Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ρουτίνα ύπνου


marakiz

Recommended Posts

Θέλετε να πούμε τι ρουτίνα ακολουθούμε στα μικρά μας προ ύπνου,  ώστε να μοιραστούμε/πάρουμε ιδέες?  Μιλάω τόσο για το βραδινό όσο και για τους μεσημεριανούς ύπνους. 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 50
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

εμένα είναι πιο μεγάλος ο γιος μου, αλλά ακολουθώ αυτή τη ρουτίνα πάνω κάτω  από τότε που ήταν πολύ μικρούλης: Το μεσημέρι ξαπλώνουμε μαζί (αν εγώ δουλεύω ξαπλώνει με τη γιαγιά του) και μιλάμε σιγανά. Του κρατάω το χεράκι και σιγά σιγά τον παίρνει ο ύπνος. Φροντίζω να είναι πάντα η ίδια ώρα, ώστε να συνηθίσει και το βιολογικό του ρολόι ώστε να είναι μετά πιο εύκολο να αποκοιμηθεί. 

Για τον βραδινό ύπνο κάνουμε τα εξής: παίζουμε κυνηγητό, κρυφτό (κάτι με κίνηση) ή πάμε στο πάρκο το απόγευμα. Μετά τρώμε, κάνουμε μπανάκι με αφρόλουτρο με λεβάντα και ξαπλώνουμε αγκαλίτσα. Θέλει πάλι να είναι πάνω μου ή πάνω στον μπαμπά του. Τώρα τελευταία βλέπουμε video στο tablet, (ήρεμα πχ παιχνίδια ή ζωγραφική) και κάποια στιγμή αποκοιμιέται (κι εγώ μαζί πολλές φορές)

 

2t7wp3.png
 
Link to comment
Share on other sites

Ωραία ευτυχώς που απαντησες γιατι άνοιξα το θέμα και μετά ξύπνησε ο μικρός και το ξέχασα τελείως! !

 

Να πω κ εγω λοιπόν. 1-2 ώρες πριν κοιμηθεί (το πολύ μέχρι τις 8 ) παίζουμε με όσο γίνεται πιο φυσικό φωτισμό. Μετά τον κάνουμε μπανάκι με τον μπαμπά του,  βάζουμε πιτζαμάκια,  καληνυχτά τον μπαμπά, μπαίνουμε στο δωμάτιο και κλείνουμε τις κουρτίνες. Βάζω το mobilo της κούνιας να παίξει και τον βάζω καθιστό να χαζέψει λίγο. Μετά βάζω κάτι νανουρίσματα (τα ίδια κάθε φορά) τον θηλάζω και κοιμάται. Αν μετά το μπάνιο του είναι ήδη νυσταγμένος,  δεν βάζω το mobilo, βάζω τα νανουρίσματα και θηλάζω κατευθείαν. Αν αργήσει ο μπαμπάς του, του κάνω μόνη μου μπανάκι. Εκτός πάντα αν για κάποιο λόγο νυσταζει πολύ,  με ή χωρίς μπαμπά οπότε του αλλάζω μόνο πάνα.

Στους πρωινούς / μεσημεριανούς ύπνους απλά του αλλάζω πάνα,  πάμε στο δωμάτιο, βάζω άλλη μουσική από τη βραδινή και τον θηλάζω.  Κι η νταντα του κάπως έτσι το κάνει χωρίς το θηλασμό.

Για τους μεσημεριανούς το ψάχνω ακόμα, δεν κοιμάται εύκολα. Σε μένα τουλάχιστον! Επίσης παλιά τον κοίμιζα και στα χέρια καμιά φορά,  τώρα θέλει μόνο στήθος. Η αλήθεια είναι πως θέλω να αποσυνδέσω τον ύπνο από το θηλασμό, όμως απο τη μία δεν έχω κουράγιο κ από την άλλη μπορώ να περιμένω λίγο , είναι μικρούλης ακόμα κ δεν θα αποθηλάσω τώρα σύντομα.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Αχ εμένα που έχει μάθει στα χέρια και κούνημα και είναι βαρύς πλέον πως θα το αλλάξω? Εμένα είναι 6,5 μηνών. Μεσα στη μέρα τον βάζω εφόσον δω ότι νυσταζει αρκετά και ή τον κοιμίζω στο καρότσι ή με κούνημα στα χέρια και μετά κούνια. Το βράδυ δεν κάνουμε πάντα μπάνιο αλλιώς μπανάκι γάλα  κούνημα έχουμε κ μια συσκευή με λευκό ήχο και υπνο. Δυστυχώς δε μου πίνει εύκολα γάλα,συνηθως του το δίνω όταν αρχίσει να γλαρώνει κι επίσης δεν αγαπάμε πολύ την πιπίλα κι αυτη γλαρωμένος τη δέχεται γι αυτό καταλήξαμε στο κούνημα. Ενώ θυμάμαι η κόρη μου σαυτη την ηλικία ήταν πολύ πιο εύκολη, την ξάπλωνα έπινε το γάλα της αμέσως μετα πιπίλα κ αποκοιμιοταν μονη της.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας κορίτσια!!

να χαίρεστε τα μικρά σας!!Η μικρή είναι 15 μηνών, κοιμάται 1 φορά την ημέρα κατά τις 1 παρά το μεσημέρι. Ένα μισάωρο πριν έχω κλείσει τις κουρτίνες και λόγο τα στόρια και κάθεται στο παρκοκρέβατο της αρχικά με κάποια αγαπημένα της παιχνίδια και παίζει ήσυχα μόνη της. Μετά σιγά σιγά της παίρνω αυτά τα παιχνίδια που έχουν μουσικούλες και φωτάκια και τις δίνω τα λούτρινα της ( που τα λατρεύει!!!) και τα αγκαλιάζει κάθομαι κ εγώ δίπλα της στη πολύθρόν και τη χαϊδεύω τα μαλλάκια και τη πλατουλα λέμε λογάκια χαλαρά και χαμηλόφωνα πχ πως κάνεις νάνι νάνι και αρχίζει να ξαπλώνει και να αγκαλιάζει τα αρκουδάκια της μετά Πάμε στο μπάνιο αλλάζουμε και μετά στο δωμάτιο της βάζω white noise και τη ξαπλώνω στη κούνια της και φεύγω!

το ίδιο κάνουμε και το βράδυ μετά από έντονη δραστηριότητα κάνουμε αυτά που έγραψα συν το μπάνιο!!

