Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Just now, Lenia16 είπε:

Πςριστατικο στον παιδικό σταθμό. Αποκριάτικο παρτυ, φτάνουμε, η κόρη μου μέσα στην τρελή χαρά που είχε ντυθεί, βιαζόταν να μπει μέσα να δείξει τη στολή της. Μπαίνουμε, βλέπει άλλα δύο κοριτσάκια ντυμένα ίδια, μουτρωνει, ζητάει πιπιλα :lol:. Της εξηγώ ότι η στολή της είναι τόσο όμορφη που κ τα άλλα κορίτσια πήραν την ίδια κ τώρα είναι ομάδα και θα χορεύουν μαζί κλπ κλπ Ερχεται λοιπόν ένα αξιαγάπητο παιδάκι κατά τα άλλα, που όμως γνωρίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσοχή από την οικογένεια του και εκφράζει συμπεριφορές απρεπεις σε εισαγωγικά όπως να τρομάζει κ να επιτίθεται στα μικρότερα, και τους λέει όλες το ίδιο ντυθηκατε, είστε χαζες. Κ μου βγήκε τόσο αυθόρμητα κ του είπα κοίτα εσύ που δε ντυθηκες τπτ κ άσε τα κορίτσια που είναι κούκλες με τις στολές τους. Δεν γινόταν να το καταπνιξω!

Με λιγα λόγια έγινες κι εσυ δίχρονο :P 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 490
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Lenia16 είπε:

Πςριστατικο στον παιδικό σταθμό. Αποκριάτικο παρτυ, φτάνουμε, η κόρη μου μέσα στην τρελή χαρά που είχε ντυθεί, βιαζόταν να μπει μέσα να δείξει τη στολή της. Μπαίνουμε, βλέπει άλλα δύο κοριτσάκια ντυμένα ίδια, μουτρωνει, ζητάει πιπιλα :lol:. Της εξηγώ ότι η στολή της είναι τόσο όμορφη που κ τα άλλα κορίτσια πήραν την ίδια κ τώρα είναι ομάδα και θα χορεύουν μαζί κλπ κλπ Ερχεται λοιπόν ένα αξιαγάπητο παιδάκι κατά τα άλλα, που όμως γνωρίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσοχή από την οικογένεια του και εκφράζει συμπεριφορές απρεπεις σε εισαγωγικά όπως να τρομάζει κ να επιτίθεται στα μικρότερα, και τους λέει όλες το ίδιο ντυθηκατε, είστε χαζες. Κ μου βγήκε τόσο αυθόρμητα κ του είπα κοίτα εσύ που δε ντυθηκες τπτ κ άσε τα κορίτσια που είναι κούκλες με τις στολές τους. Δεν γινόταν να το καταπνιξω!

Αρα προσεβαλλες το παιδακι επειδή ειπε κατι στην κορη σου??? Λυπάμαι αλλά η δικη σου συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη... Αυτο ειναι παιδι και μπορεί να μην καταλαβαίνει... Εσυ που εισαι ενηλικη, ποια δικαιολογία έχεις? 

Just now, anemoni1989 είπε:

Αρα προσεβαλλες το παιδακι επειδή ειπε κατι στην κορη σου??? Λυπάμαι αλλά η δικη σου συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη... Αυτο ειναι παιδι και μπορεί να μην καταλαβαίνει... Εσυ που εισαι ενηλικη, ποια δικαιολογία έχεις? 

Να απαντήσω εκ μέρους της, φαντάζομαι μαθαίνει στην κόρη της να απαντάει όταν δέχεται επίθεση λεκτική.

Ξέρεις το να κοροιδεύει κάποιο παιδάκι άλλα παιδιά και να τους μιλάει άσχημα, συνεχίζεται μετά και σε μεγαλύτερη ηλικία και κλιμακώνεται.

Just now, marakiz είπε:

Αν του το λέει η ίδια το θεωρώ περιττό και άκομψο. Τελος παντων. Ας συμφωνησουμε πως διαφωνούμε.

Κανενα προβλημα!  :))) Μπορει να ειναι και περιττο και ακομψο...

Μπορει μεγαλωνοντας τα παιδια μου να αναθεωρησω..ποτε δεν ξερεις!

