Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υποχρεωτικό προνήπιο στα 4 χρόνια

Recommended Posts

Just now, samsympan είπε:

Επιτρέψτε μου μια διευκρίνιση σχετικά με:

Αυτή η φράση δίνει λάθος εντύπωση. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο ‘No Touch’ Policy. Αυτό αφορά σε κανονισμούς κάποιων δομών (στις ΗΠΑ αλλά και αλλού) που φιλοξενούν παιδιά (μπορεί να είναι σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις, δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων, κλπ) και οι οποίοι κανονισμοί θεσπίζονται με πρωτοβουλία της δομής και όχι κατόπιν υποχρέωσης από τον νόμο. Δηλαδή είναι ένας ‘άγραφος νόμος’ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διεύθυνσης/συλλόγου εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου πχ σχολείου. Αφορά σε φαινόμενο που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατόπιν θλιβερών συμβάντων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων την δεκαετία του ’80, και σταδιακά πήρε διαστάσεις υστερίας, φτάνοντας στο σημείο θέσπισης τέτοιων άγραφων νόμων. Ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος, καταδικάζει τέτοιες πολιτικές ως βλαβερές προς τα παιδιά και αποπροσανατολιστικές από το πραγματικό πρόβλημα και το πως θα το αντιμετωπίσει η κοινωνία στην ουσία του. Παρακαλώ όποιος έχει περισσότερες ή διαφορετικές πληροφορίες ως προς αυτό, να με διορθώσει και να ενημερώσει σχετικά καθώς από ότι καταλαβαίνω έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την εμπειρία μου (ως πρώην εκπαιδευτικός) σχετικά με την αυτοεξυπηρέτηση του παιδιού που εντάσσεται σε τάξη προνηπίου. Ναι, υπάρχουν παιδιά που για διαφόρους λόγους δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν (κάποιοι μπορεί να υποκρύπτουν υπαιτιότητα -λόγω αμελείας φυσικά και όχι δόλου- των γονέων, κάποιοι μη). Είναι μειοψηφία. Ναι, η πλειοψηφία αυτοεξυπηρετείται. Είναι πολύ θετικό αυτό για το παιδί από 10κάδες σκοπιές. Υπάρχουν και τα μικρά ατυχήματα σε παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται (όπως θα συνέβαιναν και σε ένα ενήλικα). Πχ έχει πιει πολύ νερό, φταρνίστηκε, γέλασε, του έφυγαν λίγα τσίσα. Υπάρχουν και τα μεγάλα ατυχήματα. Πχ γαστρεντερίτιδα - εμετός/απώλεια κοπράνων. Το παιδί πολύ πιθανό να στεναχωρηθεί, να ντραπεί, να κλάψει, να τα χάσει, να ζητήσει βοήθεια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όταν αντικρίζουμε ένα μαθητή λερωμένο με ούρα/κόπρανα/εμετό (συγγνώμη για την γραφικότητα αλλά θέλω να μεταφέρω την εικόνα):

- Πρώτα ελέγχουμε τι συμβαίνει στο παιδί. Πάμε κοντά, το παρατηρούμε να δούμε πως είναι στην υγεία του. Το ρωτάμε τι συνέβη, πως νιώθει, το καθησυχάζουμε. Το ρωτάμε εάν χρειάζεται βοήθεια να πλυθεί, να αλλάξει (πάντα δεύτερη αλλαξιά στην τσάντα του παιδιού) και αναλόγως πράττουμε.

- Αν πει όχι, καλώς. Το πιθανότερο είναι να χρειάζεται βοήθεια. Έστω κι αν αυτή σημαίνει να είμαστε κοντά απλά σαν παρουσία. Ναι, είναι θέμα για τον νηπιαγωγό το να αφήσει ανεπιτήρητη την τάξη. ΟΜΩΣ προτεραιότητα της στιγμής είναι το παιδί. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αφήσουμε λερωμένο ένα παιδί και να περιμένουμε να έρθει, όποτε μπορέσει, ο κηδεμόνας να μεριμνήσει. Αυτό είναι μορφή κακοποίησης. Πλην βέβαια εξαιρέσεων που θα έχουν συζητηθεί και θα έχει προαποφασιστεί με τον κηδεμόνα ο τρόπος χειρισμού (πχ μαθητής με συστηματική απώλεια ούρων, ιατρικός λόγος, πεισματική άρνηση του παιδιού να το βοηθήσει οποιοσδήποτε άλλος πλην του γονέα, κα).

- Ενημερώνουμε τον/την συνάδελφο, ζητάμε να έχει το νου του/της στην τάξη μας. Δεν γίνεται τίποτε κρυφά! Πάμε στην τουαλέτα. Του εξηγούμε ότι δεν θα πρέπει να νιώθει άσχημα, του εξηγούμε τις ανθρώπινες λειτουργίες, το βοηθάμε να καθαριστεί.

- Ενημέρωση κηδεμόνα για το συμβάν - Επιστροφή στην τάξη. Ευκαιρία για συζήτηση με τους συμμαθητές (μέθοδος project - θέμα που πηγάζει από την καθημερινότητα των παιδιών), καθώς πιθανόν κάποια παιδάκια θα το βρήκαν άριστη ευκαιρία να κοροϊδέψουν. Το συζητάμε, με διακριτικότητα. όχι απαραίτητα την ίδια στιγμή ή την ίδια μέρα. Βρίσκουμε την πρόσφορη στιγμή. Πχ Θέμα: πως βοηθάμε έναν συνάνθρωπο μας που του συμβαίνει κάτι δυσάρεστο.

