Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

MMR ΚΑΙ COVID19. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ MMR

Maonoki

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 168
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Yovanna είπε:

Ξέρετε κάτι για τα σχολεία? Ακούγεται ότι μπορεί να μην ανοίξουν ούτε την άλλη βδομάδα .. Πολύ κακό σενάριο..

Εγώ έχω αγχωθει τόσο με την κατάσταση που βλέπω 40χρονοι να μπαίνουν στην ΜΕΘ, πριν λίγες μέρες πέθανε ένα αγαπημένο άτομο (όχι συγγενικό), φίλη μου έχει τον άντρα της στην εντατική που σκέφτομαι καλύτερα να μην ανοίξουν να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι

Just now, mama16 said:

Εγώ έχω αγχωθει τόσο με την κατάσταση που βλέπω 40χρονοι να μπαίνουν στην ΜΕΘ, πριν λίγες μέρες πέθανε ένα αγαπημένο άτομο (όχι συγγενικό), φίλη μου έχει τον άντρα της στην εντατική που σκέφτομαι καλύτερα να μην ανοίξουν να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι

Ωχ, σε λάθος τόπικ το έγραψα! Το μεταφέρω στο άλλο!

• Μου αρέσει 1

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δεν το έκαναν οι σημερινοί σαραντάρηδες, δεν ξέρω για τους τριαντάρηδες. Προ του MMR το εμβόλιο για τις μαγουλάδες δεν ήταν υποχρεωτικό και από όσο φαίνεται δεν το έκανε ο κόσμος. Και όσοι έχουν εμβολιαστεί παλιά με το MMR λογικά δεν έχουν ανοσία, γιατί αρχικά θεωρούταν ότι μία δόση αρκεί και τελικά χρειάζεται και δεύτερη. Κάπου στη δεκαετία του 90 πρέπει να άρχισε να γίνεται σωστά αλλά πότε, δεν το γνωρίζω.

Είμαι 36 και το έχω κάνει. Για την ανοσία δεν ξέρω, όταν ήμουν έγκυος ο γιατρός με ρώτησε αν το έκανα κι όταν του είπα ναι φάνηκε καλυμμένος...

Διαφημίσεις

@ΈσπεροςΗ ιλαρά είναι σοβαρή ασθένεια  ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Επίσης, είναι ακραία μεταδοτική, ίσως και δώδεκα φορές πιο πολύ από τη γρίπη ( από όσο θυμάμαι από αυτά που διάβασα, γίναμε κι όλοι εξπερ χαχαχαχα:grin:). 

@little lamb και εγώ τώρα τελευταία με το μωρό έχω μάθει τόσες πληροφορίες γιατί ήθελα να ξέρω τι παίζει με τα εμβόλια. Το bexsero που λες είναι για τη μηνιγγίτιδα β και δεν είναι υποχρεωτικό επειδή θεωρείται ότι στη χώρα μας δεν έχει τόσο πολλη μετάδοση ο ιός ( όχι ότι δεν είναι μεταδοτικός, αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένος). Κακώς για μένα , γιατί πιστεύω ότι και ένα στο εκατομμύριο πιθανότητές να έχεις να κολλήσεις κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, καλύτερα να είσαι καλυμμένος, αλλά επειδή το κράτος βλέπει και το κόστος σε σχέση με τις πιθανότητες να το κολλήσεις το κάνει μη υποχρεωτικό

• Μου αρέσει 1

πρίν από 6 λεπτά , Έσπερος είπε:

Η ιλαρά κ η ανεμευλογια δεν είναι απαραίτητα για τα παιδιά σοβαρές, όμως οι μεγάλοι νοσούν σοβαρότερα κ έχουν επίσης επιπλοκές στις εγκύους (κ η ερυθρά το ίδιο). πιο πολύ γι αυτό είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, της ανεμοβλογιάς βέβαια κάποιοι τον καθυστερούν επι τούτου μήπως κολλήσει φυσικά, επειδή δεν θα το περάσει σοβαρα. επίσης ο ερπητοϊός της ανεμοβλογιάς προκαλεί έρπητα ζωστήρα που είναι πιο σοβαρός κ σε βρέφη δυνητικά  παρα πολύ επικίνδυνος. το εμβόλιο δλδ καλύπτει κ για αυτό. Το bexsero είναι για τον τύπο της μηνιγγίτιδας που δεν είναι τόσο συχνός. υπάρχει κ άλλο για μηνιγγιτιδοκοκκο στα υποχρεωτικά. 

