Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Απαιτήσεις από babysitter

Recommended Posts

Προ εξαμήνου δυστυχώς ήρθε η ώρα του αποχωρισμού από την νταντά των παιδιών μας. Η κοπέλα παντρεύτηκε κι επειδή σχεδιάζει άμεσα να μεγαλώσει την οικογένεια της, δε θέλησε να δεσμευτεί μαζί μας για την μπέμπα κι έπειτα να χρειαστεί να αποχωρήσει.

Όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει βρισκόμαστε σε αναζήτηση αντικαταστάτριας. Έχουν έρθει για συνέντευξη διάφορες κυρίες με συστάσεις, αλλά και με πτυχίο οι περισσότερες. Δυστυχώς, δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε κάποια.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι, στο τι απαιτήσεις έχουμε από την νταντά. Να διευκρινίσω, πως δε θα επιβαρυνθεί με καμία εργασία πέραν της απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών, κυρίως της μπέμπας.

Ωστόσο, έχουμε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Λόγου χάρη, έχουμε συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα σίτισης - ύπνου - απασχόλησης. Κι επιμένουμε αυτό να τηρείται απαρέγκλιτα. Θέλουμε να έχουμε λόγο στο είδος της απασχόλησης των παιδιών, στο είδος της μουσικής στην οποία θα εκτεθούν, αλλά και την ένταση αυτής, κλπ. Νομίζω γίνομαι αντιληπτή.

Η προηγούμενη κοπέλα που είχαμε, όχι μόνο δέχτηκε από την πρώτη στιγμή τις συστάσεις μας, αλλά μας είχε εκφράσει και την ευγνωμοσύνη της για αυτές, καθότι αποτελούσαν σημαντική βοήθεια.

Οι κυρίες που έχουμε συναντήσει έως τώρα δυστυχώς βρίσκουν τις απαιτήσεις μας από ακραίες έως και προσβλητικές, θεωρώντας πως ως γονείς μπορούμε να απαιτούμε βεβαίως ορισμένα πράγματα, όμως το πώς αυτά θα εφαρμοστούν αφορά καθαρά και μόνο την νταντά.

Θα ήθελα να διαβάσω ορισμένες σκέψεις ή και εμπειρίες τρίτων ως προς το θέμα αυτό.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 54
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Απασχολώ κάποια κυρία στο σπίτι (όχι την ίδια) με κάποια διαλείμματα κοντά 15 χρόνια. Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: διαλέγεις έναν άνθρωπο που καταλαβαινεις ότι έχει ίδια φιλοσοφία ανατροφής με εσένα, και μετά αφήνεις κάποια ελευθερία. Δεν μπορεί όταν μιλάμε για μικρά παιδάκια ή ακόμη περισσότερο μωρά, η φροντίδα να μην έχει μέσα την προσωπικότητα του ανθρώπου που μένει με τα παιδιά. Αλλιώς είτε θα αποτύχει (π.χ. θα προσλάβεις έναν άνθρωπο με κανένα ενδιαφέρον για τα παιδιά που απλά θα ακολουθεί οδηγίες ψυχρά) ή θα σου λένε τελικά ψέματα.

Από εκεί και πέρα, εγώ π.χ. δεν κοίταξα πτυχίο, δεν με απασχόλησε καθόλου το αν υπάρχουν σπουδές κλπ, αλλά το να έχει η γυναίκα μεγαλώσει παιδιά δικά της, να μου διηγηθεί τι θα έκανε με τα δικά της παιδιά σε διάφορα σενάρια, και να δω αν ταιριάζουμε ή όχι. Να συμπεριφέρεται τελικά σαν π.χ. μία γειτόνισσα, ξαδέρφη κλπ που θα άφηνα τα παιδιά, που αναλαμβάνει ένα ρόλο αντικαταστάτη των γονιών κάποιες ώρες. Με το δικό της στυλ, απόψεις κλπ, αλλά την ίδια γενική φιλοσοφία.

Επειδή νομίζω ότι το είδος της babysitter που θα συμφωνούσε με το πρόγραμμά σας, είναι από τους τύπους babysitter που εγώ θα απέφευγα, δεν μπορώ να βοηθήσω στο πώς να επιλέξεις αυτό που θες, απλά θα σου έλεγα να ελέγξεις αν εκείνη που θα σου πει τελικά ότι θα κάνει ό,τι θες έχει όντως πρακτική εμπειρία από φροντιδα παιδιών σε σπίτι (εντελώς άλλο από π.χ. παιδικό σταθμό) και αν όντως σέβεται τις επιθυμίες σου ή σε δουλεύει.