Επίσης παρακαλώ, όποιος εν ενεργεία εκπαιδευτικός γνωρίζει κάτι διαφορετικό να το επισημάνει.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψη μου σχετικά με την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Ο γονέας και ο εκπαιδευτικός έχουν υποχρέωση να εκπαιδεύσουν το παιδί σχετικά. Με τρόπο κατάλληλο για κάθε ηλικία. Δεν προστατεύεται το παιδί με το μην το αγκαλιάζει ή να μην το βοηθάει στην τουαλέτα ο δάσκαλος του ίδιου ή του άλλου φύλου. Με το να μην βλέπουν ή αγγίζουν το σωματάκι του. Είναι πολύ πιο σύνθετο το θέμα. Πρέπει να μάθει το παιδί να διακρίνει το αγνό από το πονηρό άγγιγμα - λόγο - εικόνα, από όπου κι αν προέρχεται κάτι τέτοιο (τον δάσκαλο, τον συμμαθητή, τον ιατρό, τον περιπτερά, τον συγγενή). Και φυσικά για να το μεταδώσει αυτό κάποιος σωστά, χρειάζεται πρώτα αυτός κατάλληλη εκπαίδευση-επιμόρφωση-μελέτη… και εκεί χωλαίνουμε δυστυχώς.

Υγ: Δύο ταινίες σχετικές που μου έρχονται στο μυαλό, αρκετά αξιόλογες κατά την γνώμη μου, είναι The children’s hour (1961) με τις Audrey Hepburn και Shirley MacLain και The hunt (2012) με τον Mads Mikkelsen. Για όποιον ενδιαφέρεται και μπορέσει να βρει τον χρόνο… ^_^

Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να φέρεται μια σωστή νηπιαγωγός... Μπράβο, μακάρι όλοι του χώρου αυτού να συμπεριφερονταν έτσι

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 147
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Posted Images

3 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

τώρα μαθαίνει να κόβει κ με ψαλίδι,

Συγνώμη για το άσχετο του θέματος αλλά είπα να αδραξω την ευκαιρία και να λύσω μία απορία μου. Τι ψαλίδι χρησιμοποιείτε? Κανονικό ή μόνο για χαρτιά? Επίσης τι μέγεθος? Εγώ του έδωσα μικρό κανονικό αλλά απ τον φόβο μου του το πήρα αμέσως, και ή αλήθεια ήταν πως του άρεσε! 

Just now, samsympan είπε:

Επιτρέψτε μου μια διευκρίνιση σχετικά με:

Αυτή η φράση δίνει λάθος εντύπωση. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο ‘No Touch’ Policy. Αυτό αφορά σε κανονισμούς κάποιων δομών (στις ΗΠΑ αλλά και αλλού) που φιλοξενούν παιδιά (μπορεί να είναι σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις, δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων, κλπ) και οι οποίοι κανονισμοί θεσπίζονται με πρωτοβουλία της δομής και όχι κατόπιν υποχρέωσης από τον νόμο. Δηλαδή είναι ένας ‘άγραφος νόμος’ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διεύθυνσης/συλλόγου εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου πχ σχολείου. Αφορά σε φαινόμενο που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατόπιν θλιβερών συμβάντων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων την δεκαετία του ’80, και σταδιακά πήρε διαστάσεις υστερίας, φτάνοντας στο σημείο θέσπισης τέτοιων άγραφων νόμων. Ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος, καταδικάζει τέτοιες πολιτικές ως βλαβερές προς τα παιδιά και αποπροσανατολιστικές από το πραγματικό πρόβλημα και το πως θα το αντιμετωπίσει η κοινωνία στην ουσία του. Παρακαλώ όποιος έχει περισσότερες ή διαφορετικές πληροφορίες ως προς αυτό, να με διορθώσει και να ενημερώσει σχετικά καθώς από ότι καταλαβαίνω έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας.

Το εγραψα οπως ακριβως μου το μετέφερε θεία μου εκπαιδευτικος στην πολιτεία του Μίσιγκαν , δεν γνωρίζω το θεωρητικό πλαίσιο, αλλα οτι στην πράξη μπορείς να πιάσεις το παιδί απο το χεράκι κι ως εκεί.

Just now, Mama_Anesti_ είπε:

Συγνώμη για το άσχετο του θέματος αλλά είπα να αδραξω την ευκαιρία και να λύσω μία απορία μου. Τι ψαλίδι χρησιμοποιείτε? Κανονικό ή μόνο για χαρτιά? Επίσης τι μέγεθος? Εγώ του έδωσα μικρό κανονικό αλλά απ τον φόβο μου του το πήρα αμέσως, και ή αλήθεια ήταν πως του άρεσε! 

Το μικρο-μεσαιο (όπως το βλέπει κανείς) με τις στρογγυλεμένες άκρες που κόβει χαρτί. Πάντα με επίβλεψη εννοείται. 

