Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Καλησπερα σε όλες τις μαμαδες..... εχω κι εγω ενα παρομοιο θεμα. Η κορη μου ειναι α γυμνασιου..... δεν διαβαζει με τιποτα. Και αν λειπω στην δουλεια... ολη την  μερα χαζευει, γυριζω και εχει μισο διαβασει. Ολη την ωρα με την τηλεοραση, το κινητό,  δεν την νοιάζει να ασχοληθεί με τα μαθήματα της..... δεν συγκεντρώνεται με τιποτα.... με πιάνουν τα κλαματα απο τα νευρα μου, δεν ξερω πως να φερθω, πως να αντιδρασω, τι να κάνω. Διαβαζει και σε λίγο τα εχει ξεχασει, δεν λεει ποτε τι ακριβως έχουν γιατι βαριεται να διαβασει. 

Επεξεργάστηκαν by Xara moux

Διαφημίσεις

Καλημέρα! Είχε την ίδια στάση απέναντι στα μαθήματα στην έως τώρα μαθητική της πορεία ή είναι κάτι καινούριο; Είναι και δύσκολη η περίοδος της εφηβείας. Θέλει πολλή συζήτηση και υπομονή. Έχει μήπως μαθησιακές δυσκολίες;

8 ώρες πρίν, Xara moux είπε:

Καλησπερα σε όλες τις μαμαδες..... εχω κι εγω ενα παρομοιο θεμα. Η κορη μου ειναι α γυμνασιου..... δεν διαβαζει με τιποτα. Και αν λειπω στην δουλεια... ολη την  μερα χαζευει, γυριζω και εχει μισο διαβασει. Ολη την ωρα με την τηλεοραση, το κινητό,  δεν την νοιάζει να ασχοληθεί με τα μαθήματα της..... δεν συγκεντρώνεται με τιποτα.... με πιάνουν τα κλαματα απο τα νευρα μου, δεν ξερω πως να φερθω, πως να αντιδρασω, τι να κάνω. Διαβαζει και σε λίγο τα εχει ξεχασει, δεν λεει ποτε τι ακριβως έχουν γιατι βαριεται να διαβασει. 

Τι συνέπειες έχει το ότι δε διαβάζει; Χάνει κάποια προνόμια ας πούμε, κάθεστε μαζί να την επιβλέπεις να αναπληρώσει το Σαββατοκύριακο αντί να πάει στο μπαλέτο και μετά βόλτα με τις φίλες της; (τυχαίο παράδειγμα για να δείξω τι εννοώ). Γιατί έχει ανεξέλεγκτο χρόνο σε τηλεόραση και κινητό; Είναι πολύ δύσκολο σε ένα παιδί να δείξει αυτοπειθαρχία με τα ηλεκτρονικά. Προσωπικά θα έπαιρνα το κινητό τελείως μέχρι να αλλάξει η κατάσταση, ή θα το αντικαθιστούσα με ένα παλιό που μόνο παίρνει τηλέφωνο για ώρα ανάγκης, και θα έβαζα όριο στην τηλεόραση (πολλες παίρνουν κωδικό ας πούμε για να κλειδώνουν). Με την εξήγηση ότι δεν είναι τιμωρία, αλλά απαραίτητα όρια μέχρι να ωριμάσει και να μπορέσει να είναι συνεπής από μόνη της. 

Αν δεν έχει μαθησιακα το κορίτσι, συμφωνώ με τις συνέπειες και τα όρια. Επίσης παράλληλα να την αφήσεις να πέσουν λίγο οι βαθμοι της μπας και ξενερώσει και μαζευτεί από μόνη της. Σε συνεννόηση με τους καθηγητές. Να είναι ενήμεροι και να μη νομίζουν ότι δεν ασχολείσαι. Εγώ αυτά θα έκανα και συνηθως πιάνουν. Σχεδόν πάντα δηλαδή. Αν εχει όμως μαθησιακα εκεί αλλάζει και θέλει πιο μαλακή αντιμετώπιση. 

Η βαριεστημαρα πάντως και η τρέλα με τα κινητά ειναι στάνταρ πια στο μέσο όρο των μαθητών κι αυτό γιατί οι γονείς εργάζονται και δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο. Δυστυχως από τύψεις που λείπουν όλη μερα τους δίνουν πολλά υλικά αγαθά σε σημεία να γίνονται τεμπελικα ανόρεχτα χωρίς σκοπό και ουσία. Βάλε και την εφηβεία έρχεται και το διαλύει όλο το σκηνικό. Δε χρειάζεται να κλαις, χρειάζεται να πάρεις τα ηνία και να πάρεις σταθερά 2 - 3 αποφάσεις. 

