Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Κοινωνικές αντιλήψεις

anemoni1989

Recommended Posts

Εγώ πάντως δεν εξελαβα το κείμενο της @kine ως ρατσιστικό... Με μπέρδεψε, βέβαια, με προβλημάτισε, αλλά δεν κατάλαβα καθόλου τι εννοεί...

@kine για να καταλάβω, εννοείς πως οι Έλληνες είναι ρατσιστές λόγω κουλτούρας?? Γιατί αν εννοείς αυτό, εννοείται θα διαφωνήσω μαζί σου. Επίσης, νομίζω πως το να κατηγορηθούν οι ιθαγενείς του Αμαζονίου πχ για ρατσισμό είναι λίγο οξύμωρο, μιας και οι άνθρωποι ζουν υπό άλλες συνθήκες και δεν έχουν επαφή με το σύγχρονο τρόπο ζωής... Εν αντιθέσει με τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι από τη μια το παίζουν Ευρωπαίοι και από την άλλη θέλουν να διώξουν τους ξένους (τους φτωχούς φυσικά, μιας και οι τουρίστες είναι πάντα καλοδεχούμενοι)... Επίσης, οι ιθαγενείς στον Αμαζόνιο δε νομίζω να κάνουν κάποια διάκριση ανάλογα με την τσέπη ή τη χώρα προέλευσης των ξένων... Σε αντίθεση πάλι με τους ρατσιστές, οι οποίοι έχουν θέμα με συγκεκριμένες χώρες προέλευσης... Αν θυμάμαι κιόλας καλα, μέλος της ΧΑ από τη μια έβριζε Αλβανούς κλπ και ο ίδιος είχε παντρευτεί Αγγλίδα!!! Γιατί ως γνωστόν οι Άγγλοι είναι Έλληνες!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 266
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

18 ώρες πρίν, Civis mundi είπε:

Καλησπέρα και απο μένα.

Ειμαι νέο μέλος στο φόρουμ, αλλα πολύ καιρό αναγνώστρια. 

Μιας κ θίξατε ενα θέμα (τη διαφορετικότητα) που με αφορά κάπως, μπήκα να εκφρασω κ γω τη γνωμη μου. 

Εγω εχω γεννηθεί στην Αλβανία, συγκεκριμένα σε χωριό της μειονότητας. Ηρθαμε στην Ελλαδα οταν ημουν 5 ετών. Τωρα θα μου πειτε και αυτο σε κανει διαφορετικη? Για πολλα χρονια ενιωθα πως ναι. Οτι φταιω που οι γονεις μου πηραν 2 παιδια και πηγαν στο αγνωστο για ενα καλυτερο μελλον (ναι, λαθραια δυστυχως!), φταιω που γεννηθηκα σε αλλη χωρα (ακομα κ αν θεωρουμασταν ομογενεις), γενικα παντα με θυμαμαι να εχω μεσα μου ντροπη και κομπλεξ για αυτο το θεμα (αυτο μαλλον ειναι κ θεμα δικο μου με την παρτη μου)

Στα 18 μου παραλληλα με τις σπουδες μου εδω, δουλευα σε μια καφετερια. Η ιδιοκτητρια παντα μας ελεγε (ηταν κ αλλες συναδελφοι) να μην λεμε την καταγωγη μας αν μας ρωτουσε ποτε καποιος πελατης. Μετεπειτα σε αλλη δουλεια, σχετικα με το αντικειμενο μου, που μου αρεσε κ παρα πολυ και ειχα πιστεψει οτι θα με κρατησουν γιατι ημουν καλη συμφωνα με την γενικοτερη αποδοση, δεν με κρατησε ο υπευθυνος λογω καταγωγης οταν το εμαθε καθως δεν το γνωριζε. Δεν μου το ειπε ευθεως, αλλα μου το ανεφερε ο συνεταιρος του. Και πηραν αλλη κοπελα στη θεση μου.

Τελος παντων, σπουδασα εδω, μεγαλωσα εδω, εκανα παρεες εδω, αγαπησα εδω και φυσικα γνωρισα κ συνεχιζω να γνωριζω απιστευτους ανθρωπους και χαιρομαι που δεν συναντω τοσο συχνα πλεον βλεμματα αποδοκιμασιας. Φρασεις του τυπου γιατι ηρθατε εδω, να πατε πισω στη χωρα σας, δεν φτανει που σας μαζεψαμε...ευτυχως επισης δεν ακουγονται τοσο συχνα οσο τα ακουγα.

Ομως δεν θα μπορεσω να αποβαλλω καποια συναισθηματα μου, που προσπαθω χρονια να δουλεψω.

