Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός


Recommended Posts

 

 

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Ασφαλής, Υγιής, Εφαρμόσιμος

 

 Ο χρυσός φιόγκος είναι ένα ιδανικό σύμβολο του χρυσού κανόνα για τον αποκλειστικό και συνεχή μητρικό θηλασμό. Η μια θηλιά συμβολίζει την μητέρα και η άλλη το παιδί. Ο κόμπος συμβολίζει την υποστήριξη του πατέρα, της οικογένειας, της κοινωνίας. Η μία άκρη συμβολίζει την προσθήκη των στερεών τροφών μετά τους έξι μήνες και η άλλη τον οικογενειακό προγραμματισμό για μια νέα εγκυμοσύνη μετά τα τρία έως πέντε χρόνια.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2002, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNICEF επιβεβαίωσε την δέσμευσή της στην προστασία και προώθηση του μητρικού θηλασμού, προσυπογράφοντας την Παγκόσμια Στρατηγική για την Βρεφική και Νηπιακή Διατροφή (Global Strategy on Infant and Child Feeding). Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και η συνέχισή του με τις κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές συμβάλουν σημαντικά στην επιβίωση, την υγεία, την διατροφή και τη συναισθηματική ευημερία του μικρού παιδιού.

 

Η UNICEF συμμετέχει στην Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance form Breastfeeding Action - WABA) και τα μέλη της σε 120 χώρες του κόσμου στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2004.

 

Ο σκοπός της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού:

 

Σε πολλές χώρες ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός δεν είναι συχνός.

Έτσι αυτό το χρόνο η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει σκοπό να βοηθήσει τον καθένα να καταλάβει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, να πιστέψει στα πλεονεκτήματα του και να βρει τρόπους να υποστηρίξει και ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάσουν αποκλειστικά.

 

  • Αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός Ασφαλής, Υγιής και Εφαρμόσιμος

 

 

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ασφαλής, υγιής και εφαρμόσιμος τρόπος για να σιτιστεί ένα μωρό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Αλλά ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για περισσότερο από τους έξι μήνες και η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), συνιστούν ότι ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο ή και πλέον χρόνια.

 

  • Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ασφαλής!
    Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Για τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό η μητέρα δίνει την ιδανική προστασία στο μωρό της με το πρωτόγαλα που είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα. Η ποσότητα του πρωτογάλατος είναι μικρή, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά είναι πιο υγιή από τα μωρά που σιτίστηκαν με τεχνητή η μικτή διατροφή που είναι πιο συχνά άρρωστα με διάρροια, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.
     
    Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει υγεία!
    Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή. Τα μωρά που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν από μελλοντική παχυσαρκία όπως τα μωρά τεχνητής διατροφής, έχουν μικρότερη συχνότητα αλλεργιών και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
     
    Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι εφαρμόσιμος!
    Η μητέρα μπορεί να εξασφαλίσει συνεχώς καλό γάλα οποιαδήποτε και αν είναι η διατροφή της και δεν πρέπει να ανησυχεί για το κόστος τεχνητού γάλακτος, ακόμη το κόστος των επιπλέον φαγητών για αυτή είναι μικρό.

 

 

Τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται καλά όταν σιτίζονται με αυτό τον τρόπο. Οι μητέρες μπορούν να πετύχουν και τα δυο δηλαδή, τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και την συνέχιση του όταν γνωρίζουν πόσο πολύτιμος είναι, όταν γνωρίζουν πώς να θηλάσουν και όταν τους δώσουμε την κατάλληλη υποστήριξη.

 

Οι ειδικοί τώρα συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα εξασφαλίζει όλα όσα ένα μωρό φυσιολογικά χρειάζεται τους πρώτους έξι μήνες, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον υγρά ή συμπληρωματικές τροφές σε αυτή τη περίοδο. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει ότι στο μωρό δίνεται μόνο μητρικό γάλα από την μητέρα του, η μια τροφό ή μητρικό γάλα που έχει συλλεχθεί και καμία άλλη στερεά ή υγρή τροφή.

 

Πολλές μητέρες βρίσκουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες πολύ απλό. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν το μωρό τρέφεται σωστά και δεν υπάρχουν δυσκολίες και έξοδα προετοιμασίας τροφών που δεν είναι απαραίτητες.

 

  • Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για τη μητέρα. Μπορεί να προλάβει μια νέα εγκυμοσύνη κατά τους έξι πρώτους μήνες καθυστερώντας την έναρξη της εμμήνου ρήσεως. Επίσης βοηθάει την μητέρα να χάσει τα επιπλέον κιλά που πήρε από την εγκυμοσύνη. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, ωοθηκών και πιθανόν την οστεοπόρωση.

 

 

  • Γιατί πολλά μωρά δεν θηλάζουν αποκλειστικά;

 

 

  • Γιατί οι μητέρες, επαγγελματίες υγείας, η οικογένεια, η κοινωνία, δεν γνωρίζουν τι είναι αποκλειστικός μητρικός θηλασμός ή τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δεν γνωρίζουν αρκετά για το ποιος τρόπος εφαρμογής του είναι ο καλύτερος, πότε πρέπει να ξεκινήσει, για το τι πρέπει να κάνουν οι μητέρες όταν έχουν δυσκολίες και έτσι δεν είναι σε θέση να παρέχουν την συμβουλή ή την υποστήριξη που χρειάζεται.

