Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ρουτίνα ύπνου

marakiz

Recommended Posts

πρίν από 8 λεπτά , marakiz είπε:

Κάτσε κάτσε και σου έρχεται ένα ωραιότατο άλμα στους 17 μήνες που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου!! (ή θα τρίβεις ματάκια από την αϋπνία :mrgreen:)

Διάβασε λίγο το άλλο ποστ μου για τον αποθηλασμο σε παρακαλώ γιατί το αναφέρω κ αναρωτιέμαι μήπως έχει ξεκινήσει ήδη.

• 1 month later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 50
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Η ρουτίνα που έχουμε καθιερώσει είναι η εξής;

Κατα τις 8μμ σβήνουν τα πολλά φώτα και μειώνονται οι θόρυβοι, κάνουμε μπάνιο και ενιοτε λιγο μασαζάκι, πίνει το γάλα και συνήθως κοιμόταν στο μπιμπερό.

Τις τελευταίες μέρες θέλει λίγο νανούρισμα πριν τον βάλω στην κούνια ή μπορεί 10΄ αφου τον βάλω να ξεκινήσει να κλαίει και να θέλει ξανά νανούρισμα . 

Ο μπεμπούλης εκλεισε τον 4ο μήνα και εδώ και περίπου 1 μήνα εχει παγιωθεί ο βραδινός ύπνος ώς εξής: από τις 8 και μετά βλέπω ότι είναι ζορισμένος. Το απόγευμα γενικά δεν κοιμάται, από τις 4.30 και μετά μόνο ένα μισάωρο το πολύ κάπου μεταξύ 6-7.30. Γύρω στις 8 λοιπόν κάνουμε μπανάκι, όχι κάθε βράδυ γιατί δεν τον ενθουσιάζει ακόμα, μασαζάκι που του αρέσει πολύ, και τάισμα. Μετά ξαναζωντανεύει για λίγη ώρα, που μπορεί να κάτσει στο ριλάξ όσο τρώμε (σπάνια), ή απλώς να μπει στο κρεβάτι του και να κάνει χαρούλες, να κουνάει χέρια-πόδια κλπ που φυσικά μετά από λίγο τον κουράζουν. Τότε σβήνουν τα φώτα, αρχίζιε μουσική και νανούρισμα. Πριν από 1-2 βδομάδες κοιμόταν στα χέρια μου με τραγούδι και κούνημα, αλλά με κάμποσο κλάμα. Κ¨αποια στιγμή κουράστηκα από το κλάμα γιατί κατάλαβα ότι τον εκνεύριζε, και τον έβαλα απλά στο κρεβάτι του. Με πιπίλα, χαδάκια, τραγούδι κλπ, καμιά φορά κοιμάται τελείως μόνος, άλλες θέλει ξανά λίγη αγκαλιά κλπ. Αυτό κρατάει περίπου από τις 9 έως τις 9.30. Τότε πραγματικά σαν να ήταν κουρδισμένος, κλείνει μάτια και κοιμάται, όση ένταση κ αν είχε πριν, όση ώρα κ αν μας είχε πάρει. 

Αυτή τη διαδικασία δεν την καθιέρωσα εγώ, προέκυψε μόνη της. Τους πρώτους  μήνες λόγω κολικών και παλινδρόμησης υπήρχε μια γενική αναστάτωση και ο ύπνοσ απλώς προέκυπτε με το φαγητό χωρίς κάποια διαδικασία. 

• 7 months later...

Εδώ και μία εβδομάδα ο μικρός δεν θηλάζει για να κοιμηθεί κ γενικά ο θηλασμός έχει βγει τελείως απ την ρουτίνα. Σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο αφού φάει το βραδυνό του μία μισή με δυο ώρες αργότερα πίνει το γάλα του, έπειτα κάνουμε μπάνιο, πλένει δόντια, πάμε τουαλέτα και μετά μπαίνουμε στο δωμάτιο. Πριν λίγες μέρες ακολουθούσε θηλασμός και ύπνος στο πεντάλεπτο.