Προς το παρον, (ισως για να καταλαβεις πως το εχω στο μυαλο μου) επειδη ο γιος μου ειναι σε φαση που θα παιξει ανετα αλλα ειναι και μικρος/ευκολος στοχος για τα μεγαλυτερα παιδια και δεν μπορει να εκφραστει, να υπερασπιστει τον εαυτο του, νιωθω οτι πρεπει να γινω η φωνη του μεχρι να μπορεσει εκεινος να υπερασπιστει τον ιδιο...χωρις αυτο να σημαινει οτι θα μειωσω/προσβαλλω ενα αλλο παιδι...αλλα θελω το παιδι μου να δει οτι η μαμα μιλαει για μενα και με υπερασπιζεται μπροστα στο αλλο παιδακι.

Just now, erin0000 είπε:

Να απαντήσω εκ μέρους της, φαντάζομαι μαθαίνει στην κόρη της να απαντάει όταν δέχεται επίθεση λεκτική.

Ξέρεις το να κοροιδεύει κάποιο παιδάκι άλλα παιδιά και να τους μιλάει άσχημα, συνεχίζεται μετά και σε μεγαλύτερη ηλικία και κλιμακώνεται.

Ναι αλλα εγω προσωπικα αν απαντήσει έτσι η κορη μου στο μέλλον θα ντραπω. Η αμυνα δεν πρεπει να γίνεται επίθεση.. Μπορουσε απλα να πει "εμας μας αρεσει υτη η στολή και για αυτο την επιλεξαμε. Είναι γούστο, οχι χαζομαρα"... Με το να προσβαλλει δηλαδή το 4χρονο τ κέρδισε??  Αν οι γονεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για στολή δηλαδή, το εκμεταλλευομαστε με τη δικαιολογία της υπεράσπισης?? 

Λυπάμαι αλλα εγω με αυτη τη μορφη της διαπαιδαγωγησης διαφωνώ καθετα... Ετσι κανουμε αγενη παιδια, οχι παιδια που υπερασπιζονται τον εαυτό τους... Εγω τουλάχιστον ετσι ξερω και ετσι θα μεγαλώσω το παιδι μου και δεν θα ανεχτω ποτε να τ μιλησει καποιος ετσι ουτε να μιλησει η ιδια ετσι φυσικά... 

Διαφημίσεις

Just now, Fenia27 είπε:

Προς το παρον, (ισως για να καταλαβεις πως το εχω στο μυαλο μου) επειδη ο γιος μου ειναι σε φαση που θα παιξει ανετα αλλα ειναι και μικρος/ευκολος στοχος για τα μεγαλυτερα παιδια και δεν μπορει να εκφραστει, να υπερασπιστει τον εαυτο του, νιωθω οτι πρεπει να γινω η φωνη του μεχρι να μπορεσει εκεινος να υπερασπιστει τον ιδιο...χωρις αυτο να σημαινει οτι θα μειωσω/προσβαλλω ενα αλλο παιδι...αλλα θελω το παιδι μου να δει οτι η μαμα μιλαει για μενα και με υπερασπιζεται μπροστα στο αλλο παιδακι.

Μα σε αυτό δεν διαφωνω καθολου! κ εγω είμαι πάντα δίπλα και ειδικά όσο δεν μιλούσε, μιλούσα εγώ γι αυτόν. Σε παρακαλώ μην τον πειράζεις δεν του αρέσει να τον πειράζουν. Αν όμως έχει ήδη επέμβει η άλλη μαμά και το έχει πει αυτό μπροστά στο παιδί της, το παιδί μου το ακούει ότι δεν ήταν σωστό που τον πείραξαν. Για όλα τα παιδιά θα επέμβω αν δω ότι τα πειράζουν και δεν είναι κάποιος ενήλικας εκεί να το σταματήσει. 

Ναι αλλα εγω προσωπικα αν απαντήσει έτσι η κορη μου στο μέλλον θα ντραπω. Η αμυνα δεν πρεπει να γίνεται επίθεση.. Μπορουσε απλα να πει "εμας μας αρεσει υτη η στολή και για αυτο την επιλεξαμε. Είναι γούστο, οχι χαζομαρα"... Με το να προσβαλλει δηλαδή το 4χρονο τ κέρδισε??  Αν οι γονεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για στολή δηλαδή, το εκμεταλλευομαστε με τη δικαιολογία της υπεράσπισης?? 

