Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αλλαγή σώματος μετά από εγκυμοσύνες..

Recommended Posts

Just now, Έσπερος είπε:

Ή δυο ή πεντε ειναι η ανευ αποδοχων στο δημοσιο. μαλλον δυο. αυτο που λες για το μειωμένο ωραριο, ειναι ασχετως της 9μηνης ανατροφης; γιατι ετσι λεει ο αντρας μου αλλα εγω νομθζω οτι ειναι οπως στους εκπαιδευτικους, ειτε μειωση ωραριου ειτε 9μηνη

Θα σε γελάσω, δε με έχει απασχολησει αλλά μπορεί να έχεις δίκιο.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 285
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Στο δημόσιο επιλέγεις αν θέλεις την 9μηνη άδεια ή το μειωμένο ωράριο. Δεν παίρνεις ταυτόχρονα και τα δύο. Όσο για την άνευ αποδοχών νομίζω ότι είναι μέχρι 5 χρόνια αλλά δεν είμαι σίγουρη. 

4 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Δεν ήθελα να κάνω τον ξερολα, και να δείξω πόσο καλύτερα τα πράγματα είναι εδώ,

Εννοείται πως κι εγώ δεν το πήγαινα εκεί. Απλά σχολίασα το άρθρο και μου θέλησα να αναλύσω την οπτική μου.

Εξάλλου είναι ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς τι επικρατεί στις άλλες χώρες και να μπορεί να συγκρίνει καταστάσεις :)

17 ώρες πρίν, kotsifikos είπε:

Τι να πει κανείς πια...ντροπή της είναι και γυναίκα!

Να κάνω λίγο την συνήγορο του διαβόλου? Δε λέω πως είναι σωστός ο τρόπος που το είπε αλλά αν το σκεφτείς ένα παιδάκι μπορεί να αρρωσταίνει 1 φορά το μήνα και αυτό κρατάει για μέρες.. Δηλαδή πόσες άδειες να ζητήσει? Κάπου πρέπει να τα ισορροπουμε τα πράγματα. Όταν μια μητέρα έχει αποφασίσει να εργάζεται πρέπει να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως σε μια περίπτωση ασθένειας, κάποιος να φροντισει το παιδί.. Είτε είναι μπαμπάς είτε γιαγιά είτε μια νταντά.. Κι εγώ είχα τη μικρή νοσοκομείο-ακόμα χειρότερα-και τη νύχτα ήμουν εκεί καθώς και τη μισή μέρα και έφευγα από κει για δουλειά. Αντε να λειψεις μια? Δύο φορές? Αν αρχίσει και σου λέει ο εργοδότης ναι συνέχεια θα το εκμεταλκευτεις και θα το κάνεις συνέχεια. Κάπου να τα ζυγίζουμε και να μην κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας... 

Μιλάω από την πλευρά και του εργοδοτη αλλά και του μισθωτού, καθώς μου έχουν τύχει περιπτώσεις και στα δύο. Περίπτωση να είμαι με 40 πυρετό και να πάω στη δουλειά γιατί ήξερα πως θα υπάρξει πρόβλημα και έκανα υπομονή σεβομενη το αφεντικό μου, από την άποψη εργοδότη να λες συνέχεια ναι σε μια υπάλληλο που σου ακυρώνει τμήματα με το παραμικρό, είτε γιατί ο γιος της ήταν μονίμως με πυρετό επί ένα χρόνο, είτε γιατί η ίδια είχε... Πολυ βήχα. Τις πρώτες 3 φορές της είπα εύκολα ναι, μετά αντέδρασα. Την επόμενη χρονια την έδιωξα. Βέβαια είχα κι άλλα ραμμένα για τη γούνα της. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι να ζυγίζουμε... Είσαι μαμά και εργάζεσαι? Οφείλεις να έχεις plan B και να ισορροπεις τις καταστάσεις... 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Επίσης νομίζω αν και ο λογιστής μου τα ξέρει αυτά καλύτερα ότι δικαιούσαι μια άδεια το μήνα, άρα αν αυτό είναι αρρωστο 6 μέρες εσύ τη μία θα λείψεις.. Κάπως έτσι είναι. Τουλάχιστον στη δική μας τη δουλειά, που οι εργαζόμενες δουλεύουν το πολύ 23 ώρες εβδομαδιαίως ωρομισθιεε, για τις άλλες δουλειές δεν ξέρω.. Αλλά να υπάρχει ένα μέτρο στις άδειες γιατί όταν τις χρειαστεις πραγματικα δε θα μπορείς να τις πάρεις. 

Επίσης ένα άλλο που κάνουν πολλές στο χώρο μας, μένουν έγκυες παίρνουν ένα χαρτί από το γιατρό ότι πρέπει να μείνουν στο κρεβάτι για όλους τους υπόλοιπους μήνες και βολεύονται. Ο εργοδοτης βέβαια πληρώνει μόνο ένα μήνα αλλά μπαίνει σε διαδικασία αντε βρες αντικατάστατη τελ. ώρα. Ευτυχώς που θα το αλλάξουν τώρα και χαρτί θα είναι αποδεκτό μόνο από δημόσιο νοσοκομείο γιατί πολλή κοροϊδία έχει πέσει και με αυτό... 

Θέλω να τονίσω, να τα βλέπουμε και από τις δύο πλευρές. Με τα αφεντικά μας δεν είμαστε αντίπαλοι ούτε και φίλοι όμως. Όταν αυτός είναι εντάξει, να είναι και οι υπάλληλοι σωστοί. Είναι θέμα σεβασμού φιλότιμου και αμοιβαιοτητας..

Εγώ προσωπικά όταν μου αρχίζουν τις πολλές  ερωτήσεις και τις πολλές χαρες αρχίζω να αμφιβάλλω οπότε και δεν ξανασυνεργαζομαι μαζί τους... 

