Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υποχρεωτικό προνήπιο στα 4 χρόνια

Recommended Posts

Πήρα την πρωτοβουλία να ανοίξω εδώ νέο θέμα γιατί τη Δευτέρα που μας πέρασε ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Σε πολλούς Δήμους πλέον είναι υποχρεωτική η φοίτηση στο Προνήπιο για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2015.

Ο δήμος που μένω (Πειραιάς) είναι μέσα σε αυτούς και τυχαίνει ο μεγάλος μου γιος να είναι ένα από αυτά τα παιδάκια που γεννήθηκαν το 2015 κι έτσι, μετά απο λίγους μήνες στον δημοτικό παιδικό σταθμό (πήγε Νοέμβριο γιατί τότε έγινε 3 μηνών ο μικρός μας και μας άφησε η παιδίατρος να τον στείλουμε) όπου πέρασε υπέροχα, τώρα πρέπει να τον γράψουμε στο «μεγάλο σχολείο».

Πήγαμε λοιπόν προχτές να κάνουμε την εγγραφή στο νηπιαγωγείο, το οποίο είναι συστεγαζόμενο στο δημοτικό σχολείο όπου πήγα κι εγώ και η μητέρα μου και που είναι απέναντι από το σπίτι μας. Πολύ βολικό, πόσο μάλλον που το σχολείο το ξέρω σαν κτίριο και το λάτρευα όταν πήγαινα εκεί. Έλα όμως που μερικά πράγματα τα βλέπεις αλλοιώς όταν είσαι γονιός!

Το κτίριο προφανώς είναι παλιό, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα... Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχε φτιαχτεί για να έχει και νηπιαγωγείο (ήταν 6τάξιο δημοτικό μόνο όταν πήγαινε η μητέρα μου). Ενδεικτικό πρόβλημα: οι τουαλέτες είναι στην άλλη πλευρά του κτιρίου από εκείνη που είναι οι αίθουσες των νηπίων, οπότε ένα νηπιάκι για να πάει πρέπει να κατέβει καμιά 10αριά μη στεγασμένα σκαλιά (επενδεδυμένα με μωσαϊκό που όταν έχει βραχεί γλιστράει πολύ), να διασχίσει την αυλή και να πάει σε τουαλέτες όπου δεν αποκλείεται να βρίσκεται την ίδια στιγμή και ένα παιδί της 6ης τάξης που έχει βγει από την τάξη για τουαλέτα. Να κάνει την ανάγκη του, να σκουπιστεί καλά (το 4χρονο) και να επιστρέψει στην τάξη όπως πήγε.

Οι ίδιες οι δασκάλες με το που πήγαμε μας τόνισαν «Δεν έχουμε βοηθούς για τίποτα!» και «Θ'αφήσουμε τα 24 για να πάμε το 1 τουαλέτα;». Το οποίο σημαίνει ότι όλο αυτό θα πρέπει να το κάνει οτο κάθε παιδάκι μόνο του. 

Και ρωτάω τώρα... Έχει σκεφτεί κανείς από όσους αποφάσισαν την εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης πώς θα περάσει το 4χρονο από το προστατευμένο περιβάλλον του παιδικού σε κάτι τέτοιο; Επίσης, όταν είναι προφανές ότι κάποια κτίρια, κυρίως με συστεγαζόμενα σχολεία, ΔΕΝ πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έπρεπε πρώτα να έχουν γίνει ενέργειες για να διορθωθεί αυτό και μετά να καλέσουν τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους, και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να έχουν άλλη επιλογή; Πώς αποφάσισαν οι δήμοι να προχωρήσουν τη στιγμή που κανείς δεν είναι έτοιμος;

(Το να φτιαχτούν 4 WC για τα νηπιάκια ας πούμε στο συγκεκριμένο σχολείο, θα ήταν θέμα 1 μήνα αν το ζητούσαν από το υπουργείο, οι οικοδομικές άδειες θα έβγαιναν αμέσως... ΑΝ όμως υπήρχε η θέληση και ΑΝ ενδιαφερόταν κάποιος!)

Επεξεργάστηκαν by uptight

IjoZp3.png6zCbp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 147
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Posted Images

Να σου πω ότι έχεις άδικο? Δεν έχεις άδικο, έτσι δυστυχώς είναι η κατάσταση. Υπό τις συνθήκες που περιγράφεις, ούτε για νηπιαγωγείο είναι κατάλληλο το κτίριο. Αν μπορείς, πήγαινε ιδιωτικά έστω για το προνήπιο - νήπιο, είναι μικρές οι ηλικίες και λίγο πιο προστατευμένες συνθήκες δεν βλάπτουν.

Την ίδια απορία έχω και εγώ, καθώς βλέπω πως πολλοί δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα στην πραγματικότητα να φιλοξενήσουν όλα τα προνήπια καθώς δεν υπάρχουν δομές. Επίσης ενώ οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν σε κάτι τέτοιο από το ΕΣΠΑ κόβουν τα κονδύλια ως προς τα προνήπια εφόσον είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση τους (και λογικό το βρίσκω)  και οι επιλογές που έχεις είναι είτε να αφήσεις ένα τετράχρονο σε ένα περιβάλλον όπως ακριβώς αυτό που περιγράφεις είτε να πληρώσεις ώστε να φοιτήσει σε ένα ιδιωτικό προνήπιο.

