Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εκτίμηση αγαθών στην παιδική ηλικία

Recommended Posts

Με αφορμή τα δώρα που κάνουμε συνέχεια στα παιδιά, είχα μια συζήτηση εχθες για τον υπερκαταναλωτισμό, τις επιπτώσεις του, την εκτίμηση των αγαθών και όχι μόνο από την παιδική ηλικία. 

Και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. 

Πώς μπορουμε λοιπόν να ενισχύσουμε ή να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αξία της εκτίμησης των αγαθών και να μην τα ωθουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση ?

Θετοντας κανόνες, μέσω της διήγησης, μέσω της μιμησης? Ποια η γνώμη σας? Πώς δουλεύονται τέτοια ζητήματα?

Επίσης εχετε νιώσει ποτέ πως οι χειρονομίες σας ή οποιαδήποτε προσφορά δεν βρίσκει την προσδοκωμενη ανταπόκριση? 

Για να είμαι ειλικρινής έχοντας παιδί  προσχολικής ηλικίας δεν είχα προβληματιστεί ιδιαίτερα για το ζήτημα αλλά βλέπω γύρω μου πως τα παιδιά δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό όπως παλαιότερα πχ με ένα δώρο ή μια έκπληξη και αναρωτιέμαι από που πηγάζει αυτό και αν είναι απαραίτητα αρνητικό για τα παιδιά της εποχή μας. 

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 241
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

πρίν από 35 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Με αφορμή τα δώρα που κάνουμε συνέχεια στα παιδιά, είχα μια συζήτηση εχθες για τον υπερκαταναλωτισμό, τις επιπτώσεις του, την εκτίμηση των αγαθών και όχι μόνο από την παιδική ηλικία. 

Και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. 

Πώς μπορουμε λοιπόν να ενισχύσουμε ή να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αξία της εκτίμησης των αγαθών και να μην τα ωθουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση ?

Θετοντας κανόνες, μέσω της διήγησης, μέσω της μιμησης? Ποια η γνώμη σας? Πώς δουλεύονται τέτοια ζητήματα?

Επίσης εχετε νιώσει ποτέ πως οι χειρονομίες σας ή οποιαδήποτε προσφορά δεν βρίσκει την προσδοκωμενη ανταπόκριση? 

Για να είμαι ειλικρινής έχοντας παιδί  προσχολικής ηλικίας δεν είχα προβληματιστεί ιδιαίτερα για το ζήτημα αλλά βλέπω γύρω μου πως τα παιδιά δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό όπως παλαιότερα πχ με ένα δώρο ή μια έκπληξη και αναρωτιέμαι από που πηγάζει αυτό και αν είναι απαραίτητα αρνητικό για τα παιδιά της εποχή μας. 

πολυ επιγραμματικα,εγω θα αναφερω καποια πραγματα που κανουμε.πχ δ αγοραζουν κτ εστω μικρο καθε φορα που θα παμε καπου(εννοειται με ενα μωρο 2χρ που ουρλιαζει δ μπαινεις σε συζητηση),κ πλεον 5κ 7χρ θα συγκρινουκε κτ που ειναι ακριβο με κτ φθηνοτερο(μπορω να πω απο περυσι αρχισαμε πιο πολυ,πριν ειναι μικρα).ακομη κ στο σουπερ μαρκετ αναμεσα σε ενα φαγωσιμο κ διαφορετικες μαρκες.η μεγαλη πλεον στο δημοτικο εχει αρχισει να καταλαβαινει κ την εννοια των χρηματων

σιγουρα αν ταιριαζει σε καποιο θεμα θα αναφερουμε για την αξια των πραγματων.ειτε αν πετανε τα παιχνιδια τους που λεμε οτι μπορουν να σπασουν,η οταν σχολιαζουμε για την πληθωρα παιχνιδιων που εχουν κλπ

εννοειται η μιμηση παιζει τον πιο σημαντικο ρολο.ο,τι κ να λεμε δ εχει σημασια αν εμεις ξοδευουμε χωρις δευτερη σκεψη

εννοειται πως εχουμε πει κ για την συναισθηματικη αξια.οχι ετσι σαν εκφραση.πχ εχουν κρατησει πολυ αγαπημενα πραγματα απο μωρα,κτ που μπορει να μην ειναι ακριβο,η κτ αγαπημενο που εχουν τωρα κ ειναι σαν μπιχλιμπιδακι,κ οχι κτ αξιας

νομιζω κτ που βοηθαει,κ ισως ειναι προς αυτην την κατευθυνση,ειναι οταν μαζευουμε ρουχα που δ τους κανουν,κ κυριως παιχνιδια,που δ εχουμε καπου να δωσουμε,κ δ παιζουν πια αλλα δ ειναι για πεταμα,κ τα χαριζουμε.καταλαιβαινουν οτι μπορει ακομη να χρησιμοποιηθει,κ θα χαρει ενα παιδακι που δ εχει παιχνιδια

Ωραίος προβληματισμός… 

Το σχολείο μας ενόψει εορτών κάνει συγκέντρωση τροφίμων κ χρημάτων για δωρεές κ με αφορμή αυτό κάναμε μια συζήτηση για οικογένειες που δεν έχουν χρήματα, λίγο βιαστικα όταν μας το είπαν κ πιο αναλυτικά όταν θα αφήσουμε τα πράγματα στο σχολείο, θα επιχειρήσουμε δλδ να εμπλακεί ο ίδιος κατά το δυνατόν κ όχι να αφήσουμε εμείς μια τσάντα στη δασκάλα. 

Πιο πολύ εχπυμε συζητήσει το θέμα τξς σπατάλης αγαθών. Του νερού παρα πολύ, επειδή είναι αγαπημένο παιχνίδι κ θέλω να μπει στην ιδέα του σεβασμού του φυσικού πόρου (πέραν του ότι το πληρώνουμε αδρά). Και άλλων πραγμάτων που τελειώνουν κ δεν πρέπει να σπαταλάμε αλόγιστα πχ έχυνε το υγρό από τις σαπουνόφουσκες σε κάποια φάση, τις έκρυψα για λίγο καιρό. Με τα απορρυπαντικά της λεκάνης που του αρέσει να βλέπει το χρωματιστό υγρό κ το ζητάει συνέχεια, επίσης εξηγω ότι δεν είναι παιχνίδι κ δεν το σπαταλάμε γιατί δεν μπορούμε να αγοράζουμε συνέχεια. Αλλά κ με δικά του πράγματα όπως μαρκαδόρους που αφήνει χωρίς καπάκια ή πιέζει τις μύτες κ χαλάνε. Ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν τους αντικαθιστούμε γρήγορα, κ λέμε ότι όταν εχπυμε χρήματα, όταν πληρωθούμε κλπ θα πάμε να πάρουμε (κι ας μην ισχύει, λίγο για να του μπαίνει η ιδέα). Δεν ξέρω τι αντιλαμβάνεται απ αυτά κ τι απλώς επαναλαμβάνει για επιβεβαίωση. Αλλά θελουμε να συνηθίσει να το ακούει. 

Σε μεγάλα παιδιά ξέρω κ περιπτώσεις που για να αντιληφθούν την  αξία των χρημάτων, δίνεται κάποια αμοιβή για συμμετοχή σε εργασίες του σπιτιου κ τα παιδιά τη διαχειρίζονται όπως επιθυμούν. 

4 ώρες πρίν, vicky86 είπε:

πολυ επιγραμματικα,εγω θα αναφερω καποια πραγματα που κανουμε.πχ δ αγοραζουν κτ εστω μικρο καθε φορα που θα παμε καπου(εννοειται με ενα μωρο 2χρ που ουρλιαζει δ μπαινεις σε συζητηση),κ πλεον 5κ 7χρ θα συγκρινουκε κτ που ειναι ακριβο με κτ φθηνοτερο(μπορω να πω απο περυσι αρχισαμε πιο πολυ,πριν ειναι μικρα).ακομη κ στο σουπερ μαρκετ αναμεσα σε ενα φαγωσιμο κ διαφορετικες μαρκες.η μεγαλη πλεον στο δημοτικο εχει αρχισει να καταλαβαινει κ την εννοια των χρηματων

σιγουρα αν ταιριαζει σε καποιο θεμα θα αναφερουμε για την αξια των πραγματων.ειτε αν πετανε τα παιχνιδια τους που λεμε οτι μπορουν να σπασουν,η οταν σχολιαζουμε για την πληθωρα παιχνιδιων που εχουν κλπ

εννοειται η μιμηση παιζει τον πιο σημαντικο ρολο.ο,τι κ να λεμε δ εχει σημασια αν εμεις ξοδευουμε χωρις δευτερη σκεψη

εννοειται πως εχουμε πει κ για την συναισθηματικη αξια.οχι ετσι σαν εκφραση.πχ εχουν κρατησει πολυ αγαπημενα πραγματα απο μωρα,κτ που μπορει να μην ειναι ακριβο,η κτ αγαπημενο που εχουν τωρα κ ειναι σαν μπιχλιμπιδακι,κ οχι κτ αξιας

νομιζω κτ που βοηθαει,κ ισως ειναι προς αυτην την κατευθυνση,ειναι οταν μαζευουμε ρουχα που δ τους κανουν,κ κυριως παιχνιδια,που δ εχουμε καπου να δωσουμε,κ δ παιζουν πια αλλα δ ειναι για πεταμα,κ τα χαριζουμε.καταλαιβαινουν οτι μπορει ακομη να χρησιμοποιηθει,κ θα χαρει ενα παιδακι που δ εχει παιχνιδια

Ναι το να χαρίζεις υλικά αγαθά είναι ευεργετικό και στο να κατανοησει το παιδί πως τα αντικείμενα που εμείς δεν θέλουμε κάποιοι άλλοι τα χρειάζονται. 