 

 

Επεξεργάστηκαν by Euoulinitsa
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Απαντήστε κι άλλες βρε κορίτσια,  τι ρουτίνα ύπνου ακολουθείτε  (ή και ακολουθούσατε) με τα μωρά σας? Τι σας πέτυχε,  τι όχι? Θα ήθελα κι από τη @Deena μια απάντηση μιας και το έχει ψάξει αρκετά από όσο θυμάμαι!  :)

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Εγω δ ακολουθουσα καποια ρουτινα.σιγουρα σταματαμε τα εντονα παιχνιδια κ πιο χαμηλο φωτισμο.παντα αποκοιμιοντουσαν στο στηθος.κ συνηθως κοιμομασταν μαζι.οταν αποθηλαζε η μεγαλη αρχιζε να ζηταει χαδια.κ τωρα ετσι κοιμαται 2,5 χρονων.θελει αγκαλια κ χαδια.καμια φορα κ παραμυθι.το μπανιο την ξυπνουσε.η ωρα υπνου επισης εχει αλλαξει πολλες φορες

Link to comment
Share on other sites

Να είμαι ειλικρινής, δε χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα. Ανάλογα με το πότε έχει κοιμηθεί μεσημέρι, βλέπω πότε αρχίζει να κουραζεται το απόγευμα και απλά ρίχνουμε λίγο τους τόνους, πάμε σιγά σιγά να πλυνει δόντια, πότε θηλαζει και την παίρνει ο ύπνος, πότε θηλαζει λίγο και μετά αράζει, μιλάμε και κοιμάται (κοιμομαστε όλη η οικογένεια μαζι) Μπάνιο δεν κάνει κάθε μέρα (την πλενω τοπικά έτσι και αλλιώς μετά τα κακά και έχει καθαρίσει από πανα), αν είναι μέρα μπάνιου το κάνουμε νωρίτερα. Κοιμάται κάποιες φορές από τις 9,κάποιες στις 11. Δεν έκλεισα ποτέ κουρτίνες παντζούρια κλπ έχω διαβάσει ότι υπονομευει τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Από τη στιγμή που ξεμπερδεψε με τα δόντια, κάνει και συνεχομενο ύπνο. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό για τα παντζούρια το έχω διαβάσει και εγώ. Όταν κλείνω τις κουρτίνες, αφήνω λίγο ανοιχτά ώστε να μπαίνει το φυσικό φως το πρωί κι έτσι από 6.30-7.30 ξυπνάμε. Από βιολογικό ρολόι καλά πάμε,  από ξυπνήματα όμως ακόμα καλύτερα! :mrgreen:

Έχω την εντύπωση πως συγκεκριμένη ρουτίνα βοηθάει πολύ τον ύπνο και τη διατήρησή του, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι και  κάτι δεν κάνω καλά.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς από 3 ½ μηνών, μέχρι 8 μηνών, πριν την ακουμπήσω στην κούνια τη νανούριζα στο μάρσιπο πότε εγώ πότε ο άντρας μου και μέσα σε 5 με 10 λεπτά αφού την έπαιρνε ο ύπνος τη βάζαμε στο κρεβάτι της. Συνήθως ξυπνούσε 1-2 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφού της έδινα την πιπίλα ξανακοιμόταν. Από 8 μηνών άρχισαν οι διαταραχές στον ύπνο όπου ξυπνούσε περίπου 10 φορές και δυσκολευόταν πολύ να ξανακοιμηθεί. Για 2 μήνες το μωρό ταλαιπωριόταν από αυπνίες, είχε μαύρους κύκλους στα μάτια και γκρίνια όλη μέρα λόγο κούρασης. Είχα δοκιμάσει τα πάντα από το να κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι ή σε στρώμα στο δωμάτιο της, ώστε να ξεκουράζεται και ο άντρας μου, μέχρι να ξαπλώνω και εγώ στην κούνια (είναι ευρύχωρη) για να νιώθει ότι είμαι δίπλα της. Τίποτα δεν έπιανε το μόνο που έβλεπα ήταν ένα μωρό που ήθελε να κοιμηθεί αλλά δεν μπορούσε.

Τελικά ύστερα από πολύ σκέψη και έπειτα από 2 μήνες εξάντλησης του παιδιού και δικιάς μου φυσικά, αφού αποκλείσαμε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα ή δόντια αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένη ρουτίνα που θα την ακολουθούμε κατά γράμμα κάθε μέρα.

Η ρουτίνα είναι η εξής: 2ώρες πριν τη βάλουμε για ύπνο παιχνίδι με έντονη δραστηριότητα (χορο, κυνηγητό κλπ.). Ανεξάρτητα από το αν θα κάνει μπάνιο ή όχι 1 ώρα πριν τον ύπνο πίνει το γάλα ώστε να το χωνέψει και να μην της έρθει το βράδυ να ρευτεί και ξυπνήσει και στις 10 την παίρνει ο άντρας μου (εγώ την βάζω τα μεσημέρια και εκείνος τα βράδια) και αφου την έχω προετοιμάσει λέγοντας πως θα πάει για νάνι με την κουκλίτσα της και το κουκλάκι της, την πάει στο δωμάτιο (συνήθως πτώμα) παίρνει τα κουκλάκια της και κοιμάται.

Τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση αυτό που είχε ανάγκη ήταν ένα πρόγραμμα. Από τότε κοιμάται 12 ώρες το βράδυ και 2 το μεσημέρι.

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμένα προσωπικά τα posts της @Deena με βοήθησαν παραα πολύ! Φυσικά με έβρισκαν σύμφωνη και ακολουθούσε συμβουλές που έγραφε!

την ευχαριστώ παρά πολύ. Με ενδιαφέρει πολύ ο σωστός ύπνος του παιδιού , ενημερώθηκα κ διάβασα πολύ μα η Ντίνα πραγματικά εξαιρετική. Αν διαβάσεις το ποστ να ξέρεις σευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Marakiz, στην ηλικία των 7 μηνών η ρουτίνα μου και στα δύο παιδιά έμοιαζε πολύ με την δική σας, χωρίς το στοιχείο του θηλασμού όμως, καθώς δεν θήλασα σχεδόν καθόλου. Μετά το μπάνιο λοιπόν, έβαζα κι εγώ μουσική (στον γιο μου) ή white noise (στην κόρη μου) και τους έδινα γάλα. Σε εκείνη την φάση κανένα από τα δύο δεν αποκοιμιόταν πια στο μπιμπερό. Το επόμενο βήμα (πώς αποκοιμιόντουσαν δηλαδή) δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό ανάμεσα στα δύο παιδιά.