Λυπάμαι αλλα εγω με αυτη τη μορφη της διαπαιδαγωγησης διαφωνώ καθετα... Ετσι κανουμε αγενη παιδια, οχι παιδια που υπερασπιζονται τον εαυτό τους... Εγω τουλάχιστον ετσι ξερω και ετσι θα μεγαλώσω το παιδι μου και δεν θα ανεχτω ποτε να τ μιλησει καποιος ετσι ουτε να μιλησει η ιδια ετσι φυσικά... 

Εντάξει έχεις δίκιο σε αυτό.  Τουλάχιστον για αυτές τις ηλικίες παιδικού σταθμού. Μπορεί να έλεγα, " μην μιλάς άσχημα, είναι κούκλες όλες τους με τις στολές τους".

Αλλά διαβάζω ότι αυτό το παιδί είχε και ιστορικό όπου τρομάζει και επιτίθεται σε μικρότερα. Οπότε εξετάζω πάντα και τις συνθήκες. Νομίζω κανείς δεν έχει σκοπό να μαλώσει ή να ειρωνευτεί νήπια. 

Just now, erin0000 είπε:

Εντάξει έχεις δίκιο σε αυτό.  Τουλάχιστον για αυτές τις ηλικίες παιδικού σταθμού. Μπορεί να έλεγα, " μην μιλάς άσχημα, είναι κούκλες όλες τους με τις στολές τους".

Αλλά διαβάζω ότι αυτό το παιδί είχε και ιστορικό όπου τρομάζει και επιτίθεται σε μικρότερα. Οπότε εξετάζω πάντα και τις συνθήκες. Νομίζω κανείς δεν έχει σκοπό να μαλώσει ή να ειρωνευτεί νήπια. 

Ε ναι, όχι και bully το διχρονο/τετράχρονο. :confused:

Μπορεί να πει εννοείται και δεν είναι χαζές, τι λες ίσα ισα κοίτα πόσο όμορφες είναι. Εσύ? γιατί δεν ντύθηκες? Δεν σου άρεσε τίποτα?

Just now, marakiz είπε:

Μπορεί να πει εννοείται και δεν είναι χαζές, τι λες ίσα ισα κοίτα πόσο όμορφες είναι. Εσύ? γιατί δεν ντύθηκες? Δεν σου άρεσε τίποτα?

Είπα εγώ τη λέξη bully???

Just now, erin0000 είπε:

Και παλι ρε συ, είναι παιδι .. Δεν δικαιολογειται ενηλικας να μιλησει ετσι... Θα μας αρεσε εμας να πουν ετσι σ παιδι μας? 

Just now, marakiz είπε:

Ακριβώς!!! 

Διαφημίσεις

Και παλι ρε συ, είναι παιδι .. Δεν δικαιολογειται ενηλικας να μιλησει ετσι... Θα μας αρεσε εμας να πουν ετσι σ παιδι μας? 

Επειδή σχολιάζω περιστατικό που δεν γνωρίζω, ας μην κάνω εικασίες.

Γνωρίζοντας από δικές μου εμπειρίες, υπάρχουν περιπτώσεις που νιώθεις ότι πρέπει να υπερασπιστείς το παιδί σου ή να του δείξεις πως να απαντάει. Δηλαδή σε κάποιο παιδί που ντρέπεται, που νιώθει άσχημα για κάτι και έρχονται και το κοροιδεύουν μπροστά σου κιόλας=θράσος, νιώθεις ότι πρέπει να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ;

