Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ύπνος και θηλασμός. Άραγε σχετίζονται;

Lenia16

Recommended Posts

Καλησπέρα, με απασχολεί πάρα πολύ το θέμα του ύπνου, καθώς έχω ένα πολύ δύσκολο παιδί το οποίο έχει φτάσει ενός έτους κ ξυπνάει έως κ 10 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Τη θήλαζα αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες κ κατόπιν η εισαγωγή στις στερεες έγινε αρκετά εύκολα κ σήμερα τρώει κανονικά όλα τα φαγητά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και φυσικά το βράδυ δεν πεινάει. Να καταλάβω στις 4 το πρωί, αλλά όταν έχει φάει στις 8 φαγητο κ θηλάσει στις 9, δε δικαιολογείται το ξύπνημα στις 11. Δεν είναι από τα μωρά που μέσα στην ημέρα θα ζητήσει στήθος, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις πχ αρρώστια, αλλά το βράδυ σπάνια θα ξανακοιμηθεί χωρίς αυτό. Έχουμε προσπαθήσει να πηγαίνει ο μπαμπάς να της δίνει νερό, να κοιμάται μαζί της στο δωμάτιο της, δεν έχει πιάσει τπτ. Να σημειώσω ότι λόγω των πολλών ξυπνηματων έχουμε κουραστεί πάρα πολύ κ αναπόφευκτα την παίρνουμε μαζί μας στο κρεβάτι γιατί αλλιώς είμαστε σαν ζόμπι το πρωί κ έτσι τουλάχιστον κοιμόμαστε όλοι.

Μέσα στην ημέρα κοιμάται περίπου ένα 2ωρο συνολικά κ περίπου 12 ώρες -οχι σερί εννοειται- το βραδυ. Τώρα έχουμε ξεκινήσει σιγά σιγά, την τελευταία εβδομάδα, να της δίνουμε φρέσκο γαλα με το ποτηράκι, το οποίο φυσικά δεν πίνει. Κατά τα άλλα, είναι ένα μωρό που δεν γκρινιάζει καθολου.

Διαβάζω πολλές αναρτήσεις εδώ στο φόρουμ από μαμάδες που θηλάζουν τα μωράκια τους κ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στον ύπνο. Η απορία μου είναι η εξής και εντελώς εγκυκλοπαιδικα, μιας κ εδώ που φτάσαμε δύσκολα αλλαζει κάτι, απλά για μελλοντική γνώση κ συμμορφωση: άραγε, τα μωρά που τρέφονται με γάλα σκόνη έχουν τόσα πολλά ξυπνήματα σε τέτοια ηλικία ή είναι "προτέρημα" των θηλαζοντων; Κ επίσης, πόσα θηλαζοντα δεν ξυπνούν το βράδυ; Γιατί εγώ ξέρω μόνο ένα απτις 8 γνωστές μου περιπτώσεις. Φυσικά δε μιλώ για νεογέννητα.

Τελικά, μήπως όντως ευθύνεται η σωματική "εξάρτηση" απο τη μαμά των μωρών που θηλάζουν κ ξυπνούν αναζητώντας τη; Ξέρω ότι αν δώσω ξένο γάλα δε σημαίνει ότι θα κοιμηθεί αλλά αν δεν είχε κανει εξαρχής τη σύνδεση με το στηθος, τώρα μήπως κοιμόταν;

Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν την παίρνει ο υπνος με τη θηλή στο στόμα, απλά θέλει να πιει γάλα για 2 λεπτά, γυρίζει πλευρό κ ξανακοιμάται. Εγώ όμως κ ο πατέρας της ξυπνάμε κανονικά, γιατί σηκώνεται καθιστή στο κρεβάτι κ φωνάζει "μααααμ"!

ΥΓ. Πότε προβλέπεται να κοιμηθούμε;;

Edited by Lenia16

Διαφημίσεις

Αχ κ μόλις απάντησα στο θέμα ρουτίνα ύπνου..χεχε.Λοιπόν εγώ θα σου πω απο την εμπειρια μου αν κ μικρή οτι όσο θηλαζα (για 4 μήνες) το μωρό είχε συνδέσει το θηλασμό με τον ύπνο κ μόνο ετσι κοιμόταν.Στην πορεία (κ όσο θηλαζα) κατάλαβα ότι θέλει στήθος οχι πεινάει αλλά γτ θέλει να πιπιλίσει ε και επι ευκαιρίας "έπαιρνε κ μια τζούρα".Η διαπίστωση έγινε όταν πήρα χαμπάρι οτι ξυπνάει την ίδια ακριβώς ώρα.Εκεί της έδινα πιπίλα κ σιγα σιγα το τράβηξα μέχρι τις 6.Κοιμόταν στις 8,τη θηλαζα κοιμισμένη στις 22:00 εκτός κ είχαμε πάει βόλτα που πήγαινε πιο αργά ή την ώρα που πήγαινα εγώ για ύπνο και μετά πάλι τη θηλαζα το πρωι.Μόνο αν έκλαιγε την έβαζα στο στήθος πριν τις 6,αλλά σε γινόταν συχνά.Τώρα που πίνει σκόνη (κ μέχρι πριν μερικές μέρες) κοιμόταν 20:00-8:00 Χωρίς να την ακούσουμε...Τις τελευταίες μέρες μπορεί να ξυπνήσει πολλές φορές το βράδυ κ μάλιστα για να κοιμηθεί την παίρνω αγκαλιά κ την κουνάω..Από σήμερα είπα ότι δε θα το ξανακάνω αφού δεν κλαίει κ ας κοιμηθεί οπότε θέλει,θα μάθει. (Τώρα που γράφω την ακούω που παλεύει να κοιμηθεί κ έχει βρει μια πιπίλα κ τη βάζει στο στόμα κ παίζει).

Όπως καταλαβαίνεις είτε θηλάζεις είτε όχι το βραδινό ξύπνημα δεν το γλυτώνεις...Έχω αρκετές κοπέλες που έχουν παιδιά στην ιδια περίπου ηλικία κ ολα κάνουν το ιδιο...  