Τον γιο μου τον κουνούσα (ή στα χέρια ή στο ρηλάξ) και από τον χρόνο και μετά άρχισα να ξαπλώνω μαζί του σε ένα μονό κρεβάτι που υπάρχει στο δωμάτιό του και να τον χαϊδεύω ή να του τραγουδάω κλπ μέχρι να κοιμηθεί. Δεν είχα χειρότερο, θα το ομολογήσω! Στην αρχή έπαιρνε λίγη ώρα, αλλά όσο μεγάλωνε και το συνήθιζε άρχισε να παίρνει πολλή ώρα (πάνω από 45'), άσε που τις περισσότερες φορές με έπαιρνε ο ύπνος και έχανα έτσι το μισό μου βράδυ. Όταν έγινε πιο κινητικός, η κατάσταση έγινε μαρτύριο (εγώ έτσι το βίωνα τουλάχιστον), σκαρφάλωνε πάνω μου, έκανε βαρελάκια στο κρεβάτι, μου άνοιγε τα βλέφαρα κλπ, γενικώς αργούσε πάρα πολύ να χαλαρώσει, φαντάζομαι ότι οι θηλαζουσες μαμάδες δεν το καταλαβαίνουν αυτό γιατί αρχίζουν με θηλασμό που κατά κανόνα χαλαρώνει το παιδί. Σε ηλικία 15 μηνών αποφάσισα να τον κοιμίζω απευθείας στην κούνια του. Καθόμουν δίπλα του, του κράταγα το χέρι, του χάιδευα την πλάτη, έκανα πώς κοιμόμουν στο πάτωμα (κάποιες φορές κοιμήθηκα όντως), όταν σηκωνόταν και έκλαιγε του μιλούσα καθησυχαστικά, τον ξάπλωνα κάτω όσες φορές χρειαζόταν κλπ. Σιγά-σιγά είχα αποτέλεσμα, κοιμόταν με πολύ λίγη γκρίνια σε 10'-15' και αφού αποκοιμιόταν έφευγα από το δωμάτιο. Σε ηλικία 17 μηνών περίπου τον αφήνουμε για ένα τριήμερο στις γιαγιάδες και γυρίζοντας βρήκαμε άλλο παιδί, ό,τι είχα καταφέρει είχε χαλάσει!!!! Αρνήθηκα να τον ξανακοιμίσω στο κρεβάτι και τον έβαζα στην κούνια μεν, αλλά είχαμε καταλήξει να του χαϊδεύουμε την πλάτη για μία ώρα κάθε βράδυ για να κοιμηθεί. Ένα βράδυ βγήκε ο μπαμπάς του μετά από 1,5 ώρα από το δωμάτιο πλήρως σκευρωμένος και μου είπε "Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να κάνουμε". Η επομένη ήταν Μ. Πέμπτη, ο άντρας μου είχε πάει εκκλησία, εγώ ήμουν μόνη με τον μικρό, μόλις είχα μάθει ότι ήμουν πάλι έγκυος. Τον έβάλα στην κούνια και έφυγα, δεν μπορώ να σου πω ότι το είχα προαποφασίσει, απλά το έκανα. Το πρώτο τέταρτο μπήκα μέσα 2 φορές. Με το που με έβλεπε ξάπλωνε κατευθείαν, δεν ζητούσε ούτε αγκαλιά ούτε τίποτα. Μετά το τέταρτο δεν ξαναμπήκα. Έμεινε όρθιος στην κούνια για 45', άλλοτε φώναζε, άλλοτε απλά μιλούσε, άλλοτε δεν έλεγε τίποτα. Στα 45' πάνω ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Από το επόμενο βράδυ, κοιμόταν στα 10' περίπου μετά από λίγη γκρίνια, στις 3 μέρες είχε παύσει να γκρινιάζει. Δεν θα σου πώ ότι με τον παραπάνω τρόπο "ξεμπερδέψαμε" δια παντός. Ακολούθησαν πολλά πισωγυρίσματα, με την γέννηση της αδερφής του, με την μετάβαση στο μεγάλο κρεβάτι (σε εκείνη την φάση επιστρέψαμε στο να ξαπλώνουμε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί), εντέλει έφτασε 3 ετών για να πούμε ότι αποκοιμιέται τελείως ανεξάρτητα. Αυτό που με κρατούσε ήταν ότι από πολύ μικρός, άπαξ και αποκοιμιόταν, δεν ξυπνούσε τη νύχτα.

Παρόλα αυτά, το να κρατάει όλη η ρουτίνα ύπνου (μαζί με μπάνιο, γάλα, παραμύθι) γύρω στη 1,5 ώρα με "σκότωνε" εκ των πραγμάτων δε, στην κόρη μου δεν γινόταν να κάνω το ίδιο. Από την γέννησή της ήταν (και παραμένει) πιο "δύσκολη" ως παιδάκι (ταυτοχρόνως βέβαια πιο δυναμική και πιο διεκδικητική :-):-):-)), τους πρώτους 2-3 μήνες δε, κοιμόταν μόνο όταν μας λυπόταν ο Θεός!!! Δεν ήθελε γάλα, δεν ήθελε καρότσι, δεν ήθελε ρηλάξ, δεν ήθελε αγκαλιά, δεν ήθελε μάρσιπο, δεν ήθελε να κοιμάσαι μαζί της, γενικώς δεν ήθελε τίποτα! Όταν ήταν 2,5 μηνών, σε μία από τις πολλές προσπάθειες να την κοιμίσω για nap, την έβαλα στην κούνια της και εξαντλημένη έκατσα στην πολυθρόνα δίπλα της. Για 5' την άκουγα να κλαίει. Στο πεντάλεπτο, της χάιδεψα λίγο την πλάτη και της έπιασα για λίγο το χέρι. Ηρέμησε λίγο και ξανακάθισα στην πολυθρόνα. Έκλαψε άλλα 5' και κοιμήθηκε για 2 ώρες. Από εκείνη την ημέρα, δεν την ξανακοίμισα ποτέ. Για έναν μήνα περίπου (αν θυμάμαι και καλά) έμενα μαζί της μέχρι να κοιμηθεί, μετά άρχισα να βγαίνω από το δωμάτιο και να μπαινοβγαίνω, χωρίς να ακολουθώ συγκεκριμένους χρόνους, περισσότερο έμπαινα βάσει ενστίγκτου. Σήμερα είναι σχεδόν 2,5 ετών, ακόμα κοιμάται σε κούνια. Κάθε βράδυ αποκοιμιέται μόνη της αφού απαραιτήτως γκρινιάξει λίγο, το έχω πάρει απόφαση ότι έτσι θα κάνει. Άλλα βράδια η γκρίνια διαρκεί 30'', άλλα βράδια θα μπω και θα βγω αρκετές φορές να την καθησυχάσω, να την φιλήσω κλπ. Κοιμάται συνεχόμενα όλη νύχτα από 8 μηνών, εννοείται με διάφορες δύσκολες φάσεις ενδιάμεσα (δόντια, αρρώστιες κλπ). Αν μείνω μαζί της μέχρι να κοιμηθεί, θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα 4-5 φορές και θα ζητήσει να κάτσω δίπλα της....αρνείται να κοιμηθεί μαζί μου στο μεγάλο κρεβάτι, δεν μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε αλλού από την κούνια της, έτσι ήταν από νεογέννητο, δεν ήθελε ούτε την καλαθούνα, τελευταία φορά δε, που κοιμήθηκε στο καρότσι ήταν σε ηλικία 3 μηνών νομίζω.

