Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Περινεοτομή (episiotomy) η τομή στο περίνεο κατά τον τοκετό

Recommended Posts

Κι εγω μια από τα ίδια!

Με εκοψε και στα 2 παιδιά ....λίγο δεν μπορουσα να κάτσω καλά τις πρωτες 10 μέρες.

Κατα τ΄άλλα όλα καλά! Το δέρμα επανέρχεται.Και γινονται όλα όπως πριν.

Αν εχετε εμπιστοσυνη στον γιατρό σας,καλύτερα να μην επεμβαίνετε. Νομίζω ξερει καλύτερα από όλες μας. :wink:

Διαφημίσεις

Το ίδιο και εγώ δεν μπορούσα να κάτσω για 10-15 μέρες..όμως από την στιγμή που έπεσαν τα ράμματα σταμάτησα να πονάω..Τώρα 2 μήνες μετά αισθάνομαι όπως πριν γεννήσω!

Εμένα που δεν με έκοψαν καθόλου (κ ήμουν κ πρωτότοκη με μωρό 3760 κιλά) καθόμουν λες κ δεν είχα γεννήσει από την πρώτη μέρα. Και δεν νομίζω ότι ήμουν απλά τυχερή...Με περίμεναν κ με βοήθησαν πάρα πολύ καθοδηγώντας με για το πότε να σπρώξω αλλά κ θερμαίνοντας την περιοχή με λάδι ώστε να τεντώσει όσο καλύτερα γινόταν. Με είχαν προετοιμάσει βέβαια από πριν καθώς με είχαν ενημερώσει ότι κόβουν μόνο αν υπάρξει πραγματική ανάγκη σε αντίθεση με τον πρώτο γιατρό μου που μου είχε πει ότι κόβει σχεδόν πάντα. Ευτυχώς που δεν τον εμπιστεύτηκα κ τον άλλαξα.

Όπως αναφέρεται κ στο πρώτο μήνυμα (που παραθέτω παρακάτω)πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η πρακτική αδιακρίτως.:evil: Αλλά δυστυχώς είναι ρουτίνα για τους περισσότερους...:?

σχολιάζει το ότι η περινεοτομή χρησιμοποιείται ώς λύση ανάγκης λόγω της μή επαρκούς πληροφόρησης αλλά και θέλησης στο ιατρικό προσωπικό των μαιευτηρίων.

Απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( World Health Organization - http://www.who.int/reproductive-heal...apter4.en.html):

In the USA they are carried out on between 50 and 90% of women giving birth to their first child

= στην Αμερική γίνεται σε ποσοστό 50 -90% των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.

στο τέλος αυτού του επιστημονικού άρθρου

In conclusion, there is no reliable evidence that liberal or routine use of episiotomy has a beneficial effect, but there is clear evidence that it may cause harm.

= Σαν συμπέρασμα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της περινεοτομής σαν τεχνική ρουτίνας, έχουν κάποιο ώφελος, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι μπορεί να προβεί επιζήμια.

Φυσικα εννοεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αναγκαία - αλλά τις διαχωρίζει απο αυτές τις περιπτώσεις που αποτελούν μέρος ρουτίνας-επαναλαμβανόμενης λόγω πολιτικής των γιατρών - αναγνωρίζοντας ότι χρησιμοποιείται και έτσι στις Η.Π.Α..

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Κι εγω μια από τα ίδια!

Αν εχετε εμπιστοσυνη στον γιατρό σας,καλύτερα να μην επεμβαίνετε. Νομίζω ξερει καλύτερα από όλες μας. :wink:

Θα συμφωνησω απολυτα. Απο τη στιγμη που εμπιστευομαστε ενα γιατρο δεν μπορουμε να τον εμπιστευομαστε εν μερει... ή εχουμε εμπιστοσυνη ή δεν εχουμε. Ο καθενας απο οτι καταλαβα για το συγκεκριμενο θεμα λεει τα δικα του. Η πρωτη μαια που πηγα νεαρη σε ηλικια υποστηριζε οτι αν κανω συνεχεια ασκησεις kegel δεν θα χρειαστει περινεοτομη:rolleyes: αν ειναι δυνατον λες και ειναι Θεος τετοια σιγουρια, Μια αλλη μαια στα mothercare μου ειπε οτι κατα 95% στις πρωτοτοκες γινεται παντα (χωρις να περιελθει σε λεπτομερειες). Τωρα εχω μια μαια 65 ετων περιπου , με απειρες γνωσεις και πολυετη εμπειρια και υποστηριζει το ιδιο οτι δηλαδη ειδικα στιος πρωτοτοκες "επιβαλλεται" η περινεοτομη για να μην σχιστουμε "ατσαλα" και πολυ. Επισης αν δυσκολευεται το μωρο ε δεν θα κατσει ο γιατρος να "σκασει" το παιδι και να ταλαιπωρειτε για να μην μας κανει μια τοση δα τομη και του θυμωσουμε.... Τωρα τα λογια της δεν ηταν βεβαια ακριβως αυτα αλλα αυτο ηταν το απλοικο γενικο συμπερασμα. Τα ιδια υποστηριξε και ο γιατρος μου παντως οταν ειχα φαει και αυτο το κολλημα με την τομη αυτη(εκτος ολων των αλλων)...:rolleyes::lol::lol:

Όλα είναι μια ιδέα...

• 4 εβδομάδες μετά...

Κι εγώ τα ίδια καθόμουν σε σαμπρέλα 15 μέρες χαχαχα αλλα μπροστά σε αυτά που πέρασα αυτό δεν ήταν τίποτα, πραγματικά τιποτα! Δηλαδή τα παλια χρονια νομίζετε δεν τις έκαναν τομή της γυναίκες;; Νομιζω πως κάθε χωριο είχε την μαμή του και όλες οι γυναίκες, μπορεί να γεννουσαν στα χωραφια, με τη βοήθεια όμως γυναικών που γνώριζαν τον τοκετο και άμα χρειάζονταν τις έκοβαν κιολας.Η μαιευτική είναι μια πολυυυυ παλια δουλειά.

Με ενοχλει η λογική ότι όοοολα τα στραβα γίνονται στην Ελλαδα! Μονο στην ελλαδα κανουν τομη, μονο στην ελλαδα κάνουν κλισμα, μονο στην Ελλαδα κάνουν καισαρικη. όοοολοι οι άλλοι είναι καλοι κι εμείς εδώ ειμαστε απαταιώνες και τσαρλατάνοι.Δηλαδη στις άλλες χωρες βγαίνουν με άλλο τρόπο τα παιδιά;;;;

vaisp2.png

xrxup2.png

Διαφημίσεις

• 1 χρόνο μετά...

Εμένα η μαία μου, που ασχολείται με την αρωματοθεραπεία και φτιάχνει μόνη της μίγματα από αιθέρια έλαια, μου έχει δώσει ένα λαδάκι για να κάνω μασάζ στο περίνεο και μου έχει πει πως βοηθάει την ελαστικότητά του και μπορεί να συμβάλλει στο να γλιτώσω την περινεοτομή. Δεν ξέρω αν όντως θα την αποφύγω, πάντως τουλάχιστον τόσο το ίδιο το μασάζ, όσο και τα αρώματα, είναι πολύ ευχάριστα και χαλαρωτικά!

Εγώ γέννησα στην Ελβετία φυσιολογικά. Από αναισθησία είχα αέριο σε μάσκα. Με έκοψαν (αναγκαστικά επειδή χρησιμοποιήθηκε βεντούζα), δεν κατάλαβα τίποτε (εκείνη την ώρα είχα άλλον πόνο στο μυαλό μου). Στο ράψιμο μάλλον μου έκαναν τοπική αναισθησία, ένιωθα τσιμπηματάκια, αλλά όχι πόνο. Μετά όσο ήμουν στο νοσοκομείο (τρεις μέρες δηλαδή), ένιωθα τραβήγματα και φόβο, αλλά όχι πόνο (δηλαδή δε χρειάστηκα παυσίπονο). Τώρα είναι όπως και πριν η περιοχή! Είχα δύο επαφές, η πρώτη δοκιμαστική :rolleyes:, και η δεύτερη εντάξει! Γενικά, δε με χάλασε καθόλου η εμπειρία της περινεοτομής. Όμως όταν με το καλό κάνω το δεύτερο μωρό, σίγουρα θα προσπαθήσω να προετοιμάσω την περιοχή με ασκήσεις και μασάζ.

Από τις μαίες του γνωστού σωματείου μαιων πριν λίγες μέρες έμαθα ότι οι ασκήσεις κέγκελ είναι περισσότερο χρήσιμες για την μεταγεννητική περίοδο για να επανέλθει ο κόλπος καλύτερα στην προηγούμενη κατάσταση. Πριν τη γέννα είναι λίγο άχρηστες, ενώ πρέπει καλυτερα να μάθουμε να χαλαρώνουμε τους μύες του κόλπου και του περινεου για να μην σφιχτούμε την ώρα των ωδινων και να κατεβαίνει πιο εύκολα το παιδί. Οι ασκήσεις κέγκελ μας δείχνουν να σφιγγόμαστε.