On 15/9/2019 at 12:59 ΠΜ, Sentir...natureza είπε:

Αποφασισα να γραψω να ρωτησω τις αποψεις σας γιατι σημερα σοκαριστηκα λιγο με μια συζητηση που εκανα με μια φιλη. Η κορη της ξεκινησε πριν λιγες μερες τα προνηπια και αυτα που της ειπαν οι παιδαγωγοι ειναι ανηκουστα για μενα (και για οποιον τα ακουσε) και ηθελα να τα μεταφερω. Κατ'αρχην της ειπανε οτι θα πηγαινουνε οι ιδιοι και το πρωινο και το μεσημεριανο (ενταξει αυτο δεν ειναι τραγικο). Της ειπανε οτι το παιδι θα πρεπει να ειναι σε θεση να τα κανει ολα μονο του, δηλαδη να αυτοεξυπηρετειται 100%βγαλσιμο ρουχων (αν πχ λερωθουν τα ρουχα με φαγητο)και παπουτσιων, σκουπισμα (στη τουαλετα), βαλσιμο ρουχων, ετοιμασια φαγητου. Αν το παιδι κανει κακα πανω του θα πρεπει να ερθει ο γονεας να το καθαρισει και να το αλλαξει αν δεν μπορει το παιδι να καθαριστει μονο του γιατι λεει εχουν ακουστει πολλα και δεν θελουν να κατηγορηθουν για παιδεραστια :shock:. Η ιδια δικαιολογια χρησιμοποιειται γενικα για το ντυσιμο-ξεντυσιμο, γιατι λεει οι καινουριες οδηγιες λενε οτι δεν πρεπει να ερχεται σε επαφη με το σωμα του παιδιου η παιδαγωγος. Εγω προσωπικα δεν βρηκα καποια τετοια νομοθεσια. Κι αλλα μου ειπε αλλα δεν τα θυμαμαι τωρα, θα συμπληρωσω αν θυμηθω κατι (οταν ξεπερασω το σοκ). Τι λετε γι'αυτο;

Ναι λένε τέτοιες εξυπνάδες που δεν προβλέπονται πουθενά. 

Προφανώς και αν κάποιο παιδί χρειαστεί βοήθεια είναι υποχρεωμένες να του την προσφέρουν ό,τι και αν λένε.

Προφανώς και θέλουμε να αυτοεξυπηρετούνται τα παιδιά. Αλλά αν σε κάποιον τομέα ή σε κάποια περίπτωση χρειαστεί βοήθεια ένα παιδάκι θα πρέπει να του την παρέχουν.  Είναι νηπιαγωγοί και απευθύνονται σε νήπια. 

20 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Θα ήθελα να ρωτήσω τις μαμάδες αν θα είχαν την ίδια άποψη για άντρα νηπιαγωγό. Αν το τετράχρονο κοριτσάκι σας πει ότι ο κύριος Γιώργος την πήγε στην τουαλέτα, της έβγαλε το βρακάκι, της ακούμπησε τα γεννητικά όργανα και την έντυσε πάλι ενώ εκείνη έκλαιγε, και ο κύριος Γιώργος σας εξηγήσει ότι το παιδί κατουρήθηκε και ήθελε να του βάλει καθαρά ρούχα, όλα καλά; 

Εκτός αν θέλουμε άλλη νομοθεσία για άντρα και γυναίκα νηπιαγωγό, δάσκαλο, προπονητή; 

Τρεις μήνες πριν δηλαδή που το παιδάκι θα είναι σε παιδικό σταθμό, θα είχες πρόβλημα να το βοηθήσει στην τουαλέτα ο βρεφονηπιοκόμος; 

Διαφημίσεις

9 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Τρεις μήνες πριν δηλαδή που το παιδάκι θα είναι σε παιδικό σταθμό, θα είχες πρόβλημα να το βοηθήσει στην τουαλέτα ο βρεφονηπιοκόμος; 

Σε χώρο με τουαλέτες που είναι κλειστές και απομονώνεται το παιδί με τον βρεφονηπιοκόμο, ναι σαφέστατα. 

• 2 εβδομάδες μετά...

Μιας κ σχολιάστηκε σε αυτό το θέμα κ όπως έχω πει σε άλλο θέμα ο γιος μου ο μεγάλος παρότι τα πάει πολύ καλά δεν έχει κατακτήσει ακόμα τη τουαλέτα στα κακά.. πως αντιμετώπισαν το θέμα οι νηπιαγωγοί .. τις πρώτες μέρες της προσαρμογής έκανε δύο φορές τσισα του πάνω του τον άλλαξαν μετά το κατάλαβε κ ο ίδιος του το υπενθυμίζουν κ όλα πάνε μια χαρά 

Τη βδομάδα που μας πέρασε έκανε δύο φορές κακά του μετά το μεσημεριανό φαγητό μας πήραν τηλέφωνο κ πήγαμε κ τον πήραμε κ μετά μας ενημέρωσαν πως θα τον παίρνουμε μετά το μεσημεριανό φαγητό μέχρι να μάθει.. η θα ερχετε κάποιος γονιός / συγγενείς κ θα είναι μαζί του στη τουαλέτα μέχρι να κάνει κακά κ να μάθει ..κ μας είπαν πως κ στη πρωτοβάθμια αν πάρουν τηλ τις ίδιες λύσεις θα προτείνουν 

On 29/9/2019 at 2:11 ΠΜ, xaroumenh mama είπε:

Μιας κ σχολιάστηκε σε αυτό το θέμα κ όπως έχω πει σε άλλο θέμα ο γιος μου ο μεγάλος παρότι τα πάει πολύ καλά δεν έχει κατακτήσει ακόμα τη τουαλέτα στα κακά.. πως αντιμετώπισαν το θέμα οι νηπιαγωγοί .. τις πρώτες μέρες της προσαρμογής έκανε δύο φορές τσισα του πάνω του τον άλλαξαν μετά το κατάλαβε κ ο ίδιος του το υπενθυμίζουν κ όλα πάνε μια χαρά 

Τη βδομάδα που μας πέρασε έκανε δύο φορές κακά του μετά το μεσημεριανό φαγητό μας πήραν τηλέφωνο κ πήγαμε κ τον πήραμε κ μετά μας ενημέρωσαν πως θα τον παίρνουμε μετά το μεσημεριανό φαγητό μέχρι να μάθει.. η θα ερχετε κάποιος γονιός / συγγενείς κ θα είναι μαζί του στη τουαλέτα μέχρι να κάνει κακά κ να μάθει ..κ μας είπαν πως κ στη πρωτοβάθμια αν πάρουν τηλ τις ίδιες λύσεις θα προτείνουν 

Νομίζω το χειρίστηκαν πολύ καλά. 