Το εχω γράψει και αλλού, στο χτίσιμο της γενικότερης ρουτίνας (γεύματα, ημερήσιοι ύπνοι, ωράρια) με βοήθησε πολύ το "On becoming babywise", ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνεί π.χ. με την ανοχή στο κλάμα που χαρακτηρίζει το βιβλίο, θα βοηθηθεί από άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Στην παρούσα φάση (ο μεγάλος 4,5 ετών, η μικρή 2,5), τα περισσότερα βράδια βάζω για ύπνο μόνη μου τα μικρά γιατί ο άντρας μου δουλεύει μέχρι αργά, τα κάνω διαδοχικά μπάνιο, μετά πλένουν μαζί δόντια, διαβάζουμε όλοι μαζί παραμύθι και μετά αρχίζει το δικό μου μπες-βγες στα δύο δωμάτια. Θα υπάρξουν μέρες που θα ξαπλώσω λίγο μαζί με τον γιο μου ή θα κάτσω λίγο μέσα στο δωμάτιο της κόρης μου, αλλά ποτέ δεν θα μείνω μαζί τους μέχρι να κοιμηθούν, υπάρχουν και μέρες που θα τα μαλώσω την ώρα του ύπνου, γιατί με "κοροϊδεύουν" με διάφορες δικαιολογίες για να καθυστερήσουν ("Θέλω τσίσα", "Πονάω κάπου", "Θέλω νερό") ή γιατί είμαι κουρασμένη και δεν έχω αντοχή και μετά με τρώνε οι τύψεις αφού κοιμηθούν, αλλά γενικώς πορευόμεθα....

14 ώρες πρίν, marakiz είπε:

Από βιολογικό ρολόι καλά πάμε,  από ξυπνήματα όμως ακόμα καλύτερα! :mrgreen:

Έχω την εντύπωση πως συγκεκριμένη ρουτίνα βοηθάει πολύ τον ύπνο και τη διατήρησή του, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι και  κάτι δεν κάνω καλά.

Θα το έχεις φανταστεί και μόνη σου αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα ξυπνήματα οφείλονται σε έναν βαθμό και στη σύνδεση του ύπνου με το στήθος. Φυσικά το παιδί είναι μικρό και είναι φυσιολογικό να τρώει ακόμα μέσα στη νύχτα, αλλά εξαρτάται για πόσα γεύματα μιλάμε. Άλλο 1-2 και άλλο 5-6....

Επεξεργάστηκαν by Deena
Link to comment
Share on other sites

πρίν από 32 λεπτά , Deena είπε:

Θα το έχεις φανταστεί και μόνη σου αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα ξυπνήματα οφείλονται σε έναν βαθμό και στη σύνδεση του ύπνου με το στήθος. Φυσικά το παιδί είναι μικρό και είναι φυσιολογικό να τρώει ακόμα μέσα στη νύχτα, αλλά εξαρτάται για πόσα γεύματα μιλάμε. Άλλο 1-2 και άλλο 5-6....

 

Ουυυ σίγουρα έχει να κάνει με τη σύνδεση του ύπνου του με το στήθος! Για αυτό και σε προηγούμενο ποστ γράφω πως θα ήθελα να κάνω  αποσύνδεση του ύπνου με το στήθος, απλά όχι ακόμα. Δεν με νοιάζει να αποκοιμιέται έτσι, δεν θέλω -και κυρίως για τον ίδιο- να αποκοιμιέται ΜΟΝΟ έτσι.  Δεν νομίζω ότι πλέον ξυπνάει για να φάει, πέρα από τις 1-2 φορές όπως λες κι εσύ. Δεν μετράω πλέον πόσο συχνά ξυπνάει, κάποια στιγμή τον παίρνω στο κρεβάτι μου (αρχικά κοιμάται σε κούνια κολλημένη δίπλα στο κρεβάτι) και τον θηλάζω ξαπλωτή όποτε ξυπνάει, οπότε κοιμόμαστε κι οι δυο πιο γρήγορα/περισσότερο. Αυτό δεν μπορούσα να το κάνω παλιά γιατί δεν είχε νόημα να τον θηλάζω ξάπλα ενώ έπρεπε να τον σηκώσω να ρευτεί μετά. Ξυπνάει σίγουρα 3-6 φορές! Και όλα ξεκίνησαν από τότε που γύρισα στη δουλειά όταν ήταν 4,5 μηνών. Τότε είχε φτιάξει ένα κάποιο πρόγραμμα και ξυπνούσε 2 φορές μέσα στο βράδυ κάτι το οποίο μου φαίνεται παράδεισος πλέον. Ο πρώτος του ύπνος δε, κρατούσε από 5-7 ώρες κάτι που σταδιακά έχει φτάσει πλέον στις 3. Οπότε μπορούμε να μιλάμε ίσως για συναισθηματικό έλλειμμα το οποίο και μεγαλώνει τώρα που ξεκίνησε το άγχος αποχωρισμού.