Είναι ανήλικη και ανωριμη, θα πρέπει να τημ ωριμάσεις ακόμα κι αν αυτό έχει ως συνέπεια να έρθετε σε σύγκρουση. Θα είναι παροδική με πολλάπλα οφέλη για σένα και για κείνη. Ενώ αν το αφήσεις η σύγκρουση θα είναι μόνιμη με κανένα όφελος για Καμμια σας... 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Εγώ είμαι κατά των απόλυτων απαγορεύσεων. Και στα παιδιά και στον χώρο της δουλειάς. 

Τέτοιου είδους απαγορεύσεις κάνουν κάποιον λιγότερο παραγωγικό και σίγουρα θα βρεθούν άλλοι τρόποι να ξεγλιστρήσει (και ο μαθητής και ο εργαζόμενος) και θα το κάνει και χωρίς τύψεις, γιατί θα σε βλέπει πλέον ως εχθρό.

Πιο πολύ λειτουργεί η επιβράβευση και το να δίνεις κίνητρα σε κάποιον και όχι να του υπαγορεύεις τι απαγορεύεται.

Υπάρχει όμως μία διαφορά μεταξύ στην απαγόρευση και τον περιορισμο, και σε παιδιά καμιά φορά ο περιορισμός εκλαμβάνεται σαν κάτι πολύ χειρότερο από την πλήρη απαγόρευση. Ειδικά όσο αφορά κινητά, χωρίς υπερβολή μπορεί ένας έφηβος  να περνά πραγματικά χωρίς να το καταλαβαίνει και 10 ώρες τη μέρα και παραπάνω χαζεύοντας instagram, youtube και netflix. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις επίκληση στον αυτοπεριορισμό αν το παιδί έχει φτάσει σε αυτη την κατάσταση και είναι αρκετά συχνό πρόβλημα. Μάλλον πιάνει πολύ καλύτερα η καταρχήν αποτοξίνωση και π.χ. το να δίνεις το κινητό ή να ανοίγεις στο σπίτι το wifi μόνο μία ώρα το βράδυ ή τις Κυριακές. Δεν το λέω καν σαν τιμωρία, αλλά σαν βοήθεια στο να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά ως διασκέδαση από τον εθισμό. 

νομιζω η μεταβαση απο το δημοτικο στο γυμνασιο, παλι αποτελει ενα σοκ για τα παιδια, οπως και απο το νηπιαγωγειο για το δημοτικο...αν στο δημοτικο ηταν επιμελης και διαβαζε τα μαθηματα της, δωσε λιγο χρονο για την προσαρμογη στην νεα πραγματικοτητα, οριζοντας ομως κανονες πχ απασχοληση με το κινητο συγκεκριμενη ωρα που θα εισαι παρουσα και φυσικα την νυχτα το κινητο οχι στην κρεβατοκαμαρα, μη προσβαση σε ιντερνετ οταν δεν εισαι στο σπιτι, ομοιως και για την τηλεοραση ....περιορισμους σε δραστηριοτητες και εξοδους...

απο το σχολειο τι σου εχουν πει??εχεις επικοινωνησει με τους καθηγητες της,να μαθεις την αποδοση της και την αποψη τους??

αν ειχατε και στο δημοτικο θεματα, τοτε ισως πρεπει να ψαξεις την ριζα τους...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Δεν ξέρω τι ισχύει στην περίπτωσή σας, αλλά ένα σοκ για τα παιδιά του Γυμνασίου είναι ότι οι καθηγητές λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο από το δημοτικό. Βασιζόμαστε στη λογική ότι το παιδί σιγά σιγά πρέπει να γίνεται υπεύθυνο για να σημειώνει τις ασκήσεις που έχει για το σπίτι, ή να τις διορθώνει μόνο του ακούγοντας τις απαντήσεις που διαβάζονται στην τάξη και τις οδηγίες μας, και γενικά να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην παράδοση, ξεχνάμε όμως (κι εγώ το έκανα αυτό παλιότερα και σιγά σιγά προσπαθώ να το περιορίσω) ότι τα παιδιά έρχονται από έναν διαφορετικό τελείως τρόπο δουλειάς, με πολλές εργασίες για το σπίτι, πολλά επαναληπτικά, πολύ έλεγχο γενικά από τον δάσκαλο, και ίσως η μετάβαση στο Γυμνάσιο τους δίνει λανθασμένα την εντύπωση ότι δεν πειράζει και να μην διαβάσουν, γιατί ο καθηγητής δεν βλέπει κάθε μέρα τα τετράδια, δεν βάζει συνέχεια τεστ, άρα δεν τον νοιάζει. Έτσι πολλές φορές μπορεί να μην έχουμε γραπτή άσκηση, ή να έχουμε κάτι πολύ σύντομο, αλλά τα παιδιά να πρέπει να μελετήσουν τη θεωρία της ενότητας που διδάχτηκε. Αυτό όμως πολλά το μεταφράζουν ως "δεν έχουμε τίποτα". Ακόμα κι αν το εξηγούμε, τα παιδιά το μεταφράζουν έτσι, ή οι γονείς από συνήθεια ρωτούν απλώς τι ασκήσεις έχουν τα παιδιά και όχι τι έκαναν και τι πρέπει να μελετήσουν. Αν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σας, ίσως πρέπει να το διευκρινίσετε. 

