα μπαμπα-παιδιου δεν έχω εμπειρία γιατί δεν έχω εμπλέξει ακόμα σοβαρά τον δικό μας μπαμπά στην ρουτίνα. Καποιες φορες διαβάζουν παραμύθι όταν ηδη έχω τελειώσει το κομμάτι της δικής μας ρουτίνας. 

Θέλω να πω πως δεν μου φαίνονται ανεφάρμοστα αυτά που ζητάς αρκεί να δίνεις και κάποιο περιθώριο χωρίς να τρώγεται κοιτώντας το ρολόι. Το έχω περάσει κι εγώ αυτό, να τρώγομαι για τα λεπτά αλλά τελικά δεν χαλάει ο κόσμος για λίγη ώρα αργότερα. 

Και επισης οι πεσμένοι ρυθμοί του σπιτιού, ο χαμηλός φωτισμός, ή χαλαρή δραστηριότητα το απογευμα κτλ που διαβάζουμε σε διάφορα σαιτς πως διευκολύνουν τον ύπνο πιστεύω πως απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά. Από τα εναμιση, ίσως και πιο πριν, δεν έχουν την ίδια επίδραση στα παιδια. 

Διαφημίσεις

Just now, Mama_Anesti_ είπε:

Αυτά που ζητάς για πριν τον ύπνο δεν μου φαίνονται υπερβολικά, τουλάχιστον όχι τα περισσότερα.

Πχ να μπαινοβγαίνει κι εμένα ο άνδρας μου στο δωμάτιο ή ο οποιοσδήποτε την ώρα που προσπαθώ να κοιμιζω το παιδι είναι εκνευριστικο και διακόπτει και την ροή. 

Το έντονο παιχνίδι καμία φορά το ζηταν πριν τον ύπνο! Κι όμως, ενάντια σε ό,τι διαβάσουμε τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανάγκη να εκτονωθούν κάποιες φορές για να κοιμηθούν πιο εύκολα. Αυτό το ζυγιζεις και λίγο. Δηλ δεν θα πάρεις ένα παιδί που χοροπηδά να το βάλεις στο κρεβάτι, θα αφήσεις να το ζήσει, να καταλαγιάσει, να αποφορτιστεί και μετά ύπνο. 

Ή μουσική νομίζω έχει να κάνει αρχικά με το είδος της αλλά και την επίδραση της, πχ αλλα παιδιά την έχουν συνηθίσει για να κοιμηθούν ως μέρος ρουτίνας, άλλα ξεσηκώνονται.

Ή οθόνη είναι άλλο κεφάλαιο συμφωνω κι εγώ πως πριν τον ύπνο δεν ειναι καλη ιδεα. 

Για τα καθιερωμενα μπαμπα-παιδιου δεν έχω εμπειρία γιατί δεν έχω εμπλέξει ακόμα σοβαρά τον δικό μας μπαμπά στην ρουτίνα. Καποιες φορες διαβάζουν παραμύθι όταν ηδη έχω τελειώσει το κομμάτι της δικής μας ρουτίνας. 

Θέλω να πω πως δεν μου φαίνονται ανεφάρμοστα αυτά που ζητάς αρκεί να δίνεις και κάποιο περιθώριο χωρίς να τρώγεται κοιτώντας το ρολόι. Το έχω περάσει κι εγώ αυτό, να τρώγομαι για τα λεπτά αλλά τελικά δεν χαλάει ο κόσμος για λίγη ώρα αργότερα. 

Και επισης οι πεσμένοι ρυθμοί του σπιτιού, ο χαμηλός φωτισμός, ή χαλαρή δραστηριότητα το απογευμα κτλ που διαβάζουμε σε διάφορα σαιτς πως διευκολύνουν τον ύπνο πιστεύω πως απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά. Από τα εναμιση, ίσως και πιο πριν, δεν έχουν την ίδια επίδραση στα παιδια. 

