Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οικονομική κρίση και έξοδα σπιτιού

tsagbaby

Recommended Posts

Just now, jellyfishch είπε:

κι εγώ την ίδια απορία έχω.. Πώς τη βγάζουν δύο άτομα με το βασικό (γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις κάτι καλύτερο) και ένα δύο παιδιά, που είδικά όταν είναι μικρά ο ένας από τους δύο θα πρέπει στην καλύτερη να δουλεύει part time. Ζητάνε εξωφρενικά ποσά (πχ 600 ευρώ όσα δηλαδή και ο βασικός) και απορώ πώς δεν έχει παρέμβει το κράτος γι αυτό το ζήτημα.  Βέβαια οι ιδιοκτήτες από τη μεριά τους αιτιολογούν τη φορολογία και την ελευθερη αγορά, αλλά και πάλι για εμένα δε θα πρεπε να επιτρέπεται. Αφού δεν υπάρχει ελεγχος όμως εννοείται ότι και όσο θέλουν θα χρεώσουν, και θα χρεώνουν όλοι πάνω κάτω το ίδιο ώστε να αναγκαστεί ο ενοικιαστής να τα δώσει. 

Και μάλιστα σε κάποιες οικογένειες δουλεύει μόνο ο ένας. Είναι ελεύθερη αγορά οπότε ο καθένας κοστολογεί όσο θέλει την ιδιοκτησία του. Και φυσικά, επειδή οι τιμές είναι ίδιες πάνω κάτω, είναι πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι. Για να μην πω ότι πολλοί δεν επιτρέπουν κατοικίδια, κάτι που νομικά δεν ευσταθεί. 

Με τα ενοίκια όμως που ακούω και βλέπω να ζητούν συν τους λογαριασμούς, ο βασικός μισθός έκανε φτερά. Για διατροφή κι άλλες ανάγκες ούτε λόγος.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 112
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, jellyfishch said:

κι εγώ την ίδια απορία έχω.. Πώς τη βγάζουν δύο άτομα με το βασικό (γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις κάτι καλύτερο) και ένα δύο παιδιά, που είδικά όταν είναι μικρά ο ένας από τους δύο θα πρέπει στην καλύτερη να δουλεύει part time. Ζητάνε εξωφρενικά ποσά (πχ 600 ευρώ όσα δηλαδή και ο βασικός) και απορώ πώς δεν έχει παρέμβει το κράτος γι αυτό το ζήτημα.  Βέβαια οι ιδιοκτήτες από τη μεριά τους αιτιολογούν τη φορολογία και την ελευθερη αγορά, αλλά και πάλι για εμένα δε θα πρεπε να επιτρέπεται. Αφού δεν υπάρχει ελεγχος όμως εννοείται ότι και όσο θέλουν θα χρεώσουν, και θα χρεώνουν όλοι πάνω κάτω το ίδιο ώστε να αναγκαστεί ο ενοικιαστής να τα δώσει. 

Δεν ξέρω πού είσαι αλλά στην Αθήνα 600 διαμέρισμα δύο υπνοδωμάτια με βεράντα είναι σχεδόν λαχείο. 700 τα θέλεις σίγουρα. Χωρίς βεράντα ναι οκ. 

πρίν από 13 λεπτά , jellyfishch είπε:

Eπειδή ξέρω ουκ ολίγες τέτοιες οικογένειες:

1) δε βρίσκεις σπίτι όπως το φαντάζεσαι, αλλά παλιό διαμέρισμα ή και μονοκατοικία, που για πολλές από εμάς θα έπαιρνε τον τίτλο παράγκα, και δίνεις γύρω στα 300

2) κάνεις ό,τι δουλειά συμπληρωματική τύχει στο δρόμο σου (ξέρω φιλόλογο με άνεργο άντρα που καθαρίζει σπίτια τα ΣΚ)

3) κόβεις οτιδήποτε κόβεται και μετράς και τα λεπτά για να δεις τι οικονομία θα κάνεις

Just now, maripoz said:

Δεν ξέρω πού είσαι αλλά στην Αθήνα 600 διαμέρισμα δύο υπνοδωμάτια με βεράντα είναι σχεδόν λαχείο. 700 τα θέλεις σίγουρα. Χωρίς βεράντα ναι οκ. 