 

 

  • Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
    Το 2002 η WHO και η UNICEF θέσπισαν παγκόσμια στρατηγική για τη διατροφή νεογέννητων και μικρών παιδιών με την οποία προτρέπουν τις κυβερνήσεις και άλλους να αποδεχτούν να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για 6 μήνες καθώς και την συνέχιση του για δύο χρόνια.

 

 

  • Γιατί όλοι πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες ή δεν πιστεύουν ότι οι μητέρες έχουν αρκετό γάλα για τόσο διάστημα. Επίσης δεν αξιολογούν το ότι είναι βλαβερά τα συμπληρώματα διατροφής και τα υγρά.
  • Γιατί οι μητέρες πρέπει να επιστρέφουν στην εργασία τους πριν τους έξι μήνες ή να λείπουν από το σπίτι.
  • Γιατί εμπορικές διαφημίσεις μεταφέρουν το μήνυμα ότι είναι προτιμότερο να δίδεται στα μωρά μητρικό γάλα αλλά και γάλα ξένο παρά αποκλειστικά μητρικό γάλα.

 

 

Πετυχαίνοντας το χρυσό κανόνα!

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι το φυσιολογικό.

 

Οι μητέρες χρειάζονται γνώση και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μπορέσουν να θηλάζουν αποκλειστικά και να αντισταθούν στην πίεση και στον πειρασμό να δώσουν άλλα φαγητά. Αυτό είναι δυνατόν όταν ο καθένας (επαγγελματίας υγείας, οικογένεια, κοινωνία) είναι πληροφορημένος σωστά και όταν ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι κοινωνικός κανόνας.

 

Ο μητρικός θηλασμός πετυχαίνει:

 

  • ΟΤΑΝ η μητέρα και το μωρό έρθουν σε επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά το τοκετό και αρχίσει ο μητρικός θηλασμός μέσα στην πρώτη μισή ώρα. Το ερέθισμα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει η παραγωγή μητρικού γάλακτος και το μωρό να πάρει το πρωτόγαλα.
  • ΟΤΑΝ το μωρό είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος και μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά με αργές ήπιες θηλαστικές κινήσεις.
  • ΟΤΑΝ το μωρό μπορεί να θηλάσει όποτε θέλει μέρα-νύχτα. Αυτό ονομάζεται ελεύθερος και απεριόριστος θηλασμός. Είναι ευκολότερος εάν το μωρό είναι δίπλα στην μητέρα του.
  • ΟΤΑΝ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει χρονικά όσο θέλει σε κάθε γεύμα και να αφήνεται να αποφασίσει εάν θα φάει από τον ένα ή και τους δύο μαστούς.
  • ΟΤΑΝ στο μωρό δεν δίνουμε πιπίλες οι οποίες το κάνουν να ενδιαφέρεται λιγότερο για το θηλασμό.

 

 

Εάν ένα μωρό θηλάζει τότε υπάρχει αρκετό μητρικό γάλα και το μωρό μεγαλώνει καλύτερα. Το μωρό ουρεί το λιγότερο έξι φορές την ημέρα και έχει κένωση. Δεν υπάρχει ανησυχία αν το μωρό δεν έχει κένωση κάθε ημέρα. Ο μητρικός θηλασμός προάγει το δέσιμο μεταξύ μητέρας-παιδιού και βοηθάει τη μητέρα να ευχαριστηθεί την μητρότητα και προάγει τον αυτοσεβασμό της.

 

Πότε δεν επιτυγχάνεται ο χρυσός κανόνας;

 

Εάν δοθούν άλλα φαγητά ή υγρά τους πρώτους έξι μήνες, αυτά αντικαθιστούν τον μητρικό θηλασμό και η διατροφή του μωρού δεν ακολουθεί τον χρυσό κανόνα. Τα μωρά θηλάζουν λιγότερο και το γάλα παραμένει στους μαστούς οι οποίοι και διογκώνονται με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερο γάλα και η μητέρα αρχίζει σκέπτεται ότι δεν έχει αρκετό γάλα. Τα μωρά δεν αναπτύσσονται καλά όπως τα μωρά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και είναι πολύ συχνότερα άρρωστα.

 

Παρόμοια, η μη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος συχνά αφήνει ανικανοποίητο το μωρό και τη μητέρα υποθέτει ότι δεν έχει αρκετό γάλα και δίνει άλλες τροφές. Η σωστή τοποθέτηση προλαμβάνει το παραπάνω πρόβλημα καθώς και άλλα προβλήματα όπως τραυματισμένες θηλές και μαστίτιδα.

 

Αποκλειστικός θηλασμός σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις:

 

  • Τα χαμηλού βάρους γέννησης μωρά αναπτύσσονται και είναι υγιέστατα όταν θηλάζουν αποκλειστικά. Άλλου τύπου υποστηρικτική διατροφή μπορεί να χρειάζεται τις πρώτες ημέρες πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση του μωρού. Συμπληρώματα όπως Ca, P ίσως χρειάζονται και μπορούν να δίδονται με το μητρικό γάλα. Τα αποθέματα Fe τα οποία αποκτούν τα μωρά από τις μητέρες τους είναι μικρότερα των φυσιολογικών έτσι συμπλήρωμα του μπορεί να χρειάζονται από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

 

 

  • Η εργασία δεν πρέπει να είναι εμπόδιο
    Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι επιτυχής για τις γυναίκες που δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως ή που μπορούν να είναι με τα μωρά τους περισσότερο χρόνο. Είναι πιο δύσκολο όταν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στην δουλειά της σύντομα αμέσως μετά το τοκετό. Τότε πρέπει να σκεφτεί να συλλέγει το γάλα για να το δίνει κάποιος άλλος στο μωρό όταν εκείνη λείπει. Η συλλογή του μητρικού γάλακτος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ευκολίες αλλά μόνο ένα φιλικό για τη μητέρα εργασιακό χώρο ο οποίος να εξασφαλίζει άνεση και να τη βοηθάει να νιώθει αυτοπεποίθηση.