4 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Πιο πολύ εχπυμε συζητήσει το θέμα τξς σπατάλης αγαθών

Πολύ ορθό και αυτό. Είναι μια οπτική που δεν την είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ενώ είναι πράγματα που συζητάμε. Σπαταλάς κάτι που δεν εκτιμας την αξία του! 

4 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

μεγάλα παιδιά ξέρω κ περιπτώσεις που για να αντιληφθούν την  αξία των χρημάτων, δίνεται κάποια αμοιβή για συμμετοχή σε εργασίες του σπιτιου κ τα παιδιά τη διαχειρίζονται όπως επιθυμούν. 

Αυτό όμως δεν υποδηλώνει πως οι εργασίες του σπιτιού που μένουμε είναι αγγαρεία και το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεισφερει? 

Πάντως από την χθεσινή συζήτηση κατέληξαμε πως η πληθώρα των αγαθών που αγοραζουμε αντί να καλύπτει τις ανάγκες μας μας δημιουργεί περισσότερες. 

πρίν από 36 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Αυτό όμως δεν υποδηλώνει πως οι εργασίες του σπιτιού που μένουμε είναι αγγαρεία και το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεισφερει? 

Κι οχι μονο αυτο, αλλα και οτι ο γονιος το κανει τζαμπα σαν κορόιδο ενω το παιδι το κανει εναντι αμοιβης και οχι για να βοηθησει. Μεγαλωνοντας μπορει αν δεν εχει κερδος να μη βοηθαει. Δεν ξερω δεν μου ακουγεται ωραιο, λιγο σαν παιδικη εργασια μου κανει! Οι δουλειες του σπιτιου ειναι κατι που συμμετεχουν ολοι για να φροντισουν τον χωρο που ζουν, κανενας δεν το κανει για αμοιβη, το κερδος ειναι το φροντισμενο περιβαλλον.

Στα υπολοιπα που εχουν ειπωθει ως τωρα συμφωνω.

Εναν ενδοιασμο εχω και στο να λεμε οτι δεν εχουμε λεφτα για κατι ή οτι περιμενουμε να πληρωθουμε κλπ, αν δεν ισχυει. Θα ελεγα οτι αν και μπορουμε προτιμαμε να μην τα διαθεσουμε σε κατι για να εξοικονομησουμε για κατι αλλο μελλοντικα. Νομιζω οτι ετσι γινεται πιο κατανοητη η διαχειριση και το οτι επιλεγουμε να μην σπαταλησουμε, παρα λεγοντας οτι δεν εχουμε, που το παιδι μπορει να το ερμηνευσει ως οτι δεν το παιρνουμε επειδη δεν μπορουμε, αν μπορουσαμε ομως θα το παιρναμε σιγουρα.

Διαφημίσεις

Ωραίο θέμα συζήτησης, θα ήθελα να δω κ εγώ γνώμες. 

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι όταν πάμε σε κάποιο παιχνιδαδικο λέμε να πάρουν ένα παιχνίδι που τους αρέσει κ ανάλογα με πόσα λεφτά μπορούμε να διαθέσουμε τους ζητάμε να είναι κάτι πιο φθηνό. Προς το παρόν αρκούνται κ με το ελάχιστο εφόσον δεν καταλαβαίνουν την αξία των χρημάτων.

Κάτι άλλο που κάνω είναι να της μιλάω για φτωχά παιδάκια κ για παιδάκια που ζουν σε πολύ φτωχές χώρες, ότι δεν έχουν όλοι οι γονείς λεφτά για να αγοράζουν διάφορα πράγματα κ αρκούνται μόνο στο φαγητό.

Προς το παρόν επειδή ίσως έτσι έμαθε από μικρή ενώ είναι γενικά αντιδραστική η κόρη μου για παιχνίδια δεν αντιδράει ότι θέλει να της πάρουμε πολλά μαζεμένα αν πάμε κάπου.

Μετά ρούχα που φοράει της έχω πει ότι πολλά τα πήραμε από ξαδερφακια της κ ότι αργότερα ότι δεν της κάνει τα δίνω κ εγώ σε άλλα παιδάκια

Πολυ ωραιο θεμα πραγματικα κ ειδικα τωρα που ερχονται οι γιορτες…

Εχουμε συζητησει αλλες φορες ηρεμα και αλλες εντονα με γονεις και πεθερικα, να φερνουν δωρο μονο σε γιορτη κ γενεθλια για να υπαρχει ενα μετρο. 
Δε θελω σε καμια περιπτωση το παιδι να περιμενει να τους δει για να παρει δωρο, ο,τι κ αν ειναι αυτο.

Οσα παιχνιδια εχει να τα παιξει καιρο,προσπαθω να της εξηγησω οτι θα τα δωσουμε σε παιδακια που δεν εχουν.

Δεν το δεχεται παντα, αλλα το δουλευουμε επισης με τα ρουχα και αυτο το αποδεχεται.

πρίν από 49 λεπτά , HopeA είπε:

Εχουμε συζητησει αλλες φορες ηρεμα και αλλες εντονα με γονεις και πεθερικα, να φερνουν δωρο μονο σε γιορτη κ γενεθλια για να υπαρχει ενα μετρο. 
Δε θελω σε καμια περιπτωση το παιδι να περιμενει να τους δει για να παρει δωρο, ο,τι κ αν ειναι αυτο.

Οσα παιχνιδια εχει να τα παιξει καιρο,προσπαθω να της εξηγησω οτι θα τα δωσουμε σε παιδακια που δεν εχουν.

Δεν το δεχεται παντα, αλλα το δουλευουμε επισης με τα ρουχα και αυτο το αποδεχεται.

παρα πολυ σωστο!

εννοειται πως δ θελω καθε φορα που θα ερχεται καποιος να τους φερνει δωρα.γινεται συνηθως

επισης πολλες φορες τους δινουν χρηματα,αν δ χρειαζομαστε κτ,η μαζι με καποιο δωρο κ εκει λεμε οτι τα κραταμε για να παρουμε κτ αλλη φορα.τωρα πχ δ χρειαζεσαι κτ,εχεις αρκετα παιχνιδια.κ πχ το επομενο μπουφαν-παπουτσια-πατινι οταν μαζευτουν αρκετα θα το παρουμε σαν δωρο απο τον παππου πχ για τοτε

την φραση θα περιμενουμε να πληρωθουμε δ την θεωρω κακη να ειπωθει.ειδικα σε ενα παιδακι κατω των 6ετων.η ολη υπολοιπη αναλυση οτι ναι μεν υπαρχουν τα χρηματα αλλα επειγουν αλλες αναγκες ειναι δυσκολο να το επεξεργαστουν

οσο για τις δουλειες στο σπιτι κ το χαρτζιλικι δ ειμαι σιγουρη ακριβως τι γνωμη εχω.η αληθεια ειναι οτι δ μου το εκαναν σαν παιδι,κ δ ξερω αν θα το κανω κ σε τι πλαισιο.δ το εχω σκεφτει ιδιαιτερα.σιγουρα δ το εξισωνω με παιδικη εργασια.σιγουρα ομως θελω να τα εντασσω παντα αναλογα της ηλικιας κ των δυνατοτητων τους.το μονο σχετικο που μου εχει συμβει να κανω καποια εξυπηρετηση,κ σε γειτονισσα πχ,να παω να παρω ψωμι κ να κρατησω τα λιγα ρεστα η να μου πουν παρε κ ενα κερασμα

αυτο ομως που εκαναν οι γονεις μου κ θεωρω αρκετα καλο ειναι το χαρτζιλικι.μου εδιναν ενα ποσο πχ για 2βδ κ με αυτο ειχα να ξοδεψω.φυσικα δ ειναι οτι θα μου ελειπε κτ βασικο.ετσι για παραδειγμα αν ηθελα επαιρνα το κολατσιο απο το σπιτι που μου ερχοταν δωρεαν,η ξοδευα το χαρτζιλικι μου στο κυλικειο.κ μπορει να τα χαλουσα σε αυτοκολλητα,γλυκα,κανενα περιοδικο.η μαζευα κ επαιρνα μικροδωρακια στους δικους μου

πρίν από 59 λεπτά , HopeA είπε:

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε παιχνίδια τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.τους ανήκουν.διαταρασσεται η εμπιστοσύνη τους σε εμας.ειναι σημαντικό να αποφασίζουν θα έρθει η ώρα που θα δώσουν.