On 9/29/2019 at 2:11 AM, xaroumenh mama said:

η θα ερχετε κάποιος γονιός / συγγενείς κ θα είναι μαζί του στη τουαλέτα μέχρι να κάνει κακά κ να μάθει ..κ μας είπαν πως κ στη πρωτοβάθμια αν πάρουν τηλ τις ίδιες λύσεις θα προτείνουν 

Δηλαδή όποιο παιδί δυσκολεύεται με την τουαλέτα (πράγμα λογικό για ένα τετράχρονο) θα πηγαίνουν είτε οι γονείς του είτε οι συγγενείς του να το βοηθούν μέχρι να μάθει? Αυτό σημαίνει πως θα μπαίνουν ενήλικες στο νήπιο οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί...και αν την ώρα που είναι στην τουαλέτα το παιδί μαζί με την μαμά του ή την γιαγιά (ή οποιονδήποτε άλλο συγγενή ) θέλει και κάποιο άλλο παιδί να πάει τι θα κάνει??? θα είναι μέσα στην τουαλέτα μαζί με κάποιον άσχετο ενήλικα?? και εσύ πχ δεν μπορείς να πηγαίνεις εκείνη την στιγμή στο σχολείο ή δεν έχεις κάποιον συγγενή να σε βοηθήσει τι θα κάνει το παιδί?  Ρωτάω χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας φυσικά, είναι απορίες που μου δημιουργήθηκαν μόλις διάβασα αυτή την πρόταση. Δεν ξέρω πως φαίνεται γενικότερα στις υπόλοιπες μητέρες για εμένα αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό.

Διαφημίσεις

Just now, kotsifikos είπε:

Δηλαδή όποιο παιδί δυσκολεύεται με την τουαλέτα (πράγμα λογικό για ένα τετράχρονο) θα πηγαίνουν είτε οι γονείς του είτε οι συγγενείς του να το βοηθούν μέχρι να μάθει? Αυτό σημαίνει πως θα μπαίνουν ενήλικες στο νήπιο οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί...και αν την ώρα που είναι στην τουαλέτα το παιδί μαζί με την μαμά του ή την γιαγιά (ή οποιονδήποτε άλλο συγγενή ) θέλει και κάποιο άλλο παιδί να πάει τι θα κάνει??? θα είναι μέσα στην τουαλέτα μαζί με κάποιον άσχετο ενήλικα?? και εσύ πχ δεν μπορείς να πηγαίνεις εκείνη την στιγμή στο σχολείο ή δεν έχεις κάποιον συγγενή να σε βοηθήσει τι θα κάνει το παιδί?  Ρωτάω χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας φυσικά, είναι απορίες που μου δημιουργήθηκαν μόλις διάβασα αυτή την πρόταση. Δεν ξέρω πως φαίνεται γενικότερα στις υπόλοιπες μητέρες για εμένα αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό.

Κι εδώ έρχομαι και σκέφτομαι: Δεν πρέπει τα παιδιά να έχουν μάθει μέχρι τα 4 την τουαλέτα; Και φυσικά πρέπει (απαντάω μόνη μου). Εκτός και αν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, σε αντίθετη περίπτωση φταίνε οι γονείς του παιδιού που δεν φρόντισαν να του το μάθουν πριν πάει σχολείο. Και η λογική ότι "Θα του το μάθει η δασκάλα " εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετη. Δεν το λεω για την χαρούμενη μαμα, που όπως φαίνεται δεν αδιαφόρησε να του το μάθει, απλα αναφερθηκε σε αλλο θέμα. Το νηπιαγωγείο δεν είναι παιδικός σταθμός. Βέβαια με τα κακά είχε και ο δικός μου θέμα γιατί ήταν δυσκοιλιος και δυσκολευόταν να πάει αλλά τι να κάνει και η δασκάλα. Καταλαβαίνω ότι κάποια παιδιά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες (οπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) και μπορεί παρά την ηλικία τους ή την επιμονή των γονιών τους, να δυσκολεύονται να κάνουν κάτι αλλά δυστυχώς δεν ξέρω ποια θα ήταν η ιδανική λύση. Δε λέω ότι είναι ότι καλύτερο η λύση που δόθηκε από τη δασκάλα αλλά τι άλλο να κανει; Οτιδήποτε άλλο και να κανει, όπως το να αφήσει τα υπόλοιπα παιδάκια για να βοηθήσει το ένα στην τουαλέτα, θα θεωρηθεί ανεύθυνη!!! Εκτός και αν τα στοιχίσει και πάνε όλα μαζί στην τουαλέτα να κάνουν "κερκιδα" στο παιδάκι που κάνει τα κακα του... Τι να πω; :roll:

Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη δασκάλα μου φαίνεται ιδανικό (δεδομένων πάντα των συνθηκών).

