Recommended Posts

    Κόριτσια καλησπέρα έχουμε μια μπέμπα 2,5 μηνών περίπου και έχουμε ξεκινήσει τις βόλτες μεγαλύτερης διάρκειας, τρέφεται αποκλειστικά με γάλα σκόνη στο σπιτι αποστειρώνουμε τα μπιμπερό τα γεμίζουμε με βρασμένο νερό και τα διατηρούμε στο ψυγείο και οταν έρθει η ώρα του γεύματος ζεσταίνω  σε θερμαντήρα. Η παιδίατρος μας ειναι κατα του θερμός λόγω οτι δεν αποστειρώνεται και μου πρότεινε τη λυση του θερμαντήρα αυτοκινήτου για τη βόλτα και να μεταφέρω σε τσαντα ψυγειου τα μπιμπερό με παγοκύστη, δε κινούμαστε όμως πάντα με αυτοκίνητο ή μπορει να καθόμαστε σε ενα καφε και να είναι μακρία το αμάξι ή να είμαστε στα μαγαζία.

    Εσείς τι κάνετε πως φτιάχνετε το γαλατάκι σας τη βόλτα .;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Προσωπικά ζεσταινα το μπιμπερο στην θερμοκρασία που έπρεπε και το έβαζα σε ισοθερμικό τσαντάκι.και είχα τη σκόνη σε αποστειρωμενο βαζακι τις μεζούρες που χρειάζονταν.Καλο θα ήταν να αποφεύγεις το μαγαζιά με πολύ κόσμο.Συμβουλη της παιδιατρου ήταν να προσέχω σαν τα μάτια μου το μωρό να μην αρρωστήσει μέχρι 6 μηνών.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    @ninika84 ισοθερμικό τσαντάκι πήρες κάποιο συγκεκριμένο και για πόση ώρα διατηρούσε τη θερμοκρασία ; Χρησιμοποιουμε μπιμπερο dr brown και πήραμε την αντίστοιχη τσαντα για μπιμπερο ..αλλα έχω την εντύπωση οτι ειναι μόνο θι τη διατήρηση του κρύου καθώς συνοδευόταν με δώρο παγοκύστη... και εμείς δε θα θέλαμε να αρρωστήσουμε με τίποτα πηγαίμουμε σε ανοιχτούς χώρους πιστεύως δε διατρέχουμε ιδιαίτερο κίνδυνο

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Λοιπόν εγω χρησιμοποιω θερμος, ειδικό για μωράκια απο μαγαζι με μωρουδιακα και όλα μια χαρά. Φυσικά το χρησιμοποιώ μονο για το νερακι του μωρού.Πλενω το θερμος πρώτα καλα εσωτερικά - εξωτερικα κ το ξεπλενω πολύ καλα. Επειτα βραζω νερο στον βραστήρα κ το γεμιζω μεχρι πάνω. Το αφηνω πέντε λεπτά κ μετα το χυνω. Επαναλαμβανω αλλες μια δυο φορές το γεμισμα με βραστο νερο και την τελευταία φορά βαζω το βρασμενο νερακι που θελω να εχω μαζι μου. Μέχρι 4-5 ωρες το νερό διατηρείται μια χαρά. Καλες βόλτες!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Maya14 είπε:

    Λοιπόν εγω χρησιμοποιω θερμος, ειδικό για μωράκια απο μαγαζι με μωρουδιακα και όλα μια χαρά. Φυσικά το χρησιμοποιώ μονο για το νερακι του μωρού.Πλενω το θερμος πρώτα καλα εσωτερικά - εξωτερικα κ το ξεπλενω πολύ καλα. Επειτα βραζω νερο στον βραστήρα κ το γεμιζω μεχρι πάνω. Το αφηνω πέντε λεπτά κ μετα το χυνω. Επαναλαμβανω αλλες μια δυο φορές το γεμισμα με βραστο νερο και την τελευταία φορά βαζω το βρασμενο νερακι που θελω να εχω μαζι μου. Μέχρι 4-5 ωρες το νερό διατηρείται μια χαρά. Καλες βόλτες!

    Καλή ιδέα φαντάζομαι οτι με αυτή τη διαδικασία θα σκοτώνονται αρκετά μικρόβια , εσείς βρε κορίτσια βάζετε τη σκόνη οταν ειναι χλιαρο το νερό περίπου στους 37 βαθμούς ή πολύ πιο ζεστό στους 80 .;;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Just now, Maya14 είπε:

    Λοιπόν εγω χρησιμοποιω θερμος, ειδικό για μωράκια απο μαγαζι με μωρουδιακα και όλα μια χαρά. Φυσικά το χρησιμοποιώ μονο για το νερακι του μωρού.Πλενω το θερμος πρώτα καλα εσωτερικά - εξωτερικα κ το ξεπλενω πολύ καλα. Επειτα βραζω νερο στον βραστήρα κ το γεμιζω μεχρι πάνω. Το αφηνω πέντε λεπτά κ μετα το χυνω. Επαναλαμβανω αλλες μια δυο φορές το γεμισμα με βραστο νερο και την τελευταία φορά βαζω το βρασμενο νερακι που θελω να εχω μαζι μου. Μέχρι 4-5 ωρες το νερό διατηρείται μια χαρά. Καλες βόλτες!

    Λυπάμαι που θα το πω, αλλά είναι μάταιος κόπος, δηλαδή πάει τζάμπα η "αποστείρωση", αν όντως τη χρειάζεστε. Αποστείρωση σημαίνει βράσιμο/θέρμανση επί 20λεπτο. Το ξέβγαλμα με καυτό νερό, είναι απλά σαν να μην έγινε. Αν εννοείς βραστήρα ηλεκτρικό που απλά ζεσταίνει το νερό σε θερμοκρασία βρασμού στιγμιαία, είναι ως μη γενόμενο. Και αν είχες αποστειρώσει κανονικά το νερό επί 20λεπτο και μετά το έβαζες στο θερμός που δεν είχε αποστειρωθεί πρώτα, σε αποστειρωτή, πάλι τζάμπα το βράσιμο. 

