Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Just now, Έσπερος είπε:

Για εργαλεια ψαχνουμε και παγκο αλλα να κανουν κατι ψιλό αληθινό, δηλαδη να καλλιεργούν χειρωνακτικές δεξιοτητες κ οχι κατι αλλο, μαλλον θα πρεπει να εξηγησω του αντρα μου οτι αυτα ειναι για ψεύτικο παιχνιδι κι οχι για να μαθεις καταδκευες γιατι εχει απογοητευτεί.

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που καλλιεργούν χειρωνακτικές δεξιότητες και είναι και πολυ ωραία για παιδάκια που έχουν κλίση στις κατασκευές κλπ, αλλά είναι για πιο μεγάλη ηλικία. Οι παιδικοί πάγκοι εργαλείων, όπως και οι κουζίνες, τα μαγαζάκια κλπ έχουν ως βασική αποστολή την καλλιέργεια του συμβολικού παιχνιδιού, το οποίο - κατά τα λεγόμενα της πρώτης νηπιαγωγού του γιου μου (δασκάλας μεταβρεφικού τμήματος 2χρόνων) - είναι θησαυρός και το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 225
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Deena είπε:

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που καλλιεργούν χειρωνακτικές δεξιότητες και είναι και πολυ ωραία για παιδάκια που έχουν κλίση στις κατασκευές κλπ, αλλά είναι για πιο μεγάλη ηλικία. Οι παιδικοί πάγκοι εργαλείων, όπως και οι κουζίνες, τα μαγαζάκια κλπ έχουν ως βασική αποστολή την καλλιέργεια του συμβολικού παιχνιδιού, το οποίο - κατά τα λεγόμενα της πρώτης νηπιαγωγού του γιου μου (δασκάλας μεταβρεφικού τμήματος 2χρόνων) - είναι θησαυρός και το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

κατάλαβα. ενδιαφερον αυτο. γιατι αναρωτιόμασταν γιατι δειχνουν τοσο ψεύτικα. ο αντρας μου ειχε αρχισει να ψαχνει στο εξωτερικο μηπως υπαρχει κατι πιο αληθινό. του αρεσουν αυτες οι δεξιοτητες πολυ κ το εχει παρει θερμά. αλλα θα του το εξηγησω για να το καταλαβει κ θα κοιταξουμε στις γιορτες για κατι καλο τέτοιου στιλ. 

Ενα καλο παιχνιδαδικο που να εχει ποικιλια απο μάρκες κ ειδη παιχνιδιών, πού εχει στην Αθηνα; οχι jumbo!!! Ή εστω ενα μεγαλο κ καλο ELC γιατι ενα που ειχαμε παει στο νεο ψυχικο δεν μας εντυπωσίασε. 

Όταν έρθετε Αθήνα να πάτε στο elc του The Mall ή και σε αυτό της Νέας Ερυθραίας.

Επισης σε όποιονδηποτε Μουστάκα.

Υπαρχει και κατάστημα plan toys στο κέντρο με καταπληκτικά ξύλινα.

Ψευτικα τρόφιμα κλπ έχει πολύ ωραία το ΙΚΕΑ.

Ιδιαιτερο κατάστημα είναι και το Γαϊτανάκι, ίσως όμως περισσότερο για κοριτσίστικα παιχνίδια.

Το ξέρω το γαϊτανακι, ψωνίζει η νονα απο εκει. Αλλα δεν εχουμε παει. Μουστάκα εχουμε κοντα μας,  αν ειναι αξιόπιστη λυση θα ξεκινησουμε απο εκει κ το elc. Δεν θελω να γεμίσουμε παιχνιδια αλλα να παρουμε 2-3 που να εχουν πολλες χρήσεις. 

Τώρα να ρωτήσω κ κάτι άλλο. Αχ πουμε οτι στήνω ενα παιχνιδι με τα ζωα της φάρμας. Ξεπέρασα τον εαυτο μου, να σημειώσω εδω, κ εκανα τα κίτρινα τουβλάκια μπαλες απο σανό, τα μπλε ποτίστρες κλπ. Ο μικρος εκανε αλλα οραγματα παραλληλα κ θύμωνε που επαιρνα τα τουβλάκια αλλα τελος παντων το έστησα. Ποσο τον πιεζω να ασχοληθει; Λεω παμε να κανουμε το αγρόκτημα, δειχνω τι κανω, δεν συγκινείται ιδιαιτερα, βγαζει τα ζωακια απο τα σπιτια τους ή φερνει κ τα ζωα της ζούγκλας μαζι κ τετοια. Εκει ποσο να επιμεινω; να κανω μια δυο κινηςεις περιγράφοντας τι κανω κ να σταματησω οταν δω οτι δεν θελει, ή να αρχισω να του λεω τι να κανει κι αυτος για να εμπλακεί στο παιχνιδι; Επισης τι λεξιλόγιο να χρησιμοποιησω; δηλαδη να τα περιγράφω σαν να ειναι αληθινά οντως ή να λεω οτι τωρα παριστάνουμε οτι το προβατάκι πινει νερο κ αυτο το μπλε τουβλάκι ειναι η λίμνη; 

Just now, Έσπερος είπε:

Το ξέρω το γαϊτανακι, ψωνίζει η νονα απο εκει. Αλλα δεν εχουμε παει. Μουστάκα εχουμε κοντα μας,  αν ειναι αξιόπιστη λυση θα ξεκινησουμε απο εκει κ το elc. Δεν θελω να γεμίσουμε παιχνιδια αλλα να παρουμε 2-3 που να εχουν πολλες χρήσεις. 