Βοήθησε όσο μπορούσε το παιδάκι με τα τσίσα, αλλά καταλαβαίνω ότι στα κακά δυσκολεύει το πράγμα. Εκεί έδωσε 2 εναλλακτικές. Είτε να έρχονται το μεσημέρι να το βοηθήσουν, είτε να σχολάει εκείνη την ώρα. Δεν είπε πχ, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να μάθει ή δεν επιτρέπονται τρίτα πρόσωπα στο χώρο του σχολείου, είναι παράνομο, μπλα μπλα, ούτε είναι δική μου δουλειά να βοηθήσω, οπότε κόψτε το λαιμό σας.

Just now, MagdaP said:

Κι εδώ έρχομαι και σκέφτομαι: Δεν πρέπει τα παιδιά να έχουν μάθει μέχρι τα 4 την τουαλέτα; Και φυσικά πρέπει (απαντάω μόνη μου). Εκτός και αν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, σε αντίθετη περίπτωση φταίνε οι γονείς του παιδιού που δεν φρόντισαν να του το μάθουν πριν πάει σχολείο. Και η λογική ότι "Θα του το μάθει η δασκάλα " εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετη. Δεν το λεω για την χαρούμενη μαμα, που όπως φαίνεται δεν αδιαφόρησε να του το μάθει, απλα αναφερθηκε σε αλλο θέμα. Το νηπιαγωγείο δεν είναι παιδικός σταθμός. Βέβαια με τα κακά είχε και ο δικός μου θέμα γιατί ήταν δυσκοιλιος και δυσκολευόταν να πάει αλλά τι να κάνει και η δασκάλα. Καταλαβαίνω ότι κάποια παιδιά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες (οπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) και μπορεί παρά την ηλικία τους ή την επιμονή των γονιών τους, να δυσκολεύονται να κάνουν κάτι αλλά δυστυχώς δεν ξέρω ποια θα ήταν η ιδανική λύση. Δε λέω ότι είναι ότι καλύτερο η λύση που δόθηκε από τη δασκάλα αλλά τι άλλο να κανει; Οτιδήποτε άλλο και να κανει, όπως το να αφήσει τα υπόλοιπα παιδάκια για να βοηθήσει το ένα στην τουαλέτα, θα θεωρηθεί ανεύθυνη!!! Εκτός και αν τα στοιχίσει και πάνε όλα μαζί στην τουαλέτα να κάνουν "κερκιδα" στο παιδάκι που κάνει τα κακα του... Τι να πω; :roll:

Ούτε εγώ συμφωνώ με την λογική ότι η δασκάλα θα εκπαιδεύσει το παιδί ώστε να πηγαίνει στην τουαλέτα, υπάρχουν όμως παιδάκια που θέλουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να το μάθουν αυτό. Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως φταίνε οι δασκάλες, αλίμονο αν κατηγορούσαμε τους εκπαιδευτικούς για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία.

Πιστεύω ξεκάθαρα πως φταίει το σύστημα που έχουμε, δεν υπάρχουν δομές για τίποτα και δεν δίνονται κατάλληλες λύσεις και έτσι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μαζέψουν ότι δεν μαζεύεται, γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι λύση να μπαίνει κάποιος εξωσχολικός στο σχολείο όποτε το παιδί θέλει τουαλέτα, ούτε να σχολάει νωρίτερα από το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα είναι λύση. Φυσικά και η δασκάλα πρότεινε λύσεις και βοήθησε όσο της το επιτρέπει η κατάσταση και το σύστημα γιατί και εκείνη δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο.

Στο προνήπιο φοιτούν παιδιά που είναι γεννημένα από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο...δεν είναι λογικό πολλά από αυτά που έχουν γεννηθεί πχ το Δεκέμβριο να έχουν δυσκολία στο να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα?

Πιστεύω ξεκάθαρα πως φταίει το σύστημα που έχουμε, δεν υπάρχουν δομές για τίποτα και δεν δίνονται κατάλληλες λύσεις και έτσι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μαζέψουν ότι δεν μαζεύεται, γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι λύση να μπαίνει κάποιος εξωσχολικός στο σχολείο όποτε το παιδί θέλει τουαλέτα, ούτε να σχολάει νωρίτερα από το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα είναι λύση. Φυσικά και η δασκάλα πρότεινε λύσεις και βοήθησε όσο της το επιτρέπει η κατάσταση και το σύστημα γιατί και εκείνη δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο.

Στο προνήπιο φοιτούν παιδιά που είναι γεννημένα από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο...δεν είναι λογικό πολλά από αυτά που έχουν γεννηθεί πχ το Δεκέμβριο να έχουν δυσκολία στο να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα?

Νομίζω μετά τη μία το μεσημέρι ξεκινάει το ολοήμερο. Οπότε το παιδί δεν θα χάνει το κανονικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Στην ουσία σου λέει να μην το αφήνεις ολοήμερο αφού δεν μπορεί να ελέγξει τα κακά του, ή να στέλνεις κάποιον δικό σου να το αλλάζει αν χρειαστεί.

Ούτε εγώ συμφωνώ με την λογική ότι η δασκάλα θα εκπαιδεύσει το παιδί ώστε να πηγαίνει στην τουαλέτα, υπάρχουν όμως παιδάκια που θέλουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να το μάθουν αυτό. Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως φταίνε οι δασκάλες, αλίμονο αν κατηγορούσαμε τους εκπαιδευτικούς για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία.

