Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

"Γκουρού" του θηλασμού και ψυχολογία μέλλουσας μαμάς

Έσπερος

Recommended Posts

πρίν από 32 λεπτά , xarouli είπε:

H @Έσπερος έχει απιστευτο δικιο σε ενα ζητημα: στο θεμα των παροχων μητροτητας. Η πληροφορηση κ η παραπληροφορηση ειτε συμβαλλουν ειτε αποθαρρυνουν. Απο την αλλη ομως, οι εργαζομενες μητερες σε ολα τα μηκη κ πλατη αυτου του πλανητη, σε λιγα κρατη απολαμβανουν τα προνομια της προστασιας της μητροτητας. Εγω για παραδειγμα ειμαι σε εναν εργασιακο χωρο οπου η σωρευτικη αδεια- κοινως το 9μηνο μετα τη γεννα- ειναι στη διακριτικη ευχερεια του εργοδοτη.

Ετσι λοιπον, αν επρεπε να γυρισω στο 3μηνο, νομιζω πως θα θηλαζα απλα ενα 3μηνο. Και μην ακουσω για αντλησεις και τετοια γιατι το διαλειμμα που "δικαιουμαστε" ειναι αντε 2 ή 3 5λεπτα, μεσα στο οποιο πρεπει να φας, να κατουρησεις, να ξελαμπικαρεις κτλ κ φυσικα ειναι κ το ζητημα της καθαριοτητας στη μεση. Για τις 10 γεματες ωρες που θα λειπω απο το σπιτι, το στηθος απλα δεν κρατιεται πριν 6μηνο του μωρου. Τη μαστιτιδα την εχεις στο τσεπακι.

Και ναι, ειναι αληθεια, πως οταν ζητησα το 6μηνο, μεχρι να μου εγκρινουν, εκλαιγα γιατι μπορει να επρεπε να γυρισω νωριτερα κ το μωρο θα εμενε οχι μονο χωρις μητρικο γαλα αλλα τοσες ωρες χωρις τη μαμα του. Αλλα χωρις την πληρωμενη αδεια κ χωρις βοηθεια απο μαμα, πεθερα, συζυγο δε νομιζω να συνεχιζα το θηλασμο με τοσα προβληματα που ειχα.

Και κατι τελευταιο πιο συνολικο: ολα αυτα τα ταχα προοδευτικα οτι η εγκυμονουσα δεν ειναι αρρωστη κ μπορει να ανταποκρινεται σε ολα της τα καθηκοντα κ να γεννας στο σπιτι κ να εισαι κ μουτζαχεντιν μετα τη γεννα, κ να θηλαζεις κ να δουλευεις κ να να να εγω τα βλεπω λιγο υποπτα. Ειναι σκετο βασανιστηριο για τη μανα κ εξοικονομηση πορων για τον εργοδοτη, τα ταμεια κ τις ασφαλιστικες.

Κι εδώ ακριβώς τίθεται το θέμα του κσλύτερου ή του σωστότερου. Αν μια γυναίκα έχει ήδη ζοριστεί να αφήσει το παιδί της τόσο νωρίς, σίγουρα προβληματίζεται για σοβαρότερα ζητήματα της ανάπτυξής του από το τι θα φάει. Θα μπορούσε να πιεστεί να συνεχίσει, θα μπορούσε να μη συνεχίσει. Θα μπορούσε και από το άγχος να μην αρχίσει καν. Οκ, το παιδί δεν θα είχε την καλύτερη διατροφή για νεογέννητο, μπορεί όμως αυτή την έλλειψη να την αντιστάθμιζε κάποια άλλη διατροφική επιλογή στο μέλλον. Εγώ για παράδειγμα λόγω διαμονής στην επαρχία έχω πρόσβαση σε κρέας και αυγό από σπιτικές φάρμες και λαχανικά από μποστάνια, σε χςμηλές τιμές ή ενίοτε χαριςμένα. Κοτόπουλο τίγκα στις ορμόνες από χαςάπη δεν έχει μπει στο νοικοκυριό μου. Αν ξεπεράσω τη σιχαμάρα μου, μπορεί να παστεριώνω και κατσικίσιο γάλα στο σπίτι και το παιδί μου να μην πιεί αγελαδινό της κακιάς ώρας όταν αρχίσει το φρέσκο γάλα. Άλλες που είναι πιο ταλαντούχες στη μαγειρική κάνουν σπιτικά χίλια δυο καλούδια και το παιδί τους έχει την κάθε λιχουδιά με αγνά υλικά- κι εγώ θα το προςπαθήςω αλλά δεν είμαι αιςιόδοξη για το αποτέλεςμα. Άλλες έχουν λεφτά να αγοράσουν τα καλύτερα βιολογικά. Άλλες έχουν συγγενείς στην επαρχία που τους τα στέλνουν τζάμπα. Τα παιδιά έχουν όλη την πσιδική ηλικία μπροστά τους να καλλιεργήσουν υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις και να χτίσουν έναν γερό οργανισμό. Αντί να φορτώνουμε με απαιτήσεις τελειότητας τις μαμάδες για τους πρώτους μήνες, ας δούμε λίγο μια πιο ευρεία εικόνα!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 196
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δηλαδή πως μια μαμά φορτώνεται με απαιτήσεις τελειότητας για τους πρώτους μήνες του μωρού? Με το αν θα θηλάσει ή όχι? Με το να ακολουθεί τις ανάγκες του? Τη φυσικότητα της φροντίδας μιας μαμάς προς το μωρό της το βαφτίσαμε φόρτωμα τώρα? Δεν καταλαβαίνω.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

πρίν από 12 λεπτά , marakiz είπε:

Δηλαδή πως μια μαμά φορτώνεται με απαιτήσεις τελειότητας για τους πρώτους μήνες του μωρού? Με το αν θα θηλάσει ή όχι? Με το να ακολουθεί τις ανάγκες του? Τη φυσικότητα της φροντίδας μιας μαμάς προς το μωρό της το βαφτίσαμε φόρτωμα τώρα? Δεν καταλαβαίνω.

Όχι, απλώς όταν κάποιος περιμένει για πρώτη φορά παιδί ή και όταν αποκτήσει πρώτο παιδί, λόγω άγνοιας, απειρίας και φόβου, είναι εύκολα στόχος πιέσεων συχνά αντικρουόμενων. - μην το αφήσεις κάτω, θα κλάψει. -μην το έχεις αγκαλιά, το κακομαθαίνεις. -συνέχισε να θηλάζεις με κάθε κόστος - πάρε υφασμάτινες πάνες - μην το βάλεις στο ριλάξ, κράτα το πάνω σου όλη την ώρα - μην γκρινιάξεις , μην κουραστείς, μη διαμαρτυρηθείς κλπ. Σε πιο έμπειρους γονείς αυτά δεν έχουν τόση πέραση γιατί οι γονείς είναι πιο υποψιασμένοι. Καλώς ή κακως, δεν θα κάνει κήρυγμα κάποιος σε γονείς επειδή δεν ζυμώνουν σπιτικό ψωμί και δίνουν στα παιδιά τους τα άθλια ψωμιά του εμπορίου, ούτε θα τους πει να εκτρέφουν κατσίκες στις ταράτσες των σπιτιών τους για να μην πιουν τα παιδιά τους αγελαδινό γάλα με ορμόνες και αντιβιώσεις! 

Αν είναι να πιεζόμαστε και να συμπεριφερόμαστε βάση τα πιστεύω των άλλων, αστα να πάνε. Η  πίεση που λες ότι μπορεί να νιώσεις αν σου πουν συνέχισε να θηλάζεις με κάθε κόστος, την ίδια μπορεί να νιώσεις αν σου πουν, δώς του ξένο, δεν χορταίνει! Φυσικά και είναι αντικρουόμενα όσα λένε οι γύρω μας, αφού οι γύρω μας είναι όλοι διαφορετικοί άνθρωποι. Γι αυτό και διαβάζουμε, φιλτράρουμε και λειτουργούμε και βάση ενστίκτου. Από που κι ως που να μας κάνει κήρυγμα κάποιος? Και με ποια ιδιότητα? Μήπως είναι ο εαυτός μας που φοβόμαστε? Την τελειομανία του που παλεύει με τα όρια του?

