vtgian

Plus500
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  2.567
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  101

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο vtgian

 1. Για αρχή προσέχουμε τη σωστή φορά και τον τρόπο που κρατανε το μολύβι. Διορθώνουμε υπενθυμίζοντας το σωστό τρόπο. Εγώ δεν έσβησα ποτέ. Απλά τονιζα το ποιος είναι ο σωστός τρόπος και το παιδί αποφάσιζε αν του αρέσει ή θέλει να ξαναπροσπαθησει. Φωτοτυπία εννοώ το δισέλιδο. Μπρος πίσω δηλαδή. 3 φύλλα εμένα μου φαίνονται υπερβολικά πολλά για πρωτάκι. Με τη δασκάλα η επικοινωνία γίνεται μέσω του eclass. Οι γονείς, επειδή κάποιοι ήδη γνωριζόμαστε από το νηπιαγωγείο, πήραμε τη πρωτοβουλία και φτιάξαμε μια ομάδα για μεταξύ μας επικοινωνία και σταδιακά μαζευτήκαμε όλοι οι γονείς. Αλλά όπως έχω ξαναγράψει, την περιοριζουμε αυστηρά σε θέματα όπως "τι έχουν για αύριο", ενημέρωση αν κάποιο έχει covid ή άλλη ίωση, προσκλήσεις σε πάρτι ή άλλη έξοδο. Για οτιδήποτε άλλο, ο γονιός πρέπει να μιλήσει με το σχολείο/δασκάλα.
 2. Χρυσός κανόνας για ότι ακούς από γονείς: Κράτα μικρό καλάθι. Προσπάθησε να μείνεις ανεπηρέαστη, μείνε στην εντύπωση που σχηματίζεις εσύ και το τι εισπράττει το παιδί σου - εννοείται δε μιλάμε για τρανταχτά πράγματα. Όταν και εφόσον τα βρεις όλα αρνητικά, τότε ναι συζήτησε το με περισσότερους γονείς. Στο τμήμα μας, όλοι οι γονείς είμαστε απίστευτα ευχαριστημένοι από τη δασκάλα. Υπάρχει ωστόσο μια μαμά με ένα παιδάκι που εξαρχής δεν τα πήγε καλά μαζί της, παιδί βέβαια χωρίς κανένα όριο, με προβλήματα κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς (όχι μη νευροτυπικό), που η συμπεριφορά της δασκάλας και οι απαιτήσεις της, του έκαναν τη ζωή "δύσκολη". Για αυτή τη μαμά, η δασκάλα μας είναι αγροίκος που τρομοκρατεί τα παιδιά. Και παράλληλα μιλάμε για τη δασκάλα που όταν σχολάνε, τα παιδιά είναι κρεμασμένα επανω της σα τσαμπιά, τα αγκαλιάζει, είναι γελαστή, τα πειράζει, ό,τι πιο ζεστό θα ήθελες για ένα πρωτάκι. Το ίδιο και με τις εργασίες. Είναι στο παιδί, στην οικογένεια, στο χώρο που διαβάζει, ένα σωρό παράγοντες. Η δασκάλα μας εμάς μας είχε πει να προσέξουμε πολύ τη ρουτίνα. Να γίνει δηλαδή συνήθεια το "τελειώνουμε με τα μαθήματα για να έχουμε χρόνο για άλλα'. Ηταν επίσης πολύ συγκεκριμένη για το χώρο, να έχει καλό φως, ησυχία, νερό διαθέσιμο αλλά όχι πολλά ερεθίσματα. Ας είναι στη κουζίνα την ώρα που μαγειρεύουμε, όχι στο σαλόνι, όχι σε δωμάτιο με παιχνίδια ολούθε αλλά τακοποιημένα. Τα διαλείμματα να είναι χρονομετρημένα και να ξέρει το παιδί εξαρχής ότι είναι μικρά. Και πάντα χωρίς εκνευρισμό από μέρους μας, με υπομονή.
