Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τρομερό λάθος με το γάλα...βοήθεια!!!

Recommended Posts

Καλησπέρα χρειάζομαι επείγοντος τις γνώσεις σας πάνω στο θέμα. Φυσικά θα μιλήσω και με το γιατρό μου έχουμε ραντεβού για Δευτέρα. Το μωράκι μου είναι 4 μηνών και τόσο καιρό του δίνω το γάλα του λάθος. Δεν μπορώ να πιστέψω πως το έπαθα αυτό είμαι να σκάσω από χθες. Κακή πληροφόρηση. Μου είπαν όταν άρχισα να δίνω σκόνη θα βάζεις πρώτα το γάλα και μετά το νερό. Χθες συνειδητοποίησα τι έκανα. Έβαζα τόσο καιρό τη σκόνη πχ 5 κοφτές κουταλιές και συμπλήρωνα το νερό μέχρι το 150. Ενώ πρέπει πρώτα νερό και μετά σκόνη δλδ τα 150 νερό θα γίνουν περίπου 170 γάλα με τη σκόνη. Το μωρό ευτυχώς έχει πάρει πολύ καλό βάρος και ύψος. Πείτε μου πόσο κακό μπορεί να έχω προκαλέσει;;;

Διαφημίσεις

Δ εχω ιδεα απο παρασκευη γαλα σε ακονη, αλλα δ νομιζω οτι ειναι τοσο σημαντικο με τι σειρα θα τα προσθεσεις. Στην ουσια σαν να το εκανες λιγο πιο πυκνο κατα 20μλ,η εδινες 20μλ λιγοτερο

Δυστυχως δ μπορω να σε βοηθησω, αλλα γτ δ παιρνεις τηλ τον γιατρο σας αυριο το πρωι(μπορουσες κ το απογευμα), θα εχεις μια σιγουρη απαντηση, κριμα ειναι να περιμενεις ως τη δευτερα για κτ τοσο απλο

4 ώρες πρίν, elena88 είπε:

Καλησπέρα χρειάζομαι επείγοντος τις γνώσεις σας πάνω στο θέμα. Φυσικά θα μιλήσω και με το γιατρό μου έχουμε ραντεβού για Δευτέρα. Το μωράκι μου είναι 4 μηνών και τόσο καιρό του δίνω το γάλα του λάθος. Δεν μπορώ να πιστέψω πως το έπαθα αυτό είμαι να σκάσω από χθες. Κακή πληροφόρηση. Μου είπαν όταν άρχισα να δίνω σκόνη θα βάζεις πρώτα το γάλα και μετά το νερό. Χθες συνειδητοποίησα τι έκανα. Έβαζα τόσο καιρό τη σκόνη πχ 5 κοφτές κουταλιές και συμπλήρωνα το νερό μέχρι το 150. Ενώ πρέπει πρώτα νερό και μετά σκόνη δλδ τα 150 νερό θα γίνουν περίπου 170 γάλα με τη σκόνη. Το μωρό ευτυχώς έχει πάρει πολύ καλό βάρος και ύψος. Πείτε μου πόσο κακό μπορεί να έχω προκαλέσει;;;

τιποτα δεν.εχεις προκαλεσει προφανως. αν ειχες προκαλεσει κατι το παιδι ή θα ειχε αφυδατωση ή δεν θα επερνε βαρος. το.παιδι σου ειναι μια χαρα οποτε τιποτα δεν.εγινε. παρεπιπτωντος για 15 20 ml διαφορα ειναι αδυνατον να.παθει κατι.

το.παθημα.να σου γινει μαθημα διαβαζε τις οδηγιες στα κουτια δυο τρεις φορες κ μην ρωτας γνωστους φιλους συγγενεις 

Θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό, για να σου πει αν υπάρχει π.χ. κίνδυνος να έχουν επιβαρυνθεί νεφρά ή δεν ξέρω τι άλλο, για να σου φύγει το άγχος, αν και λογικά αφού το μωρό φαίνεται υγιές, δεν έχεις κανένα λόγο να ανησυχείς.

19 ώρες πρίν, elena88 είπε:

Καταρχας να σου ζησει!! 

Κατα δευτερον, μη φρικαρεις, για 10-20 μλ δε χαθηκε και ο κοσμος.. Θα στο επιβεβαιώσει κι ο γιατρος μολις επικοινωνησεις μαζι του, φαντάζομαι! Αλλα οπως ειπε και το @ninaki80παραπανω, δες το σαν ενα παθημα το οποίο εγινε μαθημα! Καμοα συμβουλη, κανενος φιλου ή συγγενή δεν θα πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη αν δεν τη διασταυρωνουμε πρωτα οι ιδιοι! Και αν δεν ειμαστε σε θεση να τη δοασταυρωσουμε εμεις λογω έλλειψης γνωσεων, τοτε παντα σε συνεργασία με γιατρο της αναλογης ειδικότητας τον οποιο εμπιστευομαστε και εχει αποδειχθει σωστός σε βαθος χρονου (γτ κακα τα ψέματα, κυκλοφορουν πολλα μπουμπουκια εκει εξω με πτυχιο ιατρικής) 

Διαφημίσεις

Κι εγώ δε νομίζω να είναι τόσο τρομερό. Φυσικά ο γιατρός θα σου πει σαν ειδικός, αλλά πιστεύω ότι απλά γινόταν λίγο πιο πηχτό. Δεν πιστεύω ότι ήταν τόσο κακό για το μωρό σου. Παρόλα αυτά ο γιατρός θα σου πει σίγουρα. 

