Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δεν τρώει τίποτα , τρομερά κακοφάγο παιδί!

Recommended Posts

Just now, vicky86 είπε:

λλα μην κρίνεις από τώρα που είναι τόσο μικρά. Η κόρη μου υπάρχουν πράγματα που δ ετρωγε ποτέ, φετος μετά τα 5τουλ έγινε πιο δεκτική να δοκιμάσει πολλά πράγματα, οπότε πλέον τρωει ρυζόγαλο, κ χθες εφαγε κ λιγο συκωτι 

Καλα κ για τον ανιψιο μ πριν απο 1,5 χρονο, γκρινια που δεν τρωει ακουγαμε. κ μαλιστα τον σύγκριναν με τον δικο μας που φυσικα ειναι λαθος. Δεν ξερω αν βελτιώθηκε ή αν αποδέχτηκαν οτι θα τρωει πεντε μπουκιές με παρακάλια κ ηρέμησαν. Ή αν τους φαινεται ευκολοτερο σε σχεση με την αλλη που δεν ξερεις πώς να το χειριστείς το οτι καποια δεν τα αγγίζει. ισως βιαζόμαστε κ δεν καταλαβαινουμε οτι ειναι μικρα. μπορει να ειναι κ μια υπερβολικη προσδοκία, απο το αγχος να μην καθηλωθουμε σε βρεφικές διατροφικές συνηθειες, να περιμενουμε ωριμότητα που δεν συμβαδίζει με την ηλικια τους. 

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 507
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, Deena είπε:

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ναι μαζί με το φαγητό του δεν έχω πρόβλημα να του δώσω να πιει έτοιμο χυμό ούτε θα κολλήσω να του δώσω παγωτό για επιδόρπιο. Θα μιλούσαμε οπωσδήποτε διαφορετικά εάν επρόκειτο για παιδί κακόφαγο ή για παιδί με πρόβλημα βάρους.

Η δική μου η ένσταση ήταν το να δώσεις γλυκό και παγωτό και έτοιμο χυμό ώστε να πάρει βάρος. Δεν δαιμονοιοποιησα  τα παγωτά και γλυκα αλλά υπάρχει διαφορά να τα τρως για απολαυση και να τα τρως για να πάρεις βάρος σαν παιδί. ...Όπως είπες και εσύ. ..Άλλο το ένα άλλο το άλλο λοιπον

Just now, Deena είπε:

Κοίτα να δεις, δεν είμαι από τους γονείς που δαιμονοποιούν το παγωτό και το χυμό σε κουτάκι, πιστεύω ότι τα παιδιά δικαιούνται να απολαμβάνουν και λιχουδιές, ειδικά τα παιδιά (όπως ο γιος μου) που δεν είναι περίεργα στο φαγητό, που δεν θα αφήσουν το γεύμα τους για να φάνε σοκοφρέτα, που δεν τρώνε μόνο μακαρόνια και τηγανιτές πατάτες, που αθλούνται κλπ.

Ο γιος μου λοιπόν τρώει τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα και ενδιάμεσα τρώει πολλά φρούτα. Χτες για παράδειγμα έφαγε το πρωί δύο φέτες ψωμί με φυστικοβούτυρο, ένα τοστ και μια μπανάνα για δεκατιανό στο summer camp,  2 πιάτα κοτόπουλο με ρύζι το μεσημέρι στο σπίτι, δύο βερύκοκα + μια κούπα κεράσια το απόγευμα πριν το ποδόσφαιρο και ένα μια μερίδα ενηλίκου ομελέτα + σαλάτα το βράδυ. Είναι 7,5 ετών, έχει ύψος 1,25 και είναι με το ζόρι 21 κιλά. Εάν δεν έτρωγε δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να του δίνω γλυκά και παγωτά με σκοπό να παχύνει. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ναι μαζί με το φαγητό του δεν έχω πρόβλημα να του δώσω να πιει έτοιμο χυμό ούτε θα κολλήσω να του δώσω παγωτό για επιδόρπιο. Θα μιλούσαμε οπωσδήποτε διαφορετικά εάν επρόκειτο για παιδί κακόφαγο ή για παιδί με πρόβλημα βάρους.

Kι εγω σαν την @Fenia27 διαβαζοντας αυτα: 

Παράθεση

Στον γιο μου από τα 3 μέχρι τα 5 περίπου του έδινα το απόγευμα ένα παιδικό επιδόρπιο, τύπου σοκολατένιο γιαούρτι. Είχα την σύμφωνη γνώμη της παιδιάτρου για να παίρνει κάποιες έξτρα εύκολες θερμίδες την ημέρα, καθώς είναι παιδί που βάζει με δυσκολία βάρος όσο και να τρώει (και πλέον τρώει πολύ). Αν τον αφήσεις μόνο με σπιτικά υγιεινά γεύματα, μόνο φρούτα για σνακ κλπ, μπορεί να περάσει ένας χρόνος και να μην πάρει βάρος (έγινε από τα 5 στα 6). Μέσα στην καραντίνα είχαμε πολύ υγιεινή διατροφή, έτρωγε 2 πιάτα φαγητό το μεσημέρι και άλλα 2 το βράδυ και πολλά φρούτα, αλλά χτες που ζυγίστηκε στην παιδίατρο δεν έχει πάρει γραμμάριο εδώ και μήνες, αν και έχει πάρει 5 πόντους στο ύψος. Η παιδίατρος μου είπε τώρα το καλοκαίρι να τρώει και παγωτάκι κάθε μέρα, να δίνω και κανέναν έτοιμο χυμό κλπ

καταλαβα οτι τα εδινες και τα δινεις για τις θερμιδες. Θα το καταλαβαινα να τρωει καθε μερα παγωτο επειδη του αρεσει αλλα διαφωνω στο να το "προτρεπεις" ή εστω να το προτεινεις (οχι εσυ, γενικως) και στο να το δινεις (οταν ειναι μικρο το παιδι) απλα και μονο για να παρει βαρος επειδη γενικως δεν παιρνει ευκολα, γι'αυτο και απαντησα κι εγω αναλογα οπως και η φενια. Φυσικα και δεν τα δαιμονοποιουμε αλλα υπαρχει μεγαλη αποσταση απο αυτο που περιεγραψες.

