Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Νυχτερινή ενουρηση, συμβουλές

Recommended Posts

Γειά σας και καλό υπόλοιπο διακοπών (δε θέλω να ξεστόμισω ακόμα τη λέξη φθινόπωρο...) 

Στα 3 της ξεκίνησα εκπαίδευση τουαλέτας, το καθάρισαμε σε 6 μηνες. Έκτοτε ξεκίνησα το βράδυνο. Όχι υγρά πριν τον ύπνο, τσισα πριν τον ύπνο και κάθε 2,5 ώρες ξυπνητήρι να τη βάλω να κατουρησει. Έχουν περάσει 8 μήνες κι ακόμα δεν... Εχω δοκιμάσει να μην την ξυπνήσω μηπως και νιώσει άβολα αλλά τίποτα. Μεταξύ 11-6 κοιμάται πολύ βαθιά που κατουριεται και δε σηκώνεται καν. Της έχω μιλήσει, δεν της έχω ποτέ κάνει παρατήρηση. Της έχω βάλει φωτάκια, της έχω πει αν φοβάται να με φωνάξει να πάμε μαζί. Δεν... Κοιμάται τόσο βαθιά που δεν το νιώθει.. 

Τι άλλο μπορώ να κάνω? 

Μήπως δεν ειναξ έτοιμη ακόμα και θα πρέπει να το συνεχίσω όπως πάμε μέχρι να το κάνει μόνη της η υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να δοκιμάσω? 

Σας ευχαριστώ!! 

Διαφημίσεις

7 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Γειά σας και καλό υπόλοιπο διακοπών (δε θέλω να ξεστόμισω ακόμα τη λέξη φθινόπωρο...) 

Στα 3 της ξεκίνησα εκπαίδευση τουαλέτας, το καθάρισαμε σε 6 μηνες. Έκτοτε ξεκίνησα το βράδυνο. Όχι υγρά πριν τον ύπνο, τσισα πριν τον ύπνο και κάθε 2,5 ώρες ξυπνητήρι να τη βάλω να κατουρησει. Έχουν περάσει 8 μήνες κι ακόμα δεν... Εχω δοκιμάσει να μην την ξυπνήσω μηπως και νιώσει άβολα αλλά τίποτα. Μεταξύ 11-6 κοιμάται πολύ βαθιά που κατουριεται και δε σηκώνεται καν. Της έχω μιλήσει, δεν της έχω ποτέ κάνει παρατήρηση. Της έχω βάλει φωτάκια, της έχω πει αν φοβάται να με φωνάξει να πάμε μαζί. Δεν... Κοιμάται τόσο βαθιά που δεν το νιώθει.. 

Τι άλλο μπορώ να κάνω? 

Μήπως δεν ειναξ έτοιμη ακόμα και θα πρέπει να το συνεχίσω όπως πάμε μέχρι να το κάνει μόνη της η υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να δοκιμάσω? 

Σας ευχαριστώ!! 

Η νυχτερινή ενούρηση είναι πολύ διαφορετική υπόθεση, και δεν είναι πάντα θέμα εκπαίδευσης, μπορεί ένα παιδί πράγματι να μην μπορεί να ξυπνήσει και μέχρι αρκετά μεγαλύτερη ηλικία από τη δική σας. 

Μπορείς να βάζεις πάνα βρακάκι μόνο στον ύπνο το βράδυ, και να το βγάλεις όταν ξυπνά μερικές μέρες στεγνή.  Νομίζω ότι μέχρι κάπου στα 5 δεν θεωρείται πρόβλημα, αν θυμάμαι καλά, εφόσον είναι μόνο στον ύπνο.

19 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Τι άλλο μπορώ να κάνω? 

Σας ευχαριστώ!! 

Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις. 

Μετά από τόσο κόπο ίσως είναι καλύτερα να μην ξαναβαλεις πάνα. Ξύπνημα την νύχτα, περιορισμός υγρών κ το κόλπο με το διπλό υπόστρωμα- σεντόνι για να μην στρωνεις νυχτιατικα. 