πχ α δημοτικού μου γκρίνιαζε η κόρη μου ότι ένα κορίτσι την κοροιδεύει συνέχεια. Της έλεγα να μην δίνει σημασία, πως να απαντάει (ευγενικά) κτλ. Και μια μέρα που ήμουν στο σχολείο, έρχεται αυτό το κορίτσι μαζί με ένα άλλο, μπροστά μου και λένε στην κόρη μου "είσαι άσχημη. Και βάζουν τα γέλια". Μπροστά μου κιόλας. Αυτό ήταν επίδειξη δύναμης από τα μικρά... Ότι να σε κοροιδεύουμε και μπροστά στη μαμά σου και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι τι είπα (όχι να τις κρεμάσω ανάποδα) , αντέδρασα πάντως εκείνη την στιγμή (όχι να ψάχνω που είναι η μαμά της) και δεν ξανα-ασχολήθηκαν με την κόρη μου. Εκείνη την ώρα τι θα έλεγα "κοριτσάκια μου είναι όμορφη η κόρη μου να είστε ευγενικές; "

Βρε κορίτσια κάνετε παρατήρηση σε ξένα παιδιά?? Εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει, βρίσκω τους γονείς και τους μιλάω....με ποιο δικαίωμα θα πάω να μιλήσω στο άλλο παιδί? Αν γίνει κάτι που δεν πρέπει και δεν το προλάβω ψάχνω τον κηδεμόνα. Λειτουργώ έτσι γιατί πραγματικά δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα αν έβλεπα κάποιον να κάνει παρατήρηση στο παιδί μου.

Το καλοκαίρι εκεί που παραθερίζαμε έπαιζαν μαζί τουλάχιστον 20 παιδάκια, μεταξύ τους ήταν και άλλα δύο (αδερφάκια) τα οποία χτυπούσαν και έσπρωχναν τα υπόλοιπα, επειδή λοιπόν δεν μπορούσα να καταλάβω ποιοι είναι οι γονείς τους -ήταν παντελώς αμέτοχοι σε ότι έκαναν τα παιδιά τους- πήρα τον γιο μου παραπέρα και του είπα πως δεν μπορεί να παίζει με τα παιδιά αυτά γιατί χτυπούν τα υπόλοιπα άσχημα και μπορεί να χτυπήσει...δεν περνάνε πέντε λεπτά από εκείνη την ώρα και ακούω ένα μπαμ...(τραντάχτικε όλη η πλακόστρωτη πλατεία από τον χτύπο) και ένα από αυτά τα αδερφάκια έσπρωξε ένα άλλο παιδί τόσο δυνατά που έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του...δεν θέλω να θυμάμαι πόσο κόπηκαν τα πόδια μου από την τρομάρα... η μαμά λοιπόν που τα παιδιά της χτύπησαν το άλλο δεν μπήκε στον κόπο ούτε να μαλώσει τα δικά της αλλά ούτε και να ζητήσει συγγνώμη για το σκηνικό αυτό. Αν ήταν το δικό μου παιδί θα μας μάζευαν από το τμήμα καθώς ειλικρινά θα πήγαινα πρώτα στο νοσοκομείο και μετά στο αστυνομικό τμήμα για μήνυση στους γονείς, όχι μόνο για το δικό μου παιδί αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που μπορεί κάποια στιγμή να τραυματιστούν σοβαρά  εξαιτίας της δικής τους αδιαφορίας, δεν φταίνε τα παιδιά όταν χτυπάνε..φταίνε οι γονείς που τα αφήνουν και δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους, οπότε δεν θα μιλήσεις στο ξένο παιδί που πάει να χτυπήσει το παιδί σου, θα μιλήσεις στους κηδεμόνες του , και αν δεν τους βρίσκεις απομάκρυνε το παιδί σου από εκεί εξηγώντας τον λόγο που το κάνεις.

Επεξεργάστηκαν by kotsifikos

Just now, erin0000 είπε:

πχ α δημοτικού μου γκρίνιαζε η κόρη μου ότι ένα κορίτσι την κοροιδεύει συνέχεια. Της έλεγα να μην δίνει σημασία, πως να απαντάει (ευγενικά) κτλ. Και μια μέρα που ήμουν στο σχολείο, έρχεται αυτό το κορίτσι μαζί με ένα άλλο, μπροστά μου και λένε στην κόρη μου "είσαι άσχημη. Και βάζουν τα γέλια". Μπροστά μου κιόλας. Αυτό ήταν επίδειξη δύναμης από τα μικρά... Ότι να σε κοροιδεύουμε και μπροστά στη μαμά σου και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι τι είπα (όχι να τις κρεμάσω ανάποδα) , αντέδρασα πάντως εκείνη την στιγμή (όχι να ψάχνω που είναι η μαμά της) και δεν ξανα-ασχολήθηκαν με την κόρη μου. Εκείνη την ώρα τι θα έλεγα "κοριτσάκια μου είναι όμορφη η κόρη μου να είστε ευγενικές; "

Ελα πες τι της ειπες, σιγά μην δεν θυμάσαι! :-P

Διαφημίσεις

Just now, erin0000 είπε:

Επειδή σχολιάζω περιστατικό που δεν γνωρίζω, ας μην κάνω εικασίες.

