Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ορθόδοξη Βάφτιση και καθολικός νονός

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 73
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Ο νονός κατά τη διάρκεια της βάφτισης οφείλει να πει το "Πιστεύω". Έλα όμως που από ό,τι ξέρω η βασική διαφορά των ορθόδοξων με τους καθολικούς επικεντρώθηκε στο "Πιστεύω".

Εμείς λέμε για το Άγιο Πνεύμα "το εκ του Πατρός εκπορευόμενο" ενώ αυτοί "το εκ του πατρός και του Υιου εκπορευόμενο".

Αυτό ήταν αρκετό να χωρίσει τις εκκλησίες στα δύο και μετά το διαχωρισμό αυτό βέβαια προέκυψαν και άλλες διαφορές αφού κάθε εκκλησία ακολούθησε το δικο της δρόμο.

Οπότε, στο μυστήριο της βάφτισης ποιο "Πιστεύω" θα πει ο καθολικός νονός. Το δικό του, κόντρα στη θρησκεία του νεοφώτιστου ή το ορθόδοξο κόντρα στη δικιά του θρησκεία;

θυμομουν οτι η διαφορα μας ειναι κατι με το αγιο πνευμα,εχεις δικιο ετσι εχουν τα πραγματα...

απο θρησκευτικα σκιζω!!!:-(

θα σαι παντα μεσα στην καρδια μας...

θυμομουν οτι η διαφορα μας ειναι κατι με το αγιο πνευμα,εχεις δικιο ετσι εχουν τα πραγματα...

απο θρησκευτικα σκιζω!!!:-(

εγώ πάλι ξέρω ότι όντως δεν έχουν Αγία τριάδα...Τώρα δεν ξέρω πιό περικλυετε στα 2 δάχτυλα τους, αν είναι μέσα το Αγιο πΝεύμα ή όχι....

Θα συμφωνήσω με την κοπέλα που είχε αναφέρει το θέμα του "Πιστεύω". Πώς θα γίνει δηλαδή? Θα βγει ο καθολικός ή ο μουσουλμάνος ή οποιοσδήποτε άλλου θρησκεύματος (ή και άθεος) και παρουσία 100 ανθρώπων θα πει αυτό που είναι τελείως αντίθετο με το δόγμα του?

Δεν μου φαίνεται πολύ λογικό.

Μπορεί για εμάς η βάφτιση να είναι μία πράξη κοινωνική, στην πραγματικότητα όμως είναι η πιο σημαντική θρησκευτική πράξη που υπάρχει.

Μπορούμε να βάλουμε για νονό έναν ορθόδοξο για να μην δημιουργείται θέμα και εάν ο καθολικός φίλος μας αγαπάει πραγματικά το παιδί, δεν θα χαθεί από τη ζωή του επειδή δεν θα του βάλει λάδι.

• 3 χρόνια μετά...

τον αλλο μηνα βαπτιζω τα διδυμακια μου.η μια νονα ηθελα να ειναι η αδελφη μου.Δυστυχως δε μας το επιτρεπουν καθως ειναι καθολικη.πρεπει λεει η νονα να ειναι χριστιανη ορθοδοξη και αν ειναι παντρεμενη να εχει τελεσει θρησκευτικο γαμο. ωστοσο εχω ακουσει περιπτωσεις που εχει συμβει να βαπτιζει καθολικος νονος σε ορθοδοξη βαπτιση.γι αυτο κ εγω ημουν ως τωρα ησυχη. απο οτι μας ειπαν μαλλον θα ειχε ξεφυγει του παπα να ρωτησει.

εχει καποια κοπελα αναλογη εμπειρια;υπαρχει κανενοας τροπος να τα καταφερω να μου βαφτισει η αδερφη μου τη μπεμπα;

ειναι παραλογο αυτο και με θυμωνει. εγω διαλεξα ενα ατομο που θα αγαπαει και θα μπορει να σταθει παντα διπλ στο παιδι μου και δε μπορω να το πραγματοποιησω.να πω οτι ειναι αθεη ή μουσουλμανα; κ εμεις οι καθολικοι στον ιδιο θεο πιστευουμε. φυσικα δε θα λυθει το χασμα των δυο εκκλησιων τωρα αλλα ειναι αδικο.