Πάνω σε αυτό που λες πρόσφατα κ εγώ έμαθα ότι όταν τα παιδιά είναι σε υπερένταση κ δε μπορούν να κοιμηθούν προσπαθείς να παίξεις μαζί τους όσο ποιο πολύ μπορείς για να αποβάλλουν την ενέργεια που έχουν μέσα τους κ να χαλαρώσουν.κ μου φάνηκε πολύ λογικό μπορώ να πω.. 

Η χαλαρώσει με τα χαμηλά φώτα κτλπ είναι όταν τα παιδιά είναι ήρεμα όταν περάσουν αυτό το στάδιο κ έρθει η υπερένταση χρειάζονται τους ίδιους ζωντανούς ρυθμούς  για να χαλαρώσουν κ να μπορέσουν να κοιμηθούν.. 

Γενικά, αυτά που διαβάζω κι εγώ από ειδικούς ύπνου έχουν δόση υπερβολής, και συμφωνώ ότι καλό είναι να τα προσαρμόζουμε στο παιδί αλλά και γενικά στην οικογένεια. Πχ λένε να το κοιμίζεις τη μέρα με φυσικό φως. Ε, το δικό μου το παιδί δεν κοιμάται με τίποτα με τόσο φως, πάλευα με τις ώρες και στο τέλος κοιμόταν απ' την εξάντληση κι εγώ ήμουν μες στα νεύρα. Ήταν εδώ η μαμά μου την άνοιξη και με πίεσε να ξεκολλήσω λίγο από τα ευαγγέλια των ονλάιν ειδικών, και προσαρμόζοντας λίγο τις συνθήκες είδα διαφορά. 

Συμφωνήστε με τον άντρα σου σε μια ρουτίνα ύπνου, κάντε δοκιμές για να βρείτε τι ταιριάζει στο παιδί και τι δουλεύει στη δική σας οικογένεια. Αλλά πραγματικά, μην σκας τόσο πολύ. Αν είναι ήρεμος και χαρούμενος κι αν αναπτύσσεται σωστά, ε, κάτι κάνετε καλά, κι ας μην έχει πάντα το ίδιο πρόγραμμα. 

28 minutes ago, Έσπερος said:

Δεν είναι θέμα εκμάθησης, απλώς θεωρώ ότι είναι φτωχή αλληλεπίδραση. οι γονείς συζητούν κ το παιδί παίζει κ κατά καιρούς συζητάει μαζί τους ή τους δείχνει κάτι. αυτό δεν το θεωρώ τόσο σοβαρό χρόνο αλληλεπίδρασης γονέα παιδιού που να αξίζει να χαλάσει το πρόγραμμα ύπνου. 

@vicky86 εκείνη την ώρα ήμουν σε πανικό. γενικά το θέμα του ύπνου μου προκαλεί απίστευτο εκνευρισμό. Όλη αυτή η αναμονή κ η ανησυχία για το τι ώρα θα κοιμηθεί κ πόθος είναι ο σωστός συνδυασμός των ύπνων κ των ξυπνημάτων. Κ είναι κ που ο άντρας μου δεν διευκολύνει να δημιουργηθούν συνθήκες χαλάρωσης σε όλο το σποτι για να πάμε ομαλά στην ώρα ύπνου. αυτά που διαβάζω κ θέλω να εφαρμόσω τα θεωρεί υπερβολές. τι έντονα παιχνίδια κάνει, τι του βάζει μουσική κ καμία φορά βλέπει κ βίντεο ενώ η οθόνη απαγορευεται, μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο αν αργούμε, αργεί να έρθει για να κάνουν τα καθιερωμένα τους, ενώ τα έχω τόσο ωραία τακτοποιημένα στο μυαλό μου, δεν μπορώ να τα εφαρμόσω. γι αυτό γίνομαι έξαλλη. 

Το πρόβλημα είναι οτι δεν συμφωνείτε με το σύζυγο πάντως...όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, ούτε έχει κάποια αξία να σε πείσει κάποιος οτι δεν είναι σημαντικό το πρωινό ξύπνημα, αν εσύ πιστεύεις οτι είναι. Εσύ ίσως να "τα έχεις τακτοποιημένα στο μυαλό σου", αλλά η αλήθεια είναι οτι δε μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο, εφ'όσον το παιδί έχει δύο γονείς, ούτε φυσικά να επιβάλλεις ένα συγκεκριμένο τρόπο στον άλλο γονέα.

