Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μεγάλο μωρό και θηλασμός

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολες τις μανουλες!! 

Ανοιγω αυτο το θεμα για να μοιραστω εναν προβληματισμο μου και να συλλεξω εμπειριες απο αλλες μανουλες που προσπαθησαν να θηλασουν μεγαλα μωρακια. Εχω 2 παιδακια τα οποια γεννηθηκαν αρκετα μεγαλα (3930 και 52 εκατοστα η κορη μου και 4200 και 53 εκατοστα ο γιος μου). Προσπαθησα να θηλασω αποκλειστικα και τα 2 με πολυ μεγαλο αγωνα που περιλαμβανε ενημερωση, σεμιναρια, συμβουλους θηλασμου και τα παντα. Δεν τα καταφερα ομως, η κορη μου πηρε συμπληρωμα στην πρωτη εβδομαδα και αποθηλασε στις 7 εβδομαδες και ο γιος μου ειναι 3 μηνων και κανουμε μεικτη διατροφη απο 10 ημερων. Και τα δυο παιδια περα απο το βαρος και το υψος γεννησης ακουλουθουν σταθερα δικες τους καμπυλες πανω απο τις φυσιολογικες. Ηθελα λοιπον να μαθω ποσο εφικτο ειναι να θηλασεις αποκλειστικα ενα μωρο το οποιο οχι μονο γεννιεται μεγαλο αλλα αναπτυσσεται και πολυ περισσοτερο σε συγκριση με αλλα μωρα αντιστοιχης ηλικιας. Γνωριζω οτι υπαρχουν γυναικες που θηλαζουν αποκλειστικα διδυμα αλλα ποσες ειναι αυτες; προσωπικα δεν εχω συναντησει καμια! Υπαρχουν λοιπον στο φορουμ αλλες μαμαδες με μεγαλα μωρα που καταφεραν να θηλαδουν αποκλειστικα;

Διαφημίσεις

1 ώρα πρίν, CMES είπε:

Ανοιγω αυτο το θεμα για να μοιραστω εναν προβληματισμο μου και να συλλεξω εμπειριες απο αλλες μανουλες που προσπαθησαν να θηλασουν μεγαλα μωρακια. Εχω 2 παιδακια τα οποια γεννηθηκαν αρκετα μεγαλα (3930 και 52 εκατοστα η κορη μου και 4200 και 53 εκατοστα ο γιος μου). Προσπαθησα να θηλασω αποκλειστικα και τα 2 με πολυ μεγαλο αγωνα που περιλαμβανε ενημερωση, σεμιναρια, συμβουλους θηλασμου και τα παντα. Δεν τα καταφερα ομως, η κορη μου πηρε συμπληρωμα στην πρωτη εβδομαδα και αποθηλασε στις 7 εβδομαδες και ο γιος μου ειναι 3 μηνων και κανουμε μεικτη διατροφη απο 10 ημερων. Και τα δυο παιδια περα απο το βαρος και το υψος γεννησης ακουλουθουν σταθερα δικες τους καμπυλες πανω απο τις φυσιολογικες. Ηθελα λοιπον να μαθω ποσο εφικτο ειναι να θηλασεις αποκλειστικα ενα μωρο το οποιο οχι μονο γεννιεται μεγαλο αλλα αναπτυσσεται και πολυ περισσοτερο σε συγκριση με αλλα μωρα αντιστοιχης ηλικιας. Γνωριζω οτι υπαρχουν γυναικες που θηλαζουν αποκλειστικα διδυμα αλλα ποσες ειναι αυτες; προσωπικα δεν εχω συναντησει καμια! Υπαρχουν λοιπον στο φορουμ αλλες μαμαδες με μεγαλα μωρα που καταφεραν να θηλαδουν αποκλειστικα;

H ανιψιά μου γεννήθηκε πάρα πολύ μεγαλόσωμη, λόγω και διαβήτη της μαμάς της, δε  θυμάμαι βάρος αλλά ήταν πολύ, μπορεί και πάνω από 4μιση, ήταν μωρό που το έβλεπες και δεν πίστευες ότι είναι νεογέννητο. Παρέμεινε πολύ πάνω από τις καμπύλες, είναι ένα πάρα πολύ ψηλό και γεροδεμένο παιδί, και ήδη στα 2 χρόνια θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος στην παιδική χαρά ,πλατεία κλπ της έπιανε κουβέντα και ρώταγε αν ετοιμάζεται για την πρώτη, ήταν η διπλάσια από τα παιδιά της ηλικίας της. Η μαμά της τη θήλασε αποκλειστικά.

Η καλύτερη μου φίλη γέννησε δύο μωρά όχι τεράστια, αλλά μεγαλούτσικα, γύρω στα 3μιση με 4 κιλά και τα δύο και όχι μόνο τα θήλασε, αλλά είχε φτάσει να ανησυχεί για το αν παρατρώνε και πώς να τα ταϊζει πιο λίγο, γιατί ήταν επιεικώς "παχουλά" μέχρι το χρόνο, αν και γύρισαν στο φυσιολογικό όταν άρχισαν να περπατάνε.

Xωρίς να είμαι ειδικός, ξέρω ότι ο θηλασμός είναι δύσκολος στα πολύ μικρόσωμα μωρά, που μπορεί να μην έχουν τις αντοχές να θηλάσουν και όπου κάθε γραμμαριο που δεν παίρνουν μετρά.

Χωρις καμία διάθεση κριτικής πάντως, το πρόγραμμα που έχεις επανειλημμένα περιγράψει το εφάρμοσα με το πρώτο μου παιδί, και δεν θήλασα ούτε αποκλειστικά, ούτε για καιρό. Στα επόμενα 2, που πέρασα το πρώτο δίμηνο με το μωρό κυριολεκτικά κολλημένο στο στήθος, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Επειδή θα πεις ότι αυτό δε γίνεται με άλλο μωρό στο σπίτι, είναι θέμα επιλογών, προτεραιοτήτων, προσωπικών αντοχών, γενικότερης οργάνωσης, και επιπλέον δεν έχει και σχέση με το αν το μωρό μπορεί να θηλάσει ή όχι: το κάθε μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά όταν είναι πολλές ώρες αγκαλιά με τη μαμά, όσο γίνεται δέρμα με δέρμα, όταν έχει εύκολη πρόσβαση στο στήθος ως νεογέννητο με τουλάχιστον 10-12 θηλασμούς τη μέρα, χωρίς περιορισμό χρόνου, αλλά μινιμουμ 40 λεπτά το θηλασμό (δηλαδή περίπου 12*40 = 480 λεπτά = 8 ώρες κατ'ελάχιστο τη μέρα στο στήθος τους πρώτους 1-2 μήνες, ενώ θα υπάρξουν μέρες όπου και οι 16 ώρες στο στήθος θα είναι στο πρόγραμμα). Ξέρω ότι φαίνεται εξωφρενικό, κι εγώ δεν το πίστευα και για αυτο και δεν το έκανα τελικά στο πρώτο μου παιδί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές αν όχι οι περισσότερες μαμάδες που θήλασαν αποκλειστικά τα μωρά τους, στην αρχή ακριβώς αυτό έκαναν.

Θα μου πεις δεν το εχεις δει γύρω σου. Φυσικά και δεν το έχει δει, γιατί οι Ελληνίδες πολύ απλά δεν θηλάζουν,  έχουν με την θέληση αλλά φαντάζονται μωρά με τάισμα ανά τρίωρο, που τρώνε κανένα τεταρτο τη φορά (δεν το λέω επικριτικά, κι εγώ αυτή την εικόνα είχα):

"Σύμφωνα με έρευνα του 2007 που έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στην Ελλάδα το 89% των εγκύων έχει ήδη αποφασίσει να θηλάσει το παιδί προ της γέννησης του και το 88% των νέων μητέρων ξεκινά το θηλασμό του παιδιού μετά τη γέννηση. Την πρώτη ημέρα ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21% και στο τέλος του 3ου μήνα το 11%. Τον έκτο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,9%).

Όσον αφορά τους λόγους της διακοπής του θηλασμού περίπου 50% των γυναικών που σταμάτησαν να θηλάζουν, προέβαλαν ως βασικό λόγο διακοπής την «ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος», ενώ για το 12% ο λόγος διακοπής του θηλασμού ήταν η επιστροφή στην εργασία. Ποσοστό 30% επικαλέστηκαν προβλήματα στο στήθος (π.χ. εισέχουσες θηλές) ή προωρότητα, ενώ οι γυναίκες που επέλεξαν να μη θηλάσουν, επικαλέστηκαν ως αιτία την προηγούμενη αρνητική εμπειρία στο θηλασμό."

http://www.in.gr/2016/11/04/health/health-news/poses-ellinides-thilazoyn-ta-paidia-toys-kai-ti-empodizei-ton-mitriko-thilasmo/

Προφανώς δεν είμαστε ένας λαός που οι μισές γυναίκες δεν έχουν γάλα. Απλά έχουμε εντελώς παραλογες προσδοκίες.