Διαφημίσεις

5 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

@Nefeli2014 εννοείται πως δεν μπορείς να λείπεις συνέχεια από τη δουλειά για ψύλλου πήδημα, αλλά οι νόμιμες άδειες που δικαιούσαι υποτίθεται ότι είναι για προσωπική χρήση οποτε τις χρειαστείς, ακόμη κ αν θες να κάτσεις απλά στο σπίτι να κοιτάς το ταβάνι. Είναι κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα και ο εργοδότης δεν έχει (δε θα έπρεπε να έχει) λόγο. Αν η συγκεκριμένη κοπέλα ήθελε να λείψει μια βδομάδα για την αρρωστια της κόρης της, αυτές οι μέρες άδειας αφαιρούνται από τη συνολική κ πχ θα έλειπε μια βδομάδα λιγότερο το καλοκαίρι. Δε νομίζω πως ο εργοδότης βγαίνει κάπου χαμένος, ειδικά αν υπάρχει κ άλλο προσωπικό να αντικαταστήσει την απουσία ενός εργαζομενου. Το πρβλ είναι ότι η πλειοψηφία των εργοδοτών (κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις) βλέπουν τους εργαζόμενους σαν σκλάβους τους κ υποχρεωμένους να ζητάνε άδεια κ για να πιουν νερο και αν λείψουν μια μέρα από τη δουλειά πρέπει να νιώθουν αιώνια ευγνωμοσύνη. Η πραγματικότητα είναι πως αν ο εργοδοτης είναι σωστός τότε κ ο εργαζόμενος θα είναι σωστός γιατί θα έχει καταφέρει να του κερδίσει το σεβασμό κ το ενδιαφέρον για την επιχείρηση που εργαζεται. Στην προκειμένη λοιπόν δική μου περίπτωση, όταν 10 ημερων χειρουργημενη στην κοιλιά, με 3 εβδομάδες αναρρωτική από το γιατρό, αναγκαστηκα να γυρισω στη δουλειά (8ωρη ορθοστασία) γιατί η συγκεκριμένη κυρία ήθελε να πάει καλοκαιρινές διακοπές κ έπρεπε να την αντικαταστήσω αλλά όταν εγώ ή κάποιος συναδελφος χρειάζεται να λείψουμε λόγω αρρώστιας να λέει δε γίνεται, ε έτσι σεβασμός δεν κερδίζεται ούτε μακροχρόνια αμοιβαια σχέση κατανόησης ούτε φυσικά ξαναείδε το φιλότιμο μου. Μην τα θέλουμε όλα μονόπλευρα.

Ακριβώς αυτή η νοοτροπία των εργοδοτών  μου τη σπάει!  Σίγουρα έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Εννοώ πως είναι δύσκολη η αντικατάσταση ενός εργαζομένου την τελευταία στιγμή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και γι αυτο(ένα Plan B από τη μεριά του εργοδότη θα έλεγα εγώ). Εχω κοντινο μου προσωπο που δουλεύει  χωρίς καθόλου άδεια εδώ και 2χρόνια.  Με συμφωνία απο την αρχή βεβαια οτι τις μερες αυτες θα τις πληρωνεται. Εννοειται πως στην αρχή συμφώνησε μιας και το να βρεις δουλεια στην Ελλάδα θεωρείται πολυτέλεια. Αλλα βλέπω πως εχει αρχίσει και τον κουράζει το τελευταίο διάστημα. Όσο καλή διαθεση και να εχεις, θέλεις καποια στιγμή και λίγο να ξεκουραστείς.Εδώ στη Γερμανία υπάρχει συνήθως ένα έξτρα άτομο σαν γενικών καθηκόντων που σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει τις αντικαταστάσεις. 

6 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Επίσης ένα άλλο που κάνουν πολλές στο χώρο μας, μένουν έγκυες παίρνουν ένα χαρτί από το γιατρό ότι πρέπει να μείνουν στο κρεβάτι για όλους τους υπόλοιπους μήνες και βολεύονται. Ο εργοδοτης βέβαια πληρώνει μόνο ένα μήνα αλλά μπαίνει σε διαδικασία αντε βρες αντικατάστατη τελ. ώρα. Ευτυχώς που θα το αλλάξουν τώρα και χαρτί θα είναι αποδεκτό μόνο από δημόσιο νοσοκομείο γιατί πολλή κοροϊδία έχει πέσει και με αυτό... 

Η κατάχρηση παροχών που δίνονται είναι συχνό φαίνομαι στη χώρα μας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι παροχές δεν είναι απαραίτητες. Απλά όλοι θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους (στην προκειμένη περίπτωση οι γιατροί). Εγώ στην εγκυμοσύνη είχα μικρές αιμορραγίες και για να πάρω την άδεια επαπειλούμενης επρεπε να με περασει ο γιατρος απο χιλια κύματα! Πάντως μου φαίνεται αδιανόητο με τα δεδομένα που έχω συνηθίσει εδώ σε μερικα επαγγελματα να δουλεύει μια εγκυμονούσα πχ μια νοσοκόμα( λόγω της συχνής επαφής με αρρώστιες και του ότι συχνά απαιτειται να σηκώνει ασθενείς). 

Πολλές απαιτήσεις βρε κορίτσια.. Καταλαβαίνω μεν, μανούλα είμαι και γω αλλά.. 3 χρόνια άδεια μητρότητας?? ευτυχώς που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ! Θα έκαναν ένα κάθε 3 χρόνια και τουλάχιστον για μια 15ετία μην τις είδατε! Έπειτα διάβασα και οτι πρέπει ο εργοδότης να έχει plan b για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων και πρέπει να λείψουν??? Φυσικά και οι γονείς πρέπει να έχουν έχουν plan b. Σκεφτείτε τον πρώτο χρόνο στον παιδικό που τα παιδιά είναι μονίμως άρρωστα, να απουσιάζει κάθε φορά η μητέρα από την εργασία της.. Και εκείνο που ανέφερε κάποια (δεν θυμάμαι πια), οτι μπορεί να κάτσει λιγότερο το καλοκαίρι, δεν ισχύει πάντα γιατί στην δική μας εταιρία για παράδειγμα, κλείνουμε 3 βδομάδες , οπότε θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τον μισθό της. Και πάλι όμως δεν σημαίνει οτι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τις συνεχείς απουσίες ( δεν μιλάμε για μία φορά το μήνα πχ). Πάντως δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε γιατί οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.. σου λέει αν είναι να κάνει παιδί, να λείψει 9 μήνες , κανά χρόνο μετά, μειωμένα ωράρια ( δεν μιλάμε και για τις απουσίες λόγω αρρώστιας παιδιού) ,μετά από λίγο θα έρθει και το δεύτερο, φτου κι απ' την αρχη, άστο καλύτερα.

Just now, Yovanna είπε:

Πολλές απαιτήσεις βρε κορίτσια.. Καταλαβαίνω μεν, μανούλα είμαι και γω αλλά.. 3 χρόνια άδεια μητρότητας?? ευτυχώς που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ! Θα έκαναν ένα κάθε 3 χρόνια και τουλάχιστον για μια 15ετία μην τις είδατε! Έπειτα διάβασα και οτι πρέπει ο εργοδότης να έχει plan b για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων και πρέπει να λείψουν??? Φυσικά και οι γονείς πρέπει να έχουν έχουν plan b. Σκεφτείτε τον πρώτο χρόνο στον παιδικό που τα παιδιά είναι μονίμως άρρωστα, να απουσιάζει κάθε φορά η μητέρα από την εργασία της.. Και εκείνο που ανέφερε κάποια (δεν θυμάμαι πια), οτι μπορεί να κάτσει λιγότερο το καλοκαίρι, δεν ισχύει πάντα γιατί στην δική μας εταιρία για παράδειγμα, κλείνουμε 3 βδομάδες , οπότε θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τον μισθό της. Και πάλι όμως δεν σημαίνει οτι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τις συνεχείς απουσίες ( δεν μιλάμε για μία φορά το μήνα πχ). Πάντως δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε γιατί οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.. σου λέει αν είναι να κάνει παιδί, να λείψει 9 μήνες , κανά χρόνο μετά, μειωμένα ωράρια ( δεν μιλάμε και για τις απουσίες λόγω αρρώστιας παιδιού) ,μετά από λίγο θα έρθει και το δεύτερο, φτου κι απ' την αρχη, άστο καλύτερα.