    Ουσιαστικά δεν σκοτώνεις απολύτως τίποτα, να το πω απλά.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Elefantaki25 είπε:

    Κόριτσια καλησπέρα έχουμε μια μπέμπα 2,5 μηνών περίπου και έχουμε ξεκινήσει τις βόλτες μεγαλύτερης διάρκειας, τρέφεται αποκλειστικά με γάλα σκόνη στο σπιτι αποστειρώνουμε τα μπιμπερό τα γεμίζουμε με βρασμένο νερό και τα διατηρούμε στο ψυγείο και οταν έρθει η ώρα του γεύματος ζεσταίνω  σε θερμαντήρα. Η παιδίατρος μας ειναι κατα του θερμός λόγω οτι δεν αποστειρώνεται και μου πρότεινε τη λυση του θερμαντήρα αυτοκινήτου για τη βόλτα και να μεταφέρω σε τσαντα ψυγειου τα μπιμπερό με παγοκύστη, δε κινούμαστε όμως πάντα με αυτοκίνητο ή μπορει να καθόμαστε σε ενα καφε και να είναι μακρία το αμάξι ή να είμαστε στα μαγαζία.

    Εσείς τι κάνετε πως φτιάχνετε το γαλατάκι σας τη βόλτα .;

    Δεν έχεις λόγο να βάζεις τα μπιμπερό στο ψυγείο, δεν προσφέρει κάτι, τζάμπα ταλαιπωρείσαι αν μιλάμε για αποστειρωμένο μπιμπερό και αποστειρωμένο νερό. Θα μπορούσες απλά να πάρεις το μπιμπερό μαζί, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τώρα το καλοκαίρι, χλιαρό θα είναι τελικά. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Δημοσιεύτηκαν (επεξεργάστηκε)

    Καλησπέρα,

    Βρίσκω αφορμή να ρωτήσω κι εγώ, που έχω μωρό 1μισι μηνός. Έχει τόση σημασία η θερμοκρασία; Εννοώ, αν είναι βρασμένο το νερό, πειράζει το γάλα πριν το πιει να έχει κρυώσει λίγο παραπάνω; Να είναι παραπάνω ζεστό καταλαβαίνω ότι δεν κάνει γιατί καίει, αλλά αν είναι λίγο παραπάνω κρύο τι πειράζει; Δεν μας έχει πει κάτι ο γιατρός. Εκτός αν δεν εννοείτε τη θερμοκρασία του γάλακτος αλλά του νερού πριν μπει η σκόνη. Το κουτί γράφει ότι πρέπει να έχει κρυώσει το νερό για μισή ώρα πριν μπει η σκόνη (που έτσι πλέον δεν είναι καθόλου ζεστό). Έχω ακούσει και ότι πρέπει να τη βάζεις όσο είναι ζεστό για να διαλυθεί καλύτερα. Εμείς το κάνουμε όπως τύχει, αναλόγως αν βιαζόμαστε να πιει ή όχι.

    Το δικό μας πίνει από στήθος + αντλημένο + ξένο (αν δεν έχω αρκετό αντλημένο). Επειδή δεν είναι τόσο πολύ το ξένο δεν κάνουμε τη μέθοδο με το προβρασμένο στο ψυγείο, το βράζουμε εκείνη την ώρα. Όπως είπα βάζουμε τη σκόνη άλλες φορές αμέσως και άλλες λίγο αργότερα. Όμως μετά το γάλα δεν το πηγαίνουμε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Είτε το αφήνουμε απλά να κρυώσει (έχει μια ώρα περιθώριο επειδή πρέπει να θηλάσει για μία ώρα πριν) είτε το βάζουμε κάτω από τη βρύση σε κρύο νερό. Και κοιτάμε απλά να μην καίει.

    Όσον αφορά το ανάποδο, δηλαδή από κρύο να γίνει ζεστό, το κάνουμε με το αντλημένο που είναι φυλαγμένο στο ψυγείο. Και σε αυτό όμως δεν το φτάνουμε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, το αφήνουμε απλά μια ώρα έξω (αφού όπως είπα θηλάζει μία ώρα πριν το συμπλήρωμα) ή το βάζουμε σε ζεστό μπεν μαρί.

    Γι'αυτό ρωτάω αν πειράζει να είναι λίγο πιο κρύο.

    Και στη βόλτα το παίρνουμε έτσι απλά μαζί μας, μέχρι να έρθει η ώρα να το πιει θα έχει ζεσταθεί ούτως ή άλλως, δεν κάνουμε κάτι.

    Προς το παρόν στις βόλτες έχουμε πάρει μόνο αντλημένο ή κάτι έτοιμα γαλατάκια που μας είχαν δώσει στο μαιευτήριο και δεν χρειάζονται ούτε ζέσταμα ούτε κρύωμα, είναι απλά σε θερμοκρασία δωματίου (δεν μπαίνουν σε ψυγείο). Όταν χρειαστεί να πάρουμε έξω γάλα σκόνη έχω σκεφτεί κι εγώ να έχουμε βρασμένο νερό στο μπιμπερό και να μπει η σκόνη μετά (αφού αν μπει από πριν πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μια ώρα απ'ό,τι γράφει το κουτί). Δεν είχα σκεφτεί όμως ποτέ ότι πρέπει το βρασμένο νερό να διατηρηθεί ζεστό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, με δεδομένο μάλιστα ότι το κουτί γράφει να κρυώσει μία ώρα. Και αν πάμε σε κάποιο σπίτι, να πάρουμε μαζί μας μόνο σκόνη και να βράσουμε νεράκι εκεί.