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

41 minutes ago, Έσπερος said:

Κι εδώ ακριβώς τίθεται το θέμα του κσλύτερου ή του σωστότερου. Αν μια γυναίκα έχει ήδη ζοριστεί να αφήσει το παιδί της τόσο νωρίς, σίγουρα προβληματίζεται για σοβαρότερα ζητήματα της ανάπτυξής του από το τι θα φάει. Θα μπορούσε να πιεστεί να συνεχίσει, θα μπορούσε να μη συνεχίσει. Θα μπορούσε και από το άγχος να μην αρχίσει καν. Οκ, το παιδί δεν θα είχε την καλύτερη διατροφή για νεογέννητο, μπορεί όμως αυτή την έλλειψη να την αντιστάθμιζε κάποια άλλη διατροφική επιλογή στο μέλλον. Εγώ για παράδειγμα λόγω διαμονής στην επαρχία έχω πρόσβαση σε κρέας και αυγό από σπιτικές φάρμες και λαχανικά από μποστάνια, σε χςμηλές τιμές ή ενίοτε χαριςμένα. Κοτόπουλο τίγκα στις ορμόνες από χαςάπη δεν έχει μπει στο νοικοκυριό μου. Αν ξεπεράσω τη σιχαμάρα μου, μπορεί να παστεριώνω και κατσικίσιο γάλα στο σπίτι και το παιδί μου να μην πιεί αγελαδινό της κακιάς ώρας όταν αρχίσει το φρέσκο γάλα. Άλλες που είναι πιο ταλαντούχες στη μαγειρική κάνουν σπιτικά χίλια δυο καλούδια και το παιδί τους έχει την κάθε λιχουδιά με αγνά υλικά- κι εγώ θα το προςπαθήςω αλλά δεν είμαι αιςιόδοξη για το αποτέλεςμα. Άλλες έχουν λεφτά να αγοράσουν τα καλύτερα βιολογικά. Άλλες έχουν συγγενείς στην επαρχία που τους τα στέλνουν τζάμπα. Τα παιδιά έχουν όλη την πσιδική ηλικία μπροστά τους να καλλιεργήσουν υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις και να χτίσουν έναν γερό οργανισμό. Αντί να φορτώνουμε με απαιτήσεις τελειότητας τις μαμάδες για τους πρώτους μήνες, ας δούμε λίγο μια πιο ευρεία εικόνα!

Σοβαρα τωρα?Μιλαμε για ένα νεογεννητο...έναν παρθενο οργανισμο και καθόμαστε και λεμε...δεν πειραζει αν δεν εχει την καλυτερη διατροφή ως νεογεννητο,θα αντισταθμισει με μια καλη διατροφή στο μελλον?

Διαφημίσεις

1 ώρα πρίν, xarouli είπε:

H @Έσπερος έχει απιστευτο δικιο σε ενα ζητημα: στο θεμα των παροχων μητροτητας. Η πληροφορηση κ η παραπληροφορηση ειτε συμβαλλουν ειτε αποθαρρυνουν. Απο την αλλη ομως, οι εργαζομενες μητερες σε ολα τα μηκη κ πλατη αυτου του πλανητη, σε λιγα κρατη απολαμβανουν τα προνομια της προστασιας της μητροτητας. Εγω για παραδειγμα ειμαι σε εναν εργασιακο χωρο οπου η σωρευτικη αδεια- κοινως το 9μηνο μετα τη γεννα- ειναι στη διακριτικη ευχερεια του εργοδοτη.

Ετσι λοιπον, αν επρεπε να γυρισω στο 3μηνο, νομιζω πως θα θηλαζα απλα ενα 3μηνο. Και μην ακουσω για αντλησεις και τετοια γιατι το διαλειμμα που "δικαιουμαστε" ειναι αντε 2 ή 3 5λεπτα, μεσα στο οποιο πρεπει να φας, να κατουρησεις, να ξελαμπικαρεις κτλ κ φυσικα ειναι κ το ζητημα της καθαριοτητας στη μεση. Για τις 10 γεματες ωρες που θα λειπω απο το σπιτι, το στηθος απλα δεν κρατιεται πριν 6μηνο του μωρου. Τη μαστιτιδα την εχεις στο τσεπακι.

Και ναι, ειναι αληθεια, πως οταν ζητησα το 6μηνο, μεχρι να μου εγκρινουν, εκλαιγα γιατι μπορει να επρεπε να γυρισω νωριτερα κ το μωρο θα εμενε οχι μονο χωρις μητρικο γαλα αλλα τοσες ωρες χωρις τη μαμα του. Αλλα χωρις την πληρωμενη αδεια κ χωρις βοηθεια απο μαμα, πεθερα, συζυγο δε νομιζω να συνεχιζα το θηλασμο με τοσα προβληματα που ειχα.

Και κατι τελευταιο πιο συνολικο: ολα αυτα τα ταχα προοδευτικα οτι η εγκυμονουσα δεν ειναι αρρωστη κ μπορει να ανταποκρινεται σε ολα της τα καθηκοντα κ να γεννας στο σπιτι κ να εισαι κ μουτζαχεντιν μετα τη γεννα, κ να θηλαζεις κ να δουλευεις κ να να να εγω τα βλεπω λιγο υποπτα. Ειναι σκετο βασανιστηριο για τη μανα κ εξοικονομηση πορων για τον εργοδοτη, τα ταμεια κ τις ασφαλιστικες.

Παρένθεση: Το 6μηνο δεν εγκρίνεται από τον εργοδότη, δεν είναι το χέρι του να το δώσει ή όχι. Θέλει, δεν θέλει, αν το ζητήσει η μητέρα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να το δώσει. Συμφωνώ ότι αυτό μπορεί αυτό να σημαίνει απόλυση όταν περάσει το 18μηνο προστασίας, οτιδήποτε άλλο δεν είναι νόμιμο και καλό είναι να ξέρουμε τι δικαιούμαστε. Επίσης από τη στιγμή που δουλεύεις πάνω από 6 ώρες την ημέρα, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να σου δώσει μισή ώρα διάλειμμα. Ακόμα, στον ιδιωτικό τομέα πάντα, δικαιούσαι μειωμένο ωράριο 2 ώρες για 1,5 χρόνο, η πλειοψηφία των εργοδοτών το τηρεί γιατί γίνονται έλεγχοι από τον ΟΑΕΔ (σε εμάς ήρθαν 2 φορές όσο έλειπα). Πρακτικά, αν δεν πάρεις το 6μηνο αλλά ούτε και σωρευτικά τους 3,5 μήνες που αναλογούν στο μειωμένο (εκεί ναι, πρέπει να δεχτεί ο εργοδότης) τότε και μόνο γυρίζεις στη δουλειά στους σχεδόν 4 μήνες (9 εβδομάδες από τον τοκετό + 1 μήνα η θερινή άδεια). Αν σε ενδιαφέρει ο θηλασμός, φροντίζεις να έχεις κάνεις τράπεζα και αποσυμφορείς το στήθος σε 1 λεπτάκι στη τουαλέτα. Έτσι γλυτώνεις τις μαστιτιδες και ο οργανισμός θα μάθει και γρήγορα θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δε λέω ότι είναι εύκολο, κάθε άλλο, είναι όμως εφικτό. Επιμένω ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά του θηλασμού στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στις εργασιακές συνθήκες. Τέλος παρένθεσης

Στα υπόλοιπα, το θέμα της πίεσης υφίσταται σε όλες τις εκφάνσεις της μητρότητας, από τον θηλασμό έως την αγκαλιά, από τον ύπνο μέχρι το μπάνιο. Όλοι έχουν μια άποψη, όλοι έχουν μια γνώμη. Εγώ πχ πιέστηκα πολύ να μη θηλάσω. Υπήρχαν μέρες που ένιωθα τελείως μόνη μου στην επιθυμία μου να συνεχίσω τον θηλασμό, ένιωθα λες και ο θηλασμός είναι μια παραξενιά μου. Και είναι πολύ πιο έντονη η πίεση που νιώθεις από τους συγγενείς σου από ότι αυτή από την όποια τυχάρπαστη "γκουρού" του διαδικτύου. Η @marakiz το γράφει πολύ ωραία "Από που κι ως που να μας κάνει κήρυγμα κάποιος? Και με ποια ιδιότητα? Μήπως είναι ο εαυτός μας που φοβόμαστε? Την τελειομανία του που παλεύει με τα όρια του?"