Όλα αυτά χωρίς να υποτιμώ καθόλου την αξία του να μη βλέπει δύο εντελώς αντιδιαμετρικά πράγματα το παιδί από τους γονείς του....και γι'αυτό ίσως θα έπρεπε να μιλήσετε και να βρείτε μία κοινή τακτική, αποδεκτή κι από τους δύο σας. Που σημαίνει, ενδεχομένως, οτι κι εσύ θα πρέπει να αφαιρέσεις μερικά από τα "must" σου....Παράδειγμα, ας πούμε, εγώ δεν έχω πρόβλημα να πετάει το φαγητό στο πάτωμα, ενώ η γυναίκα μου έχει. Οπότε προσπαθώ κι εγώ να είμαι λίγο πιο αυστηρός ως προς αυτό, αλλά κι εκείνη να μην "τρελαίνεται" και να μην το κάνει θέμα κάθε φορά που συμβαίνει.

6 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Όσο για το καλοκαίρι, δεν το συζητώ κάν. Η μικρή κοιμάται στην αγκαλιά/καρότσι/αυτοκίνητο στην μεσημεριανή ή βραδινή βόλτα από θάλασσα, ταβέρνα, καφέ κλπ. Υποτυπώδες πρόγραμμα ναι, αλλά πολύ χαλαρά όρια ωρών. 

Αυτό εγώ το θεωρώ τέλειο. Κι εκεί είναι που διαφωνώ με τον άντρα μου, ο οποίος πιστεύει ότι το παιδί το βασανίζουμε, ενώ εγώ θεωρώ ότι θα του κάνει πολύ καλό (και σ' εμάς μαζί) να μάθει να είναι λίγο ευέλικτος και να κοιμάται παντού, αντί να χρειάζεται απαραιτήτως τη ρουτίνα του. Δεν είμαστε οι άνθρωποι που βγαίνουν ιδιαίτερα έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν θα του συμβεί συχνά, αλλά όχι και να λέμε ότι πρέπει να γυρίσουμε στις 8 για να κοιμηθεί το παιδί. Τον χειμώνα θα χορτάσει πρόγραμμα κι σωστό ύπνο, ε, ας χαρούμε λίγο τις βόλτες το καλοκαίρι. 

Και για να συνεχίσω με τις αναμνήσεις, τον πιο γλυκό ύπνο τον έκανα στο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της ταβέρνας, βρε παιδιά! Εποχές '90 φυσικά, που ούτε που τους περνούσε απ' το μυαλό να φοβηθούν που τα παιδιά κοιμούνται μόνα τους και δεν τα προσέχει κανείς. 

Διαφημίσεις

Just now, Ilaeira said:

Και για να συνεχίσω με τις αναμνήσεις, τον πιο γλυκό ύπνο τον έκανα στο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της ταβέρνας, βρε παιδιά! Εποχές '90 φυσικά, που ούτε που τους περνούσε απ' το μυαλό να φοβηθούν που τα παιδιά κοιμούνται μόνα τους και δεν τα προσέχει κανείς

Κακώς βέβαια δεν τους περνούσε από το μυαλό. Γιατί και τότε υπήρχαν και απαγωγείς παιδιών και παιδόφιλοι και απ'όλα. Ώρες ώρες πιστεύω ότι από τύχη ζούμε εμείς που είμασταν παιδιά την εποχή αυτή. Στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνη και όρθια να αγκαλιάζουμε τους γονείς και  να παίζουμε, οι γονείς παφα πούφα το τσιγάρο στα μούτρα μας, όλο το απόγευμα να παίζουμε έξω μόνα μας χωρίς να ξέρουν οι γονείς που ακριβώς βρισκόμαστε (ακόμη θυμόμαστε με την αδερφή μου τον παιδόφιλο που ήρθε να παίξει μαζί μας στη γειτονιά προτείνοντας "υπέροχα" παιχνίδια. Σε πάρκινγκ ταβέρνας  ή αλήθεια είναι δεν έχουμε κοιμηθεί. 