Πραγματικά σοκαρομαι όταν διαβάζω τέτοιες απόψεις σαν την παραπάνω ή σαν την παρακάτω 

On 13/7/2019 at 3:58 ΜΜ, Nefeli2014 είπε:

Όταν μια μητέρα έχει αποφασίσει να εργάζεται πρέπει να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως σε μια περίπτωση ασθένειας, κάποιος να φροντισει το παιδί

Ειδικά από γυναίκες!!!

Πρώτα απ' όλα δε νομίζω να μίλησε κανείς για 3 χρόνια άδεια μητρότητας. Από κει και πέρα είναι δυνατόν να λέμε ότι καλά κάνουν οι εργοδότες και διστάζουν να προσλάβουν γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής;;; :shock: Εν έτη 2019;;; Ή να λέμε ότι για να δουλέψει μια μητέρα θα πρέπει να έχει κάποιον να φροντίσει το παιδί αν αρρωστήσει;;; Σοβαρα τωρα;;; Για έναν άντρα δηλαδή είναι αυτονόητο να δουλέψει όπου θέλει χωρίς προβλήματα και σκοτούρες ακόμα και αν έχει παιδιά γιατί είναι αποκλειστική ευθύνη της μητέρας;;; Πατέρα δεν έχουν τα παιδιά;

Στο δημόσιο πάντως πρόσφατα ψηφίστηκε χορήγηση άδειας 4 ημερών για ασθένεια τέκνου. Φυσικά μπορεί κάποιο παιδάκι να αρρωστήσει παραπάνω μέρες και να χρειαστεί να πάρει ένας γονιός κανονική άδεια. 

Και εγώ και ο άντρας μου είμαστε εκπαιδευτικοί διορισμένοι σε νησί μακριά από τους δικούς μας. Δηλαδή όταν έγινα μητέρα θα έπρεπε να μπω στο δίλλημα ή μητρότητα ή δουλειά; Ευτυχώς είμαι αποσπασμένη σε εσπερινό σχολείο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις (ασθένειας παιδιού). Ήμουν όμως τυχερή που υπήρχε θέση. Αλλά εκτός από την ασθένεια του παιδιού ή την άδεια ανατροφής είναι και άλλα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Εγώ τα 3 τελευταία χρόνια είχα 3 εγκυμοσύνες που δεν προχώρησαν (οι 2 στη σχολική χρονιά που μας πέρασε) και χρειάστηκε να λείψω με αναρρωτική άδεια κάποιο διάστημα. Δηλαδή αν ήμουν στον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να με απολύσουν; Άνθρωποι είμαστε και απρόοπτα συμβαίνουν είτε σε άντρες είτε σε γυναίκες ή και στα παιδιά τους. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη ανθρωπιά από τους εργοδότες ώστε να αντιμετωπίζονται τα απρόοπτα, εφόσον φυσικά δε γίνεται κατάχρηση. 

Διαφημίσεις

On 13/7/2019 at 6:13 ΜΜ, Chrysoum είπε:

Συμφωνώ με όσα αναφέρεις. Επίσης διαφωνώ με την λογική ότι όταν κάνεις παιδιά πρέπει να έχεις plan B για να μένει κάποιος με τα παιδιά σου όταν αυτά αρρωσταινουν. Εννοείται ότι μιλάμε πάντα για νορμαλ περιπτώσεις, για ένα παιδί που θα αρρωστήσει φυσιολογικα μια φορά στο 2μηνο πχ. Είναι δικαίωμα του κάθε γονιού να πάρει τότε 2-3 μέρες άδεια να φροντίσει το παιδί του. Όπως είπα άλλωστε σε χώρες του εξωτερικού προβλέπονται κάποιες έξτρα μέρες άδεια γι αυτό το λόγο. Γιατί είναι παιδια και θα αρρωστήσουν και γιατί δεν έχουν όλοι οι γονείς την δυνατότητα να έχουν πάντα ένα plan B. Είτε επειδή δεν έχουν παππούδες είτε επειδή δεν αντέχει η τσέπη τους να πληρώνουν νταντά είτε γιατί μπορεί το παιδί να είναι μικρό και να μην μπορεί να μείνει με κάποιον τελείως άγνωστο την ημέρα που θα έχει πυρετό και ποιον να προσλάβεις δηλαδή για μια μέρα ανά 3 μήνες και να δεχτεί; Δηλαδή αυτοί οι ανθρώποι τι να κάνουν; να μείνουν ατεκνοι; Στην κατηγορία αυτή ανήκω και εγω. Όπως διάβασα πολύ σωστά κάπου, "they want us to raise kids as if we don't work, and to work as if we don't raise kids". Αυτα τα δύο δεν πάνε μαζί εύκολα για κάποιους που δεν έχουν βοήθεια και οι εργαζόμενοι γονείς θα έπρεπε να έχουν κάποιες έξτρα παροχές (όπως αυτές οι λίγες μέρες άδειας που αναφερα πριν) για τέτοιες περιπτώσεις. 

Kαι στην Ελλάδα προβλέπονται άδειες για ασθένεια παιδιών, για 3 που έχω είναι 13 μέρες το χρόνο, για λιγότερα παιδιά φαντάζομαι λιγότερες.

Σε όσες εταιρείες έχω δουλέψει, όλοι οι εργαζόμενοι γονείς χωρίς γιαγιάδες/παππούδες κάναμε/κάνουμε χρήση και ποτέ κανείς εργοδότης δεν έφερε αντίρρηση. Έχει τύχει σε μικρή εταιρεία η υπάλληλος στο τμήμα προσωπικού να μην το ξέρει (ήταν και η πρώτη της δουλειά, δε νομίζω ότι το έκανε επίτηδες) αλλά με το που της έφερε το αντίστοιχο ΦΕΚ, δεν υπήρξε καμία αντίρρηση.