Παιδάκι σχεδόν 4 ετών που δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα, ή έχει θέμα υγείας, ή δυστυχώς οι γονείς αυτόν τον τομέα τον παραμέλησαν πολύ. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται παράλληλη στήριξη, δημόσια ή ιδιωτική, στη δεύτερη, όπως η οικογένεια δεν μερίμνησε εγκάιρως, έτσι η οικογένεια θα πρέπει να βρει τρόπο να λύσει το θέμα. Δεν αναφέρομαι σε ένα ατύχημα, ή ελλειπές σκούπισμα που μπορεί να τύχουν και σε ένα παιδί δημοτικού φυσικά. Αλλά ένα υγιές παιδί, που είναι σε ηλικία να καθήσει στο θρανίο και να αρχίσει ασκήσεις προγραφής, σίγουρα θα έπρεπε να έχει προ πολλού σταματήσει να τα κάνει στο βρακί του. Όχι λοιπόν, δεν το βρισκω λογικό, με εξαίρεση ιατρικά θέματα. Θες να το πεις άγνοια των γονιών, αδιαφορία, υποτίμηση των δυνατοτήτων του παιδιού, κακή αντιληψη του τι θα πει σημάδια ετοιμότητας; Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αναπληρώσει το σχολείο αυτό που δεν έκανε το οικογενειακό περιβάλλον.

Διαφημίσεις

Just now, erin0000 said:

Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη δασκάλα μου φαίνεται ιδανικό (δεδομένων πάντα των συνθηκών).

Βοήθησε όσο μπορούσε το παιδάκι με τα τσίσα, αλλά καταλαβαίνω ότι στα κακά δυσκολεύει το πράγμα. Εκεί έδωσε 2 εναλλακτικές. Είτε να έρχονται το μεσημέρι να το βοηθήσουν, είτε να σχολάει εκείνη την ώρα. Δεν είπε πχ, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να μάθει ή δεν επιτρέπονται τρίτα πρόσωπα στο χώρο του σχολείου, είναι παράνομο, μπλα μπλα, ούτε είναι δική μου δουλειά να βοηθήσω, οπότε κόψτε το λαιμό σας.

Καταλαβαίνω αυτό που λες και συμφωνώ στο ότι η δασκάλα έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση, εχω ένσταση όμως στο ότι μπορεί κάποιος εξωσχολικός να μπει στο σχολείο για να παέι το παιδί τουαλέτα, δεν θα μου άρεσε αν ο γιος μου μου έλεγε  '' μαμά σήμερα όταν ήμουν στην τουαλέτα ήταν και ο Χ με τον μπαμπά του γιατί τον βοηθούσε '', από την μία η δασκάλα δεν βοηθάει τα παιδιά γιατί δεν επιτρέπεται,  και από την άλλη δεν πειράζει να είναι μέσα στην τουαλέτα με τον μπαμπά-μαμά-γιαγιά-παππού κάποιου.

Εγώ αυτό δεν καταλαβαίνω τι λογική έχει, προς θεού δεν κάνω καμία επίθεση, ίσα ίσα, προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα στα δημόσια σχολεία γιατί δεν θα έχω για πολυ την δυνατότητα να φοιτά το παιδί μου σε ιδιωτικό.

Καταλαβαίνω αυτό που λες και συμφωνώ στο ότι η δασκάλα έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση, εχω ένσταση όμως στο ότι μπορεί κάποιος εξωσχολικός να μπει στο σχολείο για να παέι το παιδί τουαλέτα, δεν θα μου άρεσε αν ο γιος μου μου έλεγε  '' μαμά σήμερα όταν ήμουν στην τουαλέτα ήταν και ο Χ με τον μπαμπά του γιατί τον βοηθούσε '', από την μία η δασκάλα δεν βοηθάει τα παιδιά γιατί δεν επιτρέπεται,  και από την άλλη δεν πειράζει να είναι μέσα στην τουαλέτα με τον μπαμπά-μαμά-γιαγιά-παππού κάποιου.

Εγώ αυτό δεν καταλαβαίνω τι λογική έχει, προς θεού δεν κάνω καμία επίθεση, ίσα ίσα, προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα στα δημόσια σχολεία γιατί δεν θα έχω για πολυ την δυνατότητα να φοιτά το παιδί μου σε ιδιωτικό.

Προσωπικά ναι, νομίζω ότι η δασκάλα εδώ προσπαθώντας να εξυπηρετήσει, ξεπέρασε κάποια όρια. Νομίζω θα ήταν πιο νομότυπο να ζητήσει να πάρουν το λερωμένο παιδί σπίτι.

Εκεί γύρω στη μία, σχολάνε όσα δεν κάθονται ολοήμερο. Οπότε μπαίνουν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους. Εκεί θα μπορούσε ένας γονιός να συνοδεύσει το παιδί του στην τουαλέτα ή να πάει στις τουαλέτες να του αλλάξει ρούχα...

Εγώ πάντως έμπαινα στο νηπιαγωγείο μερικές φορές το πρωί και συνοδευα το δικό μου παιδί στην τουαλέτα. Ήταν προνήπιο (από τα μικρά κιόλας) και πέρασε μια φάση όπου το πρωί πριν φύγει, αρνιόταν να πάει τουαλέτα και αρνιόταν να πάει και στο σχολείο... Ήταν μια φάση που χρειαζόταν προσαρμογή και αυτό μου πρότειναν να κάνω και έπιασε. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάς το παιδί να προσαρμοστεί. Δεν το κρατάς σπίτι...