 3. Τυχαίνει και έχει κοριτσάκι πολύ φίλης μου, ίδιας ηλικίας, όπως ακριβώς το περιγράφεις. Κάθε ίωση της γυρνάει σε σπαστικό βήχα και η έντονη άθληση της κάνει σαν δύσπνοια. Η μαμά έχει αλλεργικό άσθμα. Τη μικρή την παρακολουθεί γνωστός παιδοπνευμονολόγος 3 χρόνια. Ξέρω ωστόσο ότι το παιδί πρακτικά τους τελευταίους 3 χειμώνες (από φθινόπωρο έως αρχές καλοκαιριού) έκανε καθημερινή χρήση κορτιζόνης και εισπνεόμενων. Και επειδή και η κουμπάρα μου (με πολύ μικρότερο παιδάκι σε ηλικία) αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα, η ίδια με αυτοάνοσο της ίδιας κατηγορίας, και εκείνη μου είπε ότι η συνηθισμένη προσέγγιση είναι συστηματική χρήση κορτιζόνης για μεγάλο διάστημα (ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ή όχι συμπτώματα) - μάλιστα αυτό είναι που την προβληματίζει κιόλας. Εσάς παιδοπνευμονολόγος το έχει δει το παιδί;
 4. Να σημειώσω μόνο το εξής, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, χρόνια τώρα, ζητάει από τους δασκάλους να μειώσουν τις φωτοτυπίες στο ελάχιστο. Από εκεί και πέρα, σε επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται κατά καιρούς σε εκπαιδευτικούς από τις περιφερειακές διευθύνσεις, τονίζεται ότι ο χρόνος μελέτης στην πρώτη δημοτικού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά. (μιλάμε για τον ουσιαστικό χρόνο κατά τον οποίο το παιδί είναι συγκεντρωμένο). Με διακοπές, τη μισή ώρα. Από την άλλη, έχει γονείς που αν δε δουν φωτοτυπία στη τσάντα, πιστεύουν ότι δε γίνεται δουλειά. Εμάς πέρυσι είχαν συνήθως μια φωτοτυπία για το σπίτι + αντιγραφή ή ορθογραφία και ανάγνωση. Η φωτοτυπία ήταν μια μέρα γλώσσα, μία μαθηματικά. Υπήρχαν ωστόσο μέρες που μπορεί να είχαν μόνο αντιγραφή ή ορθογραφία-ανάγνωση ή μόνο φωτοτυπία. Το σαββατοκύριακο μπορεί να είχαν 2 φωτοτυπίες. Δευτέρα δημοτικού, μέχρι στιγμής συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Μετά το covid στο σχολείο μας τουλάχιστον, οι περίπατοι σταμάτησαν εντελώς, αν και εξακολουθούν και προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επιτρέπονται έως 5 περίπατοι, σε κοντινή απόσταση συνήθως(με τα πόδια) και αποφασίζονται από το σύλλογο διδασκόντων χωρίς να απαιτείται ενημέρωση γονέων, αλλά με ενημέρωση της διεύθυνσης εκπαίδευσης. Μόνο αν υπάρχει μεταφορικό μέσο, απαιτείται έγκριση γονέα. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι άλλο πράγμα, εκεί συνήθως υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (καθώς έχει μεταφορά ή και εισιτήριο χώρου). Σε αυτές, εννοείται υπάρχει όχι απλά ενημέρωση γονέων αλλά απαιτείται να δώσει και την έγκρισή του ο γονιός. Πρέπει να έχει συμμετοχή για να γίνει αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει μέριμνα για τα λιγοστά παιδάκια που δεν πάνε. Εμάς ο σύλλογος συνήθως καλύπτει τα έξοδα σε οικογένειες που γνωρίζει ότι δεν μπορούν, ώστε να μη μένει κανένα πίσω.