Διαφημίσεις

δεν επιτρέπεται να βαφτίσει η αδερφή σου το παιδάκι από τη στιγμή που δεν είναι χριστιανή ορθόδοξη.

http://www.iaath.gr/attachments/829_egkyklio51.pdf

λογικό μου φαίνεται, αφού στις υποχρεώσεις του νονού είναι να εμφυσίσει στο πνευματικό του παιδί τις αρχές και τις αξίες της ορθοδοξίας.

μπορεί να είμαστε κοντά με τους καθολικούς αλλά είναι άλλο δόγμα...

2IW7p3.png

xwifp2.png

Η νονά του μικρού μας γιου είναι καθολική, αλλά δεν μπόρεσε να βαφτίσει το παιδί εκείνη και το μυστήριο τελέστηκε μόνο από τον άντρα της που είναι ορθόδοξος. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιος καθολικός νονός/α σε ορθόδοξη βάπτιση είναι νομίζω να πει... ψέματα, γιατί ο παπάς θα τη ρωτήσει αν είναι ορθόδοξη κι εκεί το θέμα γίνεται πλέον καθαρά προσωπικό...

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Δεν χρειαζεται να πει και ψεματα...ρωτανε συνηθως αν ειναι χριστιανος και απαντας ναι αφου ειναι αληθεια...

Τουλαχιστον αυτο εγινε και στις 2 βαφτισεις της αδερφης μου (διαφορετικη παπαδες) που ο νονος ηταν καθολικος και η νονα ορθοδοξη (παντρεμενοι)

Η αδερφη μου δεν ειχε θεμα...

... Εμενα οταν με βαφτησαν στα χαρτια με τις υπογραφες ειναι υπογεγραμμενες απο τον ορθοδοξο νονο μου (που δεν θυμαμαι ουτε το ονομα του) ενω το ολο μυστηριο το εκανε η καθολικη νονα μου και βεβαια παντα αυτη θεωρουσα σαν νονα και ας μην ηταν στα χαρτια. αυτο βεβαια μην 30+ χρονια και σε αλλη χωρα...

Στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ελλάδας (και όχι σε αυτές που υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο), υπάρχει δυστυχώς τελευταία αυτή η τάση. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και ιερείς που δεν μένουν στον τύπο, αλλά νοιάζονται πρωτίστως για την ουσία.

Τα υπόλοιπα σε π.μ.

Διαφημίσεις

Στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ελλάδας (και όχι σε αυτές που υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο), υπάρχει δυστυχώς τελευταία αυτή η τάση. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και ιερείς που δεν μένουν στον τύπο, αλλά νοιάζονται πρωτίστως για την ουσία.

Τα υπόλοιπα σε π.μ.

Και ποια είναι η ουσία? Δεν βαφτιζόμαστε για να γίνουμε χριστιανοί ορθόδοξοι? Αυτό δεν είναι ουσία? Αν δεν το θεωρούμε ουσία αλλά τύπο, τότε κακώς βαφτιζόμαστε. Αν όμως είναι ουσία, τότε δεν χρειάζεται και ένας ορθόδοξος πνευματικός πατέρας/ μητέρα?

Δεν ξέρω, εγώ θα θεωρώ βλακείες όλα αυτά, γιατί είμαι άθρησκη, αλλά μου αρέσει να είναι η εκκλησία συνεπής στις θέσεις της και να μην ξεπουλιέται για να μας ευχαριστήσει όλους, στα πλαίσια του 'όλοι οι καλοί χωράνε'...

Και ποια είναι η ουσία? Δεν βαφτιζόμαστε για να γίνουμε χριστιανοί ορθόδοξοι? Αυτό δεν είναι ουσία? Αν δεν το θεωρούμε ουσία αλλά τύπο, τότε κακώς βαφτιζόμαστε. Αν όμως είναι ουσία, τότε δεν χρειάζεται και ένας ορθόδοξος πνευματικός πατέρας/ μητέρα?

Δεν ξέρω, εγώ θα θεωρώ βλακείες όλα αυτά, γιατί είμαι άθρησκη, αλλά μου αρέσει να είναι η εκκλησία συνεπής στις θέσεις της και να μην ξεπουλιέται για να μας ευχαριστήσει όλους, στα πλαίσια του 'όλοι οι καλοί χωράνε'...