On 14/1/2020 at 10:42 ΠΜ, ΑΡΓΚ είπε:

23 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Υπάρχει όμως μία διαφορά μεταξύ στην απαγόρευση και τον περιορισμο, και σε παιδιά καμιά φορά ο περιορισμός εκλαμβάνεται σαν κάτι πολύ χειρότερο από την πλήρη απαγόρευση. Ειδικά όσο αφορά κινητά, χωρίς υπερβολή μπορεί ένας έφηβος  να περνά πραγματικά χωρίς να το καταλαβαίνει και 10 ώρες τη μέρα και παραπάνω χαζεύοντας instagram, youtube και netflix. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις επίκληση στον αυτοπεριορισμό αν το παιδί έχει φτάσει σε αυτη την κατάσταση και είναι αρκετά συχνό πρόβλημα. Μάλλον πιάνει πολύ καλύτερα η καταρχήν αποτοξίνωση και π.χ. το να δίνεις το κινητό ή να ανοίγεις στο σπίτι το wifi μόνο μία ώρα το βράδυ ή τις Κυριακές. Δεν το λέω καν σαν τιμωρία, αλλά σαν βοήθεια στο να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά ως διασκέδαση από τον εθισμό. 

Συμφωνώ ότι ο αυτοπεριορισμός είναι πολύ δύσκολος. Και η πλήρης απαγόρευση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οπότε είμαι υπέρ της ελευθερίας με κάποιους γενικούς κανόνες που προσαρμόζονται στις καταστάσεις.

Just now, Macgyver είπε:

Just now, Macgyver είπε:

ΥΓ Επίσης για όποιον το έχει ξεχάσει, το κινητό εν ώρα μαθήματος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ. Το θυμάστε ή όχι; Κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και σε ώρα "μελέτης" για έναν άνθρωπο που απλά "χαζολογάει" αντί να στρωθεί στο διάβασμα. 

@elenip και κάθε Ελένη εδώ μέσα, η ημιμάθεια εξακολουθεί να είναι χειρότερη από την αμάθεια, εν έτει 2020. 

Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η χρήση των κινητών στο χώρο του σχολείου. 

Τι σχέση έχει αυτό με το διάβασμα στο σπίτι ή με τα δικαιώματα ενός εργαζόμενου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη χρήση κινητών στα γραφεία ή στα καταστήματα από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες...

Στην περίπτωση του ανήλικου ο γονιός αποφασίζει πως θα διαπαιδαγωγησει το παιδί του.

Στην περίπτωση του εργαζόμενου οι εργοδότες πρέπει να κινούνται στα πλαίσια του νόμου χωρίς να παραβιάζουν δικαιώματα. 

Διαφημίσεις

7 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Λυπάμαι για την πορεία της συζήτησης αλλά συγγνώμη δεν κρατήθηκα να μην πω την εξυπνάδα μου...

Ποια τρία επαγγέλματα, σύμφωνα με το savoir vivre, επιτρέπεται να έχουν ανοιχτό το κινητό σε κάθε περίσταση;

Quiz για να αλαφρύνει η ατμόσφαιρα.

Λοιπόόόν είναι ο ιατρός, ο δικηγόρος και ο στρατιωτικός. Για ευνόητους λόγους ο κάθε ένας.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι παιδί ή έφηβος. @Xara moux σχετικά με το θέμα σας υπάρχει μεγάλη αρθρογραφία. Διαβάστε και ενημερωθείτε. Επιπλέον υπάρχει η Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» 8001180015 (Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με τη Μονάδα εφηβικής υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων). Αφορά και στην περίπτωση σας. Δεν έχω κάνει χρήση, δεν γνωρίζω περαιτέρω. Θα πρότεινα να κάνατε μια κλήση.

8 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

Δηλαδή αν κάποιος αποφασίζει κάτι που είναι λογικό ως ένα βαθμό αλλά το παρουσιάζει και το επιβάλει με έναν παράλογο τρόπο, θα πρέπει να μην αντιτίθεται κάνεις; Δικτατορία έχουμε κ δεν το ξέρω; 

Η κοπέλα έγραψε τι εφαρμόζει στην δική της επιχείρηση. Ειδικά αν είναι μικρή, τα αφεντικά σε πρώτο ενικό θα μιλήσουν. Ξέρουμε με ποιον τρόπο παρουσιάστηκε και πως επιβλήθηκε στους υπαλλήλους της; εδώ δεν ξέρουμε καν τι επιχείρηση έχει! Σε τι ακριβώς αντιτιθομαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση , αυτό προσπαθώ να καταλάβω. 