Με ολο αυτο το μακροσκελες κειμενο, θελω να πω οτι τη διαφορετικοτητα πολλες φορες δεν την επιλεγουμε. Και πολλες φορες μπαινω στη θεση αλλων ατομων που ειναι διαφορετικοι απο αυτο που "θελει" η κοινωνια και ειναι τοσο αδικο να αντιμετωπιζονται σαν κατωτερα ατομα, που χαλανε την αισθητικη των αλλων. 

Μακαρι τα παιδια μας να μπορεσουν να αγκαλιασουν το διαφορετικο που θα συναντησουν μπροστα τους κ το λεω ειλικρινα. Μακαρι να μην κρινουν τοσο ευκολα οσο γινεται ακομα σημερα και μακαρι ολα τα παιδια που ερχονται στη ζωη να ναι παιδια που το "διαφορετικο" (το διαφορετικο αραγε ποιος το οριζει? Η κοινωνια?). Οποτε μακαρι τα παιδια μας να μην βρισκουν τπτ "διαφορετικο". 

Ο γκευ, ο στρειτ, ο μεταναστης, ο εγχρωμος, ειναι ολοι τους ανθρωποι και εχουν τα ιδια δικαιωματα με ολους και θα επρεπε να ειναι αυτονοητο αυτο. Με θλιβει που επικρατουν ακομα αποψεις του τυπου "δεν ειναι φυσιολογικοι". 

Λυπάμαι πολύ κοπέλα μου που υπήρχαν πολλοί που σε έκαναν να νιώθεις άσχημα.. Είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται ο κάθε άνθρωπος έτσι!! Χαίρομαι πάντως που πλέον είναι καλύτερα τα πράγματα για σένα. Πιστεύω η θέλω να πιστεύω ότι στις μέρες μας δεν είναι τόσο ρατσιστές οι άνθρωποι

Just now, mama16 είπε:

Λυπάμαι πολύ κοπέλα μου που υπήρχαν πολλοί που σε έκαναν να νιώθεις άσχημα.. Είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται ο κάθε άνθρωπος έτσι!! Χαίρομαι πάντως που πλέον είναι καλύτερα τα πράγματα για σένα. Πιστεύω η θέλω να πιστεύω ότι στις μέρες μας δεν είναι τόσο ρατσιστές οι άνθρωποι

Να μην ελπίζεις... Είναι... Και δυστυχώς πλέον είναι ρατσιστές και άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι βιώσει το ρατσισμό... Δε θυμάμαι ποια κοπέλα το ανέφερε, αλλά υπάρχουν Αλβανοί, Ρωσσοποντιοι, αλλά και από άλλες χώρες, οι οποίοι εκδηλώνουν έντονο ρατσισμό απέναντι σε Αφγανούς, Σύριους κλπ...

Επίσης, άλλο κουλό που έχω δει: άνθρωποι των οποίων τα παιδιά μετανάστευσαν να βρίζουν άλλους μεταναστες

Just now, anemoni1989 είπε:

Να μην ελπίζεις... Είναι... Και δυστυχώς πλέον είναι ρατσιστές και άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι βιώσει το ρατσισμό... Δε θυμάμαι ποια κοπέλα το ανέφερε, αλλά υπάρχουν Αλβανοί, Ρωσσοποντιοι, αλλά και από άλλες χώρες, οι οποίοι εκδηλώνουν έντονο ρατσισμό απέναντι σε Αφγανούς, Σύριους κλπ...

Επίσης, άλλο κουλό που έχω δει: άνθρωποι των οποίων τα παιδιά μετανάστευσαν να βρίζουν άλλους μεταναστες

Το αγαπημενο μου ειναι μπαμπας παιδιου στο σχολειο, με πρωην συζυγο (και μητερα του συγκεκριμενου παιδιου) μεταναστρια και μαλιστα απο χωρα του πρωην Ανατολικου μπλοκ, να φωναζει γιατι το σχολειο εχει γεμισει Αλβανους και Ρουμανους. Σαν να εβριζε το ιδιο του το παιδι ενα πραγμα.

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Το αγαπημενο μου ειναι μπαμπας παιδιου στο σχολειο, με πρωην συζυγο (και μητερα του συγκεκριμενου παιδιου) μεταναστρια και μαλιστα απο χωρα του πρωην Ανατολικου μπλοκ, να φωναζει γιατι το σχολειο εχει γεμισει Αλβανους και Ρουμανους. Σαν να εβριζε το ιδιο του το παιδι ενα πραγμα.