Πολλές έμπειρες κυρίες μου έχουν από μόνες τους εξηγήσει στην συνέντευξη πράγματα που τους ζητήθηκαν σε άλλα σπίτια και που αρνούνται να κάνουν, για να βεβαιωθούν και εκείνες ότι καταλαβαινόμαστε, του τύπου "ταϊζω το παιδάκι όσο θέλω, δεν μπορώ να επιμείνω να φάει σταθερή ποσότητα αν δε θέλει, ή όταν το βάζω για ύπνο θα δούμε τι μας ταιριάζει, όπως νανούρισμα, αγκαλιά, σκοτεινό δωμάτιο, δεν μπορώ να σας πω αν δε δοκιμάσουμε ούτε να δεσμευτώ ότι δεν θα το περπατάω κλπ "

Να πω επίσης ότι αυτό που λες "Η προηγούμενη κοπέλα που είχαμε, όχι μόνο δέχτηκε από την πρώτη στιγμή τις συστάσεις μας, αλλά μας είχε εκφράσει και την ευγνωμοσύνη της για αυτές, καθότι αποτελούσαν σημαντική βοήθεια" είναι μάλλον ένδειξη απειρίας της κοπέλας , με την έννοια ότι συνήθως μία γυναικα που έχει μεγαλώσει παιδιά, είτε δικά της είτε όχι, ναι μεν δέχεται υποδείξεις αλλά έχει ένα μπούσουλα από μόνη με βάση την εμπειρία της, ξέρει τι της βγαίνει και τι όχι, έχει ένα στυλ ανατροφής, όπως ακριβώς και κάθε δασκάλα έχει το δικό της στυλ διδασκαλίας  Πιστεύω πως μία νέα κοπέλα σαφώς και έχει πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια ρίσκα σίγουρα, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις με τον ίδιο τρόπο μία 60αρα, ουτε καν μία 40αρα, όπως μία πιο άπειρη. 

1 hour ago, Αννα 35 είπε:

Προ εξαμήνου δυστυχώς ήρθε η ώρα του αποχωρισμού από την νταντά των παιδιών μας. Η κοπέλα παντρεύτηκε κι επειδή σχεδιάζει άμεσα να μεγαλώσει την οικογένεια της, δε θέλησε να δεσμευτεί μαζί μας για την μπέμπα κι έπειτα να χρειαστεί να αποχωρήσει.

Όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει βρισκόμαστε σε αναζήτηση αντικαταστάτριας. Έχουν έρθει για συνέντευξη διάφορες κυρίες με συστάσεις, αλλά και με πτυχίο οι περισσότερες. Δυστυχώς, δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε κάποια.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι, στο τι απαιτήσεις έχουμε από την νταντά. Να διευκρινίσω, πως δε θα επιβαρυνθεί με καμία εργασία πέραν της απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών, κυρίως της μπέμπας.

Ωστόσο, έχουμε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Λόγου χάρη, έχουμε συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα σίτισης - ύπνου - απασχόλησης. Κι επιμένουμε αυτό να τηρείται απαρέγκλιτα. Θέλουμε να έχουμε λόγο στο είδος της απασχόλησης των παιδιών, στο είδος της μουσικής στην οποία θα εκτεθούν, αλλά και την ένταση αυτής, κλπ. Νομίζω γίνομαι αντιληπτή.

Η προηγούμενη κοπέλα που είχαμε, όχι μόνο δέχτηκε από την πρώτη στιγμή τις συστάσεις μας, αλλά μας είχε εκφράσει και την ευγνωμοσύνη της για αυτές, καθότι αποτελούσαν σημαντική βοήθεια.

Οι κυρίες που έχουμε συναντήσει έως τώρα δυστυχώς βρίσκουν τις απαιτήσεις μας από ακραίες έως και προσβλητικές, θεωρώντας πως ως γονείς μπορούμε να απαιτούμε βεβαίως ορισμένα πράγματα, όμως το πώς αυτά θα εφαρμοστούν αφορά καθαρά και μόνο την νταντά.

Θα ήθελα να διαβάσω ορισμένες σκέψεις ή και εμπειρίες τρίτων ως προς το θέμα αυτό.

Μου έκανε πολυ εντύπωση οτι καποια βρήκε τις απαιτήσεις σας προσβλητικές. Τι μπορει να της είπατε;

Εγω απο την εμπειρια μου σαν νταντά απογευματινή μπορώ να σου πω οτι μου είχαν ζητήσει οι γονείς να τρώει συγκεκριμένες ωρες το παιδί και οτι δεν θα ήθελαν σε καμια περιπτωση να εχω ανοιχτή τηλεόραση. Απο κεί και πέρα το κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης το άφησαν πάνω μου μιας και ειναι το αντικείμενο μου.