 5. Αν έχετε Διάφανο κοντά σας έχουν πολλά φθηνά διακοσμητικά, όπως και θεματικά εργαλεία. Προ covid που είχαμε κάνει μια γιορτούλα με λίγα όμως παιδάκια είχαμε κάνει τα εξής για φαγητό (κάποια μπορεί να σας φανούν πολύ creepy): α) μακαρόνια-ματωμένες αράχνες. Αγοράζεις λουκάνικα Φρανκφούρτης, τα κόβεις σε κομμάτια (θα αποτελέσουν το σώμα της αράχνης). Αγοράζεις μακαρόνια (ακόμα πιο εντυπωσιακά αυτά με μελάνι σουπιάς), τα σπας στη μέση και σε κάθε κομμάτι περνάς 4 μακαρόνια. Τα βράζεις στο συνηθισμένο χρόνο. Τα σερβίρεις με κέτσαπ. grandadscookbook.co.uk/hotdog-spiders-and-caterpillars/ β) μικρά burger - τερατάκια αυτοσχεδιάζεις με τα υλικά αλλά το βασικό τερατο-μυστικό είναι τα μάτια realfood.tesco.com/recipes/monster-burgers.html γ) mini pizza - μούμια - τοποθετείς τη ντομάτα και μετά το κίτρινο τυρί σε λεπτές λωρίδες, τέλος προσθέτεις μάτια από ροδέλες ελιάς hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/halloween-appetizers-spiced-pumpkin-molasses-cake-mummy-pies-1658945605.jpg?crop=0.582xw:0.486xh;0.418xw,0.0919xh&resize=980:* δ) sauce - νεκροταφείο. Βάζεις τη σως σε ρηχή πιατέλα και μπήγεις κράκερς σε μορφή ταφόπλακας ε) γλυκό μπεζέδες-φαντασματάκια. Απλό και το μόνο που θέλει είναι με ζαχαρόπαστα να βάλεις 2 ματάκια στον κάθε ένα. Πολλές μαγειρικές ιδέες θα βρεις σε αυτό το link --> countryliving.com/food-drinks/g3498/halloween-appetizers/?slide=1 Για δωράκι (αλλά ήταν και λίγα τα παιδιά) είχα αγοράσει τσαντούλες σε σχέδιο frankenstein από τσόχα, που τις γέμισα καραμέλες. Για διακόσμηση σίγουρα θα πρέπει να κινηθείς σε μαύρο ή μωβ ύφασμα στα τραπέζια με φαγητό και σαν στολισμό κολοκύθες, σκελετοί (ακόμα και μικροί πάμφθηνοι πλαστικοί ριγμένοι ανάμεσα στους δίσκους). Έχεις επίσης ένα υλικό που είναι κάτι μεταξύ αφρού και ιστού αράχνης.
 6. Θα συμφωνήσω. Το ίδιο είχε και η κόρη μου με τη γλώσσα που είχε από μόνη της προχωρήσει παραπάνω. Δεν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον την ώρα του μαθήματος γιατί τα ήξερε εκ των προτέρων, έλεγε "μα γιατί να πάω σχολείο, αφού αυτά που μας λέει η κυρία τα ξέρω. Όλο τα ίδια και τα ίδια..."
 7. Ποιο είναι το δεξιά, το αριστερά, πάνω, κάτω, πίσω από, μπροστά από, κλπ. Τα πρώτα μαθήματα επικεντρώνονται στο χώρο, τις διαστάσεις, ομαδοποιήσεις, ποιο δεν ταιριάζει, τέτοια πράγματα. Εμάς μετά μπήκαν σιγά σιγά στους αριθμούς μέχρι το πέντε, εμπεδώνοντας καλά τα "ζευγαράκια". Πχ. το 2 έχει ένα μόνο ζευγαράκι το 1+1. Το 3 έχει 2 ζευγαράκια, το 1+2 και το 2+1 και ούτω καθεξής. Το βασικό σημαντικό στην πρώτη δημοτικού είναι η πλήρης κατανόηση του μηχανισμού της δεκάδας, στην εφαρμογή της μέχρι και το εκατό. Το παιδί πρέπει να κάνει κτήμα του τις προσθαφαιρέσεις, όχι παπαγαλία εννοείται, αλλά ουσιαστικά.
 8. Εμάς πρώτη και δευτέρα θα τελειώσουν για 2 μέρες στις 11:30 και για τις επόμενες δύο, το μεσημέρι. Ολοήμερο από εβδομάδα.