Τώρα με αγχώσατε κι εμένα με την ποικιλία, γιατί μπορεί όπως είπα να τρώει τον αγλεορα αλλά δεν της παρέχουμε ποικιλία. Δηλαδή τρώει σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου 3 φορές τη βδομάδα κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχαρι), 1 κοτόπουλο, 2 ψάρι συνοδευόμενα από λαχανικά (1-2 φορές τη βδομάδα από κριθαράκι ή ρύζι) και μια φορά τη βδομάδα λαδερο ή όσπριο (χωρίς κρέας/ψαρι). Τα λαχανικά που τρώει σε συνδυασμούς των τριών περίπου είναι πατάτες-καροτο-κολοκυθι-μελιτζανα-μπροκολο-κουνουπιδι-σπανακι-πρασο-κρεμμυδι και από όσπρια έχει φάει φακές, ρεβύθια, φασόλια χάντρες και απο λαδερα φασολάκια, αρακά και μπριάμ (τα λαδερα κ τα όσπρια με πατατα, καροτο, κρεμμύδι κλπ διευκρινίζω!)

Όμως ενώ από υλικά έχει φάει πολλά, δεν έχουμε ποικιλία σε μορφές. Είναι σχεδόν πάντα νεροβραστο με προσθήκη λαδιού, λεμονιού κ ανθότυρου (τον ανθότυρο όχι πάντα γιατί άλλες φορές τον βάζουμε στο αυγό). Έχει φάει μερικές φορές το κρέας ή το ψάρι στο φούρνο αλλά όχι πολύ συχνά.  Κιμά ας πούμε δεν έχει φάει ποτέ ενώ από πολύ καιρό μας έχει πει η γιατρός ότι μπορεί. Ούτε θαλασσινά πχ χταπόδι. Ούτε κοκκινιστό κρέας. Βασικά δεν έχει φάει γιατί δεν τα κάνουμε ούτε για εμάς, όχι επειδή δεν μας αρέσουν (είμαστε ευκολοι αν εξαιρέσουμε ότι εγω δεν τρώω κουνέλι και ότι ο άντρας μου αρέσκεται να τρώει "μειγματα" πχ φακές με ρύζι, φασολάκια με ρύζι κλπ) αλλά επειδή είμαστε σε φάση under construction με μαστορεματα για ολοκλήρωση του σπιτιού κ δεν είναι εύκολο να πειραματιστούμε με φαγητά που δεν έχουμε ξανακάνει πχ γεμιστά, μπιφτέκια, κοκκινιστό, λεμονάτο κλπ. (Ναι δεν είχαμε μείνει πολύ μαζί πριν το παιδί οπότε δεν προλάβαμε να τα εξασκήσουμε)

Υπάρχει περίπτωση να μετρήσει αρνητικά αυτό;

Για πρωινό τρώει πάντα φρούτα, μετά πάντα αυγό βραστό κ το απόγευμα πάντα γιαουρτι (σκέτο/με ταχίνι/με ξηρούς καρπούς). Ρώτησα τη γιατρό αν θα τα αλλαξουμε κ μου είπε μέχρι τους 18 μένει το πρόγραμμα έτσι. Είπε να τρώει τα ίδια με εμας αλλα εμείς λόγω των δουλειών που είπα πριν τρώμε πιο πρόχειρα, πχ θα κάνουμε 1-2 φορά τη βδομάδα ψάρι ή κρέας με λαχανικά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και άλλη μία όσπριο/λαδερο που αυτά θα τα φάμε μαζί με τη μικρή, αλλά την υπόλοιπη βδομάδα πχ θα φάμε το υπόλοιπο από το ψάρι/κρέας, το υπόλοιπο από το όσπριο, μακαρόνια με τη σάλτσα από το λαδερο, στραπατσάδα και γενικά πιο απλά.

Επεξεργάστηκαν by little lamb

πρίν από 36 λεπτά , samsympan είπε:

Από όταν μπορεί του δίνουμε το μπολ, το γάλα, τα δημητριακά, το φρούτο σε κομμάτια και κάνει μόνο του την μίξη. Ή την φέτα το ψωμί, το βούτυρο, το μέλι και το μαχαίρι αλείμματος. Ή ζητάμε την βοήθεια του στο στρώσιμο του τραπεζιού, στο σερβίρισμα και στο μάζεμα. Είναι σημαντικό να του γίνει βίωμα το ενεργητικό "ήρθε η ώρα του φαγητού, βοηθώ στην ετοιμασία του γεύματος, έχω λόγο σε όλο αυτό που είναι κάτι συλλογικό" αντί του παθητικού πχ "παίζω ή βλέπω βιντεάκια, και κάποιος με ταίζει εξολοκλήρου, εγώ μόνο ανοίγω-κλείνω το στόμα μου".

Θα συμφωνησω κι εγώ πως είναι πολύ σημαντική κ ή συμβολή του παιδιού στο στρώσιμο του τραπεζιού. 

Μου άρεσε πολύ ή ιδέα να κατσουμε στο τραπέζι με ξεχωριστά τα υλικά κ να φτιάξουμε μόνοι μας το πρωινό μας. Τι πιο απλό! Δυστυχώς ξεχνάμε τα πιο απλά στην προσπάθεια μας να κερδίσουμε χρόνο. 