Εγώ ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει, παρόλο που διάβασα όλο το θέμα. Γιατί το άνοιξες; Από τα σχόλιά σου, είναι φανερό πως δεν θέλεις να θηλάσεις. Μπορεί να σου βγαίνει μια αντίδραση από τις ομάδες θηλασμού -που ξέρω από πρώτο χέρι πως πολλά μέλη έχουν επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά- μπορεί σε χαλάει γενικά σαν ιδέα. ΟΚ, μη θηλάζεις, πού είναι το πρόβλημα; Γιατί προσπαθείς να υπερασπιστείς (προκαταβολικά μάλιστα, αφού δεν έχεις γεννήσει ακόμα και στην τελική δεν ξέρεις πώς θα σου βγει) την επιλογή σου σε ένα τσούρμο άγνωστες; 

Ένα σωρό μανάδες ξέρω που προτίμησαν το ξένο από το μαιευτήριο κιόλας...μια χαρά μανάδες είναι. Σε ορισμένα θέματα τις θεωρώ καλύτερες, από εμένα που θήλασα. Αλίμονο αν ο ρόλος μας τελείωνε στο θηλασμό. Ωστόσο, το άσπρο μαύρο δε γίνεται. Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό. Τελεία και παύλα. Το να έχουμε πάρει μια απόφαση και να την υποστηρίζουμε, είναι ΟΚ. Το να προσπαθούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, για να υποστηρίξουμε την απόφασή μας, δεν είναι. 

2 minutes ago, Lisbet said:

Εγώ ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει, παρόλο που διάβασα όλο το θέμα. Γιατί το άνοιξες; Από τα σχόλιά σου, είναι φανερό πως δεν θέλεις να θηλάσεις. Μπορεί να σου βγαίνει μια αντίδραση από τις ομάδες θηλασμού -που ξέρω από πρώτο χέρι πως πολλά μέλη έχουν επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά- μπορεί σε χαλάει γενικά σαν ιδέα. ΟΚ, μη θηλάζεις, πού είναι το πρόβλημα; Γιατί προσπαθείς να υπερασπιστείς (προκαταβολικά μάλιστα, αφού δεν έχεις γεννήσει ακόμα και στην τελική δεν ξέρεις πώς θα σου βγει) την επιλογή σου σε ένα τσούρμο άγνωστες; 

Ένα σωρό μανάδες ξέρω που προτίμησαν το ξένο από το μαιευτήριο κιόλας...μια χαρά μανάδες είναι. Σε ορισμένα θέματα τις θεωρώ καλύτερες, από εμένα που θήλασα. Αλίμονο αν ο ρόλος μας τελείωνε στο θηλασμό. Ωστόσο, το άσπρο μαύρο δε γίνεται. Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό. Τελεία και παύλα. Το να έχουμε πάρει μια απόφαση και να την υποστηρίζουμε, είναι ΟΚ. Το να προσπαθούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, για να υποστηρίξουμε την απόφασή μας, δεν είναι. 

Καμια φορα ξερεις ψάχνουμε να βρουμε επιχειρηματα για να δικαιολογήσουμε τις αποφασεις μας.και όταν λεω να δικαιολογήσουμε ...ενοοω στον ιδιο μας τον εαυτο να τις διακιολογησουμε.Υπαρχουν πολες μαμαδες που δε θηλασαν γιατι ετσι γουσταραν.και το λενε και τοσο χυμα.Δικο τους θεμα.Δε χρειαζεται παντα να ψάχνουμε δικαιολογιες.

Το αν θέλω ή δεν θέλω να θηλάσω είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά ουδόλως με απασχολεί διότι δεν έχω καμία υποχρέωση να δικαιολογούμαι απέναντι σε γνωστούς ή αγνώστους. Το θέμα το άνοιξα για να εκθέσω έναν προβληματισμό που εν μέρει αφορά εμένα κι εν μέρει αφορά γενικούς προβληματισμούς κοινωνικής φύσεως. Το πώς ξεστράτισε η συζήτηση είναι άλλο θέμα. Κι εμένα με κούρασε κι ας τη συνεχίζω από συνήθεια - κι επειδή έτυχε σήμερα να είμαι σπίτι και όχι στη δουλειά - και πολλές άλλες τις κούρασε επίσης. 

Κορίτσι, εγώ σου λέω τι συμπέρασμα βγαίνει από όσα γράφεις. Ούτε να δικαιολογείσαι χρειάζεται, ούτε τίποτα, οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η δική μου συμβουλή, πολύ φιλικά, είναι να σταματήσεις να διαβάζεις, νομίζω πως ό,τι χρειαζόσουν από ενημέρωση, το έχεις λάβει ήδη και να σταματήσεις επίσης να σκέφτεσαι και να προϊδεάζεσαι με το τι συνέβη στη μία και στην άλλη. Κάθε μωρό είναι μοναδικό και κάθε μαμά επίσης. Απόλαυσε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σου και άσε τα υπόλοιπα στη φύση και στον Θεούλη. :-) Καλή λευτεριά σου εύχομαι, με ένα γερό μωρό. 

Διαφημίσεις

Ξαναπιάνω λοιπόν το θέμα από την αρχή, σχολιάζοντας σημείο σημείο το κείμενο με το οποίο άνοιξες το θέμα.

[Με πλήρη επίγνωση ότι αγγίζω θέμα που καίει, τολμώ να κάνω μια καθαρά προσωπική παρατήρηση, που αναρωτιέμαι αν έχει προβληματίσει και άλλες κοπέλες. 

Ούσα ενημερωμένη, όποιος ο οποιοσδήποτε εγγράμματος νέος άνθρωπος στις δυτικές κοινωνίες, για τα οφέλη του θηλασμού, δεν είχα προβληματιστεί για τη διαδικασία πριν μείνω έγκυος, μέχρι που βίωσα από κοντα την περίπτωση συγγενικού προσώπου που θήλασε με όλα τα "προβλεπόμενα" επακόλουθα: rooming in, co-bedding, διαρκής αγκαλιά, χωρίς πιπίλα, χωρίς σταγόνα χαμομηλιού, χωρίς καν άντληςη, και κατ´ επέκταςη παιδί που μέχρι να περπατήσει δεν έκανε δευτερόλεπτο εκτός αγκαλιάς ( δεν συζητώ για ριλάξ ή πάρκο) και φυσικά μία από τις δυο γιαγιάδες να κατοικοεδρεύει στο σπίτι γιατί η θηλάζουσα δεν πήγαινε ούτε τουαλέτα κατά τα λεγόμενά τους. Εννοείται το σοκ μου ήταν τεράστιο αλλά διάβασα αρκετά για να μην πέσω αμέσως μα κακολογήσω ότι η κοπέλα ήταν υπερβολική. Το σοκ συνεχίστηκε όταν είδα ότι αυτά είναι το ευαγγέλιο του κάθε ειδικού. 

Πρώτο stop λοιπόν έδω. Είχες ένα ακραίο παράδειγμα στον κύκλο σου. Και μετά συνέχισες να σοκάρεσαι καθώς διαπίστωσες όπως γράφεις, ότι τα παραπάνω είναι το ευαγγέλιο του κάθε ειδικού. Και ρωτώ, αρχικά τι σε σόκαρε από όλα αυτά που γράφεις; το rooming in; το co-bedding; ποιος ειδικός συστήνει διαρκή αγκαλιά; το χαμομήλι όπως και την αποφυγή ροφημάτων την συστήνει ο ΠΟΥ και όχι μόνο, βάσει τεκμηριωμένης αιτιολόγησης. Την αποφυγή πιπίλας την συστήνουν για εδραίωση του θηλασμού. Ποιος ειδικός ευαγγελίζεται ότι η μαμά που θηλάζει δεν μπορεί ούτε τουαλέτα να πάει; 

Η απορία μου είναι: δεν υπάρχει ο κίνδυνος πολλές κοπέλες να αποθαρρυνθούν από αυτές τις μαξιμαλιστικές οδηγίες; Είναι άλλο να λες ότι ο θηλασμός του νεογέννητου δεν έχει πρόγραμμα και διαρκεί πολλές ώρες, άλλο ότι αν δεν προλαβαίνεις να φας τρώγε στα κλεφτά πάνω από την κατσαρόλα ή ζήτα να σε ταΐσουν στο στόμα, και ζήτα από κάποιον να σου μαγειρεύει και να σου κάνει τις διυλειές (ναι, αυτά τα έχω διαβάσει σε μπλογκ που ανασημοσίευε κείμενο της γνωστής παιδιάτρου)...