 9. Εμάς τα ντύνει το Max stores με ένα ευρώ το βιβλίο (με θήκες όπως είπα - έχουν ένα μηχάνημα και φτιάχνουν τη θήκη ακριβώς στα μέτρα του βιβλίου). Για να βγει θέλει πρέπει να το κάνεις ηθελημένα. Είναι αρκετά μέσα χωμένα τα εξώφυλλα όπως λέει και η Deena. Εμείς τα είχαμε από το καλοκαίρι τα βιβλία, οπότε τα έδωσα πριν 2 εβδομάδες και τα ετοίμασαν. Ναι, χαλάνε, ειδικά γλώσσα και μαθηματικά που μπαίνουν-βγαίνουν συχνά. Εμάς το ζήτησε η δασκάλα να τα ντύσουμε. Για το θέμα της ενημέρωσης, να πως ότι και η δική μας στο δημόσιο πρότεινε να στέλνει κάθε μέρα μέσω του e-class τι τους έχει βάλει αλλά μια-δύο μαμάδες είπαν ότι είναι κουραστικό εκτός από το σωρό email που έχουν στη δουλειά τους να λαμβάνουν ακόμα μία ενημέρωση κάθε μέρα, και ότι προτιμούν χαρτάκι Όλα τα δημόσια σχολεία έχουν το e-class όπου ο δάσκαλος έχει τη τάξη του, μπορεί να ανεβάσει ότι υλικό θέλει, να στείλει μαζικές ή προσωπικές ενημερώσεις. Φροντίστε τα πρωτάκια, να μπείτε στη πλατφόρμα με τους κωδικούς του παιδιού και να ζητήσετε τα γίνετε μέλη της τάξης.
 10. Θα σου πω τι κάνανε πέρυσι στο τμήμα μας, αν και κάθε εκπαιδευτικός και κάθε τμήμα έχει το δικό του/της τρόπο. Στην αρχή, η δασκάλα έδινε σε κάθε παιδί ένα σημείωμα με το τι θα έχουν την επόμενη ημέρα (το βρίσκαμε μέσα στο φάκελο επικοινωνίας του παιδιού) μαζί με ότι άλλη εργασία έπρεπε να κάνει. Μετά από κάποιο διάστημα, τα παιδιά σημείωναν μόνα τους στο βιβλίο τι θα είχαν για την επόμενη μέρα (ένα Ο δίπλα στη πρόταση για ορθογραφία, ένα Α για την ανάγνωση), τσάκιζαν σελίδα του βιβλίου και εννοείται ότι άλλο φυλλάδιο ήταν στο φάκελο. Για τα παιδιά που έλειπαν, η δασκάλα έστελνε ενημέρωση μέσω του e-class. Συμπληρωματικά εμείς έχουμε μια ομάδα στην οποία είμαστε μέλη όλοι οι γονείς του τμήματος (θέλει λίγο προσοχή αυτό, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο και να μην γίνει σημείο αντιπαράθεσης, κουτσομπολιού κλπ). Τη χρησιμοποιούμε κυρίως για να τσεκάρουμε αν μας έχει ξεφύγει κάτι, να ενημερωνόμαστε για γενέθλια ή άλλες μαζώξεις, εξόδους κλπ. Για το ντύσιμο, φέτος δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ και τα έδωσα σε αλυσίδα όπου φτιάχνουν θήκες ακριβώς στο μέγεθος του βιβλίου και θα συμφωνήσω με τη Deena ότι το βρήκα βολικότερο από όλα και επαναχρησιμοποιήσιμο για του χρόνου. Από δραστηριότητες θα συνεχίσει τα περυσινά, 2 φορές την εβδομάδα άθληση και μία ωδείο.
 11. Εξαρτάται από τη μετακίνηση που κάνει το παιδί. Αν έχει πολλές σκάλες ανέβα-κατέβα, καλύτερα πλάτης με καλή στήριξη και ιμάντες, γιατί θα ρημαξουν γρήγορα τα ροδάκια. Αν κάνει απόσταση με τα πόδια σπίτι-σχολείο και δεν έχει ιδιαίτερες σκάλες, ασυζητητί με ροδάκια.
 12. Εμάς το καλύτερο promotion το έκανε ο διευθυντής όταν πήγαμε τα χαρτιά για την εγγραφή. Με εμάς είπε τα τυπικά αλλά με το παιδί ασχολήθηκε ουσιαστικά, έκανε πλάκες ότι βαριέται και πάει παντού με την καρέκλα με τα ροδάκια, ανέλαβε να την πάει στην τάξη που θα είχε (και ήταν "στολισμένη" καθώς πήγαμε Μάιο που δούλευαν ακόμα τα σχολεία). Σημαντικό βέβαια ότι ήξερε ότι στο δημοτικό θα είναι με όλους της τους φίλους από το νηπιαγωγείο, οπότε πραγματικά τη μέρα του αγιασμού ήταν λες και έφτασε συμμορία Είχαν φάει βέβαια στη μάπα και την τηλεκπαίδευση την προηγούμενη χρονιά, οπότε όλα είχαν μεγάλη λαχτάρα για σχολείο και παρέα. Αναλόγως το σχολείο και τη δασκάλα. Εμάς πχ νομίζω από τον αγιασμό κιόλας μας έδωσε λίστα. Σε κάθε περίπτωση όμως, περίμενε τι θα σας ζητήσει για να μην κάνεις άσκοπες αγορές.
