Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ορθόδοξη Βάφτιση και καθολικός νονός

Recommended Posts

Γίνεται ;

Ή οχι;

Το παιδί είναι ορθόδοξο, η εκκλησία επίσης, αλλα ο νονός (δηλαδή εγω) είναι καθολικός.

Θα μπορέσω να το βαφτίσω ή θα πρέπει να αρνηθώ την πρόταση ή να αλλάξω θρήσκευμα?

Διαφημίσεις

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

νομίζω γίνεται αρκεί να μην είσαι ο μοναδικός νονός και να υπάρχει και ένας ορθόδοξος. Ο άντρας μου βάπτισε το καλοκαίρι ένα αγοράκι και ήταν νονός μαζί με τη αδερφή της μητέρας η οποία είναι γαλλίδα και καθολική. Βέβαια τα περισσότερα στο μυστήριο ουσιαστικά τα έκανε ο άντρας μου, ωστόσο και οι δύο ήταν νονοί του παιδιού.

Δημήτρης 25/01/07

Εβελίνα 12/04/08

Χριστίνα 04/10/10

http://orthodox-answers.blogspot.com/2007/09/1.html

Απαντάει στην ερώτηση σου αλλά ρώτα κιόλας στην ενορία της γειτονιάς σας

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Εγώ πάντως πιστεύω ότι μετά τα τελευταία μέτρα που έχει πάρει η εκκλησία δεν πρέπει να επιτρέπεται. Καλύτερα να ρωτήσεις βέβαια ο ίδιος στην εκκλησία που είναι να γίνει το μυστήριο γιατί εξαρτάται και από τον κάθε παπά πόσο αυστηρός είναι σε καποια θέματα.

Να φανταστείς ότι έχω ακούσει για βάπτιση που παραλίγο να μη γίνει γιατί το ρουχαλάκι του μωρού ήταν μπεζ και όχι κατάλευκο. Ο δικός μας παπάς που τον ρωτήσαμε δεν τον ενοχλούσε αν είχε και κανένα λουλουδάκι μικρό ροζ, αλλά έχω δει και βαπτίσεις που το ρούχο, πχ είναι κατακόκκινο. Είναι όλα πολύ σχετικα....

sL7ap2.png

Α' ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Στην περίπτωση που Ετερόδοξος ή Αλλόθρησκος θελήσει να ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ισχύουν τα εξής:

α) Εάν είναι Ρωμαιοκαθολικός, χρίεται διά του Αγίου Μύρου.

β) Εάν είναι Προτεστάντης και ΕΧΕΙ Τριαδικό Βάπτισμα, χρίεται διά του αγίου Μύρου.

Οι χριστιανοί βαφτίζονται με τον ίδιο τρόπο, οπότε μπορούν να βαφτίσουν!

Απ΄οτι κατάλαβα στους Ρωμαικαθολικούς και Προτεστάντες βαφτισμένους, λείπει ο Αγιο Μύρος αλλά μάλλον αυτό γίνεται την ώρα του μυστηρίου!

Διαφημίσεις

Το ένα από τα δυο μου παιδιά ήταν να το βαπτίσει η φίλη της γυναίκας μου (καθολική) .

Η εκκλησία είπε όχι και έτσι το βάπτισε ο άντρας της.

Και για να μην το ταλαιπωρείτε πολύ το θέμα σκεφτείτε το εξής:

Πως είναι δυνατόν να καλείσαι να γίνεις πνευματικός γονιός ενός παιδιού πέρνοντας μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της εκκλησίας μας χωρίς να είσαι ο ίδιος βαπτισμένος.

Η εκκλησία σε θεωρεί πνευματικό γονιό και σε θέλει να είσαι τουλάχιστον θεωρητικά ικανός για κάτι τέτοιο .... δηλαδή τουλάχιστον βαπτισμένος :wink:

Την έκκλησία δεν την νοιάζει αν ο μέλλον πνευματικός γονιός έχει μεγάλο πορτοφόλι για τα Jumbo ή είναι πολύ καλός φίλος της μαμάς ή του μπαμπά.