Γενικά και αόριστα, πολλά ισχύουν και σαφώς όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης δεν γίνονται καταχρήσεις. Εδώ όμως τα βάλαμε με τη συγκεκριμένη και αποφασίσαμε και για το ύφος της. Εμένα αυτό μου χτύπησε περισσότερο να είμαι ειλικρινής, όταν η ίδια δε θέλησε να δώσει έκταση. 

Και ξαναγράφω, ξέρουμε τι επιχείρηση έχει; ξέρουμε αν είναι διαγνωστικό κέντρο, φροντιστήριο ή σουβλατζιδικο; 

8 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Κάνεις δεν δουλεύει ουσιαστικά όλο το οχτάωρο. Μέσα στο οχτάωρο αυτό , θεωρώ δεδομένο ότι οι συνεργάτες μου (διότι έτσι τους θεωρώ και όχι "υπαλλήλους μου") , θα μιλήσουν με τους δικούς τους, θα αστειευτούν μεταξύ τους, θα τσεκάρουν το messenger , θα κοιτάξουν στο skroutz ποιός έχει πιό φτηνά την συσκευή που ψάχνουν κτλ. Τους εμπιστεύομαι και ξέρω οτι δεν θα το έκαναν εις βάρος την δουλειάς.

Λοιπόν επειδή δουλεύω σε πολυεθνική από τις πολύ μεγάλες παγκοσμίως, οι οδηγίες προς όλο τον κόσμο που έχει υφιστάμενους και πρέπει να κάνει πλάνα, οι οποιες έρχονται από τα κεντρικά γραφεία στην Αμερική, είναι ότι θεωρουμε ότι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά εργάζονται, με την έννοια ότι παράγουν, το πολύ 6 ώρες τη μέρα, και τις υπόλοιπες χαζεύουν. Δεν λέγεται σαν μομφή, απλά το αποδέχεται η εταιρεία ότι δεν υπάρχει περίπτωση, μέσα στο οκτάωρο να εργαστεί κανείς παραγωγικά πάνω από έξι ώρες. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς εργαζόμαστε αρκετά παραπάνω, και απογέυματα και βράδια και Σαββατοκύριακα από το σπίτι μας, γιατί υπάρχει και οικονομικό κίνητρο γι αυτο το έξτρα αλλά παρόλα αυτά και σε περιπτώσεις ατόμων που συζητάμε για αδιαφορία, προειδοποίηση για απόλυση κλπ, δεν είναι επιχείρημα το "χανει μία ώρα τη μέρα μιλώντας στο κινητό και χαζεύοντας βιντεάκια", αυτό θεωρείται το αναμενόμενο να συμβεί σε ένα κανονικό ωράριο. Αυτά για το εξωτερικό ;)

Για να επανέλθω στο αρχικό θέμα. Η κόρη μου είναι στο Λύκειο, πάρα πολύ καλή μαθήτρια και πολύ ανταγωνιστική σαν άνθρωπος, μόνη της δηλαδή κυνηγά το να τα πάει καλά και αγχώνεται αν κάπου δει ότι υστερεί. Τον τελευταίο καιρό, την βλέπω πολύ στρεσαρισμένη με τα μαθήματα, και συνεχώς να τρέχει και να μην προλαβαίνει. Της ζήτησα να καταγράψει, μέσω ειδικής εφαρμογής, πόσο χρόνο περνά σε social media μιλώντας με τις φίλες της ή χαζεύοντας. Σήμερα το πρωί, μου ανακοίνωσε μόνη της ότι έκλεισε το λογαριασμό της στο instagram γιατί κατάλαβε πόσο χρόνο της τρώει από τη ζωή της μία χαζομάρα τώρα που είδε τα νούμερα της εβδομάδας. Υποθέτω ότι αν ένα παιδί Λυκείου, που έχει κάθε καλή θέληση να διαβάσει, παρασύρεται από το κινητό και χάνει τον έλεγχο, κατά μείζονα λόγο ένα παιδί μικρότερο μπορεί ειλικρινα να πιστεύει ότι 1-2 ώρες έχασε τη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα να είναι 5-6, χωρίς πραγματικά να το καταλαβαίνει. Σε ηλικίες Γυμνασίου, το κινητό των παιδιών μου έμενε και μένει εκτός δωματίου τις ώρες της μελέτης, οπότε δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά από συζητήσεις με φίλες νομίζω ότι εύκολα ξεκινάνε να απαντήσουν σε ένα μήνυμα, και τελικά έχουν περάσει 4 ώρες μέχρι να καταλάβουν ότι πέρασε το απόγευμα. 

