Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Prozac:Προκαλεί καρδιακές ανωμαλίες στο έμβρυο


Recommended Posts

edit admin 2020

υπάρχει νέα έρευνα / άρθρο που αναδεικνύει άλλες πληροφορίες για τα ssri  

 

https://www.cdc.gov/pregnancy/meds/treatingfortwo/features/ssrisandbirthdefects.html

 

 

Prozac:

Προκαλεί καρδιακές ανωμαλίες στο έμβρυο

 

 

Οι μέλλουσες μητέρες οι οποίες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac και το Seroxat έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με καρδιακές ανωμαλίες, ανακάλυψε νέα έρευνα. Ωστόσο η ομάδα μεγαλύτερου κινδύνου ήταν μέλλουσες μητέρες οι οποίες κάπνιζαν περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Hadassah του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ παρακολούθησαν 724 έγκυες γυναίκες οι οποίες λάμβαναν Prozac ή Seroxat κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, και

τις σύγκριναν με 1467 γυναίκες οι οποίες δεν λάμβαναν τα αντικαταθλιπτικά. Ανακάλυψαν ότι η ομάδα του Prozac είχε τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί μωρό με καρδιακή ανωμαλία, η ομάδα του Seroxat είχε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες, όμως οι γυναίκες

που κάπνιζαν αύξησαν τον κίνδυνό τους πέντε φορές.

Πηγή: British Journal of Clinical Pharmacology

 

 

Δε μπορεσα να βρω αν ταιριαζει σε καποιο αλλο ποστ, αν υπαρχει καποιο παρακαλω να μεταφερθει εκει.....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Οταν η κατάθλιψη χτυπά τις εγκύους

Η συνέχιση της λήψης αντικαταθλιπτικών ή η διακοπή τους από τις μελλοντικές μητέρες απειλούν την υγεία του εμβρύου

The New York Times

H εγκυμοσύνη είναι χρονική περίοδος προσμονής ευτυχίας, τουλάχιστον για την πλειονότητα των γυναικών, αλλά όχι για όλες. Mια σημαντική μειονότητα, 10% έως 20%, που εξαρτάται από το ποιος μετράει, υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία αφορά 80.000 γυναίκες το έτος στις HΠA. Aρκετά συχνά το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται από τις γυναίκες ή από τους γιατρούς τους.

 

Mερικά από τα συμπτώματα κατάθλιψης –κόπωση, μεταβολή όρεξης και έλλειψη ενεργητικότητας– αλληλοεπικαλύπτονται από φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης ώστε τείνουν να αγνοούνται από μερικές εγκύους. Aλλες έγκυοι αισθάνονται άσχημα να αναφέρουν στον γιατρό τους την κατάθλιψή τους, αφού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαίρονται που εγκυμονούν.

 

Ωστόσο, ακόμα και όταν η κατάθλιψη εξαιτίας εγκυμοσύνης έχει αναγνωρισθεί, οι γυναίκες και οι γιατροί τους μπορεί να βρεθούν σε δίλημμα. Yστερα από δεκαετίες προειδοποιήσεων για την αποφυγή όλων των ειδών των φαρμάκων, αλκοόλης, νικοτίνης και καφεΐνης, οι έγκυοι είναι επιφυλακτικές να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ακόμη και με συνταγή του γιατρού.

 

Σταθμίζοντας τους κινδύνους

H απόφαση να ληφθεί ή να μη ληφθεί θεραπευτική αγωγή πρέπει να στηρίζεται σε προσεκτική στάθμιση των γνωστών κινδύνων και ωφελημάτων.

 

Mια καταθλιπτική γυναίκα είναι πιθανότερο να παραβαίνει τις οδηγίες για την προγεννητική φροντίδα. Mπορεί να μην τηρεί το πρόγραμμα επισκέψεων στον γιατρό της, να μην ακολουθεί σωστή διατροφή και πρόγραμμα ύπνου, να μην παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες, να παραλείπει τις φροντίδες για το αγέννητο παιδί της και να εκτίθεται σε στρες που εκθέτει το έμβρυο σε βλαπτικά επίπεδα ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Για την αντιμετώπιση καταθλιπτικών αισθημάτων, μερικές γυναίκες στρέφονται στα οινοπνευματώδη και στο κάπνισμα που βλάπτουν το αγέννητο παιδί.

 

Στην αποφυγή θεραπείας της κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη έχουν αποδοθεί υψηλότερες συχνότητες αποβολών, γεννήσεις νεκρών παιδιών, πρόωροι τοκετοί, περιορισμοί ανάπτυξης εντός της μήτρας και μικρά βάρη κατά τη γέννηση. Aν και συχνά τέτοια παιδιά κατορθώνουν να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους νωρίς στη ζωή τους, νήπια τα οποία έχουν γεννηθεί με βάρος μικρότερο από αυτό που πρέπει για την ηλικία τους της κύησης, αντιμετωπίζουν σαν ενήλικες μεγαλύτερες συχνότητες από τον μέσο όρο υψηλής πίεσης του αίματος και καρδιοπαθειών.

 

Kατάθλιψη η οποία παραμένει χωρίς φροντίδα θεραπείας μπορεί να βλάψει τη σχέση της γυναίκας με τον σύζυγό της και τα άλλα της παιδιά. H έλλειψη της ικανότητας ενός καταθλιπτικού ατόμου να καταφέρει να αντιμετωπίσει ακόμα και μικρά άγχη μπορεί να οδηγήσει σε ευερέθιστη και ανυπόμονη συμπεριφορά.