Σοκ! Απλά. Υπερβολικά ποσά 

(δεν εννοώ ότι εσύ υπερβάλεις, για να μην παρεξηγηθώ) 

Just now, Chrysoum said:

Σοκ! Απλά. Υπερβολικά ποσά 

(δεν εννοώ ότι εσύ υπερβάλεις, για να μην παρεξηγηθώ) 

Καθόλου δεν υπερβαλω. Αν θέλεις και κανένα πιο "καλό" προάστιο τύπου αγια παρασκευη ανεβαίνει κατά πολύ. Εμείς που πρόσφατα ψάχναμε εκεί δεν βρήκαμε τίποτα αξιοπρεπές κάτω από 800-900. Μιλάμε για δύο υπνοδωμάτια 

Just now, ΑΡΓΚ said:

Eπειδή ξέρω ουκ ολίγες τέτοιες οικογένειες:

1) δε βρίσκεις σπίτι όπως το φαντάζεσαι, αλλά παλιό διαμέρισμα ή και μονοκατοικία, που για πολλές από εμάς θα έπαιρνε τον τίτλο παράγκα, και δίνεις γύρω στα 300

2) κάνεις ό,τι δουλειά συμπληρωματική τύχει στο δρόμο σου (ξέρω φιλόλογο με άνεργο άντρα που καθαρίζει σπίτια τα ΣΚ)

3) κόβεις οτιδήποτε κόβεται και μετράς και τα λεπτά για να δεις τι οικονομία θα κάνεις

@ΑΡΓΚστοιχηματιζω ότι ούτε παράγκα δεν θα βρεις με δύο υπνοδωμάτια στα 300 ευρώ. Εκτός αν κυριολεκτεις και εννοείς θέση αντισκηνου σε καταυλισμό στο υπόλοιπο Αττικής 

Διαφημίσεις

Just now, maripoz είπε:

Καθόλου δεν υπερβαλω. Αν θέλεις και κανένα πιο "καλό" προάστιο τύπου αγια παρασκευη ανεβαίνει κατά πολύ. Εμείς που πρόσφατα ψάχναμε εκεί δεν βρήκαμε τίποτα αξιοπρεπές κάτω από 800-900. Μιλάμε για δύο υπνοδωμάτια 

@ΑΡΓΚστοιχηματιζω ότι ούτε παράγκα δεν θα βρεις με δύο υπνοδωμάτια στα 300 ευρώ. Εκτός αν κυριολεκτεις και εννοείς θέση αντισκηνου σε καταυλισμό στο υπόλοιπο Αττικής 

Παιδιά δεν παίρνεις παράγκα με 300 ευρώ μόνο ! Εμείς είμαστε έξω από Αθήνα αλλά και εδώ τα ενοίκια είναι απελπισία. Εμείς είχαμε την επιλογή να μένουμε στα πεθερικά μας αλλά δεν θέλαμε. Όποτε αναγκαστικά νοικιάσαμε. Δίνουμε 520 ευρώ με 3 υπνοδωμάτια για μονοκατοικία και λέμε ότι μας έχει κάτσει λαχείο. Δεν φεύγουμε με τίποτα από εδώ ... Εκτός και αν μας διώξουν χα χα 

Just now, Super.mum είπε:

Παιδιά δεν παίρνεις παράγκα με 300 ευρώ μόνο ! Εμείς είμαστε έξω από Αθήνα αλλά και εδώ τα ενοίκια είναι απελπισία. Εμείς είχαμε την επιλογή να μένουμε στα πεθερικά μας αλλά δεν θέλαμε. Όποτε αναγκαστικά νοικιάσαμε. Δίνουμε 520 ευρώ με 3 υπνοδωμάτια για μονοκατοικία και λέμε ότι μας έχει κάτσει λαχείο. Δεν φεύγουμε με τίποτα από εδώ ... Εκτός και αν μας διώξουν χα χα 

Χωρίς κεντρική θέρμανση, μια η το πολύ δύο μικρές κρεβατοκάμαρες, και παλιά κατασκευή με προβλήματα, εντός Αττικής, βρίσκεις και με 300 ευρώ. Άλλο που είναι τρομερός συμβιβασμός να μείνεις εκεί καθώς αδιανόητο για τους περισσότερους με ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Και όταν λέω μονοκατοικία με 300 ευρώ, εννοώ κουφώματα που μπαζουν, άθλια υδραυλικά, στέγες χωρίς μόνωση κλπ. Ξέρω οικογένειες με τέτοια ενοίκια, δεν το φανταζόμαι το ποσό. Προφανώς σε όχι κεντρικές η καλές περιοχές.