Κάθε νύχτα έχει ατύχημα? Σηκώνεται μόνη της? Την μέρα σου λέει εκείνη ποτέ θέλει ή κρατιέται μέχρι να την πας? Έχει ατυχήματα την μέρα? Ρωταω για να καταλάβω καλύτερα πως χειρίζεται το ζήτημα. 

Πάνα μετά από 8 μήνες μου φαίνεται αδιανόητο να ξαναβάλω... Άλλωστε ούτε η ίδια δεν την θέλει.. Μια φορά πάνω στην απελπισία μου της είπα βρε συ θα σου βάλω πάνα όπως η μπεμπα και μου είπε όχι μαμά, όχι πάνα.. 

Τη μέρα όλα μια χαρά είναι, πάει μόνη της σκουπιζεται όταν το θυμάται, τραβάει και καζανάκι κι αυτό οπότε το θυμάται και γενικά όλα μια χαρά. (εδώ κάνει μπάνιο μόνη της κι εγώ επιβλέπω...)Τη νύχτα είναι το πρόβλημα. Δε σηκώνεται καν... Κοιμάται τόσο βαθιά που ούτε καν το αντιλαμβάνεται όταν έχει κατουρηθει. Μετά τις 6 το πρωί που κοιμάται πιο επιφανειακά ας πούμε, δε βρίσκω τη λέξη, σηκώνεται και μου λέει τσισα η άλλες φορές πάει μόνη της η άλλες φορές έχει καταλάβει ότι της έχουν φύγει, γδύνεται και έρχεται μέσα να μου ζητήσει να της αλλάξω και μου λέει "κατουρηθηκα". Πολλές φορές ξυπνάω και βλέπω σεντόνια μούσκεμα, ανοιχτά συρτάρια και πεταμένα Ρουχα(δηλαδή το έχει καταλάβει οτι κατουρηθηκε, έχει ανοίξει τα συρτάρια έχει βρει βρακι κι εχει αλλάξει μόνη της και μάλιστα κοιμάται μετά από την ανάποδη για να μην κοιμηθεί στα κατουρημενα)όλα αυτά μετά τις 6.. Δηλαδή όταν το αντιλαμβάνεται την ενοχλεί, νιώθει αβολα. Το θέμα είναι ότι κοιμάται τόσο βαθιά μέχρι τοτε που δεν κρατιεται.. 

Το κολπο το κάνω και είναι φοβερό..!!! Με έχει σώσει.. Απλώς αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει.. Ξενύχτια δεν είχα ποτέ και έχω τώρα.. Ξυπνάω δηλαδή δύο φορές για κατουρημα της μεγάλης με ξυπνητήρι  και μια η δύο για γάλα της μικρής.. Ήδη η μικρή έχει αρχίσει να ξυπνάει μόνο μια φορά.. Και αναρωτιέμαι τι άλλο να κάνω. Είναι στο παιδί άποτι καταλαβαίνω ποτε είναι έτοιμο.. 

Βέβαια δε σας είπα και το άλλο που το ξέχασα και εινακ σημαντικό. Συνήθως ξυπνάει για νερό διψάει και πίνει πολύ. Εγώ της λέω λίγο αλλά μου λέει διψάω και τη λυπάμαι και την αφήνω. Αλλά τι να μην την αφήνω να πίνει νερό? Δε γιβεται... Τι να πω.. 

Της έχω παγούρι δίπλα της γιατί αν δεν της έχω σίγουρα θα με σηκώσει να της φέρω η θα πάει στη. Κουζίνα να ψάχνει οπότε της το έχω δίπλα της. 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Μπράβο στην μικρή σου για το μπάνιο κ το αλλαγμα! Είναι πολύ σημαντικη ή αυτοεξυπηρέτηση! 