Εγώ θα συνεχίσω το παιδί μου σε ιδιωτικό προνήπιο καθώς θεωρώ πως είναι πολύ μικρό ώστε να το αφήσω εκτεθειμένο σε ένα τέτοιο περιβάλλον , γιατί αυτό που περιγράφεις ισχύει για όλα σχεδόν τα δημόσια σχολεία και όχι μόνο του Πειραιά.  Δυστυχώς σε τέτοιο κράτος ζούμε.

Θεωρητικά θα έπρεπε αυτά τα θέματα να είχαν λυθεί, γι'αυτό και δόθηκε στους Δήμους τριετής περίοδος προσαρμογής. Και ενώ κάποιοι Δήμοι πήραν μέτρα, άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Εμάς για παράδειγμα ο Δήμος μας ούτε φέτος μπήκε στους Δήμους με την υποχρεωτική φοίτηση στα 4, αν και απόρω πως θα το κάνει τον Σεπτέμβριο του 2020 που θα είναι καθολικό για όλους, έχοντας μηδενικές υποδομές.

Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Και στην περιοχή μας το νηπιαγωγείο είναι σε απόσταση αναπνοής. Μόνο που είναι μια ανήλιαγη αίθουσα δημοτικού σχολείου που δεν είχε προδιαγραφές για φιλοξενεί νηπιαγωγείο, απέναντι από τις τουαλέτες μεν αλλά που  ζέχνουν δε, με αυλή χωρίς παιχνίδια (κλασικού Δημοτικού δηλαδή). Στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία του Δήμου συγκαταλέγονται μονοθέσια σε πυλωτές χωρίς τουαλέτα για τον εκπαιδευτικό, προκάτ που μπάζουν, τέτοια όμορφα... Έχοντας την οικονομική άνεση, ελπίζω ότι η δική μου θα συνεχίσει στο ιδιωτικό που πηγαίνει και τώρα (και έχει άδεια νηπιαγωγείου).

Νομίζω ότι πλέον για τις κτιριακές υποδομές είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι, οπότε μήπως πρέπει να κινηθείτε οι γονείς προς τα εκεί. Διαφορετικά, αν σας έχουν δώσει απλά μια τάξη, ίσως να ζητούσατε μια άλλη πιο κοντά στις τουαλέτες;

@uptight Σας ευχαριστούμε για αυτή την τόσο σημαντική μαρτυρία που αφορά βασική σωματική ανάγκη και εν τέλει και την σωματική ασφάλεια των παιδιών που θεωρούμε ότι είναι άμεση προτεραιότητα και ελάχιστη υποχρέωση!!. 

Έχουμε αναδημοσιεύσει και στην σελίδα facebook  https://www.facebook.com/parents.gr/

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

Αν όντως το ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να δώσει voucher στα 4χρονα (το οποίο ήλπιζα να γίνεται, θα τους τηλεφωνούσα...) τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Μιλάμε για μέσο όρο 4000-5000€ ετησίως!

Just now, Συντονιστής Περιεχομένου είπε:

@uptight Σας ευχαριστούμε για αυτή την τόσο σημαντική μαρτυρία που αφορά βασική σωματική ανάγκη και εν τέλει και την σωματική ασφάλεια των παιδιών που θεωρούμε ότι είναι άμεση προτεραιότητα και ελάχιστη υποχρέωση!!. 

Έχουμε αναδημοσιεύσει και στην σελίδα facebook  https://www.facebook.com/parents.gr/

Μια διευκρίνιση, δεν είναι έξω από το κτίριο του σχολείου οι τουαλέτες... Εϊναι όμως στην άλλη πλευρά του ορθογώνιου, πρέπει δηλαδή το παιδί να διανύσει περίπου 30-40 μέτρα αυλής. Δεν θα ήθελα να φανεί ότι λέω ανακρίβειες.

IjoZp3.png6zCbp3.png

Γειά σου!  ... πως τα βλέπω εγώ....  από την στιγμή που ένα 4 χρονο παιδί φεύγει από την αίθουσα στην οποία βρίσκεται η παιδαγωγός του, χωρίς βοηθό, σε εξωτερικό χώρο,  (εντός της σχολικής περιμέτρου) δεν έχει επιτήρηση κ είναι ασυνόδευτο.... 

Δε παίζει αυτό το πράγμα.  

Δηλαδή και αν μπερδευτεί το 4 χρονο κ ακολουθήσει μια πεταλούδα και πάει σε άλλη τάξη ή στο δημοτικό, ποιός θα το ψάξει ? .... θα παρατήσει η δασκάλα του, τα άλλα παιδιά, που είπε οτι δεν εχει βοηθό, να παει να δει που πήγε?..  είμαι περίεργη αν συμβαίνουν και αλλού τέτοια....