793cp3.png

• 1 month later...
Θα συμφωνησω απολυτα. Απο τη στιγμη που εμπιστευομαστε ενα γιατρο δεν μπορουμε να τον εμπιστευομαστε εν μερει... ή εχουμε εμπιστοσυνη ή δεν εχουμε. Ο καθενας απο οτι καταλαβα για το συγκεκριμενο θεμα λεει τα δικα του. Η πρωτη μαια που πηγα νεαρη σε ηλικια υποστηριζε οτι αν κανω συνεχεια ασκησεις kegel δεν θα χρειαστει περινεοτομη:rolleyes: αν ειναι δυνατον λες και ειναι Θεος τετοια σιγουρια, Μια αλλη μαια στα mothercare μου ειπε οτι κατα 95% στις πρωτοτοκες γινεται παντα (χωρις να περιελθει σε λεπτομερειες). Τωρα εχω μια μαια 65 ετων περιπου , με απειρες γνωσεις και πολυετη εμπειρια και υποστηριζει το ιδιο οτι δηλαδη ειδικα στιος πρωτοτοκες "επιβαλλεται" η περινεοτομη για να μην σχιστουμε "ατσαλα" και πολυ. Επισης αν δυσκολευεται το μωρο ε δεν θα κατσει ο γιατρος να "σκασει" το παιδι και να ταλαιπωρειτε για να μην μας κανει μια τοση δα τομη και του θυμωσουμε.... Τωρα τα λογια της δεν ηταν βεβαια ακριβως αυτα αλλα αυτο ηταν το απλοικο γενικο συμπερασμα. Τα ιδια υποστηριξε και ο γιατρος μου παντως οταν ειχα φαει και αυτο το κολλημα με την τομη αυτη(εκτος ολων των αλλων)...:rolleyes::lol::lol:

Καλησπερα!Σιγουρα θα πρεπει να εμπιστευομαστε τον γιατρο μας γιατι αν τα ξεραμε ολα για την γεννα θα ημασταν και εμεις γιατροι...Εγω εκανα το πρωτο μου παιδακι πριν 7 μηνες, ο γιατρος μου ειναι κατα της περινεοτομης οποτε και δεν με εκοψε.Μιση ωρα πριν γεννησω μου εκανε μασαζ με κυκλικες κινησεις στον κολπο η μαια του και οταν μπηκα για να γεννησω τις συνεχισε αυτος.Σε 3 λεπτα ειχα γεννησει...Η περιοχη επανηλθε αμεσως, τουλαχιστον οταν ηρθα ξανα σε επαφες με τον αντρα μου μετα απο 2 μηνες.Ειναι σαν να μην εχω γεννησει!

• 2 εβδομάδες μετά...

Μου κάνουν λίγο εντύπωση όσα διαβάζω εδώ. Γέννησα στο εξωτερικό και δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα να με κόψουν ούτε καν λίγο. Όταν πήγα στο νοσοκομείο για να γεννήσω ο γιατρός μου είπε ότι δεν κόβουν, γιατί θεωρούν προτιμότερο να σε "σκίσει" το μωρό όταν βγαίνει (κι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο). Είναι πολύ περισσότερη δουλειά για το γιατρό, αφού παίρνει πολλή περσσότερη ώρα να σε ράψει μετά τον τοκετό, αλλά είναι πολύ καλύτερο για τη γυναίκα (δε θυμάμαι για ποιο λόγο δυστυχώς). Από προσωπική εμπειρία, ούτε δυσκολεύτηκε να βγει η μικρή, ούτε ακράτεια είχα μετά, ούτε πρόβλημα στις επαφές ούτε τπτ... Για τις ασκήσεις που λέτε πρώτη φορά ακούω και κανείς δε μου έκανε μασάζ πουθενά πριν γεννήσω..