Καλέ εδώ ήρθε Βραζιλιάνα και μου εκραζε τους ξένους , γιατί λέει έχει γεμίσει η Αθήνα και φοβάται να κυκλοφορήσει. Και της λέω "συγγνώμη αλλά εσύ από πού είσαι"? "Από Βραζιλία" απαντάει. Άρα της λέω και εσύ ξένη είσαι. Εεεε μου λέει δεν είναι το ίδιο. Της λέω γτ? Έχει η Ελλάδα Βραζιλία και δεν το εμαθα?

Ότι να ναι λεμε

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Εδώ γράφει: Οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές προς τους αλλοδαπούς. Στα μάτια μας είναι όλοι "οι αλλοδαποί". Όλοι σε ένα τσουβάλι. Όλοι ίδιοι. Αυτοί λοιπόν "οι αλλοδαποί" αν είναι δυνατόν να μην είναι μονιασμένοι μεταξύ τους! Αφού το ίδιο είναι όλοι! Αλλοδαποί!

Παρεξήγησες: Η ειρωνία είναι το να είσαι μετανάστης εναντίον των άλλων μεταναστών όχι "αλλοδαπός". Όπως και όλοι οι Έλληνες μετανάστες που κατά πολλούς μόνο κοινωνικό έργο δεν κάνουν όπου πάνε, εν αντιθέσει με τους μετανάστες που έρχονται εδώ που απλώς επιβαρύνουν το κράτος.

Just now, samsympan είπε:

Εεε λοιπόν αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι απλώς δεν κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι εκεί, υπαρκτό και βροντοφωνάζει. Δεν είναι πάντα ρατσιστική τοποθέτηση να πει κανείς, Έλληνας ή αλλοδαπός ότι "οι αλλοδαποί στο σχολείο του παιδιού το έχουν μετατρέψει σε γκέτο". Ούτε το "φοβάμαι να κυκλοφορήσω περιξ της Κλαθμώνος λόγω αλλοδαπών". Έχει σημασία που το στηρίζει αυτό. Το στηρίζει σε μια ρητορική μίσους "όλοι αυτοί είναι κλέφτες, δολοφόνοι, βιαστές, κλπ" ή το στηρίζει σε μια θλιβερή πραγματικότητα; Φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν σχολεία που έχουν γκετοποιηθεί οι αλλοδαποί μαθητές. Φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν γειτονιές με αλλοδαπούς που νιώθεις ανασφάλεια να περπατάς και ανοίγεις το βήμα να τις προσπεράσεις. Γιατί ένας αλλοδαπός-ή να μην το βλέπει αυτό;! Γιατί να μην τολμά να το εκφάσει;! Επειδή είναι αλλοδαπός/ή άρα "συγγενείς" με κάθε αλλοδαπό;;;!!!

Δεν λύνεται το πρόβλημα του ρατσισμού με το να εθελοτυφλούμε μπροστά σε κοινωνικά προβλήματα. Με το να λέμε το απλοϊκό και ισοπεδωτικό "εγώ δεν βλέπω την διαφορετικότητα, είναι για μένα όλοι το ίδιο". Αντιθέτως, πρέπει να την διακρίνεις έγκαιρα και να δράσεις προς μια ενταξιακή εκπαίδευση, προς μια ενταξιακή πολιτική. Εδώ το ελληνικό σχολείο περιορίζεται σε φολκλορικές δραστηριότητες και νομίζει ότι κάνει εκπαίδευση για τον ρατσισμό. Και η ελληνική Πολιτεία όπου δεν την νοιάζει ή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς "στοιβάζει" ψυχές ταλαίπωρες-ανήθικες-φιλότιμες-εγκληματικές-κλπ και αφήνει την κατάσταση να ζουγκλοποιηθεί με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Στις περισσότερες γειτονιές, υπάρχει προκατάληψη εναντίον των ξένων, ακόμη και αν η εγκληματικότητα έρχεται από τους ντόπιους. Όταν ήρθαν στη γειτονιά ασυνόδευτα ανήλικα, ξεσηκώθηκε κόσμος ότι θα βιάσουν τις κοπέλες. Ήμασταν στις ειδήσεις, με ανθρώπους να τσιρίζουν ότι δεν είναι ανήλικα αλλά εικοσάχρονοι τζιχαντιστές που δηλώνουν ψεύτικη ηλικία.  Στη γειτονιά δεν υπάρχει εγκληματικότητα (εκτός από διαρρήξεις όπως παντού στην Αττική, και κάτι ναρκωτικά που διακινεί γνωστή παρέα Ελλήνων, "δικών" μας παιδιών). Τα παιδιά απεδείχθη ότι ήταν παιδιά 8-14 ετών. Προφανώς δεν έχουν βιάσει κανέναν από τη μέρα που ήρθαν, ούτε έχουν με κανένα τρόπο προκαλέσει φασαρία και δεν ασχολήθηκε ξανά κανείς μαζί τους, μέχρι να πάνε σχολείο, που ξαφνικά έγιναν εστία διασποράς κορονοϊού (έχουμε κρούσματα, όχι από αυτά τα παιδιά όμως, αλλά μικρή σημασία έχει, αφού υπάρχει ο "ξένος").