Το νερό δεν μπορείς να το περιορισεις αν στο ζητάει, κ ο δικός μου πινει πολύ κ σε καταλαβαίνω. Εφόσον διαχειρίζεται την ανάγκη της μία χαρά την μερα είναι ζήτημα βαθύ ύπνου! 

Ίσως ή πάνα βρακακι να ήταν μία λυση. Ίσως βεβαια κ να επαναπαυτει αλλά ίσως να της δώσει το χρόνο που χρειαζεται. 

Δεν ξέρω κάτι παραπάνω να σου προτείνω δυστυχώς, υπομονή κ κάποια στιγμή θα σε εκπλήξει!

Διαφημίσεις

• 3 months later...

Καλημερα!

Εχουμε κοψει την πανα απο το καλοκαιρι μολις κλεισαμε τα 3...Ηταν πολυ ευκολη διαδικασια, μας πηρε μια εβδομαδα και βαλαμε και βρακακι το βραδυ γιαιτ ξυπνουσε στεγνος....Τους τελευταιους 2 μηνες περιπου ξεκινησε να κανει το βραδυ τσισα του τουλαχιστον 4 βραδια την εβδομαδα..Του δινω το γαλα στις 6 και παμε τουαλετα 2 φορες πριν τον υπνο στις 8....και παλι βρε κοριτσια θα κανει στον υπνο του...Εχω κουραστει να αλλαζω σεντονια αν και βαζω διπλο στο δικο του κρεβατι, καποιες φορες ερχεται να κοιμηθει μαζι μου και μας βρεχει το δικο μας κρεβατι...Επισης βρεχει και τις κουβερτες-παπλωματα και ειναι τοσο μα τοσο κουραστηκο να τα πλενω και αυτα συνεχεια!

Τι μου προτεινετε να κανω? Να του βαλω πανα βρακακι το βραδυ? Να τον σηκωνω για να τον παω τουαλετα? Καποιες φορες ομως δεν τον προλαβαινω...

Just now, Fenia27 είπε:

Καλημερα!

Εχουμε κοψει την πανα απο το καλοκαιρι μολις κλεισαμε τα 3...Ηταν πολυ ευκολη διαδικασια, μας πηρε μια εβδομαδα και βαλαμε και βρακακι το βραδυ γιαιτ ξυπνουσε στεγνος....Τους τελευταιους 2 μηνες περιπου ξεκινησε να κανει το βραδυ τσισα του τουλαχιστον 4 βραδια την εβδομαδα..Του δινω το γαλα στις 6 και παμε τουαλετα 2 φορες πριν τον υπνο στις 8....και παλι βρε κοριτσια θα κανει στον υπνο του...Εχω κουραστει να αλλαζω σεντονια αν και βαζω διπλο στο δικο του κρεβατι, καποιες φορες ερχεται να κοιμηθει μαζι μου και μας βρεχει το δικο μας κρεβατι...Επισης βρεχει και τις κουβερτες-παπλωματα και ειναι τοσο μα τοσο κουραστηκο να τα πλενω και αυτα συνεχεια!

Τι μου προτεινετε να κανω? Να του βαλω πανα βρακακι το βραδυ? Να τον σηκωνω για να τον παω τουαλετα? Καποιες φορες ομως δεν τον προλαβαινω...

Μηπως κρυωνει; εμενα πάντα στην αλλαγή εποχής είχαν ατυχήματα. Πινει νερό το βραδυ; την πανα θα την κρατουσα σαν πολύ έσχατη λυση. Πρώτα θα προσπαθουσα να τον σηκώσω μια φορα το βραδυ

Just now, vicky86 είπε:

Μηπως κρυωνει; εμενα πάντα στην αλλαγή εποχής είχαν ατυχήματα. Πινει νερό το βραδυ; την πανα θα την κρατουσα σαν πολύ έσχατη λυση. Πρώτα θα προσπαθουσα να τον σηκώσω μια φορα το βραδυ

Δεν ξερω αν κρυωνει μεγαλη πιθανοτητα γιατι ξεσκεπαζεται ολο το βραδυ...Θα δοκιμασω να του βαλω φλις πυτζαμουλες και να τον σηκωνω σταθερα καθε βραδυ...Οχι δεν πινει νερο....Σιγουρα δεν ειναι οτι καλυτερο η πανα μετα απο τοσο καιρο...