Λάθος αναλογίες νερού μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση (λιγότερο νερό) ή ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (περισσότερο νερό από το γάλα) αλλά λογικά θα φαινόταν στην εικόνα  του μωρού και μάλλον  δεεν είναι για 10-20μλ διαφορἄ. Αλλα πες το οπωσδήποτε.

Πάντως είναι απίστευτο ότι δεν μας δίνει κανένας σωστές οδηγίες για την παρασκευή φόρμουλας και τη σίτιση με μπιμπερό επειδή υποτίθεται προωθείται ο θηλασμός, για τον οποίο όμως δεν δίνονται επίσης πάντα οι σωστές συμβουλές!!!!!

Just now, Έσπερος είπε:

Λάθος αναλογίες νερού μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση (λιγότερο νερό) ή ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (περισσότερο νερό από το γάλα) αλλά λογικά θα φαινόταν στην εικόνα  του μωρού και μάλλον  δεεν είναι για 10-20μλ διαφορἄ. Αλλα πες το οπωσδήποτε.

Πάντως είναι απίστευτο ότι δεν μας δίνει κανένας σωστές οδηγίες για την παρασκευή φόρμουλας και τη σίτιση με μπιμπερό επειδή υποτίθεται προωθείται ο θηλασμός, για τον οποίο όμως δεν δίνονται επίσης πάντα οι σωστές συμβουλές!!!!!

Γραφει ξεκαθαρα στο κουτι με το γαλα οδηγιες παρασκευης... Δεν νομίζω οτι ειναι δυσκολο για καποιον να τις αναζητησει... Για το θηλασμο εχεις απόλυτο δίκιο,  ειναι αλλο θεμα.. 

Just now, anemoni1989 είπε:

Γραφει ξεκαθαρα στο κουτι με το γαλα οδηγιες παρασκευης... Δεν νομίζω οτι ειναι δυσκολο για καποιον να τις αναζητησει... Για το θηλασμο εχεις απόλυτο δίκιο,  ειναι αλλο θεμα.. 

Για τις αναλογίες, ναι το γράφει. για τη θερμοκρασια του νερού εχω ακουσει τελειως αντίθετες οδηγιες. για το οτι πρεπει το μωρο να αφηνει γαλα στο μπουκαλι, αρα βαζεις μια μεζούρα παραπανω, το ακουσα απο την παιδιατρο κ οχι αυτην του μαιευτηριου που υποτιθεται εδωσε οδηγιες. Γενικα για τη σίτιση αυτοι που δινουν τις οδηγιες στα μαιευτηρια ει αι περα βρεχει. κ ενα απο τα θέματα της φόρμουλας ειναι ο κινδυνος μη σωστής Παρασκευής. 

Just now, Έσπερος said:

Για τις αναλογίες, ναι το γράφει. για τη θερμοκρασια του νερού εχω ακουσει τελειως αντίθετες οδηγιες. για το οτι πρεπει το μωρο να αφηνει γαλα στο μπουκαλι, αρα βαζεις μια μεζούρα παραπανω, το ακουσα απο την παιδιατρο κ οχι αυτην του μαιευτηριου που υποτιθεται εδωσε οδηγιες. 

Απορία: γιατί πρέπει να αφηνει γαλα στο μπουκαλι ;

Διαφημίσεις

Just now, Chrysoum είπε:

Απορία: γιατί πρέπει να αφηνει γαλα στο μπουκαλι ;

Γιατί μόνο αν έχει μείνει γάλα πάει να πει ότι το παιδί έχει χορτάσει και δεν θέλει άλλο. 

Κορίτσια με ενθαρρύνεται είμαι να σκάσω πιστεύω και ο γιατρός να μου πει ότι δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. 

