Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

"Γκουρού" του θηλασμού και ψυχολογία μέλλουσας μαμάς

Έσπερος

Recommended Posts

Σοβαρα τωρα?Τι θες να μας πεις?Οτι ο θηλασμος είναι πολυτελεια που μπορουν να εχουν μονο τα μωρα των οικομικα ευκατάστατων?οτι οι μαναδες δεν θηλαζουν γιατι πρεπει να γυρισουν στη δουλεια και αυτό είναι το πρόβλημα τους?Γιατι εγω σου λεω ότι ακριβως οι μαμαδες που δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγοραζουν τα πανάκριβα σκονογαλατα είναι αυτές που θα προσπαθησουν περισσοτερο να θηλασουν.Οι περοσσοτερε ςαπο τις μαμαδες που δε θηλασαν ειχαν ηδη δωσει ξενο γαλα πριν καν φτασει η στιγμη να πρεπει να γυρισουν στη δουλεια.Θες γιατι δεν αντεχαν,θες γιατι δεν ειχαν υποστηριξη,θες γιατι δεν ειχαν γαλα.και ποιος ειπε ότι οσες δε θηλασαν το εκαναν για να μη τους πεσει το στηθος (ακομα και σε αυτό ανενημερωτη εισαι).Εδώ είναι τοσες μαμαδες που δε θηλασαν να μας πουν γιατι δε θηλασαν.Σου αρεσει δε σου αρεσει ο θηλασμος είναι το καλυτερο για ένα μωρο .Τα σκονογαλατα με το φοινικελαιο και την ταυρινη είναι υποκατάστατα.Κι εγω όταν αναγκαστηκα να λειψω και εμεινε το μωρο μονο του για καποιες μερες του εδωσα να πιεει αλλα αυτό δε σημαινει ότι θα κατσω να το υποστηριξω κιολας.Εισαι τοσο κατά του θηλασμου που δεν πρόκειται να καταφερεις να θηλασεις ουτε ένα μηνα.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 196
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεδομένου πάντως ότι ένα κουτι απλό γάλα κάνει γύρω στα 10-15 ευρώ, και ένα κουτί γάλα για μωρά με δυσανεξίες περίπου τα διπλά ως τριπλά,  αυτό που οι οικονιμικά ασθενείς μπορούν να πάρουν φόρμουλα στην Ελλάδα δεν στέκει.Στην Αμερική όπου υπό προϋποθέσεις μπορεί κανείς να πάρει επιδότηση για το γάλα (από όσο ξέρω από γνωστούς) μπορεί να βγάζει νόημα, αλλά στην χώρα μας σίγουρα όχι. Από όσο συγκρατώ από την κόρη μου θα θέλαμε και 3-4 κουτιά τη βδομάδα, οπότε μιλάμε για κάτι σαν 180-400 ευρουλάκια το μήνα, ανάλογα με το τι γάλα θα μπορέσει να πιει το μωρο. Για έναν οικονομικά αδύναμο, αυτό είναι απλά όλος του ο μισθός.

1 hour ago, Έσπερος είπε:

Όχι απλά σκληρό και προσβλητικό είναι, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη και τα διεθνή δεδομένα για το ποιες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν στον δυτικό κόσμο. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες στην Ελλάδα, μάλλον όχι, γι' αυτό και βολευόμαστε με τα κλισέ που μας πλασάρουν οι καλοθελητές ένθαν και ένθεν. Στην Αμερική λοιπόν, τη μοναδική "προηγμένη" χώρα χωρίς θεςπιςμένη άδεια μητρότητας, περισσότερες πιθανότητες να θηλάσει έχει μια μητέρα λευκή (όχι για παράδειγμα μάυρη ή ισπανόφωνη), μέσης ή ανώτερης μόρφωσης και μέσης ή ανώτερης οικονομικής και κοινωνικής θέσης. Μια μητέρα με τέτοια δουλειά, που θα μπορεί να διαπραγματευτεί  μια κσλή άδεια, ή να πάρει άνευ αποδοχών, ή να δουλέψει ευέλικτα, ή να σταματήσει για λίγα χρόνια. Είναι η ίδια μητέρα που θα κάνει ευαγγέλιό της το βιβλίο του Sears γιατί έχει την πολυτέλεια να το κάνει. Η ίδια που θα αγοράσει βιολογικά για να ταΐσει το παιδί της το καλύτερο. Η ίδια που θα το στείλει σε ένα σωρό δραστηριότητες και τα καλύτερα σχολεία και φυσικά το παιδί της θα υπερτερεί στα αναπτυξιακά δεδομένα, όχι μόνο επειδή θήλασε. Τα ίδια ισχύουν και στην Αγγλία και τη Γερμανία και άλλες χώρες με έντονες κοινωνικές ανισότητες. 

