Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατροφή στις ναυτίες


Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 55
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Chrysoum είπε:

Εχεις καποια εγκυρη πηγη που το στηριζει αυτο; πρωτη φορα το ακουω.

 

Just now, Lenia16 είπε:

Κ εγώ νόμιζα το αντίθετο.

Tο λαρδι ειναι απο τις πιο ευεργετικες τροφες για τον ανθρωπο και το καλυτερο ειδος λιπους γενικοτερα...φυσικα παντα με μετρο!

 
Link to comment
Share on other sites

Just now, Sentir...natureza said:

 

Tο λαρδι ειναι απο τις πιο ευεργετικες τροφες για τον ανθρωπο και το καλυτερο ειδος λιπους γενικοτερα...φυσικα παντα με μετρο!

Σιχαινομαι που θα κανω παλι τον ξερολα, αλλα εγω βρε παιδια ξερω το ακριβως αντιθετο, ειδικα οσον αφορα το πεπτικο συστημα που τονιστηκε πιο πριν. Για το υπολοιπο σωμα δεν μπορω να μιλησω, αν και φανταζομαι οτι και εκει θα εχει παρομοιες επιδρασεις (εχει 40% κορεσμενα λιπη),  αλλα κατι τετοιο δεν ισχυει στο πεπτικο συστημα. Εκει εν ολιγεις (και παντα σε συγκριση με αλλα λαδια που εχουν υψηλοτερη περιεκτικοτητα σε πολυακορεστα λιπη) αυξανει την διαπερατοτητα του εντερικου τοιχωματος η οποια οδηγει στην αυξηση ενδοτοξινων τοσο στο εντερο οσο και στο πλασμα του αιματος. Επισης εχει βρεθει οτι διαταρασσει την εντερικη μικροχλωριδα (εκει βεβαια το λιπος απο ψαρια ηταν χειροτερο). Γενικα ομως εχει βρεθει οτι η καταναλωση του οδηγει σε μια μορφη ελαφριας φλεγμονης στο εντερο. Αυτα βασιζονται σε μελετες με πειραματοζωα (κυριως τρωκτικα) και δεν αντικατοπτριζουν την γενικη διατροφικη εικονα ενος μεσου ενηλικα (η μια ομαδα καταναλωνει μονο λαρδι ως πηγη λιπους και μαλιστα σε πολυ υψηλα ποσοστα, ενω η αλλη μονο ελαιολαδο/λαδι σογιας για παραδειγμα), αλλα και παλι ο ισχυρισμος οτι το λαρδι ειναι ευεργετικο για το πεπτικο συστημα ειναι λιγο... καπως. Ισα ισα που οταν θελουν να σχεδιασουν μια μελετη για την αποτελεσματικοτητα ενος τυπου λιπους χρησιμοποιουν ζωικα λιπη (συνηθως λαρδι ή ξυγκι) ως το negative control group επειδη εχουν υψηλη περιεκτικοτητα σε λιπαρα οξεα μακρας αλυσσου (βλεπε παλμιτικο και στεατικο - αρα μαλλον και το υπολοιπο σωμα επιβαρυνουν τελικα και οχι μονο το πεπτικο). 

 

Οποτε @marakiz κοριτσι μου με φοβο να αποφυγεις τους υδατανθρακες μην πας και πλακωθεις στο λαρδι και εχεις αλλα μετα! Ασε που λαρδι για ναυτιες δεν ακουγεται πολλα υποσχομενο!!

 

Επισης μιας και μου δοθηκε το βημα: υδατανθρακες με υδατανθρακες εχουν διαφορα, αλλο να φας την μπαγκετα την ασπρη και αλλο να φας κατι ολικης αλεσης που ειναι φουλ στις φυτικες ινες! Τα βακτηριακια σου εκει κατω θα κανουν παρτυ!!

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω αν είναι ευεγερτικό ή όχι αλλά παιδιά... ποιο λαρδί,, και μόνο που το σκέφτομαι ανακατεύομαι (κι άλλο)

 

Θα με ενδιέφερε παντως μια πηγή και για τις δύο απόψεις.

 

Just now, Chrysoum είπε:

 

Επισης μιας και μου δοθηκε το βημα: υδατανθρακες με υδατανθρακες εχουν διαφορα, αλλο να φας την μπαγκετα την ασπρη και αλλο να φας κατι ολικης αλεσης που ειναι φουλ στις φυτικες ινες! Τα βακτηριακια σου εκει κατω θα κανουν παρτυ!!

 

Με τι θα κάνουν πάρτι και γιατί?

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Just now, marakiz said:

Θα με ενδιέφερε παντως μια πηγή και για τις δύο απόψεις.

 

Με τι θα κάνουν πάρτι και γιατί?

Για μερικες ενδεικτικες μελετες μπορεις να δεις εδω: 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6223047/ (εαν και το αντικειμενο της μελετης ειναι δυο αλλου τυπου λιπη, αναφερεται στο introduction για τις μελετες που εχουν γινει με βαση το λαρδι)

 

https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S1550-4131(15)00389-7

 

https://www.nature.com/articles/s41598-017-00969-0 

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, marakiz said:

 

 

Με τι θα κάνουν πάρτι και γιατί?

 

Ανεβασα μερικες πηγες απλα πρεπει να περασουν προεγκριση.

 

Θα κανουν παρτι με τις φυτικες ινες που δεν διασπωνται απο το λεπτο εντερο και περνουν στο παχυ οπου και αποτελουν "τροφη" για την εντερικη μικροχλωριδα επηρεαζοντας την θετικα (λαϊκιστί υπαρχουν τα καλα, τα κακα και τα ουδετερα βακτηρια και οι φυτικες ινες προωθουν τα καλα).

Link to comment
Share on other sites

Just now, Sentir...natureza είπε:

 

Tο λαρδι ειναι απο τις πιο ευεργετικες τροφες για τον ανθρωπο και το καλυτερο ειδος λιπους γενικοτερα...φυσικα παντα με μετρο!

Μήπως εννοείς ότι είναι πιο καλό από τις μαργαρίνες; Αυτό το από τις πιο ευεργετικές τροφές για τον άνθρωπο μου ακούγεται πολύ πολύ περίεργο όταν αναφέρεται στο λαρδί κ γενικά σε ζωικά λίπη δλδ! Εγώ τα καταναλωνω έτσι κ αλλιώς, το χω ξεπεράσει, αλλά ακόμη κ την ώρα που τα τρώω δε νιώθω να μου επιδρούν κ πολύ ευεργετικά!