Διαφημίσεις

@Yovanna Νομίζω ότι ίσως άθελά σου να πέρασες το ότι "εμείς δέκα φαγητά τρώμε, και θέλω το παιδί μου ν ατα φάει" ,και πιθανότατα  να παρεξηγήθηκε αυτό, σε συνδυασμό με την κριτική για τη συνηθισμένη ελληνική κουζίνα. Αυτό που θα πρέπει πάντως να σκεφτείς, εφόσον δεν είσαι γονιός που θα το πάει "δικτατορικά" (και πολύ σωστά), είναι ότι δεν μπορεί μόνο το παιδί να προσαρμοστεί, αλλά και εσείς. Φυσικά και αν επιμείνετε, με ωραίο τρόπο και υπομονή, τλικά το παιδί θα φάει ό,τι τρώτε,ακριβώς όπως το τρώτε. Αλλά το κάθε παιδί, και ειδικά όσο μεγαλώνει, έχει και το δικό του χαρακτήρα και γευστικές προτιμήσεις, και είναι μοιραίο σε μία οικογένεια που δεν είναι αυταρχική, να χρειάζεται πειραματισμός μαζί με το παιδί, και συμβιβασμοί. Από τα παιδιά μου το ένα και μόνο τρελαίνεται για ινδική κουζίνα, που μου αρέσει και εμένα πολύ, αλλά δεν αρέσει στα αδέρφια του. Αν ήταν μοναχοπαίδι, θα μαγειρεύαμε φαντάζομαι πολλά περισσότερα ινδικά φαγητά, και σίγουρα αρκετά πιο καυτερά. Αν είχα μόνο το μικρό παιδί μου, θα τρώγαμε συχνότερα πιο "καθαρές" γεύσεις, δεν του αρέσουν καθόλου οι σάλτσες και τα μπαχαρικα, θα είχαμε πιο συχνά κρέατα στη σχάρα και βραστά λαχανικά χωρίς πολλά πολλά. Αν αποφάσιζε ο άντρας μου, μάλλον θα τρώγαμε μόνο λαδερά. Όπως αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε όταν αρχίσαμε να συζούμε, και έβαλα στο ρεπερτόριο μου ξέρω γω το σπανακόρυζο που δε θα διάλγα ποτέ αν ήμουν μόνη, και ο άντρας μου τις γαρίδες και το χταπόδι, που ποτέ δε θα επέλεγε μόνος, έτσι και με κάθε παιδί, σιγά σιγά βρήκαμε πράγματα που δε θα τρώγαμε αλλιώς (όπως τις φακές, που για κάποιον άγνωστο σε εμένα λόγο όλα λατρεύουν, ή προτιμάνε το λεμονάτο από το κοκκινιστό μοσχάρι, που προ παιδιών σπάνια μας ερχόταν όρεξη να φάμε κλπ). Χρειάζεται με ηρεμία, και ποικιλία στς πρώτες ύλες, και στην μαγειρική, και στην παρουσίαση, και φυσικά με χαμηλούς τόνους και χωρίς άγχος επανάληψη και δοκιμές, να εξοικειωθεί με γεύσεις και υφές χωρίς πίεση, και σιγά σιγά να κατασταλάξει.

2 hours ago, samsympan said:

Θα μπορούσα να γράφω κατεβατά για το θέμα "παιδί και φαγητό" και πως το βιώνω μέσα από τα παιδιά μου. Θα περιοριστώ να αναφέρω στο τι δούλεψε για εμάς και ίσως φανεί βοηθητικό.
Λοιπόν, τα παιδιά μου και τα δύο έως τον χρόνο (στο περίπου) ήταν αντικειμενικά κακόφαγα παιδιά. Δοκίμαζαν, αλλά μπορεί να έτρωγαν 2 μπουκιές και τέλος. Πότε δεν άνοιξαν διάπλατο στόμα να φάνε με το κουτάλι. Ποτέ! Έβλεπα άλλα παιδάκια αντίστοιχης ηλικίας πχ να αδειάζουν το μπολ της φρουτόκρεμας με 5φρούτα (!) κι έλεγα πως είναι δυνατόν (ακόμη απορώ). Βέβαια δεν θεώρησα ποτέ οτι τα παιδιά μου κάτι έχουν και δεν τρώνε. Ήξερα ότι είναι φυσιολογικό. Βοήθησε και η παιδίατρος μας σε αυτό που είναι ψύχραιμη και ενήμερη σε θέματα παιδικής διατροφής. Ωστόσο πέρασα τις "φρίκες μου" που λέμε και έκανα και βαρβάτα λάθη. Ευτυχώς σήμερα έχουμε δύο παιδιά χαμηλά στις καμπύλες του βάρους μεν, αλλά υγιέστατα, που τρώνε: η μεγάλη (4μισι ετών) τα πάντα και κανονική μερίδα (μεγάλη εάν της αρέσει πολύ το φαγητό) και η μικρή (1μισι έτους) τρώει από τα πάντα, μικρή ποσότητα (είμαι ικανοποιημένη εάν φάει 5 μπουκιές και υπερευχαριστημένη εάν φάει παραπάνω).

Λοιπόν, έχω καταλήξει ότι τα παρακάτω έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτό:
- Κοινό φαγητό όλη η οικογένεια.
Από νωρίς (περίπου από 10μηνών τα παιδιά, μετά το έτος σίγουρα) τρώμε το ίδιο φαγητό όλη η οικογένεια και σχεδόν στην ίδια μορφή. Δηλαδή τα παιδιά πολύ λίγο έφαγαν αλεσμένα.