Στην Αμερική ή την Αγγλία ή την Γερμανία. Εδώ όμως μιλάμε για την Ελληνίδα μάνα, στην Ελλάδα της ανεργίας  (με τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών έχουν φτάσει στα ύψη). Εδώ λοιπόν ο μη θηλασμός οφείλεται ως επι το πλείστον σε άγνοια, λανθασμένες οδηγίες και παλαιωμένες αντιλήψεις. Και σίγουρα όχι γιατί πρέπει να γυρίσει στη δουλειά η μαμά στον μήνα πάνω. Μέχρι πριν χρόνια το να δίνεις φόρμουλα θεωρούνταν δείγμα ευμάρειας. Οι πλούσιες και χειραφετημένες δεν χάνουν τον χρόνο τους θηλάζοντας, οι φτωχές που δεν έχουν λεφτά και αμολάμε παιδιά θηλάζουν (παρεπιπτόντως αυτή η αντίληψη είναι ακόμα ζωντανή στην γειτονική Τουρκία). Αυτό το "αν θηλάσεις θα σου πέσει το στήθος" πόσο ψέμα! Τέτοιες αλλαγές δεν προκύπτουν από τον θηλασμό αλλά από τον βίαιο αποθηλασμό (όπου το στήθος πρέπει απότομα να προσαρμοστεί σε αλλαγές συνθηκών). Οι περιπτώσεις γυναικών που αν και ενημερωμένες δεν θηλάζουν γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν τον ίδιο τον θηλασμό (έχω τέτοια φίλη, υπέροχη μαμά) είναι ελάχιστες, είτε το θέλουμε, είτε όχι. 

Δεν ξέρω ποιες αντιμετωπίζουν τις μαμάδες που δε θηλάζουν ως τέρατα, προσωπικά μου είναι αδιάφορο το πως θα επιλέξει να θρέψει μια μάνα το παιδί της και ο χαρακτηρισμός τέρας πολύ βαρύς. Πιθανόν οι φανατισμένες του fb, δε θα μου έκανε εντύπωση, το έχω ξαναγράψει πολλές θεωρούν τον θηλασμό την πιο αξιόλογη πράξη που έκαναν ποτέ στη ζωή τους (πριν από αυτήν, ότι παντρεύτηκαν). Αν μια μαμά δε θήλασε γιατί επέλεξε να ακούσει τη μαμά της και τη θεία της που "άντε καλέ με τον θηλασμό, δώσε στο παιδί γαλατάκι εμπλουτισμένο να κάνει μπουτάκια" ή γιατί έτσι θεώρησε ότι θα γίνει δέσμια του παιδιού της, απλά κρίμα και για την ίδια και για το παιδάκι της.

Στο μεταξύ γράφεις για δυσκολία μιας χύμα οικογένειας στα αλεσμένα και για προκαθορισμένους χρόνους ύπνου πριν καν γεννήσεις, η @ΑΡΓΚ έχει δίκιο, είναι λες και είσαι παρθένα και προσπαθείς να ανακαλύψεις από τώρα αν θα σου αρέσει το κρεμιέμαι από τον πολυέλαιο!