 

 

  • Τα πρόωρα μωρά (8 εβδομάδων πρόωρα) μπορούν να κάνουν θηλαστικές κινήσεις στο στήθος. Τα νεογνά που είναι 4 εβδομάδων πρόωρα μπορούν να θηλάσουν μόνα τους στο στήθος. Τα γεύματα χρειάζεται να είναι πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο από ότι στα μεγαλύτερα μωρά. Εάν ένα μωρό δεν μπορεί να πάρει όλα τα γεύματα του από το στήθος η μητέρα μπορεί να βγάζει μητρικό γάλα και να το σιτίζει με το κύπελλο. Μητέρες που έχουν διδαχθεί πως να βγάζουν το γάλα και να το δίνουν με το κύπελλο είναι κατάλληλες να διδάξουν και σε άλλες μητέρες την τεχνική.
  • Σε μωρά που δεν εκτίθενται σε ήλιο θα πρέπει να χορηγηθεί βιταμίνη D για να προληφθούν ραχίτιδες.

 

 

  • Υποστήριξη στις μητέρες! Η μητέρα χρειάζεται υποστήριξη - καθησύχαση πριν, κατά και μετά το τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Υποστηρικτική συντροφιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ελάττωση του στρες κατά τον τοκετό βοηθούν τη μητέρα να προετοιμαστεί για το θηλασμό αμέσως μετά το τοκετό. Επαγγελματίες υγείας, οικογένεια, κοινωνία και υποστηρικτικά γκρουπ γυναικών βοηθούν ακούγοντας τις ανησυχίες και ενθαρρύνοντας τις να θηλάσουν αποκλειστικά. Η μητέρα μπορεί επίσης να χρειάζεται βοήθεια στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ή στην φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας.

 

 

  • Μητρικός Θηλασμός: Η καλύτερη αρχή για τη ζωή!

 

 

Η UNICEF υπολογίζει πως αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών που τρέφουν τα παιδιά τους κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους αποκλειστικά με θηλασμό, τουλάχιστον 1.300.000 παιδικές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν μόνο αυτή τη χρονιά.

 

Εκτεταμένες επιστημονικές αποδείξεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν τεκμηριώσει τα ποικίλα και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, στα βρέφη, τις μητέρες, τις οικογένειες και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Αυτά περιλαμβάνουν υγειονομικά, διατροφικά, ανοσολογικά, αναπτυξιακά, ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

 

Για παράδειγμα, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου) η UNICEF επεσήμανε τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών που δείχνουν πως η σωστή πρώιμη διατροφή των βρεφών και ιδιαίτερα ο αποκλειστικός και συνεχιζόμενος θηλασμός, σχετίζονται με μικρότερη παχυσαρκία και μείωση και άλλων παραγόντων κινδύνου για την καρδιά καθ' όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και κατά την ενηλικίωση. Αυτές οι τελευταίες έρευνες προέρχονται από την ALSPAC (Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο) και ανάλυση για την παιδική παχυσαρκία του CDC (Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών). Ερευνητές της ALSPAC εκτίμησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 παιδιών κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού στην αρτηριακή πίεση, ένα σημαντικό παράγοντα στα καρδιακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εκπληκτικά: Αφού έλαβαν υπόψη πολλούς πιθανούς παράγοντες σε μητέρες και παιδιά, υπήρξε μετρήσιμη μείωση της αρτηριακής πίεσης για κάθε 3 μήνες μητρικού θηλασμού μεταξύ των παιδιών, στην ηλικία των 7 ετών. Μοναχά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό αποτιμάται σε μείωση 10.000 θανάτων κάθε χρόνο.

 

Μόνο πλεονεκτήματα

 

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως το ανθρώπινο γάλα και ο θηλασμός των βρεφών παρέχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από ένα μεγάλο αριθμό από οξείες και χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών ή/και την σοβαρότητα των κρουσμάτων διάρροιας, αναπνευστικών λοιμώξεων και πολλών άλλων ασθενειών. Επιπρόσθετα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πιθανή προστατευτική επίδραση της διατροφής με ανθρώπινο γάλα ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, αλλεργικές ασθένειες, χρόνιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος και άλλες σοβαρές ασθένειες. Εκτός όμως από τα άμεσα οφέλη στην υγεία των παιδιών και των μητέρων, ο μητρικός θηλασμός παρέχει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στο κράτος, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της ελάττωσης των ωρών απουσίας των υπαλλήλων για τη φροντίδα των ασθενών παιδιών. Η σημαντικά μικρότερη εμφάνιση ασθενειών στα θηλάζοντα βρέφη επιτρέπει στους γονείς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα υπόλοιπα παιδιά και τα οικογενειακά καθήκοντα και μειώνει την απουσία των γονέων από την εργασία τους και την απώλεια εισοδήματος. Τα άμεσα οικονομικά οφέλη στην οικογένεια είναι επίσης σημαντικά.