Διαφημίσεις

• 1 month later...
Μου κάνουν λίγο εντύπωση όσα διαβάζω εδώ. Γέννησα στο εξωτερικό και δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα να με κόψουν ούτε καν λίγο. Όταν πήγα στο νοσοκομείο για να γεννήσω ο γιατρός μου είπε ότι δεν κόβουν, γιατί θεωρούν προτιμότερο να σε "σκίσει" το μωρό όταν βγαίνει (κι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο). Είναι πολύ περισσότερη δουλειά για το γιατρό, αφού παίρνει πολλή περσσότερη ώρα να σε ράψει μετά τον τοκετό, αλλά είναι πολύ καλύτερο για τη γυναίκα (δε θυμάμαι για ποιο λόγο δυστυχώς). Από προσωπική εμπειρία, ούτε δυσκολεύτηκε να βγει η μικρή, ούτε ακράτεια είχα μετά, ούτε πρόβλημα στις επαφές ούτε τπτ... Για τις ασκήσεις που λέτε πρώτη φορά ακούω και κανείς δε μου έκανε μασάζ πουθενά πριν γεννήσω..

Αγαπητη Beatle το εξωτερικο ειναι εξωτερικο και η Ελλαδα ειναι Ελλαδα!

Δεν θα αναφερθω στο κοψιμο γιατι δεν με απασχολησε τετοιο ζητημα στη δικια μου περιπτωση μιας και ο γιατρος μου δεν κοβει ετσι κι αλλιως,αλλα θα αναφερθω στο μασαζ του κολπου οπου και σου φανηκε παραξενο αλλα και παραλληλα αμφισβητησες.

Το μασαζ που ανεφερα ειναι τεχνικη οπου μαλακωνει τον περινεο και η εξαγωγη του παιδιου γινεται πιο ευκολη και οχι για να μην σε κοψει ο γιατρος αλλα για να μην πιεστει το παιδι κατα την προβολη του.

• 1 month later...

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τοκετού άκουσα την ψαλιδιά και έντρομη ρώτησα τι ήταν αυτό αφού δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό οτι θα με κόψουν. Δεν πόνεσα γιατί είχα κάνει επισκληρίδιο αλλά αναρωτιέμαι ακόμα και τώρα για τον λόγο από την στιγμή που όλα πήγαιναν τέλεια και η διαδικασία πολύ γρήγορη. Μέχρι που κόντεψα να γεννήσω στο δωμάτιο οδυνών και με 2-3 ωθήσεις είχε βγει ο μικρός. Ένα ραμματάκι μου είπε μετά ο γιατρός. Πονούσα τις επόμενες μέρες και ήμουν με παυσίπονα. Τα ράμματα έφυγαν πολύ γρήγορα. Όμως οι επαφές ήταν επίπονες το πρώτο 6μηνο και με ενοχλήσεις μέχρι που έκλεισα και χρόνο. Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχα καμία όρεξη για επαφές (λιμπιντο 0) αλλά όπως και ναχει πόνος-ενοχλήσεις υπήρχαν.

Τώρα στο δεύτερο (το Πάσχα) θα ζητήσω η όλη διαδικασία να γίνει ως ύστατη λύση σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο.

Ασκησούλες kegel, λαδάκι και λίγη καλή τυχη και όλα θα πάνε καλά...αυτό που με τρομοκρατεί είναι η διάνυξη του τραχήλου "δια χειρός" ιατρού....απο τώρα το σκέφτομαι και τρέμω...είναι βάρβαρη...κατά πόσο είναι απαραίτητη? μπρρρρ

Διάβαζα ότι στη Γαλλία το 97% των γυναικών γεννούν χωρίς να τις κόψουν. Δεν πρέπει να μας λέει κάτι αυτό βρε κορίτσια?

• 1 month later...

Voulitsa33 γέννησα στις 28/12.Δυστυχώς Δεν πρόλαβα να ζητήσω κ άλλη επισκληρηδιο πριν βγει η μπέμπα κ τα ένοιωσα όλα...κ το κόψιμο κ το ραψιμο.Δυστυχώς είναι απαραίτητο γιατί αν γίνει από μόνο του είναι πιο επίπονη η ανάρρωση κ πιο μακροχρονια.όσο για τον τράχηλο ο γιατρός μου κ Η μαία τον πάλευαν μια ώρα αλλά Δεν πονούσε καθόλου.ήταν απλά λίγο άβολο..

• 3 months later...

Κοριτσια αν στη πρωτη γεννα σ κανουν περινεοτομη, ειναι απαραιτητο να γινει κ στη δευτερη? κ αν δντγινει υπαρχει φοβος να ανοιξει το σημειο λογω της παλιας τομης?

• 2 εβδομάδες μετά...