2 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Όχι απλά σκληρό και προσβλητικό είναι, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη και τα διεθνή δεδομένα για το ποιες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν στον δυτικό κόσμο. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες στην Ελλάδα, μάλλον όχι, γι' αυτό και βολευόμαστε με τα κλισέ που μας πλασάρουν οι καλοθελητές ένθαν και ένθεν. Στην Αμερική λοιπόν, τη μοναδική "προηγμένη" χώρα χωρίς θεςπιςμένη άδεια μητρότητας, περισσότερες πιθανότητες να θηλάσει έχει μια μητέρα λευκή (όχι για παράδειγμα μάυρη ή ισπανόφωνη), μέσης ή ανώτερης μόρφωσης και μέσης ή ανώτερης οικονομικής και κοινωνικής θέσης. Μια μητέρα με τέτοια δουλειά, που θα μπορεί να διαπραγματευτεί  μια κσλή άδεια, ή να πάρει άνευ αποδοχών, ή να δουλέψει ευέλικτα, ή να σταματήσει για λίγα χρόνια. Είναι η ίδια μητέρα που θα κάνει ευαγγέλιό της το βιβλίο του Sears γιατί έχει την πολυτέλεια να το κάνει. Η ίδια που θα αγοράσει βιολογικά για να ταΐσει το παιδί της το καλύτερο. Η ίδια που θα το στείλει σε ένα σωρό δραστηριότητες και τα καλύτερα σχολεία και φυσικά το παιδί της θα υπερτερεί στα αναπτυξιακά δεδομένα, όχι μόνο επειδή θήλασε. Τα ίδια ισχύουν και στην Αγγλία και τη Γερμανία και άλλες χώρες με έντονες κοινωνικές ανισότητες. Και οι άλλες γυναίκες, γιατί έχουν λιγότερες πιθανότητες να θηλάςουν; Επειδή τις ενημέρωςε λάθος ο παιδίατρος; Όχι μόνο γι αυτό, προφανώς. Υπάρχει γι αυτά όλα πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία, που φυσικά δεν πρόκειται να βρεις στο ελληνικο διδαδίκτυο. Εδώ η κοινωνική ευαισθησία μας είναι μηδαμινή, πού να τα σκεφτούμε... Ας μείνουμε με τη βρβαιότητα ότι οι μη θηλάζουσες είναι τέρατα που φοβούνται μην πέσει το στήθος τους και μη χαλάσει το μανικιούρ. Αυτή την πλύση εγκεφάλου μας έκαναν, αυτά πιστέψαμε. Την ενσυναίσθηση τη θέλουμε μόνο για τα παιδιά μας, όχι για τους γύρω μας.

Αυτές οι μαμάδες που αναφέρεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να προσφέρουν το καλύτερο για τους λόγους που αναφέρεις. Φαντάζομαι όμως παραδεχεσαι ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο έτσι; Δεν καταλαβαινω που είναι το προσβλητικό στα γραφόμενα μου! Αν ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ να το προσφέρουν τότε άσε εκείνες να προσβληθούν. Μάλλον εσύ προσβάλεις όσες θηλάζουν για μη ενσυναίσθηση στις κακομοίρες τις μη θηλάζουσες που παρά την τεράστια θέληση τους δεν κατάφεραν να θηλάσουν.

Για να πάμε και στις Ελληνικές στατιστικές:

http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/07/blog-post_1515.html

Η πλειοψηφία των γυναικών που ρωτήθηκαν (89%) δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να θηλάσει το μωρό πριν αυτό γεννηθεί και περίπου το ίδιο ποσοστό γυναικών (88%) ξεκίνησε να θηλάζει. Φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης ότι το επίπεδο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι χαμηλό.
Την πρώτη ημέρα ζωής θήλασαν αποκλειστικά 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21%, στο τέλος του 3ου μήνα 11% και τον 6ο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,8%) Όσο για τον θηλασμό μετά τους 6 μήνες, μόνο 9% διατήρησαν το θηλασμό σε συμπληρωμένους 9 μήνες και 6% σε συμπληρωμένους 12 μήνες.
Στις μισές περίπου γυναίκες του δείγματος η αναφερόμενη αιτία διακοπής του θηλασμού ήταν «ανεπαρκές γάλα». 

Σε ένα ποσοστό γύρω στο 12% ήταν η επιστροφή στην εργασία.

Kοινώς @Έσπερος

Διαφημίσεις

Kοινώς @Έσπερος το 50% των Ελληνιδων θα είχε θηλασει αν απλά είχε ενημέρωση και δεν εκλάμβανε το απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θηλασμού ως "ανεπαρκές γαλα". Αν δηλαδή η γιαγια, θεία, γειτόνισσα δεν τους έλεγε ότι το γάλα κάτι έχει αλλιώς το μωρό θα θήλαζε κάθε τρίωρο. Ακριβώς δηλαδή αυτό που εσύ θεωρείς υπερβολη: οτι ο θηλασμος δεν εχει πρόγραμμα

Δηλαδη για να καταλαβω.. Μια μητερα η οποια προσπαθησε να θηλασει κ δεν τα καταφερε δεν ειναι καλη μητερα? Η δεν προσπαθει να δωσει το καλυτερο για το παιδι της? Και ναι το καλυτερο που μπορει εννοω. Και δεν λεω να μη θηλασει επειδη δε θελει να χαλασει το στηθος της αλλα για σοβαρους λογους.

Ολες οι μανουλες κανουν το καλυτερο για το παιδι τους.

