bobos1982

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  100
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

0 Neutral

Περισσότερα για την/τον bobos1982

 • Rank
  Νέος Χρήστης
 1. Να σας πω κι εγώ: 'Εχω δύο παιδιά (3 ετών και 3 μηνών), δεν τους έχω σιδερώσει ποτέ τίποτε. Από το στεγνωτήριο στη ντουλάπα. Πλένω από την αρχή με κανονικό απορρυπαντικό, χωρίς μαλακτικό, στους 40 βαθμούς, με διπλό ξέβγαλμα (να μη μείνουν κατάλοιπα). Δεν έχουν πάθει τίποτε τα παιδιά μου (ευτυχώς)! Πάντως ειλικρινά δεν ξέρω πότε θα προλάβαινα το σίδερο...
 2. Εγώ γέννησα και τις 2 φορές με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο. Οι τοκετοί ήταν σχετικά γρήγοροι. Στον δεύτερο, από τη στιγμή που ένιωσα το πρώτο σημάδι ότι "κάτι γίνεται" μέχρι που γεννήθηκε το μωρό, πέρασαν μόλις 8 ώρες (οι 4 στο νοσοκομείο). Αλλά, το μεγαλύτερό μου πρόβλημα, αυτό που με αποσυντόνισε, ήταν... ότι σκεφτόμουν συνέχεια ότι θέλω κακά μου (δεν είχε γίνει κλύσμα)! Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ στις αναπνοές λόγω αυτής της σκέψης, με συνέπεια να κουραστώ και να υποφέρω άδικα στις εξωθήσεις. Πληροφοριακά, τελικά όντως έκανα κακά μου (η μαία είπε ότι είναι φυσιολογικό και να μην το σκέφτομαι καθόλου, αλλά αν το μυαλό του ανθρώπου έχει φάει κόλλημα). Ελπίζω να μη γελάσετε μαζί μου! Οι πόνοι είναι έντονοι, αλλά παλεύονται με αναπνοές και την κατάλληλη ψυχολογία! Ειδικά σε γρήγορους τοκετούς όπως ο δικός μου.
 3. Μην αγχώνεσαι! Να βάζεις το μωράκι συνέχεια στο στήθος. Οσο μπορείς προσπάθησε να εφαρμόσεις τη σωστή τεχνική, για μην πληγωθούν οι θηλές σου, και φυσικά για να παίρνει το μωρό γάλα. Πολύ σύντομα θα έρθει το γάλα σου. Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες, μετά θα στρώσουν όλα. Θα μάθει και το μωρό να θηλάζει σωστά! Για το συμπλήρωμα, αν έχεις τη δυνανότητα, να χρησιμοποιείς θηλή Calma της Medela ή SNS ή κουταλάκι. Πάντως μην το πολυσκέφτεσαι, το γάλα έεεερχεται! Καλή ανάρρωση από την καισαρική!