πρίν από 10 λεπτά , Elfer είπε:

Αχ κ μόλις απάντησα στο θέμα ρουτίνα ύπνου..χεχε.Λοιπόν εγώ θα σου πω απο την εμπειρια μου αν κ μικρή οτι όσο θηλαζα (για 4 μήνες) το μωρό είχε συνδέσει το θηλασμό με τον ύπνο κ μόνο ετσι κοιμόταν.Στην πορεία (κ όσο θηλαζα) κατάλαβα ότι θέλει στήθος οχι πεινάει αλλά γτ θέλει να πιπιλίσει ε και επι ευκαιρίας "έπαιρνε κ μια τζούρα".Η διαπίστωση έγινε όταν πήρα χαμπάρι οτι ξυπνάει την ίδια ακριβώς ώρα.Εκεί της έδινα πιπίλα κ σιγα σιγα το τράβηξα μέχρι τις 6.Κοιμόταν στις 8,τη θηλαζα κοιμισμένη στις 22:00 εκτός κ είχαμε πάει βόλτα που πήγαινε πιο αργά ή την ώρα που πήγαινα εγώ για ύπνο και μετά πάλι τη θηλαζα το πρωι.Μόνο αν έκλαιγε την έβαζα στο στήθος πριν τις 6,αλλά σε γινόταν συχνά.Τώρα που πίνει σκόνη (κ μέχρι πριν μερικές μέρες) κοιμόταν 20:00-8:00 Χωρίς να την ακούσουμε...Τις τελευταίες μέρες μπορεί να ξυπνήσει πολλές φορές το βράδυ κ μάλιστα για να κοιμηθεί την παίρνω αγκαλιά κ την κουνάω..Από σήμερα είπα ότι δε θα το ξανακάνω αφού δεν κλαίει κ ας κοιμηθεί οπότε θέλει,θα μάθει. (Τώρα που γράφω την ακούω που παλεύει να κοιμηθεί κ έχει βρει μια πιπίλα κ τη βάζει στο στόμα κ παίζει).

Όπως καταλαβαίνεις είτε θηλάζεις είτε όχι το βραδινό ξύπνημα δεν το γλυτώνεις...Έχω αρκετές κοπέλες που έχουν παιδιά στην ιδια περίπου ηλικία κ ολα κάνουν το ιδιο...  

Καλά εννοείται δεν πας αφού δεν κλαίει! Μην κάνεις το λάθος κ μετά θέλει κούνημα για να κοιμηθεί. Εμένα οπότε ξυπνάει, σηκώνεται κ κλαίει, ειτε στην κούνια ειτε στο διπλό, δεν μπορώ να μην ασχοληθώ. Δεν έχει τύχει ούτε μια φορά να μην κλάψει. Για την ακρίβεια, κλαψουριζει κ φωνάζει ή μαμά ή μαμ! Δεν ξέρω, απλά ακουω περιστατικά που το μωρό κοιμάται όλη νύχτα κ λέω δεν μπορεί, κάτι λάθος συμβαίνει με εμάς...

Τώρα διάβασα την ανάρτηση σου στο άλλο ποστ. Είσαι πολύ τυχερή! Φτου να μη σας ματιασω, αλλά μη μιλάς καθόλου!:P

Edited by Lenia16

πρίν από 17 λεπτά , Lenia16 είπε:

Καλά εννοείται δεν πας αφού δεν κλαίει! Μην κάνεις το λάθος κ μετά θέλει κούνημα για να κοιμηθεί. Εμένα οπότε ξυπνάει, σηκώνεται κ κλαίει, ειτε στην κούνια ειτε στο διπλό, δεν μπορώ να μην ασχοληθώ. Δεν έχει τύχει ούτε μια φορά να μην κλάψει. Για την ακρίβεια, κλαψουριζει κ φωνάζει ή μαμά ή μαμ! Δεν ξέρω, απλά ακουω περιστατικά που το μωρό κοιμάται όλη νύχτα κ λέω δεν μπορεί, κάτι λάθος συμβαίνει με εμάς...

Τώρα διάβασα την ανάρτηση σου στο άλλο ποστ. Είσαι πολύ τυχερή! Φτου να μη σας ματιασω, αλλά μη μιλάς καθόλου!:P

Μπα τζίφος η δουλειά αφού πέρασε μια ώρα που δεν κοιμόταν κανένας κ ξεκίνησε να γκρινιάζει την πήρα αγκαλιά 2 λεπτά χαλάρωσε κ με το που την έβαλα στην κούνια γύρισε στο πλάι κ κοιμήθηκε..Τρομερό...Κ να επισημάνω ότι κάποτε κοιμόταν σερί κ είχα να το παινευομαι...Κάθε μέρα καινούρια συμπεριφορά..Εσύ συνέχισε να είσαι σταθερή ως προς τη ρουτίνα κ τα ωράρια κ δεν μπορεί κάποια στιγμή ια στρώσουν..Σίγουρα έχω κάνει λάθη το αναγνωρίζω κ ξέρω κ ποιά είναι άλλα είναι το 1ο..Τι να κανουμε..Όπως είπες,προς γνώση κ συμμόρφωση..

• Like 1

Διαφημίσεις

Oχι, δε σχετίζονται. Τα μωρά ξυπνανε γιατί πεινάνε μέχρι κάποια ηλικία, σίγουρα όχι το χρόνο. Μετά ξυπνάνε γιατί πονάνε, κρυώνουν, ζεσταίνονται, θέλουν παρέα. Κοιμούνται 10ωρα στους 6 μήνες αλλά στους 7 κλαίνε ανά μία ώρα κλπ κλπ. Ειναι φυσιολογικό, δεν είναι λάθος του γονιού. Απλά συχνά μαμάδες που από επιλογή δε θηλάζουν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μεθόδους εκπαιδευσης που περιλαμβάνουν κλάμα. Τα μωρά αυτά πάλι θα ξυπνάνε, απλά δε θα κλαίνε γιατί θα ξέρουν ότι κανείς δεν έρχεται.