Τώρα να ρωτήσω κ κάτι άλλο. Αχ πουμε οτι στήνω ενα παιχνιδι με τα ζωα της φάρμας. Ξεπέρασα τον εαυτο μου, να σημειώσω εδω, κ εκανα τα κίτρινα τουβλάκια μπαλες απο σανό, τα μπλε ποτίστρες κλπ. Ο μικρος εκανε αλλα οραγματα παραλληλα κ θύμωνε που επαιρνα τα τουβλάκια αλλα τελος παντων το έστησα. Ποσο τον πιεζω να ασχοληθει; Λεω παμε να κανουμε το αγρόκτημα, δειχνω τι κανω, δεν συγκινείται ιδιαιτερα, βγαζει τα ζωακια απο τα σπιτια τους ή φερνει κ τα ζωα της ζούγκλας μαζι κ τετοια. Εκει ποσο να επιμεινω; να κανω μια δυο κινηςεις περιγράφοντας τι κανω κ να σταματησω οταν δω οτι δεν θελει, ή να αρχισω να του λεω τι να κανει κι αυτος για να εμπλακεί στο παιχνιδι; Επισης τι λεξιλόγιο να χρησιμοποιησω; δηλαδη να τα περιγράφω σαν να ειναι αληθινά οντως ή να λεω οτι τωρα παριστάνουμε οτι το προβατάκι πινει νερο κ αυτο το μπλε τουβλάκι ειναι η λίμνη; 

Θα προτεινα να τον αφησεις να οδηγησει το παιχνιδι. Δηλαδη φερνει και τα ζωα της ζουγκλας...μια χαρα!! Εχετε λοιπον πιο πολλα ζωα για παιχνιδι!! 

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Δηλαδή με τα εργαλεία πχ ή το μαγειρεμα τι παιχνιδι μπορεις να κανεις που να ενθαρρυνει την αλληλεπιδραση; αυτά τα είχα στο μυαλό μου σαν παιχνιδια που χρησιμεύουν για να παιζει καποια ωρα μονος του οταν εσυ κανεις διυλειες αλλα μαλλον δεν εχω καθολου ανεπτυγμένες δεξιότητες παιχνιδιού. Δηλαδη κ με τα τουβλάκια ακομα μπορουμε να κανουμε παιχνιδια ρόλων; γιατι εχω βαρεθει να λέω τα χρώματα κ το μικρό μεγάλο κ το πανω κατω! 

Με την κουζινα παίξτε εστιατόριο. Οικογένεια. Με τα τουβλακια φτιάξτε φανταστικά αυτοκινητάκια κ παίξτε στο χαλί, σπιτάκια κ πάρτε κ μπαρμπαδακια η ζωακια, όπλα κ κυνηγηθειτε:roll:να μαθει κ την αυτοάμυνα που λέγαμε σε άλλα θεματα:mrgreen:

3 ώρες πρίν, irin είπε:

Μην εξηγείς τίποτα, καταλαβαίνει από μόνος του. Ξέρει να ξεχωρίσει τον αληθινό σκύλο από το κουκλάκι.

Επίσης, παραπάνω σου έγραψα για πλαστελίνες, αλλά δεν ξέρω αν το είδες γιατί το πρόσθεσα εκ των υστέρων..

Έτσι βρε Έσπερος. Μην τα αναλύεις όλα τόσο πολύ. Τα παιδιά είναι πολύ πιο απλά. Εγω σε αληθινά κ ψέμματα χρειάστηκε να πω σε πιο φοβιστικα πράγματα, γοργόνες, καρχαρίες κλπ

Γτ λες καλέ ότι δ εχει φαντασία το παιδακι σου; 

Κ ο δικος μου παίρνει εργαλεία κ τα κοπανάει στα επιπλα:rolleyes:ήρθα να φτιάξω το σπίτι μου λεει:?

Κ γτ παρακαλώ είναι παιχνίδια για μπαμπαδες αυτά που λέει η vtigian, βεβαια ούτε εγώ κάνω τέτοια έξω,αλλά με ξεσηκώνουν τα παιδια 

Ο δικός μου ξεκίνησε φέτος παιδικο κ δ έλειψε καθόλου λόγω ασθένειας ως τώρα, κ μονο μυξες τα σ/κ εχει. 2χρ κ 10μ ξεκινησε

Έχει παιχνίδια με βίδες που βιδωνονται κανονικά αν σας ενδιαφέρει κτ τετοιο για λεπτή κινητικότητα για μαστορεματα

Ε δ θα παίξει κ με το ζορι. Ξεκινάς με πολύ ενθουσιασμό, έλα Δημήτρη πχ να δεις τι θα φτιάξουμε τώρα. Αυτό το κουτί είναι αχυρωνας, μέσα κοιμουνται τα ζωακια. Αναφέρεις κ τα ζώα. Αν σου φέρει κροκόδειλο καντο γαργάρα κ βάλε ότι είναι στην άγρια δυση:P. Αυτά εδώ τα κίτρινα είναι το σανο, που τρώνε τα ζώα. Στα μπλε έχει νερό που πίνουν. Κ πανε εδω στο λόφο βολτα. Τι ζωάκι θα πάρεις εσύ; Ε θα τον τσιγγλισεις 1-2φορες,αν δ ανταποκριθεί αλλαζεις παιχνίδι ή βλέπεις που σε οδηγει

πρίν από 45 λεπτά , Έσπερος είπε:

Τι κάνεις ε; Λοιπόν φέρνεις την αγελάδα και το άλογο και τα βάζεις να μιλήσουν. "Γειά σου αγελάδα τι κάνεις; " λέει το άλογο. "Καλά είμαι αλογάκι. Εσύ;". "Πεινάω λίγο. Έχεις τίποτα να φάμε;". "Ναι θες να φας λίγο σανό;" κτλ. κτλ. Αλλάζεις και τις φωνές, μιλάς και λίγο θεατρικά και μετά πες μου αν θα δείξει ενδιαφέρον ο μικρός. Θα σου έβαζα στο διάλογο το λιοντάρι και το playmobil αστυνόμο της @vicky86 αλλά φοβάμαι μη σε σοκάρω :).

Γλυκό μου κορίτσι ξεπέρασε τα θέματά σου με την αληθοφάνεια. Παιχνίδι ρόλων και φαντασίας κάνεις με 2χρονο παιδάκι. Παίξτε ελεύθερα, μην κάνεις επεξήγηση και μάθημα. Εγώ στη θέση σου αυτό θα δουλευα και δε θα με απασχολούσε να πάρω άλλα παιχνίδια αλλά θα έπαιζα αλλιώς με αυτά που έχω. Αντε να πάρεις κανένα πλαστικό φρούτο και λαχανικό να κάνετε ότι μαγειρεύετε ή να παίξετε το μανάβη. Κατά τα άλλα παίξτε μαζί, κάντε χαζομάρες. Κρυφτείτε με τα ζωάκια σας κάτω από την κουβέρτα, διαβάστε βιβλία και χρωμάτιζε τη φωνή σου στους διαλόγους της ιστορίας.