 

  • Η Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση υπέρ του Θηλασμού (WABA) προτρέπει για την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα για την Εμπορία Υποκατάστατων Γάλακτος και των σχετικών αποφάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης μετά το 1995. Επιμένει στην προστασία των γυναικών που θηλάζουν από τις μεθόδους διαφήμισης και προώθησης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και της πρακτικής του ταΐσματος με μπουκάλι.

 

 

  • Αποκλειστικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

 

 

  • Η καλή θέση στο μαστό βοηθά τον θηλασμό.

 

 

  • Η θηλή να είναι περισσότερο εμφανής από το επάνω μέρος του στόματος του μωρού.
  • Το στόμα του μωρού να είναι καλά ανοιχτό.
  • Το κάτω χείλος να είναι ελαφρά «γυρισμένο» προς τα έξω.
  • Το πιγούνι να ακουμπά το μαστό.

 

 

Αποτελεσματικός θηλασμός: αργός θηλασμός με διαστήματα παύσης.

 

Καλή θέση:

 

  • Το σώμα του μωρού να είναι σε ευθεία στάση (όχι λυγισμένο).
  • Το μωρό να είναι στραμμένο προς το μαστό κοιτώντας την μητέρα του στα μάτια.
  • Το σώμα του μωρού να είναι κοντά στο σώμα της μητέρας.
  • Να υποβαστάζεται όλο το σώμα του μωρού (όχι μόνο το κεφάλι ή το κάτω μέρος του σώματος του).

 

 

Όταν το βρέφος δεν θηλάζει

Η τεχνητή διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του βρέφους συνδέεται με την εμφάνιση των παρακάτω φαινομένων:

 

  • περισσότερες διάρροιες
  • περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις
  • περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας
  • περισσότερες ωτίτιδες
  • περισσότερες αλλεργίες
  • περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας δυσπεψίας
  • περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη
  • περισσότερες νοσηλείες σε νοσοκομεία

 

 

  • Το ανθρώπινο γάλα υπερέχει μοναδικά για τη διατροφή των βρεφών και είναι απόλυτα εξειδικευμένο, οποιοσδήποτε άλλος εναλλακτικός τρόπος διατροφής έχει τρομακτική διαφορά από αυτό.

 

 

  • Από τη Διακήρυξη Innocenti για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, 1990
    "Αναγνωρίζεται ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια μοναδική διαδικασία που:

 

 

  • Αποτελεί ιδανικό μέσο διατροφής για τα βρέφη και συνεισφέρει στην υγιεινή τους ανάπτυξη και εξέλιξη.
  • Ελαττώνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των λοιμωδών νόσων, μειώνοντας τη βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
  • Συνεισφέρει στην υγεία των γυναικών, ελαττώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και ωοθηκών και παρατείνει τα διαστήματα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες.
  • Προσφέρει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη προς την οικογένεια και τις κοινότητες.

 

 

  • Διακηρύσσουμε ότι: ... Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να τρέφουν αποκλειστικά με το γάλα τους τα παιδιά τους, από τη γέννηση ως την ηλικία των 4-6 μηνών. Μετά, τα παιδιά πρέπει να συνεχίζουν το θηλασμό, ενώ συγχρόνως θα λαμβάνουν σωστή και ικανοποιητική σε ποσότητα συμπληρωματική τροφή μέχρι τα 2 χρόνια της ηλικίας τους ή και περισσότερο. Τα παραπάνω μπορεί να επιτευχθούν αν δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον συνειδητότητας και υποστήριξης. Απαιτείται σε πολλές χώρες να ενισχυθεί η "κουλτούρα θηλασμού" και να υπερασπισθεί με σθένος από την εισβολή της "κουλτούρας του μπουκαλιού" ... Προϋποθέτει την απομάκρυνση εξαναγκασμών και επιδράσεων που αναστατώνουν συχνά με δυσδιάκριτο και έμμεσο τρόπο τις αντιλήψεις για τη συμπεριφορά ως προς το μητρικό θηλασμό. Απαιτείται ευαισθησία και συνεχής επαγρύπνηση και μια πλατιά στρατηγική πληροφόρησης που θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό από το σύστημα υγείας, το χώρο εργασίας και την κοινότητα. Οι αρχές πρέπει να παρακινηθούν να ενσωματώσουν την πολιτική προώθησης του μητρικού θηλασμού στη γενική τους πολιτική υγείας και ανάπτυξης ... Όλοι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν οι πολιτικές υπέρ του μητρικού θηλασμού."

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 2,7k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Ένα μόνο μπουκάλι με ξένο γάλα μπορεί να είναι η αρχή για πολλά προβλήματα:

 

"Just One Bottle Wonʼt Hurt"---or Will It?

 

Infant formula should not be given to a breastfed baby before gut closure occurs ...