1 hour ago, Yovanna said:

Ναι γιατί αυτοσκοπός και στόχος κάθε γυναίκας είναι να κάνει 5 παιδια (15 ετια ανά 3 χρόνια όπως αναφέρεις) και να κάθεται σπίτι να τα μεγαλώνει χωρίς να πληρώνεται (αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τους πρώτους 15 μήνες συνήθως, οι απολαβές είναι κατά πολύ μειωμένες έως και μηδενικές). Επίσης ναι γιατί σας φαίνεται παράξενο, κάθε σοβαρή επιχείρηση θα πρέπει να έχει ένα plan B για τις περιπτώσεις που κάποιους από τους εργαζόμενους θα χρειαστεί να λείψει κάποια στιγμή, ανεξαρτήτως παιδιών, οικογένειας κλπ, απρόοπτα συμβαίνουν συνεχώς στον καθένα. Στο εξωτερικό οι περισσότερες έχουν έναν standby αντικατάστατη. 

Just now, MagdaP είπε:

Πραγματικά σοκαρομαι όταν διαβάζω τέτοιες απόψεις σαν την παραπάνω ή σαν την παρακάτω 

Ειδικά από γυναίκες!!!

Πρώτα απ' όλα δε νομίζω να μίλησε κανείς για 3 χρόνια άδεια μητρότητας. Από κει και πέρα είναι δυνατόν να λέμε ότι καλά κάνουν οι εργοδότες και διστάζουν να προσλάβουν γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής;;; :shock: Εν έτη 2019;;; Ή να λέμε ότι για να δουλέψει μια μητέρα θα πρέπει να έχει κάποιον να φροντίσει το παιδί αν αρρωστήσει;;; Σοβαρα τωρα;;; Για έναν άντρα δηλαδή είναι αυτονόητο να δουλέψει όπου θέλει χωρίς προβλήματα και σκοτούρες ακόμα και αν έχει παιδιά γιατί είναι αποκλειστική ευθύνη της μητέρας;;; Πατέρα δεν έχουν τα παιδιά;

Στο δημόσιο πάντως πρόσφατα ψηφίστηκε χορήγηση άδειας 4 ημερών για ασθένεια τέκνου. Φυσικά μπορεί κάποιο παιδάκι να αρρωστήσει παραπάνω μέρες και να χρειαστεί να πάρει ένας γονιός κανονική άδεια. 

Και εγώ και ο άντρας μου είμαστε εκπαιδευτικοί διορισμένοι σε νησί μακριά από τους δικούς μας. Δηλαδή όταν έγινα μητέρα θα έπρεπε να μπω στο δίλλημα ή μητρότητα ή δουλειά; Ευτυχώς είμαι αποσπασμένη σε εσπερινό σχολείο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις (ασθένειας παιδιού). Ήμουν όμως τυχερή που υπήρχε θέση. Αλλά εκτός από την ασθένεια του παιδιού ή την άδεια ανατροφής είναι και άλλα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Εγώ τα 3 τελευταία χρόνια είχα 3 εγκυμοσύνες που δεν προχώρησαν (οι 2 στη σχολική χρονιά που μας πέρασε) και χρειάστηκε να λείψω με αναρρωτική άδεια κάποιο διάστημα. Δηλαδή αν ήμουν στον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να με απολύσουν; Άνθρωποι είμαστε και απρόοπτα συμβαίνουν είτε σε άντρες είτε σε γυναίκες ή και στα παιδιά τους. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη ανθρωπιά από τους εργοδότες ώστε να αντιμετωπίζονται τα απρόοπτα, εφόσον φυσικά δε γίνεται κατάχρηση. 

Ναι το πιο πιθανό είναι πως θα σε απελυαν. Όχι γιατί θα έλειπες λόγω αναρρωτικης αλλά γιατί θα ήταν προφανές πως προσπαθούσες να μείνεις έγκυος κ δε θα τους συνέφερε να σε κρατήσουν. Μάλλον θα ανακουφιζοντουσαν που έχασες κ το μωρό κ θα είχαν την ευκαιρία να γλιτώσουν όλη αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Όχι πάντα κ παντού αλλά σε μεγάλο ποσοστό. 

Just now, MagdaP said:

Ειδικά από γυναίκες!!!

Στην πυρά εσύ που θέλεις να κάνεις παιδιά χωρίς plan B. Όπως ανέφερα πιο πάνω κάτι τέτοιοι σαν κι εμάς (γιατί και εγώ στην ίδια κατηγορία ανήκω) που ούτε παππούδες έχουμε, ούτε νταντά μπορούμε να προσλάβουμε για 1 φορά στο 2μηνο με 3μηνο, θα έπρεπε να μεινουμε ατεκνες :p

3 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Πάντως αν κάποια εργαζόμενη χρειαζόταν να λείψει 3 χρόνια δε νομίζω ο εργοδότης να δυσκολεύονταν να βρει αντικαταστάτρια γι αυτό το διάστημα  με την ανεργία που υπάρχει! Επίσης να ξεκαθαρίσω πως ξέρω πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις(2-3 ατόμων) που η αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής δημιουργεί μεγάλο προβλημα, σε αντίθεση με τη Γερμανία που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δουλεύουν σε μεγαλοεπιχειρήσεις, όπου η αντικατάσταση ενός εργαζομένου γίνεται ευκολότερα.  Γι αυτό και εννοειται πώς όλα αυτά προϋποθέτουν και ένα κράτος που βοηθάει τις επιχειρήσεις που στηρίζουν μήτερες(οικογενειες) ή άτομα σε ειδικές κατηγορίες πχ άτομα με αναπηρία ώστε να ενθαρρύνονται και οι εργοδότες να προσλαμβάνουν περισσότερα τέτοια άτομα. Κάτι που δε συμβαίνει.

3 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Πάντως δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε γιατί οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.. σου λέει αν είναι να κάνει παιδί, να λείψει 9 μήνες , κανά χρόνο μετά, μειωμένα ωράρια ( δεν μιλάμε και για τις απουσίες λόγω αρρώστιας παιδιού) ,μετά από λίγο θα έρθει και το δεύτερο, φτου κι απ' την αρχη, άστο καλύτερα.

Όχι όμως να φτάνουμε σε υπερβολές και να λέμε ότι μια  γυναικα ίσως είναι σωστό να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όταν γίνεται μητέρα! Εμείς σαν γυναίκες είναι που θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ενωμένες σε όποια μεριά και να βρισκόμαστε! Συγγνώμη για το κατεβατό αλλά βγήκε η Μποβουαρ από μέσα μου :))

Διαφημίσεις

Bρε κορίτσια, hold your horses ( που λένε και στο χωριό μου )! Δεν σας στέρησε κανείς ούτε την μητρότητα, ούτε το δικαίωμα στην εργασία. Συζήτηση κάνουμε. Σοκάρεστε κάποιες γιατί? Επειδή δεν σκεφτόμαστε όλες το ίδιο? Όπως πολύ σωστά είπε κάποια κοπέλα, οι εργοδότες δεν είναι εχθροί, ούτε και φίλοι . Σε μια συνεργασία πρέπει να υπάρχει κατανόηση και από τις 2 πλευρές. Δεν γίνεται να το λέτε σοβαρά , μια επιχείρηση να διατηρεί spare άτομα για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων? Αλήθεια αυτό θα το λέγατε σε μία συνέντευξη όσες το θεωρείτε φυσιολογικό? Θα ρωτούσατε τον μελλοντικό εργοδότη αν έχει προνοήσει για όταν θα πρέπει να λείπετε ,γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος να κάθετε με το παιδί όταν αρρωσταίνει? Και ξαναλέω, δεν μιλάμε για μια στο τόσο .Για παράδειγμα τον πρώτο χρόνο που παέι το παιδί παιδικό, που 2 μέρες παέι , 3 είναι άρρωστο, τί κάνετε? Λείπετε τον μισό χρόνο από την δουλειά? Προσωπικά όσο θυμώνω και αηδιάζω, όταν ακούω για απολύσεις εγκύων, άλλο τόσο θυμώνω και με τις γυναίκες που θεωρούν ότι ο εργοδότης τους χρωστάει και κάνουν κατάχρηση δικαιωμάτων. 