1 ώρα πρίν, CMES είπε:

cmes εγω χτες ημουν χτες σε ενα παιδικο παρτυ κ ηταν ενα μωρο μεγαλων διαστασεων 5 μηνων.οχι τοσο μργαλο οσο το δικο σου.η μαμα του δεν το θηλαζει αλλα χρησιμοποιει νοσοκονριακο θηλαστρο.βγαζει 750 ml την ημερα που εμενα μου φανηκε τεραστια ποσοτητα ,ειδικα για μωρο που δεν μπαινει στο στηθος, κ προσθετει κ 200ml ξενο.δεν της φτανει εξωλοκληρου δηλαδη.

εγω παλι δεν καταλαβαινω πως μπορει κ βγαζει τοσο με το θηλαστρο.

πρίν από 6 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

cmes εγω χτες ημουν χτες σε ενα παιδικο παρτυ κ ηταν ενα μωρο μεγαλων διαστασεων 5 μηνων.οχι τοσο μργαλο οσο το δικο σου.η μαμα του δεν το θηλαζει αλλα χρησιμοποιει νοσοκονριακο θηλαστρο.βγαζει 750 ml την ημερα που εμενα μου φανηκε τεραστια ποσοτητα ,ειδικα για μωρο που δεν μπαινει στο στηθος, κ προσθετει κ 200ml ξενο.δεν της φτανει εξωλοκληρου δηλαδη.

εγω παλι δεν καταλαβαινω πως μπορει κ βγαζει τοσο με το θηλαστρο.

Στη συγκεκριμενη περιοδο δεν ξερω ποσο πινει ο δικος μου γιατι θηλαζει πολυ ομως η κορη μου στην αντιστοιχη ηλικια που επινε μονο ξενο εκανε 6 γευματα των 260ml αρα ηθελε 1,5 λιτρο το 24ωρο και ηταν και πιο μικροσωμη απο τον γιο μου!! Με το νοσοκομειακο θηλαστρο το καλυτερο που εχω πετυχει ειναι 60ml με 20 λεπτα παραλληλης αντλησης και δυστυχως δεν προλαβαινω να κανω πανω απο 2 (το πολυ) την ημερα.

1 hour ago, ΑΡΓΚ είπε:

H ανιψιά μου γεννήθηκε πάρα πολύ μεγαλόσωμη, λόγω και διαβήτη της μαμάς της, δε  θυμάμαι βάρος αλλά ήταν πολύ, μπορεί και πάνω από 4μιση, ήταν μωρό που το έβλεπες και δεν πίστευες ότι είναι νεογέννητο. Παρέμεινε πολύ πάνω από τις καμπύλες, είναι ένα πάρα πολύ ψηλό και γεροδεμένο παιδί, και ήδη στα 2 χρόνια θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος στην παιδική χαρά ,πλατεία κλπ της έπιανε κουβέντα και ρώταγε αν ετοιμάζεται για την πρώτη, ήταν η διπλάσια από τα παιδιά της ηλικίας της. Η μαμά της τη θήλασε αποκλειστικά.

Η καλύτερη μου φίλη γέννησε δύο μωρά όχι τεράστια, αλλά μεγαλούτσικα, γύρω στα 3μιση με 4 κιλά και τα δύο και όχι μόνο τα θήλασε, αλλά είχε φτάσει να ανησυχεί για το αν παρατρώνε και πώς να τα ταϊζει πιο λίγο, γιατί ήταν επιεικώς "παχουλά" μέχρι το χρόνο, αν και γύρισαν στο φυσιολογικό όταν άρχισαν να περπατάνε.

Xωρίς να είμαι ειδικός, ξέρω ότι ο θηλασμός είναι δύσκολος στα πολύ μικρόσωμα μωρά, που μπορεί να μην έχουν τις αντοχές να θηλάσουν και όπου κάθε γραμμαριο που δεν παίρνουν μετρά.

Χωρις καμία διάθεση κριτικής πάντως, το πρόγραμμα που έχεις επανειλημμένα περιγράψει το εφάρμοσα με το πρώτο μου παιδί, και δεν θήλασα ούτε αποκλειστικά, ούτε για καιρό. Στα επόμενα 2, που πέρασα το πρώτο δίμηνο με το μωρό κυριολεκτικά κολλημένο στο στήθος, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Επειδή θα πεις ότι αυτό δε γίνεται με άλλο μωρό στο σπίτι, είναι θέμα επιλογών, προτεραιοτήτων, προσωπικών αντοχών, γενικότερης οργάνωσης, και επιπλέον δεν έχει και σχέση με το αν το μωρό μπορεί να θηλάσει ή όχι: το κάθε μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά όταν είναι πολλές ώρες αγκαλιά με τη μαμά, όσο γίνεται δέρμα με δέρμα, όταν έχει εύκολη πρόσβαση στο στήθος ως νεογέννητο με τουλάχιστον 10-12 θηλασμούς τη μέρα, χωρίς περιορισμό χρόνου, αλλά μινιμουμ 40 λεπτά το θηλασμό (δηλαδή περίπου 12*40 = 480 λεπτά = 8 ώρες κατ'ελάχιστο τη μέρα στο στήθος τους πρώτους 1-2 μήνες, ενώ θα υπάρξουν μέρες όπου και οι 16 ώρες στο στήθος θα είναι στο πρόγραμμα). Ξέρω ότι φαίνεται εξωφρενικό, κι εγώ δεν το πίστευα και για αυτο και δεν το έκανα τελικά στο πρώτο μου παιδί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές αν όχι οι περισσότερες μαμάδες που θήλασαν αποκλειστικά τα μωρά τους, στην αρχή ακριβώς αυτό έκαναν.

Θα μου πεις δεν το εχεις δει γύρω σου. Φυσικά και δεν το έχει δει, γιατί οι Ελληνίδες πολύ απλά δεν θηλάζουν,  έχουν με την θέληση αλλά φαντάζονται μωρά με τάισμα ανά τρίωρο, που τρώνε κανένα τεταρτο τη φορά (δεν το λέω επικριτικά, κι εγώ αυτή την εικόνα είχα):

"Σύμφωνα με έρευνα του 2007 που έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στην Ελλάδα το 89% των εγκύων έχει ήδη αποφασίσει να θηλάσει το παιδί προ της γέννησης του και το 88% των νέων μητέρων ξεκινά το θηλασμό του παιδιού μετά τη γέννηση. Την πρώτη ημέρα ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21% και στο τέλος του 3ου μήνα το 11%. Τον έκτο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,9%).

Όσον αφορά τους λόγους της διακοπής του θηλασμού περίπου 50% των γυναικών που σταμάτησαν να θηλάζουν, προέβαλαν ως βασικό λόγο διακοπής την «ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος», ενώ για το 12% ο λόγος διακοπής του θηλασμού ήταν η επιστροφή στην εργασία. Ποσοστό 30% επικαλέστηκαν προβλήματα στο στήθος (π.χ. εισέχουσες θηλές) ή προωρότητα, ενώ οι γυναίκες που επέλεξαν να μη θηλάσουν, επικαλέστηκαν ως αιτία την προηγούμενη αρνητική εμπειρία στο θηλασμό."

http://www.in.gr/2016/11/04/health/health-news/poses-ellinides-thilazoyn-ta-paidia-toys-kai-ti-empodizei-ton-mitriko-thilasmo/

Προφανώς δεν είμαστε ένας λαός που οι μισές γυναίκες δεν έχουν γάλα. Απλά έχουμε εντελώς παραλογες προσδοκίες.

Τα γνωριζω ολα αυτα και αν διαβασεις το πρωτο ποστ στο αντιστοιχο θεμα που ειχα ανοιξει στο πρωτο μωρο τα ειχα εφαρμοσει. Απο την ημερα που ειχαμε γυρισει στο μαιευτηριο το βραδυ θηλαζε 14-16 ωρες συνεχομενα χωρις διακοπη ουτε για να παω τουαλετα οποτε το εχω κανει και δεν μου φαινεται καθολου περιεργο. Ομως δεν ρωταω σε αυτη τη φαση αν το εκανα σωστα ή λαθος, αυτο το θεμα νομιζω το εχω υπερκαλυψει. Ψαχνω να βρω μαρτυριες και περιπτωσεις που παρα το μεγαλο μεγεθος του παιδιου θηλασαν αποκλειστικα και αν το μεγεθος του παιδιου και κατ'επεκταση οι αναγκες του ειναι ενας παραγοντας που μπορει να παιξει ρολο στην τελικη επιτυχια ή αποτυχια του θηλασμου. (Διευκρινιζω ενας παραγοντας και οχι η αιτια).