 4. Διαφημίσεις


 5. bobos1982

  πρόβλημα με το θηλασμό

  Εγώ σαν ομοιοπαθούσα θηλάζουσα μαμά (είχα μικρή ποσότητα γάλακτος και το καημένο το μωρό στην αρχή είχε χάσει αρκετό βάρος) έχω να σας δώσω τις εξής συμβουλές: Είναι προφανές ότι το μωρό θέλει συμπλήρωμα, αλλά προσπαθήστε να του το δίνετε με συριγγούλα πλαστική (αυτή που είναι κατάλληλη για τάισμα μωρών - και νεογέννητων γατιών, αν σας έχει τύχη) ή κάποιο από τα μπιμπερό σαν το Medela Calma. Αυτό για να μην απορρίπτει το στήθος μετά. Εγώ του έδινα συμπλήρωμα με το Medela Calma και ήμαστε ok. Δεν είναι κακό το συμπλήρωμα, σημασία έχει να τρέφεται το μωρό. Θα έχετε ευκαιρίες να επανακάψετε στον θηλασμό αργότερα! Δοκιμάστε συμπλήρωμα διατροφής fenugreek (τριγωνέλλα). Έχει πληροφορίες σχετικές σε παλιότερα θέματα για τη δόση κτλ. Πληροφοριακά, σε μένα έκανε διαφορά. Το μωρό συνέχεια στο στήθος. Εγώ έκανα τη βλακεία στην αρχή και τον θήλαζα κάθε Χ ώρες τις πρώτες μέρες (δε θυμάμαι καν κάθε πότε θήλαζα, αλλά δεν ήταν αρκετό). Επίσης, σε κάθε θηλασμό, πρώτα από τα δεξιά (ή τέλος πάντων όποια πλευρά θες), μετά αριστερά, μετά πάλι δεξιά. Μέθοδος πινγκ-πονγκ. Ακόμη και αν δε βγαίνει πια γάλα, βοηθάει το ερέθισμα. Και φυσικά, να θηλάζετε και τη νύχτα! Το ξέρω ότι είναι λίγο βασανιστικό, αλλά βάλτε ξυπνητήρια τη νύχτα κάθε δύο ώρες. Κάνει τεράστια διαφορά ο νυχτερινός θηλασμός! Αν μπορείτε να βρείτε θήλαστρο Medela Symphony (νοσοκομειακό διπλής άντλησης), τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο "triple feed" (δηλαδή πρώτα θηλασμός, μετά δίνεις στο μωρό συμπλήρωμα, μετά αντλείς με το θήλαστρο). Μην αγχώνεστε πάντως! Τώρα σημασία έχει να πάρει το μωρό το γάλα που χρειάζεται! Με τον θηλασμό θα βρείτε την άκρη εφόσον το παλέψετε! Για να σας ενθαρρύνω, εμείς τελικά θηλάσαμε 26 μήνες!
 6. Από προσωπική εμπειρία: Η φωνητική απόδοση του ελληνικού ονόματος μπορεί να έχει δύο εκδοχές. Παράδειγμα. Εμάς ο μικρός λέγεται Γρηγόριος. Γεννήθηκε στο εξωτερικό, οπότε στο ληξιαρχείο έξω δηλώθηκε ως "Gregorios" με e (μακρό φωνήεν). Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα να βγάλουμε διαβατήριο, η αυτόματη φωνητική απόδοση ήταν "Grigorios". Εγώ επέμενα ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία με το πιστοποιητικό γέννησης από την Ελβετία, οπότε η αστυνομικός μου ζήτησε αντίγραφο του ελβετικού χαρτιού, και τελικά παραλάβαμε διαβατήριο που γράφει: Γρηγόριος / Grigorios or Gregorios Δηλαδή η λατινική απόδοση του ονόματος έχει δύο εναλλακτικές. Μπορείς να το ψάξεις κι εσύ προς αυτή την κατεύθυνση.
 7. Για στατιστικούς λόγους να αναφέρω ότι εμένα μου ήρθε η περίοδος όταν το μωρό μου έγινε 18,5 μηνών. Η απουσία της δε με είχε ενοχλήσει καθόλου...
 8. Καλέ σταμάτα να αγχώνεσαι! Μεταδίδεις ανασφάλεια στο παιδάκι! Για να έχεις μέτρο σύγκρισης, ο δικός μου είναι 17 μηνών και το μόνο που λέει είναι μαμ (φαγητό) και γου-γου (σκύλος). Αλλά δεν ανησυχώ, γιατί επικοινωνούμε μια χαρά, είναι πολύ κοινωνικός και φυσιολογικότατος.