Just now, Yovanna είπε:

Για παράδειγμα τον πρώτο χρόνο που παέι το παιδί παιδικό, που 2 μέρες παέι , 3 είναι άρρωστο, τί κάνετε? Λείπετε τον μισό χρόνο από την δουλειά?

Για πες μου δλδ μια  λύση για μια οικογένεια που δεν μένει κοντά σε παππουδογιαγιάδες. Εσένα σου φαίνεται φυσιολογικό να πρέπει να δώσει λεφτά για babysitter; με τους μισθούς  που δίνονται τα τελευταία χρόνια;πόσες οικογένειες έχουν αυτή τη δυνατότητα; όπως ειπώθηκε και πιο πάνω εννοειται πώς και ο πατέρας έχει υποχρέωση να μένει με το παιδί σε περιπτώσεις ασθενείας. Όχι πάντα και μόνο η μαμά! 

Just now, Astrien said:

Πάντως αν κάποια εργαζόμενη χρειαζόταν να λείψει 3 χρόνια δε νομίζω ο εργοδότης να δυσκολεύονταν να βρει αντικαταστάτρια με την ανεργία που υπάρχει! Επίσης να ξεκαθαρίσω πως ξέρω πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις(2-3 ατόμων) που η αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής δημιουργεί μεγάλο προβλημα, σε αντίθεση με τη Γερμανία που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δουλεύουν σε μεγαλοεπιχειρήσεις, όπου η αντικατάσταση ενός εργαζομένου γίνεται ευκολότερα.  Γι αυτό και εννοειται πώς όλα αυτά προϋποθέτουν και ένα κράτος που βοηθάει τις επιχειρήσεις που στηρίζουν μήτερες(οικογενειες) ή άτομα σε ειδικές κατηγορίες πχ άτομα με αναπηρία ώστε να ενθαρρύνονται και οι εργοδότες να προσλαμβάνουν περισσότερα τέτοια άτομα. Κάτι που δε συμβαίνει.

Όχι όμως να φτάνουμε σε υπερβολές και να λέμε ότι μια  γυναικα ίσως είναι σωστό να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όταν γίνεται μητέρα! Εμείς σαν γυναίκες είναι που θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ενωμένες σε όποια μεριά και να βρισκόμαστε! Συγγνώμη για το κατεβατό αλλά βγήκε η Μποβουαρ από μέσα μου :))

Συμφωνώ σε όλα! Προσωπικά ως εργοδότης προτιμώ χίλιες φορές να συνεργάζομαι με γυναίκες ( τις θεωρώ ανώτερες σε όλα και  συνενοούμαι καλύτερα)! Σε κάποιες μάλιστα λέω, " 'αντε εσύ θα κάνεις κανά παιδί ?? " Τα παραπάνω τα έγραψα για εκείνες που δυστυχώς τα βλέπουν μονόπλευρα. Επειδή εόμαστε παλιά οικογενειακή επιχέιρηση, όλοι έρχονται και μένουν μέχρι να βγούν στην σύνταξη. Στα 50 χρόνια που υπάρχει η εταιρία .Εχει γίνει μια απόλυση. Αυτή η κυρία έμεινε έγκυος λοιπόν. Χαρά όλοι μας ( Ξέραμε οτι το ήθελε). άποφασίζει να πάρει επαπειλούμενη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα , γιατί όπως είπε στα υπόλοιπα κορίτσια , ότι δικαιούμαι θα το πάρω, άσχετα αν έχω πρόβλημα ( ναι μας το είπαν , γιατί αηδίασαν και αυτές). Λέιπει αλλόυς 10 μήνες μετά., ενώ είχε πεί θα ερχόταν στο δίμηνο (έλεγε όλο θα έρθω για να μην την αντικαταστήσουν)  Έρχεται και καλά με μειωμένο και 2-3 μέρες την εβδομάδα λέιπει γιατί ο μικρός είναι άρρωστος. Επί ένα χρόνο! Και οι άλλες να βγάζουν και την δουλεία της και να γκρινιάζουν συνέχεια!  Και να μην ζητάει καν άδεια! Να παίρνει και να το ανακοινώνει! Ε ναι , απολύθηκε!

Just now, Astrien said:

Για πες μου δλδ μια  λύση για μια οικογένεια που δεν μένει κοντά σε παππουδογιαγιάδες. Εσένα σου φαίνεται φυσιολογικό να πρέπει να δώσει λεφτά για babysitter; με τους μισθούς  που δίνονται τα τελευταία χρόνια;πόσες οικογένειες έχουν αυτή τη δυνατότητα; όπως ειπώθηκε και πιο πάνω εννοειται πώς και ο πατέρας έχει υποχρέωση να μένει με το παιδί σε περιπτώσεις ασθενείας. Όχι πάντα και μόνο η μαμά! 

Φυσικά όχι μόνο η μαμά! Καταλαβαίνω απόλυτα το πρόβλημα και ειλικρινά δεν έχω απάντηση. Σίγουρα όμως δεν το βρίσκω λογικό να λείπεις τόσο συχνά από την εργασία σου. Μάλλον θα πρέπει να μοιράζεται τουλάχιστον και στους 2 γονείς. Ισως εκεί πήγαινε το " καλά δεν έχει μπαμπα το παιδί ?",  της εργοδότριας.