Just now, Super.mum είπε:

Μια χαρά μου ακούγεται το ενοίκιο που πληρώνετε. Δεν ξέρω αν είστε Αττική αλλά μες στην Αθήνα ή και σε προάστιά της πολύ δύσκολο να βρεις τέτοιο σπίτι με αυτό το ποσό.

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Χωρίς κεντρική θέρμανση, μια η το πολύ δύο μικρές κρεβατοκάμαρες, και παλιά κατασκευή με προβλήματα, εντός Αττικής, βρίσκεις και με 300 ευρώ. Άλλο που είναι τρομερός συμβιβασμός να μείνεις εκεί καθώς αδιανόητο για τους περισσότερους με ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Και όταν λέω μονοκατοικία με 300 ευρώ, εννοώ κουφώματα που μπαζουν, άθλια υδραυλικά, στέγες χωρίς μόνωση κλπ. Ξέρω οικογένειες με τέτοια ενοίκια, δεν το φανταζόμαι το ποσό. Προφανώς σε όχι κεντρικές η καλές περιοχές.

Και κεντρική θέρμανση να υπάρχει, σε πολλές πια πολυκατοικίες δεν την ανάβουν.

Just now, love kids είπε:

Μια χαρά μου ακούγεται το ενοίκιο που πληρώνετε. Δεν ξέρω αν είστε Αττική αλλά μες στην Αθήνα ή και σε προάστιά της πολύ δύσκολο να βρεις τέτοιο σπίτι με αυτό το ποσό.

Και κεντρική θέρμανση να υπάρχει, σε πολλές πια πολυκατοικίες δεν την ανάβουν.

Αττική πιάνει ... είναι όντος πολύ σπάνιο να βρεις με τόσα ! Είμαστε τυχεροί. 

Just now, ΑΡΓΚ said:

Άλλο ξέρω οικογένειες με τέτοια ενοίκια άλλο το νοικιασαν τώρα. Αν το νοικιασαν μέσα στην κρίση ναι οκ. Γνωστός μου έφυγε από 50τμ που νοικιαζε 300 ευρώ από το 2013 και ο ιδιοκτήτης το έδωσε 450 στον επόμενο. Αν νοικιασεις τώρα δεν παίζει η τιμή 300 ευρώ για δύο υπνοδωμάτια αλλά οκ αν είναι τρωγλη χωρίς θέρμανση και χωρίς υδραυλικά οκ τι να πω μπορεί και να παίζει 

Διαφημίσεις

Just now, maripoz είπε:

Άλλο ξέρω οικογένειες με τέτοια ενοίκια άλλο το νοικιασαν τώρα. Αν το νοικιασαν μέσα στην κρίση ναι οκ. Γνωστός μου έφυγε από 50τμ που νοικιαζε 300 ευρώ από το 2013 και ο ιδιοκτήτης το έδωσε 450 στον επόμενο. Αν νοικιασεις τώρα δεν παίζει η τιμή 300 ευρώ για δύο υπνοδωμάτια αλλά οκ αν είναι τρωγλη χωρίς θέρμανση και χωρίς υδραυλικά οκ τι να πω μπορεί και να παίζει 

Η αλήθεια είναι πως σπίτι με 2 κρεβατοκάμαρες με ενοίκιο €300 δεν έχω δει κι εγώ τελευταία. Άλλο αν έχει νοικιαστεί νωρίτερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο χάλια μπορεί να είναι για να ενοικιάζεται τόσο τώρα μιας και βλέπω παλιά διαμερίσματα δίχως μόνωση και καμιά ανακαίνιση να διατίθενται προς €500 το λιγότερο.

Just now, love kids said:

Η αλήθεια είναι πως σπίτι με 2 κρεβατοκάμαρες με ενοίκιο €300 δεν έχω δει κι εγώ τελευταία. Άλλο αν έχει νοικιαστεί νωρίτερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο χάλια μπορεί να είναι για να ενοικιάζεται τόσο τώρα μιας και βλέπω παλιά διαμερίσματα δίχως μόνωση και καμιά ανακαίνιση να διατίθενται προς €500 το λιγότερο.