- Ποικιλία στο φαγητό.
Πρωινό προσφέρουμε διαφορετικό κάθε μέρα (ψωμί-ταχίνι/μαρμελάδα/μέλι, γάλα δημητριακά φρούτο, τόστ με γάλα/χυμό. Δεκατιανό, φρούτο σε κομμάτια κάποιες φορές πολτοποιημένα σε χυμό. Μεσημεριανό, mainstream ελληνική κουζίνα. Μαγειρεύουμε ένα κυρίως φαγητό την ημέρα. Δεν υπάρχει χρόνος (ούτε διάθεση) για παραπάνω. Απογευματινό-βραδυνό είτε από το μεσημεριανό, είτε πιο "πρόχειρο" γεύμα (αυγά, σπιτική πίτσα, σουβλάκι, ένα απλό ζυμαρικό, κλπ). Τώρα το πιο σημαντικό σε αυτό. Εμείς δεν εφαρμόζουμε την τακτική "αν δεν φάει το μεσημεριανό προσφέρω το ίδιο την υπόλοιπη ημέρα και τίποτε άλλο".Κάνουμε το εξής: Αν δεν φάει ή φάει μια μπουκιά από το μεσημεριανό, με παιχνίδια, τρικ, κουβέντα το προσπαθούμε να φάνε λίγο ακόμη. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό επ'αυτού. Μιλώ για προσπάθεια λίγων λεπτών κι όχι κυνηγάμε με το κουτάλι, μια ώρα το παιδί από πίσω. Πχ εγώ τους λέω κάντε μια βολτίτσα στο μπαλκόνι κι ελάτε για μπουκίτσα, ή μπορεί να πω μια ιστορία στην μεγάλη, ή να βγάλω ένα παιχνίδι να κάτσουμε κάτω με την μικρή. Συνήθως πιάνει, αν όχι δεν επιμένω. Μπορεί να προσφέρουμε το ίδιο φαγητό για βραδυνό ή μεσημεριανό την επομένη ημέρα εάν έχει περισέψει. Αν δεν το φάνε όμως δεν επιμένουμε. Προσφέρουμε τις άλλες επιλογές. Και το μαγειρεύουμε πάλι μετά από κάποιες μέρες.

- Αυτονομία.
Για εμένα το πιο σημαντικό στην διαμόρφωση υγιούς σχέσης με το φαγητό. Δηλαδή, για να το πω εντελώς σχηματικα. Το παιδί από όταν πιάσει τροφή στα χέρια και μπορεί να την διαχειριστεί, πχ καταργούμε τον πουρέ καρότου και το τάισμα και προσφέρουμε τα στικς καρότου να πάρει μόνο του. Από όταν μπορεί του δίνουμε το μπολ, το γάλα, τα δημητριακά, το φρούτο σε κομμάτια και κάνει μόνο του την μίξη. Ή την φέτα το ψωμί, το βούτυρο, το μέλι και το μαχαίρι αλείμματος. Ή ζητάμε την βοήθεια του στο στρώσιμο του τραπεζιού, στο σερβίρισμα και στο μάζεμα. Είναι σημαντικό να του γίνει βίωμα το ενεργητικό "ήρθε η ώρα του φαγητού, βοηθώ στην ετοιμασία του γεύματος, έχω λόγο σε όλο αυτό που είναι κάτι συλλογικό" αντί του παθητικού πχ "παίζω ή βλέπω βιντεάκια, και κάποιος με ταίζει εξολοκλήρου, εγώ μόνο ανοίγω-κλείνω το στόμα μου".
Όχι βέβαια ότι το παιδί που πχ το ταΐζουν αλεσμένα στα 2 και βλέπει και βιντεάκια όπως τρώει, θα έχει με μαθηματική ακρίβεια προβληματική σχέση με το φαγητό πιο μεγάλο.
Ούτε ότι το 2χρονο που τρώει μόνο του, δεν θα εμφανίσει παραξενιές στο φαγητό μελλοντικά. Το "Όχι!" του παιδιού στο φαγητό κατά κύριο λόγο, δεν έχει σχέση με την πείνα ή την γεύση. Έχει σχέση με το "Εγώ αποφασίζω για εμένα!". Έτσι εάν έχει γίνει βίωμα στο παιδί το παραπάνω και η όποια φάση θα περάσει πιο ανώδυνα διότι: α) το παιδί έχει υγιείς βάσεις και β) εμείς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το παιδί διαφορετικά και θα περνάμε οι ίδιοι την όποια φάση πιο ανώδυνα.

Τα περιγράφεις πολύ ωραία και γενικά θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα. Αναγνωρίζω μέσα από τη συζήτηση κάποια λάθη που έχω κάνει με το γιο μου στο θέμα του φαγητού, το θέμα είναι ότι τώρα που είναι τρισιμισυ χρόνων είναι πολύ δύσκολο να του αλλάξω συνήθειες, ότι από αυτά και αν εφαρμόσω.

Just now, Sunshine8 είπε:

Τα περιγράφεις πολύ ωραία και γενικά θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα. Αναγνωρίζω μέσα από τη συζήτηση κάποια λάθη που έχω κάνει με το γιο μου στο θέμα του φαγητού, το θέμα είναι ότι τώρα που είναι τρισιμισυ χρόνων είναι πολύ δύσκολο να του αλλάξω συνήθειες, ότι από αυτά και αν εφαρμόσω.

Πίστεψέ με, ούτε στα 13 και μισό δεν είναι αργά, όχι στα τρία! Απλά θέλει υπομονή, γιατί γίνεται σιγά σιγά. Άνθρωποι είμαστε, και γούστα αλλάζουμε (κι εμείς και τα παιδιά) και συνήθειες αλλάζουμε, και οι συνθηκες της ζωής μας επιβάλλουν κατά καιρούς κακές συνήθειες που μετά τις διορθώνουμε όσο μπορούμε. 