Ωστόσο πως γίνεται η σωστή μέτρηση. Πχ 150γρ νερό κάνουν περίπου 170γρ γάλα. Αν το παιδί το πιεί όλο έχει πιεί 150 ή 170 το σύνολο δλδ;

Just now, Έσπερος είπε:

Για τις αναλογίες, ναι το γράφει. για τη θερμοκρασια του νερού εχω ακουσει τελειως αντίθετες οδηγιες. για το οτι πρεπει το μωρο να αφηνει γαλα στο μπουκαλι, αρα βαζεις μια μεζούρα παραπανω, το ακουσα απο την παιδιατρο κ οχι αυτην του μαιευτηριου που υποτιθεται εδωσε οδηγιες. Γενικα για τη σίτιση αυτοι που δινουν τις οδηγιες στα μαιευτηρια ει αι περα βρεχει. κ ενα απο τα θέματα της φόρμουλας ειναι ο κινδυνος μη σωστής Παρασκευής. 

Αυτο οτι για να αφηνει γαλα στο μπουκαλι δεν ειναι απόλυτο... Εμενα πχ η μπεμπα ειναι πολυ λαιμαργη και οσο και να της εφτιαχνα (και να της φτιαξω)  το επινε και απλα μετα ειτε εκανε εμετο ειτε κοιμοταν κανα 12ωρο σερι... Οποτε απλα της εφτιαχνα οσο πιστευα οτι θελει και αν μετα απο ενα 10λεπτο συνεχιζε να κλαιει, εφτιαχνα συμπληρωμα... 

Και θερμοκρασια γραφει στο κουτι... Και ποσο διατηρειται... Μου φαίνεται πολυ παραξενο αυτο που λες για τις ελλειπεις οδηγιες στις συσκευασιες... Ειναι υποχρεωμενοι να αναγραφουν τα παντα και προσωπικά δεν παρατηρησα καποια ελλειψη, διότι και εγω ασχετη ημουν απο φορμουλες... 

Οσον αφορά τς γιατρους των μαιευτηριων, ισχυει οτι και για τς εξωτερικους... Αλλοι είναι αστερια και αλλοι είναι για τα μπαζα... Για αυτο παντα εγω προσωπικα πηγαινω σε ατομο δοκιμασμενο απο αλλον πρωτα και παντα ελεγχω τις γνωσεις του με βάση το τι λεει ο ΠΟΥ και οι νεες κατευθυντηριες οδηγίες... 

Όχι δεν λέω για ελλιπείς οδηγίες στις συσκευασίες. για το αν βάζεις τη σκονη σε βραστό νερό ή το αφηνεις να χλιαρεψει πρώτα, οι παιδίατροι έχουν διαφορετικές απόψεις. γενικα λεω οτι τα μαιευτηρια δινουν εξιτήριο χωρις οδηγιες, χωρις να διασφαλίσουν οτι η μητερα γνωριζει πώς να ταΐσει  είτε με τον έναν ή τον άλλον τροπο ή μικρά ή να αντλήσει, πώς να δώσει μπιμπερό για να μην πίνει λαίμαργα κλπ. Δεν σημαινει οτι ολοι θα διαβάσουν τις οδηγιες και οτι θα τις καταλαβουν, ακομα κ τις πιο απλές. Δεν ξερω αν ειναι ολα τα μαιευτηρια ετσι, δυστυχως το δικο μου ηταν κ πριν απο λιγο καιρο μια κοπέλα που γέννησε στο ίδιο έγραφε ότι το μωράκι της δεν έπιανε στήθος, εκείνη ήθελε να θηλασει, αντλούσε κιόλας, και δεν είχε καμία οδηγία για όλα αυτά μέχρι να τη δει παιδίατρος. Η μονη οδηγια που πηρα εγω ενω ρωτουςα επίμονα, ήταν η μάρκα του γάλακτος. Η αδερφη μου σε αλλο μαιευτηριο με μωρο που δεν θήλαζε αποτελεσματικά κ που δεν της ήρθε το γάλα πριν φύγει, εφυγε με σαφείς οδηγιες για τον θηλασμο κ το συμπλήρωμα. 

https://pediatros-thes.gr/άρθρα/λάθη-στην-προετοιμασία-του-ξένου-γάλα/

https://pediatros-thes.gr/for-parents/diatrofi/λάθος-πρακτικές-στη-σίτιση-με-μπιμπερ/

@Chrysoum δεν θυμαμαι, νομιζω για να μην καταπιει αερα ή να ξερεις οτι χορτασε αφου το αφησε ή κ τα δυο. ουτε εγω το τήρησα γιατι το μητρικο προφανως δεν θα το πετούσα κ το ξενο που επινε συμπληρωματικά οπως λεει κ η @anemoni1989 οσο κ να εβαζα θα το επινε. χωρια που ηταν φωτια κ λάβρα το υποαλλεργικο, δεν μου πηγαινε να το πετάξω!!! ηξερε στο περιπου ποσο πινει κ αν ηξερα πχ οτι θα πιει 50-60, εδινα τοσο,δεν εκανα 90. αν δεν ημουν σιγουρη αν θα πιει 60-70, εβαζα παραπανω κ σταματούσα λιγο νωριτερα αν δεν αντιδρουσε.

