Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 180
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Sentir...natureza είπε:

Με αφορμη ενα αλλο θεμα θελησα να ανοιξω το παρον θεμα για να κανω γνωστο το επαγγελμα της βοηθου μητροτητας ή αλλιως doula (απο την ελληνικη λεξη "δουλα", η γυναικα που υπηρετει), το οποιο αποφασισα να ακολουθησω.

 

Ο ρολος των βοηθων μητροτητας ειναι αρκετα γνωστος στο εξωτερικο, ενω και στην Ελλαδα αυξανονται οι βοηθοι μητροτητας παρ'ολο που ακομη δεν ειναι ευρεως γνωστος ο ρολος τους. Επιπλεον, εδω και 10 χρονια υπαρχει και ο αντιστοιχος ελληνικος συλλογος ο οποιος κανει και τις εκπαιδευσεις/πιστοποιησεις. Οποιος θα ηθελε να διαβασει περισσοτερες λεπτομερειες ή να βρει μια βοηθο μητροτητας ή να πιστοποιηθει ως μια, τοτε μπορει να κοιταξει στην ιστοσελιδα τους, mitrotita.org.  Υπαρχουν βοηθοι μητροτητας τοκετου ή λοχειας αλλα συνηθως εκπαιδευονται και στα δυο. Σκοπος τους ειναι να σταθουν διπλα στη γυναικα κατα την περιοδο της εγκυμοσυνης, του τοκετου και της λοχειας και να την ενδυναμωσουν, να την στηριξουν, να την ακουσουν, να την ανακουφισουν, να τη βοηθησουν σε αυτην την μεταβατικη και μεταμορφωτικη περιοδο της ζωης της.

 

Βοηθος μητροτητας τοκετου: η γυναίκα που φροντίζει


Η μητρότητα μοιάζει με ένα δώρο της φύσης στα θηλυκά πλάσματα, με τον τοκετό να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του δώρου αυτού. Για αυτό το λόγο, η γυναίκα που γεννάει, εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, έχει ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση, σεβασμό. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις παραδοσιακές κοινωνίες των γιαγιάδων μας, οι γυναίκες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν αυτές που συμπαραστέκονταν και περιποιούνταν την επίτοκο. Σήμερα, που ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ενσαρκώνεται πια από κανέναν, η Βοηθός Μητρότητας Τοκετού αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό. Μπορεί να κρατάει το χέρι της γυναίκας που γεννάει, να τη χαϊδεύει, να τη βοηθάει με την κίνηση και την αναπνοή, να την ενθαρρύνει ότι όλα θα πάνε καλά ή απλά να βρίσκεται διακριτικά και σιωπηλά στο πλάι της.


 

Πιο συγκεκριμενα η βοηθος μητροτητας τοκετου: 

  •  αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, βοηθάει τη γυναίκα και το σύντροφό της να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Συχνά το ζευγάρι θέλει να ζήσει μαζί αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Η Βοηθός Μητρότητας θα προστατέψει την ιδιωτικότητά τους και θα ενθαρρύνει το σύντροφο να συμμετέχει στον τοκετό, στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί.
  •  παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δε σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της.
  • διευκολύνει τη γυναίκα να αντλήσει πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού της αλλά και για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, ώστε αυτή και ο σύντροφός της να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων βάσει επιστημονικών ερευνών/ δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ αυτής, του συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού.
  • φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.
  • δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και δε συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη.

 

Ο ρόλος της περιορίζεται στη συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη αλλά, μέσα από δεκάδες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικός:

  • Οι γυναίκες βιώνουν με μεγαλύτερη ικανοποίηση την εμπειρία του τοκετού τους (34% λιγοτερες ασχημες εμπειριες τοκετου)
  • Μειώνεται η χρονική διάρκεια του τοκετού (κατα μ.ο. 40 λεπτα)
  • Μειώνονται οι πιθανότητες για επισκληρίδιο ή άλλη τοπική αναισθησία (κατα 9%) , μειωνεται η αναγκη για χρηση συνθετικης οκυτωκινης (κατα 31%), αυξανονται οι πιθανοτητες για αυθορμητη εναρξη τοκετου (αποφυγη προκλησης τοκετου) κατα 12%, μειωνονται οι πιθανοτητες για τοκετό με παρεμβάσεις (βεντούζα, εμβρυουλκός) ή με καισαρική τομή (κατα 28%).
  • Η σχέση μητέρας και βρέφους αρχίζει ομαλά, με σεβασμό και τρυφερότητα
  • Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα με τον θηλασμό
  • Η νέα μητέρα εμφανίζει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερο άγχος, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης
  • Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, οι δαπάνες υγείας μειώνονται

 

Συχνη ερωτηση 1: Εφοσον υπαρχουν επαγγελματιες υγειας που θα βρισκονται κοντα μου στον τοκετο, σε τι χρειαζομαι μια βοηθο μητροτητας;

 

Η βοηθός μητρότητας είναι μια μητρική φιγούρα που βρίσκεται με διακριτικό τρόπο κοντά στην επίτοκο καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού για να της προσφέρει ψυχολογική και σωματική/πρακτική υποστήριξη. Έχει ως αποκλειστική της φροντίδα τις ανάγκες της μητέρας, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται από την επαφή τους εκείνη την ώρα (αν συναντιούνται για πρώτη φορά στη διάρκεια του τοκετού) ή από την προηγούμενη επαφή τους, τις συναντήσεις και συζητήσεις που έχουν κάνει μέχρι τότε, και το πλάνο τοκετού της (αν έχουν προηγηθεί κάποιες συναντήσεις, κάτι που είναι ιδανικό και προτιμούν οι περισσότερες μητέρες). Η β.μ. δεν θα αλλάξει βάρδια, δεν θα αποπροσανατολιστεί από τυχόν ιατρικές ανησυχίες (γιατί η ιατρική παρακολούθηση βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των επαγγελματιών υγείας), και έτσι μπορεί να στρέψει όλη της την προσοχή στη μητέρα και το μωρό, ώστε να τους υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βιώσει η μητέρα τον τοκετό της έτσι όπως τον έχει ονειρευτεί, ή για να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν και να προσαρμοστεί ανάλογα στα νέα δεδομένα. Η β.μ. είναι στο πλάι της μητέρας για να τη βοηθήσει να αισθανθεί ενδυναμωμένη, ασφαλής, και ελεύθερη να ακούσει το σώμα της και το μωρό της σε αυτή την τόσο μοναδική εμπειρία του τοκετού. Η β.μ. δεν εκτελεί ιατρικές πράξεις όπως π.χ. λήψη πίεσης, θερμοκρασίας της επιτόκου ή έλεγχο καρδιακών παλμών του εμβρύου.