13 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Για να επανέλθω στο αρχικό θέμα. Η κόρη μου είναι στο Λύκειο, πάρα πολύ καλή μαθήτρια και πολύ ανταγωνιστική σαν άνθρωπος, μόνη της δηλαδή κυνηγά το να τα πάει καλά και αγχώνεται αν κάπου δει ότι υστερεί. Τον τελευταίο καιρό, την βλέπω πολύ στρεσαρισμένη με τα μαθήματα, και συνεχώς να τρέχει και να μην προλαβαίνει. Της ζήτησα να καταγράψει, μέσω ειδικής εφαρμογής, πόσο χρόνο περνά σε social media μιλώντας με τις φίλες της ή χαζεύοντας. Σήμερα το πρωί, μου ανακοίνωσε μόνη της ότι έκλεισε το λογαριασμό της στο instagram γιατί κατάλαβε πόσο χρόνο της τρώει από τη ζωή της μία χαζομάρα τώρα που είδε τα νούμερα της εβδομάδας. Υποθέτω ότι αν ένα παιδί Λυκείου, που έχει κάθε καλή θέληση να διαβάσει, παρασύρεται από το κινητό και χάνει τον έλεγχο, κατά μείζονα λόγο ένα παιδί μικρότερο μπορεί ειλικρινα να πιστεύει ότι 1-2 ώρες έχασε τη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα να είναι 5-6, χωρίς πραγματικά να το καταλαβαίνει. Σε ηλικίες Γυμνασίου, το κινητό των παιδιών μου έμενε και μένει εκτός δωματίου τις ώρες της μελέτης, οπότε δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά από συζητήσεις με φίλες νομίζω ότι εύκολα ξεκινάνε να απαντήσουν σε ένα μήνυμα, και τελικά έχουν περάσει 4 ώρες μέχρι να καταλάβουν ότι πέρασε το απόγευμα. 

Όταν έλειπες για δουλειά, πως σιγουρευοσουν ότι το κινητό είναι εκτός δωματίου και εκτός ώρας μελέτης? Πες πως δουλεύεις εκείνες τις ώρες, τι κάνεις? Τους παίρνεις το κιν για όσες ώρες λείπεις? Ρωτάω από περιέργεια να δω όταν έρθει η ώρα τι θα κάνω εγω. Δυστυχώς οταν οι γονεις δουλευουν κι αυτά είναι μόνα τους και υποτίθεται διαβάζουν, δεν ξέρω τι θκατα έλεγχος υπαρχει μέσα στο σπιτι.

Διαφημίσεις

Αγαπητά μέλη και αναγνώστες, μείνετε εντός θέματος. Η συμμετοχή επιτρέπεται μόνο σε όσους ακολουθούν τους κανόνες του φόρουμ και αναφέρονται το αρχικό θέμα.  Για άλλες θεματολογίες μπορείτε πάντα να ανοίξετε νέο θέμα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το φόρουμ δεν έχει θεματολογία τις συνθήκες εργασίας /χρήση κινητού στον εργασιακό χώρο, αλλά τα θέματα που αφορούν τα παιδιά. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας!

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

8 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Όταν έλειπες για δουλειά, πως σιγουρευοσουν ότι το κινητό είναι εκτός δωματίου και εκτός ώρας μελέτης? Πες πως δουλεύεις εκείνες τις ώρες, τι κάνεις? Τους παίρνεις το κιν για όσες ώρες λείπεις? Ρωτάω από περιέργεια να δω όταν έρθει η ώρα τι θα κάνω εγω. Δυστυχώς οταν οι γονεις δουλευουν κι αυτά είναι μόνα τους και υποτίθεται διαβάζουν, δεν ξέρω τι θκατα έλεγχος υπαρχει μέσα στο σπιτι.

Κατά κανόνα, επειδή έχω και παιδί στο δημοτικό, όταν λείπω, υπάρχει στο σπίτι babysitter τις καθημερινές αν και τυχαίνει να πάει κάπου τον μικρό και να αφήσει τα μεγάλα. Αυτό που κάνω είναι ένας συνδυασμός:

1) εφαρμογές που μετράνε χρόνο σε κινητά, λαπτοπ και ηλεκτρονικα. Παλιότερα είχα όριο που μετά από κάποιο χρόνο με ενημέρωνε η εφαρμογή, τώρα τους εμπιστεύομαι ότι το παρακολουθούν μόνα τους, γιατί ξέρουν ότι αν δε σεβαστούν τους κανόνες, απλά θα κλείσω εντελώς τα ηλεκτρονικά, και το wifi και τέλος, ανεξάρτητα από το αν έχουν σχολείο ή όχι.