 9. Εγώ έχω ταξιδέψει πολλές φορές μόνη μου με τον γιο μου, εντός Σένγκεν (Ελλάδα-Ελβετία). Μόνο με τα διαβατήριά μας, και κανένα άλλο έγγραφο, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια ο μικρός έχει διπλό επώνυμο, δηλαδή ο άντρας μου λέγεται Χρήστος Παπαδόπουλος, εγώ Μαρία Κοκοβίκου, και ο μικρός Μπόμπος Παπαδόπουλος-Κοκοβίκος (*). Οπότε έχουμε κατά το ήμισυ κοινό επώνυμο. (*) παραδείγματα
 10. Συμπλήρωσα μερικές πληροφορίες στο post 37!
 11. Εγώ ήρθα στην Ελβετία για μεταπτυχιακό, έμεινα έγκυος και έμεινα! Και μάλιστα ήμουν για αρκετό χρονικό διάστημα (περίπου 1 χρόνο) μόνη με το μωρό εδώ. Είμαι στο Γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας, αρκετά κοντά στη Ζυρίχη. Οικονομικά, είναι λίγο ζόρικη η περίοδος που το παιδί πηγαίνει στον *παιδικό*. Μετά όμως έχεις πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Σημείωση: KiTa ή Krippe λέγεται στο γερμανόφωνο κομμάτι ο βρεφονηπιακός σταθμός (για ηλικίες 4 μηνών μέχρι 4-5 ετών). Αυτοί οι σταθμοί είναι ιδιωτικοί. Δεν υπάρχουν δημόσιοι. Ανάλογα με το καντόνι, από τα 4-5 το παιδί πηγαίνει στον κανονικό παιδικό (Kindergarten, είναι υποχρεωτικό). Το KiTa είναι μεν ακριβό (2000-2500 φράγκα/μήνα), αλλά γενικά η φροντίδα είναι πολύ υψηλής ποιότητας. To Kindergarten είναι μεν κρατικό, αλλά είναι μόνο 3-4 ώρες την ημέρα, οπότε για τις υπόλοιπες ώρεες εργασίας των γονιών, πάλι πρέπει να πληρώσουν ιδιωτικά. Η Ζυρίχη είναι εξαιρετικά διεθνής. Αυτό είναι καλό γιατί υπάρχουν άπειρες παρέες expats, και γίνονται γρήγορα φιλίες. Θα δεις ότι οι συνάδελφοί σου θα είναι από πολλές διαφορετικές χώρες και ότι το περιβάλλουν σε αυτούς τους κύκλους είναι χαλαρό. Με άλλα λόγια, στους κύκλους που προβλέπω ότι θα κινείσαι, κανένας δε θα σχολιάσει . Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί Έλληνες. Από τη νεα γενιά μεταναστών (μορφωμένοι ως επί το πλείστον) θα βρεις αμέσως παρέες, να μη χάνει και το μωρό την επαφή με την ελληνική γλώσσα. Αν θες περισσότερες (συγκεκριμένες) πληροφορίες, ευχαρίστως να συνεχίσουμε την κουβέντα. Τι πρέπει να προσέξεις: Ξεκίνα να ψάχνεις για σπίτι! Ή τουλάχιστον να βλέπεις περιοχές. Αν μου πεις πού περίπου είναι η δουλειά, θα χαρώ να βοηθήσω (δηλαδή να σου πω ποιες περιοχές βολεύουν). Στη Ζυρίχη έχει πολλά προάστεια που βολεύουν για παιδάκια και είναι πιο οικονομικά. Καλή ιδέα είναι να ψάξεις στο http://www.homegate.ch, για να πάρεις μια ιδέα τι παίζει από τιμές. Είναι ακριβά μεν αλλά καλοσυντηρημένα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιλέγεις εσύ σπίτι, αλλά επιλέγουν αυτοί (δηλαδή οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές) ενοικιαστή! Μπορεί να πας για Besichtigung και να είναι 30 υποψήφιοι ενοικιαστές. Ως μέτρο σύγκρισης, εγώ είμαι σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Λουκέρνης, σε διαμέρισμα 70 τμ, πολύ καλοσυντηρημένο και ποιοτικό, όλο με ξύλινο παρκέ - με ενδιέφερε για το μωρό - και πληρώνω 2000/μήνα (μαζί με τα κοινόχρηστα). Αφού μιλάς για εργασία σε μεγάλη πολυεθνική, σίγουρα το HR θα σε βοηθήσει στη διαδικασία ανεύρεσης σπιτιού. Να τους τονίσεις αυτό, είναι μεγάλη βοήθεια. Τέλος, υπάρχει ένα φόρουμ για αγγλόφωνους expats στην Ελβετία, englishforum.ch όπου υπάρχουν πολλές πληροφορίες.