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια και εγώ..Πάρα πολύ αναγουλα και εμετοί φυσικά. Όντως πολλές φορές ούτε τα κράκερ βοηθάνε. Τις τελευταίες μέρες άρχισα να μασάω μαστίχα όταν ενιωθα αναγουλα.Μπορω να πω πως με βοήθησε λίγο. Επίσης καλό είναι να μη μένει άδειο το στομάχι.Δηλαδη όταν αισθανόμαστε ναυτία να τρώμε έστω κάτι.Βοηθαει πολυ

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Αυτα βασιζονται σε μελετες με πειραματοζωα (κυριως τρωκτικα) και δεν αντικατοπτριζουν την γενικη διατροφικη εικονα ενος μεσου ενηλικα (η μια ομαδα καταναλωνει μονο λαρδι ως πηγη λιπους και μαλιστα σε πολυ υψηλα ποσοστα, ενω η αλλη μονο ελαιολαδο/λαδι σογιας για παραδειγμα), αλλα και παλι ο ισχυρισμος οτι το λαρδι ειναι ευεργετικο για το πεπτικο συστημα ειναι λιγο... καπως.

Ακριβως εδω ειναι η διαφορα. Μιλαμε για ισορροπημενη διατροφη, οχι να τρεφεσαι μονο με λαρδι, γι'αυτο εγραψα και το "Παντα με μετρο" αλλωστε. Εγω δεν μιλησα συγκεκριμενα για το πεπτικο αλλα γενικοτερα για τον ανθρωπινο οργανισμο. Παντως, το λαρδι συμπεριληφθηκε στην 10αδα στις 100 πιο θρεπτικες τροφες σε μια ερευνα του 2015 (σε αρθρο του BBC αναφερονται οι πηγες, οποιος θελει να του το στειλω αν και με μια αναζητηση μπορει να το βρει ευκολα). Πλουσιο σε βιταμινη D και τα ποσοστα σε κορεσμενα, μονοακορεστα και πολυακορεστα λιπη ειναι σχεδον ιδια με το μητρικο γαλα :shock:

 
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

52 minutes ago, Sentir...natureza said:

Ακριβως εδω ειναι η διαφορα. Μιλαμε για ισορροπημενη διατροφη, οχι να τρεφεσαι μονο με λαρδι, γι'αυτο εγραψα και το "Παντα με μετρο" αλλωστε. Εγω δεν μιλησα συγκεκριμενα για το πεπτικο αλλα γενικοτερα για τον ανθρωπινο οργανισμο. Παντως, το λαρδι συμπεριληφθηκε στην 10αδα στις 100 πιο θρεπτικες τροφες σε μια ερευνα του 2015 (σε αρθρο του BBC αναφερονται οι πηγες, οποιος θελει να του το στειλω αν και με μια αναζητηση μπορει να το βρει ευκολα). Πλουσιο σε βιταμινη D και τα ποσοστα σε κορεσμενα, μονοακορεστα και πολυακορεστα λιπη ειναι σχεδον ιδια με το μητρικο γαλα :shock:

Το έψαξα και το βρήκα το άρθρο. Ενδιαφέρον, παρόλα αυτά θέλω να παραθέσω την εξής πρόταση που κάνει όλη την διαφορά στο πως θα ερμηνεύσει κάνεις τα εύρηματα της μελέτης: "Therefore, using NFs to prioritize foods for nutritionally-
balanced diets should only be done for foods that belong to the same category." Ως ίδια κατηγορία εννοεί άλλα ζωικά λίπη. Οκ δεν αμφισβήτησε κάνεις ότι το λαρδι σε σύγκριση με το λίπος από μοσχάρι ή αρνί μπορεί να είναι καλύτερο, αλλά είναι τελειως διαφορετικό να λέμε ότι το λαρδι είναι πιο υγιεινό εν συγκρίσει με κάποια φυτικά λίπη (βλέπε ελαιόλαδο και λάδι σόγιας). Η ότι συστήνεται η κατανάλωση του τέλος πάντων. Ούτε είπε κανείς ότι είναι καλύτερο από το φοινικελαιο που περιέχεται στις μαργαρινες όπως είπε και η @Lenia16

 

Το λαρδι περιέχει 300 IU βιταμίνης D ανά 100 γρ, το μουρουνελαιο 10000! 

 

Αυτό για το μητρικό γάλα δεν το έψαξα, αλλά αυτό που καθιστά το λαρδι όχι και τόσο υγιεινό είναι η σύσταση των κορεσμενων λιπαρών. Και αν έχει και το μητρικό γάλα τόσο στεατικο και παλμιτικο οξύ, θα το σκεφτώ αν θα θηλασω και το δευτερο παιδί!! Περα από την πλάκα τώρα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει την αποφυγή τροφών με τόσο υψηλή περιεκτικοτητα σε παλμιτικο λόγω κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακων. 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν έχω τον χρόνο και την υπομονή να παραθέσω ότι έρευνα έχω διαβάσει τα τελευταία δύο χρόνια για να υπερθεματίσω των γραφομένων μου οπότε μάλλον θα αφήσω ακάλυπτη την δήλωση μου.

 

Πάντως αναφέρομαι στο σύνολο της διατροφής και στη μακροπρόθεσμη, συνολική υγεία (δεν μπορείς να διαχωρίζεις το πεπτικό από το υπόλοιπο σώμα, είναι υπερβολικά αλληλοεξαρτώμενα για να τα κατακερματίσουμε) που προκύπτει από την μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση των ζωικών και των καλών λιπαρών. Δεν αναφέρομαι στην κατανάλωση λίπους ως παυσίπονο ή μέσο άμεσης ανακούφισης, ενός πεπτικού συμπτώματος. Για μερικά χρόνια, η επιδείνωση του πεπτικού μου με είχε φέρει στην κατάσταση να καταναλώνω τουλάχιστον 1 γεύμα μακαρόνια ημερησίως (αν όχι παραπάνω), γιατί αυτό ήταν το γεύμα που μπορούσε να διαχειριστεί το στομάχι μου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, η προσωρινή ικανότητα πέψης που προσέφεραν αυτά τα μακαρόνια, βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στο να αναρρώσω από το άρρωστο πεπτικό μου, εν γένει. Αντιθέτως, έπρεπε να απομακρύνω πλήρως τα ζυμαρικά και μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων (ξεκινώντας με την ζάχαρη και τα αρτοσκευάσματα), για να συνειδητοποιήσω, ότι αυτά είχαν το μεγαλύτερο κόστος στο πεπτικό μου και έπειτα στην συνολική μου κατάσταση.

 

Ως προς τον διαβήτη, ΚΑΘΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ είναι κακή επιλογή, απλώς κάποιοι είναι χειρότεροι από άλλους. Εδώ και κανένα 2μηνο άρχισα να κάνω μετρήσεις και έχω εκπλαγεί με τις μεταγευματικές τιμές του ζυμωτού, ολικής άλεσης, με αυθεντικό προζύμι και χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο, ψωμιού που η ίδια παρασκευάζω και κατανάλωνα μέχρι πρόσφατα. Δεν μπαίνω καν στον κόπο, να καταναλώσω προϊόντα του εμπορίου, ολικής άλεσης και να δω πόσο ανεβάζουν το ζάχαρο. Η μόνη διαφορά μεταξύ πολλών και λιγότερων φυτικών ινών, είναι στον χρόνο (πόσο αργά ή γρήγορα θα ανέβει), αλλά όχι στο ΑΝ θα ανέβει το ζάχαρο.

 

Υπάρχει πολύ υλικό και αντιπαράθεση στα επιστημονικά ευρήματα και στις έρευνες για την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Μπορεί όποιος θέλει να το ψάξει εύκολα. πχ. https://www.diagnosisdiet.com/          https://thenoakesfoundation.org/           https://www.virtahealth.com/        κ.α.

 

Ως προς τα βακτήρια και τις άπεπτες φυτικές ίνες κτλ. εγώ επιφυλλάσομαι. Εξ όσων έχω μελετήσει, η έρευνα είναι πολύ πρόσφατη, πολύ άγουρη και εν πολλοίς ανίκανη να μας δώσει κάτι περισσότερο από αμφιβολίες, για όσα μέχρι χθες, θεωρούνταν δεδομένα. Το αν τελικά είναι καλό να "τρέφουμε" ή όχι τα βακτήρια μας, με φυτικές ίνες, αν τρέφουμε τα καλά κι όχι τα κακά, αν κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των βακτηρίων και την επίδραση της τροφής σε αυτά κ.α. χρειάζεται πολύ πιο πλήρης εικόνα για να το εκτιμήσουμε. Εγώ, διαφωνώ με την πρακτική, να χρησιμοποιείται με την πρώτη ευκαιρία μια έρευνα (που έστω είναι αξιόπιστη και αρκετά ισχυρή ως προς τα αποτελέσματα της), για να παίρνονται αποφάσεις περί διατροφής και υγείας και γενικότερα να δημιουργούνται life changing τίτλοι στα διάφορα επιστημονικά και μη sites. 

Ειδικά για την προπαγάνδα με τα ολικής άλεσης, είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη και πλέον προσέχω 48 φορές, πριν αποδεχτώ μια "δεδομένα καλή συμβουλή υγείας", όπως το "τρώγε ολικής άλεσης γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τα λευκά άλευρα κτλ". 

α) έχουν πολύ σχέση, για την ακρίβεια έχουν σχεδόν τις ίδιες επιδράσεις στο σώμα.

β) έχουν πολύ όμοια απόκριση ως προς το ζάχαρο, οπότε εξίσου ακατάλληλα για διαβήτη

γ) είναι εξίσου αν όχι και πιο επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, από τους άλλους (εκτός κι αν αλέθεις το αλεύρι σπίτι σου και ξέρεις ότι το επεξεργάζεσαι λιγότερο, τα ολικής άλεσης είναι προϊόντα στα οποία έχει αφαιρεθεί η φυτική ίνα και έχει επαναπροστεθεί κατά βούληση του παρασκευαστή). Δεν ισχύει για το ρύζι, αλλά ισχύει για τους χυμούς με φυτικές ίνες, τα άλευρα, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά κ.α. προϊόντα.

 

Εν κατακλείδι, το τί θα κάνει ένα στομάχι να ηρεμήσει και να διαχειριστεί λίγη τροφή προσωρινά, δεν είναι και ο δρόμος για την βελτίωση της πεπτικής ικανότητας γενικά. Παρόλα αυτά, στην κατάσταση της εγκυμοσύνης και ειδικά σε τέτοιες δύσκολες μέρες, είναι ίσως προτιμότερο να πηγαίνεις βήμα βήμα και να "επιβιώνεις" την κάθε δυσφορία όσο καλύτερα μπορείς εκείνη την στιγμή, παρά να κάνεις εξτρίμ αλλαγές και καινοτομίες, στη διατροφή και στην καθημερινότητα γενικά. 

 

Με το καλό @marakiz. Πέρα από τις όποιες έρευνες, ποντάρω ειλικρινά στη μαστίχα χίου πάντως ;).

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πρίν, kine είπε:

Εν κατακλείδι, το τί θα κάνει ένα στομάχι να ηρεμήσει και να διαχειριστεί λίγη τροφή προσωρινά, δεν είναι και ο δρόμος για την βελτίωση της πεπτικής ικανότητας γενικά. Παρόλα αυτά, στην κατάσταση της εγκυμοσύνης και ειδικά σε τέτοιες δύσκολες μέρες, είναι ίσως προτιμότερο να πηγαίνεις βήμα βήμα και να "επιβιώνεις" την κάθε δυσφορία όσο καλύτερα μπορείς εκείνη την στιγμή, παρά να κάνεις εξτρίμ αλλαγές και καινοτομίες, στη διατροφή και στην καθημερινότητα γενικά. 

 

 Βασικά αυτό κάνω τώρα, προσπαθώ με κάθε τρόπο να "επιβιώσω" από αυτη τη συνεχή αίσθηση. Με ενοχλεί που δεν μπορώ να τραφώ με θρεπτικά συστατικά για το καλό του μωρού που είναι στην κοιλιά μου, όπως λαχανικά, δεν τα μπορώ καθόλου. Θέλω να πιστεύω πως θα ηρεμησω κάποια στιγμη από όλο αυτό και θα αρχίσω να τρώω θρεπτικά.

 

Σήμερα έφαγα ένα τοστ με τυρι και μετά από λίγο ένα κουλουρι θεσσαλονίκης για να πω πως ίσιωσε κάπως το στομάχι μου. Και δεν πεινούσα, τα εφαγα για να ισιώσω. Επίσης έφτιαξα σπιτική λεμονάδα χθες και όταν ήπια το βράδυ που ένιωθα δυσφορία πάλι, ένιωσα κάπως καλύτερα. Το σορμπέ παγωτού με βοηθαει αρκετά αλλά πόσο παγωτό να φάω πια. Μαστίχα σε στυλ τσίχλας που έχω πάρει χειρότερα με έχει κάνει. Οι φρυγανιές επίσης με κάνουν πολύ χάλια. Άβυσσος η ψυχή του στομαχιού μου. :mrgreen:

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, kine said:

Προσωπικά δεν έχω τον χρόνο και την υπομονή να παραθέσω ότι έρευνα έχω διαβάσει τα τελευταία δύο χρόνια για να υπερθεματίσω των γραφομένων μου οπότε μάλλον θα αφήσω ακάλυπτη την δήλωση μου.

 

Πάντως αναφέρομαι στο σύνολο της διατροφής και στη μακροπρόθεσμη, συνολική υγεία (δεν μπορείς να διαχωρίζεις το πεπτικό από το υπόλοιπο σώμα, είναι υπερβολικά αλληλοεξαρτώμενα για να τα κατακερματίσουμε) που προκύπτει από την μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση των ζωικών και των καλών λιπαρών. Δεν αναφέρομαι στην κατανάλωση λίπους ως παυσίπονο ή μέσο άμεσης ανακούφισης, ενός πεπτικού συμπτώματος. Για μερικά χρόνια, η επιδείνωση του πεπτικού μου με είχε φέρει στην κατάσταση να καταναλώνω τουλάχιστον 1 γεύμα μακαρόνια ημερησίως (αν όχι παραπάνω), γιατί αυτό ήταν το γεύμα που μπορούσε να διαχειριστεί το στομάχι μου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, η προσωρινή ικανότητα πέψης που προσέφεραν αυτά τα μακαρόνια, βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στο να αναρρώσω από το άρρωστο πεπτικό μου, εν γένει. Αντιθέτως, έπρεπε να απομακρύνω πλήρως τα ζυμαρικά και μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων (ξεκινώντας με την ζάχαρη και τα αρτοσκευάσματα), για να συνειδητοποιήσω, ότι αυτά είχαν το μεγαλύτερο κόστος στο πεπτικό μου και έπειτα στην συνολική μου κατάσταση.

 

Ως προς τον διαβήτη, ΚΑΘΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ είναι κακή επιλογή, απλώς κάποιοι είναι χειρότεροι από άλλους. Εδώ και κανένα 2μηνο άρχισα να κάνω μετρήσεις και έχω εκπλαγεί με τις μεταγευματικές τιμές του ζυμωτού, ολικής άλεσης, με αυθεντικό προζύμι και χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο, ψωμιού που η ίδια παρασκευάζω και κατανάλωνα μέχρι πρόσφατα. Δεν μπαίνω καν στον κόπο, να καταναλώσω προϊόντα του εμπορίου, ολικής άλεσης και να δω πόσο ανεβάζουν το ζάχαρο. Η μόνη διαφορά μεταξύ πολλών και λιγότερων φυτικών ινών, είναι στον χρόνο (πόσο αργά ή γρήγορα θα ανέβει), αλλά όχι στο ΑΝ θα ανέβει το ζάχαρο.

 

Υπάρχει πολύ υλικό και αντιπαράθεση στα επιστημονικά ευρήματα και στις έρευνες για την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Μπορεί όποιος θέλει να το ψάξει εύκολα. πχ. https://www.diagnosisdiet.com/          https://thenoakesfoundation.org/           https://www.virtahealth.com/        κ.α.

 

Ως προς τα βακτήρια και τις άπεπτες φυτικές ίνες κτλ. εγώ επιφυλλάσομαι. Εξ όσων έχω μελετήσει, η έρευνα είναι πολύ πρόσφατη, πολύ άγουρη και εν πολλοίς ανίκανη να μας δώσει κάτι περισσότερο από αμφιβολίες, για όσα μέχρι χθες, θεωρούνταν δεδομένα. Το αν τελικά είναι καλό να "τρέφουμε" ή όχι τα βακτήρια μας, με φυτικές ίνες, αν τρέφουμε τα καλά κι όχι τα κακά, αν κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των βακτηρίων και την επίδραση της τροφής σε αυτά κ.α. χρειάζεται πολύ πιο πλήρης εικόνα για να το εκτιμήσουμε. Εγώ, διαφωνώ με την πρακτική, να χρησιμοποιείται με την πρώτη ευκαιρία μια έρευνα (που έστω είναι αξιόπιστη και αρκετά ισχυρή ως προς τα αποτελέσματα της), για να παίρνονται αποφάσεις περί διατροφής και υγείας και γενικότερα να δημιουργούνται life changing τίτλοι στα διάφορα επιστημονικά και μη sites. 

Ειδικά για την προπαγάνδα με τα ολικής άλεσης, είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη και πλέον προσέχω 48 φορές, πριν αποδεχτώ μια "δεδομένα καλή συμβουλή υγείας", όπως το "τρώγε ολικής άλεσης γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τα λευκά άλευρα κτλ". 

α) έχουν πολύ σχέση, για την ακρίβεια έχουν σχεδόν τις ίδιες επιδράσεις στο σώμα.

β) έχουν πολύ όμοια απόκριση ως προς το ζάχαρο, οπότε εξίσου ακατάλληλα για διαβήτη

γ) είναι εξίσου αν όχι και πιο επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, από τους άλλους (εκτός κι αν αλέθεις το αλεύρι σπίτι σου και ξέρεις ότι το επεξεργάζεσαι λιγότερο, τα ολικής άλεσης είναι προϊόντα στα οποία έχει αφαιρεθεί η φυτική ίνα και έχει επαναπροστεθεί κατά βούληση του παρασκευαστή). Δεν ισχύει για το ρύζι, αλλά ισχύει για τους χυμούς με φυτικές ίνες, τα άλευρα, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά κ.α. προϊόντα.

 

Εν κατακλείδι, το τί θα κάνει ένα στομάχι να ηρεμήσει και να διαχειριστεί λίγη τροφή προσωρινά, δεν είναι και ο δρόμος για την βελτίωση της πεπτικής ικανότητας γενικά. Παρόλα αυτά, στην κατάσταση της εγκυμοσύνης και ειδικά σε τέτοιες δύσκολες μέρες, είναι ίσως προτιμότερο να πηγαίνεις βήμα βήμα και να "επιβιώνεις" την κάθε δυσφορία όσο καλύτερα μπορείς εκείνη την στιγμή, παρά να κάνεις εξτρίμ αλλαγές και καινοτομίες, στη διατροφή και στην καθημερινότητα γενικά. 

 

Με το καλό @marakiz. Πέρα από τις όποιες έρευνες, ποντάρω ειλικρινά στη μαστίχα χίου πάντως ;).

Δεν παραθετεις καμια πηγη οποτε τα λεγομενα σου δεν μπορουν να γινουν ευρευως αποδεκτα. Τα site που παραθετεις δεν ειναι τιποτα αλλο απο blog ιδιωτων και ορισμενα απο αυτα αποσκοπουν στο κερδος. 

 

Οσο για τον διαβητη, επισης συστηνεται (απο τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας) να αποφευγεται η καταναλωση κορεσμενων λιπαρων (κατι που το συστηνεις και μαλιστα με bold - τα ζωικα ειναι φουλ στα κορεσμενα λιπη). Οσον αφορα τους υδατανθρακες, οι συνθετοι και οι απλοι δεν εχουν την ιδια επιδραση στο σωμα. Η καμπυλη γλυκοζης δεν εχει την ιδια κινητικη αν καποιος φαει απλους ή συνθετους υδατανθρακες. Και αυτη ειναι μια πολυ σημαντικη διαφορα για το πανγκρεας που τρεχει να παραξει ινσουλινη. Το ειπες και μονη σου αλλωστε οτι ειδες διαφορα στην μεταγευματικη τιμη της γλυκοζης. Επισης δηλωσεις οπως "ΚΑΘΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ ειναι κακη επιλογη" ειναι επιβοφο να γινονται σε ενα δημοσιο φορουμ. Φανταζεσαι τι επιπτωσεις θα εχει σε ενα αναπτυσσομενο εμβρυο αν η εγκος με διαβητη κυησης κοψει τελειως τους υδανθρακες αφου θα εχει διαβασει οτι ειναι ολοι κακη επιλογη. Εννοειται οτι θα ανεβει η γλυκοζη αφου τρως (υδατανθρακες), το θεμα ειναι η ανταποκριση της ινσουλινης. 

 

Οσον αφορα την εντερικη μικροχλωριδα δεν εχει νοημα να πω πολλα, τα συμπερασματα σου τα εχεις βγαλει και δεν εχω σκοπο να σε πεισω για το αντιθετο. Θα πω μονο οτι ναι ειναι οντως σχετικα νεα ευρηματα (τελευταια 20ετια) αλλα το να αμφισβητουμε κατα ποσον οι φυτικες ινες ειναι ωφελιμες ειναι επισης επιφοβο. (εχω απειρες πηγες πανω σ αυτο αν θελεις να σου στειλω). Επισης φυτικες ινες δεν υπαρχουν μονο στα ολικης αλεσης, υπαρχουν σε φρουτα, λαχανικα και καρπους.

 

Δεν εχω την διαθεση να επιτεθω, απλα θεωρω οτι αν ο καθε ενας (που υποθετω πως δεν εχει αμεση σχεση με το αντικειμενο) βασιζομενος στην δικη του διατροφη και σε αλλαγες που εκανε και ηταν ευεργετικες βγαινει στο ιντερνετ και δινει τοσο extreme συμβουλες οπως φαε ζωικα λιπη, καθε υδατανθρακας ειναι κακος, και κρατα μικρο καλαθι στις φυτικες ινες, ειναι απλα επικινδυνο. Οπως εχει αναφερθει σε αλλες αναρτησεις οτι δεν ειμαστε εδω για να κανουμε τους γιατρους, θα προσθεσω οτι δεν θα πρεπει να κανουμε ουτε τους διαιτολογους. 

 

Στο μονο που συμφωνω και εχω πει νωριτερα στην @marakizειναι κανε οτι μπορεις για να επιβιωσεις τις ναυτιες (σκεπτομενη παντα μακροπροθεσμα οσο το δυνατον περισσοτερο) και οταν αυτες τελειωσουν προσαρμοσε την διατροφη σου αναλογως. 

Link to comment
Share on other sites

Υπομονή μέχρι τον 4ο που πιστεύω ότι θα περάσουν οι αναγουλες. Πριν λίγους μήνες ήμουν στην κατάσταση σου κ αυτό που έκανα είναι να τσιμπιλογαω πολύ συχνά για να μην μένει το στομάχι άδειο αλλά δεν το παραεκανα με το φαγητό γιατί αλλιώς είχα αντίθετα αποτελέσματα. Εμένα αυτά που με βοηθούσαν ήταν το σκέτο ψωμί, τα κορίτσια ολικής, αμύγδαλα ωμά η γενικά ξηροί καρποί αναλατοι. Για νερό έπινε σόδα αλλά όχι πολύ πάλι κ έτρωγα μανταρίνια.. βέβαια κ αυτά με μέτρο γιατί αλλιώς είχα αντίθετα αποτελέσματα. Τώρα στον καθένα απ' ότι καταλαβαίνω ταιριάζουν κ διαφορετικά φαγητά στο στομάχι. Την μαστίχα ούτε να την μυρίσω δεν ήθελα, βέβαια γενικά δεν Μ αρέσει κ η γεύση της! @Sentir...natureza να σου ζήσει, τώρα είδα ότι γεννησες

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

@marakiz και γω ταλαιπωρούμαι και από τις ναυτίες .. δοκίμασε να πίνεις ανθρακούχο νερό μετά τα γεύματα και γενικά βάλτο στην καθημερινότητα σου.επισης μην αφήνεις άδειο το στομάχι σου.προσπαθησε να τρως κάτι έστω ελάχιστο για να μην σου έρχεται αυτό το αίσθημα της ναυτίας.

Link to comment
Share on other sites

@marakiz με το καλό κορίτσι μου και με ένα γερό μωρό!

 

Κι εγώ έτσι ήμουν στο πρώτο τρίμηνο της δεύτερης εγκυμοσύνης, καμία σχέση με την πρώτη. Τρεις μήνες την έβγαλα με καρότα, κουλούρια Θεσσαλονίκης, ξινόμηλα και κράκερς! Όποιος νομίζει ότι δεν πήρα κιλά πλανάται πλάνην οικτρά!

 

Έχω την εντύπωση (από την δική μου εμπειρία αλλά και από άλλες φίλες και γνωστές μου) ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι ο οργανισμός είναι σχετικά καταπονημένος και η έγκυος μαμά δεν έχει την πολυτέλεια της ξεκούρασης. Εγώ τον πρώτο καιρό τα είδα όλα, ήμουν σαν να με έχει πατήσει τρένο, ήταν η εποχή που πρωτοέβαλα παιδικά στον γιο μου (μόλις 18 μηνών :oops::oops::oops:) γιατί κάποιες μέρες πραγματικά δεν βγαίνανε αλλιώς.

 

Επίσης, στην δική μου περίπτωση, η μεγαλύτερη βαρύτητα και συχνότητα των συμπτωμάτων σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη, με είχε προϊδεάσει (και επαληθεύτηκα) για το διαφορετικό φύλλο του δεύτερου μωρού ;););)

Επεξεργάστηκαν by Deena
Link to comment
Share on other sites

Just now, Deena είπε:

@marakiz με το καλό κορίτσι μου και με ένα γερό μωρό!

 

Κι εγώ έτσι ήμουν στο πρώτο τρίμηνο της δεύτερης εγκυμοσύνης, καμία σχέση με την πρώτη. Τρεις μήνες την έβγαλα με καρότα, κουλούρια Θεσσαλονίκης, ξινόμηλα και κράκερς! Όποιος νομίζει ότι δεν πήρα κιλά πλανάται πλάνην οικτρά!

 

Έχω την εντύπωση (από την δική μου εμπειρία αλλά και από άλλες φίλες και γνωστές μου) ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι ο οργανισμός είναι σχετικά καταπονημένος και η έγκυος μαμά δεν έχει την πολυτέλεια της ξεκούρασης. Εγώ τον πρώτο καιρό τα είδα όλα, ήμουν σαν να με έχει πατήσει τρένο, ήταν η εποχή που πρωτοέβαλα παιδικά στον γιο μου (μόλις 18 μηνών :oops::oops::oops:) γιατί κάποιες μέρες πραγματικά δεν βγαίνανε αλλιώς.

 

Επίσης, στην δική μου περίπτωση, η μεγαλύτερη βαρύτητα και συχνότητα των συμπτωμάτων σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη, με είχε προϊδεάσει (και επαληθεύτηκα) για το διαφορετικό φύλλο του δεύτερου μωρού ;););)

To έχω αυτό το ένστικτο για το φύλο και λέω ρε παιδί μου αν πέσω μέσα, τσαουσα από τώρα! :lol::-P

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Just now, marakiz είπε:

To έχω αυτό το ένστικτο για το φύλο και λέω ρε παιδί μου αν πέσω μέσα, τσαουσα από τώρα! :lol::-P

Έρχομαι να υπερθεματίσω! Πρώτα με τρέλανε στους εμετους και τις αναγούλες για ένα 3μηνο τουλάχιστον και μετά ξεκίνησαν τα ανελέητα κλωτσίδια! Και ναι είναι κορίτσι και ναι, είναι τσαούσα :razz:!! 

Με το καλό ότι φύλο και αν έχει!

 

Link to comment
Share on other sites

@kine Δεν παραθετεις καμια πηγη οποτε τα λεγομενα σου δεν μπορουν να γινουν ευρευως αποδεκτα. Τα site που παραθετεις δεν ειναι τιποτα αλλο απο blog ιδιωτων και ορισμενα απο αυτα αποσκοπουν στο κερδος. 

 

Οσο για τον διαβητη, επισης συστηνεται (απο τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας) να αποφευγεται η καταναλωση κορεσμενων λιπαρων (κατι που το συστηνεις και μαλιστα με bold - τα ζωικα ειναι φουλ στα κορεσμενα λιπη). Οσον αφορα τους υδατανθρακες, οι συνθετοι και οι απλοι δεν εχουν την ιδια επιδραση στο σωμα. Η καμπυλη γλυκοζης δεν εχει την ιδια κινητικη αν καποιος φαει απλους ή συνθετους υδατανθρακες. Και αυτη ειναι μια πολυ σημαντικη διαφορα για το πανγκρεας που τρεχει να παραξει ινσουλινη. Το ειπες και μονη σου αλλωστε οτι ειδες διαφορα στην μεταγευματικη τιμη της γλυκοζης. Επισης δηλωσεις οπως "ΚΑΘΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ ειναι κακη επιλογη" ειναι επιβοφο να γινονται σε ενα δημοσιο φορουμ. Φανταζεσαι τι επιπτωσεις θα εχει σε ενα αναπτυσσομενο εμβρυο αν η εγκος με διαβητη κυησης κοψει τελειως τους υδανθρακες αφου θα εχει διαβασει οτι ειναι ολοι κακη επιλογη. Εννοειται οτι θα ανεβει η γλυκοζη αφου τρως (υδατανθρακες), το θεμα ειναι η ανταποκριση της ινσουλινης. 

 

Οσον αφορα την εντερικη μικροχλωριδα δεν εχει νοημα να πω πολλα, τα συμπερασματα σου τα εχεις βγαλει και δεν εχω σκοπο να σε πεισω για το αντιθετο. Θα πω μονο οτι ναι ειναι οντως σχετικα νεα ευρηματα (τελευταια 20ετια) αλλα το να αμφισβητουμε κατα ποσον οι φυτικες ινες ειναι ωφελιμες ειναι επισης επιφοβο. (εχω απειρες πηγες πανω σ αυτο αν θελεις να σου στειλω). Επισης φυτικες ινες δεν υπαρχουν μονο στα ολικης αλεσης, υπαρχουν σε φρουτα, λαχανικα και καρπους.

 

Δεν εχω την διαθεση να επιτεθω, απλα θεωρω οτι αν ο καθε ενας (που υποθετω πως δεν εχει αμεση σχεση με το αντικειμενο) βασιζομενος στην δικη του διατροφη και σε αλλαγες που εκανε και ηταν ευεργετικες βγαινει στο ιντερνετ και δινει τοσο extreme συμβουλες οπως φαε ζωικα λιπη, καθε υδατανθρακας ειναι κακος, και κρατα μικρο καλαθι στις φυτικες ινες, ειναι απλα επικινδυνο. Οπως εχει αναφερθει σε αλλες αναρτησεις οτι δεν ειμαστε εδω για να κανουμε τους γιατρους, θα προσθεσω οτι δεν θα πρεπει να κανουμε ουτε τους διαιτολογους. 

 

Στο μονο που συμφωνω και εχω πει νωριτερα στην @marakizειναι κανε οτι μπορεις για να επιβιωσεις τις ναυτιες (σκεπτομενη παντα μακροπροθεσμα οσο το δυνατον περισσοτερο) και οταν αυτες τελειωσουν προσαρμοσε την διατροφη σου αναλογως. 

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πρίν, marakiz είπε:

Μαστίχα σε στυλ τσίχλας που έχω πάρει χειρότερα με έχει κάνει

 

Κι εγώ δεν τις μπορώ. Γι' αυτό είπα σκόνη ανακατεμένη με νερό, για να μπορεί να κατέβει στο στομάχι.

 

@Chrysoum η εισαγωγική μου πρόταση, λέει ότι δεν έχω χρόνο ούτε και υπομονή για ερευνητική ή βιβλιογραφική αντιπαράθεση. Οπότε, η ανάγνωση ούτως ή άλλως λαμβάνεται υπόψη ως "γνώμη". Δεν γράφω ως ιατρός ή διατροφολόγος, όπως ούτε κι εσύ και σε κάθε περίπτωση, η κινδυνολογία ότι κάποιος θα διαβάσει κάτι και θα το εφαρμόσει αυτοστιγμή, χωρίς να ελέγξει τί πώς και γιατί, χωρίς να ρωτήσει έστω έναν γιατρό κτλ, μου φαίνεται τουλάχιστον περιττή. Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τα αναγνώσματα του, τις έρευνες του (ή την απουσία αυτών), τις επιλογές του, το τί επιλέγει να εφαρμόσει και τί όχι, απ' όσα διαβάζει ή τον συμβουλεύουν, ακόμη κι αν τον συμβουλεύει ιατρός. 

 

Από κει και πέρα, η σελίδες που ανέβασα, συμπεριλαμβάνουν και βιβλιογραφία και απόψεις-θέσεις ειδικών και επεξηγήσεις βιολογικών μηχανισμών και έρευνα που υποστηρίζει τις πρακτικές τους. Τ' ότι είναι ιδιώτες δεν σημαίνει τίποτε απολύτως για την φερεγγυότητα των γραφομένων και δεν αποτελεί επιχείρημα. Και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χρηματοδοτείται και έχει πολλάκις εκτεθεί ως προς την αξιοπιστία των όσων προωθεί, γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις οδηγίες που προάγει. Χρειάζεται να το πω αυτό; Το γνωρίζεις φαντάζομαι. Αν παρακολουθείς και γνωρίζεις τις συστάσεις του ΠΟΥ κατά τα χρόνια, θα γνωρίζεις και όσα έχει πάρει πίσω στα χρόνια, όσες φορές έχει παραπληροφορήσει κι αρκετά σκάνδαλα γύρω από αυτό. Δεν τον απορρίπτω αλλά δεν είναι κάποια αυθεντία, ανέγγιχτη από προσωπικά συμφέροντα και οικονομικές συμφωνίες.