5 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Εγώ προσωπικά κι ας μην αρέσει αυτό που λέω, το σκέφτομαι όταν είναι να προλάβω κοπέλα νιόπαντρη πχ. Ξέρω πως θα κάνει παιδί σύντομα και θα μου φέρει κάνα χαρτί απατεώνα γιατρού και αντε εγώ να τρέχω μετά.. Βέβαια προσλαμβανω πολύ εύκολα μαμάδες περισσότερο από νέες κοπέλες, φυσικά να πληρούν κι άλλα κριτήρια.. Όχι μόνο αυτό ε.. Πχ έχω υπάλληλο φοβερή όπου ναναι παντρεύεται αλλά είμαστε τόσο καλά μαζί που επειδή ήδη έχουμε χτίσει σχέση δε θα με πειράξει τόσο αν την αντικαταστησω για λίγο καιρό. Αν και είναι ειλικρινής η συγκεκριμένη και ξέρω ότι δε μου κάνει απατεώνια. Τα πάμε πολύ καλά και την αύξησα και τον μισθό της επειδή μαζεύει λεφτά. Όχι να τα λέμε αυτά. Και γενικά βλέπω κι εγώ πολλές απαιτήσεις αλλά οκ όπως το βλέπει καθένας. Εγώ πιστεύω πάντως για μένα που έχω φερθεί και φέρομαι καλά. Αλλά αν δω 'τσαχπινιά" τα παίρνω κρανίο και διώχνω...:/ και δεν είναι κι ευχάριστο καθόλου.. Εμένα μου αρέσουν οι σχέσεις να χτίζονται και να κρατώ άτομα για χρόνια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεις άτομα εμπιστοσύνης.. Εγώ έχω βρει αλλά πάντα κρατώ κι ένα μικρό καλάθι.. 

Αλλα είναι και ο χαρακτήρας μου είναι κι έχω επιχείρηση δεν μπορώ να ανοιγομαι κι απλόχερα. Και να λέω σε όλα ναι. Δε γιβεται δηλαδή. Είναι φυσιολογικό, είναι λογικό. Δεν υπάρχουν φιλίες εκεί, εκεί είναι δουλειά και σεβομενη σέβεσαι. 

Τώρα αυτά μεταξύ μας ε, δεν ανοίγουμε τα χαρτιά μας παραέξω ε:D

Λενια δεν πάει έτσι, μπορεί να πετύχεις εργοδότη που είναι εντάξει και υπάλληλο μάπα που κοιτάει πως να εκμετακκευτει. Δε λέω εμένα μια φορά μου έτυχε αλλά αυτή μάλλον είχε ψυχολογικά προβλήματα τελικά οπότε δεν ξέρω αν είναι και καλό παράδειγμα. Κι εγώ την πήρα συστημένη - δεν το ξανακάνω - και σε στιγμή αδυναμίας έψαχνα απεγνωσμένα άτομο. Γιατί γενικά έκανε τρελά πράγματα αλλά τελοσοαντων, έφυγε ησύχασα. 

2 ώρες πρίν, MagdaP είπε:

Ειδικά από γυναίκες!!!

Για κατάχρηση μιλάμε τώρα συναδελφισσα, για κατάχρηση! Δηλαδη τι μας πέρασες ας πούμε να ναι η άλλη κατάκοιτη και να της λέμε έλα δουλειά? Τι ειμαστε τυραννοι? Κι εν πασει περιπτώσει υπαρχει και η επιθεώρηση εργασίας που σε σκίζει άμα είσαι τύραννος. Υπάρχουν τέτοιοι και τους έχουν σκίσει κυριολεκτικά. Και καλά τους κάνουν. Αλλά πολλοί φοβούνται, κακώς βέβαια για μένα. Γιατί ο εργοδότης στην πραγματικότητα φοβάται και τρεμει σαν το ψάρι όχι ο υπάλληλος. Αλλά ανοίγει άλλο θέμα δεν έχει νόημα. 

Μην πιανομαστε από λέξεις, γιατί άμα πιαστώ κι εγώ από λέξεις τώρα θα αρχίσω να γράφω πόσο με σοκάρουν ορισμένα που διαβάζω. Να πιάνουμε το κλου κι έν πασει περίπτωση τι να λέμε τώρα, στην πράξη φαινόμαστε και κρινόμαστε. Εσύ μπορεί να δηλώνεις έτσι και να κάνεις αλλά, μπορεί να θεωρείς αυτονόητο να λείπεις οπότε αρρωσταίνει το παιδί σου, εγώ ας πούμε δεν το θεωρώ αυτονόητο. Είναι και λίγο θέμα πως το βλέπει κανείς. Εμένα φέτος η μικρή αρρωσταίνε κάθε 10 μέρες, μια βδομάδα άρρωστη 3 καλά, και μετά κόλλαγε το μωρό. Και υπάλληλος να ήμουν άμα έλειπα τόσες μέρες, ε δεν κάθομαι και σπίτι μου γενικώς να φροντιζω μόνο τα παιδιά μου? Αλλά όχι, εδώ τα θέλουμε όλα. Και λεφτά κάθε μήνα στην τσέπη και 4ημερες άδειες κάθε μήνα και τις άδειες των διακοπών μας το καλό καιρό και και και.. και οι εργοδότες να πάνε να πνίγουν. Εσύ πάντως είσαι στο δημόσιο εκπαιδευτικος δεν έχεις να φοβάσαι. Ευτυχώς που δεν είσαι στον ιδιωτικό γιατί έτσι όπως έχεις μάθει, θα σου κακοφαινοταν..

Εν κατακλείδι και σοβαρά, να υπάρχει ένα μέτρο σε όλα, όχι όλα δικά μας. Ο εργοδοτης να σέβεται τον υπάλληλο αλλά και ο υπάλληλος τον εργοδότη. Και να υπάρχει ειλικρίνεια και τιμιότητα. Δεν είναι κι εύκολο. Αλλά ούτε και τόσο δυσκολο, αν αγαπάς τη δουλειά σου. Δεν είπαμε να μην αγαπάμε τα παιδιά μας για τη δουλειά μας, αλλά να αγαπάμε ΚΑΙ τη δουλειά μας. Εγώ την αγαπώ προσωπικά. Δεν την κάνω απλά για να δουλέψω. Εγώ όμως είμαι εγώ. 

7 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Εσύ πάντως είσαι στο δημόσιο εκπαιδευτικος δεν έχεις να φοβάσαι. Ευτυχώς που δεν είσαι στον ιδιωτικό γιατί έτσι όπως έχεις μάθει, θα σου κακοφαινοταν..