Είναι άσκοπο να επεξηγήσω την ουσία του χριστιανισμού, αφού δεν πιστεύεις καν σε αυτό.

Τηλεγραφικά μόνο να σου πω, η ουσία είναι αυτό ακριβώς που λες, η συνέπεια της Εκκλησίας στις θέσεις της.

Κι εγώ που είμαι Χ.Ο., συμφωνώ απολύτως μαζί σου.

Είναι άσκοπο να επεξηγήσω την ουσία του χριστιανισμού, αφού δεν πιστεύεις καν σε αυτό.

Τηλεγραφικά μόνο να σου πω, η ουσία είναι αυτό ακριβώς που λες, η συνέπεια της Εκκλησίας στις θέσεις της.

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι ο νονός πρέπει να είναι του ίδιου δόγματος. Τι θα κάνει αλλιώς ο καθολικός νονός; Θα πει δυνατά και καθαρά το πιστεύω, όπως το λέμε εμείς οι ορθόδοξοι; Νομίζω ότι αυτό θα ήταν λάθος και υποτιμητικό πρώτα για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα συμφωνήσω με αυτό που λες ότι η ουσία είναι να παραμείνει συνεπής η ΕΚΚΛΗΣΙΑ στις θέσεις της. Οι θέσεις της εκκλησίας όμως είναι η προάσπιση του ΔΟΓΜΑΤΟΣ. Αυτή είναι η πρώτη θέση της εκκλησίας και όχι η προάσπιση μίας γενικής ιδέας περί χριστιανισμού που μπορεί να έχουμε εσύ ή εγώ. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το δόγμα, οπότε ή συμμετέχει ή όχι. Εγώ για παράδειγμα δεν συμμετέχω. Δεν είμαι άθεη, αλλά διαφωνώ σε πολλά. Δεν προσπαθω όμως να φέρω την εκκλησία στα μέτρα μου. Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.

Τα υπόλοιπα σε π.μ.

Στην βάπτιση η νονά ή ο νονός λέει το σύμβολο της πίστεως. Το σύμβολο της πίστεως των ορθοδόξων και των καθολικών δεν είναι το ίδιο. Δεν έχει να κάνει με τους τύπους αυτό! Μιλαμε για το σύμβολο της πίστεως που είναι το νουμερο ένα και όχι κανένας υποδεέστερος κανόνας. Αν τώρα τον καθένα δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ας κάνει καθολική βάπτιση η ότι άλλο θέλει. Μην τα ισοπεδώνουμε και όλα πια. Αυτός είναι ο κανόνας αν σαρεσει οκ αν δεν σου αρέσει τράβα αλλού. Αλλά μην προσπαθουμε τα τα φέρουμε όλα στα μέτρα μας επειδή δεν μας αρεσουν κάποια πράγματα.

Διαφημίσεις

Η νονά του μικρού μας γιου είναι καθολική, αλλά δεν μπόρεσε να βαφτίσει το παιδί εκείνη και το μυστήριο τελέστηκε μόνο από τον άντρα της που είναι ορθόδοξος. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιος καθολικός νονός/α σε ορθόδοξη βάπτιση είναι νομίζω να πει... ψέματα, γιατί ο παπάς θα τη ρωτήσει αν είναι ορθόδοξη κι εκεί το θέμα γίνεται πλέον καθαρά προσωπικό...

...ακριβώς έτσι έγινε και με τη δική μας νονά, με τη μόνη διαφορά που την "τσάκωσε" ο παπάς την ώρα που έκανε το σταυρό της!!!

...και ο κουμπάρος της είχε κάνει ολόκληρο κύρηγμα στο σπίτι, να μη κάνει το σταυρό της, αλλά ξεχάστηκε...

έτσι την ώρα του μυστηρίου, πολύ πολύ διακριτικά (εγώ και ο κουμπάρος μόνο το πήραμε χαμπάρι), της είπε να κάνει λίγο πιο πίσω και να αφήσει τον άντρα της να συνεχίσει το μυστήριο....