Εμείς έχουμε άλλη απορία: λέει πχ ο γιατρός (παράδειγμα είναι τα νούμερα) ''πρέπει να πίνει 240 μλ''το 24ωρο. Υποτίθεται σου λέει 30άρια ή 60άρια γεύματα, επειδή οι μεζούρες είναι για 30 μλ νερό. Όμως όταν μπαίνει η σκόνη το συνολικό γάλα γίνεται τελικά 40 μλ. Οπότε το γεύμα δεν είναι 30άρι ή 60άρι. Και τα συνολικά μλ στο 24ωρο δεν είναι 240 πχ αλλά αρκετά παραπάνω.  Αν όμως σε κάποια γεύματα δίνεις αντλημένο, τότε δίνεις ακριβώς 30 ή 60!

Επεξεργάστηκαν by little lamb

Just now, Έσπερος said:

Όχι δεν λέω για ελλιπείς οδηγίες στις συσκευασίες. για το αν βάζεις τη σκονη σε βραστό νερό ή το αφηνεις να χλιαρεψει πρώτα, οι παιδίατροι έχουν διαφορετικές απόψεις. γενικα λεω οτι τα μαιευτηρια δινουν εξιτήριο χωρις οδηγιες, χωρις να διασφαλίσουν οτι η μητερα γνωριζει πώς να ταΐσει  είτε με τον έναν ή τον άλλον τροπο ή μικρά ή να αντλήσει, πώς να δώσει μπιμπερό για να μην πίνει λαίμαργα κλπ. Δεν σημαινει οτι ολοι θα διαβάσουν τις οδηγιες και οτι θα τις καταλαβουν, ακομα κ τις πιο απλές. Δεν ξερω αν ειναι ολα τα μαιευτηρια ετσι, δυστυχως το δικο μου ηταν κ πριν απο λιγο καιρο μια κοπέλα που γέννησε στο ίδιο έγραφε ότι το μωράκι της δεν έπιανε στήθος, εκείνη ήθελε να θηλασει, αντλούσε κιόλας, και δεν είχε καμία οδηγία για όλα αυτά μέχρι να τη δει παιδίατρος. Η μονη οδηγια που πηρα εγω ενω ρωτουςα επίμονα, ήταν η μάρκα του γάλακτος. Η αδερφη μου σε αλλο μαιευτηριο με μωρο που δεν θήλαζε αποτελεσματικά κ που δεν της ήρθε το γάλα πριν φύγει, εφυγε με σαφείς οδηγιες για τον θηλασμο κ το συμπλήρωμα. 

https://pediatros-thes.gr/άρθρα/λάθη-στην-προετοιμασία-του-ξένου-γάλα/

https://pediatros-thes.gr/for-parents/diatrofi/λάθος-πρακτικές-στη-σίτιση-με-μπιμπερ/

@Chrysoum δεν θυμαμαι, νομιζω για να μην καταπιει αερα ή να ξερεις οτι χορτασε αφου το αφησε ή κ τα δυο. ουτε εγω το τήρησα γιατι το μητρικο προφανως δεν θα το πετούσα κ το ξενο που επινε συμπληρωματικά οπως λεει κ η @anemoni1989 οσο κ να εβαζα θα το επινε. χωρια που ηταν φωτια κ λάβρα το υποαλλεργικο, δεν μου πηγαινε να το πετάξω!!! ηξερε στο περιπου ποσο πινει κ αν ηξερα πχ οτι θα πιει 50-60, εδινα τοσο,δεν εκανα 90. αν δεν ημουν σιγουρη αν θα πιει 60-70, εβαζα παραπανω κ σταματούσα λιγο νωριτερα αν δεν αντιδρουσε.

Μα αν κάποιος γιατρός έχει τις βασικές γνώσεις χημείας θα ξέρει ότι δεν πρέπει να βάζει κανείς την σκόνη σε βραστό νερό γιατί αλλοιώνεται η σύσταση του. Όπως δηλαδή αναγράφεται και στην συσκευασία, το αφήνεις να φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και μετά. Εγώ αυτό που έχω ακούσει και θεώρησα το πιο σωστό είναι να βάλεις την σκόνη όταν φτάσει γύρω στους 70, έτσι και βακτήρια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν και δεν αλλοιώνεται τόσο το γάλα. Δεν το έπραξα ποτέ γιατί η κόρη μου άρχισε να πίνει γάλα σκόνη όταν αποθηλασε που ήταν πάνω του έτους, άρα δεν χρειάζοταν να είναι όλα αποστηρωμενα. Αν όμως στο δεύτερο χρειαστεί να δώσω συμπλήρωμα αυτό θα κάνω. 

@little lamb στα 30 ml νερό βάζεις την σκόνη όπως λες και εσύ και γίνεται τελικά 40. Ένα πλήρες γεύμα εγώ θα θεωρούσα αν έπινε όλα τα 40 ml και όχι τα 30, αν κατάλαβα καλά και είναι αυτή η απορία σου. 