Από την μικρή μου εμπειρία από νταντά όταν για λόγους υγείας ή μητέρας μου δεν μπορούσε για κάποιες μέρες να κρατήσει την μικρή και κατέφυγα σε γυναίκα ,ομολογουμένως εξαιρετική και προς εμάς και προς την μικρή. Η συγκεκριμένη προέκυψε από καλές συστάσεις που μου εδωσαν για εκείνη δύο καλές μου φίλες και μας ταίριαξε καλά.

Λοιπόν ,τι απαιτήσεις είχα, τάισμα στην ώρα του, ύπνος (εκτός απροόπτου πχ ενόχληση από δόντια με κλάμα) στην προκαθορισμένη στο μετρό του δυνατού ώρα. Παραμυθακια ,παιχνιδάκια, τραγουδάκια που παρειχα στο σπίτι. Εννοείται η ένταση των τραγουδιών προσαρμοσμένη  κατά πως πρέπει σε βρέφος (αυτονόητο)...δεν κάνουμε πάρτυ.... Το περιεχόμενο των τραγουδιών ήταν στάνταρ κατά κάποιο τρόπο εφόσον παρειχα στο σπίτι το υλικό , προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Πχ γυρίσω σπίτι και ακούσω , "έβαλα στο κινητό κλαρίνα γιατί δεν έβρισκα τίποτα για απασχόληση"....Με τα παραμύθια το ίδιο..αλλά εκεί είναι ελεγχόμενα τα πράγματα.

Τηλεοραση μπορούσε να δει η γυναίκα όσο κοιμόταν η μικρή (ανθρώπινο, τι να κάνει μόνη της σαν τον κούκο η γυναίκα). 

Το τηλέφωνο πάντα διαθέσιμο για ότι προκύπτει.

Αυτά τα σημαντικά απ' όσο θυμάμαι. Το παν είναι ο αλληλοσεβασμός .

Δεν κατάλαβα όμως τι εννοείς όταν λες ότι εφαρμόζουν δική τους μέθοδο;;  Καθώς και τι θεωρούν υπερβολή;; Να έχεις κάποια παραμύθια που θα ανατρέξουν για να απασχολήσουν το μωρό;;

Διαφημίσεις

Καταρχάς να διευκρινίσω πως πρόκειται για δύο παιδιά 5 ετών και για ένα βρέφος 15 μηνών. Η νταντά θα επικουρεί εμένα ουσιαστικά, καθώς δεν εργάζομαι, ώστε να μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά είτε με τα δίδυμα, είτε με την μπέμπα.

Επίσης, θέματα όπως τρόπος που κοιμούνται, ώρες που τρώνε, κλπ. έχουν ρυθμιστεί.

Η ένσταση έγκειται στο ότι νιώθουν περιορισμό ή και έλλειψη εμπιστοσύνης καλούμενες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο ωρολόγιο.

Η προηγούμενη κοπέλα είχε προσληφθεί με εξαιρετικές συστάσεις από μια οικογένεια του κοινωνικού μας κύκλου, όπου εργαζόταν επί δεκαετίας. Είναι ήδη 40 ετών,  εξού και η επιλογή να προχωρήσει άμεσα σε εγκυμοσύνη. Είχε, δηλαδή, εμπειρία.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι εφόσον το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθούμε λειτουργεί ομαλά δε θα έπρεπε να εγείρονται ενστάσεις.

Το πρόγραμμα απασχόλησης το είχαμε συνδιαμορφώσουμε με την προηγούμενη νταντά και θα θέλαμε να συνεχίσει να ακολουθείται, εφόσον βλέπουμε πως επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Α δηλαδή δεν ψάχνεις για γυναίκα που θα αφήσεις τα παιδιά, αλλά για βοηθό; Αυτό είναι όντως άλλη κατηγορία και ίσως θα έπρεπε να το εκφράσεις και από την αρχή έτσι; Είναι πολύ διαφορετικό αυτό που περιγράφεις από το συνηθισμένο σενάριο της babysitter και με εντελώς άλλες απαιτήσεις νομίζω.

10 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Η ένσταση έγκειται στο ότι νιώθουν περιορισμό ή και έλλειψη εμπιστοσύνης καλούμενες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο ωρολόγιο.

Καλημέρα. Η αίσθηση που μου δίνεις με τον τρόπο που περιγράφεις την κατάσταση δεν είναι ότι έχουν πρόβλημα με το ωρολόγιο πρόγραμμα το ίδιο, αλλά με το γεγονός ότι ουσιαστικά ακυρώνεις με τον τρόπο σου όλες τις γνωσεις τους, την εμπειρία τους και τα πτυχία τους με το να θεωρείς ότι εσύ ξέρεις καλύτερα. Ναι ξέρεις καλύτερα τα παιδιά σου σαφώς, αλλά το ειδος και ο τρόπος  δημιουργικής απασχόλησης το γνωρίζουν καλύτερα όσες είναι η ειδικότητα τους. Ουσιαστικά τη δουλειά που θες να σου κάνουν θα μπορούσε να την κάνει ο οποιοσδήποτε εφόσον πρέπει απλά και τυφλά να ακολουθεί τις οδηγίες σου. Επίσης μην τους αναφέρεις συνέχεια την προηγουμενη. Αυτο μάλλον τους φαίνεται προσβλητικό. Δεν είναι ωραίο να σε συγκρίνουν με κάποιον άλλο. Με την προηγούμενη κοπέλα δουλευατε με έναν τρόπο, τώρα θα έρθει άλλος χαρακτήρας, άλλος άνθρωπος. 