Ναι είναι τρομερό, διαμερίσματα της κακιάς ώρας και ουσιαστικά ακατάλληλα για οικογένεια με παιδί/ά να κάνουν όσο ένας βασικός μισθός. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γινεται

Με τις τιμές αγοράς τι παίζει; γιατί εάν είναι να δίνει κάνεις 800 ευρώ για ενοίκιο, ίσως συμφέρει περισσότερο να αποπληρώνει δάνειο και να έχει δικό του σπίτι. 

Είμαι στην διαδικασία αγοράς σπιτιού στην Ελλάδα (μα πόσο χρονοβόρα διαδικασία-άσχετο!), αλλά είναι εκτός Αττικής οπότε δεν έχω εικόνα για Αττική. Πάντως του άντρα μου δεν του φαίνεται φθηνη η αγορά στην Ελλάδα, κάθε άλλο θα έλεγα

Just now, Chrysoum είπε:

Με τις τιμές αγοράς τι παίζει; γιατί εάν είναι να δίνει κάνεις 800 ευρώ για ενοίκιο, ίσως συμφέρει περισσότερο να αποπληρώνει δάνειο και να έχει δικό του σπίτι. 

Είμαι στην διαδικασία αγοράς σπιτιού στην Ελλάδα (μα πόσο χρονοβόρα διαδικασία-άσχετο!), αλλά είναι εκτός Αττικής οπότε δεν έχω εικόνα για Αττική. Πάντως του άντρα μου δεν του φαίνεται φθηνη η αγορά στην Ελλάδα, κάθε άλλο θα έλεγα

Τίποτα δεν είναι φτηνό στην Ελλάδα. Ειδικά σε σχέση με τους μισθούς...

Η αγορά σπιτιου σε νησί είναι πανάκριβη. και η αγορά γης. Και η ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Από πέρσι το χειμώνα κοντά στο σπίτι μας έχουν χτιστεί 3 ξενοδοχεία. Ένα μάλιστα ξεκίνησε να χτίζεται φέτος ενώ ήταν προφανές ότι υπάρχει ακόμα θέμα με την πανδημία. 

Ευτυχως στην επαρχία νοικιάζουμε οικονομικότερα. Εμείς πχ 300 για σπίτι μικρό βέβαια, 67 τετρ. αλλα ψηλοτάβανο με καλή διαρρύθμιση, πάνω στη θάλασσα, σκεπαστή βεράντα, κηπακι κ μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση κ σύγχρονα κουφώματα. Όμως αν δεν ήταν η πανδημία να κόψει λίγο τη φορά του rbnb είναι πιθανό ότι όποιον εμενε σε ανάλογο σπίτι θα τον έδιωχναν γιατί συμφέρει περισσότερο τον ιδιοκτήτη, καλοκαίρι με τη μέρα κ χειμώνα σε κάποιον που θα φύγει τέλος Ιουνίου. Πριν απ αυτό είχαμε αρχίσει να φοβόμαστε... 

Just now, Έσπερος said:

Τίποτα δεν είναι φτηνό στην Ελλάδα. Ειδικά σε σχέση με τους μισθούς...

Η αγορά σπιτιου σε νησί είναι πανάκριβη. και η αγορά γης. Και η ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Από πέρσι το χειμώνα κοντά στο σπίτι μας έχουν χτιστεί 3 ξενοδοχεία. Ένα μάλιστα ξεκίνησε να χτίζεται φέτος ενώ ήταν προφανές ότι υπάρχει ακόμα θέμα με την πανδημία. 

Ευτυχως στην επαρχία νοικιάζουμε οικονομικότερα. Εμείς πχ 300 για σπίτι μικρό βέβαια, 67 τετρ. αλλα ψηλοτάβανο με καλή διαρρύθμιση, πάνω στη θάλασσα, σκεπαστή βεράντα, κηπακι κ μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση κ σύγχρονα κουφώματα. Όμως αν δεν ήταν η πανδημία να κόψει λίγο τη φορά του rbnb είναι πιθανό ότι όποιον εμενε σε ανάλογο σπίτι θα τον έδιωχναν γιατί συμφέρει περισσότερο τον ιδιοκτήτη, καλοκαίρι με τη μέρα κ χειμώνα σε κάποιον που θα φύγει τέλος Ιουνίου. Πριν απ αυτό είχαμε αρχίσει να φοβόμαστε... 

Λογικό μου ακούγεται που είχατε αρχίσει να φοβάστε. Είναι εξωφρενικες οι τιμές. 