Άλλο να λέμε ότι στην τάδε περιοχή έγιναν εγκλήματα από συμμορίες και κάτι να γίνει, άλλο να κυνηγάμε μάγισσες. Άλλο να λέμε το σχολείο είναι άθλιο, άλλο φταίνε οι ξένοι μαθητές που το σχολείο είναι άθλιο. 

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Παρεξήγησες

Δεν παρεξήγησα! Κι ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα κι εγώ.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πνεύμα ομόνοιας και κατά των προκαταλήψεων, με το οποίο μιλάς (από αρχής σε διαβάζω στο forum κι έχω διαμορφώσει άποψη από τα γραπτά σου... ομοίως και για τους λοιπούς συμμετέχοντες).

Και καλώς αναφέρεις τα παραδείγματα που αναφέρεις. Είναι πολύ χαρακτηριστικά, είναι μια πραγματικότητα και βοηθούν στο να έχουμε σφαιρική ματιά.

Απλώς εξέφρασα μια ακόμη, πολύ σημαντική κατά την άποψη μου, διάσταση του θέματος.

Εγώ στην Ομόνοια, πάντως, δε φοβόμουν να κυκλοφορήσω λόγω των αλλοδαπών... Φοβόμουν επειδή δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και η περιοχή είναι γεμάτη ναρκομανείς και εγκληματικα στοιχεία (Έλληνες και αλλοδαποί). Με ενοχλεί η κατάσταση, αλλά δεν κατηγορω μόνο τους αλλοδαπούς. Με ενοχλούν και οι Έλληνες.

Εκεί είναι η διαφορά.

Διαφημίσεις

Just now, anemoni1989 είπε:

Εγώ στην Ομόνοια, πάντως, δε φοβόμουν να κυκλοφορήσω λόγω των αλλοδαπών... Φοβόμουν επειδή δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και η περιοχή είναι γεμάτη ναρκομανείς και εγκληματικα στοιχεία (Έλληνες και αλλοδαποί). Με ενοχλεί η κατάσταση, αλλά δεν κατηγορω μόνο τους αλλοδαπούς. Με ενοχλούν και οι Έλληνες.

Εκεί είναι η διαφορά.

Εγώ πάλι φοβάμαι που στην συνείδηση του κόσμου η αστυνόμευση μοιάζει η λύση. Ενώ στην ουσία είναι το παυσίπονο (σημαντικό κι αυτό δεν αντιλέγω) σε μια χρόνια πολυπαραγοντική νόσο. Ούτε κατά διάνοια η θεραπεία... καλά για πρόληψη δεν το συζητώ καν...

Το κακό είναι πως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι ο κάθε μετανάστης είναι ένας εν δυνάμει εγκληματίας-βιαστής- ληστής, είτε είναι 5 - 10 είτε 25 ετών, όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

Just now, kotsifikos είπε:

Το κακό είναι πως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι ο κάθε μετανάστης είναι ένας εν δυνάμει εγκληματίας-βιαστής- ληστής, είτε είναι 5 - 10 είτε 25 ετών, όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

Ή ακόμη χειρότερα "Γεννημένος εγκληματίας-βιαστής-ληστής. Είναι στην φάρα του".

Αυτο ισως εγκειται στο γεγονος πως πχ ακουγονται βιαιοπραξιες, κλοπες, ληστειες, κλπ απο ενα πληθος ανθρωπων που ομαδοποιουνται με βαση την καταγωγη τους.

Αυτο πιστευω τουλαχιστον για την περιπτωση μου. Η χωρα καταγωγης μου εχει συνδυαστει με ανθρωπους εγκληματιες η ακομα κ αν δεν ειναι εγκληματιας πιθανον ειναι αμορφωτος η ακομα χειροτερα απαιδευτος. 

Ιδιαιτερα τα παλαιοτερα χρονια ακουγες συχνα τη φραση αλβανοι ληστες...να αναπαραγεται απο τα ΜΜΕ. Οχι οτι δεν ηταν αληθεια, ομως αυτοματα στη συνειδηση καποιων η εικονα που χτιζοταν για τη "φαρα" αυτην, ηταν οτι σχεδον ολοι τους ειναι ετσι. Αρα κ τα παιδια τους ετσι θα ειναι και ουτω καθεξης. 