Ελπίζω να βρεις αυτό που ψάχνεις σύντομα. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια κοπέλα να σας ταιριάζει. 

ΠΤο να βρεις Νταντα που θα κάνει ακριβώς ότι της λες , είναι σαν να ζητάς από έναν σεφ σε εστιατόριο να μαγειρέψει ακριβώς όπως θα του πεις . 

Σαφως υπάρχουν κόκκινες γραμμές , αλλά ο άλλος είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ . 

Το προγραμμα ενός παιδιού σε ύπνο, φαγητό κλπ πρέπει να τηρείται ευλαβικά . 

Δεν δέχομαι να μου ξεμαθει η Νταντα το παιδί από το να κοιμάται μόνο του χωρίς αγκαλιές κλπ γιατί θα κου δημιουργήσει πρόβλημα . 

Οπως δε δέχομαι να του δώσει αλεσμένο αν τρώει κανονικό φαγητό και να κάνει πισωγύρισμα . 

Σε θεμάτων διασκέδασης , επίσης υπάρχουν κοκκινες γραμμές πχ όχι τηλεόραση , όχι μουσική που δεν εγκρίνω κλπ . 

Αλλα το εξηγώ : είναι αρχές της οικογενειας μου και ο υπάλληλος μου οφείλει να τις σεβαστεί όπως θα σεβόταν τις γραμμές μιας εταιρείας . 

Σε θέματα ασφαλείας επίσης υπάρχουν κόκκινες γραμμές πχ όχι ζέσταμα στα μπροστινά ματια της κουζίνας , όχι κ αυτοί καφέδες σε ύψος που φτάνουν τα παιδιά κλπ . 

Αν δεν μπορείς να βρεις άνθρωπο που με λογική εξήγηση να δεχτεί αυτά που θες , τότε πας σε παιδικό σταθμό :) 

Είναι λαχείο ποιος θα σου κάτσει . 

Εμενα πχ έπαιζαν συνέχεια στο κινητό τους και τις έδιωχνα κακην κακώς . 

Ειχε γίνει εξήγηση αλλά νόμιζαν ότι μπορούσαν να «ξεφύγουν» .

Η Macgyver περιγράφει πολύ εύστοχα το τι ακριβώς ζητάμε. 

Η ιδιαιτερότητα στη δική μας περίπτωση έγκειται στο ότι μαμά και νταντά θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δεν προσλαμβάνω babysitter που θα παραμείνει στο σπίτι με τα παιδιά κι εγώ θα αποχωρήσω για δουλειά. Αυτό σημαίνει, πως δεν αρκεί να "τα βρίσκουν" νταντά και παιδιά, αλλά θα πρέπει και η μαμά με την νταντά να επικοινωνούν.

Άλλωστε, για αυτό και είμαι υπέρ του δέοντος ξεκάθαρη και απαιτητική εξαρχής, για να μη βρεθώ στη συνέχεια στη δύσκολη θέση να κάνω παρατηρήσεις κι υποδείξεις. 

Διαφημίσεις

Οπότε απλά πρέπει να περιμένεις να βρεις τον άνθρωπο που θα είναι διατεθειμένος να εναρμονιστεί μαζί σου και θα έχει την ίδια ιδιοσυγκρασία με σένα, ώστε οι προτάσεις σου και ο τρόπος που έχετε ρυθμίσει το πρόγραμμά σας, να μην τον δεσμεύουν αλλά να τον εξυπηρετούν και να τον εκφράζουν. Οπως έγινε με την προηγούμενη κοπέλα.

Προσωπικά δεν θα εργαζόμουν με τον τρόπο που ορίζεις, είναι εξαιρετικά καταπιεστικός για μένα (ακόμη κι αν συμφωνώ με τις αρχές σου). Το αν θα ταιριάξει ή όχι η βοηθός σου και το πόσο καλά θα συνεργαστείτε, είναι καθαρά ζήτημα χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας και όχι πτυχίων ή δεξιοτήτων. Προσωπικά, θα έψαχνα έναν άνθρωπο που να είναι της δικής μου αντίληψης στο πως εκτιμά την σημασία του προγράμματος, ώστε να εναρμονιζόταν φυσικά με τις απαιτήσεις μου. Αλλιώς ακόμη κι ένας εξαιρετικά ικανός παιδαγωγός, που μπορεί να αγαπάει τα παιδιά σου, πιθανότατα εσένα δεν θα σε ικανοποιεί, στον βαθμό που κάνει προσωπικές εκτιμήσεις για το πώς διαχειρίζεται καταστάσεις. Δεν ψάχνεις κάποιον καλύτερο ή ικανότερο, αλλά κάποιον που να σου ταιριάζει. Αυτό εξηγεί και την αίσθηση προσβολής.