Καλά δεν εννοούσα να μπει στο υποχρεωτικό πρόγραμμα το ένα και να βγει το άλλο. Εννοούσα να ήταν και τα δύο. Γιατί μου κάνει εντύπωση που για μια τόσο σοβαρή αρρώστια, έστω και σπάνια, δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ της ανεμοβλογιάς είναι. Μέχρι να κάνω παιδί δεν ήξερα καν ότι υπάρχει εμβόλιο ανεμοβλογιάς! Πάντως και αυτή η αρρώστια "αιφνίδιο εξάνθημα" που έπαθε το καλοκαίρι, σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα.

Το bexsero δεν μας το έχει αναφέρει ακόμα η γιατρός και κάθε φορά που πάμε ξεχνάμε να τη ρωτήσουμε.Την επόμενη φορά που θα πάμε θα είναι 22 μηνών, έχουμε περιθώριο να ρωτήσουμε; Μέχρι πότε το κάνουν; Γιατί απ'ο,τι κατάλαβα το κάνουν όλοι.

9 ώρες πρίν, Lisbet είπε:

Διάβασα το συμπέρασμα που είναι μεταφρασμένο και δημοσιευμένο στο σάιτ της ερτ.

Στα παιδιά μου έχω κάνει και το mmr και όλα τα υπόλοιπα στον συνιστώμενο χρόνο εμβολιασμού, αλλά του covid το εμβόλιο δε θα το κάνει κανείς μας, οπότε μακάρι να ισχύει!

Παρενέργειες από το mmr εμείς δεν είχαμε, παρεμπιπτόντως.

Για να είναι μεταφρασμένο και στο site της ερτ σημαίνει οτι είναι έγκυρο. 

Το εμβόλιο για τον κορονοιο και εγώ δε θα το κάνω. 

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δεν το έκαναν οι σημερινοί σαραντάρηδες, δεν ξέρω για τους τριαντάρηδες. Προ του MMR το εμβόλιο για τις μαγουλάδες δεν ήταν υποχρεωτικό και από όσο φαίνεται δεν το έκανε ο κόσμος. 

Στου άντρα μου γράφει mmr πάντως, όχι παρωτιτιδας, άρα υπήρχε, απλά είναι στο "άλλοι εμβολιασμοί" και δεν είναι συμπληρωμένο. Είναι άνω των 40. Και γράφει ότι πέρασε παρωτιτιδα-μαγουλαδες.

Just now, little lamb είπε:

Στου άντρα μου γράφει mmr πάντως, όχι παρωτιτιδας, άρα υπήρχε, απλά είναι στο "άλλοι εμβολιασμοί" και δεν είναι συμπληρωμένο. Είναι άνω των 40. Και γράφει ότι πέρασε παρωτιτιδα-μαγουλαδες.

Έτσι και για τον δικό μου, χθες το κοίταζα. 45 είναι και έκανε το ΜΜR. 

Όσοι είναι 40+ έχουν κάνει το MMR βεβαίως και υπήρχε τότε. 

Διαφημίσεις

Just now, Maonoki είπε:

Μα ο δικός μου δεν το έχει κάνει, αυτό λέω. Μάλλον δεν ήταν υποχρεωτικο.

Just now, Maonoki είπε:

Δεν ηταν υποχρεωτικο, οι περισσοτεροι εκαναν μονο ιλαρα.

Το mmr δεν ήταν στα υποχρεωτικά τη δεκαετία του 70-αρχές 80, που γεννήθηκαν οι σημερινοί 40+, στους οποίους συγκαταλέγομαι. Εμένα οι γονείς μου, που ήταν τυπικοί με γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις κλπ δε μου το έκαναν και τα πέρασα όλα στο δημοτικό, την παρωτίτιδα μάλιστα 6 μηνών! Και την ανεμοβλογιά την πέρασα πολύ βαρύτερα από την ιλαρά, είναι και πώς θα σε βρει σαν οργανισμό.