2) τα παρακολουθώ ως προς το τι έχουν μάθει, όσο μπορώ τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Αν βλέπω κενά, ή να είναι ασυνεπείς, εκεί υπάρχουν περιορισμοί πάντα, ως άμεση συνέπεια του ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερο. Δεν εννοώ ότι τιμωρώ το να μην κατάλαβαν, αλλά περιμένω να έχουν διαβάσει, να έχουν απορίες και να τις ρωτάνε και να μην ακούω "δε θυμάμαι τι μας είπαν να διαβάσουμε"

8 hours ago, Nefeli2014 said:

Εμείς δεν είμαστε ακόμη σε ηλικία να μένουν μόνα στο σπίτι αλλά επειδή πλησιάζουμε με ενδιαφέρει η απάντηση σε αυτό. Σε εμάς ότι αφορά χρήση tablet και Xbox, από την αρχή ήταν ξεκαθαρισμένο πόση ώρα επιτρέπεται. Π.χ καθημερινες δεν παίζει εκτός από όταν αφήνουν τσάντες και ΣΚ συγκεκριμένες ώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει γκρίνια αλλά όταν έχεις να κάνεις με έφηβο δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να γίνουν τέτοια deals.

17 ώρες πρίν, elenip είπε:

Εμείς δεν είμαστε ακόμη σε ηλικία να μένουν μόνα στο σπίτι αλλά επειδή πλησιάζουμε με ενδιαφέρει η απάντηση σε αυτό. Σε εμάς ότι αφορά χρήση tablet και Xbox, από την αρχή ήταν ξεκαθαρισμένο πόση ώρα επιτρέπεται. Π.χ καθημερινες δεν παίζει εκτός από όταν αφήνουν τσάντες και ΣΚ συγκεκριμένες ώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει γκρίνια αλλά όταν έχεις να κάνεις με έφηβο δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να γίνουν τέτοια deals.

Είναι δύσκολο. 

Και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που η κατάσταση θα ξεφύγει μέχρι να ισορροπήσει και πάλι. Εγώ βάζω κάπως πιο γενικά όρια. Ότι δηλαδή επιτρέπεται το κινητο, το τάμπλετ, το σερφάρισμα, αρκεί να μην είναι εις βάρος των υποχρεώσεων και εις βάρος της υγείας. πχ θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα μαθήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα το πόσα διαλείμματα θα κάνει, με ποια σειρά θα διαβάσει κτλ, ας το κανονίζει ο ίδιος ο έφηβος. 

Το θέμα δεν είναι να θέσω αυστηρούς κανόνες και να επιδεικνύω την υπεροχή μου και το πόσο μπορώ να επιβληθώ. Το θέμα είναι και το ίδιο το παιδί να καταλάβει κάποια πράγματα και να μπορεί αργότερα να έχει αυτοέλεγχο και να μην ψάχνει ευκαιρία να επιβληθεί στους άλλους και να βγάλει τα απωθημένα του, επειδή έζησε με καταπίεση και αυστηρότητα.

Αυτό είναι κάτι που παίρνει χρόνο προφανώς.

Just now, erin0000 said:

Είναι δύσκολο. 

Και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που η κατάσταση θα ξεφύγει μέχρι να ισορροπήσει και πάλι. Εγώ βάζω κάπως πιο γενικά όρια. Ότι δηλαδή επιτρέπεται το κινητο, το τάμπλετ, το σερφάρισμα, αρκεί να μην είναι εις βάρος των υποχρεώσεων και εις βάρος της υγείας. πχ θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα μαθήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα το πόσα διαλείμματα θα κάνει, με ποια σειρά θα διαβάσει κτλ, ας το κανονίζει ο ίδιος ο έφηβος. 

Το θέμα δεν είναι να θέσω αυστηρούς κανόνες και να επιδεικνύω την υπεροχή μου και το πόσο μπορώ να επιβληθώ. Το θέμα είναι και το ίδιο το παιδί να καταλάβει κάποια πράγματα και να μπορεί αργότερα να έχει αυτοέλεγχο και να μην ψάχνει ευκαιρία να επιβληθεί στους άλλους και να βγάλει τα απωθημένα του, επειδή έζησε με καταπίεση και αυστηρότητα.

Αυτό είναι κάτι που παίρνει χρόνο προφανώς.

Συμφωνώ! στην δική σας περίπτωση, επειδή θυμάμαι από άλλο θέμα ότι έχεις παιδί στο Γυμνάσιο πιάνει? συμμορφώνεται το παιδί σε αυτούς τους γενικούς κανόνες? αν έχω καταλάβει σωστά είσαι και εσύ σπίτι όμως, έχεις τον έλεγχο, σωστά?
Συμφωνώ και σε αυτό που λες πως ο γονιός δεν θα πρέπει να το παίζει αυθεντία και να επιβάλλεται στο παιδί γιατί τότε όντως θα μεγαλώσει ένα παιδί που μετά θα βγάζει τα απωθημένα του όπου βρει.