Το καλοκαίρι συμφώνησε βα δώσουμε παπουτσια στους πυρόπληκτους.πηγαμε κ τα αφήσανε στο δηναρχειο με άλλα πράγματα που είχαμε ψωνίσει μαζί.οταν τα έδωσε παρ π τι συμφώνησε στεναχωρηθηκε κ ένιωσε τον αποχωρισμό. Ήταν ωραία στιγμή για συζήτηση αλλά κ ευκαιρία να βιώσει συναισθήματα υγιή.

πρίν από 17 λεπτά , vicky86 είπε:

παρα πολυ σωστο!

εννοειται πως δ θελω καθε φορα που θα ερχεται καποιος να τους φερνει δωρα.γινεται συνηθως

επισης πολλες φορες τους δινουν χρηματα,αν δ χρειαζομαστε κτ,η μαζι με καποιο δωρο κ εκει λεμε οτι τα κραταμε για να παρουμε κτ αλλη φορα.τωρα πχ δ χρειαζεσαι κτ,εχεις αρκετα παιχνιδια.κ πχ το επομενο μπουφαν-παπουτσια-πατινι οταν μαζευτουν αρκετα θα το παρουμε σαν δωρο απο τον παππου πχ για τοτε

την φραση θα περιμενουμε να πληρωθουμε δ την θεωρω κακη να ειπωθει.ειδικα σε ενα παιδακι κατω των 6ετων.η ολη υπολοιπη αναλυση οτι ναι μεν υπαρχουν τα χρηματα αλλα επειγουν αλλες αναγκες ειναι δυσκολο να το επεξεργαστουν

οσο για τις δουλειες στο σπιτι κ το χαρτζιλικι δ ειμαι σιγουρη ακριβως τι γνωμη εχω.η αληθεια ειναι οτι δ μου το εκαναν σαν παιδι,κ δ ξερω αν θα το κανω κ σε τι πλαισιο.δ το εχω σκεφτει ιδιαιτερα.σιγουρα δ το εξισωνω με παιδικη εργασια.σιγουρα ομως θελω να τα εντασσω παντα αναλογα της ηλικιας κ των δυνατοτητων τους.το μονο σχετικο που μου εχει συμβει να κανω καποια εξυπηρετηση,κ σε γειτονισσα πχ,να παω να παρω ψωμι κ να κρατησω τα λιγα ρεστα η να μου πουν παρε κ ενα κερασμα

αυτο ομως που εκαναν οι γονεις μου κ θεωρω αρκετα καλο ειναι το χαρτζιλικι.μου εδιναν ενα ποσο πχ για 2βδ κ με αυτο ειχα να ξοδεψω.φυσικα δ ειναι οτι θα μου ελειπε κτ βασικο.ετσι για παραδειγμα αν ηθελα επαιρνα το κολατσιο απο το σπιτι που μου ερχοταν δωρεαν,η ξοδευα το χαρτζιλικι μου στο κυλικειο.κ μπορει να τα χαλουσα σε αυτοκολλητα,γλυκα,κανενα περιοδικο.η μαζευα κ επαιρνα μικροδωρακια στους δικους μου

Με αυτό που έγραψες μου δίνεται η ευκαιρία να πω κάτι.Δεν είναι πολύ εύκολο νομιζω να γίνεται αλλά πρέπει να αναζητήσουμε την ευκαιρία.Τοσο ο εκπαιδευτης μου στα Gordon όσο και στην εκπαίδευση που μας κάνουν στο σχολείο μας ειπαν προχθές οτι ειναι απομυτ Σ απαραίτητο ο έφηβος να κάνει μινροδουκειες κ να κερδίζει λίγα χρήματα.πλυσιμο αυτοκινήτου,θεληματα κτλ.Μας παρότρυναν ακόμη κ να ζητήσουμε από κάποιον να τα "προσλάβει" για καποια εργασία κ να δώσουμε τα χρήματα εμείς να τα δώσει στο παιδί.

Εμεις έχουμε έναν κουμπάρα κ μαζεύουμε σειρά για ταξιδι.Μας είδε να το κάνουμε της εξηγήσαμε κ της άρεσε.Σημερα μου ζήτησε λεφτά για τον κουμπάρα αλλά της είπα ότι δεν έχω κ οτι θα πρέπει να πληρωθώ πρώτα. 

Αύριο θα πάω στο μαγαζί με τα χριστουγεννιατικα.Θα της πω να πάρει μαζί το πορτοφόλι της που μας έχει σούρωσει κάτι ψιλά να ψωνίσει.

Εντωματαξυ κανω τώρα εικόνα την Γιοβαννα να ψωνίζει .χα χα

ακριβως γι αυτο το λογο ειπα οτι δ το απορριπτω σαν ιδεα τελειως.ειχα αυτο το αμερικανικο στο μυαλο που προβαλλεται πολυ στις ταινιες που μαζευουν λεφτα για να παρουν αμαξι.δ ξερω ρεαλιστικα ποσο εφαρμοσιμο ειναι για μας

γι αυτο ειπα οτι σε στυλ θεληματος για μενα ισως να ειναι οκ.οχι ακριβως για δουλειες σπιτιου.δ θα του εδινα χρηματα για να μαζεψει το δωματιο του πχ

εναν τροπο να συνεισφερω στις διακοπες του σε μεγαλυτερη ηλικια ισως.

οπως κ αυτο που λες για "δουλεια".κ φυσικα οταν μιλαμε για εφηβους κ οχι για παιδια δημοτικου.οπου εκει αν υπαρχει επιβραβευση για κτ επιπλεον θα ηταν καλυτερο κτ οπως ωρα τηλεορασης η παιχνιδομηχανης κ οχι για τα βασικα

κ εχω κτ σχετικο που εκανε η αδερφη μου κ τωρα η κορη αυτου του οικογενειακου φιλου.εχει ενα γραφειο αυτος,οποτε τα κοριτσια κανανε καποιες εξωτερικες δουλειες,πχ λογαριασμους,η να πανε μια παραγγελια σε καποιον κ τους εδινε ενα μικρο ποσο.μιλαμε για παιδια 16-17χρ,το καλοκαιρι.επισης οταν ηταν μικροτερος ο γιος αυτης της οικογενειας του εκανα μπειμπισιτινγκ,ειτε μπορει να πηγαιναμε μαζι εξω που με κερνουσαν,η βραδυ σπιτι τους που μετα μου εδιναν ενα ποσο,οχι παντα,οσο πχ ξοδευα οταν εβγαινα εξω,παλι ομως ημουν λυκειο

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Πολύ ορθό και αυτό. Είναι μια οπτική που δεν την είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ενώ είναι πράγματα που συζητάμε. Σπαταλάς κάτι που δεν εκτιμας την αξία του!

Νομίζω ότι την αξία την εννοουμε κάπως διαφορετικά. Εσυ το βλέπεις σαν «σημασία» κ «να εκτιμούμε αυτά που έχουμε»; εγω το πάω στην καθαρα πρακτική-υλική διάσταση: τα αγαθά δεν είναι απεριόριστα και δεν έρχονται δωρεάν, είτε ειναο της φύσης είτε τα αγοράζουμε, κ της  φύσης μπορεί κ να στερεύουν κιόλας. Το νερό είναι ωραίο παιχνίδι αλλά δεν παίζουμε απεριόριστα, όπως κ το να κόψουμε ένα κουκουνάρι είναι ωραίο παιχνίδι αλλά δεν θα ρημάξουμε όλο το δέντρο, Κάπως έτσι το εννοώ. 

1 ώρα πρίν, little lamb είπε:

Κι οχι μονο αυτο, αλλα και οτι ο γονιος το κανει τζαμπα σαν κορόιδο ενω το παιδι το κανει εναντι αμοιβης και οχι για να βοηθησει. Μεγαλωνοντας μπορει αν δεν εχει κερδος να μη βοηθαει. Δεν ξερω δεν μου ακουγεται ωραιο, λιγο σαν παιδικη εργασια μου κανει! Οι δουλειες του σπιτιου ειναι κατι που συμμετεχουν ολοι για να φροντισουν τον χωρο που ζουν, κανενας δεν το κανει για αμοιβη, το κερδος ειναι το φροντισμενο περιβαλλον.

2 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

καμία σχέση. αυτό δεν γίνεται για να κάνουν τις δουλειές. είναι συτο ακριβώς που λέει η @μαγιοπουλας, να καταλάβουν την έννοια της ανταμοιβής τιυ κόπου κ της εργασίας  κ ότι τα χρήματα δεν έρχονται ουρανοκατέβατα, κοπιάζεις για να τα κερδίσεις κ αν εχεις κοπιάσει τα εκτιμάς. κ δεν είναι τόσο για τα καθημερινά του στιλ μαζεύω το τραπέζι αλλά γις πιο χοντρά πχ πλύσιμο αυτοκινήτου, καθάρισμα κήπου, βοήθεια στο μαγαζί, βοήθεια σε κάποιον συγγενή κλπ. αυτό το να «δουλέψει» κάπου κ να το πληρώσουμε εμείς το σκεφεται ο άντρας μου. δεν το φανταζόμουν ότι το λενε κ σε σεμινάρια! 