ενιωσα την ψαλιδια την ωρα του τοκετου δεν πονεσα εκεινη την στιγμη οταν ομως ηρθε η ωρα για το ραψιμο εκει τα ειδα ολα...επι 1 ωρα εραβε...στη ερωτηση ποσα ραματα μου κανατε δεν πηρα απαντηση ποτε.

Διαφημίσεις

• 5 months later...

κοριτσια εγω γεννησα πριν απο 5 μερες φυσιολογικα χωρις επισκληριδιο ! το ζουζουνι μου γεννηθηκε σε μια ωρα απο την ωρα που μ επιασαν οι πονοι ηταν 2 500 και δεν χρειαστηκε να με σκισει η γιατρος μου ,εκανα 1 ραμμα που το προκαλεσε ο μπεμπης καθως εβγαινε !!! ειμαι πολυ τυχερη, καθομαι απο την πρωτη μερα και νοιωθω πολυ χαρουμενη κ ευτυχισμενη αυτες τις πρωτες μερες που εχω το αγγελουδι μου !!! παραμεριστε τον πονο και ευχαριστηθητε το θαυμα της ζωης !!! τρελαινομαι για τον μπεμπη μου ....

• 4 εβδομάδες μετά...

Εγω φοβηθηκα..για να μην πω τρομοκρατηθηκα διαβαζοντας τα μηνυματα πολλων απο εσας...η αληθεια ειναι οτι και θα πονεσουμε και ραμματα ισως να κανουμε και απ'ολα...ξερετε ομως κατι κοριτσια..εμεις ευτυχως θα μπουμε στο χειρουργειο για να γεννησουμε..για κατι χαρμοσυνο...κατι τοσο υπεροχο!!!και ειμαι ευγνωμων γι'αυτο...δεν εχω χειρουργηθει ποτε ουτε και αντεχω στη σκεψη..δεν ξερεις βεβαια τι γινεται αργοτερα.παντως επειδη εχω ζησει πολυ κοντινα μου ατομα που υπεφεραν σωματικα αλλα και ψυχικα απο ατυχημα και αρρωστεια αντιστοιχα και εκαναν και χειρουργεια και ραμματα ξερω οτι ειμαστε πολυ τυχερες που θα μπουμε στο χειρουργειο για να φερουμε μια ζωη στον κοσμο και οχι για κατι αλλο...και στην τελικη ολα περαστικα ειναι...μετα ουτε που θα θυμομαστε πώς γεννησαμε...μονο τα αγγελουδια μας θα μας νοιαζουν πια...αυτα που θα εχουμε στην αγκαλια μας...

Γιατι τα λεω αυτα...πρωτον, γιατι με αυτες τις σκεψεις ηρεμησα οταν η περινεοτομη μου εγινε εμμονη ιδεα εδω και μια εβδομαδα και μπορει και αλλες κοπελες να ηρεμησουν..(ευελπιστω!)

Δευτερον, γιατι πραγματικα τα πιστευω!!!η υγεια μας και η υγεια του παιδιου μας εχει σημασια...οτιδηποτε αλλο ειναι περαστικο...οπως περαστικο ηταν και της μαμας μας και ολων των μαναδων...

Φιλακια!!!

Ηρθες στις 16/4/2015 και εισαι απλα υπεροχη!!! Σ'αγαπαω καρδουλα μου!!!

Κορίτσια μου γλυκά απολαύστε την εγκυμοσύνη σας και ηρεμήστε.......

Εχοντας την εμπειρία 2 φυσιολογικών τοκετών και 2 περινεοτομών, σας διαβεβαιώ ότι στα χερια ενος εμπειρου μαιευτήρα εκεινη την ωρα δε θα αντιληφθείτε τιποτα.......ειτε με επισκληριδιο ειτε με τοπικη αναισθησια ο πονος ειναι μηδαμινος......και αμεσως μετα θα ακουσετε τον πιο μαγικό και γλυκό ηχο στη ζωη σας, το κλαμα του παιδιού σας.........

Ολα θα πάνε καλά και με ένα πονο;););););););););)

• 2 χρόνια μετά...

Εμενα πάντως 11 μήνες μετα τον τοκετό μπορεί αν ακούω νερό να τρέχει να μου φύγουν λίγες σταγόνες τσίσα. Γενικά νοιώθω οτι δεν εχω 100% τον έλεγχο στην περιοχή. Στην αρχή ήταν πολύ έντονο βέβαια και η μαία μου ειχε πει για ασκήσεις kegel κι οτι θα πέρναγε εντελώς. Εχει συμβεί σε καμία άλλη; Ειναι λόγω της περινεοτομής;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...