Επεξεργάστηκαν by elenip

Ναι έχω παιδί στο Γυμνάσιο. Συμμορφώνεται για κάποιες μέρες και μετά ξεφεύγει και την επαναφέρω στην τάξη. Όταν δοκίμασα να επιβληθώ με αυστηρότητα μου γύρισε μπούμερανγκ. Έγινε χειρότερη η κατάσταση. Τώρα προσπαθώ με μεγαλύτερη διπλωματία, με υπομονή και όχι με ακραίες μεθόδους, κάνοντας παράλληλα διάλογο. Κατανοώ και τη θέση του παιδιού ότι νιώθει μεγάλο και προσπαθεί να ανακαλύψει τα όριά του και να νιώσει μια κάποια αυτονομία-ελευθερία. Δεν θέλω να το στερήσω αυτό, ούτε να με βλέπει σαν εχθρό ή σαν αυταρχική χωρίς κατανόηση.

Όχι δεν είμαι σπίτι. Δουλεύω. Έχουμε όμως καλή σχέση και επικοινωνία και γενικώς δεν μου κρύβει πράγματα. Όταν "ξεφεύγει" το κάνει φανερά, προσπαθώντας να μου δικαιολογήσει το γιατί.

Just now, erin0000 said:

Ναι έχω παιδί στο Γυμνάσιο. Συμμορφώνεται για κάποιες μέρες και μετά ξεφεύγει και την επαναφέρω στην τάξη. Όταν δοκίμασα να επιβληθώ με αυστηρότητα μου γύρισε μπούμερανγκ. Έγινε χειρότερη η κατάσταση. Τώρα προσπαθώ με μεγαλύτερη διπλωματία, με υπομονή και όχι με ακραίες μεθόδους, κάνοντας παράλληλα διάλογο. Κατανοώ και τη θέση του παιδιού ότι νιώθει μεγάλο και προσπαθεί να ανακαλύψει τα όριά του και να νιώσει μια κάποια αυτονομία-ελευθερία. Δεν θέλω να το στερήσω αυτό, ούτε να με βλέπει σαν εχθρό ή σαν αυταρχική χωρίς κατανόηση.

Όχι δεν είμαι σπίτι. Δουλεύω. Έχουμε όμως καλή σχέση και επικοινωνία και γενικώς δεν μου κρύβει πράγματα. Όταν "ξεφεύγει" το κάνει φανερά, προσπαθώντας να μου δικαιολογήσει το γιατί.

Δεν ξέρω η γενιά των παιδιών που μεγαλώνουμε διαφέρει εντελώς από την δική μας την γενιά. Εμάς μας έλεγαν κάτι, θεωρώ πως συμμορφωνόμασταν αμέσως. Τώρα βρε παιδί μου τα βλέπεις όλα τα Γυμνασιόπαιδα με ένα κινητό στο χέρι, σαν προέκταση του εαυτού τους και είναι όλη την ημέρα σε αυτό κολλημένα. Δεν ξέρω τι φταίει!

Ακόμη και στην παιδική χαρά που πηγαίνω τα παιδιά βλέπω παρέα 4 -5 παιδιών που ενώ έχουν βγει υποτίθεται βόλτα, κάθονται το καθένα και παίζουν / σερφάρουν στο κινητό. Δηλαδή είσαι με το φίλο σου βόλτα και σερφάρεις στα social media?? και δυστυχώς από αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν και στην τηλεόραση τα social media αντικαθιστούν την προσωπική ζωή πολλών εφήβων, τι να πω, δύσκολο να είσαι γονιός!

Just now, elenip είπε:

Δεν ξέρω η γενιά των παιδιών που μεγαλώνουμε διαφέρει εντελώς από την δική μας την γενιά. Εμάς μας έλεγαν κάτι, θεωρώ πως συμμορφωνόμασταν αμέσως. Τώρα βρε παιδί μου τα βλέπεις όλα τα Γυμνασιόπαιδα με ένα κινητό στο χέρι, σαν προέκταση του εαυτού τους και είναι όλη την ημέρα σε αυτό κολλημένα. Δεν ξέρω τι φταίει!

Ακόμη και στην παιδική χαρά που πηγαίνω τα παιδιά βλέπω παρέα 4 -5 παιδιών που ενώ έχουν βγει υποτίθεται βόλτα, κάθονται το καθένα και παίζουν / σερφάρουν στο κινητό. Δηλαδή είσαι με το φίλο σου βόλτα και σερφάρεις στα social media?? και δυστυχώς από αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν και στην τηλεόραση τα social media αντικαθιστούν την προσωπική ζωή πολλών εφήβων, τι να πω, δύσκολο να είσαι γονιός!