Κορίτσια υπομονή! Μέχρι την προσχολική ηλικία είναι φυσιολογικό να ξυπνάνε καποιες φορές τη  νύχτα τα παιδάκια μας.Τα μωρά πρέπει κυριως να ικανοποιησουν την ανάγκη τους για πιπιλισμα. Αν δεν είναι στήθος θα είναι κάποιο υποκατάστατο, όπως η πιπίλα, κάποια κουβέρτα, κάποιο άλλο αντικειμενο. @Lenia16 θα ελεγα οτι εισαι και τυχερη που αφηνει μονη της το στηθος, αλλαζει πλευρο και κοιμαται. Εμενα το εχει κανει πολυ λιγες φορες αυτο και ειδικα εδω και 3 μηνες μπορει να ηθελε να ειναι 40' στο στηθος και μολις το εβγαζα να διαμαρτυροταν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτειτε πόσα περνάνε με την οδοντοφυια, τα άγχη αποχωρισμού, τα άλματα. Θα έλεγε κανείς ότι παλεύουν να κοιμηθούν ολόκληρη νύχτα, αλλά όλα τα παραπάνω δεν τους αφήνουν! Οποτε δεν πιστευω οτι ο υπνος συνδεεται καθαρα με το στηθος, αλλα με το πιπιλισμα και την αναγκη για ασφαλεια που αυτο προσφερει.

Edited by Sentir...natureza
  • Like 2

1 hour ago, ΑΡΓΚ said:

Απλά συχνά μαμάδες που από επιλογή δε θηλάζουν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μεθόδους εκπαιδευσης που περιλαμβάνουν κλάμα. Τα μωρά αυτά πάλι θα ξυπνάνε, απλά δε θα κλαίνε γιατί θα ξέρουν ότι κανείς δεν έρχεται.

Ατυχής δήλωση, αυθαίρετη και προσβλητική. Κι εμείς που δεν θηλάζουμε (και δεν αφορά κανέναν γιατί και πώς), κοιμόμαστε με τα μωρά μας και τους φτιάχνουμε γάλα κάθε 1, 2 ή 3 ώρες το βράδυ, τους πρώτους μήνες είχαμε έτοιμο 24 ώρες το 24ωρο γάλα για να μην περιμένουν ούτε τα 2 λεπτά που χρειάζεται ο θερμαντήρας για να ζεστάνει το νερό, και προσπαθούμε εξίσου να είμαστε καλές μάνες... 

Για να απαντήσω στη θεματοθέτρια, η δική μου εμπειρία λέει ότι δεν σχετίζεται ο θηλασμός.

• Like 4

10 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

...... έχει φτάσει ενός έτους κ ξυπνάει έως κ 10 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

............άραγε, τα μωρά που τρέφονται με γάλα σκόνη έχουν τόσα πολλά ξυπνήματα σε τέτοια ηλικία ή είναι "προτέρημα" των θηλαζοντων; ......

Εγώ δεν έχω υπάρξει θηλάζουσα, θέματα με τον ύπνο έχω αντιμετωπίσει φυσικά, αλλά σε ηλικία ενός έτους 10 φορές/νύχτα δεν ξυπνούσε κανένα από τα δύο παιδιά. Σκόρπια ξυπνήματα μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να είχαν κατά την διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης να περνούσαν διάφορες φάσεις που διατάρασσαν τον ύπνο (άγχος αποχωρισμού, δόντια κ.λπ.), αλλά δεν ήταν μια παγιωμένη κατάσταση.

Έχω αρκετές φίλες θηλάζουσες ωστόσο, οι οποίες στο σύνολό τους επεδίωξαν να αποσυνδέσουν τον ύπνο από τον θηλασμό αρκετά νωρίς (πολύ πριν τον χρόνο, χρησιμοποιώντας αρκετές από αυτές και μεθόδους κλάματος) και ο ύπνος των παιδιών τους (παρόλο που συνέχιζαν να θηλάζουν, απλά όχι για να κοιμηθούν) δεν διέφερε σε τίποτα από των δικών μου που δεν θήλασαν σχεδόν καθόλου.

Edited by Deena

πρίν από 6 λεπτά , Gkely είπε:

Ατυχής δήλωση, αυθαίρετη και προσβλητική. Κι εμείς που δεν θηλάζουμε (και δεν αφορά κανέναν γιατί και πώς), κοιμόμαστε με τα μωρά μας και τους φτιάχνουμε γάλα κάθε 1, 2 ή 3 ώρες το βράδυ, τους πρώτους μήνες είχαμε έτοιμο 24 ώρες το 24ωρο γάλα για να μην περιμένουν ούτε τα 2 λεπτά που χρειάζεται ο θερμαντήρας για να ζεστάνει το νερό, και προσπαθούμε εξίσου να είμαστε καλές μάνες... 

Για να απαντήσω στη θεματοθέτρια, η δική μου εμπειρία λέει ότι δεν σχετίζεται ο θηλασμός.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, οι μαμάδες που γνωρίζω κ δε θήλασαν δεν άφησαν ποτέ τα μωρά τους να κλάψουν το βράδυ. Το αντιθετο θα έλεγα. Απλά, μετά από κάποια ηλικία σταμάτησαν κ αυτά να ξυπνάνε τόσο πολυ οπότε λογικά τους ήταν πιο εύκολο. Ξυπνούσαν μια φορά για να φάνε κ τέλος. 

πρίν από 8 λεπτά , Deena είπε:

Εγώ δεν έχω υπάρξει θηλάζουσα, θέματα με τον ύπνο έχω αντιμετωπίσει φυσικά, αλλά σε ηλικία ενός έτους 10 φορές/νύχτα δεν ξυπνούσε κανένα από τα δύο παιδιά. Σκόρπια ξυπνήματα μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να είχαν κατά την διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης να περνούσαν διάφορες φάσεις που διατάρασσαν τον ύπνο (άγχος αποχωρισμού, δόντια κ.λπ.), αλλά δεν ήταν μια παγιωμένη κατάσταση.

Έχω αρκετές φίλες θηλάζουσες ωστόσο, οι οποίες στο σύνολό τους επεδίωξαν να αποσυνδέσουν τον ύπνο από τον θηλασμό αρκετά νωρίς (πολύ πριν τον χρόνο, χρησιμοποιώντας αρκετές από αυτές και μεθόδους κλάματος) και ο ύπνος των παιδιών τους (παρόλο που συνέχιζαν να θηλάζουν, απλά όχι για να κοιμηθούν) δεν διέφερε σε τίποτα από των δικών μου που δεν θήλασαν σχεδόν καθόλου.

