Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πρώτη περίοδος - ταμπόν, σερβιέτα..κλπ ;

Recommended Posts

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Το σιρόπι έχει καταργηθεί, τα χάπια για εφήβους και πάνω κυκλοφορούν κανονικά

Με συμβουλή γιατρού, είναι από τα ηπιότερα και πιο αποτελεσματικά σπασμολυτικά για πόνους περιόδου. 

Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν κ χάπια, ίσως να τα έχουν κάνει τότε πιο ήπια κ με λιγότερες παρενέργειες αν το συστήνει κ ο γιατρός :)

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 140
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Νομίζω μόνο τα Tampax έχουν απλικατερ, δεν τα βρίσκεις σε μικρά σούπερ μάρκετ όμως. Εγώ ob πχ δεν μπορώ να βάλω.

Για να λερωθεις με ταμπον πρέπει να το φοράς πάρα πολλές ώρες,οπου το βαμβακι του πια δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο αίμα, οπότε βγαίνει έξω. Δεν ισχύει δηλαδή αυτό που λένε μερικοί ότι αν βάλεις ταμπον μένει μέσα το αίμα. Προσωπικα, λόγω μεγάλης ροής, βάζω ταμπον αλλά και σερβιετακι. Πιο νέα, (στα 20) από το άγχος μου έβαζα και σερβιέτα. Πάντως το θυμάμαι ότι όταν ανακάλυψα τα ταμπον (η μητέρα μου τα ήξερε αλλά επειδή δεν τη βόλευαν δε σκέφτηκε ποτέ να μου τα συστησει) ήταν αποκάλυψη! Μπορούσα να κάνω γυμναστική! Μπορούσα να πάω θάλασσα! Φορούσα ότι ήθελα! Δεν ήμουν πια σαν άρρωστη επειδή είχα περίοδο. 

Σχετικό-άσχετο,  ένα κορίτσι στα 12 πρέπει να ξέρει ακριβώς τη φυσιολογία του σώματος του και τις λειτουργίες του αναπαραγωγικου του συστήματος και δε θα πρέπει να νιώθει καμία αμηχανία σχετικά με αυτό. Αν είναι ενημερωμένο, καμία διαφορά δε θα του κάνει να χρησιμοποιήσει ταμπον. 

1 hour ago, ninaki80 said:

για εμενα το καταλαβαινω οτι δεν θα εχω προβλημα κ θα νιωσω ανετα αμεσως αλλα βρε παιδι μου αν ηταν η πρωτη μου περιοδος δεν θα ηθελα να με ενημερωσουν πως  να βαλω ταμπον καπως ετσι το σκεφτομαι σαν 12 χρονο οχι σαν εφηβη. 12 χρονων ειναι προεφηβεια τα παιδια οσο κ ανετα να νιωθουν ειναι ενα σοκ η πρωτη περιοδος το να τα βαλεις με την μια στην διαδικασια να διαλεξουν κ να μαθουν μια τετοια διαδικασια θα ηταν σοκ αργοτερα που θα εχουν συνηδητοποιησει καλητερα κ το σωμα τους ναι φυσικα κ να θα τα ενημερωσεις κ θα τους δωσεις την επιλογη. κ δεν το λεω απο ταμπου αλλα σκεπτομενη την ψυχολογια ενος παιδιου δημοτικου σχεδον που θα του ερθει περιοδος κ θα πρεπει να του εξηγησεις πως εκει μπορεις κ να βαλεις κ κατι κ νε αυτη την διαδικασια .... δευτερο σοκ

Ναι αυτό που είπε η @mama16 το ίδιο το κορίτσι το ζήτησε δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσει. Δλδ αν της το απαγορεύσει θα είναι 1000 φορές χειρότερα. Αν δεν τα καταφέρει δεν τα κατάφερε θα ξαναδοκιμασει αργότερα δεν τρέχει τίποτα αλλά καλό είναι να εξοικιωνεται με το σώμα της και να έχει την προστασία που η ίδια έχει επιλέξει στην περίοδο της

Just now, vtgian είπε:

Νομίζω μόνο τα Tampax έχουν απλικατερ, δεν τα βρίσκεις σε μικρά σούπερ μάρκετ όμως. Εγώ ob πχ δεν μπορώ να βάλω.