Καλά για αγορά σε νησιά δεν το συζητώ, ειδικά εάν μιλάμε για Κυκλάδες, είναι υπερβολικά ακριβά. Εμείς καταλήξαμε στην ηπειρωτική περιοχή και ναι μεν είναι φθηνότερα από ότι εάν είχαμε το αντίστοιχο σπίτι εδώ, γενικά όμως δεν το λες φθηνό όταν συγκρίνεις το κατά κεφαλήν εισόδημα. 

Διαφημίσεις

Just now, Chrysoum είπε:

Λογικό μου ακούγεται που είχατε αρχίσει να φοβάστε. Είναι εξωφρενικες οι τιμές. 

Καλά για αγορά σε νησιά δεν το συζητώ, ειδικά εάν μιλάμε για Κυκλάδες, είναι υπερβολικά ακριβά. Εμείς καταλήξαμε στην ηπειρωτική περιοχή και ναι μεν είναι φθηνότερα από ότι εάν είχαμε το αντίστοιχο σπίτι εδώ, γενικά όμως δεν το λες φθηνό όταν συγκρίνεις το κατά κεφαλήν εισόδημα. 

Ναι σε σχέση με το εισόδημα δεν είναι φτηνά, αυτό εννοώ. 

πρίν από 25 λεπτά , Chrysoum είπε:

Κοίτα στα καλά προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ) άρχισαν τελευταία πάλι να ακούγονται τιμές με 6 μηδενικά για οικόπεδα, όπως πολύ πριν την κρίση, οπότε θα έλεγα ότι οι τιμές γενικά είναι απλά εξωφρενικές :) 

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Κοίτα στα καλά προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ) άρχισαν τελευταία πάλι να ακούγονται τιμές με 6 μηδενικά για οικόπεδα, όπως πολύ πριν την κρίση, οπότε θα έλεγα ότι οι τιμές γενικά είναι απλά εξωφρενικές :) 

Για οικόπεδο χωρίς σπίτι????? Έχουν ξεφύγει...

Ευτυχώς εδώ που ζω είναι νορμάλ τα ενοίκια, δεν χρειάζεται να δώσεις όλο το μισθό!

8 ώρες πρίν, love kids είπε:

H μία οικογένεια που ξέρω, το σπίτι είναι πραγματικά από τον καιρό του Κολοκοτρώνη, φαντάσου ένα μικρό σπίτι, γύρω στα 70-80 τετραγωνικά το κόβω, αλλά σπίτι όταν κατασκευάστηκε κάποτε. Η στέγη που κάποτε ήταν με κεραμίδια έχει μαδήσει και ο ιδιοκτήτης έχει αντικαταστήσει με κομμάτια ελενίτ, τα παράθυρα δεν τα πολυανοίγουν γιατί φοβούνται ότι δε θα ξανακλείσουν, τα υδραυλικά μονόμως είναι χάλια, και θέρμανση με σόμπα και aircondition, που έβαλαν μόνοι τους. Όταν το βλέπεις δεν καταλαβαίνεις πόσο σαράβαλο είναι, γιατί οι ενοικιαστές το προσέχουν πολύ, το έχουν βάψει όλο, έχουν περιποιημένη αυλή κλπ, αλλά τα φαινόμενα απατούν. Αλλά το νοίκι είναι γύρω στα 300 ευρώ, οπότε δε διαμαρτύρονται.

Το άλλο είναι σε καλύτερη κατάσταση, πιο μικρούλι, ένα υπνοδωμάτιο και τα παιδιά κοιμούνται σε καναπέ που γίνεται κρεβάτι στο σαλόνι. Πάλι θέρμανση με σόμπα, αλλά από πάνω αξιοπρεπής ταράτσα. Εκεί το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι μακριά από συγκοινωνία, οπότε για να βρεις λεωφορείο θες αρκετό περπάτημα, και για να βρεις μετρό, αλλάζεις δύο λεωφορεία.

Just now, mama16 είπε:

Για οικόπεδο χωρίς σπίτι????? Έχουν ξεφύγει...

Ευτυχώς εδώ που ζω είναι νορμάλ τα ενοίκια, δεν χρειάζεται να δώσεις όλο το μισθό!