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Διαφημίσεις

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε ολους.Το μωρό μου ειναι 3 μηνων και το θηλάζω.Επεστρεψα όμως στην εργασια μου και τις ώρες που λείπω του δίνει ο σύζυγος μου ένα γεύμα απο το δικό μου γάλα και ένα με ξένο.Παρατήρησα όμως ότι το ξένο γάλα το κανει εμετό και σήμερα μου εμφάνισε κοκκινίλες στο λαιμό και λίγες στο κορμακι του..Εχει συμβεί σε καμία άλλη μαμά αυτο?Δυστυχώς δε μπορώ να συλλέξω μητρικό γάλα για 2 γεύματα.Να σημειώσω το εξής..Πίνει περίπου 150 γραμμαρια μητρικο τη φορα.Τι μπορώ να κάνω?Μου είπε να πάρω ενα υποαλλεργικο γάλα ΗΑκαι να του δίνω οπωσδήποτε συμπλήρωμα διοτι σε σχεση με τη προηγούμενη φορά πήρε πολύ λιγότερο βάρος.το προηγούμενο μήνα πήρε 700 γραμμαρια ενώ αυτο το μήνα 400γραμμ.Επίσης με ρώτησε ανα πόση ώρα πεινάει..και εγώ του είπα ανα 2.5 ωρες.Δε θελω σε καμια περίπτωση να τον βάλω απο τόσο μικρό σε ξένο γάλα..αλλα τι να κάνω??με φόβησε και ο παιδιατρος..Ηelp!!!!

Link to comment
Share on other sites

απάντησε αν θέλεις σε αυτές τις ερωτήσεις http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=925933#post925933

 

τι εννοείς ότι δεν μπορείς να συλλέξεις γάλα για 2 γεύματα; ότι δεν έχεις χρόνο για περισσότερες αντλήσεις; ποιο θήλαστρο χρησιμοποιείς; στη δουλειά μπορείς να αντλείς, υπάρχει κάποιος χώρος και ψυγείο;

 

Το υποαλλεργικό γάλα βρωμάει αρκετά και το μωρό λογικά δεν θα το θέλει. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσει και σε αυτό αλλεργία

jv42p3.png

DfUyp2.png

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να συλλέξω στο καπακι 2 γευματα 150γραμμαριων.το ένα μπορω αλλα το δευτερο θα πρεπει να μαζεύω λιγο λιγο ολη μερα για να το συμπληρωσω.Και οταν παραλληλα θηλάζω..μετα είναι λιγο δύσκολο.Ο μικρός δεν αφήνει σχεδον καθολου στο στήθος.Με τη δουλεια δεν έχω προβλημα.μπορω και να συλλέξω και να αποθηκεύσω(απο άποψη άνεσης και χωρου).Χρησιμοποιώ το χειροκινητο Ηarmony της medela.εχεις να μου προτεινεις καποια λύση?Σε ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

επειδή εγώ δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με αντλήσεις, καλύτερα να γράψεις και σε αυτό το θέμα http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=25473 και να διαβάσεις, αφορά περιπτώσεις επιστροφής στη δουλειά και άντλησης.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να συλλέξω στο καπακι 2 γευματα 150γραμμαριων.το ένα μπορω αλλα το δευτερο θα πρεπει να μαζεύω λιγο λιγο ολη μερα για να το συμπληρωσω.Και οταν παραλληλα θηλάζω..μετα είναι λιγο δύσκολο.Ο μικρός δεν αφήνει σχεδον καθολου στο στήθος.Με τη δουλεια δεν έχω προβλημα.μπορω και να συλλέξω και να αποθηκεύσω(απο άποψη άνεσης και χωρου).Χρησιμοποιώ το χειροκινητο Ηarmony της medela.εχεις να μου προτεινεις καποια λύση?Σε ευχαριστω εκ των προτερων

 

Είναι φυσιολογικό να μην μπορείς να συλλέξεις 2 γεύματα των 150 "στο καπάκι". Μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες του προγράμματός σου (θηλασμούς - αντλήσεις - δουλειά) για να σου πω κάποια ιδέα;

Γράψε αν θέλεις στο "Eπιστροφή στην Εργασία" για να μην μπερδεύουμε τα θέματα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δε μπορώ να συλλέξω στο καπακι 2 γευματα 150γραμμαριων.το ένα μπορω αλλα το δευτερο θα πρεπει να μαζεύω λιγο λιγο ολη μερα για να το συμπληρωσω.Και οταν παραλληλα θηλάζω..μετα είναι λιγο δύσκολο.Ο μικρός δεν αφήνει σχεδον καθολου στο στήθος.Με τη δουλεια δεν έχω προβλημα.μπορω και να συλλέξω και να αποθηκεύσω(απο άποψη άνεσης και χωρου).Χρησιμοποιώ το χειροκινητο Ηarmony της medela.εχεις να μου προτεινεις καποια λύση?Σε ευχαριστω εκ των προτερων

 

Στα γρήγορα να πω ότι εφόσον έχεις άνεση στη δουλειά, ίσως ένα καλό σχέδιο είναι να αντλείς ένα γεύμα νωρίς το πρωί, που βοηθάνε οι ορμόνες περισσότερο και ένα στη δουλειά, που έχεις την ησυχία σου και σε βοηθάει και η ροή, εφόσον έχεις να θηλάσεις για ώρες. Μια άλλη λύση είναι να αντλείς από το ένα στήθος, όταν το μωρό θηλάζει από το άλλο, οπότε πάλι σε βοηθούν οι συνθήκες να μαζεύεις περισσότερο γάλα με τη μια. Και σίγουρα θα έκανε διαφορά, αν είχες καλύτερο θήλαστρο.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Στα γρήγορα να πω ότι εφόσον έχεις άνεση στη δουλειά, ίσως ένα καλό σχέδιο είναι να αντλείς ένα γεύμα νωρίς το πρωί, που βοηθάνε οι ορμόνες περισσότερο και ένα στη δουλειά, που έχεις την ησυχία σου και σε βοηθάει και η ροή, εφόσον έχεις να θηλάσεις για ώρες. Μια άλλη λύση είναι να αντλείς από το ένα στήθος, όταν το μωρό θηλάζει από το άλλο, οπότε πάλι σε βοηθούν οι συνθήκες να μαζεύεις περισσότερο γάλα με τη μια. Και σίγουρα θα έκανε διαφορά, αν είχες καλύτερο θήλαστρο.