Γνωρίζοντας από δικές μου εμπειρίες, υπάρχουν περιπτώσεις που νιώθεις ότι πρέπει να υπερασπιστείς το παιδί σου ή να του δείξεις πως να απαντάει. Δηλαδή σε κάποιο παιδί που ντρέπεται, που νιώθει άσχημα για κάτι και έρχονται και το κοροιδεύουν μπροστά σου κιόλας=θράσος, νιώθεις ότι πρέπει να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ;

Μην μπερδευεσαι, δεν ειπα να μην υπερασπιστει... Ειπα να υπερασπιστει με τη σοφία ομως που εχει ενας ενηλικας... 

Εγω προσωπικα θεωρω λαθος και ενδειξη ανωριμοτητας να απαντήσω ετσι σε ενα παιδι.. Και σ εξηγησα... Μπορει η οικογένεια  να μην ειχε την οικονομική δυνατότητα για  στολή... Δηλαδη, δεν μας νοιάζει αυτό??? Το χτυπαμε εκει που ποναει επειδή πονεσε το δικο μας παιδι??? Μπορεί για καποιους να ειναι σωστο... Τι να πω? Εγω διαφωνώ. Ο σκοπος δεν αγιαζει παντοτε τα μεσα. 

Just now, Fenia27 said:

Γιατι θα ενοχληθεις? θα πρεπει να εισαι ετοιμη απο την στιγμη το παιδι σου χτυπησει ενα αλλο παιδι (εκτος σχολειου) να δεχτεις και εσυ και το παιδι σου την δυσαρεσκεια ενος αλλου γονεα και παιδιου. Οταν εγω απευθυνθω στο παιδι σου και του πω  " δεν σου επιτρεπω να χτυπας τον γιο μου" γιατι ενοχλεισαι? Το εβρισα το παιδι σου? το χτυπησα? Του εκανα κυρηγμα? Δεν θα μπορουσε να με νοιαζει λιγοτερο η διαπεδαγωγηση ενος αλλου παιδιου. Απο ποτε μια προταση ειναι διαπεδαγωγηση?

Για τους λογους που ανεφερε η @marakiz. Γιατι ενα παιδακι 2, 3 χρονων δεν καταλαβαινει την πραξη του προφανως να χτυπησει (στην δικη μας περιπτωση δαγκωσει ενα παιδακι). Και γιατι ειμαι εκει και προσπαθω να του δειξω το λαθος του. Ειναι λαθος, δεν αντιλεγει κανεις, ακομη κι αν δεν καταλαβαινει τι ακριβως συμβαινει. Γι αυτο ακριβως ομως ειναι ο γονιος του εκει για να το βοηθησει. Οπως εισαι εσυ εκει στο δικο σου παιδι για να του συμπαρασταθεις. Με το να του απευθυνεται ενας ξενος και να του λεει με αυστηρο υφος "δεν σου επιτρεπω..." δεν ξερω κατα ποσο το 3χρονο θα καταλαβει τι ακριβως γινεται και για ποιο λογο εσυ "του επιτιθεσαι".

Just now, marakiz είπε:

Ελα πες τι της ειπες, σιγά μην δεν θυμάσαι! :-P

Κάτι για τη δική της ομορφιά. :grin:

Δεν απαντάω σαν ενήλικας εκείνη την ώρα. Δείχνω στο παιδί πως να απαντάει. Γιατί η δικιά μου αντί να απαντήσει, κοίταγε αποσβολωμένη έτοιμη να βάλει τα κλάμματα.