Just now, Yovanna said:

Κακώς βέβαια δεν τους περνούσε από το μυαλό. Γιατί και τότε υπήρχαν και απαγωγείς παιδιών και παιδόφιλοι και απ'όλα. Ώρες ώρες πιστεύω ότι από τύχη ζούμε εμείς που είμασταν παιδιά την εποχή αυτή. Στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνη και όρθια να αγκαλιάζουμε τους γονείς και  να παίζουμε, οι γονείς παφα πούφα το τσιγάρο στα μούτρα μας, όλο το απόγευμα να παίζουμε έξω μόνα μας χωρίς να ξέρουν οι γονείς που ακριβώς βρισκόμαστε (ακόμη θυμόμαστε με την αδερφή μου τον παιδόφιλο που ήρθε να παίξει μαζί μας στη γειτονιά προτείνοντας "υπέροχα" παιχνίδια. Σε πάρκινγκ ταβέρνας  ή αλήθεια είναι δεν έχουμε κοιμηθεί. 

Κανείς δεν σκεφτόταν ποτέ τι κάνει και τι όχι να φάμε (τουλάχιστον στην δική μου οικογένεια), πατατάκια και γκοφρέτες για απογευματινό, κανείς δε με ενθάρρυνε να πλένω τα δόντια μου και κάνεις ποτέ δεν μου έβαζε όρια, άσε το παιδί να κάνει ότι θέλει. 12 χρόνων και γύρναγα σπίτι στις 23 το βράδυ από το παιχνίδι. Άσε και εγώ σκέφτομαι πως και επεζησα ώρες ώρες. Πήγα βέβαια μια φορά στο νοσοκομείο επειδή βρέθηκα ξαφνικά μπροστά στον λεβιέ ταχυτήτων με ένα απότομο φρενάρισμα. Επίσης είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αν υπήρχαν κινητά και ίντερνετ όταν ήμουν παιδί, θα περνούσα άπειρες ώρες με μια οθόνη στο χέρι για να απασχολουμαι, ήδη και με την τηλεόραση θυμάμαι ότι ήταν συνέχεια ανοιχτή και βλέπαμε άπειρες ώρες. 

1 ώρα πρίν, Yovanna είπε:

Just now, Chrysoum είπε:

Κανείς δεν σκεφτόταν ποτέ τι κάνει και τι όχι να φάμε (τουλάχιστον στην δική μου οικογένεια), πατατάκια και γκοφρέτες για απογευματινό, κανείς δε με ενθάρρυνε να πλένω τα δόντια μου και κάνεις ποτέ δεν μου έβαζε όρια, άσε το παιδί να κάνει ότι θέλει. 12 χρόνων και γύρναγα σπίτι στις 23 το βράδυ από το παιχνίδι. Άσε και εγώ σκέφτομαι πως και επεζησα ώρες ώρες. Πήγα βέβαια μια φορά στο νοσοκομείο επειδή βρέθηκα ξαφνικά μπροστά στον λεβιέ ταχυτήτων με ένα απότομο φρενάρισμα. Επίσης είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αν υπήρχαν κινητά και ίντερνετ όταν ήμουν παιδί, θα περνούσα άπειρες ώρες με μια οθόνη στο χέρι για να απασχολουμαι, ήδη και με την τηλεόραση θυμάμαι ότι ήταν συνέχεια ανοιχτή και βλέπαμε άπειρες ώρες. 

Τι μου θυμησατε κορίτσια! Ήμουν κι εγώ παιδί των 90s, χωρίς ζώνη στο αμάξι, παιχνίδι στην γειτονιά χωρίς ιδιαίτερη επιτήρηση, μπολικη τηλεόραση κ κολατσιό στο σχολείo απ το περίπτερο πολλές φορες! Κι εγώ που τα αναπολω σοκαρομαι! Πόσο αλλάζουν οι εποχές! Απίστευτες καταστάσεις. Βέβαια οι γονείς μας είχαν καλή πρόθεση για αυτό κ οι σημερινοί κανόνες/συνηθειες τους φαίνονται υπερβολές! 