Φυσικά τα πάντα είναι κ θέμα ιδιοσυγκρασίας. Η πλειοψηφία των παιδιών περνούν ολες αυτές τις φάσεις και εγώ δεν είμαι διατεθειμένη να αφήσω τη δικιά μου να κλαψει -χωρις επουδενί να κατακρίνω όσους το κάνουν, απλά εμείς δεν αντέχουμε γιατί κλαιει σπαρακτικα αν την αφήσουμε. Αυτό το έχω αποδεχτεί. Το ερώτημα μου είναι αν, χωρίς κάποια παρεμβατική μέθοδο, ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ συνεχόμενα. Κ στις μεθόδους περιλαμβάνω κ το no cry sleep solution με όλα όσα προτείνει κ την εμπλοκή του πατέρα στα ξυπνήματα να δίνει νερό κ να κουνάει κλπ κλπ. Από όσα παιδάκια ξέρω, αυτά που πίνουν σκόνη κοιμούνται από σχετικά νωρις, πλην ενός που είναι 20μηνων κ ξυπνάει ακόμη, ενώ από όσα θηλάζουν ξέρω μόνο ένα, που αποθηλασε μόνο τους στους 8 μηνες (;) και η μητέρα χρησιμοποιει μεθόδους κλαματος σε πολλές περιπτώσεις κ όχι μόνο στον ύπνο. Επισης, γνωριζω παιδάκια που θηλαζαν κ μόλις ήπιαν ξένο κοιμήθηκαν όλη νύχτα. Τυχαίο γεγονός; Μπορεί. 

2 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

δεν πιστευω οτι ο υπνος συνδεεται καθαρα με το στηθος, αλλα με το πιπιλισμα και την αναγκη για ασφαλεια που αυτο προσφερει.

Μέχρι ποια ηλικία;

Διαφημίσεις

3 ώρες πρίν, g1g1 είπε:

Κι εγω κατα βάθος πιστεύω οτι σχετίζονται :)

Kι εγώ πιστεύω ότι σχετίζονται. Εννοείται βέβαια πως δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα θηλάζοντα μωρά μόνο, αλλά μάλλον όλα τα μωρά που έχουν μάθει να κοιμούνται με αρκετή "βοήθεια" από τους γονείς. Περί αυτού πρόκειται...

2 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Oχι, δε σχετίζονται. Τα μωρά ξυπνανε γιατί πεινάνε μέχρι κάποια ηλικία, σίγουρα όχι το χρόνο. Μετά ξυπνάνε γιατί πονάνε, κρυώνουν, ζεσταίνονται, θέλουν παρέα. Κοιμούνται 10ωρα στους 6 μήνες αλλά στους 7 κλαίνε ανά μία ώρα κλπ κλπ. Ειναι φυσιολογικό, δεν είναι λάθος του γονιού. Απλά συχνά μαμάδες που από επιλογή δε θηλάζουν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μεθόδους εκπαιδευσης που περιλαμβάνουν κλάμα. Τα μωρά αυτά πάλι θα ξυπνάνε, απλά δε θα κλαίνε γιατί θα ξέρουν ότι κανείς δεν έρχεται.

Το έχω διαβάσει πολλές φορές αυτό, παίζει πολύ ως επιχείρημα εναντίον των μεθόδων ελεγχόμενου κλάματος, στην περίπτωσή μας πάντως δεν ισχύει. 12-14 μηνών η κόρη μου πέρασε μια φάση που ξυπνούσε το βράδυ και δεν κατάφερνε να ξανακοιμηθεί, οπότε τη βγάζαμε εγώ ή ο μπαμπάς της εναλλάξ δίπλα στο κρεβάτι της. Μια χαρά ήξερε να μας φωνάξει κι επίσης μια χαρά ξέρει να επικοινωνεί τις ανάγκες της γενικότερα...

Όσο για το άλλο που λες για τις μαμάδες που από επιλογή δε θηλάζουν, ότι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μέθοδο που περιλαμβάνει κλάμα, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ακριβώς και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω από πού αντλείς τις στατιστικές σου κάθε φορά :confused:. Αν ακούς συχνότερα από μαμάδες που δε θηλάζουν (δεν ξέρω τι σημασία έχει το "από επιλογή" και για ποιο λόγο το αναφέρεις) να προχωρούν σε εφραρμογή κάποιας μεθόδου ύπνου, είναι απλούστατα επειδή γενικώς, και είμαι απολύτως βέβαιη ότι ισχύει αυτό, οι περισσότερες μαμάδες που γνωρίζεις έχουν θηλάσει από λίγο έως καθόλου...δηλαδή κάπου είναι λογικό αυτά που ακούς να είναι κατά κανόνα από μη θηλάζουσες μαμάδες και λιγότερο από μαμάδες που θηλάζουν 6 μηνες, 1 χρόνο, 2 χρόνια.

• Like 3

lenia, εχουμε τους ιδιους προβληματισμους...και μου ξυνεις πληγες, θα τα πω εδω με την ευκαιρια που μου δινεις!

Απο τις εμπεριες του περιγυρου, εχω διαπιστωσει οτι ο συνεχομενος υπνος- ειτε με θηλασμο ειτε οχι- εξασφαλιζεται μονο με το "κοιμησου παιδι μου", τη μεθοδο δλδ αφηνω το παιδι να κλαψει μεχρι να συνηθισει. Φιλη μου που θηλαζε το εφαρμοσε και το κοριτσακι της απο 6 μηνων κοιμοταν συνεχομενα 9-8, εντυπωσιακο. Απο τη μια τους ζηλευω που κοιμουνται ανενοχλητοι, απο την αλλη το θεωρω εγκληματικο, τα λυπαμαι αυτα τα μωρακια. Ειχαμε αντιπαραθεση με τη φιλη μου γιαυτο το θεμα. Μα της λεω, εσυ ενηλικη, ολοκληρη γομαρα θελεις συντροφια τον αντρα σου, κι ενα μωρακι που δε μιλαει, δεν περπαταει, δεν ξερει ακομη που βρισκεται, πρεπει να κοιμαται μονο του; Η απαντηση της ειναι οτι το παιδι δεν παθαινει τπτ, μαθαινει να κοιμαται μονο του και αυτο βοηθαει την ισορροπια στην οικογενεια (επαφές, ξεκουραση, αλλο παιδι και τετοια). Της απαντησα οτι εμεις δε χρειαζομαστε το κρεβατι για να περασουμε καλα κι αν γεννηθει κι αλλο παιδι θα κοιμομαστε ολοι μαζι ξανα, οπως κανουνε σε ολο μου το σοι με μεγαλη επιτυχια και ετσι νιωθουμε ως γονεις ωραια- και το λεω ειλικρινα. Για την κουραση δεν εχω επιχειρημα, εκτος του οτι εχω ξενυχτησει για απειρες @@ριες, για το παιδι μου δε θα το κανω;