Διαφημίσεις

10 ώρες πρίν, CMES είπε:

@CMES Εγώ δε γνωρίζω κάποια μαμά που να έχει δίδυμα εκτός απο τη θεία μου αλλά κ εκείνη δεν τα θηλασε αποκλειστικά.Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για ένα μωρό ποσό μάλλον για δύο ταυτόχρονα.Έχω την εντύπωση ότι ο προβληματισμός σου κρύβει μια μικρή ενοχή.Το ότι έχεις καταφέρει να θηλασεις έστω και ένα απο τα μωρά είναι αξιοθαύμαστο και όπως έχεις διαπιστώσει ήδη είναι αρκετά δύσκολο.Οι ανάγκες του μωρού καλύπτονται από τη μητέρα αν γίνεται σωστά η διαδικασία ανεξαρτήτως του βάρους που εχει το μωρό,οπότε δε θεωρώ ότι πρέπει να σε προβληματίζει κάτι.Προσωπικά θεωρώ οτι τα 60ml που δίνεις στον μικρό σου είναι μικρή ποσότητα κ αν το θέλεις κ εσύ μπορεί να καλυφθεί με το θηλασμό. Επίσης @μαγιοπουλαςτα θήλαστρα δεν μπορούν να σου δώσουν την πραγματική εικόνα για το γάλα που έχεις.Από τη στιγμή που έχει εδραιωθεί ο θηλασμός κ το στήθος έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού δε θα βγάζει πολύ (να τρέχει δλδ κ να το μαζεύεις).Για να γίνει αυτό χρειάζεται νοσοκομειακό θήλαστρο κ άπειρες αντλήσεις μέσα στην ημέρα χωριά ο θηλασμός.Αυτό είναι κ ενα λάθος που κάνουν οι μαμάδες. Βασίζονται στο θήλαστρο κ λένε "α,δεν έχω γαλα να δωσω λίγο συμπλήρωμα" κάτι το οποίο ειναι λάθος.Όσο το παιδί είναι σταθερό στις καμπύλες του κ παίρνει κανονικά βάρος σημαίνει ότι καλύπτεται πλήρως από το γάλα.Δε θεωρώ ότι το βάρος κ η ανάπτυξη ενός παιδιού παίζουν ρόλο στο θηλασμό.Το δύσκολο είναι ο θηλασμός σα διαδικασία,αν τα καταφέρεις δεν παίζει ρόλο αν το μωρό θα γεννηθεί 3κιλά ή 5κιλά

πρίν από 2 λεπτά , Elfer είπε:

@CMES Εγώ δε γνωρίζω κάποια μαμά που να έχει δίδυμα εκτός απο τη θεία μου αλλά κ εκείνη δεν τα θηλασε αποκλειστικά.Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για ένα μωρό ποσό μάλλον για δύο ταυτόχρονα.Έχω την εντύπωση ότι ο προβληματισμός σου κρύβει μια μικρή ενοχή.Το ότι έχεις καταφέρει να θηλασεις έστω και ένα απο τα μωρά είναι αξιοθαύμαστο και όπως έχεις διαπιστώσει ήδη είναι αρκετά δύσκολο.Οι ανάγκες του μωρού καλύπτονται από τη μητέρα αν γίνεται σωστά η διαδικασία ανεξαρτήτως του βάρους που εχει το μωρό,οπότε δε θεωρώ ότι πρέπει να σε προβληματίζει κάτι.Προσωπικά θεωρώ οτι τα 60ml που δίνεις στον μικρό σου είναι μικρή ποσότητα κ αν το θέλεις κ εσύ μπορεί να καλυφθεί με το θηλασμό. Επίσης @μαγιοπουλαςτα θήλαστρα δεν μπορούν να σου δώσουν την πραγματική εικόνα για το γάλα που έχεις.Από τη στιγμή που έχει εδραιωθεί ο θηλασμός κ το στήθος έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού δε θα βγάζει πολύ (να τρέχει δλδ κ να το μαζεύεις).Για να γίνει αυτό χρειάζεται νοσοκομειακό θήλαστρο κ άπειρες αντλήσεις μέσα στην ημέρα χωριά ο θηλασμός.Αυτό είναι κ ενα λάθος που κάνουν οι μαμάδες. Βασίζονται στο θήλαστρο κ λένε "α,δεν έχω γαλα να δωσω λίγο συμπλήρωμα" κάτι το οποίο ειναι λάθος.Όσο το παιδί είναι σταθερό στις καμπύλες του κ παίρνει κανονικά βάρος σημαίνει ότι καλύπτεται πλήρως από το γάλα.Δε θεωρώ ότι το βάρος κ η ανάπτυξη ενός παιδιού παίζουν ρόλο στο θηλασμό.Το δύσκολο είναι ο θηλασμός σα διαδικασία,αν τα καταφέρεις δεν παίζει ρόλο αν το μωρό θα γεννηθεί 3κιλά ή 5κιλά

60ml ειναι η μεγιστη ποσοτητα που βγαζω με το θηλαστρο, οχι αυτη που του δινω! 

Δ ξερω κατα ποσο θα σε βοηθησουν αυτα που θα γραψω.εμενα προσωπικα μου εδωσε πολυ θαρρος πριν θηλασω την κορη μου να ξερω οτι μαμαδες θηλασαν αποκλειστικα δυδιμα.αλλα η καθε μια μας λειτουργει διαφορετικα

Παντως εχω φιλη που θηλασε δυδιμα,μεγαλα μωρα δ τα λες,αποκλειστικα μεχρι το χρονο.παρολο που κανανε δυσκολη αρχη με προωροτητα κ μενν.εβγαζε γαλα,αλλα οταν πηρε τα μωρο θηλασε απευθειας

Επισης ξερω περιπτωσεις που θηλασαν απο το ενα στηθος μονο,ενα μωρο.κ μαλιστα το ενα το λες μεγαλουτσικο.γεννηθηκε 3+κιλα κ 6μηνων ηταν 8,5κιλα

Νομιζω μια κοπελα εδω στο φορουμ εκανε αντλησεις για ενα χρονο για τριδυμα.κ πολλες φορες εχω διαβασει για μωρα που περνουν ενα κιλο τον μηνα.κ η κορη μου ηταν ετσι.δ ειναι τεραστια,αλλα ηταν αφρατουλα.γεννηθηκε 3560 κ 6μηνων ηταν πανω απο 8κιλα

Επισης καποια στιγμη,δ θυμαμαι που,ειχα διαβασει για τις τροφους.παλαιοτερα αν μια γυναικα δ ειχε γαλα μπορουσε να εχει τροφο να θηλαζει το μωρο της.κτ που κανανε οι πλουσιες ανεξαρτητως αν ειχαν γαλα.κ διαβασα οτι επιτρεποταν μια τροφος να εχει μεχρι εξι μωρα να θηλαζει

Αυτα οσον αφορα το ερωτημα σου.δ ξερω κτ περισσοτερο

Απλα πρεπει να δεις λιγο διαφορετικα το θεμα του θηλασμου

Κατα τη γνωμη μου μην μπλεκεις με θηλαστρο,τζαμπα μπελας κ χασιμο χρονου για σενα.θηλαζε οποτε κ για οσο μπορεις κ μετα δινε μπουκαλι

Κανεις μεικτη διατροφη,δ νομιζω οτι σου ειναι ευκολο να κανεις αποκλειστικο θηλασμο,ξερεις οτι καποια στιγμη θα σταματησουν να γινονται παραλληλα.οκ,θηλασες 3μηνες,παραπανω απο οτι το πρωτο.κ ηδη εχεις δωσει πολλα θρεπτικα στοιχεια κ αντισωματα.απολαυσε το οσο διαρκεσει

πρίν από 38 λεπτά , vicky86 είπε:

Δ ξερω κατα ποσο θα σε βοηθησουν αυτα που θα γραψω.εμενα προσωπικα μου εδωσε πολυ θαρρος πριν θηλασω την κορη μου να ξερω οτι μαμαδες θηλασαν αποκλειστικα δυδιμα.αλλα η καθε μια μας λειτουργει διαφορετικα

Παντως εχω φιλη που θηλασε δυδιμα,μεγαλα μωρα δ τα λες,αποκλειστικα μεχρι το χρονο.παρολο που κανανε δυσκολη αρχη με προωροτητα κ μενν.εβγαζε γαλα,αλλα οταν πηρε τα μωρο θηλασε απευθειας

Επισης ξερω περιπτωσεις που θηλασαν απο το ενα στηθος μονο,ενα μωρο.κ μαλιστα το ενα το λες μεγαλουτσικο.γεννηθηκε 3+κιλα κ 6μηνων ηταν 8,5κιλα