    Επεξεργάστηκαν by little lamb

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    @Elefantaki25 Εγω ακολουθω τις οδηγίες που λέει στο κουτί της σκονης γαλακτος. Συστήνει η θερμοκρασία του νερού να είναι κοντά στους 40 βαθμούς όταν θα γίνει η μιξη με την σκόνη. Στο σπίτι γεμιζω τα μπουκάλια με το νερό που εχει βράσει, τα βάζω ψυγείο και μετά όταν έρχεται η ώρα του γευματος τα βαζω σε ειδικό θερμαντήρα, δουλεύει σαν μπεν μαρι, που τον εχω ρυθμισμενο στους 40 βαθμούς. Εξω όταν είμαι, βαζω το μπιμπερό με το ζεστό νερο απο το θερμος σε ενα μπωλ με κρυο νερό μέχρι να γίνει χλιαρη η θερμοκρασία κ μετα βάζω την σκόνη.

    • Ευχαριστώ! 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγώ κορίτσια από νεογέννητο έπαιρνα βρασμένο νερό σε θερμός, τη σκόνη σε δοχείο με μεζουρες το οποίο δεν αποστειρωνα και το μπιμπερό που είχα αποστειρωσει και ετοίμαζα το γαλα όταν ήταν να το πιεί. Ούτε μέτρησα ποτέ τη θερμοκρασία Ούτε τίποτα. Μια χαρά πήγαν όλα και στους 3 μήνες σταμάτησα και την αποστείρωση με τις ευλογίες του παιδιάτρου... Ο παιδίατρος μας είναι της άποψης ότι μετά τους 2 μήνες δεν είναι απαραίτητη η αποστείρωση. Και καναμε άπειρες βόλτες απο 7 ημερων! Ποτέ δεν αγχωθηκα για αποστείρωση, θερμοκρασία κτλ.

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    2 ώρες πρίν, little lamb είπε:

    Καλησπέρα,

    Βρίσκω αφορμή να ρωτήσω κι εγώ, που έχω μωρό 1μισι μηνός. Έχει τόση σημασία η θερμοκρασία; Εννοώ, αν είναι βρασμένο το νερό, πειράζει το γάλα πριν το πιει να έχει κρυώσει λίγο παραπάνω; Να είναι παραπάνω ζεστό καταλαβαίνω ότι δεν κάνει γιατί καίει, αλλά αν είναι λίγο παραπάνω κρύο τι πειράζει; Δεν μας έχει πει κάτι ο γιατρός. Εκτός αν δεν εννοείτε τη θερμοκρασία του γάλακτος αλλά του νερού πριν μπει η σκόνη. Το κουτί γράφει ότι πρέπει να έχει κρυώσει το νερό για μισή ώρα πριν μπει η σκόνη (που έτσι πλέον δεν είναι καθόλου ζεστό). Έχω ακούσει και ότι πρέπει να τη βάζεις όσο είναι ζεστό για να διαλυθεί καλύτερα. Εμείς το κάνουμε όπως τύχει, αναλόγως αν βιαζόμαστε να πιει ή όχι.

    Το δικό μας πίνει από στήθος + αντλημένο + ξένο (αν δεν έχω αρκετό αντλημένο). Επειδή δεν είναι τόσο πολύ το ξένο δεν κάνουμε τη μέθοδο με το προβρασμένο στο ψυγείο, το βράζουμε εκείνη την ώρα. Όπως είπα βάζουμε τη σκόνη άλλες φορές αμέσως και άλλες λίγο αργότερα. Όμως μετά το γάλα δεν το πηγαίνουμε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Είτε το αφήνουμε απλά να κρυώσει (έχει μια ώρα περιθώριο επειδή πρέπει να θηλάσει για μία ώρα πριν) είτε το βάζουμε κάτω από τη βρύση σε κρύο νερό. Και κοιτάμε απλά να μην καίει.

    Όσον αφορά το ανάποδο, δηλαδή από κρύο να γίνει ζεστό, το κάνουμε με το αντλημένο που είναι φυλαγμένο στο ψυγείο. Και σε αυτό όμως δεν το φτάνουμε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, το αφήνουμε απλά μια ώρα έξω (αφού όπως είπα θηλάζει μία ώρα πριν το συμπλήρωμα) ή το βάζουμε σε ζεστό μπεν μαρί.

    Γι'αυτό ρωτάω αν πειράζει να είναι λίγο πιο κρύο.

    Και στη βόλτα το παίρνουμε έτσι απλά μαζί μας, μέχρι να έρθει η ώρα να το πιει θα έχει ζεσταθεί ούτως ή άλλως, δεν κάνουμε κάτι.

    Προς το παρόν στις βόλτες έχουμε πάρει μόνο αντλημένο ή κάτι έτοιμα γαλατάκια που μας είχαν δώσει στο μαιευτήριο και δεν χρειάζονται ούτε ζέσταμα ούτε κρύωμα, είναι απλά σε θερμοκρασία δωματίου (δεν μπαίνουν σε ψυγείο). Όταν χρειαστεί να πάρουμε έξω γάλα σκόνη έχω σκεφτεί κι εγώ να έχουμε βρασμένο νερό στο μπιμπερό και να μπει η σκόνη μετά (αφού αν μπει από πριν πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μια ώρα απ'ό,τι γράφει το κουτί). Δεν είχα σκεφτεί όμως ποτέ ότι πρέπει το βρασμένο νερό να διατηρηθεί ζεστό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, με δεδομένο μάλιστα ότι το κουτί γράφει να κρυώσει μία ώρα. Και αν πάμε σε κάποιο σπίτι, να πάρουμε μαζί μας μόνο σκόνη και να βράσουμε νεράκι εκεί.