Τα blog δεν είναι πηγή έγκυρης ενημέρωσης και δεν μπορείς να τα εκλαμβάνεις ως δεδομένα. Ποιος ειδικός συστήνει να τρως κλεφτά  ή να ζητάς να σε ταϊσουν για να θηλάσεις ντε και καλά; Και αν πράγματι το κάνει, γιατί θεωρείς αυτά που έγραψες μία παιδίατρος σε ένα blog, ως τη μοναδική αλήθεια;

Αλήθεια δεν υπολογίζει κανένας ότι μια κοπέλα που οι οικογενειακές τις συνθήκες δεν της επιτρέπουν να έχει τέτοια βοήθεια θα απελπιστεί και θα είναι βέβαιη ότι δεν θα τα καταφέρει; Αν δηλαδή ο άντρας της δουλεύει πολλές ή ακατάστατες ώρες, αν δεν μπορούν να βοηθήσουν οι γιαγιάδες, αν η ίδια η κοπέλα πρέπει να γυρίσει στη δουλειά της, τι θα γίνει; Αν διαβάζει διαρκώς εκ των προτέρων ότι το συμπλήρωμα θα της κόψει το γάλα, το θήλαστρο θα προκαλέσει σύγχυση θηλών, η πιπίλα το ίδιο, καθώς και ότι το να αφήσει το μωρό πέντε λεπτά μόνο του  κι ας κλάψει για να πάει τουαλέτα ή να βγάλει το φαΐ από τη φωτιά θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο δέσιμο με το παιδί της κλπ, τι θα κάνει; Μήπως θα πει "δεν βαριέσαι, ας μην προσπαθήσω καν", αφού ούτως ή άλλως σύμφωνα με τα κοινώς παραδεχόμενα, το κλίμα από τους επαγγελματίες υγείας στο μαιευτήριο θα είναι αρνητικό;

Ξαναρωτάω, που θα τα διαβάσει όλα αυτά; Σε blog και μαμαδοομάδες του fb; Και γιατί να δώσει βάσει στο τι λέει ο κάθε ένας.  Κανένας πραγματικός επαγγελματίας δε θα σου πει ξέχνα τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, πλέον ο μόνος λόγος ύπαρξής σου θα είναι το θηλάσεις ένα μωρό. Ναι, μια πιπίλα μπορεί ίσως να προκαλέσει σύγχυση, μπορεί και όχι. Ένα μωρό μπορεί να πιει φόρμουλα και να μη ξαναπιάσει στήθος, μπορεί και όχι. Ποιος σοβαρός άνθρωπος λέει ότι αν αφήσεις 5' λεπτά το νεογνό θα πάθει ανεπανόρθωτη ψυχική βλάβη ο δεσμός σας;

Εγώ προσωπικά δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία γιατί και ο άντρας μου είναι πρόθυμος για τις δουλειες και έχει χρόνο, και κανονική άδεια θα έχω, μόνο γιαγιάδες δεν έχουμε κοντά αλλά η αίσθηση ανεξαρτησίας που έχουμε από νέοι δεν θα μας επέτρεπε ούτως ή άλλως να βασιστούμε σε αυτές για μια μόνιμη βοήθεια. Και πάλι όμως, τώρα που περιμένω, διαβάζω, διαβάζω και με πιάνει μια απελπισία - μη μου πείτε ότι είναι ορμονικό, το είχα και πριν!

Αν διαβάζεις και δέχεσαι χωρίς αμφισβήτηση τη μαρτυρία κάθε φεισμπουκομανούλας που θέλει να αποδείξει ότι είναι άξια γιατί κατάφερε να θηλάσει και ας κατέρρεαν όλα γύρω της, τότε ξανακοίτα το από που ενημερώνεσαι και πόσο αυτά που διαβάζεις σε επηρρεάζουν. Όχι μόνο εσύ προσωπικά, η οποιαδήποτε νέα μαμά. 

Θα μου πείτε τώρα, θα ρίσκαρα να μην τραφεί το μωρό μου όπως πρέπει για να ασχοληθώ με το σπίτι μου; Τώρα στο πρώτο παιδί, σίγουρα όχι. Κάνω όμως την προκλητική ερώτηση: πόσο πιστά ακολουθούμε οποιαδήποτε οδηγία, όχι μόνο θηλασμού, στο δεύτερο και το τρίτο παιδί, όταν το πρόγραμμα της οικογένειας τρέχει; Επειδή υποψιάζομαι ότι όλοι τότε χαλαρώνουν, όχι μόνο λόγω πείρας, αλλά και επειδή οι ανάγκες και των άλλων παιδιών δεν μπορούν να αγνοηθούν, μήπως τελικά υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι επιτυχίας;

Άλλοι δρόμοι επιτυχίας τίνος πράγματος; Τι εννοείς επιτυχία;

Χωρίς να είναι δουλειά μου να λογοκρίνω, θα προτιμούσα οι απαντήσεις που θα πάρω να είναι βιώματα γονέων και όχι ψυχολογικές αναλύσεις για το αν είμαι control freak ή έχω ευάλωτη ψυχολογία λόγω εγκυμοσύνης! :) ]

Ήδη, σε αντίθεση με αυτά που έγραψες, πολλές μαμάδες εδώ μέσα σου είπαμε ότι δεν είναι έτσι ακραία τα πράγματα όπως τα έχεις διαβάσει. Άλλες θηλασαν λίγο, αλλες θηλάζουν ακόμα, άλλες κοιμουνται με τα μωρά τους άλλες όχι, άλλες έδωσαν πιπίλα, άλλες όχι. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, μωρά έμεναν λίγο ή περισσότερο σε relax/πάρκα/καρότσια/πάτωμα για να κάνουμε και καμιά δουλειά. Όλα αυτά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, κανένα από αυτά δεν είναι βεβαιότητα. Όλες νιώσαμε πιεσμένες στην αρχή, γιατί είτε με θηλασμό είτε χωρίς, ένα νέο άγνωστο άτομο μπήκε στη ζωή μας και έπρεπε να μάθουμε τα χούγια του. Μη ψάχνεις απόλυτες αλήθειες στη γονεΐκότητα, κανένας δεν μπορεί να σε προϊδεάσει για την δική σας.