Επίσης ανοίξτε το σπίτι σας σε φίλους, καλέστε κόσμο έστω και χωρίς παιδιά, ή και αυτά τα ζευγάρια με παιδιά που έχεις πει ότι ξέρετε αλλά διστάζετε να καλέσετε. Πηγαίνετε για ένα καφέ στη γειτόνισσα. Ψωνίστε μιλώντας στους πωλητές. Τα παιδιά μιμούνται την κοινωνικότητα των γονιών. Μην έχετε απαιτήσεις κοινωνικότητας όταν είστε τόσο κλειστοί οι ίδιοι.

πρίν από 47 λεπτά , Έσπερος είπε:

Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που ΔΕΝ θα καλλιεργήσει τη φαντασία του. Δηλαδή η προσπάθειά σου να του διαχωρίσεις αλήθεια-ψέμα, ή να του πεις "προσποιούμαστε" ότι το πρόβατο τρωει κλπ κλπ του βάζει κάποιους φραγμούς εκ των προτέρων δηλαδή είναι σαν να του λες "τωρα παίζουμε και λέμε ότι θέλουμε" / "τώρα δεν παίζουμε και είμαστε ρεαλιστές".

Σε αυτή την ηλικία η φαντασία ακόμη αναπτύσσεται και δεν πρέπει να οριοθετείται. Βγάλε κάποια παιχνίδια, άφησε τον ελεύθερο να κινηθεί όπως θέλει με κάθε παιχνίδι. Ας συνδυάσει ζωάκια με ανθρωπάκια ή αυτοκίνητα με τουβλάκια. Πάρε μέρος κι εσύ με κάποια ιδέα, κάνε του μια πρόταση (πχ ας ταϊσουμε το σκυλάκι, ας φωνάξουμε το γιατρό, κλπ) ή κάνε του ερωτήσεις (τι λες να υπάρχει δίπλα στο μανάβικο; ). Μην προτείνεις λύση για όλα, μην του λύνεις εσύ τα παζλ ας πούμε αργότερα, ασε τον να φτιάξει σπιτάκια με την είσοδο στον 3ο όροφο (!).

Το κουκλοθέατρο που πρότεινε κάποια κοπέλα είναι επίσης ωραίο. Εχει και διαλόγους μέσα στο σετ με τις κούκλες, οποτε δεν θα δυσκολευτείς με το να επινοήσεις μια ιστορία.

Και διάβασέ του πολλά βιβλία, είτε κλασικά παραμύθια είτε πιο σύγχρονα με κάποιο νόημα, με ωραία εικονογράφηση που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. (Τα παιδιά μου με εντυπωσιάζουν με το πόση σημασία δίνουν στην εικονογράφη, γιατί όσο εγώ διαβάζω, εκείνα "ταξιδεύουν" στην εικόνα της σελίδας.. ενώ εγώ έχω το μυαλό μου μόνο στο κείμενο και δεν παρατηρώ ποτέ τις λεπτομέρειες)

τέλος, εκτός από το να καλέσεις κόσμο σπίτι και  να επιδιώξεις να κάνει φίλους, που είναι πολύ χρήσιμο, να τον παίρνεις μαζί σου ΠΑΝΤΟΥ. Στα ψώνια, στον καφέ, στη γειτόνισα που θα πας να ζητήσεις ζάχαρη, οπουδήποτε. Τα παιδιά συνεχως αναπαράγουν διαλόγους και συμπεριφορές μας, παίρνουν σακούλες και τις γεμίζουν με φρούτα γιατί "πήγαν για ψώνια", κρατάνε ένα ψεύτικο τηλέφωνο και κουβεντιάζουν με τους φίλους τους, μαγειρεύουν, σιδερώνουν....

4 hours ago, Έσπερος said:

Εμένα δεν έχει φαντασία. μην αναλύσουμε τωρα αν ειναι παθολογικό, θα το πουν οι ειδικοί. θελω ομως τετοια κανουμε τετοια παιχνιδια κι ας του τα δείξαμε εμεις.οχι για να το παρουσιάζω σαν σαν επίτευγμα του παιδιού, αλλα υποθετω κ ετσι κατι θα αποκομίσει κ ειναι κ μια εναλλαγη στα αλλα παιχνιδια.

Καλα δεν μπορω να με φανταστω να παιζω ετσι. αυτα πιο πολυ παιχνιδια που κανουν οι μπαμπαδες μου ακουγονται!

καλα ουτε αυτο το ειχαμε σκεφτει. εγω μαλλον εχασα τελειως το εξελικτικό σταδιο του συμβολικού παιχνιδιου ως παιδι, δεν εξηγείται αλλιως γιατι ολα αυτα με μπερδευουν. Για εργαλεια ψαχνουμε και παγκο αλλα να κανουν κατι ψιλό αληθινό, δηλαδη να καλλιεργούν χειρωνακτικές δεξιοτητες κ οχι κατι αλλο, μαλλον θα πρεπει να εξηγησω του αντρα μου οτι αυτα ειναι για ψεύτικο παιχνιδι κι οχι για να μαθεις καταδκευες γιατι εχει απογοητευτεί.

Είναι λίγο νωρίς για να "έχει φαντασία" ώστε να κάνει τόσο φανταστικό /συμβολικο παιχνίδι όπως να παίρνει το πιανακι Κ να το κάνει σιδερωστρα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει φαντασία προς θεού απλώς είναι μικρός ακόμα! Σε λίγους μήνες θα δεις 

3 hours ago, Έσπερος said:

κατάλαβα. ενδιαφερον αυτο. γιατι αναρωτιόμασταν γιατι δειχνουν τοσο ψεύτικα. ο αντρας μου ειχε αρχισει να ψαχνει στο εξωτερικο μηπως υπαρχει κατι πιο αληθινό. του αρεσουν αυτες οι δεξιοτητες πολυ κ το εχει παρει θερμά. αλλα θα του το εξηγησω για να το καταλαβει κ θα κοιταξουμε στις γιορτες για κατι καλο τέτοιου στιλ. 

Ενα καλο παιχνιδαδικο που να εχει ποικιλια απο μάρκες κ ειδη παιχνιδιών, πού εχει στην Αθηνα; οχι jumbo!!! Ή εστω ενα μεγαλο κ καλο ELC γιατι ενα που ειχαμε παει στο νεο ψυχικο δεν μας εντυπωσίασε. 