Για να λερωθεις με ταμπον πρέπει να το φοράς πάρα πολλές ώρες,οπου το βαμβακι του πια δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο αίμα, οπότε βγαίνει έξω. Δεν ισχύει δηλαδή αυτό που λένε μερικοί ότι αν βάλεις ταμπον μένει μέσα το αίμα. Προσωπικα, λόγω μεγάλης ροής, βάζω ταμπον αλλά και σερβιετακι. Πιο νέα, (στα 20) από το άγχος μου έβαζα και σερβιέτα. Πάντως το θυμάμαι ότι όταν ανακάλυψα τα ταμπον (η μητέρα μου τα ήξερε αλλά επειδή δεν τη βόλευαν δε σκέφτηκε ποτέ να μου τα συστησει) ήταν αποκάλυψη! Μπορούσα να κάνω γυμναστική! Μπορούσα να πάω θάλασσα! Φορούσα ότι ήθελα! Δεν ήμουν πια σαν άρρωστη επειδή είχα περίοδο. 

Σχετικό-άσχετο,  ένα κορίτσι στα 12 πρέπει να ξέρει ακριβώς τη φυσιολογία του σώματος του και τις λειτουργίες του αναπαραγωγικου του συστήματος και δε θα πρέπει να νιώθει καμία αμηχανία σχετικά με αυτό. Αν είναι ενημερωμένο, καμία διαφορά δε θα του κάνει να χρησιμοποιήσει ταμπον. 

Χαίρομαι αν τα tampax είναι εύκολα στη χρήση γιατί τα ob για μικρά κοριτσάκια νομίζω είναι δύσκολα.. απ' την εμπειρία μου τουλάχιστον. Αλλά εσείς που φοράτε ταμπον στον ύπνο τι κάνετε? Σερβιετα βάζετε έτσι? Γιατί απ' ότι έχω ακούσει τα ταμπον δεν επιτρέπονται πάνω από 4-5 ώρες..

Just now, maripoz είπε:

Ναι αυτό που είπε η @mama16 το ίδιο το κορίτσι το ζήτησε δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσει. Δλδ αν της το απαγορεύσει θα είναι 1000 φορές χειρότερα. Αν δεν τα καταφέρει δεν τα κατάφερε θα ξαναδοκιμασει αργότερα δεν τρέχει τίποτα αλλά καλό είναι να εξοικιωνεται με το σώμα της και να έχει την προστασία που η ίδια έχει επιλέξει στην περίοδο της

Ναι όντως, μπορεί να της πει για τα θετικά κ τα αρνητικά κ να το αφήσει στην επιλογή της αν θέλει τόσο

Just now, mama16 said:

Χαίρομαι αν τα tampax είναι εύκολα στη χρήση γιατί τα ob για μικρά κοριτσάκια νομίζω είναι δύσκολα.. απ' την εμπειρία μου τουλάχιστον. Αλλά εσείς που φοράτε ταμπον στον ύπνο τι κάνετε? Σερβιετα βάζετε έτσι? Γιατί απ' ότι έχω ακούσει τα ταμπον δεν επιτρέπονται πάνω από 4-5 ώρες..

Ναι όντως, μπορεί να της πει για τα θετικά κ τα αρνητικά κ να το αφήσει στην επιλογή της αν θέλει τόσο

Στον ύπνο εγώ προσωπικά σερβιετα αν και αν δεν κάνω λάθος οι οδηγίες λένε μέχρι 8 ώρες για την σπάνια περίπτωση τοξικου σοκ που ειναι πραγματικά σπάνια. Αλλά στον ύπνο σερβιετα δεν βρίσκω τον λόγο για ταμπον 

Διαφημίσεις

Το ότι ζήτησε ταμπον το κοριτσάκι και πόσο έχει βολεψει την κάθε μια μας νομίζω είναι λίγο άνευ νοήματος για θέμα συζήτησης καθώς κατά την γνώμη μου είναι δευτερεύον.