να μαι και εγω...!!! εγω λοιπων ειμαι μια μανουλα που δε θηλασε καθολου το μωρακι της για την ακριβια εβγαλα 50 ml με το θηλαστρο ο μικρος ειπιε τα 30ml και αυτο ηταν ολο..!!!! αλα ποιος ειπε οτι οσες μαμαδες δινουν ξενο γαλα δε ζοριζονται;; ξερεις ποσες φορες πηγα στην τουαλετα αγκαλια με τον μικρο γιατι μωλις τον ειχα ταισει και επρεπε να παω οπως δηποτε αλλα δε μπορουσα να τον ξαπλωσω γιατι επρεπε να τον κρατησω 15 λεπτα ορθιο να να ρευτει;; πριν το 15λεπτο απαγορευετε να ξαπλωνει ενα μωρο που εχει πιει ξενο γαλα..!!! ξερεις πως ειναι να ξυπνας μεσα στην νυχτα που το μωρο σπαρταραει στο κλαμα μεχρι να του φτιαξεις το γαλα του να του το κρυωσεις για να το ταισεις;;;κατα βαση ειχα κ εχω ενα καλουπνο μωρο δε με κουρασε σχεδων καθολου σαν νεογεννητο αλλα αυτο δεν εχει να κανει που ειπιε ξενο γαλα ειναι καθαρα στο παιδι..εχεις διαβασει εδω μεσα ιστοριες με μανουλες που εδωσαν ξενο γαλα που το μωρο τους δεν κοιμοταν καθολου και ηθελε μονο αγκαλια και βολτα στο χερι η  με το αυτοκινητο για να κοιμηθει και ζητανε απεγνωσμενα βοηθεια;; αρα ειτε μια μανουλα θηλασει ειτε οχι παλι ειναι στις αναγκες του καθε μωρου πως θα αντιδραει.. προσωπικα ουτε στο παρκο εβαλα τον μικρο αν και εχω σπιτι ουτε πιπιλα του εδωσα ουτε χαμομηλι (το χαμομηλι το απαγορευουν σιγα σιγα οι παιδιατροι το δινουν μονο σε ειδικες περιπτωσεις..!!)..και εκει που ειχα ενα μωρακι βολικο σαν βρεφακι με το που περπατησε αλλαξε τελειος πλεον θελει πολλες αγκαλιες γιατι θελει να τα εξερευνει ολα απο ψηλα και απαιτει με τον τροπο του να ασχολουμαστε ποιο πολυ μαζι του.....δλδ ενα μωρο αν ειναι 15 με 24 μηνων δεν μενει πολυ ωρα μονο για να παιξει για να κανουμε εμεις τις δουλειες μας εχει μεγαλωσει πλεον και εχει αλλες αναγκες και με τον τροπο του βρισκει χιλιους δυο τροπους για να μας τραβηξει την προσοσχη και να ασχολουμαστε μαζι του.... και αυτο παλι ειναι αναλογα το παιδι...!!!!! αρα απολαυσε την εγκυμοσυνη σου... με το καλο να ερθει το μωρακι σου και τις αναγκες του θα τις δεις στην πορεια καθως θα το γνωριζεις και θα σε γνωριζει.....!!!!!

Εσπερος πραγματικα αν σε τρομαζουν οσα διαβαζεις σταματα.διαβασε κτ αλλο

Εγω παλι επειδη 9μηνες ημουν ξαπλα κ αφου διαβασα 20λογοτεχνικα ειπα να διαβασω για το θηλασμο,ηθελα να ξερω τα παντα για να ειμαι προετοιμασμενη

Μεχρι 6μηνων νομιζα οτι τα μωρα θηλαζουν για 6μηνες

Μονο σε καλο μου βγηκε.το πρωτο διμηνο αντιμετωπισα αρκετες δυσκολιες.εγω το εχω ξαναπει.χαρη στο βιβλιο της παιδιατρου κ τα κοριτσια εδω θηλασα

Μονη μου πχ καταλαβα οτι εχω καντιντιαση κ πως να το αντιμετωπισω

Χαρουλι συμφωνω κ γω μαζι σου.στο χωριο με καταλαβαιναν καλυτερα που θηλαζα,κ κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης,αν ευτυχως κ η μαμα μου θηλασε 9-12μηνες οποτε δ ηταν κτ περιεργο

Ακομη κ το baby wearing δ απεχει πολυ απο το δεσιμο που κανανε οι αγροτισσες τα μωρα πανω τους

Ειμαι επαρχια κ ολα αυτα δ ειναι τοσο μακρινα

Επισης για ποια διαδικασια εννοεις οτι ειναι εξω απο την ψυχοσυνθεση σου;για το θηλασμο;η εννοεις κτ αλλο;

Η ολη κουβέντα μου θυμίζει γνωστό μου (τότε 25αρη και άτεκνο) που με ρώταγε στα σοβαρά αν αφήσω το μωρό κάτω (τότε 2 μηνών) μετά που θα κλάψει, δε θα μάθει να μπουσουλάει; Αλλά ήταν άτεκνος και χωρίς σκοπό να κάνει παιδιά (του πήρε άλλα 10 χρόνια να το αποφασίσει)

Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά, αποφασίζει κάποιος να κάνει μωρό, το ψάχνει, διαβάζει, και αυτό που του μένει είναι ότι ο θηλασμός είναι για πλούσιες αργόσχολες και ότι η αγκαλιά δεν είναι ανάγκη αλλά κάτι που μπορείς να αποφύγεις γιατί δε σου βγαίνει στην ιδιοσυγκρασία;;;

Πραγματικα η τελευταια σελιδα εχει την απαντηση που ψαχνεις

Συμφωνωε ολα οσα εχουν ειπωθει

Η μαρακιζ σου εξηγησε πολυ καλα οτι ολοι θα εχουν μια αποψη για το παιδι σου

Εσυ εισαι ενημερωμενη κ εχεις καποιες αποψεις.γτ να επηρεαστεις απο τον καθενα;

Τουλ απο ολο αυτο το διαβασμα να κρατησεις που μπορεις να αποτανθεις αν αντιμετωποσεις καποιο πρβλμ με το θηλασμο(συμβουλο)

Προσωπικα αν μου πει μια μαμα δ θηλασα γτ πολυ απλα δ ηθελα θα το δεχτω κ ολα μια χαρα.αν μου πει δ ειχα γαλα θα κανω μια κουβεντα.κατα 99%η ειχαν λαθος πληροφορηση η στην ουσια δ ηθελαν κ λενε δ εχω γαλα(δ ειναι καμια ερευνα,προσωπικες εκτιμησεις)

Εχω φιλη που θηλαζει ενα παιδακι δυσκολο στον υπνο,αλλα κολλημενο στο στηθος.ππυ παιρνει κ καλο βαρος,κ βρεχει πανες.παρολα αυτα κανει μικτη διατροφη,με λιγο συμπληρωμα.πιστευω δ θελει να το κοψει,ειναι η σιγουρια της.νιωθει οτι δ εχει γαλα

Ολα οσα λες με τη διατροφη δ εχουν καμια σχεση με το θηλασμο

Αν το παρουμε δλδ απο την αναποδη οτι μια μαμα θηλασε κ εκανε το καλυτερο για το μωρο της,μετα στις στερεες ας δωσει πιτσα στο μωρο;

Αν σε προβλατιζει η επιστροφη στη δουλεια,μπορεις διαβασεις περιπτωσεις που μια χαρα τα καταφεραν

Θα προσπαθησεις,αν το θες φυσικα,αν δ τα καταφερεις δ θα σου παρει κανεις το κεφαλι

Διαφημίσεις

6 ώρες πρίν, vtgian είπε:

Το 6μηνο δεν εγκρίνεται από τον εργοδότη, δεν είναι το χέρι του να το δώσει ή όχι. Θέλει, δεν θέλει, αν το ζητήσει η μητέρα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να το δώσει

Αυτο που λες ισχυει στη ΣΣΕ για οσους δεν υπαγονται σε κλαδικες συμβασεις . Ξερω τι δικαιουμαι και αυτο ισχυει και στον κλαδο μου και σε αλλους. Εμεις ζηταμε εγκριση κ δεν εχουμε σχεση με τον ΟΑΕΔ, οπως πχ σε ενα σουπερ μαρκετ.

Αληθεια; έχεις ακουσει για ατομικες συμβασεις που προβλεπουν ακομη και την απουσια διαλειμματος; εχεις ιδεα για τι εργασιακη ζουγκλα νομιμη επικρατει;

Εχεις ιδεα οτι υπογραφονται ατομικες συμβασεις που προβλεπουν ελλειιψη διαλειμματος, απληρωτες υπερωριες κ ο,τι αλλο μπορει να φαντασει ενας δουλος, και ολα αυτα καθολα νομιμα, ψηφισμενα χαριν της περιφημης ευελφαλειας;

Ο,τι περιγραφεις, ίσχυε ή ισχυει για τους μικρους εργοδοτες. Οταν εργαζεσαι σε εταιρεια που μπορει να ανεβασει και να κατεβασει κυβερνησεις, οχι, μιλαμε για αλλους ορους κ τα προστιμα απο τον ΟΑΕΔ ειναι ενα χαρτζηλικι μπροστα σε αυτα που βγαζουν απο την εκμεταλλευση.

Sorry που ξεφυγα λιγο απο το θεμα. Επισης η αντληση δεν ειναι ενα λεπτο....Αν σκεφτω και το βαλε, βγαλε, αποθηκευσε το γαλα κτλ...Εχω αντλησει εκτος σπιτιου κ ξερω.