Νομιζω μια κοπελα εδω στο φορουμ εκανε αντλησεις για ενα χρονο για τριδυμα.κ πολλες φορες εχω διαβασει για μωρα που περνουν ενα κιλο τον μηνα.κ η κορη μου ηταν ετσι.δ ειναι τεραστια,αλλα ηταν αφρατουλα.γεννηθηκε 3560 κ 6μηνων ηταν πανω απο 8κιλα

Επισης καποια στιγμη,δ θυμαμαι που,ειχα διαβασει για τις τροφους.παλαιοτερα αν μια γυναικα δ ειχε γαλα μπορουσε να εχει τροφο να θηλαζει το μωρο της.κτ που κανανε οι πλουσιες ανεξαρτητως αν ειχαν γαλα.κ διαβασα οτι επιτρεποταν μια τροφος να εχει μεχρι εξι μωρα να θηλαζει

Αυτα οσον αφορα το ερωτημα σου.δ ξερω κτ περισσοτερο

Απλα πρεπει να δεις λιγο διαφορετικα το θεμα του θηλασμου

Κατα τη γνωμη μου μην μπλεκεις με θηλαστρο,τζαμπα μπελας κ χασιμο χρονου για σενα.θηλαζε οποτε κ για οσο μπορεις κ μετα δινε μπουκαλι

Κανεις μεικτη διατροφη,δ νομιζω οτι σου ειναι ευκολο να κανεις αποκλειστικο θηλασμο,ξερεις οτι καποια στιγμη θα σταματησουν να γινονται παραλληλα.οκ,θηλασες 3μηνες,παραπανω απο οτι το πρωτο.κ ηδη εχεις δωσει πολλα θρεπτικα στοιχεια κ αντισωματα.απολαυσε το οσο διαρκεσει

Αυτο με τις τροφους το εχω ακουσει κι εγω, ομως αυτες εθναι περιπτωσεις εδραιωμενου πια θηλασμου που αναλαμβαναν μωρα το ενα μετα το αλλο για χρονια.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν τιθεται θεμα προσωπικων ενοχων ουτε ψαχνω να βρω τι δεν εκανα σωστα, νομιζω πως αυτο δεν αντεχω να το συζητησω αλλο. Το θεμα του θηλασμου ομως με εχει απασχολησει και προβληματισει παρα πολυ, οποτε με ενδιαφερει να γνωρισω διαφορετικες πτυχες και ιστοριες σε γενικοτερο επιπεδο.

CMES να σου ζήσουν τα παιδάκια σου. Με βάση την εμπειρία μου δε παίζει τόσο ρόλο το μέγεθος του μωρου. Η κόρη μου γεννήθηκε 2970 στις 38 εβδομάδες και λόγω ίκτερου δυσκολεύτηκα πολύ με το θηλασμό, αλλά στο τέλος με επιμονή τα καταφέραμε να θηλάσουμε αποκλειστικά για πολύ καιρό. Πάντα ήταν στις πιο χαηλές  καμπύλες και ακόμα και τώρα είναι ένα μικρόσωμο κορίτσι για την ηλικία της, κοντά στα 6. Ο γιος μου μετά από 5 χρόνια γεννήθηκε 3910 και 52εκ στις 40 εβδ. εκ.λόγω διαβήτη κύησης που διαπιστώθηκε στις 29 εβδ. Στις 12 εβδομάδες ήταν 6.0 κιλά, στους 5 μήνες 8.50 και τώρα 7.5 μηνών πρέπει να είναι 10.0 κιλά και γύρω στα 71 με 72 εκ. Γενικά είναι ένα μεγαλόσωμο χαρούμενο μωρό. Δε παρουσίασε τον ίκτερο της κόρης μου, αλλά και πάλι όταν ήταν περίπου μιας εβδομάδες τα βράδυα έκλαιγε αρκετά και δε καθόταν πολύ στο στήθος. Και πάλι έδωσα 2 με 3 βράδυα λίγο συμπλήρωμα αλλά πολύ γρήγορα κατάφερα νατο κόψω. Βέβαια ήμουν έμπειρη στο θηλασμό και δεν επηρεάστηκα από τα κλασικα το μωρό χρειάζεται περισσότερο και τα λοιπά, ούτε έπεσα στο τρυπάκι να δίνω όλο και περισσότερο. Αν και πέρα από το λίγο συμπλήρωμα που έδωσα στην αρχή θηλάζω αποκλειστικά ακόμα και τώρα και εύχομαι να συνεχίσω για πολύ ακόμα, διαπιστώνω πως να θηλάζεις το δεύτερο παιδί είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί ο θηλασμός χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο, ακόμα περισσότερο αν δε δίνεις στο μωρό πιπίλα. Τώρα για τη δικιά σου περιπτωση, αν θέλεις πραγματικά να θηλάσεις αποκλειστικά θα πρέπει να απευθυνθεις σε σωστό σύμβουλο θηλασμού, μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις αντλήσεις για να αυξήσεις την παραγωγή σου και να μη δίνεις καθόλου πιπίλα στο μωρό. Θα χρειαστείς ακόμα να περνάς πολλές ώρες κολλημένη με το μωρό, που ίσως να μην είναι εφικτό αν έχεις και άλλο παιδί στο σπίτι, και ακόμα περισσότερο αν το ίδιο δε θήλασε γιατί θα ζηλεύει. Συμβουλή μου, συνέχισε όπως είσαι τώρα και προσπάθησε να απολαύσεις και τα δυο σου τα παιδια

Διαφημίσεις

8 ώρες πρίν, CMES είπε:

60ml ειναι η μεγιστη ποσοτητα που βγαζω με το θηλαστρο, οχι αυτη που του δινω! 

Νομίζω ότι το έχω ξανααναφέρει, αλλά 60 ml μητρικού (εφόσον ανταποκρίνεται στην ηλικία του μωρού, δηλαδή όχι αποθηκευμένο από μήνες πριν) είναι ο κανόνας για γεύματα ανά 2 ώρες. 25-30 ml ανά ώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους, μετά τις πρώτες βδομάδες:

https://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/milkcalc/

Για 12 γεύματα,  περίπου 63 ml ανά γευμα. Και υπόψην ότι όταν ένα μωρό θηλάζει αποτελεσματικά (που δεν μπορείς βέβαια να το ξέρεις αν δίνεις και μπουκάλι), τρώει περισσότερο από το στήθος από όσο βγάζει το καλύτερο θήλαστρο του κόσμου. Δηλαδή για να θηλάσει αποκλειστικά μία μαμά, δε χρειάζεται να βγάζει ποσότητες αγελάδας. 

Επειδή φέρνεις και ξαναφέρνεις το θέμα, και επειδή και εγώ με το πρώτο μου παιδί είχα παρόμοιο προβληματισμό, γενικά υπάρχουν δύο απαντήσεις: από μαμάδες που θήλασαν που θα σου πουν να κρατάς το μωρό πολύ και να θηλάζεις πολύ, και από μαμάδες που δεν το έκαναν και "τους τελείωσε το γάλα." Τώρα, κάπου εκεί έξω υπάρχουν και ζεύγη μαμας-μωρού που από την αρχή θήλαζαν κανένα τέταρτο τη φορά ανά 2-3 ώρες, αλλά έιναι πολύ λιγότερα από τα ζεύγη που θήλαζαν καμιά ώρα άνα ώρα ;)

Δεν ξερω με τα παραδειγματα κατα ποσο μπορουμε να σε βοηθησουμε στο πρακτικό κομμάτι.

Έχω κι εγώ φίλη που γέννησε το μωρό της 4+ κιλά και θηλάζει ακόμη (18 μήνες) αποκλειστικά (εννοώ δεν έδωσε ποτέ συμπλήρωμα).

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα "ανικανότητας" του μητρικού γάλακτος να θρέψει ένα μεγάλο μωρό που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι θέμα εδραίωσης του θηλασμού (εννοείται δεν ωφελεί να αναλύεις τι έκανες τι δεν έκανες κλπ). Ίσως δεν έγινε "σωστά" η εδραίωση, ίσως  για ψυχολογικούς λόγους / λόγους κούρασης κλπ δεν κατάφερες τον αποκλειστικο.

Αλλά εδώ που τα λέμε και αυτό που κάνεις με τη μικτή είναι άθλος και φυσικά πολύτιμο για το μωρό σου.

Επομένως μην προβληματίζεσαι άλλο, συνέχισε αυτό που κάνεις όσο αντέχεις, και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου ότι τα κατάφερες μια χαρά!