Τώρα ξαπλωνω μαζί του στο κρεβάτι του και δεν ξέρω ακριβώς ποια βήματα να ακολούθησω. Μία σηκώνεται και παίζει μαζί μου στο μισοσκοταδο, μία μιλά ακατάπαυστα, μία θέλει παραμύθι. Μετά από μισή ωρα αρχίζει τα συνεχόμενα χασμουρητα του λέω "ηρέμησε τώρα να κοιμηθείς, είναι νύχτα!" Ξαπλώνει μπρούμυτα και κοιμάται. 

Αναρωτιέμαι εσείς ποια ακριβή βήματα ακολουθείτε? Και τι μπορώ να κάνω? Διαφορετικα πιστεύετε πως θα διαμορφωθεί κάποια ρουτίνα καθώς ο χρόνος περνά χωρίς την παρέμβαση μου? 

πρίν από 47 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Εδώ και μία εβδομάδα ο μικρός δεν θηλάζει για να κοιμηθεί κ γενικά ο θηλασμός έχει βγει τελείως απ την ρουτίνα. Σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο αφού φάει το βραδυνό του μία μισή με δυο ώρες αργότερα πίνει το γάλα του, έπειτα κάνουμε μπάνιο, πλένει δόντια, πάμε τουαλέτα και μετά μπαίνουμε στο δωμάτιο. Πριν λίγες μέρες ακολουθούσε θηλασμός και ύπνος στο πεντάλεπτο.

Τώρα ξαπλωνω μαζί του στο κρεβάτι του και δεν ξέρω ακριβώς ποια βήματα να ακολούθησω. Μία σηκώνεται και παίζει μαζί μου στο μισοσκοταδο, μία μιλά ακατάπαυστα, μία θέλει παραμύθι. Μετά από μισή ωρα αρχίζει τα συνεχόμενα χασμουρητα του λέω "ηρέμησε τώρα να κοιμηθείς, είναι νύχτα!" Ξαπλώνει μπρούμυτα και κοιμάται. 

Αναρωτιέμαι εσείς ποια ακριβή βήματα ακολουθείτε? Και τι μπορώ να κάνω? Διαφορετικα πιστεύετε πως θα διαμορφωθεί κάποια ρουτίνα καθώς ο χρόνος περνά χωρίς την παρέμβαση μου? 

Προσωπικά, δεν έκανα απολύτως τίποτα. Λέγαμε ή διαβάζαμε ένα παραμύθι, μετά χαμηλώναμε λιγο το φως, καθόμουν δίπλα και διάβαζα (δικό μου βιβλίο). Αν το παιδί σηκωνόταν, το επανέφερα στο κρεβάτι, και τίποτε άλλο. 

Διαφημίσεις

πρίν από 44 λεπτά , ΑΡΓΚ είπε:

Προσωπικά, δεν έκανα απολύτως τίποτα. Λέγαμε ή διαβάζαμε ένα παραμύθι, μετά χαμηλώναμε λιγο το φως, καθόμουν δίπλα και διάβαζα (δικό μου βιβλίο). Αν το παιδί σηκωνόταν, το επανέφερα στο κρεβάτι, και τίποτε άλλο. 

Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, επειδη το χω καημό να διαβασω κανενα βιβλιο αντι να μαι συνεχεια με το ταμπλετ ή το κινητο κ να με βλεπει το παιδι, ποσο χαμηλώνες το φως που να μπορεις και να διαβαζεις αλλα και να κοιμαται το παιδι;;

1 ώρα πρίν, Έσπερος είπε:

Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, επειδη το χω καημό να διαβασω κανενα βιβλιο αντι να μαι συνεχεια με το ταμπλετ ή το κινητο κ να με βλεπει το παιδι, ποσο χαμηλώνες το φως που να μπορεις και να διαβαζεις αλλα και να κοιμαται το παιδι;;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ κυρίως kindle οπότε δεν υπάρχει θέμα, αλλά πιο πριν ή όταν διαβάζω κανονικό βιβλίο, έχω ένα μικρό φωτάκι που πιάνει πάνω στο εξώφυλλο.