Το elc του Ψυχικού είναι αρκετά αντιπροσωπευτικο οπότε ίσως να πρεπει να κοιτάξεις άλλη εταιρεία. Υπάρχουν καταπληκτικες ξύλινες (αλλά και πλαστικές) κουζίνες που δεν μοιάζουν καθόλου ψεύτικες ίσα ίσα εμένα η ένσταση μου είναι ότι παραείναι αληθινές κάποιες από αυτές και δεν αφήνουν τπτ στην φαντασία του παιδιού! Και μαγαζιά με τρόφιμα είναι πολύ καλή ιδέα - εξάλλου πόσο αληθινό να είναι ένα παιχνίδι τρόφιμο, πάρτε την σκηνή - μαγαζάκι ή πάγκο - μαγαζάκι ή απλως μικρά καφασια και βάλτε μέσα αληθινά φρούτα και λαχανικά Κ αυγοθηκες και κονσέρβες κλπ αν δεν θέλετε ψεύτικα!

3 hours ago, Έσπερος said:

Όχι να μην λες παριστανουμε να μιλάς σαν να είναι αληθινά αυτά που λες. Και να μην τον πιέζεις αν δεν θέλει. Αυτό που κάνει τώρα, ο τρόπος που παίζει τώρα, κι ας σου φαίνεται πρώτολειος, είναι η βαση για να παίξει πιο "σωστά" μετά.

Just now, maripoz είπε:

Είναι λίγο νωρίς για να "έχει φαντασία" ώστε να κάνει τόσο φανταστικό /συμβολικο παιχνίδι όπως να παίρνει το πιανακι Κ να το κάνει σιδερωστρα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει φαντασία προς θεού απλώς είναι μικρός ακόμα! Σε λίγους μήνες θα δεις 

Το elc του Ψυχικού είναι αρκετά αντιπροσωπευτικο οπότε ίσως να πρεπει να κοιτάξεις άλλη εταιρεία. Υπάρχουν καταπληκτικες ξύλινες (αλλά και πλαστικές) κουζίνες που δεν μοιάζουν καθόλου ψεύτικες ίσα ίσα εμένα η ένσταση μου είναι ότι παραείναι αληθινές κάποιες από αυτές και δεν αφήνουν τπτ στην φαντασία του παιδιού! Και μαγαζιά με τρόφιμα είναι πολύ καλή ιδέα - εξάλλου πόσο αληθινό να είναι ένα παιχνίδι τρόφιμο, πάρτε την σκηνή - μαγαζάκι ή πάγκο - μαγαζάκι ή απλως μικρά καφασια και βάλτε μέσα αληθινά φρούτα και λαχανικά Κ αυγοθηκες και κονσέρβες κλπ αν δεν θέλετε ψεύτικα!

Όχι να μην λες παριστανουμε να μιλάς σαν να είναι αληθινά αυτά που λες. Και να μην τον πιέζεις αν δεν θέλει. Αυτό που κάνει τώρα, ο τρόπος που παίζει τώρα, κι ας σου φαίνεται πρώτο είδος, είναι η βαση για να παίξει πιο "σωστά" μετά.

Διαφωνω! Αν την εχει δει να σιδερωνει,μπορει να αναζητησει μια επιφανεια που να θυμιζει σιδερωστρα (χαριν παραδειγματος παντα). Ο δικος μου το εκανε αυτο απο εναμιση ετους. Οχι επειδη ειναι εξυπνος. Επειδη εβλεπε και ηθελε να το κανει κι εκεινος

Διαφημίσεις

Just now, irin said:

Διαφωνω! Αν την εχει δει να σιδερωνει,μπορει να αναζητησει μια επιφανεια που να θυμιζει σιδερωστρα (χαριν παραδειγματος παντα). Ο δικος μου το εκανε αυτο απο εναμιση ετους. Οχι επειδη ειναι εξυπνος. Επειδη εβλεπε και ηθελε να το κανει κι εκεινος

Δεν έχω αντίρρηση αλλά το ότι δεν το κάνει στα δύο δεν σημαίνει πως είναι παιδί χωρίς φαντασία. Είναι νωρίς ακόμα για να πεις κάτι τέτοιο. Το φανταστικό παιχνίδι κορυφώνεται μετά τα 2,5-3 υπάρχει και πριν αλλά σε πιο αρχικό στάδιο. Το ότι το δικό σου παιδάκι το έκανε 18 μηνών δεν σημαίνει πως όλα τα παιδάκια το κάνουν ούτε μπορεί κανείς να πει πως έχουν περάσει στα 2 το όριο και δεν θα αρχίσουν να το κάνουν αργότερα.

Just now, maripoz είπε:

Δεν έχω αντίρρηση αλλά το ότι δεν το κάνει στα δύο δεν σημαίνει πως είναι παιδί χωρίς φαντασία. Είναι νωρίς ακόμα για να πεις κάτι τέτοιο. Το φανταστικό παιχνίδι κορυφώνεται μετά τα 2,5-3 υπάρχει και πριν αλλά σε πιο αρχικό στάδιο. Το ότι το δικό σου παιδάκι το έκανε 18 μηνών δεν σημαίνει πως όλα τα παιδάκια το κάνουν ούτε μπορεί κανείς να πει πως έχουν περάσει στα 2 το όριο και δεν θα αρχίσουν να το κάνουν αργότερα.

Καλα εννοειται!!!! Το καθε παιδι κανει αλλα. Εξαλλου,αυτο ανεφερα πιο πανω στην εσπερος, δεν μπορει να ξερει αν εχει φαντασια ή οχι αφου δεν μιλαει. Και δευτερον,η φαντασια καλλιεργειται! Και βεβαια τα ερεθισματα βοηθουν πολυ σε αυτο!

Να προσθέσω ότι φυσικά παιδάκια πολύ νωρίτερα από τα δύο κάνουν πχ ότι βουρτσιζουν τα μαλλιά τους, βάζουν κλειδί στην κλειδαριά κλπ αλλά το να ψάξεις να βρεις επιφάνεια και να προσποιεισαι ότι σιδερωνεις στον αέρα μου φαίνεται προηγμένη μορφή συμβολικου παιχνιδιού για το μέσο παιδί σε αυτή την ηλικία 

Just now, maripoz είπε:

Να προσθέσω ότι φυσικά παιδάκια πολύ νωρίτερα από τα δύο κάνουν πχ ότι βουρτσιζουν τα μαλλιά τους, βάζουν κλειδί στην κλειδαριά κλπ αλλά το να ψάξεις να βρεις επιφάνεια και να προσποιεισαι ότι σιδερωνεις στον αέρα μου φαίνεται προηγμένη μορφή συμβολικου παιχνιδιού για το μέσο παιδί σε αυτή την ηλικία 

Ισως επειδη εχει μεγαλυτερο αδερφακι...