Just now, Fenia27 είπε:

Δεν ξερω αν κρυωνει μεγαλη πιθανοτητα γιατι ξεσκεπαζεται ολο το βραδυ...Θα δοκιμασω να του βαλω φλις πυτζαμουλες και να τον σηκωνω σταθερα καθε βραδυ...Οχι δεν πινει νερο....Σιγουρα δεν ειναι οτι καλυτερο η πανα μετα απο τοσο καιρο...

Εμείς τη βγάλαμε στα 2,5 τον Ιούλιο κ είχαμε πολύ συχνά βραδινα ατυχήματα, για πολύ καιρό άλλαζα σχεδόν κάθε μέρα σεντόνια μέχρι που απλά αποδέχτηκα ότι το παιδι δεν είναι έτοιμο για το βραδυ κ ξαναεβαλα πάνα. Έχει τώρα περίπου 2 εβδομάδες που ξυπνάει κ η πάνα ειναι ολοστεγνη. Κ πίνει κ νερό μέσα στη νύχτα. Θα την αφήσω λίγο ακόμη (γιατί πλέον είναι χειμώνας κ τα καλύμματα δεν στεγνώνουν εύκολα) και θα ξαναδοκιμάσω. Δεν ήθελα να την ξυπνάω επί τούτου γιατί αρχιζε τα κλάματα κ δεν ήθελα να της κόβω τον ύπνο.

ο μικρός μου έκοψε την ημερήσια πάνα στα 2,5 αλλά μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες με τη νυχτερινή, αποφάσισα να του βάζω το βράδυ. Συμφωνήσαμε ότι πριν κοιμηθεί θα τη φοράει και όταν ξυπνάει θα τη βγάζει αμέσως και θα πηγαίνει τουαλέτα (για να αποφύγουμε πισωγύρισμα). Πράγματι, γύρω στις 2 φορές την εβδομάδα ξυπνούσε με γεμάτη πάνα, άρα μάλλον δεν ήταν έτοιμος.

Τελικά, και από δικό μου "φόβο", βγάλαμε τη νυχτερινή στα 3,5! ήταν και καλοκάιρι, οπότε στα ατυχήματα είχα λιγότερα ρούχα να αλλάζω. Είχε βέβαια πολύ λιγότερα ατυχήματα. Μειώσαμε λίγο την ποσότητα του γάλακτος (έτσι κι αλλιώς όμως δεν πίνει πολύ) και πηγαίναμε τουαλέτα πριν τον ύπνο. Μόνο όταν είχε κουραστική μέρα είχε κάποια ατυχήματα.

Τώρα είναι 4 και το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να του φύγουν 2 σταγόνες το πρωί πριν ξυπνήσει. Τη νύχτα κάνει ένα ξύπνημα από μόνος του και τότε τον ρωτάω αν θέλει τσίσα.

Οπότε μη φοβάσαι να βάλεις πάνα το βράδυ, απλά ξεκαθάρισε ότι είναι αποκλειστικά για το βράδυ. Επίσης, αν αντέχεις, δοκίμασε να τον ξυπνάς και αν θέλει τσίσα να τον πηγαίνεις να κάνει, ώστε να μάθει και αυτή τη διαδικασία.

Διαφημίσεις

Just now, Fenia27 said:

Καλημερα!

