Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Απαιτήσεις από babysitter

Recommended Posts

Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που θέτουμε, εξαρχής είχαμε συνειδητοποιήσει, ότι οι κυρίες στις οποίες απευθυνόμαστε είναι συνηθισμένες σε μια κάποια μισθολογική κλίμακα. Σεβόμενοι το γεγονός αυτό, αναλογιζόμενοι παράλληλα και τις απαιτήσεις μας, αποφασίσαμε να προσεγγίζει ο προσφερόμενος μισθός τις απολαβές μιας πλήρους απασχόλησης.

Αυτό που ίσως παίζει έναν ρόλο είναι το γεγονός, ότι μια εσώκλειστη κυρία δεν επιβαρύνεται με έξοδα διαμονής, σίτισης, μετακινήσεων, κλπ.

Βεβαίως, όλα αυτά όταν οι κυρίες ήρθαν για συνέντευξη τα γνώριζαν. Και το τι σχέση εργασίας προσφέρουμε, τι μισθό, τι ζητάμε, σε ποια περιοχή είμαστε, κοκ.

Υπήρξαν φυσικά και κυρίες που είχαν όλα τα τυπικά προσόντα, αλλά που θεωρήσαμε εμείς πως δεν ταιριάζουν στην οικογένεια μας. Υπήρξαν κυρίες που απορρίψαμε, επειδή τα όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα, εκείνες δεν τα θεωρούσαν. Λ.χ. μια συνομιλητρια αναφέρθηκε στο πένθος. Για μας θα ήταν αυτονόητο ότι σε περίπτωση πένθους η κυρία που θα φροντίζει τα παιδιά δε θα φορά μαύρα. Μια κυρία που συνομιλήσαμε θεώρησε πως όταν λέμε μη καπνίστρια αναφερόμαστε στο αν θα καπνίζει εν ώρα εργασίας. Εμείς εννοούμε μη καπνίστρια, γιατί δε μας αρκεί να μην καπνίζει στο σπίτι μας ή να μη μυρίζει τσιγάρο. Αντιλαμβανόμαστε πως η στέρηση της νικοτίνης φέρνει εκνευρισμό.

Υπήρξαν και εκείνες, που είχαν τα προσόντα, θεωρήσαμε από πλευράς μας πως υπήρχε η αναγκαία χημεία και τελικά δε δέχτηκαν, επειδή το πλαίσιο εργασίας ήταν στενά καθορισμένο.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 54
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Όπως σας επιβεβαίωσαν οι περισσότερες σχολιαστριες αυτά που ζητάτε δεν είναι extreme. Συμμερίζομαι μάλιστα την άποψη σας και για το τσιγάρο, στο χρώμα των ρούχων θα με απασχολούσε περισσότερο η διάθεση ενός ατόμου σε πένθος παρά το χρώμα, αν και σίγουρα θα προτιμούσα κάτι ευχάριστο. Εφόσον πληρώνετε καλά, νομίζω ότι είναι πλέον καθαρά θέμα χημείας και τίποτε παραπάνω. Απλά δεν έχετε βρει ακόμα κάποια που να "ταιριάζουν τα χνώτα σας". 

Από την στιγμή που σαν οικογένεια έχετε στοιχειοθετήσει τα θέλω και τις απαιτήσεις σας από τον επαγγελματία και αυτά είναι απόλυτα και συγκεκριμένα η εύρεση του κατάλληλου προς αυτή την κατεύθυνση ατόμου ίσως πάρει κάποιο χρόνο. Θα δείτε και σας θα δουν πολλοί μέσα από συναντήσεις μέχρι να βρεθεί το πλησιέστερο στα γούστα σας άτομο. Προσωπικά δεν έχω κάποια προταση προς κατεύθυνση εκτός από την συνέχιση της αναζήτησης μέσω αγγελιών , γραφείων και γνωστών ,ατόμου για συνεργασία. Πλαίσιο εργασίας πάντως δίνεται από τους γονείς ,ελάχιστοι και άπειροι το αφήνουν εν λευκώ στην κρίση της νταντάς ,άλλοι ελαστικότερο άλλοι πιο ευθυγραμμισμένο. Παράλογα πράγματα ως εκ τούτου εκ μέρους σας από όσα εγράφησαν δεν είδα.  Όπως και να έχει θα χρειαστεί να συνεχίσετε την αναζήτηση ώστε το εύρος επιλογής να καθορίσει και την διαλογή.

1 hour ago, Αννα 35 said:

Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που θέτουμε, εξαρχής είχαμε συνειδητοποιήσει, ότι οι κυρίες στις οποίες απευθυνόμαστε είναι συνηθισμένες σε μια κάποια μισθολογική κλίμακα. Σεβόμενοι το γεγονός αυτό, αναλογιζόμενοι παράλληλα και τις απαιτήσεις μας, αποφασίσαμε να προσεγγίζει ο προσφερόμενος μισθός τις απολαβές μιας πλήρους απασχόλησης.

Αυτό που ίσως παίζει έναν ρόλο είναι το γεγονός, ότι μια εσώκλειστη κυρία δεν επιβαρύνεται με έξοδα διαμονής, σίτισης, μετακινήσεων, κλπ.

Βεβαίως, όλα αυτά όταν οι κυρίες ήρθαν για συνέντευξη τα γνώριζαν. Και το τι σχέση εργασίας προσφέρουμε, τι μισθό, τι ζητάμε, σε ποια περιοχή είμαστε, κοκ.

Υπήρξαν φυσικά και κυρίες που είχαν όλα τα τυπικά προσόντα, αλλά που θεωρήσαμε εμείς πως δεν ταιριάζουν στην οικογένεια μας. Υπήρξαν κυρίες που απορρίψαμε, επειδή τα όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα, εκείνες δεν τα θεωρούσαν. Λ.χ. μια συνομιλητρια αναφέρθηκε στο πένθος. Για μας θα ήταν αυτονόητο ότι σε περίπτωση πένθους η κυρία που θα φροντίζει τα παιδιά δε θα φορά μαύρα. Μια κυρία που συνομιλήσαμε θεώρησε πως όταν λέμε μη καπνίστρια αναφερόμαστε στο αν θα καπνίζει εν ώρα εργασίας. Εμείς εννοούμε μη καπνίστρια, γιατί δε μας αρκεί να μην καπνίζει στο σπίτι μας ή να μη μυρίζει τσιγάρο. Αντιλαμβανόμαστε πως η στέρηση της νικοτίνης φέρνει εκνευρισμό.

Υπήρξαν και εκείνες, που είχαν τα προσόντα, θεωρήσαμε από πλευράς μας πως υπήρχε η αναγκαία χημεία και τελικά δε δέχτηκαν, επειδή το πλαίσιο εργασίας ήταν στενά καθορισμένο.

Καλησπέρα σας, επιτρέψτε μου να πω ότι προσωπικώς μου κάνει λίγο εντύπωση πως ενώ έχει περάσει πολύς καιρός και έχετε δει αρκετό κόσμο για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να βρείτε γυναίκα. Μήπως τα αυτονόητα, κατά το πως τα θεωρείτε εσείς, δεν είναι αυτονόητα και για τους άλλους? Εντύπωση μου έκανε επίσης η αναφορά σας ότι κάποιες ένιωσαν προσβεβλημένες, για ποιο λόγο σας εξήγησαν?

Μήπως υπερβάλλετε σε κάποια πράγματα? από ότι κατάλαβα η απασχόληση είναι ολιγόωρη, πότε θα προλάβει να υπάρξει στέρηση νικοτίνης που να συνοδεύεται από εκνευρισμό? Είναι σεβαστό ότι ζητάτε μη καπνίστρια αλλά μήπως απορρίπτετε και κόσμο θεωρώντας ότι ισχύουν κάποια πράγματα χωρίς να ισχύουν?

Και κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση, αναφέρετε ότι επιθυμείτε να εισέρχεστε στο σπίτι σας, αφήνοντας έξω τα ρούχα τα δικά της και να της παρέχετε εσείς ρούχα, αυτό δεν είναι λίγο υπερβολικό? Αν το κάνετε για λόγους αποφυγής μικροβίων, αυτό το επιβάλλετε σε όλους όσους εισέρχονται στο σπίτι σας? Τα μεγάλα παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο είναι οι κυριότεροι φορείς μκροβίων στο σπίτι σας, μήπως την μπέμπα την έχετε στην γυάλα?

Καταλαβαίνω τις ανυσηχιες σας,  εγω εψαχνα πολλούς μηνες χωρις να ζητάω κατι extreme και τελικα μη βρίσκοντας καποια κοπελα προτίμησα το βρεφονηπιακο... Αυτα που ζητάτε δεν τα θεωρώ υπερβολικά, απο εκει και περα σημασία έχει ο τρόπος που τα ζητάμε κ το πώς προσεγγίζουμε τον άλλον. Παντως η κατάλληλη κοπέλα πρέπει να ταιριάξει με ολη την οικογένεια, οχι μόνο με το παιδί, αυτο ειναι το δύσκολο να υπαρξει χημεία μεταξύ ολων δηλαδή.. Καλη επιτυχία και υπομονή. 

Διαφημίσεις

Όπως προαναφέρα, οι λόγοι που δεν έχουμε ακόμη βρει αντικαταστάστρια της προηγούμενης νταντάς είναι ποικίλλοι. Έχουμε απορρίψει ενδιαφερόμενες και μας έχουν απορρίψει. Παράλληλα, επειδή ακριβώς το προφίλ των υποψηφίων είναι συγκεκριμένο, γίνεται νομίζω αντιληπτό, πως και ο αριθμός των όσων έχουν ανταποκριθεί στην προσφορά είναι περιορισμένος.
Συνεχίζοντας να απαντώ, θα ήθελα να επισημάνω, πως θεωρώ, ότι ως οι προσφέροντες εργασία έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αυτό που θεωρούμε εμείς πως ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Όταν λοιπόν μια κυρία αναγνώσκει μια προσφορά εργασίας, όπου αναγράφεται "μη καπνίστρια", σημαίνει πως δε θέλουμε η υποψήφια να καπνίζει. Δεν αναγράφουμε, πως απαγορεύεται το κάπνισμα εντός της οικείας μας ή εντός των ωρών εργασίας. Είμαστε σαφείς. Όπως επίσης είμαστε σαφείς, όταν λέμε, πως θέλουμε η κυρία που θα φροντίζει το/ τα παιδιά μας να αλλάζει ρούχα εισερχόμενη στο σπίτι. Το ίδιο πράττουμε κι εμείς, άλλωστε. Το ίδιο πράττουν και τα μεγαλύτερα παιδιά μας. Επιστρέφοντας από το σχολείο κάνουν μπάνιο και φορούν καθαρά ρούχα. Και πάλι είμαστε σαφείς.

Το παράδειγμα του επισκέπτη το αντιπαρέρχομαι, είναι ατυχές. Γίνεται αντιληπτό, πως ο επισκέπτης ουδεμία σχέση έχει με την νταντά.
Είναι αναμενόμενο, πως κάποιος θα διαφωνήσει με τα όσα ζητούμε. Όπως έχουμε εμείς δικαίωμα να τα ζητούμε, άλλο τόσο έχει κι εκείνος το δικαίωμα να τα απορρίπτει. Δεν υποχρέωσε, όμως, κανείς καμία κυρία να προσέλθει σε κάποια συνέντευξη. Οικειοθελώς προσήλθαν, έχοντας εκ των προτέρων εικόνα για την προσφερόμενη εργασία.
Φυσικά υπάρχει και το θέμα της χημείας, που είναι αντικειμενικό, αλλά και του ωρολογίου που επίσης στην περιγραφή της προσφερόμενης θέσης ναι μεν σκιαγραφείται, αλλά προφανώς δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι πτυχές, με αποτέλεσμα να υπάρξει διάσταση απόψεων επί του συγκεκριμένου θέματα, όταν πλέον συζητηθεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνάντησης.
Και κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω, πως προφανώς και υπάρχει τεράστια διάσταση σε απαιτήσεις, αυτονόητες πρακτικές, κοκ, όταν απευθύνεται κανείς σε επαγγελματία, σε αντίθεση με κάποιον που εξασκεί μια εργασία περιστασιακά. Δεν έχω την απαίτηση μια κυρία ή κοπέλα που φροντίζει παιδιά ως πηγή επιπλέον εισοδήματος περιστσιακά να έχει την ίδια αντίληψη και στάση με μια κυρία που έχει χρόνια εμπειρία, αντίστοιχες σπουδές και το εξασκεί ως κύριο επάγγελμα. Για αυτό άλλωστε και δεν απευθυνόμαστε σε μη επαγγελματίες.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

21 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Με όλο το σεβασμό, αλλά το να υπαγορεύσεις στον εργαζόμενο τι χρώμα ρούχα θα φορά ή αν θα καπνίσει με άλλα ρούχα στο σπίτι του εκτός ωρών εργασίας, είναι επιεικώς υπερβολικό και σαφέστατα προσβλητικό για έναν επαγγελματία, σε οποιοδήποτε χώρο. Είναι όροι που ποτέ δε θα έμπαιναν σε μία αγγελία εργασίας για μία εταιρεία, και με την ίδια λογική, κανείς επαγγελματίας δε θα έβρισκε τέτοιον έλεγχο λογική βάση συζήτησης όταν εργάζεται σε ένα σπίτι.

6 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Για αυτό άλλωστε και δεν απευθυνόμαστε σε μη επαγγελματίες.

Είναι εντελώς προσωπική μου άποψη βέβαια, αλλά μάλλον επιβεβαιώνετε και από τα όσα λες ότι σας έχουν μεταφέρει οι κυρίες που έχετε δει μέχρι στιγμής: όσα περιγράφετε δεν ταιριάζουν με το πώς λειτουργεί μία παιδαγωγός. Κανείς δεν σπουδάζει με κόπο ένα επάγγελμα που αγαπά και επιλέγει ως καριέρα την ενασχόληση με παιδιά ώστε να εργαστεί υπό τις συνθήκες που παρουσιάζετε: part-time, παρουσία της μαμάς, με καθορισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, δραστηριότητες ως και τραγούδια που πρέπει να τηρήσει, πιθανή εργασία βράδυ, ενδυματολογικές οδηγίες και έλεγχος της προσωπικής ζωής; Θυμίζει λίγο απαιτήσεις από οικιακή βοηθό άλλης εποχής, όχι αυτό που περιμένει μία παιδαγωγός από την καθημερινότητά της.

Διαβάζω προσεκτικά όλες τις αναρτήσεις που θέτουν προβληματισμούς σε σχέση με τις απαιτήσεις μας και θα τις επεξεργαστώ, άλλωστε για αυτό και προέβην στην ανάρτηση του παρόντος θέματος.
Απλώς, θα ήθελα μια διευκρίνιση σε σχέση με αυτό που γράφτηκε για έλεγχο της προσωπικής ζωής. Εικάζω πως ταυτίζεται στην παραπάνω ανάρτηση ο έλεγχος της προσωπικής ζωής με την απαίτησή μας η κυρία να είναι αυστηρώς μη καπνίστρια. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, πως καμία σχέση δεν έχει με έλεγχο της προσωπικής ζωής.
Η ίδια δεν έχω υπάρξει καπνίστρια στη ζωή μου, όμως έχω στο περιβάλλον μου - φιλικό και συγγενικό - καπνιστές και πρώην καπνιστές. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει και ο σύζυγος. Ο εκνευρισμός που προκαλείται από την έλλειψη νικοτίνης είναι περισσότερο από εμφανής. Μια κατάσταση, μια εικόνα, ο,τιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει την ανάγκη του καπνιστή για τσιγάρο, είτε κάπνισε το τελευταίο πριν 10 ώρες, είτε πριν 10 λεπτά. Θα μου επιτρέψεις να μη θέλω να εκθέσω το παιδί/ τα παιδιά μου στον εκνευρισμό αυτό.

Και για να είμαι ειλικρινής, ήδη βάζω νερό στο κρασί μου σε πολλά θέματα που με απασχολούν - μιλώ στον ενικό, καθώς σε αυτά τα θέματα ο σύζυγος είναι πιο νηφάλιος. 
Με απασχολεί αρκετά με τι ανθρώπους δυνητικά συναναστρέφεται μια υποψήφια νταντά, σε τι μέρη συχνάζει, κατά πόσο έχει επικίνδυνη ή όχι σεξουαλική ζωή, αν έχει σταθερό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, αν διατρέφεται σωστά, κ.ά.
Και όλα αυτά όχι από την άποψη του κουτσομπολιού προφανώς. Η ίδια η γνώση αυτών των θεμάτων μου είναι παγερά αδιάφορη, οι συνέπειες τους όμως όχι.

Γιατί η νταντά θα εισέρχεται στο σπίτι μας και θα έχει καθημερινή επαφή με τα παιδιά μας. 
Ποιος μου εξασφαλίζει πως οι άνθρωποι που συνανστρέφεται δε θα την χρησιμοποιήσουν (εν αγνοία της) για πληροφορίες σχετικά με την οικογένειά μας και πρόσβαση σε αυτή με παράνομους σκοπούς; Ποιος μου εξασφαλίζει, ότι εάν η σεξουαλική της ζωή είναι επικίνδυνη δεν μεταδώσει με τον όποιο πιθανό τρόπο μια ασθένεια στην οικγένειά μας; Εάν οι φιλικές και συγγενικές της σχέσεις δεν είναι ισορροπημένες και προκαλούν άγχος, θυμό, στενοχώρια, αυτά αντικειμενικά δεν θα επηρεάσουν και τη δουλειά της; Εάν δεν διατρέφεται σωστά, αντικειμενικά δεν αυξάνουν οι πιθανότητες να ασθενεί συχνότερα, ευκολότερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά;
Όλα αυτά - και άλλα πολλά που με απασχολούν σε σχέση με τον άνθρωπο που θα εντάξω στην οικογένειά μου - αντιλαμβάνομαι πως είναι παρατραβηγμένα μεν, όχι όμως και αβάσιμα σενάρια. Και επειδή έχω πλήρη αντίληψη του ότι είναι παρατραβηγμένα δεν τα απευθύνω κιόλας, αλλά προσπαθώ "να διαβάσω" τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.

Το να θέτεις ως όρο επιλογής νταντάς το  να μην είναι καπνίστρια, είναι λογικό και νομίζω και συνηθισμένο. Το να  μην φοράει μέσα στο σπίτι, τα ρούχα που ήταν στο δρόμο επίσης. Πχ η νταντά η δικιά μας χρησιμοποιεί ΜΜΜ για να έρθει στο σπίτι μας. Όταν κοιμίζει το μικρό κάθεται κι αυτή στο κρεβάτι του μέχρι να κοιμηθεί. Είναι δυνατόν να φοράει τα ίδια ρούχα που κάθεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς? Όταν κάναμε τη συνέντευξη της το είπα ευγενικά και μου απάντησε κανένα πρόβλημα, το ίδιο έκανε και στο προηγούμενο σπίτι που δούλευε. 

Από εκεί και πέρα Άννα όλα τα υπόλοιπα που γράφεις είναι υπερβολικά όντως και μπορεί να μη τα διατυπώνεις με λέξεις, να φαίνονται όμως από τον τρόπο σου και τις εκφράσεις σου. Όπως προσπαθείς να διαβάσεις εσύ τις υποψήφιες εργαζόμενες, το ίδιο κάνουν κι αυτές. 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

Καταλαβαίνω, πως οι σκέψεις μου και οι ανησυχίες μου σε σχέση συνολικά με τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών μου δεν μπορούν στα πλαίσια της ευγένειας να εκφραστούν, ωστόσο δε νομίζω πως είναι υπερβολικές και ανάξιες συλλογισμού. Όχι μοναχά από την άποψη των άμεσων συνεπειών που μπορεί να έχουν, αλλά και των έμμεσων.
Και εξηγούμαι. Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου συνήθως αποτελεί αντανάκλαση και της προσωπικότητας του, των ιδεών και αξιών που πρεσβεύει, του χαρακτήρα του, των αδυναμιών, ελαττωμάτων του, αλλά και των αρετών του.
Κι έρχομαι να αναρωτηθώ και να σας ρωτήσω, ένας άνθρωπος που έχει μια χ συμπεριφορά ή έναν ψ τρόπο ζωής, τον οποίο εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε προφανώς, ο οποίος απορρέει από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, δεν είναι αναπόφευκτο, ότι θα επηρεάσει και τα παιδιά μας; Και δε μιλώ για εξώφθαλμα ζητήματα, που εντοπίζονται πάρα πολύ εύκολα, αυτό άλλωστε το ρόλο επιτελούν οι συστάσεις. Μιλώ για κρυφά μηνύματα, υποβόσκοντα.
Αλήθεια, στις απαιτήσεις που έχετε από μια νταντά, αυτά για σας δεν παίζουν ρόλο;

πρίν από 5 λεπτά , Αννα 35 είπε:

Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου συνήθως αποτελεί αντανάκλαση και της προσωπικότητας του, των ιδεών και αξιών που πρεσβεύει, του χαρακτήρα του, των αδυναμιών, ελαττωμάτων του, αλλά και των αρετών του.

Απλά κάπως έτσι διατηρούνται τα στερεότυπα. Και το να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους βάση στερεοτύπων είναι μια άλλη διάσταση (και συζήτηση) για το πως βλέπουμε γενικά τη ζωή ως άτομα και κατά συνέπεια ως οικογένεια. 

πρίν από 6 λεπτά , Αννα 35 είπε:

Κι έρχομαι να αναρωτηθώ και να σας ρωτήσω, ένας άνθρωπος που έχει μια χ συμπεριφορά ή έναν ψ τρόπο ζωής, τον οποίο εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε προφανώς, ο οποίος απορρέει από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, δεν είναι αναπόφευκτο, ότι θα επηρεάσει και τα παιδιά μας; Και δε μιλώ για εξώφθαλμα ζητήματα, που εντοπίζονται πάρα πολύ εύκολα, αυτό άλλωστε το ρόλο επιτελούν οι συστάσεις. Μιλώ για κρυφά μηνύματα, υποβόσκοντα.
Αλήθεια, στις απαιτήσεις που έχετε από μια νταντά, αυτά για σας δεν παίζουν ρόλο;

Πως θα μπορούσαν να περνάνε κρυφά μηνύματα ειδικά στην περίπτωση σας που θα είσαι κι εσύ στο σπίτι όσο η κοπέλα θα εργάζεται? Στο μέλλον που θα βγουν τα παιδιά σας από το σπίτι πως θα λειτουργήσετε? Δεν θα μπορείτε να ελέγχετε 100% τα παιδιά σας ούτε αυτούς που συναναστρέφονται μαζί τους. Εφόσον η κοπέλα  είναι συνεργάσιμη και τηρεί  κανόνες υγιεινής και γενικές οδηγίες που της δίνετε θεωρώ πως η όποια κακή (??) επιρροή θα είναι απειροελάχιστη. 

Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει το πως ντύνεται η κοπέλα που κρατάει το παιδί μου. Ούτε τι κάνει στο κρεβάτι της. Δεν μπορώ να ξέρω αν χρησιμοποιεί προφύλαξη είτε είναι μονογαμική είτε είναι πολυγαμική. Επίσης θεωρώ πολύ υπερβολικό το να με ενδιαφέρει πως τρέφεται. Γενικά, συμφωνούμε στα βασικά για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης και σέβεται αυτά που της ζητάω. Το τι κάνει στην προσωπική της ζωή εφόσον είναι οκ στη δουλειά της, ποσώς μου πέφτει λόγος. Το αν είναι οκ στη δουλειά της είναι κάτι που θα φανεί με τον καιρό. Κι εγώ με τον καιρό την εμπιστεύθηκα, όχι με το που την είδα.

Εννοείται πως οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή και μάλιστα καθημερινή με τα παιδιά μπορεί να τα επηρεάσει με συνήθειες που απορρέουν από τη μόρφωση, τα βιώματα, το περιβάλλον του. Και είναι λογικο να θελει κανείς να διερευνήσει οσο το δυνατον περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητα του ανθρώπου που θα προσλάβει. Όλα αυτα όμως ισχυουν κ για εμας τους ίδιους. Η καθε μητερα, ο καθε πατερας, προέρχονται από ένα τόσο ιδανικό περιβάλλον που δεν θα επηρεάσει τα παιδιά τους αρνητικα σε κατι; Ο συζυγος σου πχ δεν εχει βρεθει ποτε αντιμέτωπος με κατι που να τον φορτίσει στην οικογενεια, στη δουλεια, στην υγεια του, κι αυτο να μεταφερθεί στο σπίτι; Οι συγγενεις; Τα ξαδέρφια των παιδιων; Οι δασκαλοι στο μελλον; Ειναι νομιζω ουτοπικό να πιστευεις οτι μπορείς να φιλτράρεις τα πάντα στους σνθρωπους που θα συναναστραφούν με τα παιδια σου. 

On 10/9/2018 at 9:13 ΜΜ, Αννα 35 είπε:

Θα συνοψίσω λίγο τις απαιτήσεις που έχουμε και αφορούν την υγιεινή, περισσότερο για να μην υπάρξει η εντύπωση, πως υπερβάλλουμε.

Καταρχάς όρος απαράβατος είναι η κυρία να είναι μη καπνίστρια.

Επίσης, ζητάμε όταν θα έρχεται στο σπίτι να αλλάζει τα ρούχα που φοράει με ρούχα που δεν έχουν φορεθεί εκτός σπιτιού. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει περιττό - αποτελεί όμως και για εμάς τους ίδιους πάγια τακτική που εφαρμόζουμε και στα παιδιά - και για αυτόν ακριβώς το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ρούχων ή εφάπαξ ποσού για την αγορά τους από την ίδια, τα οποία μάλιστα, αν επιθυμεί μπορούν να πλένονται από μας.

Τέλος, αντισηπτικά εννοείται πως παρέχονται από εμάς.

Μα το παιδί δεν είναι λίγο μεγάλο για να υπάρχει τόση αποστείρωση;

Δεν μιλάω για το κάπνισμα, αλλά για όλα τα άλλα...

Όπως και να χει, στην παρούσα φάση,  είτε θα συνεχίσεις την αναζήτηση της ιδανικής νταντάς με συγκεκριμένες προδιαγραφές (αφού έτσι κι αλλιώς σε παίρνει χρονικά), είτε θα κάνεις κάποιες υποχωρήσεις.

Δεν έχει σημασία αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τον τρόπο σκέψης σου... Σκέψου για εσένα τι είναι προτεραιότητα. Η ιδανική νταντά ή το να βρεις γρήγορα βοήθεια με τη μικρή;

Αννα, αν θυμάμαι καλά μιλάμε για τετράωρη απασχόληση και αυτό παρουσία σου. Συμμερίζομαι την ανησυχία σου σε επίπεδο ασφαλείας (πάντα ένα ξένο άτομο που μπαίνει στο σπίτι μας, χρειαζόμαστε χρόνο για να το εμπιστευτούμε) και από ότι καταλαβαίνω έχετε οικονομική επιφάνεια που ίσως σαν κάνει ελκυστικούς ως στόχους. Όταν όμως έχεις μια ανοιχτή αγγελία, δυστυχώς αυτά τα πράγματα είναι ρίσκο και σίγουρα αν κάποιος έχει κακό σκοπό θα φροντίσει αυτό να μην είναι εμφανές. Σε επίπεδο υγείας να θυμίσω ότι όλοι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν εξετάσεις, οι δε βρεφονηπιοκόμοι κάθε 2 έτη, οπότε δεν βλέπω γιατί είναι παράλογο να ενδιαφέρεται κάποιος και για αυτό το κομμάτι. Τα υπόλοιπα όμως όπως η προσωπική ζωή κλπ είναι τραβηγμένα και άνευ ουσίας. Ακόμα και αν μια υποψήφια έχει το ιδανικό προφιλ "εγγαμη πολλά χρόνια, με παιδιά κλπ" αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πιθανόν αν εκφράζεις τέτοιες ανησυχίες σε υποψήφιες όντως να νιώσουν προσβεβλημένες και δικαίως. Στο δε τετράωρο και παρουσία σου, τόση ανησυχία για υποβόσκοντα μηνύματα, ε ναι είναι υπερβολική. 

Διαφημίσεις

4 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Καταλαβαίνω, πως οι σκέψεις μου και οι ανησυχίες μου σε σχέση συνολικά με τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών μου δεν μπορούν στα πλαίσια της ευγένειας να εκφραστούν, ωστόσο δε νομίζω πως είναι υπερβολικές και ανάξιες συλλογισμού. Όχι μοναχά από την άποψη των άμεσων συνεπειών που μπορεί να έχουν, αλλά και των έμμεσων.
Και εξηγούμαι. Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου συνήθως αποτελεί αντανάκλαση και της προσωπικότητας του, των ιδεών και αξιών που πρεσβεύει, του χαρακτήρα του, των αδυναμιών, ελαττωμάτων του, αλλά και των αρετών του.

Κοίταξε ,υποβοσκοντα , κρυφά,λάθος κατά την δική μας κρίση μήνυματα στα παιδιά μας μπορεί να περνούν εν αγνοία μας συχνά και όχι απαραίτητα προερχόμενα από μια νταντά. Ένας θείος , μία γιαγιά ,ένας παππούς ,μια ξαδέρφη κοκ είναι μια φυσική εξέλιξη καθώς επιλέγουμε να συναναστρέφεται το παιδί με κόσμο, συγγενείς ,φίλους και να μην βρίσκεται σε ένα αποστειρωμενο περιβάλλον κατά αποκλειστικότητα που περιλαμβάνει γονείς και αδέρφια.

Σαφώς και η επιλογή της κατάλληλης νταντάς με βάση τα δικά μας πιστεύω είναι σημαντική και καθόλου παράλογη αλλά η αναζήτηση κλώνων δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει η βοηθήσει κάπου. Με πολλούς ανθρώπους τα παιδιά περνούν και θα περνούν αρκετές ώρες από τους οποίους όλοι έχουν τα τρωτά τους σημεία.

9 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Διαβάζω προσεκτικά όλες τις αναρτήσεις που θέτουν προβληματισμούς σε σχέση με τις απαιτήσεις μας και θα τις επεξεργαστώ, άλλωστε για αυτό και προέβην στην ανάρτηση του παρόντος θέματος.
Απλώς, θα ήθελα μια διευκρίνιση σε σχέση με αυτό που γράφτηκε για έλεγχο της προσωπικής ζωής. Εικάζω πως ταυτίζεται στην παραπάνω ανάρτηση ο έλεγχος της προσωπικής ζωής με την απαίτησή μας η κυρία να είναι αυστηρώς μη καπνίστρια. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, πως καμία σχέση δεν έχει με έλεγχο της προσωπικής ζωής.
Η ίδια δεν έχω υπάρξει καπνίστρια στη ζωή μου, όμως έχω στο περιβάλλον μου - φιλικό και συγγενικό - καπνιστές και πρώην καπνιστές. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει και ο σύζυγος. Ο εκνευρισμός που προκαλείται από την έλλειψη νικοτίνης είναι περισσότερο από εμφανής. Μια κατάσταση, μια εικόνα, ο,τιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει την ανάγκη του καπνιστή για τσιγάρο, είτε κάπνισε το τελευταίο πριν 10 ώρες, είτε πριν 10 λεπτά. Θα μου επιτρέψεις να μη θέλω να εκθέσω το παιδί/ τα παιδιά μου στον εκνευρισμό αυτό.

Και για να είμαι ειλικρινής, ήδη βάζω νερό στο κρασί μου σε πολλά θέματα που με απασχολούν - μιλώ στον ενικό, καθώς σε αυτά τα θέματα ο σύζυγος είναι πιο νηφάλιος. 
Με απασχολεί αρκετά με τι ανθρώπους δυνητικά συναναστρέφεται μια υποψήφια νταντά, σε τι μέρη συχνάζει, κατά πόσο έχει επικίνδυνη ή όχι σεξουαλική ζωή, αν έχει σταθερό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, αν διατρέφεται σωστά, κ.ά.
Και όλα αυτά όχι από την άποψη του κουτσομπολιού προφανώς. Η ίδια η γνώση αυτών των θεμάτων μου είναι παγερά αδιάφορη, οι συνέπειες τους όμως όχι.

Γιατί η νταντά θα εισέρχεται στο σπίτι μας και θα έχει καθημερινή επαφή με τα παιδιά μας. 
Ποιος μου εξασφαλίζει πως οι άνθρωποι που συνανστρέφεται δε θα την χρησιμοποιήσουν (εν αγνοία της) για πληροφορίες σχετικά με την οικογένειά μας και πρόσβαση σε αυτή με παράνομους σκοπούς; Ποιος μου εξασφαλίζει, ότι εάν η σεξουαλική της ζωή είναι επικίνδυνη δεν μεταδώσει με τον όποιο πιθανό τρόπο μια ασθένεια στην οικγένειά μας; Εάν οι φιλικές και συγγενικές της σχέσεις δεν είναι ισορροπημένες και προκαλούν άγχος, θυμό, στενοχώρια, αυτά αντικειμενικά δεν θα επηρεάσουν και τη δουλειά της; Εάν δεν διατρέφεται σωστά, αντικειμενικά δεν αυξάνουν οι πιθανότητες να ασθενεί συχνότερα, ευκολότερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά;
Όλα αυτά - και άλλα πολλά που με απασχολούν σε σχέση με τον άνθρωπο που θα εντάξω στην οικογένειά μου - αντιλαμβάνομαι πως είναι παρατραβηγμένα μεν, όχι όμως και αβάσιμα σενάρια. Και επειδή έχω πλήρη αντίληψη του ότι είναι παρατραβηγμένα δεν τα απευθύνω κιόλας, αλλά προσπαθώ "να διαβάσω" τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.

Καταρχήν ειλικρινά συμμερίζομαι την ανησυχία για το ποιος θα είναι μαζί με το παιδί απόλυτα.

Αλλά, από εκεί και πέρα, ήδη με υγιη παιδιά αυτών των ηλικιών, μη εργαζόμενη μαμά επίσης υγιής που ψάχνει babysitter, αυτόματα στα μάτια της εργαζόμενης που αναζητά εργασία, μπαίνεις σε μία άλφα κατηγορία. Χωρίς να κάνεις κάτι άλλο, το αίτημα από μόνο του, λέει κάποια πράγματα για εσένα, την οικογένεια, τον τρόπο ζωής, που είναι και έξω από τα συνηθισμένα και που ασφαλώς θα δημιουργήσουν και μία προκατάληψη στην υποψήφια, ακριβώς όπως και σε εσένα η εμφάνιση της κοπέλας μπορεί να προκαλέσει μία προκατάληψη.

Προσθέτεις σε αυτά απαιτήσεις ολοκληρωτικού ελέγχου, που και να μην τις εκφράζεις, φαντάζομαι ότι φαίνονται, όπως εσύ προσπαθείς να διαβάσεις τις υποψήφιες, έτσι προσπαθούν κι εκείνες, και βλέπουν κάτι αρκετά έξω από τα συνηθισμένα. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα κάθε γονιού να μεγαλώσει τα παιδιά του με όποια όρια θεωρεί ο ίδιος λογικά, και είναι και δικαίωμα κάθε εργοδότη να επιλέξει τον εργαζόμενο με όποια κριτήρια επιθυμεί. Αλλά όταν έναν καλό μισθό για μειωμένου ωραρίου εργασία, άνω του ενός υποψηφίου τον απορρίπτουν, ίσως πρέπει να αναλογιστείς κατά πόσο είναι υπερβολικός ο τρόπος που βλέπεις κάποια πράγματα. 

Εμένα το ποστ πάντως μου έφερε στον μυαλό τη συζήτηση περί των μειονεκτημάτων της ομοιομορφίας στα ιδιωτικά και άθελά σου έφερες ένα γλαφυρό παράδειγμα του πώς μοιάζει έξω από την καθημερινότητα ο μικρόκοσμος κάποιων ιδιωτικών. Αν παρανόησα και τα παιδιά δεν πάνε σε ιδιωτικό, με συγχωρείς, αλλά νομίζω πως δεν κάνω λάθος.

Καταρχάς, μια παρένθεση. Στερεότυπο είναι, όταν χαρακτηρίζεις κάποιον εκ των προτέρων με βάση μια ορισμένη ομαδοποίηση. Το να χαρακτηρίζεις κάποιον με βάση τη στάση ζωής του, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του είναι το ακριβώς αντίθετο του στερεότυπου.
Τονίζω, γιατί χάθηκε μέσα στη συζήτηση, πως όλες αυτές τις ανησυχίες μου δεν τις επικοινωνώ με κανέναν τρόπο στις υποψήφιες που προσέρχονται σε μια συνέντευξη. Αποτελούν, αν θέλετε, εσωτερικές ανησυχίες και προβληματισμούς.
Νομίζω, ότι η συζήτηση προσφέρεται συνολικά για προβληματισμό τελικά και θα με ενδιέφερε να τον εκθέσω.
Γενικά, θεωρώ πως όλοι μας φιλτράρουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής κι επαγγελματικής μας ζωής. Όλοι μας έχουμε ορισμένες αρχές, αξίες, μια συγκεκριμένη στάση και θεώρηση  για τη ζωή, η οποία καθορίζει και τις συναναστροφές μας. Επιλέγουμε φίλους με όμοια κοσμοθεωρία, έχουμε στενότερη επαφή με συγγενικά πρόσωπα που ταιριάζουμε περισσότερο, αναπτύσσουμε στενότερη σχέση με συναδέλφους, με βάση αυτά τα κριτήρια. Δε νομίζω, πως κάποια από μας θα είχε φιλικές σχέσεις με κάποιον άνθρωπο, ο οποίος διατηρούσε έναν τρόπο ζωής ή μια στάση ζωής ακόμα και αντιλήψεις, που μας βρίσκουν αντίθετες.

Έχω υπόψη μου περιπτώσεις που αποκλείουν γιαγιάδες από τη ζωή τους, οι οποίες είχαν ελάχιστη επαφή με τα παιδιά ούτως ή άλλως, προβάλλοντας ως αιτίας κάτι, το οποίο δε θα είχε επίδραση στο παιδί. Δηλαδή, είναι φρόνιμο, πάντα για το καλό του παιδιού, να απέχουμε από ένα μεσημεριανό γεύμα το μήνα και δεν είναι φρόνιμο να μας ανησυχεί το αν ένας ορισμένος ξένος και αντίθετος προς εμάς τρόπος ζωής, ο οποίος επελέγη βάσει μιας ορισμένης προσωπικότητας, θα επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά μας. Και μάλιστα τη στιγμή που θα υπάρχει στενότατη επαφή σε καθημερινή βάση; Γιατί θεωρητικά ναι οι πάντες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά, ωστόσο η σχέση νταντάς και παιδιού είναι ιδιαίτερα, στενή και βάθους. Δε συγκρίνεται με τη σχέση που θα αναπτύξει το παιδί με ένα συγγενικό ή φιλικό προς την οικογένεια πρόσωπο, το οποίο θα το συναναστραφεί κάποια στιγμή, μεταξύ άλλων μάλιστα ανθρώπων.
Γίνεται διαρκώς συζήτηση για το ποιο είναι το καλύτερο σχολικό περιβάλλον, ποιοι εκπαιδευτικοί είναι οι πλέον επιθμητοί, αν θα ευδοκιμούσε η αλλαγή ενός σχολικού περιβάλλοντος, με βάση ορισμένα κριτήρια. Και κατά τη γνώμη μου, πολύ καλώς γίνεται αυτή η συζήτηση.
Και γενικότερα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πως το καθετί θα επιδράσει στο παιδί μας θετικά ή αρνητικά. Ακόμα και μια δραστηριότητα ολιγόωρη εβδομαδιαία.
Και τα τελευταία, μην ξεχνάμε, έχουν και άλλη βαρύτητα, καθώς το παιδί αποτελεί μέλος ενός συνόλου, δηλαδή η αλληλεπίδραση δεν περιορίζεται σε ένα μόνο πρόσωπο.
Με βάση όλα αυτά, τελικά αλήθεια είναι υπερβολικές οι ενδόμυχες - το τονίζω και πάλι - ανησυχίες μου;

Προφανώς και δε θα μπορώ ες αεί να "προστατεύω" τα παιδιά μου. Δεν το επιθυμώ κιόλας. Όμως, όταν περνάει από το χέρι μου και όταν είμαι εγώ αυτή που χρεώνεται να αναλάβει την ευθύνη (είναι δική μου η ευθύνη να επιλέξω νταντά, σε αντίθεση με τους φίλους που είναι ευθύνη των παιδιών μου να τους επιλέξουν, εγώ μοναχά να συμβάλλω στη δημιουργία κριτηρίων μπορώ), θέλω και νομίζω οφείλω να λαμβάνω υπόψη όλες τις παραμέτρους, προκειμένου η επιλογή μου να είναι ωφέλιμη.

Επεξεργάστηκαν by Αννα 35

Καλησπέρα σας,
εγώ καταλαβαίνω αυτά που σκέπτεστε και μπορώ να πω ότι λίγος κόσμος σκέφτεται όπως εσείς. Ξένο άνθρωπο θα βάλετε στο σπίτι σας, λογικό να έχετε τις φοβίες και τις ανασφάλειές σας. Αλλά για το θέμα της κλοπής και εγώ θεωρώ πως αν κάποιος σας βάλει στο μάτι δεν θα την γλιτώσετε, ανεξάρτητα από την νταντά, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα βάλετε στο σπίτι σας όποιον και όποιον. Επίσης θα διαφωνήσω με αυτό που λέγεται για το τετράωρο ότι και καλά έχετε πολλές απαιτήσεις και τα ψειρίζετε. Τι σημασία έχει αν κάποιος κρατάει το παιδί μας 4 ώρες ή 14? αν είναι η τροφός του ή βοηθός? Σημασία έχει το πρότυπο που θέλετε να περάσετε στα παιδά σας και μπράβο σας!
Δυστυχώς στις ημέρες μας η "ανάγκη" της μητέρας να αφήσει τα παιδιά της για να πάει να δουλέψει ή ότι άλλο εστιάζεται στο να βρει έναν άνθρωπο να κάνει απλώς ότι του λέει σε θέματα φαγητού κλπ και όλα τα άλλα δεν βαριέσαι.

5 hours ago, Dust pink said:

Κοίταξε ,υποβοσκοντα , κρυφά,λάθος κατά την δική μας κρίση μήνυματα στα παιδιά μας μπορεί να περνούν εν αγνοία μας συχνά και όχι απαραίτητα προερχόμενα από μια νταντά. Ένας θείος , μία γιαγιά ,ένας παππούς ,μια ξαδέρφη κοκ είναι μια φυσική εξέλιξη καθώς επιλέγουμε να συναναστρέφεται το παιδί με κόσμο, συγγενείς ,φίλους και να μην βρίσκεται σε ένα αποστειρωμενο περιβάλλον κατά αποκλειστικότητα που περιλαμβάνει γονείς και αδέρφια.

Σαφώς και η επιλογή της κατάλληλης νταντάς με βάση τα δικά μας πιστεύω είναι σημαντική και καθόλου παράλογη αλλά η αναζήτηση κλώνων δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει η βοηθήσει κάπου. Με πολλούς ανθρώπους τα παιδιά περνούν και θα περνούν αρκετές ώρες από τους οποίους όλοι έχουν τα τρωτά τους σημεία.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ως προς τον κλώνο, στα υπόλοιπα συμφωνώ. Ως κλώνος θεωρώ πως ορίζεται κάτι άψυχο, ένα ομοίωμα, ενώ η κυρία Άννα θεωρώ πως ψάχνει μία κοπέλα με την δική της κοσμοθεωρία. Θα την βρει? εδώ είναι το ερώτημα!

7 hours ago, vtgian said:

Αννα, αν θυμάμαι καλά μιλάμε για τετράωρη απασχόληση και αυτό παρουσία σου. Συμμερίζομαι την ανησυχία σου σε επίπεδο ασφαλείας (πάντα ένα ξένο άτομο που μπαίνει στο σπίτι μας, χρειαζόμαστε χρόνο για να το εμπιστευτούμε) και από ότι καταλαβαίνω έχετε οικονομική επιφάνεια που ίσως σαν κάνει ελκυστικούς ως στόχους. Όταν όμως έχεις μια ανοιχτή αγγελία, δυστυχώς αυτά τα πράγματα είναι ρίσκο και σίγουρα αν κάποιος έχει κακό σκοπό θα φροντίσει αυτό να μην είναι εμφανές. Σε επίπεδο υγείας να θυμίσω ότι όλοι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν εξετάσεις, οι δε βρεφονηπιοκόμοι κάθε 2 έτη, οπότε δεν βλέπω γιατί είναι παράλογο να ενδιαφέρεται κάποιος και για αυτό το κομμάτι. Τα υπόλοιπα όμως όπως η προσωπική ζωή κλπ είναι τραβηγμένα και άνευ ουσίας. Ακόμα και αν μια υποψήφια έχει το ιδανικό προφιλ "εγγαμη πολλά χρόνια, με παιδιά κλπ" αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πιθανόν αν εκφράζεις τέτοιες ανησυχίες σε υποψήφιες όντως να νιώσουν προσβεβλημένες και δικαίως. Στο δε τετράωρο και παρουσία σου, τόση ανησυχία για υποβόσκοντα μηνύματα, ε ναι είναι υπερβολική. 

Η κυρία Άννα έχει αναφέρει ότι αναζητά την κοπέλα μέσω γραφείου, όχι μέσω αγγελίας και δη ανοιχτής, οπότε δεν ισχύει αυτό που λέτε. Θα διαφωνήσω μαζί σας και ως προς το τι είναι άνευ ουσίας,  η προσωπική ζωή του καθενός αντανακλά στην προσωπικότητά του και στην φιλοσοφία ζωής του!

3 ώρες πρίν, ponemeni είπε:

Καλησπέρα σας,
εγώ καταλαβαίνω αυτά που σκέπτεστε και μπορώ να πω ότι λίγος κόσμος σκέφτεται όπως εσείς. Ξένο άνθρωπο θα βάλετε στο σπίτι σας, λογικό να έχετε τις φοβίες και τις ανασφάλειές σας. Αλλά για το θέμα της κλοπής και εγώ θεωρώ πως αν κάποιος σας βάλει στο μάτι δεν θα την γλιτώσετε, ανεξάρτητα από την νταντά, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα βάλετε στο σπίτι σας όποιον και όποιον. Επίσης θα διαφωνήσω με αυτό που λέγεται για το τετράωρο ότι και καλά έχετε πολλές απαιτήσεις και τα ψειρίζετε. Τι σημασία έχει αν κάποιος κρατάει το παιδί μας 4 ώρες ή 14? αν είναι η τροφός του ή βοηθός? Σημασία έχει το πρότυπο που θέλετε να περάσετε στα παιδά σας και μπράβο σας!
Δυστυχώς στις ημέρες μας η "ανάγκη" της μητέρας να αφήσει τα παιδιά της για να πάει να δουλέψει ή ότι άλλο εστιάζεται στο να βρει έναν άνθρωπο να κάνει απλώς ότι του λέει σε θέματα φαγητού κλπ και όλα τα άλλα δεν βαριέσαι.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ως προς τον κλώνο, στα υπόλοιπα συμφωνώ. Ως κλώνος θεωρώ πως ορίζεται κάτι άψυχο, ένα ομοίωμα, ενώ η κυρία Άννα θεωρώ πως ψάχνει μία κοπέλα με την δική της κοσμοθεωρία. Θα την βρει? εδώ είναι το ερώτημα!

Η κυρία Άννα έχει αναφέρει ότι αναζητά την κοπέλα μέσω γραφείου, όχι μέσω αγγελίας και δη ανοιχτής, οπότε δεν ισχύει αυτό που λέτε. Θα διαφωνήσω μαζί σας και ως προς το τι είναι άνευ ουσίας,  η προσωπική ζωή του καθενός αντανακλά στην προσωπικότητά του και στην φιλοσοφία ζωής του!

Κλώνος με την ευρεία έννοια εννοείται το αντίγραφο, είτε έμψυχο είτε άψυχο που ως μεταφορα στον λόγο μου εννοώ αντίγραφο της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Εν πάση περιπτώσει, δεν σχολιάζουμε αρνητικά τους προβληματισμούς της θεματοθετριας για την σωστή επιλογή των προσώπων που περιβάλλουν τα αγαπημένα της πρόσωπα αλλά για την ποικιλομορφία αυτών σε όλους τους τομείς και την αντανάκλαση που μπορεί να έχουν στην διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού. Είναι αυτονόητο ότι θα κινηθεί στα όρια των δικών της πιστεύω στην διαλογή νταντάς . Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα εξαντλήσει τις υποψήφιες καθώς η είσοδος ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό σου χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση και η  οποία οφείλεις να δεις με αμέριστη προσοχή . Φυσικά και μεριμνει ,προνοεί, φροντίζει , προβληματίζεται για ολα. Όμως επειδή στην πολύπλευρη κοινωνία που ζούμε οι προσωπικότητες των ανθρώπων είναι διαφορετικές (χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αν δεν μας βλάπτουν) εστιάζουμε στα καλά τους σημεία αν υπάρχουν, αν δεν τους απορρίπτουμε. 