    Έχω την εντύπωση ότι το μητρικό γάλα δεν κάνει να το μεταφέρεις έτσι απλά. Πρέπει να το μεταφέρεις σε ψυγείακι με παγοκυστες γιατί αλλιώς ειναι επικίνδυνο. Ψαξτο λίγο στο αντίστοιχο θέμα του φόρουμ που τα εξηγουσε  η Αγλαΐα. 

     

    Ρε κορίτσια το θερμός γιατί δεν κάνει να το αποστειρωνουμε; εγώ το βάζω κανονικά στον αποστειρωτή κάθε βράδυ και φυλάω εκεί το αποστειρωμενο νερό. Είτε σπίτι είτε βόλτα είμαι βολεύει πολύ. Τα μπιμπερό νομίζω διατηρουνται αποστειρωμενα εκτός ψυγείου κάποιες ώρες. Κατά τ άλλα ούτε και γω μετράω τη θερμοκρασία του γάλακτος. Κατά προσέγγιση πάντα. Άλλοτε είναι πιο ζεστό άλλοτε πιο κρύο. Ούτως ή άλλως μέχρι να πιει όλο το γάλα έχει κρυώσει. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Οκ θα το ψάξω, ευχαριστώ. Αλλά η παιδίατρος-σὐμβουλος θηλασμού μας είπε ότι διατηρείται μέχρι 3 ώρες εκτός ψυγείου.

    Επίσης μιας που το λες παρακάτω, για τα αποστειρωμένα μπιμπερό μας είπε να μην τα βάζουμε στο ψυγείο, να τα έχουμε έξω πάνω στον πάγκο στον αέρα (τώρα που άρχισαν οι μύγες εμείς τα καλύπτουμε με μια πετσετούλα)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    4 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

    Δεν έχεις λόγο να βάζεις τα μπιμπερό στο ψυγείο, δεν προσφέρει κάτι, τζάμπα ταλαιπωρείσαι αν μιλάμε για αποστειρωμένο μπιμπερό και αποστειρωμένο νερό. Θα μπορούσες απλά να πάρεις το μπιμπερό μαζί, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τώρα το καλοκαίρι, χλιαρό θα είναι τελικά. 

    Γιατί δεν υπάρχει λόγος να τα βάζεις στο ψυγείο.; Διατηρείται η αποστείρωση. Οσον αφορα τη βολτα με δυο παγοκυστες στη τσαντα για μπιμπερο για ενα 3ωρο εμενα παγωμενα παρεμειναν ... επομένως γιατί το λες .;;;

    Just now, maria_tweety είπε:

    Έχω την εντύπωση ότι το μητρικό γάλα δεν κάνει να το μεταφέρεις έτσι απλά. Πρέπει να το μεταφέρεις σε ψυγείακι με παγοκυστες γιατί αλλιώς ειναι επικίνδυνο. Ψαξτο λίγο στο αντίστοιχο θέμα του φόρουμ που τα εξηγουσε  η Αγλαΐα. 

     

    Ρε κορίτσια το θερμός γιατί δεν κάνει να το αποστειρωνουμε; εγώ το βάζω κανονικά στον αποστειρωτή κάθε βράδυ και φυλάω εκεί το αποστειρωμενο νερό. Είτε σπίτι είτε βόλτα είμαι βολεύει πολύ. Τα μπιμπερό νομίζω διατηρουνται αποστειρωμενα εκτός ψυγείου κάποιες ώρες. Κατά τ άλλα ούτε και γω μετράω τη θερμοκρασία του γάλακτος. Κατά προσέγγιση πάντα. Άλλοτε είναι πιο ζεστό άλλοτε πιο κρύο. Ούτως ή άλλως μέχρι να πιει όλο το γάλα έχει κρυώσει. 

    Μου έχουν πει οτι δε κάνει να μπαίνει το θερμος στην αποστείρωση γιατί χαλάει το υλικό..;;; inox είναι ο θερμός σου.;;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    1 hour ago, little lamb είπε:

    Οκ θα το ψάξω, ευχαριστώ. Αλλά η παιδίατρος-σὐμβουλος θηλασμού μας είπε ότι διατηρείται μέχρι 3 ώρες εκτός ψυγείου.

    Επίσης μιας που το λες παρακάτω, για τα αποστειρωμένα μπιμπερό μας είπε να μην τα βάζουμε στο ψυγείο, να τα έχουμε έξω πάνω στον πάγκο στον αέρα (τώρα που άρχισαν οι μύγες εμείς τα καλύπτουμε με μια πετσετούλα)

    Ναι διατηρείται αν το αφήσεις πάνω στον πάγκο ακίνητο. Αν πρέπει όμως να το μεταφέρεις τα πράγματα αλλάζουν γιατί το γάλα κουνιέται και αναμιγνύεται με αέρα. Γι αυτό πρέπει να το μεταφέρεις σε θερμομονωτικο τσαντάκι με παγοκυστες. 

    πρίν από 54 λεπτά , Elefantaki25 είπε:

    Γιατί δεν υπάρχει λόγος να τα βάζεις στο ψυγείο.; Διατηρείται η αποστείρωση. Οσον αφορα τη βολτα με δυο παγοκυστες στη τσαντα για μπιμπερο για ενα 3ωρο εμενα παγωμενα παρεμειναν ... επομένως γιατί το λες .;;;

    Μου έχουν πει οτι δε κάνει να μπαίνει το θερμος στην αποστείρωση γιατί χαλάει το υλικό..;;; inox είναι ο θερμός σου.;;

    Inox είναι ναι. Προς το παρόν δεν μου έχει χαλάσει. Τώρα μου έβαλες ιδέα μήπως αλλοιώνεται το υλικό και μεταφέρεται καμία επικίνδυνη ουσία στο νερό που βάζω μέσα; γιατί αν έχει να κάνει μόνο με το να μη μου χαλάσει το θερμός δεν με νοιάζει. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    10 ώρες πρίν, Elefantaki25 είπε:

    Καλή ιδέα φαντάζομαι οτι με αυτή τη διαδικασία θα σκοτώνονται αρκετά μικρόβια , εσείς βρε κορίτσια βάζετε τη σκόνη οταν ειναι χλιαρο το νερό περίπου στους 37 βαθμούς ή πολύ πιο ζεστό στους 80 .;;

     

    Και εγώ το ίδιο με τη Maya14 κάνω. Και όταν είμαι σπίτι έχω πάντα σε ένα γυάλινο μπουκάλι έτοιμο βρασμένο νερό και όταν ετοιμάζω το μπιμπερό ζεσταίνω την ποσότητα που θέλω με το θερμαντήρα και προσθέτω τη σκόνη στους 37 βαθμούς. Εδώ στο εξωτερικό όπου μένω, λένε βέβαια και ότι το νερό είναι επίσης μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου και ότι απλά το κρυφό νερό δεν κάνει... 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    4 ώρες πρίν, Elefantaki25 είπε:

    Γιατί δεν υπάρχει λόγος να τα βάζεις στο ψυγείο.; Διατηρείται η αποστείρωση. Οσον αφορα τη βολτα με δυο παγοκυστες στη τσαντα για μπιμπερο για ενα 3ωρο εμενα παγωμενα παρεμειναν ... επομένως γιατί το λες .;;;

    Μου έχουν πει οτι δε κάνει να μπαίνει το θερμος στην αποστείρωση γιατί χαλάει το υλικό..;;; inox είναι ο θερμός σου.;;

    H αποστείρωση αν έχει γίνει σωστά (βρασμένο νερό, αποστειρωμένο μπουκάλι, καλά κλεισμένο κλπ) διατηρείται το ίδιο καλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν προσφέρει κάτι το ψυγείο.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    13 hours ago, little lamb said:

    Όπως είπα βάζουμε τη σκόνη άλλες φορές αμέσως και άλλες λίγο αργότερα.

    ΜΗΝ βαζεις την σκονη σε πολυ ζεστο - βραστο νερο. Αλλοιωνονται καποια απο τα συστατικα του γαλακτος. Παντα να περιμενεις να κρυωσει και μετα να βαζεις την σκονη, οπως αναγραφεται και στις οδηγιες. 

    Τωρα για το αν πειραζει να πιει το μωρο γαλα που δεν ειναι στους 37 βαθμους, αλλα πιο κρυο, σε θερμοκρασια δωματιου πχ, υποθετω οτι δεν υπαρχει προβλημα αν το ιδιο το μωρο δεν το πειραζει που ειναι λιγο πιο κρυο. 

    6 hours ago, Elefantaki25 said:

    Γιατί δεν υπάρχει λόγος να τα βάζεις στο ψυγείο.; Διατηρείται η αποστείρωση. Οσον αφορα τη βολτα με δυο παγοκυστες στη τσαντα για μπιμπερο για ενα 3ωρο εμενα παγωμενα παρεμειναν ... επομένως γιατί το λες .;;;

    Μου έχουν πει οτι δε κάνει να μπαίνει το θερμος στην αποστείρωση γιατί χαλάει το υλικό..;;; inox είναι ο θερμός σου.;;

    Καταλαβαινω αυτο που λεει η @ΑΡΓΚ, καταλαβαινω ομως αυτο που λες και εσυ. Ας τα παρουμε τα πραγματα με την σειρα, αρχικα πρεπει να καταλαβουμε, οτι πληρης αποστειρωση σε συνθηκες σπιτιου δεν γινεται. Και that's OK, σκοπος ειναι να κανεις το γαλα οσο πιο στειρο γινεται, αλλα να τα σκοτωσεις ολα ειναι δυσκολο πολυ. Παμε τωρα σ αυτο με το ψυγειο, φανταζομαι σου το συνεστησε ο/η παιδιατρος. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα αποστειρωτη για μπιμπερο, αλλα υποθετω οτι τα μπουκαλια τα βαζεις μεσα ανοιχτα το στρογγυλο "δαχτυλιδι - καπακι" χωρια και την σιλικονη που ρουφαει το μωρο επισης χωρια; Και μετα τα συναρμολογεις οταν τελειωσει η αποστειρωση. Αρχικα, σ αυτο το σημειο, δεν ειναι πλεον αποστειρωμενα (εννοω να εχουν σκοτωθει ολα τα βακτηρια). Ο αερας που θα περιεχουν αφου τα βγαλεις για να τα κλεισεις δεν ειναι στειρος. Επισης πως πιανεις την σιλικονη για να την βαλεις στο δαχτυλιδι και μετα να τα βιδωσεις στο μπιμπερο; Αν δεν εχεις κατι αποστειρωμενο, επισης μολις εχεις μολυνει εκ νεου το μπιμπερο. Οποτε φανταζομαι πως βασιζομενοι σε αυτα σου συνεστησαν να τα βαζεις στο ψυγειο, για να αποφυγεις την επιπλεον αναπτυξη βακτηριων. Αν η αποστειρωση σου γινοταν σε συνθηκες εργαστηριου (οπου αποστειρωνεται και ο αερας που περιεχουν τα μπουκαλια μεσα) δεν υπαρχει κανενας λογος να τα βαζεις στο ψυγειο. Μπορουν να μεινουν κλειστα σε θερμοκρασια δωματιου για πολυ καιρο. Στην δικη σου περιπτωση τωρα εστω κι αν ο αερας μετα δεν ειναι αποστειρωμενος, δεδομενου οτι το μπουκαλι (και το νερο) δεν περιεχουν καποιο θρεπτικο (πχ. γαλα) τα βακτηρια πολυ δυσκολα θα αναπτυχθουν, λαικιστι θελουν κι αυτα κατι να φανε για να μεγαλωσουν και μονο με αερα και νερο δουλεια δεν γινεται, αρα εχει δικιο η @ΑΡΓΚ εαν εισαι σιγουρη οτι εχεις αποστειρωσει τα μπουκαλια χωρις να τα επιμολυνεις ιδιαιτερα, δεν χρειαζεται να μπουν στο ψυγειο, ειναι αδικος κοπος, δεδομενου κιολας οτι θα χρησιμοποιηθουν συντομα (σε διαστημα 1-2 ημερων).