Just now, ΑΡΓΚ said:

Πίστεψέ με, ούτε στα 13 και μισό δεν είναι αργά, όχι στα τρία! Απλά θέλει υπομονή, γιατί γίνεται σιγά σιγά. Άνθρωποι είμαστε, και γούστα αλλάζουμε (κι εμείς και τα παιδιά) και συνήθειες αλλάζουμε, και οι συνθηκες της ζωής μας επιβάλλουν κατά καιρούς κακές συνήθειες που μετά τις διορθώνουμε όσο μπορούμε. 

Μακάρι να ισχύει αυτό,  κι εγώ βλέπω ότι τρώει τώρα πράγματα που δεν έτρωγε πχ πριν έξι μήνες ή ένα χρόνο. Παρόλαυτα οι σωστές βάσεις μπαίνουν τα πρώτα χρόνια πιστεύω, μετά γινεται πιο δύσκολο.

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο γύρω από το θέμα που συζητάμε,αν γράψετε στο YouTube 'οι λύσεις όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του' μιλάει κάποια κυρία ΤΖωρτζακακη , αν θέλει κάποια κοπέλα να το δει.

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Θα συμφωνήσω @Sunshine8

Απλα σε αυτην την ηλικια είναι πιο δύσκολο από ότι στο έτος, οχι αδυνατο

Ξέρεις πόσα πράγματα δ ετρωγα κ τρωω τώρα; κ άλλαξα μετά τα 20

Διαφημίσεις

Just now, vicky86 είπε:

Θα συμφωνήσω @Sunshine8

Απλα σε αυτην την ηλικια είναι πιο δύσκολο από ότι στο έτος, οχι αδυνατο

Ξέρεις πόσα πράγματα δ ετρωγα κ τρωω τώρα; κ άλλαξα μετά τα 20

Χαχα, καλά ούτε επίτηδες να γινόταν: αγόρασα ανανά που τρώει μόνο ο ένας μου γιος, και τώρα μου φώναξ η κόρη μου "πολύ καλός ο ανανάς, γιατί δεν έτρωγα τόσο καιρό;"

4 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Τώρα με αγχώσατε κι εμένα με την ποικιλία, γιατί μπορεί όπως είπα να τρώει τον αγλεορα αλλά δεν της παρέχουμε ποικιλία. Δηλαδή τρώει σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου 3 φορές τη βδομάδα κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχαρι), 1 κοτόπουλο, 2 ψάρι συνοδευόμενα από λαχανικά (1-2 φορές τη βδομάδα από κριθαράκι ή ρύζι) και μια φορά τη βδομάδα λαδερο ή όσπριο (χωρίς κρέας/ψαρι). Τα λαχανικά που τρώει σε συνδυασμούς των τριών περίπου είναι πατάτες-καροτο-κολοκυθι-μελιτζανα-μπροκολο-κουνουπιδι-σπανακι-πρασο-κρεμμυδι και από όσπρια έχει φάει φακές, ρεβύθια, φασόλια χάντρες και απο λαδερα φασολάκια, αρακά και μπριάμ (τα λαδερα κ τα όσπρια με πατατα, καροτο, κρεμμύδι κλπ διευκρινίζω!)

Όμως ενώ από υλικά έχει φάει πολλά, δεν έχουμε ποικιλία σε μορφές. Είναι σχεδόν πάντα νεροβραστο με προσθήκη λαδιού, λεμονιού κ ανθότυρου (τον ανθότυρο όχι πάντα γιατί άλλες φορές τον βάζουμε στο αυγό). Έχει φάει μερικές φορές το κρέας ή το ψάρι στο φούρνο αλλά όχι πολύ συχνά.  Κιμά ας πούμε δεν έχει φάει ποτέ ενώ από πολύ καιρό μας έχει πει η γιατρός ότι μπορεί. Ούτε θαλασσινά πχ χταπόδι. Ούτε κοκκινιστό κρέας. Βασικά δεν έχει φάει γιατί δεν τα κάνουμε ούτε για εμάς, όχι επειδή δεν μας αρέσουν (είμαστε ευκολοι αν εξαιρέσουμε ότι εγω δεν τρώω κουνέλι και ότι ο άντρας μου αρέσκεται να τρώει "μειγματα" πχ φακές με ρύζι, φασολάκια με ρύζι κλπ) αλλά επειδή είμαστε σε φάση under construction με μαστορεματα για ολοκλήρωση του σπιτιού κ δεν είναι εύκολο να πειραματιστούμε με φαγητά που δεν έχουμε ξανακάνει πχ γεμιστά, μπιφτέκια, κοκκινιστό, λεμονάτο κλπ. (Ναι δεν είχαμε μείνει πολύ μαζί πριν το παιδί οπότε δεν προλάβαμε να τα εξασκήσουμε)

Για πρωινό τρώει πάντα φρούτα, μετά πάντα αυγό βραστό κ το απόγευμα πάντα γιαουρτι (σκέτο/με ταχίνι/με ξηρούς καρπούς). Ρώτησα τη γιατρό αν θα τα αλλαξουμε κ μου είπε μέχρι τους 18 μένει το πρόγραμμα έτσι. Είπε να τρώει τα ίδια με εμας αλλα εμείς λόγω των δουλειών που είπα πριν τρώμε πιο πρόχειρα, πχ θα κάνουμε 1-2 φορά τη βδομάδα ψάρι ή κρέας με λαχανικά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και άλλη μία όσπριο/λαδερο που αυτά θα τα φάμε μαζί με τη μικρή, αλλά την υπόλοιπη βδομάδα πχ θα φάμε το υπόλοιπο από το ψάρι/κρέας, το υπόλοιπο από το όσπριο, μακαρόνια με τη σάλτσα από το λαδερο, στραπατσάδα και γενικά πιο απλά.