Είναι η πρώτη περίοδος της μικρής ακόμη δεν έχει εμπειρία ούτε με σερβιετα ούτε με ταμπον και είναι λίγο αρχή για να ξέρει τη θέλει και τι την βολεύει.

Ο μπαμπάς σίγουρα λόγω μη εμπειρίας επί του θέματος δεν μπορεί να εξηγήσει νομίζω στο κοριτσάκι πως τοποθετούμε σωστά ένα ταμπον και όλα τα υπόλοιπα περί υγιεινής ...

Για αρχή φίλε μπαμπά είναι κάτι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται καμία αναστάτωση. Αυτο σαν πρώτη αντίδραση να το περάσεις στην μικρή. Όλα καλά. Η φύση αναλαμβάνει δράση. 

Θα σου πρότεινα να βρεις μια γυναικολόγο γυναίκα και κατά προτίμηση να έχει εμπειρία με παιδιά και έφηβες, να πάτε όχι για εξέταση αλλά για να τις εξηγήσει ότι πρέπει να ξέρει και να τις λύσει όλες τις απορίες της...

Στην πορεία θα φανεί τι την βολεύει κατά την περίοδο της αλλά για τώρα προτεραιότητα θα ήταν να καταλάβει τι συμβαίνει στο σωμα της και τι επιλογές έχει...

Όσο για το ταμπον μπορείς απλά να εξηγήσεις στην μικρή ότι δεν γνωρίζεις ποια ταμπον και αν κάνει να τα χρησιμοποιήσει. 

Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης. Και η μικρή από κάπου μπορεί να ακουσε για ταμπον η ότι οι σερβιετες είναι αηδία λέμε τώρα παράδειγμα δίνω. Το καλύτερο να μιλήσει με κάποιον που μπορεί να τις δώσει πληροφορίες και να την κατατοπίσει.

Εγώ είμαι 31, δυο φορές δοκίμασα ταμπον στα 28 και ήταν χάλια, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το βάλω (είχα ζητήσει και τη βοήθεια του άντρα μου, χαχα) και με ενοχλούσε πολύ όσο το φόραγα. Στο περπατημα πχ. Και αίμα βγήκε παρόλο που το φόρεσα λίγη ώρα, μόνο για τη θάλασσα. Από τότε δεν ξαναεβαλα, προτιμω να μην κολυμπήσω παρά αυτό. Και δεν έχω κανένα αρνητικό αίσθημα για τη σερβιετα, μια χαρά βολική μου φαίνεται. Και πανευκολη. Παίρνεις τις πιο μεγάλες και με φτερά εννοειται κ δεν λερώνεσαι ποτέ. Ειδικά στο δημοτικό ή πρώτη γυμνασίου που ένα κοριτσάκι νιώθει ήδη αρνητικά για την περίοδο, φανταστείτε πώς θα νιώσει προσπαθώντας να βάλει το ταμπον. Εδώ δυσκολευτηκαμε πολλές χωρίς να είμαστε παρθένες, πόσο μάλλον ένα κοριτσάκι. Εγώ σε εκείνη την ηλικία μισούσα και τις σερβιετες επειδή τις θεωρούσα κάτι "γυναικείο" ενώ ένιωθα παιδί, το ίδιο και τα σουτιέν, πόσο μάλλον το ταμπον. Συν τη δυσκολία του να το βάλει σε τουρκικη τουαλέτα σχολείου.

Πάντως είμαστε όλες πίσω, το νέο trend υποτίθεται είναι το κυπελακι που διαφημίζεται φουλ, αλλά στην πραγματική ζωή δεν το έχω ακούσει από καμία.