Just now, Chrysoum said:

Εγώ 12 χρονών πήγα πρώτη φορά σε ντισκοτέκ στις διακοπές . Μαζί με τα ξαδέρφια μου βέβαια, που ήταν 15, αλλά γυρίσαμε στις 2.

Η αδερφή μου όταν ήταν μικρούλα (2-3) μας έλεγε η μαμά μου ότι ο μόνος τρόπος να μείνει λίγο ήσυχη ήταν να τρώει γαριδάκια. Γι'αυτο το λόγο μας έλεγε, έπαιρνε τις σακούλες γίγας που υπήρχαν τότε και της έδινε και έτρωγε!

Just now, Mama_Anesti_ said:

Βέβαια οι γονείς μας είχαν καλή πρόθεση για αυτό κ οι σημερινοί κανόνες/συνηθειες τους φαίνονται υπερβολές!

Άγνοια είχαν βασικά. Η μαμά μου τα σκέφτεται και  απορεί πώς τα έκαναν αυτά. Βέβαια τώρα πολλοί έχουν περάσει στο άλλο άκρο. 

20 ώρες πρίν, Ilaeira είπε:

Και για να συνεχίσω με τις αναμνήσεις, τον πιο γλυκό ύπνο τον έκανα στο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της ταβέρνας, βρε παιδιά! Εποχές '90 φυσικά, που ούτε που τους περνούσε απ' το μυαλό να φοβηθούν που τα παιδιά κοιμούνται μόνα τους και δεν τα προσέχει κανείς. 

Για εμένα πάλι αυτό είναι εφιαλτική ανάμνηση, για χρόνια το ζούσα μέχρι που έφτασα σε ηλικία που μπορούσα να μείνω μόνη στο σπίτι και να μην ακολουθώ τους γονείς μου σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν και πολύ συχνές λόγω της δουλειάς του πατέρα μου.

Για την ιστορία, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασα κοιμώμενη σε πάρκινγκ, καρέκλες ταβέρνας, πάνω στα μπουφάν στην κρεβατοκάμαρα φιλικών σπιτιών κλπ (πραγματικά τα θυμάμαι και φρίττω!!!!), καθόλου ευέλικτη και ευπροσάρμοστη δεν με έχουν κάνει στον ύπνο. Δεν μπορώ να κοιμηθώ οπουδήποτε αλλού παρά στο κρεβάτι μου (ακόμα και σε ξενοδοχεία μου παίρνει 1-2 μέρες να αρχίσω να κοιμάμαι καλά), κατά προτίμηση με απόλυτο σκοτάδι και ησυχία.

Διαφημίσεις

22 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Άγνοια είχαν βασικά. Η μαμά μου τα σκέφτεται και  απορεί πώς τα έκαναν αυτά. Βέβαια τώρα πολλοί έχουν περάσει στο άλλο άκρο. 

Ναι είχαν άγνοια κινδύνου σε κάποιες περιπτώσεις πχ οδήγηση, επιτήρηση, καλλιέργεια ανθυγιεινων διατροφικών συνηθειών. Σήμερα υπάρχουν δύο άκρα γιαγιαδοπαπουδων με φυσικά ενδιάμεσες καταστάσεις. Το ένα άκρο υποστηρίζει πως οι σημερινες οδηγίες είναι υπερβολές και το άλλο προστατεύει το παιδί σε υπερβολικό βαθμο. 

Το καμάρι μου σήμερα πρώτη μέρα με την νταντά, ξύπνησε (τον ξυπνήσαμε δλδ) την ώρα που ξυπνούσε τον ΙΟύνιο, κοιμήθηκε εύκολα την ώρα που κοιμόταν τον Ιούνιο, έκανε τσίσα στο γιογιο όποτε του είπε, σαν να μην αλληλοβασανιζόμασταν όλο τον προηογύμενο μήνα. 

