Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αγχώδης διαταραχή & εγκυμοσύνη


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Είναι άλλο ένα βράδυ που δεν μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος. Στο παρελθόν έχω περάσει αγχώδη διαταραχή κι έχω πάρει αγωγή ένα χρόνο ladose. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε. 

Όταν αποφασίσαμε πριν δύο μήνες να προσπαθήσουμε με τον άντρα μου για παιδάκι, πρόσεχα πάρα πολύ τα πάντα. Δεν έπινα αλκοόλ, πρόσεχα τη διατροφή μου. Ωστόσο, το άγχος επανήλθε. Πίστευα πως δε θα μπορέσω να μείνω έγκυος με τόσο αγχος. 

Όντως, τον πρώτο μήνα προσπαθειας δεν έμεινα έγκυος. Τον δεύτερο μήνα μια μέρα πριν μου έρθει περίοδος, με πιάνει κρίση άγχους. Παίρνω 1/4 solidon που μου έχει πει η ψυχίατρος πως επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Δε μου κάνει τίποτα. Σίγουρη εγώ πως δεν είμαι έγκυος, πήρα κι 1/4 tranxene και τελικά..είμαι έγκυος!!

Ωστόσο,αντί να χαρώ φοβάμαι μήπως έχω δημιουργήσει πρόβλημα στο παιδί με τα χάπια που πήρα. Η γιατρός μου λέει πως δεν υπάρχει περίπτωση γιατί είναι πολύ μικρή η ποσότητα και πολύ πρώιμο το στάδιο της εγκυμοσύνης. 

Εγώ σκέφτομαι πως αν είχα κάνει ένα τεστ, θα είχα δει πως είμαι έγκυος,απ' τη χαρά μου θα είχε περάσει η κρίση άγχους και δε θα βίωνα την κατάσταση που βιώνω τώρα. 

Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά αλλά το άγχος μήπως έχω κάνει κακό στο παιδί δε φεύγει. Φυσικά κι αν δεν του έχω κάνει κακό με τα χάπια,πιθανόν να του κάνω με το άγχος που βιώνω τώρα. 

Έχει κάποια κοπέλα παρόμοια εμπειρία που εξελίχθηκε καλά;

Το μεγάλο μου άγχος είναι οι διαταραχές που δεν μπορούν να εντοπιστούν με εξετάσεις..πχ. αυτισμός.

 
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Γειά σας

το ερώτημά σας δεν μπορεί να απαντηθεί μέσω ενός φορουμ, αλλά ακόμα και αν λάβετε απαντήσεις, αυτές δεν θα αποτελούν επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. 

Η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη μπορεί να είναι για παράδειγμα ενός γυναικολόγου ή εμβρυολόγου που σε συνεννόηση με την/τον ψυχίατρό σας και επικοινωνία για το είδος της αγωγής που λάβατε (θα είναι κάτι που θα ζητήσετε στα πλαίσια της καλύτερης συμβουλευτικής σας από την/τον ειδικό, εκ των προτέρων, δηλαδη πρίν την συνάντησή σας κ επίσκεψη στο ιατρείο !)  θα σας δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση βασισμένη στις γνώσεις και εμπειρία της/του & την επικοινωνία με ψυχίατρο για την φαρμακολογία, αλλά και θα σας καθοδηγήσει έτσι καλύτερα για το επόμενο διάστημα. 

 

Προτείνουμε άρα να στραφείτε προς αυτή την κατεύθυνση.  Οι γνωσεις μόνο του ενός επαγγελματία δεν είναι επαρκείς και απαιτούν συνδυαστική συνεκτίμηση, έτσι ώστε και εσείς να αισθανθείτε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή γνωμάτευση. 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ειδικότητα / θεματολογία αιματολόγου και γυναικολόγου όπου και εκεί είναι σημαντική η συνεργασία των ειδικών.  Δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά όταν υπάρχει μια αμφιβολία τότε ο μόνος τρόπος αυτή να αντιμετωπιστεί είναι αυτός που περιγράφουμε. 

Παράλληλα να γνωρίζετε ότι ίσως δεν είναι ο κάθε ειδικός (γυναικολόγος/εμβρυολόγος) κατάλληλος να στηρίξει σωστά μια γυναίκα με συγκεκριμένη δυσκολία. Είναι σημαντικό να βρείτε ειδικό που να ξέρει και να μπορεί να είναι δίπλα σας, οπότε αυτό είναι επίσης κάτι που θα βοηθήσει να το συζητήσετε από πριν. 