Λοιπόν επειδή εγώ είμαι σπασικλάκι και μελετάω προσεκτικά, στην ομάδα της ενσυναίσθησης εχω διαβάσει ότι αν ένα παιδάκι κάνει κάτι που ενοχλεί το παιδί σου, γίνεσαι η φωνή του παιδιού σου και απαντάς, όχι μαλώνοντας, για να μάθει κ το παιδί σου να απαντάει. Δεν υποκαθιστάς δηλαδή τον γονιό αλλά το παιδί σου. 

Αυτά στη θεωρία είναι ωραία βέβαια. Στην πράξη το μόνο που μου έχει τύχει, γιατί ακόμα δεν πάμε παιδική, είναι στο καράβι ένα κοριτσάκι που από την πολλή χαρά που είδε τον μικρό, ήθελε να του δίνει την πιπίλα, να το ταΐσει, να του κρατάει το παγουρίνο κλπ, και καθόταν συνέχεια από πάνω μας. Ήταν και χειμώνας και φουλ η γρίπη και είχα ενοχληθεί πολύ. Αλλά πραγματικά ντρεπόμουν πολύ για το τι θα πω. Της είπα πολλές φορές ότι δεν θέλει να τον ταΐζουν και να του κρατάνε το νερό, μπορεί και μόνος του, αλλά δεν καταλάβαινε. Και οι γονείς άφαντοι, τριγύριζε το παιδί τους σ΄ ένα καράβι γεμάτο κόσμο και ούτε αναρωτήθηκαν πού ήταν. Τελικά πήγε και έκανε κάπου αλλού φασαρία και την μάζεψαν και ησυχάσαμε. 

Θα μας αρεσε εμας να πουν ετσι σ παιδι μας? 

Οχι σε κανεναν δεν θα αρεσε να μιλησουν ετσι στο παιδι τους...Ακομη ομως και αυτο ειναι ενα μαθημα για το παιδι. Οταν λοιπον το παιδι μου θα μου πει οτι καποιος μεγαλος/μικρος/γονεας/μη γονεας του μιλησε ετσι..θα του επισημανω τα εξης:

a) Για να σου μιλησε, μηπως κατι τον ενοχλησε?

b)Τι ηταν αυτο που τον ενοχλησε? ποια ηταν η δικη οσυ συμπεριφορα?

c)πως ενιωσες εσυ οταν σου μιλησαν ετσι?

Καταληγουμε σε ενα πολυ καλο μαθημα οτι οταν συμπεριφερομαστε ασχημα σε ανθρωπους αυτο γυρναει καταπανω μας καποια στιγμη!

Δηλαδη και καποιος να μιλησει ασχημα στο παιδι μας δεν ηρθε η συντελεια του κοσμου. Μια ασχημη συμπεριφορα απεναντι στο παιδι μας μπορει ευκολα να ειναι η αφορμη για μια πολυ ωραια συζητηση.

Το προβλημα ειναι οταν ο γονεας ειναι απων και η συζυτηση αυτη δεν θα γινει ποτε.

Εντάξει πάντως για να μην βάλουμε κανεναν στη γωνία.. Όλοι συμπεριφερόμαστε κάποιες στιγμές λάθος. Στη λαχτάρα μας να υπερασπιστούμε το παιδί μας, στην απειρία μας ως φρεσκομαμάδες, στην αυπνία που μας βασανίζει. 

Κι εγώ μια φορά που ήταν 15 μηνών ο γιος μου κι εκλαιγε για ένα παιχνίδι (βρεφικό να το τονίσω) που δεν του έδινε ένα δεκάχρονο σε μια επίσκεψη με τίποτα όμως παροτι εκλαιγε τοση ωρα που κάποια στιγμή ενώ προσπαθούσα να παρηγορήσω το γιο μου, κουρασμένη αύπνη πολυ αυπνη , γύρισα και ειπα στο γιο μου, αστον αγάπη μου ειναι μωρακι και δεν καταλαβαινει και μπορει να αρχισει να κλαιει κι αυτός. 

Ειχα τύψεις για μια εβδομαδα. 