Επειδή δε με ξέρεις προσωπικά καλό θα ήταν να προσέχεις τις εκφράσεις σου... "Όπως έχω μαθει"; τι σημαίνει αυτό; πως εχω μάθει; Σε πληροφορώ οτι όταν εμεινα έγκυος στον γιο μου ηρθαν αρκετοι και με ρώτησαν αν θα συνεχίσω να δουλευω ή θα παρω επαπειλούμενη. Ξαφνιαζονταν όταν τους έλεγα ότι θα δουλέψω αφού η εγκυμοσύνη μου ήταν μια χαρά. Μια συνάδελφος μάλιστα μου ειπε: "μα γιατί; αφού το δικαιούσαι". Ξεκίνησε ολόκληρη συζήτηση να της εξηγήσω ότι δεν το δικαιούμαι εφόσον είμαι καλά. Φυσικά δεν το καταλάβαινε με τίποτα. Η νοοτροπία αυτή από καποιους και όχι από όλους (όπως οι περισσότεροι νομίζουν) στο δημόσιο μου τη σπάει. Τελικά δούλεψα μέχρι τον όγδοο όπου βγήκα σε νόμιμη άδεια τοκετού. Και στις επόμενες εγκυμοσύνες που δυστυχώς δεν είχαν αίσιο τέλος είχα σκοπό να δουλέψω αν δεν υπήρχε εμφανές πρόβλημα παρά το βεβαρημένο ιστορικό μου. Γι αυτο να προσέχουμε λίγο τι λέμε. Δυστυχώς κάτι που για κάποιους είναι αυτονόητο, όπως το να κάνουν όσα παιδιά θέλουν όποτε θέλουν, για άλλους είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο. Αυτοί λοιπόν να δουλέψουν μόνο στο δημόσιο αν θέλουν γιατί στον ιδιωτικό τομέα θα τους περάσουν για κακομαθημενους...

Υ.Γ. Οι 4 μέρες για ασθένεια τέκνου στο δημόσιο είναι το χρόνο όχι το μήνα... Επίσης οταν μιλαμε για κατάχρηση συμφωνώ μαζί σου. Μίλησαγια ανθρωπιά εφόσον δε γίνεται κατάχρηση. Αλλά πολύ πιθανό και τον όρο κατάχρηση ο καθένας να τον ερμηνεύει διαφορετικά. 

7 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Εσύ μπορεί να δηλώνεις έτσι και να κάνεις αλλά, μπορεί να θεωρείς αυτονόητο να λείπεις οπότε αρρωσταίνει το παιδί σου, εγώ ας πούμε δεν το θεωρώ αυτονόητο.

Εγώ όπως έγραψα παραπάνω, ακριβώς επειδή δεν έχω βοήθεια από γιαγιάδες και παππούδες από τότε που γεννήθηκε ο μικρός παίρνω απόσπαση σε εσπερινό ακριβώς γι αυτόν το λόγο. Όταν αρρωστήσει το παιδί να μπορώ να είμαι εγώ μαζί του το πρωί και το απόγευμα ο μπαμπάς του και να μη χρειαστεί να λείπουμε από τη δουλειά μας και ας είμαστε "κακομαθημενοι" δημόσιοι υπάλληλοι. 

10 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Δεν γίνεται να το λέτε σοβαρά , μια επιχείρηση να διατηρεί spare άτομα για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων? Αλήθεια αυτό θα το λέγατε σε μία συνέντευξη όσες το θεωρείτε φυσιολογικό? Θα ρωτούσατε τον μελλοντικό εργοδότη αν έχει προνοήσει για όταν θα πρέπει να λείπετε ,γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος να κάθετε με το παιδί όταν αρρωσταίνει?

Δεν κρατάει άτομα για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων αλλά για την αναπλήρωση υπαλλήλων όταν υπάρχει ανάγκη( πχ αρρώστια του ίδιου, περίοδο αδειών ή και αρρώστια των παιδιών των  υπαλλήλων) Γτ δλδ θεωρείται φυσιολογικό να ρωτήσει ο εργοδότης τον εργαζόμενο αν είναι παντρεμένος και αν έχει παιδιά; τι σχέση έχει αυτό με τις δεξιότητές του ή την επαγγελματική του κατάρτιση; τέτοιες ερωτήσεις είναι ταμπου σε συνεντεύξεις εδώ στη Γερμανία. Άμα σε ρωτήσουν δεν είσαι αναγκασμένος να απαντήσεις. Ακριβώς για να μη γίνονται διακρίσεις!

10 hours ago, Yovanna said:

Δεν γίνεται να το λέτε σοβαρά , μια επιχείρηση να διατηρεί spare άτομα για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων? Αλήθεια αυτό θα το λέγατε σε μία συνέντευξη όσες το θεωρείτε φυσιολογικό? Θα ρωτούσατε τον μελλοντικό εργοδότη αν έχει προνοήσει για όταν θα πρέπει να λείπετε ,γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος να κάθετε με το παιδί όταν αρρωσταίνει? Και ξαναλέω, δεν μιλάμε για μια στο τόσο .Για παράδειγμα τον πρώτο χρόνο που παέι το παιδί παιδικό, που 2 μέρες παέι , 3 είναι άρρωστο, τί κάνετε? Λείπετε τον μισό χρόνο από την δουλειά? Προσωπικά όσο θυμώνω και αηδιάζω, όταν ακούω για απολύσεις εγκύων, άλλο τόσο θυμώνω και με τις γυναίκες που θεωρούν ότι ο εργοδότης τους χρωστάει και κάνουν κατάχρηση δικαιωμάτων. 

Κι όμως το είπα πολύ σοβαρά!! Αρχικά νομιζω ότι η κυρία διαφορά μας είναι ότι εργασιακά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές, εσύ εργοδότης σε οικογενειακή επιχείρηση, εγώ εργαζόμενη στο εξωτερικό. Οπότε κάποια πράγματα που για μένα θεωρούνται αυτονόητα, για σενα θεωρούνται υπερβολικά και τούμπαλιν. Δεν θα ρωτούσα αν υπάρχει αντικατάστατης σε μια πιθανή συνέντευξη, γιατί είναι αυτονόητο, υπάρχει! Όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι μέχρι και 10 ημέρες τον χρονο εγω (και 10 ημέρες ο πατέρας) μπορουμε να λειψουμε όταν αρρωσταίνει το παιδί. Είναι απλά αυτονόητο, όχι μόνο για εμένα, για όλους, για τους συναδέλφους, για τον αντικατάστατη, για τον εργοδότη, για όλους. Αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ δουλεύω Ελλάδα και δουλεύω εξωτερικό, οπότε το καταλαβαίνω ότι σε κάποιους ακούγεται παράλογο. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η κόρη μου παιδικό και ευτυχώς χρειάστηκε να λειψουμε μόνο 5 μέρες, 3 πήρα εγώ, 2 ο πάτερας της. Αν χρειάζοταν να ξεπεράσουμε τις 20 μέρες τον χρόνο που δικαιούμαστε φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να πάρουμε μέρες από την κανονική μας άδεια. Συμφωνώ όμως με αυτό που αναφέρει η @Astrien ότι είναι και οι συνθήκες τέτοιες έξω που προωθούν και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβανουν μητέρες και να έχουν αντικατάστατες γενικά. Δεν είναι ότι δίνουν πλεονεκτήματα μόνο στους εργαζόμενους. 