Just now, irin είπε:

Με πιο παιδί δεν βλέπει τους γονείς του να κάνουν δουλειές; εμάς συνέχεια μας βλέπει. μιμείται πχ ότι βάζει πλυντήριο αλλά στο κανονικό πλυντήριο, όχι σε κάτι φανταστικό. γενικα μιμειται πραγματα με αληθινά αντικείμενα δεν κάνει όμως προσποιητά πχ ότι μιλάει ξερω γω στην μπανανα σαν να εινσι τηλεφωνο. το τηλ ειδικα δεν το θελει γιατι μαλλον το εχρι συνδυασει που τον βαζουμε να ακουσει τους παππουδες. Αλλα ουτε κανει να ταΐσει κουκλακια πχ αν δεν του το προτεινω εγω. πολυ σπανια μονος του. δεν τον συγκινει αυτο το στιλ παιχνιδιου. Δεν θελω τωρα να αρχισω κουβεντα για το αν ειναι νορμαλ ή οχι ή αν εχει καποια σοβαρη καθυστερηση στον συγκεκριμενο τομεα, με κουραζει αυτη η συζητηση, ο,τι ειναι θα το πει ειδικός. 

πρίν από 53 λεπτά , Anna3011 είπε:

Επίσης ανοίξτε το σπίτι σας σε φίλους, καλέστε κόσμο έστω και χωρίς παιδιά, ή και αυτά τα ζευγάρια με παιδιά που έχεις πει ότι ξέρετε αλλά διστάζετε να καλέσετε. Πηγαίνετε για ένα καφέ στη γειτόνισσα. Ψωνίστε μιλώντας στους πωλητές. Τα παιδιά μιμούνται την κοινωνικότητα των γονιών. Μην έχετε απαιτήσεις κοινωνικότητας όταν είστε τόσο κλειστοί οι ίδιοι.

Το παιδί στέκεται πολύ καλά με κόσμο  με εξαιρεση καποιες φασεις ή καποιους γειτονες που αντιπαθεί συστηματικα. κ στο σχολείο ακόμα έχει έρθει κ έπαιζε ησυχα ενω εκανα καποιες δουλειες, κ με κόσμο στο σπίτι παίζει, πρόσφατα εδωσε κ το χερι του να παει βολτα εξω με εναν φιλο, πραγμα που δεν εχει κάνει ούτε με τους παππούδες κ που αν μάθει η μανα μου θα παθρι καταθλιψη. σε καταστηματα υπηρεσιες κλπ ασπροπρόσωπους μας βγάζει. ούτε φωνές ούτε γκρίνια ούτε τίποτα. στους νεους χαμογελάει κιολας κ ασχολειται. οποιον θυμιζει παππου δεν θελει. τσιριζει μονο σε 2-3 της γειτονιας. αυτο που του λειπει ειναι να βρεθει με ανθρωπους που δεν προσαρμόζονται στον δικο του τροπο επικοινωνιας κ βέβαια να ζοριστεί με παιδάκια κ μοίρασμα παιχνιδιων ή σπρωξίματα κ τετοια. 

Διαφημίσεις

Just now, Έσπερος είπε:

Με πιο παιδί δεν βλέπει τους γονείς του να κάνουν δουλειές; εμάς συνέχεια μας βλέπει. μιμείται πχ ότι βάζει πλυντήριο αλλά στο κανονικό πλυντήριο, όχι σε κάτι φανταστικό. γενικα μιμειται πραγματα με αληθινά αντικείμενα δεν κάνει όμως προσποιητά πχ ότι μιλάει ξερω γω στην μπανανα σαν να εινσι τηλεφωνο. το τηλ ειδικα δεν το θελει γιατι μαλλον το εχρι συνδυασει που τον βαζουμε να ακουσει τους παππουδες. Αλλα ουτε κανει να ταΐσει κουκλακια πχ αν δεν του το προτεινω εγω. πολυ σπανια μονος του. δεν τον συγκινει αυτο το στιλ παιχνιδιου. Δεν θελω τωρα να αρχισω κουβεντα για το αν ειναι νορμαλ ή οχι ή αν εχει καποια σοβαρη καθυστερηση στον συγκεκριμενο τομεα, με κουραζει αυτη η συζητηση, ο,τι ειναι θα το πει ειδικός. 

Η φαντασία σε ένα βαθμό καλλιεργείται. Χρειάζονται όμως και τα κατάλληλα ερεθίσματα. Κάνε μια προσπάθεια να παίξεις μαζί του με τον τρόπο που σου είπαν τα κορίτσια εδώ και πιθανότατα να δεις μεγάλη πρόοδο. Πρέπει όμως να ξεκολλήσεις και εσύ από όλη αυτή την εμμονή του απόλυτου ρεαλισμού. Με αυτά που γράφεις για το αν πρέπει τα ζωάκια να μιλάνε ή αν θα πρέπει να βάζεις μαζι το πρόβατο με το λιοντάρι, σε έχει φοβηθεί το μάτι μου :). Έχω την αίσθηση ότι αν έβλεπες το παιδί να κάνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο με μια μπανάνα θα του την έπαιρνες από το χέρι και θα του την καθάριζες να τη φάει λέγοντάς του ότι η μπανάνα δεν είναι τηλέφωνο :).

7 hours ago, irin said:

Εχουμε ενα σπιτακι απο elc,με δεντρακι διπλα,που ειχε μεσα δυο ανθρωπακια και 3 ζωακια,σκυλο,γατα,κουνελακι. Και πουλανε και χωριστα και αλλες φιγουρες,ανθρωπακια και ζωακια. 