Δεν ειναι θεμα θηλαζουσας και μη, νομιζω ειναι θεμα ψυχολογιας γονεα και δικων του βιωματων. Στη δικη μου οικογενεια που μεγαλωσαμε ετσι, και οι θηλαζουσες και οι μη δεν αφησαν τα παιδια τους μονα τους σε ενα δωματιο ολο το βραδυ σαν να ειναι φιλοξενουμενοι.

Για να επανελθω στο θεμα...και με ξενο ξυπνανε, απλα πιο αραια γιατι ειναι λιγοτερο ευπεπτο. Επισης ειναι και θεμα ιδιοσυγκρασιας του παιδιου.

Η αληθεια ειναι ομως οτι κι εγω θα ηθελα λιγοτερα ξυπνηματα. Ο δικος μου ξυπναει 3-6 φορες, αλλα τις 3 σιγουρα πειναει, γιατι ρουφαει με λυσσα και ακουω την κοιλια του να γουργουριζει.

Μου εχουν πει οτι ο μονος τροπος να μην ξυπναει ειναι να βγει απο το δωματιο, που δεν προκειται να το κανω, το non cry solution μου φαινεται αρκετα περιπλοκο για να το εφαρμοσω, οποτε προχωραμε οπως εχει...

Καθε συμβουλη ευπροσδεκτη

• Like 1

Θα συμφωνησω με τα κοριτσια παραπανω, εντυπωσιαστηκα αρνητικα με τη δηλωση της ΑΡΓΚ. Ολες λεμε εδω μεσα οτι,και καλα, δεν ειναι κακο να μη θηλασεις για οποιοδηποτε λογο, δεν κανουμε διακρισεις, δεν ειναι κακες μαμαδες αυτες που δεν θηλαζουν κλπ και διαβαζω τετοιο ακυρο πραγμα! 

Δηλαδη οσες δεν θηλαζουν ειναι τοσο ακαρδες που αφηνουν τα παιδια να κλαινε; Ελεος

πρίν από 16 λεπτά , xarouli είπε:

lenia, εχουμε τους ιδιους προβληματισμους...και μου ξυνεις πληγες, θα τα πω εδω με την ευκαιρια που μου δινεις!

Απο τις εμπεριες του περιγυρου, εχω διαπιστωσει οτι ο συνεχομενος υπνος- ειτε με θηλασμο ειτε οχι- εξασφαλιζεται μονο με το "κοιμησου παιδι μου", τη μεθοδο δλδ αφηνω το παιδι να κλαψει μεχρι να συνηθισει. Φιλη μου που θηλαζε το εφαρμοσε και το κοριτσακι της απο 6 μηνων κοιμοταν συνεχομενα 9-8, εντυπωσιακο. Απο τη μια τους ζηλευω που κοιμουνται ανενοχλητοι, απο την αλλη το θεωρω εγκληματικο, τα λυπαμαι αυτα τα μωρακια. Ειχαμε αντιπαραθεση με τη φιλη μου γιαυτο το θεμα. Μα της λεω, εσυ ενηλικη, ολοκληρη γομαρα θελεις συντροφια τον αντρα σου, κι ενα μωρακι που δε μιλαει, δεν περπαταει, δεν ξερει ακομη που βρισκεται, πρεπει να κοιμαται μονο του; Η απαντηση της ειναι οτι το παιδι δεν παθαινει τπτ, μαθαινει να κοιμαται μονο του και αυτο βοηθαει την ισορροπια στην οικογενεια (επαφές, ξεκουραση, αλλο παιδι και τετοια). Της απαντησα οτι εμεις δε χρειαζομαστε το κρεβατι για να περασουμε καλα κι αν γεννηθει κι αλλο παιδι θα κοιμομαστε ολοι μαζι ξανα, οπως κανουνε σε ολο μου το σοι με μεγαλη επιτυχια και ετσι νιωθουμε ως γονεις ωραια- και το λεω ειλικρινα. Για την κουραση δεν εχω επιχειρημα, εκτος του οτι εχω ξενυχτησει για απειρες @@ριες, για το παιδι μου δε θα το κανω;

Δεν ειναι θεμα θηλαζουσας και μη, νομιζω ειναι θεμα ψυχολογιας γονεα και δικων του βιωματων. Στη δικη μου οικογενεια που μεγαλωσαμε ετσι, και οι θηλαζουσες και οι μη δεν αφησαν τα παιδια τους μονα τους σε ενα δωματιο ολο το βραδυ σαν να ειναι φιλοξενουμενοι.

Για να επανελθω στο θεμα...και με ξενο ξυπνανε, απλα πιο αραια γιατι ειναι λιγοτερο ευπεπτο. Επισης ειναι και θεμα ιδιοσυγκρασιας του παιδιου.

Η αληθεια ειναι ομως οτι κι εγω θα ηθελα λιγοτερα ξυπνηματα. Ο δικος μου ξυπναει 3-6 φορες, αλλα τις 3 σιγουρα πειναει, γιατι ρουφαει με λυσσα και ακουω την κοιλια του να γουργουριζει.

Μου εχουν πει οτι ο μονος τροπος να μην ξυπναει ειναι να βγει απο το δωματιο, που δεν προκειται να το κανω, το non cry solution μου φαινεται αρκετα περιπλοκο για να το εφαρμοσω, οποτε προχωραμε οπως εχει...