 

Συχνη ερωτηση 2: Ποιος θα ειναι ο ρολος του πατερα στον τοκετο;

 

Η παρουσία του συντρόφου στον τοκετό μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση του με τη γυναίκα του και την μελλοντική του οικογένεια. Ο βαθμός της συμμετοχής του στον τοκετό είναι μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στο ζευγάρι, και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να έχει συζητήσει εκ των προτέρων πώς φαντάζεται το ρόλο του πατέρα στη διάρκεια του τοκετού, και να κάνουν ό,τι πιστεύουν ότι χρειάζεται για να φτάσουν στην καλύτερη για εκείνους απόφαση. Για άλλα ζευγάρια μπορεί αυτό που χρειάζονται να είναι η ενημέρωση, η γνώση, για άλλους μια ευκαιρία για συναισθηματική σύνδεση, για άλλους συνεχιζόμενη κουβέντα πάνω σε θέματα που προκύπτουν. Υπάρχουν σύντροφοι που αισθάνονται πολύ άνετα με την ιδέα να παραβρεθούν στη γέννηση του παιδιού τους, ενώ για άλλους είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Πολλοί σύντροφοι βρίσκονται κάπου ανάμεσα, και θα βρουν το ρόλο τους σιγά σιγά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Με την παρουσία της, η β.μ. μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, ενημέρωση, πηγές ή ό,τι άλλο μπορεί να χρειάζεται ο σύντροφος και το ζευγάρι ώστε να αποφασίσουν. Η β.μ. θα σεβαστεί την απόφασή τους και σε κάθε περίπτωση, θα βρει πρακτικούς και ρεαλιστικούς τρόπους ώστε να εντάξει τον πατέρα στη διαδικασία του τοκετού, σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τις αντοχές του.

 

Βοηθος μητροτητας λοχειας: η γυναίκα που φροντίζει

 

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, η γυναίκα κατά την περίοδο της λοχείας περιστοιχίζονταν από γυναίκες όλων των ηλικιών και δέχονταν τη φροντίδα τους. Οι γυναίκες αυτές – γιαγιά, μητέρα, αδελφή, φίλη, γειτόνισσα – προσφέρανε μέσα από την εμπειρία και τη σοφία τους αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια προκειμένου η μητέρα να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο. Στην εποχή μας, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν μετέχουν συνήθως σε τέτοια δίκτυα συμπαράστασης και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της γονεϊκότητας απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η όποια βοήθεια έχουν συνήθως περιστρέφεται γύρω από το μωρό. Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας καλείται να πληρώσει το κενό που υπάρχει στην υποστήριξη του ζευγαριού μετά τον τοκετό. Είναι δίπλα στη μητέρα και την οικογένεια. Είναι η φίλη, η μητέρα, η αδερφή, η γυναίκα που προσφέρει σε μια άλλη γυναίκα συναισθηματική υποστήριξη σε μια πολύ απαιτητική στιγμή της ζωής της. Είναι κατά κάποιον τρόπο η «μαμά» της μητέρας. Εκτός από την πρακτική βοήθεια που μπορεί να παρέχει, η βοηθός μητρότητας εκπαιδεύει και ενδυναμώνει το ζευγάρι. Μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες, η μητέρα αποκτά αυτοπεποίθηση με τη φροντίδα τους βρέφους κι αρχίζει να καλλιεργεί ένα βαθύ δεσμό με το μωρό της, ο πατέρας επαναπροσδιορίζει το ρόλο του στην οικογένεια, γνωρίζει το μωρό και μαθαίνει να φροντίζει τη σύντροφό και το μωρό.

Σημείωση: Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας δεν είναι Οικιακή Βοηθός ή Νταντά και δενκάνει Ιατρικές Πράξεις. Η ΒΜΛ δεν αντικαθιστά την παρουσία και βοήθεια του συντρόφου ή της υπόλοιπης οικογένειας.

 

Πιο συγκεκριμενα η βοηθος μητροτητας λοχειας:

  • Απαντάει στις ερωτήσεις των γονιών
  • Εκπαιδεύει τους γονείς σε πρακτικά θέματα του μωρού: μπάνιο, ντύσιμο, αλλαγή πάνας ή βοηθάει τη μητέρα στις ασχολίες αυτές
  • Εκπαιδεύει τη μητέρα σε θέματα θηλασμού και παρέχει πρακτική βοήθεια στο θηλασμό
  • Ακούει τη μητέρα, τους φόβους, τις ανησυχίες της
  • Ακούει την ιστορία τοκετού της μητέρας όσες φορές αυτή το επιθυμεί
  • Εκπαιδεύει τα άλλα μέλη της οικογένειας πώς να στηρίζουν τη μητέρα
  • Φροντίζει ώστε η μητέρα να τρέφεται σωστά και να παίρνει επαρκή υγρά
  • Κρατάει ή ταΐζει το μωρό ενόσω η μητέρα ξεκουράζεται ή κάνει ντους ή παίζει με τα άλλα παιδιά
  • Προετοιμάζει ελαφριά γεύματα και μαζεύει την κουζίνα
  • Πλένει, διπλώνει και μαζεύει τα ρούχα του μωρού
  • Προτείνει ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας, πληροφόρηση, βιβλία
  • Παρέχει συστάσεις για άλλους επαγγελματίες στο χώρο της μεταγεννητικής φροντίδας

 

Οφελη απο την παρουσια βοηθου μητροτητας λοχειας στις μητερες/στους γονεις:

  • Νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια
  • Προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα δυναμική της οικογένειας
  • Θηλάζουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία τα μωρά τους
  •  Έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη
  • Έχουν μικρότερες πιθανότητες να κακοποιήσουν τα μωρά τους

 

Συχνη ερωτηση 3: Μετα τον τοκετο θα βρισκεται η μητερα μου στο σπιτι για να με βοηθησει, χρειαζομαι παρ'ολα αυτα μια βοηθο μητροτητας λοχειας;

 

Η παρουσία της μητέρας της λεχώνας είναι πολλές φορές πολύτιμη και αναντικατάστατη. Η β.μ. λοχείας δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει αυτή την πολύτιμη βοήθεια. Ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τη λεχώνα σε πρακτικά ζητήματα όπως μπάνιο, μασάζ του βρέφους και της μητέρας, θέματα που μπορεί να προκύψουν με το θηλασμό, την οργάνωση της οικογένειας με την έλευση του νέου μέλους, συζήτηση και προτάσεις για την επαφή με τα άλλα παιδιά αν υπάρχουν, ή κατοικίδια, τη συναισθηματική υποστήριξη, και πολλά άλλα, όπως και να μοιραστεί πηγές γνώσης μαζί της, ή να την παραπέμψει αναλόγως, αν χρειαστεί. Κάποιες νέες μητέρες προτιμούν να ζητήσουν τις υπηρεσίες μιας β.μ. λοχείας σε συνδυασμό με τη μητέρα ή πεθερά τους, λόγω των διαφορετικών συνθηκών ή προσεγγίσεων που πιθανόν έχει η γιαγιά σε κάποια θέματα. Άλλες πάλι μητέρες ή οικογένειες αισθάνονται καλύτερα να έχουν ένα άτομο που θα μπορούν να «εκπαιδεύσουν» και καθοδηγήσουν εξ’ολοκλήρου οι ίδιοι, ώστε να ακολουθήσει ακριβώς τις επιθυμίες τους, κάτι που είναι μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μιας β.μ. λοχείας, ενώ δεν είναι τόσο συνηθισμένο να γίνει από την τυπική Ελληνίδα γιαγιά! Αν σας απασχολεί το θέμα αυτό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη προσέγγιση για τη δική σας περίπτωση.

 

πηγη: mitrotita.org

 

Ο, τι χρειαζόμουν μετά τη γέννα του γιου μου καθώς ήμουν ψυχολογικά και σωματικά ράκος. Και ενώ εδώ στο εξωτερικό έρχεται η μαία που έχεις επιλέξει (αλλά δεν είναι παρούσα στον τοκετό) και ερχόταν και σε εμένα καί ζύγιζε το μωρό, με εξέταζε και με στήριζε ψυχολογικά, δε φαντάζεσαι πόσο ανάγκη είχα ένα χέρι βοήθειας σε απλά πράγματα. Ένα δίπλωμα ρούχου του μωρού ή και επίσης περισσότερη βοήθειά στο θηλασμό που τόσο δυσκολεύομουν... 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Gummy Bear είπε:

Ο, τι χρειαζόμουν μετά τη γέννα του γιου μου καθώς ήμουν ψυχολογικά και σωματικά ράκος. Και ενώ εδώ στο εξωτερικό έρχεται η μαία που έχεις επιλέξει (αλλά δεν είναι παρούσα στον τοκετό) και ερχόταν και σε εμένα καί ζύγιζε το μωρό, με εξέταζε και με στήριζε ψυχολογικά, δε φαντάζεσαι πόσο ανάγκη είχα ένα χέρι βοήθειας σε απλά πράγματα. Ένα δίπλωμα ρούχου του μωρού ή και επίσης περισσότερη βοήθειά στο θηλασμό που τόσο δυσκολεύομουν... 