Κι εμείς το έχουμε αυτό και πήραμε και το σετ οικογένεια με μικρά κοθκλακια μπαμπασ μαμά παιδί μωρό και σκύλος και έτσι έμαθε να λέει μπαμπάς μαμά παιδί! Είναι ιδανικό για πρώτο κουκλοσπιτο αν και πολύ κοριτσιστικο ρε παιδι μου θα μπορούσαν να το κάνουν πιο gender neutral

Just now, maripoz είπε:

Κι εμείς το έχουμε αυτό και πήραμε και το σετ οικογένεια με μικρά κοθκλακια μπαμπασ μαμά παιδί μωρό και σκύλος και έτσι έμαθε να λέει μπαμπάς μαμά παιδί! Είναι ιδανικό για πρώτο κουκλοσπιτο αν και πολύ κοριτσιστικο ρε παιδι μου θα μπορούσαν να το κάνουν πιο gender neutral

Εχει και ενα πιο ουδετερο που ειναι δεντροσπιτο :-)

Just now, Έσπερος είπε:

Αλλα ουτε κανει να ταΐσει κουκλακια πχ αν δεν του το προτεινω εγω. πολυ σπανια μονος του. δεν τον συγκινει αυτο το στιλ παιχνιδιου. Δεν θελω τωρα να αρχισω κουβεντα για το αν ειναι νορμαλ ή οχι ή αν εχει καποια σοβαρη καθυστερηση στον συγκεκριμενο τομεα, με κουραζει αυτη η συζητηση, ο,τι ειναι θα το πει ειδικός. 

Αυτο με την κουβεντα για το αν ειναι νορμαλ το ξαναειπες και πιο πανω. Καμια σε αυτη τη συζητηση δεν αφησε υπονοια οτι το παιδακι σου κανει κατι που δεν ειναι νορμαλ. Ισα ισα,εσυ δειχνεις να αγχωνεσαι γιαυτο και εμεις σου λεμε οτι το παιδακι ειναι μια χαρα και οτι αν παιξετε μαζι του και του δωσετε ερεθισματα θα σε εκπληξει με τη φαμτασια του!

Just now, Anna3011 είπε:

Η φαντασία σε ένα βαθμό καλλιεργείται. Χρειάζονται όμως και τα κατάλληλα ερεθίσματα. Κάνε μια προσπάθεια να παίξεις μαζί του με τον τρόπο που σου είπαν τα κορίτσια εδώ και πιθανότατα να δεις μεγάλη πρόοδο. Πρέπει όμως να ξεκολλήσεις και εσύ από όλη αυτή την εμμονή του απόλυτου ρεαλισμού. Με αυτά που γράφεις για το αν πρέπει τα ζωάκια να μιλάνε ή αν θα πρέπει να βάζεις μαζι το πρόβατο με το λιοντάρι, σε έχει φοβηθεί το μάτι μου :). Έχω την αίσθηση ότι αν έβλεπες το παιδί να κάνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο με μια μπανάνα θα του την έπαιρνες από το χέρι και θα του την καθάριζες να τη φάει λέγοντάς του ότι η μπανάνα δεν είναι τηλέφωνο :).

Πριν  διαβάσω για το συμβολικό παιχνίδι είμαι σίγουρη ότι θα το έκανα αυτό. ή αν δεν το έκανα θα αναρωτιόμουν αν το παιδί μου έχει κάποια διαταραχή. Ρε κορίτσια αυτά όλα σας βγήκαν αυθόρμητα ή τα διαβάσατε κάπου; γιατί εγώ δεν είχα πάρει βιβλια για τη μητροτητα ουτε ειχα κανει γενικα καποια προετοιμασια, διαβαζα καποια πραγματα αλλα οχι συστηματικα. Δεν τα θεωρουσα απαραιτητα, πιστευα οτι βγαινουν αυθόρμητα. 

Just now, irin είπε:

Αυτο με την κουβεντα για το αν ειναι νορμαλ το ξαναειπες και πιο πανω. Καμια σε αυτη τη συζητηση δεν αφησε υπονοια οτι το παιδακι σου κανει κατι που δεν ειναι νορμαλ. Ισα ισα,εσυ δειχνεις να αγχωνεσαι γιαυτο και εμεις σου λεμε οτι το παιδακι ειναι μια χαρα και οτι αν παιξετε μαζι του και του δωσετε ερεθισματα θα σε εκπληξει με τη φαμτασια του!

Εχει γινει σε αλλο θεμα, οχι με τις τωρινες συμμετέχουσες αλλα ηθελα να προλαβω αντιδρασεις. Και μου ειχαν πει οτι αυτα πρεπει να τα σκεφτει μονος του και οχι να τα δειξω εγω, αν θελουμε να το αξιολογήσουμε σαν ορόσημο. Αλλά εμένα δεν με νοιάζει το ορόσημο, η παιδίατρος εχει ενημερωθεί αν κ δεν προβληματιστηκε για το συμβολικό παιχνίδι. Να αρχθσει να μιλαει με απασχολει γι αυτο ψαχνω για παιχνιδια ρόλων αλλα μεσα εκει εμπλέκεται κ το συμβολικο παιχνιδι. 

1 hour ago, Έσπερος said:

Πριν  διαβάσω για το συμβολικό παιχνίδι είμαι σίγουρη ότι θα το έκανα αυτό. ή αν δεν το έκανα θα αναρωτιόμουν αν το παιδί μου έχει κάποια διαταραχή. Ρε κορίτσια αυτά όλα σας βγήκαν αυθόρμητα ή τα διαβάσατε κάπου; γιατί εγώ δεν είχα πάρει βιβλια για τη μητροτητα ουτε ειχα κανει γενικα καποια προετοιμασια, διαβαζα καποια πραγματα αλλα οχι συστηματικα. Δεν τα θεωρουσα απαραιτητα, πιστευα οτι βγαινουν αυθόρμητα. 

Εχει γινει σε αλλο θεμα, οχι με τις τωρινες συμμετέχουσες αλλα ηθελα να προλαβω αντιδρασεις. Και μου ειχαν πει οτι αυτα πρεπει να τα σκεφτει μονος του και οχι να τα δειξω εγω, αν θελουμε να το αξιολογήσουμε σαν ορόσημο. Αλλά εμένα δεν με νοιάζει το ορόσημο, η παιδίατρος εχει ενημερωθεί αν κ δεν προβληματιστηκε για το συμβολικό παιχνίδι. Να αρχθσει να μιλαει με απασχολει γι αυτο ψαχνω για παιχνιδια ρόλων αλλα μεσα εκει εμπλέκεται κ το συμβολικο παιχνιδι. 