 13. Για αρχή δημοτικού, οι τρεις θέσεις στη τσάντα είναι απαραίτητες όπως και η εξωτερική για παγούρι. Έξω-έξω χαρτομάντηλα, υγρά μαντηλάκια ή και αντισηπτικό, θήκη για μάσκα (για όποιον θέλει). Στην ενδιάμεση είχα το κολατσιό , στη τελευταία και μεγάλη, βιβλία, φάκελο εργασιών και 2 κασετίνες (μία για μολύβια-ξύστρες-σβήστρες, μαρκαδόρους πίνακα και σφουγγάρι πίνακα και μία ξεχωριστή για ξυλομπογιες, ψαλίδι, κόλλα και χάρακα).
 14. Να σου είμαι ειλικρινής ποτέ δεν ασχολήθηκα με το βάρος της τσάντας. Πρόσεχα μόνο τις διαστάσεις, τη στήριξη της πλάτης, τους ιμάντες και το υλικό του πάτου. Επίσης ενώ πέρυσι (Α δημοτικού) είχε τσάντα πλάτης, φέτος ζήτησε με ροδάκια γιατί τη δυσκολεύει η πλάτης στο δρόμο από το σχολείο στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές, αυτές που βρήκα ως πιο καλοφτιαγμένες (με ανθεκτικό ύφασμα στο σύρσιμο- ειδικά αυτές της πλάτης που ακουμπούν απευθείας πάτωμα) ήταν της must. Φέτος αγοράσαμε ηλεκτρονικά γιατί το σχέδιο που θέλει δεν το βρίσκω στα γνωστά μαγαζιά.
 15. vtgian

  TERRIBLE TWOS Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

  Ω πόσο σωστό! Στην προσπάθειά μας να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στα παιδιά μας, να νιώθουν ότι έχουν φωνή (που εμείς συνήθως δεν είχαμε) συχνά τα βομβαρδίζουμε με επιλογές και σε αυτές τις ηλικίες μπερδεύονται, κουράζονται και τελικά κανένας δεν περνάει καλά. @despoina34 είναι πραγματικά πολύ βοηθητικό αυτό που έγραψε η @samsympan αλλά και το τελευταίο μήνυμα της @vicky86 το επιβεβαιώνω και εγώ. Πρώτα από όλα εσύ, ο ενήλικας αποφασίζεις και θέτεις τους όρους. Έχετε πχ να πάτε κάπου βόλτα... Δε δίνεις επιλογές για τα πάντα (ρούχα, τρόπο μετακίνησης, τι θα πάρετε μαζί σας, τι θα φάτε) αλλά μόνο για ένα από αυτά. Όταν γκρινιάζει/κλαίει (δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, χρειάζεται για να μάθει να κοντρολάρει τα ξεσπάσματά της) παραμένεις ζεν, εξηγείς ορθά κοφτά και αν κλιμακώνει διακόπτεις λέγοντας ότι δεν μπορείς να την καταλάβεις όταν κλαίει/φωνάζει, ότι κουράζεσαι και εσύ, ότι σου έχουν αναφέρει οι κοπέλες νωρίτερα. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι και εσύ έχεις όρια και αντοχές. Είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας της αυτές οι αντιδράσεις. Θέλει αυγό, δίνεις αυγό, δε θέλει. Θέλει τοστ, δίνεις τοστ, σπαράζει στο κλάμα γιατί το έκοψες σε τρίγωνα αντί για ορθογώνια και τώρα δε τρώγεται. Φτιάχνεις άλλο, δε πεινάει. Είναι ο τρόπος τους να βρουν τη θέση τους στο κόσμο των ενηλίκων