Kριμα που δυσκολευτηκες τοσο. Ειναι πολυ σημαντικο να μην νιωθουν μονες τους οι λεχωνες και να εχουν βοηθεια σε ο,τι χρειαζονται. Δεν γνωριζες για την υπαρξη των doulas να φανταστω, ισως η μαια θα μπορουσε να σε παραπεμψει αν γνωριζε την υπαρξη τους διοτι εφοσον μενεις στο εξωτερικο θα ειχες πολυ καλες πιθανοτητες να βρεις καποια στην περιοχη σου. Ειναι πιο διαδεδομενο επαγγελμα απ'οτι στην Ελλαδα.

 
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήξερα ότι είναι κανονικό επάγγελμα. Γνώριζα τον όρο, ήξερα ότι υπάρχουν κοπέλες στην Ελλάδα αλλά είχα την εντύπωση ότι το κάνουν εθελοντικά σε φιλικό επίπεδο, κ δεν ήξερα τη βοηθό μητρότητας λοχείας. 

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά κ εγώ δεν το ήξερα ως επάγγελμα κ μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το το πρωί. Κύριο επάγγελμα σου είναι? Έχει ανταπόκριση από τον κόσμο? Διαβάζοντας το κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό να πάρω πιστοποίηση αλλά ζω σε μικρό μέρος οπότε θα ήταν δύσκολα τα πράγματα, μόνο αφιλοκερδώς θα μπορούσα ίσως

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εθελοντικά και αφιλοκερδώς γιατί να το κάνει κάποια? Δεν έχω καταλάβει. Κανονικό επάγγελμα ακούγεται, όπως της μαίας, της νταντάς ή της οικιακής βοηθού. Γιατί να μην πληρώνεται? Εκτός αν εννοείτε να το κάνει αφιλοκερδώς σε άπορες οικογένειες..

Link to comment
Share on other sites

Just now, Έσπερος είπε:

Δεν ήξερα ότι είναι κανονικό επάγγελμα. Γνώριζα τον όρο, ήξερα ότι υπάρχουν κοπέλες στην Ελλάδα αλλά είχα την εντύπωση ότι το κάνουν εθελοντικά σε φιλικό επίπεδο, κ δεν ήξερα τη βοηθό μητρότητας λοχείας. 

H αληθεια ειναι οτι υπαρχουν γυναικες που το κανουν και εθελοντικα και δεοντολογικα θα επρεπε να το κανεις αφιλοκερδως σε καποιες περιπτωσεις αν δεις οτι η γυναικα το εχει αναγκη αλλα δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα (πχ σε απορες οικογενειες ή σε μεταναστες στα κεντρα συγκεντρωσης). Οι τιμες γενικως κυμαινονται απο εξωφρενικες εως δωρεαν και επηρεαζονται απο πολλους παραγοντες.

 

Just now, mama16 είπε:

Πραγματικά κ εγώ δεν το ήξερα ως επάγγελμα κ μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το το πρωί. Κύριο επάγγελμα σου είναι? Έχει ανταπόκριση από τον κόσμο? Διαβάζοντας το κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό να πάρω πιστοποίηση αλλά ζω σε μικρό μέρος οπότε θα ήταν δύσκολα τα πράγματα, μόνο αφιλοκερδώς θα μπορούσα ίσως

Το σκεφτομαι χρονια αλλα φετος το πηρα αποφαση και ξεκιναω την εκπαιδευση μου. Δεν το ασκω ακομη δηλαδη αλλα εχουν υπαρξει καποιες συζητησεις με γυναικολογο της πρωτευουσας του νομου που διαμενω και κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι το κυριο επαγγελμα μου μιας που θα συνεργαζομαστε, θα πηγαινω στους τοκετους της, θα υλοποιω προγεννητικες συναντησεις στο ιατρειο της. Δεν μπορω να πω λεπτομερειες γιατι ακομη δεν γνωριζω ακριβως το πλαισιο στο οποιο θα κινουμαι. Σιγουρα θα το ασκω και σαν ελευθερος επαγγελματιας. Αν δεν κατσει η συνεργασια τοτε θα εχω καποιο αλλο κυριο επαγγελμα και αυτο θα ειναι το δευτερο, γιατι θεωρω οτι δεν θα εχει τοση ζητηση ωστε να μπορω να ζησω απο αυτο.

Η ανταποκριση του κοσμου στην περιφερεια ειναι αρκετα μειωμενη(εως μηδενικη) γιατι δεν ειναι γνωστο το επαγγελμα. Χρειαζεται δικτυωση, ενημερωση, ομιλιες, συνεργασιες κλπ για να γινει πρωτα ευρεως γνωστο ωστε να υπαρξει εστω και η ελαχιστη ανταποκριση.

Just now, Yovanna είπε:

Εθελοντικά και αφιλοκερδώς γιατί να το κάνει κάποια? Δεν έχω καταλάβει. Κανονικό επάγγελμα ακούγεται, όπως της μαίας, της νταντάς ή της οικιακής βοηθού. Γιατί να μην πληρώνεται? Εκτός αν εννοείτε να το κάνει αφιλοκερδώς σε άπορες οικογένειες..

Κυριως επειδη ειναι ενα κατα βαση ανθρωπιστικο επαγγελμα και θα επρεπε να εχουν ολοι προσβαση σε αυτην την στηριξη.

 
Link to comment
Share on other sites

Just now, Sentir...natureza είπε:

H αληθεια ειναι οτι υπαρχουν γυναικες που το κανουν και εθελοντικα και δεοντολογικα θα επρεπε να το κανεις αφιλοκερδως σε καποιες περιπτωσεις αν δεις οτι η γυναικα το εχει αναγκη αλλα δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα (πχ σε απορες οικογενειες ή σε μεταναστες στα κεντρα συγκεντρωσης). Οι τιμες γενικως κυμαινονται απο εξωφρενικες εως δωρεαν και επηρεαζονται απο πολλους παραγοντες.

 

Το σκεφτομαι χρονια αλλα φετος το πηρα αποφαση και ξεκιναω την εκπαιδευση μου. Δεν το ασκω ακομη δηλαδη αλλα εχουν υπαρξει καποιες συζητησεις με γυναικολογο της πρωτευουσας του νομου που διαμενω και κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι το κυριο επαγγελμα μου μιας που θα συνεργαζομαστε, θα πηγαινω στους τοκετους της, θα υλοποιω προγεννητικες συναντησεις στο ιατρειο της. Δεν μπορω να πω λεπτομερειες γιατι ακομη δεν γνωριζω ακριβως το πλαισιο στο οποιο θα κινουμαι. Σιγουρα θα το ασκω και σαν ελευθερος επαγγελματιας. Αν δεν κατσει η συνεργασια τοτε θα εχω καποιο αλλο κυριο επαγγελμα και αυτο θα ειναι το δευτερο, γιατι θεωρω οτι δεν θα εχει τοση ζητηση ωστε να μπορω να ζησω απο αυτο.