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

κοριτσια ευχαριστω για τις απαντησεις σας

σιγουρα ειναι ενα θεμα λεπτο.ομως μπροστα στη βρομια στον κυκλο της εκκλησιας αυτο το θεμα νομιζω δενειναι τιποτα.στην τελικοι και οι καθολικοι χριστιανοι ειμαστε. στον ιδιο θεο πιστευουμε . δεν ειμαστε ουτε μουσουλμανοι,ουτε εβραιοι.τωρα οι λεπτομερειες ειναι -κατα την ταπεινη μου αποψη- τεχνασματα των δυο εκκλησιων γιανα υπαρχουν λογοι να διχαζονται οι εκκλησιες για το ποια θα υπερισχυσει.

επισης στην καθολικη εκκλησια δεν απαγορευεται να βαφτισει καποιος ορθοδοξος παιδι καθολικο. κ τελικα σημασια δεν εχει οτι ενα παιδι γινεται χριστιανος;

φιλικα

Στην καθολική βάφτιση όμως ο νονός δεν λέει τίποτα. Δεν ασπάζεται ιδέες αντίθετες με το δόγμα του. Η ορθόδοξη βάφτιση είναι αλλιώς, τι να κάνουμε. Αν η αδερφή σου δεν έχει θέμα να πει ψέματα για το τι πιστεύει, ας παραστήσει την ορθόδοξη. Πού είναι το πρόβλημα, δεν καταλαβαίνω.

Στην βάπτιση η νονά ή ο νονός λέει το σύμβολο της πίστεως. Το σύμβολο της πίστεως των ορθοδόξων και των καθολικών δεν είναι το ίδιο. Δεν έχει να κάνει με τους τύπους αυτό! Μιλαμε για το σύμβολο της πίστεως που είναι το νουμερο ένα και όχι κανένας υποδεέστερος κανόνας. Αν τώρα τον καθένα δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ας κάνει καθολική βάπτιση η ότι άλλο θέλει. Μην τα ισοπεδώνουμε και όλα πια. Αυτός είναι ο κανόνας αν σαρεσει οκ αν δεν σου αρέσει τράβα αλλού. Αλλά μην προσπαθουμε τα τα φέρουμε όλα στα μέτρα μας επειδή δεν μας αρεσουν κάποια πράγματα.

Στην καθολική βάφτιση όμως ο νονός δεν λέει τίποτα. Δεν ασπάζεται ιδέες αντίθετες με το δόγμα του

http://www.youtube.com/watch?v=n6LF5b9ZlfY

ή, αν προτιμάτε, http://www.youtube.com/watch?v=G1wkQ37KvWM

Και ο λόγος;

...ακριβώς έτσι έγινε και με τη δική μας νονά, με τη μόνη διαφορά που την "τσάκωσε" ο παπάς την ώρα που έκανε το σταυρό της!!!

...και ο κουμπάρος της είχε κάνει ολόκληρο κύρηγμα στο σπίτι, να μη κάνει το σταυρό της, αλλά ξεχάστηκε...

έτσι την ώρα του μυστηρίου, πολύ πολύ διακριτικά (εγώ και ο κουμπάρος μόνο το πήραμε χαμπάρι), της είπε να κάνει λίγο πιο πίσω και να αφήσει τον άντρα της να συνεχίσει το μυστήριο....

Αυτά είναι κοροιδίες του μεγίστου βαθμού κοροιδεύετε εκτός από τα ιερά και τα θεία που μαλλον δεν σας ενδιαφέρει και τον ίδιο σας τον εαυτό. Σημασία έχει βιώνεις και πιστευεις κάποια πράγματα? Τα ακολουθείς. Αν όχι τότε τι το κάνεις? Ετσι για το καλό? Για το έθιμο?

Δεν θα υπάρχει καμια διαφορά και μετά σε πληροφορώ αν κάποιος το κάνει για το έθιμο και το καλό.

http://www.youtube.com/watch?v=n6LF5b9ZlfY

ή, αν προτιμάτε, http://www.youtube.com/watch?v=G1wkQ37KvWM

Και ο λόγος;

Μέχρι λοιπόν οι 'μεγάλοι' προσπαθούν για αιώνες να λύσουν το πρόβλημα του filioque, οι μικροί θα πρέπει να μένουν πιστοί στο δόγμα.