Just now, belleblue είπε:

Γειά σου!  ... πως τα βλέπω εγώ....  από την στιγμή που ένα 4 χρονο παιδί φεύγει από την αίθουσα στην οποία βρίσκεται η παιδαγωγός του, χωρίς βοηθό, σε εξωτερικό χώρο,  (εντός της σχολικής περιμέτρου) δεν έχει επιτήρηση κ είναι ασυνόδευτο.... 

Δε παίζει αυτό το πράγμα.  

Δηλαδή και αν μπερδευτεί το 4 χρονο κ ακολουθήσει μια πεταλούδα και πάει σε άλλη τάξη ή στο δημοτικό, ποιός θα το ψάξει ? .... θα παρατήσει η δασκάλα του, τα άλλα παιδιά, που είπε οτι δεν εχει βοηθό, να παει να δει που πήγε?..  είμαι περίεργη αν συμβαίνουν και αλλού τέτοια....

Σίγουρα θα συμβαίνουν.

Και προφανώς δεν τα βάζω με τις δασκάλες, αλλά με τους Δήμους. Εκτός της ανεπάρκειας των κτιρίων, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει και επαρκές (σε αριθμό) προσωπικό!

IjoZp3.png6zCbp3.png

Just now, uptight said:

Αν όντως το ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να δώσει voucher στα 4χρονα (το οποίο ήλπιζα να γίνεται, θα τους τηλεφωνούσα...) τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Μιλάμε για μέσο όρο 4000-5000€ ετησίως!

Η πληροφόρηση που είχα εγώ από τον παιδικό που πηγαίνει το παιδί μου ήταν πως το σχολικό έτος 2019-2020 το ΕΣΠΑ δεν θα διαθέσει κονδύλια (στους δήμους πουέχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση από τα 4 ), για τα προνήπια σε ιδιωτικούς - δημόσιους παιδικούς σταθμούς καθώς πλέον είναι υποχρεωτική εκπαίδευση . Αυτό μου είπαν από τον παιδικό, δεν το έχω διασταυρώσει και δεν έχω διαβάσει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Θεωρώ πως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο δήμος , εγώ διαβάζοντας το πρώτο ποστ μου γεννήθηκαν οι εξείς απορίες:

Αν αντί για ένα παιδί θέλουν τρία μαζί τουαλέτα θα αφήσουν τρία τετράχρονα μαζί? και αν βρέχει την στιγμή που θέλουν να πάνε τουαλέτα? αν έχει βρέξει πριν? Αν το παιδί πέσει και χτυπήσει τι θα πουν? ''κυρία μου εμείς σας είπαμε πως δεν υπάρχουν βοηθοί αλλά εσείς επιλέξατε να φέρετε το παιδί σας εδώ??'' Αν διασχίζοντας την αυλή κάποιος εξωσχολικός έχει καταφέρει να μπει στο προαύλιο και συμβεί κάτι? Αν δεν υπάρχει καμία φύλαξη σε αυτά τα παιδιά δεν είναι υπερβολικά αυξημένος ο κίνδυνος να συμβεί οποιοδήποτε κακό? Είναι δυνατόν η κοινωνία να κλείνει τα μάτια και τα αφτιά σε κάτι τόσο σημαντικό?

Just now, kotsifikos είπε:

και αν βρέχει την στιγμή που θέλουν να πάνε τουαλέτα? αν έχει βρέξει πριν?

Η δασκάλα μου ειπε σχετικά «που να τα δείτε όταν βρέχει, που πηγαίνουν με τις ομπρέλες τους». 

Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι όταν λένε ότι δεν έχουν βοηθούς, το εννοούν...

Τουλάχιστον η πόρτα του σχολείου είναι μία και κλειδώνεται, και την ξεκλειδώνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μόνο. 

Όλα τα ερωτήματα που θέτετε πάντως είναι λογικά, και πρέπει να πω ότι από τους 6-7 γονείς που ήμασταν εκεί για εγγραφή εκείνη την ώρα μόνο εμείς μοιάζαμε προβληματισμένοι... Οι υπόλοιποι είτε είχαν πείρα από μεγαλύτερο παιδί, είτε απλά τα θεωρούσαν όλα αυτά φυσιολογικά ή απλά αναπόφευκτα. Μάλλον το τελευταίο.

IjoZp3.png6zCbp3.png

Διαφημίσεις

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις το σύστημα των προνηπίων ήταν και παλαιότερα το ίδιο. Όσα νήπια είχαν θέσεις και οι γονείς τους ήθελαν να τα στείλουν, από 4 ετών κλεισμένα φοιτούσαν στο προνήπιο. Συνήθως δεν υπήρχε ως ξεχωριστό τμήμα, ήταν μαζί νήπια και προνήπια. Πάντα θεωρούνταν αναμενόμενο από ένα τετράχρονο ή πεντάχρονο παιδί να αυτοεξυπηρετείται, να μπορεί να "κρατηθεί" και γενικά να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να πάει και να γυρίσει μόνο του στη τάξη. Στο ιδιωτικό που πάει η δική μου το εφαρμόζουν πάντως (απλά η τουαλέτα είναι δίπλα, αν και πάλι το παιδί πρακτικά μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς να το καταλάβει κανείς). Επίσης ο κανονισμός όλων των σχολείων είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά την είσοδο τρίτων ατομων, η πόρτα πρέπει να είναι παντα κλειδωμένη.