Just now, little lamb είπε:

Εγώ είμαι 31, δυο φορές δοκίμασα ταμπον στα 28 και ήταν χάλια, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το βάλω (είχα ζητήσει και τη βοήθεια του άντρα μου, χαχα) και με ενοχλούσε πολύ όσο το φόραγα. Και αίμα βγήκε παρόλο που το φόρεσα λίγη ώρα, μόνο για τη θάλασσα. Από τότε δεν ξαναεβαλα, προτιμω να μην κολυμπήσω παρά αυτό. Και δεν έχω κανένα αρνητικό αίσθημα για τη σερβιετα, μια χαρά βολική μου φαίνεται. Παίρνεις τις πιο μεγάλες και με φτερά εννοειται κ δεν λερώνεσαι ποτέ. Ειδικά στο δημοτικό ή πρώτη γυμνασίου που ένα κοριτσάκι νιώθει ήδη αρνητικά για την περίοδο, φανταστείτε πώς θα νιώσει προσπαθώντας να βάλει το ταμπον. Εδώ δυσκολευτηκαμε πολλές χωρίς να είμαστε παρθένες, πόσο μάλλον ένα κοριτσάκι. Εγώ σε εκείνη την ηλικία μισούσα και τις σερβιετες επειδή τις θεωρούσα κάτι "γυναικείο" ενώ ένιωθα παιδί, το ίδιο και τα σουτιέν, πόσο μάλλον το ταμπον. Συν τη δυσκολία του να το βάλει σε τουρκικη τουαλέτα σχολείου.

Πάντως είμαστε όλες πίσω, το νέο trend υποτίθεται είναι το κυπελακι που διαφημίζεται φουλ, αλλά στην πραγματική ζωή δεν το έχω ακούσει από καμία.

Μπράβο το κύπελλο αυτό ήθελα να αναφέρω και ξέχασα. Δεν είναι μόνο ταμπον η σερβιετα....

Just now, little lamb said:

Εγώ είμαι 31, δυο φορές δοκίμασα ταμπον στα 28 και ήταν χάλια, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το βάλω (είχα ζητήσει και τη βοήθεια του άντρα μου, χαχα) και με ενοχλούσε πολύ όσο το φόραγα. Στο περπατημα πχ. Και αίμα βγήκε παρόλο που το φόρεσα λίγη ώρα, μόνο για τη θάλασσα. Από τότε δεν ξαναεβαλα, προτιμω να μην κολυμπήσω παρά αυτό. Και δεν έχω κανένα αρνητικό αίσθημα για τη σερβιετα, μια χαρά βολική μου φαίνεται. Και πανευκολη. Παίρνεις τις πιο μεγάλες και με φτερά εννοειται κ δεν λερώνεσαι ποτέ. Ειδικά στο δημοτικό ή πρώτη γυμνασίου που ένα κοριτσάκι νιώθει ήδη αρνητικά για την περίοδο, φανταστείτε πώς θα νιώσει προσπαθώντας να βάλει το ταμπον. Εδώ δυσκολευτηκαμε πολλές χωρίς να είμαστε παρθένες, πόσο μάλλον ένα κοριτσάκι. Εγώ σε εκείνη την ηλικία μισούσα και τις σερβιετες επειδή τις θεωρούσα κάτι "γυναικείο" ενώ ένιωθα παιδί, το ίδιο και τα σουτιέν, πόσο μάλλον το ταμπον. Συν τη δυσκολία του να το βάλει σε τουρκικη τουαλέτα σχολείου.

Πάντως αν το ένιωθες το ταμπον δεν το είχες βάλει καλά. Το κυπελακι το έχω σκεφτεί να το δοκιμάσω αλλά μου φαίνεται λίγο ταλαιπωρία 

Το κύπελλο σκίζει. Έχω πολύ βαριά ροή (τόσο βαριά που με τα tampax super λερώνομαι στο δίωρο), και για μένα το κύπελλο ήταν αποκάλυψη. Ασυζητητί ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει: δεν έχω λερωθεί ποτέ, μπαίνω στη θάλασσα από την πρώτη μέρα (μέχρι πρότινος άπιαστο όνειρο), είναι οικολογικό και οικονομικό. Δεν θα το σύστηνα ποτέ σε μικρή κοπελίτσα που δεν έχει αρχίσει επαφές, αλλά για γυναίκα είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή.