    11 hours ago, MagdaP said:

    Εγώ κορίτσια από νεογέννητο έπαιρνα βρασμένο νερό σε θερμός, τη σκόνη σε δοχείο με μεζουρες το οποίο δεν αποστειρωνα και το μπιμπερό που είχα αποστειρωσει και ετοίμαζα το γαλα όταν ήταν να το πιεί. 

    Αφου δεν αποστειρωνες το δοχειο με τις μεζουρες, δεν ειχες και καθολου αποστειρωση. Αν υπηρχε κατι παθογονο εκει θα μεταφεροταν αμεσως στο γαλα ασχετως που ειχες αποστειρωσει το μπιμπερο και το νερο. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Chrysoum είπε:

    Αφου δεν αποστειρωνες το δοχειο με τις μεζουρες, δεν ειχες και καθολου αποστειρωση. Αν υπηρχε κατι παθογονο εκει θα μεταφεροταν αμεσως στο γαλα ασχετως που ειχες αποστειρωσει το μπιμπερο και το νερο. 

    Αφού όπως είπες κι εσύ παραπάνω πλήρης αποστείρωση σε συνθήκες σπιτιού δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν τελικά έχει και νόημα... Νομίζω περισσότερο ψυχολογικό είναι το θέμα και όχι πραγματικό. Οι γυναίκες που θηλάζουν αποστειρωνουν το στήθος; Ή τα ρούχα και τα εσώρουχα που ακουμπούν είναι αποστειρωμένα; Ακόμα και με το σίδερο να εχουν αποστειρωθει μετα απο λιγο δεν είναι πια. Ακόμη και το δοχείο να αποστειρωνα τη στιγμη που η σκόνη θα έρθει σε επαφή με το περιβάλλον δεν θα έρθει σε επαφή με βακτήρια;

    Για τον λόγο αυτόν πιστεύωπως δεν πρέπει να τρελαινομαστε τόσο με την αποστείρωση... Αν σκεφτούμε με ποσά έρχεται σε επαφή ένα μωρό και δεν είναι αποστειρωμένα και βάζει τα χεράκια του στο στόμα.

    Χαρείτε τα μωράκια σας κορίτσια!!! Φροντίστε τα με προσοχή μεν, χωρίς υπερβολές δε... Χαρείτε τα γιατί ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα!!!

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, MagdaP said:

    Αφού όπως είπες κι εσύ παραπάνω πλήρης αποστείρωση σε συνθήκες σπιτιού δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν τελικά έχει και νόημα... Νομίζω περισσότερο ψυχολογικό είναι το θέμα και όχι πραγματικό. Οι γυναίκες που θηλάζουν αποστειρωνουν το στήθος; Ή τα ρούχα και τα εσώρουχα που ακουμπούν είναι αποστειρωμένα; Ακόμα και με το σίδερο να εχουν αποστειρωθει μετα απο λιγο δεν είναι πια. Ακόμη και το δοχείο να αποστειρωνα τη στιγμη που η σκόνη θα έρθει σε επαφή με το περιβάλλον δεν θα έρθει σε επαφή με βακτήρια;

    Για τον λόγο αυτόν πιστεύωπως δεν πρέπει να τρελαινομαστε τόσο με την αποστείρωση... Αν σκεφτούμε με ποσά έρχεται σε επαφή ένα μωρό και δεν είναι αποστειρωμένα και βάζει τα χεράκια του στο στόμα.

    Φυσικα και δεν αποστειρωνουν οι μητερες το στηθος, αλλα τα θηλαζοντα βρεφη εχουν το πλεονεκτημα οτι το μητρικο γαλα περιεχει αντιμικροβιακα πεπτιδια. 

    Τωρα οσον αφορα την αναγκαιοτητα της αποστειρωσης, εξαρταται απο πολλους παραγοντες. Την ηλικια του μωρου, το ποιο σκευος δεν αποστειρωνεται καταλληλα/ ή καθολου κλπ, κλπ. Αποψη μου ειναι πως τουλαχιστον τους πρωτους 2-3 μηνες ειναι καλυτερα να εισαι υπερβολικος απο το να αμελεις καποια απο τα σταδια της αποστειρωσης, better safe than sorry!

    Κατα τα αλλα συμφωνω οτι οταν το μωρο φτασει στην ηλικια να βαζει τα χερια στο στομα, εκτιθεται πλεον σε πολλα βακτηρια. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    3 ώρες πρίν, maria_tweety είπε:

    Ναι διατηρείται αν το αφήσεις πάνω στον πάγκο ακίνητο. Αν πρέπει όμως να το μεταφέρεις τα πράγματα αλλάζουν γιατί το γάλα κουνιέται και αναμιγνύεται με αέρα. Γι αυτό πρέπει να το μεταφέρεις σε θερμομονωτικο τσαντάκι με παγοκυστες. 