Διαφημίσεις

Just now, little lamb είπε:

Εμείς έχουμε άλλη απορία: λέει πχ ο γιατρός (παράδειγμα είναι τα νούμερα) ''πρέπει να πίνει 240 μλ''το 24ωρο. Υποτίθεται σου λέει 30άρια ή 60άρια γεύματα, επειδή οι μεζούρες είναι για 30 μλ νερό. Όμως όταν μπαίνει η σκόνη το συνολικό γάλα γίνεται τελικά 40 μλ. Οπότε το γεύμα δεν είναι 30άρι ή 60άρι. Και τα συνολικά μλ στο 24ωρο δεν είναι 240 πχ αλλά αρκετά παραπάνω.  Αν όμως σε κάποια γεύματα δίνεις αντλημένο, τότε δίνεις ακριβώς 30 ή 60!

Αυτη την απορία την ειχα και εγω, αλλα ολα αυτα ειναι σχετικά.. Δεν πανε ολα τα μωρα με το μ.ο. Αλλο θα φαει πιο πολυ, αλλο πιο λίγο... Ασε που με το μητρικό ζητανε στο 3ωρο ή και νωρίτερα, ενω στο ξενο μπορεί και ανα 3,αλλα μπορεί και ανα 5 ωρες... 

Ναι τυχαία ήταν τα νούμερα που είπα. Το διατύπωσα λίγο περίεργα. Εννοούσα ότι όταν μας λέει ας πούμε ο γιατρός 60 μλ το γεύμα, αν τύχει εκείνο το γεύμα να είναι φόρμουλα θα είναι 70, ενώ αν είναι αντλημένο θα είναι όντως 60.

On 4/6/2019 at 8:35 ΜΜ, elena88 είπε:

Δεν νομίζω να έπαθε κάτι το μωρό απλά από εδώ κ πέρα να το κάνεις σωστά ..! Μίλα κ με το γιατρό σου να στο επιβαιβεωσει ..!! Μια φορά που όταν είχαμε πάει στη γιατρό είχα βάλει τις μεζούρες μέσα στο μπουκάλι . Για ναγ κρατάω ολοκληρο το κουτί η παιδίατρος μου είπε εδώ δε πειράζει που το κάνεις τώρα . Κ μου ξανά είπε πάλι τις σωστές οδηγίες ..!!!

Πάντως η Ελλάδα είμαστε η μόνη χώρα που δε γράφονται οι σωστές οδηγίες στη συσκευασία το γάλα πρέπει να μπενει σε θερμοκρασία νερού 70 βαθμών κ όχι 40 όπως γράφει το κουτί της συσκευασία των γαλατών ...!!!

Πρέπει να βάζουμε μια μεζούρα παραπάνω για να μη τραβήξει το μωρό αέρα αν το πιει όλο.. 

Επειδή κ ο μεγάλος μου γιος ήταν λςμαργος κ εκανε ρουκέτες η παιδίατρος μου είχε πει να του κάνω διαλλειμα καθώς πεινει γάλα για να ρευτει για να προλάβει να πάει το μνμ ότι έχει χορτάσει .. βέβαια όταν πεινούσε πολύ κ εγώ του το εδεινα απλά τράβαγα το μπουκάλι από το στόμα του πριν τελειώσει για να μη τραβήξει αέρα κ αν χρειαζόταν συμπλήρωνα  κ άλλο.. είχε τύχει πολλές φορές κ έφτιαξα λίγο συμπλήρωμα κ απλά δεν το ήπιε  κ από όταν ακολούθησα αυτές τις οδηγίες δεν έκανε ούτε γουλιες ... !!!!

Ναι τυχαία ήταν τα νούμερα που είπα. Το διατύπωσα λίγο περίεργα. Εννοούσα ότι όταν μας λέει ας πούμε ο γιατρός 60 μλ το γεύμα, αν τύχει εκείνο το γεύμα να είναι φόρμουλα θα είναι 70, ενώ αν είναι αντλημένο θα είναι όντως 60.

Ως επί το πλείστον όταν δίνεις φόρμουλα 90 μλ που με το νερό πάει στα 100 μλ αυτά τα 10 μλ είναι οι φουσκάλες που έχει το γάλα που κανονικά δε πρέπει να τις δίνουμε για να μη τραβήξει αέρα άρα πάνω κάτω είναι τα ίδια μλ ..!!!!

15 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Συγγνώμη δεν γράφει πάνω το κουτί οδηγίες;

Δεν θυμάμαι να είχα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για το πως να φτιάξω την σκόνη.

Από εκεί και πέρα, αν δώσεις και λίγα ml πάνω ή κάτω δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σπουδαίο... Ενδεικτικά σου γράφει το κουτί πόσα ml πίνει ένα μωρό ανάλογα την ηλικία του. Τον μέσο όρο δηλαδή...