Για μενα ειναι δικαιωμα της καθε μαμας να μη θελει να θηλασει

Απλα ειναι κριμα να βλεπεις μαμαδες να θελουν κ να μην τα καταφερνουν λογω παραπληροφορησης

2 minutes ago, Xristinagkc said:

Δηλαδη για να καταλαβω.. Μια μητερα η οποια προσπαθησε να θηλασει κ δεν τα καταφερε δεν ειναι καλη μητερα? Η δεν προσπαθει να δωσει το καλυτερο για το παιδι της? Και ναι το καλυτερο που μπορει εννοω. Και δεν λεω να μη θηλασει επειδη δε θελει να χαλασει το στηθος της αλλα για σοβαρους λογους.

Αυτό ακριβως λεμε ολες.Εννοειται κάθε μανα δινει το καλυτερο που μπορει για το παιδι της.Μια μαμα η οποια δενκαταφερε να θηλασει για τους χ,ψ λογους...ακομα και αν δεν ηθελε να θηλασει εξακολουθεί να κανει το καλυτερο που μπορει για το παιδι της.Αυτο όμως δεν αλλαζει τη σημασια του θηλασμου.Ο θηλασμος είναι το καλυτερο για ένα μωρο.

Το καλυτερο για ένα μωρο είναι να είναι Σπιτι με τη μαμα μου.Αν πχ εσυ αναγκστηκες να το βαλεις 6 μηνων σε βρεφικο...εσυ ισως εκανες το καλυτερο που μπορουσες αλλα αυτό και παλι δεν ηταν το καλυτερο για το παιδι.

πρίν από 10 λεπτά , Xristinagkc είπε:

Δηλαδη για να καταλαβω.. Μια μητερα η οποια προσπαθησε να θηλασει κ δεν τα καταφερε δεν ειναι καλη μητερα? Η δεν προσπαθει να δωσει το καλυτερο για το παιδι της? 

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει το συμπέρασμα αυτό! Ίσα ίσα που οι περισσότερες εδώ αν όχι όλες είπαμε ότι είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση μιας μαμάς είτε να διακόψει, είτε να μην αρχίσει καθόλου τον θηλασμό αν είναι κάτι που δεν μπορεί να υποστηρίξει. Απλά είναι κρίμα οι λόγοι οι οποίοι την οδηγούν σε αυτή την απόφαση να είναι η παραπληροφόρηση, η προκατάληψη, οι λανθασμένες προσδοκίες ή οδηγίες, η αδυναμία της να ακούσει το ένστικτό της ή τη θέλησή της και να παρασυρθεί από τρίτους.

Διαφημίσεις

πρίν από 9 λεπτά , Niki81 είπε:

Αυτό ακριβως λεμε ολες.Εννοειται κάθε μανα δινει το καλυτερο που μπορει για το παιδι της.Μια μαμα η οποια δενκαταφερε να θηλασει για τους χ,ψ λογους...ακομα και αν δεν ηθελε να θηλασει εξακολουθεί να κανει το καλυτερο που μπορει για το παιδι της.Αυτο όμως δεν αλλαζει τη σημασια του θηλασμου.Ο θηλασμος είναι το καλυτερο για ένα μωρο.

Το καλυτερο για ένα μωρο είναι να είναι Σπιτι με τη μαμα μου.Αν πχ εσυ αναγκστηκες να το βαλεις 6 μηνων σε βρεφικο...εσυ ισως εκανες το καλυτερο που μπορουσες αλλα αυτό και παλι δεν ηταν το καλυτερο για το παιδι.

Ακριβως αυτο. Το θεμα ειναι να μη τρομακρατουμε ομως μια η οποια περιμενει μωρο για μαραθωνιους θηλασμους κ ταισαματα στο στομα γιατι κ αυτο ειναο στον ανθρωπο. Κ εγω θηλασα κ η αδερφη μου θηλασε αλλα κ οι 2 το αντιμετωπισαμε τελειως διαφορετικα! εμενα το μωρακι μου καθοταν κ στο ριλαξ  κ στο παρκο τωρα. ειναι αναλογα το παιδι κ ειλικρινα πιστευω ειναι κ το πως μαθει!

πρίν από 11 λεπτά , Niki81 είπε:

Ακριβώς αυτό.

Ωχ μην αρχίσει μάχη τώρα με θηλάζουσες vs μη θηλάζουσες.

Χριστίνα καμιά δεν είπε μια μαμά που δεν θηλάζει λιγότερο ικανή μαμά. Αντικειμενικά όμως η καλύτερη τροφή για το μωρό είναι το μητρικό γάλα.