Περίεργο σου φαίνεται? Μα, για κάτι τέτοια κάποιοι σαν κι εμένα είμαστε έξω από την εκκλησία, παρά ότι ασπαζόμαστε όλη τη φιλοσοφία του Χριστιανισμού. Όταν όμως συμμετέχω στα μυστήρια (γιατί και παντρεύτηκα και βάφτισα τα παιδιά μου), το κάνω με σεβασμό, ακολουθώ τους κανόνες. Αν τώρα τα βρουν ο Πατριάρχης με τον Πάπα, good for all of us!

Δεν ξέρω, εγώ θα θεωρώ βλακείες όλα αυτά, γιατί είμαι άθρησκη

Όταν όμως συμμετέχω στα μυστήρια (γιατί και παντρεύτηκα και βάφτισα τα παιδιά μου), το κάνω με σεβασμό, ακολουθώ τους κανόνες. Αν τώρα τα βρουν ο Πατριάρχης με τον Πάπα, good for all of us!

:shock: :shock: :shock:

Επειδή το θέμα εξελίσσεται στο "πώς ΕΓΩ πράττω" και "τι ΕΓΩ θεωρώ σωστό" και "πώς ΕΓΩ κρίνω ότι οφείλουν οι άλλοι να κάνουν και με ποιους όρους και μέχρι πότε", σας αποχαιρετώ.

Χαίρομαι που βοηθήθηκε η Miranda.

Με καθολική νονά, πώς και δεν κάνετε καθολική βάφτιση;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

κοριτσια ευχαριστω για τις απαντησεις σας

σιγουρα ειναι ενα θεμα λεπτο.ομως μπροστα στη βρομια στον κυκλο της εκκλησιας αυτο το θεμα νομιζω δενειναι τιποτα.στην τελικοι και οι καθολικοι χριστιανοι ειμαστε. στον ιδιο θεο πιστευουμε . δεν ειμαστε ουτε μουσουλμανοι,ουτε εβραιοι.τωρα οι λεπτομερειες ειναι -κατα την ταπεινη μου αποψη- τεχνασματα των δυο εκκλησιων γιανα υπαρχουν λογοι να διχαζονται οι εκκλησιες για το ποια θα υπερισχυσει.

επισης στην καθολικη εκκλησια δεν απαγορευεται να βαφτισει καποιος ορθοδοξος παιδι καθολικο. κ τελικα σημασια δεν εχει οτι ενα παιδι γινεται χριστιανος;

φιλικα

Γεια σου και από εμένα.. το εάν στον κύκλο της Εκκλησίας γίνονται πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τον τρόπο με τον οποιο θα έπρεπε να λειτουργεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνουμε και όλα τα άλλα... το μυστήριο της βάπτισης και κατήχησης του νεωφώτιστου είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.. ο νονός /νονά του υποψήφιου μέλους για την ένταξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται ο πνευματικός /η πατέρας /μητέρα του παιδιου.. οπότε πως μπορεί κάποιος που πρεσβεύει κάτι διαφορετικό (δεν θα αναλύσουμε εδώ τις διαφορές των θρησκευμάτων) να γίνει ο πνευματικός του οδηγός? εάν το παιδί σου θέλεις να γίνει χριστιανός ορθόδοξος τότε θα πρέπει ο νονός / νονά να ασπάζεται το ίδιο θρήσκευμα... δεν έχει να κάνει με τυπικά πράγματα... νονός / νονά δεν σημαίνει το άτομο που απλά θα το αγαπά ή θα του φέρνει δώρα τις γιορτές... έχει να κάνει με πολύ πιο βαθιά πιστεύω... εάν πιστεύεις πραγματικά σε ενδιαφέρει για το πως θα γίνει... δεν θεωρώ σωστό να κατακρίνουμε μία θρησκεία γιατί όντως οι διαδικασίες της δεν συμφωνούν με τα δικά μας θέλω.... λάβε υπόψη σου ότι αυτή η διαδικασία τίθεται μόνο για τον νονό.. όχι για τους γονείς.. π.χ. εάν εσύ ήσουν μουσουλμάνα και ήθελες το παιδί σου να βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος η Εκκλησία το επιτρέπει.. δεν την ενδιαφέρει το θρήσκευμα των γονιών.... την ενδιαφέρει ο άνθρωπος που θα βαπτίσει το παιδί και αναλαμβάνει την εύθυνη να το καθοδηγήσει πνευματικά να πρεσβεύει το ίδιο δόγμα....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...