On 5/12/2018 at 6:27 ΜΜ, ΑΡΓΚ είπε:

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.   Χτες και σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί κλαίει για να βγούμε στο σαλόνι. Δεν ξέρω αν έχει υπερενταση ή αν πρέπει να  μεταφέρω αργότερα την ώρα  υπνου. Πλέον κοιμάται 12 ωρο (9 με 9)  χωρίς μεσημεριανό υπνο. Είναι 23 μηνών. 

On 5/12/2018 at 5:38 ΜΜ, Mama_Anesti_ είπε:

Eμεις οταν αποθηλασαμε, ενταξαμε το βιβλιο στην καθημερινη ρουτινα. Και πριν διαβαζαμε μια στο τοσοσ, αλλα πλεον πρεπει να διαβασουμε 3-4 για να χαλαρωσει. Μολις τελειωσουμε, κλεινω το βιβλιο και πηγαινοντας να κλεισω το φως (αφηνω ενα μικρο φωτακι) συνεχιζω να του μιλαω για το τελευταιο βιβλιο-κατι σαν επεξηγηση του τελους-γιατι αν δεν πω τιποτα το πιο πιθανο ειναι να ζητησει κι αλλο βιβλιο! Μετα ξαπλωνει, καθομαι στο κρεβατι διπλα του, του τραγουδαω, καποιες φορες τον χαϊδευω και μετα απο 5-10 λεπτα κοιμαται. Εχουμε περασει κι εμεις φασεις που ηθελε να βγει εξω και να πω την αληθεια αν ειναι σπιτι ο μπαμπας τα πραγματα δυσκολευουν, αρνειται να μπει για υπνο και αν ακουσει κατι απ'το σαλονι ξεσηκωνεται, διαφορετικα κοιμαται σαν πουλακι. Αλλα παντα το αντιμετωπιζα επεξηγωντας του (θα παμε κι εμεις για υπνο τωρα, θα εχει σκοταδι στο σαλονι, δεν θα βλεπουμε για να παιζουμε, θα κλεισουμε τα ματακια σαν τα πουλακια, τα σκυλακια, τις γατουλες κλπ) ή αλλαζοντας συζητηση ή φωναζοντας τον μπαμπα να δωσει ενα τελευταιο φιλακι. Αν εβλεπα οτι επεμενε πολυ και θα εχανε την χαλαρωση του προτεινα ενα τελευταιο βιβλιο που ηξερα οτι θα του αρεσει. Αν αναφερθω στον υπνο ξεκαθαρα οπως εσυ πχ "ηρεμησε τωρα να κοιμηθεις" σιγουρα θα αντιδρασει μονο και μονο στην επιγνωση οτι τωρα θα κοιμηθει. Παντα το εκανε και στους ημερησιους. Πλεον (σχεδον 3 χρ) καποιες ελαχιστες φορες δεν τον ενοχλει.

• 1 month later...
On 6/12/2018 at 10:15 ΜΜ, Sentir...natureza είπε:

Eμεις οταν αποθηλασαμε, ενταξαμε το βιβλιο στην καθημερινη ρουτινα. Και πριν διαβαζαμε μια στο τοσοσ, αλλα πλεον πρεπει να διαβασουμε 3-4 για να χαλαρωσει. Μολις τελειωσουμε, κλεινω το βιβλιο και πηγαινοντας να κλεισω το φως (αφηνω ενα μικρο φωτακι) συνεχιζω να του μιλαω για το τελευταιο βιβλιο-κατι σαν επεξηγηση του τελους-γιατι αν δεν πω τιποτα το πιο πιθανο ειναι να ζητησει κι αλλο βιβλιο! Μετα ξαπλωνει, καθομαι στο κρεβατι διπλα του, του τραγουδαω, καποιες φορες τον χαϊδευω και μετα απο 5-10 λεπτα κοιμαται. Εχουμε περασει κι εμεις φασεις που ηθελε να βγει εξω και να πω την αληθεια αν ειναι σπιτι ο μπαμπας τα πραγματα δυσκολευουν, αρνειται να μπει για υπνο και αν ακουσει κατι απ'το σαλονι ξεσηκωνεται, διαφορετικα κοιμαται σαν πουλακι. Αλλα παντα το αντιμετωπιζα επεξηγωντας του (θα παμε κι εμεις για υπνο τωρα, θα εχει σκοταδι στο σαλονι, δεν θα βλεπουμε για να παιζουμε, θα κλεισουμε τα ματακια σαν τα πουλακια, τα σκυλακια, τις γατουλες κλπ) ή αλλαζοντας συζητηση ή φωναζοντας τον μπαμπα να δωσει ενα τελευταιο φιλακι. Αν εβλεπα οτι επεμενε πολυ και θα εχανε την χαλαρωση του προτεινα ενα τελευταιο βιβλιο που ηξερα οτι θα του αρεσει. Αν αναφερθω στον υπνο ξεκαθαρα οπως εσυ πχ "ηρεμησε τωρα να κοιμηθεις" σιγουρα θα αντιδρασει μονο και μονο στην επιγνωση οτι τωρα θα κοιμηθει. Παντα το εκανε και στους ημερησιους. Πλεον (σχεδον 3 χρ) καποιες ελαχιστες φορες δεν τον ενοχλει.