ΥΓ. Τα έντονα είναι προσωπικές απόψεις από την εμπειρία μου με την εκκλησία , όσον αφορά την εκκλησία και το θρησκευμα δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις.

Το ένα από τα δυο μου παιδιά ήταν να το βαπτίσει η φίλη της γυναίκας μου (καθολική) .

Να υποθέσω ότι πέσατε σε άσχετο παπά;

Έχουμε βαπτίσει μια γερμανίδα σε ευαγγελική εκκλησία, το μόνο που ζήτησαν ήταν να είμαστε κι εμείς χριστιανοί.

Το ίδιο κάνει και η δική μας εκκλησία, τόσο οι καθολικοί όσο και οι ευαγγελικοί βαφτίζονται με τον ίδιο τρόπο γι αυτό και δεν υπάρχει πρόβλημα στους θρησκευτικούς γάμους.

Όταν γίνονται διπλοί θρησκευτικοί γάμοι, η εκκλησία μας ζητάει να είναι τελευταίος ο ορθόδοξος, δηλαδή θέλει να προηγηθεί ο καθολικός ή ευαγγελικός γάμος.

Αυτά για τους χριστιανούς, για γάμους με άλλες θρησκείες η εκκλησία ζητάει να βαφτιστεί ο αλλόθρησκος, για βάτιση το ίδιο.

Οι καθολικοί και οι ευαγγελικοί (ή προτεστάντες) δεν είναι αλλόθρησκοι για να έχουν τέτοια αντιμετώπιση, έχουν άλλο δόγμα αλλά βαφτίζονται όπως κι εμείς στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Να υποθέσω ότι πέσατε σε άσχετο παπά;....

Πιθανόν ...... εγκάθετο θα τον έλεγα ....... είναι ψύρας και δεν τον πήραν τα χρόνια.....είναι και οικογενειακός φίλος :?

Τέλος πάντων εμένα το ίδιο μου έκανε για το ποιός θα βάπτιζε το παιδί , μάλιστα από τότε εκτιμούσα τον κουμπάρο περισσότερο από την κουμπάρα .......περνώντας τα χρόνια δεν διαψεύθηκα :lol::lol:

Δεν τα έχω ψάξει τα της εκκλησίας στο βαθμό που τα έχεις κάνει εσύ , αλλά θεωρώ δικαίωμα της κάθε εκκλησίας- θρησκείας να θέτει τους όρους του παιχνιδιού.

Θα μου πεις τι γίνετε όταν παίζουν με τους όρους και τους κανόνες οι κατά τόπους εκπρόσωποι της εκκλησίας , θα σου απαντήσω πως αυτό δείχνει και την ποιότητα τουλάχιστον των εκπροσώπων!!!!!!!

Μην με "λιθοβολήσετε.....κατά βάθος είμαι καλό ανθρωπάκι :mrgreen:

Πιθανόν ...... εγκάθετο θα τον έλεγα ....... είναι ψύρας και δεν τον πήραν τα χρόνια.....είναι και οικογενειακός φίλος :?

Αν ήταν ψείρας θα έπρεπε να τα ξέρεις αυτά... Πάντως οι κουμπάροι μας στη γερμανία το έψαξαν και έμαθαν τα της καθολικής, τα της ευαγγελικής και τα της ορθόδοξης εκκλησίας!

Τέλος πάντων εμένα το ίδιο μου έκανε για το ποιός θα βάπτιζε το παιδί , μάλιστα από τότε εκτιμούσα τον κουμπάρο περισσότερο από την κουμπάρα .......περνώντας τα χρόνια δεν διαψεύθηκα

Σε καλό σου βγήκε! :wink:

Δεν τα έχω ψάξει τα της εκκλησίας στο βαθμό που τα έχεις κάνει εσύ , αλλά θεωρώ δικαίωμα της κάθε εκκλησίας- θρησκείας να θέτει τους όρους του παιχνιδιού.