Προφανώς και ένα από τα κριτήρια είναι να ταιριάζουμε και ως ιδιοσυγκρασίες με την νταντά. Θεωρώ πως με δεδομένη τη συναναστροφή μας δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Άλλωστε η συνύπαρξη σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν το λιγότερο μη ευχάριστη.

Και συμφωνώ, πως αν δε σε εκφράζουν οι απαιτήσεις μας ένα αίσθημα καταπίεσης θα δημιουργηθεί, για αυτό κιόλας απορρίψαμε μια κυρία, η οποία ναι μεν συμφώνησε στα κριτήρια μας, παρόλα ταύτα μας έδωσε την αίσθηση πως η συμφωνία ήταν βεβιασμένη και επιφανειακή, καθότι την ώρα εκείνη ξεκάθαρα επικρατούσε η ανάγκη για εργασία.

On 8/9/2018 at 10:24 ΜΜ, Αννα 35 είπε:

Το ότι τις βρίσκουν προσβλητικές σας το είπαν ευθέως ή το συμπεραίνετε εσείς;

Δεν μπορώ να φανταστώ τι το προσβλητικό τους είπατε...

Αναμενόμενο είναι μία νταντά να ακολουθεί τις οδηγίες των γονιών... Θα μπορούσε ίσως μια νταντά να σας προσάψει ότι πχ οι απαιτήσεις σας είναι παράλογες. Ή ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη... Αλλά προσβλητικές γιατί;

Μα δεν είναι δεδομένο πως η νταντά θα ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των γονέων?

Στην τελική ότι αφορά τα παιδιά τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν εκείνοι.

Οι γονείς έχουν την δική τους φιλοσοφία και τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, αλίμονο αν θα έπρεπε να προσαρμόζονται στην μέθοδο της εκάστοτε νταντά και όχι να ακολουθούν την δική τους.

Just now, kotsifikos είπε:

Μα δεν είναι δεδομένο πως η νταντά θα ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των γονέων?

Στην τελική ότι αφορά τα παιδιά τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν εκείνοι.

Οι γονείς έχουν την δική τους φιλοσοφία και τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, αλίμονο αν θα έπρεπε να προσαρμόζονται στην μέθοδο της εκάστοτε νταντά και όχι να ακολουθούν την δική τους.

Και εμένα λογικό μου φαίνεται αυτό που λες. Γι΄αυτό σκέφτομαι μήπως όντως τις πρόσβαλλε με κάποιον τρόπο και δεν είναι οι απαιτήσεις η αιτία που δεν δέχθηκαν τη δουλειά.

Διαφημίσεις

On 9/9/2018 at 4:38 PM, Αννα 35 said:

Η Macgyver περιγράφει πολύ εύστοχα το τι ακριβώς ζητάμε. 

Η ιδιαιτερότητα στη δική μας περίπτωση έγκειται στο ότι μαμά και νταντά θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δεν προσλαμβάνω babysitter που θα παραμείνει στο σπίτι με τα παιδιά κι εγώ θα αποχωρήσω για δουλειά. Αυτό σημαίνει, πως δεν αρκεί να "τα βρίσκουν" νταντά και παιδιά, αλλά θα πρέπει και η μαμά με την νταντά να επικοινωνούν.

Άλλωστε, για αυτό και είμαι υπέρ του δέοντος ξεκάθαρη και απαιτητική εξαρχής, για να μη βρεθώ στη συνέχεια στη δύσκολη θέση να κάνω παρατηρήσεις κι υποδείξεις. 

Καλησπέρα σας,
Και εμένα μου κάνει εντύπωση που ενώ θα είστε και εσείς σπίτι και έχετε βγάλει και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα (που από ότι κατάλαβα ούτως ή άλλως υπάρχει) και η καινούργια νταντά απλώς θα το ακολουθεί δεν έχετε βρει ακόμη γυναίκα.
Μήπως δίδετε πολύ λίγα χρήματα? Είναι και τρία τα παιδιά και μικρές ηλικίες.
Πάντως και εγώ που έψαχνα προ καιρού ως βοηθητική εργασία να κρατήσω κάποιο παιδάκι, είχα φύγει τρέχοντας από κάποια σπίτια, δεν ήταν μόνο ότι με έναν άνθρωπο θέλανε να καλύψουνε 100 ανάγκες (π.χ. εμένα μου έλεγαν και δουλειές του σπιτιού και το παιδί και διάβασμα και απασχόληση) και όλα αυτά σε ένα τετράωρο, πως θα γίνονταν όλα αυτά φαντάζομαι μόνο αυτές ξέρανε.