Διαφημίσεις

Just now, maripoz είπε:

Πάντως αν το ένιωθες το ταμπον δεν το είχες βάλει καλά. Το κυπελακι το έχω σκεφτεί να το δοκιμάσω αλλά μου φαίνεται λίγο ταλαιπωρία 

Πιθανώς ναι, ήταν πολύ δύσκολο να το βάλω

Just now, Ilaeira είπε:

Το κύπελλο σκίζει. Έχω πολύ βαριά ροή (τόσο βαριά που με τα tampax super λερώνομαι στο δίωρο), και για μένα το κύπελλο ήταν αποκάλυψη. Ασυζητητί ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει: δεν έχω λερωθεί ποτέ, μπαίνω στη θάλασσα από την πρώτη μέρα (μέχρι πρότινος άπιαστο όνειρο), είναι οικολογικό και οικονομικό. Δεν θα το σύστηνα ποτέ σε μικρή κοπελίτσα που δεν έχει αρχίσει επαφές, αλλά για γυναίκα είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή.

Νομίζω θα δυσκολευομουν πολύ να το τοποθετήσω, εδώ το ταμπον με δυσκόλεψε

πρίν από 43 λεπτά , little lamb είπε:

κ εγω αυτο εφερα στο μυαλο μου εμενα 12 χρονων να προσπαθουν να μου δειξουν να χρησιμοποιησω ταμπον που δεν ηξερα τι υπαρχει καν εκει κατω!!

Εχοντας δοκιμασει τα παντα (ταμπον ολες τις μαρκες, σερβιετες ολες τις μαρκες και δυο διαφορετικα κυπελα) εχω καταληξει στο ταμπον με απλικατερ (ευκολο στην τοποθετηση, δεν λεεωνεσαι καθολου) και στις μερες μεγαλης ροης βαζω και ενα σερβιετακι. Αλλαζω συχνα και ετσι δεν εχω ατυχηματα. Μπαινω κανονικα στη θαλασσα, φοραω ο,τι θελω και γεμικα κανω ο,τι κανω ολεσβτις αλλες μερες.

Το ταμπον θελει μια εξασκηση. Το δοκιμαζουμε 2-3 φορες στο χερι μας (μεσα σε γροθια) ωστε να «πιασουμε» την τεχνικη. Μετα ειναι παιχνιδακι! Και βεβαια κατα τη χρηση δεν πρεπει να το νιωθουμε! Αν το νιωθουμε σημαινει συνηθως οτι εχει μπει αρκετα χαμηλα!

και βεβαια δεν ξεχναμε τη συχνη αλλαγη! Δεν το αφηνουμε να γεμισει για να το αλλαξουμε!

Και το απλικατερ ή η εξάσκηση στο χέρι σε το βοηθάει; Δεν νομίζω ότι η δυσκολία είναι στο πώς να το πιάσουμε, αλλά στο ότι φοβομαστε να το σπρώξουμε :-P:-P

Just now, little lamb είπε:

Και το απλικατερ ή η εξάσκηση στο χέρι σε το βοηθάει; Δεν νομίζω ότι η δυσκολία είναι στο πώς να το πιάσουμε, αλλά στο ότι φοβομαστε να το σπρώξουμε :-P:-P

δεν ειναι φοβος ειναι κ αβολο ειδικα για ενα παιδακι. εμεις τι να φοβηθουμε. 

Διαφημίσεις

1 ώρα πρίν, little lamb είπε:

Με αυτο σου το σχόλιο να επισημάνω πόσο δύσκολο όντως είναι για ένα παιδάκι. Κ εγώ την πρώτη φορά που το έβαλα με ενοχλούσε αφάνταστα, μετά κατάλαβα ότι έπρεπε να μπει πολύ πιο βαθιά μέσα για να μην ενοχλεί, δεν θα το συνιστούσα για μικρό κορίτσι. Τώρα για το tampax που είπαν μακάρι να είναι ευκολότερο! Όσο για το κύπελλο... Δεν ξέρω καν τι είναι!!!

Κορίτσια καλησπέρα!