@Έσπερος είσαι σίγουρη ότι δεν λέει καμία λέξη? Ρωτάω γιατί εμάς μας πήρε καμία δεκαριά μέρες να καταλάβουμε ότι το "μπιμπι" που έλεγε ήταν η πρώτη λέξη, εμείς νομίζαμε ότι ήταν απλώς μπαμπάλισμα. Πχ λέει παπά Κ εννοεί πορτοκαλι, πορτοκαλαδα αλλά και παπούτσια. Επειδή καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ της κυριολεξίας μήπως το παιδί λέει κάτι αντίστοιχο πολύ μωρουδιστικα και δεν του έχεις δώσει σημασία? Η αλήθεια είναι πως καμία φορά θέλει να αφήσεις τη φαντασία σου δεν μιλάνε όλα τα παιδιά καθαρά με τη μία και δεν είναι πάντα προφανές ότι μπορεί να λένε κάποια λέξη, εμάς για να καταλάβεις λέει ταου και εννοεί ταρανδος ε μόνο εγώ μπορώ να το καταλάβω αυτό καμία φορά ακόμα και ο μπαμπάς δυσκολεύεται και του μεταφράζω!

2 ώρες πρίν, maripoz είπε:

@Έσπερος είσαι σίγουρη ότι δεν λέει καμία λέξη? Ρωτάω γιατί εμάς μας πήρε καμία δεκαριά μέρες να καταλάβουμε ότι το "μπιμπι" που έλεγε ήταν η πρώτη λέξη, εμείς νομίζαμε ότι ήταν απλώς μπαμπάλισμα. Πχ λέει παπά Κ εννοεί πορτοκαλι, πορτοκαλαδα αλλά και παπούτσια. Επειδή καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ της κυριολεξίας μήπως το παιδί λέει κάτι αντίστοιχο πολύ μωρουδιστικα και δεν του έχεις δώσει σημασία? Η αλήθεια είναι πως καμία φορά θέλει να αφήσεις τη φαντασία σου δεν μιλάνε όλα τα παιδιά καθαρά με τη μία και δεν είναι πάντα προφανές ότι μπορεί να λένε κάποια λέξη, εμάς για να καταλάβεις λέει ταου και εννοεί ταρανδος ε μόνο εγώ μπορώ να το καταλάβω αυτό καμία φορά ακόμα και ο μπαμπάς δυσκολεύεται και του μεταφράζω!

Δε έχω καταφέρει να συνδέσω με λεξεις αυτα που μοιαζουν με μπαμπαλισματα. Αλλα κ τις στανταρ λεξεις που λεει, δεν τις χρησιμοποιει για επικοινωνια. Σπανια θα μας φωνάξει, δεν ζηταει πραγματα με λεξεις. Αν ρωτησεις μπορει να πει πχ οτι στην πανα εχει κακα ή πώς κανει το παπάκι αλλα εξαρταται κι απο τα κεφια του, αν τον διακόψεις απο παιχνιδι δεν θα μιλησει με τιποτα. Εχουμε αρχισει να αναρωτιομαστε αν πρέπει να ζηταμε σαφως να πει κατι που θελει κ να μην το δινουμε ή τελος παντων να κανουμε οτι δεν καταλαβαινουμε. εστω γθα λέξης που ειναι σιγουρο οτι κατέχει ολους τους φθογγους πχ μπανάνα. 

8 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Αν κ είπες να μην αναφερθούμε κ εγω μια χαρα την βλέπω την συμπεριφορα του, από όσα λες. Ο δικός μου από τα 2αρχισε το συμβολικό παιχνίδι που τον είδα πρώτη φορά να παίζει σούπερ μάρκετ με την αδερφη του. Κ τότε αρχισε να μιλάει, μεχρι τοτε πολύ βασικά μαμα-μπαμπα-γιαγια-παππου-μπαλα, ηχους ζώων κ δικά του που είχαν μια αντίστοιχη όπως μαμ φαι, κάπως το νερό, νανι να κοιμηθει. Ζήτημα 20πραγματα

Δ ειναι κληρονομικό, απλα αφού εσένα δ σου βγαίνουν τέτοια παιχνίδια πως θα τα μάθει το παιδι; πάρε κ εσύ μια παντόφλα, κάνε ότι μιλάς κ γελάστε. Πχ με το τηλ εμενα το έκαναν γτ τους είχα δώσει παλιά κινητά. Πλυντηριο δ έκαναν ότι βάζουν μέχρι που πήραμε μια μινιατούρα, αν δ εχει τα αντίστοιχα παιχνίδια που να το μιμηθεί; να ανοίγει τα ντουλαπια της κουζίνας κ να βάζει ρουχα; πιθανον θα του πεις δ μπαίνουν εκεί, κ εγω αυτο θα εκανα

Δ διάβασα κτ για παιχνίδια είναι η αλήθεια, κ εγω δ εχω φαντασία, με τα παιδια απέκτησα, εχουμε σπίτι με παιχνίδια σε αναλογία παιδοτοπου, κ παίζουμε πολυ

Ειμασταν όμως κ τυχεροί.χειμωνα-καλοκαιρι οπου κ να βγαίναμε βρίσκαμε παιδακια, δλδ κ που δ πήγαν σχολειο από μικρά κοινωνικοποιουμασταν. Είχαμε κ 1-2πιο ψαγμένους παιδότοπους με πλειμομπιλ, ξύλινα παιχνίδια, σπιτάκια, μαναβικο κ ειχαμε ωραια απασχοληση

Πραγματικά πλειμομπιλ τα βρίσκω εξαιρετικά γι αυτό που θέλεις. Κ με το στυλ παιχνιδιών που προτιμάτε θα σου πρότεινα ένα ωραίο μεγάλο ξύλινο κουκλόσπιτο, πχ λιντλ

5 ώρες πρίν, maripoz είπε:

πρίν από 51 λεπτά , Έσπερος είπε:

Δε έχω καταφέρει να συνδέσω με λεξεις αυτα που μοιαζουν με μπαμπαλισματα. Αλλα κ τις στανταρ λεξεις που λεει, δεν τις χρησιμοποιει για επικοινωνια. Σπανια θα μας φωνάξει, δεν ζηταει πραγματα με λεξεις. Αν ρωτησεις μπορει να πει πχ οτι στην πανα εχει κακα ή πώς κανει το παπάκι αλλα εξαρταται κι απο τα κεφια του, αν τον διακόψεις απο παιχνιδι δεν θα μιλησει με τιποτα. Εχουμε αρχισει να αναρωτιομαστε αν πρέπει να ζηταμε σαφως να πει κατι που θελει κ να μην το δινουμε ή τελος παντων να κανουμε οτι δεν καταλαβαινουμε. εστω γθα λέξης που ειναι σιγουρο οτι κατέχει ολους τους φθογγους πχ μπανάνα. 