Σας διαβεβαιώνω, πως το χρηματικό δεν αποτελεί σκόπελο, υπερβαίνει κατά πολύ το βασικό μισθό, δίδεται και ασφάλιση, ενώ η απασχόληση είναι κατά βάση τετράωρη, παρουσία δική μου, με εξαίρεση κάποιες βραδιές που θα χρειάζεται να απουσιάζουμε με το σύζυγο, εφόσον βέβαια έχουν κοιμηθεί τα παιδιά. Επίσης, δεν τίθεται θέμα να απασχολεί ταυτοχρόνως και τα τρία παιδιά μόνη της. Επειδή το πρωί τα δίδυμα θα βρίσκονται στο σχολείο και θα μπορώ να αφοσιώνομαι στην μπέμπα, θα ήθελα να έχω την ευχέρεια τα απογεύματα που τα μεγάλα βρίσκονται στο σπίτι να ασχολούμαι και με αυτά απερίσπατη.
Παράλληλα, πέρα από την ενασχόλησή της με τα παδιά (είτε τη δυάδα σπανιότερα, είτε την μπέμπα), η νταντά δε θα έχει καμία άλλη αρμοδιότητα.
Όπως ανέφερα και εξαρχής, η ένσταση που έχουμε συναντήσει αφορούσε καθαρά την "ελευθερία κινήσεων" που επιθυμούσαν οι κυρίες. Δεν αντιλέγω, πως μια γυναίκα που ασχολείται με τη φροντίδα και την ανατροφή παιδιών τα περισσότερα χρόνια της ζωής της, έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται καταστάσεις, πράγμα που φρόντισα να επικοινωνήσω και με τις κυρίες κατά τη συνομιλία μας. Παρόλα αυτά, επειδή το κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και μοναδικό, η αντιμετώπισή του είναι επίσης ιδιαίτερη και μοναδική. Εμείς έχουμε βρει μια φόρμουλα που λειτουργεί στην οικογένειά μας. Έχουμε συγκεκριμένα παιχνίδια - δραστηριότητες ηλικιακά προσαρμοσμένα που θέλουμε να αξιοποιούνται στην απασχόληση, έχουμε συγκεκριμένη μουσική που θέλουμε να ακούγεται, βιβλία, κλπ. κι ένα ωρολόγιο (όχι με καθορισμένη δραστηριότητα, αλλά με καθορισμένες ομάδες δραστηριοτήτων) προκειμένου να περνάει το παιδί ομαλά από την έντονη δραστηριότητα σε κατάσταση χαλάρωσης, πριν το βραδυνό ύπνο.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι όροι που θέτουμε και αφορούν την υγιεινή, οι οποίοι όμως είναι για ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με παιδιά αυτονόητοι κι ως εκ τούτου ανάξιοι αναφοράς.
Τρομερές απαιτήσεις, δηλαδή, δεν έχουμε, κατά τη δική μας ταπεινή γνώμη, τουλάχιστον, όπως διαφαίνεται και από τη συζήτηση.

Σε ο,τι αφορά το ερώτημα περί προσβολής. Επειδή με το σύζυγο είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως επικοινωνούμε τις απόψεις μας, αλλά και γενικότερα στις συναναστροφές μας, δε θεωρώ πως με τον οιοδήποτε τρόπο θίξαμε κάποια από τις κύριες που γνωρίσαμε.

Ούτε φυσικά μας είπε καμία ευθαρσώς, πως προσεβλήθη. Ωστόσο, δυο κυρίες που έχουν χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο, μας έδωσαν αυτή την εντύπωση.

Επεξεργάστηκαν by Αννα 35

Κοιτάξτε να δείτε το τι θεωρεί κανείς σοβαρό ή τρομερό ως απαίτηση έχει να κάνει με τον χαρακτήρα. Κάτι που εσάς σας φαίνεται ανούσιο λόγου σε κάποιον άλλον μπορεί να φαντάζει περίεργο. Θα σας πω προσωπική εμπειρία. Την περίοδο που έψαχνα για την συγκεκριμένη εργασία, φορούσα μαύρα ρούχα γιατί πενθούσα μία θεία μου, μου εζητήθη όταν πηγαίνω σπίτι τους να βγάζω τα μαύρα ρούχα για να μην είναι αρνητική η εικόνα μου προς το παιδί. Κάτι το οποίο δεν δέχτηκα βεβαίως, καθώς το πένθος μου δεν ήταν μόνο εκτός σπιτιού, ε αυτό η συγκεκριμένη οικογένεια δεν μπορούσε να το καταλάβει, το θεώρησε υπερβολικό από μέρους μου που κόλλησα σε αυτό. Για εμένα όμως ήταν έξω από τις αξίες μου, τα μαύρα δεν τα φόραγα για τον κόσμο όπως κάνουν πολλοί που τα φοράνε έξω και μόλις μπουν σπίτι τους φοράνε εμπριμέ πυτζάμες.