πρίν από 32 λεπτά , Deena είπε:

Όταν έγινε πιο κινητικός, η κατάσταση έγινε μαρτύριο (εγώ έτσι το βίωνα τουλάχιστον), σκαρφάλωνε πάνω μου, έκανε βαρελάκια στο κρεβάτι, μου άνοιγε τα βλέφαρα κλπ, γενικώς αργούσε πάρα πολύ να χαλαρώσει, φαντάζομαι ότι οι θηλαζουσες μαμάδες δεν το καταλαβαίνουν αυτό γιατί αρχίζουν με θηλασμό που κατά κανόνα χαλαρώνει το παιδί.

Χμμ.. Φαντάσου όμως κι έναν μπόμπιρα που δεν καταφέρνει τελικά να χαλαρώσει κατευθείαν και κάνει όοοοοολα αυτά που περιγράφεις συν ότι πιάνει-αφήνει θηλή! :mrgreen: 

 

Ευχαριστώ για την υπεραναλυτική όπως πάντα απάντηση. Είναι παρήγορο πάντως που ακόμα κι εσύ παιδεύτηκες!! :P :P:lol:

Α, να προσθέσω πως δεν θα μπορούσα να αφήσω το μωρό να κλαίει, έστω και ελεγχόμενα, δεν βαστάει η καρδιά μου ούτε τη θεωρώ σωστή ως μέθοδο. Συμφωνώ όμως πως από κάθε μέθοδο μπορείς να πάρεις στοιχεία και να τα φιλτράρεις στα μέτρα σου. Αυτό σχετικά με το βιβλίο που προτείνει η Deena.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

πρίν από 22 λεπτά , marakiz είπε:

 Και όλα ξεκίνησαν από τότε που γύρισα στη δουλειά όταν ήταν 4,5 μηνών. Τότε είχε φτιάξει ένα κάποιο πρόγραμμα και ξυπνούσε 2 φορές μέσα στο βράδυ κάτι το οποίο μου φαίνεται παράδεισος πλέον. Ο πρώτος του ύπνος δε, κρατούσε από 5-7 ώρες κάτι που σταδιακά έχει φτάσει πλέον στις 3. Οπότε μπορούμε να μιλάμε ίσως για συναισθηματικό έλλειμμα το οποίο και μεγαλώνει τώρα που ξεκίνησε το άγχος αποχωρισμού.

 

Σίγουρα επηρεάστηκε το παιδάκι. Συνέπεσε και η κρίση ύπνου των 4 μηνών την οποία περνάνε όλα τα μωρά. Δυστυχώς βρίσκεσαι και ένα βήμα πριν μια ακόμα κρίση ύπνου, αυτή των 8 μηνών, που είναι μια από τις χειρότερες!

Link to comment
Share on other sites

Το μεσημέρι κοιμάται στο καρότσι του, το βράδυ παίζουμε έντονα, μετά μπάνιο, μετά μαμ και μετά νάνι στην κούνια. Νιαουρίζει για κανένα λεπτό και κοιμάται πλέον από μόνος του. 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμεις ειμαστε 14 μηνων. Το μεσημερι δεν κανουμε κατι ιδιαιτερο...απλα ξαπλωνουμε και τον θηλαζω και συνηθως κοιμομαστε μαζι. Το βραδυ μετα τις 8.30-9 μολις δω σημαδια νυστας ξεκιναω να τον κοιμησω αλλα την προηγουμενη ωρα τον ταιζω, απασχολουμαστε με κατι ηρεμα, τον αλλαζω και μετα τον κοιμιζω αγκαλια, με στηθος και νανουρισμα. Μολις αποκοιμηθει ξαπλωνω στο κρεβατακι του-οσο εχει το στηθος στο στομα- και μετα απο λιγο το βγαζω και σηκωνομαι. Αυτο συμβαινει σχεδον παντα αλλα μπορει να τυχει ειτε να βγαλει μονος του το στηθος οσο ειναι στην αγκαλια και να τον ξαπλωσω και κοιμηθει μονος του, ειτε να θελει και κουνημα-εκτος των αλλων- για να τον παρει ο υπνος. Μολις μεγαλωσει λιγο ακομη θα ηθελα να διαβαζουμε και βιβλιο πριν τον υπνο. Επισης το μπανιο του δεν το εχω στην καθημερινη ρουτινα του υπνου αλλα οταν τον κανω 2-3 φορες την εβδομαδα τον κανω πριν τον κοιμησω για να τον χαλαρωσει.

 

 
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Το μωρό μου είναι έντεκα μηνών κι έχω αλλάξει αρκετές φορές την ρουτίνα. 

  Νεογέννητος απλά τον θηλαζα και κοιμόταν χωρίς να κάνω κάτι ιδιαίτερο. 

 Τριών μηνών και έπειτα καθιερωσα το βραδυνό μπανακι,ελαφρυ κουνημα και ψιθυριζα ένα δικό μου νανούρισμα. 

  Όμως καθως μεγάλωνε στην ρουτίνα αυτή ενταξα και το περπάτημα και τον απορροφητηρα που τον βοηθούσε να χαλαρώσει.

  Ώσπου σήμερα κανουμε μπάνιο, ντυνομαστε, κλείνουμε τα φώτα, θηλάζει και κοιμάται ενώ με ακούει που τον νανουριζω. 

  Πλέον ξερω πως ή ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι σύνθετη με πολλά βήματα που κουραζουν την μαμά ή ξεσηκώνουν το μωρό. Αρκούν λίγες συγκεκριμένες κινήσεις που να σημανουν την ώρα του ύπνου. 