Εντάξει, δ νομιζω οτι υπάρχει λόγος να αγχωθείς. Πόσο είναι η μικρή;14-15μ;διαχειριζεται καλά τις στερεες; 

Τακτοποιηθείτε με το καλο κ κανε κ κανενα κοκκινιστο, γεμιστά, μπιφτεκοειδη, εφόσον γενικα σας αρέσουν κ θα υπάρχουν μακροπροθεσμα στο τραπεζι

Τα δικα μου μέχρι τον χρονο δ ετρωγαν, κ ειδικα το αυγο ποτέ ως δεκαετιανο. Οποτε μετά τον χρονο σταδιακά κ μεχρι τα 1,5περιπου που πλέον ετρωγαν καλά κ απο ολα, πηγαμε προς το μενού που έχουμε κ εμεις. Δλδ κλασικα μεσημεριανό, το βραδινό αναλόγως την όρεξη, από το μεσημεριανό, ως τοστ, φρούτα σαν απογευματινο κ δεκατιανο μαζί με κτ που φτιάχνω συνηθως, κ πρωινο όπου έχουμε αρκετό υδατανθρακα, αλλα απο την στιγμή που δ τους κόβει την όρεξη δ με πειραζει ιδιαίτερα

(το είχα ξαναγράψει το μνμ, αλλα δ ξερω που χαθηκε:confused:

Just now, vicky86 είπε:

Εντάξει, δ νομιζω οτι υπάρχει λόγος να αγχωθείς. Πόσο είναι η μικρή;14-15μ;διαχειριζεται καλά τις στερεες; 

Τακτοποιηθείτε με το καλο κ κανε κ κανενα κοκκινιστο, γεμιστά, μπιφτεκοειδη, εφόσον γενικα σας αρέσουν κ θα υπάρχουν μακροπροθεσμα στο τραπεζι

14 είναι. Ναι μια χαρά τις διαχειρίζεται, γενικα τρώει μόνη της με τα χερια. Και απλα πετάει μερικά κάτω για πλάκα και αν κάποια φορά πετάξει πολλά της δίνουμε με το κουτάλι. Και τρώει όλο το πιάτο και όσο μας βλέπει να το ετοιμάζουμε λέει συνεχώς "μαμ", έχει πολλή πλάκα! Ναι θα αρχίσουμε κι άλλα απλώς μέχρι να ξεμπερδεψουμε με τις δουλειές θα φτάσει 18 κ δεν ξέρω πόσα διαφορετικά θα έχουμε μάθει ως τότε. Κάνουμε αυτά που ήδη ξέρουμε για να προλαβαίνουμε κ δεν προοδεύουμε... Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα την επηρεάσει!

12 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Δεν θέλω να σε άγχωσε αλλά κ εμείς -για διαφορετικους λόγους-  ειχαμε το στανταρ προγραμμα του παιδιου χωριστα απο το δικο μας κ δεν του διναμε κ τιποτα εκτος προγραμματος αλλα μετα που θελαμε να εμφανίζουμε νεα πραγματα, οσο μεγάλωνε ηταν πολυ λιγοτερο δεκτικός. Ετσι οταν αρχισε κ να περιοριζει καποια τροφιμα, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Κ ειναι δυσκολο τωρα να βαλουμε κατι νεο πχ αν κανουμε μουσακά που δεν εχει φαει κ ειναι ολοκληρη ιστορια, πρέπει να του έχουμε κ κάτι χωριστό κ τελικά δεν το κάνουμε ποτέ. Ή θέλω να αλλάξω το απογευματινό να βάλω πίτες για ποικιλία, δεν θέλει. νομίζω ότι όσο νωρίτερα τρώει όλα όσα είναι πιθανό να φάτε στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. Δεν σημαίνει βέβαια οτι επειδη το επαθε το ενα θα το πάθουν κ αλλα, αλλά το επισημαίνω γιατι κ εμεις ξεκινησαμε με τις πιο τελειες προϋποθεσεις κ ενα χρονο πριν δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι δεν θα τρωει απ ολα. 

Διαφημίσεις

Just now, little lamb είπε:

Και όσοι τρώτε κοινό πώς το κάνετε μιας που το μωρό θέλει 3 φορές κόκκινο κρέας, μια άσπρο κ δύο ψάρι; Οι μεγάλοι δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ.

To προσαρμόζεις λίγο, π.χ. φτιάχνεις μοσχάρι με αρακά και εσείς τρώτε μόνο τον αρακά ή από το λεμονάτο κοτόπουλο τρώτε μόνο το ρύζι με τα λαχανικά κλπ

Εγώ έχω το εξής πρόβλημα που δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω..προσπαθώ γενικά να έχω στο τραπέζι μια ποικιλία πραγμάτων και αφήνω το γιο μου να διαλέξει να φάει αυτά που του αρέσουν..πχ σαλάτα δεν θα φάει , αλλά θα φάει κρέας, ψάρι, πράγματα χωρίς σάλτσες, τυρί, και κυρίως ρύζι, ζυμαρικά και  ψωμί. Πολλές φορές δεν βγάζω ψωμί γιατί κι εμείς δεν είμαστε πολύ φανατικοί και για να 'αναγκαστει' να φάει κάτι από τα υπόλοιπα. Ψάρι πρωτοεφαγε ένα απόγευμα που πηγαμε για μπάνιο και το είχα πάρει μαζί μου σε τάπερ, χωρίς τίποτα άλλο, ενώ δεν το είχε φάει το μεσημέρι. Το θέμα είναι πως αν δεν του αρέσει το μεσημεριανό ή γενικά οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα πεινάσει θα ανοίξει μόνος του το ψυγείο και θα πάρει τυρί και την ψωμιερα να βρει παξιμάδια ψωμί κλπ. Οπότε θα χορτάσει με αυτά κ δεν θα μπει στην διαδικασία στο επόμενο γεύμα να φάει κάτι άλλο .Εκεί τι πρέπει να κάνω,να τον μαλωνω , να τον αφηνω , να αλλάξω θέση στα πράγματα ; ;(το τυρί αναγκαστικά κάπου στο ψυγείο θα είναι, θα το ξετρυπωσει, εκτός αν πούμε ότι το κόβουμε οικογενειακώς και δεν υπάρχει πλέον στο σπίτι)