     

    Πώς αναμειγνύεται με αέρα; Αφού είναι κλειστό! Αν εννοείς τον αέρα που έχει μέσα, τότε και σε τσαντάκι με παγοκύστες να το βάλεις, πάλι θα κουνηθεί. (Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, προφανώς κάποιος που ξέρει σου το έχει πει, απλά δεν καταλαβαίνω πώς εξηγείται)

     

    Just now, MagdaP είπε:

    Αφού όπως είπες κι εσύ παραπάνω πλήρης αποστείρωση σε συνθήκες σπιτιού δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν τελικά έχει και νόημα... Νομίζω περισσότερο ψυχολογικό είναι το θέμα και όχι πραγματικό. Οι γυναίκες που θηλάζουν αποστειρωνουν το στήθος; Ή τα ρούχα και τα εσώρουχα που ακουμπούν είναι αποστειρωμένα; Ακόμα και με το σίδερο να εχουν αποστειρωθει μετα απο λιγο δεν είναι πια. Ακόμη και το δοχείο να αποστειρωνα τη στιγμη που η σκόνη θα έρθει σε επαφή με το περιβάλλον δεν θα έρθει σε επαφή με βακτήρια;

    Για τον λόγο αυτόν πιστεύωπως δεν πρέπει να τρελαινομαστε τόσο με την αποστείρωση... Αν σκεφτούμε με ποσά έρχεται σε επαφή ένα μωρό και δεν είναι αποστειρωμένα και βάζει τα χεράκια του στο στόμα.

     

    Συμφωνώ! Λες και η συσκευασία της σκόνης είναι αποστειρωμένη ας πούμε!

     

    Just now, Chrysoum είπε:

    Κατα τα αλλα συμφωνω οτι οταν το μωρο φτασει στην ηλικια να βαζει τα χερια στο στομα, εκτιθεται πλεον σε πολλα βακτηρια. 

     

    Μα από την πρώτη μέρα τα βάζει στο στόμα! Επίσης γλύφει τα σεντόνια του, τα ρούχα του, τον λαιμό ή τα χέρια όλων των μελών της οικογένειας αν τύχει να ψάχνει στήθος την ώρα που το κρατάνε αγκαλιά κ.α.

     

    Για αυτά τα θέματα έχω διαφωνία με τους γονείς μου, γιατί ενώ η μητέρα μου επιμένει να μου σιδερώνει όλα τα ρούχα του μωρού σχολαστικά, κατά τα άλλα τα ακουμπάνε μετά όπου να'ναι, πχ σε καρέκλα (που έχουμε καθίσει π.χ. μετά από λεωφορείο). Και με λένε υπερβολική. Τους εξηγώ ότι δεν το λέω πιστεύοντας ότι θα γίνει κάτι αν ακουμπήσουν, αλλά ότι πολύ απλά δεν έχει νόημα το σχολαστικό σιδέρωμα αν μετά το ακουμπάς όπου να'ναι (βέβαια το σιδέρωμα το κάνει τόσο επίμονα και για λόγους αισθητικής, δίνει μεγάλη σημασία γενικά, όχι ειδικά για τα μωρουδιακά). Ή αν ακουμπάνε κάποιο αποστειρωμένο κομμάτι κατ'ευθείαν στον πάγκο της κουζίνας (κανονικά τα έχω σε πετσετούλα)

     

    Παρεμπιπτόντως τώρα που το σκέφτομαι ούτε αυτή η πετσετούλα είναι αποστειρωμένη :razz:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ακόμα και το σεντονακι που κοιμάται και βάζει το προσωπάκι του και το στόμα του εκτίθεται στον αέρα-μικροβια... Φυσικά ο καθένας πράττει όπως θεωρεί καλύτερα. Εγώ πάντως σταμάτησα την αποστείρωση στους 3 μήνες. Η οδηγία του παιδιάτρου μου ήταν στους 2!

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, little lamb είπε:

     

    Πώς αναμειγνύεται με αέρα; Αφού είναι κλειστό! Αν εννοείς τον αέρα που έχει μέσα, τότε και σε τσαντάκι με παγοκύστες να το βάλεις, πάλι θα κουνηθεί. (Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, προφανώς κάποιος που ξέρει σου το έχει πει, απλά δεν καταλαβαίνω πώς εξηγείται)

     

     

    Συμφωνώ! Λες και η συσκευασία της σκόνης είναι αποστειρωμένη ας πούμε!

     

     

    Μα από την πρώτη μέρα τα βάζει στο στόμα! Επίσης γλύφει τα σεντόνια του, τα ρούχα του, τον λαιμό ή τα χέρια όλων των μελών της οικογένειας αν τύχει να ψάχνει στήθος την ώρα που το κρατάνε αγκαλιά κ.α.

     

    Για αυτά τα θέματα έχω διαφωνία με τους γονείς μου, γιατί ενώ η μητέρα μου επιμένει να μου σιδερώνει όλα τα ρούχα του μωρού σχολαστικά, κατά τα άλλα τα ακουμπάνε μετά όπου να'ναι, πχ σε καρέκλα (που έχουμε καθίσει π.χ. μετά από λεωφορείο). Και με λένε υπερβολική. Τους εξηγώ ότι δεν το λέω πιστεύοντας ότι θα γίνει κάτι αν ακουμπήσουν, αλλά ότι πολύ απλά δεν έχει νόημα το σχολαστικό σιδέρωμα αν μετά το ακουμπάς όπου να'ναι (βέβαια το σιδέρωμα το κάνει τόσο επίμονα και για λόγους αισθητικής, δίνει μεγάλη σημασία γενικά, όχι ειδικά για τα μωρουδιακά). Ή αν ακουμπάνε κάποιο αποστειρωμένο κομμάτι κατ'ευθείαν στον πάγκο της κουζίνας (κανονικά τα έχω σε πετσετούλα)

     

    Παρεμπιπτόντως τώρα που το σκέφτομαι ούτε αυτή η πετσετούλα είναι αποστειρωμένη :razz:

    Στο μεταφέρω όπως το βρήκα στο φόρουμ 

     

    Μεταφορά μητρικού γάλακτος

    ~ Το μητρικό γάλα δεν επιτρέπεται να μεταφέρεται εκτός ψυγείου ούτε για λίγο. Το κούνημα και η ανάμιξή του με αέρα δημιουργούν άριστες συνθήκες για τα μικρόβια. Δεν υπάρχει κανένας χρόνος ασφαλείας όταν το μητρικό γάλα μεταφέρεται εκτός ψυγείου.