Ο λόγος που αυτό το εμβόλιο είναι εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικό, όπως και της ερυθράς, είναι ακριβώς, όπως γράφτηκε παραπάνω, η υπερμεταδοτικότητα των συγκεκριμένων ιών και οι σοβαρότατες βλάβες που επιφέρουν. Φαντάζομαι έχετε ακουστά τους κινδύνους που διατρέχουν, ειδικά ενήλικες άντρες και έγκυες γυναίκες, ειδικά από την ερυθρά. 

Βέβαια και οι βλάβες από τη μηνιγγίτιδα β είναι βαρύτατες και συχνά μη αναστρέψιμες, γι' αυτό και με συμβουλή της παιδιάτρου κάναμε και το bexsero σχεδόν μόλις κυκλοφόρησε.

• Μου αρέσει 1

Άρα όσοι δεν εχουν κάνει το mmr και είναι τώρα 40ρηδες, κινδυνεύουν τώρα από ιλαρά και ερυθρά; Να ανησυχήσω για τον άντρα μου; Γίνεται να το κάνεις και μεγάλος; 

• Μου αρέσει 1

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Δεν ηταν υποχρεωτικο, οι περισσοτεροι εκαναν μονο ιλαρα.

Εγώ πάντως έκανα και τα τρία ξεχωριστά (ιλαρα παρωτιτιδα, ερυθρά). Δεν έκανα μόνο ιλαρα. 

Όσοι ξέρω και έχω ρωτήσει άνω των 40 επίσης το ίδιο!

Ή MMR ή και τα τρία ξεχωριστά. 

Όμως πάλι ξεφεύγουμε από το θέμα.... 

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα νέο τοπικ και εκεί να ρωτάτε για το αν ΗΤΑΝ υποχρεωτικό το MMR τη δεκαετία του 80.

• Χαχαχα 1

Διαφημίσεις

Καλά δεν εννοούσα να μπει στο υποχρεωτικό πρόγραμμα το ένα και να βγει το άλλο. Εννοούσα να ήταν και τα δύο. Γιατί μου κάνει εντύπωση που για μια τόσο σοβαρή αρρώστια, έστω και σπάνια, δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ της ανεμοβλογιάς είναι. Μέχρι να κάνω παιδί δεν ήξερα καν ότι υπάρχει εμβόλιο ανεμοβλογιάς! Πάντως και αυτή η αρρώστια "αιφνίδιο εξάνθημα" που έπαθε το καλοκαίρι, σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα.

Το bexsero δεν μας το έχει αναφέρει ακόμα η γιατρός και κάθε φορά που πάμε ξεχνάμε να τη ρωτήσουμε.Την επόμενη φορά που θα πάμε θα είναι 22 μηνών, έχουμε περιθώριο να ρωτήσουμε; Μέχρι πότε το κάνουν; Γιατί απ'ο,τι κατάλαβα το κάνουν όλοι.

η υποχρεωτικοτητα δεν παει με την σοβαροτητα κ την επικινδυνοτητα την βγαζουν αναλογα με τον αριθμο των περιστατικων. δηλαδη υπαρχουν κ αλλα εμβολια για πολυ σοβαρεςς ασθενειες αλλα επειδη στην χωρα μας εμφανιζονται σπανια δεν ειναι υποχρεωτικα .

• Μου αρέσει 1

Άρα όσοι δεν εχουν κάνει το mmr και είναι τώρα 40ρηδες, κινδυνεύουν τώρα από ιλαρά και ερυθρά; Να ανησυχήσω για τον άντρα μου; Γίνεται να το κάνεις και μεγάλος; 

Βεβαίως γίνεται να το κάνεις σε όποια ηλικία είσαι, αν δεν το έχεις κάνει! 