Just now, Έσπερος είπε:

Το καμάρι μου σήμερα πρώτη μέρα με την νταντά, ξύπνησε (τον ξυπνήσαμε δλδ) την ώρα που ξυπνούσε τον ΙΟύνιο, κοιμήθηκε εύκολα την ώρα που κοιμόταν τον Ιούνιο, έκανε τσίσα στο γιογιο όποτε του είπε, σαν να μην αλληλοβασανιζόμασταν όλο τον προηογύμενο μήνα. 

Νομιζω οτι το ειχα αναφερει,ημουν αρκετα βεβαιη οτι με την κοπελα θα τα πηγαινε καλυτερα! Απο αντιστοιχη εμπειρια!

Just now, irin είπε:

Νομιζω οτι το ειχα αναφερει,ημουν αρκετα βεβαιη οτι με την κοπελα θα τα πηγαινε καλυτερα! Απο αντιστοιχη εμπειρια!

Ενταξει για τον ύπνο το ήξερα ότι κοιμάται πιο γρήγορα μαζί της αλλά δεν το περίμενα κ τόσο, μετά από όλο τον αποσυντονισμό.. Μας εκμεταλλεύεται το ζιζάνιο. 

Just now, Έσπερος είπε:

Ενταξει για τον ύπνο το ήξερα ότι κοιμάται πιο γρήγορα μαζί της αλλά δεν το περίμενα κ τόσο, μετά από όλο τον αποσυντονισμό.. Μας εκμεταλλεύεται το ζιζάνιο. 

Ξερει που τν παιρνει. Εσενα σε εκνευριζει και εχει ενα χαβαλε η φαση, η κοπελα απιθανο να παθει νευρικο κλονισμα γιατι ο μπεμπης δεν κατουραει στην ωρα του ;)

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Ξερει που τν παιρνει. Εσενα σε εκνευριζει και εχει ενα χαβαλε η φαση, η κοπελα απιθανο να παθει νευρικο κλονισμα γιατι ο μπεμπης δεν κατουραει στην ωρα του ;)

Βεβαια. Συν οτι δεν νιωθει ανετα να κανει «κολπα» στην κοπελα

3 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Όλα τα παιδια νιώθουν ασφάλεια με τους γονείς τους κ νιωθουν ποιο ελεύθερα να κάνουν πράγματα που δεν τα κάνουν αλλού, όπως κ εμείς οι μεγάλοι που κ που.. 

• 5 months later...

Κορίτσια καλησπέρα. Ο μεγάλος μου γιος άλλαξε κάποιες συνήθειες όσον αφορά τον ύπνο. Δηλαδή , εκεί που καθόμουν δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί τώρα δείχνει να τον ενοχλεί αυτό και να μην μπορεί εύκολα να κοιμηθεί .. μια με δυο φορές λέω θα βγω έξω από το δωμάτιο .. του είπα πάω να δω τι κάνει το μωράκι (ο μικρός του αδερφός) βγήκα πήγα στο δίπλα δωμάτιο και κοιμήθηκε .. τώρα αυτό ας πούμε έγινε 4 φορές σίγουρα στην σειρά ... επισησ Σκεφτόμουν ότι αν το παιδί κλάψει σίγουρα θα ξανά μπω στο δωμάτιο αλλά αυτός δεν με αναζητά .. έτσι τόσο απλά από εκεί που είχαμε υστερίες τώρα να μην με θέλει ;  μετά άλλο θέμα που έχουμε είναι ότι τα βγάζει όλα από το κρεβάτι ... στην αρχή είχε ένα κουκλάκι που είχε μαζί του στο κρεβάτι .. τώρα πετάει το κουκλάκι από το κρεβάτι , πετάει το πάπλωμα του κάτω στο πάτωμα , βγάζει το σεντόνι και το πετάει και αυτό , βγάζει ακόμα και τις κάλτσες του και τις πετάει στο πάτωμα και μετά ξαπλώνει και κοιμάται .. αν ξανά βάλω το πάπλωμα πίσω την ώρα που κοιμάται κ τον σκεπάζω μετά το πρωί που θα μπω όταν ξυπνήσουμε θα το βρω πάλι κάτω .. δηλαδή δεν έχει νόημα ... μόνο χαρά στο να πλένω σεντόνια και κουβέρτες. Κάνανε έτσι τα μωράκια σας εσάς ; 