     

    ~ Εάν είναι ανάγκη να το μεταφέρουμε τότε αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο αν χρησιμοποιήσουμε ένα ισοθερμικό τσαντάκι ψυγείο (σαν αυτά που παίρνουμε στην παραλία), και βάλουμε μέσα το γάλα μαζί με 2-4 ειδικές παγοκύστεςανάλογα με το μέγεθός τους. Έτσι διατηρείται πάνω από 8 ώρες.

     

    ~ Για να ζεστάνουμε το παγωμένο γάλα που έχουμε μεταφέρει, (αν είμαστε κάπου έξω...) θα χρειαστούμε ένα θερμός με καυτό νερό. (τα καλύτερα είναι αυτά τα μεταλλικά που έχουν κενό αέρος μεταξύ των δύο στρωμάτων μετάλλου). Το καπάκι αυτού του θερμός χρησιμεύει για να ζεστάνουμε το γάλα σε μπαιν μαρί. Συνήθως χρειάζεται να πετάξουμε το πρώτο νερό μόλις κρυώσει και να το ξαναγεμίσουμε για ναζεσταθεί όσο χρειάζεται το γάλα. Των 750 ml τα θερμός είναι είναι ιδανικά αφού είναι αρκετό το μέγεθος που έχει το καπάκι τους για να χωράει το μπιμπερό!

     

     

    Παπαποστόλου Μαρία

    www.mitrikosthilasmos.com

    Δημοσίευση: 30/10/2009

    Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2012

    Photo:

    timlewisnm / CC BY-SA 2.0

     

     

    Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2009/10/blog-post_30.html#ixzz31iQUmtS1

     

    Απο κει και πέρα ούτε κ γω ξέρω λεπτομέρειες απλά θεώρησα σωστό να  ενημερώσω εσένα καθώς κ άλλες κοπέλες που διαβάζουν το θέμα. Τώρα πως εξηγείται επιστημονικά δεν το γνωρίζω, αν κάποια κοπέλα ξέρει ας μας πει. 

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, MagdaP said:

    Ακόμα και το σεντονακι που κοιμάται και βάζει το προσωπάκι του και το στόμα του εκτίθεται στον αέρα-μικροβια... Φυσικά ο καθένας πράττει όπως θεωρεί καλύτερα. Εγώ πάντως σταμάτησα την αποστείρωση στους 3 μήνες. Η οδηγία του παιδιάτρου μου ήταν στους 2!

    Μα γι αυτο ειπα οτι εξαρταται. Αλλο το σεντονι, αλλο το γαλα σκονη το οποιο ερχεται σε επαφη με κατι που δεν ειναι αποστειρωμενο! Γιατι απο την στιγμη που το γαλα ερθει σε επαφη με τα βακτηρια, αποτελει εξαιρετικο υποστρωμα (τροφη δηλαδη) για αυτα και αρα θα αναπτυχθουν πολυ πολυ πιο γρηγορα απο οτι στο σεντονι. Επισης βακτηρια υπαρχουν απειρα, το θεμα ειναι τα παθογονα και σε υπο ποιες συνθηκες αναπτυσσονται αυτα καλυτερα. 

    Just now, little lamb said:

     

     

     

    Συμφωνώ! Λες και η συσκευασία της σκόνης είναι αποστειρωμένη ας πούμε!

     

     

    Μα από την πρώτη μέρα τα βάζει στο στόμα! Επίσης γλύφει τα σεντόνια του, τα ρούχα του, τον λαιμό ή τα χέρια όλων των μελών της οικογένειας αν τύχει να ψάχνει στήθος την ώρα που το κρατάνε αγκαλιά κ.α.

    Νομιζω οτι η σκονη λογικα ειναι αποστειρωμενη. Αλλιως δεν εχει νοημα η ολη αποστειρωση που κανουν οι γονεις στο σπιτι. Τωρα το πως την αποστειρωνουν (μιας και ειναι σε μορφη σκονης και αρα δεν μπορουν να κανουν υγρη αποστειρωση) εψαξα στα γρηγορα και δεν βρηκα πληροφοριες. 

     

    Η κορη μου παντως αν θυμαμαι αρχισε να βαζει τα χερια στο στομα συστηματικα και ολη την ωρα μετα τους 3 μηνες. Πριν ηταν αραια και που οταν πεινουσε. Οταν λεω να βαζει τα χερια στο στομα εννοω να περναει το oral phase, που δεν συμβαινει ακομη στα νεογεννητα. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Επίσης πιστεύω πως όσο περισσότερο έχεις το μωρό σε αποστειρωμένο περιβάλλον τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται... Γι αυτο παν μέτρον άριστον! Όσο για τη σκόνη, όπως είπε και η little lamb ούτε και το δοχείο που την περιέχει είναι αποστειρωμένο. Ακόμα και να ήταν, με το πρώτο άνοιγμα πάλι θα ερχόταν σε επαφή με μικρόβια...

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, little lamb said:

     

    Πώς αναμειγνύεται με αέρα; Αφού είναι κλειστό! Αν εννοείς τον αέρα που έχει μέσα, τότε και σε τσαντάκι με παγοκύστες να το βάλεις, πάλι θα κουνηθεί. (Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, προφανώς κάποιος που ξέρει σου το έχει πει, απλά δεν καταλαβαίνω πώς εξηγείται)

     

    Με τον αερα που υπαρχει ηδη μεσα στο μπουκαλι εννοει. Απλα οι παγοκυστες το κρατανε κρυο, και αρα τα βακτηρια αναπτυσσονται με πολυ πιο αργο ρυθμο απο οτι αν ηταν σε θερμοκρασια δωματιου. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα