Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Yγιεινά γλυκά - Σοκολάτα raw ombar


Αννα 35

Recommended Posts

Θα προτείνω μια σοκολάτα για τα παιδιά, η οποία είναι οργανική χωρίς ζάχαρη. Ombar raw. Είναι καταπληκτική.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


7 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Θα προτείνω μια σοκολάτα για τα παιδιά, η οποία είναι οργανική χωρίς ζάχαρη. Ombar raw. Είναι καταπληκτική.

 

Μα βασικό συστατικό είναι η ζάχαρη :?

Link to comment
Share on other sites

Βασικά περιέχει ζάχαρη καρύδας, που αποτελεί φυσικό γλυκαντικό. 

Με συγχωρείτε έπρεπε να το διευκρινίσω. Απλά η παράθεση έγινε σε ένα θέμα, όπου είχα σχολιάσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και θέλησα να δώσω μια εναλλακτική.

Προφανώς, κάποιος διαχειριστής άνοιξε αυτοτελές θέμα.

Επεξεργάστηκαν by Αννα 35

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

H συγκεκριμένη μάρκα έχει πολλές διαφορετικές σοκολάτες, των οποίων τα συστατικά είναι φυσικά και προέρχονται από fair trade εμπόριο. Αν έπρεπε κανείς να διαλέξει πχ μεταξύ μιας Lacta ή της Ombar, είναι ασυζητητι καλύτερη διατροφικά η δεύτερη.

 

Το σχόλιο της Αννας με τη σύσταση της συγκεκριμένης σοκολάτας έγινε σε θέμα που αφορά την εισαγωγή στερεών τροφών και διατροφή μωρών κατά το πρώτο έτος. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ότι κάποιοι παιδίατροι επιμένουν να δίνουν κρέμες με γλυκαντικές ουσίες ως πρώτη επιλογή, όταν οι νέες συστάσεις και διατροφικοί οδηγοί τα απαγορεύουν. Οπότε άτοπο ως σχόλιο και καλώς έγινε νέο θέμα. 

 

Όταν μιλάμε για διατροφή μωρού (και ειδικά μέχρι το ένα έτος) αποκλείουμε εντελώς την πρόσθετη ζάχαρη. Η σοκολάτα από μόνη της είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν το οποίο για να καταναλωθεί (από παιδάκι τουλάχιστον) χρειάζεται την προσθήκη ζάχαρης. Δεν έχει σημασία αν η ζάχαρη είναι καρύδας ή καστανή ή ζαχαροκάλαμου. Είναι πρόσθτη και αχρείαστη. Αν μιλάμε για νήπια, προτιμητέα μια τύπου Ombar, αλλά υπάρχουν τόσες εναλλακτικές που πραγματικά γιατί να δώσεις κάτι τέτοιο, εκτός της μιας στο τόσο;

Στο μεταξύ, αν θέλουμε σώνει και ντε να βάλουμε στο μενου του μωρού κάτι που να μοιάζει με σοκολάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρουπάλευρο. Είναι επίσης καλό διατροφικά και είναι από τη φύση του γλυκό. Δοκιμάστε φρουτόκρεμα με μπανάνα, αβοκάντο και μια κουταλιά γλυκού χαρουπάλευρο και θα με θυμηθείτε :-D

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Η ζάχαρη καρύδας σε τι διαφέρει από τη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλου; Εκτός από την τιμή. Δεν είναι και αυτή ζάχαρη;

 

H ζάχαρη καρύδας όπως και του ζαχαροκάλαμου είναι προϊόντα φυσικής επεξεργασίας (μπορείς να φτιάξεις ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και σπίτι σου).

Του ζαχαρότευτλου προϊόν χημική επεξεργασίας. Και ποιοτικά (διατροφικά) οι πρώτες είναι ανώτερες της τελευταίας.

Τόσο η καρύδα όσο και το ζαχαροκάλαμο είναι περιορισμένης παραγωγής και καλλιεργούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου (πχ στην Ελλάδα είναι ανέφικτο). Τα ζαχαρότευτλα είναι φθηνότερα και είναι εφικτό να καλλιεργηθούν οπότε γι'αυτό και αποτελούν τη βασική μας επιλογή. Σε άλλες χώρες ζάχαρη σημαίνει ξεκάθαρα ζαχαροκάλαμο.

Επίσης δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό γλυκύτητας και ούτε μπορούν όλες να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Πχ αλλιώς θα σου βγει το κέικ με απλή κρυσταλλική ζάχαρη, αλλιώς με καστανή, αλλιώς με ακατέργαστη.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα είναι ζάχαρες. Λίγο καλύτερες, λίγο χειρότερες, αλλά πάντα ζάχαρες.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή εκ παραδρομής και κακώς παρέθεσα το σχόλιο για τη συγκεκριμένη σοκολάτα στο θέμα με τον οδηγό διατροφής για το πρώτο έτος, ενώ ήταν πρόθεση μου να το παραθέσω στο θέμα που αφορούσε το ύψος και το βάρος παιδιού τεσσάρων ετών, ζητώ συγνώμη για το λάθος μου. Διευκρινίζω πως πεποίθηση μου είναι, ότι κανενός είδους ζάχαρη δεν έχει θέση στη διατροφή παιδιών μικρότερων των δύο ετών, πόσο μάλλον βρεφών.