Η μικρή μου, βρίσκεται στην 3η μέρα της περιόδου της. Έχει πολύ μεγάλη ροή και πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Για την ώρα χρησιμοποιεί τις Always ultra. Από ό,τι όμως μου είπε η κολλητή μου δεν πρέπει να της πάρω μόνο ένα μέγεθος, καθώς ανάλογα με την ημέρα υπάρχει κι άλλη ροή. Άρα πρέπει να παίρνω σερβιέτες, άλλες σερβιέτες για την νύχτα άλλες για την 1η μέρα κι άλλες για την 7η;. Ο πόνος αντιμετωπίζεται για την ώρα με αναβράζοντα Depon. Χθες κάναμε μια 2ωρη συζήτηση (κατευθυνόμενος από την γυναικολόγο μου), για το τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα στο σώμα της κάθε μήνα, για το επαφές και άλλα πολλά. Εννοείται πως εξόπλισα το σπίτι με πάρα πολλές σοκολάτες (χεχε). Σχετικά με το Ταμπόν, επιμένει ακόμα αλλά θα κάνει υπομονή, εως ότου εξοικειωιθεί με όλο αυτό. 

Θα συμφωνήσω με μια κοπέλα που έκανε παραλληλισμό με τους φακούς επαφής. Όντας Μύωπας και φορώντας φακούς γύρω στα 25 χρόνια, συμφωνώ απόλυτα και ανησυχώ αρκετά τι θα κάνει άμα τύχει και λερωθεί στο σχολείο.

Σχετικά με το σουτιέν, που ξεκίνησε να φοράει πέρυσι δεν είχε κανένα θέμα, αντιθέτως ήταν ενθουσιασμένη!

Όσο σκέφτομαι ότι πλέον θεωρείται γόνιμη, τρελαίνομαι...

Το κοριτσάκι μου μεγάλωσε έγινε... γυναίκα!

Απίστευτο!

Σαν χθες μου φαίνεται, που την κρατούσα αγκαλιά στο μαιευτήριο :cry:

Είναι ένα μικρό κυπελακι σιλικόνης που το βάζεις μέσα και μαζεύεται το αίμα εκεί και ανά διαστήματα το βγάζεις, το ξεπλένεις απλά με νερό και το ξαναβάζεις. Υποτίθεται ότι είναι πολύ βολικό και ότι συνειδητοποιείς ότι το αίμα που χάνεις είναι ελάχιστο. Αλλά φαντάζομαι πως θέλει πολύ θάρρος για να το βάλεις μέσα, ειδικά αν είσαι σαν εμένα που φοβάμαι να σπρώξω το ταμπον!

Αγαπητέ μπαμπά @Jim79που έπεσες στα δύσκολα, συστήνω αρχικά ψυχραιμία! Εξήγησε στην κόρη σου τα βασικά, όσα τυχαίνει να ξέρεις, χωρίς άγχος, χωρίς πανικό. Πες της ότι μεγάλωσε ότι είναι εντελώς φυσιολογικό αυτό που της συμβαίνει, δείξε τον ενθουσιασμό σου για το γεγονός ότι το κοριτσάκι σου γίνεται σιγά σιγά κοπέλα. Προσπάθησε να είσαι άνετος και να μη τη φέρεις σε δύσκολη θέση ή να της πυροδοτήσεις συναισθήματα ντροπής και ενοχής (συμβαίνει συχνά σε κορίτσια που δεν τους μίλησαν ποτέ οι οικείοι τους γι αυτό). 

Για την πρώτη περίοδο βολευτείτε με σερβιέτες. Αν πονάει δώσε παυσίπονο και συμβουλεψέ την να αλλάζει τακτικά. Αν το αίμα είναι πολύ καθησύχασέ την. Συμβαίνει στους πρώτους κύκλους και στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιείται. Πιθανό επίσης στην αρχή να έχει αίμα πολλές μέρες, μη την αγχώσεις και μην αγχωθείς. Μην της αποκλείσεις το ταμπόν, απλά δηλώνοντας την ειλικρινή σου άγνοια πες της ότι θα ήθελες να ρωτήσεις πρώτα κάποιον ειδικό για να είσαι σίγουρος ότι το ταμπόν δε δημιουργεί προβλήματα σε μικρά κορίτσια. Αν έχεις άτομο γένους θηλυκού στην οικογένεια όπου εμπιστεύεσαι και θεωρείς ότι μπορεί να εξηγήσει τις βασικές αλλαγές που επέρχονται στο σώμα με την περίοδο απευθύνσου σε αυτό να της κάνει μια κουβέντα. Αν έχεις παιδίατρο γυναίκα που μπορεί να το αναλάβει ακόμα καλύτερα αλλιώς με την πρώτη ευκαιρία δείτε γυναικολόγο, καλύτερα γυναίκα. Εξήγησέ της όμως πριν πάτε ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Μη το τρομάξεις το παιδί.