sentir αν και ετεροχρονισμένα ευχαριστώ για την απάντηση. Απ την τελευταία φορά που έγραψα συνέβησαν κάποιες καταστάσεις (μεσημεριανός ύπνος, ιωσεις) που αύξησαν τους θηλασμους. Έναμιση μήνα μετά είμαστε ξανά στον ένα θηλασμό προ υπνου. Έχω όμως καταλάβει πως δεν πίνει γάλα αλλά πιπιλα λίγα λεπτά για να αποκοιμηθεί. Θα ήθελα να του δείξω πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χαλαρώσει. Αντιλήφθηκα πως ή τηλεόραση τον νανουριζει αλλά δεν θα ηθελα να την ενταξω στην καθημερινή ρουτίνα. Προμηθεύτηκα σημερα παραμύθια και σκοπεύω μετά το μπάνιο να τα διαβάζουμε. Ελπίζω να τον ηρεμουν και να μην τον ξεσηκώνουν!

Διαφημίσεις

13 minutes ago, Mama_Anesti_ said:

sentir αν και ετεροχρονισμένα ευχαριστώ για την απάντηση. Απ την τελευταία φορά που έγραψα συνέβησαν κάποιες καταστάσεις (μεσημεριανός ύπνος, ιωσεις) που αύξησαν τους θηλασμους. Έναμιση μήνα μετά είμαστε ξανά στον ένα θηλασμό προ υπνου. Έχω όμως καταλάβει πως δεν πίνει γάλα αλλά πιπιλα λίγα λεπτά για να αποκοιμηθεί. Θα ήθελα να του δείξω πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χαλαρώσει. Αντιλήφθηκα πως ή τηλεόραση τον νανουριζει αλλά δεν θα ηθελα να την ενταξω στην καθημερινή ρουτίνα. Προμηθεύτηκα σημερα παραμύθια και σκοπεύω μετά το μπάνιο να τα διαβάζουμε. Ελπίζω να τον ηρεμουν και να μην τον ξεσηκώνουν!

Δεν θυμάμαι σε τι ηλικία είναι το παιδάκι σου πάντως το διάβασμα βοηθάει πάρα πολυ στην χαλάρωση τους, εμείς το είχαμε εντάξει από αρκετά νωρίς και τώρα που είναι σχεδόν 3 1/2 το διάβασμα την ώρα που πέφτει στο κρεβάτι του είναι αναγκαίο, και εμένα με χαλαρώνει η αλήθεια είναι. Εύχομαι να σε βοηθήσει και εσένα το ίδιο με εμάς.

απλα καμια φορα διαβαζοντας παραμυθια τα δραματοποιουμε λιγο με την φωνη,κοιτανε τις εικονες κλπ,οποτε απλα προσεχε την ωρα του υπνου να διαβαζεις πιο ηρεμα

ο μικρος παιρνει κ αρκουδακι για να κοιμαται

παρολο που δ ειμαστε σε φαση αποθηλασμου γτ εχουν μεινει 2-3θηλασμοι,τουλ οταν ειναι να κοιμηθει θηλαζει για λιγο κ μετα παιρνει αγκαλια το σκυλακι του κ κοιμαται