Τελοσπαντων, αν και ειμαι καθετα υπερμαχος του θηλασμου, πιστευω κι εγω οτι καποιες γυναικες (κ αντρες) το εχουν φτασει το θεμα σε επιπεδο ψυχαναγκασμου, κ το θηλασμο κ πολλα αλλα συμπαρομαρτουντα κ τελικα χανουμε το δασος.Οτι δηλαδη, αν και εμεις, φυσικα, θα δωσουμε οτι καλυτερο μπορουμε στα παιδια μας, η κοινωνια θα βαλει τη σφραγιδα της και στην υγεια τους και στην προσωπικοτητα τους, με οτι αυτο συνεπαγεται

8 ώρες πρίν, xarouli είπε:

Αυτο που λες ισχυει στη ΣΣΕ για οσους δεν υπαγονται σε κλαδικες συμβασεις . Ξερω τι δικαιουμαι και αυτο ισχυει και στον κλαδο μου και σε αλλους. Εμεις ζηταμε εγκριση κ δεν εχουμε σχεση με τον ΟΑΕΔ, οπως πχ σε ενα σουπερ μαρκετ.

Αληθεια; έχεις ακουσει για ατομικες συμβασεις που προβλεπουν ακομη και την απουσια διαλειμματος; εχεις ιδεα για τι εργασιακη ζουγκλα νομιμη επικρατει;

Εχεις ιδεα οτι υπογραφονται ατομικες συμβασεις που προβλεπουν ελλειιψη διαλειμματος, απληρωτες υπερωριες κ ο,τι αλλο μπορει να φαντασει ενας δουλος, και ολα αυτα καθολα νομιμα, ψηφισμενα χαριν της περιφημης ευελφαλειας;

Ο,τι περιγραφεις, ίσχυε ή ισχυει για τους μικρους εργοδοτες. Οταν εργαζεσαι σε εταιρεια που μπορει να ανεβασει και να κατεβασει κυβερνησεις, οχι, μιλαμε για αλλους ορους κ τα προστιμα απο τον ΟΑΕΔ ειναι ενα χαρτζηλικι μπροστα σε αυτα που βγαζουν απο την εκμεταλλευση.

Sorry που ξεφυγα λιγο απο το θεμα. Επισης η αντληση δεν ειναι ενα λεπτο....Αν σκεφτω και το βαλε, βγαλε, αποθηκευσε το γαλα κτλ...Εχω αντλησει εκτος σπιτιου κ ξερω.

Τελοσπαντων, αν και ειμαι καθετα υπερμαχος του θηλασμου, πιστευω κι εγω οτι καποιες γυναικες (κ αντρες) το εχουν φτασει το θεμα σε επιπεδο ψυχαναγκασμου, κ το θηλασμο κ πολλα αλλα συμπαρομαρτουντα κ τελικα χανουμε το δασος.Οτι δηλαδη, αν και εμεις, φυσικα, θα δωσουμε οτι καλυτερο μπορουμε στα παιδια μας, η κοινωνια θα βαλει τη σφραγιδα της και στην υγεια τους και στην προσωπικοτητα τους, με οτι αυτο συνεπαγεται

Αν και φεύγουμε από το θέμα, οι ατομικές συμβάσεις δεν μπορεί να είναι κάτω από το μίνιμουμ που ορίζει η νομοθεσία. Πολλά από όσα λες συνηθίζονται και στον κλάδο που δουλεύω, αλλά είναι παράνομα. Καταγγελία γίνεται άνετα από όποιον δεν θέλει και συνήθως τα δέχονται οι νέοι και αφελείς ή όσοι προσπαθούν να καλοπιάσουν τον εργοδότη να ανέβουν στην εταιρεία. Ειδικά οι μεγάλες εταιρείες, το νόμο για άδειες, υπερωρίες κλπ τον φοβούνται γιατί αφενός ελέγχονται πολύ πιο εύκολα από εταιρεία 10 ατόμων και αφετέρου υπάρχουν σωματεία.

@xarouli δεν ξέρω για ποιον κλάδο μιλάς, αν μιλάμε όμως για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ γράφει ρητά ότι η παροχές μητρότητας αφορούν εργαζομενους σε "πάσης φύσεως επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα" 

Εργάζομαι από τα 18 μου (είμαι κοντά 40 πια) έχω περάσει από μικρή ιδιωτική μέχρι μεγάλη πολυεθνική. Γνωρίζω πολύ καλά για ποια ζούγκλα μιλάς. Αυτό δε σημαίνει ότι στα γραφόμενά μας σε ένα δημόσιο χώρο όπως αυτό το φόρουμ, πρέπει να περνάμε το μήνυμα ότι το παράνομο είναι το κατεστημένο. Ισα ίσα χρέος μας είναι να τονίζουμε το τι δεν πρέπει να γίνεται δεκτό (όπως ακριβώς η πίεση να υπογράψει ένας εργαζόμενος σύμβαση με παράνομους όρους). Σε καμία περίπτωση δεν ευαγγελίζομαι ότι όλα εκεί έξω είναι εργασιακός παράδεισος, κάθε άλλο. Δεν είναι όμως και δεδομένο ότι επιστροφή στη δουλειά σημαίνει απαραίτητα διακοπή θηλασμού. Ας μην απασχολήσουμε όμως άλλο αυτό το θέμα με τα εργασιακά, αν θέλεις να τα πούμε σε π.μ.

Έγραφα για αποσυμφόρηση, δεν έγραψα για άντληση. Αν πρέπει να γυρίσεις στους τρεις μήνες και θέλεις να συνεχίσεις να δίνεις μητρικό έχεις φροντίσει ήδη να κάνεις τράπεζα. Αν οι εργασιακες συνθήκες δεν σου επιτρέπουν να αντλήσεις, τότε αποσυμφορείς το στήθος με το χέρι. Αυτό πραγματικά δεν είναι πάνω από λεπτό.

Με την τελευταία σου παράγραφο συμφωνώ. Το θέμα είναι ποιος οδηγεί τους γονείς αυτούς στον τον ψυχαναγκασμό. Γιατί φτάνει μια μαμά να θεωρεί προσωπική αποτυχία το να μην καταφέρει να θηλάσει και αντίστοιχα μια άλλη μαμά να κομπάζει για αυτό λες και πήρε ολυμπιακό κύπελλο; 

καλημέρα κορίτσια! διαβάζω το θέμα από την αρχή! έχω αποφασίσει για όσο χρόνο με παίρνει λόγο του ότι πρέπει να βιαστούμε για προσπάθεια για αδερφάκι να θηλάσω. αποφάσισα να πάω κατά τον νοέμβρη σε σεμινάρια και γενικά να αρχίσω το διάβασμα για τα πρακτικά κάπου εκεί. χαλαρά χωρίς άγχος και ότι γίνει. στο περιβάλλον μου όλες οι φίλες μου είναι ήδη μαμάδες και άλλες έχουν θηλάσει αρκετά άλλες λιγότερο και άλλες καθόλου. δεν έχω δει φανατισμό, τουλάχιστον ανοιχτά, εκατέρωθεν. κάποιες συζητήσεις σε εντελώς φιλικό επίπεδο που και που για καμιά απορία. επίσης καμία δεν είδα κλεισμένη σπίτι της, όλες μετά από το δίμηνο περίπου έξω βόλτες καφέ κοινωνική ζωή με τα βρέφη παρέα! μέσα στο σπίτι δεν ξέρω τι γινόταν βέβαια αλλά σαν συνέχεια ζωής και ποιότητα ζωής μετά τις γεννήσεις σε κοινωνικό φιλικό ψυχολογικό επίπεδο τεράστιες αλλαγές εγώ δεν πολυείδα. όλες απλά έγιναν μαμάδες ήσυχα ήρεμα με τις όποιες επιλογές τους και η ζωή συνεχίστηκε στον ρυθμό που επέλεξε προσωπικά η κάθε μία για την οικογένειά της θηλάζοντας ή όχι. τώρα αν γίνεται όλος ο χαμός γενικά (όχι εδώ) για ένα δίμηνο που πρέπει να βρεις τον ρυθμό σου με το βρέφος και είναι πια τόσο μεγάλο πρόβλημα οι 60 90 μέρες τι να πω.. ας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα γονεικότητας που θα συνατήσει κανείς..