 

Συμφωνώ και επαυξάνω :P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος

40 και 5 ημέρες !!!

Β. Το φύλο του βρέφους

αγοράκι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

ΚΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.

ολική

 

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη

τιμή και ποια η ελάχιστη.

καθόλου

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

όχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

25/11 --> 3970

 

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

7-8

 

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

7

 

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

πέρνει 1 φορά 80-90 μλ

 

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

 

80-100μλ

 

 

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

medela baar ένα μικρό είναι

 

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

2

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

2 τα μεσάνυχτα και συνήθως 5 τα ξημερώματα

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

10-15 λεπτα

 

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

5-6

 

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

7-8

 

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΟΛΥ!:)__________________

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

γεια σασ εχω καποιεσ αποριεσ μπορει να μου απαντησει καποιοσ? η μικρη μου ειναι 33 ημερων τη θηλαζω αποκληστικα,δεν ξερουμε ποσο ακριβωσ γεννηθηκε η 2800 η 3000 κιλα και δε τη ζυγησανε οταν φυγαμε απο τη κλινικη οποτε δε ξερουμε ουτε ποσα εχασε!πηγαμε στισ 17 μερεσ στον παιδιατρο και ηταν 3050 και μασ ειπε οτι δε τησ φτανει το γαλα μου,το βρηκα λιγο χαζο γιατι δε ξεραμε τα ακριβη κιλα οποτε πωσ εβγαλε το συμπερασμα αυτο?συμβουλευτικα μια μαια και τοτε αρχισα και εγω να βγαζω με το θηλαστρο και να τησ δινω συμληρωμα μετα απο καθε γευμα,τελικα αλλαξα παιδιατρο και στισ 20 μερσ ηταν 3170 μου ειπε να σταματισω το μπιμπερο γιατι δε θα θελει το στηθοσ μου και τησ το εδινα με καθετηρα σητισησ 10 γραμαρια μετα απο καθε γευμα.στησ 28 μερεσ η μικρη μου ζυγηζε 3400 και παλι η παιδιτροσ μου ειπε οτι ειμαστε στα ορια τισ πεινασ και μου ζητησε να τισ δινω 20 γραμμαρια.να σασ πω οτι τρωει καθε 3,4 ωρεσ κανει 6,7 φορεσ κακα και περιπου 10 φορεσ τσισια καπου καπου μου εκανε και πρασινα κακα,τι σημαινει αυτο?η παιδιατροσ μου ειπαι οτι πειναει.ορισμενεσ φορεσ επεφτε σε λιθαργο, την εβαζα στο στηθοσ μου εκανε δυο ρουφιξιεσ και κοιμοταν. τη ξυπνουσα εκλαιγε και ξανα κοιμοταν μπορει και για 5 ωρεσ ενω η παιδιατροσ μου ειπε να τη ξυπναω καθε 2-3 ωρεσ, τι να κανω σε αυτη τι περιπτωση?.εχω κουραστει πιο πολυ ψυχολογηκα πολυ κλαμα σας λεω!τελειωνοντασ νομιζω οτι το παιδακι μου ειναι μια χαρα στα κιλα του,αλλα γιατι κοιματε τοσο πολυ ωρεσ ωρεσ?

Link to comment
Share on other sites

γεια σασ εχω καποιεσ αποριεσ μπορει να μου απαντησει καποιοσ? η μικρη μου ειναι 33 ημερων τη θηλαζω αποκληστικα,δεν ξερουμε ποσο ακριβωσ γεννηθηκε η 2800 η 3000 κιλα και δε τη ζυγησανε οταν φυγαμε απο τη κλινικη οποτε δε ξερουμε ουτε ποσα εχασε!πηγαμε στισ 17 μερεσ στον παιδιατρο και ηταν 3050 και μασ ειπε οτι δε τησ φτανει το γαλα μου,το βρηκα λιγο χαζο γιατι δε ξεραμε τα ακριβη κιλα οποτε πωσ εβγαλε το συμπερασμα αυτο?συμβουλευτικα μια μαια και τοτε αρχισα και εγω να βγαζω με το θηλαστρο και να τησ δινω συμληρωμα μετα απο καθε γευμα,τελικα αλλαξα παιδιατρο και στισ 20 μερσ ηταν 3170 μου ειπε να σταματισω το μπιμπερο γιατι δε θα θελει το στηθοσ μου και τησ το εδινα με καθετηρα σητισησ 10 γραμαρια μετα απο καθε γευμα.στησ 28 μερεσ η μικρη μου ζυγηζε 3400 και παλι η παιδιτροσ μου ειπε οτι ειμαστε στα ορια τισ πεινασ και μου ζητησε να τισ δινω 20 γραμμαρια.να σασ πω οτι τρωει καθε 3,4 ωρεσ κανει 6,7 φορεσ κακα και περιπου 10 φορεσ τσισια καπου καπου μου εκανε και πρασινα κακα,τι σημαινει αυτο?η παιδιατροσ μου ειπαι οτι πειναει.ορισμενεσ φορεσ επεφτε σε λιθαργο, την εβαζα στο στηθοσ μου εκανε δυο ρουφιξιεσ και κοιμοταν. τη ξυπνουσα εκλαιγε και ξανα κοιμοταν μπορει και για 5 ωρεσ ενω η παιδιατροσ μου ειπε να τη ξυπναω καθε 2-3 ωρεσ, τι να κανω σε αυτη τι περιπτωση?.εχω κουραστει πιο πολυ ψυχολογηκα πολυ κλαμα σας λεω!τελειωνοντασ νομιζω οτι το παιδακι μου ειναι μια χαρα στα κιλα του,αλλα γιατι κοιματε τοσο πολυ ωρεσ ωρεσ?