Προσωπικα ακουγοντας πχ στις ειδησεις 《αλβανοι ληστες, αλβανοι σκοτωσαν...》 σκεφτομουν παλαιοτερα οχι ρε γαμωτο... Γιατί κατι τετοιοι να μας "χαλανε" το ονομα.. Δικιο εχουν κ δε μας θελουν με αυτα που κανουν...

Θυματοποιουμουν δηλαδη απο μονη μου, ντρεπομουν για τις πραξεις αλλων, που ουδεμια σχεση ειχα μαζι τους κ το μονο κοινο μας ηταν η καταγωγη. Εμπαινα δηλαδη στο τσουβαλι απο μονη μου (παραλογο? δεν ξερω) κ συμμεριζομουν αποψεις ντοπιων!!!! 

12 ώρες πρίν, mama16 είπε:

Νομιζω οτι ο ρατσισμος υπαρχει ακομα, τωρα δεν αναφερομαι για μενα. Εγω εχω φτασει σε ενα σχετικα ικανοποιητικο σημειο με τα συναισθηματα μου κ πως αντιμετωπιζω πλεον τετοιες καταστασεις. Ομως βλεπω οτι ακομα υπαρχει σε διαφορες εκδοχες. Επισης καταλαβαινω οτι ακομα κ αν υπαρχει μια τετοια διαθεση, πλεον δεν εκφραζεται τοσο ανοιχτα οσο καποτε. Ειναι γιατι το αντιρατσιστικο κινημα τα τελευταια ετη ειναι πιο ηχηρο?? Ειναι επειδη φοβουνται οι ιδιοι μηπως κ δαχτυλοδειχθουν ως ρατσιστες?? Δε ξερω ακριβως. 

Just now, samsympan said:

Όσο υπάρχουν πρωτοσέλιδα του τύπου "Αλλοδαπός επιτέθηκε σε 65χρονη", όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε είναι του αέρα. Το 'τέρας' θα πρέπει να αρχίσει να μας ενοχλεί για να το θάψουμε μια μέρα. Και φυσικά οι διάφοροι "θεωρητικοί" του ρατσισμού έχουν αναλάβει ακριβώς αυτό...να μας πείσουν μέσα από επιστημονικοφανή ανοησιολογία ότι όλα αυτά είναι "φυσιολογικά" και είναι η "φύση του ανθρώπου" τέτοια και δεν πρέπει να μας πειράζει.

Λες κι ο άνθρωπος, μετά από 5 χιλιάδες χρόνια καταγεγραμμένου γλωσσικού πολιτισμού είναι απλώς....."η φύση" του. Όπου μας βολεύει, βέβαια, κι αυτό, διότι όταν μιλάμε για τους γκέι πιγκουίνους, η φύση δεν είναι βολικό επιχείρημα. :P Καλημέρα γελοιότητα...

Διαφημίσεις

Τα 2 μου παιδιά πηγαίνουν σε κτίριο που συστεγάζεται γυμνάσιο - λύκειο. Το λύκειο έχει 2-3 μπουμπούκια που αργά ή γρήγορα θα απασχολήσουν τις αρχές, αν δεν το κάνουν ήδη: διακίνηση χασίς που όλοι ξέρουν αλλά όλοι φοβούνται να καταγγείλουν, εκφοβισμός συμμαθητών τους, σεξουαλικά πειράγματα και άλλα ωραία. Έχουν γίνει διαμαρτυρίες από γονείς, και προφορικά και γραπτά και έχουν αντιμετωπιστεί από μεγάλη μερίδα γονιών σαν "πώς κάνετε έτσι, παιδιά είναι". Μιλάω για 17 ετών "παιδιά" που κλείνουν "για πλάκα" το δρόμο κοριτσιών και αρχίζουν να σχολιάζουν την ανατομία τους, τόσο "αστεία" και "αθώα" πράγματα.

Σήμερα έμαθα ότι 3 πλέον γονείς απέσυραν τα παιδιά τους από το σχολείο, γιατί "φοβούνται τους πρόσφυγες, κανείς δεν ξέρει τι μπορούν να κάνουν". Μιλαω για μια χούφτα παιδιά ηλικίας ως 14 ετών, που ήρθαν φέτος και δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έκαναν κάτι κακό, αλλά "αυτοί όλοι έχουν άλλη κουλτούρα, είναι επικίνδυνοι". Οι ίδιοι γονείς κανένα πρόβλημα δεν είχαν τόσο καιρό με τα μπουμπούκια που περιέγραψα πιο πάνω.