@uptight επιβεβαιώνω ότι το νηπιαγωγείο που πήγαινε η αδελφή μου έτσι ήταν (και το δημοτικό αντίστοιχα). Ηθελες κατούρημα την ώρα του διαλείμματος; τρεχάλα στη βροχή :)

Πρακτικά, νομίζω ότι με εξαίρεση τα μονοθέσια, υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί ανα τυπικό τμήμα, και ειδικά για τα προνήπια που πλέον θα είναι η πρώτη υποχρεωτική χρονιά φοίτησης, ίσως χρειάζεται κάποια βοήθεια στο θέμα τουαλέτας. Και δυστυχώς όπως με όλο το δημόσιο, είναι που θα πέσεις. Υπάρχουν νηπιαγωγοί που θα ασχοληθούν προσωπικά με κάθε παιδάκι και άλλοι που πετάνε ένα "δεν είναι ευθύνη μου" και τελειώνει εκεί.  Γενικά καλό είναι οι γονείς να ενημερωθούμε για το τι ισχύει και να διεκδικουμε οργανωμένα τα προβλεπόμενα. Πχ αν υπάρχει παιδάκι με αναπηρία στο τμήμα, τότε ο αριθμός του τμήματος μειώνεται. Έχει επίσης καθιερωθεί ο θεσμός του σχολικού βοηθού.

Οι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 4 έτη δε θα διαθέσουν πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για αυτές τις ηλικίες, με το σκεπτικό ότι εξασφαλίζουν πλέον υποχρεωτικά για όλους του πολίτες δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Αντίστοιχα, οι παιδικοί σταθμοί των ίδιων δήμων, δεν θα επιτρέπεται να δεχτούν παιδιά τέτοιας ηλικίας.

@vtgian Συμφωνώ ότι πρέπει οι όποιες διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται οργανωμένα, αλλά φοβάμαι ότι είναι δύσκολο στις μέρες μας να οργανωθεί κάτι τέτοιο εκτός κι αν το θέμα που υπάρχει πραγματικά είναι πολύ μεγάλο.

Επίσης, συμφωνώ ότι μέχρι ένα σημείο, ή μάλλον από ένα σημείο και μετά, πρέπει το παιδί να αυτοεξυπηρετείται, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τα 4 χρόνια είναι αυτό το σημείο για ΟΛΑ τα θέματα (υγιεινή, ντύσιμο, ευθύνη για τα πράγματά τους). Άσε που όταν ξεκινήσει η χρονιά πολλά παιδάκια δεν θα είναι καν 4 ακόμα! Και σε αυτές τις ηλικίες οι 3 μήνες είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του παιδιού. Σίγουρα πάντως άλλο 4 και άλλο 5. 

Πάντως γενικά έτσι όπως τα λες θα είναι, τα προνήπια με τα νήπια μαζί. Αλλά, εφόσον θέλουν να πάρουν και τα προνήπια, στην αρχή χρειάζονται βοηθούς. Και βλέπω ότι δεν πρόκειται να τους έχουν.

IjoZp3.png6zCbp3.png

Δεν νομίζω πως κάποιος γονέας θεωρεί φυσιολογικό να περιφέρεται ένα τετράχρονο χωρίς επίβλεψη στο προαύλιο του σχολείου, προσωπικά και μόνο στην σκέψη με πιάνει ταχυκαρδία . @vtgian συμφωνώ ότι ένα παιδί στα 4 πρέπει να αυτοεξυπηρετείτε και φυσικά να έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να κρατηθεί, όμως θεωρώ πως σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να το αφήσεις να περιφέρεται μόνο του στο προάυλιο προκειμένου να πάει στην τουαλέτα, εμένα εκεί είναι ένσταση μου, δεν ξέρω όμως κρίνοντας από τον γιο μου όχι δεν θα είναι σε θέση να το κάνει μόνος του, είτε επειδή μπορεί να του τραβήξει την προσοχή πχ παιδιά που παίζουν μπάλα, ένα πουλάκι στο προαύλιο..κτλ, είτε επειδή δεν προσέχει και προχωράει κοιτώντας πίσω μέχρι να το σταματήσει κάποιος τοίχος, είτε επειδή κάποιος από έξω μπορεί να του πιάσει την κουβέντα (το πιο τρομακτικό για μένα σενάριο)  πολλά ''είτε'' μου έρχονται τώρα στο μυαλό αλλά δεν χρειάζεται να τα εκθέσω εδώ τώρα. Δεν ξέρω ίσως είμαι εγώ υπερβολική όμως αυτό με τρομάζει πολύ, νομίζω πως είναι πολύ μικρός για να είναι τόσο ''ανεξάρτητος'' χωρίς την επίβλεψη κάποιου. 

nipiagogeiopeiraia.thumb.png.b0eb2589f36587435d1cd02fbbf5c2a4.png

μεταφέρουμε ένα  σχόλιο της ανάρτησης στο FB

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

@kotsifikos επίσης μπορεί ν'ανέβει και σε κάποιον όροφο, στο σχολείο αυτο π.χ. μπορεί μια χαρά.