Μην προβληματίζεσαι άλλο συνέχισε όσο αντέχεις αλλά θα σου πω τα εξής

- εγώ γεννήθηκα 4.300 με ΦΤ, πριν απο 40+ χρόνια.   με θήλασε αποκλειστκά η μαμά μου με εισεχουσες θηλές ( δεν ξέρω πως αλλά όπως φαίνεται γίνεται μια χαρά χωρίς κανένα άλλο αξεσουάρ, το μωρό τραβάει προς τα έξω τη θηλή όταν θηλάζει σωστά ) είχε μεγάλη παραγωγή, και χρειαζόταν να με ξυπνάει γιατί πρηζόταν από το πολύ γάλα.  Εγώ κοιμόμουν όλη την ώρα από ότι λέει. :-) 

Ο θηλασμός έφτανε και περίσσευε λοιπόν. 

εγώ δεν είχα την ίδια τυχη στο γάλα μου για τη μικρή μου δυστυχώς!. 

Έχω ακόμα την συνταγή της παιδιάτρου (την είχε κρατησει) που στους 5-6 μήνες, της έγραψε guigoz τότε ενώ δεν σημειωνόταν κανένα πρόβλημα βάρους ή ανάγκη αποθηλασμού, 

με οδηγίες να αποθηλάσει.  Ήμουν έτσι και αλλιώς ψηλά στις καμπύλες, και σαμπρελάκι κοιλίτσα και μπούτι στις φωτό, και δεν εδειχνα πείνα όπως λέει η μαμά μου. Έτσι έκαναν τότε.  (...!)

Μην τυχόν, κάνεις το λάθος, και συγκρίνεις την καμπύλη που έχει το μωρό σου τώρα,  με οποιαδήποτε άλλη καμπύλη πόσο μάλλον να την θεωρείς δεδομένη, ότι αυτή είναι και αυτή θα ήταν και εάν θήλαζες αποκλειστκά. 

Είναι πιθανόν, να έπεφτε δυο καμπύλες και τρείς,  με τον αποκλειστικό θηλασμό, και να έμενε σε άλλη καμπύλη εάν άφηνες εντελώς το ξένο συμπλήρωμα, και τρεφόταν (πχ αν επαιρνες το χάπι) με μητρικό γάλα μόνο.   [εάν το μωρό σου δεν διαμαρτυρόταν και η εξέταση έδειχνε ότι είναι μια χαρά, δεν του λείπει κάτι, δεν έχει ουρολοίμωξη κ κανέναν άλλο παράγοντα που συντελεί σε άλλη, πιο χαμηλή  ανοδική καμπύλη  ! ]

Είναι πιθανό πχ, να μην ήταν πια καν μεγάλο μωρό, αλλά στην νορμάλ καμπύλη.  

Η σκέψη μου είναι ότι ο μεταβολισμός του μητρικού γάλακτος, είναι άλλος μεταβολισμός από ότι η θρέψη του μωρού στην εγκυμοσύνη, 

και παίζει πλέον άλλο σύστημα που απορροφά τις τροφές ( το έντερο) που για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ λειτουργεί. 

Στην εγκυμοσύνη, μεταβολιζόταν ΑΛΛΙΩΣ η τροφή του. 

Εκεί παίζει ο μεταβολισμός μας ο οποιος έχω διαβάσει ότι προκύπτει και από θέματα DNA και από θέματα εντερικής λειτουργίας, και πως το σωμα μας απορροφά και διασπά τις ουσίες. 

Αν δε κάνω λάθος, οι τροφές μέσω του ομφάλιου λώρου είναι ήδη διασπασμένες.  Δεν χρειάζεται να "απορροφηθούν" ή να "διασπαστούν" από κάποιο όργανο.... ισχύει ?  

Όποιος έχει ασχοληθεί με θέματα θρομβοφιλίας και το πως μεταβολίζεται στο σώμα μας η οποιαδήποτε ουσία ξέρει ότι   το δικό μας σώμα θα μεταβολισει και θα απορροφησει αλλιως την ενεργει απο οτι το σωμα της μαμας μας. 

Πχ, μπορεί στον ομφάλιο λώρο, να παίρνει το 100% επειδή παίρνει ήδη "μασημένη" τροφή από το αίμα , αλλά εν τέλει το δικό του σώμα όταν εισπραττει το μητρικό γάλα, έξω απο την κοιλιά να μην μπορεί να μεταβολίσει έτσι το δικό σου γάλα. 

Θέλει λίγο research αυτή η θεωρία αλλά μου φαίνετια λογική και συμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει από έρευνες. Δεν είμαι γιατρός. 

Εξηγεί όμως την διαφορά του βάρους που έχουν κάποια μωρά όταν γεννιούνται σε σχέση με όταν μετά περνούν κάποιοιες εβδομάδες. 

Ίσως εξηγεί γιατί δεν μπορεί κάποια μωρά να τα καλύψει το υπάρχον και καλό τους μητρικό γάλα, και γιατί ίσως είναι απολύτως αναγκαία η συμπλήρωση, 

Ίσως εξηγεί και το ανάποδο, το ότι η καμπύλη που περιμένουμε να δημιουργηθεί, ξεκινά από λάθος αφετηρία, 

από το σημείο γέννησης  

(παραβλέπω τους παράγοντες χορήγησης ορού στην καισαρική που αυξάνουν το βάρος νεογέννητου κ το κάνουν πλασματικό..ε.....).

ενώ μήπως αυτό το βάρος θα έπρεπε να μην θεωρείται ως ο δείκτης σύμφωνα με τον οποίο, η μή αύξηση καμπύλης/πρόσληψη βάρους αυτομάτως, σημαίνει  μη επαρκή σίτιση του βρέφους. 

Δηλαδή εάν βλέπουμε ένα μωρό ήδη πολύ μεγάλο, ήδη με μεγάλες αποθήκες λίπους, 

για ποιό λόγο να θεωρήσουμε ότι το σώμα του πρέπει να συνεχίζει να έχει τέτοιες μεγάλες αποθήκες λίπους,  με τον νέο τρόπο διατροφής που δεν συγκρίνεται με την σίτισή του μέσω ομφάλιου λώρου? 

Είναι μια θεωρία που ελπίζω να ακούσω και γνώμες από άλλες αναγνώστριες/αναγνώστες. 

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι τα κύτταρα λίπους του σώματός μας δημιουργούνται αν θυμάμαι καλά στον πρώτο χρόνο του βρεφους και καθορίζουν πολύ τελικώς, πόσο πολύ παχύς μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος..... θυμάμαι καλά; !  Τα κύτταρα λίπους  είναι αυτά που αποθηκεύουν την ενέργεια, και αυξάνουν το βάρος μας. Αυτό που αυξάνεται όταν μεγαλώνει το βάρος, είναι στα μικρά παιδιά και τα ίδια τα κύτταρα.

Ο μηχανισμός αύξησης του βάρους είναι πολύ πιο περίπλοκος από ότι ίσως συνήθως νομίζουμε , δεν είναι ένα απλό ισοζύγιο,  όσο φάς τόσο θα παχύνεις...ή όσο δεν τρώς, δεν παχαίνεις  (κ το μωρό αντίστοιχα όσο πιο λίγα μλ... ).

Μήπως μπερδεύεται μετά,  αυτή η απόκλιση/απουσία ανοδικής καμπύλης τις πρώτες εβδομάδες, με την φυσική δυσφορία ενός νεογέννητου,  με πείνα, και ανάγκη συμπλήρωσης τροφής,  ενώ δεν είναι στην πράξη αλλά και εξαιτίας ήδη υπάρχον αποθηκών λίπους αναγκαίες; και μετά το τραίνο μπαίνει σε τροχιά προδιαγεγραμμένη;

CMES.... στο τρίτο σου παιδί ελπίζω να  έχει ανακαλύψει η επιστήμη τι κάνουμε στις παραπάνω εξισώσεις !!!!!! ;-):-) 

Επεξεργάστηκαν by belleblue

4 κιλά ο μπεμπάκος μου γεννήθηκε, θηλάζουμε αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή και πλέον είναι 6.200, 50 ημερών. Θα έλεγα ότι πολύ πιο εύκολα ήταν τώρα με τον μεγάλο μπεμπάκο να θηλάσω, παρά με τον πρώτο μου που γεννήθηκε 2,5 κιλάκια και δεν μπορούσε να πιάσει καλά τη μεγάλη θηλή. Το στήθος παράγει όσα παιδιά θέλεις να θρέψεις. Πολύ καλή μου φίλη θηλάζει αποκλειστικά διδυμάκια μέχρι τώρα που είναι πάνω από 2 ετών. Αν μπορώ να σε βοηθήσω κάπως, με ρωτάς, δεν πρόλαβα να διαβάσω σχόλια

GCqDp3.png qpsdp2.png

Η κουμπάρα μου θηλάζει ένα τεράστιο μωρό, γεννήθηκε 3900 κ τώρα 7,5 μηνών είναι 9 κιλά και ύψος 75 εκ. Εντελώς αποκλειστικά, όπως κ τη βαφτιστηρα μου, που τωρα είναι 4 κ φοράει ρούχα για 7 ετων! @CMES δεν έχει σημασία τι κάνουν άλλες, ξερω άπειρες κοπέλες με μικρότερα μωρά που δεν τα κατάφεραν, σημασία έχει η προσπάθεια που καταβάλεις τόσο καιρό κ είναι αξιοθαύμαστη, μη βασανίζεσαι.