Επίσης αυτό που ονομάζεις τρομοκρατία για κάποια άλλη -όπως για μένα- είναι προετοιμασία. Άρα είναι πως το βλέπει/θέλει να το δει ο καθένας.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Εγω αυτο που εννοω ειναι οτι καθε μαμα εχει δικη της "σειρα" στο παιδακι της! Δεν αμφιβαλλω οτι ο θηλασμος ειναι το ιδανικο για ενα μωρο αλλα σε μια κοπελα που ειναι εγκυος κ οι ορμονες ειναι στο Θεο το να λες αυτο ειναι το καλυτερο με ολα τα παρελκομενα που ακολουθουν ,που σας λεω εγω δε τα εζησα τοσο εντονα ειναι καπως. Γιατι κ εγω οταν μου τα ελεγε η αδερφη μου που τα περασε ειχα τρομοκρατηθει! Και δεν αρχιζει μαχη μαρακι μου γιατι κ εγω θηλασα!! Δεν ειμαι κατα του θηλασμου απλα επειδη εχω ακουσει πολλα κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης που σκεφτομουν κ εγω τι θα κανω καταννοω την εσπερος. Αυτα!! Παντ

α με αγαπη!!

Έλα όμως που αυτό είναι το καλύτερο και αυτά είναι όλα τα παρελκόμενα! Ποιον βοηθάει η μη ακριβώς αλήθεια? :)

Διαφημίσεις

πρίν από 12 λεπτά , Xristinagkc είπε:

Ακριβως αυτο. Το θεμα ειναι να μη τρομακρατουμε ομως μια η οποια περιμενει μωρο για μαραθωνιους θηλασμους κ ταισαματα στο στομα γιατι κ αυτο ειναο στον ανθρωπο. Κ εγω θηλασα κ η αδερφη μου θηλασε αλλα κ οι 2 το αντιμετωπισαμε τελειως διαφορετικα! εμενα το μωρακι μου καθοταν κ στο ριλαξ  κ στο παρκο τωρα. ειναι αναλογα το παιδι κ ειλικρινα πιστευω ειναι κ το πως μαθει!

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να εξηγήσουμε όλες στην Έσπερος, που ακόμη δεν τον είδε Γιάννη τον εβαφτισε! Ο,τι κ να σκέφτεται εκ των προτέρων, το μωρό κ το μητρικό της ένστικτο είναι αυτα που θα την καθοδηγήσουν και όχι οι συμβουλές των τρίτων περί θηλασμού κ ανατροφής. 

Πριν γεννήσω μια φίλη μου ειχε συστήσει ένα πολυ γνωστό βιβλίο για το θηλασμό, οπότε το αγορασα κ άρχισα να διαβάζω. Εκνευρίστηκα τόσο πολύ με αυτά που περιέγραφε που ενώ ήθελα να θηλάσω, αντιδραστικά κ μόνο είπα αν κάτσει εκατσε, εγώ δεν πρόκειται να κανω τέτοιες υπερβολές. Μπαίνοντας όμως στη διαδικασία του θηλασμού, άρχισα να νιώθω τις μαρτυρίες των μαμάδων του βιβλίου, να μπαίνω στη θέση τους, να καταλαβαίνω τα συναισθήματα τους κ να αναγνωρίζω τους προβληματισμούς τους. Όταν έρχεσαι να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση βρίσκεις κ την αρμόζουσα λύση, πιο πριν όλα είναι θεωρητικά.

Κ για μενα δ ειναι τρομοκρατια.υπαρχουν κ μωρα που δ κοιμονται 17-20ωρες.εγω νομιζα το δικο οτι ηταν "χαλασμενο". Μαραθωνιο δ ειχα με κανενα.η κορη η αγκαλια η πατωμα.ο μικρος λατρεψε το ρηλαξ.δ με ταισαν στο στομα,εβαζα το μωρο στο μαρσιπο

Επισης κ αναλογα πως το εννοει η καθε μια να μαθει το μωρο

Δ αφηνα τον μικρο στο παρκο να κλαει με το σκεπτικο καποια στιγμη θα το μαθει κ θα του αρεσει

Επίσης, δεν πρόκειται περί παραπληροφόρησης κατά τη γνώμη μου αλλά περί ενημέρωσης. Όταν ως εγκυμονούσα πας σε σεμινάρια θηλασμού κ σου λένε ότι είναι το πιο εύκολο πραγμα, ότι έρχεται φυσικά κ ότι είναι πολύ απλο, αυτό είναι παραπληροφόρηση γιατί προσγειωνεσαι πολύ απότομα στην πραγματικότητα που πολύ απέχει από τα ουτοπικά που άκουγες. Οι κομμένες θηλες, το γάλα που στάζει, ο διακεκομμενος ύπνος, το κολλημένο μωρό στο στήθος που τρώει κάθε μία ώρα, αυτά είναι η πραγματικότητα. Οποία δεν μπορεί ας μη θηλασει, δεν την κατηγορεί κάνεις απολύτως. Εγώ η ίδια είπα στην αρχή του ποστ ότι στο επόμενο παιδί μου δε νομίζω πως μπορώ να τα κάνω όλα αυτά με τον ίδιο τρόπο. Απλά, εις γνώσιν μου δε θα προσφέρω το καλύτερο που μπορώ στο δεύτερο μωρό γιατί βάζω παραπάνω τον εαυτό μου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απτό δάχτυλο μας.