 

Ως προς το ζήτημα των κορεσμένων λιπαρών, η επιστήμη έχει αλλάξει άποψη! Δεν είναι κολασμένα πια. Και έχει εκτεθεί και η βασική επιχειρηματολογία υπερ της σχέσης κορεσμένων και καρδιακών νοσημάτων. Το πότε θα γίνει αυτή η γνώση, επίσημη οδηγία του ΠΟΥ, δεν το ξέρω, αλλά ξέρω ότι η πίστη στη βλαπτικότητα των κορεσμένων λιπαρών, βασίζεται στις εκτιμήσεις ενός επιστήμονα, από το 1960 και σε ανεπαρκή επιστημονική τεκμηρίωση (επιδημιολογικές μελέτες).

 

Τέλος, κι επειδή είναι η προσωπική μου εμπειρία που με ωθεί να γράφω όσα γράφω κι όχι οι έρευνες που έχω διαβάσει από μόνες τους, ΕΧΩ διαβήτη κύησης, ΚΑΝΩ μετρήσεις σακχάρου, ΕΛΕΓΧΩ καθημερινά και πολλαπλώς τον αντίκτυπο των διαφόρων υδατανθράκων στο αίμα, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ προσωπικά ελάχιστους ή καθόλου υδατάνθρακες και έχω δει δει εξαιρετικές βελτιώσεις στην πολυετή καταπονημένη μου υγεία. Οι φυτικές ίνες είναι το τελευταίο πράγμα που έβγαλα από την διατροφή μου και λύθηκε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας (λόγω εγκυμοσύνης). Κουφό; Πρωτάκουστο; Το ξέρω. Απλώς όταν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και με χίλιους δυο γιατρούς και τίποτα δεν οδηγεί σε βελτίωση, δοκιμάζεις και εξτριμ φαινομενικά πρακτικές. 

 

Συστήνω αυτό που γνωρίζω και βιώνω εμπειρικά και από κει και πέρα συστήνω να κάνει ο καθένας την έρευνα του και τα προσωπικά του πειράματα, προκειμένου να δει, τί είναι καλύτερο για το σώμα του και την υγεία του. Οταν κανείς έχει πραγματικά τελματώσει ψάχνοντας λύσεις και δεν έρχονται, τότε δίνει ευκαιρία και σε εκκεντρικότητες. Οταν κανείς είναι ή αισθάνεται υγιής και μπορεί και ανταπεξέρχεται λειτουργικά στην καθημερινότητα του, μπορεί να θεωρεί ότι αυτό που συστήνει ο μέσος ιατρός ή ο ΠΟΥ είναι αρκετό για να προσφέρει καλή υγεία, στον καθένα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν αληθεύει δυστυχώς :unsure:.

 

Καλή ανάρρωση marakiz και καλή έρευνα σε όλους :) 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Κι εγώ είχα συνεχώς αναγούλες και μια μόνιμη άσχημη γεύση στο στόμα μέχρι και τον τέταρτο μήνα. Και εμετό κάθε μέρα 1-2 φορές, και κάποιες μέρες είχε τύχει και 3. Με ανακούφιζε πολύ το μήλο και μου είχε επιβεβαιώσει και ο γιατρός ότι ισχύει, αν και δεν έχει εξηγηθεί επιστημονικά. Μου είχε πει επίσης και για μαστίχα Χίου, εκείνος το είχε προτείνει ως τσίχλα αλλά είχε ο άντρας μου πραγματική μαστίχα και μασούσα αλλά δεν θεωρώ ότι με βοήθησε. Γενικά έτρωγα μόνο ψωμί, φρυγανιές και κάτι μπισκοτάκια καινούργια που έχουν βγει με ντομάτα, φέτα κλπ. Και γενικά ζυμαρικά, χωρίς σάλτσες κλπ. Έτρωγα άνετα και σαλάτα λάχανο. Δεν μπορούσα καθόλου σάλτσες και καθόλου κρέας (παρόλο που γενικά μου αρέσει, και μάλιστα βαριά κρέατα, κοκορέτσια, κοντοσούβλια, παιδάκια!) αλλά τότε δεν ήθελα καθόλου. Γενικά δεν μπορούσα να φάω σχεδόν τίποτα. Δεν είναι ότι με ανακάτευαν, απλά εκ των προτέρων μου φαίνονταν όλα αηδιαστικά. Εννοείται ότι έχασα και κιλά. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι με βοηθούσε αν ξυπνούσα νωρίς το πρωί να πίνω γάλα και να ξανακοιμάμαι. Μετά ξυπνούσα καλύτερα, παρά αν έμενα νηστικιά μέχρι το τελικό μου ξύπνημα.

Μετά τον 4ο συνήλθα από τις αναγούλες και τρώω κανονικά, αν και αποφεύγω κάποια πράγματα πιο πολύ από φόβο, π.χ. βράδυ σπανίως τρώω φαγητό, συνήθως τρώω κορν φλέικς. Επίσης (άλλος ένας λόγος που δεν τρώω βράδυ) είναι ότι όταν πέρασαν οι αναγούλες άρχισε άλλο βάσανο: συνεχές κάψιμο στο λαιμό, που το έχω μέχρι τώρα που είμαι 33 εβδομάδων. Ο γιατρός το θεωρεί λογικό, παλλινδρόμηση λέει επειδή πιέζονται τα όργανα. Τώρα πια πίνω γάλα πριν κοιμηθώ και τη νύχτα σηκώνομαι άλλες 3 φορές περίπου και πίνω γάλα, αλλιώς δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ!! 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, kine said:

 

Κι εγώ δεν τις μπορώ. Γι' αυτό είπα σκόνη ανακατεμένη με νερό, για να μπορεί να κατέβει στο στομάχι.

 

@Chrysoum η εισαγωγική μου πρόταση, λέει ότι δεν έχω χρόνο ούτε και υπομονή για ερευνητική ή βιβλιογραφική αντιπαράθεση. Οπότε, η ανάγνωση ούτως ή άλλως λαμβάνεται υπόψη ως "γνώμη". Δεν γράφω ως ιατρός ή διατροφολόγος, όπως ούτε κι εσύ και σε κάθε περίπτωση, η κινδυνολογία ότι κάποιος θα διαβάσει κάτι και θα το εφαρμόσει αυτοστιγμή, χωρίς να ελέγξει τί πώς και γιατί, χωρίς να ρωτήσει έστω έναν γιατρό κτλ, μου φαίνεται τουλάχιστον περιττή. Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τα αναγνώσματα του, τις έρευνες του (ή την απουσία αυτών), τις επιλογές του, το τί επιλέγει να εφαρμόσει και τί όχι, απ' όσα διαβάζει ή τον συμβουλεύουν, ακόμη κι αν τον συμβουλεύει ιατρός. 