Εναν ενδοιασμο εχω και στο να λεμε οτι δεν εχουμε λεφτα για κατι ή οτι περιμενουμε να πληρωθουμε κλπ, αν δεν ισχυει. Θα ελεγα οτι αν και μπορουμε προτιμαμε να μην τα διαθεσουμε σε κατι για να εξοικονομησουμε για κατι αλλο μελλοντικα. Νομιζω οτι ετσι γινεται πιο κατανοητη η διαχειριση και το οτι επιλεγουμε να μην σπαταλησουμε, παρα λεγοντας οτι δεν εχουμε, που το παιδι μπορει να το ερμηνευσει ως οτι δεν το παιρνουμε επειδη δεν μπορουμε, αν μπορουσαμε ομως θα το παιρναμε σιγουρα.

δεν είναι απαραίτητο. Απλώς για να μπει η ιδέα του προγραμματισμού κ ότι όταν κάτι αγοράζεται, δεν είναι άμεσα διαθέσιμο. είτε γιατί περιμένεις να πληρωθείς είτε γιατί περιμένεις να βρεις χρόνο να πας για ψώνια (κ αυτό το λέω εξίσου, χωρίς να το διαφοροποιώ). Αυτό με απασχολεί κυρίως, να καταλάβει ότι αν κάτι το χαλάσουμε επιτηδες, δεν θα εμφανιστεί αμέσως μια αντικατάσταση είτε γιατί κοστίζει είτε γιατί πρέπει να πας να την πάρεις κ αυτό δεν είναι αυτονόητο. 

πρίν από 54 λεπτά , vicky86 είπε:

Δεν το λεω με την εννοια οτι επειγει κατι αλλο και θα τα διαθεσουμε εκει, σαν προτεραιοτητα. Εννοω οτι ακομα κι αν φτανουν και περισσευουν για ολα, απλα δεν θελουμε να τα σκορπαμε, οποτε προσεχουμε πχ να μη χαλαμε τους μαρκαδορους μας. Δεν μου αρεσει να συνδυασει οτι δεν τα σπαταλαω επειδη δεν μου φτανουν αλλα αν ειχα θα τα σκορπαγα και δεν θα προσεχα τοσο τα πραγματα μου. Δηλαδη το οτι προσεχουμε κατι πχ δεν σχετιζεται με το αν εχουμε ή οχι χρηματα για να το αντικαταστησουμε. Το προσεχουμε ακομα κι εκατομμυριουχοι αν ειμαστε. Και ουτε αγοραζουμε τα παντα ακομα κι αν μπορουμε, γιατι απλα δεν  χρειαζομαστε πχ αλλα ρουχα ή παιχνιδια ή οτιδηποτε. Δεν ξερω πώς να το διατυπωσω. Δεν θελω να συνδυασει οτι το τι αγοραζουμε εξαρταται απο το ποσα λεφτα εχουμε και οτι αν εχουμε παιρνουμε τα παντα χωρις σκεψη. Και αν δεν αγοραζουμε κατι ειναι επειδη δεν μπορουμε. Ειναι επειδη δεν θελουμε για τους χ λογους. Να μη νιωσει οτι αν εχεις λεφτα κανεις ο,τι θες και μονο αν δυσκολευεσαι ξοδευεις με μετρο. Φυσικα δεν θα τα πεις αυτα στο τριχρονο που χτυπιεται για κατι που του γυαλισε, αλλα σε ενα παιδι λιγο μεγαλυτερο πιστευω να γινεται, δεν ξερω ακομα.

Σ'αυτα με την αμοιβη διαφωνω καθετα. Γιατι να μαθει οτι καθε εξυπηρετηση και βοηθεια αμειβεται χρηματικα; Το κανεις επειδη θες να βοηθησεις, οχι για ανταλλαγμα. Ειδικα για δουλεια του σπιτιου μου φαινεται κουφο. Αν ειναι ετσι να πληρωνει κι ο ενας συζυγος τον αλλο επειδη πχ του σιδερωσε την μπλουζα. Καταλαβαινω οτι το κονσεπτ ειναι να νιωσει οτι τα λεφτα κερδιζονται, αλλα για μενα σιγουρα οχι στις δουλειες του σπιτιου και στη βοηθεια/εξυπηρετηση που κανει σε καποιον. Αλλο να το παρουσιασεις σαν ενα δωρο μια στο τοσο επειδη χαρηκες που συμβαλλει και βοηθαει, κι αλλο να ξερει οτι θα εχει ανταλλαγμα.

Η πληρωμή είναι μόνο για τους εφήβους κ απο τρίτα πρόσωπα.

πρίν από 17 λεπτά , little lamb είπε:

Δεν το λεω με την εννοια οτι επειγει κατι αλλο και θα τα διαθεσουμε εκει, σαν προτεραιοτητα. Εννοω οτι ακομα κι αν φτανουν και περισσευουν για ολα, απλα δεν θελουμε να τα σκορπαμε, οποτε προσεχουμε πχ να μη χαλαμε τους μαρκαδορους μας. Δεν μου αρεσει να το συνδυασει οτι δεν τα σπαταλαω επειδη δεν μου φτανουν αλλα αν ειχα θα τα σκορπαγα και δεν θα προσεχα τοσο τα πραγματα μου. Δηλαδη το οτι προσεχουμε κατι πχ δεν σχετιζεται με το αν εχουμε ή οχι χρηματα για να το αντικαταστησουμε. Το προσεχουμε ακομα κι εκατομμυριουχοι αν ειμαστε. Και ουτε αγοραζουμε τα παντα ακομα κι αν μπορουμε, γιατι απλα δεν  χρειαζομαστε πχ αλλα ρουχα ή παιχνιδια ή οτιδηποτε. Δεν ξερω πώς να το διατυπωσω. Δεν θελω να συνδυασει οτι το τι αγοραζουμε εξαρταται απο το ποσα λεφτα εχουμε και οτι αν εχουμε παιρνουμε τα παντα χωρις σκεψη.

Σ'αυτα με την αμοιβη διαφωνω καθετα. Γιατι να μαθει οτι καθε εξυπηρετηση και βοηθεια αμειβεται χρηματικα; Το κανεις επειδη θες να βοηθησεις, οχι για ανταλλαγμα. Ειδικα δουλεια του σπιτιου μου φαινεται κουφο. Αν ειναι ετσι να πληρωνει κι ο ενας συζυγος τον αλλο επειδη πχ του σιδερωσε την μπλουζα. Καταλαβαινω οτι το κονσεπτ ειναι να νιωσει οτι τα λεφτα κερδιζονται, αλλα για μενα σιγουρα οχι στις δουλειες του σπιτιου και στη βοηθεια/εξυπηρετηση που κανει σε καποιον. Αλλο να το παρουσιασεις σαν ενα δωρο μια στο τοσο επειδη χαρηκες που συμβαλλει και βοηθαει, κι αλλο να ξερει οτι θα εχει ανταλλαγμα.

Καμία σχέση.δεν μιλάω για πληρωμή με αθτο τονπνευμα

πρίν από 26 λεπτά , Έσπερος είπε:

Νομίζω ότι την αξία την εννοουμε κάπως διαφορετικά. Εσυ το βλέπεις σαν «σημασία» κ «να εκτιμούμε αυτά που έχουμε»; εγω το πάω στην καθαρα πρακτική-υλική διάσταση: τα αγαθά δεν είναι απεριόριστα και δεν έρχονται δωρεάν, είτε ειναο της φύσης είτε τα αγοράζουμε, κ της  φύσης μπορεί κ να στερεύουν κιόλας. Το νερό είναι ωραίο παιχνίδι αλλά δεν παίζουμε απεριόριστα, όπως κ το να κόψουμε ένα κουκουνάρι είναι ωραίο παιχνίδι αλλά δεν θα ρημάξουμε όλο το δέντρο, Κάπως έτσι το εννοώ. 

καμία σχέση. αυτό δεν γίνεται για να κάνουν τις δουλειές. είναι συτο ακριβώς που λέει η @μαγιοπουλας, να καταλάβουν την έννοια της ανταμοιβής τιυ κόπου κ της εργασίας  κ ότι τα χρήματα δεν έρχονται ουρανοκατέβατα, κοπιάζεις για να τα κερδίσεις κ αν εχεις κοπιάσει τα εκτιμάς. κ δεν είναι τόσο για τα καθημερινά του στιλ μαζεύω το τραπέζι αλλά γις πιο χοντρά πχ πλύσιμο αυτοκινήτου, καθάρισμα κήπου, βοήθεια στο μαγαζί, βοήθεια σε κάποιον συγγενή κλπ. αυτό το να «δουλέψει» κάπου κ να το πληρώσουμε εμείς το σκεφεται ο άντρας μου. δεν το φανταζόμουν ότι το λενε κ σε σεμινάρια! 

δεν είναι απαραίτητο. Απλώς για να μπει η ιδέα του προγραμματισμού κ ότι όταν κάτι αγοράζεται, δεν είναι άμεσα διαθέσιμο. είτε γιατί περιμένεις να πληρωθείς είτε γιατί περιμένεις να βρεις χρόνο να πας για ψώνια (κ αυτό το λέω εξίσου, χωρίς να το διαφοροποιώ). Αυτό με απασχολεί κυρίως, να καταλάβει ότι αν κάτι το χαλάσουμε επιτηδες, δεν θα εμφανιστεί αμέσως μια αντικατάσταση είτε γιατί κοστίζει είτε γιατί πρέπει να πας να την πάρεις κ αυτό δεν είναι αυτονόητο. 