Just now, Συντονιστής Περιεχομένου είπε:

nipiagogeiopeiraia.thumb.png.b0eb2589f36587435d1cd02fbbf5c2a4.png

μεταφέρουμε ένα  σχόλιο της ανάρτησης στο FB

Για το ίδιο σχολείο μιλάμε... Δεν ήθελα να το πω αλλά το είπε κάποιος άλλος! (Οι δασκάλες πάντως μας είπαν ότι δεν θα μπορούν να τα πάνε εκείνες.)

IjoZp3.png6zCbp3.png

Διαφημίσεις

Δε διαφωνώ μαζί σας πάντως. Και γνωρίζω αρκετά τετράχρονα που ακόμα παλεύουν οριακά με πάνα. Και εγώ νομίζω ότι ειδικά για τα "μικρά" είναι αρκετά επισφαλές να κυκλοφορούν ανεπιτήρητα σε δημοτικό, σε κοινές τουαλέτες με παιδιά εκτης δημοτικού. Ας μη ξεχνάμε ότι κτιριακά, τα νηπιαγωγεία έχουν σχεδιαστεί να είναι άλλη μονάδα, με δική της αυλή, τουαλέτες κλπ. Απλά τα έχει κάνει το κράτος κουλουβάχατα και βλέπεις αυλές με νήπια και μεγαλύτερα μαζί. Υπό αυτή την έννοια, αν το νήπιο είχε το κτίριό του, θα είμασταν όλες εντάξει νομίζω. Η συγκατοίκηση είναι που το κάνει πρόβλημα.

Προσπαθώντας τα σκεφτώ θετικά, ας έχουμε υπόψη  ότι τα παιδιά μας συμπεριφέρονται πολλές φορές πολύ διαφορετικά (και οργανωμένα) στο σχολικό περιβάλλον και ότι αυτό που βλέπουμε εμείς σπίτι δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα δείξει στο σχολείο το παιδί. Αλλιώς συμπεριφέρεται υπό επίβλεψη μαμάς, αλλιώς υπό επίβλεψη δασκάλου. Το "βαρκα γιαλό" που είναι σπίτι, στο σχολείο κάποιες φορές μαζεύεται λόγω κοινωνικής πίεσης.

το θέμα για μένα είναι  εάν είναι νόμιμο ένα παιδί να βρίσκεται εκτός επιτήρησης για τον οποιοδήποτε λόγο στην ηλικία του προνηπίου.

Εάν κάποιος ξέρει την απάντηση, και η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι μόνο του, ακόμα και για 5 λεπτά, 

τότε πρέπει να γίνει καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη /του παιδιού, για αυτό το θέμα.

Ότι, "στο τάδε σχολείο, το παιδί μου για να πάει τουαλέτα, θα πρέπει να απομακρυνθεί από την παιδαγωγό σε μέρος εκτός του κτιρίου του, όπου δεν υπάρχει φύλακας ή άλλος ενήλικας για να το εποπτεύει " 

για μένα, είναι συναίνεση σε παραμέληση, πως λέγεται αυτό το πράγμα αλλιώς, δεν ξέρω,, δεν είμαι νομικός. 

Άλλα πράγματα ισχύουν για τα παιδιά σχολικής ηλικίας που είναι 6 ετών, και άλλα για τα 4 ετών. 

Άλλες νοητικές ικανότητες έχει ένα παιδί 6 και άλλες το 4 και θεωρώ ότι ο νόμος αποκλείεται να τα βάζει στην ίδια νομική ευθεία, 

απλώς επειδή βρίσκονται ξαφνικά στο ίδιο κτίριο!!!

Just now, vtgian είπε:

Δε διαφωνώ μαζί σας πάντως. Και γνωρίζω αρκετά τετράχρονα που ακόμα παλεύουν οριακά με πάνα. Και εγώ νομίζω ότι ειδικά για τα "μικρά" είναι αρκετά επισφαλές να κυκλοφορούν ανεπιτήρητα σε δημοτικό, σε κοινές τουαλέτες με παιδιά εκτης δημοτικού. Ας μη ξεχνάμε ότι κτιριακά, τα νηπιαγωγεία έχουν σχεδιαστεί να είναι άλλη μονάδα, με δική της αυλή, τουαλέτες κλπ. Απλά τα έχει κάνει το κράτος κουλουβάχατα και βλέπεις αυλές με νήπια και μεγαλύτερα μαζί. Υπό αυτή την έννοια, αν το νήπιο είχε το κτίριό του, θα είμασταν όλες εντάξει νομίζω. Η συγκατοίκηση είναι που το κάνει πρόβλημα.

Προσπαθώντας τα σκεφτώ θετικά, ας έχουμε υπόψη  ότι τα παιδιά μας συμπεριφέρονται πολλές φορές πολύ διαφορετικά (και οργανωμένα) στο σχολικό περιβάλλον και ότι αυτό που βλέπουμε εμείς σπίτι δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα δείξει στο σχολείο το παιδί. Αλλιώς συμπεριφέρεται υπό επίβλεψη μαμάς, αλλιώς υπό επίβλεψη δασκάλου. Το "βαρκα γιαλό" που είναι σπίτι, στο σχολείο κάποιες φορές μαζεύεται λόγω κοινωνικής πίεσης.