Άλλωστε στα νηπιαγωγεία οι τουαλέτες είναι χύμα. Δεν κλείνει ποτέ η κεντρική πόρτα (στις τουαλέτες) και υπήρχαν χωρίσματα στις λεκάνες, αλλά χωρίς πόρτες. Εμείς είχαμε κουρτινάκια. Αλλού δεν υπάρχουν ούτε αυτά.

Καλά βρε κορίτσια δεν σημαίνει πως όταν πάει ένας ενήλικας και βοηθήσει ένα παιδί στην τουαλέτα θα πάνε και όλα τα άλλα μαζί ταυτοχρόνως!

Και θεωρώ πως ή θα πάει η ίδια η μαμά ή καμία γιαγιά να βοηθήσει, θα έχουν το τακτ να είναι διακριτικές, δεν θα πάει ο ηλικιωμένος γείτονας!

Just now, elenip είπε:

Καλά βρε κορίτσια δεν σημαίνει πως όταν πάει ένας ενήλικας και βοηθήσει ένα παιδί στην τουαλέτα θα πάνε και όλα τα άλλα μαζί ταυτοχρόνως!

Και θεωρώ πως ή θα πάει η ίδια η μαμά ή καμία γιαγιά να βοηθήσει, θα έχουν το τακτ να είναι διακριτικές, δεν θα πάει ο ηλικιωμένος γείτονας!

Ακριβώς.

Άσε που επειδή δεν υπάρχουν πόρτες έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει τίποτα χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Just now, elenip said:

Η μαμά ή η γιαγιά του Χ παιδιού όμως για μένα είναι ένας άγνωστος ενήλικας, όπως και εγώ είμαι το ίδιο για κάποια άλλη μαμά.

Μπορεί να τύχει όμως την στιγμή που το ένα θέλει τουαλέτα να θέλει και κάποιο άλλο αυτό είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Το ιδανικό είναι να αυτοεξυπηρετείται ένα παιδί, απλά προσωπικά δεν θεωρώ καλή λύση αυτή..δεν ξέρω ίσως εγώ να είμαι υπερβολική αλλά δεν μου αρέσει καθόλου.

Just now, kotsifikos said:

Η μαμά ή η γιαγιά του Χ παιδιού όμως για μένα είναι μία άγνωστη ενήλικη, όπως και εγώ είμαι το ίδιο για κάποια άλλη μαμά.

Μπορεί να τύχει όμως την στιγμή που το ένα θέλει τουαλέτα να θέλει και κάποιο άλλο αυτό είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Το ιδανικό είναι να αυτοεξυπηρετείται ένα παιδί, απλά προσωπικά δεν θεωρώ καλή λύση αυτή..δεν ξέρω ίσως εγώ να είμαι υπερβολική αλλά δεν μου αρέσει καθόλου.

Συμφωνώ το καλύτερο είναι να αυτοεξυπηρετείται, το θέμα είναι όμως τι γίνεται με ένα δύο παιδάκια που στα 4 δεν το έχουν καταφέρει ακόμη. Γιατί για τόσα παιδιά θα μιλάμε. Σε εμάς στον παιδικό και στο νήπιο ξέρω ότι έπαιρναν τηλ τους γονείς να έρθουν να τα πάρουν, εμείς ευτυχώς δεν είχαμε θέμα ποτέ αλλά ξέρω από εργαζόμενη μαμά ότι ήταν μανίκι να φύγει από την δουλειά της. Στο συγκεκριμένο θέμα η νηπιαγωγός πρότεινε κάποια λύση για να εξυπηρετηθούν όλοι, δεν το βρίσκω κακό με την έννοια να τηρούνται τα αυτονόητα. Δηλαδή όταν πάει η μαμά / γιαγιά κλπ να έχει το τακτ να καθαρίσει το παιδί της χωρίς να είναι άλλο παιδί μπροστά, που στην τελική ρε σεις οκ πόση ώρα θα κάνει να το καθαρίσει? εκείνη την ώρα θα κατουρηθούν όλα τα άλλα?

Η μαμά ή η γιαγιά του Χ παιδιού όμως για μένα είναι ένας άγνωστος ενήλικας, όπως και εγώ είμαι το ίδιο για κάποια άλλη μαμά.

Είχε τύχει όταν βοηθούσα τη δική μου κόρη, να μπει άλλο παιδάκι. Πήγαινε στη δική του τουαλέτα. Εγώ ήμουν διακριτική πιο πέρα, μαζί με την κόρη μου. Είχε τύχει να δω και άλλη μαμά με το παιδάκι της.

Το καταλαβαίνω αυτό που λες, από την άλλη, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Να μην πηγαίνει το παιδί στο σχολείο; πιθανόν αυτό να ήθελε κατά βάθος. Άλλωστε το γνώριζαν οι νηπιαγωγοί ότι ήμουν εκεί. 

Just now, elenip είπε:

Συμφωνώ το καλύτερο είναι να αυτοεξυπηρετείται, το θέμα είναι όμως τι γίνεται με ένα δύο παιδάκια που στα 4 δεν το έχουν καταφέρει ακόμη. Γιατί για τόσα παιδιά θα μιλάμε. Σε εμάς στον παιδικό και στο νήπιο ξέρω ότι έπαιρναν τηλ τους γονείς να έρθουν να τα πάρουν, εμείς ευτυχώς δεν είχαμε θέμα ποτέ αλλά ξέρω από εργαζόμενη μαμά ότι ήταν μανίκι να φύγει από την δουλειά της. Στο συγκεκριμένο θέμα η νηπιαγωγός πρότεινε κάποια λύση για να εξυπηρετηθούν όλοι, δεν το βρίσκω κακό με την έννοια να τηρούνται τα αυτονόητα. Δηλαδή όταν πάει η μαμά / γιαγιά κλπ να έχει το τακτ να καθαρίσει το παιδί της χωρίς να είναι άλλο παιδί μπροστά, που στην τελική ρε σεις οκ πόση ώρα θα κάνει να το καθαρίσει? εκείνη την ώρα θα κατουρηθούν όλα τα άλλα?