δεν ξέρω τι συμβαίνει στα γκρουπ που το δείγμα είναι χιλιάδες μαμάδες αλλά δεν ζούμε εκεί μέσα. ζούμε στον μικρόκοσμό μας και εκεί θεωρώ αδιανόητο να δεχθεί οποιαδήποτε μαμά πιέσεις για τον τρόπο ανατροφής του παιδιού της. κάποια το έγραψε βασικά. με ποιό δικαίωμα και ως προς τι κάποιος τρίτος είτε συγγενής είτε φίλος μπλέκεται αν δεν ερωτηθεί στο οτιδήποτε έχει να κάνει για το σπίτι του αλλουνού.

στο θέμα της θεματοθέτριας. μηδενα προ του τέλους μακάριζε. μην αποφασίζεις από πριν για το άσπρο ή το μαύρο. διάβασε ενημερώσου απέφυγε τα ακραία και προετοιμάσου για τις αποχρώσεις του γκρι όσο πιο καλά μπορείς και θέλεις και όλα θα έρθουν φυσικά και αβίαστα. μέρα με τη μέρα ότι αντιμετωπίζεις θα το λύνεις. σχέδια μην κάνεις τα μωρά δεν είναι με διακοπτάκι και επιλογές που μας βολεύουν! τα γράφω πολύ απλοικά γνώσεις επί του θέματος σαν τα κορίτσια παραπάνω δεν έχω απλά σαν σκέψεις από κάποια που σαν τη θεματοθέτρια δεν έχει ιδέα επί του πρακτέου. η vtgian λίγα μηνύματα παραπάνω τα έγραψε όπως θα ήθελα να τα ακούσω αν ήμουν σε σύγχιση!

Κράτα το

Κράτα το

• 1 month later...

@Έσπερος Καλησπερα σου κ σε ολες τις μανουλες κ μελλουσες μανουλες. Κοπελα μου παρα πολυ σωστοι οι προβληματισμοι σου, αλλα δυστυχως σε ενα συστημα που εμπορευεται τα παντα, μου ακουγεται λογικο να μην υπαρχει σωστη ενημερωση γυρω απ'τον μητρικο θηλασμο. Δεξερω την επιλογη σου κ αν θηλασες ή οχι κ φυσικα δ με αφορα κιολας. Ειναι δικαιωμα της καθε μητερας να κανει ο,τι νιωθει καλυτερο για το παιδι της. Εγω οντας μανουλα ενος μπεμπουλη 56 ημερων σημερα θα σου την δικη μου οπτικη. Αρχικα, θηλαζω απο ενστικτο κι οχι απο καποια συγκεκριμενη ιδεολογια διοτι δ το χα εμβαθυνει τοσο το ζητημα πριν μεινω εγκυος.. Κι οταν λεω ενστικτο εννοω οτι δ μου κολλαει το γεγονος να σου δινει κατι η φυση κ να μην ειναι καλο.. Με αυτη τη λογικη ολα τα θηλαστικα, γατες, σκυλοι κτλ θα πρεπε να χουν προβληματα.. Ετσι, που λες, αποφασισα να θηλασω, στην αρχη εδωσα κ χαμομηλι κ μετα ξεκινησα να ενημερωνομαι πιο σφαιρικα γ το ζητημα τ θηλασμου.. Εχω αντιμετοπισει πληγωμα θηλων, πετρωμα 2 φορες κ τωρα μαλλον εχω υπερπαραγωγη, παρ' ολα αυτα δ το βαζω κατω γτ βλεπω ποσο καλο κανω στο παιδακι μου. Την Τριτη καναμε χειρουργειο κ παρατηρησα οτι τα μωρακια που θηλαζαν ηταν πιο ησυχα σε συγκριση με αυτα π επερναν ξενο, κ νομιζω οτι αυτο οφειλεται στην ασφαλεια π νιωθουν στην αγκαλια της μαμας.. Τωρα απο κει κ περα ειναι επιλογη της καθε μητερας τι θα κανει.. Πληροφορηση παντως υπαρχει, αρκει να την αναζητησει κανεις.. Φιλικα!

Πολυ σωστα αυτα που γραφτηκαν πιο πανω- οτι η σωστή ενημέρωση ειναι απο τους ειδικούς ή απο ιστοσελιδες που περιεχουν πηγές και ενυπόγραφα άρθρα.  

Τα άλλα ειναι social media και μπορουν να σε καθοδηγησουν απο που να παρεις τη σωστη πληροφορια οχι να την αντικαταστησουν. 

Εγω ειχα διαβασει τα παντα  και ειχα παει κ σε σεμιναριο, μετα τη γεννα τα ειχα ξεχασει ολα ΟΛΑ. 

Η μόνη σωστή επιλογή για ΟΤΙ και αν θελεις να κανεις με τον θηλασμο ειναι μονο κ μονο πιστοποιημενος συμβουλος θηλασμου(εαν γινεται παιδίατρος), την πρωτη μερα κ ξανα τις επομενες. 

Μονο! Αυτό θα είναι το καλύτερο, @Έσπερος... κ θα εχεις εναν συμβουλο που θα σε καθοδηγησει εκει που εσυ θελεις. 

Απο τους αλλους (σκετους παιδιατρους ή άλλους) ξεχνα το απολυτως (για τον θηλαμο τωρα λεω), ακομα και για αποθηλασμο μπορει να δωσουν λαθος οδηγιες!!!

• 2 months later...

Μετά από 20 μέρες ανεπιτυχούς θηλασμού, ας ταράξω λίγο τα νερά για να περνάνε και οι ώρες της αϋπνίας:

Ίσως αν κάτι σε απωθεί σαν ιδέα, να πηγαίνουν τελικά όλα στραβά για να μη σου πετύχει, για να αντιστρέψω τον Κοέλιο. 

Ο μικρούλης γεννήθηκε αιφνιδιαστικά και οριακά στο μήνα του, πολύ αδύνατος κ αδύναμος αλλά ευτυχώς χωρίς προβλήματα υγείας. Στην ανάνηψη δεν έφεραν κανένα μωρό, για την ακρίβεια είχε τόση κίνηση που νομίζω ότι κι εμάς μας έδιωξαν! Εγώ δεν τόλμησα να το ζητήσω, αφενός γιατί δεν έβλεπα κανένα άλλο, αφετέρου γιατί μου είχε κολλήσει στο μυαλό ότι είχε κάποιο πρόβλημα, αυτή την αίσθηση πήρα μετά την καισαρική. Τελικά δεν είχε. Μέχρι να το φέρουν στο θάλαμο, κοιμόταν, εγώ δεν μπορούσα να σηκωθώ, έφτασε απόγευμα. Δεν είχε διάθεση να φάει, είπαμε να το αφήσουμε για το πρωί. Το πρωί διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα να πιάσει τη θηλή μου που είναι επίπεδη κι όταν βγαίνει είναι πολύ χοντρή. Ξεκινήσαμε με ψευδοθηλές, αφού δοκιμάσαμε όλα τα μεγέθη και καταλήξαμε στο λάθος, που βόλευε το μωρό αλλά πλήγιαζε εμένα. Αν κατάφερε να παπρει το πρωτόγαλα, αμφιβάλλω. Το γάλα μου ηρθε γρήγορα οπότε ξεκινήσαμε με θήλαστρο και έτσι έφαγε, και γυρίσαμε σπίτι χωρίς οδηγίες και χωρίς παιδίατρο, αφού η δικη μας είναι στο νησί. Οπότε κάναμε του κεφαλιού μας μέχρι να βρούμε παιδίατρο μέσα στα Χριστούγεννα: θηλασμός με τις ψευδοθηλές απ' όπου νόμιζα ότι ετρωγε, αντλήσεις χωρίς πρόγραμμα, όποτε περίσσευε χρόνος, και κόψαμρ και το συμπλήρωμα για να δούμε. Εντωμεταξύ εγώ άρχισα να βλέπω το μωρό κίτρινο και ληθαργικό, και να εκνευρρίζεται στο στήθος. Ήμουν σίγουρη ότι κάτι πήγαινε στραβά αλλά όλοι έλεγαν ότι η ψυχολογία μου υπονομεύει το θηλασμό... Το μωρό τελικά είχε χάσει πολύ βάρος στο σπίτι και μέχρι και η σύμβουλος θηλασμού-παιδίατρος έδωσε συμπλήρωμα. Με δική μου πρωτοβουλία σταμάτησα το τάισμα στο στήθος κ έκανα μόνο αντλήσεις και ησύχασα. Τελικά μέσα σε 4-5 μέρες ξαναέφτασε το βάρος γέννησης και του αρκεί το δικό μου γάλα. Τώρα υποτίθεται ότι θα ξαναδοκιμάσω το στήθος, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θέλω. 