Ισχύουν όλα αυτά, ειδικά τα bold!

IjoZp3.png6zCbp3.png

Συμφωνώ με όλους, απλώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι δυστυχώς το Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωλαίνει τόσο πολύ,  που πρέπει να εφοδιαστούμε με απίστευτη υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που θα προκύπτουν συνεχώς. 

Αγαπητή Uptight έχεις απόλυτο δίκιο,  αλλά επειδή είσαι ακόμα στην αρχή, να είσαι προετοιμασμένη για εντελώς "κουφά" και εκτός λογικής πράγματα,  τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας των παιδιών μας, που θα παρατηρείς στο σχολείο. Από που να ξεκινήσω (τουλάχιστον για το δικό μας το σχολείο)? έλλειψη δασκάλων,  αδιαφορία / ακαταλληλότητα δασκάλων, πόρτες ανοιχτές χωρίς φύλαξη την ώρα των σχολικών εορτών, έλλειψη φύλαξης στην πόρτα την ώρα της πρωινής προσέλευσης (όποιος θέλει μπαίνει, στην κυριολεξία).  Ή το ότι μας ενημερώνουν μία μέρα πριν ότι την επόμενη ημέρα τα παιδιά δεν θα έχουν σχολείο γιατί ο δάσκαλος θα παρακολουθήσει ημερίδα?? κλπ κλπ.

Εγώ έχω απελπιστεί :(..... 

Επεξεργάστηκαν by annoulen

Just now, annoulen said:

Συμφωνώ με όλους, απλώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι δυστυχώς το Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωλαίνει τόσο πολύ,  που πρέπει να εφοδιαστούμε με απίστευτη υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που θα προκύπτουν συνεχώς. 

Αγαπητή Uptight έχεις απόλυτο δίκιο,  αλλά επειδή είσαι ακόμα στην αρχή, να είσαι προετοιμασμένη για εντελώς "κουφά" και εκτός λογικής πράγματα,  τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας των παιδιών μας, που θα παρατηρείς στο σχολείο. Από που να ξεκινήσω (τουλάχιστον για το δικό μας το σχολείο)? έλλειψη δασκάλων,  αδιαφορία / ακαταλληλότητα δασκάλων, πόρτες ανοιχτές χωρίς φύλαξη την ώρα των σχολικών εορτών, έλλειψη φύλαξης στην πόρτα την ώρα της πρωινής προσέλευσης (όποιος θέλει μπαίνει, στην κυριολεξία).  Ή το ότι μας ενημερώνουν μία μέρα πριν ότι την επόμενη ημέρα τα παιδιά δεν θα έχουν σχολείο γιατί ο δάσκαλος θα παρακολουθήσει ημερίδα?? κλπ κλπ.

Εγώ έχω απελπιστεί :(..... 

Αυτά όλα σκέφτομαι και με πιάνει άγχος...που δεν μπορώ να εμπιστευτώ το παιδί μου σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά τι να κάνεις που δεν υπάρχει και η δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικό σχολείο, μέχρι νήπιο μας βγαίνει αλλά απο εκεί και έπειτα δυστυχώς δεν μας παίρνει. Εσείς για όλα αυτά τι κάνετε??έχετε απευθυνθεί στην διεύθυνση?

Είναι σοβαρό θέμα αυτό που περιγράφεις @uptight αλλά δεν έχει σχέση με το αν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στα 4, αντί στα 5 έτη.

Και του χρόνου να πήγαινε το παιδί στο σχολείο, πάλι το ίδιο θέμα θα αντιμετώπιζες.

Για το θέμα αυτό να κινητοποιηθείτε οι γονείς, εφόσον βλέπετε ότι το ίδιο το σχολείο δεν έχει κάνει κάποιες ενέργειες μέχρι τώρα (έστω μια αίτηση ή καταγγελία όπου να έχει αναφερθεί το πρόβλημα). Δηλαδή σου είπε εξυπνάδες η δασκάλα. Σου είπε και αν έχει κάνει ενέργειες το σχολείο; 

Just now, annoulen είπε:

έλλειψη φύλαξης στην πόρτα την ώρα της πρωινής προσέλευσης (όποιος θέλει μπαίνει, στην κυριολεξία)

Ειδικά για το bold μήπως να απευθυνθείτε απευθείας στην περιφερειακή διεύθυνση με καταγγελία; 

Ο κανονισμός για νηπιαγωγεία και δημοτικά αναφέρει τα παρακάτω (σου υπογραμίζω το σημαντικό, είναι το κεφ. Β αρθρο 18 Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ109Α):

Άρθρο 18
Έναρξη Ημερήσιου Προγράμματος
Προσέλευση - Αποχώρηση μαθητών
Ασφάλεια μαθητών

Α. Νηπιαγωγεία

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των νηπίων-προνηπίων στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ.

Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των νηπίων-προνηπίων και του διδακτικού προσωπικού. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική.