Θα συμφωνήσω, είμαι σίγουρη ότι αν προσπαθήσεις θα δεις ότι υπάρχει μια λογική από πίσω. Πχ κ εμένα περυσι παπά ελεγε το παπι κ τα παπούτσια. Φυσικα έπρεπε να σκεφτώ τι εννοεί κάθε φορά. Κ δ τον καταλαβαιναμε πάντα. Μην σου πω η αδερφη του τον καταλαβαίνει περισσοτερο

Τώρα μου λεει ένα τραγουδάκι κ μια προσευχή από το σχολείο. Ε δ καταλάβαινα, ευτυχως τα γκουγκλαρα κ τα βρήκα.

Ηδη στο μνμ λες για 4λεξεις,μαμα,μπαμπα,παπα,κακα κ πιστεύω θα έχει για ύπνο, φαι, νερο

8 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Εγώ δεν είχα διαβάσει τίποτα, και δεν σκέφτηκα ποτέ τί παιχνίδι να πάρω για να ωφεληθεί κάπως. έβλεπα αρχικά τί παιχνίδι μου άρεσε εμένα, και μετά που μεγάλωσαν, τί παιχνίδι άρεσε σε αυτά. πχ πηγαίναμε σε μαγαζιά και είχε στημένη παιδική κουζίνα, και όλη την ώρα την κοιτούσε. όντως η κουζίνα έχει κάνει απόσβεση και στα 2 παιδιά... και συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν συνέχεια. Νομίζω ότι από μόνα τους θα τα κάνουν αν τα δούν σε κάποιο παιδάκι ή σε εσένα, ή γενικά αν μιμηθούν κάποιον. πχ μετά τις διακοπές που τρώγαμε σε ταβέρνες, έκαναν συνέχεια την ταβέρνα και το σερβιτόρο.

Just now, vicky86 είπε:

Ο δικός μου από τα 2αρχισε το συμβολικό παιχνίδι που τον είδα πρώτη φορά να παίζει σούπερ μάρκετ με την αδερφη του.

Το βιβλιάριο πάντως από τους 18μ έχει ερώτηση για απλό συμβολικό παιχνίδι. Αλλά όντως η παιδίατρός μας δεν επέμεινε σε αυτό και από δω κι από κει που έχω ρωτήσει δεν έχω ακούσει για κάτι άλλο πέραν του να ταϊζουν / κοιμίζουν κουκλάκια σε αυτήν την ηλικία, εκτός από την κόρη της @Anna3011! Δεν έχω μεγάλο δείγμα βέβαια οπότε δεν μου λέει και κάτι αυτό. 

Just now, vicky86 είπε:

αν δ εχει τα αντίστοιχα παιχνίδια που να το μιμηθεί;

Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημά μου. Γιατί από τη μία διαβάζεις ότι δεν είναι καλά τα πολλά παιχνίδια και καλύτερα τα open ended και τα φυσικά υλικά για να προάγεται η φαντασία κ οι αισθήσεις κλπ, από την άλλη όμως όντως χωρίς κάποια αντικείμενα, τι παιχνίδι να κάνεις; Δηλαδή αυτό νιώθω ότι κάπου μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Μαζέψαμε κοχύλια κ βελανίδια κ πέτρες κ ένα σωρό τέτοια, αλλά τι να τα κάνεις αυτά σε παιχνίδι πέρα από το βάλε βγάλε σε κουτιά και την παρατήρηση, που δεν είναι πια για αυτήν την ηλικία; Γι αυτό πραγματικά έχω προβληματιστεί, μήπως για τα παιχνίδια χρειάζεται να κάνεις πολύ σοβαρή μελέτη και να εστιάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες που είναι απαραίτητες. Όλα αυτά τα ρομαντικά των μαμαδομπλογκ με τα αυτοσχέδια παιχνίδια δεν ξέρω πού οδηγούν. Σίγουρα αναπτύσσουν αισθήσεις και δεξιότητες, ο δικός μου πχ έχει πολύ καλή παρατηρητικότητα και λεπτή κινητικότητα και ξεχωρίζει υφές και τέτοια, ανέπτυξε γρήγορα ικανότητες να διακρίνει και να ταξινομεί με χρώματα σχήματα και μεγέθη, αλλά σε άλλα πράγματα έμεινε πιο πίσω. 

Just now, vicky86 είπε:

Ηδη στο μνμ λες για 4λεξεις,μαμα,μπαμπα,παπα,κακα κ πιστεύω θα έχει για ύπνο, φαι, νερο

Έχει και παππού και γιαγιά και κάπως προσπαθει να πει τον θείος και τα ονόματά τους, κυρίως αν ξεκινήσω εγώ μια συλλαβή να τα τελειώσει. Αλλά για να τα πει αυτά θέλει να τον τσιγκλίσεις. Αν πεις πχ μιλάω με τη γιαγιά στο τηλ θα επαναλάβει το γιαγιά και θα πει κ παππού, ή αν του δείξω την αδερφή μου και την ανιψιά μου θα προσπαθήσει να πει μπέμπα, στη φωτογραφία αν μας δει να πει μαμά και μπαμπάς, μέχρι εκεί. Όχι σε καθημερινή επικοινωνία. Δεν θα  με φωνάξει μαμά όταν ξυπνήσει πχ, δεν έχει λέξη για το φαγητό, απλώς δείχνει ό,τι φαγώσιμο δει εύκαιρο κλπ. Κατά καιρούς όντως έχει πει κάποια πράγματα που ακούγονται πιο προχωρημένα από τα μπαμπαλίσματα αλλά δεν κατάφερα πάνω στη στιγμή να τα συνδυάσω με κάτι και τα αγνόησα. Ξεφύγαμε όμως πάλι στο αναλύουμε τι λέει και τι δεν λέει! 

@Έσπερος φερανε τα λιντλ ξυλινα παιχνιδια χτες...Μεσα στα διαφορα που πηραμε, μια φαρμα με ζωακια-τρακτερ-αγροτη και αγροτισσα και ενα αντιστοιχο με αυτοκινητα περιπολικα-ασθενοφορο-πυροσβεστη με μανικα κτλ..Οικονομικα και με πολλες φιγουρες για μιμηση και παιχνιδι....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...