Η ανταποκριση του κοσμου στην περιφερεια ειναι αρκετα μειωμενη(εως μηδενικη) γιατι δεν ειναι γνωστο το επαγγελμα. Χρειαζεται δικτυωση, ενημερωση, ομιλιες, συνεργασιες κλπ για να γινει πρωτα ευρεως γνωστο ωστε να υπαρξει εστω και η ελαχιστη ανταποκριση.

Κυριως επειδη ειναι ενα κατα βαση ανθρωπιστικο επαγγελμα και θα επρεπε να εχουν ολη προσβαση σε αυτην την στηριξη.

Σου εύχομαι να πάει καλά η συνεργασία σου γιατί απ' όσο σε έχω "γνωρίσει" από εδώ ένα τέτοιο επάγγελμα θα σου ταιριαζε ιδιαίτερα κ είναι κάτι που είμαι σίγουρη πως αγαπάς!

Link to comment
Share on other sites

Just now, Sentir...natureza είπε:

H αληθεια ειναι οτι υπαρχουν γυναικες που το κανουν και εθελοντικα και δεοντολογικα θα επρεπε να το κανεις αφιλοκερδως σε καποιες περιπτωσεις αν δεις οτι η γυναικα το εχει αναγκη αλλα δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα (πχ σε απορες οικογενειες ή σε μεταναστες στα κεντρα συγκεντρωσης). Οι τιμες γενικως κυμαινονται απο εξωφρενικες εως δωρεαν και επηρεαζονται απο πολλους παραγοντες.

Ναι εγω δεν το είπα με την έννοια του το θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε, απλώς είχα την εντύπωση ότι είναι σαν τις εθελόντριες της LLL, δεν ήξερα ότι είναι κ εδώ κατοχυρωμένο σαν επάγγελμα. Πολύ καλό το ότι υπάρχει, μακάρι να γίνει ευρύτερα γνωστό. Ειδικά αυτό για τη λοχεία, εμένα θα μου άρεσε πολύ κάτι τέτοιο. Επειδή βλέπω φανατικά το call the midwife κ μ έχει εντυπωσιάσει η περιβεννητθκη φροντίδα που παρουσιάζεται, κ σκέφτομαι ποσο χαμένη ένιωθα στην αρχή. Όχι μόνο εγω χαμένη, κ ο άντρας μου. που ψάχναμε να βρούμε χριστουγεννιάτικα μια γνωστή μας μαία να μας δείξει πώς να το κάνουμε μπάνιο κ εκείνη δεν μπορούσε τελικά κ ήρθε ο κουνιαδος μου που όμως τον έπιασε ευθυνοφοβια κ τελικά δεν μας έδειξε... 

 

Καλη επιτυχία! 

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ αυτό θα έγραφα, ότι σου ταιριάζει γάντι και θα το κάνεις καλά. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα τέτοια κοπέλα, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές κοπέλες που θα ήθελαν οπότε μπράβο σου που το κάνεις. Γιατί εχω ακουσει και διαβάσει κοπέλες που φοβούνται πολύ στον τοκετο, φοβούνται το γιατρό κ τις μαίες κλπ οπότε θα θέλουν.

(Εγώ μόλις ήρθε ο γιατρός μου και τον είδα ένιωσα σαν να ήρθε ο Μεσσίας, χαχα! Και όταν η μία από τις κοπέλες στο δωμάτιο έφερε γυναίκα συνοδο -που δεν ξέρω αν ήταν μαία, doula, φίλη ή συγγενής- έβγαζα καπνούς από τα αυτιά που κοιμόταν μια άσχετη στις καρέκλες στο δωμάτιο! Οπότε σίγουρα δεν είμαι αντιπροσωπευτικό δείγμα κοπελας που θα έπαιρνε doula, στο μαιευτήριο τουλάχιστον -ειχα αλλάξει και βάρδια γιατί γεννούσα ώρες κ δεν με πείραξε. Για το σπίτι μου φαίνεται πιο χρήσιμο. Αλλά πιστεύω θα έχει πέραση το επάγγελμα.)

Καλή αρχή σε κάθε περίπτωση και σου εύχομαι να μην υπάρχουν πολλές σαν εμένα !!

 

Just now, Έσπερος είπε:

ψάχναμε να βρούμε χριστουγεννιάτικα μια γνωστή μας μαία να μας δείξει πώς να το κάνουμε μπάνιο 

Εμάς μας είχαν δείξει στο μαιευτήριο και νόμιζα ότι δείχνουν σε όλους. Από αυτά που διαβάζω κατά καιρούς για θηλασμό, μαίες και πώς βοηθάνε κλπ, και τώρα αυτό με το μπάνιο, έχω την εντύπωση ότι το μαιευτήριο που γέννησα (το μεγάλο των νοτίων προαστίων) είναι το καλύτερο σε αυτά τα θέματα... Αλλά και σε άλλα, πχ κανόνες επισκεπτηρίου. Κρίμα που δεν είναι έτσι παντού. Ίσως γι'αυτο να νιώθω ότι τις μέρες του μαιευτηρίου η μαία και η doula περισσεύουν.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Just now, little lamb είπε:

Κι εγώ αυτό θα έγραφα, ότι σου ταιριάζει γάντι και θα το κάνεις καλά. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα τέτοια κοπέλα, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές κοπέλες που θα ήθελαν οπότε μπράβο σου που το κάνεις. Γιατί εχω ακουσει και διαβάσει κοπέλες που φοβούνται πολύ στον τοκετο, φοβούνται το γιατρό κ τις μαίες κλπ οπότε θα θέλουν.

(Εγώ μόλις ήρθε ο γιατρός μου και τον είδα ένιωσα σαν να ήρθε ο Μεσσίας, χαχα! Και όταν η μία από τις κοπέλες στο δωμάτιο έφερε γυναίκα συνοδο -που δεν ξέρω αν ήταν μαία, doula, φίλη ή συγγενής- έβγαζα καπνούς από τα αυτιά που κοιμόταν μια άσχετη στις καρέκλες στο δωμάτιο! Οπότε σίγουρα δεν είμαι αντιπροσωπευτικό δείγμα κοπελας που θα έπαιρνε doula, στο μαιευτήριο τουλάχιστον -ειχα αλλάξει και βάρδια γιατί γεννούσα ώρες κ δεν με πείραξε. Για το σπίτι μου φαίνεται πιο χρήσιμο. Αλλά πιστεύω θα έχει πέραση το επάγγελμα.)

Καλή αρχή σε κάθε περίπτωση και σου εύχομαι να μην υπάρχουν πολλές σαν εμένα !!

 

Εμάς μας είχαν δείξει στο μαιευτήριο και νόμιζα ότι δείχνουν σε όλους. Από αυτά που διαβάζω κατά καιρούς για θηλασμό, μαίες και πώς βοηθάνε κλπ, και τώρα αυτό με το μπάνιο, έχω την εντύπωση ότι το μαιευτήριο που γέννησα (το μεγάλο των νοτίων προαστίων) είναι το καλύτερο σε αυτά τα θέματα... Αλλά και σε άλλα, πχ κανόνες επισκεπτηρίου. Κρίμα που δεν είναι έτσι παντού. Ίσως γι'αυτο να νιώθω ότι τις μέρες του μαιευτηρίου η μαία και η doula περισσεύουν.