Ναι.θεωρειται must η εργασία για τους εφήβους. 

πρίν από 20 λεπτά , little lamb είπε:

Δεν το λεω με την εννοια οτι επειγει κατι αλλο και θα τα διαθεσουμε εκει, σαν προτεραιοτητα. Εννοω οτι ακομα κι αν φτανουν και περισσευουν για ολα, απλα δεν θελουμε να τα σκορπαμε, οποτε προσεχουμε πχ να μη χαλαμε τους μαρκαδορους μας. Δεν μου αρεσει να συνδυασει οτι δεν τα σπαταλαω επειδη δεν μου φτανουν αλλα αν ειχα θα τα σκορπαγα και δεν θα προσεχα τοσο τα πραγματα μου. Δηλαδη το οτι προσεχουμε κατι πχ δεν σχετιζεται με το αν εχουμε ή οχι χρηματα για να το αντικαταστησουμε. Το προσεχουμε ακομα κι εκατομμυριουχοι αν ειμαστε. Και ουτε αγοραζουμε τα παντα ακομα κι αν μπορουμε, γιατι απλα δεν  χρειαζομαστε πχ αλλα ρουχα ή παιχνιδια ή οτιδηποτε. Δεν ξερω πώς να το διατυπωσω. Δεν θελω να συνδυασει οτι το τι αγοραζουμε εξαρταται απο το ποσα λεφτα εχουμε και οτι αν εχουμε παιρνουμε τα παντα χωρις σκεψη. Και αν δεν αγοραζουμε κατι ειναι επειδη δεν μπορουμε. Ειναι επειδη δεν θελουμε για τους χ λογους. Να μη νιωσει οτι αν εχεις λεφτα κανεις ο,τι θες και μονο αν δυσκολευεσαι ξοδευεις με μετρο. Φυσικα δεν θα τα πεις αυτα στο τριχρονο που χτυπιεται για κατι που του γυαλισε, αλλα σε ενα παιδι λιγο μεγαλυτερο πιστευω να γινεται, δεν ξερω ακομα.

Σ'αυτα με την αμοιβη διαφωνω καθετα. Γιατι να μαθει οτι καθε εξυπηρετηση και βοηθεια αμειβεται χρηματικα; Το κανεις επειδη θες να βοηθησεις, οχι για ανταλλαγμα. Ειδικα για δουλεια του σπιτιου μου φαινεται κουφο. Αν ειναι ετσι να πληρωνει κι ο ενας συζυγος τον αλλο επειδη πχ του σιδερωσε την μπλουζα. Καταλαβαινω οτι το κονσεπτ ειναι να νιωσει οτι τα λεφτα κερδιζονται, αλλα για μενα σιγουρα οχι στις δουλειες του σπιτιου και στη βοηθεια/εξυπηρετηση που κανει σε καποιον. Αλλο να το παρουσιασεις σαν ενα δωρο μια στο τοσο επειδη χαρηκες που συμβαλλει και βοηθαει, κι αλλο να ξερει οτι θα εχει ανταλλαγμα.

καταλαβαινω αυτο που λες

εννοειται πως πολλες φορες δ θελουμε απλα να παρουμε κτ

απλα δ ειναι σιγουρα κτ που θα ελεγα πριν τα 5

κ για πιο μετα,δ ξερω ακριβως σε τι πλασιο θα το ελεγα.πχ για τους μαρκαδορους πιο πολυ οπως το παρουσιαζει η εσπερος,κ οχι ετσι οπως το λες.αλλα γενικα στο οτι προσεχουμε τα πραγματα μας πχ

κ παλι θα πω οτι σε αυτο με την αμοιβη μιλαμε για μεγαλυτερο παιδι-εφηβο.κ για εξυπηρετηση,οχι τα βασικα που εχουμε απαιτηση.το να μου πλυνει πχ το αμαξι δ ειναι δουλεια του,ακομη κ αν το μεταφερω στις δραστηριοτητες του.εκει θα μπορουσα να δωσω ενα ποσο,ειδικα αν μαζευει χρηματα για κτ που θελει να αγορασει μονο

κ οταν λεω εξυπηρετηση δ εννοω πχ να βοηθησει την γιαγια του με κτ ψωνια.αυτο ειναι βοηθεια.η γειτονισσα μου πχ δ ειναι οτι δ μπορουσε να παει.κ ουτε απαραιτητα ανταλλαγμα καθε φορα

πρίν από 19 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

Η πληρωμή είναι μόνο για τους εφήβους κ απο τρίτα πρόσωπα.

Καμία σχέση.δεν μιλάω για πληρωμή με αθτο τονπνευμα

Δεν ξερω, δεν μπορω να φανταστω να βοηθουσα τους γονεις μου στο πλυσιμο του αυτοκινητου ή επειδη τους ταχυδρομησα κατι και να με πληρωναν ή μου εκαναν δωρο γι'αυτο. Ειναι απλα μια βοηθεια. Οπως κι αυτοι σε αλλη στιγμη θα εκαναν καποια αντιστοιχη εξυπηρετηση σε εμενα πχ να μου ταχυδρομησουν κατι ή να με πανε καπου με το αμαξι. Μεταξυ της οικογενειας μου φαινεται αυτονοητο οτι κανει εξυπηρετησεις και βοηθεια ο ενας στον αλλο. Αλλο να μου εκαναν δωρο σε ασχετη στιγμη επειδη γενικα βοηθαω, αλλο κανω μια συγκριμενη εξυπηρετηση κ κερδιζω κατι απο αυτο συγκεκριμενα.

Διαφημίσεις

πρίν από 30 λεπτά , little lamb είπε:

Δεν το λεω με την εννοια οτι επειγει κατι αλλο και θα τα διαθεσουμε εκει, σαν προτεραιοτητα. Εννοω οτι ακομα κι αν φτανουν και περισσευουν για ολα, απλα δεν θελουμε να τα σκορπαμε, οποτε προσεχουμε πχ να μη χαλαμε τους μαρκαδορους μας. Δεν μου αρεσει να το συνδυασει οτι δεν τα σπαταλαω επειδη δεν μου φτανουν αλλα αν ειχα θα τα σκορπαγα και δεν θα προσεχα τοσο τα πραγματα μου. Δηλαδη το οτι προσεχουμε κατι πχ δεν σχετιζεται με το αν εχουμε ή οχι χρηματα για να το αντικαταστησουμε. Το προσεχουμε ακομα κι εκατομμυριουχοι αν ειμαστε. Και ουτε αγοραζουμε τα παντα ακομα κι αν μπορουμε, γιατι απλα δεν  χρειαζομαστε πχ αλλα ρουχα ή παιχνιδια ή οτιδηποτε. Δεν ξερω πώς να το διατυπωσω. Δεν θελω να συνδυασει οτι το τι αγοραζουμε εξαρταται απο το ποσα λεφτα εχουμε και οτι αν εχουμε παιρνουμε τα παντα χωρις σκεψη.

Ναι καταλαβαίνω πώς το λες. Αλλά προσωπικά δεν με επείγει να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα στην υποθετική περίπτωση που περισσεύουν :-p με απασχολεί η έννοια της υπομονής κ του προγραμματισμού κ του σεβασμού της υλικής αξίας. Σε αυτή τη φάση εννοώ. Αργότερα μπορεί να μπει κ η ιδέα της ιεράρχησης. Αλλά σίγουρα αυτά γίνονται κ στο πλαίσιο της κάθε οικογένειας. το να περιμένουμε να πληρωθούμε για να γίνει κάτι ή να έρθει το τέλος του 15μερου για να δούμε τι περίσσεψε κ να κάνουμε το κάτι εξτρα, είναι η καθημερινότητα, δεν το λέμε σαν ψεύτικη δικαιολογία. Αυτό συμβαίνει κ σε εμάς κ σε πολλά άλλα σπίτια κ πρέπει να συνηθίσει να το ακούει κ να πορεύεται αναλόγως. Σε κάποια άλλα σπίτια δεν συμβαίνει κ ίσως άλλοι συμμαθητές του έχουν μάθει αλλιώς, αλλά πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε οικογένεια.   

πρίν από 30 λεπτά , little lamb είπε:

Μα δεν είναι το θέμα το αντάλλαγμα. δεν είναι η αμοιβή κίνητρο να κανεις εργασία, δεν το παρουσιάζεις έτσι, ότι κανε τη δουλειά κ εγγ θα σου δώσω αυτό, ούτε ως αμοιβή αντί ευχαριστιας γις την εξυπηρετηση. ο σκοπός είναι να αντιληφθεί ότι για να βγάλεις χρήματα πρέπει να κοπιάζεις. για πιο μεγάλα παιδιά φυσικά. Ας πούμε ένα αντίστοιχο παράδειγμα. μπορούμε να πλύνουμε το αυτοκίνητο εμείς ή να το πάμε έξω. αν το κάνουμε εμείς, θα κουραστούμε, θα αφιερώσουμε χρόνο αλλά θα μείνουν αυτά τα χρήματα για κάτι άλλο. ή αντίστοιχα να φτιάξουμε τον κήπο ή να κάνουμε γενική στο σπίτι αντί μα έρθει γυναίκα κλπ. Εμείς δλδ ως γονείς τροπον τινα έχουμε ένα κέρδος από αυτή την δουλεοα. ε κάπως έτσι μοορεις να το παρουσιάσεις στο παιδί, ότι αν το έκανε κάποιος τρίτος υα πληρωνόταν άρα κ εσυ πληρώνεσαι γις τον κόπο κ τον χρόνο σου. φυσικά δν το κανεις αυτό για να μαζέψει το δωμάτιο του. 