Η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του νηπιαγωγείου γίνεται με ευθύνη των γονέων / κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρονται τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους μαθητές.

2. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Β. Δημοτικά

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ. Στο Δημοτικό Σχολείο οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στην είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνει η είσοδος και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα.

Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο Διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και στη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα.

2. Μετά το πέρας της πρωινής συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.
Με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα.

3. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Just now, kotsifikos είπε:

Αυτά όλα σκέφτομαι και με πιάνει άγχος...που δεν μπορώ να εμπιστευτώ το παιδί μου σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά τι να κάνεις που δεν υπάρχει και η δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικό σχολείο, μέχρι νήπιο μας βγαίνει αλλά απο εκεί και έπειτα δυστυχώς δεν μας παίρνει. Εσείς για όλα αυτά τι κάνετε??έχετε απευθυνθεί στην διεύθυνση?

K εμείς μέχρι νήπιο μας βγήκε σε ιδιωτικό δυστυχώς και μετά πάθαμε το γνωστό πολιτισμικό σοκ που φαντάζομαι ότι παθαίνουν όλοι στη μετάβαση από την ιδιωτική στη δημόσια εκπαίδευση.

Κάποια παράπονα τα έχω εκφράσει στη διεύθυνση αλλά δεν βρήκα άκρη... "το ξέρουμε ότι ο δάσκαλος τάδε είναι ανεπαρκής και ακατάλληλος αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι",  ή "μα υπάρχει άνθρωπος στην πόρτα", άσχετα εάν είναι όντως ένας καθορισμένος δάσκαλος για φύλαξη στην πόρτα ο οποίος μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να έχει πάει τουαλέτα ή να είναι στο κυλικείο να παραγγέλνει καφέ ή να μιλάει με γονείς σε μια γωνίτσα χωρίς να επιτηρεί τον χώρο κοκ. Όταν είχα πάει πρόπερσι να ρωτήσω σε ΔΥΟ παρακαλώ δημοτικά σχολεία για το που υπαγόμαστε, ώστε να καταθέσω τα χαρτιά του μεγάλου μου για την εγγραφή, μπήκα κ εγώ κ ο σύζυγός μου μέσα,  προχωρήσαμε ωραιότατα στο προαύλιο,  ανάμεσα στα παιδιά, δεν μας σταμάτησε κανένας κ δεν έβλεπα και κανέναν να ρωτήσω,  μέχρι που φτάσαμε μπροστά στο γραφείο των δασκάλων. Και στα δύο σχολεία συνέβη το ίδιο κ δεν ήταν περίοδος ακόμα εγγραφών ώστε να δικαιολογούν την παρουσία εξωσχολικών ατόμων. Αναφέρω το προπέρσινο επεισόδιο γιατί την συγκεκριμένη περίοδο ΔΕΝ ήμασταν γονείς μαθητών που κάπως ας πούμε εμφανισιακά μας γνωρίζουν λίγο πολύ οι δάσκαλοι. 

Σημειώνω ότι έχω ΤΥΧΕΙ  κ σε σούπερ δασκάλους αλλά στην κυριολεξία στο δημόσιο ισχύει το 'Ό,τι σου τύχει". 

Υπομονή και καλή τύχη. 

Just now, vtgian είπε:

Ειδικά για το bold μήπως να απευθυνθείτε απευθείας στην περιφερειακή διεύθυνση με καταγγελία; 

.......

σε ευχαριστώ πολύ, δεν το είχα στα υπ όψιν,  αλλά επί του παρόντος δεν έχω σκεφτεί για καταγγελία για το συγκεκριμένο.

Επίσης , όπως λέω πάνω στην kotsifikos (στο κάνω αντιγραφή γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς να το κάνω) Κάποια παράπονα τα έχω εκφράσει στη διεύθυνση αλλά δεν βρήκα άκρη... "το ξέρουμε ότι ο δάσκαλος τάδε είναι ανεπαρκής και ακατάλληλος αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι",  ή "μα υπάρχει άνθρωπος στην πόρτα", άσχετα εάν είναι όντως ένας καθορισμένος δάσκαλος για φύλαξη στην πόρτα ο οποίος μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να έχει πάει τουαλέτα ή να είναι στο κυλικείο να παραγγέλνει καφέ ή να μιλάει με γονείς σε μια γωνίτσα χωρίς να επιτηρεί τον χώρο κοκ. Όταν είχα πάει πρόπερσι να ρωτήσω σε ΔΥΟ παρακαλώ δημοτικά σχολεία για το που υπαγόμαστε, ώστε να καταθέσω τα χαρτιά του μεγάλου μου για την εγγραφή, μπήκα κ εγώ κ ο σύζυγός μου μέσα,  προχωρήσαμε ωραιότατα στο προαύλιο,  ανάμεσα στα παιδιά, δεν μας σταμάτησε κανένας κ δεν έβλεπα και κανέναν να ρωτήσω,  μέχρι που φτάσαμε μπροστά στο γραφείο των δασκάλων. Και στα δύο σχολεία συνέβη το ίδιο κ δεν ήταν περίοδος ακόμα εγγραφών ώστε να δικαιολογούν την παρουσία εξωσχολικών ατόμων. Αναφέρω το προπέρσινο επεισόδιο γιατί την συγκεκριμένη περίοδο ΔΕΝ ήμασταν γονείς μαθητών που κάπως ας πούμε εμφανισιακά μας γνωρίζουν λίγο πολύ οι δάσκαλοι. 