Ναι ήρθαν ένα μεσημέρι με το που έφυγε ο κόσμος (κ προ ολίγου είχε φύγει ο άντρας μου), με ξύπνησαν κ με σήκωσαν για το «σεμινάριο». πέντε λεπτά, δεν νομίζω παραπάνω, ένα μωρό που σφάδασε, μας έδειξε μια λαβή για πλύσιμο στο χέρι κ πώς να βάζουμε όρο, μας είπε να έχουμε οινόπνευμα 70βαθμων κ γάζες κ μας έδωσε κ ένα φυλλάδιο της pharmasept. φοβερό σεμινάριο. Εγω έχω τη χειρότερη γνώμη για το Ιασώ για όλα αυτά κ πολλά αλλά. 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα είχα πάρει σίγουρα αν το ήξερα! Από το μαιευτήριο ήδη! Πονούσα αφόρητα από την καισαρική και σε ιδιωτικό μαιευτήριο των βόρειων προαστίων, μου έφερναν το μωρό στο πυρεξ και έφευγαν! Αν δεν ήταν η μαμά μου να ξενυχτάει ,δεν θα μπορούσα ούτε να σηκωθώ να το πάρω! Ήμουν και χάλια ψυχολογικά και όταν άκουγα τα ροδάκια από τις κούνιες με έπιανε πανικός ότι θα μου φέρουν το μωρό και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Μακάρι να είχα κάποιον. Και πλήρωσα και 400 ευρώ την μαία του γιατρού μου. Στο σπίτι πήρα μια μαία 2-3 φορές για λίγες ώρες να μου δείξει κάποια πράγματα γιατί φοβόμουν πολύ αλλά δεν το είχε .. Μακάρι να είχα μια τέτοια βοήθεια.

 

Just now, Έσπερος said:

Ναι ήρθαν ένα μεσημέρι με το που έφυγε ο κόσμος (κ προ ολίγου είχε φύγει ο άντρας μου), με ξύπνησαν κ με σήκωσαν για το «σεμινάριο». πέντε λεπτά, δεν νομίζω παραπάνω, ένα μωρό που σφάδασε, μας έδειξε μια λαβή για πλύσιμο στο χέρι κ πώς να βάζουμε όρο, μας είπε να έχουμε οινόπνευμα 70βαθμων κ γάζες κ μας έδωσε κ ένα φυλλάδιο της pharmasept. φοβερό σεμινάριο. Εγω έχω τη χειρότερη γνώμη για το Ιασώ για όλα αυτά κ πολλά αλλά. 

Εμάς μας τα έδειξε η μαία του γιατρού μας. Μια χαρά τα έδειξε, αλλά εγώ ήμουν ζαλισμένη από το άγχος γιατί ήταν λίγο πριν φύγουμε και πάρουμε το μωρό στο σπίτι.. Στο Γαία που γέννησα εγώ δεν ασχολήθηκε καμία. Απλά ήρθε κάποια να ντύσει το μωρό..

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα μου άρεσε, και το θεωρώ εξαιρετικά ωφέλιμο, να έβλεπα και να ερχομουν σε επαφή με βοηθό μητρότητας κατά τις επισκέψεις μου στο γιατρο. Δεν ξέρω αν θα της έδειχνα την ίδια εμπιστοσύνη αν μου την συνέστηναν ή την αναζητουσα αργότερα. Αλλά αν συνεργαζόταν με το γιατρό και με μένα εξαρχης λύνοντας απορίες, συζητώντας, σίγουρα θα την ήθελα μαζι μου στον τοκετό (αν είχαμε προφανώς χημεία) και πιθανοτατα και στο σπίτι για ζητηματα που θα προέκυπταν σχετικα με το θηλασμό, ως σύμβουλο. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Έσπερος είπε:

Ναι ήρθαν ένα μεσημέρι με το που έφυγε ο κόσμος (κ προ ολίγου είχε φύγει ο άντρας μου), με ξύπνησαν κ με σήκωσαν για το «σεμινάριο». πέντε λεπτά, δεν νομίζω παραπάνω, ένα μωρό που σφάδασε, μας έδειξε μια λαβή για πλύσιμο στο χέρι κ πώς να βάζουμε όρο, μας είπε να έχουμε οινόπνευμα 70βαθμων κ γάζες κ μας έδωσε κ ένα φυλλάδιο της pharmasept. φοβερό σεμινάριο. Εγω έχω τη χειρότερη γνώμη για το Ιασώ για όλα αυτά κ πολλά αλλά. 

 

Εμάς μας τα έδειξε στην έξοδο μία πάρα πολύ καλή κοπέλα. Κάτσαμε πάνω από ένα τέταρτο, το έκανε μπάνιο, έβαλε κρέμες, το έντυσε, το έβαλε στο αυγό, το τύλιξε με σεντονακι και μας το έδωσε πακετακι έτοιμο :-P

Είχε και σεμινάριο θηλασμού και φροντίδας αλλά επειδή πήγαμε μόνο εμείς τελικά ήρθε η υπεύθυνη στο δωμάτιο (σύμβουλος θηλασμού που είχα διαβάσει κι εδώ ότι πρέπει να τη ζητάμε αν είμαστε στο συγκεκριμένο μαιευτήριο) κ μας έδειξε για το θηλασμό -κ μάλιστα καλύτερα απ' ότι στο σεμινάριο γιατί εκεί θα είχαν κουκλα- κ μας είπε ότι τη φροντίδα θα μας τη δείξουν στην έξοδο. Αλλά γενικά βοηθούσαν πολύ στο θηλασμό και αν έδινες συμπλήρωμα δεν το έδιναν αυτές, σ'το έφερναν να δώσεις εσύ με βοήθεια εννοειται. Το μόνο μου παράπονο από το μαιευτήριο ήταν η έλλειψη ύπνου, η συνοδος που είπα πριν και η πεθερά μιας άλλης, αλλιώς θυμάμαι τις μέρες σαν σούπερ εκδρομή σε πεντάστερο, όπου έρχονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς γεμάτοι αγάπη και δώρα! Και γλυκά βεβαίως βεβαίως! :-P Αλλά ξαναλέω ότι δεν υποτιμώ το επάγγελμα, γιατί πολλές κοπέλες έχουν τελείως άλλη εμπειρία. Έχω και φίλη που γέννησε το δεύτερο παιδί στο σπίτι ακριβώς για αυτό το λόγο.  

Link to comment
Share on other sites

Just now, little lamb είπε:

 

Εμάς μας τα έδειξε στην έξοδο μία πάρα πολύ καλή κοπέλα. Κάτσαμε πάνω από ένα τέταρτο, το έκανε μπάνιο, έβαλε κρέμες, το έντυσε, το έβαλε στο αυγό, το τύλιξε με σεντονακι και μας το έδωσε πακετακι :-P

Είχε και σεμινάριο θηλασμού και φροντίδας αλλά επειδή πήγαμε μόνο εμείς τελικά ήρθε η υπεύθυνη στο δωμάτιο (σύμβουλος θηλασμού που είχα διαβάσει κι εδώ ότι πρέπει να τη ζητάει στο συγκεκριμένο μαιευτήριο) κ μας έδειξε για το θηλασμό -κ μάλιστα καλύτερα απ' ότι στο σεμινάριο γιατί εκεί θα είχαν κουκλα- κ μας είπε ότι τη φροντίδα θα μας τη δείξουν στην έξοδο. Αλλά γενικά βοηθούσαν πολύ στο θηλασμό και αν έδινες συμπλήρωμα δεν το έδιναν αυτές, σ'το έφερναν να δώσεις εσύ με βοήθεια εννοειται. Το μόνο μου παράπονο από το μαιευτήριο ήταν η έλλειψη ύπνου, η σύνοδος που είπα πριν και η πεθερά μιας άλλης, αλλιώς θυμάμαι τις μέρες σαν σούπερ εκδρομή σε πενταστερο, όπου έρχονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς γεμάτοι αγάπη και δώρα! Και γλυκά βεβαίως βεβαίως! :-P Αλλά ξαναλέω ότι δεν υποτιμώ το επάγγελμα, γιατί πολλές κοπέλες έχουν τελείως άλλη εμπειρία. Έχω και φίλη που γέννησε το δεύτερο παιδί στο σπίτι ακριβώς για αυτό το λόγο.  