Λογική καμία. Εκτός αν το να σου βρίζει την κόρη ο Έλληνας είναι χαριτωμένο και δεν το είχα καταλάβει.

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Τα 2 μου παιδιά πηγαίνουν σε κτίριο που συστεγάζεται γυμνάσιο - λύκειο. Το λύκειο έχει 2-3 μπουμπούκια που αργά ή γρήγορα θα απασχολήσουν τις αρχές, αν δεν το κάνουν ήδη: διακίνηση χασίς που όλοι ξέρουν αλλά όλοι φοβούνται να καταγγείλουν, εκφοβισμός συμμαθητών τους, σεξουαλικά πειράγματα και άλλα ωραία. Έχουν γίνει διαμαρτυρίες από γονείς, και προφορικά και γραπτά και έχουν αντιμετωπιστεί από μεγάλη μερίδα γονιών σαν "πώς κάνετε έτσι, παιδιά είναι". Μιλάω για 17 ετών "παιδιά" που κλείνουν "για πλάκα" το δρόμο κοριτσιών και αρχίζουν να σχολιάζουν την ανατομία τους, τόσο "αστεία" και "αθώα" πράγματα.

Σήμερα έμαθα ότι 3 πλέον γονείς απέσυραν τα παιδιά τους από το σχολείο, γιατί "φοβούνται τους πρόσφυγες, κανείς δεν ξέρει τι μπορούν να κάνουν". Μιλαω για μια χούφτα παιδιά ηλικίας ως 14 ετών, που ήρθαν φέτος και δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έκαναν κάτι κακό, αλλά "αυτοί όλοι έχουν άλλη κουλτούρα, είναι επικίνδυνοι". Οι ίδιοι γονείς κανένα πρόβλημα δεν είχαν τόσο καιρό με τα μπουμπούκια που περιέγραψα πιο πάνω.

Λογική καμία. Εκτός αν το να σου βρίζει την κόρη ο Έλληνας είναι χαριτωμένο και δεν το είχα καταλάβει.

Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία του "παιδιά είναι" υπήρχε από όταν ήμουν εγώ σχολειο... Χαρακτηριστικά θυμάμαι 4-5 συμμαθητές μου, οι οποίοι έκαναν διακίνηση ακόμα και έξω από την αυλή του σχολείου, όλοι το γνώριζαν και κανένας από τους εκπαιδευτικούς δεν έκανε τίποτα... Αν δεν κάνω λάθος κιόλας, ο ένας έκανε στην πορεία φυλακή και οι άλλοι 3 πέθαναν από υπερβολική δόση... Αναμενόμενο... Δυστυχώς η λογική του"να μην ανακατέψουμε το γνωστό μας συνελληνα, αλλά όλοι οι ξένοι είναι εγκληματίες" μας έχει φάει σε αυτή τη χωρα

Just now, ΑΡΓΚ είπε:

Έχουν γίνει διαμαρτυρίες από γονείς, και προφορικά και γραπτά

Αν θέλεις σε παρακαλώ ενημέρωσε με (κι όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί) συνοπτικά για την πορεία μιας τέτοιας γραπτής καταγγελίας από τον καταγγέλλοντα εώς την αρχή που καταλήγει.

Αν θέλεις σε παρακαλώ ενημέρωσε με (κι όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί) συνοπτικά για την πορεία μιας τέτοιας γραπτής καταγγελίας από τον καταγγέλλοντα εώς την αρχή που καταλήγει.

Για καθε βαθμιδα της εκπαιδευσης υπαρχει και αρμοδια διευθυνση του υπουργειου και αρμοδια υπηρεσια του Δημου. Η μεν πρωτη για τα εκπαιδευτικα και διοικητικα, η δε δευτερη για θεματα υποδομων. Οποτε ψαχνεις να δεις σε ποια διευθυνση υπαγεται το σχολειο, πχ. Διευθυνση Πρωτοβαθμιας Α Αθηνας, και την αντιστοιχη Σχολικη Επιτροπη Πρωτοβαθμιας του Δημου σου και στελνεις εκει. Αν υπαρχει θεμα με συγκεκριμενο ατομο, απο την ιστοσελιδα της αντιστοιχησ Διευθυνησης η και απευθειας απο το σχολειο (ειναι υποχρεωμενοι να σου δωσουν στοιχεια) βρισκεις τον αντιστοιχο Συμβουλο αυτης της ειδικοτητας και απευθυνεσαι και εκει. Για πολυ σοβαρα θεματα, μπορεις να απευθυνθεις και στον Συνηγορο του Παιδιου που ειναι υπηρεσια του Συνηγορου του Πολιτη, να το κυνηγησουν και αυτοι. 