Εμείς κόψαμε την πάνα στα 2,5, λίγο μετά την διακοπή της ημερήσιας πάνας άρχισε να αντιδρά πάρα πολύ το βράδυ όταν του έβαζα πάνα, παρόλο που δεν ήταν έτοιμος σταμάτησα να του φοράω΄γιατί ειλικρινά διαμαρτύρονταν πάρα πολύ, για μήνες είχαμε ατυχήματα, είχα κουραστεί και εγώ πάρα πολύ γιατί μέσα στην νύχτα μπορεί να είχαμε και δύο φορές ατύχημα, ξαφνικά από την μία στιγμή στην άλλη σταμάτησαν, απότομα, δεν ξέρω πως, δεν ξέρω γιατί...απλά σταμάτησαν. Στην θέση σου δεν θα έβαζα πάνα ξανά γιατί θα ήταν πισωγύρισμα, ούτε μέσα στην νύχτα θα ξυπνούσα το παιδί, απλά θα απέφευγα τα υγρά λίγες ώρες (1-2) πριν τον ύπνο του, όπως και κάνεις δηλαδή. Μην αλλάξεις κάτι, σιγά σιγά θα το κόψει.

Κοριτσια ευχαριστω για τις απαντησεις σας! Μιλησα με την παιδιατρο μας, μου ειπε και εκεινη οτι μπορει οντως να κρυωνει, ακομη και να τον τριγυριζει καποια ουρολοιμωξη, καλο ομως οπως και να εχει ειναι να μην τον παλινδρομησω με την πανα...αλλα να τον ξυπναω για την τουαλετα και να κανουμε και μια εξεταση ουρων για καλο και κακο...Οποτε θα κανω υπομονη μεχρι να περασει η φαση αυτη (ελπιζω συντομα...)

On 29/11/2019 at 9:06 ΜΜ, Fenia27 είπε:

Κοριτσια ευχαριστω για τις απαντησεις σας! Μιλησα με την παιδιατρο μας, μου ειπε και εκεινη οτι μπορει οντως να κρυωνει, ακομη και να τον τριγυριζει καποια ουρολοιμωξη, καλο ομως οπως και να εχει ειναι να μην τον παλινδρομησω με την πανα...αλλα να τον ξυπναω για την τουαλετα και να κανουμε και μια εξεταση ουρων για καλο και κακο...Οποτε θα κανω υπομονη μεχρι να περασει η φαση αυτη (ελπιζω συντομα...)

Είναι πολύ πιθανό να κρυώνει. Κι εμένα με την αλλαγή του καιρού έχει κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα ατύχημα. Μέχρι και φέτος που έκλεισε τα 5 τον Ιούλιο πριν κάνα μήνα είχαμε ατύχημα. Εμένα την έβγαλε εύκολα στα 2 και την νυχτερινή. Στην αρχή τον ξυπνούσα μια φορά το βράδυ άλλα μετά από λίγο ήμασταν οκ. Κοιμοταν σερί μεχρι το πρωι. Ήμουν πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι, παρόλα αυτά καθε χρόνο το φθινόπωρο έχουμε και κανένα ατυχηματακι. 

Να μη του βάλεις πάνα βρακάκι, να σηκώνεσαι 2 φορές να τον βάζεις και να κανεις υπομονή.. Εμένα μου συμβαίνει αυτό όταν είναι άρρωστη. Την προηγουμενη βδομάδα έπλυνα 3 φορές το πάπλωμα, συν 5 με 6 σεντόνια και  κουβέρτα.. Απλώς κάνω υπομονή ξέρω πως περνάει κάτι στην προκειμένη είναι άρρωστη και δεν έχει κουράγιο να σηκωθεί η δεν το καταλαβαίνει.. 

Αυτό κάνω μέχρι τώρα και όλα καλά. ..Τον σηκώνω μια φορά πριν κοιμηθώ εγώ γύρω στις 11 και μετά μόλις τον καταλάβω να στροφογυρναει/γκρινιάζει στον ύπνο του....

Διαφημίσεις

Καλησπέρα, εχω έναν γιο στα 4 και μια κορούλα στα 2. 