Όσον αφορά τα φρούτα το έλυσα με αποχυμωτη γιατί σε χυμό πίνει τα πάντα, ενώ κομμάτια δεν πολυετρωγε. Κατ εξαίρεση συμφωνώ με τη μέθοδο να χρησιμοποιείται μουλτι για φρουτοκρεμα πάντως μέχρι τα 3-4αν την τρώει το παιδί, εγώ όταν έκοψα τα αλεσμένα το έκανα σε όλα, αλλά στα  φρουτα πιστεύω εκ των υστέρων θα έπρεπε να το συνεχίσω.

Εμάς με τα φρούτα συμβαίνει το αντίθετο, είναι τα αγαπημένα της, προφανώς επειδή είναι γλυκά. Ενώ από το φαΐ πεταει κομμάτια κάτω για πλάκα, από τα φρούτα δεν πετάει ούτε ένα! Τυχαίο; Δεν νομίζω!! Ειδικά τώρα που ξεκινήσαμε καρπούζι τρελαίνεται.

@little lamb δ πιστευω οτι θα έχετε θέμα αλλά δ είναι κακό να να κάνετε καμια μέρα μπιφτεκια, η να τα κάνετε στον φούρνο. Σιγά σιγά οποτε μπορείτε κάντε κτ διαφορετικο

Μετα τον χρονο νομιζω εδινα 2μερες κόκκινο κρέας στις 6  οποτε κρατουσα λιγο κοκκινιστο να τους βάλω στα λαδερα η λιγο κοτοπουλο η κανένα μπιφτεκάκι που μπορεί να το έδινα για βραδυ

Εγώ έχω το εξής πρόβλημα που δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω..προσπαθώ γενικά να έχω στο τραπέζι μια ποικιλία πραγμάτων και αφήνω το γιο μου να διαλέξει να φάει αυτά που του αρέσουν..πχ σαλάτα δεν θα φάει , αλλά θα φάει κρέας, ψάρι, πράγματα χωρίς σάλτσες, τυρί, και κυρίως ρύζι, ζυμαρικά και  ψωμί. Πολλές φορές δεν βγάζω ψωμί γιατί κι εμείς δεν είμαστε πολύ φανατικοί και για να 'αναγκαστει' να φάει κάτι από τα υπόλοιπα. Ψάρι πρωτοεφαγε ένα απόγευμα που πηγαμε για μπάνιο και το είχα πάρει μαζί μου σε τάπερ, χωρίς τίποτα άλλο, ενώ δεν το είχε φάει το μεσημέρι. Το θέμα είναι πως αν δεν του αρέσει το μεσημεριανό ή γενικά οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα πεινάσει θα ανοίξει μόνος του το ψυγείο και θα πάρει τυρί και την ψωμιερα να βρει παξιμάδια ψωμί κλπ. Οπότε θα χορτάσει με αυτά κ δεν θα μπει στην διαδικασία στο επόμενο γεύμα να φάει κάτι άλλο .Εκεί τι πρέπει να κάνω,να τον μαλωνω , να τον αφηνω , να αλλάξω θέση στα πράγματα ; ;(το τυρί αναγκαστικά κάπου στο ψυγείο θα είναι, θα το ξετρυπωσει, εκτός αν πούμε ότι το κόβουμε οικογενειακώς και δεν υπάρχει πλέον στο σπίτι)

Όσον αφορά τα φρούτα το έλυσα με αποχυμωτη γιατί σε χυμό πίνει τα πάντα, ενώ κομμάτια δεν πολυετρωγε. Κατ εξαίρεση συμφωνώ με τη μέθοδο να χρησιμοποιείται μουλτι για φρουτοκρεμα πάντως μέχρι τα 3-4αν την τρώει το παιδί, εγώ όταν έκοψα τα αλεσμένα το έκανα σε όλα, αλλά στα  φρουτα πιστεύω εκ των υστέρων θα έπρεπε να το συνεχίσω.

Συνηθως δ βγάζω ψωμι το μεσημερι, δ το συνηθίζουμε. Κ τυρι βάζουμε λιγο στο πιάτο μας. Οποτε σίγουρα σε πρωτη φαση δ θα τα εμφάνιζα στο τραπεζι, κ θα τα έβαζα σε σημείο που να μην έχει προσβαση

Αν δ ετρωγε από το μεσημεριανό θα εβλεπα αναλόγως, ποσο ακριβώς είναι; 3;

Τρισιμισυ γίνεται τώρα τον Ιούλιο

Κοντά είμαστε, ο μικρος είναι δύο μήνες μεγαλύτερος. Οποτε πιστεύω μια χαρα συνεννοειστε

Οσο ήταν μικρότερος κ δ συμμετείχε στην επιλογή, αν δ ετρωγε καθόλου μπορεί να έκανα κτ αλλο για να μην είναι νηστικος

Πλέον που ρωτάω τι θέλει, περιμένω κ να το φάει. Αλλα γενικα δ εχω παράπονο, τρωει τα παντα

Το ψωμί κ το τυρί πιο πολύ το έχουμε σε άλλα γευματα

Just now, vicky86 είπε:

Μετα τον χρονο νομιζω εδινα 2μερες κόκκινο κρέας στις 6  οποτε κρατουσα λιγο κοκκινιστο να τους βάλω στα λαδερα η λιγο κοτοπουλο η κανένα μπιφτεκάκι που μπορεί να το έδινα για βραδυ