Τελικά είναι και πού θα πέσεις! 

 

Εγώ γεννησα σε κλινικη σε πρωτευουσα της επαρχίας. Ηταν τέλειο... για ξενοδοχειο! Δεν μπορώ να πω πάντα ευγενικές οι μαίες και οι βοηθοί, ακόμα και οι καθαρίστριες και οι τραπεζοκόμοι με το χαμογελο στα χείλη! Καθαριοτητα, έτοιμα πλούσια γευματα, παρείχαν είδη πρωτης ανάγκης, μου έδωσαν και παμπολα δείγματα από διάφορες εταιρίες φεύγοντας οπως σε όλα τα μαιευτήρια!

 

Μου εδειξαν τα του μπάνιου δυστυχώς  ενώ είχα δύο μέρες να κοιμηθώ απ την υπερενταση της γέννας και δεν συγκρατουσα τίποτα. Στο θηλασμό δε, κατάλαβα εκ των υστέρων πως πέρα απ το πιάσιμο δεν είχαν ιδέα! Μου είπαν πως το πέτρωμα που είχα στο στήθος είχε να κάνει με την φυσιολογία του και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ενώ ήταν φραγμένος πορος που το διέγνωσα μόνη μου απ το φόρουμ! Τα θυμηθηκα και φουντωσα! 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Just now, little lamb είπε:

Το μόνο μου παράπονο από το μαιευτήριο ήταν η έλλειψη ύπνου, η συνοδος που είπα πριν και η πεθερά μιας άλλης,

Η έλλειψη ύπνου είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα μαιευτήρια κ είναι απαράδεκτο. Εχεις ουσιαστικά να κοιμηθείς στο διάστημα μετά τις 12.30 που έρχεται η τελευταία νοσοκόμα για ορό ή ένεση ή κάτι τέτοιο, μέχρι τις 5.30 που έρχεται η πρώτη πρωινή κ η καθαρίστρια, κ στο ενδιάμεσο θα φέρουν κ κάποιο μωρό να θηλάσει, κ ίσως κάποια που μόλις γέννησε, κ είναι κ οι συνοδοί που εμένα κ εκνευρίζουν πολύ, είναι η τελευταία σου ευκαιρία να κοιμηθείς, κ πιθανότατα εχεις κοιμηθεί άσχημα τα τελευταία βραδιά λόγω κοιλιάς ή αγωνίας, κ το μαιευτήριο που σκας ένα σωρό λεφτά αντί να σε φροντίσει, σε στέλνει σπίτι κουρασμένη. Στο ιασώ άφηναν κ το μεσημέρι κόσμο μέσα, υποτίθεται ήταν ο ένας σύνοδος αλλά τελικά μαζεύονταν κ άλλοι, ειδικά αν κάποια την πήγαιναν στο θάλαμο μεσημέρι, άφηναν όλο το σόι αντί να σκεφτούν τις κοπέλες που προσπαθούν να ξεκουραστούν. 

 

ειχαν ένα σεμινάριο για θηλασμό κ φροντίδα για επιτόκους, που πήγαινες κε ραντεβού πριν γεννήσεις, πολύ πιο κατατοπιστικό, αλλά ήταν τελείως θεωρητικό κ μετά τα ξεχνούσες. πολύ καλύτερο όμως από αυτό που σου έκαναν με το μωρό. 

 

εγω δεν είχα μαία κ μετάνιωσα. πιθανότατα δεν θα θήλαζα ούτε με μαία λόγω ιδιοσυγκρασίας εκτός αν κόβαμε τον χαλινό αμέσως κ το μωρό άρχιζε να τρώει κ δεν χρειαζόταν κάτι πολύ τρομαχτικό για να εδραιωθεί. αλλά θα ένιωθα τουλάχιστον ότι έχω κάποιον να καθοδηγήσει. μαία, βοηθό λοχείας, οτιδήποτε. το βρίσκω παρα πολύ χρήσιμο. η βοηθός μητρότητας έχει κ το πλεονέκτημα ότι έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που σίγουρα θα είναι βοηθητική, μια μαία ίσως το βλέπει πιο διεκπεραιωτικά ή πιο ιατρικά κ δεν έχουν κ όλες γνώσεις για θηλασμό κ βέβαια δεν είναι δουλειά τους να βοηθήσουν σε αλλά θέματα. οπότε η βοηθός μητρότητας είναι κάτι πιο κατάλληλο. αν ήσουν στην περιοχή μου @Sentir...natureza σίγουρα θα σε διαφήμιζα κ θα επαναλάμβανα ποσο σημαντική θεωρούσα αυτή τη βοήθεια (δεν μιλώ πολύ για τον τοκετό γιατί έκανα προγραμματισμένη καισαρική οπότε δεν με απασχόλησε κάτι πριν γεννήσω ή κατά τη διάρκεια). 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, little lamb said:

 

Εμάς μας τα έδειξε στην έξοδο μία πάρα πολύ καλή κοπέλα. Κάτσαμε πάνω από ένα τέταρτο, το έκανε μπάνιο, έβαλε κρέμες, το έντυσε, το έβαλε στο αυγό, το τύλιξε με σεντονακι και μας το έδωσε πακετακι έτοιμο :-P

Είχε και σεμινάριο θηλασμού και φροντίδας αλλά επειδή πήγαμε μόνο εμείς τελικά ήρθε η υπεύθυνη στο δωμάτιο (σύμβουλος θηλασμού που είχα διαβάσει κι εδώ ότι πρέπει να τη ζητάμε αν είμαστε στο συγκεκριμένο μαιευτήριο) κ μας έδειξε για το θηλασμό -κ μάλιστα καλύτερα απ' ότι στο σεμινάριο γιατί εκεί θα είχαν κουκλα- κ μας είπε ότι τη φροντίδα θα μας τη δείξουν στην έξοδο. Αλλά γενικά βοηθούσαν πολύ στο θηλασμό και αν έδινες συμπλήρωμα δεν το έδιναν αυτές, σ'το έφερναν να δώσεις εσύ με βοήθεια εννοειται. Το μόνο μου παράπονο από το μαιευτήριο ήταν η έλλειψη ύπνου, η συνοδος που είπα πριν και η πεθερά μιας άλλης, αλλιώς θυμάμαι τις μέρες σαν σούπερ εκδρομή σε πεντάστερο, όπου έρχονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς γεμάτοι αγάπη και δώρα! Και γλυκά βεβαίως βεβαίως! :-P Αλλά ξαναλέω ότι δεν υποτιμώ το επάγγελμα, γιατί πολλές κοπέλες έχουν τελείως άλλη εμπειρία. Έχω και φίλη που γέννησε το δεύτερο παιδί στο σπίτι ακριβώς για αυτό το λόγο.  