Με τον γιο μου αργήσαμε να κόψουμε την πάνα, στα 3,5 ξεκινήσαμε γιατι τοτε έπεφτε το καλοκαίρι και τελοσπάντων μεσα στον Αυγουστο μονο κάναμε δουλειά γιατι οσο πήγαινε σχολειο του φόραγα πάνα για να μην εχει ατυχημα στο σχολείο και αισθανθεί άσχημα. Γενικότερα έχουμε μια ανωριμότητα σε πολλά πράγματα, λόγω χαρακτήρα, χαμηλής αυτοπεποίθησης και έμφυτου φόβου. Για να μη τα πολυλογώ την βραδυνή πάνα την είχα ξεγραμένη με την έννοια ότι του την έβαζα (όπως και την μεσημεριανή) χωρίς να εχω την παραμικρή ιδέα πότε θα την κόψει.

Κι όμως το παιδί λιγο πριν γινει 4 από μόνο του ξυπνησε με στεγνή πάνα κάποιες μέρες και την μεσημεριανή που είναι πιο λίγες οι ώρες ύπνου αλλά εχουμε και μια εβδομάδα που δεν φοράμε ούτε το βράδυ!

Πιστεύω ότι είναι θέμα ωριμότητας του παιδιού, δεν χρειάζεται να τα πιέζουμε και να τα ξυπνάμε μέσα στο βράδυ να κάνουν την ανάγκη τους, θα έρθει από μόνο του κάποια στιγμή όταν θα είναι ΕΤΟΙΜΑ!

6 ώρες πρίν, Jannete είπε:

Καλησπέρα, εχω έναν γιο στα 4 και μια κορούλα στα 2. 

Με τον γιο μου αργήσαμε να κόψουμε την πάνα, στα 3,5 ξεκινήσαμε γιατι τοτε έπεφτε το καλοκαίρι και τελοσπάντων μεσα στον Αυγουστο μονο κάναμε δουλειά γιατι οσο πήγαινε σχολειο του φόραγα πάνα για να μην εχει ατυχημα στο σχολείο και αισθανθεί άσχημα. Γενικότερα έχουμε μια ανωριμότητα σε πολλά πράγματα, λόγω χαρακτήρα, χαμηλής αυτοπεποίθησης και έμφυτου φόβου. Για να μη τα πολυλογώ την βραδυνή πάνα την είχα ξεγραμένη με την έννοια ότι του την έβαζα (όπως και την μεσημεριανή) χωρίς να εχω την παραμικρή ιδέα πότε θα την κόψει.

Κι όμως το παιδί λιγο πριν γινει 4 από μόνο του ξυπνησε με στεγνή πάνα κάποιες μέρες και την μεσημεριανή που είναι πιο λίγες οι ώρες ύπνου αλλά εχουμε και μια εβδομάδα που δεν φοράμε ούτε το βράδυ!

Πιστεύω ότι είναι θέμα ωριμότητας του παιδιού, δεν χρειάζεται να τα πιέζουμε και να τα ξυπνάμε μέσα στο βράδυ να κάνουν την ανάγκη τους, θα έρθει από μόνο του κάποια στιγμή όταν θα είναι ΕΤΟΙΜΑ!

Αρχικά πιστεύω πως ήταν πολύ ορθό από μέρος σου που έδωσες στο παιδί τον χρόνο που χρειαζόταν. Ειλικρινά μπράβο σας που με αγάπη και υπομονή τα καταφέρατε όταν ήταν έτοιμος! 

Πιστεύω πως ή πάνα θεωρείται πισωγυρισμα για να παιδί που καταφέρνει και την βγάζει- το βράδυ στην συγκεκριμένη περίπτωση -για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι στην προσπάθεια να την βγάλει έχοντας αρκετές επιτυχίες.  

Αν όμως η προσπάθεια δεν φέρνει αποτέλεσμα και επικρατεί άγχος και αναστάτωση ειναι προτιμότερη ή επιστροφη στην πάνα. Δεν "πάνε χαμενοι" οι κόποι αντίθετα  τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα την ανάγκη τους και δεν απογοητεύονται που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιων-φροντιστων τους. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...