Υπάρχει κίνδυνος αν δεν έχεις εμβολιαστεί καθόλου.. Για ιλαρα κυρίως.. 

Ο γιος της φαρμακοποιού μου αρρώστησε σοβαρά από ιλαρα στα 26 του, γιατί δεν είχε εμβολιαστεί. 

Μιλήστε με το γιατρό σας.. Μην αγχώνεστε.

• Μου αρέσει 2

Just now, Maonoki είπε:

Εγώ πάντως έκανα και τα τρία ξεχωριστά (ιλαρα παρωτιτιδα, ερυθρά). Δεν έκανα μόνο ιλαρα. 

Όσοι ξέρω και έχω ρωτήσει άνω των 40 επίσης το ίδιο!

Ή MMR ή και τα τρία ξεχωριστά. 

Όμως πάλι ξεφεύγουμε από το θέμα.... 

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα νέο τοπικ και εκεί να ρωτάτε για το αν ΗΤΑΝ υποχρεωτικό το MMR τη δεκαετία του 80.

παντως γενικα αυτες οι ερευνες οπως για mmr κ τον κορονοιο δεν εχουν ακομα τεκμηριωθει ωστε να ξερουμε αν οντως ισχυουν οποτε η αποφαση για το ποτε θα κανετε το mmr ειναι τελειως προσωπικη. 

παντως αλλα δυο παιδακια που ξερω οτι το καναν 12 μηνων δεν ειχαν σοβαρες παρενεργειες εκτος απο δεκατα μετα απο 10 μερες. 

• Μου αρέσει 1

Just now, ninaki80 είπε:

παντως γενικα αυτες οι ερευνες οπως για mmr κ τον κορονοιο δεν εχουν ακομα τεκμηριωθει ωστε να ξερουμε αν οντως ισχυουν οποτε η αποφαση για το ποτε θα κανετε το mmr ειναι τελειως προσωπικη. 

παντως αλλα δυο παιδακια που ξερω οτι το καναν 12 μηνων δεν ειχαν σοβαρες παρενεργειες εκτος απο δεκατα μετα απο 10 μερες. 

Μα είναι προσωπική η απόφαση, γι αυτό και δεν ρώτησα πότε ή αν θα το κάνω... 

Εμπειρίες και απόψεις μόνο... 

Αντίστοιχες κουβέντες περί εμβολίων υπάρχουν πάρα πολλές. 

Επίσης σίγουρα δεν έχει τεκμηριωθει κάτι, ωστόσο το συμπέρασμα μιας έρευνας γιατρών, ίσως, να λέει κάτι. Μπορεί να τη διαψεύσουν αργότερα. 

Ο covid και ο, τι σχετίζεται με αυτόν είναι κάτι τελείως καινούριο. 

Μα ο δικός μου δεν το έχει κάνει, αυτό λέω. Μάλλον δεν ήταν υποχρεωτικο.

Μάλλον τότε δεν ανήκε στα υποχρεωτικά.

Καλά κάνετε και ρωτάτε.. Κυρίως για ένα τόσο σοβαρό θέμα. (ή ειρωνεία  προηγουμένως δεν ήταν για εσάς) 

Ρωτήστε πάντως το γιατρό σας, μπορεί άνετα να κάνει το εμβόλιο όποτε θελήσει και μπορεί ο άντρας σας! 

Επίσης δεν έχει τεκμηριωθεί ότι το mmr προκαλεί αυτισμό. ή μάλλον έχει τεκμηριωθεί ότι ήταν στημένη η έρευνα που δήθεν το αποδείκνυε. Τέλος δεν έχει τεκμηριωθεί ότι ένας γονιός κάνει τα (δοκιμασμένα εδώ κ χρόνια) υποχρεωτικά εμβόλια κατά το δοκουν επειδή μπορεί σε μια στατιστική απιθανότητα το παιδί του να κάνει κάποια σοβαρή παρενέργεια. Συγγνώμη που επιμένω σ αυτό. Εδώ δεν συζητάμε για ένα προαιρετικό εμβόλιο ή ένα με μικρό ποσοστό κάλυψης όπως της γρίπης ή ένα νέο κ αδοκίμαστο όπως το πολυπόθητο του κορονοϊού. Είναι πολύ διαφορετικοί ή προβληματισμοί, σε σχέση με ένα εμβόλιο που κάνουν εκατομμύρια βρέφη κάθε χρόνο χωρίς πρόβλημα. Κανεις μας δεν ξέρει καλύτερα από τους γιατρούς. 