 

Υπάρχουν αρκετά θέματα που αφορούν τις αγχώδεις διαταραχές στην εγκυμοσύνη καθώς αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή την δυσκολία. 

 

Αυτά μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

https://parents.org.gr/forum/tags/κρίση πανικού/

 

https://parents.org.gr/forum/search/?q=ladose&quick=1

 

 

αλλά και εδώ 

 

Παράλληλα μπορούμε να σας παραπέμψουμε και ένα από τα νέα μας άρθρα που αφορά το tapping

 

https://parents.org.gr/2023/02/25/tapping-methodos-elegchoy-synaisthimaton/.  

 

το οποίο εκτυπώνοντάς το  ή με email μπορείτε να δείξετε στον ιατρό που σας παρακολουθεί έτσι ώστε να σας πεί την γνώμη της/του σχετικά με αυτο  το νέο πολλά υποσχόμενο "εργαλείο" που στο εξωτερικό ήδη είναι αρκετά γνωστό. 

 

Επίσης δείτε και αυτά πάντα σε συνεννόηση με την/τον γιατρό σας (ψυχίατρο & γυναικολόγο):

  

Το βάμμα Πασιφλόρας είναι γνωστό στο εξωτερικό για την αποτελεσματικότητά του.

image.thumb.png.23504a2f72bf24cd79234624131a9a58.png

 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

On 16/4/2023 at 7:36 ΠΜ, dob είπε:

Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά αλλά το άγχος μήπως έχω κάνει κακό στο παιδί δε φεύγει. Φυσικά κι αν δεν του έχω κάνει κακό με τα χάπια,πιθανόν να του κάνω με το άγχος που βιώνω τώρα. 

Καλημέρα σας!

Δεν έχετε κάνει κανένα κακό στο έβρυο. Εσείς επιβαρύνεστε και τον εαυτό σας φορτίζετε με επιπλέον άγχος.

 

Θα σας πρότεινα, καταρχήν να μοιράζεστε τις όποιες σκέψεις και ανησυχίες σας με τους δικούς σας ανθρώπους-με ανθρώπους θετικούς και υποστηρικτικούς. Και να συζητάτε για αυτές. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Κι έπειτα εφόσον βλέπετε πως η εγκυμοσύνη σας εξελίσετε ομαλά, να αναζητήσετε άμεσα ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή (εάν δεν έχετε ήδη κάποιον να σας κουράρει). Ιδανικά κάποιον με εξειδίκευση στην περιγεννητική ψυχιατρική. Πέρα από την περίοδο της κύησης, η περίοδος της λοχείας αλλά και γενικότερα η ανατροφή ενός παιδιού είναι μια στρεσσογόνος κατάσταση από μόνη της. Όλοι οι γονείς βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος. Σε άλλον σε μικρότερο, σε άλλον σε μεγαλύτερο βαθμό. Όταν λοιπόν υπάρχει ήδη ιστορικό, καλό θα ήταν να δράσσουμε προληπτικά.

Η ένταξη σε ένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας θα βοηθούσε να ενδυναμωθείτε και να διαχειρίζεστε ψυχραιμότερα, αποτελεσματικότερα και πιο ανώδυνα για εσάς το άγχος σας.

 

Με το καλό εύχομαι!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Ναι, κάνω ήδη ψυχοθεραπεία κι ευτυχώς είμαι τυχερή που έχω έναν πολύ υποστηρικτικό κύκλο!

Κι η ψυχίατρος κι ο γυναικολόγος  με καθησύχασαν πως το μωράκι μου θα είναι καλά..

Ωστόσο, ένιωσα πως θα με βοηθούσε να επικοινωνήσω με κοπέλες με παρόμοια εμπειρία που τα κατάφεραν και πήγαν όλα καλά με το παιδάκι τους.

 

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γειά σας με αυτή την αφορμή ανοίξαμε ένα νέο θέμα εδώ 

 

Το καφέ της ηρεμίας

 

https://www.parentscafe.gr/forum/topic/24948-to-kafe-tis-iremias/

 

έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει η μία την άλλη σε αυτό το πολύ συχνό θέμα.  Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση 🙏❤️

 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...