Για όλους τους γονείς το ζήτημα μας και είναι λογικό είναι ο φόβος μήπως το παιδί υιοθετήσει στο μέλλον κάτι έξω από τα δικά μας πιστεύω  και εγκρίσεις από κάποιον που συναναστρέφεται αναγκαία η μη.

Εδώ όμως η θεματοθετρια από την αρχή είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη.

Α) Ξέρει τι ζητάει από την νταντά (προϋποθέσεις)

Β) Ξεκαθαρίζει ότι ζητά συνεργασία καθώς θα είναι και η ίδια παρούσα στον ίδιο χώρο (ελέγχει)

Γ) Η παρουσία του ξένου ατόμου θα είναι καθημερινή μεν ολιγοωρη δε .

Σε όλο αυτό το οριοθετικο πλαίσιο που κάνει ένας άνθρωπος τι υπέρ ανάλυση περαιτέρω μπορεί να γίνει? Οι φόβοι καλώς και υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν αλλά όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό μωρό σε ένα τόσο ελεγχόμενο περιβάλλον το μόνο που μπορώ να πω είναι να βρεθεί το κατάλληλο στα μέτρα άτομο για όλους.

@Αννα 35 Είναι απολύτως κατανοητοί οι φόβοι και οι ανησυχία σου σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του παιδιου με εξωγενή άτομα . Η σχέση νταντάς παιδιού είναι σημαντική αλλά όχι υποχρεωτική (αν δεις κάτι που αποκλίνει από την φιλοσοφια σου μπορείς να διακόψεις την συνεργασία) και επιπλέον θα είναι ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό από εσένα. Οι πιθανότητες λοιπόν να περάσει στο παιδί σου μια νταντά λάθος πρωτυπα είναι ελάχιστες αν η επιλογή της νταντάς από εσένα κρίνεται σωστή. Και έχεις μπει σε διαδικασία απ' ότι αναφερεις να δεις πολλές κυρίες...

Με ενα συγγενή για παράδειγμα υπάρχει μια σχέση υποχρεωσης ...όσο και αν απομακρύνεις το παιδί για δικούς σου λόγους κάτι θα το συνδέει μαζί του έστω και τυπικά. 

Αυτή είναι η διαφορά που κάνει την σχέση με την οποία νταντά πιο ελαστική, ότι σε όποιο ατόπημα προκύψει η συνεργασία λύεται και ο καθένας περνει τον δρόμο του.

Κάτι πέραν αυτών στα δικά μου μάτια φαντάζουν κάπως υπερβολικα από άποψη φόβων για οτιδήποτε.

14 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Γενικά, θεωρώ πως όλοι μας φιλτράρουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής κι επαγγελματικής μας ζωής. Όλοι μας έχουμε ορισμένες αρχές, αξίες, μια συγκεκριμένη στάση και θεώρηση  για τη ζωή, η οποία καθορίζει και τις συναναστροφές μας. Επιλέγουμε φίλους με όμοια κοσμοθεωρία, έχουμε στενότερη επαφή με συγγενικά πρόσωπα που ταιριάζουμε περισσότερο, αναπτύσσουμε στενότερη σχέση με συναδέλφους, με βάση αυτά τα κριτήρια. Δε νομίζω, πως κάποια από μας θα είχε φιλικές σχέσεις με κάποιον άνθρωπο, ο οποίος διατηρούσε έναν τρόπο ζωής ή μια στάση ζωής ακόμα και αντιλήψεις, που μας βρίσκουν αντίθετες.

Συμφωνώ πως όλοι φιλτράρουμε κι επιλέγουμε τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Διαφωνώ και διαφωνώ πολύ όμως πως συναναστρεφόμαστε μόνο με όσους έχουμε ίδιες αντιλήψεις ή/και τρόπο ζωής. Μπορείς να έχεις φίλους που να μην συμφωνείτε σε όλα και που γενικά έχετε διαφορετικές συνήθειες. Η νονά πχ του παιδιού μου είναι μια κοπέλα 10 χρόνια μικρότερη και ανύπαντρη. Ήρθαμε κοντά για αρκετά χρόνια λόγω ενός χόμπι. Αυτή τη στιγμή όμως κάνει τελείως διαφορετική ζωή από τη δική μας. Αυτό δεν την αλλάζει από το να είναι φίλη μου ούτε από το να είναι καλή νονά για το παιδί μου. Δεν είναι όλοι οι φίλοι μας, οι κοντινοί μας άνθρωποι ίδιοι με εμάς. 

14 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Έχω υπόψη μου περιπτώσεις που αποκλείουν γιαγιάδες από τη ζωή τους, οι οποίες είχαν ελάχιστη επαφή με τα παιδιά ούτως ή άλλως, προβάλλοντας ως αιτίας κάτι, το οποίο δε θα είχε επίδραση στο παιδί. Δηλαδή, είναι φρόνιμο, πάντα για το καλό του παιδιού, να απέχουμε από ένα μεσημεριανό γεύμα το μήνα και δεν είναι φρόνιμο να μας ανησυχεί το αν ένας ορισμένος ξένος και αντίθετος προς εμάς τρόπος ζωής, ο οποίος επελέγη βάσει μιας ορισμένης προσωπικότητας, θα επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά μας. Και μάλιστα τη στιγμή που θα υπάρχει στενότατη επαφή σε καθημερινή βάση; Γιατί θεωρητικά ναι οι πάντες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά, ωστόσο η σχέση νταντάς και παιδιού είναι ιδιαίτερα, στενή και βάθους. Δε συγκρίνεται με τη σχέση που θα αναπτύξει το παιδί με ένα συγγενικό ή φιλικό προς την οικογένεια πρόσωπο, το οποίο θα το συναναστραφεί κάποια στιγμή, μεταξύ άλλων μάλιστα ανθρώπων.

Μου κάνει εντύπωση η σύγκριση που κάνεις. Όχι δεν είναι ωραίο να κάνεις πέρα παππουδογιαγιάδες για ασήμαντες αφορμές. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό το να μας ανησυχεί τι άνθρωπο θα βάλουμε στο σπίτι μας να προσέχει το παιδί μας. Αλίμονο αν βάζαμε τον οποιοδήποτε να κάνει αυτή τη χωρίς σύγκριση σημαντική δουλειά. Δεν ξέρω αν/για ποιον λόγο βγήκε κάποιο αντίθετο συμπέρασμα.

Τέλος θα σου πω πως έχεις ένα φοβερό αβαντάζ σε σχέση με τις περισσότερες μαμάδες που ψάχνουν νταντά για το παιδί τους. Την ευκολία στη διάθεση χρημάτων. Ίσως δεν το αντιλαμβάνεσαι (και λογικό αν δεν ξέρεις πως είναι αλλιώς) όμως εφόσον δεν υπάρχει θέμα στα χρήματα, ένας ικανοποιημένος χρηματικά υπάλληλος αποδίδει πάντα καλύτερα, είναι πιο πιστός. Με τα χρήματα που διαθέτεις έχεις το προνόμιο να μπορείς να επιλέξεις άνθρωπο με πτυχία και εμπειρία. Έχεις το προνόμιο αν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο να τον πάρεις χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να σκεφτείς ότι δεν βγαίνετε.  Αυτό δεν στο λέω για να το παίξω πχ αδικημένη, ίσα ίσα που εγώ στο θέμα νταντά τυχαία έχω πιάσει τζόκερ. Απλά για να δεις και αυτή τη διάσταση. 

Προσωπικά θεωρώ λογικά αυτά που ζητάει η Anna35 , αλλά η αλήθεια είναι ότι θεωρούνται "δυσεύρετα". 

Κι εγώ είχα ζητήσει εκτός από ταυτότητα, δελτίο υγείας και εμβολιασμών κλπ . 

Ζητάω ό,τι θα ζητούσα αν διέθετα βρεφονηπιακό και έπρεπε να προσλάβω μία νέα βρεφονηπιοκόμο. 

Με ενδιαφέρει λοιπόν και τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του, γιατί ορισμένα αφροδίσια κολλάνε και από επαφή . 