Έτσι το είχα φανταστεί και εγώ αλλά τελικά τις μέρες στο μαιευτήριο τις θυμάμαι ως κάτι πολύ άσχημο. Δεν σε άφηναν να κοιμηθείς. Αντιβίωση, αντιθρομβωτική ένεση, παυσίπονα, για το στομάχι, για θηλασμό, πονούσα και φριχτά 2 μέρες και μου έλεγαν ότι δεν αντέχω τον πόνο γιατί οι άλλες δεν έκαναν έτσι κτλ. Την δεύτερη νύχτα εμφανίστηκε ο γιατρός μου (σαν οπτασία τον θυμάμαι μέσα στον ύπνο μου) και μου είπε λογικό να πονάς, το πρώτο βράδυ της καισαρικής είναι πολύ δύσκολο. Στο μεταξύ γέννησα Πέμπτη και ήρθσν το ίδιο βράδυ συγγενείς να με δουν (δεν περίμενα τόσο νωρίς!) και με βρήκαν να κλαίω από τους πόνους και στενοχωρήθηκαν. Τα γεύματα πολύ ωραία αλλά δεν έφαγα τίποτα διότι με το που μου έφερναν το γεύμα, τσουπ, 2 λεπτά μετά έφερναν και το μωρό!

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά, σας ευχαριστώ όλες για τις ευχές σας! Ελπίζω να πανε τα πράγματα όπως τα έχω στο μυαλό μου γιατί πραγματικά το αγαπάω αλλά πρέπει να δουλέψω κάποια θέματα αν θέλω να γίνω όπως με φαντάζομαι. Καθε αρχή και δυσκολη :). Η αληθεια είναι ότι από πάντα με μαγεύε αυτή η περίοδος της γυναίκας αλλά δεν ήθελα να γινω μαία, το θεωρώ πολύ ιατρικοποιημενο επάγγελμα και επιπλέον δεν θα μπορούσα να πάρω την ευθύνη της ζωής του άλλου στα χέρια μου. Οπότε μόλις ανακαλυψα την ύπαρξη αυτής της ειδικότητας αρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά και μόλις μπηκε η χρονιά επιτέλους το πήρα απόφαση! 

 

Ήθελα να διευκρινίσω κάτι πάνω σε αυτό :

3 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

(δεν μιλώ πολύ για τον τοκετό γιατί έκανα προγραμματισμένη καισαρική οπότε δεν με απασχόλησε κάτι πριν γεννήσω ή κατά τη διάρκεια). 

Η βοηθός μητρότητας μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά υποστηρικτικά όποιο κι αν είναι το είδος του τοκετού.Υπαρχει γενικώς η παρανόηση ότι στηρίζει μόνο γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσικά αλλά η αλήθεια είναι ότι ρόλος της δεν περιορίζεται μόνο στο να αντέξουν οι γυναίκες τον πόνο αλλά να εχουν γενικότερα μια θετική εμπειρία τοκετού είτε γίνεται φυσικά στο σπίτι είτε στη κλινική με επισκληριδιο είτε με επείγουσα ή προγραμματισμένη καισαρικη. Έχω ακούσει πολλές γυναίκες να λένε πόσο μέτρησε ή θα μετρουσε να τους κραταει κάποιος το χέρι, να τους χαϊδεύει τα μαλλιά, να τους μιλάει ήρεμα και καθησυχαστικα κατά τη διαρκεια του χειρουργείου. Αυτοι λοιπόν είναι οι σκοποι μου: να μοιραστώ επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις ώστε κάθε απόφαση να είναι συνειδητή, να γνωστοποιήσω τα δικαιώματα των επιτοκων και να στηρίξω την λήψη αποφάσεων από την γυναικα ώστε να μειωθούν τα κρούσματα μαιευτικής βίας, να ενδυνάμωσω τις γυναίκες ώστε να πιστέψουν στη δύναμη τους, να αφυπνησω το ιερό θηλυκό μέσα τους, να βοηθήσω ώστε αυτή η μετάβαση στη μητρότητα (και στη πατρότητα) να γίνει όσο ομαλά γίνεται και κατ'επεκταση κάθε γυναίκα να εχει γλυκές και όμορφες αναμνήσεις από αυτήν την μεταμόρφωση και όχι τραυματικές μνήμες που δεν θέλει να θυμάται.

 
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Η έλλειψη ύπνου είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα μαιευτήρια κ είναι απαράδεκτο. Εχεις ουσιαστικά να κοιμηθείς στο διάστημα μετά τις 12.30 που έρχεται η τελευταία νοσοκόμα για ορό ή ένεση ή κάτι τέτοιο, μέχρι τις 5.30 που έρχεται η πρώτη πρωινή κ η καθαρίστρια, κ στο ενδιάμεσο θα φέρουν κ κάποιο μωρό να θηλάσει, κ ίσως κάποια που μόλις γέννησε, κ είναι κ οι συνοδοί που εμένα κ εκνευρίζουν πολύ

 

Καλό είναι το 12.30-5.30 :-P Στο ΡΕΑ 12 έφερναν τα μωρά οπότε το είχες σίγουρα μέχρι 1-1.30 και γύρω στις 4 ερχόταν σκουπιδιαρικο (νοσοκομειακό μάλλον) από κάτω και καθόταν κάνα τέταρτο και στις 5 έρχονταν τα μωρά (κι αν είχαν κλάψει τη νύχτα έρχονταν και πιο πριν, συν ότι ερχόταν θηλαστρο για τη μια κοπέλα που δυστυχώς είχε το μωρό σε θερμοκοιτίδα-ευτυχως πήγαν όλα καλά). Ε μετά τις 5 γινόταν χαμός. Έφευγαν τα μωρά 6, έμπαινε καθαρίστρια (μας άναψε και φώτα ένα πρωί...), 7 πρωινό, μετά γιατροί, 9 πάλι μωρά, 10 επισκεπτήριο, κάπως έτσι πήγαινε όλη μέρα μετά...

 

4 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Στο ιασώ άφηναν κ το μεσημέρι κόσμο μέσα, υποτίθεται ήταν ο ένας σύνοδος αλλά τελικά μαζεύονταν κ άλλοι, ειδικά αν κάποια την πήγαιναν στο θάλαμο μεσημέρι, άφηναν όλο το σόι αντί να σκεφτούν τις κοπέλες που προσπαθούν να ξεκουραστούν. 

 

 

Κόσμο δεν άφηναν άλλες ώρες εκτός επισκεπτηρίου. Και δεν συνέπιπταν τα μωρά με το επισκεπτήριο. Τα έπαιρναν απ' τα δωμάτια την ώρα που ξεκινούσαν οι επισκέψεις και μετά θυμάμαι αν δεν έφευγε και ο τελευταίος επισκέπτης δεν τα έφερναν. Θυμάμαι έναν υπάλληλο στο διάδρομο που επαναλάμβανε συνεχώς "αν δεν φύγουν οι επισκέπτες μωρά δεν βγαίνουν". Και αν κάποιο ήθελε να θηλάσει έβγαζαν τους επισκέπτες έξω και άφηναν μόνο 1 ή 2 νομίζω. Ουσιαστικά με όλους σχεδόν τους επισκέπτες μου πηγαίναμε στο τζάμι να δούμε το μωρό, εκτός αν κατά τύχη το πετύχαιναν στο διάδρομο στην αρχή ή στο τέλος του επισκεπτηρίου.

 

Επειδή πολλά εκτός θέματος είπα, να ρωτήσω και περί της doula

 

Just now, Sentir...natureza είπε:

Έχω ακούσει πολλές γυναίκες να λένε πόσο μέτρησε ή θα μετρουσε να τους κραταει κάποιος το χέρι, να τους χαϊδεύει τα μαλλιά, να τους μιλάει ήρεμα και καθησυχαστικα κατά τη διαρκεια του χειρουργείου.