Διαφημίσεις

7 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Νομίζω ότι το έχω ξανααναφέρει, αλλά 60 ml μητρικού (εφόσον ανταποκρίνεται στην ηλικία του μωρού, δηλαδή όχι αποθηκευμένο από μήνες πριν) είναι ο κανόνας για γεύματα ανά 2 ώρες. 25-30 ml ανά ώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους, μετά τις πρώτες βδομάδες:

https://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/milkcalc/

Για 12 γεύματα,  περίπου 63 ml ανά γευμα. Και υπόψην ότι όταν ένα μωρό θηλάζει αποτελεσματικά (που δεν μπορείς βέβαια να το ξέρεις αν δίνεις και μπουκάλι), τρώει περισσότερο από το στήθος από όσο βγάζει το καλύτερο θήλαστρο του κόσμου. Δηλαδή για να θηλάσει αποκλειστικά μία μαμά, δε χρειάζεται να βγάζει ποσότητες αγελάδας. 

Επειδή φέρνεις και ξαναφέρνεις το θέμα, και επειδή και εγώ με το πρώτο μου παιδί είχα παρόμοιο προβληματισμό, γενικά υπάρχουν δύο απαντήσεις: από μαμάδες που θήλασαν που θα σου πουν να κρατάς το μωρό πολύ και να θηλάζεις πολύ, και από μαμάδες που δεν το έκαναν και "τους τελείωσε το γάλα." Τώρα, κάπου εκεί έξω υπάρχουν και ζεύγη μαμας-μωρού που από την αρχή θήλαζαν κανένα τέταρτο τη φορά ανά 2-3 ώρες, αλλά έιναι πολύ λιγότερα από τα ζεύγη που θήλαζαν καμιά ώρα άνα ώρα ;)

Την ποσοτητα που αναφερω την αναφερω οχι ως ενδεικτικο της παραγωγης μου αλλα για να εξηγησω πως δεν εξιζει τον κοπο να βαλω θηλαστρο. Το μεγαλυτερο προβλημα με το θηλαστρο ειναι οτι δεν προλαβαινω να το βαλω γιατι το μωρο θηλαζει πολυ συχνα οποτε εξηγω οτι αν ειναι να βγαζω το πολυ 60ml (συνηθως 30-40) και να το βαζω 1-2 φορες την ημερα δεν αξιζει να χανω το χρονο μου!!

Η απορια μου για το μεγεθος του μωρου ειναι γενικη και φιλοσοφικη οποτε θα επεκτεινω την ερωτηση: το μεγεθος του μωρου παιζει ρολο στην ευκολια ή τη δυσκολια εδραιωσης του θηλασμου; η συννυφαδα μου γεννησε το δευτερο παιδι της προωρα στις 36 εβδομαδες και το πηρε στο σπιτι περιπου 2 κιλα. Δεν θηλασε καθολου (δεν γνωριζω αν προσπαθησε καν, δεν το εχω συζητησει μαζι της, πιθανον και να μην ηθελε) ομως θυμαμαι μια απιστευτη πιεση απο την παιδιατρο τους για να παρει βαρος. Αναρρωτιομουν λοιπον αν αυτη η κοπελα ειχε προσπαθησει να θηλασει, με ολη αυτην την πιεση υπηρχε περιπτωση να τα καταφερει;

4 ώρες πρίν, belleblue είπε:

Μην προβληματίζεσαι άλλο συνέχισε όσο αντέχεις αλλά θα σου πω τα εξής

- εγώ γεννήθηκα 4.300 με ΦΤ, πριν απο 40+ χρόνια.   με θήλασε αποκλειστκά η μαμά μου με εισεχουσες θηλές ( δεν ξέρω πως αλλά όπως φαίνεται γίνεται μια χαρά χωρίς κανένα άλλο αξεσουάρ, το μωρό τραβάει προς τα έξω τη θηλή όταν θηλάζει σωστά ) είχε μεγάλη παραγωγή, και χρειαζόταν να με ξυπνάει γιατί πρηζόταν από το πολύ γάλα.  Εγώ κοιμόμουν όλη την ώρα από ότι λέει. :-) 

Ο θηλασμός έφτανε και περίσσευε λοιπόν. 

εγώ δεν είχα την ίδια τυχη στο γάλα μου για τη μικρή μου δυστυχώς!. 

Έχω ακόμα την συνταγή της παιδιάτρου (την είχε κρατησει) που στους 5-6 μήνες, της έγραψε guigoz τότε ενώ δεν σημειωνόταν κανένα πρόβλημα βάρους ή ανάγκη αποθηλασμού, 

με οδηγίες να αποθηλάσει.  Ήμουν έτσι και αλλιώς ψηλά στις καμπύλες, και σαμπρελάκι κοιλίτσα και μπούτι στις φωτό, και δεν εδειχνα πείνα όπως λέει η μαμά μου. Έτσι έκαναν τότε.  (...!)

Μην τυχόν, κάνεις το λάθος, και συγκρίνεις την καμπύλη που έχει το μωρό σου τώρα,  με οποιαδήποτε άλλη καμπύλη πόσο μάλλον να την θεωρείς δεδομένη, ότι αυτή είναι και αυτή θα ήταν και εάν θήλαζες αποκλειστκά. 

Είναι πιθανόν, να έπεφτε δυο καμπύλες και τρείς,  με τον αποκλειστικό θηλασμό, και να έμενε σε άλλη καμπύλη εάν άφηνες εντελώς το ξένο συμπλήρωμα, και τρεφόταν (πχ αν επαιρνες το χάπι) με μητρικό γάλα μόνο.   [εάν το μωρό σου δεν διαμαρτυρόταν και η εξέταση έδειχνε ότι είναι μια χαρά, δεν του λείπει κάτι, δεν έχει ουρολοίμωξη κ κανέναν άλλο παράγοντα που συντελεί σε άλλη, πιο χαμηλή  ανοδική καμπύλη  ! ]

Είναι πιθανό πχ, να μην ήταν πια καν μεγάλο μωρό, αλλά στην νορμάλ καμπύλη.  

Η σκέψη μου είναι ότι ο μεταβολισμός του μητρικού γάλακτος, είναι άλλος μεταβολισμός από ότι η θρέψη του μωρού στην εγκυμοσύνη, 

και παίζει πλέον άλλο σύστημα που απορροφά τις τροφές ( το έντερο) που για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ λειτουργεί. 

Στην εγκυμοσύνη, μεταβολιζόταν ΑΛΛΙΩΣ η τροφή του. 

Εκεί παίζει ο μεταβολισμός μας ο οποιος έχω διαβάσει ότι προκύπτει και από θέματα DNA και από θέματα εντερικής λειτουργίας, και πως το σωμα μας απορροφά και διασπά τις ουσίες. 

Αν δε κάνω λάθος, οι τροφές μέσω του ομφάλιου λώρου είναι ήδη διασπασμένες.  Δεν χρειάζεται να "απορροφηθούν" ή να "διασπαστούν" από κάποιο όργανο.... ισχύει ?  

Όποιος έχει ασχοληθεί με θέματα θρομβοφιλίας και το πως μεταβολίζεται στο σώμα μας η οποιαδήποτε ουσία ξέρει ότι   το δικό μας σώμα θα μεταβολισει και θα απορροφησει αλλιως την ενεργει απο οτι το σωμα της μαμας μας. 

Πχ, μπορεί στον ομφάλιο λώρο, να παίρνει το 100% επειδή παίρνει ήδη "μασημένη" τροφή από το αίμα , αλλά εν τέλει το δικό του σώμα όταν εισπραττει το μητρικό γάλα, έξω απο την κοιλιά να μην μπορεί να μεταβολίσει έτσι το δικό σου γάλα. 

Θέλει λίγο research αυτή η θεωρία αλλά μου φαίνετια λογική και συμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει από έρευνες. Δεν είμαι γιατρός. 

Εξηγεί όμως την διαφορά του βάρους που έχουν κάποια μωρά όταν γεννιούνται σε σχέση με όταν μετά περνούν κάποιοιες εβδομάδες. 