Link to comment
Share on other sites

Εμένα η μικρή μου είναι 6 μηνών.Στην αρχή κ από νεογέννητη που ήταν για τον βραδινό ύπνο ακολουθούσαμε τη διαδικασία μπάνιο,μασάζ,θηλασμός κ ύπνος.Το βράδυ δεν ξυπνούσε πολλές φορές.3 στην αρχή κ στην πορεία έγινε 1.Επειδή σε κάποια φάση ξυπνούσε κάθε βράδυ την ίδια ώρα υποψιαστηκα οτι το έχει καταγράψει στο μυαλό της απλα χωρίς απαραίτητα να πεινάει κ έτσι της έδινα πιπίλα κ σιγά σιγά έμαθε κ κοιμόταν 22:00-6:00,οπότε ξεκουραζομουν κ εγω.Βέβαια είχαμε μεγάλο θέμα με τους πρωινους υπνους που κοιμόταν μόνο αγκαλιά κ στήθος κ αν την ακουμπούσα κάτω ξυπναγε.Μετά κάπου διάβασα το κόλπο με το 20λεπτο.Δλδ κοιμόταν 20'-30' κ πάνω στον βαθύ ύπνο την έβαζα στην κούνια της κάνοντας την προσευχή μου για ν μην ξυπνήσει (δεν έπιανε πάντα).Όταν προσπαθούσα να αποθηλασω κ για λίγο χρονικό διάστημα μετά,το πρωί κοιμόταν μόνο στο καρότσι κ πουθενά αλλού!Το βράδυ πάλι σαν πουλάκι..Όταν λοιπόν έπινε γάλα μόνο απο μπουκάλι άρχισε να κοιμάται στην κούνια της μόνη της (το προσπαθούσα κ νωρίτερα με μικρά αποτελέσματα) περίπου με τη μέθοδο που ανάφερε η @Deena δλδ της έδινα πιπίλα έφευγα,γύριζα μου κρατούσε το χέρι,έπαιζε με τα δάχτυλα μου,την χαιδευα στο κεφάλι,ανάμεσα στσ μάτια,μπορεί να έφευγα, μπορεί κ να την είχε πάρει ο ύπνος.Τις τελευταίες μέρες πάλι γυρίσαμε στη μέθοδο της αγκαλιάς για το πρωί (κατά κύριο λόγο κ όχι πάντα ανάλογα με το τι θέλει η ίδια).Καθόμαστε στον καναπέ που με βολεύει κλείνω λίγο την κουρτίνα για να μην έχει πολύ έντονο φώς κ την κουνάω.Όταν κοιμηθεί την βάζω στην κουνια της.Ααα να αναφέρω ότι κ απο τότε που θηλαζα προσπαθούσα πολλές φορές όταν ήταν δεκτική να την βάζω στην κούνια της πριν αποκοιμηθεί,εκει δλδ που είχε γλαρωσει.Το βράδυ εξακολουθούμε να μην έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα,κοιμάται αμέσως μετά το γάλα της.Με εξαίρεση τα 2 τελευταία βραδιά.Το 1ο αγκαλιά κ σήμερα την άφησα μόνη της στην κούνια της κ μετά απο 15' κοιμήθηκε μόνη της χωρίς πιπίλα κιόλας.Να σημειώσω εδώ ότι απο τότε πού ήταν νεογέννητη την έβαζα πάντα την ιδια ωρα για ύπνο.Το βράδυ 9 το καλοκαίρι, 8 τώρα.Οι πρωινοι υπνοι κατά το θηλασμό ήταν λίγο πιο ανακατοι.Κοιμόταν 3 μισαωρα μέσα στην ημέρα κάτι που έχει διατηρήσει κ τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι περίπου το ίδιο ωράριο κ εκεί.10:30-11,13:00,16:00 κ μετα βράδυ.

*Περασαμε κ μια φάση πριν 1-1,5 μήνα που κοιμόταν μόνο στην κουνια της μόνη της.Της έδινα την πιπίλα της έπαιρνε ενα αντιστρες "λουτρινο" το πατσαβουριαζε το έτριβε στη μούρη της κ κοιμόταν.. 

Link to comment
Share on other sites

Θηλάζαμε ή δίναμε μπουκάλι (στο ένα παιδί που δεν τα καταφέραμε) και μετά είτε τα έπαιρνα αγκαλιά είτε ξάπλωνα δίπλα από την κούνια. Με τον καιρό και αναλόγως  το παιδί (όχι ίδια ηλικία σε όλα) τα άφηνα δίπλα, τα "αγνοούσα" πέραν του ότι ήμασταν παρέα και έπαιρνα ένα βιβλίο. δεν κοιτούσα ρολόι, απλά καθόμασταν μαζί, εγώ διάβαζα, αυτά κοιμόντουσαν κάποια στιγμή. Στο πρωτο παιδί είχα δοκιμάσει διάφορα. Μετά κατέληξα ότι όσο λιγότερο ασχολούμαι, τόσο πιο εύκολα κοιμάται το παιδί (αν δεν κάνω τίποτα και απλά έιμαι εκεί, κάποια στιγμή βαριέται, ενώ μπάνια, νανουρίσματα, πέρα δώθε κλπ τελικά μπορεί και να το ξυπνάνε) και όσο λιγότερο κοιτάζω ρολόγια και έχω προσδοκίες, τόσο πιο πολύ χαλαρώνω, που επίσης το νιώθει το μωρό.

Link to comment
Share on other sites

Όταν άνοιγα το θέμα 8 μήνες πριν, φανταζόμουν πως όταν θα πάει 15 μηνών (που είναι τώρα) θα κοιμόταν (σχεδόν έστω) σερί. Κούνια που με κούναγε! :-D

 

Εμείς 1-2 ώρες πριν την ώρα ύπνου, παίζουμε στο σαλόνι με όσο γίνεται πιο χαλαρούς ρυθμούς, έχοντας χαμηλό, περιφερειακό φωτισμό. Όταν βλέπω πως πέφτουν οι ρυθμοί του, του λέω πως σε λίγο θα ετοιμαστούμε και θα πάμε για νάνι. Μετά από λίγο πάμε στο μπάνιο και υπό το φως του διαδρόμου αλλάζουμε πάνα και πλένουμε δόντια (κάποια βράδια προηγείται μπανάκι). Τον παίρνω αγκαλιά, αν έχει γυρίσει ο μπαμπάς του δίνει φιλί για καληνύχτα  ή έρχεται κι ο μπαμπάς μαζί, πάμε στο δωμάτιο, κλείνουμε κουρτίνες, φοράμε υπνόσακο και θηλάζει ενώ του τραγουδάω ένα συγκεκριμένο νανούρισμα. Κάποιες φορές κοιμάται θηλάζοντας, κάποιες άλλες αφού θηλάσει κάνει καμιά 20000 βαρελάκια στο κρεβάτι κι εντέλει αποκοιμιέται.