Just now, annoulen είπε:

Όταν είχα πάει πρόπερσι να ρωτήσω σε ΔΥΟ παρακαλώ δημοτικά σχολεία για το που υπαγόμαστε, ώστε να καταθέσω τα χαρτιά του μεγάλου μου για την εγγραφή, μπήκα κ εγώ κ ο σύζυγός μου μέσα,  προχωρήσαμε ωραιότατα στο προαύλιο,  ανάμεσα στα παιδιά, δεν μας σταμάτησε κανένας κ δεν έβλεπα και κανέναν να ρωτήσω,  μέχρι που φτάσαμε μπροστά στο γραφείο των δασκάλων. Και στα δύο σχολεία συνέβη το ίδιο κ δεν ήταν περίοδος ακόμα εγγραφών ώστε να δικαιολογούν την παρουσία εξωσχολικών ατόμων. Αναφέρω το προπέρσινο επεισόδιο γιατί την συγκεκριμένη περίοδο ΔΕΝ ήμασταν γονείς μαθητών που κάπως ας πούμε εμφανισιακά μας γνωρίζουν λίγο πολύ οι δάσκαλοι. 

Να αυτά είναι που διαβάζω και εκνευρίζομαι... μερικοί για δάσκαλοι δεν κάνουν, για οργανωτικά δεν κάνουν, ε για τι είναι ικανοί τέλος πάντων; Στο μεταξύ, στο Λύκειο των ανιψιών μου για να πάμε να δικαιολογήσουμε απουσία πρέπει να έχει προηγηθεί συννενόηση, είναι τρομερά αυστηροί στο μπες-βγες, δεν παίζει να πας απροειδοποίητα. Άσε που αν λείψει μαθητής κατευθείαν τηλεφωνούν στον γονέα. Δημόσιο και αυτό. Τον διευθυντή τον έχουν για Κέρβερο, γιατί; γιατί τηρεί τα αυτονόητα και ας μιλάμε για λύκειο.

Όπως και να έχει, χρεος μας να διαβάσουμε τον κανονισμό λειτουργίας (δεν απευθύνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς άλλωστε) ώστε να είμαστε ενήμεροι για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Από εκεί και πέρα, θετική διάθεση μπας και συνεργατικά βγάλουμε άκρη.

εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επενδύουν όλοι ένα δίωρο να κατσουν να γραψουν ένα κειμενο και να το στείλουν. μετά ένα τηλέφωνο αν το έλαβε το εμαιλ η περιφέρεια. 

Πόσες ωρες πχ θα επενδύσει κάποιος σε ειδήσεις ή κάποια άλλη σειρά. πόσο δύσκολο είναι ένα δίωρο για να γίνει αυτή η καταγγελία.

Θυμώνω, όταν διαβάζω τόσο πολλές φορές να γράφει κάποιος ότι "έκανα προφορική καταγγελία".....

μα πως γίνεται να αλλάξει το οτιδήποτε εάν ένας,  δεν επενδύει αυτό το δίωρο. 

Συνειδητοποιείτε ότι εάν γράφετε δημόσια τόσο σοβαρά πράγματα, χάνετε εντέλει περισσότερη ώρα, έχετε χάσει ήδη αυτό το δίωρο που θα χανατε εάν κανατε την εγγραφη καταγγελία! 

Αυτό είναι που διαφέρει με το εξωτερικό -!  θα κατσει ο αλλος και θα γράψει και θα ασχοληθεί αυτό και δεν θα το αφήσει. Εάν όλοι λένε " η ελλαδα είναι μπαχαλο " το νηπιαγωγείο είναι μπάχαλο, τριτοκοσμικό κλπ " 

Οι ώρες που περνάμε στο ΄φορουμ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ αυτή την επένδυση, 

άρα είναι επιλογή να ΜΗΝ γινονται καταγγελίες. Εγώ ρίχνω το φταίξιμο στο ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ επενδύουν σε αυτό. 

Τα γράφω αυτά γνωρίζοντας ότι μπορεί να εκνευρίζω αλλά η πρόθεσή μου είναι ο θυμός αυτός να καταλήξει σε μια ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ !

τα συναισθήματά μας υπάρχουν για συγκεκριμένους λόγους. για να διορθώνουμε κάτι κακό/ τα πράγματα . 

είναι ο μόνος λόγος που βιολογικά έχουμε αυτά τα συναισθήματα. 

το ότι δεν κάνουμε κάτι και δεν διορθώνουμε είναι παραγωγο ΚΑΚΗΣ διαπαιδαγώγησης σε εμάς, οπότε αναρωτηθείτε τι διαπαιδαγώγηση κάνετε model στο παιδί σας κ την ευθύνη για την επόμενη γενιά, που επέλεξαν να ΜΗΝ παρουν οι προηγούμενοι γονείς .  

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...