• Μου αρέσει 1

Έχει χαθει μερικώς ή και εντελώς η ανοσια σε μερος του πληθυσμου. Ο γιατρος μου μου συνεστησε να μην κανω επαναηπτική δόση για εμβολιο ιλαρας οταν ρωτησα στα 30κάτι. Η σύσταση είναι να γίνει το εμβόλιο σε ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί συγκεκριμένες χρονιές, οπότε και το εμβόλιο δεν είχε ζωντανό ιό (πρακτική που υποθέτω απέτυχε) ή εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις που πια δεν θυμάμαι. 

Just now, Maonoki είπε:

Πάλι άκυρο το σχόλιό σου. 

Πουθενά δεν αναφέρω ότι το μμρ προκαλεί αυτισμο. 

Είναι δικαίωμά μου να ρωτάω για εμπειρίες μητέρων αναφορικά με το μμρ και τις επιδράσεις, όπως βλέπω ότι κάνουν εδώ πάρα πολλές μητέρες για δικά τους θέματα.

Η λογοκρισία λοιπόν είναι περιττή γιατί στην περίπτωση αυτή δεν είναι εποικοδομητικη, αλλά μάλλον κουραστική. 

Αν δε σου αρέσει προσπέρασε please. 

Είσαι σε ένα δημόσιο φόρουμ. Μπορείς να ρωτήσεις ό,τι σου αρέσει. Δεν μπορείς να ελέγξεις τις απαντήσεις που θα πάρεις. Σε κανένα δημόσιο φόρουμ. Μόνο να αναφέρεις τις προσβλητικές απαντήσεις στον διαχειριστή. Προσβλητικές δεν είναι οι αντίθετες απόψεις ούτε οι διαφωνίες παρεπιπτόντως ... 

• Μου αρέσει 1

Just now, Maonoki είπε:

Μα είναι προσωπική η απόφαση, γι αυτό και δεν ρώτησα πότε ή αν θα το κάνω... 

Εμπειρίες και απόψεις μόνο... 

Αντίστοιχες κουβέντες περί εμβολίων υπάρχουν πάρα πολλές. 

Επίσης σίγουρα δεν έχει τεκμηριωθει κάτι, ωστόσο το συμπέρασμα μιας έρευνας γιατρών, ίσως, να λέει κάτι. Μπορεί να τη διαψεύσουν αργότερα. 

Ο covid και ο, τι σχετίζεται με αυτόν είναι κάτι τελείως καινούριο. 

Μάλλον τότε δεν ανήκε στα υποχρεωτικά.

Καλά κάνετε και ρωτάτε.. Κυρίως για ένα τόσο σοβαρό θέμα. (ή ειρωνεία  προηγουμένως δεν ήταν για εσάς) 

Ρωτήστε πάντως το γιατρό σας, μπορεί άνετα να κάνει το εμβόλιο όποτε θελήσει και μπορεί ο άντρας σας! 

κοιτα γενικα πιστευω οτι ολα τα εμβολια βοηθανε για τον κορονοιο  ειδικα αυτα που σχετιζονται με αρρωστιες που προκαλουν πνευμονιες ειναι ο οργανισμος γενικα πιο θωρακισμενος. επισης τωρα με τον κορονοιο εισαι καλλημενη τουλαχιστον απο τις αλλες ασθενειες οποτε αν αρρωστησει το μικρο δεν θα εχεις διπλο φοβο να ανναρωτιεσαι τι μπορει να εχει το μωρο. εγω με αυτην την εννοια ισως το εκανα στην ωρα του να ξεμπερδευω . 