 

Δεν έχουν αλλάξει πολλά σαν ρουτίνα από τότε, πάνω κάτω τα ίδια κάνουμε. Αυτό που έχει αλλάξει και νομίζω πως έχει βοηθήσει είναι η τήρηση της ώρας του ύπνου, ο χαμηλός φωτισμός και η ήρεμη δραστηριότητα προ ύπνου. Πάρα πολύ σπάνια πλέον δεν είμαστε σπίτι τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο του. Οι ρουτίνες κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και τα βοηθούν να περάσουν από τη εγρήγορση σε κατάσταση ύπνου. Αν άλλαζα κάτι λοιπόν είναι πως ότι αποφάσιζα να κάνω σαν ρουτίνα θα το τηρούσα πιο ευλαβικά.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Εμενα η κορη μου ειναι 18 μηνων. Πολυ συνειδητα εφαρμοζα ρουτινα υπνου για το βραδυ ενω την ημερα πιο χαλαρα. Τους πρωτους 1-2 μηνες κατα τη διαρκεια της ημερας μετα το γαλα την εβαζα στο πορτ μπεμπε που ομως το ειχα στο σαλονι μαζι μας, με τηλεοραση ανοιχτη, ομιλιες και φως ημερας. Κοιμοταν ελαχιστα 10-20 λεπτα μετα απο καθε γευμα και οχι παντα. Το βραδυ μπανιο, γαλα και στο λικνο της στο δωματιο μας. Συνηθως την επαιρνε ο υπνος στον ωμο μου να ρευτει, αν οχι ηρεμη αγκαλιτσα χωρις κουνημα μεχρι να την παρει ο υπνος. Σε εκεινη τη φαση ξυπνουσε 2-3φορες τη νυχτα. Απο 3 μηνων το βραδυ ιδια ρουτινα, μπανιο και ταισμα στο δωματιο της με κλειστα φωτα, την επαιρνε ο υπνος στον ωμο μου με το ρεψιμο και την εβαζα στην κουνια της. Κοιμοταν σερι 8-10 ωρες. Κατα τη διαρκεια της ημερας δεν εκανα καμια προσπαθεια να την κοιμησω, απλα ηταν μεσα στο παρκο με ανοιχτα παραθυρα, τηλεοραση κλπ και καποια στιγμη την επαιρνε ο υπνος. Δεν ειχε προγραμμα μεσα στη μερα και συνειδητα δεν προσπαθησα να της φτιαξω γιατι εγω ελειπα πολλες ωρες στη δουλεια και η γιαγια εκανε αλλα απο αυτα που της ελεγα. Το προγραμνα το εφτιαξε μονη της, οταν περπατησε που δεν ηθελε να μπει στο παρκο οποτε αναγκαστικα αν την εβλεπα να νυσταζει την εβαζα στην κουνια της στο δωματιο της. Τωρα που ειμαστε 18 μηνων το προγραμμα εχει ως εξης: στις 8 τρωει βραδυνο. Γυρω στις 9.30 μαζευουμε τα παιχνιδια της μαζι, κανει μπανιο, πινει γαλα, πλενουμε δοντια και μετα την βαζω στην κουνια της με πιπιλα και 2 κουκλακια που τα εχει απο μωρο στον υπνο. Της λεω καληνυχτα, κλεινω φως και φευγω απο το δωματιο. Συνηθως μεσα σε δευτερολεπτα κοιμαται, καποιες φορες μπορει να λεει τα δικα της για κανα 10λεπτο αλλα δεν κλαιει. Ξυπναει γυρω στις 9-10 και μετα το μεσημεριανο φαγητο (περιπου στις 3) την βαζω παλι στην κουνια, κλεινω λιγο το πατζουρι αλλα οχι τελειως και φευγω. Κοιμαται μονη της 2-3 ωρες. Περιτο να πω πως σε εκτακτες περιπτωσεις, οπως αρρωστια, δοντια κλπ ξυπναει κλαιγοντας, την παιρνω αγκαλια και με την αντιστοιχη παρεμβαση (πχ ντεπον) ξανακοιμαται. Οταν ομως ειναι στη γιαγια ( λογω δουλειας καποιες φορες λειπω ταξιδια και μενει στη γιαγια) τιποτα απο αυτα δεν ισχυει και μπορει να την βασανιζει ολη νυχτα. Οταν ομως ειναι σπιτι το προγραμμα της επανερχεται αμεσα. Γενικα πιστευω πως ειμαι πολυ τυχερη στο θεμα υπνος, ομως εφαρμοσα καποια πραγματα πολυ συνειδητα απο πολυ νωρις. Να σημειωσω πως ποτε δεν την εχω αφησει να κλαιει και να μην παω.

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πρίν, CME2205 είπε:

Εμενα η κορη μου ειναι 18 μηνων. Πολυ συνειδητα εφαρμοζα ρουτινα υπνου για το βραδυ ενω την ημερα πιο χαλαρα. Τους πρωτους 1-2 μηνες κατα τη διαρκεια της ημερας μετα το γαλα την εβαζα στο πορτ μπεμπε που ομως το ειχα στο σαλονι μαζι μας, με τηλεοραση ανοιχτη, ομιλιες και φως ημερας. Κοιμοταν ελαχιστα 10-20 λεπτα μετα απο καθε γευμα και οχι παντα. Το βραδυ μπανιο, γαλα και στο λικνο της στο δωματιο μας. Συνηθως την επαιρνε ο υπνος στον ωμο μου να ρευτει, αν οχι ηρεμη αγκαλιτσα χωρις κουνημα μεχρι να την παρει ο υπνος. Σε εκεινη τη φαση ξυπνουσε 2-3φορες τη νυχτα. Απο 3 μηνων το βραδυ ιδια ρουτινα, μπανιο και ταισμα στο δωματιο της με κλειστα φωτα, την επαιρνε ο υπνος στον ωμο μου με το ρεψιμο και την εβαζα στην κουνια της. Κοιμοταν σερι 8-10 ωρες. Κατα τη διαρκεια της ημερας δεν εκανα καμια προσπαθεια να την κοιμησω, απλα ηταν μεσα στο παρκο με ανοιχτα παραθυρα, τηλεοραση κλπ και καποια στιγμη την επαιρνε ο υπνος. Δεν ειχε προγραμμα μεσα στη μερα και συνειδητα δεν προσπαθησα να της φτιαξω γιατι εγω ελειπα πολλες ωρες στη δουλεια και η γιαγια εκανε αλλα απο αυτα που της ελεγα. Το προγραμνα το εφτιαξε μονη της, οταν περπατησε που δεν ηθελε να μπει στο παρκο οποτε αναγκαστικα αν την εβλεπα να νυσταζει την εβαζα στην κουνια της στο δωματιο της. Τωρα που ειμαστε 18 μηνων το προγραμμα εχει ως εξης: στις 8 τρωει βραδυνο. Γυρω στις 9.30 μαζευουμε τα παιχνιδια της μαζι, κανει μπανιο, πινει γαλα, πλενουμε δοντια και μετα την βαζω στην κουνια της με πιπιλα και 2 κουκλακια που τα εχει απο μωρο στον υπνο. Της λεω καληνυχτα, κλεινω φως και φευγω απο το δωματιο. Συνηθως μεσα σε δευτερολεπτα κοιμαται, καποιες φορες μπορει να λεει τα δικα της για κανα 10λεπτο αλλα δεν κλαιει. Ξυπναει γυρω στις 9-10 και μετα το μεσημεριανο φαγητο (περιπου στις 3) την βαζω παλι στην κουνια, κλεινω λιγο το πατζουρι αλλα οχι τελειως και φευγω. Κοιμαται μονη της 2-3 ωρες. Περιτο να πω πως σε εκτακτες περιπτωσεις, οπως αρρωστια, δοντια κλπ ξυπναει κλαιγοντας, την παιρνω αγκαλια και με την αντιστοιχη παρεμβαση (πχ ντεπον) ξανακοιμαται. Οταν ομως ειναι στη γιαγια ( λογω δουλειας καποιες φορες λειπω ταξιδια και μενει στη γιαγια) τιποτα απο αυτα δεν ισχυει και μπορει να την βασανιζει ολη νυχτα. Οταν ομως ειναι σπιτι το προγραμμα της επανερχεται αμεσα. Γενικα πιστευω πως ειμαι πολυ τυχερη στο θεμα υπνος, ομως εφαρμοσα καποια πραγματα πολυ συνειδητα απο πολυ νωρις. Να σημειωσω πως ποτε δεν την εχω αφησει να κλαιει και να μην παω.