Οι εμπειρίες που διαβάζεις εδώ για το τι είναι προτιμότερο, οι σερβιέτες ή το ταμπόν (και οι ανατριχιαστικές πιθανότατα για σένα λεπτομέρειες :)) μάλλον θα σε μπερδέψουν. Η κάθε γυναίκα βολεύεται διαφορετικά και δεν έχει και πολύ νόημα να προβληματιστείς με τις εμπειρίες που διαβάζεις εδώ. Όπως βλέπεις άλλη δε ζει χωρίς ταμπόν, άλλη ζορίζεται να το βάλει, άλλη το φοβάται, άλλη νιώθει πιο ασφαλής με σερβιέτα, αλλη τα χρησιμοποιεί όλα ανάλογα την περίσταση, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Η γνώμη γυναικολόγου για το αν είναι νωρίς για ταμπόν ή όχι θα σας κατευθύνει.

3 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Παράθεση

Εκει που πήρα το ουράνιο τόξο του grimms πουλούσαν και κυπελάκι .χα χα.

Τι είναι?ποια ξερει?

Εγώ το χρησιμοποιώ χρόνια :) και ξέρω προσωπικά μερικές γυναίκες που το χρησιμοποιούν επίσης. Θα το πρότεινα αλλά με πρόλαβες. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα. Μόλις πάρεις τον αέρα είναι ο, τι πιο υγιεινό και καθαρό κυκλοφορεί. Πέρα από το ότι μαθαίνεις το σώμα σου διότι βλέπεις το αίμα στην κανονική μορφή του και όχι απορροφημενο σε κάποιο βαμβάκι(κάτι που το κάνει να φαίνεται "βρώμικο", συν την μυρωδιά) η αίσθηση καθαριότητας είναι απερίγραπτη. Το προτείνω πάντα σε γυναίκες αν η συζήτηση πάει στην περίοδο. Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορούν και στην Ελλάδα (εγώ προ 10ετιας τα είχα παραγγείλει από το εξωτερικό, δεν υπήρχαν ακόμη εδώ) παρ'ολο που υπάρχουν γενικότερα από την δεκαετία του' 70.Φυσικα δεν γίνεται καμία μεγάλη προσπάθεια προώθησης διότι οι εταιρίες σερβιετων, ταμπον κλπ καλά κρατούν συνεχίζοντας να προωθούν τα προϊόντα μιας χρήσης ώστε να χρειάζεται να αγοράζεις ξανά και ξανά. Αντιθέτως, με τα κυπελλάκια περιόδου παίρνεις ένα και το κρατάς για 10 χρόνια οπότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το περιβάλλοντικο κόστος είναι μηδαμινό. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η γυναικολόγος μου το χρησιμοποιεί. Βέβαια, για μια έφηβη που δεν εχει συνεχή παρουσία θηλυκού που το χρησιμοποιεί επίσης πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να το δεχθεί γιατί θα δυσκολευτεί να λυνει τις οποιες αποριες. Αλλά προσωπικά θα ήθελα πολύ να μου το είχε προτείνει κάποιος νωρίτερα. Μετά από τόσα χρόνια χρήσης δεν μπορώ να βάλω τίποτα άλλο και το ίδιο ακούω και από όσες το χρησιμοποιούν. 