 

οι πάνες του μωρού είναι πάρα πολύ καλές!!!

βάλε σε παρακαλώ τις ζυγίσεις με τις ημερομηνίες γιατί τώρα δεν καταλαβαίνω.

διόρθωσε με αν κάνω λάθος.....

το μωρό γεννήθηκε ας πούμε 6/12/10 έστω 3000

23/12/10 ήταν 3050

26/12/10 3170

και 3/1/11 3400

(έτσι καταλαβαίνω από αυτά που γράφεις)

άρα δηλ πέρνει 35 γρ την ημέρα το ελάχιστο αναμενομένο είναι 22 και το ανώτατο 34,2.......

παίρνει δηλ. πολύ πολύ καλό βάρος

τι εννοεί λοιπόν στα όρια της πείνας:shock::shock::shock:

μπορείς σε παρακαλώ να διορθώσεις αν έχω κάνει κάπου λάθος.........

για να συνεχίσουμε τη συζύτηση

επίσης 10 μλ συμπλήρωμα είναι μια κουταλιά της σούπας γάλα .......δεν έχει νόημα!!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

και επειδή διαβάζω ξανά και ξανά το μήνυμά σου και "φουντώνω" :evil:

"μωρό στα όρια της πείνας" σημαίνει μωρό που δεν τρέφεται επαρκώς ........σε αυτό το μωρό δεν προτείνεις 20 μλ συμπλήρωμα!!!!!!!

σου βάζω το λινκ όπου θα δεις τα σχετικά με το βάρος

http://www.kellymom.com/babyconcerns/growth/weight-gain-metric.html

επίσης να ζητήσεις από τον όποιον παιδίατρο παρακολουθεί το μωρό να συμπληρώνει το βάρος και στην καμπύλη για να είσαι σε θέση άμεσα να ελέγχεις τα λεγόμενα.....

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον σας.οι ημερομηνιες ειναι οι εξης 7/12/10 3000

24/12/10 3050

28/12/10 3170

5/1/11 3400

εδω και 2 ημερες εχω κοψει το συμπληρωμα(μπιμπερο+καθετηρα) γιατι συγχυζοταν, δεν επιανε το στηθος + εκλαιγε.

για το καθετηρα σου αναφερω οτι ετσι μας ειπε οτι λεγεται.(ειναι 1 λεπτο σωληνακι που συνδεω τη συρηγγα)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον σας.οι ημερομηνιες ειναι οι εξης 7/12/10 3000

24/12/10 3050

28/12/10 3170

5/1/11 3400

εδω και 2 ημερες εχω κοψει το συμπληρωμα(μπιμπερο+καθετηρα) γιατι συγχυζοταν, δεν επιανε το στηθος + εκλαιγε.

για το καθετηρα σου αναφερω οτι ετσι μας ειπε οτι λεγεται.(ειναι 1 λεπτο σωληνακι που συνδεω τη συρηγγα)

 

Άρα σωστά κατάλαβα..........΄(με διαφορά 1-2 μέρες)

το μωρό ανέκτησε το βάρος γέννησης φυσιλογικά στις 15 μέρες, και η πρόσληψη βάρους του γενικά είναι 30γρ την ημέρα που είναι πολύ ικανοποιητικό!!!!

πέραν του βάρος οι πάνες σας δείχνουν πολύ καλή πρόσληψη γάλακτος

δεν ξέρω κορίτσι μου γιατί σε ταλαιπώρησε έτσι με το συμπλήρωμα αλλά τα 10μλ ανά γεύμα είναι μια αλλαγή στήθους............δηλ. αν το μωρό π.χ έχει πάρει και απο τα δυο στήθη αλλά δεν δίχνει ικανοποιημένο επιστρέφεις στο πρώτο για να πάρει και αυτά τα 10μλ....

το μωρό σου δεν είναι ληθαργικό λόγω ασιτίας εκτός και αν είχατε κάποιο θέμα με ίκτερο που δεν αναφέρεις οπότε θα μπορούσε να δικαιολογήσει την υπνηλία. σύμφωνα με τις πληρφορίες που έδωσες δίχνει ότι απλά κοιμάται........ έχε στο νου σου τα γεύματά του. να το βάζεις στο στήθος από 8-12 φορές (όχι λιγότερο από 8 αν κοιμάται πολύ (παραπάνω από 3 ώρες την ημέρα ή 4-5 τη νύχτα) ή το βάζεις να θηλάσει κοιμισμένο ή το ξυπνάς εσύ μέχρι να πάτε 2 μηνών και να έχει φτιάξει ένα "πρόγραμμα" από μόνο του που να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. θα σου έλεγα να κόψεις το θήλαστρο και τα συμπλήρωμα και να θηλάζεις το μωρό σου αρκετά συχνά (όχι λιγότερο από 8 φορές). να ακους το ένστικτό σου και το μωρό σου.....προσπάθησε να μην το ζεσταίνεις πολύ για να ξυπνάει πιο εύκολα και χάνει γεύματα λόγω ύπνου.