Βασικά η εποχή φταίει. Όπως παλιά πχ ήταν όλα με ένα walkman :mrgreen:

Οπότε καλύτερα να είμαστε από κοντά τους και να αλληλεπιδρούμε, μαθαίνοντάς τα  να τα χρησιμοποιούν με τον σωστό τρόπο, παρά να τους τα κάνουμε πιο ελκυστικά απαγορεύοντάς τα.

Σήμερα είχαμε μια συζήτηση για τις σχέσεις γονέων και παιδιών με αφορμή μια σχετική ενότητα. Ένα από αυτά που μου είπαν και μου έκανε εντύπωση, είναι ότι τους κουράζει και τους εκνευρίζει η φοβία των γονέων για ενδεχόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο, ελλιπή κοινωνικοποίηση και φυσικές δραστηριότητες. Εγώ φυσικά τον φόβο των γονέων τον θεωρώ φυσιολογικό, με όλα αυτά που ακούγονται, αλλά για πρώτη φορά είδα και την άλλη οπτική. Πχ μου είπαν ότι πολλές φορές οι γονείς τους ρωτούν με ανησυχία αν θα βγουνε για βόλτα, και γιατί δεν συναντιούνται με τους φίλους τους, επειδή προφανώς φοβούνται μήπως το παιδί έχει κολλήσει με κάποιο ηλεκτρονικό ή ΜΚΔ και παραμελεί την πραγματική κοινωνική ζωή, και τα παιδιά αυτό το έβρισκαν αστείο ή και φορτικό κάποιες φορές, που μπορεί απλώς να θέλουν να είναι στο δωμάτιό τους ήσυχοι και να δουν μια ταινία. Γι αυτό πράγματι καταλαβαίνω ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Πάντως αυτό που σχολίασαν τα ίδια τα παιδιά, είναι ότι δεν γίνεται ο γονιός να διαμαρτύρεται για το κινητό, και τελικά να είνια κι ο ίδιος συνέχεια με το κινητό στο χέρι...

Just now, Έσπερος said:

Σήμερα είχαμε μια συζήτηση για τις σχέσεις γονέων και παιδιών με αφορμή μια σχετική ενότητα. Ένα από αυτά που μου είπαν και μου έκανε εντύπωση, είναι ότι τους κουράζει και τους εκνευρίζει η φοβία των γονέων για ενδεχόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο, ελλιπή κοινωνικοποίηση και φυσικές δραστηριότητες. Εγώ φυσικά τον φόβο των γονέων τον θεωρώ φυσιολογικό, με όλα αυτά που ακούγονται, αλλά για πρώτη φορά είδα και την άλλη οπτική. Πχ μου είπαν ότι πολλές φορές οι γονείς τους ρωτούν με ανησυχία αν θα βγουνε για βόλτα, και γιατί δεν συναντιούνται με τους φίλους τους, επειδή προφανώς φοβούνται μήπως το παιδί έχει κολλήσει με κάποιο ηλεκτρονικό ή ΜΚΔ και παραμελεί την πραγματική κοινωνική ζωή, και τα παιδιά αυτό το έβρισκαν αστείο ή και φορτικό κάποιες φορές, που μπορεί απλώς να θέλουν να είναι στο δωμάτιό τους ήσυχοι και να δουν μια ταινία. Γι αυτό πράγματι καταλαβαίνω ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Πάντως αυτό που σχολίασαν τα ίδια τα παιδιά, είναι ότι δεν γίνεται ο γονιός να διαμαρτύρεται για το κινητό, και τελικά να είνια κι ο ίδιος συνέχεια με το κινητό στο χέρι...

Οι έφηβοι αν κρίνω και από την εφηβεία την δική μας, γενικώς τους εκνευρίζουν οι γονείς! :)

Δεν ξέρω βρε Εσπερος, εμείς θυμάμαι περιμέναμε  πότε θα πάμε βόλτα, πότε να πούμε τα νέα μας με τις φίλες μας, τώρα βλέπω τα Γυμνασιόπαιδα να είναι κολλημένα με το κινητό και τι φωτογραφίες θα ανεβάσουν (άλλο από εκεί) και πόσα like θα πάρουν και ενώ τους βλέπεις μαζί στην ουσία είναι χώρια.

Για την διαμαρτυρία των παιδιών σε ότι αφορά τον γονιό το καταλαβαίνω, θα πρεπει να δίνει το καλό παράδειγμα στο παιδί του σε όλα!

Επεξεργάστηκαν by elenip

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...