Eισαι πολύ τυχερή στο θέμα υπνου κ στο πόσες ώρες κοιμάται.. Εμένα είναι μικρότερη κ κοιμάται λιγότερο.. Κοιμάται το βράδυ γύρω στις 23:30-24:00 (συνειδητά βέβαια γιατί της δίνω βραδινό φαγητό από το μεσημέρι στις 22:00) το πρωί θα ξυπνήσει κατά τις 9:00.. Μετά κατά τις 13:00 θα κοιμηθεί για κανένα μεσαωρο κ μετά θα ξανά κοιμηθεί κατά τις 16:30-17:00 για 1 με 1,5 ώρα. Σύνολο όλη μέρα 12 ώρες (μερικές φορές κ λίγο λιγότερο)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 3/12/2017 at 11:39 ΜΜ, Mama_Anesti_ είπε:

Το μωρό μου είναι έντεκα μηνών κι έχω αλλάξει αρκετές φορές την ρουτίνα. 

  Νεογέννητος απλά τον θηλαζα και κοιμόταν χωρίς να κάνω κάτι ιδιαίτερο. 

 Τριών μηνών και έπειτα καθιερωσα το βραδυνό μπανακι,ελαφρυ κουνημα και ψιθυριζα ένα δικό μου νανούρισμα. 

  Όμως καθως μεγάλωνε στην ρουτίνα αυτή ενταξα και το περπάτημα και τον απορροφητηρα που τον βοηθούσε να χαλαρώσει.

  Ώσπου σήμερα κανουμε μπάνιο, ντυνομαστε, κλείνουμε τα φώτα, θηλάζει και κοιμάται ενώ με ακούει που τον νανουριζω. 

  Πλέον ξερω πως ή ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι σύνθετη με πολλά βήματα που κουραζουν την μαμά ή ξεσηκώνουν το μωρό. Αρκούν λίγες συγκεκριμένες κινήσεις που να σημανουν την ώρα του ύπνου. 

Το μωρό μου πλέον είναι 14.5 μηνών κ αλλάξαμε για ακόμα μία φορά την ρουτίνα μας με πρωτοβουλία του μικρού, έτσι είπα να ανανεωσω το ποστ! 

   Τον τελευταίο καιρό γκρινιάζε παρά πολύ όταν τον κουνουσα, σταματουσε το θηλασμό και αρνιόταν να ξανά πιασει. Για λίγες μέρες αναγκάστηκα μα τον περπατάω για να κοιμηθεί. Ώσπου μία μέρα άρχισε να γκρινιάζει μόλις προσπαθούσα να τον κοιμησω ή να σηκωθω. Ξαπλωσα κι εγώ μαζί του και χωρίς καν να παραπονεθεί κοιμήθηκε.

  Από τότε κάθε βράδυ τον κάνω μπάνιο, τον ντυνω στο υπνοδωμάτιο, ξαπλώνουμε μαζί και ειτε του λέω μία ιστοριουλα και κοιμάται θηλαζοντας ή θα κάνει τα γνωστά του βαρελάκια κ στο τέλος θα αποκοιμηθεί με χάδια. Στην χειρότερη περίπτωση όλο αυτό θα μας πάρει μισή ώρα πια. 

Link to comment
Share on other sites

Εμείς ο,τι ρουτίνα κ να εφαρμόσουμε δεν πιάνει τπτ, η κόρη μου είναι η αϋπνία προσωποποιημένη οπότε θα συμφωνησω με την @ΑΡΓΚ πιο πάνω κ θα καταλήξω πως ο,τι κ αν κάνουμε αν το παιδί δεν το "χει" με τον ύπνο θα τραβιομαστε μέχρι να αποφασίσει να κοιμηθεί. Η ρουτίνα μπορεί να βοηθάει αφου στα μωρά αρέσει το πρόγραμμα αλλα δε σημαίνει ότι δουλεύει πάντα-δυστυχως. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι τα γυρίσματα του "άγρυπνος στο Σιάτλ".:wacko:

 

ΥΓ. Όταν διαβάζω ότι τα αφήνετε στην κούνια κ κοιμούνται μόνα τους μέχρι το πρωί ειλικρινά ανεβάζω παλμούς κ είμαι έτοιμη να ξεκινήσω τα βουντού.:evil::mrgreen::P Α ρε @marakiz που θα πάει, θα έρθει άσπρη μέρα κ για μας.

Επεξεργάστηκαν by Lenia16
Link to comment
Share on other sites

Κάτσε κάτσε και σου έρχεται ένα ωραιότατο άλμα στους 17 μήνες που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου!! (ή θα τρίβεις ματάκια από την αϋπνία :mrgreen:)

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...