Θα συνοψίσω λίγο τις απαιτήσεις που έχουμε και αφορούν την υγιεινή, περισσότερο για να μην υπάρξει η εντύπωση, πως υπερβάλλουμε.

Καταρχάς όρος απαράβατος είναι η κυρία να είναι μη καπνίστρια.

Επίσης, ζητάμε όταν θα έρχεται στο σπίτι να αλλάζει τα ρούχα που φοράει με ρούχα που δεν έχουν φορεθεί εκτός σπιτιού. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει περιττό - αποτελεί όμως και για εμάς τους ίδιους πάγια τακτική που εφαρμόζουμε και στα παιδιά - και για αυτόν ακριβώς το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ρούχων ή εφάπαξ ποσού για την αγορά τους από την ίδια, τα οποία μάλιστα, αν επιθυμεί μπορούν να πλένονται από μας.

Τέλος, αντισηπτικά εννοείται πως παρέχονται από εμάς.

πρίν από 23 λεπτά , Αννα 35 είπε:

Θα συνοψίσω λίγο τις απαιτήσεις που έχουμε και αφορούν την υγιεινή, περισσότερο για να μην υπάρξει η εντύπωση, πως υπερβάλλουμε.

Καταρχάς όρος απαράβατος είναι η κυρία να είναι μη καπνίστρια.

Επίσης, ζητάμε όταν θα έρχεται στο σπίτι να αλλάζει τα ρούχα που φοράει με ρούχα που δεν έχουν φορεθεί εκτός σπιτιού. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει περιττό - αποτελεί όμως και για εμάς τους ίδιους πάγια τακτική που εφαρμόζουμε και στα παιδιά - και για αυτόν ακριβώς το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ρούχων ή εφάπαξ ποσού για την αγορά τους από την ίδια, τα οποία μάλιστα, αν επιθυμεί μπορούν να πλένονται από μας.

Τέλος, αντισηπτικά εννοείται πως παρέχονται από εμάς.

Αυτά είναι λίγο πολύ τα στάνταρ, συνήθως η babysitter είναι απαίτησε σε όλα τα σπίτια να είναι μη καπνίστρια (ή να καπνίζει στο σπίτι της και αλλάζει ρούχα φαντάζομαι, που ποτέ κανείς δε θα το καταλάβει), και όλες οι κυρίες που δουλεύουν με μικρά παιδιά αλλάζουν ρούχα (πέραν της προστασίας του παιδιού, για να μην λερώσουν και τα δικά τους).

Αν δίνετε και καλό μισθό, μήπως δεν έχετε σαφώς ξεκαθαρίσει από πριν ότι ψάχνετε για "βοηθό" και όχι για babysitter; Είναι και διαφορετική δουλειά, και απευθύνεστε και σε εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες (εφόσον μιλάμε για ανθρώπους που το έχουν επιλέξει ως επάγγελμα, και όχι για περιστασιακή εργασία). Η αλήθεια είναι μία γυναίκα που έχει επιλέξει ως επάγγελμα τη φροντίδα των παιδιών, συνήθως δεν αναζητά εργασία τετράωρη, ούτε περιμένει να είναι και άλλοι ενήλικες στο σπίτι, και επίσης συνήθως δεν εργάζεται βράδια, με εξαίρεση ίσως Σαββατα. Τουλάχιστον από την εμπειρία με όσες κυρίες έχω απασχολήσει και όσες γνωστές κάνουν αυτή τη δουλειά. 

Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο τι ζητάμε. Άλλωστε δεν ψάχνουμε μέσω αγγελιών, αλλά γραφείου, όπου η προσφερόμενη υπηρεσία εξαρχής διατυπώνεται με σαφήνεια.

Σε αυτό που έχετε δίκιο, είναι το γεγονός ότι όλες οι κυρίες εξασκούν το επάγγελμα εξολοκλήρου και όχι περιστασιακά. Ορισμένες με τις οποίες συνομιλήσαμε συνήθως μάλιστα απασχολούνται και ως εσώκλειστες. Ίσως το γεγονός αυτό να τους έχει συνηθίσει σε μεγαλύτερη πρωτοβουλία, γιατί μισθολογικά σε απόλυτους αριθμούς το ίδιο προσφέρουμε, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, αλλά και το μισθολογικό τους παρελθόν.