Ίσως εξηγεί γιατί δεν μπορεί κάποια μωρά να τα καλύψει το υπάρχον και καλό τους μητρικό γάλα, και γιατί ίσως είναι απολύτως αναγκαία η συμπλήρωση, 

Ίσως εξηγεί και το ανάποδο, το ότι η καμπύλη που περιμένουμε να δημιουργηθεί, ξεκινά από λάθος αφετηρία, 

από το σημείο γέννησης  

(παραβλέπω τους παράγοντες χορήγησης ορού στην καισαρική που αυξάνουν το βάρος νεογέννητου κ το κάνουν πλασματικό..ε.....).

ενώ μήπως αυτό το βάρος θα έπρεπε να μην θεωρείται ως ο δείκτης σύμφωνα με τον οποίο, η μή αύξηση καμπύλης/πρόσληψη βάρους αυτομάτως, σημαίνει  μη επαρκή σίτιση του βρέφους. 

Δηλαδή εάν βλέπουμε ένα μωρό ήδη πολύ μεγάλο, ήδη με μεγάλες αποθήκες λίπους, 

για ποιό λόγο να θεωρήσουμε ότι το σώμα του πρέπει να συνεχίζει να έχει τέτοιες μεγάλες αποθήκες λίπους,  με τον νέο τρόπο διατροφής που δεν συγκρίνεται με την σίτισή του μέσω ομφάλιου λώρου? 

Είναι μια θεωρία που ελπίζω να ακούσω και γνώμες από άλλες αναγνώστριες/αναγνώστες. 

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι τα κύτταρα λίπους του σώματός μας δημιουργούνται αν θυμάμαι καλά στον πρώτο χρόνο του βρεφους και καθορίζουν πολύ τελικώς, πόσο πολύ παχύς μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος..... θυμάμαι καλά; !  Τα κύτταρα λίπους  είναι αυτά που αποθηκεύουν την ενέργεια, και αυξάνουν το βάρος μας. Αυτό που αυξάνεται όταν μεγαλώνει το βάρος, είναι στα μικρά παιδιά και τα ίδια τα κύτταρα.

Ο μηχανισμός αύξησης του βάρους είναι πολύ πιο περίπλοκος από ότι ίσως συνήθως νομίζουμε , δεν είναι ένα απλό ισοζύγιο,  όσο φάς τόσο θα παχύνεις...ή όσο δεν τρώς, δεν παχαίνεις  (κ το μωρό αντίστοιχα όσο πιο λίγα μλ... ).

Μήπως μπερδεύεται μετά,  αυτή η απόκλιση/απουσία ανοδικής καμπύλης τις πρώτες εβδομάδες, με την φυσική δυσφορία ενός νεογέννητου,  με πείνα, και ανάγκη συμπλήρωσης τροφής,  ενώ δεν είναι στην πράξη αλλά και εξαιτίας ήδη υπάρχον αποθηκών λίπους αναγκαίες; και μετά το τραίνο μπαίνει σε τροχιά προδιαγεγραμμένη;

CMES.... στο τρίτο σου παιδί ελπίζω να  έχει ανακαλύψει η επιστήμη τι κάνουμε στις παραπάνω εξισώσεις !!!!!! ;-):-) 

Μου αρεσει πολυ ο τροπος σκεψης σου και πως προσεγγιζεις το θεμα!! Αυτον ακριβως τον τυπο της συζητησης ηθελα να προκαλεσω!! Δεν εχω ασχοληθει ποτε με το ιατρικο κομματι της αναπτυξης ενος βρεφους και τις διαφορες με την εμβρυικη ηλικια ομως εχει πολυ ενδιαφερον. Τι γινεται ομως οταν οι καμπυλες αφορουν το υψος, ή τη σχεση βαρους-υψους; αν το μωρο τρεφεται πιο πολυ σιγουρα θα βαλει περισσοτερο βαρος και το αντιστροφο, πως επηρεαζεται ομως το υψος σε αυτο; εμενα πχ και τα δυο μου παιδια ειναι κυριως ψηλα, η κορη μου στους 22 μηνες ηταν 95 εκατοστα. Αν ειχε θηλασει αποκλειστικα και ειχε πεσει 2 καμπυλες στο βαρος οταν ηταν 2-3 μηνων, θα ειχε πεσει καμπυλη και στο υψος;

πρίν από 6 λεπτά , μαγιοπουλας είπε:

Νομιζω πως οχι.αυτο ειναι γονιδιακο πιο πολυ απ ο.τι το βαρος

Σιγουρα ειναι γονιδιακο, δεν επηρεαζεται ομως απο τη διατροφη; πχ σε μεγαλυτερα παιδια, ηλικιες 3-4 ή και μεγαλυτερα, που ειναι ολιγοφαγα οι παιδιατροι ανησυχουν οταν το παιδι μενει πισω σε υψος. Αραγε στη βραφικη ηλικια παιζει ρολο, ή το βαρος ειναι πιο ενδεικτικο κριτηριο;

Νομιζω απλα οτι η επιστημη δεν εχει φτασει ακομα τόσο μακρια. Δεν ξέρω αν υπαρχει κ ενδιαφερον να γινουν τετοιες ερευνες , ειναι προφανως κατι πολυ περιπλοκο κ πιστευω εχει να κανει με την εκφραση γονιδίων. Πχ με την ανακαλυψη της γνωσης για το πως καποιο σωμα , δεν απορροφα το φολικο οξυ, κ μετα οι νευρωνες δεν εχουν αρκετή «βενζίνη»... κ άρα δεν μπορει να συγκεντρωθεί καλά, 

ή άλλα σώματα έχουν μόνιμα καλό σίδηρο χωρίς ποτέ να τρώνε κρέας (πχ κόρη μου).

ενώ εγώ μόνιμα πρέπει να αναπληρώνω, ....κ η μαμά μου χρειάστηκε να παρει ορό σιδήρου όταν με είχε στην κοιλιά της. 

Τρεχα γύρευε. 

Για κάποια από αυτά ήδη υπάρχουν έρευνες , αλλά μεχρι να εχουν αποτέλεσμα ή εφαρμογή στην παιδιατρική, θα περάσουν 100 χρόνια.

επίσης μην ξεχνάς τις ορμόνες που και αυτές ακόμα τις ανακαλύπτει η επιστημονικη κοινότητα. 

Στην ηλικία που λες ήδη υπάρχει διαμαχη εντός της ιατρικής κοινότητας σχετικά με το εάν θ έπρεπε να δινεις στα αγόρια ορμόνες όταν βλέπεις ότι υπάρχει έλλειψη κ αυτή θα επηρέασει την ζωή τους κ την ανατομία τους (πχ μηκος πέους). Εδω στο φόρουμ πριν καποια χρονια νομίζω έγραφε κάποιος παιδίατρος κ υπήρχε συνάδελφος που διαφωνούσε. 

Αυτη τη στιγμη όλες οι κλινικές ερευνες σχετικα με κορτιζολη κ ινσουλινη, επιτασσουν διατροφη με διαλλειματικη νηστεία..., για προστατευτικη διατροφη σε σχεση με προδιαβητη...κ βελτιστο 

επιπεδο αυξητικης ορμόνης

(εχω κληρονομικοτητα κ ειχα προδιαβητικα συμπτωματα κ το ψαξα)

θα κανει αλλα 10 χρονια μεχρι να δωσουν τετοια οδηγια οι διατροφολογοι;

ένα είναι σίγουρο- ότι εξαρτώμαστε απο τον τώρα θεραπων ιατρό μας. 

Εάν εκείνος ειναι πρόσφατα πτυχιούχος κ διαβασμένος προσφατα, είμαστε τυχεροί. 

Η επιστήμη αλλάζει κ στην Ελλάδα δεν γνωρίζω να υπάρχει σύστημα μετεκπαίδευσης συνεχόμενο, στα επιστημονικά επαγγέλματα.

συγγενείς στο εξωτερικό κάνει μετεκπαίδευση ενα ΣΚ όλο, κάθε μήνα. ΚΑΘΕ μήνα, εδω και χρόνια. 

Πείτε μου εαν ξερετε εαν εδω υπαρχει τετοιο πραγμα κ θα καταλαβετε οτι χωρις ψαξιμο δεν βρισκεις ακρη εδω κ δεν θα εχεις με την καμία εγγυημένα ενημέρωση που να μην ειναι απαρχαιωμένη. 

Αντε τώρα να σε πείσει παιδιατρος που δεν εχει εκπιδευτεί σε αυτό, ότι και να χασει δυο καμπύλες το παιδι σου εφοσον το βρισκει υγιέστατο, δεν εχει τιποτα κ απλως βρες τι αλλο το ενοχλει αντι να του δωσεις γαλα επειδη νομιζεις οτι το εχει αναγκη. Ή άντε να βρείς παιδίατρο που θα σου πεί «μάθε στο νεογέννητο να πίνει από κυπελλάκι, για να μη μάθει μπουκάλι», κατι που διαβασα πριν οτι διδασκει ο κος newman ο παγκοσμιος γκουρου του θηλασμου.