αν παρόλαυτά η θεματοθέτρια πανικοβλήθηκε, καλό θα ήταν να πάρει τον παιδίατρο τηλέφωνο και να μην περιμένει μέχρι τη Δευτέρα.

12 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Μα αν κάποιος γιατρός έχει τις βασικές γνώσεις χημείας θα ξέρει ότι δεν πρέπει να βάζει κανείς την σκόνη σε βραστό νερό γιατί αλλοιώνεται η σύσταση του. Όπως δηλαδή αναγράφεται και στην συσκευασία, το αφήνεις να φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και μετά. Εγώ αυτό που έχω ακούσει και θεώρησα το πιο σωστό είναι να βάλεις την σκόνη όταν φτάσει γύρω στους 70, έτσι και βακτήρια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν και δεν αλλοιώνεται τόσο το γάλα. Δεν το έπραξα ποτέ γιατί η κόρη μου άρχισε να πίνει γάλα σκόνη όταν αποθηλασε που ήταν πάνω του έτους, άρα δεν χρειάζοταν να είναι όλα αποστηρωμενα. Αν όμως στο δεύτερο χρειαστεί να δώσω συμπλήρωμα αυτό θα κάνω. 

@little lamb στα 30 ml νερό βάζεις την σκόνη όπως λες και εσύ και γίνεται τελικά 40. Ένα πλήρες γεύμα εγώ θα θεωρούσα αν έπινε όλα τα 40 ml και όχι τα 30, αν κατάλαβα καλά και είναι αυτή η απορία σου. 

Τώρα με μπέρδεψες γιατί εγώ μια απλή φιλόλογος είμαι. Δηλαδή λες να το βάζεις στο νερό αφού χλιαρέψει όπως είναι η μία οδηγία ή στο βραστό όπως είναι η άλλη οδηγία για την αποστείρωση; Ή εννοείς ναι μην βράζει πάνω από τους 70; Αλλά το νερό δεν βράζει στους 100 ή τα θυμάμαι λάθος; 

Τέλος πάντων εγώ έκανα ένα λίγο εκτός θέματος σχόλιο γενικά για το ότι δεν δίνονται επαρκείς οδηγίες γενικά για τη διατροφή όχι μόνο για την παρασκευή σκόνης και μάλλον βραχυκύκλωσα παρά βοήθησα. 

Just now, Έσπερος said:

Τώρα με μπέρδεψες γιατί εγώ μια απλή φιλόλογος είμαι. Δηλαδή λες να το βάζεις στο νερό αφού χλιαρέψει όπως είναι η μία οδηγία ή στο βραστό όπως είναι η άλλη οδηγία για την αποστείρωση; Ή εννοείς ναι μην βράζει πάνω από τους 70; Αλλά το νερό δεν βράζει στους 100 ή τα θυμάμαι λάθος; 

Τέλος πάντων εγώ έκανα ένα λίγο εκτός θέματος σχόλιο γενικά για το ότι δεν δίνονται επαρκείς οδηγίες γενικά για τη διατροφή όχι μόνο για την παρασκευή σκόνης και μάλλον βραχυκύκλωσα παρά βοήθησα. 

To νερο πρεπει παντα να βρασει, αλλιως δεν αποστειρωνεται. Το σωστο ειναι αυτο που γραφει στο κουτι: βραζεις, περιμενεις να κρυωσει στους 40 και βαζεις την σκονη. Αν η σκονη μπει οταν η θερμοκρασια του νερου ειναι γυρω στους 100 αλλοιωνονται καποια απο τα συστατικα του. Τωρα ειναι καποιοι παιδιατροι που φοβουνται οτι οταν η θερμοκρασια του νερου φτασει στους 40 μπορει να αναπτυχθουν βακτηρια (κυριως απο λαθος χειρισμο των γονεων) γι αυτο και συνειστουν να μπαινει η σκονη στο βραστο νερο. Γι αυτο και καποιοι αλλοι παιδιατροι συνειστουν να μπαινει η σκονη οταν η θερμοκρασια του νερου εχει πεσει απο τους 100 στους 70, γιατι τοτε και δεν αλλοιωνεται τοσο και δεν αναπτυσσονται βακτηρια. 

Just now, Chrysoum είπε:

To νερο πρεπει παντα να βρασει, αλλιως δεν αποστειρωνεται. Το σωστο ειναι αυτο που γραφει στο κουτι: βραζεις, περιμενεις να κρυωσει στους 40 και βαζεις την σκονη. Αν η σκονη μπει οταν η θερμοκρασια του νερου ειναι γυρω στους 100 αλλοιωνονται καποια απο τα συστατικα του. Τωρα ειναι καποιοι παιδιατροι που φοβουνται οτι οταν η θερμοκρασια του νερου φτασει στους 40 μπορει να αναπτυχθουν βακτηρια (κυριως απο λαθος χειρισμο των γονεων) γι αυτο και συνειστουν να μπαινει η σκονη στο βραστο νερο. Γι αυτο και καποιοι αλλοι παιδιατροι συνειστουν να μπαινει η σκονη οταν η θερμοκρασια του νερου εχει πεσει απο τους 100 στους 70, γιατι τοτε και δεν αλλοιωνεται τοσο και δεν αναπτυσσονται βακτηρια. 

ΟΚ τώρα κατάλαβα. 

Αυτό που με ενοχλεί γενικά είναι ότι χρυσοπληρώνεις ιδιωτικά μαιευτήρια, δεν ξέρω τι οδηγίες δίνουν τα δημόσια για αυτά, και δεν σου λένε κάποια βασικά. Υποτίθεται προωθούν θηλασμό, αλλά αν έχεις το παραμικρό θέμα, δεν βοηθάνε. Δεν πιάνει το μωρό, σου λένε βάλε ψευδοθηλές. Χάνει βάρος στο μαιευτήριο, σε αρχίζουν με το θήλαστρο. Βεβαιώνονται ότι δεν έχει ίκτερο και μετά σε στέλνουν σπίτι σου να τα βγάλεις πέρα μόνη, μέχρι να έρθει παιδίατρος. Για τον χ ψ λόγο δίνεις και με μπιμπερό, δεν σου λένε κάποια βασικά που εγώ [πχ έμαθα αργότερα, όπως για την επίπτωση του μπιμπερό στα δόντια, αν το παιδί κοιμάται με το γάλα, ή τις ωτίτιδες. Όταν ο δικός μου άρχισε να κρατάει το μπιμπερό με τα χέρια, ήταν τότε που ξεκίνησε κ τις στέρεες κ έπινε κ νερό κ του έδινα να πιει μόνος του. Επειδή δεν μπορούσε ακόμα να κάνει την κίνηση να γείρει το κεφάλι και να σηκώσει τα χεράκια ψηλά για να έχει κλίση το μπιμπερό, ξάπλωνε. Εγώ ήμουν χαλαρή γιατι έλεγα ότι αφού τα μωρά θηλάζουν κιόλας ξαπλωμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Κι έτσι τον άφηνα να παίζει με το μπιμπερό κ το είχα κ μόνιμα στην κούνια, αν ξυπνούσε το βράδυ να πιει μόνος του νερό. Ο άντρας μου που ανησυχεί για τα πάντα ρώτησε την παιδίατρο κ είπε ότι το τάισμα ξαπλα μπορεί να κάνει ωτίτιδες. Μιλάμε για 5-10 πράγματα στοιχειώδη που μπορούν να τα πουν σε έναν νέο γονιό πριν βγει από το μαιευτήριο. Είναι πολύ βασικά και στο κάτω κάτω εγώ, εσύ , κάποια άλλη από εδώ κάποια στιγμή θα τα διαβάσει κάπου, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Αντίθετα για αυτό το περιβόητο μπάνιο του μωρού που σου λένε σε όλα τα σεμινάρια, τελικά οι παιδίατροι λένε να αφήσεις τα νεογέννητα ήσυχα από νερά, λαδάκια, μασαζάκια κλπ, και δεν ξέρω κανένα γονιό που να βολεύτηκε να πλύνει το γεογέννητο όπως ακριβώς του έδειξαν οι μαίες στα περιβόητα σεμινάρια που σου κάνουν πριν φύγεις. 

14 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Όχι δεν είναι αυτή η απορία μου! Μάλλον κάτι δεν λέω καλά. Εννοώ το εξής: Λέει ο γιατρός π.χ. "να πίνει 30άρια γεύματα". Πίνει ένα γεύμα αντλημένο, είναι 30 μλ. Πίνει το επόμενο γεύμα φόρμουλα, είναι 40.

Και στο σύνολο της μέρας αν έχει πει π.χ. ο γιατρός να πίνει 240 μλ και λέει να τα μοιράσουμε σε 8 30άρια, στην ουσία είναι 8 40άρια (ή τέλος πάντων όσα από αυτά είναι φόρμουλα είναι 40άρια), άρα σύνολο δεν είναι 240 μλ.

Εμείς πάντως ποτέ δεν κοιτάμε τη θερμοκρασία για να βάλουμε τη σκόνη. Εξάλλου πού να ξέρεις αν είναι 70 ή 50 ή 40 κλπ. (Παρεμπιτόντως το μαγαζί του μαιευτηρίου προωθούσε μια συσκευή θερμαντήρα για μπιμπερό αλλά όποιον κι αν ρώτησα μου είπε ότι είναι βλακεία και δεν το είχε κανείς σπίτι του. Αυτή έλεγε κιόλας ότι φτιάχνεις 6 μπιμπερό με αποστειρωμένο νερό και τα έχεις στο ψυγείο για 6 γεύματα, βγάζεις αυτό που θες, το θερμαίνεις να πάει 70 κλπ).

Λοιπόν εμείς δεν κοιτάμε λεπτομερώς τη θερμοκρασία. Σε κάθε γεύμα το κάνουμε αλλιώς. Γενικά περιμένουμε να κρυώσει, αλλά όχι και μισή ώρα που γράφει το κουτί. Άλλες φορές αν κλαίει πολύ και βιαζόμαστε το βάζουμε κάτω από τη βρύση να κρυώσει και μετά βάζουμε τη σκόνη. Έχει τύχει και να βάλω πρώτα τη σκόνη σε ζεστό και μετά όλο μαζί κάτω από τη βρύση. Όπως τύχει, δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό. Εξάλλου όπως λέτε και οι οδηγίες κάθε γιατρού διαφέρουν (έχουμε ακούσει από φίλους ότι τους είχαν πει να βάζουν τη σκόνη σε πολύ καυτό νερό γιατί αλλιώς δεν διαλύεται καλά -δεν βγάζεις άκρη). Τη γιατρό δεν τη ρωτήσαμε ποτέ για την παρασκευή του γάλακτος γιατί δεν το είχαμε θεωρήσει τόσο τραγικό, αλλά με αυτά που βλέπω εδώ μου φαίνεται θα τη ρωτήσουμε. Και απλά πριν το δώσουμε το δοκιμάζουμε στο χέρι μας να μην καίει και αναλόγως το ξαναβάζουμε κάτω από τη βρύση.

Άλλη οδηγία που μας είπαν εμάς, δεν θυμάμαι ποιος, είναι το νερό να βράζει σε μπρίκι και όχι σε βραστήρα, επειδή ο βραστήρας έχει άλατα. Δεν το κάνουν όλοι όμως, έχω ακούσει γονείς που το βράζουν σε βραστήρα.

Επεξεργάστηκαν by little lamb

Όχι δεν είναι αυτή η απορία μου! Μάλλον κάτι δεν λέω καλά. Εννοώ το εξής: Λέει ο γιατρός π.χ. "να πίνει 30άρια γεύματα". Πίνει ένα γεύμα αντλημένο, είναι 30 μλ. Πίνει το επόμενο γεύμα φόρμουλα, είναι 40.

Και στο σύνολο της μέρας αν έχει πει π.χ. ο γιατρός να πίνει 240 μλ και λέει να τα μοιράσουμε σε 8 30άρια, στην ουσία είναι 8 40άρια (ή τέλος πάντων όσα από αυτά είναι φόρμουλα είναι 40άρια), άρα σύνολο δεν είναι 240 μλ.

Νομιζω οτι δεν χρειαζεται τοση ακριβεια. Αλλωστε αν το παιδι πειναει,θα ζητησει κι αλλο. Αν χορτασει ειτε θα σταματησει ειτε θα «βγαλει» μετα το επιπλεον γαλα. Δηλ για 10ml πανω κατω δεν χρειαζεται να προβληματιζομαστε

Άλλη οδηγία που μας είπαν εμάς, δεν θυμάμαι ποιος, είναι το νερό να βράζει σε μπρίκι και όχι σε βραστήρα, επειδή ο βραστήρας έχει άλατα. Δεν το κάνουν όλοι όμως, έχω ακούσει γονείς που το βράζουν σε βραστήρα.

Εγώ δεν ρώτησα καν γι αυτό. Σε βραστήρα το έκανα απλώς τον καθάριζα τακτικά από τα άλατα, όχι με καθαριστικό, με λεμόνι ή ξύδι. 

Νομίζω ότι τα 30μλ νερού με μία μεζούρα δεν είναι και ακριβώς 40 τόσο που να θεωρείς ότι ρίχνει τελείως έξω τους υπολογισμούς σου. Εξάλλου το μωρό μπορεί να αφήσει και μια δυο γουλιές στον πάτο, αυτά τα μετράς μήπως είναι 1μλ ή 2 ή 5; 

Just now, irin είπε:

Νομιζω οτι δεν χρειαζεται τοση ακριβεια. Αλλωστε αν το παιδι πειναει,θα ζητησει κι αλλο. Αν χορτασει ειτε θα σταματησει ειτε θα «βγαλει» μετα το επιπλεον γαλα. Δηλ για 10ml πανω κατω δεν χρειαζεται να προβληματιζομαστε

Εγώ κατάλαβα τι εννοεί, αν ο γιατρός σου έχει πει μια στάνταρ ποσότητα ως συμπλήρωμα, γιατί αυτές οι ποσότητες συμπληρώματος είναι, που θες να την κρατήσεις υπό έλεγχο για να την περιορίζεις σιγά σιγά και να γυρίσεις σε θηλασμό, γι αυτό αγχώνεται η κοπέλα αν τελικά δίνει όσα λέει ο γιατρός ή παραπάνω. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...