Όπως κατάλαβες άλλοι τα έψαξαν για μας!

Πάντως έχω και φίλο πολύ στενό που τότε που θα γινόμασταν κουμπάροι ετοιμαζόταν να χειροτονηθεί, οπότε τα έψαξε και αυτός για μας και μας κατατόπισε πλήρως. Η θέση της εκκλησίας είναι έτσι όπως την έχω γράψει.

Θα μου πεις τι γίνετε όταν παίζουν με τους όρους και τους κανόνες οι κατά τόπους εκπρόσωποι της εκκλησίας , θα σου απαντήσω πως αυτό δείχνει και την ποιότητα τουλάχιστον των εκπροσώπων!!!!!!!

Είναι άδικο για την ίδια την εκκλησία να δημιουργούν οι εκπρόσωποί της τέτοια προβλήματα μεταξύ των δογμάτων :? Οι εκκλησίες τα έλυσαν και οι εκπρόσωποι ακόμη στον κόσμο τους...

• 1 month later...

Συμφωνώ με την aglaia.

Ο συζυγός μου είναι καθολικός. Κάναμε δυο γάμους απο επιλογή.

Οι καθολικοί έχουν βαφτιστεί και δεν χρειάζεται να βαφτστούν ξανά.

Ωστόσο ο παπάς (ας μην τον χαρακτηρίσω) που βαφτίσαμε ένα παιδάκι δεν ήθελε το συζυγό μου για νονό, χωρίς να το αιτιολογήσει.

Επίσης στην περιοχή μας δεν δέχονται περισσότερους απο ένα νονούς καθώς μόνο σε ένα επιτρέπουν να βάλει λάδι στο παιδί.

Πάντως το πιο σίγουρο είναι να το συζητάς πρώτα με τον άμεσα ενδιαφερόμενο παπα.

Διαφημίσεις

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα αφού και οι Ορθόδοξοι & οι Καθολικού είναι Χριστιανοί. Τυχαίνει μια συγγενική μου οικογένεια να είναι Καθολικοί ..... τα μέλη αυτής τη οικογένειας έχουν κατα καιρούς γίνει κουμπάροι & νονοί σε ορθόδοξους γάμους και βαφτίσεις χωρίς να υπάρξει ποτέ πρόβλημα. Επίσης πριν από 3 χρόνια που πέθανε ο θείος....η κηδεία του έγινε σε ορθόδοξη εκκλησία και η ταφή στο ορθόδοξο νεκροταφείο, παρόλο που ήταν Καθολικός.

.png1029843.png

• 1 year later...

Τελικά δεν βλέπω ότι κάποιος μπορεί να προτείνει μια συγκεκριμένη λύση... Στην περίτωσή μου θέλει η μητέρα μου (που είναι Καθολική) να βαφτίσει το γιο μου (είμαι κι εγώ καθολική - ο άντρας μου Ορθόδοξος). Παντού ακούω ιστορίες από καθολικους που βάφτισαν ορθόδοξα μωράκια, αλλά δεν βρίσκω άκρη...

Δεν μας χαλάει να υπάρχει και ορθόδοξος νονός για τις υπογραφές, Αλλα σε μας είναι το θέμα ότι - κατά το μυστήριο - η μάνα μου θα ήθελε να κρατήσει το μωρο η ίδια, και να μη στέκεται στην άκρη ... (Αφου πληρώνει και το συμπαν δεν το θεωρώ υπερβολικά - αν και δεν το θέλει επειδή πληρώνει αλλά επειδή θέλει πραγματικά να το ζήσει ...)

Ο παπάς της ενορίας μας μόνο εξορκιστή δεν καλεσε όταν του το ζήτησα...

Βοήθειαααααααα....

Εγώ θα πρότεινα να πάς να ρωτήσεις στην Εκκλησιά της Ελλάδος ή να στείλεις ένα mail μήπως σου απαντήσουν. Ένας γνωστός ήθελε να βαπτίσει την κόρη του με ένα όνομα που δεν «υπάρχει» για την ορθόδοξη εκκλησία και πηγαίνοντας εκεί, έβγαλε άκρη και έγινε και αυτό που ήθελε και στην εκκλησία που ήθελε.