8 ώρες πρίν, Αννα 35 είπε:

Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο τι ζητάμε. Άλλωστε δεν ψάχνουμε μέσω αγγελιών, αλλά γραφείου, όπου η προσφερόμενη υπηρεσία εξαρχής διατυπώνεται με σαφήνεια.

Σε αυτό που έχετε δίκιο, είναι το γεγονός ότι όλες οι κυρίες εξασκούν το επάγγελμα εξολοκλήρου και όχι περιστασιακά. Ορισμένες με τις οποίες συνομιλήσαμε συνήθως μάλιστα απασχολούνται και ως εσώκλειστες. Ίσως το γεγονός αυτό να τους έχει συνηθίσει σε μεγαλύτερη πρωτοβουλία, γιατί μισθολογικά σε απόλυτους αριθμούς το ίδιο προσφέρουμε, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, αλλά και το μισθολογικό τους παρελθόν.

Mήπως να δοκιμάζετε από κοπέλες που κάνουν αυτή τη δουλειά περιστασιακά; Στο παρελθόν θυμάμαι είχαν απαντήσει σε αγγελίες μου και αρκετές νέες κοπέλες, φοιτήτριες, που έψαχναν ολιγόωρη απασχόληση σαν βοήθεια στις σπουδές τους. Μηπως κάτι τέτοιο θα σας ταίριαζε καλύτερα;

1 ώρα πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Mήπως να δοκιμάζετε από κοπέλες που κάνουν αυτή τη δουλειά περιστασιακά; Στο παρελθόν θυμάμαι είχαν απαντήσει σε αγγελίες μου και αρκετές νέες κοπέλες, φοιτήτριες, που έψαχναν ολιγόωρη απασχόληση σαν βοήθεια στις σπουδές τους. Μηπως κάτι τέτοιο θα σας ταίριαζε καλύτερα;

Συμφωνώ απόλυτα με την @ΑΡΓΚ. Από την στιγμή που @Αννα 35 έχετε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις (που μου φαίνονται φυσιολογικές) ίσως να ταίριαζαν καλύτερα σε μια κοπέλα που δεν έχει χρόνων εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο αυτό.. Έχετε τους συγκεκριμένους κανόνες κ θέλετε τα παιδιά να απασχολούνται με συγκεκριμένα παιχνίδια κ τραγούδια. Οπότε μια κοπέλα άπειρη θα μπορούσε πολύ εύκολα να ακολουθήσει τους κανόνες σας κ θα της ήταν κιόλας πιο εύκολο απ' τη στιγμή που θα είχε μια βάση στο τι πρέπει να κάνει!

Η περίπτωση κοπέλας που περιστασιακά θα θελήσει να απασχοληθεί έχει απορριφθεί εκ προοιμίου.

Και αυτό επειδή σκοπεύουμε να κρατήσουμε την νταντά μακροχρόνια, αν η συνεργασία μας αποβεί καρποφόρα. Το κατώτερο  επί δεκαετίας.

Επίσης, όταν η μπέμπα φτάσει σε προνηπιακη ηλικία υπάρχει η σκέψη να επιστρέψω και εγώ στον εργασιακό στίβο.

Αυτό σημαίνει, πως θα θέλαμε να μπορεί να δεσμευτεί για δέκα έως δεκαπέντε χρόνια και ίσως στο μέλλον, αν τελικά επιστρέψω στην εργασία, να αναλάβει για κάποιες ώρες και αυτόνομα τη φροντίδα των παιδιών.

Η περίπτωση λοιπόν της περιστασιακής νταντάς δε μας καλύπτει.

Οι κανόνες που θέτετε δεν είναι κάτι ιδιαίτερα extreme και είναι απαραίτητο να είναι ξεκάθαροι από την αρχή αφού στην ουσία θα συμβιώσετε. Ίσως η δυσκολία σε αυτό που ψάχνετε  δεν είναι τόσο οι απαιτήσεις, όσο η ολιγόωρη απασχόληση. Τέτοιο προφίλ βρίσκεται ευκολότερα σε εσώκλειστη και είναι αρκετά δύσκολο να δεσμευτεί μακροχρόνια κάποια κυρία για λίγες ώρες εργασίας. Αν είναι μικρή σε ηλικία δεν θα θέλει τη δέσμευση (ενδεικτικό και ότι η τωρινή σας ουσιαστικά δεν μπορούσε να συνεχίσει θέλοντας να φτιάξει τη ζωή της), αν είναι μεγάλη θα πρέπει να έχει και δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, δεδομένου ότι όσο καλά χρήματα και να της δίνετε, σίγουρα δεν αντιστοιχούν σε απολαβές πλήρους απασχόλησης. Πρέπει να πετύχετε την περίπτωση που θα είναι σε κοντινή απόσταση και θα θέλει απλά να συμπληρώσει εισόδημα. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...