πρίν από 22 λεπτά , vicky86 είπε:

καταλαβαινω αυτο που λες

εννοειται πως πολλες φορες δ θελουμε απλα να παρουμε κτ

απλα δ ειναι σιγουρα κτ που θα ελεγα πριν τα 5

κ για πιο μετα,δ ξερω ακριβως σε τι πλασιο θα το ελεγα.πχ για τους μαρκαδορους πιο πολυ οπως το παρουσιαζει η εσπερος,κ οχι ετσι οπως το λες.αλλα γενικα στο οτι προσεχουμε τα πραγματα μας πχ

κ παλι θα πω οτι σε αυτο με την αμοιβη μιλαμε για μεγαλυτερο παιδι-εφηβο.κ για εξυπηρετηση,οχι τα βασικα που εχουμε απαιτηση.το να μου πλυνει πχ το αμαξι δ ειναι δουλεια του,ακομη κ αν το μεταφερω στις δραστηριοτητες του.εκει θα μπορουσα να δωσω ενα ποσο,ειδικα αν μαζευει χρηματα για κτ που θελει να αγορασει μονο

κ οταν λεω εξυπηρετηση δ εννοω πχ να βοηθησει την γιαγια του με κτ ψωνια.αυτο ειναι βοηθεια.η γειτονισσα μου πχ δ ειναι οτι δ μπορουσε να παει.κ ουτε απαραιτητα ανταλλαγμα καθε φορα

Γραφαμε ταυτοχρονα. Ετσι πιο κατανοητο. Αλλο να το βαλεις να το πλυνει μονο του, αλλο να το πλυνετε μαζι. Αν κανει εξ ολοκληρου τη δουλεια ειναι διαφορετικο αλλα και παλι νομιζω δεν θα το συνδυαζα με χρηματα. Ισως καποιο κερασμα ή μικροδωρακι σαν ευχαριστηριο. Εκτος αν οπως λες μαζευε οπότε να εμπλουτιζα λιγο τον κουμπαρα. Και παλι ομως ισως χωρις να εχω πει απο πριν οτι αν το κανει θα λαβει, αλλά μετα σαν ευχαριστω. Θα μου πεις μπορει να μην κατσει να το κανει εξ ολοκληρου για εμενα αλλιως. Δεν ξερω.

πρίν από 17 λεπτά , Έσπερος είπε:

ο σκοπός είναι να αντιληφθεί ότι για να βγάλεις χρήματα πρέπει να κοπιάζεις

Την εχω καταλαβει την εννοια που το λετε αλλα δεν μου κολλαει να κανει ο γονιος τον εργοδοτη. Καλυτερα να παει σε αληθινη δουλεια για να το μαθει, παρα αυτο. Μεταξυ της οικογενειας δεν μου κολλαει. Και το να κανει ο ενας συζυγος μια δουλεια που ειναι του αλλου (πχ το ταχυδρομειο) δεν ειναι δουλεια του και αν το εκανε οικιακη βοηθος θα πληρωνοταν, αλλα δεν πληρωνει ο ενας τον αλλο. Κανει καποια δωρα (σε ασχετες στιγμες) ή ανταποδιδει με αναλογες εξυπηρετησεις. Και το να βαψει η μια αδερφη τα νυχια της αλλης αν το εκανε νυχου θα αμειβοταν, αλλα δεν πληρωνει η μια αδερφη την αλλη. Καπως ετσι. Τα βαζω στην εννοια των εξυπηρετησεων αυτα, οχι στην εννοια της εργασιας, γι'αυτο λεω καλυτερα να παει σε κανονικη δουλεια παρα να μπλεκω/μπλεκει τις εξυπηρετησεις με το οτι ΑΝ το εκανε καποιος επαγγελματικα θα αμειβοταν.

πρίν από 25 λεπτά , Έσπερος είπε:

το να περιμένουμε να πληρωθούμε για να γίνει κάτι ή να έρθει το τέλος του 15μερου για να δούμε τι περίσσεψε κ να κάνουμε το κάτι εξτρα, είναι η καθημερινότητα, δεν το λέμε σαν ψεύτικη δικαιολογία. Αυτό συμβαίνει κ σε εμάς κ σε πολλά άλλα σπίτια κ πρέπει να συνηθίσει να το ακούει κ να πορεύεται αναλόγως. Σε κάποια άλλα σπίτια δεν συμβαίνει κ ίσως άλλοι συμμαθητές του έχουν μάθει αλλιώς, αλλά πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε οικογένεια.   

Σ'αυτο ειναι που δεν συμφωνω ομως (το bold κυριως). Γιατι ετσι συνδυαζει οτι οταν καποιος προσεχει τι ξοδευει ειναι επειδη δεν μπορει. Και οτι οποιος ειναι ανετος ξοδευει αβερτα. (Και σε μεγαλυτερη εικονα, ισως υπερβολικη, οτι με τα λεφτα ολα γινονται). Δεν εξαρταται ομως μονο απο το τι μπορεις. Αν ηταν ετσι, οι ανετοι δεν θα ελεγαν τιποτα απο ολα αυτα στα παιδια τους, θα τους επαιρναν ο,τι ηθελαν.  Αλλα απο την αλλη οντως δεν ξερω αν τα καταλαβαινει αυτα ενα μικρο, δηλαδη σκεφτομαι οντως τι του λες αν υπαρχει ανεση αλλα δεν θες να του παρεις κατι γιατι πχ εχει πολλα.

Δεν ξερω, δεν μπορω να φανταστω να βοηθουσα τους γονεις μου στο πλυσιμο του αυτοκινητου ή επειδη τους ταχυδρομησα κατι και να με πληρωναν ή μου εκαναν δωρο γι'αυτο. Ειναι απλα μια βοηθεια. Οπως κι αυτοι σε αλλη στιγμη θα εκαναν καποια αντιστοιχη εξυπηρετηση σε εμενα πχ να μου ταχυδρομησουν κατι ή να με πανε καπου με το αμαξι. Μεταξυ της οικογενειας μου φαινεται αυτονοητο οτι κανει εξυπηρετησεις και βοηθεια ο ενας στον αλλο. Αλλο να μου εκαναν δωρο σε ασχετη στιγμη επειδη γενικα βοηθαω, αλλο κανω μια συγκριμενη εξυπηρετηση κ κερδιζω κατι απο αυτο συγκεκριμενα.

Δεν διάβασες καλά..είπα από τρίτους.οχι απο γονείς.καμια σχέση με αυτό που λες.

2 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Νομίζω ότι την αξία την εννοουμε κάπως διαφορετικά. Εσυ το βλέπεις σαν «σημασία» κ «να εκτιμούμε αυτά που έχουμε»; εγω το πάω στην καθαρα πρακτική-υλική

Ναι σωστά το κατάλαβες. Περισσότερο αναφέρομαι στην "σημασία", στην εκτίμηση ως αξία αλλά η υλική διάσταση μαλλον είναι πιο εύκολη  ως παράδειγμα για να την κατανοήσουν τα παιδιά. 

2 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Συμφωνώ σε όλα. Συνεισφέρουμε στο σπίτι μας, στην οικογένεια μας όπως κάνουν όλα τα μέλη της χωρίς να περιμένουμε οικονομικη επιβράβευση. 

Το χαρτζιλίκι μου φαίνεται πολύ ορθότερος τρόπος ώστε το παιδί  να μάθει να διαχειριζεται χρήματα. 

2 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

καταλαβαίνω πώς το λες. Αλλά προσωπικά δεν με επείγει να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα στην υποθετική περίπτωση που περισσεύουν :-p με απασχολεί η έννοια της υπομονής κ του προγραμματισμού κ του σεβασμού της υλικής αξίας. Σε αυτή τη φάση εννοώ. Αργότερα μπορεί να μπει κ η ιδέα της ιεράρχησης. Αλλά σίγουρα αυτά γίνονται κ στο πλαίσιο της κάθε οικογένειας. το να περιμένουμε να πληρωθούμε για να γίνει κάτι ή να έρθει το τέλος του 15μερου για να δούμε τι περίσσεψε κ να κάνουμε το κάτι εξτρα, είναι η καθημερινότητα, δεν το λέμε σαν ψεύτικη δικαιολογία. Αυτό συμβαίνει κ σε εμάς κ σε πολλά άλλα σπίτια κ πρέπει να συνηθίσει να το ακούει κ να πορεύεται αναλόγως. Σε κάποια άλλα σπίτια δεν συμβαίνει κ ίσως άλλοι συμμαθητές του έχουν μάθει αλλιώς, αλλά πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε οικογένεια.   

Κι εγώ έτσι το βλέπω και έτσι το εξηγώ μέσα σε άκρες. 