Ερώτηση προς όσες έχετε πάνω από ένα παιδάκι: πώς προλαβαίνετε να τους διαβάζετε,αν δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο; Δηλαδή, εγώ προσπαθώ να κοιμηθεί το ένα από τα δύο όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάω στο άλλο που περιμένει. Και συνήθως περιμένει η πιο μεγάλη,είτε στο κρεβάτι της είτε παίζοντας στο δωμάτιό της, και φυσικά είμαι υπ’ατμόν

πρίν από 9 λεπτά , irin είπε:

Ερώτηση προς όσες έχετε πάνω από ένα παιδάκι: πώς προλαβαίνετε να τους διαβάζετε,αν δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο; Δηλαδή, εγώ προσπαθώ να κοιμηθεί το ένα από τα δύο όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάω στο άλλο που περιμένει. Και συνήθως περιμένει η πιο μεγάλη,είτε στο κρεβάτι της είτε παίζοντας στο δωμάτιό της, και φυσικά είμαι υπ’ατμόν

εχουμε ενα δωματιο

τι ηλικιες εχουν;

εγω μαλλον θα προτιμουσα να παω σε αυτο που κοιμαται πιο νωρις η πιο γρηγορα

πρίν από 22 λεπτά , vicky86 είπε:

εχουμε ενα δωματιο

τι ηλικιες εχουν;

εγω μαλλον θα προτιμουσα να παω σε αυτο που κοιμαται πιο νωρις η πιο γρηγορα

Ή σε αυτό που κλαίει αν το βάλεις στο κρεβάτι του και φύγεις! :-) ειναι 1.5

Διαφημίσεις

1 hour ago, irin είπε:

Ή σε αυτό που κλαίει αν το βάλεις στο κρεβάτι του και φύγεις! :-) ειναι 1.5

σωστο κ αυτο

ειναι 1,5το μικρο;

κ του διαβαζεις για να κοιμηθει;

εμενα πχ ο μικρος 2,5κοιμαται πιο αργα απο την μεγαλη που γτ εκεινος κοιμαται μεσημερι ενω η μεγαλη οχι,κ επειδη εκεινη ξυπναει για σχολειο.οποτε θα μπορουσα πχ να τον εχω μαζι μου αν ειναι ησυχος στο παραμυθι της μεγαλης(αν κ συνηθως στον υπνο ειναι κ ο μπαμπας οποτε μπορουμε να μοιραστουμε)

πρίν από 37 λεπτά , vicky86 είπε:

σωστο κ αυτο

ειναι 1,5το μικρο;

κ του διαβαζεις για να κοιμηθει;

εμενα πχ ο μικρος 2,5κοιμαται πιο αργα απο την μεγαλη που γτ εκεινος κοιμαται μεσημερι ενω η μεγαλη οχι,κ επειδη εκεινη ξυπναει για σχολειο.οποτε θα μπορουσα πχ να τον εχω μαζι μου αν ειναι ησυχος στο παραμυθι της μεγαλης(αν κ συνηθως στον υπνο ειναι κ ο μπαμπας οποτε μπορουμε να μοιραστουμε)

Ο μικρος ειναι 1.5. Δεν διαβαζω σε κανενα την ωρα του υπνου. Κοιμουνται συνηθως την ιδια ωρα. Αν ειναι ο αντρας μου σπιτι σουπερ, αλλιως τρεχω λιγο απο το ενα στο αλλο

7 ώρες πρίν, kotsifikos είπε:

Δεν θυμάμαι σε τι ηλικία είναι το παιδάκι σου πάντως το διάβασμα βοηθάει πάρα πολυ στην χαλάρωση τους, εμείς το είχαμε εντάξει από αρκετά νωρίς και τώρα που είναι σχεδόν 3 1/2 το διάβασμα την ώρα που πέφτει στο κρεβάτι του είναι αναγκαίο, και εμένα με χαλαρώνει η αλήθεια είναι. Εύχομαι να σε βοηθήσει και εσένα το ίδιο με εμάς.