περσι σου λεω κ εμεις το καθιστερησαμε γιατι βαλαμε αλλα εμβολια πρωτα που θεωρησε η γιατρος πιο επειγον για την φαση που περναμε κ αργοτερα θελαμε απλα να γυρισουμε αθηνα . βλεποντας κ κανοντας αν εχεις αλλα εμβολια που θεωρησει η γιατρος σου πιο επειγον  πραττεις αναλογα αν δεν εχεις κανενα εμβολιο μπροστα για να κανεις ισως επειδη ερχετε κ χειμωνας κ λογικα μια ιωση θα περασετε κ θα καθηστερησετε καλο ειναι να μην μεινεις πισω τωρα που ειστε καλα . 

κ για να μην παρεξηγηθω επειδη εισαι νεα μαμα σου λεω τι εχω σκεφτει κ τι εχω περασει εγω με τα εμβολια κ τις ενεργειες που εκανα. δηλαδη μπορει να μην εχεις ακομα σκεφτει επειδη ειναι ο πρωτος χειμωνας με το παιδακι πιο μεγαλο οτι τωρα θα αρχισει να σου αρρωσταινει πιο ευκολα ειναι η ηλικια που ξεκινανε κ κολλανε πιο ευκολα ιωσεις απο οτι οταν ηταν μωρο κ ερχετε χειμωνας οποτε πρεπει να το συνιπολογησεις οτι πολυ πιθανο  θα πατε πισω στα εμβολια γενικα 

• Μου αρέσει 1

Εκανε το MMR η μικρή μου κόρη πριν από 3 βδομάδες που έγινε 15 μηνών. Καμία παρενέργεια. Καμία παρενέργεια δεν έκανε και η μεγάλη. Δεν ήξερα ότι μπορείς να αποφασίσεις πότε θα το κάνεις, αλλά εδώ θα μου πεις ότι μπορείς να αποφασίσεις το αν θα το κάνεις, το πότε μας πείραξε. Εγώ προσωπικά περίμενα πως και πως να γίνει 15 μηνών για να το κάνει γιατί η ιλαρα δεν είναι μια ασθένεια που παίρνεις το ρίσκο να την κολλήσει. Είχε υπάρξει μάλιστα και ένα περιστατικό που κόλλησε ένα μωράκι 13 μηνων ιλαρα επειδή πήγε στα επείγοντα και δεν είχε κάνει το εμβόλιο ακόμα και έπρεπε τελικά να νοσηλευτει. Στα ίδια επείγοντα, τις ίδιες μέρες είχαμε πάει και εμείς την κόρη μου, 14 μηνών τότε, οπότε ετρεμα κάθε μέρα για 2 βδομάδες μήπως το κόλλησε κι αυτή. Δεν θα το ξεχάσω. 

Παρόλα αυτά, όπως σου είπαν και πιο πάνω, το ότι κανένα από τα 2 μου παιδιά δεν είχε παρενέργειες (η μεγάλη μάλιστα είχε κάποια αντίδραση στα περισσότερα εμβόλια, αλλά όχι στο MMR), η μικρή δεν ειχε σε κανένα) , δεν σημαίνει ότι δεν θα εχει και το δικό σου. Καλή τύχη :)

• Μου αρέσει 1

Για να να πω και την δικη μου (αχρηστη σε τοσο μικρο στατιστικο δειγμα) εμπειρια, και τα 3 μου παιδια, μια εβδομαδα μετα το ΜΜR ανεβασαν πυρετο 39-40, η ανιψια μου επισης και εκανε πυρετικους σπασμους για το οποιο και νοσηλευτηκε. H παιδίατρός μας μας είχε ενημερώσει και μάλιστα όταν σαν νέα μαμά είχα ανησυχήσει με το πρώτο σαραντάρι, είχα πάρει την απάντηση ότι αν δεν υπήρχε καθόλου πυρετός, επειδή το εμβόλιο είναι ευαίσθητο στη μη σωστή αποθήκευση, θα υποψιαζόταν ότι μπορεί να έχει απενεργοποιηθεί και να μην έπιασε καν, οπότε θεωρούσε εξαιρετικό σημάδι την αντίδραση στην πρώτη δόση.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...