• 5 months later...

Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει καμία μανούλα αν μπορούμε να κάνουμε νονό καθολικό... Η ακλύτερη μου φίλη είναι αρραβωνιασμένη με καθολικό και θέλουμε να τους κανουμε και τους δύο νονούς...:roll: Ξέρει καμία τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Aso4p2.pngplWtp2.png

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι γίνεται.

Το νόημα του νονού είναι να διδάξει, να κατηχήσει το παιδί στην θρησκεία. Ο καθολικός νονός δεν μπορεί να τον κατηχήσει στην ορθοδοξία.

Αφού είναι ζευγάρι μπορεί να βάλει λάδι η φίλη σου αλλά το παιδί ας λέει νονό και τον σύζυγό της.

ΥΓ. Εχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο;

Διαφημίσεις

Τίποτα δε γίνεται. Η βάφτιση σημαίνει ότι αποφασίσατε το παιδί να γίνει χριστιανή ορθόδοξη. Πώς θα γίνει αυτό με καθολικό νονό? ( μην ξεχνάς ότι ο νονός αυτή τη σημασία έχει, να το καθοδηγήσει πνευματικά στο να γίνει σωστή χριστιανή ορθόδοξη).

Eαν εχουν παντρευτει με ορθοδοξο γαμο αλλαζει τιποτα?

Το ιδιο ακριβως συμβαινει και με την αδερφη μου ..μονο που το ζευγαρι εκεινο ειναι παντρεμενο με ορθοδοξο γαμο...

Τον Αυγουστο που θα γινει η βαφτιση θα ξερουμε

deleni μου εχω μια πολυ καλη φιλη που ειναι καθολικη και το καλοκαιρι εγινε νονα δεν υπηρξε κανενα απολυτος προβλημα και καποια φορα την ειχα ρωτησει αν μπορει να παντρευτει και μου ειπε ναι γιατι ειναι χριστινη και δεν εχει σημασια αν ειναι καθολικη τωρα καλυτερα ρωτα και τον παπα της ενοριας σας.

QnFwm8.png

VyFvm8.png

Απογοητεύτηκα γιατί και εγώ στην αρχή έλεγα ότι ακριβώς θα είναι χριστιανή ορθόδοξη οπότε και ο νονός πρέπει να είναι ορθόδοξος, αλλά μετά θυμήθηκα ότι για να παντρευτεί καθολικός με ορθόδοξη εν χρει'αζεται να βαφτιστεί ορθόδοξος γι αυτό είπα να ρωτήσω...

Αλλά μάλλον θα συμβουλευτώ και τον παπά της ενορία αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα... αυτός δεν δέχεται νονό που να έχει κάνει πολιτικό όχι και καθόλικο στο θρήσκευμα...:roll:

Τα παιδιά δεν έχουν παντρευτεί ακόμα πάντως ούτε και με πολιτικό..

Aso4p2.pngplWtp2.png

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι καθολικοί είναι χριστιανοί όπως και οι ορθόδοξοι. Δεν τίθεται θέμα άλλης θρησκείας, απλά άλλου δόγματος. Τώρα, επειδή κάποιοι παπάδες είναι οπισθοδρομικοί και αμόρφωτοι, μην αναφέρετε ότι η νονά είναι καθολική και ας μην επιδείξει η νονά ταυτότητα. Εμένα την κόρη μου την έχει βαπτίσει καθολική νονά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Λυπάμαι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι καθολικοί είναι χριστιανοί, όταν μάλιστα το 90% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι καθολικοί. Οι διαφορές δε που έχουν με τους ορθόδοξους είναι καθαρά διαδικαστικές.

Είναι καθαρά θέμα παπά!ανάλογα σε ποιον θα πέσεις.