 

Από κει και πέρα, η σελίδες που ανέβασα, συμπεριλαμβάνουν και βιβλιογραφία και απόψεις-θέσεις ειδικών και επεξηγήσεις βιολογικών μηχανισμών και έρευνα που υποστηρίζει τις πρακτικές τους. Τ' ότι είναι ιδιώτες δεν σημαίνει τίποτε απολύτως για την φερεγγυότητα των γραφομένων και δεν αποτελεί επιχείρημα. Και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χρηματοδοτείται και έχει πολλάκις εκτεθεί ως προς την αξιοπιστία των όσων προωθεί, γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις οδηγίες που προάγει. Χρειάζεται να το πω αυτό; Το γνωρίζεις φαντάζομαι. Αν παρακολουθείς και γνωρίζεις τις συστάσεις του ΠΟΥ κατά τα χρόνια, θα γνωρίζεις και όσα έχει πάρει πίσω στα χρόνια, όσες φορές έχει παραπληροφορήσει κι αρκετά σκάνδαλα γύρω από αυτό. Δεν τον απορρίπτω αλλά δεν είναι κάποια αυθεντία, ανέγγιχτη από προσωπικά συμφέροντα και οικονομικές συμφωνίες.

 

Ως προς το ζήτημα των κορεσμένων λιπαρών, η επιστήμη έχει αλλάξει άποψη! Δεν είναι κολασμένα πια. Και έχει εκτεθεί και η βασική επιχειρηματολογία υπερ της σχέσης κορεσμένων και καρδιακών νοσημάτων. Το πότε θα γίνει αυτή η γνώση, επίσημη οδηγία του ΠΟΥ, δεν το ξέρω, αλλά ξέρω ότι η πίστη στη βλαπτικότητα των κορεσμένων λιπαρών, βασίζεται στις εκτιμήσεις ενός επιστήμονα, από το 1960 και σε ανεπαρκή επιστημονική τεκμηρίωση (επιδημιολογικές μελέτες).

 

Τέλος, κι επειδή είναι η προσωπική μου εμπειρία που με ωθεί να γράφω όσα γράφω κι όχι οι έρευνες που έχω διαβάσει από μόνες τους, ΕΧΩ διαβήτη κύησης, ΚΑΝΩ μετρήσεις σακχάρου, ΕΛΕΓΧΩ καθημερινά και πολλαπλώς τον αντίκτυπο των διαφόρων υδατανθράκων στο αίμα, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ προσωπικά ελάχιστους ή καθόλου υδατάνθρακες και έχω δει δει εξαιρετικές βελτιώσεις στην πολυετή καταπονημένη μου υγεία. Οι φυτικές ίνες είναι το τελευταίο πράγμα που έβγαλα από την διατροφή μου και λύθηκε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας (λόγω εγκυμοσύνης). Κουφό; Πρωτάκουστο; Το ξέρω. Απλώς όταν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και με χίλιους δυο γιατρούς και τίποτα δεν οδηγεί σε βελτίωση, δοκιμάζεις και εξτριμ φαινομενικά πρακτικές. 

 

Συστήνω αυτό που γνωρίζω και βιώνω εμπειρικά και από κει και πέρα συστήνω να κάνει ο καθένας την έρευνα του και τα προσωπικά του πειράματα, προκειμένου να δει, τί είναι καλύτερο για το σώμα του και την υγεία του. Οταν κανείς έχει πραγματικά τελματώσει ψάχνοντας λύσεις και δεν έρχονται, τότε δίνει ευκαιρία και σε εκκεντρικότητες. Οταν κανείς είναι ή αισθάνεται υγιής και μπορεί και ανταπεξέρχεται λειτουργικά στην καθημερινότητα του, μπορεί να θεωρεί ότι αυτό που συστήνει ο μέσος ιατρός ή ο ΠΟΥ είναι αρκετό για να προσφέρει καλή υγεία, στον καθένα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν αληθεύει δυστυχώς :unsure:.

 

Καλή ανάρρωση marakiz και καλή έρευνα σε όλους :) 

Κι όμως εγώ γράφω ως διατροφολόγος με διδακτορικό στην φυσιολογία του πεπτικού συστήματος. Τέλος πάντων εξακολουθώ να πιστεύω πως όσα υποστηρίζεις μπορούν να αποβουν επικίνδυνα για κάποιον εύπιστο, οπότε καλύτερα όντως να σταματήσουμε αυτή την συζήτηση εδώ για να μην αναφερθούν κι άλλες ατεκμηριωτες ανακρίβειες. Όσο περί κορεσμενων - διάβασε καλά τι λέει η περιβόητη μεταανάλυση που ήταν και η αφετηρία της αμφισβήτησης των κορεσμενων λιπαρών και της συσχέτισης τους με τα καρδιαγγειακα νοσήματα προτου πεις ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αλλάξει γνώμη, γιατί αναφέρεται σαφέστατα ότι συστήνεται η αντικατάσταση κορεσμενων με φυτικά πολυακορεστα. 

 

Ας τελειώσει η αντιπαράθεση εδώ. Θεωρώ όντως επικίνδυνες τις διατροφικές συμβουλές που αναφέρεις. 

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητά μέλη, παρακαλούμε να μείνετε εντός της θεματολογίας αυτής τη συζήτησης - που όπως φαίνεται, αφορά το τι βοήθησε την καθεμιά στην εγκυμοσύνη της, στο να μην έχει ναυτίες. Εάν κάποια βοήθησε το τσάι, την άλλο το λαρδί και άλλη το λεμόνι, την άλλη τα σουβλάκια, είναι θεμιτό και επιτρέπεται να το γράψει

Οι οποιεσδήποτε επιστημονικές συμβουλές γενικότερα σε σχέση με επικινδυνότητα τροφών στη διατροφή γενικότερα, μπορούν να τεθούν με πηγές, σε άλλο θέμα συζήτησης.

Αυτο που δεν επιτρέπεται είναι ο χαρακτηρισμός των γραφόμενων , ή το να λέμε στον άλλο τι μπορεί και τι δε μπορεί να γράψει. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα ή θεωρεί μια δημοσίευση ακατάλληλη, παραπληροφόρηση ή επικίνδυνη για το κοινό μπορει να κάνει αναφορά δημοσίευσης ή να επικοινωνήσει μαζί μας με τους ενδεδειγμένους τρόπους για να παρέμβουμε κατάλληλα ! ευχαριστούμε! 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...