Είναι 25 μηνών! Λοιπόν σήμερα μετά το μπάνιο ξαπλωσαμε και άκουγε με  προσοχή το παραμύθι πολύ περισσότερη από όταν διαβάζουμε αντίστοιχα την μέρα. Μετά κλεισαμε φως, του εδωσα το αγαπημένο του λούτρινο τιγρακι, στριφογυρισε για ενα τέταρτο και κοιμηθηκε  χωρις να ζητήσει θηλασμό.

5 ώρες πρίν, vicky86 είπε:

απλα καμια φορα διαβαζοντας παραμυθια τα δραματοποιουμε λιγο με την φωνη,κοιτανε τις εικονες κλπ,οποτε απλα προσεχε την ωρα του υπνου να διαβαζεις πιο ηρεμα

ο μικρος παιρνει κ αρκουδακι για να κοιμαται

παρολο που δ ειμαστε σε φαση αποθηλασμου γτ εχουν μεινει 2-3θηλασμοι,τουλ οταν ειναι να κοιμηθει θηλαζει για λιγο κ μετα παιρνει αγκαλια το σκυλακι του κ κοιμαται

Προσπάθησα να μην χρωματιζω την φωνή και διάβαζα χαμηλόφωνα. Ευχαριστώ για το tip με το λούτρινο! Δεν παίζει πολύ με τέτοιου είδους παιχνίδια αλλά στον ύπνο του το κράτησε τελικά!

14 ώρες πρίν, irin είπε:

Ο μικρος ειναι 1.5. Δεν διαβαζω σε κανενα την ωρα του υπνου. Κοιμουνται συνηθως την ιδια ωρα. Αν ειναι ο αντρας μου σπιτι σουπερ, αλλιως τρεχω λιγο απο το ενα στο αλλο

οποτε ηταν γενικη ερωτηση οσον αφορα τον υπνο,δυο παιδιων,σε δυο δωματια,απο εναν γονιο

πραγματικα δ ξερω τι μπορεις να κανεις εφοσον κοιμουνται σχεδον την ιδια ωρα

πχ περυσι που ηταν ο δικος μου μικρος εναμισι,διαβαζαμε παραμυθι στην μεγαλη στο κρεβατι της,μετα σβηναμε φωτα,καθομουν διπλα της μπορει να την χαιδευα,κ ταυτοχρονα θηλαζα τον μικρο η προσπαθουσα να τον κρατησω ησυχο

εξαρταται ποσο ειναι κ το μεγαλο σου παιδακι,αν μπορει να περιμενει ησυχα μεχρι να κοιμηθει το μικροτερο

On 25/1/2019 at 8:31 ΜΜ, irin είπε:

Τα δικά μου δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όταν τα κοιμίζω μόνη μου (τις περισσότερες φορές) καθόμαστε μαζί σε ένα από τα δύο δωμάτια και διαβάζουμε και μετά το καθένα στο δωμάτιό του. Τώρα είναι 4 και 6 αλλά το ίδιο έκανα από τότε που το μικρότερο ήταν 1,5 και το μεγάλο 3,5, αλλά ήδη σε εκείνη την ηλικία δεν χρειαζόταν "κοίμισμα" κανένα από τα δύο, τα ξάπλωνα στα κρεβάτια τους και εφευγα, το ίδιο φυσικά συμβαίνει και τώρα.

Καταλαβαίνω ότι το θέμα δεν είναι το παραμύθι αλλά το ότι θέλουν και τα δύο την παρουσία σου για να κοιμηθούν. Το μεγάλο παιδί δεν κοιμάται μόνο του?

22 ώρες πρίν, Deena είπε:

Τα δικά μου δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όταν τα κοιμίζω μόνη μου (τις περισσότερες φορές) καθόμαστε μαζί σε ένα από τα δύο δωμάτια και διαβάζουμε και μετά το καθένα στο δωμάτιό του. Τώρα είναι 4 και 6 αλλά το ίδιο έκανα από τότε που το μικρότερο ήταν 1,5 και το μεγάλο 3,5, αλλά ήδη σε εκείνη την ηλικία δεν χρειαζόταν "κοίμισμα" κανένα από τα δύο, τα ξάπλωνα στα κρεβάτια τους και εφευγα, το ίδιο φυσικά συμβαίνει και τώρα.