Υπάρχει η πληροφόρηση, υπάρχει η παραπληροφόρησγ, υπάρχει η υπερπληροφόρηση! Εμένα προσωπικά η υπερπληροφόρηση με έχει κατατρομάξει και με έχει κάνει αρνητικά διακείμενη απέναντι αε μια διαδικασία που δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου. Άλλες θα συμφωνήσουν, άλλες θα διαφωνήσουν. Φυσικά εμπλέκονται και άλλα θέματα περί γονεϊκής φιλοσοφίας και η συζήτηση ξεστρατίζει. Όσο για το τι είναι το καλύτερο, υπάρχει μια τεράστια πίεση στους γονείς για αυτό το περιβόητο καλύτερο σε όλους τους τομείς και Το θέμα της διατροφής ίσως είναι και το απλούστερο. Εκτός από το καλύτερο για το παιδί, που είναι στο σύνολό του ανέφικτο, υπάρχει και το καλύτερο για την οικογένεια, που είναι κάτι πιο απτό και εφικτό, γιατί βασίζεται σε πιο συγκεκριμένες καταστάσεις. Αν λοιπόν ένας γονιός κάνει μια επιλογή που δεν φανταζει η ιδανική, αλλά φέρνει το καλύτερο στην οικογένεια, αυτή η επθλογή δεν είναι εγωιστική. Είναι απλούστατα η σωστότερη.

Ως τροφή αναφέρθηκε ότι είναι το καλύτερο για το παιδί, γιατί είναι, όσα μα και μου και αλλά και να πούμε. Αφού πάντως βρε κορίτσι αναγνωρίζεις ότι σε τρομάζει η υπερπληροφόρηση καλό θα ήταν να σταματήσεις να αναζητάς πληροφορίες στο ίντερνετ, δεν διαχειρίζονται όλοι καλά την υπερθεματολογία του και είναι γεγονός πως κάποιους ανθρώπους δεν τους βοηθάει. Αναρωτιέμαι τι ψάχνουμε να βρούμε. Αν μπορεί μια μαμά να είναι καλή εφόσον δεν θηλάσει? Εννοείται και μπορεί!!  Αν πιέζεσαι, είναι ίσως επειδή είσαι πολύ καλά πληροφορημένη για τα οφέλη του θηλασμού όπως επίσης και για τις δυσκολίες που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Από τη μία θες να προσφέρεις στο παιδί σου αυτά τα οφέλη, από την άλλη τρέμεις τις δυσκολίες. Άστο, μην διαβάζεις άλλο, έχεις μάθει αρκετά ως τώρα, ας έρθει η ώρα με το καλό και βλέπεις τότε ποια επιλογή είναι σωστότερη για την οικογένεια σου.

Αυτό λέμε όλες εξ αρχής, απλώς νομίζω δεν έχεις η ίδια συμβιβαστεί με τις τύψεις που ενδεχομένως σου προκαλεί ο φόβος ότι μάλλον δεν θα ακολουθήσεις αυτό που θεωρητικά θα ήταν το "βέλτιστο". Ναι, υπάρχει το ιδανικότερο για την οικογένεια, κι αυτό μπαίνει πάνω από τις μεμονωμένες ανάγκες των μελών της και αποκλίνει φυσικά από το θεωρητικά ιδανικό. Ναι, οι ανάγκες μαμάς, μπαμπά και μωρού μετράνε όλες, με αυτές του νεογέννητου να είναι οι πιο ανελαστικές.

Ας μη φτάσουμε όμως να επενδύουμε με θεωρία τις δικές μας επιλογές για το δικό μας οικογενειακό ιδανικό. Κανείς δεν θα σε κρίνει και δεν πέφτει λόγος σε κανένα για το τι θα κάνεις σπίτι σου τελικά αφού γεννήσεις. Ενημερωνόμαστε και από εκεί και έπειτα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Οι γκουρού και φανατικές π.χ. του φβ, ακόμα κι αν παρεκτρέπονται, έχουν πολλά προσφέρει και μπορούμε να κρατάμε το καλύτερο της πληροφόρησης από αυτά που γράφουν, προσπερνώντας όλα τα άλλα.