 

Η doula δηλαδη είναι μέσα στην καισαρική; Λίγο άδικο θα μου φαινόταν να μην είναι ο άντρας μου και να είναι εκείνη. Και για τον ίδιο, και για τη μητέρα που θα τον θέλει για υποστήριξη. Εκτός αν επιτρεπουν και τους μπαμπάδες πια κι έχω χάσει επεισόδια.

Link to comment
Share on other sites

Just now, little lamb είπε:

Η doula δηλαδη είναι μέσα στην καισαρική; Λίγο άδικο θα μου φαινόταν να μην είναι ο άντρας μου και να είναι εκείνη. Και για τον ίδιο, και για τη μητέρα που θα τον θέλει για υποστήριξη. Εκτός αν επιτρεπουν και τους μπαμπάδες πια κι έχω χάσει επεισόδια.

Φυσικα οπου επιτρεπεται συνοδος στη καισαρικη (σε πολλες χωρες του εξωτερικου) η επιτοκος θα επιλεξει αν θελει τον αντρα της ή την βοηθο μητροτητας, δεν θα γινει κατι με το ζορι αλλα δυστυχως μπαινει σε αυτο το διλημμα η γυναικα. Βεβαια, στην Ελλαδα σπανια επιτρεπεται ακομη και ο αντρας στο χειρουργειο και γενικοτερα στον τοκετο αν ειναι σε δημοσιο νοσοκομειο, αλλα η γυναικολογος που θα συνεργαστω μου ειπε οτι δεν υπαρχει τετοιο θεμα στην κλινικη που συνεργαζεται (οσον αφορα τον φυσιολογικο τοκετο, θα ειμαι σαν συνεργατης της και οχι σαν συνοδος της επιτοκου-για την καισαρικη δεν εχουμε συζητησει ακομη τι ισχυει στην κλινικη). Οπως και να 'χει, αν δεν επιτρεπεται η εισοδος μαζι με τη γυναικα (γενικοτερα, πχ και στο δημοσιο νοσοκομειο) τοτε ο ρολος της θα φανει βοηθητικος μεχρι να μπει η γυναικα στην αιθουσα τοκετου (αλλα και μετα τον τοκετο αν το επιθυμει η γυναικα) αλλα και στους συγγενεις που θα περιμενουν απ'εξω και θα αγωνιουν, καθησυχαζοντας τους κλπ.

 

 
Link to comment
Share on other sites

Aν και δε με αφορά πια, είναι επάγγελμα κατοχυρωμένο επαγγελματικά, θεωρείται νοσηλευτική ειδικότητα; Φαντάζομαι πως όχι, οπότε αντιστοιχεί σε αυτό που ονομάζουμε π.χ. "αποκλειστική" στην περίπτωση που έχουμε τη γιαγιά στο νοσοκομείο και θέλει έξτρα φροντίδα; Γιατί τότε αποκλείεται να μπαίνει σε αίθουσα τοκετού, πόσο μάλλον σε χειρουργείο. Και λογικά αν δεν έχεις μονόκλινο, πώς θα είναι δίπλα σου η κοπέλα, που θα ενοχλεί τις διπλανές; Πόσο μάλλον σε περίοδο κορονοϊού;

Link to comment
Share on other sites

Just now, ΑΡΓΚ said:

Aν και δε με αφορά πια, είναι επάγγελμα κατοχυρωμένο επαγγελματικά, θεωρείται νοσηλευτική ειδικότητα; Φαντάζομαι πως όχι, οπότε αντιστοιχεί σε αυτό που ονομάζουμε π.χ. "αποκλειστική" στην περίπτωση που έχουμε τη γιαγιά στο νοσοκομείο και θέλει έξτρα φροντίδα; Γιατί τότε αποκλείεται να μπαίνει σε αίθουσα τοκετού, πόσο μάλλον σε χειρουργείο. Και λογικά αν δεν έχεις μονόκλινο, πώς θα είναι δίπλα σου η κοπέλα, που θα ενοχλεί τις διπλανές; Πόσο μάλλον σε περίοδο κορονοϊού;

Φαντάζομαι σε χειρουργείο μπαίνει (όχι ως βοηθός γιατρού ελπίζω), στις χώρες του εξωτερικού όπου επιτρέπεται συνοδός, ως συνοδός αν κάποιος την προτιμήσει αντί του πατέρα του παιδιού. 

Επίσης  σε φυσιολογικό τοκετό είναι μέσα και η μαία και η doula? 

Αλήθεια, τι σπουδές απαιτούνται για την πιστοποίηση? 

Link to comment
Share on other sites

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Και λογικά αν δεν έχεις μονόκλινο, πώς θα είναι δίπλα σου η κοπέλα, που θα ενοχλεί τις διπλανές; Πόσο μάλλον σε περίοδο κορονοϊού;

Όπως είναι δίπλα οι σύζυγοι κ οι γιαγιάδες, αυτοί δεν ενοχλούν; ‘γώ βέβαια πριν φοβόμουν ουι θα μ ενοχλούν οι σύζυγοι αλλά τελικά με ενοχλούσαν κάποιες επισκέψεις κ επίσης οι δικές μ επισκέψεις ενόχλησαν τους άλλους. 

Just now, Sentir...natureza είπε:

Η βοηθός μητρότητας μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά υποστηρικτικά όποιο κι αν είναι το είδος του τοκετού.Υπαρχει γενικώς η παρανόηση ότι στηρίζει μόνο γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσικά αλλά η αλήθεια είναι ότι ρόλος της δεν περιορίζεται μόνο στο να αντέξουν οι γυναίκες τον πόνο αλλά να εχουν γενικότερα μια θετική εμπειρία τοκετού είτε γίνεται φυσικά στο σπίτι είτε στη κλινική με επισκληριδιο είτε με επείγουσα ή προγραμματισμένη καισαρικη.

Δεν αμφιβάλλω κ ειδικά οσέρ βρεθούν με επείγουσα καισαρική θα χρειαστούν βοήθεια. απλώς για μένα λέω ότι δεν ένιωσα τετοια ανάγκη, γενικά δεν με τρόμαζε από πριν τίποτε σχετικά με τον τοκετό, ούτε με ένοιαζε τι εμπειρεια θα είναι, εννοώ δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχει λόγος να το βλέπω τόσο φοβικά. αυτό που δεν περίμενα ήταν το μετά, που φοβόμουν μόνο τον θηλασμό αλλά δεν ήξερα ποσο άσχημο είναι συνολικά. εκεί θα μου ήταν χρήσιμη η βοήθεια. 

Link to comment
Share on other sites

Εμένα οι επισκέψεις δεν με ενοχλούσαν γιατί άλλωστε ήταν τη θεσμοθετημένη ώρα επισκεπτηρίου. Με ενόχλησε η πεθερά της διπλανής όμως που μίλαγε ακατάπαυστα κι έλεγε για τα μωρά "αχου κλαίνε, θα τα δώσουνε ζαχαρονερο τώρα, ναι βέβαια, θα τα αφήσουν να πεινανε; Δεν έχουν γάλα οι μανουλες στην αρχή" και "τι να του δώσουμε να φάει δηλαδη; Δεν θα δώσετε εσείς;" (όταν είπε η μαία ότι πεινάει κι άλλο κ να θηλάσει κι άλλο) Πάντως καπου έχω ξαναγράψει ότι μου φαίνεται πολύ πιο λογικο να είναι στο δωμάτιο εκτός επισκεπτηρίου οι άντρες μας (ή απλά κανένας) παρά οι μαμάδες μας, αλλά απ'ο,τι έχω καταλάβει πολλές θεωρούν το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...