Μετά από το δεκαπενθήμερο προσπαθειών, το μόνο συναίσθημα που μου προξένησε ο θηλασμός ήταν ότι βασανίζω το μωρό χωρίς λόγο. Αντίθετα με την άντληση νιώθω ότι παίρνει αυτό που πρέπει κι εγώ είμαι σίγουρη ότι τρώει, οπότε τις υπόλοιπες ώρες χαίρομαι το μωρό μου. Είναι κουραστικό βέβαια αλλά από το ατέλειωτο καθισιό στον καναπέ χωρίς αποτέλεσμα, το προτιμώ. Το μόνο που καταλαβαίνω ότι υστερεί, είναι ότι δεν έχω αμεσα διαθεσιμο γάλα - ακόμα δεν βγάζω περίσσευμα. Τώρα που άρχισε τους κολικούς και έβλεπα ότι ήθελε παρηγοριά, ένιωσα την απουσία του στήθους και δοκίμασα να τον βάλω να πιπιλίσει με τις ψευδοθηλές. Και όντως πιπιλάει και ανακιυφίζεται, οπότε είμαι ευχαριστημένη από την εξέλιξη, κι ας κάνω ακροβατικά με το μωρό στο ένς στήθος και το θήλαστρο στο άλλο για να προλάβω να βγάλω το γεύμα του! 

Τελείως ανάποδη δηλαδή, θέλω το στήθος για πιπιλα κι οχι για φαγητό!

για μενα Εσπερος η σιτιση του μωρου ειναι το πιο δυσκολο πραγμα.να κανεις ο.τι σε κανει να αισθανεσαι καλυτερα.εαν η μαμα δεν ειναι καλα τοτε δεν υπαρχει ισορροπια πουθενα.ζητα βοηθεια απο συμβουλο αλλα βρες καποια λογικη.κ κλεισε τα αυτια σε τπερβολες που οδηγουν σε αδιεξοδα για τις θηλες θα σου πω μινο κτι οταν το μωρο μεγαλωσει λιγο ακομη θα πιασει.βαζε το στο στηθος με τις θηλες να εξασκειται.εμενα με εσωσε το εξης που μου ειπαν στη φαιναρετη οπου παρακολουθουσα τα μαθηματα.κοψε τις θηλες απο πανω κ αδε τα τοιχωματα.κοθνως κανε τρυπα για να περναει περισσοτερο γαλα.εμενα αυτο με εσωσε.κ μη φοβασαι τη συγχιση θηλων.το μωρο με τον καιρο θα μαθει.

Κατ'αρχην να σου ζησει ο μικρουλης σου!

Οι επιπεδες θηλες απ'οσο γνωριζω δεν χρειαζονται ψευδοθηλη (οπως οι εισεχουσες), αρκει να τις ερεθισεις λιγο πριν βαλεις το μωρο στο στηθος, αλλα αφου λες οτι ειναι χοντρες οταν βγαινουν τοτε μια χαρα! Δεν τους ενοχλουν οι μεγαλες θηλες, θα ελεγα οτι ειναι προτιμοτερες απο τις μικρες. Παρ'ολα αυτα ομως, αφου χρησιμοποιεις ψευδοθηλες, καλο ειναι να γνωριζεις οτι συνηθως δεν γινεται καλη απομυζηση της θηλης, που οδηγει σε ανεπαρκη σιτιση του μωρου με αποτελεσμα να μην παιρνει ικανοποιητικο βαρος-οπως και εγινε. Οι ψευδοθηλες σε καποιες περιπτωσεις εντονων πληγων ή πραγματικων εισεχουσων θηλων μπορουν να βοηθησουν, αλλα καλο ειναι να μην χρησιμοποιουνται για αλλους λογους γιατι τα προβληματα που μπορουν να προκυψουν απο τη χρηση τους ειναι μεγαλυτερα απο τα πλεονεκτηματα τους.

Χρησιμο αρθρο: http://pediatros-thes.gr/en/θηλασμός/προβλήματα-γαλουχίας/οι-ψευδοθηλές-ως-εμπόδιο-στον-θηλασμό/

Τωρα οσον αφορα τις αντλησεις, παρ'ολο που σε βοηθησαν να ελεγξεις λιγο την κατασταση και να αισθανθεις καλυτερα, πρεπει να γνωριζεις οτι πρεπει να αποφευγεται η χρηση θηλαστρου μεχρι να εδραιωθει ο θηλασμος, καθως στελνονται λαθος μηνυματα ζητησης, με αποτελεσμα ειτε την υπερπαραγωγη ειτε την μειωση παραγωγης, μιας που το μωρο συνηθως αντλει καλυτερα το γαλα. Βεβαια, υπαρχουν μαμαδες (εδω στο φορουμ ειχα διαβασε μια αναρτηση) που θηλασαν για ενα χρονο μονο με θηλαστρο, αλλα και αλλες που τις δημιουργησε ανεπαρκη παραγωγη και αποθηλασαν. Μπορεις να δεις κι εδω μια παλαιοτερη αναρτηση της @aglaia:

11 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Τώρα υποτίθεται ότι θα ξαναδοκιμάσω το στήθος, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θέλω. 

...

Και όντως πιπιλάει και ανακιυφίζεται, οπότε είμαι ευχαριστημένη από την εξέλιξη,

Εισαι ευχαριστημενη αλλα δεν εισαι σιγουρη οτι θελεις να συνεχισεις, γιατι;

Παντως, αν οντως θελεις να συνεχισεις, θα σου προτεινα να δοκιμαζεις παλι σιγα σιγα χωρις τις ψευδοθηλες, γιατι ειναι πιθανο ο μικρος σου να συνηθισε το πλαστικο και να του ερχεται περιεργη η απευθειας επαφη με την θηλη (δεν ξερω αν εντασσεται κι αυτο στη συγχυση θηλων;). Και παλι υπαρχουν μαμαδες που καταφεραν να θηλασουν 5 μηνες μονο με ψευδοθηλες, αλλα και αλλες που αποθηλασαν συντομα λογω αυτων.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Αρχικα να πω οτι αν μια μαμα δ θελει να θηλασει ειναι δικαιωμα της κ δ κρινεται απο αυτο,προσωπικα δ μ ενδιαφερει.αν ειναι να το κανεις με το ζορι,μην το κανεις καθολου

Δ ειναι μονο η ψυχολογια σου που επηρεασε την "κακη" αρχη,αλλα καποια λαθη.δ νομιζω οτι υπαρχει κ λογος να τα επαναλαμβανουμε

Αν δ θες να θηλασεις απευθειας,βγαζε με το θηλαστρο οσο αντεξεις

Οπως ειδες κ συ το ενστικτο τοτε που ηταν κιτρινουλης κ ληθαργικος οπως λες,σου δειχνει τι να κανεις

Σε ολα οσα λεει η σεντιρ εχει δικιο.ναι μπορει με τις ψευδοθηλες να μην αδειαζει το στηθος καλα,κ ομως καποια μωρα θηλαζουν ετσι για καιρο.ναι,με την πιπιλα δ παθαινουν συγχηση,εγω επεσα στην περιπτωση που εχανε γευματα.οποτε εσυ θα δεις τι ειναι αυτο που δουλευει σε σας

Για το μονο που θα πω κτ παραπανω γτ το αντιμετωπισα,ειχα επιπεδες θηλες(μετα απο δυο χρονια θηλασμου στο πρωτο δ ειναι πλεον),δ εβαλα ποτε ψευδοθηλες,δ χρειαζεται,απλα με τον τροπο που πιανεις το στηθος βγαινει,η μπορεις να βαζεις το θηλαστρο για ενα λεπτο να βγαζεις τη θηλη κ μετα να θηλαζεις.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...