Καταλαβαίνω ότι το θέμα δεν είναι το παραμύθι αλλά το ότι θέλουν και τα δύο την παρουσία σου για να κοιμηθούν. Το μεγάλο παιδί δεν κοιμάται μόνο του?

Βλεποντας οτι πηγαινω στο μικρο, θελει να παω και σε εκεινη. Μπορει αν θελει να κοιμηθει μονη της, συχνα της λεω πχ παω να απλωσω τα ρουχα κι ερχομαι,και μεχρι να παω αποκοιμιεται,αλλα συνηθως με θελει διπλα. Πεντε λεπτα κανει να κοιμηθει,αλλα αν δεν ειμαι εκει μπορει να αρχισει να μιλαει μονη της ή να παιζει κλπ και να αργησει

Για τα παραμύθια που λέτε, τα διαβάζετε με κανονικό φως; Και τα παιδιά αποκοιμούνται έτσι με το φως; Ή τα διαβάζετε και μετά το σβήνετε; Νομίζω βέβαια ότι ο δικός μου είναι λίγο μικρός για να κάτσει να ακούει, αλλά επειδή απεκτησε ξανά ενδιαφέρον για την κούνια, μόλις έβγαλα την πάντα και σταμάτησε να είναι σαν φυλακισμένος, σκέφτομαι μήπως του διαβάζω κάτι όσο παίζει. Αλλά προβληματίζομαι και μ' αυτό που λένε για τα χαμηλωμένα φώτα πριν τον ύπνο. 

Επίσης, πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί αναζητά κάτι διαφορετικό στη ρουτίνα ύπνου και δεν περνάει απλά μια φάση; Εννοώ αν για κάποιες μέρες δείτε μια αλλαγή στην ώρα ύπνου, ή μια άρνηση για κάποια διαδικασία, την αλλάζετε αμέσως ή περιμένε πχ καμιά βδομαδα μήπως απλά είναι φάση; 

On 18/3/2018 at 3:20 ΜΜ, Mama_Anesti_ είπε:

Το μωρό μου πλέον είναι 14.5 μηνών κ αλλάξαμε για ακόμα μία φορά την ρουτίνα μας με πρωτοβουλία του μικρού, έτσι είπα να ανανεωσω το ποστ! 

Τον τελευταίο καιρό γκρινιάζε παρά πολύ όταν τον κουνουσα, σταματουσε το θηλασμό και αρνιόταν να ξανά πιασει. Για λίγες μέρες αναγκάστηκα μα τον περπατάω για να κοιμηθεί. Ώσπου μία μέρα άρχισε να γκρινιάζει μόλις προσπαθούσα να τον κοιμησω ή να σηκωθω. Ξαπλωσα κι εγώ μαζί του και χωρίς καν να παραπονεθεί κοιμήθηκε.

Από τότε κάθε βράδυ τον κάνω μπάνιο, τον ντυνω στο υπνοδωμάτιο, ξαπλώνουμε μαζί και ειτε του λέω μία ιστοριουλα και κοιμάται θηλαζοντας ή θα κάνει τα γνωστά του βαρελάκια κ στο τέλος θα αποκοιμηθεί με χάδια. Στην χειρότερη περίπτωση όλο αυτό θα μας πάρει μισή ώρα πια. 

1 hour ago, Έσπερος είπε:

Για τα παραμύθια που λέτε, τα διαβάζετε με κανονικό φως; Και τα παιδιά αποκοιμούνται έτσι με το φως; Ή τα διαβάζετε και μετά το σβήνετε; Νομίζω βέβαια ότι ο δικός μου είναι λίγο μικρός για να κάτσει να ακούει, αλλά επειδή απεκτησε ξανά ενδιαφέρον για την κούνια, μόλις έβγαλα την πάντα και σταμάτησε να είναι σαν φυλακισμένος, σκέφτομαι μήπως του διαβάζω κάτι όσο παίζει. Αλλά προβληματίζομαι και μ' αυτό που λένε για τα χαμηλωμένα φώτα πριν τον ύπνο. 