Καθε συμβουλη ευπροσδεκτη

Υπάρχουν κ μωρά που το χουν με τον ύπνο κ χωρίς κλάμα. Ξέρω ένα τέτοιο. Αλλά μάλλον είναι σπάνιες περιπτώσεις κ σίγουρα δεν είναι τα δικά μας μέσα σ' αυτες απ' ότι φαίνεται! 

Εμείς τη βάλαμε στο δωμάτιο της πριν από 4 μήνες, δεν άλλαξε τπτ. Πάντως, το να κοιμάται στο δωμάτιο του δεν το κάνει φιλοξενουμενο. Απλά πρέπει κ οι γονείς με κάποιο τρόπο να ξεκουράζονται, γιατί το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κ ο Θεός.

πρίν από 52 λεπτά , Lenia16 είπε:

Μέχρι ποια ηλικία;

Χοντρικα θα ελεγα μεχρι τα 3. Οπου τα δοντια εχουν βγει ολα (σημαντικη αιτια αναγκης πιπιλισματος), τα αγχη αποχωρισμου φθινουν, δεν τιθονται ζητηματα μεγαλων κατορθωματων (περπατημα, ομιλια) και το παιδι περναει σε αλλο αναπτυξιακο σταδιο. Φυσικα, ανα διαστηματα παλι ειναι φυσιολογικο να παλιδρομει και να αποζηταει την ασφαλεια της παρουσιας μας, χωρις ομως να ειναι αναγκαιο το πιπιλισμα.

Διαφημίσεις

πρίν από 3 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Χοντρικα θα ελεγα μεχρι τα 3. Οπου τα δοντια εχουν βγει ολα (σημαντικη αιτια αναγκης πιπιλισματος), τα αγχη αποχωρισμου φθινουν, δεν τιθονται ζητηματα μεγαλων κατορθωματων (περπατημα, ομιλια) και το παιδι περναει σε αλλο αναπτυξιακο σταδιο. Φυσικα, ανα διαστηματα παλι ειναι φυσιολογικο να παλιδρομει και να αποζηταει την ασφαλεια της παρουσιας μας, χωρις ομως να ειναι αναγκαιο το πιπιλισμα.

Την πατήσαμε δηλαδή!:rolleyes:

πρίν από 47 λεπτά , Lenia16 είπε:

Θα συμφωνήσω μαζί σου, οι μαμάδες που γνωρίζω κ δε θήλασαν δεν άφησαν ποτέ τα μωρά τους να κλάψουν το βράδυ. Το αντιθετο θα έλεγα. Απλά, μετά από κάποια ηλικία σταμάτησαν κ αυτά να ξυπνάνε τόσο πολυ οπότε λογικά τους ήταν πιο εύκολο. Ξυπνούσαν μια φορά για να φάνε κ τέλος. 

Φυσικά τα πάντα είναι κ θέμα ιδιοσυγκρασίας. Η πλειοψηφία των παιδιών περνούν ολες αυτές τις φάσεις και εγώ δεν είμαι διατεθειμένη να αφήσω τη δικιά μου να κλαψει -χωρις επουδενί να κατακρίνω όσους το κάνουν, απλά εμείς δεν αντέχουμε γιατί κλαιει σπαρακτικα αν την αφήσουμε. Αυτό το έχω αποδεχτεί. Το ερώτημα μου είναι αν, χωρίς κάποια παρεμβατική μέθοδο, ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ συνεχόμενα. Κ στις μεθόδους περιλαμβάνω κ το no cry sleep solution με όλα όσα προτείνει κ την εμπλοκή του πατέρα στα ξυπνήματα να δίνει νερό κ να κουνάει κλπ κλπ. Από όσα παιδάκια ξέρω, αυτά που πίνουν σκόνη κοιμούνται από σχετικά νωρις, πλην ενός που είναι 20μηνων κ ξυπνάει ακόμη, ενώ από όσα θηλάζουν ξέρω μόνο ένα, που αποθηλασε μόνο τους στους 8 μηνες (;) και η μητέρα χρησιμοποιει μεθόδους κλαματος σε πολλές περιπτώσεις κ όχι μόνο στον ύπνο. Επισης, γνωριζω παιδάκια που θηλαζαν κ μόλις ήπιαν ξένο κοιμήθηκαν όλη νύχτα. Τυχαίο γεγονός; Μπορεί. 

Μέχρι ποια ηλικία;

Θα σου πω εγω τι εκανα ελπιζοντας καποθ να σε βοηθησω. Θηλαζαμε πολλες φορες τη μερα, παρα πολλες. Και οπως ειναι λογικο οι ποσοτητες που ετρωγε καθε φορα θα ηταν μικροτερες απ οτι αν ετρωγε καθε 3ωρο για παραδειγμα. Αυτο νομιζω εχει σημασια γιατι το αισθημα κορεσμου βοηθαει τον υπνο. Φροντισα λοιπον αφου κοιμοταν περιπου στις 10 -ψιλοσταθερα αυτο (απλα ξυπνουσε μετα 12, 3, 6)τον θηλαζα τελευταια φορα στις 8  και 10 η ωρα του εδινα με μπιμπερο γαλα που ειχα αντλησει 120ml και μετα συμπληρωνε και κοιμοταν στο στηθος. Αυτο σε ηλικια 4 μηνων περιπου. Και μετα δεν ξυπνουσε τοσο και οταν ξυπνουσε τον φιλαγα και ξανακοιμοταν. Εγω απο αυτο καταλαβα οτι το παιδι ξυπναγε μεσα στη νυχτα-οπως ειναι το φυσιολογικο και υγιες, και απλα επειδη ψιλοπειναγε δεν τον ξαναεπερνε ο υπνος. Οποτε αντλουσα εγω μια φορα τη νυχτα γαλα - οταν θα με σηκωνε για αγκαλιτσες, ψυγειο, και του το εδινα "συπληρωμα" την επομενη πριν κοιμηθει. Στερεες τρωει? Ποσους θηλασμους κανετε την μερα? 

Παράθεση

Την πατήσαμε δηλαδή!:rolleyes:

:-D

Εκει πηγαινε το "Koριτσια υπομονη!"