Τα οικόπεδα είναι πιο ακριβά από τα σπίτια από όσο κατάλαβα, ειδικά αν τα σπίτια είναι παλιότερα. Γιατί αν έχεις τόσα λεφτά για σπίτι, θες να το χτίσεις με βάση τα γούστα σου. Πάντως τα άκουσα από γνωστό μου μεσίτη σαν τιμές σε συμβόλαια που κλείστηκαν, όχι ευχολόγιο, και σχετικά νορμάλ οικόπεδα μισό με ένα στρέμμα, προοριζόμενα για μονοκατοικία, όχι να αγοράσεις ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Just now, ΑΡΓΚ said:

Εντάξει δεν μιλάω γι αυτές τις περιοχές. Μπήκα και είδα από περιέργεια τιμές στην Αγ. Παρασκευή που αναφέρθηκε πιο πριν. Σίγουρα δεν τα λες φθηνά, αλλά από το να δίνω 900 ή 1000 ευρώ σε ενοίκιο, το βρίσκω οικονομικοτερο να αγοράσω. Πάνω κάτω μεταξύ 200 και 300 χιλιάδες για ένα διαμέρισμα με καποια θέα και 2 - 3 υπνοδωμάτια. 

Just now, Chrysoum είπε:

Εντάξει δεν μιλάω γι αυτές τις περιοχές. Μπήκα και είδα από περιέργεια τιμές στην Αγ. Παρασκευή που αναφέρθηκε πιο πριν. Σίγουρα δεν τα λες φθηνά, αλλά από το να δίνω 900 ή 1000 ευρώ σε ενοίκιο, το βρίσκω οικονομικοτερο να αγοράσω. Πάνω κάτω μεταξύ 200 και 300 χιλιάδες για ένα διαμέρισμα με καποια θέα και 2 - 3 υπνοδωμάτια. 

Θα δίνεις όμως ένα 200-300άρι το μήνα σε ENΦΙΑ. Ακόμη και αν είναι δικό σου.

Just now, ΑΡΓΚ said:

Θα δίνεις όμως ένα 200-300άρι το μήνα σε ENΦΙΑ. Ακόμη και αν είναι δικό σου.

Τώρα σοβαρα είναι ο ΕΝΦΙΑ 3600 τον χρόνο για ένα διαμέρισμα ακόμη κι αν είναι σε σχετικά καλή περιοχή των Αθηνών;

Εμένα δεν μου βγαίνει πάντως πάνω από 500 ευρώ (ναι είναι εκτός Αττικής), αλλά τόση απόκλιση; πόση είναι η τιμή ζωνης στην Αγία Παρασκευή; 

Που και έτσι να είναι, μένουν 700 ευρώ από τα 1000 του ενοικίου. Δεν λέω ότι το να αγοράσεις είναι το καλύτερο για όλους, εμένα όμως θα μου ταίριαζε (και μάλλον θα με συνέφερε) περισσότερο. 

Για να αγοράσεις, όμως, σπίτι χρειάζεσαι κεφάλαιο και φυσικά δάνειο που πια δίνονται δύσκολα. Οπότε για τους περισσότερους ενοικιαστές είναι αδύνατο να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία. Κι επειδή κι εγώ νοικιάζω, ειλικρινά θα προτιμούσα να έχω δικό μου σπίτι και να πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Φυσικά και θα πλήρωνα λιγότερο από όσο δίνω για ενοίκιο. 

Just now, Chrysoum είπε:

Κοίτα, η κατάσταση έχει ως εξής: όσοι νοίκιασαν πριν ξεκινήσει αυτός ο παραλογισμός, έχουν φυσιολογικά ενοίκια αλλά έχουν εγκλωβιστεί, γιατί ξέρουν ότι αν αλλάξουν σπίτι θα ζοριστούν πολύ. Οι ιδιοκτήτες έχουν ξεφύγει, με την εξοργιστική ενθάρρυνση των μεσιτών. Στο μεταξύ νοικιάζονται πολλά επιπλωμένα, γιατί τα είχαν φτιάξει για airbnb και μετά έσκασε η πανδημία. Βάλε στον χορό και τις ξένες εταιρείες που αγοράζουν αβέρτα στο κέντρο και στα καλά προάστια για εκμετάλλευση (ή και για βίζα), και έχουμε ένα ωραίο κοκτέιλ σε μια χώρα με βασικό μισθό τα 540 ευρώ. 