On 10/11/2020 at 12:00 AM, Chrysoum said:

......Μιλούσαν για ανθρώπους από το Πακιστάν, Μπαγκλαντές και δεν είχαν δει ποτέ τους από κοντά. Αντε τώρα να μιλήσεις μ αυτούς τους ανθρώπους και να βγάλεις ακρη. 

Να πω βέβαια, ότι ισχύει και το αντίθετο: Άνθρωποι να είναι πολύ "ανοιχτοί" σε ανθρώπους από Πακιστάν, Μπαγκλαντές κτλ χωρίς να τους έχουν δει ποτε από κοντά. ΚΑΙ αυτο το θεωρώ λίγο της θεωρίας. 

5 ώρες πρίν, Belmar είπε:

Να πω βέβαια, ότι ισχύει και το αντίθετο: Άνθρωποι να είναι πολύ "ανοιχτοί" σε ανθρώπους από Πακιστάν, Μπαγκλαντές κτλ χωρίς να τους έχουν δει ποτε από κοντά. ΚΑΙ αυτο το θεωρώ λίγο της θεωρίας. 

Συγγνώμη, αλλά γιατί να ΜΗΝ είναι κάποιος ανοιχτός απέναντι σε αυτές τις εθνικότητες?? Υπερτερούν σε κάτι οι υπόλοιποι και δεν το ξέρω?

Πολύ σωστή τοποθέτηση αυτή @Belmar και για αυτό μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιον "ρατσιστή" (εντός κι εκτός εισαγωγικών) που να εμφανίζει κατά περιπτώσεις μη/αντι-ρατσιστική συμπεριφορά και ομοίως κάποιον "αντιρατσιστή" (εντός κι εκτός εισαγωγικών) που να εμφανίζει ρατσιστική συμπεριφορά. Βασικά θεωρώ ότι σε όλους μας εμπεριέχονται και οι δύο τάσεις. Το θέμα είναι εάν το αναγνωρίζει κανείς και το δουλεύει με ειλικρίνεια ή εάν χρησιμοποιεί την ρατσιστική ή αντι-ρατσιστική ρητορική επειδή ταιριάζει στην ατζέντα της στιγμής.

Πολύ σωστή τοποθέτηση αυτή @Belmar και για αυτό μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιον "ρατσιστή" (εντός κι εκτός εισαγωγικών) που να εμφανίζει κατά περιπτώσεις μη/αντι-ρατσιστική συμπεριφορά και ομοίως κάποιον "αντιρατσιστή" (εντός κι εκτός εισαγωγικών) που να εμφανίζει ρατσιστική συμπεριφορά. Βασικά θεωρώ ότι σε όλους μας εμπεριέχονται και οι δύο τάσεις. Το θέμα είναι εάν το αναγνωρίζει κανείς και το δουλεύει με ειλικρίνεια ή εάν χρησιμοποιεί την ρατσιστική ή αντι-ρατσιστική ρητορική επειδή ταιριάζει στην ατζέντα της στιγμής.

Ναι, νομίζω κι εγώ ότι το "ρατσιστικό" στοιχείο (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι κάπως παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό φαίνεται κάπως στα πιο πολυ-πολιτισμικά μέρη, πχ Λονδίνο ή Ν Υόρκη, όπου ενώ υπάρχουν τόσα διαφορετικά στοιχεία, οι άνρθωποι ίδιας ή παρόμοιας εθνικότητας ομαδοποιούνται και ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Οι αραβικής καταγωγής μαζί, οι αφρικανοί μαζί, οι ευρωπαίοι μαζί κοκ. Δηλαδή όλοι είναι λίγο ή πολύ "ρατσιστές" με τους υπόλοιπους.

Βέβαια, να ξεκαθαρίσω ότι πάντα μιλάω για μη-βίαια φαινόμενα. Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια, είναι καταδικαστέα με συνοπτικές διαδικασίες.

Just now, Belmar said:

Όχι, αλλά ξέρεις, καμμιά φορά απέχει λίγο η θεωρία από την πράξη. Δηλαδή πολλοί άνθρωποι είναι θεωρητικά ανοιχτοί και μη-ρατσιστές κτλ μέχρι τη στιγμή που άτομα άλλων εθνικοτήτων έρθουν έξω από την πόρτα τους. Τότε ξαφνικά αλλάζουν γνώμη. Μιλάμε δηλαδή για ισότητα εκ του ασφαλούς.