Γιατι ετσι συνδυαζει οτι οταν καποιος προσεχει τι ξοδευει ειναι επειδη δεν μπορει. Και οτι οποιος ειναι ανετος ξοδευει αβερτα.

Αν λέγαμε πχ την φράση "δεν έχουμε λεφτά, δεν αγοράζουμε τίποτα" ή "τώρα που έχουμε λεφτά θα πάρουμε από όλα" θα το συνδύαζε όπως λες. 

Αν όμως πεις "όταν πληρωθουμε θα πάρουμε τα τάδε" πιστεύω πως κατανοεί ότι α. πρέπει να περιμένει και β. πώς όταν έχουμε χρήματα τα διαθετουμε στο/α  ένα/τρια/δεκα πράγμα(τα) που χρειαζόμαστε/επιθυμούμε.

3 ώρες πρίν, mama16 είπε:

Κάτι άλλο που κάνω είναι να της μιλάω για φτωχά παιδάκια κ για παιδάκια που ζουν σε πολύ φτωχές χώρες, ότι δεν έχουν όλοι οι γονείς λεφτά για να αγοράζουν διάφορα πράγματα κ αρκούνται μόνο στο φαγητό.

Μας έχει δωθεί η ευκαιρία πολλές φορές να μιλήσουμε για παιδιά σε άλλες χώρες αλλά και στην δική μας χώρα που δεν έχουν τα απαραίτητα. Σε δοκιμαντερ βλέπει πχ παιδιά που δεν έχουν νερό ή το κουβαλάνε, που δεν πάνε σχολείο ή που δεν έχουν ηλεκτρισμό στο σπίτι. Θέλω να έχει μια εικόνα ανάλογη της ηλικίας του αλλά δεν θέλω να νιώσει ενοχικα για αυτά. Δηλ θυμάμαι το χαρακτηριστικό που έλεγαν κάποια εποχη "φάε το φαγητό σου γιατί άλλα παιδάκια δεν έχουν τίποτα να φάνε" και εκτός από στεναχώρια ένιωθα ενοχή γιατί έχω κάτι που αλλοι στερούνται  ή που δεν του δίνω την αξία που θα έπρεπε να βλέπω σε αυτό . 

πρίν από 41 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

Δεν διάβασες καλά..είπα από τρίτους.οχι απο γονείς.καμια σχέση με αυτό που λες.

Ναι δεν το ειπα για το δικο σου ποστ συγκεκριμενα. Τωρα βλεπω οτι παρεθεσα εσενα, καποιον αλλον μαλλον ηθελα, γιατι γενικα ελεγαν για γονεις, δεν θυμαμαι ποιο κ δεν μπορω να ψαξω τοσο πισω τωρα, ειναι και αργα :-D

πρίν από 31 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Αν λέγαμε πχ την φράση "δεν έχουμε λεφτά, δεν αγοράζουμε τίποτα" ή "τώρα που έχουμε λεφτά θα πάρουμε από όλα" θα το συνδύαζε όπως λες. 

Αν όμως πεις "όταν πληρωθουμε θα πάρουμε τα τάδε" πιστεύω πως κατανοεί ότι α. πρέπει να περιμένει και β. πώς όταν έχουμε χρήματα τα διαθετουμε στο/α  ένα/τρια/δεκα πράγμα(τα) που χρειαζόμαστε/επιθυμούμε.

Ναι οκ αλλα και παλι του μπαινει σαν ιδεα πιστευω οτι δεν μπορουμε και γι'αυτο δεν το παιρνουμε. Και αν ειχαμε/οταν πληρωθουμε θα το παιρναμε/θα το παρουμε. Σαν να ειναι ο μονος λογος το οτι δεν μπορουμε. Αναφερομαι κυριως στην περιπτωση που οντως μπορουμε αλλα δεν θελουμε, οπότε εκει δεν υπαρχει το πρεπει να περιμενει, γιατι δεν ειναι οτι καποια αλλη στιγμη θα το παρουμε, και μαλιστα συνδυαζοντας το με το οτι μπηκαν εσοδα. Μπορει να εισαι ανετος και να μην "εξαρτασαι απο τον μισθο σου" αλλα κατι να σου φαινεται πανακριβο και οτι δεν αξιζει τοσο, ή απλα οτι εχει πολλα τετοια κ ειναι πλεονεξια να παρει κι αλλα, οπότε δεν το παιρνεις. Εκει δεν θα ηθελα να πω οτι δεν περισσευουν λεφτα, ή οτι κατι θα αλλαξει οταν πληρωθουμε, θα ηθελα να ξερει οτι μπορουμε να το παρουμε αλλα επιλεγουμε να μην το κανουμε γιατι το οτι υπαρχει ανεση δεν σημαινει οτι τα ξοδευουμε.

3 ώρες πρίν, μαγιοπουλας είπε:

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε παιχνίδια τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.τους ανήκουν.διαταρασσεται η εμπιστοσύνη τους σε εμας.ειναι σημαντικό να αποφασίζουν θα έρθει η ώρα που θα δώσουν.

Γι αυτο ακριβως ειπα οτι το δουλευουμε(το συζηταμε, την ακουω και αφουγκραζομαι τι νιωθει)

Ωστοσο μιλαω για παιχνιδια που εχει πανω απο χρονο να παιξει (κουδουνιστρες, μουσικα) που βρισκονται μεσα σε ντουλαπα καταχωνιασμενα.

Σε αυτο με την αμοιβη νομιζω συμφωνω εν μερει. Δλδ μονο σε ηλικιακη ομαδα εφηβειας και οχι σε οικογενειακο ή γνωστο περιβαλλον.

Τι εννοω· θα μου αρεσε να παει ομαδαρχης σε κατασκηνωση για να μαζεψει λεφτα. Ή σε καποια δουλεια καλοκαιρινη για το χαρτζιλικι της, παντα αν το θελει και αν θεωρει οτι θελει για καποιο λογο να μαζεψει χρηματα.

Το να το κανω επι τουτου δεν ταιριαζει στην ιδιοσυγκρασια μου γιατι δε θα μπορω να το υποστηριξω. Ουτε μου αρεσει να μαθει οτι βοηθαμε και αμοιβομαστε με χρηματα.

Ακριβως το αντιθετο. Παλευω να ζησει ευτυχισμενη χωρις να χει γνωμονα το να κερδιζει λεφτα.

Δεν ξερω αν το εξηγω σωστα, αλλα ετσι το σκεφτομαι.

Επεξεργάστηκαν by HopeA

Αυτό με την αμοιβή των εφήβων σε εργασθα δεν γνωριζω ακριβώς πώς το κάνουν, όσοι το κάνουν. Ούτε το έχω επεξεργαστεί ακριβώς αν σκοπεύω να το κάνω. Δεν εχει όμως καμία σχέση με το ότι κανεις δουλειές επειδή σε πληρώνουν ή το πληρώνεις κάποιον για να ευχαριστήσεις για μια εξυπηρέτηση. Έχει καθαρα σχέση με το να μάθει το παιδί ότι τα χρήματα βγαίνουν με εργασία και ότι για να τα αποκτήσεις, κοπιάζεις και αφιερώνεις χρόνο. Για να εκτιμήσει την αξία των χρημάτων κ τον μόχθο της εργασίας γίνεται, όχι για να μάθεις το παιδί να βοηθάει τους άλλους ή να κάνει δουλειές στο σπίτι.

Το χαρτζιλίκι σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι και να υπολογίζεις αλλά δεν σε μαθαίνει πώς βγαίνουν τα χρήματα. Δεν σε μαθαίνει ότι για να πάρεις ένα ποσο που θα διαθέσεις όπως θες, άρα θα εχεις αυτή τη δύναμη κ την ελευθερια, θα περάσεις το πρωί του Σαββάτου κάνοντας μια εργασία αντί να παίζεις. Είναι κάτι που έχει καθαρα σχέση με την αξία της εργασίας και μόνο. Αρα προφανώς θα παρουσιαστεί με τον ανάλογο τρόπο, ακριβώς σαν εργασία, όχι σαν βοήθεια στο σπίτι. Δεν θα πεις ότι σε πλήρωσα για να σε ευχαριστήσω, θα πεις ότι σήμερα δούλεψες και έκανες κάτι παραπάνω / διαφορετικό απ αυτό που κανεις συνήθως,  και θα παρεισ έναν «μισθό» ως ανταμοιβή για τη δουλειά σου (όχι ως ευχαριστήριο για τη βοήθεια που μας προσεφερεσ) και όταν μεγαλώσεις, έτσι θα εργάζεσαι για να ζεις και να κανεις πράγματα που σ ευχαριστούν, γιατί κ τα χρήματα που φέρνει σπίτι η μαμα κ ο μπαμπάς, αποκτήθηκαν με κόπο κ χρόνο. Κάπως έτσι το φαντάζομαι, αλλα φυσικά πρέπει να το διατυπώσεις όπως πρέπει  για να γίνει η σωστή σύνδεση κ όχι να περάσει η ιδέα ότι βοηθάμε κάποιον για να μας πληρώσει. 