 16. Όταν λέμε γενική, εννοούμε μέσα-έξω-πάνω-κάτω-πίσω σε όλα. Άρα άδειασμα ντουλαπιών (όποια και αν είναι αυτά, κουζίνα, κονσόλες κλπ), ντουλάπας ρούχων, συρταριών, καθάρισμα και επανατοποθέτηση, μετακίνηση κουζίνας-ψυγείου-πλυντηρίου (αν δεν είναι εντοιχισμένα) καθάρισμα και επανατοποθέτηση, καθαρισμών φούρνων (κανονικού και μικροκυμάτων), μπαλκόνια, παντζούρια, τζάμια, μετακίνηση καναπέδων-κρεβατιών για καθάρισμα τίναγμα μαξιλαριών, πέρασμα με υγρό πανί όλων των επιφανειών όπως βιβλιοθήκες, πίνακες, κουρτινόξυλα, πόρτες, προσόψεις, πόμολα κλπ. αφαίρεση κουρτινών για πλύσιμο και τοποθέτηση άλλων κ.α. που ξεχνάω. Πρακτικά, όλα αυτά να γίνουν από έναν άνθρωπο σε ένα οκτάωρο δε γίνεται. Αν συμμετέχεις και εσύ εξίσου, ναι. Αλλιώς διάλεξε αυτά που είτε δυσκολεύεσαι περισσότερο να κάνεις μόνη σου ή επείγουν να γίνουν. Όπως και να έχει, να έχεις διαθέσιμα ηλεκτρική σκούπα, πανάκια μικροϊνών, ψηλή σκάλα, λεκάνη νερού μικρή, οι περισσότερες καθαρίστριες θέλουν διαθέσιμη χλωρίνη (ειδικά για το μπάνιο), σφουγγαράκια τύπου scotch brite (άλλα για λεκάνη μπάνιου, άλλα για το υπόλοιπο μπάνιο, άλλα για κουζίνα), γάντια (είτε πολλών χρήσεων είτε μιας χρήσης), ειδικό καθαριστικό αν θέλεις να σου κάνει φούρνο, εννοείται σφουγγαρίστρα (επίσης μικροϊνών θα πρότεινα). Μπορείς πάντα να την ρωτήσεις τι υλικά προτιμά ώστε να είσαι προετοιμασμένη.
 17. Τι πάει να πει σας είπε δεν είναι κάτι σοβαρό; Σας έδωσε διάγνωση; Σας έδωσε άλλη αγωγή; Δεν σας έδωσε οδηγίες; Ειδικά αφού το παιδί φαίνεται να χειροτερεύει, πρέπει να το δει άμεσα γιατρός δια ζώσης. Είτε παιδίατρος, είτε δερματολόγος. Αν δεν βρίσκετε διαθέσιμο ραντεβού σε ιδιώτη γιατρό, πηγαίνετε απευθείας στο Παίδων (αν είστε Αττική), είτε γενικότερα σε εφημερεύουσα μονάδα που να δέχεται παιδιά.
 18. Η εξωμήτριος κύηση γίνεται αντιληπτή αρκετά αργότερα (πρέπει να υπάρχει κύηση). Με χοριακή 8, δεν υπάρχει τίποτα ανιχνεύσιμο. Επαναλαμβάνοντας τη χοριακή ανά τρεις μέρες, βλέπεις αν ανεβαίνει η τιμή της όπως προβλέπεται, και όταν φτάσει σε τιμή που να μπορεί να ανιχνευτεί σάκος, τότε πας για υπερηχογραφικό έλεγχο. Αιματολογικά και μόνο δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι εξωμήτρια η κύηση.