Παντως, μετα απο κουβεντα με μαια-συμβουλο θηλασμου, μου ειπε οτι αν θελεις να κοψεις το θηλασμο στον υπνο θα μπορουσες να δωσεις πιπιλα. Βεβαια, εγω εκτος του οτι ειμαι αρνητικη γενικως με το θεσμο της πιπιλας, ειχα διαβασει καπου οτι μπιμπερο και πιπιλα μετα το χρονο πρεπει να αποφευγονται. Παρ'ολα αυτα αν υποθεσουμε οτι το παιδι την δεχτει σε αυτην την ηλικια (12+), μου ειπε οτι την δινεις μονο τις ωρες που κοιμαται, δηλαδη γινεται αξεσουαρ της κουνιας (και μονο) και σταδιακα δεν θα ζηταει στηθος γιατι εκτονωνει το πιπιλισμα στη πιπιλα. Θα ξυπναει και αντι να σε φωναζει να θηλασει θα πιανει την πιπιλα και θα συνεχιζει να κοιμαται. Δεν μπορω να πω οτι συμφωνω με αυτη τη προσεγγιση, αλλα σκεφτηκα να το παραθεσω μηπως πει την γνωμη του καποιος που ειχε την εμπειρια.

Edited by Sentir...natureza

Οπως ειπε κ η σεντιρ μετα τα 3τα πραγματα ειναι πολυ καλυτερα

Τα περισσοτερα μωρα μεχρι το χρονο ξυπνανε.συνηθως μετα το χρονο ισως αυτα που θηλαζουν,αν κ ο ανηψιος μου μεχρι τα δυο επινε ενα μπουκαλι το βραδυ.ο θηλασμος δ ειναι μονο φαι

Ισως τα περισσοτερα κοιμουνται γτ τα περισσοτερα δ θηλαζουν,ισως γτ τα περισσοτερα παιρνουν πιπιλα.οσα μωρα παιρνουν πιπιλα οι μαμαδες δ θεωρουν ξυπνημα το να σηκωθουν να τη δωσουν

Λενια αν εισαι σιγουρη οτι θηλαζει αρκετες φορες τη μερα κ δ ειναι απο πεινα,κ ειστε σε καλη φαση,οχι αρρωστοι η δοντια η αλμα,κανε σιγα σιγα αν θες αποθηλασμο το βραδυ η διαχωρισμο υπνου-θηλασμου.μετα το χρονο κ η δικια μου που κ που θηλαζε κ αλλαζε πλευρο για να κοιμηθει.αρχισα να της λεω οτι το βραδυ δ πινουμε γαλα,το γαλα κοιμαται,θα πιεις το πρωι,τη ρωτουσα αν διψαει,η αν θελει απλα να κοιμηθουμε αγκαλια.οταν θηλαζε εβγαζα τη θηλη πριν κοιμηθει τελειως.φυσικα αυτα δ επιαναν καθε φορα.παντως απο 1,5ετους αρχισε να κοιμαται 6-8ωρα κ να μπει σε φαση αποθηλασμου,κ εγω απλα το υποστηριζα

Κ επειδη κ καθε παιδι ειναι διαφορετικο,ο μικρος μου ενω κανω ακριβως τα ιδια με την κορη μου,απο 3μηνων αν δ εχει πονακια κοιμαται 5ωρα,κ πλεον ενος ετους τα καλα μας βραδια ξυπναει μονο μια φορα.αυτο βεβαια συμβαινει στο 1/3με μισα βραδια αλλα προλαβαινω να ξεκουραστω

Κ τουλ εγω τα κοιμιζω στο 5' με το στηθος.η αδερφη μου μπορει να εκανε κ δυο ωρες κ ο μικρος για να κοιμηθει ηθελε να τραβαει μαλλια!

πρίν από 18 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Εκει πηγαινε το "Koριτσια υπομονη!"

Παντως, μετα απο κουβεντα με μαια-συμβουλο θηλασμου, μου ειπε οτι αν θελεις να κοψεις το θηλασμο στον υπνο θα μπορουσες να δωσεις πιπιλα. Βεβαια, εγω εκτος του οτι ειμαι αρνητικη γενικως με το θεσμο της πιπιλας, ειχα διαβασει καπου οτι μπιμπερο και πιπιλα μετα το χρονο πρεπει να αποφευγονται. Παρ'ολα αυτα αν υποθεσουμε οτι το παιδι την δεχτει σε αυτην την ηλικια (12+), μου ειπε οτι την δινεις μονο τις ωρες που κοιμαται, δηλαδη γινεται αξεσουαρ της κουνιας (και μονο) και σταδιακα δεν θα ζηταει στηθος γιατι εκτονωνει το πιπιλισμα στη πιπιλα. Θα ξυπναει και αντι να σε φωναζει να θηλασει θα πιανει την πιπιλα και θα συνεχιζει να κοιμαται. Δεν μπορω να πω οτι συμφωνω με αυτη τη προσεγγιση, αλλα σκεφτηκα να το παραθεσω μηπως πει την γνωμη του καποιος που ειχε την εμπειρια.

Θα σου πω εγώ που έχω δώσει πιπίλα από 2 μηνών. Την παίρνει μόνο για τον ύπνο κ ποτέ μέσα στη μέρα, ούτε καν τη ζητάει. Αν θέλει να θηλάσει την πιάνει, τη βγάζει απτό στόμα κ την πετάει επιδεικτικα, αν δεν την έχει ήδη φτύσει στον ύπνο της ή μόλις ξυπνήσει. 

πρίν από 29 λεπτά , gorilaz είπε:

Στερεες τρωει? Ποσους θηλασμους κανετε την μερα? 

Αν κάτσω κάτω θα φάει κ εμένα. Τρώει φρούτοκρέμα το πρωί κ μετά μισό σταφιδόψωμο ή τοστ, μετά θηλάζει, μετά μεσημεριανό, θηλάζει, ομελέτα ή κρέμα δημητριακών, βρώμη, γιαούρτι, τοστ, ρυζόγαλο κλπ για απογευματινο, τραχανά κατά τις 7.30 με 8 κ στις 9 που γυρίζω θηλάζει για να κοιμηθεί. Κάνει περίπου 3 θηλασμους την ημέρα αλλά τώρα ξεκινώ τη φάση "δεν προσφέρω-δεν αρνούμαι" για να αποθηλασουμε πολύ σταδιακά. 