Just now, Fenia27 είπε:

Οχι σε κανεναν δεν θα αρεσε να μιλησουν ετσι στο παιδι τους...Ακομη ομως και αυτο ειναι ενα μαθημα για το παιδι. Οταν λοιπον το παιδι μου θα μου πει οτι καποιος μεγαλος/μικρος/γονεας/μη γονεας του μιλησε ετσι..θα του επισημανω τα εξης:

a) Για να σου μιλησε, μηπως κατι τον ενοχλησε?

b)Τι ηταν αυτο που τον ενοχλησε? ποια ηταν η δικη οσυ συμπεριφορα?

c)πως ενιωσες εσυ οταν σου μιλησαν ετσι?

Καταληγουμε σε ενα πολυ καλο μαθημα οτι οταν συμπεριφερομαστε ασχημα σε ανθρωπους αυτο γυρναει καταπανω μας καποια στιγμη!

Δηλαδη και καποιος να μιλησει ασχημα στο παιδι μας δεν ηρθε η συντελεια του κοσμου. Μια ασχημη συμπεριφορα απεναντι στο παιδι μας μπορει ευκολα να ειναι η αφορμη για μια πολυ ωραια συζητηση.

Το προβλημα ειναι οταν ο γονεας ειναι απων και η συζυτηση αυτη δεν θα γινει ποτε.

Μα προφανως και δε θα ερθει η συντελεια, καποια στιγμη καποιος θα τ μιλησει ασχημα... Αλλα ειλικρινά θεωρώ τεράστιο λαθος να γινω εγω το  κακο παραδειγμα που θα ακολουθησει το παιδι μου.. Δηλαδη τι, ονομασαμε διαπαιδαγωγηση το να προσβαλλουμε ενα ανηλικο καταμουτρα???? 

Just now, Chrysoum είπε:

Για τους λογους που ανεφερε η @marakiz. Γιατι ενα παιδακι 2, 3 χρονων δεν καταλαβαινει την πραξη του προφανως να χτυπησει (στην δικη μας περιπτωση δαγκωσει ενα παιδακι). Και γιατι ειμαι εκει και προσπαθω να του δειξω το λαθος του. Ειναι λαθος, δεν αντιλεγει κανεις, ακομη κι αν δεν καταλαβαινει τι ακριβως συμβαινει. Γι αυτο ακριβως ομως ειναι ο γονιος του εκει για να το βοηθησει. Οπως εισαι εσυ εκει στο δικο σου παιδι για να του συμπαρασταθεις. Με το να του απευθυνεται ενας ξενος και να του λεει με αυστηρο υφος "δεν σου επιτρεπω..." δεν ξερω κατα ποσο το 3χρονο θα καταλαβει τι ακριβως γινεται και για ποιο λογο εσυ "του επιτιθεσαι".

Ξαναλεω δεν μιλαω για τριχρονο. Μιλαω για παιδια δημοτικου που ξερουν πολυ καλα ποτε ποναει. Μιλαω για παιδια μεγαλα που κανουν τα τριχρονα παιχνιδι τους. 

Just now, Fenia27 είπε:

Ξαναλεω δεν μιλαω για τριχρονο. Μιλαω για παιδια δημοτικου που ξερουν πολυ καλα ποτε ποναει. Μιλαω για παιδια μεγαλα που κανουν τα τριχρονα παιχνιδι τους. 

Εκει προφανως και θα μιλησεις (μιλαω για ηλικιες 7-10 χρονων)!!! Και ναι, θα ηθελα να μαλωναν και την κορη μου αν φεροταν αντίστοιχα σε μικροτερα παιδια και θα ετρωγε και τιμωρια απο πανω αν εκανε και παραπονα (ξερω ξερω καποιες θα πεσετε να με φατε, αλλα στο μεγαλωμα των παιδιών ειμαι της αποψης πως η πολυ ελευθερία βλαπτει)! Καλως ή κακως τα παιδιά πρέπει να μαθουν πως οι μεγαλοι εχουν περισσοτερο λόγο απο τα ιδια σε καποια πραγματα.. Και  πρέπει να σέβονται 