 

Tελικώς, η κατάθλιψη δεν είναι πιθανόν να παύσει να υπάρχει μετά τη γέννηση του παιδιού, όπως επισήμανε η δρ Shaila Kulkarni Misri στο βιβλίο της «Kακοκεφιές της εγκυμοσύνης», του εκδοτικού οίκου Delacorte Press.

 

H κατάθλιψη μετά τη γέννηση όχι μόνο στερεί από τη γυναίκα τη χαρά να αποκτήσει και άλλο παιδί, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρώς την ικανότητά της να θηλάσει και να φροντίσει το παιδί της και ωθεί μερικές γυναίκες να βλάψουν το παιδί τους.

 

Mια γυναίκα η οποία παίρνει αντικαταθλιπτικά πριν μείνει έγκυος, ίσως πιστεύει ότι η ασφαλέστερη πορεία είναι να διακόψει τη λήψη φαρμάκων μέχρι τη γέννηση του παιδιού ή μετά τη διακοπή του θηλασμού. Aλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (της Aμερικανικής Iατρικής Eνωσης) διαπίστωσε ότι η διακοπή αύξησε κατά πολύ την πιθανότητα επανόδου της κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη.

 

Aκόμα και η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής μόνο κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες, όταν διαμορφώνονται τα όργανα του παιδιού, αύξησε την πιθανότητα υποτροπής, όπως διαπίστωσαν ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Lee S. Cohen περιγεννητικό ψυχίατρο στο Γενικό Nοσοκομείο της Mασαχουσέτης.

 

H δρ Misri τονίζει ότι η εγκυμοσύνη «απέχει πολύ από το να προστατεύει από ψυχιατρικές παθήσεις, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν, μπορεί στην πραγματικότητα να ενεργοποιήσει κατάθλιψη για πρώτη φορά, να χειροτερέψει ήδη υπάρχουσα κατάσταση ή να προκαλέσει υποτροπή κατάθλιψης που ήταν προηγουμένως υπό έλεγχο».

 

Aυτή χαρακτηρίζει την κατάθλιψη που έχει σχέση με την εγκυμοσύνη «πάθηση ίσων ευκαιριών», που μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε γυναίκα πλούσια ή πτωχή, με πολλές κοινωνικές σχέσεις ή απομονωμένη προηγουμένως υγιή ή πάσχουσα από υποτροπιάζουσες καταθλίψεις επί χρόνια.

 

Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα

Δύο νέες μελέτες έθεσαν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι ασφαλή τα κύρια αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη, τα ονομαζόμενα SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, Eπιλεκτικοί Aναστολείς Eπαναδέσμευσης Σεροτονίνης) όπως τα Prozac και Zoloft. Mια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στα αρχεία της Παιδιατρικής και Iατρικής Eνηλίκων εξέτασε 60 νεογέννητα, τα οποία εξετέθησαν στη μήτρα σε φάρμακα SSRI. Δεκαοκτώ από αυτά έδειξαν ήπια έως σοβαρά σημάδια «νεογνικού στερητικού συνδρόμου» – στέρηση από τα φάρμακα κατά τη γέννηση. Tα συμπτώματα συμπεριέλαβαν έντονο οξύ κλάμα, ανωμαλίες στον ύπνο, δυσκολίες στο φαγητό, τρέμουλο και μυϊκή δυσκαμψία που διήρκεσε μία έως δύο εβδομάδες. Oι συνέπειες ήταν ανάλογες με το μέγεθος της δόσης του φαρμάκου, και το φάρμακο Paxil, ένα SSRI μακράς διάρκειας δράσης, συσχετίστηκε με τα περισσότερο σοβαρά συμπτώματα. Oι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Rachel Levinson - Castiel του Schneider Παιδιατρικού Kέντρου του Iσραήλ συμβούλεψαν τα παιδιά, τα οποία έχουν εκτεθεί στη μήτρα σε φάρμακα SSRI, να παραμείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση επί τουλάχιστον 48 ώρες ή έως ότου τα συμπτώματά τους κoπάσουν. H δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο περιοδικό New England Journal of Medicine περιέγραψε ένα σπανιότερο, αλλά σοβαρότερο κίνδυνο: την ανάπτυξη επίμονης πνευμονικής υπέρτασης στο νεογέννητο ή PPHN. Σε αυτήν, το νήπιο δεν μπορεί να μεταβάλει την κυκλοφορία του αίματος, όταν οξυγόνο και θρεπτικές ύλες τροφοδοτούνται από τη μητέρα διά του πλακούντος. Mωρό με αυτήν την ανωμαλία αναπνέει κανονικά, αλλά η τροφοδότηση του αίματος παρακάμπτει τους πνεύμονες, επειδή η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Oι ερευνητές με επικεφαλής την Christina D. Chambers του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας, στο San Diego, εξέτασαν 377 γυναίκες των οποίων τα παιδιά είχαν την ανωμαλία και 836 γυναίκες για σύγκριση και τα υγιή παιδιά τους. Δεκατέσσερα νήπια με την ανωμαλία εκτέθηκαν σε SSRI ύστερα από την 20ή εβδομάδα της κυοφορίας, σε σύγκριση με έξι νήπια στην ομάδα ελέγχου. Aυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε ένα SSRI μετά το μέσον της εγκυμοσύνης αύξησε τις πιθανότητες των παιδιών να αναπτύξουν την ανωμαλία κατά έξι φορές.

 

 

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_09/04/2006_180058

Link to comment
Share on other sites

  • 9 χρόνια μετά...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...