Just now, Sentir...natureza είπε:

Εγώ το χρησιμοποιώ χρόνια :) και ξέρω προσωπικά μερικές γυναίκες που το χρησιμοποιούν επίσης. Θα το πρότεινα αλλά με πρόλαβες. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα. Μόλις πάρεις τον αέρα είναι ο, τι πιο υγιεινό και καθαρό κυκλοφορεί. Πέρα από το ότι μαθαίνεις το σώμα σου διότι βλέπεις το αίμα στην κανονική μορφή του και όχι απορροφημενο σε κάποιο βαμβάκι, η αίσθηση καθαριότητας είναι απερίγραπτη. Το προτείνω πάντα σε γυναίκες αν η συζήτηση πάει στην περίοδο. Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορούν και στην Ελλάδα (εγώ προ 10ετιας τα είχα παραγγείλει από το εξωτερικό, δεν υπήρχαν ακόμη εδώ) παρ'ολο που υπάρχουν γενικότερα από την δεκαετία του' 70.Φυσικα δεν γίνεται καμία μεγάλη προσπάθεια προώθησης διότι οι εταιρίες σερβιετων, ταμπον κλπ καλά κρατούν συνεχίζοντας να προωθούν τα προϊόντα μιας χρήσης ώστε να χρειάζεται να αγοράζεις ξανά και ξανά. Αντιθέτως, με τα κυπελλάκια περιόδου παίρνεις ένα και το κρατάς για 10 χρόνια οπότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το περιβάλλοντικο κόστος είναι μηδαμινό. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η γυναικολόγος μου το χρησιμοποιεί. Βέβαια, για μια έφηβη που δεν εχει συνεχή παρουσία θηλυκού που το χρησιμοποιεί επίσης πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να το δεχθεί γιατί θα δυσκολευτεί να λυνει τις οποιες αποριες. 

Πως χρησιμοποιείται?

Just now, μαγιοπουλας είπε:

Πως χρησιμοποιείται?

Αν αναζητήσεις "κύπελλο περιόδου" θα βρεις πληροφορίες. Πλέον υπάρχουν και στα ελληνικά γιατί όταν τα αγόρασα εγώ μόνο στα αγγλικά έβρισκα πληροφοριες(menstrual cup για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες). Με λίγα λόγια είναι ένα κυπελλάκι από χειρουργική σιλικόνη που το τοποθετείς μέσα στον κόλπο με ένα-δύο χειρισμους και μπορείς να το φοράς άνετα και για 12 ώρες (δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικου σοκ). Το αλλάζεις αφαιροντας το, αδειάζεις το περιεχόμενο, το ξεπλένεις με νερό και το ξαναβαζεις.Το βράζεις για λίγο πριν τη πρώτη χρήση κάθε κύκλου και στο τέλος του κάθε κύκλου και το αποθηκεύεις μέχρι την επόμενη εμμηνο ρύση. Κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη και πλέον υπάρχουν πολλές μάρκες. 

Αν αναζητήσεις "κύπελλο περιόδου" θα βρεις πληροφορίες. Πλέον υπάρχουν και στα ελληνικά γιατί όταν τα αγόρασα εγώ μόνο στα αγγλικά έβρισκα πληροφοριες(menstrual cup για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες). Με λίγα λόγια είναι ένα κυπελλάκι από χειρουργική σιλικόνη που το τοποθετείς μέσα στον κόλπο με ένα-δύο χειρισμους και μπορείς να το φοράς άνετα και για 12 ώρες (δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικου σοκ). Το αλλάζεις αφαιροντας το, αδειάζεις το περιεχόμενο, το ξεπλένεις με νερό και το ξαναβαζεις. Κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη και πλέον υπάρχουν πολλές μάρκες. 

Το έψαξα κ εγώ λίγο στο ίντερνετ κ η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε σαν ιδέα αλλά στην χρήση είναι εύκολο? Μπορείς να το βγάλεις εύκολα η υπάρχει πιθανότητα να πάει πιο βαθιά στον κόλπο κ να δυσκολευτεί? Απ' ότι κατάλαβα το ταμπον μπαίνει πιο βαθιά πάντως απ' το κυπελλακι έτσι? Ακόμα δεν έχω περίοδο απ' τη γέννα αλλά ίσως στο μέλλον το δοκιμάσω. Ακόμα κ το βράδυ φοριέται?

μπορείς να το φοράς άνετα και για 12 ώρες (δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικου σοκ). 

Νομίζω πως υπάρχει κίνδυνος τοξικού σοκ, έχει καταγραφεί περίπτωση. Από τότε που το διάβασα σταμάτησα να το φοράω τη νύχτα.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...