Γενικοτερα απο οσα εχω διαβασει,κ μου καθεται κ καλα στη λογικη μου,η ενδομητρια αναπτυξη δ εχει παντα σχεση με την βρεφικη.γτ η ενδομητρια εξαρταται κ απο το μεγεθος της μαμας,η καποια προβληματα της εγκυμοσυνης οπως διαβητης,μητριαιες αντιστασεις

Επισης αυτο που ξερω ειναι οτι αν ενα μωρο πεσει δυο καμπυλες τοτε ψαχνουμε να δουμε αν υπαρχει κ;ποιος λογος,κ βγαζουμε συμπερασματα κ απο την υπολοιπη αναπτυξη υψος-περιμετρος κεφαλης

Οσο για το υψος,σιγουρα ειναι γονιδιακο αλλα επηρεαζεται απο διατροφη κ περιβαλλον

Μπορει πχ cmes η κορη σου με αποκλειστικο θηλασμο στους 22μηνες να ηταν 92εκ,ναι μεν πιο κοντη αλλα εξισου ψηλη

Για μενα προσωπικα πιο ευκολο ηταν να θηλασω ενα μεγαλο μωρο.εχω ξαναπει οτι αν ο γιος μου ηταν το πρωτο μου μπορει να μην τα καταφερνα.επισης στην πρωτη λογω υπερπαραγωγης ποτε δ μπηκα στον πειρασμο να αναρωτηθω αν της φτανει

Επισης οταν παιζει προωροτητα ειναι πολυ πιο δυσκολο να προσπαθησεις για θηλασμο,ειδικα οταν περνεις ενα μωρο 2,5κιλων που δ εχει περιθωριο να χασει.κ ειναι κ αυτος ενας λογος που δυσχαιρενει το θηλασμο δυδιμων

Για τις αποθηκες λιπους ειχα διαβασει οτι δημιουργουνται τα πρωτα δυο χρονια ζωης,κ μετα στην εφηβεια ξανα

πρίν από 4 λεπτά , vicky86 είπε:

Γενικοτερα απο οσα εχω διαβασει,κ μου καθεται κ καλα στη λογικη μου,η ενδομητρια αναπτυξη δ εχει παντα σχεση με την βρεφικη.γτ η ενδομητρια εξαρταται κ απο το μεγεθος της μαμας,η καποια προβληματα της εγκυμοσυνης οπως διαβητης,μητριαιες αντιστασεις

Με αφορμή αυτό που αναφέρει η Βίκυ, σίγουρα η ενδομήτρια ανάπτυξη δεν επηρεάζει τη μετέπειτα, ιδίως όταν δεν οφείλεται σε γονιδιακούς φυσικά λόγους. Αυτό σου το απαντά και ο παιδίατρος, δεν είναι κάτι άγνωστο. Εμείς ενημερωθήκαμε γιατί ο πρώτος μου γιος γεννήθηκε 2.800 και 15η καμπύλη ανάπτυξης και πλέον βρίσκεται στην 75η. Καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης παρακολουθούσαμε πολύ στενά το βάρος του και την τροφοδοσία και τις συνθήκες στη μήτρα. Δεν εντοπίσαμε κάτι παθολογικό, παρ' όλο που πάντοτε ήταν στα κατώτατα φυσιολογικά. Ήταν προφανώς ένα συνδυασμός γονιδίων και συνθηκών μήτρας. Κατά τη βρεφική ηλικία κάλυψε με άλματα ορισμένες καμπύλες και βρέθηκε εκεί που μάλλον προοριζόταν γονιδιακά, αλλά πιθανόν ορισμένες συνθήκες της κύησης τον εμπόδιζαν να φτάσει.

Απ' την άλλη, ο μικρός μου γιος που γεννήθηκε 4 κιλά πάλι δεν νομίζω ότι απαραιτήτως θα συνεχίσει στην 95η καμπύλη. Πιθανότατα μέσα στα 2 πρώτα έτη να ισορροπήσει και αυτός κάπου κοντά σε εμάς γονιδιακά, δεδομένου φυσικά ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η διατροφή του θα είναι παρόμοια με του μεγάλου. Αυτό το προβάδισμα που έχει σε σχέση με τον πρώτο νομίζω ελάχιστα μπορεί να του δώσει μια διαφορά ύψους που κάπου θα εξαλειφθεί στα χρόνια που έρχονται. 

Α, και να συμπληρώσω για το βάρος του νεογέννητου μπέμπη, η παιδίατρος που είναι και σύμβουλος θηλασμού, μας είπε πως ακόμα και πολλές καμπύλες να πέσει σταδιακά από την 95η, εφόσον δεν συντρέχει παθολογία όπως ουρολοίμωξη κ.λπ., δεν ασχολούμαστε. Για τον θηλασμό ούτε λόγος. Το παιδί ισορροπεί μεσοπρόθεσμα (τα πρώτα έτη βρεφικής ηλικίας) εκεί που γονιδιακά προορίζεται, εάν αποκλειστούν άλλοι παθολογικοί παράγοντες. Ο θηλασμός υπάρχει και φυσικά θηλάζουμε και παιδιά έτους και 2 ετών και 3 πολλές μαμάδες, δηλ. 15κιλα και 18 κιλα παιδάκια. Το στήθος καλύπτει τις ανάγκες τους με αρκετά λίτρα γάλακτος. Οι μαμάδες πιστεύω πρέπει λίγο να ξεκολλήσουμε από τα κιλά των παιδιών μας και τις δυνατότητες του στήθους μας, για τα οποία πρωτίστως μας αγχώνουν εντελώς ανενημέρωτοι ή και σκόπιμα και αντιδεοντολογικά ορισμένοι παιδίατροι. 

GCqDp3.png qpsdp2.png

Κ επισης αυτο φαινεται κ απο τα διαφορετικου μεγεθους μωρα που εκανε η ζοζεφιν κ εγω

Η κορη 50εκ 3560 στις 39+2

Ο γιος 47,5 2900 στις 38+2

Ναι μεν ειχα διαβητη κυησης στην πρωτη,αλλα δ ηταν απο αυτο,γτ εξακολουθει η κορη να ειναι στις τερμα πανω

Δ ειχα θεμα με καθυστερημενη αναπτυξη στη δευτερη.εξακολουθει ο μικρος να ειναι στις τερμα κατω

Επισης εχω φιλη που ο πρωτος της γιος ηταν ενα νορμαλ μωρο,κ ο δευτερος μεγαλο.κ τα δυο με θηλασμο.ο μικρος 4μηνων ηταν πανω απο 7κιλα,ειχε γεννηθει νορμαλ.κ επειδη πλεον ειναι 6 κ 7χρονων,ειναι τελειως διαφορετικοι.ο μικρος φαινεται μεγαλυτερος.πιο ψηλος κ ογκωδης,οχι παχυς

Επισης θυμηθηκα τον αδερφο μου.εγω κ τα αδερφια μου γεννηθηκαμε γυρω στα 3κιλα,θηλασαμε 9-12μηνες,εγω κ η αδερφη μου δ ειμαστε ψηλες,ο αδερφος μου αρκετα ειδικα αν σκεφτουμε οτι οι γονεις δ ειναι ψηλοι.κ 6μηνων ηταν πανω απο 10κιλα

3 ώρες πρίν, CMES είπε:

Την ποσοτητα που αναφερω την αναφερω οχι ως ενδεικτικο της παραγωγης μου αλλα για να εξηγησω πως δεν εξιζει τον κοπο να βαλω θηλαστρο. Το μεγαλυτερο προβλημα με το θηλαστρο ειναι οτι δεν προλαβαινω να το βαλω γιατι το μωρο θηλαζει πολυ συχνα οποτε εξηγω οτι αν ειναι να βγαζω το πολυ 60ml (συνηθως 30-40) και να το βαζω 1-2 φορες την ημερα δεν αξιζει να χανω το χρονο μου!!

Σε αυτό δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς. Από την ώρα που το παιδί μπαίνει στο στήθος αρκετά, είναι κρίμα να αγχώνεσαι και να χάνεις έστω και αυτό το λίγο ελεύθερο χρόνο.

http://pediatros-thes.gr/ενδιαφέροντα-νέα/o-θηλασμός-δίνει-ύψος/

[edit admin έγινε διόρθωση του συνδέσμου, τοποθετήθηκε το άρθρο απευθείας από την ιστοσελίδα του συγγραφέα]

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...