Επίσης, πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί αναζητά κάτι διαφορετικό στη ρουτίνα ύπνου και δεν περνάει απλά μια φάση; Εννοώ αν για κάποιες μέρες δείτε μια αλλαγή στην ώρα ύπνου, ή μια άρνηση για κάποια διαδικασία, την αλλάζετε αμέσως ή περιμένε πχ καμιά βδομαδα μήπως απλά είναι φάση; 

Εσπερος σου παραθέτω ένα προηγούμενο ποστ μου για την  άρνηση ύπνου γύρω στους 14 μήνες που αντιμετωπισα. Ή δική μου πείρα λέει πως μία εβδομάδα είναι ένα καλό διάστημα για να διαπιστώσεις αν είναι ώρα για αλλαγη. Συνήθως κρατούσα κάτι απ την προηγούμενη πχ μπάνιο, θηλασμό κτλ  ώστε να μην είναι τελείως ξένη ή εμπειρία. 

Ο δικός μου είναι 25 μηνών κ είναι απίστευτη ή επίδραση που έχει πάνω του το παραμύθι! Εκτός απ τις λέξεις που πιάνει κ την εξέλιξη της ιστορίας που ήδη έμαθε ακουστικά, χαλαρώνει τόσο πολύ που δεν ζητά καν θηλασμό! Είμαι πολύ χαρούμενη που σταμάτησε να θηλάζει προ υπνου τόσο ομαλά, τόσο γλυκά, χωρίς καν παράπονα! Μην το ματιασω! 

Εγώ δανείστηκα την ίδεα της @Sentir...natureza που την ευχαριστώ πολυ! Τον ντυνω μετά το μπάνιο υπό το φως του φωτιστικού, ξαπλώνουμε στο κρεβάτι του, του διαβάζω τρία τέσσερα βιβλιαρακια, παράλληλα χασμουριεται, κλείνω το φως και είτε τον παίρνω αγκαλιά είτε στριφογυρνα και κοιμάται μέσα σε πέντε λεπτά. Πάντως το φως δεν νομίζω πως τον ξεσηκώνει. 

• 1 month later...

Εγώ γυρίζω σπίτι στις 9.30, ξεκινάω με την μπεμπα - αλλαγμα τάισμα και κούνημα στο ρηλαξ(είναι ο καιρός να το καταργήσουμε σιγά σιγά αλλά θα ανοίξω ένα νέο θέμα να πάρω μερικές ιδέες για το πως θα "τολμήσω" να το καταργήσω... Και να το συσχετίζω με τον ύπνο.. 

Μόλις κοιμησω την μπεμπα, τη μεταφέρω στην κούνια της και πιάνω τη μεγάλη, δόντια γάλα και κρεβάτι. Στο κρεβάτι διαβάζουμε παραμύθι, κάνουμε αγκαλίτσες κι αρχίζω τα τραγούδια. Μετά σβήσιμο φωτα-

Έχω ένα ροζ μόνο νυχτός-και ύπνο. 

Αρκετές φορές τις παίρνω και τις δύο μαζί ταυτόχρονα, ξαπλώνω στο κρεβατι με τη μια και κουνάω το ρηλαξ με το άλλο μου χέρι, τους λέω τραγουδάκια και κοιμούνται. 

Τηλεόραση και ταμπλετ και τέτοια που διάβασα απαγορευόνται ρητά καθώς τα παιδιά συνδέουν τη χαλάρωση με αυτά και μετά σε μεγαλύτερη ηλικία τα ζητούν όλο και πιο πολυ.. 

Επίσης το μπάνιο δεν ήταν ποτέ στη ρουτίνα του ύπνου κανενός κοριτσιού μου πρώτον γιατί μπάνιο στο 9.30 και 10 ειβαι πολύ αργά και δεύτερον επειδή εγώ ποτέ δεν έκανα μπάνιο τα βράδια καθώς έχω πάθει πολλές ψύξεις όσες φορές έκανα κι επιβαρυνα και τον αυχένα μου έτσι κι εκείνες έχουν απέραντο μαλλί, μένουν νωπά τα μαλλιά όσο κι αν τα στεγνώσεις κρατούν υγρασία κι έτσι το μπάνιο μας γινεται πάντα μέρα.. 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...