Just now, Astrien said:

Δεν κρατάει άτομα για όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά των υπαλλήλων αλλά για την αναπλήρωση υπαλλήλων όταν υπάρχει ανάγκη( πχ αρρώστια του ίδιου, περίοδο αδειών ή και αρρώστια των παιδιών των  υπαλλήλων) Γτ δλδ θεωρείται φυσιολογικό να ρωτήσει ο εργοδότης τον εργαζόμενο αν είναι παντρεμένος και αν έχει παιδιά; τι σχέση έχει αυτό με τις δεξιότητές του ή την επαγγελματική του κατάρτιση; τέτοιες ερωτήσεις είναι ταμπου σε συνεντεύξεις εδώ στη Γερμανία. Άμα σε ρωτήσουν δεν είσαι αναγκασμένος να απαντήσεις. Ακριβώς για να μη γίνονται διακρίσεις!

Just now, Chrysoum said:

Κι όμως το είπα πολύ σοβαρά!! Αρχικά νομιζω ότι η κυρία διαφορά μας είναι ότι εργασιακά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές, εσύ εργοδότης σε οικογενειακή επιχείρηση, εγώ εργαζόμενη στο εξωτερικό. Οπότε κάποια πράγματα που για μένα θεωρούνται αυτονόητα, για σενα θεωρούνται υπερβολικά και τούμπαλιν. Δεν θα ρωτούσα αν υπάρχει αντικατάστατης σε μια πιθανή συνέντευξη, γιατί είναι αυτονόητο, υπάρχει! Όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι μέχρι και 10 ημέρες τον χρονο εγω (και 10 ημέρες ο πατέρας) μπορουμε να λειψουμε όταν αρρωσταίνει το παιδί. Είναι απλά αυτονόητο, όχι μόνο για εμένα, για όλους, για τους συναδέλφους, για τον αντικατάστατη, για τον εργοδότη, για όλους. Αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ δουλεύω Ελλάδα και δουλεύω εξωτερικό, οπότε το καταλαβαίνω ότι σε κάποιους ακούγεται παράλογο. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η κόρη μου παιδικό και ευτυχώς χρειάστηκε να λειψουμε μόνο 5 μέρες, 3 πήρα εγώ, 2 ο πάτερας της. Αν χρειάζοταν να ξεπεράσουμε τις 20 μέρες τον χρόνο που δικαιούμαστε φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να πάρουμε μέρες από την κανονική μας άδεια. Συμφωνώ όμως με αυτό που αναφέρει η @Astrien ότι είναι και οι συνθήκες τέτοιες έξω που προωθούν και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβανουν μητέρες και να έχουν αντικατάστατες γενικά. Δεν είναι ότι δίνουν πλεονεκτήματα μόνο στους εργαζόμενους. 

Mπορούμε να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα? Γιατί έτσι δεν έχει νόημα η κουβέντα και καταναλώνουμε απλά χώρο από το θέμα. Μιλάμε για μικρομεσαίες στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τι γίνεται στις πολυεθνικές , και αν διατηρούν spare προσωπικό. Εγώ δηλαδή θα έπρεπε να διατηρώ spare οδηγούς, αποθηκάριους, πωλητές, spare στο τμήμα παραγωγής, τιμολόγησης , τηλεφωνικής εξυπηρέτησης κτλ... Γιατί ως γνωστόν αφού είμαι το " κεφάλαιο ", το χρήμα ρέει ( άσχετα αν ως διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος έχω μισθό χαμηλότερο από το 1/3 της εταιρίας). Και όλα αυτά για όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους.. Ή θα έπρεπε να βάλω λουκέτο, ή να μειώσω στο μισό τον μισθό του προσωπικού. Αναρωτιέμαι πώς θα τους φαινόταν..

Παιδιά δεν έχω σε ηλικία σχολείου για να ξερω απο αρρώστιες, ομως διαβαζα αρθρο γνωστού παιδιατρου που ελεγε οτι οι γονεις βιάζονται να στειλουν στο σχολείο τα παιδια πριν αναρρώσουν κι ετσι και τα ιδια δεν συνέρχονται και ξανα κυλάνε και κολλούν τα υπολοιπα. Επειδη δεν θεωρω οτι οι γονεις παρκάρουν άρρωστα παιδια στο σχολείο ασυνείδητα, μαλλον τα στελνουν απο το αγχος των αδειών και φοβαμαι οτι αυτο δημιουργει τον φαύλο κυκλο των μονιμα αρρώστων παιδιων κ η θεση του γονιου γινεται ακομα χειροτερη. Ισως δεν ειναι κ τυχαίο το οτι εξω τα παιδακια δεν ειναι άρρωστα τη μιση σχολικη χρονια, οπως συμβαινει εδω.

@Chrysoum τι να πω για τις μερες το χρονο... εδω ειναι τρεις για ενα παιδι αλλα οχι και για τους δυο χωριςτα. δηλαδη αν παρει δυο η μητερα μπορει την αλλη μια μονο ο πατερας. και αν εχεις δυο παιδια ειναι τεσσερις κ για τα δυο μαζι. 

Just now, Έσπερος είπε:

Παιδιά δεν έχω σε ηλικία σχολείου για να ξερω απο αρρώστιες, ομως διαβαζα αρθρο γνωστού παιδιατρου που ελεγε οτι οι γονεις βιάζονται να στειλουν στο σχολείο τα παιδια πριν αναρρώσουν κι ετσι και τα ιδια δεν συνέρχονται και ξανα κυλάνε και κολλούν τα υπολοιπα. Επειδη δεν θεωρω οτι οι γονεις παρκάρουν άρρωστα παιδια στο σχολείο ασυνείδητα, μαλλον τα στελνουν απο το αγχος των αδειών και φοβαμαι οτι αυτο δημιουργει τον φαύλο κυκλο των μονιμα αρρώστων παιδιων κ η θεση του γονιου γινεται ακομα χειροτερη. Ισως δεν ειναι κ τυχαίο το οτι εξω τα παιδακια δεν ειναι άρρωστα τη μιση σχολικη χρονια, οπως συμβαινει εδω.

@Chrysoum τι να πω για τις μερες το χρονο... εδω ειναι τρεις για ενα παιδι αλλα οχι και για τους δυο χωριςτα. δηλαδη αν παρει δυο η μητερα μπορει την αλλη μια μονο ο πατερας. και αν εχεις δυο παιδια ειναι τεσσερις κ για τα δυο μαζι. 

Συμφωνώ μαζί σου. Πιστεύω κι εγώ ότι βιάζονται οι γονείς να τα στείλουν όταν αναρρωσουν και ξανακυλανε. Εμένα πάντως δεν αρρωσταίνει πολύ. Ίσως έχει σχέση και με το ότι δεν έχω θέμα με τη δουλειά οπότε δε βιάζομαι να τον στείλω. Όσο για τις μέρες άδειας λόγω ασθένειας τέκνου είναι 4 το χρόνο για ένα παιδί αλλά νομιζω οτι είναι για καθε γονιό χωριστά. Δεν είμαι σίγουρη για αυτό γιατί δεν χρειάστηκε να πάρω ποτέ. Αλλά σίγουρα είναι 4.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...