Όπως λοιπόν είμαι επιφυλακτική απέναντι σε ανθρώπους που μιλάνε για άτομα άλλης εθνικότητας μειονεκτικά χωρίς να τους έχουν συναντήσει από κοντά, είμαι το ίδιο επιφυλακτική σε ανθρώπους πολύ ανοιχτούς με άτομα άλλης εθνικότητας χωρίς επίσης να τους έχουν συναντήσει από κοντά.

Έχεις πολύ δίκιο.

Just now, Belmar said:

Ναι, νομίζω κι εγώ ότι το "ρατσιστικό" στοιχείο (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι κάπως παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό φαίνεται κάπως στα πιο πολυ-πολιτισμικά μέρη, πχ Λονδίνο ή Ν Υόρκη, όπου ενώ υπάρχουν τόσα διαφορετικά στοιχεία, οι άνρθωποι ίδιας ή παρόμοιας εθνικότητας ομαδοποιούνται και ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Οι αραβικής καταγωγής μαζί, οι αφρικανοί μαζί, οι ευρωπαίοι μαζί κοκ. Δηλαδή όλοι είναι λίγο ή πολύ "ρατσιστές" με τους υπόλοιπους.

Βέβαια, να ξεκαθαρίσω ότι πάντα μιλάω για μη-βίαια φαινόμενα. Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια, είναι καταδικαστέα με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν χρειάζεται πάντα να μπει ταμπέλα.  Το να έχω εντοπίσει συγκεκριμένες συμπεριφορές που με ενοχλούν/δεν μου ταιριάζουν από άτομα συγκεκριμένης εθνικότητας, φυλής, μειονότητας, δεν με κάνει ρατσίστρια κατ εμέ. Σίγουρα για κάποιους και αυτό ακόμη είναι ρατσισμός.

Παράδειγμα νο1) Πολλοί λένε δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους τσιγγάνους, κτλ. Και εγώ τα έλεγα. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στην επιχείρηση του πατέρα μου, η έδρα μας ήταν στο Μενίδι. 4 φορές τα αγγελούδια των τσιγγάνων που εκπαιδεύονται από μικρά και δημιουργούν συμμορίες, την έπεσαν με σουγιάδες σε υπαλλήλους της εταιρίας και τους έκλεψαν. Πήγαν στην αστυνομία και πήραν όλοι την ίδια απάντηση. Καλέ μου άνθρωπε, εμείς να τους πιάσουμε, αλλά στο λέω, θα βρεθείς σε κανά χαντάκι.. Τσιγγάνα μου άρπαξε το πορτοφόλι μου από την τσάντα μου μια μέρα πριν φύγω ταξίδι με ταυτότητα, πιστωτική και 700 ευρώ. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα "ευχόμουν" τόσο άσχημα πράγματα σε άλλον άνθρωπο. Και μιλάω για πράγματα που με επηρεάζουν άμεσα. Αφήνω στην άκρη βάρβαρα "έθιμα " όπως να παντρεύουν τις κόρες τους στα 11 και στα 12. Οπότε ναι, αν δώ κοντά μου τσιγγάνους, μαζεύομαι.

Παράδειγμα νο 2) Όταν ζούσα και σπούδαζα στο Παρίσι, οι παρέες μου ήταν Έλληνες, Γάλλοι, Μεξικάνοι, Ασιάτες, Αμερικάνοι . Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι εκεί ζουν πάρα πολύ Άραβες . Δεν έχω δει Άραβες να κάνουν παρέα με άλλες εθνικότητες. Πολύ ρατσιστικό μου φάνηκε εκ μέρους των Γάλλων και των υπόλοιπων στην αρχή. Λίγο καιρό μετά έφτασα να σκέφτομαι πόση ηρεμία και ασφάλεια θα αισθανόμουν στο Παρίσι αν δεν ζούσαν τόσοι Άραβες εκεί. Καθημερινά επεισόδια βίας , στους δρόμους, στο μετρό, στα τρένα , παντού. Έφτασα να τους φοβάμαι. Με είχαν δασκαλέψει από πριν για να μην κινδυνέψω και κορόιδευα. Και μέσα σε λίγο καιρό έπιασα τον εαυτό μου να ακολουθώ όλες τις οδηγίες. Επίσης για εκείνους είμαστε όλες π.....ες  που πάνε γυρεύοντας. Τσεκαρισμένο.

Θέλω να καταλήξω ότι ωραία όλα αυτά στη θεωρία , αλλά όπως λέει πολύ σωστά και η BELMAR ΄στην πράξη μπορεί να αλλάξουν πολλά από όσα πρεσβεύαμε ως τότε.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...