Βασικά η Αθήνα βρίσκεται στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στο κέντρο, παρά μόνο τουρίστες και εταιρείες. Είναι πολλά τα παραδείγματα, ας μην τα αναφέρω. Θα πω μόνο ότι στο Βερολίνο, που είχε συμβεί το ίδιο πριν από καμιά δεκαετία λόγω του τεράστιου hype που είχε δημιουργηθεί γύρω από την πόλη, ο δήμος κάποια στιγμή έβαλε φρένο με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, στα +15% από τον μέσο όρο ανά περιοχή. Η αιτιολογία; Δεν ήθελαν να μεταφερθούν αναγκαστικά οι κάτοικοι στα προάστια και να μετακινούνται στο κέντρο μόνο για δουλειά και διασκέδαση. Εδώ δεν πρόκειται να συμβεί αυτό ούτε για πλάκα. 

Just now, Ilaeira said:

Κοίτα, η κατάσταση έχει ως εξής: όσοι νοίκιασαν πριν ξεκινήσει αυτός ο παραλογισμός, έχουν φυσιολογικά ενοίκια αλλά έχουν εγκλωβιστεί, γιατί ξέρουν ότι αν αλλάξουν σπίτι θα ζοριστούν πολύ. Οι ιδιοκτήτες έχουν ξεφύγει, με την εξοργιστική ενθάρρυνση των μεσιτών. Στο μεταξύ νοικιάζονται πολλά επιπλωμένα, γιατί τα είχαν φτιάξει για airbnb και μετά έσκασε η πανδημία. Βάλε στον χορό και τις ξένες εταιρείες που αγοράζουν αβέρτα στο κέντρο και στα καλά προάστια για εκμετάλλευση (ή και για βίζα), και έχουμε ένα ωραίο κοκτέιλ σε μια χώρα με βασικό μισθό τα 540 ευρώ. 

Βασικά η Αθήνα βρίσκεται στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στο κέντρο, παρά μόνο τουρίστες και εταιρείες. Είναι πολλά τα παραδείγματα, ας μην τα αναφέρω. Θα πω μόνο ότι στο Βερολίνο, που είχε συμβεί το ίδιο πριν από καμιά δεκαετία λόγω του τεράστιου hype που είχε δημιουργηθεί γύρω από την πόλη, ο δήμος κάποια στιγμή έβαλε φρένο με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, στα +15% από τον μέσο όρο ανά περιοχή. Η αιτιολογία; Δεν ήθελαν να μεταφερθούν αναγκαστικά οι κάτοικοι στα προάστια και να μετακινούνται στο κέντρο μόνο για δουλειά και διασκέδαση. Εδώ δεν πρόκειται να συμβεί αυτό ούτε για πλάκα. 

Ναι κατανοώ όσα λες, και έχω ακούσει και από φίλους μου αυτό ακριβώς που αναφέρεις, ότι δεν φεύγουν από το σπίτι που είναι, γιατί οι τιμές έχουν ξεφύγει. Επίσης καταλαβαίνω και αυτό που λέει η @love kidsγια το κεφάλαιο και την δανειοδότηση. Αν ήταν τόσο εύκολο να έχεις σπίτι, οι περισσότεροι που είχαν οικογένεια δεν θα νοικιαζαν. Δεν γνωρίζω πόσο είναι το κεφάλαιο που απαιτείται στην Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες είναι 15%. Τώρα για τα δάνεια παίζουν πολλοί παράγοντες, υπέθεσα όμως ότι εάν κάποιος μπορεί να δικαιολόγησει 1000 ευρώ από το εισόδημα του για ενοίκιο, τότε, θεωρητικα πάντα, θα μπορούσε να αιτηθεί στεγαστικό δάνειο.

Στο Βερολίνο όντως έγινε αυτό που λες και γι αυτό άλλωστε ήταν και αρκετά φθηνότερα τα ενοίκια από ότι σε Αμβούργο και Μόναχο, παρόλο που το Βερολίνο ήταν η πρωτεύουσα. Το 2015 εγώ έδινα 800 ευρώ για 65 τετραγωνικά σε καλή περιοχή του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένης και της θέρμανσης. Είμαι σίγουρη ότι αν δεν υπήρχε το πλαφόν θα είχαν ξεφύγει οι τιμές δεδομένου ότι το 2015 το Airbnb ήταν ήδη πολύ δημοφιλές. Δυστυχώς όμως όπως λες στην Αθήνα το θεωρώ πολύ δύσκολο να επιβληθεί κάτι τέτοιο. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...