Όλες νομίζω όμως ότι εν τέλει λέμε να κρατήσεις και μια πισινή γιατί δεν θα έρθουν όλα τόσο τρομακτικά όσο τα διαβάζεις ή τουλάχιστον όχι όλα μαζί, ότι οι αντοχές σου θα σε εκπλήξουν και ότι στην τελική η γέννηση του μωρού σου θα σε κάνει να υπερβείς σε πολλά τον εαυτό σου.

Απ' την άλλη δεν ξέρω τι θα είναι πιο αγχωτικό και φρενήρες για μια οικογένεια που επιθυμεί μεγάλη προβλεψιμότητα στην πιο απρόβλεπτη περίοδο της ζωής της, αυτή του νεογέννητου, το να αφεθεί να πάει με τη ροή αυτού του νέου πλάσματος ή να τρελαθεί να φέρει με το ζόρι προβλεψιμότητα και πρόγραμμα σε ένα εκ φύσεως πολύ απρόβλεπτο μωράκι;

GCqDp3.png qpsdp2.png

H @Έσπερος έχει απιστευτο δικιο σε ενα ζητημα: στο θεμα των παροχων μητροτητας. Η πληροφορηση κ η παραπληροφορηση ειτε συμβαλλουν ειτε αποθαρρυνουν. Απο την αλλη ομως, οι εργαζομενες μητερες σε ολα τα μηκη κ πλατη αυτου του πλανητη, σε λιγα κρατη απολαμβανουν τα προνομια της προστασιας της μητροτητας. Εγω για παραδειγμα ειμαι σε εναν εργασιακο χωρο οπου η σωρευτικη αδεια- κοινως το 9μηνο μετα τη γεννα- ειναι στη διακριτικη ευχερεια του εργοδοτη.

Ετσι λοιπον, αν επρεπε να γυρισω στο 3μηνο, νομιζω πως θα θηλαζα απλα ενα 3μηνο. Και μην ακουσω για αντλησεις και τετοια γιατι το διαλειμμα που "δικαιουμαστε" ειναι αντε 2 ή 3 5λεπτα, μεσα στο οποιο πρεπει να φας, να κατουρησεις, να ξελαμπικαρεις κτλ κ φυσικα ειναι κ το ζητημα της καθαριοτητας στη μεση. Για τις 10 γεματες ωρες που θα λειπω απο το σπιτι, το στηθος απλα δεν κρατιεται πριν 6μηνο του μωρου. Τη μαστιτιδα την εχεις στο τσεπακι.

Και ναι, ειναι αληθεια, πως οταν ζητησα το 6μηνο, μεχρι να μου εγκρινουν, εκλαιγα γιατι μπορει να επρεπε να γυρισω νωριτερα κ το μωρο θα εμενε οχι μονο χωρις μητρικο γαλα αλλα τοσες ωρες χωρις τη μαμα του. Αλλα χωρις την πληρωμενη αδεια κ χωρις βοηθεια απο μαμα, πεθερα, συζυγο δε νομιζω να συνεχιζα το θηλασμο με τοσα προβληματα που ειχα.

Και κατι τελευταιο πιο συνολικο: ολα αυτα τα ταχα προοδευτικα οτι η εγκυμονουσα δεν ειναι αρρωστη κ μπορει να ανταποκρινεται σε ολα της τα καθηκοντα κ να γεννας στο σπιτι κ να εισαι κ μουτζαχεντιν μετα τη γεννα, κ να θηλαζεις κ να δουλευεις κ να να να εγω τα βλεπω λιγο υποπτα. Ειναι σκετο βασανιστηριο για τη μανα κ εξοικονομηση πορων για τον εργοδοτη, τα ταμεια κ τις ασφαλιστικες.

4 minutes ago, xarouli said:

H @Έσπερος έχει απιστευτο δικιο σε ενα ζητημα: στο θεμα των παροχων μητροτητας. Η πληροφορηση κ η παραπληροφορηση ειτε συμβαλλουν ειτε αποθαρρυνουν. Απο την αλλη ομως, οι εργαζομενες μητερες σε ολα τα μηκη κ πλατη αυτου του πλανητη, σε λιγα κρατη απολαμβανουν τα προνομια της προστασιας της μητροτητας. Εγω για παραδειγμα ειμαι σε εναν εργασιακο χωρο οπου η σωρευτικη αδεια- κοινως το 9μηνο μετα τη γεννα- ειναι στη διακριτικη ευχερεια του εργοδοτη.