Αυτό ακριβώς. Η εξαίρεση είναι αυτά τα παιδιά. Τα περισσότερα τα είχαν ήδη καταφέρει.

Εμένα δεν τα έκανε πάνω της. Τα κράταγε όμως μέχρι τελικής πτώσεως.

Just now, elenip said:

Έχεις δίκιο, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για όλους, παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς. Απλά εμένα με αγχώνει όλο αυτό..ίσως επειδή έχω μάθει με τα δεδομένα του ιδιωτικού παιδικού σταθμού και προνηπίου τώρα και για αυτό όλο αυτό μου φαίνεται βουνό.

Just now, erin0000 said:

Αυτό ακριβώς. Η εξαίρεση είναι αυτά τα παιδιά. Τα περισσότερα τα είχαν ήδη καταφέρει.

Εμένα δεν τα έκανε πάνω της. Τα κράταγε όμως μέχρι τελικής πτώσεως.

Και εμένα τα κρατάει μέχρι εκεί που δεν πάει.

Σας ευχαριστώ και τις δύο για τις πληροφορίες.

2 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Νομίζω το χειρίστηκαν πολύ καλά. 

Αν σκεφτώ πως σε μια γνωστή μου που το παιδί της πάει σε άλλο νηπιαγωγείο κ παλινδρομησε το παιδί λόγο κάποιων οικογενειακών καταστάσεων κ οι νηπιαγωγοί της είπαν να μη το ξανά φέρει ναι το χειρίστηκαν καλά σε εμάς ..!!

1 ώρα πρίν, kotsifikos είπε:

Κάποια από αυτά τα σκέφτηκα κ εγώ αν κ εμείς για να αφήσουμε τα παιδιά κ να τα πάρουμε μπαίνουμε μέσα στο νηπιαγωγείο κ εγώ τώρα όπως κ η @erin0000 πλέον κάθε πρωί μωλις πάμε στο νηπιαγωγείο πάμε κατευθείαν τουαλέτα ..! 

Έχω κ εγώ την απορία να δω τη θα γίνει αν τύχει κάποια στιγμή κ του έρθει άλλη στιγμή να κάνει κακά του τι θα γινει γιατί ο γιος μου δεν έχει στάνταρ ώρες απλά αυτές τις μέρες έπινε αντιβίωση κ άλλαξε λίγο το εντερακι του ... αν κ στο σπίτι μια χαρά πάει στο γιογιό κ τα κάνει ..! 

Στο να πηγενω δεν έχω θέμα αλλά είναι παιδί της ρουτίνας  κ αν μάθει να κάνει κακά στο σχολείο με εμένα παρούσα η κάποιον συγγενή τέλος πάντων θα το συνδιάσει κ μόνο έτσι θα θέλει να πηγενει στη τουαλέτα εκεί αλλιώς θα τα κάνει πάλι πάνω του ..

Τέλος πάντων πιστεύω είναι θέμα χρόνου να συνηθίσει κ να το κατανοήσει έχω εμπιστοσύνη στο γιο μου είναι παιδί με πείσμα κ εγώ έχω τρομερή ψυχική δύναμη ,έτσι κ αλλιώς έχουμε κανονίσει ραντεβού με παιδοψυχολογο αυτές τις μέρες όπως κ η εργοθεραπευτρια μας είπε να τις γράψω σε ένα χαρτί ποτέ τα κάνει πάνω του για να δει τι μπορεί να φταίει κ να βοηθήσει αν κ η ίδια πιστεύει πως φταίει το άγχος του ..!!

πρίν από 49 λεπτά , MagdaP είπε:

Ο γιος μου έχει αναπτυξιακό πρόβλημα είναι λίγο πίσω σε κάποια θέματα γι'αυτό του κάνουμε εργοθεραπειες κ λογοθεραπείες ..! 

Εγώ ποτέ δεν είχα απαίτηση να του μάθουν οι δασκάλες πράγματα που πρέπει να του τα μάθω κ εγώ αν κ στην εκπαίδευση στη τουαλέτα μας βοήθησε πάρα πολύ η δασκάλα του στο παιδικό να είναι καλά κ να βοηθήσει Κ αλλά παιδάκια ..αλλά την έκφραση φταίνε οι γονείς που δεν το έμαθαν το παιδί δε μπορώ να τη καταλάβω δλδ πάμε σε παιδοψυχολογους παιδοψυχιατρους παιδονευρολογους κ όλοι μας λένε μη πιέσετε το παιδί γιατί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα κ δε μιλάω μόνο για το δικό μου αλλά κ για όποιο παιδί δυσκολεύεται να κατακτήσει τη τουαλέτα κ έρχεται μετά μια νηπιαγωγός κ σου λέει ότι φταίει ο γονιός που δεν το έμαθε στο παιδί τελικά ποιος από τις δύο πλευρές έχει δίκιο ;

Αλλά ξέρω η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ..!!!!:D

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...