Εννοείς κοκκινιστό κρέας; Εμείς τη μέρα του λαδερου/οσπριου δεν δίνουμε καθόλου κρέας/ψάρι. Για βράδυ ρώτησα τη γιατρό αν θα βάλουμε βραδινό στο πρόγραμμα και είπε όχι ακόμα, μόνο αν βλέπουμε ότι πεινάει να δίνουμε ο,τι μείνει από το μεσημέρι (που δεν μένει φλούδα, χαχα). Τελικά κάθε γιατρός λέει άλλα. Δεν έχω καταλάβει ποτέ να πεινάει για βράδυ γιατί ούτως ή άλλως θηλαζει για να κοιμηθεί. Και της δίνουμε και αργά το γιαούρτι (μετά τις 7, έχει τύχει και 8) γιατί και μεσημεριανό τρώμε αργά (κατά τις 3-3.30, έχει τύχει και 4)

Just now, little lamb είπε:

Εννοείς κοκκινιστό κρέας; Εμείς τη μέρα του λαδερου/οσπριου δεν δίνουμε καθόλου κρέας/ψάρι. Για βράδυ ρώτησα τη γιατρό αν θα βάλουμε βραδινό στο πρόγραμμα και είπε όχι ακόμα, μόνο αν βλέπουμε ότι πεινάει να δίνουμε ο,τι μείνει από το μεσημέρι (που δεν μένει φλούδα, χαχα). Τελικά κάθε γιατρός λέει άλλα. Δεν έχω καταλάβει ποτέ να πεινάει για βράδυ γιατί ούτως ή άλλως θηλαζει για να κοιμηθεί. Και της δίνουμε και αργά το γιαούρτι (μετά τις 7, έχει τύχει και 8) γιατί και μεσημεριανό τρώμε αργά (κατά τις 3-3.30, έχει τύχει και 4)

Βάζω σαν παράδειγμα ένα μενού που μπορεί να είχαμε κάποια στιγμή. Μια μέρα φακες, μια αρακα, μια ψάρι με συνοδευτικό, μια κοτοπουλο, μια κοκκινιστο με κριθαράκι, κ την αλλη μερα να το φανε τα παιδια με φασολακια, κ εμεις σκέτα φασολακια

Εσεις όμως τρώτε ποσότητες, εμένα τρωγανε ελάχιστο, κ απλα πρόσφερα συχνα

Δ μου τα χε πει έτσι ακριβώς η γιατρος, αλλα μετα τον χρονο δ την ρώτησα για τις τροφες

Ειναι κ οι ώρες φυσικά που τρωει η κάθε οικογενεια

@little lamb οι γιατροι λενε τα δικα τους ετσι κ αλλιως. μετα το χρονο εχω καταλαβει οτι ελάχιστοι ακολουθούν τον γιατρο. 

Μπορεθς να κανεις ενα λαδερο που τη μια μερα το δινεις σκετο κ την αλλη μαζι με κρεας σε μικροτερη ποσοτγτα αντι λαχανικών. πχ αρακα με πατατα καροτο τη μια μερα, λεμονάτο κρεας με αρακα την αλλη, κ εσεις τρωτε τον αρακα αν δν θελετε κρεας. Ή αν εσεις φατε κατι πιο προχειρο πχ ρυζι ή ζυμαρικο  στο παιδι δινεις μπιφτεκια με συνοδεια το δικο σας. Εμεις δινουμε δυο κρεας λευκό ή κοκκινο (εναλλαξ καθε βδομαδα) κ μια μπιφτέκι. θεωρητικα αλλες δυο τρωει ψαρι. Ομως εμεις κρεας τρωμε τη μια ή τθς δυο μερες. ετσι εχουμε κοινο το όσπριο κ το λαδερο κ το ψαρι (οταν το ετρωγε) κ στα κρεατα μπορει να διαφοροποιουνασταν.

3 ώρες πρίν, Sunshine8 είπε:

Ο δικος έγινε τρισιμιση τέλος Ιουνιου!

Εγώ δεν θα άλλαζα θέση στο τυρί ούτε θα το καταργούσα απ την λίστα, το οποίο είναι καλή πηγή ασβεστιου, πολύ σημαντικό για την ηλικία τους. Ίσως να άφηνα σε εμφανές σημείο μικρότερη ποσότητα. Θα του πρότεινα να φάει μία μπουκιτσα μεσημεριανό,μια τυρακι, μία ψωμάκι. Αν έχεις χρόνο κ όρεξη θα μπορούσε να γίνει με παιχνίδι πχ έλα να φορτωσουμε το φορτηγό/αεροπλάνο/τραινο/ελικοπτερο  (κουταλι) να τα αδειασουμε στην σπηλιά/σταθμο/αεροδρομιο κτλ (στόμα). Ο δικός μου έχει σκαρφιστει τον "χορό των τροφίμων", είναι μία δική του χορογραφία που την εκτελεί όταν τρώει ένα φαγητό ή τρόφιμο που του αρέσει ή δοκιμάζει για πρώτη φορά. Πρόσφατα χορεψαμε τον "χορό του πεπονιού", έτσι δοκίμασε δύο κομματάκια. 

Δεν ξέρω αν σε βοηθήσουν οι μέθοδοι που ακολουθώ, ούτε  κατά πόσο είναι ορθοί αλλά για μας δουλεύουν. 

Επίσης το έχω κάνει κι εγώ αυτό με το κολατσιο στην θάλασσα, είναι πιο δεκτικός μετά το μπάνιο σε νέες γευσεις όπως σε εκδρομες ή στις διακοπες ακόμα όταν τρωμε στο μπαλκονι. Βασικά ή αλλαγή νομίζω πως τον δελεάζει. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...