δες και ένα λινκ

 

http://www.breastfeeding-basics.com/html/waking_a_sleepy_baby.shtml

 

 

 

 

αν έχεις την όποια αμφιβολία στην πόλη σου υπάρχει παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού

  • Αναστασία Καραθανάση MD IBCLC

Παιδίατρος – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Νικηταρά 24, 41221, Λάρισα

Tηλ: 2410284410

Κιν: 6977730440

Email: [email protected] Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

σου εύχομαι καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

καθε 3 ωρεσ τη ξυπναω τη μερα και καθε 4 το βραδυ. αλλα μπορει να μασ παρει και 2με3 ωρεσ να τη θηλασω να τρωει 15 λεπτα και να κοιμαται κανενα 10λεπτο και παλι ξανα μεχρι να χορτασει. μετα απο ποση ωρα να την ξαναξυπνησω?

Link to comment
Share on other sites

καθε 3 ωρεσ τη ξυπναω τη μερα και καθε 4 το βραδυ. αλλα μπορει να μασ παρει και 2με3 ωρεσ να τη θηλασω να τρωει 15 λεπτα και να κοιμαται κανενα 10λεπτο και παλι ξανα μεχρι να χορτασει. μετα απο ποση ωρα να την ξαναξυπνησω?

 

Η ώρα μετράει από την αρχή του προηγούμενου γεύματος... δηλ. αν π.χ ξεκίνησε να θηλάζει στις 9 00 μέχρι της 12 00 πρέπει να πιει γαλα

Link to comment
Share on other sites

Η ώρα μετράει από την αρχή του προηγούμενου γεύματος... δηλ. αν π.χ ξεκίνησε να θηλάζει στις 9 00 μέχρι της 12 00 πρέπει να πιει γαλα

δηλαδει να μη κοιμηθει καθολου! π.χ. πρην ξεκινησαμε στησ 12 και τελειωσαμε στησ 2 να μη την αφησω κανενα 2ωρο να κοιμηθει αφου τελειωσαμε?

Link to comment
Share on other sites

και ικτερο ειχε της 5 πρωτες μερες

 

ο ικτερος δικαιολογεί την υπνηλία γενικά.

διάβασε και το λινκ που σου έβαλα στο πιο πάνω μήνυμα

το μωρό γιά όση ώρα υπάρχει έντονη ροή κατεβάζει γουλιές ενεργά (θα παρακολουθείς το πηγούνι του μωρού όταν κατεβάζει μεγάλη γουλιά το πηγούνι του κατεβαίνει προς τα κάτω) όταν μετά φυσιολογικά μειώνεται η ροή αρχίζει και πιπιλάει οπότε και νανουρίζεται. Τότε θα πιέζεις το στήθος σου στη μέση περίπου να βοηθήσεις τη ροή σου αν το μωρό δεν ξεκινήσει να θηλάζει ενεργά το βάζεις να ρευτεί και προσφέρεις το άλλο στήθος. προσπάθησε δηλ να αξιοποιείς καλύτερα κάθε γεύμα χωρίς πολλές διακοπές για 10λεπτο υπνάκι.(πάντα λέμε όσο μπορείς....)

να κρατάς το ενδιαφέρον του στο στήθος βοηθόντας το μωρό να μην νανουρίζεται μέχρι να χορτάσει.

φυσικά να κοιμηθεί το μωρό προς θεού....

Link to comment
Share on other sites

ο ικτερος δικαιολογεί την υπνηλία γενικά.

διάβασε και το λινκ που σου έβαλα στο πιο πάνω μήνυμα

το μωρό γιά όση ώρα υπάρχει έντονη ροή κατεβάζει γουλιές ενεργά (θα παρακολουθείς το πηγούνι του μωρού όταν κατεβάζει μεγάλη γουλιά το πηγούνι του κατεβαίνει προς τα κάτω) όταν μετά φυσιολογικά μειώνεται η ροή αρχίζει και πιπιλάει οπότε και νανουρίζεται. Τότε θα πιέζεις το στήθος σου στη μέση περίπου να βοηθήσεις τη ροή σου αν το μωρό δεν ξεκινήσει να θηλάζει ενεργά το βάζεις να ρευτεί και προσφέρεις το άλλο στήθος. προσπάθησε δηλ να αξιοποιείς καλύτερα κάθε γεύμα χωρίς πολλές διακοπές για 10λεπτο υπνάκι.(πάντα λέμε όσο μπορείς....)

να κρατάς το ενδιαφέρον του στο στήθος βοηθόντας το μωρό να μην νανουρίζεται μέχρι να χορτάσει.

φυσικά να κοιμηθεί το μωρό προς θεού....

Σε ευχαριστω και παλυ πολυ για ολα,οσο για το θηλασμο ειναι πολυ καλη ως συνηθως ρουφαει καλα και συνεχομενα και ακουγετε οταν καταπινει. αλλα οταν εχει φαει καλα δυσκολα τι ξυπνας πιο νωρις απο της 4 ωρες.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...