πρίν από 22 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Παντως, μετα απο κουβεντα με μαια-συμβουλο θηλασμου, μου ειπε οτι αν θελεις να κοψεις το θηλασμο στον υπνο θα μπορουσες να δωσεις πιπιλα. Βεβαια, εγω εκτος του οτι ειμαι αρνητικη γενικως με το θεσμο της πιπιλας

Σε μας ουτε η πιπιλα πιανει- δλδ την παιρνει κανονικα καποιες φορες (τη δινω μονο το βραδυ) κι οταν θελει στηθος ή οταν τη βαριεται την πεταει οσο πιο μακρυα μπορει με τσατιλα. Τεσπα.

Ισως κι εμεις εχουμε κακομαθει, θελω να πω, θελουμε ενα παιδι να τρωει οσο λενε οι ερευνες, να ειναι μονιμως χαρουμενο, να κοιμαται χ ωρες χωρις ενοχληση και τετοια. Χωρις να υποτιμω την αναγκα για υπνο βεβαια

• Like 1

πρίν από 55 λεπτά , xarouli είπε:

Απο τις εμπεριες του περιγυρου, εχω διαπιστωσει οτι ο συνεχομενος υπνος- ειτε με θηλασμο ειτε οχι- εξασφαλιζεται μονο με το "κοιμησου παιδι μου", τη μεθοδο δλδ αφηνω το παιδι να κλαψει μεχρι να συνηθισει. Φιλη μου που θηλαζε το εφαρμοσε και το κοριτσακι της απο 6 μηνων κοιμοταν συνεχομενα 9-8, εντυπωσιακο.

Δεν είναι καθόλου έτσι, υπάρχουν μωρά που "το έχουν" με τον ύπνο, ο γιος μου κοιμάται συνεχόμενα από 3 μηνών, από την έξοδο από το μαιευτήριο και μέχρι 30 ημερών ξυπνούσε 2 φορές για φαγητό και στον μήνα πάνω έκανε μόνο ένα ξύπνημα. Δεν χρειάστηκε ποτέ καμία παρέμβαση για κοιμηθεί συνεχόμενα, οι παρεμβάσεις που κάναμε ήταν στο να αποκοιμιέται πιο εύκολα και γρήγορα γιατί έκανε πολλή ώρα, αλλά κατα τα άλλα ο συνεχόμενος ύπνος δεν ήταν ποτέ πρόβλημα μαζί του.

Επίσης, το "κοιμήσου παιδί μου" δεν είναι "αφήνω το παιδί να κλάψει μέχρι να συνηθίσει".

1 hour ago, xarouli είπε:

Ειχαμε αντιπαραθεση με τη φιλη μου γιαυτο το θεμα. Μα της λεω, εσυ ενηλικη, ολοκληρη γομαρα θελεις συντροφια τον αντρα σου, κι ενα μωρακι που δε μιλαει, δεν περπαταει, δεν ξερει ακομη που βρισκεται, πρεπει να κοιμαται μονο του; Η απαντηση της ειναι οτι το παιδι δεν παθαινει τπτ, μαθαινει να κοιμαται μονο του και αυτο βοηθαει την ισορροπια στην οικογενεια (επαφές, ξεκουραση, αλλο παιδι και τετοια). Της απαντησα οτι εμεις δε χρειαζομαστε το κρεβατι για να περασουμε καλα κι αν γεννηθει κι αλλο παιδι θα κοιμομαστε ολοι μαζι ξανα, οπως κανουνε σε ολο μου το σοι με μεγαλη επιτυχια και ετσι νιωθουμε ως γονεις ωραια- και το λεω ειλικρινα. Για την κουραση δεν εχω επιχειρημα, εκτος του οτι εχω ξενυχτησει για απειρες @@ριες, για το παιδι μου δε θα το κανω;

Είναι κρίμα να έρχεστε σε αντιπαραθέσεις όταν η κάθεμια είναι ευχαριστημένη με τις επιλογές της, δεν χρειάζεται να πείσει κανένας κανέναν. Η ευθύνη του κάθε παιδιού ανήκει στους γονείς του, όπως επίσης η καθημερινότητα της κάθε οικογένειας δεν είναι υπόθεση κανενός τρίτου.

1 ώρα πρίν, Lenia16 είπε:

Το ερώτημα μου είναι αν, χωρίς κάποια παρεμβατική μέθοδο, ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ συνεχόμενα. Κ στις μεθόδους περιλαμβάνω κ το no cry sleep solution με όλα όσα προτείνει κ την εμπλοκή του πατέρα στα ξυπνήματα να δίνει νερό κ να κουνάει κλπ κλπ.

Κανένα παιδί δεν έχει φτάσει π.χ. 5 ετών χωρίς να κοιμάται συνεχόμενα τη νύχτα (αν και αρκετά 5χρονα πάνε στο κρεβάτι των γονιών του τη νύχτα). Ωστόσο, αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμα και την πιο ήπια παρέμβαση, πρέπει να είναι οπλισμένος με πολλή υπομονή!

• Like 1

πρίν από 21 λεπτά , vicky86 είπε:

αρχισα να της λεω οτι το βραδυ δ πινουμε γαλα,το γαλα κοιμαται,θα πιεις το πρωι,τη ρωτουσα αν διψαει,η αν θελει απλα να κοιμηθουμε αγκαλια.

Το έχω δει που το χεις ξαναγράψει κ προσπάθησα να το κάνω. Τη ρωτάω τι θέλεις αγάπη μου κ δείχνει το στήθος μου κ λέει μααααμ. Λέω τώρα κοιμούνται όλοι, κ η μαμά κ ο μπαμπάς κ οι παππούδες κ το γάλα γιατί είναι βραδυ. Ε εκεί, απλώνει χέρι, πιάνει το στήθος μου κ ξανά μαααααμ! Παταγωδης αποτυχία!

Just now, vicky86 είπε:

Οπως εγραψα ομως το 10φορες εγινε 3μεσα σε 6μηνες οχι απο τη μια στιγμη στην αλλη

Ναι αλλά σε 6 μήνες μπορεί κ να ειχε κατακτήσει το συνεχόμενο ύπνο μόνη της, χωρίς καμία προσπάθεια δική σου. Είναι μεγάλο το διάστημα.