Προφανώς στο θέμα γράφουν μαμάδες δύο διαφορετικών κατηγοριών, μαμάδες με παιδιά μικρότερης ηλικίας και μαμάδες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Έχοντας παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, λάβετε υπόψη ότι όλα από κάπου ξεκινάνε! Ναι το δίχρονο, τρίχρονο που στον παιδικό χτυπάει, δεν σέβεται κλπ θα το συνεχίσει και αργότερα και εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Όσο και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας τι είναι καλό και τι όχι, είναι προφανές ότι το παιδί που χτυπάει, κοροιδεύει, δεν σέβεται, φέρεται έτσι γιατί από το σπίτι αντιγράφει συμπεριφορές.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακίζουμε το παιδί μας απέναντι σε όλα αυτά. Όχι με την έννοια της ανταπόδοσης αλλά ούτε και με την έννοια της αποδοχής.

Όταν ένα παιδί σε μία παιδική χαρά π.χ. χτυπάει τα άλλα εκεί οφείλουμε ως ενήλικες να επέμβουμε, εφόσον δεν επεμβαίνει ο γονέας.

Όχι για να τιμωρήσουμε / διαπαιδαγωγήσουμε αλλά για να προστατέψουμε τους αδυνάμους και αυτούς που δέχονται τα χτυπήματα.

Σαφώς και δεν θα κατηγορήσω κάποιον γονέα που επενέβη και ίσως και με άκομψο τρόπο «μάλωσε» ένα παιδάκι. Το εν λόγω παιδάκι σίγουρα έχει πολύ περισσότερα πράγματα να αντιμετωπίσει σπίτι του από το να στενοχωρηθεί από έναν ξένο που τον μάλωσε.

Και ο κάθε γονέας έχει την ευθύνη του παιδιού του, όταν είναι σε δημόσιο χώρο, πόσο μάλλον όταν το παιδί δεικνύει επιθετική συμπεριφορά.

Επίσης, αν κάποιος φτάσει στο σημείο να μαλώσει το παιδί σας, μην τρελαίνεστε, μάλλον είναι μία καλή αφετηρία για προβληματισμό. Μπορεί να είναι τρελός ο άλλος μπορεί και όχι όμως!

Προφανώς στο θέμα γράφουν μαμάδες δύο διαφορετικών κατηγοριών, μαμάδες με παιδιά μικρότερης ηλικίας και μαμάδες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Έχοντας παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, λάβετε υπόψη ότι όλα από κάπου ξεκινάνε! Ναι το δίχρονο, τρίχρονο που στον παιδικό χτυπάει, δεν σέβεται κλπ θα το συνεχίσει και αργότερα και εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Όσο και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας τι είναι καλό και τι όχι, είναι προφανές ότι το παιδί που χτυπάει, κοροιδεύει, δεν σέβεται, φέρεται έτσι γιατί από το σπίτι αντιγράφει συμπεριφορές.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακίζουμε το παιδί μας απέναντι σε όλα αυτά. Όχι με την έννοια της ανταπόδοσης αλλά ούτε και με την έννοια της αποδοχής.

Όταν ένα παιδί σε μία παιδική χαρά π.χ. χτυπάει τα άλλα εκεί οφείλουμε ως ενήλικες να επέμβουμε, εφόσον δεν επεμβαίνει ο γονέας.

Όχι για να τιμωρήσουμε / διαπαιδαγωγήσουμε αλλά για να προστατέψουμε τους αδυνάμους και αυτούς που δέχονται τα χτυπήματα.

Σαφώς και δεν θα κατηγορήσω κάποιον γονέα που επενέβη και ίσως και με άκομψο τρόπο «μάλωσε» ένα παιδάκι. Το εν λόγω παιδάκι σίγουρα έχει πολύ περισσότερα πράγματα να αντιμετωπίσει σπίτι του από το να στενοχωρηθεί από έναν ξένο που τον μάλωσε.

Και ο κάθε γονέας έχει την ευθύνη του παιδιού του, όταν είναι σε δημόσιο χώρο, πόσο μάλλον όταν το παιδί δεικνύει επιθετική συμπεριφορά.

Επίσης, αν κάποιος φτάσει στο σημείο να μαλώσει το παιδί σας, μην τρελαίνεστε, μάλλον είναι μία καλή αφετηρία για προβληματισμό. Μπορεί να είναι τρελός ο άλλος μπορεί και όχι όμως!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...