7 ώρες πρίν, Super.mum είπε:

Κορίτσια καλησπέρα. Ο μεγάλος μου γιος άλλαξε κάποιες συνήθειες όσον αφορά τον ύπνο. Δηλαδή , εκεί που καθόμουν δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί τώρα δείχνει να τον ενοχλεί αυτό και να μην μπορεί εύκολα να κοιμηθεί .. μια με δυο φορές λέω θα βγω έξω από το δωμάτιο .. του είπα πάω να δω τι κάνει το μωράκι (ο μικρός του αδερφός) βγήκα πήγα στο δίπλα δωμάτιο και κοιμήθηκε .. τώρα αυτό ας πούμε έγινε 4 φορές σίγουρα στην σειρά ... επισησ Σκεφτόμουν ότι αν το παιδί κλάψει σίγουρα θα ξανά μπω στο δωμάτιο αλλά αυτός δεν με αναζητά .. έτσι τόσο απλά από εκεί που είχαμε υστερίες τώρα να μην με θέλει ;  μετά άλλο θέμα που έχουμε είναι ότι τα βγάζει όλα από το κρεβάτι ... στην αρχή είχε ένα κουκλάκι που είχε μαζί του στο κρεβάτι .. τώρα πετάει το κουκλάκι από το κρεβάτι , πετάει το πάπλωμα του κάτω στο πάτωμα , βγάζει το σεντόνι και το πετάει και αυτό , βγάζει ακόμα και τις κάλτσες του και τις πετάει στο πάτωμα και μετά ξαπλώνει και κοιμάται .. αν ξανά βάλω το πάπλωμα πίσω την ώρα που κοιμάται κ τον σκεπάζω μετά το πρωί που θα μπω όταν ξυπνήσουμε θα το βρω πάλι κάτω .. δηλαδή δεν έχει νόημα ... μόνο χαρά στο να πλένω σεντόνια και κουβέρτες. Κάνανε έτσι τα μωράκια σας εσάς ; 

Η συγκεκριμένη συνήθεια του να κοιμάται μόνος του την βρίσκω πολύ καλή... Θα θελα κ τα δικά μου να κοιμούνται έτσι! Όσο για το πάπλωμα γενικά από την εμπειρία μου στα παιδάκια δεν αρέσει πολύ να σκεπάζονται! Εγώ τους φοράω υπνοσακους πάντα, με έχει σώσει πάρα πολύ γιατί αλλιώς μονίμως θα ήταν άρρωστα!

11 ώρες πρίν, Super.mum είπε:

Αφού δεν σε χρειάζεται για να κοιμηθεί φιλικά σε συμβουλεύω να το αφήσεις έτσι. Ίσως να σου φαίνεται απότομη αλλαγή αλλά άδραξε την! Για τα σκεπάσματα δεν έχω εμπειρία για να σου πω! Ο δικός μου τα δεχεται αν και την νύχτα ξεσκεπάζεται κάποιες φορές. Έχω το νου μου και τον σκεπάζω. 

2 ώρες πρίν, mama16 είπε:

Θα θελα κ τα δικά μου να κοιμούνται έτσι! 

Δεν κοιμούνται και τα δικά σου μόνα τους? Και ο δικός μου με το που άρχισε το σχολείο έχει εκδηλώσει φοβερό άγχος και με θέλει οπωσδήποτε δίπλα του. Κλαίει, φωναζει. Τώρα τελευταία δύο τρεις μερες δέχεται να περιμένει λιγάκι να κάνω ένα μπανιο και να μπω στο δωμάτιο. Ευελπιστώ να αυξήσω το χρόνο σιγά σιγά ώστε να κοιμάται μόνος του. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...