 19. @belleblue φυσικά και μπορείς, και οφείλεις για την ακρίβεια, να γνωρίζεις πως θα επέμβει στο σώμα του παιδιού σου ο οποιοσδήποτε γιατρός. Τραγικό αυτό που συνέβη στο κοριτσάκι σου. Επίσης, το να επέμβεις εσύ στο σώμα ενός 4χρονου παιδιού, φωτογραφίζοντάς το την ώρα που κοιμάται είναι εξίσου τραυματικό, δε θέλω καν να σκεφτώ πως θα νιώσει το παιδί αν ξυπνήσει εκείνη την ώρα. Δεν το συζητώ βέβαια για να πάρεις διάγνωση μέσω φωτογραφίας, ειλικρινά τέτοιους γιατρούς δεν μπορώ να καταλάβω πως τους εμπιστεύεται κανείς.. Το παιδί πρέπει να καταλάβει (και οφείλουμε να το έχουμε εμείς καλλιεργήσει αυτό) ότι τα γεννητικά του όργανα δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που λέει η λέξη. Όργανα. Και όπως εξετάζει το στόμα μας ο οδοντίατρος, το ίδιο θα κάνει και ο παιδίατρος με το αιδοίο. Καμία ντροπή όταν πρόκειται για ιατρική πράξη. Άλλο η καλλιέργεια της ιδιωτικότητας, άλλο η συναίνεση και άλλο η ιατρική πράξη. Τι γίνεται στην περίπτωση όμως της @Salama56 που φαίνεται ότι το παιδί έχει φοβηθεί και ίσως έχει πάρει και λάθος μηνύματα σχετικά με το χειρισμό των γεννητικών οργάνων; Δυστυχώς εδώ δεν παίρνει από "υποχωρήσεις". Στα ιατρικά θέματα δεν έχουμε ενδοιασμούς. Βρίσκεις γιατρό, του εξηγείς περί τίνος πρόκειται, εξηγείς ότι το παιδί είναι φοβισμένο και ζητάς να μάθεις πως τα το χειριστεί. Πρέπει πρώτα εσύ να νιώσεις ότι τον/την εμπιστεύεσαι. Στη συνέχεια, στο παιδί λες ξεκάθαρα, χωρίς πολλά πολλά, με απλά λόγια, ότι βλέπεις ότι υπάρχει πρόβλημα και όπως για όλα τα άλλα, έτσι και για αυτό ο κατάλληλος είναι ο γιατρός. Όσο αντιδρά, παραμένεις ψύχραιμη, προσπαθώντας να την κάνεις να καταλάβει ότι δε χρειάζεται να φοβάται ή να ντρέπεται. Εξηγείς με απλά λόγια τι πρόκειται να γίνει, της επιβεβαιώνεις ότι δε θα είναι μόνη της, θα είσαι δίπλα, ότι ο γιατρός θα την ακούσει και ότι δε θέλει να την πονέσει. Περαστικά εύχομαι και να ξεφοβηθεί το παιδί.
 20. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σου απαντήσει. Ακόμα και αν λάβεις κάποια απάντηση μέσω φόρουμ, στη θέση σου δεν θα την αξιολογούσα ως ασφαλή. Όταν μιλάμε για φαρμακευτική αγωγή, πάντα ο γιατρός έχει τον πρώτο λόγο.
 21. Αν είσαι σε αγωγή αντικατάστασης (πχ μετά από θυρεοειδεκτομή) θεωρητικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με το σκεπτικό ότι το χάπι που παίρνεις μόνο αναπληρώνει την ορμόνη που δεν μπορείς να φτιάξεις. Αυτό μου είχε πει ο γιατρός μου όταν το ρώτησα για το αν θα πρέπει να προσέξω κάτι, ή να αποφύγω κάποια ουσία λόγω της ίδιας αγωγής. Και εννοείται ότι η λήψη γίνεται πάντα με άδειο στομάχι (4 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα) και μετά περιμένεις κατ'ελάχιστο μισή ώρα πριν φας/πιεις οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάς με τον ενδοκρινολόγο σου που είναι ο μόνος κατάλληλος να σου απαντήσει.