 12. Τι πανάσχετος! Κοπελιά, μη σε αγχώνει, είναι βλάκας, τέλος. Κατάλαβε αυτός από το βάρος του βρέφους 50 ημερών ότι δε θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του από το βάρος; Μα έλεος δηλαδή... Να του πεις ότι στην αρχή μόνο θα παίρνει έτσι πολύ βάρος, μετά ο ρυθμός πρόσληψης βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα μειώνεται. Και για να του τη σπάσεις, να του πεις ότι επειδή ανησυχείς για το βάρος του μωρού, όταν έρθει η ώρα στο τέλος του 6ου για τις στερέες, δε θα του δώσεις καθόλου έτοιμες κρέμες εμπορίου.
 13. Να σου ζήσει το μωράκι! Λοιπόν, να τον αγνοήσεις τον γιατρό, χαζομάρες λέει. Θα τον βάζεις στο στήθος όποτε σου "λέει" το μωρό ή το ένστικτό σου, και συχνά. Το μωρό είναι υπερβολικά μικρό για πρόγραμμα! Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν άλλες καμπύλες ανάπτυξης!
 14. Εγώ άρχισα τις στερεές νωρίς στον γιο μου, σαν την kyra_daskala, ώστε να μην αναγκαστώ να δώσω περισσότερο συμπλήρωμα (μόλις αρχίσαμε τις στερεές, κόψαμε το συμπλήρωμα και μείναμε με στήθος+στερεές). Τώρα είναι σχεδόν 7,5 μηνών και τρώει πολλά πράγματα (και εχει γίνει 8+ κιλά και 71 εκατοστά). Τις περισσότερες φορές τρώει τρία γεύματα την ημέρα. Δεν του δίνω κρέμες έτοιμες, αλλά του φτιάχνω για βραδινό κρέμα βρώμη: Βάζω βρώμη σκέτη (κανονική, ενώ στην αρχή του έδινα της Holle) με λίγο νερό βραστό να μουλιάσει, και μετά του βάζω ένα βιολογικό γιαούρτι (200 γρ) και πατημένη μπανάνα για γεύση. Γίνεται περίπου 300 γρ όλο μαζί, τρώει όσο θέλει και το υπόλοιπο εγώ (μιαμ). Μετά παίζει μέχρι να νυστάξει, και τότε τον θηλάζω και ύπνος. Σιγά-σιγά θα αρχίσω να του βάζω και άλλα πράγματα για βραδινό, μη βαριέται τα ίδια και τα ίδια. Επίσης, δε θέλω να συνηθίσει τη ρουτίνα, ώστε να βολεύεται και με εναλλακτικές λύσεις στο φαγητό (π.χ. μια φορά βρεθήκαμε σε φιλικό σπίτι και αποφασίσαμε να μείνουμε παραπάνω, δεν είχαμε φέρει πράγματα, οπότε πήγα στην κουζίνα, έκοψα μια πατάτα σε μικρούλια κομματάκια, σε 10 λεπτά είχε βράσει και του την έκανα πουρέ με λίγο λαδολέμονο - έφαγε και κοιμήθηκε στον καναπέ μια χαρά).
 15. Εγώ έπαιρνα για αρκετό καιρό (μήνες) τριγωνέλλα σε κάψουλες, 9 την ημέρα. Τώρα, 7.5 μηνών πλέον, δεν τη χρειάζομαι πια. Με 2-3 γεύματα στερεές και πολλούς θηλασμούς είμαστε τέλεια. Δεν έπαθα τίποτε!
 16. Ας πω κι εγώ τη γνώμη μου: Εννοείται ότι στο σπίτι κουμάντο κάνει η νοικοκυρά και όποιος έρχεται οφείλει να σεβαστεί την εξουσία της. Εγώ προσωπικά είμαι ευέλικτη. Αν μόλις έχω κάνει γενική και μου έρθει κάποιος, εννοείται θα του ζητήσω να βγάλει τα παπούτσια του και θα του προσφέρω είτε καθαρές κάλτσες είτε καθαρές παντόφλες. Αν πρόκειται να καθαρίσω αμέσως μετά την επίσκεψη, ή αν είναι καλοκαίρι και δεν έχω χαλιά και ένα σφουγγάρισμα λύνει το πρόβλημα, τότε δε θα του το ζητήσω. Γενικά πάντως δεν ντρέπομαι να το ζητήσω, έλεος, σπίτι μου είναι, και ζητάω σεβασμό. Ή όποτε (σπάνια, 1 φορά σε 3 χρόνια) έχουμε καλεσμένους που έρχονται με καλά ρούχα (π.χ. τραπέζι για την επέτειό μας), δε θα τους πω να βγάλουν παπούτσια, γιατί είναι γελοίο να φοράς βραδινό φόρεμα με παντόφλες . Εμείς της οικογένειας, βγάζουμε τα παπούτσια έξω, για άνεση και καθαριότητα.