 

Με συγχωρείτε για την αναστάτωση κι ευχαριστώ τη διαχείριση που απέσυρε την εν λόγω παράθεση από το συγκεκριμένο θέμα, καθότι ήταν άκυρη, άτυχης και παράταιρη.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, μιας και είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση, και το απλό κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχει πολλά διατροφικά οφέλη και θρεπτική αξία, μαγνήσιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ενός νηπίου με μέτρο και στη σωστή ώρα. Μόνο του μείον σε σχέση με το χαρουπάλευρο η καφεΐνη, προτέρημα η γεύση (αν και είναι υποκειμενικό), κατά τ' άλλα και τα δύο προσφέρουν διαφορετικά οφέλη στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία. Όπως η πατάτα και η γλυκοπατάτα στο περίπου. 

Μπανάνες και κακάο και έχεις μια τέλεια μους για παιδιά χωρίς κανένα γλυκαντικό! Ή κατεψυγμένες μπανάνες και μισή κ.γλυκού κακάο και έχεις παγωτό σοκολάτα!

GCqDp3.png qpsdp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Eμεις παντως τρελαινομαστε οικογενειακως για ροφημα κακαο με μελι. Οσο κακαο (στον μικρο βαζω 1-2 κουτ γλυκου, σε μας 1-2 κουτ σουπας) τοσο μελι, προσθετουμε ζεστο νερο και γινεται τελειο! Προαιρετικα: λιγη κανελιτσα!

 
Link to comment
Share on other sites

Επέτρεψε μου να σε κεράσω για τη γιορτή μου ορισμένες συνταγές, εφόσον το γλυκό αυτό καθεαυτό δεν μπορώ να σου το προσφέρω:

 

https://www.elephantasticvegan.com/20-vegan-refined-sugar-free-desserts/

 

https://www.vegansociety.com/resources/recipes/cakes-meringues-and-desserts

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Link to comment
Share on other sites

 υπάρχει και η χαρουπολάτα - που είναι σοκολάτα από χαρούπι !  την εισαγει μια εταιρεία που έχει eshop αλλά πρέπει να έχεις κατάστημα χονδρικης για να την παραγγείλεις σε τιμη όχι απαγορευτική αλλιώς στα καταστήματα είναι λιγο ακριβούτσικη νομίζω 1,80 .  δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ ζάχαρη όμως, ούτε ζαχαροκάλαμου αν θυμάμαι καλά! 

Πολύ νόστιμη - και τέλεια για παπούδες /γιαγιάδες που εχουν θεματα με ζαχαρη. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 7/12/2018 at 11:11 ΠΜ, vtgian είπε:

 

H ζάχαρη καρύδας όπως και του ζαχαροκάλαμου είναι προϊόντα φυσικής επεξεργασίας (μπορείς να φτιάξεις ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και σπίτι σου).

Του ζαχαρότευτλου προϊόν χημική επεξεργασίας. Και ποιοτικά (διατροφικά) οι πρώτες είναι ανώτερες της τελευταίας.

Τόσο η καρύδα όσο και το ζαχαροκάλαμο είναι περιορισμένης παραγωγής και καλλιεργούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου (πχ στην Ελλάδα είναι ανέφικτο). Τα ζαχαρότευτλα είναι φθηνότερα και είναι εφικτό να καλλιεργηθούν οπότε γι'αυτό και αποτελούν τη βασική μας επιλογή. Σε άλλες χώρες ζάχαρη σημαίνει ξεκάθαρα ζαχαροκάλαμο.

Επίσης δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό γλυκύτητας και ούτε μπορούν όλες να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Πχ αλλιώς θα σου βγει το κέικ με απλή κρυσταλλική ζάχαρη, αλλιώς με καστανή, αλλιώς με ακατέργαστη.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα είναι ζάχαρες. Λίγο καλύτερες, λίγο χειρότερες, αλλά πάντα ζάχαρες.

 

Και όμως, η ζάχαρη ζαχαροκάλαμου υπόκειται σε περισσότερα στάδια επεξεργασίας από την ζάχαρη ζαχαρότευτλου, και μάλιστα είναι και η μόνη ζάχαρη μη κατάλληλη για vegans, αφού στην επεξεργασία της χρησιμοποιούνται και ζωικά προϊόντα. Kαι πλέον νομίζω η ζάχαρη παράγεται παγκοσμιως κυριως από ζαχαρότευτλα, μιας και είναι ευκολότερη καλλιέργεια και δε χρειάζεται τόση διαδικασία ασπρίσματος.

Τώρα για τη γλυκύτατα, αν δεν συμπεριλάβουμε τεχνητά γλυκαντικά, όλες οι ζάχαρες πάνω κάτω έχουν ίδια σύσταση και ολόιδιες θερμίδες. Η καστανή ζάχαρη όπως και η ακατέργαστη απλά έχει διαφορετική γεύση λόγω της μελάσας, που γενικά για τους περισσότερους δεν είναι ωραία (εξ ου και όλος ο κόπος για την επεξεργασία) και που προφανώς επηρεάζει και τη γεύση και τη σύσταση σε ένα γλυκό. Για τη ζάχαρη καρύδας, που την έψαξα με αφορμή αυτη τη συζήτηση, μία από τα ίδια ουσιαστικά βλέπω, αν δε μιλάμε για κατανάλωση τεράστιας ποσότητας όπου μπορεί να κάνει μία ελάχιστη διαφορά :( 

Παρεπιπτόντως μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο αποκάλυψε πολλές συνταγές για σπιτική επεξεργασία ζαχαρότευτλου με στόχο παρασκευή μελάσας :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...