 22. Εμένα είναι λίγο αντισυμβατική η άποψή μου. Αγγλικά θα ξεκινήσουμε στην τρίτη, όχι νωρίτερα. Και όχι φροντιστήριο, αλλά ιδιαίτερα. Μίλησα σχετικά και με την καθηγήτρια αγγλικών στο σχολείο (που κάνει εξαιρετική δουλειά), και είχε την ίδια άποψη (σχετικά με την ηλικία). Για το φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, μου είπε ότι μας εξυπηρετεί καλύτερα. Για εμένα το ιδιαίτερο είναι πιο προσαρμοσμένο στο ίδιο το παιδί και η οικογένεια δε χάνει πολύ χρόνο σε μετακινήσεις. Το ίδιο μου είπαν και δύο γνωστές μας με φροντιστήρια και αυτό κάνουν στα παιδιά τους. Και εγώ στην ίδια ηλικία ξεκίνησα (και χωρίς να έχω τα ερεθίσματα που έχει η κόρη μου) και το επίπεδό μου είναι άριστο. Διατήρησα όμως επαφή, είτε μέσω μουσικής, είτε μέσω διαβάσματος τύπου και λογοτεχνίας και φυσικά μέσω δουλειάς. Αν είναι να αφιερώσει κάπου χρόνο ένα παιδί σε μικρή ηλικία, το θεωρώ πιο χρήσιμο να είναι σε μουσική ή άθλημα, ή κάποια άλλη δραστηριότητα εκτός γλώσσας. Επίσης δεν κατανοώ πως παιδιά Γυμνασίου καλούνται να δώσουν εξετάσεις επιπέδου proficiency όταν μπορεί γραμματικά να έχουν κατακτήσει τη γλώσσα αλλά πολύ αμφιβάλλω αν μπορούν στη πλειοψηφία τους τουλάχιστον να έχουν άποψη και να μπορούν να την τεκμηριώσουν σε ξένη γλώσσα, για θέματα κοινωνικοπολιτικά. Η μεγάλη μας ξεκίνησε στη Πέμπτη φροντιστήριο, αλλά μετά πήγε σε αμερικάνικο κολλέγιο οπότε το επίπεδο ήταν πολύ καλό, είχε αρκετές ώρες κάθε μέρες με ξενόγλωσσες καθηγήτριες και δε χρειάστηκε εξωτερικά μαθήματα καθόλου, πήρε Proficiency χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή προετοιμασία. Αλλά είναι επίσης παιδί που έχει καθημερινή επαφή με τη γλώσσα, επιλέγει να γράψει μελέτες στα αγγλικά.
 23. Του IKEA είναι πολύ σταθερή. Απλά είναι πιο ακριβή από αυτές του LIDL (που ακριβώς επειδή είναι εξίσου ποιοτικές, αναρωτιέσαι γιατί να δώσεις τόσα λεφτά). Κατά τα άλλα είναι τέλεια. Από 3 ετών λέει, οπότε μια χαρά είναι αν έχεις χώρο.
 24. Για απλή μαγνητική μαστογραφία δεν ξέρω να σου προτείνω κάτι. Για ψηφιακή, προσωπικά έχω πολύ καλή εμπειρία από το Κέντρο Απεικόνισης Μαστού και τον κο Αγγελόπουλο. Αν έχεις περιθώριο χρόνου (γιατί τα ραντεβού είναι μετά από πολλούς μήνες) θα σου πρότεινα τον κο Κουρέα του Διαγνωστικού Εργαστηρίου Απεικονίσεων.
 25. Eμάς έχουν χάσει μια εβδομάδα λόγω covid της δασκάλας. Στη γλώσσα είναι μετά το ευ/εφ-εβ, τις προηγούμενες 2 ημέρες έκαναν την απόστροφο. Μαθηματικά, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν προσθέσεις-αφαιρέσεις με διψήφια, αυτή την εβδομάδα δεν ξέρω (διαβάζει μόνη της και δεν ελέγχω - παρά μόνο αν ζητήσει βοήθεια, κάνουμε ανακεφαλαίωση το Σ/Κ). Τις κινήσεις ούτε εμάς τις έκαναν. Έχουν επικεντρωθεί στα συν/πλην. Αυτό που γράφεις για την υπέρβαση, να ξέρεις ότι δεν τα πάνε πάντα σειριακά, κάποιες φορές πηδάνε κεφάλαια και επιστρέφουν αργότερα. Με άλλες μαμάδες που μιλάμε, τόσο σε ιδιωτικά άλλα και δημόσια, είναι στα ίδια. Άντε λίγο πίσω, λίγο μπροστά. Αλλά σε κάθε περίπτωση και με αυτό το ρυθμό τη βγάζουν την ύλη και έχουν χρόνο για επαναλήψεις. Η πρώτη έχει εκ των πραγμάτων πολύ συμπυκνωμένη ύλη και από όσο μου λένε μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά, η Δευτέρα είναι ουσιαστικά επανάληψη. Αν μάλιστα η δασκάλα ξέρει ότι θα τα έχει και την επόμενη χρονιά, ίσως προσαρμόζει αντίστοιχα το πρόγραμμα της.