Να στειλεις το παιδι σου να δουλέψει σε κάποιον ξένο, εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Μόνο στην επαρχία που υπάρχει η οικειότητα. Και σ εμάς εδώ όλα τα παιδιά  μετά τα 15-16 το καλοκαίρι ένα μέρος της ημέρας τους το περνούν στην οικογενειακή επιχείρηση βοηθωντασ ή όντως δουλεύουν κάπου. Ασχέτως οικονομικού υποβάθρου οικογένειας. Μπορεί να δεις παιδι εργολάβου με τεράστια περιουσία να χτίζει τούβλα. Για να μάθουν τη διυλεια από μικρά κ να καταλάβουν τον κόπο κ να εκτιμήσουν την αξία όσων απολαμβάνουν και να μην θεωρούν ότι η ζωή είναι συνέχεια διακοπές και διασκέδαση. 

5 ώρες πρίν, HopeA είπε:

Γι αυτο ακριβως ειπα οτι το δουλευουμε(το συζηταμε, την ακουω και αφουγκραζομαι τι νιωθει)

Ωστοσο μιλαω για παιχνιδια που εχει πανω απο χρονο να παιξει (κουδουνιστρες, μουσικα) που βρισκονται μεσα σε ντουλαπα καταχωνιασμενα.

Σε αυτο με την αμοιβη νομιζω συμφωνω εν μερει. Δλδ μονο σε ηλικιακη ομαδα εφηβειας και οχι σε οικογενειακο ή γνωστο περιβαλλον.

Τι εννοω· θα μου αρεσε να παει ομαδαρχης σε κατασκηνωση για να μαζεψει λεφτα. Ή σε καποια δουλεια καλοκαιρινη για το χαρτζιλικι της, παντα αν το θελει και αν θεωρει οτι θελει για καποιο λογο να μαζεψει χρηματα.

Το να το κανω επι τουτου δεν ταιριαζει στην ιδιοσυγκρασια μου γιατι δε θα μπορω να το υποστηριξω. Ουτε μου αρεσει να μαθει οτι βοηθαμε και αμοιβομαστε με χρηματα.

Ακριβως το αντιθετο. Παλευω να ζησει ευτυχισμενη χωρις να χει γνωμονα το να κερδιζει λεφτα.

Δεν ξερω αν το εξηγω σωστα, αλλα ετσι το σκεφτομαι.

Μα δεν είπα βρε παιδιά να αμοιβουμε παιδιά μας για να κάνουν κάτι .αλλάζει τελείως το νοημα έτσι.

1 ώρα πρίν, Έσπερος είπε:

Αυτό με την αμοιβή των εφήβων σε εργασθα δεν γνωριζω ακριβώς πώς το κάνουν, όσοι το κάνουν. Ούτε το έχω επεξεργαστεί ακριβώς αν σκοπεύω να το κάνω. Δεν εχει όμως καμία σχέση με το ότι κανεις δουλειές επειδή σε πληρώνουν ή το πληρώνεις κάποιον για να ευχαριστήσεις για μια εξυπηρέτηση. Έχει καθαρα σχέση με το να μάθει το παιδί ότι τα χρήματα βγαίνουν με εργασία και ότι για να τα αποκτήσεις, κοπιάζεις και αφιερώνεις χρόνο. Για να εκτιμήσει την αξία των χρημάτων κ τον μόχθο της εργασίας γίνεται, όχι για να μάθεις το παιδί να βοηθάει τους άλλους ή να κάνει δουλειές στο σπίτι.

Το χαρτζιλίκι σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι και να υπολογίζεις αλλά δεν σε μαθαίνει πώς βγαίνουν τα χρήματα. Δεν σε μαθαίνει ότι για να πάρεις ένα ποσο που θα διαθέσεις όπως θες, άρα θα εχεις αυτή τη δύναμη κ την ελευθερια, θα περάσεις το πρωί του Σαββάτου κάνοντας μια εργασία αντί να παίζεις. Είναι κάτι που έχει καθαρα σχέση με την αξία της εργασίας και μόνο. Αρα προφανώς θα παρουσιαστεί με τον ανάλογο τρόπο, ακριβώς σαν εργασία, όχι σαν βοήθεια στο σπίτι. Δεν θα πεις ότι σε πλήρωσα για να σε ευχαριστήσω, θα πεις ότι σήμερα δούλεψες και έκανες κάτι παραπάνω / διαφορετικό απ αυτό που κανεις συνήθως,  και θα παρεισ έναν «μισθό» ως ανταμοιβή για τη δουλειά σου (όχι ως ευχαριστήριο για τη βοήθεια που μας προσεφερεσ) και όταν μεγαλώσεις, έτσι θα εργάζεσαι για να ζεις και να κανεις πράγματα που σ ευχαριστούν, γιατί κ τα χρήματα που φέρνει σπίτι η μαμα κ ο μπαμπάς, αποκτήθηκαν με κόπο κ χρόνο. Κάπως έτσι το φαντάζομαι, αλλα φυσικά πρέπει να το διατυπώσεις όπως πρέπει  για να γίνει η σωστή σύνδεση κ όχι να περάσει η ιδέα ότι βοηθάμε κάποιον για να μας πληρώσει. 

Να στειλεις το παιδι σου να δουλέψει σε κάποιον ξένο, εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Μόνο στην επαρχία που υπάρχει η οικειότητα. Και σ εμάς εδώ όλα τα παιδιά  μετά τα 15-16 το καλοκαίρι ένα μέρος της ημέρας τους το περνούν στην οικογενειακή επιχείρηση βοηθωντασ ή όντως δουλεύουν κάπου. Ασχέτως οικονομικού υποβάθρου οικογένειας. Μπορεί να δεις παιδι εργολάβου με τεράστια περιουσία να χτίζει τούβλα. Για να μάθουν τη διυλεια από μικρά κ να καταλάβουν τον κόπο κ να εκτιμήσουν την αξία όσων απολαμβάνουν και να μην θεωρούν ότι η ζωή είναι συνέχεια διακοπές και διασκέδαση. 

Γι αυτο είπα λι εγώ ότι εινσι δύσκολο.μπορει να γίνει ο τως πιο εύκολα στην επαρχία.

Ξέρω πχ ότι οι εγγονός πασιγνωστου παιχνιδατορα δουλεύουν το καλοκαίρι στα μαγαζιά.

πρίν από 34 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

Γι αυτο είπα λι εγώ ότι εινσι δύσκολο.μπορει να γίνει ο τως πιο εύκολα στην επαρχία.

Ξέρω πχ ότι οι εγγονός πασιγνωστου παιχνιδατορα δουλεύουν το καλοκαίρι στα μαγαζιά.

Αν δεν είσαι μισθωτός κ σε μια πόλη ίσως μπορείς να το κανεις, με περιορισμούς. Εμείς πχ που δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, έχουμε δει εφήβους  16 χρόνων να κρατάνε μαγαζί μόνα τους. Στην Αθήνα δεν αφήνεις το παιδί μόνο του με ευθύνη χρημάτων προφανώς. Αλλά να βοηθήσει μπορεί. Αν εχεις ένα κατάστημα να κάνει κάτι ηλεκτρονικό ή να μεταφερει κάτι στο ξεφόρτωμα πχ. Ή όπως λες να συμφωνήσεις με κάποιον γνωστό. Αλλά όπως λενε τα κορίτσια, υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν παρουσιαστεί σωστά, να μείνει η ιδέα ότι κανεις κάτι με κίνητρο τα χρήματα, που δν είναι αυτό το πνεύμα. Πρέπει να είναι σαφές ότι γίνεται για την κατανόηση του τι σημαίνει εργασία και μισθός. 

πρίν από 19 λεπτά , Έσπερος είπε:

Αν δεν είσαι μισθωτός κ σε μια πόλη ίσως μπορείς να το κανεις, με περιορισμούς. Εμείς πχ που δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, έχουμε δει εφήβους  16 χρόνων να κρατάνε μαγαζί μόνα τους. Στην Αθήνα δεν αφήνεις το παιδί μόνο του με ευθύνη χρημάτων προφανώς. Αλλά να βοηθήσει μπορεί. Αν εχεις ένα κατάστημα να κάνει κάτι ηλεκτρονικό ή να μεταφερει κάτι στο ξεφόρτωμα πχ. Ή όπως λες να συμφωνήσεις με κάποιον γνωστό. Αλλά όπως λενε τα κορίτσια, υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν παρουσιαστεί σωστά, να μείνει η ιδέα ότι κανεις κάτι με κίνητρο τα χρήματα, που δν είναι αυτό το πνεύμα. Πρέπει να είναι σαφές ότι γίνεται για την κατανόηση του τι σημαίνει εργασία και μισθός. 

Ε αν πάει πχ να πλύνεις το αυτοκίνητο του γείτονα λεφτά θα πάρει εινσι ξεκάθαρο.αν φέρει μια φρατζολα ψωμί στην ηλικιωμενηβκυρια δεν είναι για τα λεφτά.ειναιβπραξη καλοσύνη.

Παρεμπιπτόντως έχουνε ένα κουμπάρα κ ρίχνουμε κουμπιά για μια πράξη καλοσύνη που κάνει το έχω εμπνευστεί από ένα φοβερό β7βλιο 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...