Κ απ ότι κατάλαβα ο δικός σας δεν θα το δεχτεί.εγώ πρότινω να το βαφτίσει η φιλη σου κ εφόσον είναι αρραβωνιασμενοι κι εκείνον νονό θα τον έχει.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι καθολικοί είναι χριστιανοί όπως και οι ορθόδοξοι. Δεν τίθεται θέμα άλλης θρησκείας, απλά άλλου δόγματος. Τώρα, επειδή κάποιοι παπάδες είναι οπισθοδρομικοί και αμόρφωτοι, μην αναφέρετε ότι η νονά είναι καθολική και ας μην επιδείξει η νονά ταυτότητα. Εμένα την κόρη μου την έχει βαπτίσει καθολική νονά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Λυπάμαι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι καθολικοί είναι χριστιανοί, όταν μάλιστα το 90% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι καθολικοί. Οι διαφορές δε που έχουν με τους ορθόδοξους είναι καθαρά διαδικαστικές.

Οι καθολικοι ειναι χριστιανοι αλλα δεν πιστευουν στον τριαδικο Θεο που εχει η ορθοδοξη εκκλησια.Δεν ειναι μονο διαδικαστικες οι διαφορες.Υπαρχουν πολυ περισσοτερες.

Το θεμα ομως δεν ειναι να λυσουμε τις διαφορες του χριστιανισμου.Απλως θα δυσκολευτει το παιδι να καθοδηγηθει πνευματικα στην ορθοδοξια οπως ειπωθηκε και παραπανω.

ΤΑΣΟΣ 9/2/09

ΧΡΗΣΤΟΣ 21/7/10

ΘΑΝΟΣ 21/7/10

Ο νονός κατά τη διάρκεια της βάφτισης οφείλει να πει το "Πιστεύω". Έλα όμως που από ό,τι ξέρω η βασική διαφορά των ορθόδοξων με τους καθολικούς επικεντρώθηκε στο "Πιστεύω".

Εμείς λέμε για το Άγιο Πνεύμα "το εκ του Πατρός εκπορευόμενο" ενώ αυτοί "το εκ του πατρός και του Υιου εκπορευόμενο".

Αυτό ήταν αρκετό να χωρίσει τις εκκλησίες στα δύο και μετά το διαχωρισμό αυτό βέβαια προέκυψαν και άλλες διαφορές αφού κάθε εκκλησία ακολούθησε το δικο της δρόμο.

Οπότε, στο μυστήριο της βάφτισης ποιο "Πιστεύω" θα πει ο καθολικός νονός. Το δικό του, κόντρα στη θρησκεία του νεοφώτιστου ή το ορθόδοξο κόντρα στη δικιά του θρησκεία;

.....δε νομίζω τάκη....

Κ εγω πιστευω οτι δε γινεται κανονικα, γιατι δε θα μπορει να καθοδηγησει το παιδι σωστα.. Τωρα βεβαια εγω απλα θα το εκανα κ δε θα ελεγα τιποτα στον παππα. Αν κ το νονο δεν τον πειραζει να ακολουθησει τη διαδικασια οπως θα την κανουν στην εκκλησια δε βλεπω το προβλημα.. Γραφει στην ταυτοτητα του το θρησκευμα? Ετσι κ αλλιως δεν εχω δει κανενα νονο να καθοδηγει το παιδι πνευματικα στην ορθοδοξια.. Αυτο που εχει σημασια ειναι να αγαπαει το παιδι κ να ειναι διπλα του..

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά όσον αφορά το "θρησκευτικό" κομμάτι, το γνωστό filioque (και του υιού) στα λατινικά. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό αποτελεί "προβλημα" για έναν καθολικό νονό να βαπτίσει ένα ορθόδοξο παιδάκι. Ας μην είμαστε τόσο φανατικοί και τελικά ρατσιστές χωρίς λόγο. Το σημαντικό είναι, ο νονός/ η νονά να αγαπάει και να ενδιαφέρεται πραγματικά για το παιδί σε όλη του τη ζωή.