Ετσι λοιπον, αν επρεπε να γυρισω στο 3μηνο, νομιζω πως θα θηλαζα απλα ενα 3μηνο. Και μην ακουσω για αντλησεις και τετοια γιατι το διαλειμμα που "δικαιουμαστε" ειναι αντε 2 ή 3 5λεπτα, μεσα στο οποιο πρεπει να φας, να κατουρησεις, να ξελαμπικαρεις κτλ κ φυσικα ειναι κ το ζητημα της καθαριοτητας στη μεση. Για τις 10 γεματες ωρες που θα λειπω απο το σπιτι, το στηθος απλα δεν κρατιεται πριν 6μηνο του μωρου. Τη μαστιτιδα την εχεις στο τσεπακι.

Και ναι, ειναι αληθεια, πως οταν ζητησα το 6μηνο, μεχρι να μου εγκρινουν, εκλαιγα γιατι μπορει να επρεπε να γυρισω νωριτερα κ το μωρο θα εμενε οχι μονο χωρις μητρικο γαλα αλλα τοσες ωρες χωρις τη μαμα του. Αλλα χωρις την πληρωμενη αδεια κ χωρις βοηθεια απο μαμα, πεθερα, συζυγο δε νομιζω να συνεχιζα το θηλασμο με τοσα προβληματα που ειχα.

Και κατι τελευταιο πιο συνολικο: ολα αυτα τα ταχα προοδευτικα οτι η εγκυμονουσα δεν ειναι αρρωστη κ μπορει να ανταποκρινεται σε ολα της τα καθηκοντα κ να γεννας στο σπιτι κ να εισαι κ μουτζαχεντιν μετα τη γεννα, κ να θηλαζεις κ να δουλευεις κ να να να εγω τα βλεπω λιγο υποπτα. Ειναι σκετο βασανιστηριο για τη μανα κ εξοικονομηση πορων για τον εργοδοτη, τα ταμεια κ τις ασφαλιστικες.

Κοιτα όμως τι λες?Αν επρεπε να γυρισεις στο τριμηνο τοτε θα θηλαζες μονο 3 μηνες σωστα?Δε λες ε αφου στο τριμηνο θα παω για δουλεια ας του δωσω κατευθείαν ξενο να ξεμπερδεύουμε.Δεν ξερω αν καταλαβαίνεις τη διαφορα.

xarouli η επιστροφή στην εργασία τα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα, όχι όμως ανέφικτα. Υπάρχουν τρόποι, δεν λέω σε καμιά περίπτωση πως είναι ευχάριστοι ή εύκολοι. Γύρισα στην εργασία μου όταν το μωρό ήταν 4,5 μηνών κι ευτυχώς είχα το περιθώριο να αντλώ όποτε θέλω. Όταν όμως δεν προλάβαινα λόγω φόρτου εργασίας ή δεν έφτανε η ποσότητα που αντλούσα, αντλούσα το βράδυ όσο το μωρό κοιμόταν. Πιέστηκα αλλά είχα το στόχο μου και ο καιρός πέρασε και μπήκαν οι στερεές και σιγά σιγά σταμάτησα να αντλώ. Αν δεν μπορείς να κάνεις παραπάνω ώρα διάλειμμα, εκμεταλλεύεσαι αυτά τα 5λεπτα ώστε να αποσυμφορίσεις το στήθος, ίσως και να βγάλεις κάποια ποσότητα με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής αντλήσεως. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, ούτε δεν θα είσαι καλή μάνα αν δεν το κάνεις -αν είναι δυνατόν!!!- σίγουρα όμως δεν είναι ακατόρθωτο και θέλω να το γράψω για να υπάρχει και αυτή η πλευρά σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θρεντ που ίσως και άλλες μελλοντικές μαμάδες το διαβάσουν/διαβάζουν και θέλουν όλες τις πληροφορίες. Να ξέρουν ότι γίνεται και παραγίνεται ακόμα κι αν επιστρέψουν στο δίμηνο.

Ε, ναι, το θεωρω ως δεδομενο για το πρωτο επιπεδο. Παντως, να προσθεσω οτι και σε επιπεδο πληροφορησης εμενα με βοηθησε περισσοτερο ο μπαμπας μου που ηξερε απο αγελαδες :shock: και γυναικες μεγαλες σε ηλικια που ηξεραν καποια πραγματα εμπειρικα. Αυτο λειπει απο τη γενια μας, αλλα νομιζω οι μικροτερες αδερφες, ανιψιες κορες μας κοκ, θα την εχουν αυτη τη συλλογικη εμπειρια

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...