Με ενδιαφέρει να είναι μη καπνιστής , γιατί ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να αντέξει έστω και 4 ώρες εντελώς "άκαπνος". 

Με ενδιαφέρει να έχει ρούχα και παπούτσια που θα χρησιμοποιούνται εντός του σπιτιού. Κι εγώ είχα αγοράσει εξοπλισμό και τον έπλενα. 

Δεν θα ρωτήσω ευθέως: "τι κάνεις στο κρεβάτι σου ?", αλλά θα μάθω με πλάγιο τρόπο τι παίζει σε προσωπική ζωή. 

Στο σπίτι σου θα βάλεις έναν ξένο άνθρωπο, να μην έχεις καλή επικοινωνία και ταύτιση απόψεων σε κάποια θέματα ; 

Αυτό που θα πω και θα κλείσω όμως είναι "ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" κι αν βρεις τέτοιον άνθρωπο καλοπλήρωσέ τον , μη σου φύγει ! 

Εμείς εμπιστευόμασταν πάντα το ένστικτό μας στα θέματα αυτά και είχαμε πάντα τύχη. 

Πάντα βέβαια δίναμε σαφείς οδηγίες για όλα. Το φαγητό, τον ύπνο, ότι δεν θα δουν τηλεόραση, τι μουσική θα ακούσουν κλπ. 

Θα αναφέρω μόνο το ζήτημα του καπνιστή, επειδή έχω υπάρξει και καπνίστρια και μη καπνίστρια. Ο καπνιστής ΔΕΝ μπορεί να μείνει χωρίς τσιγάρο τέσσερις ώρες. Επίσης ο καπνιστής μυρίζει, ο ίδιος, η αναπνοή του, τα ρούχα του. Η κοπέλα που θα καπνίζει και ξέρει ότι δεν θα καπνίσει για τέσσερις ώρες, θα φροντίσει να κάνει ένα τσιγάρο στο δρόμο καθώς θα έρχεται και θα πάρει μετά αγκαλιά το μωρό μου. Εγώ ήμουν απόλυτη σε αυτό, δεν είναι δουλειά γραφείου, είναι δουλειά με παιδί. 

Όσον αφορά τα ρούχα: η κυρία που μου καθαρίζει έχει άλλα ρούχα δουλειάς, βγαίνοντας δηλαδή από το σπίτι μου αλλάζει, βάζει τα κανονικά ρουχαλάκια της και φεύγει. Με την ίδια λογική, αν ο κανόνας της οικογένειας είναι να φοράνε άλλα ρούχα μέσα στο σπίτι, δεν είναι υπερβολικό να έχει η κοπέλα ρούχα εργασίας.

Άννα, νομίζω ότι το πρόβλημα σου είναι ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά καταλαβαίνεις ότι πολλά πράγματα που μέχρι τώρα μπορούσες να ελέγξεις, δεν μπορείς πια. Στον παιδικό σταθμό πχ. θα μπορείς να ελέγξεις ποια μουσική θα ακουέι το παιδί σου αλλά δεν θα μπορείς να ελέγχεις τι μουσική θα ακούει η δασκάλα του, καθώς θα έρχεται το πρωί στη δουλειά, ή ποια βιβλία θα έχει διαβάσει, ή ποιες είναι οι σεξουαλικές της προτιμήσεις (αν αυτό είναι σημαντικό για σένα). 

Υπάρχει πάντα ένα όριο στον έλεγχο των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με το παιδί, και καλώς ή κακώς πρέπει να αποδεχτούμε αυτό το όριο. Δεν μπορείς να ξέρεις τι επίδραση θα έχει μία νταντά στο παιδί σου, αν δεν τη δεις μαζί του. Στα δικά μας παιδιά, η καλύτερη νταντά ήταν μία κυρία χωρίς καμία ειδίκευση αλλά τόσο ήρεμη, τόσο σταθερή, τόσο απαλή στις κινήσεις της, που ηρεμούσε ακόμα κι εμένα. Μπορείς δηλαδή να δεις την εικόνα, αλλά το 'ένστικτο καθαριότητας' πχ. που έχει ο άλλος δεν φαίνεται από καμία συνέντευξη. Μπορεί να απαγορεύσεις τα μαύρα ρούχα, -και καλά θα κάνεις- αλλά αν η νταντά θα έχει ωραίο και αυθόρμητο χαμόγελο δεν θα το γράφει σε κανένα βιογραφικό. 

Ακόμα και το βιβλιάριο υγείας που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι σε κάποιες εργασίες, αναφέρει μόνο συγκεκριμένα νοσήματα, κυρίως τα μεταδιδόμενα. 

Στην περίπτωση όμως που συζητάμε, εκτός από τις παραπάνω προϋποθέσεις που τις έχει ρητά αναφέρει η Άννα δεν έχω αντιληφθεί τον πλήρη κατάλογο των απαιτήσεων από την υποψήφια babysitter. Πολύ θα ήθελα να έχουμε τη λίστα, για να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα. 

Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι γονείς όπως μη καπνιστές, ευπρεπείς, εχεμυθοι ,συγκροτημένοι ,υπακουοι σε παιδαγωγικές κατά την κρίση των γονιών εντολές ,συνεπής , καθαροί είναι κατανοητές.

Τον "έλεγχο για παραβατικότητα ,ασθένειες, ψυχική κατάσταση του υποψήφιου εργαζόμενου μπορώ επίσης να τον συμμεριστω. Δεν τα λογιζω ως παράλογα καθώς βαδίζουν στα όρια της εργασιακής σχέσης και της εμπιστοσύνης που αναζητάτε.

Τα υπόλοιπα "ενδομυχα" όμως ζήτημα και ερωτήματα τα οποία προφανώς απασχολούν έντονα "διατροφή" ,"σχέσεις" "κοινωνική ζωή" αποκλίνουν κατά πολύ από την θέση εργασίας που προτίθεται να προσφέρετε. Κατανοώ πως δεν τα κοινωνειται ευθέως με τις υποψήφιες αλλά άθελά ίσως συμβαίνει πλαγίως και γίνεται αντιληπτό από εκείνες. Πράγμα το οποίο ,ναι, προσβάλλει καθώς δεν έγκειται σε εργασιακή συνεργασία αλλά εκλαμβάνονται ως αδιακρισια και ας είναι ικανοποιητικός ο μισθός που προσφέρεται.

Αναφορικά με το κεφάλαιο αυτό μια υποψήφια μπορεί να δηλώσει "ελεύθερη" εσάς όμως θα σας προβληματίζει τι κάνει τα βράδια . Αν για παράδειγμα εσείς μελετάτε Πόε και Καμύ ενώ εκείνη Μαντά η Δημουλιδου θα αποτελέσει κριτήριο επιλογής; 

Για τους παραπάνω λόγους ίσως θα ήταν φρονιμοτερο προς διευκόλυνση και ειλικρινια όλων να στραφείτε στην λύση της εσωτερικής κυρίας έτσι ώστε ο έλεγχος εκ μέρους σας να είναι απόλυτος και ολοκληρωτικός.

Εν κατακλείδι, οι απαιτήσεις ως προς τις προϋποθέσεις είναι συμβατές με τον ρόλο της νταντάς 4 ωρης απασχόλησης. Οι ενδόμυχες ανησυχίες και η επιθυμία να ταυτίζονται με τον δικό σας τρόπο ζωής εκτός εργασία, όχι. Το δεύτερο δε μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εύρεσης τέτοιου ατόμου για part time αποσχοληση. Αν δεν ευδοκίμησει κατά συγκυρία και τύχη η εμφάνιση κατάλληλου για εσάς εργαζόμενου ως ημιαπασχοληση, τότε θα πρέπει να δείτε εκ νέου διαφορετική εναλλακτική.

• 2 months later...

Απλά θέλησα να επικαιροποιησω το συγκεκριμένο θέμα ενημερώνοντας σας, πως τελικά βρέθηκε κυρία.

Το ωράριο απασχόλησης συμφωνήσαμε να είναι οκτάωρο, συμπεριλαμβάνοντας τις απογευματινές ώρες που επιθυμούσαμε και επιπλέον αμοιβή για κάποια βραδινά που ίσως χρειαστούν, με τη δυνατότητα διανυκτέρευσης, εάν το επιθυμεί η ίδια.

Είναι ήδη τρεις εβδομάδες κοντά μας και οι συστάσεις της προς το παρόν δικαιώνονται.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...